Mini állatkert
Hozzávalók
Az omlós tésztához: 20 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 12 dkg hideg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só
A díszítéshez: darált dió, pirított, vágott mogyoró, szezámmag, mazsola, szárított gyümölcs, vágott pisztácia, kókuszreszelék, csokoládé-bevonat, porcukor
A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot gyúródeszkára halmozzuk, közepére mélyedést nyomunk, ebbe helyezzük a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a sót, a darabkákra tördelt vajat, és az egészet szilárd tésztává gyúrjuk. Cipóvá alakítjuk, majd fóliába csomagolva legalább egy órára a hûtõbe tesszük.
A sütõt 175°C-ra (közepes hõre) állítjuk. A hideg tésztát lisztezett deszkán fél centis vastagságúra kinyújtjuk, és a formákkal kiszúrjuk. A kiszúrt figurákat sütõpapírral bélelt sütõlemezen elhelyezzük. Kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fontos: még melegen mindegyik figurába kötõtûvel lyukat szúrunk, hogy fel lehessen akasztani szalaggal a fára. Ugyancsak még melegen a figurákat a díszítéshez felsorolt anyagokkal fantáziánk szerint díszítjük. A díszítést porcukor mázzal rögzítjük.
Mogyorós gyertyácskák
Hozzávalók 4 db-hoz: 4 tojás, 4 evõkanál cukor, 1 kiskanál kakaópor, 4 evõkanál liszt, 10 dkg mogyorókrém (Nutella).
Máz: 1 citrom leve, 8-10 dkg porcukor.
Díszítés: 2 aszalt füge, 4 szem hámozott mandula.
Tálalás: Vegyesgyümölcs-befõtt vagy gyümölcssaláta.
A tojássárgáját a cukorral és a kakaóporral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a tojásfehérjébõl vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kisujjnyi vastagon sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és elõmelegített sütõben 15-16 perc alatt megsütjük.
A sütõbõl kivéve lisztezett deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a tésztát hûlni hagyjuk. Ezután 4-5 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval kis korongokat vágunk ki belõle, és egyenként mogyorókrémmel megkenve 6-8 db-ot egymás tetejére rakosgatunk.
A mázhoz a citromlevet annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejfölsûrûségû masszát kapjunk. Ebbõl 1-2 evõkanálnyit a "gyertyák" tetejét olya módon simítunk el, hogy akárcsak a viasz, körben lecsorogjon róla. Aszalt fügébõl és mandulából "lángot" formálunk a tetejére. Befõttel vagy gyümölcssalátával kínáljuk, amit pár csepp rummal, vagy illatos likõrrel kicsit megbolondítunk.
Moszkauer
(különleges karácsonyi sütemény)
Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejszín, 5 dkg apróra vágott aszalt, cukrozott gyümölcs (narancshéj, mazsola, szilva)
Elkészítés:
Összekeverjük a hozzávalókat, majd gõzfürdõn forrásig hevítjük, miközben kevergetjük, majd hûlni hagyjuk. Zsírozott, lisztezett lemezen kis halmokat rakunk, amiket lelapítgatunk. 210 fokos gõzmentes sütõben 8 perc alatt készre sütjük. Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar barnul, hiszen ez az édesség néhány milliméter vastagságú. Miután kihûltek a lapocskák, felolvasztunk egy kevés csokoládét, étolajat teszünk hozzá, és a lapocskákat egyenként belemártogatjuk úgy, hogy a sütõlappal érintkezett felületét tesszük bele a csokiba, majd megfordítva zsírpapírra helyezzük. Kihûlés után tálalható.
Müzlis muffin
Hozzávalók: 4 tojás, 40 dkg barnacukor, 4 dl vörösbor, 40 dkg liszt, csipet sütõpor, 1 teáskanál mézeskalács-fûszerkeverék, 20 dkg müzli, 40 dkg magozott aszalt szilva, vaj (a formák kikenéséhez), 3 dl étolaj.
2 egész muffinformát használunk, melybõl 24 db muffint kapunk. Az egész tojásokat és a 40 dkg barnacukrot habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntünk 3 dl étolajat és 4 dl vörösbort. Belekeverjük a lisztet és a csipetnyi sütõport, ízesítjük a mézeskalács-fûszerkeverékkel. A masszához hozzádolgozzuk a müzlit és az aszalt szilvát. 6-8 órát hûtõben pihentetjük. Kétszer-háromszor átkeverjük. Végül a formákat kivajazzuk, beletöltjük a masszát, majd 180°C-on 30 percet sütjük.
Elkészítési idõ: 50 perc
Ajánlott ital: Delaforce - Full Ruby Portói
Nagymama gesztenyés tekercse
Hozzávalók: 25 dkg keksz, 18 dkg margarin, 10 dkg cukor, 0,5 dl rum, 1 evõkanál kókuszreszelék, 1 kiskanál kakaó
A krémhez: 25 dkg gesztenyepüré, 12 dkg margarin, 10 dkg cukor, 0,2 dl rum, 1 kiskanál kókuszreszelék
A tetejére: 7 dkg tortabevonó étcsokoládé
A kekszet ledaráljuk, összedolgozzuk a margarinnal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel és a kakaóval, majd félretesszük. Elkészítjük a krémet: a gesztenyepürét burgonyanyomón átnyomjuk, és jól összedolgozzuk a margarinnal, a cukorral, a rummal és a kókuszreszelékkel. Bevizezünk egy tiszta konyharuhát és kiterítjük. Rátesszük a kekszes massza felét, és vízbe mártott késsel 20x15 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a gesztenyetöltelék felét.
Ezután a konyharuha segítségével feltekerjük.
Ugyanúgy készítjük el a másik tekercset is. Rövid hûtés után olvasztott csokoládéval bevonjuk, és a hûtõben jól megdermesztjük. Hosszú ideig eláll.
Nagymama szelet
Hozzávalók: 1 tojás, 3 dkg zsír, 3 evõkanál méz, 3 evõkanál tej, 15 dkg cukor, 45 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütõ-por, 1.5 kg alma, 25 dkg dióbél, 30 dkg baracklekvár, porcukor, vaníliás porcukor.
A tojást a zsírral, mézzel, tejjel és cukorral jénai tálban, vízgõzön állandóan keverve (kb. 10 percig) felmelegítjük. Hozzáöntjük a sütõporral elkevert liszthez, és gyorsan összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és erõsen lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tepsi hátoldalára fektetjük, és közép meleg sütõben 10-15 percig sütjük. Az egyik lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, rátesszük az alma-tölteléket, erre a második tésztalapot, és tiszta ruhával letakarjuk. Kb. 20 perc múlva szeleteljük. Az almatöltelék készítése: a reszelt almát megpároljuk. Mi-elõtt levesszük a tûzrõl, belekeverjük a darált diót. Vaníliás cukorral ízesítjük. Ha szükséges, még cukrot is adhatunk hozzá. Melegen kenjük a tésztalapok közé.
Narancsos koszorú
Hozzávalók (20 szelethez): 200 g lágy vaj, 170 g cukor, 3 tojás, 1 csipet só, 1-1 teáskanál reszelt citrom- és narancshéj, 3 evõkanál citromlé, 180 g liszt, 1 teáskanál sütõpor, 8 evõkanál narancslé, zsemlemorzsa a formához
A mázhoz: 120 g porcukor, 30 g kockára vágott cukrozott narancshéj (én a reszelt héjat szoktam cukorral keverni)
Elkészítése: A vajat, a cukrot és a sót habosra keverjük, a tojásokat egyenként hozzáadjuk. Belekeverjük a reszelt citrom- és narancshéjat, valamint 2 evõkanál citromlevet. A lisztet elkeverjük a sütõporral, majd 7 evõkanál narancslevet és a vajas keveréket váltakozva belekeverjük.
A tésztának akkor megfelelõ az állaga, ha erõsen rátapad a belemártott kanálra. A sütõformát kivajazzuk, zsemlemorzsával beszórjuk, a tésztát beleöntjük és elsimítjuk. A süteményt az elõmelegített sütõ közepén (villanysütõ 175 C, gázsütõ: 2-3. fokozat) világosra sütjük (kb. 45 perc). Akkor sült meg, ha egy tût mélyen beleszúrunk, s az nem ragad. 10 percig hûlni hagyjuk.
A mázhoz a porcukrot 1-1 evõkanál citrom- és narancslével elkeverjük. A süteményt egy rácsra borítjuk, még melegen ráöntjük a mázat, és megszórjuk a cukrozott narancshéjjal. Hûvös helyen, egy ráborított tál alatt akár egy hétig is eláll, nálunk nem éri meg a másnapot.
Fagyasztva 6 hónapig tartható.
Német karácsonyi sütemény (Stollen)
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg porcukor, 1 egész tojás + 2 sárgája, 1 mokkáskanál só, 2,5 dkg élesztõ, 2 dl tej, 20 dkg mazsola, 15 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs, fél citrom reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor.
Egy evõkanál lisztet, a szétmorzsolt élesztõt és egy teáskanál cukrot belekeverek a langyos tejbe, és az edényt letakarva felfuttatom. Közben a tojásokat a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral jól kikeverem, közben az olvasztott vajat is hozzákeverem. (Ügyelek arra, hogy a vaj már ne legyen meleg.) Ezután hozzáadom a felfutott kovászt és a lisztet. Addig keverem, amíg habos, egynemû masszát nem kapok. Mély tálba öntöm, tetejét liszttel meghintem és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára teszem, dupla nagyságúra kinyújtom, és egyenletesen rászórom a mazsolát, meg a cukrozott gyümölcsöt. A tésztát egymásra hajtom, majd hosszúkás, keskeny tepsibe gyömöszölöm úgy, hogy az csak a tepsi háromnegyedéig érjen. A tepsiben még pihentetem fél órát, majd elõmelegített, közepesen meleg sütõbe téve, közepes lángon megsütöm. Porcukorral kevert vaníliás cukorba forgatom és folpackba csomagolva száraz, hûvös helyen tartom. Három hétig biztosan eláll. Vékony szeletekre vágva kínálom teához vagy kávéhoz, gyerekeknek kakaóhoz.
Örmény diós kifli
Hozzávalók: 25 dkg olvasztott vaj/margarin, 50 dkg finomliszt, 1/2 vizespohár cukor (1 dl)
1/2 pohárka (kb. 1/2 dl) rum, esetleg a liszttõl függõen egy picinkével több, 25 dkg darált dió, 2 csipetnyi szódabikarbóna + vaníliás porcukor a "hempergetéshez" (s ha nagyon nagy a kedve és sok az ideje valakinek, akkor forró mártogatós csoki-massza is)
Az összes hozzávalót beleöntjük egy mély tálba, s összegyúrjuk, amennyire sikerül. Nehezen formálható, törékeny massza lesz az eredmény, de ez ne szegje kedvét senkinek, mert miközben picike, fél kisujjnyi kifliket formálunk belõle, a kéz-melegtõl "kezesebbé" válik a kezelhetetlennek tûnõ tésztaszerûség.
Amikor végeztünk a több száz kifli megformázásával, s elhelyezésükkel, a sütõpapírral bélelt tepsikben - ne tegyük túl közel egymáshoz a kiflicskéket! - , már küldhetjük is õket az elõmelegített, jó forró sütõbe, ahol éppen csak addig sütögetjük a kifliket, amíg jól megdagadnak, s szép, halvány zsemleszínûvé válnak. Akkor hopp, már ki is lehet venni a rumtól enyhén illatozó sütiket, s még azon melegében meg kell õkelméket hempergetni jó vaníliás porcukorban.
Frissiben még nem igazán finom ez az örmény kifli, de amint kihûlt! Amint kihûlt, el kell dugni legalább a felét, hogy maradjon arra az alkalomra is, ami miatt megsütöttük.
(Ha van kedve valakinek cifrázni, szépíteni, akkor a kiflik egyik felét mártsa meg forró, rumos csokimártásban, de ez esetben nem kell elõtte vaníliás cukorban megforgatni a sütiket, hanem utólag, egyenként, a csoki megszáradása után. Mi ezt általában elmulasztjuk..., mármint a csokiba mártogatást.)
Mûanyag v. fémdobozban tárolva hosszú ideig is friss, élvezhetõ marad ez az édesség.
Elkészítési idõ: összeállítás kb. 2 perc, formázás kb. 1/2 - 3/4 óra, sütés tepsinként 5-8 perc.
Plébános mézeskalácsa
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 20 dkg finomított kristálycukor, 3 dl tejszín, 3 dl méz, 2 evõkanál fahéj, 2 evõkanál õrölt gyömbér, 1 mokkáskanálnyi szegfûszeg, csipetnyi õrölt szegfûbors, 1 kg liszt, 2 evõkanál szódabikarbóna. Díszítéshez: 1 tojásfehérje, porcukor, 1 evõkanál rizsliszt.
A vajat simára keverjük a cukorral, a meglangyosított mézzel, hozzáadjuk a fûszereket és a felvert tejszínt. A fûszerekbõl használhatunk kevesebbet is ízlés szerint. A szódabikarbónát elkeverjük a liszttel, és kis adagokban hozzáadjuk a mézes keverékhez. Jó alaposan összegyúrjuk. A tésztát egy éjszakán át hûtõszekrényben pihentetjük. Jó ha nem egészben tesszük be a hûtõbe, hanem 6-8 cipót formázunk belõle. Másnap a cipókat lisztezett deszkán 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából különbözõ formákkal; szívvel, csillaggal, holddal, fenyõfával kiszúrjuk a süteményeket, és kizsírozott tepsibe rakjuk. Ebbõl a mennyiségbõl kb. 6 tepsi sütemény lesz. A sütõt 200°C-ra (gázsütõben 4-es fokozat) elõmelegítjük, és a tésztát 5-8 percig sütjük. A tésztának világosbarnának kell lennie, amikor kivesszük, ugyanis még sütés után is barnulni fog. Ha a tepsit a sütõbõl kivettük, szedjük ki a kalácsokat, de mindenképpen mozgassuk meg lapáttal, mert késõbb könnyen törik. A kihûlt mézeskalácsokat tároljuk száraz helyen, fémdobozban. A kalácskákat feldíszíthetjük cukormázzal. A mázhoz keverjük el a tojásfehérjét a nagyon finomra darált és szitált porcukorral és adjunk hozzá egy evõkanál rizslisztet is. A masszát tegyük vékonyszájú nyomózsákba vagy nejlonzacskóba, aminek a sarkát levágjuk, és írjunk mintákat, pöttyöket a kalácsokra. A mázat színesíthetjük ételfestékkel, és tehetünk még a kalácsokra - a mázzal ragasszuk fel - színes cukorgyöngyöket, drazsét, fûszereket: szegfûszeget, csillagánizst, borókát. A mézes tésztából készíthetünk mézeskalács házikót is. Ekkor hagyjuk a tésztát vastagabbra, és vágjuk ki a ház oldalait és tetejét, süssük meg laponként, majd sûrû cukormázzal építsük fel a házikót.
Panettone
(Karácsonyi kalács Olaszországból)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 dkg élesztõ, bõ 1 dl langyos tej, 6 tojássárgája, 20 dkg szobahõmérsékletû vaj, 1 citrom lereszelt héja, 7,5-7,5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj, 5 dkg cseresznyebefõtt vagy rumos aszalt szilva, 10 dkg mazsola, 1-1 csipet só, õrölt szegfûszeg és fahéj, a kenéshez 1 tojás sárgája.
A lisztet beleöntjük egy tálba, és a közepébe kialakítunk egy mélyedést, amibe beleszórjuk az élesztõt, egy evõkanál cukrot, a tej felét, és addig keverjük, amíg az élesztõ folyékonnyá nem válik. A kovászt lefedjük, és 30 percig hagyjuk kelni. A megmaradt cukrot, a tejet és a tojások sárgáját adjuk a tésztához. Hozzáadjuk a feldarabolt vajat és a fûszereket is. Az egészet addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A tálat leborítjuk egy ruhával, és meleg helyre téve egy óra hosszáig kelesztjük. Amíg a tészta megkel, feldaraboljuk a cukrozott gyümölcsöket. A panettonét egy kb. 20 cm átmérõjû kerek edényben sütjük meg úgy, hogy alufóliából magasított peremet készítünk (olyan lesz, mint a kályhacsõ), gemkapoccsal tûzzük meg. Majd a formát kizsírozzuk, és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztát nyújtódeszkán kinyújtjuk, rászórjuk a feldarabolt gyümölcsöket és a mazsolát, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztát beletesszük a sütõformába, majd egy ruhával letakarjuk, és még egy óráig kelesztjük. A sütõt elõmelegítjük 200°C-ra (gázsütõben 4-es fokozat). A sütemény tetejét kereszt alakban bevágjuk, és megkenjük a tojássárgájával. A sütõ alsó részére téve kb. 45 percig sütjük, és ha készen van, hagyjuk kihûlni, és megszórjuk porcukorral.
Pörkölt mandulatekercs (Grillázs)
25 deka hámozott és egyenlõ apróra megvágott mandulát egy egész tiszta, ép és nem zsíros lábasban tegyük oda a tûzhelyre folytonos kavargatás mellett pirulni. Ha már kissé sárgul, akkor tegyünk hozzá 25 deka cukorport, és ezzel együtt kavargassuk tovább, ameddig szép barnára megpirul. Ekkor vegyük le gyorsan és tegyük citromlevével megnedvesített táblára, és citrom levével folyton nedvesített nyújtófával nagyon gyorsan elnyújtjuk késfoknyi vékonyra. Tüzesített késsel elvágjuk 1-2 ujjnyi széles szalagokra, és gyorsan a nyújtófára tekerjük. Mikor megkeményedett, leszedjük vagy lehet rövidekre vágni a szalagokat és íveknek is megformálni. A fõ az, hogy lehetõleg segítséggel nagyon gyorsan, ügyesen kell vele elbánni, mert hamar keményedik.
Püspökkenyér Ilse módra
25 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 1/2 órát keverjük, hozzá adunk 5 dkg mazsolát, 5 dkg vágott mandulát, 5 dkg szárított citrom- vagy narancs héját, 20 dkg lisztet, 6 tojás habját. Kikent, lisztezett formában sütjük.
Megjegyzés: a citrom- és narancshéj nálam mindig cukrozott.
Rétesek
• Egyszerû rétes
Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 2 dkg zsír, 1 tojás, só, 1 kávéskanál ecet.
Ez a mennyiség egy kihúzásra elegendõ, és kb. 5 adagnak megfelelõ. A kihúzást egy nagyobb konyhaasztalon vagy ebédlõasztalon végezzük. A gyúródeszkán hólyagosra dolgozzuk a lisztet, a sót, a tojást, az ecetet és kb. 2 dl langyos vizet. A tésztából cipót formálunk, és lisztezett deszkán meleg lábassal letakarva 20-25 percig pihentetjük. Az asztalt leterítjük abrosszal, meghintjük liszttel, és az olvasztott zsírral megkent tésztát az asztal közepére téve, lisztezett ujjainkkal lassan kihúzzuk, minél vékonyabbra. A széleken levõ vastag részt leszaggatjuk vagy levágjuk, a rétest pedig néhány percig szikkadni hagyjuk. Ezután zsírral meglocsoljuk, az elõre elkészített töltelék-kel meghintjük. Az abrosz segítségével összegöngyölítjük. Kizsírozott tepsibe helyezzük, majd tojással megkenjük, és forró sütõben ropogósra sütjük.
• Különleges, ünnepi rétestorta
Hozzávalók: fél kg rétesliszt, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 1 mokkáskanál só, + negyed liter rétesliszt, 20 dkg zsír, 4 dl tejszín, 25 dkg bármilyen, pikáns ízû lekvár, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 csapott evõkanál zselatinpor.
Elõször elkészítem a tésztát. A negyedliternyi lisztet kikeverem az olvasztott, de már nem meleg zsírral, és a hûtõszekrénybe téve 15-20 percig pihentetem. Az összes többi tésztához valót (lisztet, tejfölt, tojást, sót) összegyúrom, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom. Ugyancsak kinyújtom a zsíros tésztát, és ráteszem a lisztes tésztára. A nyújtófával kicsit megnyomkodom, majd az egészet feltekerem, mint a bejglit. Ezt a tekercset hat darabra vágom. Egy-egy darabot tiszta konyharuhán, közepes tepsi nagyságúra nyújtok, majd elõmelegített, forró sütõben a lapot megsütöm. Hasonlóan megsütöm a másik öt lapot is, egyenként. Egy tepsi nagyságú tálra vagy tálcára terítem az elsõ két lapot és félreteszem. A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verem a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd óvatosan hozzákeverem a lekvárt. (Ha nagyon kemény a lekvár, elõzõleg egy-két evõkanál vízzel kenhetõre keverem.). A zselatint fél dl vízben feloldom, majd beleforgatom a lekváros tejszínhabba. Ezzel a habbal megkenem a tálcán lévõ lapok tetejét, majd újabb két réteslapot borítok rá. Ezt is megkenem a habbal, végül a negyedik és ötödik tésztalappal beborítom. A tetejére kenem a maradék habot, és a hûtõszekrényben jól lehûtöm. Forró vízbe mártott, éles késsel hosszúkás szeleteket vágok belõle. (Tölthetõ még tejszínhabbal lazított pudinggal, de akkor a pudingot a szokásos tej mennyiségének csak kétharmadával fõzöm meg.)
• Sonkás-káposztás rétes
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 30 dkg fõtt füstölt sonka vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús, 80 dkg tejes káposzta, 2 tojás, 1 dl tejföl, 4 evõkanál burgonyapehely, 1 dl tej, 1 fiola kapribogyó, fél dl olaj + olaj a réteslap kenéséhez, törött fekete bors, ízlés szerint, kevés cukor
Elkészítés: A fejes káposztát megtisztítjuk, lereszeljük (vagy nagyon vékony metéltre vágjuk és megsózzuk). Az olajon megpirítjuk a cukrot; amikor karamellizálódott, rátesszük a sózott, kicsavart káposztát, és készre pirítjuk. Közben a füstölt húst ledaráljuk és összekeverjük az egyik felvert tojással, a tejjel, a tejföllel, a kapribogyóval és annak levével, végül a burgonyapelyhet is belekeverjük. Pihentetjük néhány percig. A már langyosra hûlt káposztát elkeverjük a másik tojással. A réteslapot megtöltjük: a szélére egy csíkban felkenjük a sonkás tölteléket, mellé szintén egy csíkban a káposztás tölteléket. Összecsavarjuk, és a tetejét megolajozva kikent sütõlemezre tesszük. Forró sütõben pirosra sütjük. Még melegen felszeleteljük. A szeleteket nem állítva, hanem lapjával lefelé helyezzük a tálra, így látszik, hogy kétféle a tölteléke.
• Tejfölös rétes 1.
Nyolc deka vaníliás porcukrot négy tojás sárgájával habosra keverünk, hozzáadunk hat deka finom fehér morzsát, három deci tejfölt és három tojás fehérjének a kemény habját. A kinyújtott rétestésztára kenjük, nyolc deka tisztított mazsolát és öt deka õrölt diót hintünk rá, a fent leirt módon, összetekerjük, zsírral megkenjük és közepesen forró sütõben pirosra, sütjük.
• Tejfölös rétes 2.
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 4 dkg vaj, 9 dl tejföl, 10 dkg cukor, 5 tojás, 2 evõkanál búzadara, fél citrom héja, 4 dkg zsemlemorzsa.
8 dl tejfölt konyharuhába kötve felakasztunk, s egy éjjelen át, hagyjuk, hogy lecsurogjon a savója. Ezt a kemény tejfölt elkeverjük a tojássárgájával kikevert cukorral, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Belekeverjük a búzadarát, végül a keményre felvert tojáshabot. A vajjal meglocsolt, zsemlemorzsával meghintett réteslapokon hosszú csíkban elosztjuk a tölteléket, feltekerjük, és a tetejét a maradék fejföllel megkenve megsütjük.
Rétestöltelékek
• Almatöltelék
1 kg savanykás almát meghámozunk, legyaluljuk, és a morzsával meghintett réteslapra terítjük. A te-tejét fahéjas cukorral meghintjük. Mazsolát és ismét morzsát szórunk rá, és összegöngyölve megsütjük. Ha nagyon gazdagon akarjuk készíteni, a felsõ morzsaréteg helyett diót szórjunk rá.
• Dió- vagy máktöltelék
20 dkg darált diót vagy 30 dkg mákot 10 dkg cukorral egy kevés tejben sûrûre fõzünk, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ha a mák túl sûrû lenne, tejföllel lazítjuk.
• Káposztatöltelék
Hozzávalók: 1 kg káposzta, 3 evõkanál olvasztott zsír, 10 dkg cukor, só.
A legyalult káposztát enyhén megsózzuk, rövid ideig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, és a zsírban megpároljuk. A kinyújtott rétestésztát a kihûlt káposztával megtöltjük, megcukrozzuk és összegöngyöljük. Ha sósan szeretjük, egy csipet sót és törött borsot adunk hozzá. Cseresznye- vagy meggytöltelék: 1 kg cseresznyét vagy meggyet (lehet fele-fele arányban együtt is venni) kimagozunk, morzsával meghintett rétesre terítjük, a tetejét morzsával és darált dióval meghintjük, és a meggyet erõsebben, a cseresznyét közepesen megcukrozzuk. Túrótöltelék: 3 púpozott evõkanál cukrot kikeverünk 5 dkg vajjal, meg három tojássárgájával, teszünk bele 30 dkg áttört tehéntúrót, 2-3 kanál tejet, 1 evõkanál lisztet, 5 dkg mazsolát és a tojások habbá vert fehérjét. Tejfölös töltelék: 3 dkg lisztbõl, 3 dl tejbõl és 3 tojás kemény habbá vert fehérjébõl készül. A tejbõl és a lisztbõl besamelt fõzünk, és ebbe keverjük a tojáshabot. Ez alá is morzsát hintünk a réteslapra.
• Csokoládés rétes
Ugyanaz, mint a tejfölös rétes, csak a töltelékébe két púpozott kanál kakaót teszünk, és ha gazdagon akarjuk készíteni, keverhetünk bele 4 dkg darált mandulát is.
Ropogós csokitallér
Kb. 60 db
Tészta: 2 tojásfehérje, 10 dkg reszelt tejcsokoládé, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 késhegynyi fahéj, 20 dkg darált mogyoró
Bevonat: félédes bevonó-csokoládé
A tojásfehérjébõl kemény habot verünk. A többi hozzávalót elkeverjük a reszelt csokoládéval. A keveréket fokozatosan a felvert habhoz adjuk, és sima tésztává keverjük. A gyúródeszkát meghintjük cukorral, rátesszük a tésztát, és rudat formálunk belõle. Hideg helyen 2 órát pihentetjük. A rúdból vágott szeleteket sütõpapírral bélelt sütõlemezre helyezzük. 200 fokra elõmelegített sütõben 15 percig sütjük. A kész tallérokat a sütõlemezrõl levéve hûtjük ki.
Bevonat: megolvasztjuk a csokoládét, a tallérokat félig belemártjuk, majd rácsra helyezve hagyjuk kihûlni.
Rumos gyümölcs
Elkészítése: Az elsõ adag gyümölcsnek megfelelõ súlyú cukrot teszünk az üveg aljára (5 literes) rátesszük a megmosott, megtisztított gyümölcsöt, ráöntünk 1 liter rumot. Ahogy érik a gyümölcs, úgy tesszük a tetejére (kb. azonos súlyú) cukorral, és vigyázunk, hogy a rum mindig ellepje! (eper, málna, sárgabarack, õszibarack, dinnye, szilva, körte, cseresznye, ki hogy, milyen arányban szereti, a cukor a gyümölccsel nagyjából azonos súlyú legyen, ízlés szerint. Én kevesebb cukorral szeretem!) Szeptemberben lezárjuk az üveget, és karácsonyra összeérik!
Sajtos sütemények
• Sajtos apróság
Tészta: 25-30 dkg reszelt trappista sajt, 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl.
Krém: 2 tojássárgája, 2 evõkanál liszt, 0,5 dl tej, 2 dkg margarin, kevés sajt (a tésztából kihagyhatunk egy kicsit).
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 3 órát pihentetjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és világosra sütjük. Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a liszttel és a tejjel gõz felett megfõzzük, és amint kihûlt, a margarinnal habosra keverjük, majd a tésztából kihagyott sajtot belekeverjük. Két-két pogácsát összeragasztunk krémmel, és reszelt sajtba forgatjuk. Egy napig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.
• Sajtos keksz 1.
Hozzávalók: 16 dkg vaj, 18 dkg liszt, 8 dkg õrölt, hámozott mandula, 1 tojássárgája, fél dkg só.
Ezeket összegyúrva egy óráig jégen pihentetjük, aztán vékonyra kinyújtjuk, különbözõ kekszformákkal kiszaggatjuk, kisütjük, és ha kihûlt, kettõt-kettõt a következõ krémmel összeragasztunk: 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt parmezán, egy csipet bors és paprika habosra kikeverve.
• Sajtos keksz 2.
Hozzávalók: 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg reszelt trappista sajt, 30 dkg finomliszt, fél csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál cseresznyepaprika krém.
Tetejére: 1 tojás 1 evõkanál vízzel felverve.
Nagy tálban elektromos keverõvel kavarja levegõs krémmé a vajat és a sajtot. Szitálja bele a lisztet, sót, adja hozzá a cseresznyepaprika krémet és azzal is keverje el. Formálja lapos tömbbé a masszát, vonja be fóliával, és 2 órára tegye a hûtõbe. (Hûtve 3-4 napig, fagyasztva 6 hónapig tartható el.)
Melegítse elõ a sütõt 180 fokra (2-es fokozat). Liszttel enyhén megszórt gyúródeszkán nyújtsa ki a tésztát fél cm vastagra. Vágja a kívánt formára. Fektesse a kekszet kizsírozatlan tepsibe, a tetejét kenje be tojással. Süsse 10-12 percig, illetve amíg a keksz, ropogósra és aranybarnára nem sül. Ezután még 1 percig hagyja hûlni a tepsiben, majd állítsa fémrácsra. Jól záródó dobozban 2 hétig áll el.
• Sajtos roló
Tészta: 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só.
A hozzávalókat összedolgozzuk, 2 órát pihentetjük, majd 2 mm vékonyra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk.
Töltelék: 20 dkg margarin, 10 dkg liszt, 5 dl tej, 20 dkg sajt, 2 tojás, só, bors.
A margarinból és a lisztbõl rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévõ tejjel, vigyázva, hogy a kapott massza ne legyen túl lágy. Hozzákeverjük a tojások sárgáját a felvert fehérjével együtt. Végül hozzáadjuk a sajtot, és közben ízesítjük.
Kis, fából készült, megfelelõ vastagságú rudakra van szükség a tésztaformára sütéséhez. A tészta csíkokból egyet-egyet feltekerünk a rudacskákra, megkenjük tojással, és megsütjük. Miután kisültek, óvatosan kiskanállal, esetleg habzsák segítségével megtöltjük azokat. A megtöltött rolók végeit reszelt sajtba mártjuk.
Nagyon finom!
Sütés nélküli mézes finomság
Darált dió vagy mogyoró, 1 evõkanál méz, 3 evõkanál porcukor, 1 citrom leve és héja reszelve, õrölt fahéj és szegfûszeg vagy mézeskalács-fûszerkeverék. A mézet, a porcukrot a citrom levét és héját, valamint a fûszereket forralja fel. Ez után folyamatosa keverés mellett fõzze össze annyi dióval vagy mogyoróval, hogy formázható állagú legyen. A langyos masszából gyúrjon kis golyókat, és forgassa meg õket reszelt csokoládéban. Tálalásig tartsa hûvös helyen.
Szaloncukrok
• Barackos szaloncukor
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 2 dl víz és a megfelelõ ízesítõ anyagok: citrom, darált dió vagy mogyoró, baracklekvár vagy málnadzsem, vaníliás cukor, narancs- vagy császárkörte-aroma.
Fél kiló cukrot felteszünk fõni két deci vízzel. Addig fõzzük kevergetve, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk, úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehûtjük, ezzel csípünk a keverõkanálban lévõ masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képzõdnek a megnyitott ujjak között, akkor kész. Vagy egy tiszta kis drót végébõl karikát formázunk, belemártjuk a masszába, kivesszük, és belefújunk. Ha hólyagocskák repülnek ki belõle, akkor is kész. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítõket. A citromoshoz belecsavarunk egy citrom levét, de annyival kevesebb vizet veszünk. A diósba vagy mogyorósba tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót keverünk. Finom aromát ad a pár csepp citromlével lazított baracklekvár vagy málnadzsem, a vaníliás cukor, és a készen kapható narancs- vagy császárkörte-aroma is. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhetõ legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kockaformákra.
Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihûltek - csomagoljuk be a cukorkákat.
• Csokoládés szaloncukor
Éppen úgy készítjük, mint a "Szaloncukor 3.", csak fövés közben adjunk hozzá (6-8 deka csokoládét és mikor a próba után levettük a tûzhelyrõl, kavarjunk hozzá 4-5 deka finom friss vajat is, és ezzel együtt dörzsöljük ki, formáljuk meg, és felvágás után csomagoljuk be.
• Kávés szaloncukor
Ezt szintén úgy készítjük, mint a szaloncukrot, csak finom erõs feketekávéval pótoljuk a vizet. Például 5 evõkanál kávé, 5 evõkanál víz.
Próba után, ha levettük a tûzrõl, ehhez is tegyünk 3-4 deka vajat. A további eljárás az, ami az elõbbieknél.
• Krémszaloncukor
Hozzávalók: 25 dkg cukor, 10 dkg vaj, 4 dl tej, 2 kávéskanál kakaó-, dió- vagy rumeszencia.
A megadott anyagokat 1,5 literes zománcozott lábasba a tûzön állandóan keverve forraljuk, addig, amíg a lábas alja keverés közben jól látható. Hideg tálban még tovább keverjük, amíg alakíthatóvá válik, azután lapos tálon elrendezzük.
• Kávékrém cukor
Fél kiló cukrot, fél liter jó friss habtejszínt, 5 deka vajat, kis darab vaníliát és egy csésze nagyon jó erõs feketekávét tegyünk oda fõni, és folytonos kavarás mellett fõzzük, ameddig, mint a szaloncukornál szokott dörzsölési próbánál, kissé grízesedni kezd. Ekkor vegyük le, és éppen úgy dörzsöljük elõbb tányéron, majd márványlapon, mint a szaloncukrot, míg végre ellapítjuk kisujjnyi vékonyra, és akkor egy hosszú kés fokával úgy melegen kockákra osztjuk. Ha kihûlt, a kés fokának nyomán széttördeljük, és viaszos papírba becsomagoljuk.
• Szaloncukor 1.
Hozzávalók: 1 kg (barna) cukor, 3 dl víz, ízesítõ anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.
A cukrot a vízzel fõzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyûrût, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelõ a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belõle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítõket. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhetõ legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kockaformákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval.
Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.
• Szaloncukor 2.
Hozzávalók: 20 dkg kristálycukor, 10 dkg krumplicukor, 1 dl erõs feketekávé, 1 dl tej, egy púpozott kiskanál kakaópor, 10 dkg vaj vagy Ráma margarin.
Megforrósítjuk a feketekávét, és a cukrot, krumplicukrot, kakaóport meg 8 dkg vajat beletéve addig fõzzük, amíg az edény falától el nem válik.
Kivajazott porcelán tál aljára ujjnyi vastagon elsimítjuk és hagyjuk megdermedni.
Hidegen, vizes késsel kockákra vágjuk, és úgy akasztjuk a fára.
• Szaloncukor 3.
Egy tiszta, ép zománcú lábasba tegyünk fél kiló cukrot és hozzá 10 evõkanál vizet. Tegyük a tûzhelyre és folytonos kavarás mellett attól fogva, mikor felforr, fõzzük 7-8 percig. Ez alatt készítsünk elõ egy márványlapot, vagy ha az nincs, egy nagy porcelántortalapot; aztán 1-2 mélytányért, egy gömbölyûaljú poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kést és a gyümölcsesszenciákat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott citromsavat, vagy rumesszenciát, szóval, amivel ízesíteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig fõtt a cukor, akkor tegyük meg vele a következõ próbát: tegyünk a tányérba egy kanállal a fövõ cukorból, és a pohár aljával dörzsöljük. Ha fehéredik, sûrûsödik a dörzsölés után, akkor azonnal vegyük le a tûzrõl, és kanalanként tegyük a tányérba, a pohárral folyton dörzsölve. Mikor már kissé sûrûsödik, kavarjuk bele tetszés szerint az ízesítõket. Ekkor gyorsan tegyük a márványlapra, és ott is gyorsan dörzsöljük tovább, ameddig olyan sûrû tömeggé válik, hogy késsel vagy kézzel ujjnyi vastag négyzetformára alakíthatjuk. Ha kihûlt, azonnal vágjuk fel szaloncukor nagyságú négyszögdarabokra. Csomagoljuk be elõbb puha viaszos papírba, aztán színes hártyapapírba, mint ahogy szokás. A gyümölcs-esszenciákat szükség esetén helyettesíthetjük 2-3 kávéskanálnyi lekvárral is.
• Szaloncukor variációk 1.
(Barackos szaloncukor, Citromos szaloncukor, Császárkörtés szaloncukor, Diós szaloncukor, Málnás szaloncukor, Mogyorós szaloncukor, Narancsos szaloncukor, Vaníliás szaloncukor
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 2 dl víz és a megfelelõ ízesítõ anyagok: citrom, darált dió vagy mogyoró, baracklekvár vagy málnadzsem, vaníliás cukor, narancs- vagy császárkörte-aroma.
Fél kiló cukrot felteszünk fõni két deci vízzel. Addig fõzzük kevergetve, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk, úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehûtjük, ezzel csípünk a keverõkanálban lévõ masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képzõdnek a megnyitott ujjak között, akkor kész. Vagy egy tiszta kis drót végébõl karikát formázunk, belemártjuk a masszába, kivesszük, és belefújunk. Ha hólyagocskák repülnek ki belõle, akkor is kész. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítõket. A citromoshoz belecsavarunk egy citrom levét, de annyival kevesebb vizet veszünk. A diósba vagy mogyorósba tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót keverünk. Finom aromát ad a pár csepp citromlével lazított baracklekvár vagy málnadzsem, a vaníliás cukor, és a készen kapható narancs- vagy császárkörte-aroma is. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhetõ legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5 - 2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kockaformákra.
Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihûltek - csomagoljuk be a cukorkákat.
• Szaloncukor variációk 2.
(Csokoládés szaloncukor, Kávés szaloncukor, Kókuszos szaloncukor, Marcipános szaloncukor
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 10 evõkanál víz és a megfelelõ ízesítõ anyagok: feketekávé, marcipán, kókuszreszelék, kakaó vagy csokoládé és vaj.
Egy lábasba teszünk 50 dkg cukrot és 10 evõkanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig fõzzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan eldörzsöljük. Ha sûrûsödik és keményedik, akkor a cukor jó. Ekkor levesszük a tûzrõl, és belekeverjük az ízesítõket. Kávésnál egy jó adag erõs feketekávét és 3 deka vajat (rummal is gazdagíthatjuk). A csokoládést úgy készíthetjük, hogy kétkanálnyi kakaót adunk hozzá vagy - ha gazdagabban szeretnénk - tíz deka csokoládét és öt deka vajat.
Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon - de lehet mûanyag vágódeszkán is - nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk.
Kihûlés elõtt megfelelõ nagyságú darabokra vágjuk. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihûltek - csomagoljuk be a cukorkákat.
Szilvapuding
Hozzávalók: 600 g szilvabefõtt, 80 g vaj, 80 g liszt, 2 dl tej, 6 db tojás, 100 g kristálycukor, 1 dl tejszín, 300 g szilvalekvár, 2 cl szilvapálinka, 5 cl rostos szilvalé, õrölt fahéj
Elkészítése A befõtt levét egy edénybe leöntjük, a szilvát kimagozzuk, a szilvahús felét összeturmixoljuk, a másik felét kis kockákra vágjuk. A vajat felhevítjük, a lisztet aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a forró tejet, és állandó keverés közben besûrítjük, majd beleöntünk 4 dl felforralt befõttlevet és folytonosan kevergetve sûrûre fõzzük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az ízesített mártást, az összeturmixolt és feldarabolt szilvát, egy kiskanálnyi õrölt fahéjat, és végül fokozatosan a keményre felvert tojásfehérjét, ügyelve arra, hogy a habot ne törjük össze.
A pudingformákat vajjal kikenjük, porcukorral meghintjük, és háromnegyed részig megtöltjük a masszával. Vízfürdõben takaréklángon lassan kigõzöljük (a lábasban a víz a formák feléig érjen, és fedjük le) a pudingokat. Tálalás elõtt a formákat egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, majd a tálkákra borítjuk. A pálinkát a szilvalével, a lekvárral összekeverjük és ráöntjük a pudingokra, majd tejszínhabbal díszítjük.
Torták
• Almás linzertorta
10 dkg vaj (kizárólag teavaj lehet), 15 dkg kristálycukor, 1 csomag sütõpor, 2 csomag vaníliás cukor, õrölt fahéj, friss gyömbér, 20 dkg liszt, kb. 40 dkg alma, 1 tojás, pici tej, fél citrom leve.
A lisztet, cukrot, tojást, sütõport és a vajat összegyúrjuk. Ha túl kemény a tészta, kevés tejjel lágyítjuk. Legalább fél órára hûtõbe tesszük. Amíg a tészta pihen, az almát meghámozzuk, és vékony negyedes szeletekre vágjuk. A vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük. A citromlével meglocsoljuk. Ha nem találjuk elég édesnek, még utána lehet cukrozni. Kevés friss gyömbért reszelünk bele, és az egészet jól átforgatjuk. Aki szereti, és igazán különlegeset akar felszolgálni, tehet bele néhány szem félbevágott aszalt szilvát.
Egy gyümölcstortaformát kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. A tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra, háromnegyed részével kibéleljük a formát úgy, hogy a peremét is befedje. Villával megszurkáljuk, majd rátesszük az almatölteléket. A maradék tésztából csíkokat vágunk, és a tetejére helyezzük rács alakban. Egy tojássárgáját kissé megcukrozunk, egy kiskanál étolajat belekeverünk, és ezzel kenjük meg a rácsot. A sütõ legkisebb fokozatán 45- 50 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihûlni, ezután tortaként szeleteljük. Nagyon FINOM! Jó étvágyat.
• Csokoládés Trüffel torta
Kakaós piskóta: 2 tojás, 3 evõkanál kristálycukor, 2 evõkanál liszt, 1/2 evõkanál kakaópor
A hozzávalókból hagyományos módon kakaós piskótát készítünk, és egy kapcsos tortaformában megsütjük. Amikor kihûlt a következõ krémet töltjük a tetejére:
Trüffel krém: 3 tojás, 1/2 kg gesztenye massza, 1/2 kg étcsokoládé (ne tortabevonó legyen!), 1/2 liter tejszín
A csokoládét a tojások sárgájával gõz fölött vagy mikróban megolvasztjuk. Közben a gesztenye masszát áttörjük és belekeverjük az olvasztott csokoládét, majd a felvert tejszínhabot és a 3 tojás felvert habját.
A krémet a piskóta tetejére töltjük és kb. 2-3 órára hûtõbe tesszük. Ennyi idõ elteltével a krém megköt, ekkor a tortakarimát levesszük, az oldalát tortadarával, a tetejét pedig elõször porcukorral majd kakaóporral megszórjuk.
Egyszerûn lehet díszíteni, ha kartonpapírból formákat vágunk ki (pl. hóember, fenyõfa) és a kakaó szórása elõtt ezeket a tortára helyezzük.
Ha szereti a család (nálunk a gyerekek utálják) a krémbe jól lecsöpögtetett rumos meggyet is lehet keverni.
Ha csak a krémet készíted el, akkor miután megkeményedett golyókat is lehet belõle formálni olvasztott csokiba, vagy csoki reszelékbe forgatni de ezt már Trüffel golyóknak hívják. Ennek a közepébe is jó a rumos meggy.
• Fahéjas torta
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 22,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 12,5 dkg vaj + a formához, 3 tojás, 2,5 dl tejszín, 20 dkg darált mandula, 4 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg cukrozott narancshéj (oranzsát), 2 teáskanál õrölt fahéj, 2 evõkanál porcukor.
Elõkészítés: Kivajazunk egy 26 cm átmérõjû kapcsos tortaformát. A sütõt 200 fokra elõmelegítjük.
Elkészítés: A lisztet összedolgozzuk 7,5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. A formába nyomkodjuk úgy, hogy 2-3 cm magas pereme is legyen.
Az elõmelegített sütõben kb. 10 percig elõsütjük. Miközben a tészta sül, habosra keverjük a tojásokat a tejszínnel, a maradék cukorral. Beledolgozzuk a mandulát, a zsemlemorzsát, a cukrozott narancshéjat és a fahéjat. A masszát az elõsütött tésztára öntjük, és további kb. 45 percig sütjük (tûpróba). Hagyjuk kihûlni.
Papírból kisebb csillag alakú sablonokat vágunk ki, a tortára tesszük, és a tortát megszórjuk porcukorral. Óvatosan levesszük a sablont, így a csillagok helye szépen kirajzolódik.
• Fenyõfatorta
A tésztához: 4 tojás, 4-4 evõkanál cukor és liszt, fél mokkáskanál sütõpor, vaj.
A töltelékhez, díszítéshez: 15-15 dkg vaj és porcukor, rumaroma, 10-10 dkg finomra darált mogyoró és durvára vágott mogyoró, 1 rúd zöld marcipán, színes cukorkák és gyöngyök.
A tojássárgákat alaposan elkeverjük a cukorral, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Habverõvel verve a fehérjehabhoz adjuk a cukrozott tojássárgáját, majd fakanállal kevergetve lassan beleszórjuk a sütõporos lisztet. Kivajazott fenyõ alakú formába öntjük a masszát, és elõmelegített, közepes hõmérsékletû sütõben megsütjük. A kihûlt piskótát két lapra vágjuk. A krémhez a cukrot a vajjal jól kikeverjük, közben darált mogyoróval és rumaromával íresítjük. A kihûlt tortalapokat megtöltjük mogyorókrémmel, és vékonyan a külsejét is bekenjük, majd a durvára vágott mogyoróval a széleit bevonjuk. A marcipánt átgyúrjuk, kinyújtjuk, és a fenyõforma mentén körbevágjuk, majd a torta tetejére illesztjük. A tetejét színes cukorkákkal, gyöngyökkel díszítjük.
• Gríztorta
Hozzávalók: 1 dl vaj, 2 dl cukor, 2 dl tej, 2 dl gríz, 4 dl liszt, 1 tojás, fél csomag sütõpor, reszelt citromhéj, vaníliás cukor, mazsola.
A vajat, cukrot, tojást kikeverem, hozzáadom a többi hozzávalót, jól elkeverem. Mikrohullámú sütõben 500w-on 12 percig (ez FONTOS) sütöm, utána még 5 percig nem veszem ki a mikróból. Kivajazott tálban kell a sütõbe tenni.
• Habos Sztracsatella
1 szögletes torta
Hozzávalók: 1 szögletes, hosszúkás piskótalap (készen vásárolt vagy 4 tojásból készített), 1 liter tej, 2 zacskó vaníliás pudingpor, 3 dl tejszín, 5 dkg étcsokoládé, 1 narancs, 2 evõkanál narancsszörp, 2 evõkanál zselatinpor, ízlés szerint porcukor, a tetejére díszítõ csokoládélapocskák vagy - reszelék.
Elõkészítése: szögletes tepsiben elterítem a félujjnyi vastagnál nem vastagabb piskótát. (Ha kettõbe vágják az amúgy vastag szögletes piskótát, a tészta a mélyhûtõben eltehetõ.) Beteszem a hûtõszekrénybe, hogy ne száradjon. A tejszínbõl kemény habot verek. A frissen kicsavart narancslével összekeverem a szörpöt és a zselatint, majd folyósra melegítem.
Elkészítése: a pudingot az elõírásnak megfelelõen elkészítem. A forró pudingba belereszelem a megmosott narancs, sárga héját, de ügyelek arra, hogy a fehér részbõl ne kerüljön bele egyetlen darabka se. Ha már nem forró, hozzáadom a zselatint, valamint az apró darabokra tört étcsokoládét. Ezután óvatosan beleforgatom a cukor nélkül keményre vert tejszínhabot. Az egészet belesimítom a tepsibe, a piskóta tetejére. Fél napra beteszem a hûtõszekrénybe. Tálalás elõtt éles késsel kockákra vágom, és a tetejét feldíszítem a csoki-lapocskákkal vagy reszelt, elforgácsolt csokoládéval, esetleg tejszínhabbal.
• Hagyományos Karácsonyi torta (Angol)
Hozzávalók: 275 g currants, 175 g sultanas, 175 g raisins, 3 ek. konyak, 225 g liszt, 1/4t k. szerecsendió, 1/2 tk. kevert fûszer, 225 g vaj. 225 g cukor, 4 tojás, 50 g apróra vágott mandula, 1 tk. juharszirup, 1 citrom és 1 narancs héja, 100 g szárított sárgabarack apróra vágva, 50 g kevert cukrozott gyümölcshéj apróra vágva. 100 g cukrozott cseresznye, beáztatva, megszárítva és negyedelve
Befejezéshez: konyak a töltögetésre, 25 cm tálca, 675 g mandula paszta, 675 g fondant, zöld ételfesték, szalag, gyertya, stb.
A tortát elõzõ nap kezdjük készíteni. A gyümölcsöket tálba mérjük, hozzákeverjük a konyakot, és éjszakára lefedve állni hagyjuk.
A lisztet, fûszereket, vajat, cukrot, tojást, mandulát, szirupot, citrom- és narancshéjat tálba öntjük. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket. Beletöltjük egy 20 cm "" tortaformába, és egy kanál hátával leütögetjük. A tetejét sütõpapírral befedjük.
140 C-ra elõmelegített sütõben 4½-4¾ órát sütjük, vagy tûpróbáig. A formában hagyjuk kihûlni.
Ha kihûlt, szurkáljuk meg egy vékony nyárssal és töltsünk rá egy kevés konyakot. A tökéletesen hideg tortát csomagoljuk be sütõpapírba, és tartsuk három hónapig hideg helyen. Esetenként töltsünk rá még konyakot.
• Karácsonyi mézes torta
Hozzávalók a tésztához: 80 dkg liszt, 2 db tojás, 30 dkg kristálycukor, 4 ek. tej, 6 dkg vaj, 6 ek. méz, szegfûszeg
Hozzávalók a krémhez: 1 liter tej, 6 ek. liszt, 40 dkg margarin, 40 dkg kristálycukor
Díszítéshez: marcipán és cukrozott gyümölcs
Elkészítés: A tojást, cukrot, tejet, vajat, a mézet és az õrölt szegfûszeget vízgõzön habosra keverjük, majd a gõzrõl levéve hozzáadjuk a lisztet, és tésztává gyúrjuk. A tésztából 6 darab torta nagyságú lapot nyújtunk, kisütjük, és ha kihûlt, krémmel rétegesre töltjük. A krémhez a lisztet a cukorral és egy kevés hideg tejjel csomómentesre elkeverjük. A többi tejet felforraljuk, és ha forr, a lisztes keveréket hozzáöntjük, és felfõzzük. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Ezután lehûtjük, majd 40 dkg vajjal habosra keverjük.
A tetejét a saját krémjével lekenjük, cukrozott gyümölccsel, vagy karácsonyi marcipándísszel díszítjük.
• Karácsonyi torta 1.
Hozzávalók: 12 tojás, 30 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg darált dió, 3 dkg darás liszt.
A tojás sárgáját, porcukorral és vaníliás cukrot fél óráig keverjük. Azután hozzá adjuk a darált diót, a lisztet és végül a keményre vert tojáshabot. A tésztát két egyforma részre osztjuk, és két egyforma, kikent, kilisztezett tortaformában külön-külön sütjük, lassan mérsékelt tûzön.
A teljesen kihûlt két tortát kettévágjuk, megtöltjük, és a lapokat egymásra rakjuk. A tortába így három réteg krém készül. A tetejét és az oldalát rummázzal vonjuk be, és díszítjük.
Krém: 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 14 dkg õrölt dió, rum, ízlés szerint.
A porcukrot a vajjal jól összekeverjük, azután beletesszük az õrölt diót és a rumot.
Rummáz: 26 dkg porcukor, 2 kanál, forró víz, 2 kanál rum, 1 kávéskanál olaj.
A porcukorra öntjük a forró vizet, a rumot és az olajat, és sûrû mázzá keverjük.
• Karácsonyi torta 2.
Hozzávalók:
A linzer tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg (1cs.) Dr.Oetker Vaníliaízû porcukor, 1 mokkáskanál Dr.Oetker Sütõpor, 1/2 cs. Dr.Oetker Vanillincukor, 1-2 evõkanál víz.
A pozsonyi tésztához: 10 dkg liszt, 4 dkg margarin, 1 evõkanál Dr. Oetker Vaníliaízû porcukor, 1 mokkáskanál Dr. Oetker sütõpor, 1 cs. Dr. Oetker Instant élesztõ, 0,3 dl tej, 1 db tojás sárgája, 1 késhegynyi kristálycukor, csipet só.
A töltelékhez: 18 dkg õrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker citrom aroma, 10 dkg finomra õrölt babapiskóta, 1 kis- kanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0.5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj, 30-40 dkg kinyomott reszelt alma, 1 evõkanál langyos méz, 5 dkg durvára vágott dió
Elkészítés: Elõször a tölteléket készítjük el. A vízbõl és a kristálycukorból szirupot fõzünk, beletesszük a mazsolát, az õrölt babapiskótát és a fahéjat, majd a tûzrõl levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hûlni hagyjuk.
A linzer tésztához a porcukrot a vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, a lisztet, és a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk. Félretesszük pihenni, és ez alatt elkészítjük a pozsonyi tésztát. A margarint, a porcukrot, a tojás sárgáját keverõedényben keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és a tejjel, kristálycukorral megfutatott élesztõt, valamint a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk és kb. 15 percig pihentetjük. A linzer tészta 2/3-át egy közepes, vagy nagyobb tortaforma alján egyenletesen elterítjük, majd azt 3-4 percig 150 C fokos sütõben félnyersre sütjük és félretesszük. A megmaradt linzertészta 1/3-át a pozsonyi tésztával lazán összegyúrjuk. A máktölteléket tesszük elõször a félig sült lapra, majd egyenletesen elterítjük. Az összegyúrt tészta felét szintén egyenletesen ráterítjük a máktöltelékre. A diótöltelék következik, amire a kinyomkodott reszelt almát terítjük. Lezárjuk a tortát a megmaradt tésztával, majd azt 150 C fokos sütõben 20 percig sütjük.
Eztán az 1 evõkanál langyos mézzel megkenjük, tetejét durvára vágott dióval megszórjuk, és még 5-8 percig sütjük.
A kihûlõ langyos torta oldalát a megmaradt vágott dióval panírozzuk.
• Kókuszkrém-torta
Hozzávalók:
A mézeslaphoz: 1 evõkanál kakaópor, 1 evõkanál méz, 1 tojás, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg margarin, 20 dkg liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
A piskótához: 4 tojás, 20 dkg cukor, 4 evõkanál hideg víz, 5 dkg porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, 1 evõkanál kakaópor, 20 dkg liszt,
A krémhez: 5 dl tej, 5 evõkanál liszt, 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg kókuszreszelék,
A tetejére: 1 tábla tejcsokoládés tortabevonó
Elkészítés:
A mézes laphoz valókat a felsorolás sorrendjében, a liszt és a szódabikarbóna kivételével tûzálló tálba töltjük, és vízgõzre állítjuk. Kevergetve 5 percig fõzzük, majd a tûzrõl lehúzzuk, és a szódabikarbónával kevert lisztet beledolgozzuk. A masszából sütõpapírral bélelt nagy tepsire 2 kerek, egyenként 21 centi átmérõjû lapot kenünk, ezt nedves késsel a legkönnyebb. (A két lap átlósan fér el a tepsiben.) Elõmelegített sütõben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütõben 165 °C) 16-20 percig sütjük. A piskótához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd kanalanként a vízzel tovább verjük. A porcukrot hozzáadjuk, majd a fele liszttel, amiben a szódabikarbónát már elkevertük – összedolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, felét a masszába forgatjuk. Utána, óvatos mozdulatokkal a többi lisztet, kakaót, a maradék tojáshabot is beleforgatjuk. Egy nagy tepsit (35x25 centiset) sütõpapírral kibélelünk, a piskótatésztát egyenletesen belesimítjuk. Ugyan-úgy sütjük, mint a mézeslapot. Következik a krém: ehhez a tejet a liszttel simára dolgozzuk és habverõvel kevergetve, sûrûre fõzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, a kihûlt tejes krémet kanalanként hozzáadjuk, végül a vaníliás cukorral és a kókuszreszelékkel ízesítjük. A torta összeállításakor a piskótát hosszában 5 egyenlõ hosszú darabba vágjuk, majd ezeket egyenként lapjában is, elfelezzük. Így 10 db, kb. 35x5 centis csíkot kapunk. Egyet a krémmel megkenünk, fölcsavarjuk, az egyik kerek mézeslap közepére állítjuk. A következõ tésztacsíkot is megkenjük a krémmel, a már tortalapon lévõ tekercs köré tekerjük. Így csigavonalban haladva járunk el a többi piskótával is. Akkor jó, ha a mézeslapot körben befedtük, a krém egyharmada pedig megmarad. Ennek egy részét a tetejére kenjük, erre kerül a másik mézeslap, majd a torta oldalát a maradék krémmel bekenjük. Rövid idõre hûtõszekrénybe tesszük, végül a tetejét olvasztott tejcsokoládés tortabevonóval megkenjük, körben pedig egy kevés kókuszreszelékkel meghintjük. Legjobb, ha elõzõ nap elkészítjük, de néhány órát mindenképpen állnia kell, hogy a mézeslap megpuhuljon.
Elkészítési idõ: 2 óra 30 perc + hûtés.
Egy adag: 623 kcal / 2605 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor (Tokaji aszú 6 puttonyos ’88).
• Mikulástorta
Hozzávalók:
A diós piskótához: 6 tojás, 6-6 evõkanál porcukor és liszt, fél tasak sütõpor, 10 dkg darált dió, reszelt citromhéj, fahéj.
A diókrémhez, díszítéshez: 20-20 dkg vaj és porcukor, 15-15 dkg darált dió és durvára vágott dió, rumaroma, 1 piros marcipánrúd.
A tojássárgákat és a cukrot jól összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütõporral, majd a fahéjjal, a citromhéjjal és a dióval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fakanállal a cukros tojássárgákat lassan belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, óvatosan, de alaposan elkeverjük, tortaformába öntjük, és elõmelegített sütõben megsütjük. A krémhez a cukrot és a vajat jól kikeverjük, darált dióval és rumaromával ízesítjük.
A kihûlt tortalapot három lapra vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Vékony réteggel a külsejét is bekenjük, majd hûtõbe tesszük. A marcipánmasszát átgyúrjuk, 3 milliméter vastagra kinyújtjuk, és Mikulás alakú kiszúróval kis
Mikulásokat formázunk belõle. Tálalás elõtt a torta oldalát durvára vágott dióval beszórjuk, a tetejét piros piarcipán Mikulásokkal díszítjük.
• Nagymama dióstortája
Habosra keverünk 3 tojássárgáját 10 deka puha vajjal vagy margarinnal, késhegynyi szódabikarbónával meg 12 deka cukorral. Hozzáadunk 10 deka õrölt diót, végül felváltva 12 deka lisztet meg a tojások kemény habbá vert. fehérjét. Kizsírozott hosszúkás formába öntjük, és a forró sütõben úgy sütjük, akár a piskótát. Deszkára borítva még melegen megkenjük narancsízzel, és tetejét meg az oldalát sûrûn kirakjuk ép diószemekkel.
• Narancstorta
Hozzávalók: 1 egész tojás, 7 tojás sárgája, 20 dkg cukor - ezt habosra keverni.
Hozzáadni: 2 ek. zsemlemorzsát, 15 dkg. darált mandulát, 2 evõkanál lisztet, 1 narancs levét és reszelt héját, majd a 7 tojás fehérjét kemény habbá verjük és ezt is hozzáadjuk.
Kizsírozott és lisztezett kör alakú formában megsütjük.
Krém: 4 tojás sárgája, 25 dkg. cukor, 1 evõkanál liszt, 2 evõkanál tej, 2 db. narancs reszelt héja és leve. Ezeket gõz fölött sûrûre fõzzük, ha kihûlt 20 dkg habosra kevert margarint adunk hozzá
/Jó 1-2 nappal elõbb elkészíteni /
• Tejszínes karácsonyi csokoládétorta
Hozzávalók: 1 kerek csokoládés piskótalap, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5.5 dl tejszín, 4 dkg kakaó, 4 dkg étcsokoládé, 10 dkg erdei gyümölcsíz, 5 cl rum.
A lisztbõl, vajból és porcukorból linzertésztát gyúrunk. Lemérünk belõle 20 dkg-ot, és kerek tortalapot sütünk belõle, a többibõl pedig, kinyújtva, kis csillagokat szúrunk ki és megsütjük. A kettévágott piskótalap egyik felét megkenjük a gyümölcsíz felével, és ráragasztjuk a kihûlt linzerlapot. A kakaót és a csokoládét egy nagyobb edényben vízgõz fölött felolvasztjuk, elõbb keveset hozzáadunk a felvert tejszínhabból, és simára keverjük. Beletesszük a maradék gyümölcsízt, a rumot és a többi tejszínhabot, és az egészet jól összekeverjük. Ha van otthon fém tortakarikánk, rátesszük a gyümölcsízzel összeragasztott két tortalapra, s rátöltjük a csokoládés tejszíntölteléket úgy, hogy az a karika háromnegyedéig érjen. Ráhelyezzük a piskótalap másik felét. Erre töltjük a maradék tejszínkrémet, a tetejét egyenesre simítjuk, és hûtõbe tesszük, hogy jól megdermedjen. A hûtõbõl kiemelve, a karikát levesszük róla, szeletenként egy-egy, porcukorral meghintett linzercsillaggal díszítjük, a közepét pedig kakaóporral szórjuk meg.
Túrós-sajtos rúd
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 1 csapott evõkanál só, 20 dkg Karaván sajt.
A lisztet az apró kockára vágott margarinnal jól összegyúrjuk, majd az áttört tehéntúrót hozzágyúrjuk. Ezután hûtõbe tesszük, amíg a tészta keményebbé válik. Majd kinyújtjuk vékonyra és megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk füstölt reszelt sajttal. Köménymagot is tehetünk rá. A recept nagyon egyszerû és nagyon finom. Kezdõ konyhatündéreknek ajánlott.
Ünnepi áfonyás kenyér
Hozzávalók: 2 dl salátaöntet, 5 dl liszt, 360 g áfonyás dzsem vagy befõtt, 2 dl cukor, 1,25 dl apróra vágott dió, 2 fölvert tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál só.
Elkészítése: Keverjük össze a hozzávalókat. Öntsük az így kapott tésztamasszát egy kizsírozott õzgerincformába. 180 fokos sütõben süssük 45-50 percig, illetve addig, amíg a tészta széle el nem válik a tepsi falától. Hagyjuk hûlni, majd 10 perc után vegyük ki a formából.
Ünne-pite
(bejgli jellegû, torta formájú karácsonyi sütemény)
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1,2 dl víz, 3 dkg cukor, 1 dkg élesztõ, 1 db egész tojás, csipetnyi só
Ezeket összegyúrjuk, amibõl egy képlékeny anyagot kapunk. Ezután hûtõbe tesszük. Mikor megpihent, kivesszük, kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, és egy 20-25 cm átmérõjû lábossal kiszúrunk belõle egy kör alakú tésztát. A maradékot összegyúrjuk, és ugyanezt elvégezzük még egyszer, hogy két kerek lapunk legyen. Az egyikbõl süteményformával három karácsonyfát szúrunk ki, úgy, hogy a lyukak között egyenlõ távolság legyen. A kiszúrt karácsonyfaformákat végül a lyukak közé helyezzük. Ez a lap lesz majd a tortánk teteje.
A töltelék készítése következik, ami lehet diós vagy mákos. Ezt hagyományos módon elkészítjük cukor, vaníliás cukor, és citromhéj felhasználásával. Ha kész, ezt is pihentetni tesszük. Egy vanília ízû pudingport elkeverünk vízzel, kikeverjük, félretesszük. Ezután zsírpapírból 3 tölcsért formálunk. Az egyikbe beletesszük a mák- vagy diótölteléket, és a tészta szélétõl elkezdjük körkörösen ráengedni, csigaformában. A másik tölcsérbe a vaníliakrémet tesszük, és ezt is körkörösen visszük fel a tésztára. A harmadik tölcsérbe sárgabarack- vagy szilvalekvárt töltünk, és az elõbbi módon felvisszük ezt is. Ezt addig ismételjük, amíg a tésztakorong meg nem telik teljesen. Mikor ezzel készen vagyunk, az elõzõleg már kiszúrt tésztát ráhelyezzük a karácsonyfaformákkal együtt, és megkenjük egy egész tojással. Félretesszük pihenni fél órára, majd mikor megszáradt, még egyszer átkenjük. Szobahõmérsékleten 30-40 percig kelesztjük, majd 160-180 fokon kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Vajas aprósütemény
Hozzávalók kb. 70 darab sütemény elkészítéséhez: 25 dkg vaj, 36 dkg Graham liszt, 20 dkg barna cukor, két tojás, egy teáskanál fahéj, egy kávéskanál sütõpor, egy kevés tej az aprósütemény bekenéséhez, mandula és kandírozott gyümölcsdarabok a díszítéshez.
A hideg vajat mogyorónyi darabokra morzsolva keverjük a liszthez, majd a tojások a cukor és a fahéj hozzáadásával gyúrjuk az egészet sima tésztává. Pihentessük egész éjszaka. Másnap dolgozzuk bele a tésztába a sütõport, majd nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra. Egyszerû formák segítségével szaggassunk belõle kicsi kekszeket és rakosgassuk õket kizsírozott tepsibe. Kenjük be mindegyiknek a tetejét tejjel, szórjunk rá némi mandulát és kandírozott gyümölcsdarabokat.
Elõmelegített sütõben, 200 fokon 12 percig kell sütni. Fogyasztás elõtt hagyjuk kihûlni.
Vaníliás kifli
Hozzávalók: 140 g vaj vagy margarin, 100 g cukor, 1 vaníliarúd, 2 tojássárgája, 200 g liszt, 100 g hámozott és darált mandula, 1 evõkanál kristálycukor és 1 evõkanál porcukor a beforgatáshoz.
Elkészítése: A zsiradékot keverjük habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. A vanília rudat hosszában hasítsuk fel, a rúd belsejét kaparjuk a tésztára. Majd adjuk hozzá a tojássárgáját, és az egészet keverjük krémes masszává. Keverjük bele a lisztet és a mandulát, majd tegyük az egészet 1 órára hideg helyre. Pihentetés után a tésztából formázzunk kifliket. Sütés után a kifliket még melegen forogassuk bele a megmaradt vaníliába és porcukorba.
Italok
Karácsonyi mézes pálinka
Hozzávalók: 4, 5 dl házi pálinka, fél dl méz, mézes süteményekbe való fûszerek (fahéj, szegfûszeg, gyömbér, citromhéj, ánizs, stb.)
Az ízlés szerint fûszerezett, mézzel kevert pálinkát rázza össze 2-3 naponta Karácsonyig, közben tárolja sötét, hûvös helyen. Fogyasztás elõtt szûrje át. A nagy ünnepi ebédek és vacsorák elõtt kiváló étvágygerjesztõ.
Puncsok
• Forró "Almáspite" puncs
4-6 személyre: 4 csésze (kb. 1 liter) száraz almabor, fél csésze (12 cl) Calvados, fél csésze (12 cl) sötét rum, fél csésze (12 dkg) mazsola, 4-5 db 5 cm-es fahéjrúd, 16 szegfûszeg, alma a magháza nélkül, félbevágva és szeletelve
Pohár: egy kétliteres hõálló kancsó vagy puncsostál, 4-6 hõálló pohár
A mazsolát a rummal a tálba tesszük, és két órán át, áztatjuk. Belekeverjük a többi alapanyagot. Áttöltjük egy lábasba, és nagyon lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Melegen kínáljuk. Tegyünk mindegyik pohárba mazsolát, fahéjrudat, szegfûszeget és almaszeleteket. Ha a puncsba friss tejszínt is keverünk, igazi almáspite íze lesz!
• Forró banánpuncs
8 személyre: 2 érett banán, 2 csésze (50 cl) kókusztej, 1 csésze (25 cl) friss tejszín, 12 cl Créme de Bananes, 6 cl arany rum
Pohár: egy 1,5 literes hõálló puncsostál, 8 goblet
Díszítés: 3 karika banán koktélpálcikán, reszelt szerecsendióval megszórva.
Jobban mutatnak a poharak, ha a szélüket bevonjuk sárgára színezett kókuszreszelékkel. A banánt földaraboljuk, és a többi alapanyaggal együtt turmixgépbe tesszük. Erõs fokozaton rövid ideig turmixoljuk. A keveréket áttesszük egy lábasba, és kis lángon nagyon lassan melegítjük. Ne forraljuk.
Melegen kínáljuk. Hidegen is nagyon finom!
• Forró Dylan-puncs
10 személyre: 1 3/4 csésze (42 cl) Tequila, 1 1/4 csésze (30 cl) Kahlua, 6 cl rum alapú kávélikõr, 4 csésze (kb. 1 liter) forró csokoládé, 0,5 liter friss tejszín (a puncs tetejére)
Pohár: egy nagy kancsó, 10 hõálló üvegpohár
Díszítés: frissen reszelt csokoládé
Az alapanyagokat a forró csokoládéval együtt egy lábasba vagy tálba öntjük, és jól összekeverjük. Forrón kínáljuk, és mindegyik pohár tetejére egy kevés tejszínt öntünk (vagy belekeverjük). A tetejüket megszórjuk reszelt csokoládéval.
• Hálaadásnapi tál
8-10 személyre: 3 csésze (75 cl) áfonyalé, 3 csésze (75 cl) rosé bor, 2 csésze (50 cl) narancslé, 15 cl brandy, 12 cl Chambord málnalikõr, 6 cl Crémede Framboise, jég
Pohár: egy 3 literes puncsostál, 10 borospohár
Díszítés: friss málna és narancscikkek, narancshéj-csíkok
A puncsostálat egyharmadáig megtöltjük jéggel és ráöntjük az alapanyagokat.
Jól összekeverjük, és tálalás elõtt 30 percig állni hagyjuk. Friss gyümölccsel és - héjjal díszítjük. Különleges hatást érhetünk el, ha a puncs tetejére két-három virágot is teszünk.
• Karácsonyi felköszöntõ puncs
(Wassail)
Hozzávalók: 1,2 liter almabor vagy almalé, 1 db fahéjrúd, 1/4 teáskanál õrölt szerecsendió, 0,5 dl méz, 3 evõkanál friss citromlé, 1 evõkanál reszelt citromhéj, 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananászlé (4,5 dl), fahéjrudak.
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le, és lassú tûzön még öt percig fõzzük. Vegyük le a fedõt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig fõzzük. Puncsos tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy fahéj rudat is, azzal kavargathatja az italát. 16 (kb. 1 dl-es) adag lesz belõle.
• Õszi krémpuncs
6-8 személyre: 3 csésze (75 cl) vagy 1 üveg (750 ml) szilvabor vagy bármilyen más gyümölcsbor, 2-3 csésze (50-75 cl) szeder ízû ásványvíz vagy szódavíz, 9 cl Créme de Cassis, 9 cl Créme de Frambise, 9 cl Poire William likõr, jég
Pohár: egy 2-3 literes puncsostál, 8 talpas goblet
Díszítés: különféle gyümölcsök, például szeder, málna, körte, szilva
Az alapanyagokat a jég kivételével összekeverjük a tálban. Legalább 15 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Hozzáadjuk a jeget és a gyümölcsöket, majd tálaljuk. Minden pohárba bõségesen tegyünk gyümölcsöt.
• Részeges kávé
6-12 személyre: 6 csésze (1,5 cl) erõs feketekávé (ízlés szerint barnacukorral édesítve), 1 1/4 csésze (30 cl) brandy, 1 csésze (25 cl) sötét rum, 1 csésze (25 cl) fehér rum, 2 rúd fahéj, 0,5 friss tejszínhab, 1 narancs héja csíkokra vágva
Pohár: 6-12 hõálló pohár
Díszítés: ha tejszínhabbal kínáljuk, azt szórjuk meg frissen reszelt szerecsendióval és narancshéjcsíkokkal. A kávét, a brandyt, a fahéjat és a narancshéjat egy tálban összekeverjük. Lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Néhány percig érni hagyjuk. Elõmelegített poharakba töltjük, ízlés szerint tejszínhabot púpozunk a tetejére, s végül megszórjuk narancshéj-csíkokkal és szerecsendióval.
|