CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. április 26.   péntek   Ervin, Klétus, Peregrina   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. július 24., csütörtök Nekem tetszik!
0  
Jó éjt ,szép ålmokat,nyugodt éjszakåt.


  magam, 20:48 Itt megírhatod a véleményed magam
A NAP VÉGE

Felvette gyöngyös ékszerét az este,
s a nĂĄd között zsolozsmĂĄt hĂșz a bĂ©ka
Hagyd elnyugodni szĂ­vedet,
mert nyûgös, ålmos gyermek néha
még Ô is. Lazån pihenni engedd!
A hallgatĂĄsba hullĂł dombok aljĂĄn
Ôzek suhannak, élni kezd az erdÔ
A gondolatrĂłl vedd le mĂĄr
a szó bilincsét, s mint didergÔ
kisgyermeket, takard be tiszta csenddel!
(SzI)


  magam, 20:38 Itt megírhatod a véleményed magam
Pillanatkép

FelhÔ årnyéka vonul
vĂ©gig a napsĂŒtötte domboldalon,
minden mås årnyékot közömbösít:
az aratók föltekintnek,
a bĂșza ringĂĄsba kezd,
a forrĂĄs elĂĄmul,
a nyĂșl fölriad,
az ĂĄg moccan,
a sas megĂĄll.
Mindenki s minden viszonyul
valamiképpen a våltozåshoz.

AztĂĄn folytatĂłdik minden
ott, ahol abbamaradt.
(KĂĄnyĂĄdi S)


  magam, 20:26 Itt megírhatod a véleményed magam
természet csodåi...




  magam, 18:30 Itt megírhatod a véleményed magam
ötletek...






  magam, 18:16 Itt megírhatod a véleményed magam
érdekesség...

a tĂ”ltött kĂĄposztĂĄt is a törököktĂ”l tanĂșltuk...


Harmadszor is meghĂłdĂ­tottĂĄk a magyar Ă­zlelĂ”bimbĂłkat a törökök, ezĂșttal a gĂ­rosszal Ă©s tĂĄrsaival, de korĂĄbban mĂ©g mĂ©lyebb nyomokat hagytak a magyar konyhĂĄn. A legmagyarosabb Ă©teleinket is nekik köszönhetjĂŒk: a fĂ»szerpaprikĂĄt, a pörköltalapot, a kenyeret, a lecsĂłt Ă©s a töltött kĂĄposztĂĄt. RĂĄadĂĄsul nemcsak a 150 Ă©ves hĂłdoltsĂĄg alatt, de mĂĄr LevĂ©diĂĄban is Ă”k fogtĂĄk az Ă”smagyarok fĂ”zĂ”kanalĂĄt.
Újra hĂłdĂ­tanak a törökök. GasztronĂłmiai rovatunkban persze nem a jĂłkĂ©pĂ», barna, balkĂĄni fiĂșk Ă©s ifjĂș honleĂĄnyaink közötti lĂĄngolĂĄsrĂłl fogunk Ă­rni, bĂĄr a tĂ»zhöz köze van a dolognak. Sokkal inkĂĄbb az ottomĂĄn konyhĂĄra gondolunk, amely az ezredfordulĂł EurĂłpĂĄjĂĄban komoly hadĂĄllĂĄsokat Ă©pĂ­tett ki magĂĄnak. NĂ©metorszĂĄgban ĂĄllĂ­tĂłlag napi 200-300 tonna (!) dönerkebab kerĂŒl ki a török szakĂĄcsok keze alĂłl, hogy azutĂĄn az imbissekben Ă©s utcai talponĂĄllĂłkban gyanĂ­thatĂłan mĂĄr nem kizĂĄrĂłlag az orszĂĄgban dolgozĂł vendĂ©gmunkĂĄsok gyomrĂĄban tĂ»njenek el. GyorsbĂŒfĂ© fronton vĂ©gkĂ©pp legyĂ”zte a nĂ©met kedvenc currywurstot a friss zöldsĂ©gekkel lepĂ©nybe vagy pidĂ©be tĂĄlalt török grillezett hĂșs, de a nĂ©metorszĂĄgi közel egymilliĂĄrd eurĂłs dönerforgalom azt jelenti, hogy a McDonaldsot Ă©s a Burger Kinget egyĂŒttvĂ©ve is megelĂ”zi.

Úgy tĂ»nik, mi mĂ©g tartjuk magunkat a gyorsĂ©ttermi csatĂĄban a török hadak elĂ”tt, bĂĄr a NagykörĂșt vidĂ©kĂ©n mĂĄr tizenegy fĂ”hadiszĂĄllĂĄsuk van a dĂ©lrĂ”l jött hĂłdĂ­tĂłknak. MĂ©g 1997-ben nyĂ­lt meg az elsĂ”, a hĂĄrom testvĂ©rrĂ”l elnevezett Ă©tterem, amely meghosszabbĂ­tott nyitvatartĂĄsĂĄval Ă©s friss Ă©teleivel csĂĄbĂ­totta magĂĄhoz elĂ”ször az Ă©jszakai bulik utĂĄn Ă©hesen tekergĂ” budapesti fiatalokat, majd a nappali közönsĂ©get is. Az eltelt 10 Ă©v alatt hĂ©t mĂĄsik Ă©ttermet is nyitottak, majd bĂ©kĂ©ben hĂĄrom felĂ© vĂĄltak a „testvĂ©rek”: Star Kebab, 3 TestvĂ©r Ă©s SzerĂĄj nĂ©ven alapĂ­tva sajĂĄt ĂŒzletet.

GĂ­rosszal hĂłdĂ­tanak
De nem csak gyorsĂ©ttermek, hanem egy komplett baklavagyĂĄrtĂł mĂ»hely is van mĂĄr a fĂ”vĂĄrosban. Az Orczy tĂ©rnĂ©l kĂ©szĂŒlnek a papĂ­rvĂ©kony tĂ©sztĂĄbĂłl leggyakrabban tört diĂłval Ă©s pisztĂĄciĂĄval Ă­zesĂ­tett, megsĂŒtött, majd cukorsziruppal fĂ”zött sĂŒtemĂ©nyek. A keleti Ă©ttermeket mĂ©ltatĂł internetes bejegyzĂ©sek is leginkĂĄbb a dönert (bĂĄr MagyarorszĂĄgon ĂĄllĂ­tĂłlag honfitĂĄrsaink kedvĂ©Ă©rt inkĂĄbb török gĂ­rosznak nevezik) Ă©s a baklavĂĄt Ă©ltetik, ami egyĂ©rtelmĂ» jele annak, hogy a nĂĄlunk Ă©lĂ” alig több mint ezer török nemzetisĂ©gĂ» igencsak meghĂłdĂ­totta a magyarok Ă­zlelĂ”bimbĂłit.

HasonlĂł volt a helyzet jĂł fĂ©lezer Ă©vvel ezelĂ”tt is itt a KĂĄrpĂĄt-medencĂ©ben, bĂĄr akkoriban nagyobb lĂ©lekszĂĄmmal kĂ©pviseltette magĂĄt a kisĂĄzsiai nĂ©p errefelĂ©, Ă©s itt tartĂłzkodĂĄsukat sem egy Ă©vtizedben mĂ©rtĂ©k. Ennek következtĂ©ben a hatĂĄs is jĂłval jelentĂ”sebb volt, amit többek között a magyarok konyhĂĄjĂĄra mĂ©rtek. Legfontosabb talĂĄn az azidĂĄig ismeretlen fĂ»szerpaprika, akkori nevĂ©n törökbors megjelenĂ©se volt. ÁllĂ­tĂłlag a magyar törzsek mĂĄr korĂĄbban is ismertĂ©k a paprika egy indiai vagy kĂ­nai vĂĄltozatĂĄt, mĂ©gis a nĂ©pi konyhĂĄra, majd kĂ©sĂ”bb az Ășrira is, mĂłr-arab-török közvetĂ­tĂ©ssel jutott el jellemzĂ”en ez a markĂĄns amerikai Ă­zesĂ­tĂ”szer IbĂ©riĂĄbĂłl. A jellegzetes magyaros Ă­z azutĂĄn Ășgy alakulhatott ki, hogy a vallĂĄsi okokbĂłl el nem hajtott egyetlen ĂĄllat, a sertĂ©s kisĂŒtött zsĂ­rjĂĄban oldottĂĄk elĂ”deink a fĂ»szerpaprikĂĄt. Ez persze igazĂĄn nagy karriert mĂĄr jĂłval a török hĂłdoltsĂĄg utĂĄn futott be. AkkorĂĄt, hogy a magyar konyhĂĄt sokan ma is a paprikĂĄs pörköltalappal azonosĂ­tjĂĄk.

Ittuk a feketelevest
A mĂĄsik nagyĂ­vĂ» pĂĄlyafutĂĄst a törökök közvetĂ­tette Ă©lelmiszerek közĂŒl a kĂĄvĂ© tette. Érdekes mĂłdon ez is csak „kiĂ»zetĂ©sĂŒk” utĂĄn vĂĄlt közkedvelttĂ© egyszerre bĂ©csi Ă©s velencei-olasz közvetĂ­tĂ©ssel MagyarorszĂĄgon. A hĂłdoltsĂĄg alatti idĂ”ben is volt itt kĂĄvĂ©, de azt inkĂĄbb csak a törökök ittĂĄk, hiszen a feketelevest akkor szolgĂĄltĂĄk fel, amikor a sarcokrĂłl Ă©s adĂłkrĂłl esett szĂł a lakomĂĄzĂĄsok vĂ©gĂ©n, Ă­gy közĂ©pkori honfitĂĄrsainkban igencsak keserĂ» szĂĄjĂ­zt hagyhatott az amĂșgy Ă©des lĂ©, amely Ă­zĂ©t a vele fĂ”zött cukornak köszönhette. Ez az Ă©desĂ­tĂ”szer is ekkortĂĄjt jelent meg nĂĄlunk, Ă©s azutĂĄn lassan hĂĄttĂ©rbe is szorĂ­totta az addig hasznĂĄlt mĂ©zet, legalĂĄbbis a sĂŒtemĂ©nyek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek terĂ©n.

Akkor is a törökökre kell gondoljunk, amikor nyaranta friss lecsĂłt kanalazunk, hiszen a paprika mellett a paradicsom is nagyrĂ©szt kereskedĂ”ik közvetĂ­tĂ©sĂ©vel jutott el hazĂĄnkba, de a töltött kĂĄposzta is nekik köszönhetĂ”, hiszen a rizses hĂșssal megrakott leveleket (nĂĄluk inkĂĄbb szĂ”lĂ”levĂ©l) tĂ”lĂŒk leshettĂ©k el elĂ”deink. Nomen est omen: a csodĂĄs erdĂ©lyi konyha puliszkĂĄja törökbĂșzĂĄbĂłl (kukorica), padlizsĂĄnkrĂ©mje törökparadicsombĂłl (padlizsĂĄn) kĂ©szĂŒl, kĂ©tsĂ©get sem hagyva afelĂ”l, melyik korban honosodtak meg. GyĂŒmölcsök tekintetĂ©ben is nagy volt a fejlĂ”dĂ©s. A XVI. szĂĄzadban terjedt el igazĂĄn nĂĄlunk a cseresznye, a meggy, a fĂŒge, a kajszibarack Ă©s a körte, de ekkorra tehetĂ” a gyĂŒmölcslevek, a piacokon a citrom Ă©s narancs Ă©s elĂ”kelĂ”bb körökben az Ă­zesĂ­tett jĂ©gkĂĄsa, a serbet (ma szorbet) megjelenĂ©se is.

Mår Levédiåban hódítottak
Nem kĂ©tsĂ©ges tehĂĄt, hogy a törökök jĂłl Ă©rezhetĂ”, mai napig Ă©lĂ” nyomokat hagytak a magyar konyhĂĄn Ă©s a közĂ­zlĂ©sen. A döner kebap gyorsĂ©ttermi forradalma Ă©s a 150 Ă©vnyi hĂłdoltsĂĄg gasztronĂłmiai nyomai mellett azonban meg kell emlĂ©keznĂŒnk egy rĂ©gebbi, Ă©vszĂĄzadokon ĂĄt tartĂł, ezĂ©rt mĂ©g mĂ©lyebb hatĂĄsrĂłl is, amit nekik köszönhetĂŒnk. Ez a korszak pedig a VI. szĂĄzad környĂ©kĂ©re tehetĂ”, amikor Ă”seink az addigi Ă©ves rendes, Ă©szak-dĂ©li vĂĄndorlĂĄsaikkal felhagyva (talĂĄn egy indonĂ©ziai tĂ»zhĂĄnyĂł kitörĂ©sĂ©nek köszönhetĂ”en, ami 18 hĂłnapra termĂ©ketlennĂ© tette a legelĂ”ket) nyugatabbra költöztek Ă©s a KazĂĄr Birodalom rĂ©szekĂ©nt török-bolgĂĄr törzsekkel kerĂŒltek közeli szomszĂ©dsĂĄgba LevĂ©dia terĂŒletĂ©n.

Az addig halĂĄszattal Ă©s vadĂĄszattal, esetleg gyĂ»jtögetĂ©ssel tĂĄplĂĄlĂ©kot szerzĂ” elĂ”deink, itt talĂĄlkozhattak elĂ”ször kiterjedt gabonatermesztĂ©ssel. Ennek a korszaknak köszönhetjĂŒk elsĂ” kenyereinket (mĂĄig a magyarsĂĄg kedvence) Ă©s az ĂĄrpĂĄbĂłl fĂ”zött sörfĂ©lĂ©ket. ValĂłszĂ­nĂ» az is, hogy a Ă”seink mĂĄr itt megkĂłstolhattĂĄk a szĂ”lĂ” erjesztett levĂ©t, Ă­gy a bor kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek „titkĂĄt” mĂĄr a honfoglalĂĄs elĂ”tt ismertĂ©k.

Az olyan török-bolgĂĄr eredtĂ» jövevĂ©nyszavaink pedig, mint pĂ©ldĂĄul a barom, ökör, Ă»nĂ”, tinĂł, bika, borjĂș, disznĂł, tyĂșk, kuvasz, komondor arrĂłl ĂĄrulkodnak, hogy a komolyabb ĂĄllattenyĂ©sztĂ©st is ekkoriban sajĂĄtĂ­thattuk el. Szinte biztos, hogy ebben a korszakban ismerhettĂŒnk meg egy sor olyan Ășj alapanyagot, fĂ»szert Ă©s konyhai eljĂĄrĂĄst, amely jelentĂ”sen megvĂĄltoztatta Ă©tkezĂ©si szokĂĄsainkat. A kereskedelmi utak közelsĂ©gĂ©nek köszönhetĂ”en Ășj Ă­zesĂ­tĂ”ket fedezhettĂŒnk fel (bors, gyömbĂ©r, sĂĄfrĂĄny, fahĂ©j), megtanulhattuk a szĂĄrĂ­tott Ă©s fĂ”tt (lebbencs, tarhonya), valamint a töltött Ă©s fĂ”tt tĂ©sztĂĄk kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©t. Nem utolsĂł sorban pedig Ășj gyĂŒmölcsök Ă©s zöldsĂ©gek kerĂŒltek terĂ­tĂ©kre (rĂ©pafĂ©lĂ©k, alma, borsĂł, kökĂ©ny, som).

A törökök testvĂ©reiknek tartanak minket, magyarokat. MĂĄr kisiskolĂĄs korban azt tanĂ­tjĂĄk nekik, hogy a kĂ©t nĂ©p közös ĂĄzsiai hazĂĄbĂłl szĂĄrmazik, a 150 Ă©vi hĂłdoltsĂĄgrĂłl pedig azt, hogy a mohĂĄcsi gyĂ”zelemnek hĂĄla, Ășjra egyĂŒtt Ă©lhetett a kĂ©t nemzet. Ha ezt mi nem is pontosan Ă­gy lĂĄtjuk, egy azĂ©rt biztos: a konyhĂĄban Ă”k azok a fivĂ©reink vagy nĂ”vĂ©reink, akiktĂ”l rengeteget tanultunk.


  magam, 17:58 Itt megírhatod a véleményed magam
hírdetés...

172/67/102/39/30/M-XL/B-Rh- zöldes szem, barna haj, 7 diploma. Nyelveket beszĂ©lek, több lakĂĄsom van, autĂłm most nincs. SzĂŒletĂ©sem Ăłta hiszek Istenben, kivĂĄlĂł hĂĄziasszony vagyok, tudok pont Ășgy fĂ”zni, mint a mamĂĄd. ÖltözködĂ©sem erkölcsösen nĂ”ies, keresztĂ©ny szĂ©psĂ©gversenyt nyertem 25 Ă©ves koromban, azt mondjĂĄk, ma sem nĂ©zek ki sokkal többnek. Egy multinacionĂĄlis cĂ©gnĂ©l szereztem tapasztalatokat az emberi kapcsolatok Ă©s az Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©s terĂŒletein. BĂĄrmikor, bĂĄrmit, bĂĄrkinek el tudok adni. (nem is Ă©rtem, miĂ©rt vagyok mĂ©g mindig egyedĂŒl)
Minden vĂĄgyam, hogy hĂ»sĂ©ges, engedelmes, odaadĂł felesĂ©g lehessek! Nem szĂĄmĂ­t a korkĂŒlönbsĂ©g, az iskolai vĂ©gzetlensĂ©g. Annyi gyereket szĂŒlök, amennyit akarsz, elfogadom a politikai nĂ©zeteidet, a teljes rokonsĂĄgodat, (akkor is, ha veled laknak) alkalmazkodom a szokĂĄsaidhoz, hobbijaidhoz. (pl.foci,sör, haverok...)
Az Úr vilĂĄgosĂ­tson meg tĂ©ged, hogy felismerd, hogy csak RĂĄd vĂĄrok! Hiszem, hogy hamarosan hozzĂĄm vezĂ©rel! Halleluja! (a macskĂĄmat is Ă­gy hĂ­vjĂĄk)
  magam, 12:39 Itt megírhatod a véleményed magam
lĂĄtszat


  magam, 8:46 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

JĂșlius 24.

Napkelte: 05:10 Napnyugta: 20:29

Holdkelte: 03:44 Holdnyugta: 20:38

• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:
ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re csĂŒtörtök estig: TĂșlnyomĂłan borult lesz az Ă©g, csak idĂ”nkĂ©nt szakadozik fel a felhĂ”zet. MegszakĂ­tĂĄsokkal többfelĂ© vĂĄrhatĂł, esĂ”, zĂĄpor, nĂ©hol zivatar. Az Ă©szaki szĂ©l a Nyugat-DunĂĄntĂșlon Ă©s zivatarok környezetĂ©ben idĂ”nkĂ©nt viharos lesz. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet 18 Ă©s 24 fok között alakul. KĂ©sĂ” este 15, 20 fok valĂłszĂ­nĂ».

• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:
CsĂŒtörtök kĂ©sĂ” dĂ©lutĂĄnig, estig fĂ”kĂ©nt a DunĂĄntĂșl nyugati felĂ©ben viharos (60-80, kis terĂŒleten nĂ©hol 80-85 km/h-s) lökĂ©sekkel kĂ­sĂ©rt Ă©szaki, Ă©szaknyugati szĂ©l vĂĄrhatĂł...



• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:
KettĂ”s fronthatĂĄs Ă©rvĂ©nyesĂŒl. SzĂ©dĂŒlĂ©s, fejfĂĄjĂĄs, ingadozĂł vĂ©rnyomĂĄs, fokozĂłdĂł reumatikus fĂĄjdalmak, ingerlĂ©kenysĂ©g lĂ©phet fel.

• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s 2008. jĂșlius 24.:
6.7 - erÔs



Ma KincsĂ”, Kinga, Krisztina, Csenge, Lujza, BernĂĄt, Borisz napja van.

Boldog névnapot!


KincsĂ” :
JĂłkai MĂłr nĂ©valkotĂĄsa, A jövĂ” szĂĄzad regĂ©nye cĂ­mĂ» mĂ»vĂ©ben. Ott helynĂ©v, az elkĂ©pzelt Ă”shaza magyar formĂĄjĂș neve, amelynek a kĂ­nai vĂĄltozata JĂłkai szerint Kin-Tseu. Ennek a forrĂĄsa a King Csou Ăłkori kĂ­nai tartomĂĄnynĂ©v. A jĂĄtĂ©kos alkotĂĄsĂș irodalmi helynĂ©vbĂ”l a XX. szĂĄzadban vĂĄlt nĂ”i nĂ©v. JelentĂ©se szĂĄmomra Ă” a kincs.

Kinga :
A Kunigunda régi magyar becézÔjébÔl önållósult, IV. Béla magyar kiråly leånyånak, Boldog Kinga lengyel kirålynénak a neve. Jelentése nemzetség, harc.

Krisztina :
Latin eredetû név, a Krisztiåna gyakoribb alakvåltozata. A görög eredetû latin Christianus, magyarul Krisztiån, Keresztély férfinév nÔi pårja. Jelentése Krisztushoz tartozó, kereszténynÔ.

Csenge :
Ismeretlen eredetû régi magyar személynév. Talån a cseng szóból szårmazik, az -e kicsinyítÔképzÔ.

Lujza :
Francia eredetĂ» nĂ©v, a Lajos fĂ©rfinĂ©v francia megfelelĂ”jĂ©nek a nĂ”i pĂĄrjĂĄbĂłl (Louise) szĂĄrmazik, jelentĂ©se hĂ­rnĂ©v, hĂĄborĂș. LehetsĂ©ges, hgy latin-germĂĄn eredetĂ», jelentĂ©se a Lucretius nemzetsĂ©ghez tartozĂł.

BernĂĄt :
Germån eredetû név, a Bernhard név magyar formåja. Jelentése medve és erÔs.

Borisz :
Orosz, bolgår eredetû név, jelentése harc, harcos.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


1897 – A vilĂĄgon elsĂ”kĂ©nt, TatĂĄn, este fĂ©l kilenckor, 21 helyen gyulladnak fel utcai acetilĂ©nlĂĄmpĂĄk.
1905 – SzövetsĂ©gi szerzĂ”dĂ©st kötnek egymĂĄssal II. Vilmos nĂ©met csĂĄszĂĄr Ă©s II. MiklĂłs orosz cĂĄr. A cĂĄr utĂłbb visszavonja alĂĄĂ­rĂĄsĂĄt, Ă©s az antant felĂ© orientĂĄlĂłdik.
1923 – Lausanne-ban az antant hatalmak Ășj bĂ©keszerzĂ”dĂ©st kötnek TörökorszĂĄggal, mely hatĂĄlyon kĂ­vĂŒl helyezi az 1920-as sèvres-i bĂ©keszerzĂ”dĂ©st.
1947 – Brandenburg tartomĂĄny lĂ©trejötte.
2007 – Több mint nyolcĂ©vi fogsĂĄg utĂĄn hazaĂ©rkeznek (SzĂłfiĂĄba) Ă©s elnöki kegyelemben rĂ©szesĂŒlnek azok a bolgĂĄr ĂĄpolĂłnĂ”k Ă©s arab orvos akiket a lĂ­biai ĂŒgyĂ©szsĂ©g 438 gyermek – HIV-vĂ­russal valĂł – megfertĂ”zĂ©sĂ©vel vĂĄdol.

SzĂŒletĂ©sek


1783 – SimĂłn BolĂ­var, venezuelai szĂŒletĂ©sĂ» forradalmĂĄr, szabadsĂĄgharcos, kĂ©sĂ”bb BolĂ­via elsĂ” elnöke († 1830). A bolĂ­viai fizetĂ”eszköz nĂ©vadĂłja
1802 – id. Alexandre Dumas francia Ă­rĂł († 1870)
1848 – Eötvös LorĂĄnd magyar fizikus, az MTA tagja († 1919)
1858 – Ábel JenĂ” magyar klasszika-filolĂłgus, egyetemi tanĂĄr, az MTA levelezĂ” tagja († 1889)
1860 – Alphonse Mucha (er. Alfons Maria Mucha), cseh szĂĄrmazĂĄsĂș francia festĂ”mĂ»vĂ©sz, a szecessziĂł kĂ©pviselĂ”je († 1939)


Andrei Lutai
1885 – Antalffy-Zsiross DezsĂ” orgonamĂ»vĂ©sz, zeneszerzĂ”, karmester († 1945)
1890 – HeszlĂ©nyi JĂłzsef honvĂ©d vezĂ©rezredes, II. vilĂĄghĂĄborĂșs hadseregparancsnok († 1946)
1900 – Bay ZoltĂĄn magyar szĂĄrmazĂĄsĂș atomfizikus († 1992)
1909 – KĂĄrolyi Amy magyar költĂ”nĂ” († 2003)
1922 – Hans-JĂŒrgen Wischnewski nĂ©met szociĂĄldemokrata politikus, gazdasĂĄgi miniszter († 2005)
1986 – Andrei Lutai, orosz mĂ»korcsolyĂĄzĂł

HalĂĄlozĂĄsok


1704 – Gyöngyösi IstvĂĄn, költĂ”, alispĂĄn, orszĂĄggyĂ»lĂ©si követ (* 1629)
1862 – Martin Van Buren, az Amerikai EgyesĂŒlt Államok 8. elnöke, hivatalban 1837–1841-ig (* 1782)
1883 – ZemplĂ©n GĂ©za, kĂ©mikus, az MTA tagja
1974 – James Chadwick, Nobel-dĂ­jas angol fizikus, a neutron felfedezĂ”je (* 1891)
1977 – MacskĂĄsy ÁrpĂĄd, gĂ©pĂ©szmĂ©rnök, a Budapesti MĂ»szaki Egyetem tanĂĄra, az Ă©pĂŒletgĂ©pĂ©szeti oktatĂĄs megalapĂ­tĂłja (* 1904)
1988 – Elek Ilona vĂ­vĂł, olimpiai Ă©s vilĂĄgbajnok (* 1907)
1991 – BorbĂĄs MĂĄtĂ© honvĂ©d vezĂ©rĂ”rnagy (* 1916)
1995 – BorbĂĄs Tibor, MunkĂĄcsy-dĂ­jas szobrĂĄszmĂ»vĂ©sz

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


1783-ban szĂŒletett SimĂłn BolĂ­var szabadsĂĄgharcos, DĂ©l-Amerika több ĂĄllamĂĄnak felszabadĂ­tĂłja. SzĂŒletĂ©snapja VenezuelĂĄban nemzeti ĂŒnnep.
A rĂłmai katolikus vallĂĄsban Szent KristĂłf ĂŒnnepe. MagyarorszĂĄgon a katolikus egyhĂĄz liturgikus naptĂĄrĂĄban ÁrpĂĄd-hĂĄzi Szent Kinga ĂŒnnepe.


  magam, 8:29 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



Porlasztó: temetÔi alkalmazott


.
  magam, 8:27 Itt megírhatod a véleményed magam
MonolĂłg



Mondj kevesebbet, mint amennyit Ă©rzel.

A biztosnål is mondj kevesebbet - még, ha

kopĂĄrrĂĄ lesz is a lĂĄtszat Ă­gy;

hogy a keserĂ» csalĂłdĂĄsban oly gazdag vilĂĄg

Ă©des-csalĂłdĂĄs-ĂĄllomĂĄnya (olykor Ă©s esetleg)

gyarapodhassék.

Ezt csakis a Kevesebb ĂĄltal Ă©rheted el.

SokbĂłl tĂșl sok van. Az emblĂ©ma

rĂ©g eltakarja a tĂĄrgyat, az ĂĄr az ĂĄrĂșt,

a nyelv a beszédet.

És talán

örökre fogadd meg, hogy ValamirevalĂł Ügyben

sosem ejtesz ki a szådon afféle

hazård, veszélyes, viszolyogtató szavakat, mint

"örökké", mint "soha".
(Fodor Á)







  magam, 8:11 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt ,szép napot mindenkinek!


  magam, 8:08 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. július 23., szerda Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.




  magam, 21:19 Itt megírhatod a véleményed magam

Sose bĂĄnd



a hang… a hangot a csend szĂŒli meg

Ă©s Ă©szre talĂĄn csak Ășgy veszed,

ha mĂĄr vele-szĂĄll, vele zeng

szĂ­ved…



a fényt a szem fura mågusaként

Ășgy zĂĄrja keretbe a vaksötĂ©t,

hogy élesen ålljon a kép

eléd!



sose bĂĄnd

azt, hogy ilyen, amilyen ez a földi vilåg

csupa rész az egész,

bånat vagy nevetés, amíg élsz,

de ha lenn, de ha fenn szívedet követed hazaérsz!



míg hazaérsz,

itt ragyogunk s vacogunk a csodåk közepén,

vagy a lét peremén, hol a hang

meg a fény elenyész,

sosem ĂĄrt, ami Ă©r, sem a rossz

sem a jĂł

sose kĂ©sz…



a csend… a csendet a hang szĂŒli meg

Ă©s Ă©szre talĂĄn csak Ășgy veszed,

ha hozzĂĄsĂ­mulsz,

s veletart szĂ­ved



sose bĂĄnd

azt, hogy ilyen, amilyen ez a földi vilåg

csupa rész az egész,

bånat vagy nevetés,amíg élsz,

de ha lenn, de ha fenn szívedet követed hazaérsz!



míg hazaérsz,

itt ragyogunk s vacogunk a csodåk közepén,

vagy a lét peremén, hol a hang

meg a fény elenyész,

sosem ĂĄrt, ami Ă©r, sem a rossz

sem a jĂł

sose kész.



sose bĂĄnd

azt, hogy ilyen, amilyen ez a földi vilåg

csupa rész az egész,

bånat vagy nevetés,

amĂ­g Ă©lsz,

de ha lenn, de ha fenn szívedet követed hazaérsz!
(Fodor Á)


  magam, 21:02 Itt megírhatod a véleményed magam
:))nagyon bĂŒszke vagyok RĂĄ:)a hĂșgom festette,akinek mĂĄr megvolt az elsĂ” kiĂĄllĂ­tĂĄsa is! ...:))


  magam, 19:56 Itt megírhatod a véleményed magam
korabeli mustra...


  magam, 19:23 Itt megírhatod a véleményed magam
légy...hozzåm gyengéd....


  magam, 18:44 Itt megírhatod a véleményed magam
tegnapi tåjképes kérdésre a helyes vålaszok szåma: 0

tegnapi tåjképes kérdésre a helytelen vålaszok szåma: 0
  magam, 18:37 Itt megírhatod a véleményed magam
teszt...

Mennyire vagy barkĂĄcsolĂł tĂ­pus ?

1) Mire hasznĂĄlja a flexet?
a) A mit? 0 pont
b) CsiszolĂĄs, vĂĄgĂĄs. 5 pont
c) Csiszolås, vågås, kenyérszeletelés, konzervnyitås, fogkÔ eltåvolítås, manikûr-pedikûr, barkónyírås. 10 pont

2) Mit tesz, ha csöpög a csap?
a) Pånikba esem és szerelÔt hívok. 0 pont
b) ElzĂĄrom. 5 pont
c) Leflexelem a sarokszelepet, majd hogy megtalĂĄljam a rejtett hibĂĄt, villanyvĂ©sĂ”vel vĂ©gigbontom a falban a vĂ­zvezetĂ©k csövet, alkatrĂ©szeire szedem a bojlert, markolĂłval kibontom a hĂĄz vĂ­zbekötĂ©sĂ©t, vĂ©gĂŒl kihĂ­vom a szerelĂ”t, aki elzĂĄrja a csapot. 10 pont

3) Mit tesz, ha könyvespolcra van szĂŒksĂ©ge?
a) Inkåbb kidobom a könyveket. 0 pont
b) Lemérem a rendelkezésre ålló helyet és ennek alapjån våsårolok egyet. 5 pont
c) KivĂĄgom a kertben legvastagabb tujĂĄkat, majd a cseresznyefĂĄt, mĂ©retreflexelem, lesmirglizem, majd az elsĂ” kudarc utĂĄn Ășj alapanyag utĂĄn nĂ©zek; a tetĂ”gerendĂĄk felfĂ»rĂ©szelĂ©sĂ©t követĂ”en megkeresem hozzĂĄtartozĂłim a hĂĄz romjai alatt. 10 pont

4) Mit tenne, ha egy pajtåban tartanåk fogva, ahol van egy gåzpalack, egy kanna benzin, valamint egy zsåk szög és ÔrzÔi magåra hagyjåk?
a) Nem dohånyoznék. 0 pont
b) Kisétålnék az ajtón. 5 pont
c) BeleraknĂĄm a szöget a benzineskannĂĄba, Ă©s ezt az egĂ©szet a gĂĄzpalackra erĂ”sĂ­tenĂ©m, Ă©s amikor jönnek a fogvatartĂłk, meggyĂșjtanĂĄm, ha lenne gyufĂĄm. 10 pont


ÉrtĂ©kelĂ©s:
0 pont Ön abszolĂșt nem barkĂĄcsolĂł tĂ­pus. De önbĂ”l Ă©lnek azok a szolgĂĄltatĂł hiĂ©nĂĄk, akik egy gyĂșjtĂłlĂĄng begyĂșjtĂĄsĂĄĂ©rt 15000 forintos kiszĂĄllĂĄsi dĂ­jat, 6000 forintos anyagköltsĂ©get Ă©s 23000 ezer forintos munkadĂ­jat szĂĄmolnak fel.

5-35 pont Ön ĂĄtlagos mĂ»szaki Ă©rzĂ©kkel rendelkezik.

40 pont Önben rendkĂ­vĂŒl erĂ”s barkĂĄcshajlam munkĂĄl, ne adja fel, egy Ă©jjeliszekrĂ©ny többet Ă©r, mint a hĂŒvelyk, a mutatĂł Ă©s a gyĂ»rĂ»s ujja!


  magam, 13:11 Itt megírhatod a véleményed magam
gondoltad volna...?

Évente tíz nyelv hal ki

KörĂŒlbelĂŒl hatezer Ă©lĂ” nyelvet ismerĂŒnk a vilĂĄgon – Ă©s ezek legalĂĄbb felĂ©t sĂșlyos veszĂ©ly fenyegeti. A vilĂĄg minden rĂ©szĂ©n nyelvek enyĂ©sznek el. Mi több, egy tudĂłs kijelentette, hogy a nyelveket inkĂĄbb veszĂ©lyezteti a kihalĂĄs, mint a madarakat vagy az emlĂ”söket. Steve Sutherland, a Kelet-angliai Egyetem professzora kiszĂĄmĂ­totta, hogy a legutĂłbbi ötszĂĄz esztendĂ”ben a nyelvek 4,5 szĂĄzalĂ©ka halt ki – mĂ­g a madaraknak csak 1,3, az emlĂ”söknek pedig 1,9 szĂĄzalĂ©ka.

Mintegy hĂĄromszĂĄz nyelvet beszĂ©lnek egymilliĂłnĂĄl többen. Ezek az egĂ©szsĂ©gesek – a mandarin kĂ­nai, az angol Ă©s a spanyol a legelterjedtebb. TĂ­z nagy nyelv a föld nĂ©pessĂ©ge csaknem felĂ©nek az anyanyelve.

A vilĂĄgon lĂ©tezĂ” nyelvek közepes lĂ©lekszĂĄma azonban csak hatezer – tehĂĄt a vilĂĄg nyelveinek felĂ©t ennyien vagy mĂ©g kevesebben beszĂ©lik.

A nyelvek az emberi önkifejezĂ©s egyĂ©b formĂĄihoz hasonlĂłan jönnek Ă©s mennek, több ezerrel törtĂ©nt mĂĄr ez anĂ©lkĂŒl, hogy lĂ©tezĂ©sĂ©nek legcsekĂ©lyebb nyoma maradt volna. Csak igen kevĂ©s – pĂ©ldĂĄul a baszk, a görög, a hĂ©ber, a latin – tartott ki több mint kĂ©tezer Ă©ven ĂĄt. Úgy lĂĄtszik azonban, hogy eltĂ»nĂ©sĂŒk ĂŒteme egyre gyorsabbĂĄ vĂĄlik. Az UNESCO azt ĂĄllĂ­tja, a nyelvek kihalĂĄsi rĂĄtĂĄja mĂĄr elĂ©ri az Ă©vi tĂ­zet.

A vilĂĄgon beszĂ©lt nyelvek adatbĂĄzisa, az Ethnologue szerint 417 nyelvet olyan kevesen beszĂ©lnek, hogy a kihalĂĄs elĂ”tti utolsĂł stĂĄdiumba Ă©rt. EmlĂ©kezzĂŒnk meg egy mondat erejĂ©ig a kameruni luo egyetlen Ă©lĂ” beszĂ©lĂ”jĂ©rĂ”l, a klamat utolsĂłnak maradt kĂ©pviselĂ”jĂ©rĂ”l Oregonban, Ă©s a maroknyi lapprĂłl, aki SvĂ©dorszĂĄgban Ă©s NorvĂ©giĂĄban a pitei nyelvet hasznĂĄlja…

  magam, 13:07 Itt megírhatod a véleményed magam

Teszem amit tudok

Egyszerûen, ember vagyok.
Nem méregetem magam
mĂĄssal, a nagyok szavĂĄval.
Csak teszem a dolgomat,
hogy rendben ĂĄlljon
köröttem minden pillanat.
Nem kĂ­vĂĄnok utĂĄnozni,
lelkendezni, sem
behĂłdolni mĂĄsnak, Ă©s
nem hiszek semmiféle
Ă©letemelĂ” varĂĄzsnak.
Csak megyek elÔre,
végére a månak.
Teszem amit tudok. -
S ha néha elbukok,
sajĂĄt kĂĄrombĂłl okulok.
Egyszerûen ember vagyok! -
TudĂĄsom legjavĂĄt Ă©letem
kĂștjĂĄbĂłl merĂ­tem,
és megértem a nagyok
szavåt, még ha nem is
mérem magam måssal,
mint az emberi méltósåggal!
(Kiss L)


  magam, 9:24 Itt megírhatod a véleményed magam
tetszik a Magna cum Laude egyĂŒttes egyik szĂĄmĂĄnak refrĂ©nje:

SzĂ­nezd Ășjra, szĂ­nezd Ășjra,
Az Ă©leted, ha megfakulna,
Az Ă©gbolt beborulna,
Ne menekĂŒlj, csak szĂ­nezd Ășjra!

Azt hiszem, ezt mindannyian megfogadhatnĂĄnk...



  magam, 9:19 Itt megírhatod a véleményed magam
gazdasĂĄgos nyaralĂĄsom...


  magam, 8:54 Itt megírhatod a véleményed magam
séta - tér...


  magam, 8:34 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

JĂșlius 23.

Napkelte: 05:49
Napnyugta: 19:43

Holdkelte: 05:05
Holdnyugta: 19:49


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:
ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re szerda estig: Többnyire borult lesz az Ă©g, Ă©s sokfelĂ© vĂĄrhatĂł, kiadĂłs esĂ”, zĂĄpor, Ă©szakkeleten zivatar is kialakulhat. EstefelĂ© keleten felszakadozik a felhĂ”zet Ă©s ĂĄtmenetileg megszĂ»nik a csapadĂ©k. Az Ă©szaknyugati, Ă©szaki szĂ©l többfelĂ© megerĂ”södik, a DunĂĄntĂșlon idĂ”nkĂ©nt viharossĂĄ fokozĂłdik. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet ĂĄltalĂĄban 15 Ă©s 20 fok, az esti 13, 18 fok között vĂĄrhatĂł.

• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

A DunĂĄntĂșlon viharos (60-75, a tĂ©rsĂ©g nyugati, Ă©szaknyugati rĂ©szĂ©n 80-90 km/h) lökĂ©sekkel kĂ­sĂ©rt Ă©szaknyugati szĂ©l vĂĄrhatĂł. Gy.M.S...

• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:
Nyugaton hideg-, keleten melegfronti hatĂĄs vĂĄrhatĂł. FejfĂĄjĂĄs, szĂ©dĂŒlĂ©s jelentkezhet. FokozĂłdnak a reumatikus fĂĄjdalmak. NĂ” a reflexidĂ”.

• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s 2008. jĂșlius 23.:
3.5 - mérsékelt



Ma Lenke, Brigitta napja van.

Boldog névnapot!

Lenke :
HĂ©ber, görög, nĂ©met eredetĂ» nĂ©v, a XIX. szĂĄzadi magyar nĂ©valkotĂĄs a nĂ©met Lenchen, illetve a nĂ©met Ă©s szlĂĄv eredetĂ» Lenka nĂ©vbĂ”l. A nĂ©v jelentĂ©se nap, hold szĂ©psĂ©gĂŒ.

Brigitta :
RĂ©gi Ír eredetĂ» nĂ©v, jelentĂ©se erĂ”s, erĂ©nyes, magasztos.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


1290 – TrĂłnra lĂ©p III. AndrĂĄs magyar kirĂĄly, az utolsĂł ÁrpĂĄd-hĂĄzi uralkodĂł
1914 – Az OsztrĂĄk–Magyar Monarchia ultimĂĄtumot intĂ©z SzerbiĂĄhoz (ennek visszautasĂ­tĂĄsa nyomĂĄn, jĂșlius 28-ĂĄn a Monarchia hadat ĂŒzen, megkezdĂ”dik az I. vilĂĄghĂĄborĂș.
1977 – SzomĂĄli csapatok megtĂĄmadjĂĄk az etiĂłpiai Ogadent.

SzĂŒletĂ©sek


1503 – JagellĂł Anna, II. UlĂĄszlĂł magyar kirĂĄly leĂĄnya, I. FerdinĂĄnd felesĂ©ge (* 1547)
1824 – Kuno Fischer nĂ©met filozĂłfus, egyetemi tanĂĄr († 1907)
1849 – Zichy GĂ©za magyar Ă­rĂł, drĂĄmaĂ­rĂł, zeneszerzĂ”, zongoramĂ»vĂ©sz († 1924)
1863 – BrĂłdy SĂĄndor magyar Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł († 1924)
1870 – Cholnoky JenĂ” magyar földrajztudĂłs, szakĂ­rĂł, tanĂĄr († 1950)
1892 – HailĂ© SzelassziĂ© (er. Ras Tafari Makonnen), a NĂ©gus, etiĂłp csĂĄszĂĄr († 1975)
1906 – Vladimir Prelog bosznia-hercegovinai horvĂĄt vegyĂ©sz, az 1975-ös kĂ©miai Nobel-dĂ­j elnyerĂ”je († 1998)
1909 – SzĂŒdi György JĂłzsef Attila-dĂ­jas magyar költĂ” († 1964)
1922 – Damiano Damiani olasz filmrendezĂ”, forgatĂłkönyvĂ­rĂł
1933 – Vass Éva JĂĄszai-dĂ­jas magyar szĂ­nĂ©sznĂ”, Ă©rdemes Ă©s kivĂĄlĂł mĂ»vĂ©sz
1938 – Götz George nĂ©met filmszĂ­nĂ©sz („Schimanski felĂŒgyelĂ””)
1939 – Dr. VeĂ©r AndrĂĄs pszichiĂĄter orvos, az OrszĂĄgos PszichiĂĄtriai Ă©s NeurolĂłgiai IntĂ©zet fĂ”igazgatĂłja († 2006)
1945 – MolnĂĄr Endre olimpiai bajnok vĂ­zilabdĂĄzĂł
1953 – Ruzsa Z. Imre magyar matematikus
1961 – Martin Gore (Martin Lee Gore) brit popzenĂ©sz, a Depeche Mode egyĂŒttes zenei agya
1964 – BöszörmĂ©nyi Gyula magyar Ă­rĂł
1965 – Slash (er. Saul Hudson), angol rockzenĂ©sz, a Guns and Roses egyĂŒttes gitĂĄrosa
1976 – PolgĂĄr Judit magyar sakkozĂł
1981 – Jarkko Nieminen, finn teniszezĂ”
1982 – Paul Wesley amerikai szĂ­nĂ©sz

HalĂĄlozĂĄsok


1875 – Isaac Merritt Singer amerikai feltalĂĄlĂł, a varrĂłgĂ©p elterjesztĂ”je (* 1811)
1876 – FĂ©nyes Elek statisztikai Ă©s földrajzi Ă­rĂł, a Magyar TudomĂĄnyos AkadĂ©mia tagja (* 1807)
1885 – Ulysses S. Grant tĂĄbornok, az Amerikai EgyesĂŒlt Államok 18. elnöke, hivatalban 1869–1877-ig (* 1822)
1948 – D. W. Griffith amerikai filmproducer, filmrendezĂ” (* 1875)
1957 – Giuseppe Tomasi di Lampedusa olasz Ă­rĂł, „A pĂĄrduc” szerzĂ”je (* 1896)
1983 – Georges Auric francia zeneszerzĂ”, a Hatok egyike (* 1899)
1997 – David Warbeck Ășj-zĂ©landi szĂŒletĂ©sĂ» olasz majd brit szĂ­nĂ©sz (* 1941)
1998 – Gertler Endre hegedĂ»mĂ»vĂ©sz, tanĂĄr (* 1907)
2003 – CserhĂĄti Zsuzsa Ă©nekesnĂ” (* 1948)
2004 – Jerry Goldsmith amerikai karmester, zeneszerzĂ” (* 1929)
1995 (13 Ă©ve törtĂ©nt) RĂłzsa MiklĂłs magyar szĂĄrmazĂĄsĂș Oscar-dĂ­jas filmzene-szerzĂ”. Ismertebb filmzenĂ©i: TĂ» a szĂ©nakazalban; Ben Hur Oscar-dĂ­j (1960); Ivanhoe; Quo Vadis?; A dzsungel könyve; A bagdadi tolvaj.



  magam, 8:17 Itt megírhatod a véleményed magam
a vers alól a kép lemaradt....


  magam, 8:10 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



Nem akaratunktĂłl fĂŒgg, hogy örökkĂ© szeressĂŒnk valakit, mint ahogy az sem fĂŒggött akaratunktĂłl, hogy ne szeressĂŒk.



.
  magam, 8:08 Itt megírhatod a véleményed magam

Õrizd meg!


Az ĂĄlmaidra vigyĂĄzz!
S Ôrizd meg friss tej ízét a gyermekkornak
Mikor csaholó felhÔket hajszoltål,
S köszöntél minden bokornak


Õrizd meg szemedben az ĂĄrtatlan kĂ©ket,
Az elsÔ lépések botladozåsåt,
S hagyd, hogy kísérjen, rózsaszín nevetésed.
Õrizd meg az elĂ”ször feszĂŒlĂ” szavakat a szĂĄdnak,
Mellyel testvére lettél a vilågnak.
Az elsĂ” sĂ­rĂĄsoddal megkarcolt csendet,
Mellyel az örök bûnöket magadra vetted.
Õrizd meg szavak ifjĂșkori lendĂŒletĂ©t,
A nemlét tårstalansågåt våltsd fel apró örömökre,
S a szív mélyhangjait énekeld,
Konok tĂŒzeknĂ©l lĂĄzasabban.
Õrizd meg a hajnali földek szagĂĄt,
Az Ă©gi ĂłceĂĄn roppant csillaghadĂĄt,
Halk folyók zöld csobbanåsåt,
Õrizd meg szemednek,
Hogy elmerĂŒlhess benne,
Ha råd tör sok båntó földi nesz.


KĂ­gyĂłvonalĂș fĂĄk bĂĄmĂ©sz lombjĂĄt,
TestĂŒkön a finom pĂłkhĂĄlĂłredĂ”t,
Érezd a sĂłhajos bomlĂł Ă©letvonzĂĄst,
S Ôrizd meg a csillagszåmlåló idÔt.


Mert kell néha pår bolyhos emlék,
Szótöredék, villanó mondatfoszlåny,
Hogy megtalĂĄld elhagyott gyerekarcod
S magadbĂłl egy darabot Ășjra visszahozzĂĄl.
(KirĂĄly I)


  magam, 8:01 Itt megírhatod a véleményed magam
JĂł reggelt,vidĂĄm napot mindenkinek!


  magam, 7:59 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. július 22., kedd Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 21:22 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.