CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. április 26.   péntek   Ervin, Klétus, Peregrina   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. november 6., csütörtök Nekem tetszik!
0  
jó éjt ,pihentetÔ ,szép éjszakåt.


  magam, 21:44 Itt megírhatod a véleményed magam
Ahol az Ă©jszaka



HovĂĄ nem vilĂĄgĂ­t

lĂĄmpa lĂĄngja:

årnyék lapul, az

est homĂĄlya.



Ahol az Ă©jszaka,

ott az ĂĄlom -

valĂłsĂĄg: rongyos

szalmazsĂĄkon.



VigĂĄnyul siratjĂĄk

még a låmpåt.

MeggyĂșjthatom-e

Ă©n a lĂĄngjĂĄt?
(Szepesi J)


  magam, 21:43 Itt megírhatod a véleményed magam
egy kĂŒlönleges fa...






  magam, 17:14 Itt megírhatod a véleményed magam
helyijĂĄrat...


  magam, 13:10 Itt megírhatod a véleményed magam




GombĂĄt eszĂŒnk


Koråbban a gombåt ízletes volta miatt fogyasztottuk, måsodlagos volt, hogy mennyire egészséges tåplålék. Mostanåban inkåbb szempont a tåpérték és kalóriatartalom.

ÁzsiĂĄban eleve mĂĄs szemlĂ©let uralkodott, hiszen az ottani fajokat kĂŒlönfĂ©le betegsĂ©gekre gyĂłgyszerkĂ©nt is alkalmaztĂĄk.



A vilĂĄgon mintegy 120.000 kĂŒlönbözĂ” gombafaj ismert, melyek közĂŒl EurĂłpĂĄban 4.000 termĂ”testes gomba Ă©l, közĂŒlĂŒk 300 mĂ©rgezĂ” a gerincesek ill. az ember szĂĄmĂĄra. A termĂ©szetben egĂ©sz Ă©vben megtalĂĄlhatĂłk a kĂŒlönfĂ©le gombafajok, mĂ©gis a gombĂĄszok elsĂ”sorban az ĂĄprilistĂłl novemberig terjedĂ” idĂ”szakban jĂĄrjĂĄk a vidĂ©ket, mert ekkor gyĂ»jthetĂ”k leginkĂĄbb a friss, nem fĂ©rges, acĂ©los hĂșsĂș gombĂĄk.
A gombåk tåpanyag-összetétele
A gombĂĄk kĂŒlönleges Ă©lĂ”lĂ©nyek, se nem ĂĄllatok, se nem növĂ©nyek. TĂĄplĂĄlkozĂĄsi szempontbĂłl pĂ©ldĂĄul a zöldsĂ©gek között tartjuk nyilvĂĄn Ă”ket, pedig nincs bennĂŒk klorofill, sejtfalukban pedig kitin talĂĄlhatĂł, mely poliszacharid ugyanakkor a rovarok kĂŒltakarĂłjĂĄnak jellemzĂ” alkotĂłrĂ©sze.
A modern analitika tette lehetÔvé, hogy utånajårjunk, miért is olyan egészséges bizonyos gombåk fogyasztåsa. Szåmtalan hasznos tåpanyagot tartalmaznak, miközben fogyasztåsuk csekély kalória-bevitellel jår. A gombåk fehérjéi szinte valamennyi fajta esetében tartalmazzåk az összes esszenciålis aminosavat, ebben tehåt hasonlítanak az ållati fehérjékre.
Az ehetÔ gombåk 90 % vizet, 2-6 % szénhidråtot (nem keményítÔt) és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak. Fehérjében azonban koråntsem annyira gazdagok, mint gondolnånk. A szårazanyag-tartalomnak 40 %-a protein ugyan, de a nagy víztartalom miatt ez az össztömegnek csak töredéke. A kész gombaételekben a fehérjetartalom 1,5-4,5 %.
A gombĂĄt ballaszt-, Ă­z- Ă©s aromaanyagai teszik kĂŒlönösen kedvelttĂ©, Ă©s nem lĂ©nyegtelen szempont, hogy 100 gramm gombĂĄba mindössze 20-40 kalĂłria "szorult". Cukorbetegek is bĂĄtran fogyaszthatjĂĄk, mivel glĂŒkĂłz- Ă©s mannittartalma csekĂ©ly. TalĂĄlhatĂł a gombĂĄban tovĂĄbbĂĄ B- Ă©s D-vitamin, ill. annak egyik elĂ”anyaga, az ergoszterin.
Az EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi VilĂĄgszervezet, a WHO ajĂĄnlĂĄsa szerint heti 250 grammos gombafogyasztĂĄs bĂ”sĂ©gesen elegendĂ”, mivel a vadon termĂ” gombĂĄk sok nehĂ©zfĂ©met, kadmiumot, Ăłlmot, higanyt kĂ©pesek fölvenni. EzĂ©rt van az, hogy ipari terĂŒletek közelĂ©ben, vĂĄrosban nem ajĂĄnlatos gombĂĄt szedni. A gombafogyasztĂłk többsĂ©ge nem is igen törĂ”dik a vadon szedhetĂ” gombĂĄkkal, biztonsĂĄgosabb Ă©s kĂ©nyelmesebb beszerezni a termesztett gombĂĄkat vagy az azokbĂłl kĂ©szĂŒlt konzerveket.
GyĂłgyĂ­tĂł gombĂĄk
EjtsĂŒnk szĂłt kĂŒlön is egy nĂĄlunk is egyre ismertebb gombĂĄrĂłl: a shii-take-rĂ”l. A tĂĄvol-keleti kultĂșrĂĄkban rĂ©gĂłta ismert egyes gombĂĄk gyĂłgyĂ­tĂł hatĂĄsa. Az elsĂ” tudomĂĄnyos konferenciĂĄt a tĂ©mĂĄban 1974-ben TokiĂłban tartottĂĄk, amikor is japĂĄn tudĂłsok mutattĂĄk be az ĂĄltaluk ismert gyĂłgyĂ­tĂł hatĂĄsĂș gombĂĄkat nyugati kollegĂĄiknak.
AzĂłta EurĂłpĂĄban is egyre nagyobb az Ă©rdeklĂ”dĂ©s a gombĂĄk, azon belĂŒl pedig a kelet-ĂĄzsiai gombĂĄk irĂĄnt. A fitoterĂĄpia mintĂĄjĂĄra, mely növĂ©nyekkel vĂ©gzett gyĂłgykezelĂ©st jelent, Ășj gyĂłgymĂłdok jelentek meg mikoterĂĄpia nĂ©ven, mely a gyĂłgyhatĂĄsĂș gombĂĄkkal folytatott terĂĄpiĂĄs eljĂĄrĂĄsok összefoglalĂł neve.
Egyre több tudomĂĄnyos, az ĂĄzsiai gombĂĄk gyĂłgyhatĂĄsĂĄt igazolĂł közlemĂ©ny jelenik meg a szakirodalomban. A shii-take (Lentinus edodes) fogyasztĂĄsa pĂ©ldĂĄul bizonyĂ­tottan hosszĂștĂĄvon is csökkenti a vĂ©r koleszterin szintjĂ©t, Ă©rtĂĄgĂ­tĂł, vĂ©rellĂĄtĂĄst javĂ­tĂł hatĂĄsĂș, ezĂ©rt pĂ©ldĂĄul a vĂ©rĂĄllĂĄtĂĄsi zavar eredetĂ» migrĂ©nes fejfĂĄjĂĄs enyhĂ­tĂ©sĂ©ben jĂłtĂ©kony hatĂĄsĂș.
A shii-take gombĂĄbĂłl elÔållĂ­tott kĂ©szĂ­tmĂ©nyek mellett sorra jelennek meg a tovĂĄbbi ĂĄzsiai gombapreparĂĄtumok. ÁsvĂĄnyag-tartalmuk jelentĂ”s. Az Ășn. gyĂłgygombĂĄk nĂĄtriumban szegĂ©nyek, kĂĄliumban gazdagok Ă©s kalciumot is tartalmaznak. A nyomelemek közĂŒl megemlĂ­tendĂ” a szelĂ©n, amelybĂ”l egyes földrajzi terĂŒleteken a szĂŒksĂ©gesnĂ©l kevesebb van a tĂĄplĂĄlĂ©kban, ezĂ©rt pĂłtlĂĄsa fontos lehet. Az ĂĄsvĂĄnyi anyagoknĂĄl Ă©s nyomelemeknĂ©l termĂ©szetesen nem csak a tĂĄplĂĄlĂ©kban kimutathatĂł mennyisĂ©g fontos, a lĂ©nyeg, hogy mindebbĂ”l mennyi talĂĄlhatĂł a szervezet szĂĄmĂĄra felvehetĂ” formĂĄban. TovĂĄbbi fontos nyomelemek a germĂĄnium, a vas, a cink.
Gyakorlati tanĂĄcsok
VĂ©gezetĂŒl nĂ©hĂĄny jĂł tanĂĄcs a gombaĂ©telek elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez Ă©s fogyasztĂĄsĂĄhoz. Induljunk ki abbĂłl, hogy az elkĂ©szĂ­tendĂ” gomba biztonsĂĄgos helyen beszerzett, fogyasztĂĄsra alkalmas, teljesen egĂ©szsĂ©ges Ă©s friss.
A gomba tisztĂ­tĂĄsakor a kalapot szĂŒksĂ©g esetĂ©n meghĂĄmozhatjuk, hogy a rĂĄrakĂłdott piszkot eltĂĄvolĂ­tsuk, tudnunk kell azonban, hogy fĂ”kĂ©nt itt talĂĄlhatĂłk az Ă­zanyagok. A gombĂĄt frissen kell kisĂŒtni vagy pĂĄrolni, Ă©s mĂ©g aznap fogyasztani. Ez alĂłl csak a szĂĄrĂ­tani valĂł, fĂ»szerkĂ©nt hasznĂĄlhatĂł gombĂĄk kivĂ©telek, mint pl. a trombitagomba, de a szĂĄrĂ­tĂĄsnak is vannak szabĂĄlyai, amelyekre most nem tĂ©rnĂ©nk ki.
A pĂĄrolĂĄs ideje ĂĄltalĂĄban 10-15 perc, ennĂ©l hosszabb idĂ” csak megkemĂ©nyĂ­ti a gomba hĂșsĂĄt. Vannak azonban olyan ehetĂ” gombĂĄk is, amelyek nyersen mĂ©rgezĂ”k, de alaposan, legalĂĄbb 30 percig fĂ”zve Ă­zletes Ă©telek kĂ©szĂ­thetĂ”k belĂ”lĂŒk.
A gomba nem könnyen emĂ©szthetĂ” Ă©tel, ezĂ©rt alaposan meg kell rĂĄgni, a rossz fogazatĂșak inkĂĄbb darĂĄlva fogyasszĂĄk. Egyszerre tĂșl nagy mennyisĂ©gĂ» gomba megfekĂŒdheti a gyomrot.


  magam, 12:27 Itt megírhatod a véleményed magam
A sas – suhog.
A fecske – rebben.
RĂłka - lopĂłdzik.
Barlangi medve – barangol.
A gyalogos – gyalogol.
A kutya – kutyagol.
A lovas – lovagol.
S a borneói bunder-bébi
Az anyja hĂĄtĂĄn – mamagol.
(SzI)


  magam, 9:06 Itt megírhatod a véleményed magam
csak biztonsĂĄgosan...


  magam, 8:16 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

November 6.

az év 310. (szökÔévekben 311.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 55 nap van håtra.


Napkelte: 06:33 Napnyugta: 16:19

Holdkelte: 13:09 Holdnyugta: 23:23


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re csĂŒtörtök estig: Az Ă©jszaka kĂ©pzĂ”dött pĂĄra- Ă©s ködfoltok megszĂ»nĂ©se utĂĄn vĂĄltozĂłan felhĂ”s lesz az Ă©g. ElszĂłrtan vĂĄrhatĂł kisebb esĂ”, zĂĄpor. IdĂ”nkĂ©nt megĂ©lĂ©nkĂŒl a dĂ©lkeleti szĂ©l. Kora dĂ©lutĂĄn 18 Ă©s 23, kĂ©sĂ” este 9 Ă©s 14 fok között alakul a hĂ”mĂ©rsĂ©klet.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

A helyenkĂ©nt kĂ©pzĂ”dött sĂ»rĂ» ködfoltok a dĂ©li ĂłrĂĄkig vĂĄrhatĂłan fokozatosan megszĂ»nnek. A fĂ”vĂĄrosban a szĂĄllĂł por koncentrĂĄciĂłja a mai nappal vĂĄrhatĂłan elĂ©ri a tĂĄjĂ©koztatĂĄsi kĂŒszöbĂ©rtĂ©ket.


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Melegfronti hatĂĄs Ă©rvĂ©nyesĂŒl. FejfĂĄjĂĄs, fĂĄradĂ©konysĂĄg jelentkezhet. Csökken a koncentrĂĄlĂłkĂ©pessĂ©g.





Ma LĂ©nĂĄrd, Énok, LeonĂĄrd, Leonarda napja van.

Boldog névnapot!

LĂ©nĂĄrd :
Germån eredetû név, a Leonård név régi magyar alakvåltozata. Jelentése erÔs, mint az oroszlån.

Énok :
A héber eredetû bibliai Hénoch névbÔl szårmazik, jelentése a felszentelt.

LeonĂĄrd :
Német, francia eredetû név, jelentése erÔs, mint az oroszlån.

Leonarda :
Germån eredetû név, a Leonård férfinév latinos nÔi pårja, jelentése erÔs, mint az oroszlån.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 1772 – VisszacsatoljĂĄk MagyarorszĂĄghoz az 1412-ben Zsigmond kirĂĄly ĂĄltal LengyelorszĂĄgnak elzĂĄlogosĂ­tott 16 szepesi közsĂ©get, miutĂĄn LengyelorszĂĄg felosztĂĄsa megtörtĂ©nik.
• 1860 – Az EgyesĂŒlt Államok elnökĂ©vĂ© vĂĄlasztjĂĄk a köztĂĄrsasĂĄgpĂĄrti, rabszolgasĂĄg-ellenes Abraham Lincolnt, amire vĂĄlaszul 11 dĂ©li ĂĄllam kilĂ©p az UniĂłbĂłl, Ă©s Ășj konföderĂĄciĂłt alapĂ­t.
• 1903 – MegnyĂ­lik a KirĂĄly SzĂ­nhĂĄz Budapesten a KirĂĄly utca 10. szĂĄm alatt
• 1921 – a NemzetgyĂ»lĂ©s – a magyar törtĂ©nelem folyamĂĄn harmadszor – kimondja a Habsburg-hĂĄz trĂłnfosztĂĄsĂĄt. (1921. XLVII. törvĂ©nycikk)
• 1937 – az 1936-ban a NĂ©metorszĂĄg Ă©s JapĂĄn ĂĄltal alĂ­rt Antikomintern Paktumhoz csatlakozik OlaszorszĂĄg is.
• 1944 – SzĂĄlasi Ferenc utasĂ­tĂĄsĂĄra BudapestrĂ”l több tĂ­zezer zsidĂłt hajtanak gyalogosan kĂ©nyszermunkĂĄra, a nyugati hatĂĄrszĂ©lre.
• 1947 – Molotov tĂĄjĂ©koztatja a szovjet pĂĄrtvezetĂ”sĂ©get, hogy az „atomtitok mĂĄr nem titok”.
• 1954 – A SzovjetuniĂł eladja a Meszhart-ban Ă©s a Maszovletben levĂ” rĂ©sztuljadonĂĄt MagyarorszĂĄgnak.
• 1956 – BibĂł IstvĂĄn a Parlamentben megfogalmazza a Tervezet a magyar kĂ©rdĂ©s kompromisszumos megoldĂĄsĂĄra c. tanulmĂĄnyĂĄt, majd a Nagy Imre kormĂĄnyĂĄnak utolsĂł tagjakĂ©nt elhagyja az Ă©pĂŒletet.
• 1956 – A hollandok Ă©s a spanyolok lemondjĂĄk az olimpiai rĂ©szvĂ©telĂŒket, tiltakozĂĄsul a szovjet beavatkozĂĄs miatt MagyarorszĂĄgon
• 1966 – ÁtadjĂĄk az EMKE aluljĂĄrĂłt Budapesten, a Blaha Lujza tĂ©ren.
• 1967 – MagyarorszĂĄgot kĂ©t Ă©vre az ENSZ BiztonsĂĄgi TanĂĄcsĂĄnak nem ĂĄllandĂł tagjĂĄvĂĄ vĂĄlasztjĂĄk.
• 1980 – PrĂłbacsapolĂĄs kezdĂ”dik a 10 milliĂĄrd forintĂ©rt Ă©pĂŒlt DiĂłsgyĂ”ri Lenin KohĂĄszati MĂ»vek Ășj acĂ©lmĂ»vĂ©ben
• 1984 – ElkĂ©szĂŒl a 200 000.-ik Ikarus autĂłbusz.
• 1985 – MagyarorszĂĄg egĂ©sz terĂŒletĂ©n bevezetik a szĂ©n, a brikett, a koksz Ă©s a tĂ»zifa elĂ”jegyzĂ©sre törtĂ©nĂ” ĂĄrusĂ­tĂĄsĂĄt.
• 1989 – Az EGK tagĂĄllamainak kĂŒlĂŒgyminiszterei Ășgy hatĂĄroznak, hogy a Közös Piac januĂĄrtĂłl megnyitja hatĂĄrait MagyarorszĂĄg Ă©s LengyelorszĂĄg termĂ©kei elĂ”tt
• 1990 – MagyarorszĂĄg Ă©s HorvĂĄtorszĂĄg az EurĂłpa TanĂĄcs teljes jogĂș tagjĂĄvĂĄ vĂĄlik.
• 1991 – Az Ă©szt alkotmĂĄnyozĂł nemzetgyĂ»lĂ©s olyan ĂĄllampolgĂĄrsĂĄgi törvĂ©nyt fogad el, amely a lakossĂĄg harmadĂĄt kitevĂ” orosz kisebbsĂ©get hontalannĂĄ teszi, s megfosztja szavazati jogĂĄtĂłl.
• 1991 – Kuvaitban kioltjĂĄk az utolsĂł olajtĂŒzet, amit Irak gyĂșjtott meg az öbölhĂĄborĂșban.
• 1993 – A MIÉP elsĂ” orszĂĄgos gyĂ»lĂ©sĂ©n HorvĂĄth Lajost a pĂĄrt ĂŒgyvezetĂ” elnökĂ©vĂ©, Csurka IstvĂĄnt pedig tĂĄrselnökĂ©vĂ© vĂĄlasztjĂĄk.
• 2006 – SĂłlyom LĂĄszlĂłt, a magyar köztĂĄrsasĂĄgi elnököt VatikĂĄnban fogadja XVI. Benedek pĂĄpa.
• 2007 – A NATO SzövetsĂ©ges ErĂ”k eurĂłpai legfelsĂ”bb parancsnoka, Bantz J. Craddock vezĂ©rezredes – Szekeres Imre honvĂ©delmi miniszter kĂ­sĂ©retĂ©ben – lĂĄtogatĂĄst tesz a MH 86. Szolnok HelikopterbĂĄzison.
• 2007 – XVI. Benedek pĂĄpa a VatikĂĄnban fogadja Abdullah szaĂșdi kirĂĄlyt.

SzĂŒletĂ©sek


• 1494 – I. SzulejmĂĄn, az OszmĂĄn Birodalom tizedik szultĂĄnja († 1566)
• 1805 – Berzsenyi LĂ©nĂĄrd magyar honvĂ©d ezredes († 1886)
• 1814 – Ganz ÁbrahĂĄm a magyar nehĂ©zipar egyik megteremtĂ”je, vasöntĂ”mester, gyĂĄros († 1867)
• 1814 – Adolphe Sax (Antoine-Joseph Sax) belgiumi francia hangszerkĂ©szĂ­tĂ”, a szaxofon feltalĂĄlĂłja († 1894)
• 1852 – Grosschmid BĂ©ni magyar jogĂĄsz, egyetemi tanĂĄr, az MTA levelezĂ” tagja, udvari tanĂĄcsos († 1938)
• 1854 – John Philip Sousa amerikai zeneszerzĂ”, karmester († 1932)
• 1861 – James Naismith kanadai feltalĂĄlĂł, a kosĂĄrlabda jĂĄtĂ©k feltalĂĄlĂłja († 1939)
• 1880 – Robert Musil (er. Robert Edler von Musil) osztrĂĄk Ă­rĂł, mĂ»kritikus († 1942)
• 1884 – Germanus Gyula magyar orientalista, arab nyelvĂ©szeti Ă©s kultĂșrtörtĂ©neti szakĂ­rĂł († 1979)
• 1903 – Carl Rakosi amerikai költĂ” († 2004)
• 1913 – id. KollĂĄnyi Ágoston Kossuth-dĂ­jas magyar filmrendezĂ”, tudomĂĄnyos Ă©s termĂ©szetfilm-kĂ©szĂ­tĂ” († 1988)
• 1916 – Ray Conniff amerikai zenĂ©sz († 2002)
• 1917 – MihĂĄly AndrĂĄs Kossuth-dĂ­jas magyar zeneszerzĂ”, karmester († 1993)
• 1921 – James Jones amerikai Ă­rĂł († 1977)
• 1923 – MolnĂĄr GĂ©za JĂłzsef Attila-dĂ­jas magyar Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł
• 1931 – Mike Nichols Oscar-dĂ­jas nĂ©met rendezĂ”
• 1936 – CsĂ»rös Karola magyar szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1946 – Sally Field Oscar-dĂ­jas amerikai szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1946 – Tolcsvay BĂ©la magyar gitĂĄros, Ă©nekes, popzenĂ©sz
• 1949 – Brad Davis amerikai szĂ­nĂ©sz († 1991)
• 1957 – Lori Singer amerikai szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1977 – Nirajan nepĂĄli herceg, a Shah-dinasztia tagja († 2001)
• 1987 – Ana IvanoviĂŠ, szerb teniszezĂ”nĂ”
Halålozåsok [szerkesztés]
• 1406 – VII. Ince pĂĄpa (* 1336 körĂŒl)
• 1549 – Antonio Abbondi olasz Ă©pĂ­tĂ©sz, kĂ”faragĂł (* 1505 körĂŒl)
• 1672 – Heinrich SchĂŒtz nĂ©met zeneszerzĂ” (* 1585)
• 1690 – BedĂ” PĂĄl magyar unitĂĄrius pĂŒspök (* ismeretelen)
• 1726 – GrĂłf BercsĂ©nyi MiklĂłs magyar kuruc tĂĄbornok, RĂĄkĂłczi fĂ”hadparancsnoka (* 1664)
• 1804 – Ballmann JĂĄnos MihĂĄly magyar gimnĂĄziumi tanĂĄr (* 1765)
• 1855 – GaĂĄl György magyar mĂ»fordĂ­tĂł, mesegyĂ»jtĂ” (* 1783)
• 1893 – Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerzĂ” (* 1840)
• 1941 – Maurice Leblanc francia Ă­rĂł (* 1864)
• 1946 – Maria Innocentia Hummel (sz. Berta Hummel) bajor szĂŒletĂ©sĂ» apĂĄca, kĂ©pzĂ”mĂ»vĂ©sz, a Hummel-figurĂĄk alkotĂłja (* 1909)
• 1960 – Erich Raeder nĂ©met nagyadmirĂĄlis, a nĂĄci haditengerĂ©szet parancsnoka (* 1874) (* 1876)
• 1968 – Charles Munch francia karmester, hegedĂ»mĂ»vĂ©sz (* 1891)
• 1975 – FĂŒlöp ZoltĂĄn Kossuth-dĂ­jas magyar dĂ­szlettervezĂ”, Ă©rdemes mĂ»vĂ©sz (* 1907)
• 1985 – Csapody Vera magyar festĂ”mĂ»vĂ©sz, botanikus (* 1890)
• 1989 – Makay Margit magyar szĂ­nĂ©sznĂ”, kivĂĄlĂł mĂ»vĂ©sz (* 1891)
• 1992 – Vass Lajos magyar zeneszerzĂ”, karnagy (* 1927)
• 1998 – SzĂ”ts IstvĂĄn Kossuth-dĂ­jas magyar filmrendezĂ” (* 1912)
• 2000 – Somogyi TĂłth SĂĄndor JĂłzsef Attila-dĂ­jas magyar Ă­rĂł (* 1923)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• Nemzetközi nap a környezet hĂĄborĂș Ă©s fegyveres konfliktus sorĂĄn törtĂ©nĂ” kifosztĂĄsĂĄnak megelĂ”zĂ©sĂ©Ă©rt
• A svĂ©dek napja – FinnorszĂĄgban: a svĂ©d nyelv napja (Svenska dagen)



  magam, 8:05 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



Becsapott a villĂĄm, Ă©n meg nem hittem neki



.
  magam, 8:01 Itt megírhatod a véleményed magam
Hajnali kakasszĂł

Hajnali hĂĄrom Ăłra tĂĄjban
a szĂŒrkesĂ©g hirtelen kettĂ©szakad,
kakas-harangok Ă©rce
szikrĂĄzik az Ă©g alatt,
aztån még jobban megdermed a csönd
kis ideig nem hallani semmi neszt -
s a harmadik kukorékolås utån
zizzenĂ” szalmazsĂĄkokban
a hajnal mocorogni kezd.

Ablakszemek hunyorognak ĂĄlmosan,
a piszkos Ă©g megrĂĄzza magĂĄt,
homĂĄlyos sarkokba bĂșvĂł,
menedéket keresÔ éjszakåk
riadalma remeg,
hĂĄlĂłköntösĂŒket levetik
az Ă©bredĂ” fellegek,
s ĂŒde sĂ©tĂĄra indulnak tova,
amĂ­g zeng diadalmasan
a gÔgös harsona.

TĂĄvolrĂłl egy-egy vonatfĂŒtty felel,
s egyre erÔsödÔ zajok
kelnek szĂĄrnyra,
a vĂĄros minden porcikĂĄja
pezsdĂŒl, kavarog
- s közben elhallgat az Ă©rctorkĂș vitĂ©z
(mĂĄr nĂ©lkĂŒle is elĂ©g zaj van itt),
s dagadó mellel gyûjti az erÔt
holnap hajnalig.
(SzilĂĄgyĂ­ D)


  magam, 7:53 Itt megírhatod a véleményed magam
jĂł reggelt,vidĂĄm napot mindenkinek.


  magam, 7:51 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. november 5., szerda Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,nyugodt éjszakåt.


  magam, 20:34 Itt megírhatod a véleményed magam
Alkony

BĂĄrsony szĂ©l fuvolĂĄja fuvall bĂșs ĂĄlmodozĂł dalt,
felhÔk fodrai szållnak a szél szårnyån tova ringva.
LĂĄgyan hullnak selymes szirmai mĂĄr a pipacsnak,
mĂșlik a nap, s puhalĂ©ptĂ» Ă©jszaka hinti az ĂĄlmot.
(SzE)


  magam, 20:32 Itt megírhatod a véleményed magam
Minden napi döntĂ©seink…

Hajlamosak vagyunk minden rossz döntĂ©sĂŒnket a körĂŒlmĂ©nyekre, a kedvesĂŒnkre, a szomszĂ©dra, a kutyĂĄra, vagy bĂĄrmire , bĂĄrkire fogni. HĂĄrĂ­tunk. ÁthĂĄrĂ­tunk. Pedig ha Ă”szintĂ©k lennĂ©nk magunkhoz, tudnĂĄnk, hogy minden döntĂ©si helyzetben, amikor rosszul döntöttem, dönthettem volna jĂłl is, de az nekem kĂ©nyelmetlen lett volna, sokba kerĂŒlt volna, vagy nem Ă©n kerĂŒltem volna ki gyĂ”ztesen.
Én. Én. Én. Az Ă©nt nagyon nehĂ©z legyĂ”zni, sĂ”t sok embernĂ©l ez lehetetlen. Ez is oka a sok rosszkedvĂ», lelkileg megviselt embernek.
(SzI)



  magam, 20:08 Itt megírhatod a véleményed magam
Ășj magyar ĂŒzlet-lĂĄnc...


  magam, 18:58 Itt megírhatod a véleményed magam
ezekben a nehéz idÔkben minden munka jól jön...


  magam, 18:27 Itt megírhatod a véleményed magam
LÓ

TanĂĄr ĂșrĂ©knĂĄl csöngettek. A Marcsa
felnéz. A tepsiben a harcsa
rotyog. Ki lehet az ilyenkor?
Ló åll az ajtó elÔtt.

Ajtó riadtan visszacsap, kilincs dermedve, görbén
a szakåcsnÔ hökkenve åll. Az istenért mi történt?
Mint låtomås, a nagy leåny kilép, låbån papucs.
Mindenki az elÔszobåba jön.

„BocsĂĄnat”, - szĂłl a LĂł, mint ki zavarni restel -
„a lakatosmĂ»helybĂ”l kĂŒldött... izĂ©... a mester...
Én voltam tudniillik, aki csĂŒtörtökön
felhozta a zongorakulcsot...”

Tizenkét ember és egy eb
ållnak, mint a kisértetek
- a kisfiĂș nagyot rikolt -,
ållnak, gyökeret verten.

A LĂł, lĂĄtvĂĄn, hogy meg nem Ă©rtik,
fejĂ©t bĂșsan lehajtja tĂ©rdig,
s szelíd mosollyal, mint a vértanuk
indul a lépcsÔn lefelé.

TablĂł. - KeresvĂ©n e tĂŒnet okĂĄt,
tanĂĄr Ășr összehĂșzza homlokĂĄt
s szĂłl megfontoltan: „VĂ©lemĂ©nyem ez -
a dolog merĂ”ben valĂłszĂ­nĂ»tlen.”

(Morgenstern fordĂ­totta: Karinthy F)


  magam, 12:38 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

A diĂł levele is komposztĂĄlhatĂł?
Minden levĂ©l komposztĂĄlhatĂł, viszont a kĂŒlönfĂ©le fajtĂĄk lebomlĂĄsi ideje eltĂ©r egymĂĄstĂłl. PĂ©ldĂĄnak okĂĄĂ©rt a diĂł, a vadgesztenye, a platĂĄn hosszabb idĂ” alatt komposztĂĄlĂłdik, de ezeket is nyugodtan gyĂ»jthetjĂŒk, sĂ”t - minĂ©l több fajta levelet keverjĂŒnk össze! Tavaszra – akĂĄrcsak az erdĂ”ben - szĂ©pen összeesik, lebomlik a lombkupac, de a kerti munkĂĄk beindulĂĄsĂĄnak idejĂ©n mĂ©g esetlegesen megmaradt halmocskĂĄt elhasznĂĄlhatjuk talajtakarĂĄsra (pĂĄrolgĂĄs, gyomosodĂĄs, stb. ellen) vagy tavasztĂłl a vegyes zöld javakat komposztĂĄlĂł keretĂŒnkbe adagolhatjuk.

  magam, 12:06 Itt megírhatod a véleményed magam
Gazdasågos gåztûzhely...


  magam, 8:25 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

November 5.

az év 309. (szökÔévekben 310.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 56 nap van håtra.


Napkelte: 06:32 Napnyugta: 16:20

Holdkelte: 12:47 Holdnyugta: 22:14


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re szerda estig: Gyakran lesz erĂ”sen felhĂ”s az Ă©g, nĂ©hol kisebb esĂ”, zĂĄpor lehet, de az orszĂĄg nagy rĂ©szĂ©n nĂ©hĂĄny ĂłrĂĄs napsĂŒtĂ©s is valĂłszĂ­nĂ». A dĂ©lkeleti, keleti szĂ©l idĂ”nkĂ©nt megĂ©lĂ©nkĂŒl. A hĂ”mĂ©rsĂ©klet kora dĂ©lutĂĄn 18, 23, kĂ©sĂ” este 10, 15 fok között valĂłszĂ­nĂ».


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

A nĂ©hol elĂ”fordulĂł köd dĂ©lre vĂĄrhatĂłan mindenĂŒtt megszĂ»nik. EstĂ©tĂ”l helyenkĂ©nt ismĂ©t kialakulnak ködfoltok.


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Melegfronti hatås vårható. Fejfåjås, fåradékonysåg jelentkezhet, csökken a koncentrålóképesség.





Ma Imre, Töhötöm, Avarka, Filotea, Tétény, Zakariås, Erzsébet napja van

Boldog névnapot!

Imre :
Germån eredetû név, az Amalrich, Emmerich névbÔl szårmazik. Jelentése hatalmas, híres, kirålyi.

Töhötöm :
Török, magyar eredetĂ» nĂ©v, a TĂŒhĂŒtĂŒm nĂ©vbĂ”l szĂĄrmazik. JelentĂ©se fejedelem, herceg.

Avarka :
Újabb keletĂ» magyar nĂ©valkotĂĄs, talĂĄn az avar közszĂłbĂłl ered.

Filotea :
Görög eredetû név, jelentése az Istent szeretÔ nÔ.

Tétény :
A rĂ©gi magyar TĂŒhĂŒtĂŒm szemĂ©lynĂ©vbĂ”l szĂĄrmazik, jelentĂ©se herceg, fejedelem.

ZakariĂĄs :
A héber eredetû bibliai Zecharja, Zekarja névbÔl szårmazik, jelentése Jahve ismét megemlékezett.

Erzsébet :
HĂ©ber eredetĂ» bibliai nĂ©v. KeresztelĂ” Szent JĂĄnos anyjĂĄnak a neve. A magyar nĂ©vforma a hĂ©ber ElisĂ©ba latin Ă©s nyugati nyelvekbeli Elisabeth vĂĄltozatĂĄbĂłl alakult ki. JelentĂ©se Isten az Ă©n eskĂŒm, Isten megeskĂŒdött, vagy Isten a teljessĂ©g, a tökĂ©letessĂ©g.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 1840 – Az afgĂĄn csapatok veresĂ©gĂ©vel vĂ©get Ă©r az 1838. oktĂłber 1-je Ăłta tartĂł elsĂ” angol-afgĂĄn hĂĄborĂș, amelyet Anglia a növekvĂ” orosz befolyĂĄs meggĂĄtlĂĄsĂĄĂ©rt folytatott.
• 1846 – BemutatjĂĄk Robert Schumann 2. szimfĂłniĂĄjĂĄt a lipcsei Gewandhaus-ban, Mendelssohn vezĂ©nyletĂ©vel. .
• 1888 – A svĂ©d fizikus, Johannes Rydberg közzĂ© teszi a rĂłla elnevezett Rydberg-formulĂĄt.
• 1895 – Kölnben bemutatjĂĄk Richard Strauss „Till Eulenspiegel” c. mĂ»vĂ©t.
• 1914 – Nagy-Britannia annektĂĄlja Ciprust.
• 1914 – Az Orosz Birodalom, Nagy-Britannia Ă©s FranciaorszĂĄg hadat ĂŒzen az OszmĂĄn Birodalomnak.
• 1916 – A NĂ©met Birodalom Ă©s az OsztrĂĄk–Magyar Monarchia lĂ©trehozzĂĄk a fĂŒggetlen Lengyel KirĂĄlysĂĄgot, miutĂĄn elfoglaltĂĄk LengyelorszĂĄgnak az Orosz Birodalom fennhatĂłsĂĄga alatt ĂĄllĂł terĂŒleteit.
• 1925 – A magyar orszĂĄggyĂ»lĂ©s elfogadja az 1925. Ă©vi XLV. törvĂ©nycikket SzĂ©chenyi IstvĂĄn grĂłf, a legnagyobb magyar emlĂ©kĂ©nek törvĂ©nybe iktatĂĄsĂĄrĂłl. SzĂ©chenyi e naptĂłl fogva lesz hivatalosan „a legnagyobb magyar”.
• 1930 – Sinclair Lewis, elsĂ” amerikai Ă­rĂłkĂ©nt, Irodalmi Nobel-dĂ­jat kap.
• 1933 – Spanyol vĂ©tĂł a baszk önrendelkezĂ©sre.
• 1937 – Adolf Hitler a Wehrmacht fĂ”parancsnokai, a kĂŒlĂŒgyminiszter Ă©s a hadĂŒgyminiszter elĂ”tt ismerteti a nĂ©met terĂŒleti kĂ©rdĂ©sek megoldĂĄsĂĄnak tervĂ©t, az Ășn. Hossbach-protokollt.
• 1940 – Franklin Delano Roosevelt-t harmadszor is az Amerikai EgyesĂŒlt Államok elnökĂ©vĂ© vĂĄlasztjĂĄk.
• 1945 – Kolumbia az ENSZ tagja lesz.
• 1955 – MegnyitjĂĄk a BĂ©csi Állami OperahĂĄzat.
• 1963 – Kanadai rĂ©gĂ©szek ÚjfundlandnĂĄl megtalĂĄljĂĄk egy viking telepĂŒlĂ©s maradvĂĄnyait.
• 1965 – A Decca Records kiadja a Who zenekar „My Generation” c. szĂĄmĂĄt.
• 1968 – Richard Nixon gyĂ”zelme az amerikai elnökvĂĄlasztĂĄson.
• 1983 – A SzĂ©pmĂ»vĂ©szeti MĂșzeumbĂłl 7 nagy Ă©rtĂ©kĂ» festmĂ©nyt rabolnak el, közöttĂŒk Raffaello „EszterhĂĄzi Madonna” c. alkotĂĄsĂĄt.
• 1984 – ÁtadjĂĄk a forgalomnak a kiszĂ©lesĂ­tett ÁrpĂĄd hidat Ă©s a metrĂł ÉlmunkĂĄs tĂ©r Ă©s ÁrpĂĄd hĂ­d közötti szakaszĂĄt.
• T. Erdogan Ă©s G. W. Bush tĂĄrgyalĂĄsa (2007)
• 1992 – Kihirdetik a RegionĂĄlis vagy KisebbsĂ©gi Nyelvek EurĂłpai KartĂĄjĂĄt, melyet MagyarorszĂĄg a kihirdetĂ©sekor alĂĄĂ­r.
• 1994 – Ronald Reagan, az EgyesĂŒlt Államok volt elnöke bejelenti, hogy Alzheimer-kĂłrban szenved.
• 1996 – Borisz Jelcin orosz elnökön szĂ­vmĂ»tĂ©tet hajtanak vĂ©gre MoszkvĂĄban.
• 1996 – Bill Clinton fölĂ©nyes gyĂ”zelme Bob Dole felett az amerikai elnökvĂĄlasztĂĄson.
• 1998 – KĂĄrpĂĄtaljĂĄn a rendkĂ­vĂŒli esĂ”zĂ©sek következtĂ©ben medrĂŒkbĂ”l kilĂ©pĂ” folyĂłk 400 ezer ember lakĂłhelyĂ©t öntik el. A TiszĂĄn levonulĂł ĂĄrhullĂĄm MagyarorszĂĄgon is sĂșlyos helyzetet teremt.
• 2007 – Tayyip Erdogan török kormĂĄnyfĂ” Washingtonban tĂĄrgyal George W. Bush amerikai elnökkel a kurd kĂ©rdĂ©srĂ”l. Az amerikai elnök kijelenti, hogy „a KurdisztĂĄni MunkĂĄspĂĄrt terrorista szervezet, TörökorszĂĄg, Irak Ă©s az EgyesĂŒlt Államok ellensĂ©ge”.

SzĂŒletĂ©sek


• 1613 - Isaac de Benserade, francia költĂ” († 1691)
• 1615 – I. Ibrahim, az OszmĂĄn Birodalom 19. szultĂĄnja († 1648)
• 1756 – Berta György magyar akadĂ©miai tanĂĄr († 1820)
• 1765 – Hanusfalvi Petrich AndrĂĄs csĂĄszĂĄri Ă©s kirĂĄlyi altĂĄbornagy, katonai tĂ©rkĂ©pĂ©sz, festĂ”mĂ»vĂ©sz († 1842)
• 1774 – Babarczy Imre magyar alispĂĄn, mĂ»fordĂ­tĂł. Babarczy Imre bĂĄrĂł apja († ismeretlen)
• 1799 – Barra Imre magyar orvos († 1854)
• 1804 – CsatskĂł Imre magyar bölcsĂ©sz, ĂŒgyvĂ©d, magyar kirĂĄlyi kuria legfĂ”bb itĂ©lĂ”szĂ©ki osztĂĄlyĂĄnak bĂ­rĂĄja, az MTA levelezĂ” tagja († 1874)
• 1825 – SzĂĄmvald Gyula magyar szĂĄrmazĂĄsĂș amerikai altĂĄbornagy († 1912)
• 1855 – LĂ©on Teisserenc de Bort francia meteorolĂłgus, a sztratoszfĂ©ra felfedezĂ”je († 1913)
• 1885 – GellĂ©rt Lajos magyar szĂ­nĂ©sz, Ă­rĂł, Ă©rdemes mĂ»vĂ©sz († 1963)
• 1895 – Walter Gieseking francia zongoramĂ»vĂ©sz, karmester († 1956)
• 1899 – RadĂł SĂĄndor (DĂłra) magyar geogrĂĄfus, tĂ©rkĂ©pĂ©sz, egyetemi tanĂĄr , az MTA tagja, a földrajztudomĂĄnyok doktora, a sztĂĄlini szovjet hĂ­rszerzĂ” († 1981)
• 1906 – Kabos Endre magyar olimpiai bajnok vĂ­vĂł († 1944)
• 1908 – Sulyok MĂĄria Kossuth-dĂ­jas magyar szĂ­nĂ©sznĂ”, kivĂĄlĂł mĂ»vĂ©sz († 1987)
• 1913 – Vivien Leigh (er. Vivian Mary Hartley) Oscar-dĂ­jas brit szĂ­nĂ©sznĂ” († 1967)
• 1921 – Cziffra György magyar zongoramĂ»vĂ©sz († 1994)
• 1929 – KĂ©kesi LĂĄszlĂł magyar Ă©pĂ­tĂ©sz († 1988)
• 1931 – Ike Turner amerikai zenĂ©sz
• 1933 – Vitray TamĂĄs magyar ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, tĂ©vĂ©riporter, az MTV örökös tagja
• 1935 – Richard Davalos amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1936 – Uwe Seeler nĂ©met labdarĂșgĂł
• 1937 – Csete György Kossuth-dĂ­jas Ă©pĂ­tĂ©sz
• 1939 – Jan Nowicki lengyel szĂ­nĂ©sz
• 1940 – Elke Sommer (er. Elke Schletz) nĂ©met szĂ­nĂ©sznĂ”, Ă©nekesnĂ”, filmrendezĂ”, festĂ”
• 1941 – Arthur „Art” Garfunkel amerikai Ă©nekes, zenĂ©sz, zeneszerzĂ” („Simon and Garfunkel”)
• 1943 – Sam Shepard amerikai szĂ­nĂ©sz, forgatĂłkönyvĂ­rĂł
• 1952 – Oleh Volodimirovics Blohin szovjet labdarĂșgĂł, ukrĂĄn sportvezetĂ”
• 1959 – Bryan Adams kanadai rocker
• 1960 – Tilda Swinton angol szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1963 – Tatum O`Neal amerikai szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1968 – Sam Rockwell amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1970 – Ördög Tibor magyar rockzenĂ©sz, a Hooligans egyĂŒttes Ă©nekese
• 1971 – Corin Nemec amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1973 – GillĂĄnyi Zsolt kenuzĂł
• 1975 – NĂ©meth KristĂłf, magyar szĂ­nĂ©sz

HalĂĄlozĂĄsok


• 1370 – III. KĂĄzmĂ©r lengyel kirĂĄly, I. Lajos magyar kirĂĄly anyai nagybĂĄtyja
• 1515 – Mariotto Albertinelli firenzei reneszĂĄnsz festĂ”, Raffaello követĂ”je (* 1474)
• 1563 – Iacob Heraclides Moldva fejedelme volt (* 1511)
• 1680 – BarĂłti Fr. MiklĂłs magyar Ferences rendi szerzetes (* 1680)
• 1791 – Bardarini JĂłzsef magyar jezsuita szerzetes, tanĂĄr (* 1708)
• 1829 – Artner TerĂ©z magyar költĂ”nĂ” (* 1772)
• 1836 – Karel Hynek MĂĄcha cseh költĂ” [sz. 1810]) (* 1810)
• 1853 – Garay JĂĄnos magyar költĂ”, szerkesztĂ”, az MTA tagja (* 1812)
• 1870 – PetĂ”fi ZoltĂĄn magyar szĂ­nĂ©sz, PetĂ”fi SĂĄndor Ă©s Szendrey JĂșlia fia. (* 1848)
• 1879 – James Clerk Maxwell skĂłt fizikus (* 1831)
• 1934 – Walther von Dyck nĂ©met matematikus (* 1856)
• 1944 – Alexis Carrel francia sebĂ©sz, fiziolĂłgus, orvosi Nobel-dĂ­jas (* 1873)
• 1954 – Stig Dagerman svĂ©d novellista, drĂĄmaĂ­rĂł (* 1923)
• 1955 – Maurice Utrillo francia festĂ”mĂ»vĂ©sz (* 1883)
• 1956 – Arthur Tatum (Art Tatum) amerikai jazz-zongorista Ă©s zeneszerzĂ” (* 1809)
• 1961 – Mihail Sadoveanu romĂĄn Ă­rĂł (* 1880)
• 1971 – Upor PĂ©ter magyar JĂĄszai Mari-dĂ­jas szĂ­nĂ©sz (* 1934)
• 1973 – RĂ©ti JĂłzsef Liszt Ferenc-dĂ­jas magyar operaĂ©nekes (* 1925)
• 1977 – Alekszej Sztahanov szovjet bĂĄnyĂĄsz, a sztahanovista mozgalom nĂ©vadĂłja (* 1906)
• 1977 – RenĂ© Goscinny francia humorista, kĂ©pregĂ©nyĂ­rĂł („AstĂ©rix”) (* 1926)
• 1982 – Edward Carr angol törtĂ©nĂ©sz, diplomata (* 1892)
• 1982 – Jacques Tati francia filmrendezĂ”, szĂ­nĂ©sz (* 1908)
• 1989 – Vladimir Horowitz ukrĂĄn szĂĄrmazĂĄsĂș amerikai zongoramĂ»vĂ©sz (* 1903)
• 1991 – Robert Maxwell angol sajtĂłmĂĄgnĂĄs, a „Magyar HĂ­rlap” Ă©s az „Esti HĂ­rlap” többsĂ©gi tulajdonosa (* 1923)
• 1992 – ÉlĂ” ÁrpĂĄd magyar fizikus, matematikus, csillagĂĄsz, sakkozĂł, a rĂłla elnevezett „ÉlĂ”-pontszĂĄm” kidolgozĂłja (* 1903)
• 2005 – John Fowles angol Ă­rĂł (* 1926)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• Szent Imre ĂŒnnepe
• EurĂłpai Kereskedelmi Nap
• Nagy-BritanniĂĄban Ă©s Észak-ÍrorszĂĄgban: Guy Fawkes sikertelen lĂ”poros összeeskĂŒvĂ©sĂ©nek (The Gunpowder Plot) napja
• Salvador: FĂŒggetlensĂ©g napja



  magam, 8:16 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:


Úriember az, aki felĂĄll, hogy kinyissa az ajtĂłt a felesĂ©gĂ©nek, amikor az becipeli a szenet.


.
  magam, 8:15 Itt megírhatod a véleményed magam
ÕSSZEL


Mennyi csöndes szĂ©psĂ©g, mennyi tĂŒnemĂ©ny!
Állok a kökényes halom tetején.
CigarettĂĄm fĂŒstje vĂ©kony lobogĂĄs,
merengek, míg végig sajog a paråzs.

Vörös erdÔkön åt idekéklenek
sötéten a vaskos rendeki hegyek.
S mintha dĂșlna harc, ott tĂșl a halmokon:
égi fényt az égre szór a Balaton.

Két szemem bogåra mégis itt idÔz
közel a mezÔben, korån jött az Ôsz.
Embernek, madĂĄrnak ami drĂĄga volt:
levelenként földre pilléz mår a lomb.

TermÔnövényeknek sorsa mår betölt,
nedvek elapadnak, elpihen a föld,
lesĂŒllyed az Ă©g is, de az Ă©n szivem
most akar teremni, azért nem pihen.

Serényedem egyre, így vagyok erÔs,
csak gyĂŒmölcsözĂ©sben lehetek Ă©n hĂ”s,
olyan fa, mely bírja, ha a jég ömöl,
az én szelid szívem nem fél semmitÔl.
(Nagy L)


  magam, 8:06 Itt megírhatod a véleményed magam
jó reggelt,hangulatos szép napot mindenkinek.


  magam, 8:04 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. november 4., kedd Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat , pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 21:07 Itt megírhatod a véleményed magam

VALAMI KÉSZÜL
ElszĂĄllt a fecske,
ĂŒres a fĂ©szke,
de mintha most is
itt ficserészne,
Ășgy kĂ©l a nap, Ă©s
Ășgy jön az este,
mintha még nålunk
volna a fecske.
MĂ©g egyelõre
minden a régi,
bĂĄr a szĂșnyog mĂĄr
bõrĂ©t nem fĂ©lti,
Ă©s a szellõ is
be-beåll szélnek,
fĂĄkon a lombok
remegnek, félnek.
Valami titkon,
valami kĂ©szĂŒl:
itt-ott a dombon
mĂĄr egy-egy csõsz ĂŒl:

NĂ©zd csak a tĂĄjat,
de szĂ©pen õszĂŒl.
(KĂĄnyĂĄdi S)



  magam, 21:05 Itt megírhatod a véleményed magam
megfejtés...


A håromszögek csak håromszögnek tûnnek, de valójåban nem azok. A bal alsó saroktól a jobb felsÔig nem egyenes a vonal, hanem törés van benne, bår az egészen picike törés nem észlelhetÔ elsÔ rånézésre.

EmlĂ©kezzetek vissza az iskolĂĄra: a sötĂ©tzöld hĂĄromszög ĂĄtfogĂłjĂĄnak meredeksĂ©e 2/5, a pirosĂ© 3/8. Közel azonos, de nem azonos. Azaz a nagy, befoglalĂł hĂĄromszög valĂłjĂĄban nem hĂĄromszög, hanem nĂ©gyszög, csak annyira tompa a szög a mustĂĄrsĂĄrga idom mellett, hogy ez nem tĂ»nik fel. A felsĂ” kĂ©pen kicsit homorĂș, az alsĂłn kicsit domborĂș - Ă©s mĂĄris megvan, hogy hova tĂ»nik egy egysĂ©gnyi nĂ©gyzet.

  magam, 20:47 Itt megírhatod a véleményed magam
ez egy régi kérdés...remélem így sok jó vålasz érkezi...

hovå tûnik az a kis darab...?


  magam, 19:51 Itt megírhatod a véleményed magam
nagyon sok mindent félre lehet érteni ez így van ezzekkel a magyar hasonlósågokkal is

Ă­me:




  magam, 19:20 Itt megírhatod a véleményed magam
"Egy helyen sok jó ember kis tehén is elfér."
Így lehetne a mondás után szabadon jellemezni ezen helyzetet.


  magam, 12:54 Itt megírhatod a véleményed magam
vajon kire fog szavazni...?


  magam, 12:23 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.