CsodaCsiga Flap
Naplk 2024. prilis 20.   szombat   Tivadar, Aladin, Dejte, Odett   
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi



edes naplja

  2010. augusztus 25., szerda Nekem tetszik!
0  


Banános süti

Hozzávalók:

25 dkg margarin,
20 dkg kristálycukor,
4 tojás,
4 banán,
30 dkg liszt,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag sütõpor.

Elkészítése:

A szobahõmérsékletû margarint habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A banánt pépesre turmixoljuk, vagy csak villával összenyomkodjuk és a margarinos keverékhez adjuk. A lisztet összekeverjük a sütõporral és a vaníliás cukorral, majd a nedves anyagok keverékébe forgatjuk. Jó alaposan kikeverjük és egy sütõpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. 220 fokon 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tetejét porcukorral szórjuk meg és kockákra vágva tálaljuk.

Jó, intenzív banán illata lesz, egy pohár hideg tej vagy forró tea mellé ideális vasárnap délutáni csemege.

  edes, 22:14 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Hamis krémes

Hozzávalók:

2 csomag négyzet alakú háztartási keksz.
4 vaníliás pudingpor,
5 tojás,
15 dkg cukor,
1,5 l tej,
1 csomag vaníliáscukor,
25 dkg porcukor.

Elkészítés:

Keksz felét szorosan tepsibe rakjuk.Vaníliás pudingot,tojások sárgáját,15 dkg cukrot,vaníliáscukrot kevés tejjel simára keverjük,majd hozzáadjuk a többi tejet is,és sûrûre fõzzük.Fórrón a kekszre öntjük,és befedjük a másik csomag keksszel.

Tetejére:

5 tojás fehérjébõl a 25 dkg porcukorral gõz fölött kemény habot verünk,és a kekszre simítjuk.

Díszíteni csokireszelékkel,vagy színes cukorkákkal lehet.

  edes, 22:02 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Csíkos tallér

Hozzávalók:
(4 fõre)

50 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütõpor
2 evõkanál kakaópor
csipet só

Elkészítése:

A hozzávalókat a kakaó kivételével összegyúrjuk, két cipót formálunk. Az egyikbe még gyúrunk kakaóport, a másikba vaníliás cukrot.
Mindkét cipót egyforma nagyságúra nyújtjuk, utána egymásra fektetve szorosan feltekerjük. Hûtõbe tesszük nagyjából másfél órára, majd amikor már megkeményedett a tészta, vékony szeletekre vágjuk.
Vajazott tepsibe rakjuk, elõmelegített sütõben 190°C-on 20 perc alatt megsütjük.

  edes, 21:58 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Vaníliás-kakaós rizsfelfújt

Hozzávalók:

18 dkg rizs
7 dl tej
6 dkg vaj
8 dkg kristálycukor
2 dkg kakaópor
6 db tojás
1 ostyalap
1 csipetnyi só,
1 evõkanál vaníliás cukor, + 1 kávéskanál
1 citrom reszelt héja
1 evõkanál porcukor

Tepsi kikenéséhez:

vaj,
zsemlemorzsa

Elkészítése:

A rizst fél liter vízben felforraljuk, kb. 3 percig fõzzük, leszûrjük, leöblítjük, és lecsepegtetjük.

A tejet a vajjal, 1 csipetnyi sóval, 1 evõkanál vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal felforraljuk. Eztán hozzáadjuk a rizst és kislángon, kb. fél óra alatt puhára fõzzük.

4 tojást szétválasztunk. A tojássárgájákat 1 kávéskanál vaníliás cukorral krémesre keverjük, és hozzáadjuk a rizshez. A tojásfehérjébõl és a cukorból habot verünk. A rizs masszát ketté osztjuk. Egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport, és mind a 2 felébe belekeverjük a tojáshab felét.

30 x 22 cm-es tepsit kivajazunk, és zsemlemorzsával meghintünk. Belesimítjuk a kakaós masszát, lefedjük az ostyalappal. Majd ráterítjük a maradék rizs masszát. Elõmelegített sütõben 180 fokon 35 percig sütjük. Közben a maradék 2 tojást szétválasztjuk A tojásfehérjéket 2 dkg kristálycukorral habbá verünk. A sütõbõl kivett felfújtra rásimítjuk a habot, megszórjuk az 1 evõkanál porcukorral, visszatesszük a sütõbe, és 15 perc alatt világos barna színûre sütjük.

Tejszínhabbal tálaljuk.

  edes, 21:54 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Egyszerû kókuszos süti

Hozzávalók:

20 dkg liszt,
20 dkg cukor,
20 dkg kókuszreszelék,
2 tojás,
1 nagy pohár tejföl,
1 sütõpor,
1 vaniliás cukor.

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálban fakanállal összekeverjük, kivajazott vagy sütõpapírral bélelt tepsibe öntjük. Elõmelegített sütõben megsütjük. Tetejére 10 dkg-os tortabevonót olvasztunk, egyenletesen elkenjük rajta.
Nagyon finom, és gyorsan elkészül.

  edes, 21:51 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Gyümölcskocka-sütés nélkül

Hozzávalók:
(12 szelethez)

1 kg háztartási keksz (apró kocka alakú)
2 nagy pohár tejföl + 1 kicsi pohár
3 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
idény gyümölcs (málna, eper, sárgadinnye stb.) a gyümölcshöz illõ gyümölcskocsonya

Elkészítése:

A 3 pohár tejfölt összekeverjük a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal. Gondolatban négy részre osztjuk, mert ezzel kenjük meg a négy sor keksz közti részeket, és az utolsó kekszsor tetejét.
Egy hagyományos tepsit kibélelünk folpack fóliával, és kirakjuk a kocka keksszel, rákerül a tejföl, keksz, tejföl keksz…. Az utolsó sor kekszet lekenjük a tejfölös krémmel, és minden kockára egy gyümölcsöt teszünk
Elkészítjük a gyümölcskocsonyát és az egész tepsit bevonjuk vele. Egy éjszakára hûtõbe tesszük, majd szépen felkockázva tálaljuk. Itt a felhasznált gyümölcs málna.

  edes, 21:42 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2010. augusztus 18., szerda Nekem tetszik!
0  


Részeges szelet

Tészta:

6 tojássárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 7 evõkanál réteslisztet, fél csomag sütõport, 1 kávéskanál ecetet, 2kanál fehérbort /vagy vizet,3 dkg kakaóport. Hozzáadjuk még a tojások felvert habját. Kisütjük, mint a piskótát.


Krém:

6 tojássárgájából, 3 evõkanál lisztbõl, 3dl tejbõl sûrû krémet fõzünk. 1 ráma margarint 15 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral kikavarunk habosra. Ha kihûlt a massza, a margarinnal összevegyítjük és a barna piskóta tetejére kenjük. Utána a 6 tojásfehérjét 30dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral gõz fölött kemény habbá verjük. Ezt rákenjük a sárga krém tetejére, ezután csokoládéreszelékkel leszórjuk!

Jó étvágyat hozzá!

  edes, 9:31 Itt megrhatod a vlemnyed edes



Trópus szelet (egyszerû és olcsó)

Hozzávalók:
(kb. 3személyre)

fél csomag háztartási keksz
1 csésze kávé (ha gyerek is eszik belõle, márpedig miért ne enne, akkor koffeinmentes kávé!)+cukor
1 csomag kókuszreszelék
2-3 kanál cukor
3dl tej
2-3 kanál liszt
narancsszörp
1 csomag tortazselé


Elkészítés:
A kekszeket belemártjuk a kávéba és egy tálcára sorban kirakjuk õket. A tejet felforraljuk a kókuszreszelékkel és a cukorral, majd a liszttel besûrítjük. Hagyjuk kihûlni. Ha kihûlt, rákenjünk a kekszekre. A szörppel ízesített zselét rásimítjuk a krém tetejére!



A szeletek akkorák lesznek, mint a keksz!

Lehûtjük és jó étvággyal fogyasztjuk!

  edes, 9:25 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2010. jlius 24., szombat Nekem tetszik!
0  



Gyümölcsös túrókocka sütés nélkül
Elkészítési idõ: 30 perc
Hozzávalók:
25 dkg túró,2 dl tej,2 dl tejszín,1 csomag vaníliás cukor,10 dkg cukor,10 dkg vaj,3 teáskanál zselatin,3 kivi,40 dkg magozott meggybefõtt,20 dkg babapiskóta,tejszínhab és gyümölcs a díszítéshez

Elkészítés:
A túrót alaposan kikeverjük 1 dl tejjel meg a vaníliás cukorral.A langyos vajat a cukorral ugyancsak kikeverjük,majd a túrót a cukros vajjal és a felvert tejszínnel óvatosan összedolgozzuk.A maradék tejben felfõzzük a zselatint,vigyázva,hogy ne forrjon fel.Amikor langyosra hûlt hozzákeverjük a túrókrémhez.Az édesség hozzávalóit szögletes formába rétegesen lerakjuk.Elõször egy réteg túrókrémet simítunk formába,rá egy sor lecsepegtetett meggybefõttet teszünk.Ismét krém következik amit meghámozott,vékonyra szeletelt kivivel rakunk ki.Az utólsó sor túrókrém legyen.Babapiskótával beborítjuk a tetejét azután hûtõszekrénybe dermesztjük.Egy óra múlva kivesszük és óvatosan tálra borítjuk.Tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.

  edes, 14:11 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2010. jlius 23., pntek Nekem tetszik!
0  



Citromos kocka cukorkákkal
Elkészítési idõ: 1,5 óra
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
5 dkg margarin
3 evõkanál cukor
1 db tojás
fél csomag szalalkálit 1 dl langyos tejbe felfuttatni

Krém:
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
5 dl tej
1 vanília puding
2 csapott evõkanál liszt
1 db citrom

Fehér máz:
1 tojásfehérjét 12 dkg porcukorral és egy kanál citrom levével sûrûre keverjük és ezt simítjuk a tészta tetejére.

Elkészítés:
A tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk és 3 lapot sütünk a gáztepsi hátoldalán.

A tejet, a pudingot és a lisztet sûrû krémmé fõzzük, ameddig hûl, addig a rámát a porcukorral habosra keverjük, majd a két krémet összeöntjük és a citrom héját belereszeljük, a levét belefacsarjuk és így habosítjuk tovább a krémet

A lapokat ezzel a krémmel töltjük meg, tetejére fehér mázat teszünk.
Megvárjuk, míg egy kicsit szárad a tetején a máz és megszórjuk színes cukorkával vagy lehet tortadarával is.

  edes, 21:54 Itt megrhatod a vlemnyed edes



Bögrés-mákos sütemény
Elkészítési idõ: 1 óra
Hozzávalók:
1 bögre mák (darálva)
1 bögre cukor (darálva)
1 bögre liszt
1 bögre tej
egy egész tojás
egy csipet só
2 evõkanál olaj
kiskanálnyi sütõpor
(A "bögre" ajánlott mérete kb. 2,5 deciliter)

Elkészítés:
A felsorolt anyagokat összekeverjük, kizsírozott, (vagy kivajazott), és kilisztezett tepsibe öntjük. A tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk. Közepesen meleg sütõben 15-20 perc alatt megsül. A tetejére lehet csoki mázat is tenni. A tésztába lehet citrom vagy narancshéjat reszelni.

  edes, 21:50 Itt megrhatod a vlemnyed edes



Balatoni szelet
Elkészítési idõ: 1 óra
Hozzávalók:
Tészta:
1 tojás
20 dkg cukor
5 dkg margarin
2 evõkanál tej
2 evõkanál méz

A krém:
2 dl tej
1 evõkanál gríz
15 dkg vaj
2 evõkanál kakaó
20 dkg porcukor

Elkészítés:
Gõz fölött jól átmelegítjük a a hozzávalókat, majd hozzákeverünk 45 dkg lisztet, és egy csomag sütõport. Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítünk, kinyújtjuk kb. 2 mm vastag lappá, és egy zsírozott lisztezett, vagy sütõpapírral bélelt tepsiben kisütjük egyenként a lapokat.

A vajat, a cukrot, a kakaót kikeverjük, a grízt a két deci tejben megfõzzük. Ha kihûlt, hozzákeverjük a kikevert vajhoz.
Kell még savanykás lekvár (a legjobb a piros ribizli).

Az elkészült és kihûlt lapokból egyet megkenünk a krém felével, rárakjuk a következõ lapot, azt megkenjük lekvárral, újabb lap, krém másik fele, még egy lap, és annak a tetejét megszórjuk porcukorral. Egy napig hûtõben pihentetjük, amíg a tésztája megpuhul.

  edes, 21:44 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Almás süti sütés nélkül
Elkészítési idõ: 1 óra
Hozzávalók:
1kg alma
2,5 cs. babapiskóta
2 vaníliás puding
5 dl víz
cukor ízlés szerint
kis fahéj
citromlé

Elkészítés:
Az almát lecukrozom és citromozom, hogy ne barnuljon meg. Puhára fõzöm, mikor kész, tiszta szûrõben lecsepegtetem. A pudingot a vízzel elkeverem, az almára öntöm és besûrûsödésig fõzöm. Rétegenként: babapiskóta, krém, én akkor egy sor kekszet szoktam tenni, majd megint krém. Tetejére babapiskóta kerül, vagy ha marad krém, akkor lehet krém, akkor csokit szoktam ráreszelni. De ha babapiskóta a teteje, akkor a csokit ráolvasztani.

Nagyon hamar megpuhul.

  edes, 21:31 Itt megrhatod a vlemnyed edes



Almás krémes
Elkészítési idõ: 1 óra

Hozzávalók:

Tészta: Töltelék:
6 tojás 6 dl tej
6 evõkanál kristálycukor 6 evõkanál liszt
6 púpozott evõkanál liszt 1 tojás
Fél csomag sütõpor 1 vaníliacukor
6 evõkanál víz 20dkg margarin
Csipet só 15 dkg porcukor
7 nagy szemû alma 1 mokkáskanál fahéj
1 tábla keserûcsokoládé

Tepsi kikenéséhez: 10 dkg margarin

Elkészítés:
• A sütõt 180 fokra elõmelegítjük
• A tojások sárgáját, a kristálycukrot és a vizet fehéredésig keverjük. Aztán felverjük jó keményre a tojások fehérjét. A hab felét beletesszük az elõzõ masszába, majd óvatosan beleforgatjuk fakanállal a liszttel elkevert sütõport. S végül a hab másik felét is lazán hozzádolgozzuk, hogy ne törjön össze.
• A tepsit jól kivajazzuk vastagon, a meghámozott almákat vékony szeletekre vágva a tepsi aljára tesszük,és megszórjuk fahéjjal.
• Ráborítjuk az almára a masszát és elõmelegített sütõben 35 percig sütjük.

• Közben elkészítjük a krémet. A tejet feltesszük forrni. A 6 evõkanál lisztet kis tejjel és a tojással simára keverjük. A felforrt tejbe beleöntjük és gõz felett sûrûre fõzzük. A margarint, a vaníliacukrot, és a porcukrot jól összedolgozzuk és a kihûlt krémhez keverjük.
• Ha kisült a tészta, hideg helyre visszük a tepsit,mert könnyebb lesz a tésztát kiborítani. Majd kis idõ múlva táblára tesszük, rákenjük a krémet és a tetejére csokoládét reszelünk. Rögtön fogyaszthatjuk.

  edes, 21:26 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2010. jnius 22., kedd Nekem tetszik!
0  
Csíkos süti:


Hozzávalók egy közepes tepsihez (Kb. 40 darab):

A tésztához:

3 x 1,5 dl tejföl
3 x 1 tojás
3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 x 5 evõkanál liszt
3 x 5 evõkanál kristálycukor
5 evõkanál kakaópor vagy 5 evõkanál darált mák vagy 5 evõkanál darált dió

A krémhez:

1 liter tej
8 evõkanál búzadara
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg vaj
15 dkg porcukor (az eredeti receptben 25 dkg)

A tetejére:

Néhány evõkanál darált dió, csokireszelék, és fél szem diók


A sütõt 180 fokra elõmelegítjük. Három egyforma sütõpapír darabot vágunk. Az elsõvel kibéleljük a tepsit. 1 egész tojást habosra keverünk 5 evõkanál kristálycukorral. Hozzáadunk 1,5 dl tejfölt, 5 evõkanál lisztet és a mokkáskanál szódabikarbónát. Simára keverjük, végül hozzáadunk 5 evõkanál darált diót. A masszát a kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és megsütjük. Míg az elsõ tészta sül, elkészítjük a második adag masszát, csak a dió helyett mákot teszünk bele. Ha az elsõ adag tészta kisült, deszkára borítjuk. A tepsibe új adag sütõpapírt teszünk, és a mákos masszát az elõzõhöz hasonlóan kisütjük. Ugyanígy készítjük el a kakaós tésztát, de azt benne hagyjuk a tepsiben.
A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett beleszórjuk a grízt, vagyis a búzadarát. Addig fõzzük kevergetve, míg be nem sûrûsödik. Ha kész, érdemes az edényt hideg vízbe állítani, hogy gyorsan hûljön. A vajat habosra keverjük a cukorral (én úgy éreztem, elég lesz a kisebb mennyiség is), és mikor a tejbegríz kihûlt, akkor azt is belekeverjük.
A krémet háromfelé osztjuk. A tepsiben maradt kakaós tésztát megkenjük. Ráborítjuk a mákosat, és a második réteg krémet is rákenjük. A diós megy a tetejére, de a sorrenden lehet változtatni.
Végül a sütemény tetejét is megkenjük a harmadik adag krémmel, és rászórjuk a darált diót, a csokireszeléket, vagy kinek mije van. A fél diók is jól mutatnak rajta. Hûtés után takaros kockákra vágjuk

Óriási adag, fele is elég lenne. :)

  edes, 9:52 Itt megrhatod a vlemnyed edes
Karamell szelet:



Hozzávalók

Tésztához:
20 dkg cukor
1 dl és 3 evõkanál tej
10 dkg margarin
1 tojás
3/4ed csomag szalakáli
liszt

Krémhez:
5 dl tej
3 csomag karamell puding
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

Tetejére:
tortabevonó csokoládé


Elkészítés
1. A cukrot alacsony tûzön megpirítjuk, majd 1 dl tejjel felöntjük.

2. Amint kihûlt, hozzáadjuk a 10 dkg margarint, a tojást, és a 3 evõkanál tejben elkevert szalakálit.

3. Addig adagolunk hozzá lisztet, amíg egy könnyen sodorható tésztát kapunk. 4 db közepes tepsi nagyságú lapot nyújtunk belõle, majd ezeket egyenként megsütjük.

4. A pudingport egy kevéske hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejben megfõzzük.

5. A porcukrot a margarinnal krémesre keverjük, és hozzáadjuk a kihûlt pudingot.

6. A krémet elosztjuk a lapok között, a tetejét a megolvasztott tortabevonóval bevonjuk.

  edes, 9:26 Itt megrhatod a vlemnyed edes
Diós-vaníliás süti



Hozzávalók

A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 3 tojás
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- fél csomag sütõpor
- csipetnyi fahéj



A krémhez:

- 2,5 dl tej

- 3 tojássárgája

- 15 dkg porcukor

- fél csomag vaníliás pudingpor

- 3 e.k. cukor

- fél vaníliarúd

- 30 dkg vaj vagy margarin



A tojáshabhoz:

- 3 tojásfehérje

- 12 dkg cukor

- fél citrom leve és héja

- reszelt csokoládé a díszítéshez


Elkészítés

A tésztához válasszuk szét a tojásokat.
A sárgájából, a tejbõl, az olajból illetve a liszt felébõl készítsünk pépet.
A tojásfehérjébõl és a cukorból verjünk habot, majd keverjük bele a pépet.
A diót, fahéjat és a sütõport keverjük el a maradék liszttel, majd óvatosan forgassuk a masszába.

Béleljünk ki egy tepsit sütõpapírral, majd öntsük bele a tésztát. 160 ºC fokos sütõben 30-40 percig süssük.


Míg a tészta sül, nekiláthatunk a krémnek.
Fõzzünk pudingot a pudingporból, tejbõl és cukorból.

A tojássárgáját habosítsuk fel a porcukorral, majd tegyük bele a puha margarint és a vaníliát. Végül öntsük hozzá a kihûlt pudingot, és keverjük össze.

Kenjük a krémet a kihûlt tészta tetejére, majd tegyük hûtõszekrénybe egy rövid idõre.



Verjük fel a tojásfehérjét és a cukrot, majd csurgassuk bele a tojáshabba a citromlevet, és öntsük hozzá a reszelt citromhéjat is.

A tojáshabot kenjük a vaníliás krém tetejére, majd hintsük meg csokiforgáccsal.

  edes, 9:21 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2010. mjus 15., szombat Nekem tetszik!
0  

Kató szelet
Hozzávalók
A tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg cukor
1 sütõpor
3 tojás sárgája
kevés tej

A töltelékhez:
1/2 dl rum
1 evõkanál baracklekvár
1/2 pohár meleg tej
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
10 dkg darált dió
2 kávéskanál kakaópor

A tetejére:
3 tojás fehérje
30 dkg cukor

A díszítéshez:
csokidara

Elkészítés

1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval és annyi tejjel, hogy jól nyújtható legyen.

2. Sima tésztává gyúrjuk, és 3 egyforma lapot sütünk belõle, sütõpapírral bélelt sütõlapon, elõmelegített sütõben, közepes tûznél.

3. A töltelékhez egy lapot összemorzsolunk, a meleg tejjel meglocsoljuk, lekvárt és rumot adunk hozzá.

4. Egy másik tálban a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a diót és a kakaóport is hozzádolgozzuk.

5. A két masszát összekeverjük, és ezt töltjük a megmaradt két lap közé.

6. A tojásfehérjét a cukorral gõz fölött kemény habbá verjük, és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Még melegen meghintjük csokidarával. Másnap forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

  edes, 17:31 Itt megrhatod a vlemnyed edes

Babapiskótás süti
Hozzávalók
Tésztához:
2 evõkanál kakaópor
2 egész tojás
2 evõkanál méz
20 dkg cukor
5 dkg margarin
40 dkg liszt
2 mokkáskanál szódabikarbóna

Krémhez:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor
fél liter tej
6 púpozott evõkanál rétesliszt
2 csomag babapiskóta
2 dl rum

Elkészítés
1. A tésztához valókat - a liszt és a szódabikarbóna kivételével -, gõz fölött 5 percig kevergetjük. A szódabikarbónát a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Simára gyúrjuk, majd két nagy tepsi nagyságú lapot nyújtunk belõle. Sütõpapírral bélelt tepsiben, elõmelegített sütõben, közepes tûznél egyenként megsütjük.

2. A tejet a vaníliás cukrokkal és a liszttel sûrûre fõzzük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihûlt tejes masszát. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém felével, erre rumban megforgatott babapiskótákat helyezünk.

3. Rátesszük a krém másik felével megkent második tésztalapot, krémes felével lefelé. Jól lenyomatjuk és legalább egy napig puhulni hagyjuk.

  edes, 17:15 Itt megrhatod a vlemnyed edes

Citromkrémes szelet
Hozzávalók
Tésztához:
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 kiskanál sütõpor
1 dl tej

Krémhez:
3 tojásfehérje
20 dkg cukor
fél citrom leve
15 dkg vaj

Elkészítés
1. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és a tejet.

2. A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk és belekeverjük a tésztába.

3. Vajazott, lisztezett tepsiben, elõmelegített sütõben, 170°C-on kb. 20 percig sütjük.

4. A citromkrémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és gõz felett verjük tovább. A fél citrom levét csöpögtetve keverjük hozzá.

5. A krémet lehûtjük, közben a vajat habosra keverjük és a kihûlt krémmel összedolgozzuk.

6. A kihûlt tésztát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel. A megtöltött süteményt szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

  edes, 17:13 Itt megrhatod a vlemnyed edes

Rumos félhold
Hozzávalók

A tésztához:
50 dkg liszt
2 evõkanál kakaópor
40 dkg cukor
25 dkg margarin
6 tojás
2,5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütõpor

A mázhoz:
25 dkg porcukor
3 evõkanál kakaópor
2 evõkanál feketekávé
½ dl rum

Elkészítés

1. A puha margarint a kétféle cukorral krémesre keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját is.

2. A tejet is hozzákeverjük, majd a masszához dolgozzuk a sütõporos lisztet és a keményre felvert fehérjéket.

3. A tésztát 2 részre osztjuk, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport.

4. Sütõpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük a tésztákat úgy, hogy a barna legyen alul, a tetejére simítjuk a világos masszát. Elõmelegített sütõben, közepes tûznél megsütjük.

5. A mázhoz valókat jól kikeverjük, hogy sima legyen. Amikor a tészta megsült, 2-3 perc várakozás után a mázat a tetejére öntjük, elsimítjuk, és ha teljesen kihûlt, akkor pogácsaszaggatóval félholdformára kiszaggatjuk.

  edes, 17:11 Itt megrhatod a vlemnyed edes

Mézes-kókuszos kocka
Hozzávalók

A tésztához:
2 tojás
30 dkg cukor
3 dl tej
15 dkg kókuszreszelék
5 dkg olvasztott vaj
6 evõkanál méz
60 dkg liszt
1 csomag sütõpor
1 mokkáskanál mézeskalács fûszerkeverék

A díszítéshez:
10 dkg ét tortabevonó
1 evõkanál étolaj

Elkészítés

1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a langyos tej felét és a kókuszreszeléket.

2. Folyamatos keveréssel beledolgozzuk a mézet, a vajat és a tej másik felét.

3. A lisztet elkeverjük a sütõporral és a fûszerrel, végül ezt is a masszába adjuk.

4. Kikent vagy sütõpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, és elõmelegített sütõben, lassú tûznél megsütjük.

5. A tortabevonót feldaraboljuk, az olajjal elkeverve gõz fölött felolvasztjuk, és a süti tetejére kenjük.

6. Kockára vágva tálaljuk.

  edes, 17:09 Itt megrhatod a vlemnyed edes

Gesztenyés-puncsos szelet
Hozzávalók

Tésztához:
6 tojás
6 evõkanál porcukor
14 dkg darált dió
6 evõkanál liszt
fél csomag sütõpor

Krémhez:
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1/2 dl rum
25 dkg gesztenyemassza
1 puncs pudingpor (fõzõs)
3 dl tej

Mázhoz:
10 dkg tortabevonó csoki
5 dkg vaj

Elkészítés
1. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, közben hozzáadva 6 kanál vizet.

2. A darált diót, a lisztet, és a sütõport elvegyítjük. A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk, és a lisztes keverékkel felváltva óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába.

3. Elfelezzük, sütõpapírral bélelt tepsiben, elõmelegített sütõben, kb. 190°C-on 2 lapot sütünk belõle.

4. A margarint a porcukorral és a rummal jól kikeverjük, majd két felé vesszük. Egyik felébe beledolgozzuk a gesztenye masszát, ezt kenjük az alsó lapra.

5. A pudingot 3 dl tejben sûrûre fõzünk. Ha kihûlt, a margarinos krém másik feléhez adjuk. Rákenjük a gesztenyés krémre és lefedjük a másik lappal.

6. A mázhoz a csokit gõz felett felolvasztjuk, és belekeverünk 5 dkg vajat. A sütemény tetejére kenjük, amit a máz szilárdulása után szeletre vágva tálalunk.

  edes, 17:06 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Egyszerû coffee cake

1 csésze cukor
1 3/4 csésze liszt
2 tk sütõpor
4 ek lágy vaj
1 tojás
1/2 csésze tej
------------------------
1 ek porcukor
1 1/2 tk fahéj

Melegítsd elõ a sütõt 190 fokra.

A lisztet, sütõport és a cukrot szitáld egy keverõtálba. Morzsold el benne a vajat.
Öntsd hozzá a tejet és a tojást, alaposan keverd el.
Kanalazd a tésztát egy kivajazott sütõformába. A tetejét szórd meg a fahéjas cukorral.
Nagyjából 25 percig süsd.

Akkor jó, ha egy villát, vagy hústût beleszúrva már nem ragad rá tészta.

  edes, 12:31 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2010. mrcius 12., pntek Nekem tetszik!
0  
Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

* narancshéj apróra vágva
* narancshéj súlyával egyezõ súlyú kristálycukor
* víz

A kandírozott narancshéj elkészítése:

A narancs héját 3 napig vízben áztatjuk úgy, hogy minden nap átöblítjük és tisztát teszünk rá. A 4. napon kevés vízben, kb. 10 percig fõzzük. Ezután ismét állni hagyjuk másnapig. Másnap a cukor felével megint 10 percig forraljuk. A következõ napon rátesszük a cukor másik felét is, és addik fõzzük amig teljesen elforrja a vizét. Kiszedjük, majd tányéron szétrakjuk és szikkadni hagyjuk.



  edes, 13:39 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. november 17., kedd Nekem tetszik!
0  


Snickers szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

225 g finomliszt
75 g cukor
175 g vaj

A töltelékhez:

200 g vaj
400 g cukrozott sûrített tej (a tubusos)
4 evõkanál cukor
250 g sózott földimogyoró

A csokimázhoz:

125 g tejcsoki
125 g 85%-os étcsoki

Elkészítés:

A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítottam. Kibéleltem sütõpapírral egy 20×25 cm-es kis tepsit és belenyomkodtam. 160 fokos sütõben kb 40 percig sütöttem, míg a teteje egy kis színt kapott. Hagytam kihûlni.

Egy nyeles edényben a mogyoró kivételével kimértem a hozzávalókat és feltettem fõni.
Közben folyamatosan kavargattam. Ahogy felforrt, elkezdett pöfögni, kb 10 perces kavargatás után érezhetõen besûrûsödött és kissé karamellizálódott a massza.
Ekkor belekevertem a mogyorót és a tésztára simítottam.
Mikor kihûlt, a papírt lefejtettem róla és egy tálcára csúsztattam.
Vízfürdõ felett felolvasztottam az étcsoki-tejcsoki keveréket és bevontam a süti tetejét. Hûtõbe raktam, majd egy óra múlva szeleteltem.

  edes, 15:55 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. november 12., cstrtk Nekem tetszik!
0  


Fincsi szelet

Hozzávalók:
40 dkg liszt,
1 sütõpor,
14 dkg cukor,
14 dkg zsír,
1 egész tojás,
1 citrom héja.

Ezt tejjel összegyúrjuk és a tésztát elfelezzük. Felébe 2 kanál kakaót teszünk. A sárga tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral és, kb. 20 dkg darált diót (kevés cukorral)
szórunk rá. Utána kinyújtjuk a barna tésztát és ezzel betakarjuk.

Villával megszurkáljuk és megsütjük. Tetejére: 2 tojás sárgáját, fél citrom levével, 16 dkg porcukorral habosra keverünk. Ha kisült a tészta, rögtön rákenjük.

Jó étvágyat hozzá!

  edes, 1:37 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Epres vaníliakrémes szelet

Hozzávalók:
Tészta:
5 tojás,
12 dkg kristálycukor,
8 dkg liszt,
1 sütõpor,
5 dkg étkezési keményítõ,
5 dkg darált dió.

Töltelék:
3 dl tej,
6 dkg porcukor,
1 zacskó vanília puding,
15 dkg vaj,
2 csomag vaníliás cukor,
10 dkg eperlekvár.

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Belekeverjük a felvert tojásfehérjéket.
Óvatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütõport, a keményítõt, és a diót. Megsütjük, kivajazott, lisztezett tepsiben kb. 200 fokon 15 perc alatt.

Elkészítjük a krémet: A tejbõl, cukorból és a pudingporból takarék lángon fõzzünk olyan sûrû krémalapot, mintha nokedli tészta lenne. Nem kell megijedni, késõbb turmixszal, habverõvel simává lehet dolgozni, ha nagyon összeállna. De ez az alapja, hogy krémünk ne folyjon. Kihûtjük teljesen!
Közben a puha vajat dolgozzuk össze a vaníliacukorral, majd vegyítsük össze a pudingos alappal.




Összeállítás: A tésztát vízszintesen három lappá vágjuk. Az elsõt megkenjük a lekvár felével, majd a krém harmadával. Ráborítjuk a második lapot. Erre jön ismét, a lekvár másik fele, a krém következõ harmada. Beborítjuk a harmadik lappal. Erre kerül az utolsó harmad krém. Idényben lehet eperszeletekkel díszíteni. A képen házi rumos meggy van rajta, lévén húsvétkor készült. Tálalásig hûvös helyre tesszük.

Nem olyan bonyolult, mint elsõre tûnik. Jó munkát kívánok!

  edes, 1:34 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. november 11., szerda Nekem tetszik!
0  


Marlenka ( fehér csokoládés )
Hozzávalók x személyre:
300 g liszt
200 g kukoricakeményítõ
250 g vaj
2-3 evõkanál méz (erdei)
200 g cukor (barna)
1 evõkanál szódabikarbóna
1 teáskanál ecet

10 g csomag vaníliás cukor (elhagyható)
2 tojás
2-3 evõkanál cukrozatlan kakaópor

Krém:
3 tubus (kb. 500 ml) sûrített tej
250 g vaj
200 g fehér csokoládé



Elkészítés:

Öntsük a sûrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk az üvegre a tetejét. Tegyük vízzel teli lábasba, hogy a víz éppen az üveg teteje alá érjen, és fõzzük a sûrített tejet 3 órán keresztül.

Közben egy másik lábasba tegyünk fel vizet fõni, egy harmadikban pedig keverjük össze a mézet, a cukrot, a vajat és a tojásokat. Gõz fölött, állandó kevergetés közben sûrítsük be a masszát (kb. 40-45 perc). Amikor a szirup elég sûrû lett, vegyük le a tûzrõl és hagyjuk kb. 15 percig hûlni. Egy kisebb tálban keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá a kukoricakeményítõvel, kakaóporral elkevert lisztet. Gyúrjunk az egészbõl rugalmas tésztát; ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet (kb. 30 g), majd letakarva, szobahõmérsékleten pihentessük 2-3 órán keresztül.

Amikor a sûrített tej eléggé karamell színû lett a befõttes üvegben, még forrón öntsük egy tálba, és az apróra tördelt fehércsokoládé darabkákat keverjük hozzá. Egy másik tálban, kézi habverõvel keverjük habosra a vajat, és adjuk hozzá a már kihûlt karamellizált sûrített tejet.

A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlõ részre. Vágjunk le 5 egyforma méretû sütõpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk a lisztezett papíron 2-3 mm vastagságúra. A kinyújtott tészta mérete akkora legyen, hogy egy tepsire ráférjen. Közben a sütõt kapcsoljuk 180 ºC-ra. Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és az aljára óvatosan csúsztassuk a tésztát sütõpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihûlni.

Rétegezésnél lehetõleg abba a tepsibe tegyük a süteményt, amelyiken sütöttük a lapokat. A papírt óvatosan húzzuk le, a széleket vigyázva vágjuk le, és tegyük félre. Minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel, úgy hogy legfölülre is krém kerüljön. Erre a krémrétegre morzsoljuk a félretett széleket.

Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 3-4 napig tegyük hûvösebb helyre.
Amikor megpuhult, szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

* Állandóan kevergetni kell a mézes-tojásos masszát, különben a tojás kicsapódik, és darabos lesz a szirup. Közben vigyázzunk, hogy a felfelé áramló gõz ne égesse meg a kezünket!
* A lisztet a még meleg masszához gyúrjuk, így könnyebb összedolgozni.
* A fehér csokoládét a még szinte forró sûrített tejhez keverjük, hogy az el tudjon olvadni. A habosra kevert vajhoz azonban már hidegen adjuk a csokoládés sûrített tejet, egyébként a vaj felolvad, és késõbb kicsapódik a krémbõl. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverõvel verjük fel a krémet, amikor már a vaj tényleg kihûlt.
* A tésztákat egyenesen a sütõpapíron nyújtsuk ki, mert könnyen szakad, nagyon nehéz lenne ide-oda helyezni. A közepén nyújtsunk rajta sokat, a szélei egyébként is vékonyra sikerülnek.
* Sütés közben vigyázzunk, a mézes tészta könnyen megég, megkeseredik.
* A kisült lapokat nagyon óvatosan kezeljük, mert könnyen törnek. Egyébként nincs nagy baj, ha egy-két lap eltörik, mert a kész édességet úgyis szeletekre vágjuk, így nem annyira látszódik a törés.
* Érdemes a tálalás elõtti este szobahõmérsékletre tenni a süteményt, letakarás nélkül. Úgy vettem észre, ilyenkor puhább lesz a marlenka.

  edes, 14:24 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Tejes pite

Hozzávalók:

5 tojássárgája
30 g vaníliás cukor
150 g kristálycukor
100 g margarin
250 g liszt
1 liter tej
5 tojásfehérje felverve

1 citrom reszelt héja
margarin a tepsi kikenéséhez és a tetejére
zsemlemorzsa



Elkészítés:

A tojások sárgáit keverjük össze a vaníliás cukorral, kristálycukorral, csipet sóval, majd adjuk hozzá a margarint. Reszeljük bele egy citrom héját. Kisebb adagokban adjuk a masszához a lisztet és a tejet, jól elkeverve, hogy ne legyen benne csomó.

Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd nagyon óvatosan, alulról fölfelé keverjük a tésztához.

Egy közepes tepsit vastagon vajazzunk ki, majd hintsük meg vékonyan zsemlemorzsával. Öntsük a tepsibe a habos palacsintatésztát, és szórjunk a tetejére margarin darabkákat. Hideg sütõbe téve, kapcsoljuk a hõmérsékletet 150 ºC-ra és süssük a süteményt 1 órán keresztül, míg szép barna színt nem kap a teteje.

Sütés után a sütõbõl kivéve pihentessük a pitét, majd vágjuk nagy kockákra. Tálalásnál adhatunk hozzá sárgabaracklekvárt, de magában is nagyon finom, különleges édesség.


Tipp:

* Könnyebb, és gyorsabb a tésztát kézi robotgéppel csomómentesre keverni.
* Semmilyen fúvatót – sütõpor, szódabikarbóna – nem szabad hozzáadni a tésztához. Így marad „szalonnás” és finom a pite alja.
* A tojások fehérjét mindig hûtsük le, mielõtt felvernénk. Csipet sóval, vagy pár csepp citromlével könnyebben verhetünk kemény habot.
* Elõször a hab felét keverjük a masszához gyorsan, míg a másik felét óvatosan adagoljuk hozzá, hogy ne törjön össze.


Jó étvágyat!

  edes, 13:27 Itt megrhatod a vlemnyed edes



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.