2010. augusztus 25., szerda |
|
|
0 |
|
|
Banános süti
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 4 tojás, 4 banán, 30 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütõpor.
Elkészítése:
A szobahõmérsékletû margarint habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A banánt pépesre turmixoljuk, vagy csak villával összenyomkodjuk és a margarinos keverékhez adjuk. A lisztet összekeverjük a sütõporral és a vaníliás cukorral, majd a nedves anyagok keverékébe forgatjuk. Jó alaposan kikeverjük és egy sütõpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. 220 fokon 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tetejét porcukorral szórjuk meg és kockákra vágva tálaljuk.
Jó, intenzív banán illata lesz, egy pohár hideg tej vagy forró tea mellé ideális vasárnap délutáni csemege.
edes, 22:14
|
|
|
Hamis krémes
Hozzávalók:
2 csomag négyzet alakú háztartási keksz. 4 vaníliás pudingpor, 5 tojás, 15 dkg cukor, 1,5 l tej, 1 csomag vaníliáscukor, 25 dkg porcukor.
Elkészítés:
Keksz felét szorosan tepsibe rakjuk.Vaníliás pudingot,tojások sárgáját,15 dkg cukrot,vaníliáscukrot kevés tejjel simára keverjük,majd hozzáadjuk a többi tejet is,és sûrûre fõzzük.Fórrón a kekszre öntjük,és befedjük a másik csomag keksszel.
Tetejére:
5 tojás fehérjébõl a 25 dkg porcukorral gõz fölött kemény habot verünk,és a kekszre simítjuk.
Díszíteni csokireszelékkel,vagy színes cukorkákkal lehet.
edes, 22:02
|
|
|
Csíkos tallér
Hozzávalók: (4 fõre)
50 dkg liszt 20 dkg vaj 20 dkg porcukor 2 tojás 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag sütõpor 2 evõkanál kakaópor csipet só
Elkészítése:
A hozzávalókat a kakaó kivételével összegyúrjuk, két cipót formálunk. Az egyikbe még gyúrunk kakaóport, a másikba vaníliás cukrot. Mindkét cipót egyforma nagyságúra nyújtjuk, utána egymásra fektetve szorosan feltekerjük. Hûtõbe tesszük nagyjából másfél órára, majd amikor már megkeményedett a tészta, vékony szeletekre vágjuk. Vajazott tepsibe rakjuk, elõmelegített sütõben 190°C-on 20 perc alatt megsütjük.
edes, 21:58
|
|
|
Vaníliás-kakaós rizsfelfújt
Hozzávalók:
18 dkg rizs 7 dl tej 6 dkg vaj 8 dkg kristálycukor 2 dkg kakaópor 6 db tojás 1 ostyalap 1 csipetnyi só, 1 evõkanál vaníliás cukor, + 1 kávéskanál 1 citrom reszelt héja 1 evõkanál porcukor
Tepsi kikenéséhez:
vaj, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A rizst fél liter vízben felforraljuk, kb. 3 percig fõzzük, leszûrjük, leöblítjük, és lecsepegtetjük.
A tejet a vajjal, 1 csipetnyi sóval, 1 evõkanál vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal felforraljuk. Eztán hozzáadjuk a rizst és kislángon, kb. fél óra alatt puhára fõzzük.
4 tojást szétválasztunk. A tojássárgájákat 1 kávéskanál vaníliás cukorral krémesre keverjük, és hozzáadjuk a rizshez. A tojásfehérjébõl és a cukorból habot verünk. A rizs masszát ketté osztjuk. Egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport, és mind a 2 felébe belekeverjük a tojáshab felét.
30 x 22 cm-es tepsit kivajazunk, és zsemlemorzsával meghintünk. Belesimítjuk a kakaós masszát, lefedjük az ostyalappal. Majd ráterítjük a maradék rizs masszát. Elõmelegített sütõben 180 fokon 35 percig sütjük. Közben a maradék 2 tojást szétválasztjuk A tojásfehérjéket 2 dkg kristálycukorral habbá verünk. A sütõbõl kivett felfújtra rásimítjuk a habot, megszórjuk az 1 evõkanál porcukorral, visszatesszük a sütõbe, és 15 perc alatt világos barna színûre sütjük.
Tejszínhabbal tálaljuk.
edes, 21:54
|
|
|
Egyszerû kókuszos süti
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg kókuszreszelék, 2 tojás, 1 nagy pohár tejföl, 1 sütõpor, 1 vaniliás cukor.
Elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban fakanállal összekeverjük, kivajazott vagy sütõpapírral bélelt tepsibe öntjük. Elõmelegített sütõben megsütjük. Tetejére 10 dkg-os tortabevonót olvasztunk, egyenletesen elkenjük rajta. Nagyon finom, és gyorsan elkészül.
edes, 21:51
|
|
|
Gyümölcskocka-sütés nélkül
Hozzávalók: (12 szelethez)
1 kg háztartási keksz (apró kocka alakú) 2 nagy pohár tejföl + 1 kicsi pohár 3 csomag vaníliás cukor 1 db citrom reszelt héja idény gyümölcs (málna, eper, sárgadinnye stb.) a gyümölcshöz illõ gyümölcskocsonya
Elkészítése:
A 3 pohár tejfölt összekeverjük a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal. Gondolatban négy részre osztjuk, mert ezzel kenjük meg a négy sor keksz közti részeket, és az utolsó kekszsor tetejét. Egy hagyományos tepsit kibélelünk folpack fóliával, és kirakjuk a kocka keksszel, rákerül a tejföl, keksz, tejföl keksz…. Az utolsó sor kekszet lekenjük a tejfölös krémmel, és minden kockára egy gyümölcsöt teszünk Elkészítjük a gyümölcskocsonyát és az egész tepsit bevonjuk vele. Egy éjszakára hûtõbe tesszük, majd szépen felkockázva tálaljuk. Itt a felhasznált gyümölcs málna.
edes, 21:42
|
|
|
|
2010. augusztus 18., szerda |
|
|
0 |
|
|
Részeges szelet
Tészta:
6 tojássárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 7 evõkanál réteslisztet, fél csomag sütõport, 1 kávéskanál ecetet, 2kanál fehérbort /vagy vizet,3 dkg kakaóport. Hozzáadjuk még a tojások felvert habját. Kisütjük, mint a piskótát.
Krém:
6 tojássárgájából, 3 evõkanál lisztbõl, 3dl tejbõl sûrû krémet fõzünk. 1 ráma margarint 15 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral kikavarunk habosra. Ha kihûlt a massza, a margarinnal összevegyítjük és a barna piskóta tetejére kenjük. Utána a 6 tojásfehérjét 30dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral gõz fölött kemény habbá verjük. Ezt rákenjük a sárga krém tetejére, ezután csokoládéreszelékkel leszórjuk!
Jó étvágyat hozzá!
edes, 9:31
|
|
|
Trópus szelet (egyszerû és olcsó)
Hozzávalók: (kb. 3személyre)
fél csomag háztartási keksz 1 csésze kávé (ha gyerek is eszik belõle, márpedig miért ne enne, akkor koffeinmentes kávé!)+cukor 1 csomag kókuszreszelék 2-3 kanál cukor 3dl tej 2-3 kanál liszt narancsszörp 1 csomag tortazselé
Elkészítés: A kekszeket belemártjuk a kávéba és egy tálcára sorban kirakjuk õket. A tejet felforraljuk a kókuszreszelékkel és a cukorral, majd a liszttel besûrítjük. Hagyjuk kihûlni. Ha kihûlt, rákenjünk a kekszekre. A szörppel ízesített zselét rásimítjuk a krém tetejére!
A szeletek akkorák lesznek, mint a keksz!
Lehûtjük és jó étvággyal fogyasztjuk!
edes, 9:25
|
|
|
|
2010. jlius 24., szombat |
|
|
0 |
|
|
Gyümölcsös túrókocka sütés nélkül Elkészítési idõ: 30 perc Hozzávalók: 25 dkg túró,2 dl tej,2 dl tejszín,1 csomag vaníliás cukor,10 dkg cukor,10 dkg vaj,3 teáskanál zselatin,3 kivi,40 dkg magozott meggybefõtt,20 dkg babapiskóta,tejszínhab és gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés: A túrót alaposan kikeverjük 1 dl tejjel meg a vaníliás cukorral.A langyos vajat a cukorral ugyancsak kikeverjük,majd a túrót a cukros vajjal és a felvert tejszínnel óvatosan összedolgozzuk.A maradék tejben felfõzzük a zselatint,vigyázva,hogy ne forrjon fel.Amikor langyosra hûlt hozzákeverjük a túrókrémhez.Az édesség hozzávalóit szögletes formába rétegesen lerakjuk.Elõször egy réteg túrókrémet simítunk formába,rá egy sor lecsepegtetett meggybefõttet teszünk.Ismét krém következik amit meghámozott,vékonyra szeletelt kivivel rakunk ki.Az utólsó sor túrókrém legyen.Babapiskótával beborítjuk a tetejét azután hûtõszekrénybe dermesztjük.Egy óra múlva kivesszük és óvatosan tálra borítjuk.Tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.
edes, 14:11
|
|
|
|
2010. jlius 23., pntek |
|
|
0 |
|
|
Citromos kocka cukorkákkal Elkészítési idõ: 1,5 óra Hozzávalók: Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt 5 dkg margarin 3 evõkanál cukor 1 db tojás fél csomag szalalkálit 1 dl langyos tejbe felfuttatni
Krém: 20 dkg margarin 20 dkg porcukor 5 dl tej 1 vanília puding 2 csapott evõkanál liszt 1 db citrom
Fehér máz: 1 tojásfehérjét 12 dkg porcukorral és egy kanál citrom levével sûrûre keverjük és ezt simítjuk a tészta tetejére.
Elkészítés: A tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk és 3 lapot sütünk a gáztepsi hátoldalán.
A tejet, a pudingot és a lisztet sûrû krémmé fõzzük, ameddig hûl, addig a rámát a porcukorral habosra keverjük, majd a két krémet összeöntjük és a citrom héját belereszeljük, a levét belefacsarjuk és így habosítjuk tovább a krémet
A lapokat ezzel a krémmel töltjük meg, tetejére fehér mázat teszünk. Megvárjuk, míg egy kicsit szárad a tetején a máz és megszórjuk színes cukorkával vagy lehet tortadarával is.
edes, 21:54
|
|
|
Bögrés-mákos sütemény Elkészítési idõ: 1 óra Hozzávalók: 1 bögre mák (darálva) 1 bögre cukor (darálva) 1 bögre liszt 1 bögre tej egy egész tojás egy csipet só 2 evõkanál olaj kiskanálnyi sütõpor (A "bögre" ajánlott mérete kb. 2,5 deciliter)
Elkészítés: A felsorolt anyagokat összekeverjük, kizsírozott, (vagy kivajazott), és kilisztezett tepsibe öntjük. A tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk. Közepesen meleg sütõben 15-20 perc alatt megsül. A tetejére lehet csoki mázat is tenni. A tésztába lehet citrom vagy narancshéjat reszelni.
edes, 21:50
|
|
|
Balatoni szelet Elkészítési idõ: 1 óra Hozzávalók: Tészta: 1 tojás 20 dkg cukor 5 dkg margarin 2 evõkanál tej 2 evõkanál méz
A krém: 2 dl tej 1 evõkanál gríz 15 dkg vaj 2 evõkanál kakaó 20 dkg porcukor
Elkészítés: Gõz fölött jól átmelegítjük a a hozzávalókat, majd hozzákeverünk 45 dkg lisztet, és egy csomag sütõport. Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítünk, kinyújtjuk kb. 2 mm vastag lappá, és egy zsírozott lisztezett, vagy sütõpapírral bélelt tepsiben kisütjük egyenként a lapokat.
A vajat, a cukrot, a kakaót kikeverjük, a grízt a két deci tejben megfõzzük. Ha kihûlt, hozzákeverjük a kikevert vajhoz. Kell még savanykás lekvár (a legjobb a piros ribizli).
Az elkészült és kihûlt lapokból egyet megkenünk a krém felével, rárakjuk a következõ lapot, azt megkenjük lekvárral, újabb lap, krém másik fele, még egy lap, és annak a tetejét megszórjuk porcukorral. Egy napig hûtõben pihentetjük, amíg a tésztája megpuhul.
edes, 21:44
|
|
|
Almás süti sütés nélkül Elkészítési idõ: 1 óra Hozzávalók: 1kg alma 2,5 cs. babapiskóta 2 vaníliás puding 5 dl víz cukor ízlés szerint kis fahéj citromlé
Elkészítés: Az almát lecukrozom és citromozom, hogy ne barnuljon meg. Puhára fõzöm, mikor kész, tiszta szûrõben lecsepegtetem. A pudingot a vízzel elkeverem, az almára öntöm és besûrûsödésig fõzöm. Rétegenként: babapiskóta, krém, én akkor egy sor kekszet szoktam tenni, majd megint krém. Tetejére babapiskóta kerül, vagy ha marad krém, akkor lehet krém, akkor csokit szoktam ráreszelni. De ha babapiskóta a teteje, akkor a csokit ráolvasztani.
Nagyon hamar megpuhul.
edes, 21:31
|
|
|
Almás krémes Elkészítési idõ: 1 óra
Hozzávalók:
Tészta: Töltelék: 6 tojás 6 dl tej 6 evõkanál kristálycukor 6 evõkanál liszt 6 púpozott evõkanál liszt 1 tojás Fél csomag sütõpor 1 vaníliacukor 6 evõkanál víz 20dkg margarin Csipet só 15 dkg porcukor 7 nagy szemû alma 1 mokkáskanál fahéj 1 tábla keserûcsokoládé
Tepsi kikenéséhez: 10 dkg margarin
Elkészítés: • A sütõt 180 fokra elõmelegítjük • A tojások sárgáját, a kristálycukrot és a vizet fehéredésig keverjük. Aztán felverjük jó keményre a tojások fehérjét. A hab felét beletesszük az elõzõ masszába, majd óvatosan beleforgatjuk fakanállal a liszttel elkevert sütõport. S végül a hab másik felét is lazán hozzádolgozzuk, hogy ne törjön össze. • A tepsit jól kivajazzuk vastagon, a meghámozott almákat vékony szeletekre vágva a tepsi aljára tesszük,és megszórjuk fahéjjal. • Ráborítjuk az almára a masszát és elõmelegített sütõben 35 percig sütjük.
• Közben elkészítjük a krémet. A tejet feltesszük forrni. A 6 evõkanál lisztet kis tejjel és a tojással simára keverjük. A felforrt tejbe beleöntjük és gõz felett sûrûre fõzzük. A margarint, a vaníliacukrot, és a porcukrot jól összedolgozzuk és a kihûlt krémhez keverjük. • Ha kisült a tészta, hideg helyre visszük a tepsit,mert könnyebb lesz a tésztát kiborítani. Majd kis idõ múlva táblára tesszük, rákenjük a krémet és a tetejére csokoládét reszelünk. Rögtön fogyaszthatjuk.
edes, 21:26
|
|
|
|
2010. jnius 22., kedd |
|
|
0 |
|
|
Csíkos süti:
Hozzávalók egy közepes tepsihez (Kb. 40 darab):
A tésztához:
3 x 1,5 dl tejföl 3 x 1 tojás 3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna 3 x 5 evõkanál liszt 3 x 5 evõkanál kristálycukor 5 evõkanál kakaópor vagy 5 evõkanál darált mák vagy 5 evõkanál darált dió
A krémhez:
1 liter tej 8 evõkanál búzadara 2 csomag vaníliás cukor 25 dkg vaj 15 dkg porcukor (az eredeti receptben 25 dkg)
A tetejére:
Néhány evõkanál darált dió, csokireszelék, és fél szem diók
A sütõt 180 fokra elõmelegítjük. Három egyforma sütõpapír darabot vágunk. Az elsõvel kibéleljük a tepsit. 1 egész tojást habosra keverünk 5 evõkanál kristálycukorral. Hozzáadunk 1,5 dl tejfölt, 5 evõkanál lisztet és a mokkáskanál szódabikarbónát. Simára keverjük, végül hozzáadunk 5 evõkanál darált diót. A masszát a kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és megsütjük. Míg az elsõ tészta sül, elkészítjük a második adag masszát, csak a dió helyett mákot teszünk bele. Ha az elsõ adag tészta kisült, deszkára borítjuk. A tepsibe új adag sütõpapírt teszünk, és a mákos masszát az elõzõhöz hasonlóan kisütjük. Ugyanígy készítjük el a kakaós tésztát, de azt benne hagyjuk a tepsiben. A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett beleszórjuk a grízt, vagyis a búzadarát. Addig fõzzük kevergetve, míg be nem sûrûsödik. Ha kész, érdemes az edényt hideg vízbe állítani, hogy gyorsan hûljön. A vajat habosra keverjük a cukorral (én úgy éreztem, elég lesz a kisebb mennyiség is), és mikor a tejbegríz kihûlt, akkor azt is belekeverjük. A krémet háromfelé osztjuk. A tepsiben maradt kakaós tésztát megkenjük. Ráborítjuk a mákosat, és a második réteg krémet is rákenjük. A diós megy a tetejére, de a sorrenden lehet változtatni. Végül a sütemény tetejét is megkenjük a harmadik adag krémmel, és rászórjuk a darált diót, a csokireszeléket, vagy kinek mije van. A fél diók is jól mutatnak rajta. Hûtés után takaros kockákra vágjuk
Óriási adag, fele is elég lenne. :)
edes, 9:52
|
|
|
Karamell szelet:
Hozzávalók
Tésztához: 20 dkg cukor 1 dl és 3 evõkanál tej 10 dkg margarin 1 tojás 3/4ed csomag szalakáli liszt
Krémhez: 5 dl tej 3 csomag karamell puding 25 dkg margarin 25 dkg porcukor
Tetejére: tortabevonó csokoládé
Elkészítés 1. A cukrot alacsony tûzön megpirítjuk, majd 1 dl tejjel felöntjük.
2. Amint kihûlt, hozzáadjuk a 10 dkg margarint, a tojást, és a 3 evõkanál tejben elkevert szalakálit.
3. Addig adagolunk hozzá lisztet, amíg egy könnyen sodorható tésztát kapunk. 4 db közepes tepsi nagyságú lapot nyújtunk belõle, majd ezeket egyenként megsütjük.
4. A pudingport egy kevéske hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejben megfõzzük.
5. A porcukrot a margarinnal krémesre keverjük, és hozzáadjuk a kihûlt pudingot.
6. A krémet elosztjuk a lapok között, a tetejét a megolvasztott tortabevonóval bevonjuk.
edes, 9:26
|
|
|
Diós-vaníliás süti
Hozzávalók
A tésztához: - 10 dkg liszt - 10 dkg cukor - 10 dkg darált dió - 3 tojás - 1 dl tej - 1 dl olaj - fél csomag sütõpor - csipetnyi fahéj
A krémhez:
- 2,5 dl tej
- 3 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- fél csomag vaníliás pudingpor
- 3 e.k. cukor
- fél vaníliarúd
- 30 dkg vaj vagy margarin
A tojáshabhoz:
- 3 tojásfehérje
- 12 dkg cukor
- fél citrom leve és héja
- reszelt csokoládé a díszítéshez
Elkészítés
A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A sárgájából, a tejbõl, az olajból illetve a liszt felébõl készítsünk pépet. A tojásfehérjébõl és a cukorból verjünk habot, majd keverjük bele a pépet. A diót, fahéjat és a sütõport keverjük el a maradék liszttel, majd óvatosan forgassuk a masszába.
Béleljünk ki egy tepsit sütõpapírral, majd öntsük bele a tésztát. 160 ºC fokos sütõben 30-40 percig süssük.
Míg a tészta sül, nekiláthatunk a krémnek. Fõzzünk pudingot a pudingporból, tejbõl és cukorból.
A tojássárgáját habosítsuk fel a porcukorral, majd tegyük bele a puha margarint és a vaníliát. Végül öntsük hozzá a kihûlt pudingot, és keverjük össze.
Kenjük a krémet a kihûlt tészta tetejére, majd tegyük hûtõszekrénybe egy rövid idõre.
Verjük fel a tojásfehérjét és a cukrot, majd csurgassuk bele a tojáshabba a citromlevet, és öntsük hozzá a reszelt citromhéjat is.
A tojáshabot kenjük a vaníliás krém tetejére, majd hintsük meg csokiforgáccsal.
edes, 9:21
|
|
|
|
2010. mjus 15., szombat |
|
|
0 |
|
|
Kató szelet Hozzávalók A tésztához: 50 dkg liszt 15 dkg margarin 15 dkg cukor 1 sütõpor 3 tojás sárgája kevés tej
A töltelékhez: 1/2 dl rum 1 evõkanál baracklekvár 1/2 pohár meleg tej 10 dkg vaj 15 dkg porcukor 10 dkg darált dió 2 kávéskanál kakaópor
A tetejére: 3 tojás fehérje 30 dkg cukor
A díszítéshez: csokidara
Elkészítés
1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval és annyi tejjel, hogy jól nyújtható legyen.
2. Sima tésztává gyúrjuk, és 3 egyforma lapot sütünk belõle, sütõpapírral bélelt sütõlapon, elõmelegített sütõben, közepes tûznél.
3. A töltelékhez egy lapot összemorzsolunk, a meleg tejjel meglocsoljuk, lekvárt és rumot adunk hozzá.
4. Egy másik tálban a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a diót és a kakaóport is hozzádolgozzuk.
5. A két masszát összekeverjük, és ezt töltjük a megmaradt két lap közé.
6. A tojásfehérjét a cukorral gõz fölött kemény habbá verjük, és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Még melegen meghintjük csokidarával. Másnap forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
edes, 17:31
|
|
|
Babapiskótás süti Hozzávalók Tésztához: 2 evõkanál kakaópor 2 egész tojás 2 evõkanál méz 20 dkg cukor 5 dkg margarin 40 dkg liszt 2 mokkáskanál szódabikarbóna
Krémhez: 25 dkg vaj 25 dkg porcukor 2 csomag vaniliás cukor fél liter tej 6 púpozott evõkanál rétesliszt 2 csomag babapiskóta 2 dl rum
Elkészítés 1. A tésztához valókat - a liszt és a szódabikarbóna kivételével -, gõz fölött 5 percig kevergetjük. A szódabikarbónát a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Simára gyúrjuk, majd két nagy tepsi nagyságú lapot nyújtunk belõle. Sütõpapírral bélelt tepsiben, elõmelegített sütõben, közepes tûznél egyenként megsütjük.
2. A tejet a vaníliás cukrokkal és a liszttel sûrûre fõzzük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihûlt tejes masszát. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém felével, erre rumban megforgatott babapiskótákat helyezünk. 3. Rátesszük a krém másik felével megkent második tésztalapot, krémes felével lefelé. Jól lenyomatjuk és legalább egy napig puhulni hagyjuk.
edes, 17:15
|
|
|
Citromkrémes szelet Hozzávalók Tésztához: 4 tojás 20 dkg porcukor 20 dkg liszt 1 kiskanál sütõpor 1 dl tej
Krémhez: 3 tojásfehérje 20 dkg cukor fél citrom leve 15 dkg vaj
Elkészítés 1. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és a tejet.
2. A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk és belekeverjük a tésztába.
3. Vajazott, lisztezett tepsiben, elõmelegített sütõben, 170°C-on kb. 20 percig sütjük.
4. A citromkrémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és gõz felett verjük tovább. A fél citrom levét csöpögtetve keverjük hozzá.
5. A krémet lehûtjük, közben a vajat habosra keverjük és a kihûlt krémmel összedolgozzuk.
6. A kihûlt tésztát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel. A megtöltött süteményt szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.
edes, 17:13
|
|
|
Rumos félhold Hozzávalók
A tésztához: 50 dkg liszt 2 evõkanál kakaópor 40 dkg cukor 25 dkg margarin 6 tojás 2,5 dl tej 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag sütõpor
A mázhoz: 25 dkg porcukor 3 evõkanál kakaópor 2 evõkanál feketekávé ½ dl rum
Elkészítés
1. A puha margarint a kétféle cukorral krémesre keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját is.
2. A tejet is hozzákeverjük, majd a masszához dolgozzuk a sütõporos lisztet és a keményre felvert fehérjéket.
3. A tésztát 2 részre osztjuk, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport.
4. Sütõpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük a tésztákat úgy, hogy a barna legyen alul, a tetejére simítjuk a világos masszát. Elõmelegített sütõben, közepes tûznél megsütjük.
5. A mázhoz valókat jól kikeverjük, hogy sima legyen. Amikor a tészta megsült, 2-3 perc várakozás után a mázat a tetejére öntjük, elsimítjuk, és ha teljesen kihûlt, akkor pogácsaszaggatóval félholdformára kiszaggatjuk.
edes, 17:11
|
|
|
Mézes-kókuszos kocka Hozzávalók
A tésztához: 2 tojás 30 dkg cukor 3 dl tej 15 dkg kókuszreszelék 5 dkg olvasztott vaj 6 evõkanál méz 60 dkg liszt 1 csomag sütõpor 1 mokkáskanál mézeskalács fûszerkeverék
A díszítéshez: 10 dkg ét tortabevonó 1 evõkanál étolaj
Elkészítés
1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a langyos tej felét és a kókuszreszeléket.
2. Folyamatos keveréssel beledolgozzuk a mézet, a vajat és a tej másik felét.
3. A lisztet elkeverjük a sütõporral és a fûszerrel, végül ezt is a masszába adjuk.
4. Kikent vagy sütõpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, és elõmelegített sütõben, lassú tûznél megsütjük.
5. A tortabevonót feldaraboljuk, az olajjal elkeverve gõz fölött felolvasztjuk, és a süti tetejére kenjük.
6. Kockára vágva tálaljuk.
edes, 17:09
|
|
|
Gesztenyés-puncsos szelet Hozzávalók
Tésztához: 6 tojás 6 evõkanál porcukor 14 dkg darált dió 6 evõkanál liszt fél csomag sütõpor
Krémhez: 25 dkg margarin 15 dkg porcukor 1/2 dl rum 25 dkg gesztenyemassza 1 puncs pudingpor (fõzõs) 3 dl tej
Mázhoz: 10 dkg tortabevonó csoki 5 dkg vaj
Elkészítés 1. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, közben hozzáadva 6 kanál vizet.
2. A darált diót, a lisztet, és a sütõport elvegyítjük. A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk, és a lisztes keverékkel felváltva óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába.
3. Elfelezzük, sütõpapírral bélelt tepsiben, elõmelegített sütõben, kb. 190°C-on 2 lapot sütünk belõle.
4. A margarint a porcukorral és a rummal jól kikeverjük, majd két felé vesszük. Egyik felébe beledolgozzuk a gesztenye masszát, ezt kenjük az alsó lapra.
5. A pudingot 3 dl tejben sûrûre fõzünk. Ha kihûlt, a margarinos krém másik feléhez adjuk. Rákenjük a gesztenyés krémre és lefedjük a másik lappal.
6. A mázhoz a csokit gõz felett felolvasztjuk, és belekeverünk 5 dkg vajat. A sütemény tetejére kenjük, amit a máz szilárdulása után szeletre vágva tálalunk.
edes, 17:06
|
|
|
Egyszerû coffee cake
1 csésze cukor 1 3/4 csésze liszt 2 tk sütõpor 4 ek lágy vaj 1 tojás 1/2 csésze tej ------------------------ 1 ek porcukor 1 1/2 tk fahéj
Melegítsd elõ a sütõt 190 fokra.
A lisztet, sütõport és a cukrot szitáld egy keverõtálba. Morzsold el benne a vajat. Öntsd hozzá a tejet és a tojást, alaposan keverd el. Kanalazd a tésztát egy kivajazott sütõformába. A tetejét szórd meg a fahéjas cukorral. Nagyjából 25 percig süsd.
Akkor jó, ha egy villát, vagy hústût beleszúrva már nem ragad rá tészta.
edes, 12:31
|
|
|
|
2009. november 12., cstrtk |
|
|
0 |
|
|
Fincsi szelet
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 sütõpor, 14 dkg cukor, 14 dkg zsír, 1 egész tojás, 1 citrom héja.
Ezt tejjel összegyúrjuk és a tésztát elfelezzük. Felébe 2 kanál kakaót teszünk. A sárga tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral és, kb. 20 dkg darált diót (kevés cukorral) szórunk rá. Utána kinyújtjuk a barna tésztát és ezzel betakarjuk.
Villával megszurkáljuk és megsütjük. Tetejére: 2 tojás sárgáját, fél citrom levével, 16 dkg porcukorral habosra keverünk. Ha kisült a tészta, rögtön rákenjük.
Jó étvágyat hozzá!
edes, 1:37
|
|
|
Epres vaníliakrémes szelet
Hozzávalók: Tészta: 5 tojás, 12 dkg kristálycukor, 8 dkg liszt, 1 sütõpor, 5 dkg étkezési keményítõ, 5 dkg darált dió.
Töltelék: 3 dl tej, 6 dkg porcukor, 1 zacskó vanília puding, 15 dkg vaj, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg eperlekvár.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Belekeverjük a felvert tojásfehérjéket. Óvatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütõport, a keményítõt, és a diót. Megsütjük, kivajazott, lisztezett tepsiben kb. 200 fokon 15 perc alatt.
Elkészítjük a krémet: A tejbõl, cukorból és a pudingporból takarék lángon fõzzünk olyan sûrû krémalapot, mintha nokedli tészta lenne. Nem kell megijedni, késõbb turmixszal, habverõvel simává lehet dolgozni, ha nagyon összeállna. De ez az alapja, hogy krémünk ne folyjon. Kihûtjük teljesen! Közben a puha vajat dolgozzuk össze a vaníliacukorral, majd vegyítsük össze a pudingos alappal.
Összeállítás: A tésztát vízszintesen három lappá vágjuk. Az elsõt megkenjük a lekvár felével, majd a krém harmadával. Ráborítjuk a második lapot. Erre jön ismét, a lekvár másik fele, a krém következõ harmada. Beborítjuk a harmadik lappal. Erre kerül az utolsó harmad krém. Idényben lehet eperszeletekkel díszíteni. A képen házi rumos meggy van rajta, lévén húsvétkor készült. Tálalásig hûvös helyre tesszük.
Nem olyan bonyolult, mint elsõre tûnik. Jó munkát kívánok!
edes, 1:34
|
|
|
|
2009. november 11., szerda |
|
|
0 |
|
|
Marlenka ( fehér csokoládés ) Hozzávalók x személyre: 300 g liszt 200 g kukoricakeményítõ 250 g vaj 2-3 evõkanál méz (erdei) 200 g cukor (barna) 1 evõkanál szódabikarbóna 1 teáskanál ecet Só 10 g csomag vaníliás cukor (elhagyható) 2 tojás 2-3 evõkanál cukrozatlan kakaópor
Krém: 3 tubus (kb. 500 ml) sûrített tej 250 g vaj 200 g fehér csokoládé
Elkészítés:
Öntsük a sûrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk az üvegre a tetejét. Tegyük vízzel teli lábasba, hogy a víz éppen az üveg teteje alá érjen, és fõzzük a sûrített tejet 3 órán keresztül.
Közben egy másik lábasba tegyünk fel vizet fõni, egy harmadikban pedig keverjük össze a mézet, a cukrot, a vajat és a tojásokat. Gõz fölött, állandó kevergetés közben sûrítsük be a masszát (kb. 40-45 perc). Amikor a szirup elég sûrû lett, vegyük le a tûzrõl és hagyjuk kb. 15 percig hûlni. Egy kisebb tálban keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá a kukoricakeményítõvel, kakaóporral elkevert lisztet. Gyúrjunk az egészbõl rugalmas tésztát; ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet (kb. 30 g), majd letakarva, szobahõmérsékleten pihentessük 2-3 órán keresztül.
Amikor a sûrített tej eléggé karamell színû lett a befõttes üvegben, még forrón öntsük egy tálba, és az apróra tördelt fehércsokoládé darabkákat keverjük hozzá. Egy másik tálban, kézi habverõvel keverjük habosra a vajat, és adjuk hozzá a már kihûlt karamellizált sûrített tejet.
A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlõ részre. Vágjunk le 5 egyforma méretû sütõpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk a lisztezett papíron 2-3 mm vastagságúra. A kinyújtott tészta mérete akkora legyen, hogy egy tepsire ráférjen. Közben a sütõt kapcsoljuk 180 ºC-ra. Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és az aljára óvatosan csúsztassuk a tésztát sütõpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihûlni.
Rétegezésnél lehetõleg abba a tepsibe tegyük a süteményt, amelyiken sütöttük a lapokat. A papírt óvatosan húzzuk le, a széleket vigyázva vágjuk le, és tegyük félre. Minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel, úgy hogy legfölülre is krém kerüljön. Erre a krémrétegre morzsoljuk a félretett széleket.
Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 3-4 napig tegyük hûvösebb helyre. Amikor megpuhult, szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
* Állandóan kevergetni kell a mézes-tojásos masszát, különben a tojás kicsapódik, és darabos lesz a szirup. Közben vigyázzunk, hogy a felfelé áramló gõz ne égesse meg a kezünket! * A lisztet a még meleg masszához gyúrjuk, így könnyebb összedolgozni. * A fehér csokoládét a még szinte forró sûrített tejhez keverjük, hogy az el tudjon olvadni. A habosra kevert vajhoz azonban már hidegen adjuk a csokoládés sûrített tejet, egyébként a vaj felolvad, és késõbb kicsapódik a krémbõl. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverõvel verjük fel a krémet, amikor már a vaj tényleg kihûlt. * A tésztákat egyenesen a sütõpapíron nyújtsuk ki, mert könnyen szakad, nagyon nehéz lenne ide-oda helyezni. A közepén nyújtsunk rajta sokat, a szélei egyébként is vékonyra sikerülnek. * Sütés közben vigyázzunk, a mézes tészta könnyen megég, megkeseredik. * A kisült lapokat nagyon óvatosan kezeljük, mert könnyen törnek. Egyébként nincs nagy baj, ha egy-két lap eltörik, mert a kész édességet úgyis szeletekre vágjuk, így nem annyira látszódik a törés. * Érdemes a tálalás elõtti este szobahõmérsékletre tenni a süteményt, letakarás nélkül. Úgy vettem észre, ilyenkor puhább lesz a marlenka.
edes, 14:24
|
|
|
Tejes pite
Hozzávalók:
5 tojássárgája 30 g vaníliás cukor 150 g kristálycukor 100 g margarin 250 g liszt 1 liter tej 5 tojásfehérje felverve só 1 citrom reszelt héja margarin a tepsi kikenéséhez és a tetejére zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tojások sárgáit keverjük össze a vaníliás cukorral, kristálycukorral, csipet sóval, majd adjuk hozzá a margarint. Reszeljük bele egy citrom héját. Kisebb adagokban adjuk a masszához a lisztet és a tejet, jól elkeverve, hogy ne legyen benne csomó.
Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd nagyon óvatosan, alulról fölfelé keverjük a tésztához.
Egy közepes tepsit vastagon vajazzunk ki, majd hintsük meg vékonyan zsemlemorzsával. Öntsük a tepsibe a habos palacsintatésztát, és szórjunk a tetejére margarin darabkákat. Hideg sütõbe téve, kapcsoljuk a hõmérsékletet 150 ºC-ra és süssük a süteményt 1 órán keresztül, míg szép barna színt nem kap a teteje.
Sütés után a sütõbõl kivéve pihentessük a pitét, majd vágjuk nagy kockákra. Tálalásnál adhatunk hozzá sárgabaracklekvárt, de magában is nagyon finom, különleges édesség.
Tipp:
* Könnyebb, és gyorsabb a tésztát kézi robotgéppel csomómentesre keverni. * Semmilyen fúvatót – sütõpor, szódabikarbóna – nem szabad hozzáadni a tésztához. Így marad „szalonnás” és finom a pite alja. * A tojások fehérjét mindig hûtsük le, mielõtt felvernénk. Csipet sóval, vagy pár csepp citromlével könnyebben verhetünk kemény habot. * Elõször a hab felét keverjük a masszához gyorsan, míg a másik felét óvatosan adagoljuk hozzá, hogy ne törjön össze.
Jó étvágyat!
edes, 13:27
|
|
|
|
| |