CsodaCsiga Flap
2026. jnius 11.   cstrtk   Barnabs, Ambel, Ball, Mabella   
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi

CsodaCsiga > Frum > CsodaCsiga > "Farsang és a kapcsolódó népszokások"
J BERS
oldal: /0
sor: idrend:
Farsang és a kapcsolódó népszokások
 11  swalcsek   vlasza silence hozzszlsra (9) Nekem tetszik!
0  
2010-02-04 09:27:26 

Értettük.)))))
Ez a vers kint van a szülõházának a szobájában, olyan, mint egy freskó. Szép, na! ))

10  silence Nekem tetszik!
0  
2010-02-04 09:11:34 

BABITS MIHÁLY
Balázsolás

Szépen könyörgök, segíts rajtam, szent Balázs!
Gyermekkoromban két fehér
gyertyát tettek keresztbe gyenge nyakamon
s úgy néztem a gyertyák közül,
mint két ág közt kinézõ ijedt õzike.
Tél közepén, Balázs-napon
szemem pislogva csüggött az öreg papon,
aki hozzád imádkozott
fölémhajolva, ahogy ott térdeltem az
oltár elõtt, kegyes szokás
szerint, s diákul dünnyögve, amit sem én
s õ se jól értett. De azért
te meghallgattad és megóvtad gyermeki
életem a fojtogató
torokgyíktól, s a veszedelmes mondulák
lobjaitól, hogy fölnövén
félszáz évet megérjek, háladatlanul,
nem is gondolva tereád.
Óh ne bánd csúf gondatlanságom, védj ma is,
segíts, Sebasta püspöke!
Lásd, így élünk mi, gyermekmódra, balgatag,
hátra se nézünk, elfutunk
a zajló úton, eleresztve kezetek,
magasabb szellemek de ti
csak mosolyogtok, okos felnõttek gyanánt.
Nem sért ha semmibe veszünk
s aztán a bajban újra visszaszaladunk
hozzátok, mint hozzád ma én
reszketõ szívvel... Mosolyogj rajtam, Balázs!
ki mint a szepegõ kamasz,
térdeplek itt együgyû oltárod kövén
mosolyogj rajtam, csak segíts!
Mert orv betegség öldös íme engemet
és fojtogatja torkomat,
gégém szûkül, levegõm egyre fogy, tüdõm
zihál, s mint aki hegyre hág,
mind nehezebben kúszva, vagy terhet cipel,
kifulva, akként élek én
örökös lihegésben. S már az orvosok
kése fenyeget, rossz nyakam
fölvágni, melyet hajdan olyan megadón
hajtottam gyertyáid közé,
mintha sejtettem volna már... Segíts, Balázs!
Hisz a te szent gégédet is
kések nyiszálták, mikor a gonosz pogány
kivégzett: tudhatod, mi az!
Te ismered a penge élét, vér ízét,
a megfeszített perceket,
a szakadt légcsõ görcseit, s a fulladás
csatáját és rémületét.
Segíts! Te már mindent tudsz, túl vagy mindenen,
okos felnõtt! Te jól tudod,
mennyi kínt bír az ember, mennyit nem sokall
még az Isten jósága sem,
a mit ér az élet... S talán azt is, hogy nem is
olyan nagy dolog a halál.

9  silence Nekem tetszik!
0  
2010-02-04 07:56:11 

A recept anyagmennyiségei közé- a fantáziátok felhasználásával,- képzeljetek egy-egy kötõjelet... :-)))
Használjátok az a fránya képzelõerõt egyszer valami komolyra is... :-)))
Pl: 5-5 tojás... :-))

8  silence Nekem tetszik!
0  
2010-02-04 07:53:42 

Farsangnak jeles napjai
A farsang ideje vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig tart. Ebben az idõszakban több jeles nap is felbukkan.

Január 6. Vízkereszt - a karácsonyi tizenketted zárónapja
Január 22. Vince napja - termésjósló nap: "Ha megcsordul Vince, teli lesz a pince".
Február 2. Gyertyaszentelõ Boldogasszony napja - egyházi ünnep, az emberek azonban idõjósló napnak is tartották.
Február 3. Balázs-nap: gyertyát és almát szenteltek, s ezeket a gyermekek torokfájásának gyógyítására használták. A balázsolás ma is élõ hagyomány.
Március 12. Gergely-nap: az iskola téli idõszakának befejezõ napja, amikor a tanulók adományokat gyûjtöttek a tanítónak és az iskolának:

A, a, a, ma vagyon Gergely napja,
melyben szegény diákok
járnak , mint a szegények

E,e,e, hozzanak nekünk ide
egy nagy teli csutorát
vagy egy darab szalonnát!

I, i, i, örülünk most ezen mi,
hogy hiába nem járunk
e becsületes házba.

Ó, ó, ó, valamit adnak, mind jó,
Azért erszényt nyissanak,
egy-két garast adjanak!

N, n, n, erre mondjunk mi ament.

7  swalcsek   vlasza vica1 hozzszlsra (6) Nekem tetszik!
0  
2010-02-04 07:50:53 

Vicusom, ez nagyüzemi, majd összeadják a népek az alkatrészeket.))))))
Viszont, a megmaradt fehérjébõl süssenek krémest! )))

6  vica1   vlasza silence hozzszlsra (3) Nekem tetszik!
0  
2010-02-04 07:48:40 

55 tojássárga????? Könnyen vagy Silence, neked van tyúkod.....na de kérem ugyan ez városon??? Válságban??? ?))))))))))))))

5  swalcsek   vlasza silence hozzszlsra (3) Nekem tetszik!
0  
2010-02-03 17:28:09 

Te, SiL!! DDDDDDDD
Mennyi olaj kell ennyi fánkhoz??? DDDDDDDDDD
A grammolós mérlegem tutkóra kiaakad, most, akkor mi van, ha csak 2109 lesz belõle? ))))))))))))))))))))))))

4  napraforgo   vlasza silence hozzszlsra (3) Nekem tetszik!
0  
2010-02-03 16:24:41 

Ez jó!!! Nagyon a lényegét fogtad meg a farsangnak, hisz ez az idõszak a nagy kajálások, nagy mulatozások ideje a nagyböjt elõtt, és úgy kapcsolódik hozzá a fánk, mint Karácsonyhoz a bejgli:))

3  silence Nekem tetszik!
0  
2010-02-03 15:31:03 

A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Könnyû, és semmihez sem hasonlítható finomság. Nem hiába, hogy farsangtól függetlenül, sokan egész évben szívesen készítik és fogyasztják.

Hozzávalók (kb 2121 db fánkhoz)

A fánkhoz:
500500 g liszt
200200 ml tej
4040 g élesztõ
5050 g porcukor
6060 g olvasztott vaj
55 db tojássárga

A sütéshez:
olaj

A díszítéshez:
baracklekvár
porcukor

Elkészítés
1. Elõkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyõben olajat a tûzhelyre.
2. A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztõt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
3. A lisztre öntsük rá az élesztõs tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
4. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára kb 30 perc alatt.
5. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérõjû kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentessük!
6. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
7. Kis adagokban kisütjük õket a forró olajban. Az elsõ oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idõ persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idõ is elég -, majd megfordítjuk õket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedõvel lefedve süssük, ettõl lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk õket a másik oldalukra, akkor már fedõ nélkül süssük készre a fánkokat.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyõ aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
8. A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcáta szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.

2  sziamiau Nekem tetszik!
0  
2010-02-03 12:22:39 

A farsang a vízkereszttõl (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó idõszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötõdik hozzá jelentõs vallási ünnep, alapvetõen a gazdag néphagyományokra épül. A kereszténység elõtti idõkbõl származó farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

1  sziamiau Nekem tetszik!
0  
2010-02-03 12:21:08 

Balázsolás
A farsangi idény vége felé közeledve ez az ünnep jó lehetõséget biztosít egy újabb jelmezes felvonulás számára, melynek célja az adománygyûjtés és az új diákok iskolába toborzása.

Fõként diákoknak, diákokról szóló ünnep a Balázsolás, de ennél azért mégis sokkal összetettebb. Eredete Szent Balázs püspök nevéhez fûzõdik, aki azzal tette feledhetetlenné magát az utókor számára, hogy egyszer megmentett egy fiút, akinek halszálka akadt a torkán. Hálából a fiú anyja ételt és gyertyát adományozott számára. Ezért a torokfájósok különös becsben tartják ezt a dátumot, az õket ápolók pedig ilyenkor parázsra vetett alma héjával füstölik meg a szenvedõket, hogy ezáltal a betegséget, fájdalmat okozó gonoszt elûzzék belõlük. Az ezen a napon templomba menõ diákoknak a pap két összekötött égõ gyertyát tart a nyakukhoz, és arra kéri Istent, hogy Szent Balázs püspök esedezésére óvja meg az áldást kérõt a torokbajtól.
Szükség is volt az erõs torokra, hiszen az a diák, aki nem volt beteg, jelmezbe öltözve kopogtatott be szomszédaihoz, hogy adományokat gyûjtsön az iskola számára, és új diákokat toborozzon. A hagyományról az ezerhatszázas évektõl kezdve találhatók rendszeres feljegyzések, melyek az iskoláskorú gyermekek jelmezes szomszédolásáról szólnak, és amelyek köszöntési és adománygyûjtési célból történtek. Az adományként kapott szalonna, zsír, bab, tojás, az iskolai tanítót illette, aki cserébe megvendégelte diákjait. Mondhatni, egyfajta segítség volt ez a szegény tanítónak.
Ezen kívül Balázs napját az egészség- és termésvarázslás, a gonoszûzés, a madárûzés, és az idõjárásjóslás napjának is nevezték régen. Szokás volt, hogy a magyar szõlõsgazdák a földjük négy sarkában megmetszettek egy-egy tõkét arra számítva, hogy Balázs így majd megvédi a szõlõket, és szõlõéréskor elûzi a madarakat, hogy azok ne tegyenek kárt a szemekben.

A balázsolás, balázsjárás hagyománya nem csak nálunk volt ismeretes, hanem a cseh, morva és szlovák területeken is.

oldal: /0
sor: idrend: