CsodaCsiga Főlap
Naplók 2021. december 8.   szerda   Mária, Buzád, Immakuláda   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



edes naplója

  2010. augusztus 27., péntek Nekem tetszik!
0  


Kinder Bueno

Hozzávalók:
a tésztához: 7 tojás fehérje, 7 evőkanál kristálycukor, 2,5 evőkanál liszt, 2,5 evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 csomag sütőpor, 12 dkg dió durvára vágva; a krémhez: 1 liter tej, 7 tojássárgája, 2 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg kristálycukor, 2 evőkanál keserű kakaópor, 25 dkg sütőmargarin; 20 dkg babapiskóta, kb. 3 dl tej, 25 dkg mogyorókrém; a tetejére: 5 dl habtejszín, ár csipet kakaópor

Elkészítés:
Egy 36×31 cm-es tepsit kikenünk olajjal és belisztezzük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A 7 tojásfehérjét a 7 kanál cukorral kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a zsemlemorzsás, sütőporos-lisztes keveréket, végül a durvára vágott diót. Belesimítjuk a tepsibe, és szép világosbarnára sütjük, majd még melegen rákenjük a mogyorókrémet.

A krémhez a tejet felfőzünk a cukorral, a 7 tojássárgájával és 2 csomag vaníliapudinggal. Ha kihűlt, hozzákeverjük a margarint. A krém felét rákenjük a mogyorókrémes lapra, a másik felébe belekeverünk 2 evőkanál keserű kakaóport.
A vaníliás krémre tejben kicsit megáztatott babapiskótákat rakunk, erre jön rá a kakaós krém. A tetejére kenjük a felvert 5 dl tejszínhabot, és megszórjuk pár csipet kakaóporral. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

  edes, 22:07 Itt megírhatod a véleményed edes


Emeletes boldogság

Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg sütőmargarin, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 4 evőkanál méz, 1 csomag sütőpor, kevés tej, a krémhez: 7 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 2 evőkanál liszt, 25 dkg sütőmargarin, 20 dkg porcukor; a töltelékhez: 5 cl rum, 1 csomag zselés cukorka, 20 dkg aszalt sárgabarack, 2 evőkanál kakaó, fél doboz babapiskóta; a csokimázhoz: 10 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tej, 1 evőkanál liszt

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük és három lapot sütünk belőle. A krémhez a tejet a vaníliás pudinggal és a liszttel sűrűre főzzük, ha kihűlt, hozzáadjuk a margarint és a porcukrot. A kikavart krémet két részre osztjuk, az egyik felébe zselés cukrot, aszalt barackot aprítunk és rumot teszünk, a másik felébe kakaópor kerül.
Az egyik lapot megkenjük a krémmel, rárakjuk a rumba áztatott babapiskótát, újra krémet kenünk rá, erre kerül a második lap, erre tesszük a zselés cukros, aszalt gyümölcsös krémet, majd a harmadik lapot. A tetejére csokimázat teszünk, amihez a porcukrot, a vajat, a kakaót, a tejet és a lisztet gőz fölött keverjük ki (vagy készen kapható tortabevonót is használhatunk).

  edes, 22:05 Itt megírhatod a véleményed edes
  2010. augusztus 25., szerda Nekem tetszik!
0  


Banános süti

Hozzávalók:

25 dkg margarin,
20 dkg kristálycukor,
4 tojás,
4 banán,
30 dkg liszt,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag sütőpor.

Elkészítése:

A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A banánt pépesre turmixoljuk, vagy csak villával összenyomkodjuk és a margarinos keverékhez adjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a vaníliás cukorral, majd a nedves anyagok keverékébe forgatjuk. Jó alaposan kikeverjük és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. 220 fokon 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tetejét porcukorral szórjuk meg és kockákra vágva tálaljuk.

Jó, intenzív banán illata lesz, egy pohár hideg tej vagy forró tea mellé ideális vasárnap délutáni csemege.

  edes, 22:14 Itt megírhatod a véleményed edes


Hamis krémes

Hozzávalók:

2 csomag négyzet alakú háztartási keksz.
4 vaníliás pudingpor,
5 tojás,
15 dkg cukor,
1,5 l tej,
1 csomag vaníliáscukor,
25 dkg porcukor.

Elkészítés:

Keksz felét szorosan tepsibe rakjuk.Vaníliás pudingot,tojások sárgáját,15 dkg cukrot,vaníliáscukrot kevés tejjel simára keverjük,majd hozzáadjuk a többi tejet is,és sűrűre főzzük.Fórrón a kekszre öntjük,és befedjük a másik csomag keksszel.

Tetejére:

5 tojás fehérjéből a 25 dkg porcukorral gőz fölött kemény habot verünk,és a kekszre simítjuk.

Díszíteni csokireszelékkel,vagy színes cukorkákkal lehet.

  edes, 22:02 Itt megírhatod a véleményed edes


Csíkos tallér

Hozzávalók:
(4 főre)

50 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
csipet só

Elkészítése:

A hozzávalókat a kakaó kivételével összegyúrjuk, két cipót formálunk. Az egyikbe még gyúrunk kakaóport, a másikba vaníliás cukrot.
Mindkét cipót egyforma nagyságúra nyújtjuk, utána egymásra fektetve szorosan feltekerjük. Hűtőbe tesszük nagyjából másfél órára, majd amikor már megkeményedett a tészta, vékony szeletekre vágjuk.
Vajazott tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben 190°C-on 20 perc alatt megsütjük.

  edes, 21:58 Itt megírhatod a véleményed edes


Vaníliás-kakaós rizsfelfújt

Hozzávalók:

18 dkg rizs
7 dl tej
6 dkg vaj
8 dkg kristálycukor
2 dkg kakaópor
6 db tojás
1 ostyalap
1 csipetnyi só,
1 evőkanál vaníliás cukor, + 1 kávéskanál
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál porcukor

Tepsi kikenéséhez:

vaj,
zsemlemorzsa

Elkészítése:

A rizst fél liter vízben felforraljuk, kb. 3 percig főzzük, leszűrjük, leöblítjük, és lecsepegtetjük.

A tejet a vajjal, 1 csipetnyi sóval, 1 evőkanál vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal felforraljuk. Eztán hozzáadjuk a rizst és kislángon, kb. fél óra alatt puhára főzzük.

4 tojást szétválasztunk. A tojássárgájákat 1 kávéskanál vaníliás cukorral krémesre keverjük, és hozzáadjuk a rizshez. A tojásfehérjéből és a cukorból habot verünk. A rizs masszát ketté osztjuk. Egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport, és mind a 2 felébe belekeverjük a tojáshab felét.

30 x 22 cm-es tepsit kivajazunk, és zsemlemorzsával meghintünk. Belesimítjuk a kakaós masszát, lefedjük az ostyalappal. Majd ráterítjük a maradék rizs masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük. Közben a maradék 2 tojást szétválasztjuk A tojásfehérjéket 2 dkg kristálycukorral habbá verünk. A sütőből kivett felfújtra rásimítjuk a habot, megszórjuk az 1 evőkanál porcukorral, visszatesszük a sütőbe, és 15 perc alatt világos barna színűre sütjük.

Tejszínhabbal tálaljuk.

  edes, 21:54 Itt megírhatod a véleményed edes


Egyszerű kókuszos süti

Hozzávalók:

20 dkg liszt,
20 dkg cukor,
20 dkg kókuszreszelék,
2 tojás,
1 nagy pohár tejföl,
1 sütőpor,
1 vaniliás cukor.

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálban fakanállal összekeverjük, kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben megsütjük. Tetejére 10 dkg-os tortabevonót olvasztunk, egyenletesen elkenjük rajta.
Nagyon finom, és gyorsan elkészül.

  edes, 21:51 Itt megírhatod a véleményed edes


Gyümölcskocka-sütés nélkül

Hozzávalók:
(12 szelethez)

1 kg háztartási keksz (apró kocka alakú)
2 nagy pohár tejföl + 1 kicsi pohár
3 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
idény gyümölcs (málna, eper, sárgadinnye stb.) a gyümölcshöz illő gyümölcskocsonya

Elkészítése:

A 3 pohár tejfölt összekeverjük a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal. Gondolatban négy részre osztjuk, mert ezzel kenjük meg a négy sor keksz közti részeket, és az utolsó kekszsor tetejét.
Egy hagyományos tepsit kibélelünk folpack fóliával, és kirakjuk a kocka keksszel, rákerül a tejföl, keksz, tejföl keksz…. Az utolsó sor kekszet lekenjük a tejfölös krémmel, és minden kockára egy gyümölcsöt teszünk
Elkészítjük a gyümölcskocsonyát és az egész tepsit bevonjuk vele. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd szépen felkockázva tálaljuk. Itt a felhasznált gyümölcs málna.

  edes, 21:42 Itt megírhatod a véleményed edes
  2010. augusztus 18., szerda Nekem tetszik!
0  


Részeges szelet

Tészta:

6 tojássárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 7 evőkanál réteslisztet, fél csomag sütőport, 1 kávéskanál ecetet, 2kanál fehérbort /vagy vizet,3 dkg kakaóport. Hozzáadjuk még a tojások felvert habját. Kisütjük, mint a piskótát.


Krém:

6 tojássárgájából, 3 evőkanál lisztből, 3dl tejből sűrű krémet főzünk. 1 ráma margarint 15 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral kikavarunk habosra. Ha kihűlt a massza, a margarinnal összevegyítjük és a barna piskóta tetejére kenjük. Utána a 6 tojásfehérjét 30dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral gőz fölött kemény habbá verjük. Ezt rákenjük a sárga krém tetejére, ezután csokoládéreszelékkel leszórjuk!

Jó étvágyat hozzá!

  edes, 9:31 Itt megírhatod a véleményed edes



Trópus szelet (egyszerű és olcsó)

Hozzávalók:
(kb. 3személyre)

fél csomag háztartási keksz
1 csésze kávé (ha gyerek is eszik belőle, márpedig miért ne enne, akkor koffeinmentes kávé!)+cukor
1 csomag kókuszreszelék
2-3 kanál cukor
3dl tej
2-3 kanál liszt
narancsszörp
1 csomag tortazselé


Elkészítés:
A kekszeket belemártjuk a kávéba és egy tálcára sorban kirakjuk őket. A tejet felforraljuk a kókuszreszelékkel és a cukorral, majd a liszttel besűrítjük. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, rákenjünk a kekszekre. A szörppel ízesített zselét rásimítjuk a krém tetejére!



A szeletek akkorák lesznek, mint a keksz!

Lehűtjük és jó étvággyal fogyasztjuk!

  edes, 9:25 Itt megírhatod a véleményed edes
  2010. július 24., szombat Nekem tetszik!
0  



Gyümölcsös túrókocka sütés nélkül
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
25 dkg túró,2 dl tej,2 dl tejszín,1 csomag vaníliás cukor,10 dkg cukor,10 dkg vaj,3 teáskanál zselatin,3 kivi,40 dkg magozott meggybefőtt,20 dkg babapiskóta,tejszínhab és gyümölcs a díszítéshez

Elkészítés:
A túrót alaposan kikeverjük 1 dl tejjel meg a vaníliás cukorral.A langyos vajat a cukorral ugyancsak kikeverjük,majd a túrót a cukros vajjal és a felvert tejszínnel óvatosan összedolgozzuk.A maradék tejben felfőzzük a zselatint,vigyázva,hogy ne forrjon fel.Amikor langyosra hűlt hozzákeverjük a túrókrémhez.Az édesség hozzávalóit szögletes formába rétegesen lerakjuk.Először egy réteg túrókrémet simítunk formába,rá egy sor lecsepegtetett meggybefőttet teszünk.Ismét krém következik amit meghámozott,vékonyra szeletelt kivivel rakunk ki.Az utólsó sor túrókrém legyen.Babapiskótával beborítjuk a tetejét azután hűtőszekrénybe dermesztjük.Egy óra múlva kivesszük és óvatosan tálra borítjuk.Tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.

  edes, 14:11 Itt megírhatod a véleményed edes
  2010. július 23., péntek Nekem tetszik!
0  



Citromos kocka cukorkákkal
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
5 dkg margarin
3 evőkanál cukor
1 db tojás
fél csomag szalalkálit 1 dl langyos tejbe felfuttatni

Krém:
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
5 dl tej
1 vanília puding
2 csapott evőkanál liszt
1 db citrom

Fehér máz:
1 tojásfehérjét 12 dkg porcukorral és egy kanál citrom levével sűrűre keverjük és ezt simítjuk a tészta tetejére.

Elkészítés:
A tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk és 3 lapot sütünk a gáztepsi hátoldalán.

A tejet, a pudingot és a lisztet sűrű krémmé főzzük, ameddig hűl, addig a rámát a porcukorral habosra keverjük, majd a két krémet összeöntjük és a citrom héját belereszeljük, a levét belefacsarjuk és így habosítjuk tovább a krémet

A lapokat ezzel a krémmel töltjük meg, tetejére fehér mázat teszünk.
Megvárjuk, míg egy kicsit szárad a tetején a máz és megszórjuk színes cukorkával vagy lehet tortadarával is.

  edes, 21:54 Itt megírhatod a véleményed edes



Bögrés-mákos sütemény
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
1 bögre mák (darálva)
1 bögre cukor (darálva)
1 bögre liszt
1 bögre tej
egy egész tojás
egy csipet só
2 evőkanál olaj
kiskanálnyi sütőpor
(A "bögre" ajánlott mérete kb. 2,5 deciliter)

Elkészítés:
A felsorolt anyagokat összekeverjük, kizsírozott, (vagy kivajazott), és kilisztezett tepsibe öntjük. A tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk. Közepesen meleg sütőben 15-20 perc alatt megsül. A tetejére lehet csoki mázat is tenni. A tésztába lehet citrom vagy narancshéjat reszelni.

  edes, 21:50 Itt megírhatod a véleményed edes



Balatoni szelet
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
Tészta:
1 tojás
20 dkg cukor
5 dkg margarin
2 evőkanál tej
2 evőkanál méz

A krém:
2 dl tej
1 evőkanál gríz
15 dkg vaj
2 evőkanál kakaó
20 dkg porcukor

Elkészítés:
Gőz fölött jól átmelegítjük a a hozzávalókat, majd hozzákeverünk 45 dkg lisztet, és egy csomag sütőport. Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítünk, kinyújtjuk kb. 2 mm vastag lappá, és egy zsírozott lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük egyenként a lapokat.

A vajat, a cukrot, a kakaót kikeverjük, a grízt a két deci tejben megfőzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kikevert vajhoz.
Kell még savanykás lekvár (a legjobb a piros ribizli).

Az elkészült és kihűlt lapokból egyet megkenünk a krém felével, rárakjuk a következő lapot, azt megkenjük lekvárral, újabb lap, krém másik fele, még egy lap, és annak a tetejét megszórjuk porcukorral. Egy napig hűtőben pihentetjük, amíg a tésztája megpuhul.

  edes, 21:44 Itt megírhatod a véleményed edes


Almás süti sütés nélkül
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
1kg alma
2,5 cs. babapiskóta
2 vaníliás puding
5 dl víz
cukor ízlés szerint
kis fahéj
citromlé

Elkészítés:
Az almát lecukrozom és citromozom, hogy ne barnuljon meg. Puhára főzöm, mikor kész, tiszta szűrőben lecsepegtetem. A pudingot a vízzel elkeverem, az almára öntöm és besűrűsödésig főzöm. Rétegenként: babapiskóta, krém, én akkor egy sor kekszet szoktam tenni, majd megint krém. Tetejére babapiskóta kerül, vagy ha marad krém, akkor lehet krém, akkor csokit szoktam ráreszelni. De ha babapiskóta a teteje, akkor a csokit ráolvasztani.

Nagyon hamar megpuhul.

  edes, 21:31 Itt megírhatod a véleményed edes



Almás krémes
Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók:

Tészta: Töltelék:
6 tojás 6 dl tej
6 evőkanál kristálycukor 6 evőkanál liszt
6 púpozott evőkanál liszt 1 tojás
Fél csomag sütőpor 1 vaníliacukor
6 evőkanál víz 20dkg margarin
Csipet só 15 dkg porcukor
7 nagy szemű alma 1 mokkáskanál fahéj
1 tábla keserűcsokoládé

Tepsi kikenéséhez: 10 dkg margarin

Elkészítés:
• A sütőt 180 fokra előmelegítjük
• A tojások sárgáját, a kristálycukrot és a vizet fehéredésig keverjük. Aztán felverjük jó keményre a tojások fehérjét. A hab felét beletesszük az előző masszába, majd óvatosan beleforgatjuk fakanállal a liszttel elkevert sütőport. S végül a hab másik felét is lazán hozzádolgozzuk, hogy ne törjön össze.
• A tepsit jól kivajazzuk vastagon, a meghámozott almákat vékony szeletekre vágva a tepsi aljára tesszük,és megszórjuk fahéjjal.
• Ráborítjuk az almára a masszát és előmelegített sütőben 35 percig sütjük.

• Közben elkészítjük a krémet. A tejet feltesszük forrni. A 6 evőkanál lisztet kis tejjel és a tojással simára keverjük. A felforrt tejbe beleöntjük és gőz felett sűrűre főzzük. A margarint, a vaníliacukrot, és a porcukrot jól összedolgozzuk és a kihűlt krémhez keverjük.
• Ha kisült a tészta, hideg helyre visszük a tepsit,mert könnyebb lesz a tésztát kiborítani. Majd kis idő múlva táblára tesszük, rákenjük a krémet és a tetejére csokoládét reszelünk. Rögtön fogyaszthatjuk.

  edes, 21:26 Itt megírhatod a véleményed edes
  2010. június 22., kedd Nekem tetszik!
0  
Csíkos süti:


Hozzávalók egy közepes tepsihez (Kb. 40 darab):

A tésztához:

3 x 1,5 dl tejföl
3 x 1 tojás
3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 x 5 evőkanál liszt
3 x 5 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál kakaópor vagy 5 evőkanál darált mák vagy 5 evőkanál darált dió

A krémhez:

1 liter tej
8 evőkanál búzadara
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg vaj
15 dkg porcukor (az eredeti receptben 25 dkg)

A tetejére:

Néhány evőkanál darált dió, csokireszelék, és fél szem diók


A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Három egyforma sütőpapír darabot vágunk. Az elsővel kibéleljük a tepsit. 1 egész tojást habosra keverünk 5 evőkanál kristálycukorral. Hozzáadunk 1,5 dl tejfölt, 5 evőkanál lisztet és a mokkáskanál szódabikarbónát. Simára keverjük, végül hozzáadunk 5 evőkanál darált diót. A masszát a kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és megsütjük. Míg az első tészta sül, elkészítjük a második adag masszát, csak a dió helyett mákot teszünk bele. Ha az első adag tészta kisült, deszkára borítjuk. A tepsibe új adag sütőpapírt teszünk, és a mákos masszát az előzőhöz hasonlóan kisütjük. Ugyanígy készítjük el a kakaós tésztát, de azt benne hagyjuk a tepsiben.
A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett beleszórjuk a grízt, vagyis a búzadarát. Addig főzzük kevergetve, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, érdemes az edényt hideg vízbe állítani, hogy gyorsan hűljön. A vajat habosra keverjük a cukorral (én úgy éreztem, elég lesz a kisebb mennyiség is), és mikor a tejbegríz kihűlt, akkor azt is belekeverjük.
A krémet háromfelé osztjuk. A tepsiben maradt kakaós tésztát megkenjük. Ráborítjuk a mákosat, és a második réteg krémet is rákenjük. A diós megy a tetejére, de a sorrenden lehet változtatni.
Végül a sütemény tetejét is megkenjük a harmadik adag krémmel, és rászórjuk a darált diót, a csokireszeléket, vagy kinek mije van. A fél diók is jól mutatnak rajta. Hűtés után takaros kockákra vágjuk

Óriási adag, fele is elég lenne. :)

  edes, 9:52 Itt megírhatod a véleményed edes
Karamell szelet:



Hozzávalók

Tésztához:
20 dkg cukor
1 dl és 3 evőkanál tej
10 dkg margarin
1 tojás
3/4ed csomag szalakáli
liszt

Krémhez:
5 dl tej
3 csomag karamell puding
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

Tetejére:
tortabevonó csokoládé


Elkészítés
1. A cukrot alacsony tűzön megpirítjuk, majd 1 dl tejjel felöntjük.

2. Amint kihűlt, hozzáadjuk a 10 dkg margarint, a tojást, és a 3 evőkanál tejben elkevert szalakálit.

3. Addig adagolunk hozzá lisztet, amíg egy könnyen sodorható tésztát kapunk. 4 db közepes tepsi nagyságú lapot nyújtunk belőle, majd ezeket egyenként megsütjük.

4. A pudingport egy kevéske hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejben megfőzzük.

5. A porcukrot a margarinnal krémesre keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt pudingot.

6. A krémet elosztjuk a lapok között, a tetejét a megolvasztott tortabevonóval bevonjuk.

  edes, 9:26 Itt megírhatod a véleményed edes
Diós-vaníliás süti



Hozzávalók

A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 3 tojás
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- fél csomag sütőpor
- csipetnyi fahéj



A krémhez:

- 2,5 dl tej

- 3 tojássárgája

- 15 dkg porcukor

- fél csomag vaníliás pudingpor

- 3 e.k. cukor

- fél vaníliarúd

- 30 dkg vaj vagy margarin



A tojáshabhoz:

- 3 tojásfehérje

- 12 dkg cukor

- fél citrom leve és héja

- reszelt csokoládé a díszítéshez


Elkészítés

A tésztához válasszuk szét a tojásokat.
A sárgájából, a tejből, az olajból illetve a liszt feléből készítsünk pépet.
A tojásfehérjéből és a cukorból verjünk habot, majd keverjük bele a pépet.
A diót, fahéjat és a sütőport keverjük el a maradék liszttel, majd óvatosan forgassuk a masszába.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát. 160 ºC fokos sütőben 30-40 percig süssük.


Míg a tészta sül, nekiláthatunk a krémnek.
Főzzünk pudingot a pudingporból, tejből és cukorból.

A tojássárgáját habosítsuk fel a porcukorral, majd tegyük bele a puha margarint és a vaníliát. Végül öntsük hozzá a kihűlt pudingot, és keverjük össze.

Kenjük a krémet a kihűlt tészta tetejére, majd tegyük hűtőszekrénybe egy rövid időre.



Verjük fel a tojásfehérjét és a cukrot, majd csurgassuk bele a tojáshabba a citromlevet, és öntsük hozzá a reszelt citromhéjat is.

A tojáshabot kenjük a vaníliás krém tetejére, majd hintsük meg csokiforgáccsal.

  edes, 9:21 Itt megírhatod a véleményed edes
  2010. május 15., szombat Nekem tetszik!
0  

Kató szelet
Hozzávalók
A tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg cukor
1 sütőpor
3 tojás sárgája
kevés tej

A töltelékhez:
1/2 dl rum
1 evőkanál baracklekvár
1/2 pohár meleg tej
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
10 dkg darált dió
2 kávéskanál kakaópor

A tetejére:
3 tojás fehérje
30 dkg cukor

A díszítéshez:
csokidara

Elkészítés

1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval és annyi tejjel, hogy jól nyújtható legyen.

2. Sima tésztává gyúrjuk, és 3 egyforma lapot sütünk belőle, sütőpapírral bélelt sütőlapon, előmelegített sütőben, közepes tűznél.

3. A töltelékhez egy lapot összemorzsolunk, a meleg tejjel meglocsoljuk, lekvárt és rumot adunk hozzá.

4. Egy másik tálban a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a diót és a kakaóport is hozzádolgozzuk.

5. A két masszát összekeverjük, és ezt töltjük a megmaradt két lap közé.

6. A tojásfehérjét a cukorral gőz fölött kemény habbá verjük, és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Még melegen meghintjük csokidarával. Másnap forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

  edes, 17:31 Itt megírhatod a véleményed edes

Babapiskótás süti
Hozzávalók
Tésztához:
2 evőkanál kakaópor
2 egész tojás
2 evőkanál méz
20 dkg cukor
5 dkg margarin
40 dkg liszt
2 mokkáskanál szódabikarbóna

Krémhez:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor
fél liter tej
6 púpozott evőkanál rétesliszt
2 csomag babapiskóta
2 dl rum

Elkészítés
1. A tésztához valókat - a liszt és a szódabikarbóna kivételével -, gőz fölött 5 percig kevergetjük. A szódabikarbónát a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Simára gyúrjuk, majd két nagy tepsi nagyságú lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, közepes tűznél egyenként megsütjük.

2. A tejet a vaníliás cukrokkal és a liszttel sűrűre főzzük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt tejes masszát. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém felével, erre rumban megforgatott babapiskótákat helyezünk.

3. Rátesszük a krém másik felével megkent második tésztalapot, krémes felével lefelé. Jól lenyomatjuk és legalább egy napig puhulni hagyjuk.

  edes, 17:15 Itt megírhatod a véleményed edes

Citromkrémes szelet
Hozzávalók
Tésztához:
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
1 dl tej

Krémhez:
3 tojásfehérje
20 dkg cukor
fél citrom leve
15 dkg vaj

Elkészítés
1. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.

2. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és belekeverjük a tésztába.

3. Vajazott, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben, 170°C-on kb. 20 percig sütjük.

4. A citromkrémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és gőz felett verjük tovább. A fél citrom levét csöpögtetve keverjük hozzá.

5. A krémet lehűtjük, közben a vajat habosra keverjük és a kihűlt krémmel összedolgozzuk.

6. A kihűlt tésztát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel. A megtöltött süteményt szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

  edes, 17:13 Itt megírhatod a véleményed edes

Rumos félhold
Hozzávalók

A tésztához:
50 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
40 dkg cukor
25 dkg margarin
6 tojás
2,5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor

A mázhoz:
25 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál feketekávé
½ dl rum

Elkészítés

1. A puha margarint a kétféle cukorral krémesre keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját is.

2. A tejet is hozzákeverjük, majd a masszához dolgozzuk a sütőporos lisztet és a keményre felvert fehérjéket.

3. A tésztát 2 részre osztjuk, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport.

4. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük a tésztákat úgy, hogy a barna legyen alul, a tetejére simítjuk a világos masszát. Előmelegített sütőben, közepes tűznél megsütjük.

5. A mázhoz valókat jól kikeverjük, hogy sima legyen. Amikor a tészta megsült, 2-3 perc várakozás után a mázat a tetejére öntjük, elsimítjuk, és ha teljesen kihűlt, akkor pogácsaszaggatóval félholdformára kiszaggatjuk.

  edes, 17:11 Itt megírhatod a véleményed edes

Mézes-kókuszos kocka
Hozzávalók

A tésztához:
2 tojás
30 dkg cukor
3 dl tej
15 dkg kókuszreszelék
5 dkg olvasztott vaj
6 evőkanál méz
60 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A díszítéshez:
10 dkg ét tortabevonó
1 evőkanál étolaj

Elkészítés

1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a langyos tej felét és a kókuszreszeléket.

2. Folyamatos keveréssel beledolgozzuk a mézet, a vajat és a tej másik felét.

3. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a fűszerrel, végül ezt is a masszába adjuk.

4. Kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben, lassú tűznél megsütjük.

5. A tortabevonót feldaraboljuk, az olajjal elkeverve gőz fölött felolvasztjuk, és a süti tetejére kenjük.

6. Kockára vágva tálaljuk.

  edes, 17:09 Itt megírhatod a véleményed edes

Gesztenyés-puncsos szelet
Hozzávalók

Tésztához:
6 tojás
6 evőkanál porcukor
14 dkg darált dió
6 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor

Krémhez:
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1/2 dl rum
25 dkg gesztenyemassza
1 puncs pudingpor (főzős)
3 dl tej

Mázhoz:
10 dkg tortabevonó csoki
5 dkg vaj

Elkészítés
1. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, közben hozzáadva 6 kanál vizet.

2. A darált diót, a lisztet, és a sütőport elvegyítjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és a lisztes keverékkel felváltva óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába.

3. Elfelezzük, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, kb. 190°C-on 2 lapot sütünk belőle.

4. A margarint a porcukorral és a rummal jól kikeverjük, majd két felé vesszük. Egyik felébe beledolgozzuk a gesztenye masszát, ezt kenjük az alsó lapra.

5. A pudingot 3 dl tejben sűrűre főzünk. Ha kihűlt, a margarinos krém másik feléhez adjuk. Rákenjük a gesztenyés krémre és lefedjük a másik lappal.

6. A mázhoz a csokit gőz felett felolvasztjuk, és belekeverünk 5 dkg vajat. A sütemény tetejére kenjük, amit a máz szilárdulása után szeletre vágva tálalunk.

  edes, 17:06 Itt megírhatod a véleményed edes


Egyszerű coffee cake

1 csésze cukor
1 3/4 csésze liszt
2 tk sütőpor
4 ek lágy vaj
1 tojás
1/2 csésze tej
------------------------
1 ek porcukor
1 1/2 tk fahéj

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.

A lisztet, sütőport és a cukrot szitáld egy keverőtálba. Morzsold el benne a vajat.
Öntsd hozzá a tejet és a tojást, alaposan keverd el.
Kanalazd a tésztát egy kivajazott sütőformába. A tetejét szórd meg a fahéjas cukorral.
Nagyjából 25 percig süsd.

Akkor jó, ha egy villát, vagy hústűt beleszúrva már nem ragad rá tészta.

  edes, 12:31 Itt megírhatod a véleményed edes
  2010. március 12., péntek Nekem tetszik!
0  
Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

* narancshéj apróra vágva
* narancshéj súlyával egyező súlyú kristálycukor
* víz

A kandírozott narancshéj elkészítése:

A narancs héját 3 napig vízben áztatjuk úgy, hogy minden nap átöblítjük és tisztát teszünk rá. A 4. napon kevés vízben, kb. 10 percig főzzük. Ezután ismét állni hagyjuk másnapig. Másnap a cukor felével megint 10 percig forraljuk. A következő napon rátesszük a cukor másik felét is, és addik főzzük amig teljesen elforrja a vizét. Kiszedjük, majd tányéron szétrakjuk és szikkadni hagyjuk.



  edes, 13:39 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. november 17., kedd Nekem tetszik!
0  


Snickers szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

225 g finomliszt
75 g cukor
175 g vaj

A töltelékhez:

200 g vaj
400 g cukrozott sűrített tej (a tubusos)
4 evőkanál cukor
250 g sózott földimogyoró

A csokimázhoz:

125 g tejcsoki
125 g 85%-os étcsoki

Elkészítés:

A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítottam. Kibéleltem sütőpapírral egy 20×25 cm-es kis tepsit és belenyomkodtam. 160 fokos sütőben kb 40 percig sütöttem, míg a teteje egy kis színt kapott. Hagytam kihűlni.

Egy nyeles edényben a mogyoró kivételével kimértem a hozzávalókat és feltettem főni.
Közben folyamatosan kavargattam. Ahogy felforrt, elkezdett pöfögni, kb 10 perces kavargatás után érezhetően besűrűsödött és kissé karamellizálódott a massza.
Ekkor belekevertem a mogyorót és a tésztára simítottam.
Mikor kihűlt, a papírt lefejtettem róla és egy tálcára csúsztattam.
Vízfürdő felett felolvasztottam az étcsoki-tejcsoki keveréket és bevontam a süti tetejét. Hűtőbe raktam, majd egy óra múlva szeleteltem.

  edes, 15:55 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. november 12., csütörtök Nekem tetszik!
0  


Fincsi szelet

Hozzávalók:
40 dkg liszt,
1 sütőpor,
14 dkg cukor,
14 dkg zsír,
1 egész tojás,
1 citrom héja.

Ezt tejjel összegyúrjuk és a tésztát elfelezzük. Felébe 2 kanál kakaót teszünk. A sárga tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral és, kb. 20 dkg darált diót (kevés cukorral)
szórunk rá. Utána kinyújtjuk a barna tésztát és ezzel betakarjuk.

Villával megszurkáljuk és megsütjük. Tetejére: 2 tojás sárgáját, fél citrom levével, 16 dkg porcukorral habosra keverünk. Ha kisült a tészta, rögtön rákenjük.

Jó étvágyat hozzá!

  edes, 1:37 Itt megírhatod a véleményed edes


Epres vaníliakrémes szelet

Hozzávalók:
Tészta:
5 tojás,
12 dkg kristálycukor,
8 dkg liszt,
1 sütőpor,
5 dkg étkezési keményítő,
5 dkg darált dió.

Töltelék:
3 dl tej,
6 dkg porcukor,
1 zacskó vanília puding,
15 dkg vaj,
2 csomag vaníliás cukor,
10 dkg eperlekvár.

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Belekeverjük a felvert tojásfehérjéket.
Óvatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a keményítőt, és a diót. Megsütjük, kivajazott, lisztezett tepsiben kb. 200 fokon 15 perc alatt.

Elkészítjük a krémet: A tejből, cukorból és a pudingporból takarék lángon főzzünk olyan sűrű krémalapot, mintha nokedli tészta lenne. Nem kell megijedni, később turmixszal, habverővel simává lehet dolgozni, ha nagyon összeállna. De ez az alapja, hogy krémünk ne folyjon. Kihűtjük teljesen!
Közben a puha vajat dolgozzuk össze a vaníliacukorral, majd vegyítsük össze a pudingos alappal.




Összeállítás: A tésztát vízszintesen három lappá vágjuk. Az elsőt megkenjük a lekvár felével, majd a krém harmadával. Ráborítjuk a második lapot. Erre jön ismét, a lekvár másik fele, a krém következő harmada. Beborítjuk a harmadik lappal. Erre kerül az utolsó harmad krém. Idényben lehet eperszeletekkel díszíteni. A képen házi rumos meggy van rajta, lévén húsvétkor készült. Tálalásig hűvös helyre tesszük.

Nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. Jó munkát kívánok!

  edes, 1:34 Itt megírhatod a véleményed edes
[2011-04-19]
[2011-04-18]
[2010-09-17]
[2010-09-14]
[2010-09-09]
[2010-08-30]
[2010-08-27]
[2010-08-25]
[2010-08-18]
[2010-07-24]
[2010-07-23]
[2010-06-22]
[2010-05-15]
[2010-03-12]
[2009-11-17]
[2009-11-12]
[2009-11-11]
[2009-10-26]
[2009-10-21]
[2009-10-15]
[2009-10-13]
[2009-09-29]
[2009-09-09]
[2009-08-31]
[2009-06-22]
[2009-06-21]
[2009-06-11]
[2009-06-09]
[2009-06-03]
[2009-06-01]
[2009-05-25]
[2009-04-21]
[2009-04-12]
[2009-04-04]
[2009-04-03]
[2009-04-01]
[2009-03-31]
[2009-03-30]



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.