CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. április 26.   péntek   Ervin, Klétus, Peregrina   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. december 29., hétfő Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.



  magam, 20:15 Itt megírhatod a véleményed magam
ha szereted a rĂ©gi filmeket,riportokat,stb. feltĂ©tlen nĂ©zzĂ©l bele,egy kattintĂĄs Ă©s Ășjra Ă©lvezheted...77 film ... Ă©s ingyen:) ez nem viszi a pĂ©nzt...jĂł szĂłrakozĂĄst...

http://77filmajandek.nava.hu/


.
  magam, 20:06 Itt megírhatod a véleményed magam
Pinceablak

Kék hétpecsétes pinceablak,
kandikĂĄlnak rozsdĂĄs Ă©vek,
az utca Ăłlom lĂĄbon ballag,
idÔtlen vének a poros léptek.

Nyårral mulató, Ôsszel zokogó,
kalapos fĂ©nyĂșr letĂ©rdel a jĂĄrdĂĄn,
kajĂĄnul kacsint kongĂł bordĂł hordĂł,
mesterkulcs ĂŒdvözli a tanĂ­tvĂĄnyĂĄt.

Mint az esĂ” zubog az Ă©j,
tĂłcsĂĄvĂĄ rezdĂŒl zsivĂĄny zsivaj
penészes falakról csorog a setét,
gardróbban gubbaszt az Ôsi divat.

Sejtelem szomjas csöbör,
csöppen a folyékony csend,
négy tégla-titok között,
tolvaj széltÔl tåncleckét vesz.
(Simon R)


  magam, 19:35 Itt megírhatod a véleményed magam


A bölcs majom Ă©s a szĂĄzlĂĄbĂș reumĂĄja:

A szĂĄzlĂĄbĂș elhatĂĄrozta, hogy megkĂ©rdi az erdĂ” bölcsĂ©tĂ”l, egy majomtĂłl, milyen orvossĂĄg gyĂłgyĂ­tanĂĄ meg a lĂĄbait.

- Ez reuma - mondta a majom. - TĂșl sok lĂĄbad van.

- És mit tegyek, hogy csak kĂ©t lĂĄbam legyen?

- Hagyjål engem a részletekkel - felelte a majom.

- A bölcs csak tanåcsot ad, a problémåt neked kell megoldanod.
  magam, 18:48 Itt megírhatod a véleményed magam
legyél univerzålis...!


  magam, 13:11 Itt megírhatod a véleményed magam
A liba hattyĂșdala

A tömzsi, totyogó tavalyi ludat
cserbenhagyta csĂșful a jĂłzan öntudat.
Fennhordta a csĂ”rĂ©t, s nyĂșjtogatva nyakĂĄt,
gyönyörĂ» hattyĂșnak kĂ©pzelte magĂĄt.

TĂĄrsaitĂłl bĂșcsĂșt sem vett, azt se mondta: "GĂĄ!"
Kilépett a libasorból, s elment vilåggå.
A legelsĂ” pocsolyĂĄnĂĄl mĂĄris vĂ­zre szĂĄllt,
Ă©s hattyĂși halĂĄlĂĄhoz egy dalt komponĂĄlt.

Egy hattyĂșdalt, az egyetlent, a vĂ©gsĂ”t,
a halĂĄlhĂ­vĂł szent, nagy Ă©neket,
a fagyos långgal kilobbanva égÔt,
mely lebegve szåll idÔ s tér felett.
A hattyĂșdalt, mit Ă©leten ĂĄt Ă©rlelt
a méltósågos csönd, a némasåg,
a hattyĂșdalt, a vĂĄdat s elĂ©gtĂ©telt,
a semmivé lett vågyak halk dalåt!

GyötrĂ”dött, töprengett a hattyĂși lĂșd,
Ă©s költött is vĂ©gĂŒl szĂ©p dalt, szomorĂșt.
MegvĂĄrta az alkonyt, Ășgy zendĂ­tett rĂĄ.
Zengett a bĂșs Ă©nek: "GĂĄ-gĂĄ-gĂĄ-gĂĄ-gĂĄ!"

VĂĄrta a szĂ©p elmĂșlĂĄst, a hattyĂșvĂ©gzetet,
vĂĄrta, vĂĄrta hajnalig, mĂ­g meg nem Ă©hezett.
Gyakran sóhajt fel azóta, ha kint legelész:
- Gågogva élni könnyû - dalolva halni nehéz!
(RomhĂĄnyi J)


  magam, 13:04 Itt megírhatod a véleményed magam

tudtad...?
MĂ©rgezĂ” illatosĂ­tĂłk

A mesterséges illatosítók sokszor tartalmaznak kåros anyagokat. Természetes módszereinkkel azonban megelÔzhetsz minden betegséget.

Illat vagy szag?

Az utĂłbbi Ă©vekben Ășj termĂ©kek jelentek meg a boltokban: szagtalanĂ­tĂłk, illatgyertyĂĄk, illatosĂ­tĂłk, fĂŒstölĂ”k, amelyek a lĂ©gtĂ©r frissessĂ©gĂ©t Ă©s a kellemes illatkörnyezetet hivatottak biztosĂ­tani (valĂłjĂĄban azonban csak „elfedik” a kellemetlen szagokat).

BĂĄr mĂĄr rĂ©gĂłta ismert tĂ©ny, hogy a kĂŒlönfĂ©le illatoknak Ă©lettani hatĂĄsuk van: a kellemesek pĂ©ldĂĄul jĂłkedvre hangolnak, serkentik az agymĂ»ködĂ©st, „elĂ”hĂ­vjĂĄk” a szexuĂĄlis vĂĄgyat, fokozzĂĄk az Ă©tvĂĄgyat, ellazĂ­tanak stb., mĂ­g a kellemetlen szag-környezetben feszĂŒlttĂ©, ingerĂŒlttĂ© vĂĄlunk.

A kĂŒlönfĂ©le szaghatĂĄsok tehĂĄt befolyĂĄssal vannak a hangulatunkra, közĂ©rzetĂŒnkre. EzĂ©rt sem mindegy, hogy milyen illataura vesz bennĂŒnket körĂŒl az otthonunkban, a munkahelyĂŒnkön, vagy akĂĄr az autĂłnkban.

Ártalmas divatcikk?

Egy nemrégiben végzett brit felmérés szerint, a légfrissítÔ termékekben (többek között spray-kben, aerosolokban, gélekben, rudakban) talålható anyagok kårosítjåk az ezeket a termékeket gyakran hasznålók egészségét.

A kutatĂĄs bebizonyĂ­totta: azokban az otthonokban, ahol gyakran hasznĂĄltak lĂ©gfrissĂ­tĂ”ket, a gyerekek egyharmadĂĄnĂĄl „köszöntek vissza” hasmenĂ©ses tĂŒnetek, a velĂŒk egy lĂ©gtĂ©rben tartĂłzkodĂł anyĂĄknak pedig gyakrabban fĂĄjt a fejĂŒk, mint az ilyen termĂ©keket egyĂĄltalĂĄn nem hasznĂĄlĂł sorstĂĄrsaiknak. A gyanĂș ekkor terelĂ”dött a spray-kben talĂĄlhatĂł illĂ©kony szerves anyagokra. A feltĂ©telezĂ©st, hogy ezek a szintetikus anyagok ĂĄrtalmasak az egĂ©szsĂ©gre, kĂ©sĂ”bb egy ausztrĂĄl tanulmĂĄny is megerĂ”sĂ­tette.

E szerint a rendszeresen mestersĂ©ges anyagokkal illatosĂ­tott lakĂĄsokban tartĂłzkodĂł gyerekeknĂ©l az asztma kialakulĂĄsĂĄnak kockĂĄzata is lĂ©nyegesen nagyobb volt, mint a „vegyszermentes” lĂ©gtĂ©rben Ă©lĂ” tĂĄrsaiknĂĄl. KiderĂŒlt az is, hogy a legnagyobb veszĂ©lynek azok vannak kitĂ©ve, akik idejĂŒk nagy rĂ©szĂ©t olyan lakĂĄsokban töltik, ahol napi rendszeressĂ©gel lĂ©gfrissĂ­tĂ”ket, illatosĂ­tĂłkat hasznĂĄlnak.

S nem csak a spray-k, az elektromos pĂĄrologtatĂłk, az illatĂłsĂ­tĂł gĂ©lek, rudak, hanem az illatmĂ©csesek, a manapsĂĄg divatos fĂŒstölĂ”k is ĂĄrtalmasak lehetnek, mert jelentĂ”s mennyisĂ©gben bocsĂĄtanak ki egĂ©szsĂ©gre ĂĄrtalmas illĂ©kony szerves vegyĂŒleteket (pĂ©ldĂĄul formaldehidet, amely fejfĂĄjĂĄst, rosszullĂ©tet okozhat), illetve rĂĄkkeltĂ” benzollal fĂŒstölik tele a zĂĄrt teret.
Nem kell bĂŒdös tĂ©rben Ă©lned, mert nĂ©hĂĄny praktikĂĄval elĂ©rheted, hogy kellemes illat vegyen körĂŒl.

LĂ©gy kreatĂ­v!

A kereskedelemben kapható illatosító termékek åråt is megspórolhatod, és az egészségednek is hasznålsz, ha gyakran szellÔztetsz.

A levegĂ” minĂ”sĂ©gĂ©t a szobanövĂ©nyek is javĂ­tjĂĄk. LakĂłterĂŒnk illatosĂ­tĂĄsĂĄra hasznĂĄlhatunk szĂĄrĂ­tott növĂ©nyeket, pĂ©ldĂĄul levendulĂĄt, citromhĂ©jat vagy mentĂĄt.

TermĂ©szetes anyagokkal (narancshĂ©j, szegfĂ»szeg, citrom, almahĂ©j, levendula, szĂĄrĂ­tott virĂĄgszirmok) illatosĂ­thaod a lakĂĄs helyisĂ©geit, a szekrĂ©nyeket, a kĂŒlönfĂ©le tĂĄrolĂłhelyeket.

Az illemhely szagtalanítåsåra hasznålj virågszirom-keveréket (potpourrit), vagy egy kis tålba cseppents néhåny csepp citromlevet.

TĂ©len a fĂŒtĂ”testre, radiĂĄtorra helyezett cserĂ©ptĂĄlba, cserĂ©pedĂ©nybe tegyĂ©l vizet, majd cseppents bele egy cseppnyi illĂłolajat.

Ha kellemetlen szagĂș a ruhĂĄsszekrĂ©nyed belseje, tegyĂ©l bele illatos pipereszappant, kiĂŒrĂŒlt parfĂŒmös ĂŒveget, szĂĄrĂ­tott levendulĂĄt, szegfĂ»szeget, vagy levendulaolajjal ĂĄtitatott zsebkendĂ”t, szivacsot.
(Hogy a szekrĂ©nyben ne szĂłrĂłdjon szĂ©t a szĂĄrĂ­tott levendula, belekötözheted egy mĂĄr „elhasznĂĄlĂłdott” harisnyanadrĂĄg szĂĄrĂĄba is, amelyet rĂĄ lehet akasztani egy vĂĄllfĂĄra)

KivĂĄlĂł lĂ©gfertĂ”tlenĂ­tĂ” kĂ©szĂŒlhet az influenza-szezonban 1 deci erĂ”s ecet Ă©s tĂ­z csepp szegfĂ»olaj keverĂ©kĂ©bĂ”l, amelyet ĂŒveg, vagy kerĂĄmiatĂĄlban kell a szoba padlĂłjĂĄra vagy a szekrĂ©ny tetejĂ©re feltenni.

A konyha illatosĂ­tĂĄsĂĄra hasznĂĄlhatsz szĂĄraz fĂ»szernövĂ©nyeket (bazsalikom, kakukkfĂ», mentalevĂ©l), vagy kellemes illatĂș gyĂłgynövĂ©nyeket, teafĂŒveket, szĂĄrĂ­tott gyĂŒmölcsök (citrom, narancs, mandarin) hĂ©jĂĄt. Ha nincs allergiĂĄs a csalĂĄdban, nĂ©hĂĄny csepp illĂłolajat is adhatsz a keverĂ©khez.
(Azonnal is felhasznålható, de ha zårt edényben, sötét helyen néhåny hétig is eltarthatod, így tartósabb, intenzívebb illatot kapsz).

A tĂ©li estĂ©k hangulatĂĄhoz hozzĂĄtartozik a fahĂ©j, a sĂŒlt alma, a szegfĂ»szeg, a narancs, a mĂ©zeskalĂĄcs, a (gyĂłgy)teĂĄk, a forralt bor illata.
Ha az Ă©telszagtĂłl akarsz „megszabadulni” – Ă©s a szellĂ”ztetĂ©s sem segĂ­t –, a mĂ©g meleg fĂ”zĂ”lapra tegyĂ©l almahĂ©jat, vagy egy kis edĂ©nyben pĂĄrologtass kevĂ©s ecetet, citromlevet, vagy valamilyen illĂłolajat.

A konyhai eszközök (fa vĂĄgĂłdeszka, serpenyĂ”) zsĂ­r- vagy hagymaszagĂĄt megszĂŒntetheted, ha a felĂŒletĂŒket ĂĄttörölöd citrom levĂ©vel, vagy ĂĄtdörzsölöd kifacsart citrommal, nedves sĂłval, ezutĂĄn alaposan leöblĂ­ted meleg, majd hideg folyĂłvĂ­zzel. Az is hatĂ©kony mĂłdszer lehet, ha a mosogatĂłvĂ­zbe nĂ©hĂĄny csepp ecetet teszel.

A kellemetlen szagok forrĂĄsa – nagyon gyakran – a hĂ»tĂ”gĂ©p.
(A belsĂ” tĂ©r tisztĂ­tĂĄsĂĄhoz hasznĂĄlj szĂłdabikarbĂłnĂĄt, majd ecetes vĂ­zzel törĂŒld ĂĄt a mĂ»anyag felĂŒleteket. Az Ă©teleket mindig frissen tartĂł fĂłliĂĄval, vagy fedĂ”vel lefedve tĂĄrold.)


  magam, 12:31 Itt megírhatod a véleményed magam
egy Ășjabb rejtvĂ©ny kĂ©p...?


  magam, 9:10 Itt megírhatod a véleményed magam
gazdasågi vålsåg - avagy így nyaralunk jövÔre...


  magam, 8:55 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

December 29.

az év 363. (szökÔévekben 364.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 2 nap van håtra.


Napkelte: 07:32 Napnyugta: 16:00

Holdkelte: 11:30 Holdnyugta: 23:14


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re hĂ©tfĂ” estig: Az orszĂĄg dĂ©li felĂ©n, Ă©s nyugaton erĂ”sen felhĂ”s idĂ”re van kilĂĄtĂĄs. MĂĄr csak Ă©szakon, Ă©szakkeleten valĂłszĂ­nĂ» több-kevesebb napsĂŒtĂ©s. Az Ă©jszaka kĂ©pzĂ”dött zĂșzmarĂĄs köd napközben helyenkĂ©nt tartĂłsan megmarad. NĂ©hol hĂłszĂĄllingĂłzĂĄs elĂ”fordulhat. Többnyire gyenge vagy mĂ©rsĂ©kelt Ă©szakkeleti szĂ©l vĂĄrhatĂł. A hĂ”mĂ©rsĂ©klet dĂ©lutĂĄn +1 Ă©s -4, kĂ©sĂ” este -2, -7 fok között valĂłszĂ­nĂ».


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

HelyenkĂ©nt sĂ»rĂ» zĂșzmarĂĄs ködre szĂĄmĂ­thatunk, legkisebb valĂłszĂ­nĂ»sĂ©ggel Ă©szakon, Ă©szakkeleten. NĂ©hol hĂłszitĂĄlĂĄs, hĂłdara is elĂ”fordulhat.


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Front nincs felettĂŒnk, orvosmeteorolĂłgiai szempontbĂłl esemĂ©nytelen idĂ”jĂĄrĂĄs vĂĄrhatĂł.





Ma TamĂĄs, Tamara, GĂĄspĂĄr, DĂĄvid, Benedikta napja van.

Boldog névnapot!

TamĂĄs :
A héber eredetû bibliai név, a Teomo névbÔl szårmazik. Jelentése iker. A görögök Thomasz formåban vették åt, jelentése csodålatos.

Tamara :
Oroszból åtvett név, a héber eredetû bibliai Tåmår névbÔl szårmazik. Jelentése: (datolya)pålma.

GĂĄspĂĄr :
Perzsa eredetû név, a hagyomåny szerint így hívtåk a napkeleti bölcsek egyikét. A Bibliåban nem szerepel a név, csak a VI. szåzadtól említik a legendåk, jelentése kincset megÔrzÔ, kincstårnok.

DĂĄvid :
Héber eredetû bibliai név, jelentése kedvelt, szeretett, egyesítÔ.

Benedikta :
Latin eredetû Benedek férfinév nÔi pårja, jelentése åldott.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Események


• 418 – I. BonifĂĄc pĂĄpa hivatalĂĄba lĂ©p
• 1392 – I. Zsigmond paranccsal kötelezi a szentgotthĂĄrdi apĂĄtsĂĄgot, hogy fogadja el a SzĂ©chyek kegyĂșri jogait.
• 1503 – Az itĂĄliai hĂĄborĂșk sorĂĄn a spanyolok Gonzalo de CordĂłba vezĂ©nylete alatt, a Garigliano melletti csatĂĄban megsemmisĂ­tĂ” erejĂ» csapĂĄst mĂ©rnek a saluzzĂłi Ă”rgrĂłf vezette francia seregekre. Az ĂŒtközetet követĂ”en a fegyverszĂŒnetet kötnek.
• 1541 – FerdinĂĄnd osztrĂĄk fĂ”herceg, vĂĄlasztott magyar kirĂĄly Ă©s Izabella magyar anyakirĂĄlynĂ© (Szapolyai JĂĄnos kirĂĄly özvegye) megkötik a gyalui szerzĂ”dĂ©st, mely szerint MagyarorszĂĄg birtoklĂĄsa I. FerdinĂĄndra szĂĄll, aki Martinuzzi FrĂĄter György barĂĄtnak e szerzĂ”dĂ©sĂ©rt erdĂ©lyi vajdasĂĄgot Ă­gĂ©r.
• 1845 – Texas az USA 28. ĂĄllama lesz.
• 1857 – Liszt Ferenc mĂ»vĂ©t, a Die Hunnenschlacht-ot (A hunok csatĂĄjĂĄt) bemutatjĂĄk Weimarban.
• 1891 – Thomas Alva Edison szabadalmaztatja a „jelek elektronikus ĂĄtvitelĂ©t”, azaz a rĂĄdiĂłt.
• 1897 – A Londont Ă©s Aberdeent összekötĂ” vasĂștvonalon a Tay folyĂł vasĂști hĂ­dja (mely 1878-as ĂĄtadĂĄsakor a vilĂĄg leghosszabb hĂ­dja volt), tervezĂ©si hiba miatt összeomlik. A rajta ĂĄthaladĂł dundee-i postavonat a vĂ­zbe zuhan, 79 utas Ă©letĂ©t veszti.
• 1915 – OsztrĂĄk–magyar hadihajĂłk megtĂĄmadjĂĄk az olasz kĂ©zen lĂ©vĂ” durazzoi (AlbĂĄnia) kikötĂ”t, hogy megakadĂĄlyozzĂĄk a szĂ©tvert szerb csapatok elmenekĂŒlĂ©sĂ©t. A Helgoland cirkĂĄlĂł, a Csepel, TĂĄtra, Balaton, Triglav Ă©s Lika rombolĂłk sikertelen ĂŒtközetet vĂ­vnak az angol, francia Ă©s olasz egysĂ©gekkel. A Lika aknĂĄra fut Ă©s elsĂŒllyed, mĂ­g a Triglavot sajĂĄt rombolĂłk sĂŒllyesztik el a menekĂŒlĂ©s remĂ©nyĂ©ben.
• 1916 – megölik Raszputyint, az orosz szerzetest
• 1937 – ElfogadjĂĄk az Ă­r alkotmĂĄnyt.
• 1982 – JamaicĂĄban bĂ©lyeget bocsĂĄtanak ki Bob Marley emlĂ©kĂ©re.
• 1944 – Velembe, a Stirling-villĂĄba megĂ©rkezik a Szent Korona (1945. mĂĄrcius 19-Ă©n szĂĄllĂ­tjĂĄk el)
• 1944 – FelrobbantjĂĄk a budapesti DĂ©li összekötĂ” vasĂști hidat.
• 1948 – Kanada elismeri Izrael ĂĄllamot
• 1949 – Hollandia elismeri IndonĂ©zia fĂŒggetlensĂ©gĂ©t
• 1955 – Barbra Streisand 33 Ă©vesen megjelenteti elsĂ” lemezĂ©t You’ll Never Know cĂ­mmel
• 1956 – MagyarorszĂĄgon a kormĂĄny feloszlatja az NBKMT-t.
• 1984 – Radzsiv Gandhi gyĂ”z az indiai vĂĄlasztĂĄsokon.
• 1989 – VĂĄclav Havel lesz CsehszlovĂĄkia elnöke.
• 1997 – Hongkongban levĂĄgjĂĄk a teljes csirkeĂĄllomĂĄnyt (1,25 milliĂł db), a „madĂĄrinfluenza”-jĂĄrvĂĄnytĂłl fĂ©lve.

SzĂŒletĂ©sek


• 1652 – Michael Agnethler nagyszebeni evangĂ©likus lelkĂ©sz († 1693)
• 1721 – Madame De Pompadour francia kurtizĂĄn († 1764)
• 1798 – BĂĄrĂĄny Ágoston magyar ĂŒgyvĂ©d, levĂ©ltĂĄros († 1849)
• 1800 – Charles Goodyear amerikai feltalĂĄlĂł, a vulkanizĂĄlt gumi feltalĂĄlĂłja († 1860)
• 1802 – Kiss BĂĄlint festĂ”mĂ»vĂ©sz († 1868)
• 1808 – Apponyi György magyar politikus, az MTA tagja († 1899)
• 1808 – Andrew Johnson az Amerikai EgyesĂŒlt Államok 17. elnöke, hivatalban 1865–1869-ig († 1875)
• 1828 – Szendrey JĂșlia magyar költĂ”nĂ”, PetĂ”fi SĂĄndor felesĂ©ge († 1868)
• 1838 – grĂłf Kuun GĂ©za magyar orientalista, törtĂ©nĂ©sz († 1905)
• 1856 – Thomas Joannes Stieltjes holland matematikus (Stieltjes-integrĂĄl)(† 1894)
• 1876 – Pablo Casals spanyol gordonkamĂ»vĂ©sz, karmester, zeneszerzĂ” († 1973)
• 1891 – ImrĂ©dy BĂ©la magyar miniszterelnök († 1946)
• 1910 – Ronald Coase Nobel-dĂ­jas brit közgazdĂĄsz
• 1920 – FejĂ©r TamĂĄs magyar filmrendezĂ”(† 2006)
• 1923 – PĂ©csi MĂĄrton magyar földrajztudĂłs, geogrĂĄfus († 2003)
• 1925 – Szondy IstvĂĄn olimpiai bajnok öttusĂĄzĂł
• 1928 – SzĂ”nyi G. SĂĄndor magyar BalĂĄzs BĂ©la-dĂ­jas filmrendezĂ”, kivĂĄlĂł mĂ»vĂ©sz
• 1932 – Botvay KĂĄroly magyar gordonkamĂ»vĂ©sz
• 1935 – Dedik JĂĄnos magyar Ă­rĂł
• 1938 – Jon Voight Oscar-dĂ­jas amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1946 – Marianne Faithfull brit Ă©nekesnĂ”
• 1947 – Cozy Powell angol dobos († 1998)
• 1947 – Ted Danson amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1950 – CsapĂł GĂ©za olimpiai ezĂŒstĂ©rmes, vilĂĄgbajnok kajakozĂł
• 1951 – JĂĄrai Zsigmond közgazdĂĄsz, pĂ©nzĂŒgyminiszter, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
• 1951 – Yvonne Elliman amerikai szĂ­nĂ©sznĂ”, Ă©nekesnĂ”
• 1953 – Stanley Williams amerikai bĂ»nözĂ” († 2005)
• 1957 – Brad Grey amerikai televĂ­ziĂłs- Ă©s filmproducer, menedzser, Paramount Pictures vezĂ©rigazgatĂłja
• 1959 – KövĂ©r LĂĄszlĂł politikus, a Fidesz-MPSZ egyik alapĂ­tĂłja Ă©s vezetĂ”je
• 1963 – Breyer ZoltĂĄn szĂ­nĂ©sz
• 1972 – JaromĂ­r BlaŸek, cseh labdarĂșgĂł
• 1979 – Diego Luna, mexikĂłi szĂ­nĂ©sz
• 1984 – Gionata Mingozzi, olasz labdarĂșgĂł († 2008)
• 1988 – SzĂĄvay Ágnes magyar teniszezĂ”

HalĂĄlozĂĄsok


• 1170 – Thomas Becket Canterbury Ă©rseke (* 1118 körĂŒl)
• 1325 – FranciaorszĂĄgi Ágnes burgundi hercegnĂ© II. RĂłbert burgundi herceg felesĂ©ge (* 1260 körĂŒl)
• 1380 – Lokietek ErzsĂ©bet (ErzsĂ©bet anyakirĂĄlynĂ©), (I. KĂĄroly) magyar kirĂĄly felesĂ©ge, I.(Nagy) Lajos kirĂĄly Ă©desanyja (* 1300 körĂŒl)
• 1606 – Bocskai IstvĂĄn erdĂ©lyi fejedelem (* 1557)
• 1631 – Lackner KristĂłf Sopron polgĂĄrmestere, vĂĄrosbĂ­rĂł, jogtudĂłs, Ă­rĂł (* 1571)
• 1825 – Giuseppe Maria Gioacchino Cambini, olasz hegedĂ»mĂ»vĂ©sz, zeneszerzĂ” (* 1746)
• 1825 – Jacques-Louis David francia festĂ” (* 1748)
• 1843 – Johann Baumgarten (Baumgarten JĂĄnos KristĂłf) magyar bölcselet- Ă©s orvosdoktor (* 1765)
• 1847 – William Crotch brit zeneszerzĂ” (* 1775)
• 1891 – Leopold Kronecker nĂ©met matematikus (* 1823)
• 1894 – Christina Georgina Rossetti angol nĂ”i költĂ” (* 1830)
• 1916 – Grigorij Jefimovics Raszputyin orosz szerzetes (* 1869)
• 1924 – Carl Spitteler Irodalmi Nobel-dĂ­jas svĂĄjci Ă­rĂł (* 1845)
• 1926 – Rainer Maria Rilke osztrĂĄk költĂ” (* 1875)
• 1926 – SzĂ©chĂ©nyi ManĂł miniszter, diplomata (* 1858)
• 1941 – Tullio Levi-Civita olasz matematikus (* 1873)
• 1972 – Fritz Behrend nĂ©met zeneszerzĂ”, zongoramĂ»vĂ©sz (* 1889)
• 1978 – FranyĂł ZoltĂĄn magyar költĂ”, Ă­rĂł, mĂ»fordĂ­tĂł (* 1887)
• 1986 – Andrej Tarkovszkij szovjet-orosz filmrendezĂ” (* 1932)
• 1986 – Harold Macmillan angol miniszterelnök (* 1894)
• 1987 – SzĂĄraz György Kossuth-Ă©s JĂłzsef Attila-dĂ­jas magyar Ă­rĂł, szerkesztĂ” (* 1930)
• 1993 – Xantus Gyula magyar festĂ” (* 1919)
• 1996 – SzemerĂ©nyi Oszvald (Oswald Szemerenyi) angol szĂŒletĂ©sĂ» magyar nyelvĂ©sz, az MTA tagja (* 1913)
• 2001 – Kepes György festĂ”, tervezĂ”, kĂ©pzĂ”mĂ»vĂ©szeti Ă­rĂł (* 1906)
• 2004 – Julius Axelrod orvosi Nobel-dĂ­jas biokĂ©mikus (* 1912)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• A BiodiverzitĂĄs VĂ©delmĂ©nek VilĂĄgnapja
• Szent TamĂĄs (Thomas Becket) ĂŒnnepe
• A magyar kĂĄrtya napja
o NepĂĄl: a kirĂĄly szĂŒletĂ©snapja



  magam, 8:46 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:


Ha tĂșl Ă©led, nem lesz semmi bajod!


.
  magam, 8:45 Itt megírhatod a véleményed magam
MĂșlt ĂĄlmok fagytak
reggelre ablakomra.
Csipkehideg tél.
(SzE)


  magam, 8:32 Itt megírhatod a véleményed magam
jĂł reggelt Ă©s vidĂĄm hetet mindenkinek.


  magam, 8:31 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. december 28., vasárnap Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 20:29 Itt megírhatod a véleményed magam
Szuroksûrû csönd....
TĂ©l - zizeg a hĂł. FĂĄzol?
Betakar az Ă©j...
(SzI)


  magam, 20:26 Itt megírhatod a véleményed magam
mûvészi...


  magam, 20:12 Itt megírhatod a véleményed magam
aki szereti...(zene)






Freedom Cry:

Úgy hallgatja (j)az eso suhanását,
Engedjék el nem rig (rég?) låtó (låtott?) urå(hoz?)
KorĂĄn reggel feltekintek az Ă©gre
KĂ©nyes bugyli, (a) komisz kinyĂ­rt (kenyeret) levĂĄgjĂĄk
Boci baja az is itt lett elvĂĄg(va).
Korån reggel feltekinték az égre,
MĂ©(g), kisangyalom!

Úgy hallgatja az eso suhanását,
Engedjék el nem rig (rég?) låtó (låtott?) urå(hoz?)
KorĂĄn reggel feltekintek az Ă©gre
Van egy madĂĄr, aki elhordja majd,
MĂ©(g), kisangyalom(?)

Bele vagyok elevenen temetve, elevenen
SĂĄrgulok is, de nagyon,
Anyus, majd megĂ­rom, hogy mikor szabadulok,

MĂ©g, kisangyalom

Úgy hallgassa az esot,
Van egy madĂĄr, aki elhordja majd,

MĂ©g, kisangyalom

KorĂĄn reggel feltekintek a polcra,
Úgy hallgatja az eso(t)..
Van egy madår, aki elhordja, még
Engedjék el nem riglå (rég låtott?).






  magam, 13:17 Itt megírhatod a véleményed magam
Ha akarjĂĄtok, itt helyben megmagyarĂĄzom, mi az Ă©let lĂ©nyege, mi az Ă©let titka Ă©s Ă©rtelme. Ne fussatok ĂĄbrĂĄndok utĂĄn, ne törekedjetek cĂ­mre, vagyonra! Évtizedek idegölĂ” munkĂĄja kell ezek elĂ©rĂ©sĂ©hez, s egyetlen Ă©jszaka elrabolhatja tĂ”letek. ÕrizzĂ©tek meg fölĂ©nyes egykedvĂ»sĂ©geteket az Ă©lettel szemben, ne rettegjetek a bajoktĂłl s ne sĂłvĂĄrogjatok a boldogsĂĄg utĂĄn, hisz Ășgyis mindegy: a keserĂ»sĂ©g nem tart örökkĂ©, s ami Ă©des, az sem fenĂ©kig az. ÖrĂŒljetek, ha nem fĂĄztok, s ha Ă©h Ă©s szomj nem gyötör benneteket, ha nincs megroppanva a gerincetek, ha lĂĄbatok jĂĄrni, kezetek fogni, szemetek lĂĄtni, fĂŒletek hallani kĂ©pes - van-e mĂ©g, akire irigykednetek kellene? Ne irigyeljetek mĂĄsokat. Aki irigy, elsĂ”sorban önmagĂĄt emĂ©szti. DörzsöljĂ©tek meg a szemetek, mossĂĄtok tisztĂĄra szĂ­veteket, s becsĂŒljĂ©tek, nagyon becsĂŒljĂ©tek meg azokat, akik szeretnek benneteket, akik jĂł szĂ­vvel vannak irĂĄntatok. Ne bĂĄntsĂĄtok, ne szidalmazzĂĄtok Ă”ket, ne vĂĄljatok el tĂ”lĂŒk haragban.
(A.Szolzsenyicin)




  magam, 13:08 Itt megírhatod a véleményed magam
környezetbaråt tånyér...


  magam, 12:39 Itt megírhatod a véleményed magam
KakukkolĂł

Mikor férjhez ment a könnyûvérû kakukk,
azt akarta, legyen szép kis lakuk,
és tojåsaikat is költsék ki maguk.
Ültek is rajt`, míg elzsibbadt a faruk,
ki is kelt egy tucat - Szent Habakuk -
szarka.
(RomhĂĄnyi J)



  magam, 12:31 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

AprĂłszentek napja



A bibliai törtĂ©net szerint HerĂłdes kirĂĄly Krisztus szĂŒletĂ©sekor megölette az összes kisded fiĂșt. AprĂłszentek napjĂĄn rĂĄjuk emlĂ©kezĂŒnk. LegjellemzĂ”bb ezen a napon a vesszĂ”zĂ©s, amikor is a fiĂșk Ă©s a legĂ©nyek hĂĄzrĂłl hĂĄzra jĂĄrnak, hogy hajlĂł ĂĄggal gyengĂ©den megveregessĂ©k a lĂĄnyokat. Ezzel a szokĂĄssal azt akarjĂĄk kifejezni, hogy Betlehemben csak a fiĂșkat öltĂ©k meg, ezĂ©rt most a lĂĄnyoknak kell szenvedniĂŒk.A bibliai magyarĂĄzat mellett a vesszĂ”zĂ©s termĂ©kenysĂ©g- Ă©s egĂ©szsĂ©gvarĂĄzslĂĄst is jelent, amit kĂ­sĂ©rĂ” mondĂłkĂĄk fejeznek ki. VesszĂ”zĂ©s utĂĄn a legĂ©nyeket borral kĂ­nĂĄltĂĄk, a lĂĄnyok pedig szĂ­nes szalagot kötöttek a vesszĂ” vĂ©gĂ©re. NĂ©hol Ășgy tartja a nĂ©phit, hogy a megvesszĂ”zött emberek testĂ©n nem lesznek kelĂ©sek, mĂĄshol pedig Ășgy tartjĂĄk, hogy ezzel a rossz szellemeket hajtjĂĄk el.

  magam, 11:57 Itt megírhatod a véleményed magam
egy mosolyt...?

A vilåg legrövidebb könyvei...
II Jånos Pål: Egyéjszakås kalandjaim

Enrique Iglesias: Az élÔ koncert szépségei

Bruce Willis: Amikor nem Ă©n mentettem meg a vilĂĄgot

Az amerikai kultĂșra

Fidel Castro: Emberi jogok

Sylvester Stallone tippjei dråmai szinészeknek

Szaddam Husszein: BĂ©ke

A Zåmbó csalåd és a szépségipar

Robinson Crusoe: A gruppenszexrÔl

Jumurdzsåk: A térlåtås örömei

RĂłmeĂł Ă©s JĂșlia: A sikeres pĂĄrkapcslat titkai

ZsidĂł ĂŒzleti barĂĄtsĂĄgok

Biztonsågos vezetés Olaszorszågban

Teljesített vålasztåsi igéretek i.e. 487-tÔl napjainkig

EtiĂłp vilĂĄguralmi tervek

EszkimĂł fĂŒrdĂ”ruhamodellek

A német humor 1000 éve

GyÔzike: Teljes magyar szókincsem

Chuck Norris: AkitÔl rettegek

PuskĂĄzĂĄsi technikĂĄk tornaĂłrĂĄn

Aszfaltrajz versenyek az M7-esen.

A nudista strand legjobb zsebtolvajai

CsinĂĄld magad! - koporsĂłk a csalĂĄdnak

Öngyilkos segĂ©deszköz szakboltok ĂĄruhitel akciĂłi

Rosszul hangolt léggitårok

CsajozĂĄs kukĂĄsautĂłval

OsztĂĄlytĂĄncok szalagavatĂłra sorozat: A pogĂł

Gyóntatószékek kihangosítåsånak tapasztalatai

TĂłth Vera fotĂłsorozatok a Playboyban

Kiszel TĂŒnde szemöldökszedĂ©si trĂŒkkök

Titanic 2: A VisszaĂșt

Csinåld magad! sorozat 2.része - Egyszerûbb agymûtétek

Fekete László: Én is vega vagyok

Hasznålt intimbetét shopok

Hogyan neveljĂŒnk ĂłriĂĄsbonszĂĄjt?

Közkedvelt farsangi jelmezek 1. rész: A nudista

BallagĂĄsi ĂŒnnepsĂ©gek nyugdĂ­jas otthonokban
Ă©s VizespĂłlĂł versenyek ugyanott

"TĂŒsszögĂ” szĂĄrnyasok" Laci bĂĄcsi receptjei

A lĂłcitrom konyhakerti ĂĄpolĂĄsa, 100 Ășj lĂłcitromos recept

BĂŒszke szĂŒlĂ”k sorozat: PornĂłszĂ­nĂ©sznĂ”k anyukĂĄi mesĂ©lnek

OB: KĂ©tĂŒlĂ©ses szĂ©rnyasbetĂ©tek a lĂ©gĂŒgyi hivatal ajĂĄnlĂĄsĂĄval

A ghånai szolåriumszerelÔk jegyzéke

Izlandi Idegenforgalmi Hivatal: A szomszédos orszågok

David Seaman: Emlékezetes nagy védéseim

Mohammed Atta: Landolås utasszållító géppel

ZĂĄmbĂł Jymmi: Kaland a kiskakassal

Szemjonov: A Kurszk matrĂłza voltam

Medgyessy PĂ©ter: Karizma

Dr.Isak GrĂŒnbauer: A fityma szerepe a szexuĂĄlis örömszerzĂ©sben

Knézy JenÔ: Magyar köszöntés-tår

Tunyogi Orsi: NĂ©zz a szemembe

Zoltån Erika: Képeskönyv retusålatlan Playboy fotóimból

Michael Jackson: Miért jó feketének lenni

Pintér Såndor: Hogyan szåmoltam le a magyar maffiåval

Viktor Sztrelnyikov: Sikeres légibemutató szervezése

Csurka IstvĂĄn: Visszacsatolt terĂŒleteim utcaszĂłtĂĄra

Sas József: Ez tényleg humoros!

Bp. V. ker. ÖnkormĂĄnyzat: TĂ©rkĂ©p az ingyenes parkolĂĄsi zĂłnĂĄkrĂłl

Anettka: Hogy lehet egy nÔ egyszerre szép és okos?

MĂŒller PĂ©ter SziĂĄmi: Értelmes fejformĂĄim

A Trabant istĂĄllĂł Forma 1-es sikerei

A Knézy JenÔ-fan club telefonkönyve

Ózd vilĂĄgöröksĂ©g listĂĄja

Gangxta Zolee: Iskolaéveim

DobĂł Kata: Önzetlen, Ă”szinte szerelem

A magyar optimizmus ezer Ă©ve...

Osama Bin Laden: Philips szakållnyíró modellek összehasonlító tåblåzata

KnĂ©zy JenĂ”: Hogyan közvetĂ­tsĂŒnk elfogulatlanul?

Habsburg György: Répa, retek, mogyoró

George Bush: Orszågok, amiket felismerek a térképen

Demszky Gåbor: Harcom egy tiszta és élhetÔ vårosért

HĂ­res busmanok az IT-businessben

Ábel Anita: Az Értelem

Zalatnay Cini: Låtom a köldököm

Lagzi Lajcsi: Hogyan lettem anorexiĂĄs

Woody Allen: Trend a szemĂŒvegiparban

Darth Vader: Strepsils


  magam, 8:52 Itt megírhatod a véleményed magam
az Ășj valĂłsĂĄgshow...



  magam, 8:36 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

December 28.

az év 362. (szökÔévekben 363.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 3 nap van håtra.


Napkelte: 07:31 Napnyugta: 15:59

Holdkelte: 11:12 Holdnyugta: 22:04


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re vasĂĄrnap estig: Az orszĂĄg nagy rĂ©szĂ©n napos idĂ”re van kilĂĄtĂĄs, a dĂ©li Ă©s nyugati megyĂ©kben lehetnek tartĂłsabban ködös, borĂșs terĂŒletek, de ott is csak elvĂ©tve fordulhat elĂ” hĂłszĂĄllingĂłzĂĄs. Többnyire gyenge, vagy mĂ©rsĂ©kelt marad az Ă©szakkeleti szĂ©l. A hĂ”mĂ©rsĂ©klet kora dĂ©lutĂĄn többnyire 0 fok körĂŒl alakul, a tartĂłsabban ködös, borĂșs terĂŒleteken azonban -3, -4 fok közelĂ©ben marad. EstĂ©re -2, -7 fok közĂ© hĂ»l le a levegĂ”.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

HelyenkĂ©nt az orszĂĄg dĂ©li - Ă©s esetleg nyugati - rĂ©szĂ©n (vasĂĄrnap napközben ĂĄtmenetileg kevesebb helyen) sĂ»rĂ», zĂșzmarĂĄs köd vĂĄrhatĂł.


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Front nincs felettĂŒnk, orvosmeteorolĂłgiai szempontbĂłl esemĂ©nytelen idĂ”jĂĄrĂĄs vĂĄrhatĂł.





Ma Kamilla, TĂłdor, Ármin, GĂĄspĂĄr, Teodor, RĂșfusz napja van.

Boldog névnapot!

Kamilla :
A Kamill fĂ©rfinĂ©v nĂ”i pĂĄrja, egyĂșttal egy gyĂłgynövĂ©ny neve. Latin eredetĂ», jelentĂ©se nemesi szĂŒletĂ©sĂ», aki az ĂĄldozatoknĂĄl szolgĂĄlt.

TĂłdor :
A Teodor nĂ©v magyar rövidĂŒlĂ©se, amely görög eredetĂ» nĂ©v. JelentĂ©se Isten ajĂĄndĂ©ka.

Ármin :
A germĂĄn keruszkuszok fejedelmĂ©nek latin Arminius nevĂ©bĂ”l rövidĂŒlt.

GĂĄspĂĄr :
Perzsa eredetû név, a hagyomåny szerint így hívtåk a napkeleti bölcsek egyikét. A Bibliåban nem szerepel a név, csak a VI. szåzadtól említik a legendåk, jelentése kincset megÔrzÔ, kincstårnok.

Teodor :
Görög, német, latin eredetû név, jelentése Isten ajåndéka.

RĂșfusz :
Latin eredetĂ» nĂ©v, jelentĂ©se vörös, vöröses, vörös hajĂș.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 1065 – Londonban megnyitjĂĄk a Westminsteri ApĂĄtsĂĄgot.
• 1793 – EsterhĂĄzy KĂĄroly egri pĂŒspök megnyitja az ĂĄltala alapĂ­tott könyvtĂĄrat.
• 1836 – MexikĂł elnyeri fĂŒggetlensĂ©gĂ©t SpanyolorszĂĄg-tĂłl
• 1846 – Iowa az USA 29. ĂĄllama lesz
• 1869 – A rĂĄgĂłgumi szabadalmaztatĂĄsa.
• 1895 – A Lumière testvĂ©rek ĂĄltal szervezett elsĂ”, belĂ©pĂ”jegyes mozielĂ”adĂĄs („CinĂ©matographe Lumière”) a pĂĄrizsi Grand CafĂ© Indiai SzalonjĂĄban.
• 1897 – Edmond Rostand "Cyrano de Bergerac" c. francia drĂĄmĂĄjĂĄnak bemutatĂłja.
• 1908 – FöldrengĂ©s rĂĄzza meg Messina (SzicĂ­lia) vĂĄrosĂĄt. A katasztrĂłfĂĄt csak tetĂ©zte a rengĂ©st követĂ” cunami. Közel szĂĄzezer halott maradt a romok alatt.
• 1910 – Engelbert Humperdinck operĂĄja, a Königskinder bemutatkozik New Yorkban
• 1918 – MagyarorszĂĄgon a minisztertanĂĄcs a szĂ©nhiĂĄny miatt 1919. januĂĄr 1-jĂ©tĂ”l bezĂĄratja a szĂ­nhĂĄzakat Ă©s a mozikat.
• 1973 – Megjelenik Alekszandr Szolzsenyicin: "A GulĂĄg szigetvilĂĄg" c. dokumentumregĂ©nye.
• 1974 – HĂĄzassĂĄgot köt Sylvester Stallone Ă©s Sasha Czeck.
• 1989 – Alexander DubĂšeket vĂĄlasztjĂĄk a csehszlovĂĄk Parlament elnökĂ©nek.
• 2007 - NepĂĄl parlamentje eltörölte a kirĂĄlysĂĄg ĂĄllamformĂĄjĂĄt. A köztĂĄrsasĂĄgot, mint Ășj ĂĄllamformĂĄt, a 2008 ĂĄprilisi vĂĄlasztĂĄs utĂĄn megalakult nemzetgyĂ»lĂ©s is megerĂ”sĂ­tette.

SzĂŒletĂ©sek


• 1716 – AdĂĄnyi AndrĂĄs, magyar jezsuita tanĂĄr († 1795)
• 1756 – Ányos PĂĄl, pĂĄlos szerzetes, tanĂĄr, a magyar szentimentalizmus költĂ©szetĂ©nek alakja († 1784)
• 1834 – Stark Adolf kereskedĂ”, szĂ”lĂ©sz-borĂĄsz († 1910)
• 1839 – Böhm PĂĄl festĂ”mĂ»vĂ©sz († 1905)
• 1856 – Woodrow Wilson, az Amerikai EgyesĂŒlt Államok 28. elnöke, hivatalban 1913–1921-ig († 1924)
• 1860 – Baumhorn LipĂłt, Ă©pĂ­tĂ©sz († 1932)
• 1862 – Kemechey JenĂ”, magyar Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł († 1905)
• 1868 – Daniel N. Dunlop, skĂłt ĂŒzletember, teozĂłfus, antropozĂłfus († 1905)
• 1871 – Frederick Pethick-Lawrence, brit fĂ”rend, MunkĂĄspĂĄrti politikus, a nĂ”k vĂĄlasztĂłjogĂĄnak harcosa, feminista vezetĂ” († 1961)
• 1880 – MattyĂłk AladĂĄr, magyar mûépĂ­tĂ©sz, szakĂ­rĂł († 1960)
• 1882 – Sir Arthur Stanley Eddington, huszadik szĂĄzad eleji asztrofizikus († 1944)
• 1897 – IvĂĄn Sztyepanovics Konyev, szovjet marsall, II. vilĂĄghĂĄborĂșs hadvezĂ©r, a VarsĂłi SzerzĂ”dĂ©s EgyesĂ­tett Fegyveres ErĂ”inek fĂ”parancsnoka († 1973)
• 1902 – Mihail Kalatozov, orosz filmrendezĂ” († 1973)
• 1902 – Earl Hines, amerikai dzsessz-zongorista, zeneszerzĂ” († 1983)
• 1903 – Neumann JĂĄnos, amerikai magyar matematikus, a szĂĄmĂ­tĂłgĂ©p kifejlesztĂ”je († 1957)
• 1905 – Earl "Fatha" Hines, amerikai jazz-zongorista († 1983)
• 1907 – Erich Mielke, keletnĂ©met politikus, ĂĄllambiztonsĂĄgi miniszter († 2000)
• 1910 – Harold Rhodes, amerikai zenĂ©sz, feltalĂĄlĂł, a Rhodes elektromos zongora fejlesztĂ”je († 2000)
• 1913 – Lou Jacobi, kanadai zsidĂł karakterszĂ­nĂ©sz, filmszĂ­nĂ©sz ("Irma, te Ă©des")
• 1919 – Xantus Gyula, magyar festĂ” († 1993)
• 1923 – MonoszlĂły DezsĂ”, magyar Ă­rĂł, költĂ”
• 1928 – Lendvay KamillĂł, magyar zeneszerzĂ”, egyetemi tanĂĄr
• 1931 – GĂĄll IstvĂĄn ,Kossuth- Ă©s JĂłzsef Attila-dĂ­jas magyar Ă­rĂł, költĂ” († 1982)
• 1933 – Fantusz Zsuzsanna, asztaliteniszezĂ”
• 1933 – Nichelle Nichols, amerikai szĂ­nĂ©sznĂ”, "Star Trek"-szereplĂ”
• 1934 – Maggie Smith, Oscar dĂ­jas angol szĂ­nĂ©sznĂ” ("Harry Potter", "ApĂĄcashow", Hook")
• 1941 – Tordai Teri, JĂĄszai Mari-dĂ­jas magyar szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1945 – KorcsmĂĄros PĂ©ter, operaĂ©nekes (tenor)
• 1953 – Richard Clayderman, francia zongoramĂ»vĂ©sz
• 1954 – Denzel Washington, Oscar-dĂ­jas amerikai filmszĂ­nĂ©sz
• 1956 – Nigel Kennedy, angol hegedĂ»mĂ»vĂ©sz
• 1969 – Linus Torvalds, finn programozĂł, a Linux atyja
• 1979 – Daniel Forfang, norvĂ©g sĂ­ugrĂł
• 1979 – James Blake, amerikai teniszezĂ”
• 1981 – Elizabeth Jordan Carr, az elsĂ” amerikai lombikbĂ©bi
• 1987 – Thomas Dekker, amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1989 – Mackenzie Rosman, amerikai szĂ­nĂ©sznĂ”

HalĂĄlozĂĄsok


• 1503 Piero di Lorenzo de` Medici, Firenze ura (* 1471)
• 1622 – SzalĂ©zi Szent Ferenc francia teolĂłgus, rendalapĂ­tĂł, egyhĂĄzszervezĂ” (* 1567)
• 1694 – II. (Stuart) MĂĄria, Anglia, ÍrorszĂĄg Ă©s SkĂłcia kirĂĄlynĂ”je (* 1664)
• 1703 – II. Musztafa, az OszmĂĄn birodalom 23. szultĂĄnja (* 1664)
• 1706 – Pierre Bayle francia Ă­rĂł, filozĂłfus (* 1647)
• 1797 – BenkĂ” MihĂĄly reformĂĄtus tanĂĄr (* 1719)
• 1814 – BenkĂ” JĂłzsef szĂ©kely botanikus, törtĂ©nĂ©sz (* 1740)
• 1824 – Charles Pictet de Rochemont svĂĄjci francia politikus, diplomata (* 1755)
• 1852 – Puchner Antal SzaniszlĂł csĂĄszĂĄri Ă©s kirĂĄlyi lovassĂĄgi tĂĄbornok (* 1779)
• 1886 – BĂŒtner KĂĄroly magyar katolikus pap (* 1801)
• 1915 – Gundel JĂĄnos magyar vendĂ©glĂ”s, a hĂ­res gasztronĂłmiai dinasztia alapĂ­tĂłja (* 1844)
• 1916 – Eduard Strauss osztrĂĄk zeneszerzĂ” (* 1835)
• 1925 – Szergej Alekszandrovics Jeszenyin orosz lĂ­rai költĂ” (* 1895)
• 1937 – Maurice Ravel francia zeneszerzĂ” (* 1875)
• 1959 – Ante PaveliĂŠ, a horvĂĄt usztasa mozgalom alapĂ­tĂłja, a FĂŒggetlen HorvĂĄt Állam vezetĂ”je (* 1889)
• 1963 – Paul Hindemith nĂ©met hegedĂ»mĂ»vĂ©sz, zeneszerzĂ” (* 1895)
• 1965 – Földy JĂłzsef magyar mĂ»fordĂ­tĂł, klasszika-filolĂłgus (* 1881)
• 1965 – Justus PĂĄl, magyar tĂĄrsadalomtudomĂĄnyi Ă­rĂł, költĂ”, mĂ»fordĂ­tĂł. (* 1905)
• 1967 – Schick BĂ©la gyermekorvos, a diftĂ©ria toxin teszt leĂ­rĂłja (SCHICK-prĂłba) (* 1877)
• 1970 – Charles "Sonny" Liston amerikai nehĂ©zsĂșlyĂș ökölvĂ­vĂł (* 1932)
• 1976 – B. SzabĂł IstvĂĄn kisgazdapĂĄrti politikus, miniszter (* 1893)
• 1984 – Sam Peckinpah amerikai Ă­rĂł, filmrendezĂ” („Konvoj”, „LeszĂĄmolĂĄs MexikĂłban”) (* 1925)
• 1984 – Andrej Tarkovszkij orosz filmrendezĂ” (* 1932)
• 1988 – SzatmĂĄri IstvĂĄn magyar szĂ­nmĂ»vĂ©sz (* 1925)
• 1989 – Hermann Oberth erdĂ©lyi szĂĄsz fizikus, az Ă»rkutatĂĄs egyik ĂșttörĂ”je (* 1894)
• 1993 – Ruffy PĂ©ter magyar Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł (* 1914)
• 1993 – William Shirer amerikai ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, törtĂ©nĂ©sz szakĂ­rĂł, Ă­rĂł (* 1904)
• 2004 – Susan Sontag amerikai Ă­rĂłnĂ” (* 1933)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• 1500 Ăłta – AprĂłszentek napja



  magam, 8:28 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:

A vilåg legnagyobb biznisze lenne ha megvennék pår embert annyiért amennyit érnek és eladnåm annyiért amennyit hisznek magukról.



.

  magam, 8:14 Itt megírhatod a véleményed magam
TĂ©lhĂł*
Álom hava

Még izgat a tél frissessége, és
nyitĂĄsra vĂĄr egy–kĂ©t BorbĂĄlaĂĄg,
vélt varåzskörök volt hangulatåt
idĂ©zi fel a koszorĂșkötĂ©s

Az év kitelt, jön a szåmadås:
hogyan sikerĂŒlt aratĂĄs, vetĂ©s,
mibÔl volt elég és mibÔl kevés,
mi van mögöttĂŒnk, Ă©s hogyan tovĂĄbb?

EgyedĂŒl nĂ©zni tĂ©leste elĂ©…
ne taszítsd el az élet örömét,
hisz rövid napot vålt az esthomåly,

hĂĄt vĂĄrhat mĂ©g a Szent JĂĄnos–pohĂĄr!
Szép lassan az évtÔl elköszön, és
indul a Nap a Bak jegye felé.
(KisszÔlÔsi Sz L)

( Télhó* = December régi magyar neve)



  magam, 8:03 Itt megírhatod a véleményed magam
jó reggelt és szép vasårnapot.


  magam, 8:01 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. december 27., szombat Nekem tetszik!
0  
jó estét,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 20:56 Itt megírhatod a véleményed magam
Nyarak utĂĄn

AkĂĄcillatĂș nyarak utĂĄn
beragyog hozzåm a téli hold.
Håzamra könnyharmat csepereg.
s ĂŒres, mi nemrĂ©g teli volt,
SzĂĄllnak mĂĄr szavak szĂĄrnyĂĄn
rímes emlékek, ködös ålmok,
Ă©n nem lebeghetek velĂŒk,
tudom, s Ășj tavaszra vĂĄrok.
Lengeti hajam zilåló szél,
s csak hiĂĄnyaim markolom.
Felsír talpam alatt a jég,
míg Ôrangyalom kezét fogom.
(SzZs)



  magam, 20:52 Itt megírhatod a véleményed magam
és aki,megirigyelte, a vén cula...



  magam, 20:09 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.