CsodaCsiga Főlap
2010. szeptember 9.   csütörtök   Ádám, Gara, Gorgiás, Omár, Szerafina, Szergiusz   
CsodaCsiga > Fórum > Tudomány > "Egészséges életmód"
ÚJ BEÍRÁS
oldal: /4
sor: időrend:
Egészséges életmód
 142  katyi 2010-07-21 18:05:52 

és most per pillanat, velem csodákat tudna tenni egy nagy zuhi is, mert már lassan el fogok olvadni.....
lesz egy kis tócsa katyitok :-)
de most dörög az ég!!!!! és remélem nem megy el szárazon, mint tegnap!

141  katyi 2009-09-18 12:07:16 

Igen! tudom, hogy ez mind igaz...... de ezek szerint mégsem lehet élni.... akkor lassan levegőt sem vehetnénk, mert hát az is szennyezett!
Egészséges élet?
Szerintem szeretni kell! Meg a kevesebb stressz!!!!!
örülni kellene többet, nem annyit görcsölni, :-)
egy szívből jövő jó röhögés, egy meghitt beszélgetés...... csodákra képes!!!!

140  nemarika 2009-02-23 21:24:46 

Vigyázz az egészségedre!!!!!

KÖRLEVÉL:

Ne vegyetek semmilyen tejport, krém vagy tejterméket ami KÍNAI (Hong Kong) és Taiwan-i eredetű, mert MELAMIN/Melamine-t tartalmaz.
Ez egy ipari vegyszer, amiből előállítják a műanyag tányérokat, vagy deszkalapokat. A MELAMIN, ha bekerül a szervezetbe, leblokkolja a májat, vesét (a vese nem tudja feldolgozni és vesekövet csinál) és olyan kárt tesz benne, ami visszafordíthatatlan, és nagyon sok esetben halálos.
Aki pedig átvészeli (nem hal bele), annak 3 naponként vérszűrésnek kell alávetnie magát, hogy életben maradjon, és élete végéig vesebeteg lesz, mert nem lehet egyáltalán gyógyítani.
Ma már olyan betyár világot élünk, hogy a kínai üzletemberek nem teszik rá a nevüket a termékre hogy "Made in China", mert tudják, hogy a világ nem veszi meg a termékeiket. Ezért ők mindent megtesznek, hogy elrejtsék a származás eredetét. Inkább kódokat használnak gondolván arra, hogy az emberek nem tudják és nem fognak rájönni a termék eredetére.
A kormányok nem tesznek semmit ellene, és nem tiltják be ezeket a termékeket. Legalább a fogyasztókat informálnák arról, hogy totálkáros minden, ami a fenti felsorolt országokból dömpingben jön be!
Sok nyugati ország importálja és ebből a (tejtermék) alapanyagból készítenek sok mindent mint: cukorkát, csokit, a süteményekben még a pizzatésztában is megtalálható. (A kávéházakban a tejes kávé, capuccino, stb.)
Például:
Az első 3 szám a bárkódból az országot mutatja, hogy a termék honnan származik.
Minden bárkód "első 3 száma", ha ezekkel a számokkal kezdődnek 690, 691, 692, stb. egészen beleértve a 695-öt az mind "MADE IN CHINA" .
Azok a termékek ami 471-el kezdődnek "Made in Taiwan" .
Nekünk jogunk van ezeket tudni, de az állam ebben nem segít.
Ezért résen kell legyünk és tanítsuk egymást, hogy ne kerüljünk bajba.
Tehát ha megtanulunk egy pár bárkódot, akkor mindjárt könnyebb.
Más Bárkódok:
690 ~ 695-ig Made in China .
471 ~ Made in Taiwan
00 ~ 13 USA & CANADA
30 ~ 37 FRANCE
40 ~ 44 GERMANY
49 ~ JAPAN
50 ~ UK
57 ~ Denmark
64 ~ Finland
76 ~ Switzerland and Liechtenstein
628 ~ Saudi-Arabia
629 ~ United Arab Emirates
740 ~ 745 - Central America (Közép Amerika)
480 ~ Made in the Philippines (Fülöp szigeti).

Ezek voltak a főgondolatok.
Kérlek, küldd tovább, és nagyon vigyázz az egészségedre !!!
Üdv. mindenkit:
ifj. Balla Ferenc
Melbourne - Ausztrália

139  katyi 2008-03-18 09:22:26 

Sziasztok!
Képzeljétek el mink van? Na mi? Kefírgomba!
Már egyszer régen ez nagyon divatban volt, és most újra lett. Csak tejet kell rá önteni, és másnapra kész a kefír, akkor lemosni folyó víz alatt a gombát, ami olyan, mint egy kis karfiol rózsa és mehet újra a tej... és lehet inni állandóan.... olyasmi az íze, mint a kaukázusi kefírnek, és állítólag nagyon egészséges!
Még a végén úgy kell majd engem agyoncsapni, mert magamtól nem fogom soha feldobni a talpam :-DDDD

138  swallow 2008-02-19 10:44:39 

Hallottam a rádióban, hogy a kínai kaját telnyomják szteroidokkal!!! Közben ezerrel készülnek az olimpiára!!!
Namármost!!!

Ha, valaki eszik ezekből az étkekből, utána hívják doppingvizsgálatra, mire hivatkozik???????????

Sunyi, aki szemű???????????

137  Alibi 2008-02-19 10:09:04 

érdekes volt itt olvasni a különféle nézőpontokat...mindenkinek más jön be, és ez jól is van igy..mi is lenne ha mindig mindenkinek ugyanaz lenne a meggyőződése:))))
szerintem is a sok extra vitamin és a rengeteg étrendkiegészitő hosszú távon abnormális dolog...az antibiotikumokról már nem is beszélve, hiszen a szervezetünk megszokja, és egyre inkább immunissá válik...
és ha abbahagyod a szedésüket betegebb leszel mint voltál, mert a saját immunrendszered elfelejti a dolgát!!!!

136  nemarika 2008-02-19 09:25:47 

Vaj vagy margarin

Az elmúlt év utolsó hónapjaiban a média különböző csatornáin újra és újra felcsaptak a margarinellenes hadjárat hullámai. Az idő múlásával nem túlzás hadjáratnak nevezni a megjelenő nyilatkozatokat, állásfoglalásokat, már csak azért sem, mert a féligazságokból hamis következtetésekre jutó, a fogyasztókat alaptalanul megtévesztő „szakemberek” egyre elszántabban támadnak. De nézzük a tényeket!

Az egyik kereskedelmi rádió reggeli műsorának műsorvezetői a karácsonyi bevásárlások idején tanácstalanul üldögéltek a stúdióban. Egyikük az interneten körlevél formájában megjelenő levélről mesélt, amely a margarin káros hatásait ecsetelte. A másik műsorvezető azonban védelmébe vette a margarint. A beszélgetés végül azzal a konklúzióval zárult, hogy évekkel ezelőtt a vajat kiáltották ki első számú közellenségnek, most pedig eljött az ideje, hogy ugyanezt tegyék a margarinnal.
A közelmúltban nem ez volt az egyetlen ilyen típusú hír. Csupán a sorban az utolsó, amely bizonytalanságot ébreszthet a margarint kedvelők és fogyasztók népes táborában.
De vajon mi az igazság a sok állítás körül?

Támadások és a tények
1. Támadás: A margarint érő támadások első pontja szerint a margarin emeli a koleszterinszintet. Emeli, mert az előállításához szükséges szilárd növényi olajok a szervezetre ártalmas, úgynevezett transzzsírokat is tartalmaznak. Ezen zsírok rendszeres fogyasztása pedig csökkenti a vérben levő jó koleszterin szintjét, így növeli az érelmeszesedés kialakulásáért felelős, rossz koleszterin szintjét .
Tény: A hidrogénezési eljárás nem jelenti feltétlenül, hogy transzzsírsavak keletkeznek, ugyanis sikerült a gyártási technológiát úgy továbbfejleszteni, hogy ezt ki lehessen küszöbölni. Ettől függetlenül, a ma kapható, jó minőségű margarinokba kerülő növényi olajokat már nem hidrogénezik, helyette kemény, a természetben előforduló növényi zsírokat (kókuszzsír, pálmazsír) használnak a kívánt, kenhető állag elérésért. Így mára sikerült a transzzsírsavak arányát 1-2%-ra, vagy ez alá csökkenteni, és ezt az információt bizonyos gyártók a csomagoláson található tápanyagtáblázatban fel is tüntetik termékeiken. A jó minőségű margarinok transzzsírsav-tartalma alacsony, a WHO által ajánlott 1 százalék alatti, zsírsavösszetételüknek köszönhetően a szív- és érrendszerre kifejezetten jó hatással vannak. A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó margarinok nem emelik a koleszterinszintet, épp ellenkezőleg: zsírsavösszetételüknek és más összetevőiknek köszönhetően segítenek csökkenteni azt.

2. Támadás: A margarinfogyasztók tévednek, amikor azt hiszik, hogy a koleszterin nem szükséges az emberi szervezet működéséhez. Így csupán koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek.
Tény: Való igaz – egyébként senki nem állította ennek ellenkezőjét -, hogy koleszterinre igenis szüksége van a szervezetnek. Az emberi szervezet pontosan ezért állítja elő a koleszterint. Sajnos a táplálékkal bevitt túlzott mennyiségű koleszterinnel, valamint a telített és transzzsírsavakkal– amelyek jellemzően olyan állati eredetű élelmiszerekben vannak, amilyen például a vaj is – felboríthatjuk a védő és az ártó koleszterin egyensúlyát, az utóbbi javára. Ezzel pedig növelhetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Tiltott élelmiszerek szerencsére nincsenek, csak betartandó mennyiségek: ezért megfelelő mennyiségben vaj és egyéb állati zsiradékok is fogyaszthatók, azonban ételkészítéshez, kenyérkenéshez a növényi olajokat, margarinokat ajánlott előnyben részesíteni.

Még néhány gondolat a magas koleszterinszintről és a táplálkozásról
Ismert tény, de nem lehet elégszer ismételni: a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezők jelentős része táplálkozással befolyásolható. A Magyar Szív Egyesület 2007-ben készült hazai, reprezentatív koleszterinkutatásából kiderül (www.koleszterinszint.hu), hogy a megkérdezettek (20-90 év közöttiek) 24 százalékának emelkedett a koleszterinszintje, 17 százalékának pedig magas. Így a felnőtt lakosság jelentős részének nem javasolt a koleszterinszint növekedést okozó élelmiszerek nagymértékű fogyasztása. Azonban a jó minőségű margarinok fogyasztása jól beilleszthető a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásba.
A korszerű táplálkozásban az állati eredetű zsiradékokat lehetőség szerint (de nem teljesen) növényi eredetű zsiradékokra érdemes cserélnünk. Sütéshez az olívaolaj jelenthet jó megoldást, étrendünket gabonafélékkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, zsírszegény húsfélékkel és tejjel-tejtermékekkel valamint halakkal kell minél változatosabban összeállítani.

ÖSSZEFOGLALÁS:
A jó minőségű margarinok nem, vagy csak a WHO által ajánlott mértéket meg nem haladó mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára káros transzzsírsavakat. A vaj margarinnal való helyettesítése hosszú távon - kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően-, segíthet megelőzni az első számú népbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. A növényi szterineket tartalmazó margarinok pedig ezen összetevőiknek köszönhetően kifejezetten csökkentik a magas koleszterinszintet, kiegyensúlyozott, változatos étrendbe illesztve és az egészséges életmód részeként.

A vaj kontra margarin kérdés margójára…..
Az utóbbi két évtizedben egyre-másra jelennek meg hírek a legkülönbözőbb élelmiszerek, élelmiszer-alkotóelemek káros hatásairól, így került a céltáblára a tej, tejtermékek, teljes értékű gabonafélék, húsok, édesítőszerek, egyes gyümölcsök, zsiradékok, és most például a margarin. Az esetek túlnyomó részében ezeknek a – különben olvasmányos köntösbe bújtatott – híreszteléseknek semmiféle alapjuk nincs, a róluk írottak nem tartoznak a bizonyítékokkal alátámasztott orvostudományi állítások körébe, arra azonban alkalmasak, hogy elbizonytalanítsák az olvasót, de persze arra is alkalmat adnak, hogy a felmerült témával kapcsolatban hozzászólásként, válaszként tárgyilagos, korrekt tájékoztatás jelenjék meg a médiában. A cikkek szerzői gyakran fiktív, nem létező személyek. Akinek kétségei támadnak és nem tud eligazodni az ellentétes állítások között kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét, illetve az ÁNTSZ szakemberét, a kórházi dietetikust, vagy olvassa el a Táplálkozási ajánlások a felnőtt magyarországi lakosság számára* című kiadványt, illetve keresse fel az Egészségügyi Minisztérium honlapját.

135  nemarika 2008-02-10 10:38:50 

Séta északi módra

A Finnországból elterjedt, és mára komoly nemzetközi sikernek örvendő nordic walking (északi séta) hazánkban mostanában kezd megjelenni. A síbotokkal a kézben végzett tempós séta a sífutók nyári edzési módszeréből nőtte ki magát tömegsporttá. A nordic walking kímélőbb mint a futás, hiszen kevésbé terheli a térdet, de sokkal hatékonyabb mint az egyszerű séta, mivel a botok használatával a felsőtest és a nyak izmai is dolgoznak, az izomgörcsök oldódnak, és az intenzívebb karmozgás révén több zsírt éget a szervezet.

Bármilyen életkorban elkezdhető a nordic walking, ám érdemes szakembertől megtanulni a járás és a kartartás technikáját. Aki már látott síbotokkal sétáló embert, az tudja, hogy a testtartás derékból kicsit előredőlt, a kartartás ejtett vállú, és az éppen előrehozott bottal fordul picit a törzs. A botot lazán fogjuk, szinte csak a csuklószalag tartja a kezünkön, és a bot soha nem kerül az előre lépő láb elé, mindig mögötte van. Ez így leírva bonyolultnak tűnhet, de a helyes sétatechnika megkímélhet minket az izomfájdalmaktól, ráadásul 1-2 óra alatt elsajátítható, így mindenképp megéri hozzáértőhöz fordulni.

De ne feledkezzünk meg a síbotokról sem, hiszen nélkülük nincs északi séta! A jó bot könnyű és rugalmas anyagból készül, ideális hossza a testmagasságunk 0,68-cal szorozva, tehát például egy 160 cm magas embernek 109 centiméteres bot felel meg. A sétálóbotok hegyes végűek, de adnak hozzájuk műanyag sapkát is. A hegyes véget használjuk, ha hóban, sárban, puha talajon végezzük a testgyakorlást, a műanyag sapka pedig aszfalton való séta esetén jön jól.

134  bessy42 2008-01-01 17:33:54 

Én nem akarok senkit rábeszélni semmire:)
Viszont tudom h amióta bizonyos dolgokat másként csinálok, kevesebbet vagyunk betegek, a gyerekeim gyorsabban gyógyulnak....kevesebbet költünk gyógyszerre, szóval nekem bejött :)
Én senkinek mondom h csak ez a jó, én senkire nem tudom ráerőszakolni a jót vagy a jobbat, ha bajba kerülnek, akkor majd ők is elkezdenek kapkodni, és a szerencséjük lesz, akkor még lesz idejük változtatni.
Az élet túl rövid ahhoz, h feleslegesen szenvedést okozzunk magunknak. Szerintem.

133  viva 2007-12-31 23:31:13 

B U É K!! Nemarika neked is!

132  nemarika 2007-12-31 21:59:03 

Nem papolok, hanem élem az életem egészségesen. Nem kell a részvéted, mert én jól érzem magam így a bőrömbe, mert amit leírtam tapasztalatból írtam le, és azt kívánom, hogy
mindenki ilyen egészségnek örvendezzen mint én, még 50-évig!

BÚÉK ! Viva

131  viva 2007-12-31 19:30:39 

Az ilyen életszemlélettel miért élsz? Nekünk papolsz Te meg éled életed! Ha ugy élnél ahogy minket akarsz rábeszélni akkor tényleg olyan lennél mint amilyennek beállítod magyad! Akkor viszont részvétem!

130  nemarika 2007-12-30 21:10:18 

Kedves bessy42!

Igazat adok Neked, mert te jól látod az élet végét. Ha úgy élünk, ahogy írod eleve minimális gyógyszer is elég, vagy elkerülendő. Hisz a mai ember több mind a fele csomó gyógyszert szed, inkább, mint egészségesen táplálkozna. Nagyon jól tudja, mi a nem egészséges, de majd veszek be gyógyszert, ha ez meg az a bajom. Nagyon nem jó felfogás. Ha egészségesen táplálkozik, akkor kevesebb veszélye is van olyan betegségnek, amely kínok, és nagy fájdalmak árán kell elviselni.

Nagyon nem értek egyet a sok táplálék-kiegészítővel sem. Amennyire a szervezetnek szüksége van vitaminra és ásványi anyagokra, annyi van a zöldségekbe és a gyümölcsökbe is. Ezek az áruk csak azoknak jó, akik eladják, hogy pénzhez jussanak. A kapszulákba mennyi különböző adalék anyag van, hogy összeálljon és ezek nagyon károsak a szervezetünkre.

129  bessy42 2007-12-30 18:05:57 

dehogy van az hogy topic címe az egészséges életmód? mert igencsak másról van nagybaszó :) ja boicsi csakam végétre kutyulódott el a népség :O)
Az egészséges életmód nem garantálja hogy a végén nem következik be a nem is tudom minek nevezzem, a kiszolgáltatott és emberhez nem méltó állapot, amiről írtatok is többen.
Gyógyszerkölcsönhatások következtében hal meg pl a világon most minden 5. ember; NEM a betegségéből kifolyólag , ugye ezt így kell érteni. És nekik kvázi már jó, mert nem szenvednek. Ha lehet kérni ilyet, én majd gyorsan szeretnék meghalni, nem hosszú szenvedés árán. De nem most, majd úgy 50-60 év múlva:) mert sokáig kell élnem, sok még a dolgom, az anyukámnak csak 54 jutott, nekem kell még annyi, a mennyi neki jutott, és akkor nem fogok a panaszkönyvbe beírni.
Szóval addig is próbálkozok az egészséges életmóddal, ami azért nem megy annyira még nekem, mert nem tartok be konzekvensen semmilyen előírást. De nem iszom kólát, csinált bort (remélem legalábbis:), nem eszem sok állományjavítós cuccot, úgy általában amiben 5 féle E-nél több van arra csúnyán nézek, és nem veszem meg, igyexem elkerülni a felvágottakat, a gyorsérlelésű szárzakolbászt.... és újabban már a boltokat is:)
De komolyan, én sütöm a kenyeret is, a margarint száműztem, a mekibe nem járunk, sőt antibiotikumot sem eszünk, de ez már egy másik hozzászólás témája lesz.

128  nemarika 2007-12-30 17:17:31 

De ez nem fog megtörténni, mert Te egy fürge filigrán öregasszony leszel, akit nem kell pelenkázni és fürdetni. Ha jön a halál, akkor szépen elalszol, ennyi.

127  swallow 2007-12-30 17:02:07 

És, ha eljön a vég???????????????
A srácaim pelenkázzanak, papiztassanak? vagy adjanak be oda, ahol( tisztelet a kivételnek) személyiség nélküli "nővérkék" utasítanak, hogy, most aztán már húzás fürdeni, meg mi lesz vén xar, meddig várjak? (((((((((((

No, neeeeeeeeee!! Akkor inkább összegyűjtöm az alatatómat, és egyszerre csak jó lesz nekem!!!

126  nemarika 2007-12-30 16:52:43 

De miért kerülnél oda lakónak, ha egészséges vagy és van otthon?
Saját magad eltudod látni, míg el nem jön a vég!

125  swallow 2007-12-30 16:40:19 

Kati!
Tudod, hogy én dolgoztam otthonban!!! Akkor inkább lőjenek fejbe, mintsem odakerüljek lakónak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!((((((((((((((((

124  katyi 2007-12-30 11:33:36 

A temetők tele vannak nagyon egészséges, és nagyon pótolhatatlan emberekkel!
A végelgyengülés jobb?
én rendesen fel akarom dobni a talpam, nem szeretném, ha évekig ki lennék szolgáltatva, bilit kellene hordani nekem :-)))
Ez tulajdonképpen viccesen hangzik, de mégis komoly!

123  csocsesz30 2007-12-28 13:03:09 

audrey17 és maszat
irány az űűűr, csak találunk valahol egy nyugis kis barlangot :DD

122  nemarika 2007-12-27 22:15:36 

Mi az a csontritkulás?

A csontritkulás vagy más néven osteoporosis során a csontszövet mennyiségé-nek, a csont tömegének olyan mértékű csökkenése, amely a csont szilárdságának gyengülése révén a csontok törékennyé válnak. Az elváltozás évek alatt alakul ki, sokszor tünetmentesen. Amikor tünetei vagy szövődményei megjelennek, vagy röntgenképen láthatóvá válik, már előre haladott folyamat. Az osteoporosis tü-nete leggyakrabban a sajgó csontfájdalom mikrotörések miatt, leggyakoribb kór-tünet a hátfájás. Napok- hetek alatt megszűnik, így legtöbbször nem is tudatosí-tunk jelentőséget a múló hátfájdalomnak. A betegekben sokszor csak akkor tu-datosul a betegség, amikor törést szenvednek egy rossz mozdulat vagy elesés kapcsán, ezért nevezik néma járványnak a csontritkulást. Sajnos a csonttörések sokszor súlyos következményekkel járnak, az esetek jelentős részében halálos szövődmény is kialakulhat.

121  maszat 2007-11-06 09:39:02 

Ehhez a témához csak egyet fűznék hozzá...
A levegő, amit beszívunk már mindenhol szennyezett. Ezen a szennyezett levegőn nőnek fel állatok, növények, emberek. Mindannyian szennyezettek vagyunk. Akkor mi itt a kérdés? Nem ehetek sem állatot, sem növényt (sem embert..:))))))).
Vízet sem ihatunk..... Vannak emberek, akik Tibetben barlangokban élnek és a levegőből táplálkoznak. Menjünk Tibetbe....

120  audrey17 2007-11-02 16:29:28 

" Mesterkélt civilizációnk egészséges elveket romboló bűnökre bátorít."
Döbbenet egy mondat!!!!!!!!!
Hát,......nekünk ez a nyomoronc civilizáció jutott!!
Talán keresni kellene egy másikat, mindenesetre jó messzire innen! Egy másik bolygón, v. egy másik naprendszerben!!!!
Természetesen aszpartam mentes legyen! he-he-he

119  swallow 2007-11-02 14:27:43 

Ha, ezt mind betartod, rámegy a pénztárcád összes betétje, meg még az egészséged egy része is! !!!!!!!!!!!!!

Majd, ha nyerek a lottón, és ilyenekkel traktálom a srácokat, utána azért fognak utálni, hogy a szalonnás rántotta helyett mézes müzlit adok nekik! (((((

Marika, tisztellek, és becsüllek a kitartásod miatt, ugyanúgy, mint Ratát, de, maradjatok magatoknak a köreitekben!!!

118  nemarika 2007-11-02 13:34:26 

Az egészségügyi elvek tanításának szükségessége

Soha nem volt nagyobb szükség az egészségügyi elvek tanítására, mint napjainkban. Az élet jólétét és kényelmét szolgáló - az egészségügyi dolgokat és a betegségek kezelését is érintő - sokrétű, csodálatos fejlődés ellenére ijesztően csökken a fizikai erő és állóképesség. Ez a tény megköveteli mindazok figyelmét, akiknek szívügye embertársaik jóléte.
Mesterkélt civilizációnk egészséges elveket romboló bűnökre bátorít. A gyakorlat és a divat harcban áll a természettel. A szokások, amelyeket megkövetel, és az élvezetek, amelyeknek táptalajt ad, egyre csökkentik mind a fizikai, mind a szellemi erőt, és elviselhetetlen terhet rónak az emberiségre. Iszákosság és bűnözés, betegség és szerencsétlenségek mindenütt fellelhetők.
Sokan tudatlanságból hágják át az egészségügyi törvényeket. Ezért tanítani kell őket. A nagy többség viszont többet tud, mint amennyit gyakorol. Meg kell értetni velük, milyen fontos, hogy útmutatóként fogadják el azt, amit megismertek. Az orvosnak számos alkalma van arra, hogy egyrészt megismertesse az egészség elveit, másrészt pedig megmutassa, milyen fontos gyakorolni őket. Megfelelő tanítással sokat tehet a kimondhatatlanul nagy károkat okozó gonoszságok helyretételéért.
A mérgező gyógyszerek korlátlan alkalmazása mérhetetlen sok betegségnek és még ennél is súlyosabb bajoknak veti meg alapját.

Sokan, amikor megbetegszenek, nem vesznek fáradságot arra, hogy kipuhatolják betegségük okát. Fő gondjuk megszabadulni a fájdalomtól és a kellemetlenségtől. Ezért kétes csodaszerekhez folyamodnak, amelyek igazi hatásáról nem sokat tudnak; vagy gyógyszert kérnek az orvostól vétségeik következményének ellensúlyozására, és arra nem gondolnak, hogy egészségtelen szokásaikon kellene változtatniuk. Ha azonnal nem érzik a gyógyszer hatását, kipróbálnak egy másikat, majd egy harmadikat. Eközben a baj megmarad.
Az embereket meg kell tanítani arra, hogy a gyógyszerek nem gyógyítanak. Az igaz, hogy néha pillanatnyi enyhülést hoznak, és úgy tűnik, hogy használatuk eredményeként a beteg meggyógyul. Ez azért van így, mert a természetnek van elegendő életereje a méreg eltávolítására, és a betegség okozta állapot kijavítására. Az egészség helyreáll a gyógyszer ellenére. De a legtöbb esetben a gyógyszer csak megváltoztatja a betegség formáját és helyét. Gyakran úgy tűnik, hogy a szervezet egy időre legyőzi a méreg hatását, de következményei a szervezetben megmaradnak, és egy későbbi időszakban nagy kárt okoznak.
A mérgező gyógyszerek alkalmazásával sokan élethosszig tartó betegséget szereznek maguknak, és sokan meghalnak, akiket természetes gyógymóddal meg lehetett volna menteni. Mérgeket tartalmazó sok, úgynevezett gyógyszer mind a lelket, mind a testet romboló szokásokat és vágyakat kelt. Sok, gyógyszerkülönlegességnek nevezett népszerű csodaszer, sőt még orvosok által javasolt mérgek is szerepet játszanak a társadalmat oly rettenetes átokkal sújtó alkoholizmus, ópiumfüggőség, morfinizmus alapjának lefektetésében.
Csak akkor lehet reménykedni a dolgok megjavulásában, ha az emberek megismerik a helyes elveket. Tanítsák meg őket az orvosok arra, hogy a gyógyerő nem a gyógyszerekben van, hanem a természetben! A betegség a természet erőfeszítése, amellyel a szervezet igyekszik megszabadulni az egészség törvényeinek áthágása miatt létrejött állapottól. Betegség esetén meg kell állapítani, hogy mi a kórokozó. Az egészségre káros körülményeken változtatni kell, a rossz szokásokat el kell hagyni, majd a természetet a tisztátalanságok eltávolításában és a megfelelő állapot helyreállításában támogatni kell.

Természetes gyógymódok

Tiszta levegő, napfény, mértékletesség, pihenés, testedzés, megfelelő táplálkozás, a víz használata, Isten erejébe vetett hit - ezek az igazi gyógyszerek. Mindenkinek tudnia kell a természet gyógyító eszközeiről, és arról, hogy miként alkalmazza őket. Fontos, hogy mindenki értse a betegápolás alapelveit, és hogy olyan gyakorlati kiképzést is kapjon, amely tudásának helyes alkalmazására képesíti.
A természetes gyógymódok használata nagy gondot és erőfeszítést igényel, amire sokan nem hajlandóak. A természet fokozatosan gyógyít és állít helyre. A türelmetleneknek ez a folyamat lassúnak tetszik. A káros élvezetekről való lemondás áldozatba kerül. A végén azonban megmutatkozik, hogy a természet - amennyiben nem gátolják - bölcsen és jól végzi munkáját. Egészséges test és egészséges lélek lesz azok jutalma, akik szívós kitartással engedelmeskednek törvényeinek.
Általában kevés figyelmet szentelnek az egészség megőrzésének. Sokkal jobb megelőzni a betegséget, mint tudni, hogyan kezeljük, amikor már megkaptuk. Saját érdekünkben és az emberiség érdekében mindenkinek kötelessége, hogy tisztában legyen az élet törvényeivel, és hogy lelkiismeretesen engedelmeskedjék nekik. Mindenkinek meg kell ismernie a legcsodálatosabb organizmust, az emberi testet. Meg kell érteniük a különböző szervek szerepét, és hogy egészséges működésük céljából hogyan függnek egymástól. Tanulmányozniuk kell a lélek hatását a testre és a testét a lélekre, valamint az őket szabályozó törvényeket.

117  nemarika 2007-06-29 15:34:37 

http://hvg.hu/egeszseg/20070228_vitaminok.aspx?s=hk

Életveszélyesek a mesterséges vitaminok?

116  nemarika 2007-06-26 15:43:23 

Mit idunk és mit együnk...?

Az aszpartam-(édes)mérgezés

Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok. Számos
kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és
betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag,
ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik és elmegy modernkori
horrornak, amit odabent művel. Vajon miért nem lehetett hallani erről
eddig? A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná,
hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari cégek húzzák a nagy
hasznot belőle. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma
igazi nyertese a gyógyszeripar. Hogy hogy jön a gyógyszer az
aszpartamhoz?
Egyszerű.
Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy
fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D.
Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros
veszteséget elkönyvelni és többszáz, a gyógyszereik miatti káros
mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen
megbízhatónak tűnnek? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto
vásárolta meg és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert.
Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer többszázszor édesebb a
cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden
ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer-
és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a
felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket
is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok , a
kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és
a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos
következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott
Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig
tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal
felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezte az
aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.

Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó
alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam
üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést
kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos
aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét
az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról.

Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel,
tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem
tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek
fokozatosak, vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai
orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros
mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és
gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.

Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának.
Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi
anyag ekkora kárt okozni? Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és
így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe
lerakódni. A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az
aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő
metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A
formaldehid belégzése halálos, rákkeltő.

További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek.
Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már
magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal
tedd le a diétás kólát. És ha még semmilyen reakciót nem észleltél,
azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások
nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben
egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket.

És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint
tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett, amely az
összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére az
Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak
érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek
gondolják azt, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, az csakis
egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam
az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges
bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak,
melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat."

Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen
ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották
jó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a
NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az
sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít az
aszpartam. Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a
NutraSweet. Nagyon meggyőzőek és ahol az aszpartam ellen szólók
felütik a fejüket, "ok megjelennek és elhiteltelenítik a forrást.
Azért a több milliárdért évente... Szerencsére az Egyesült Királyság
és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek
független kutatásokat az aszpartam "biztonságos" mivoltával
kapcsolatban.

Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, "biztos, ami biztos"
alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light",
mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak
aszpartamba botlik.

Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:
szénsavas és rostos üdítőital,
joghurt,
fagylalt,
reggeli készítmények,
pezsgőtabletta,
sportital,
gyerekvitamin(!),
lekvár,
szinte minden rágógumi és diabetikus termékek,
kevés kivétellel maguk az édesítőszerek akár folyékony, tabletta, kristályos és por
alakban.

Az aszpartam néhány mellékhatása: látászavarok, szemfájdalom,
fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás,
egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás,
részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió,
álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger,
hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés,
kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj
elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos
súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság , bedagadt lábak,
visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek,
gyomorfekély, izületi fájdalmak.

Megkérek mindenkit a dolgok súlya miatt, hogy minden közvetlen
ismerősének ezt küldje el körlevélként, hadd tudódjon ez ki.

115  nemarika 2007-06-15 16:56:47 

A nevetés az ember áldásos kiváltsága. Jókedvre derít, boldogságot, vidámságot, békét teremt, örömet szerez, jót tesz testnek és léleknek, közösségi kapcsolatoknak, fejleszti a személyiséget. Testmozgásnak is kiváló, a kacagás belső kocogás néven is ismert. Növeli az egészséges önbizalmat, kibontakoztatja a játékos teremtő-képességet. A nevetés ingyenes, mégis a legjobb orvosság, a legkellemesebb gyógyszer. Javítja a légzést, csillapítja a fájdalmat, oldja a feszültséget, csökkenti a stressz ártalmait, erősíti az immunrendszer védekező-képességét, megelőz és gyógyít, még a mellékhatásai is mind előnyösek. Legjobb szemébe nevetni minen búnak-bajnak, tartja a szólás is. Mindezek ellenére úgy áll a helyzet, hogy egyre ritkábban élünk vele. Egyre kevesebb vidám alkalom adódik magától, fogyatkozik a hajlam a harsány hahotára. Humoros helyzetek híján egyre kevesebben merik megengedni maguknak a felhőtlen nevetés gondtalan örömét.

114  nemarika 2007-05-26 18:28:28 

Leptospirosis

Tárgy: És ez nem vicc!!!

Egy abszurd halálesetet írnak le egy orvosi tájékoztató szakfolyóiratban (a Caducée c. közegészségügyi közlönyben). Az áldozat egy vasárnap hajókirándulásra indult a barátaival és betett néhány dobozos üdítőt a hajó hűtőszekrényébe. Másnap, hétfőn kórházba kellett vinni és szerdán meghalt. A boncolás szerint a halál oka heveny leptospirosis volt.
A fertőzést akkor kapta, amikor a hajón pohár nélkül, közvetlenül a dobozból itta meg az üdítőt. A konzervdobozokon patkányvizelet szennyezést és Leptospira kórokozót találtak a vizsgálat során. Az áldozat ivás előtt valószínűleg nem tisztította meg a doboz felső részét, és így jutottak a szervezetébe a megszáradt patkányvizeletben jelenlévő halálos kórokozók.
A dobozos üdítőket és egyéb konzerveket gyakran olyan raktárakban tárolják, ahol elszaporodtak a rágcsálók, és általában mindenfajta tisztítás nélkül érkeznek az élelmiszerboltok polcaira. g gondosan mosószeres vízzel, mielőtt a hűtőszekrénybe tennéd. Az INMETRO (Spanyolország) vizsgálatai szerint az üdítős dobozok fedele szennyezettebb, mint a nyilvános WC-k ülőkéi. Olyan mennyiségű baktériumot és csírát mutattak ki, ami mindenképpen indokolja, hogy vizes-mosószeres tisztítás nélkül ne tároljuk, érintsük ezeket a dobozokat!
Ha italt vagy ételt veszel konzervdobozban, mosd meg!

113  nemarika 2007-05-04 18:16:58 

A MÉZ

A méz kétségtelenül az egyik legértékesebb táplálékunk, s egyben az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szőlő- és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet tartalmaz, szaharóztartalma csak néhány százalék. Ennek következtében rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel, vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet, kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is. Ennek ellenére Magyarországon a napi és fejenkénti mézfogyasztás alig haladja meg a néhány grammot, s a méz méltatlanul háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásunkban.

Gyógyszer

A méz és más méhészeti termékek (méhpempő, propolisz, virágpor) egyaránt kiváló erősítő, frissítő szerek. A legösszetettebb élelmiszerek közé tartoznak, mert a nagy tömegű cukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, valamint ferment és hormonanyagokat is tartalmaznak. Segítségükkel megelőzhetőek a betegségek illetve betegség esetén segítik, gyorsítják a lábadozást, a szellemi-fizikai energiák visszanyerését, a felépülést. A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a teljesítőképességünk. Ez a magyarázata, hogy például a sportolók miért fogyasztják rendszeresen a versenyek előtt. A közmondás szerint egy kaptár tíz orvossal felér, ami arra utal, hogy a cukorbetegség kivételével gyakorlatilag szinte minden betegség megelőzésére, kiegészítő kezelésére alkalmas. A vitaminok közül A-, Bl-, B2-, B6-, C-, G-, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található meg benne. Lefekvés előtt két teáskanál méz nyugodt alvást biztosít. A tapasztalatok szerint, aki mézet használ cukor helyett, az rövid időn belül kevesebb édességet fogyaszt másoknál, mert szervezete nem kívánja az édességeket. Ennek megfelelően a méz fogyasztása elősegíti karcsúságunk, vonalaink megőrzését is. A méz nem csak édes, de savas is, szerves savai javítják az étvágyat, az emésztést.

Külsőleg

Ha a bőr sérüléseit mézzel kenjük be, az lakkszerü hártyát képez rajta, s remekül lepecsételi, fertőtleníti a sebet. A mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul, mint a nem mézzel kezelt seb, s a sérülés hegtelenül tűnik el. Méz hatására a sérült szövetekből gyorsan kitisztul a vizenyő. A méz kiöblíti a sebet, serkenti a sejtképződést, megöli a baktériumokat.

Belsőleg

A méz sajátossága, hogy a baktériumok nem fejlődnek ki és nem szaporodnak benne. Erősíti az idegeket, az immunrendszert, az emésztést, méregteleníti, tisztítja a szervezetet, mert a máj sokkal könnyebben, jobban és gyorsabban dolgozza fel, mint a cukrot. A méz tizenötször annyi B2 vitamint tartalmaz, mint az alma. Ezen kívül jelentős mennyiségű nátrium, kalcium, vas és foszfor is van benne. Jótékonyan hat a fiatal szervezetre a csontképző hatása miatt és remek erősítőszer sápadt, vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak, a csecsemőknek pedig tejjel vegyítve a legegészségesebb táplálék.

Mézfajták

Minden vidéknek megvan a maga jellegzetes mézfajtája (akácméz, hársméz, repceméz, erdei virágméz stb.), amelyeknek mások az alkotóelemei.

Akácméz: Színe víztiszta, néha halványsárga, ritkábban zöldes árnyalatú. Íze kellemes, gyengén akácvirág illatú. Sokáig folyékony marad. Nyugtató hatású, ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják. Kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Natúr fogyasztásra, italok ízesítésére kiválóan alkalmas. Kalciumban gazdag mézfajta. Segít a mészhiányos betegeken, ellensúlyozza az izomgyengeséget.

Erdei méz: Színe a barnától csaknem a feketéig terjed. Tápértékét, a létfontosságú nyomelemeket és a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó mézet könnyedén feldolgozza és hasznosítja a szervezetünk. Erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet. Emésztést kiegyensúlyozó hatású. Beltartalmi értéke kiváló. Sok vasat és rezet tartalmaz. Elsősorban a vérszegényeknek hasznos.

Virágméz: Színe a halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, a benne lévő mézek összetételétől függ. Hajlamos a kristályosodásra. A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtötték a méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik. Erősíti a szervezet védekező rendszerét. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas. Sok kálium található benne. Szívpanaszok, szívgyengeség esetén hatásos szer lehet.

Hársméz: Színe a világos sárgától a közép barnáig terjed, rendkívül zamatos. A virágzásban lévő csodálatos illatú hársfa bőven ontja a legkiválóbb jótékony hatással rendelkező nektárt. Nyugtató hatású méz, meghűléses betegségre, vagy annak megelőzésére kiváló, különösen hársfateában fogyasztva.

Lépesméz: A néphit úgy tartja, hogy a lépesméz értékesebb a bolti forgalomban kapható méznél, s ez valóban így is van, mert a lépesméz illetve a pörgetéskor nyert friss méz tápanyagtartalma nagyobb. Ebben ugyanis a virágpornak és a méhlárvák táplálására készített anyagnak a törmelékei is belekeverednek, s ezek nagyon sok nyomelemet, vitamint, enzimet, hormont tartalmaznak. A bolti forgalomban kapható méz ugyan esztétikusabb kivitelű, nem zavaros, nem törmelékes, de mivel derítési és szűrési folyamatokon ment át, a védőanyagai egy részét is kiszűrték belőle. Igazi hungaricumnak számít.

Selyemfűméz: Színe víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú. Erős, jellegzetes ízű illatos méz. Lassan kristályosodik. Igazi hungaricum, a napfényes Duna-Tisza közén lévő erdőszéleken, június és júliusban a különlegesen csábítóan illatozó vadon termő növényből a kánikulai napsugarak csalogatják elő a nektárt a méhek számára. Ez a méz tápértékével, nyomelemeivel, ásványi sókkal dúsítva erősíti a szervezetünket. Legfőbb tulajdonsága enyhe vérnyomáscsökkentő hatása.

Medvehagymaméz: A Mecsekben termő medvehagyma nektárjából gyűjtött méz régiónk igazi hungaricuma, a Mecsek hegység jellegzetes különlegessége. A kellemes, üde aromájú, pikáns mézkülönlegességben az édes íz dominál, de enyhe hagymajelleg is felfedezhető benne. A barna színű, sajátos ízű és illatú méz immunerősítőnek is kiváló.

Szelídgesztenyeméz: Magas ásványi anyag tartalmával tűnik ki a mézek közül ez a sárgásbarna színű, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés utóízű csemege. Kenyérre és kalácsra kenve, vagy gyógyteában egyaránt fogyasztható. A régióra jellemző, igazi hungaricum.

Aranyvesszőméz: Solidágoból származó ízletes, lágy, aranyszínű későnyári mézfajta, a Duna-Dráva Nemzeti Park jellegzetes méze. A régióra jellemző, igazi hungaricum.

Napraforgóméz: Aranysárga, később sötétedő méz. Állaga hamar szétválik kristályos és folyékony fázisokra. Krémmézzé alakítva kellemes csemege. Sütésre is kiválóan alkalmas. A régióra jellemző, igazi hungaricum.

Krém-méz: Színe a krémszíntől a halvány sárgáig terjed, állaga krémszerű. A repce virágpora és méze, szinte a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek a tápértékben dús beltartalma miatt. Nagyon értékes méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Jellemző tulajdonsága, hogy gyorsan kristályosodik, krémszerű mézként kerül forgalomba. Könnyen kenhető.

Propoliszos-méz: A benne található mézet sokfajta értékes mezei virágról gyűjtötték a méhek és emiatt, beltartalmilag kiváló méznek számít. A propolisz jelenléte miatt a jótékony hatása fokozottabb. Ez a méz külső felhasználásra is alkalmas: baktérium és gombaölő hatásán, a vírusok szaporodását gátló tulajdonságain kívül fájdalomcsillapító és regeneráló hatásai is érvényesülnek. Belsőleg fogyasztva gyulladáscsökkentő, mely a légutak, a tüdő, a vesemedence, és a szívbelhártya gyulladásaira alkalmazható. Gyomor és bélhurut leküzdésében is eredményes, mert egyrészt elöli vagy szaporodásában gátolja a betegséget kiváltó kórokozókat, másrészt tannintartalmánál fogva adsztringensként (vagyis nyálkahártya összehúzóként) is közreműködik a hasmenéses tünetek felszámolásában. Jól ismert a propolisz érvédő, vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatása is. A klimaxos panaszok enyhítésére, a gyomorfekély, a nyombélfekély és a krónikus bronchitis ellen is eredményesen alkalmazható. A propolisz alkalmazása nem javasolt pajzsmirigytúltengésben szenvedőknek, illetve bőrallergiás jelek észlelése esetén.

Fenyőméz: Sok foszfor és mangán van benne. Azoknak ajánlható, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy ásványi anyagok hiányában szenvednek.

A mézet gyakran hamisítják

Többnyire kukoricakeményítőből nyert izocukorral dúsítják fel, amely egészségre ártalmatlan, s nehéz kimutatni, mivel állaga hasonló az "igazi" mézéhez. Általában a méz gyengébb illata és íze alapján lehet következtetni a jelenlétére. forrás: TAVERNA Gasztronómiai Hírlevél

oldal: /4
sor: időrend: