CsodaCsiga Főlap
Naplók 2021. december 8.   szerda   Mária, Buzád, Immakuláda   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



edes naplója

  2010. június 22., kedd Nekem tetszik!
0  
Csíkos süti:


Hozzávalók egy közepes tepsihez (Kb. 40 darab):

A tésztához:

3 x 1,5 dl tejföl
3 x 1 tojás
3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 x 5 evőkanál liszt
3 x 5 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál kakaópor vagy 5 evőkanál darált mák vagy 5 evőkanál darált dió

A krémhez:

1 liter tej
8 evőkanál búzadara
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg vaj
15 dkg porcukor (az eredeti receptben 25 dkg)

A tetejére:

Néhány evőkanál darált dió, csokireszelék, és fél szem diók


A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Három egyforma sütőpapír darabot vágunk. Az elsővel kibéleljük a tepsit. 1 egész tojást habosra keverünk 5 evőkanál kristálycukorral. Hozzáadunk 1,5 dl tejfölt, 5 evőkanál lisztet és a mokkáskanál szódabikarbónát. Simára keverjük, végül hozzáadunk 5 evőkanál darált diót. A masszát a kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és megsütjük. Míg az első tészta sül, elkészítjük a második adag masszát, csak a dió helyett mákot teszünk bele. Ha az első adag tészta kisült, deszkára borítjuk. A tepsibe új adag sütőpapírt teszünk, és a mákos masszát az előzőhöz hasonlóan kisütjük. Ugyanígy készítjük el a kakaós tésztát, de azt benne hagyjuk a tepsiben.
A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett beleszórjuk a grízt, vagyis a búzadarát. Addig főzzük kevergetve, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, érdemes az edényt hideg vízbe állítani, hogy gyorsan hűljön. A vajat habosra keverjük a cukorral (én úgy éreztem, elég lesz a kisebb mennyiség is), és mikor a tejbegríz kihűlt, akkor azt is belekeverjük.
A krémet háromfelé osztjuk. A tepsiben maradt kakaós tésztát megkenjük. Ráborítjuk a mákosat, és a második réteg krémet is rákenjük. A diós megy a tetejére, de a sorrenden lehet változtatni.
Végül a sütemény tetejét is megkenjük a harmadik adag krémmel, és rászórjuk a darált diót, a csokireszeléket, vagy kinek mije van. A fél diók is jól mutatnak rajta. Hűtés után takaros kockákra vágjuk

Óriási adag, fele is elég lenne. :)

  edes, 9:52 Itt megírhatod a véleményed edes
Karamell szelet:



Hozzávalók

Tésztához:
20 dkg cukor
1 dl és 3 evőkanál tej
10 dkg margarin
1 tojás
3/4ed csomag szalakáli
liszt

Krémhez:
5 dl tej
3 csomag karamell puding
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

Tetejére:
tortabevonó csokoládé


Elkészítés
1. A cukrot alacsony tűzön megpirítjuk, majd 1 dl tejjel felöntjük.

2. Amint kihűlt, hozzáadjuk a 10 dkg margarint, a tojást, és a 3 evőkanál tejben elkevert szalakálit.

3. Addig adagolunk hozzá lisztet, amíg egy könnyen sodorható tésztát kapunk. 4 db közepes tepsi nagyságú lapot nyújtunk belőle, majd ezeket egyenként megsütjük.

4. A pudingport egy kevéske hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejben megfőzzük.

5. A porcukrot a margarinnal krémesre keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt pudingot.

6. A krémet elosztjuk a lapok között, a tetejét a megolvasztott tortabevonóval bevonjuk.

  edes, 9:26 Itt megírhatod a véleményed edes
Diós-vaníliás süti



Hozzávalók

A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 3 tojás
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- fél csomag sütőpor
- csipetnyi fahéj



A krémhez:

- 2,5 dl tej

- 3 tojássárgája

- 15 dkg porcukor

- fél csomag vaníliás pudingpor

- 3 e.k. cukor

- fél vaníliarúd

- 30 dkg vaj vagy margarin



A tojáshabhoz:

- 3 tojásfehérje

- 12 dkg cukor

- fél citrom leve és héja

- reszelt csokoládé a díszítéshez


Elkészítés

A tésztához válasszuk szét a tojásokat.
A sárgájából, a tejből, az olajból illetve a liszt feléből készítsünk pépet.
A tojásfehérjéből és a cukorból verjünk habot, majd keverjük bele a pépet.
A diót, fahéjat és a sütőport keverjük el a maradék liszttel, majd óvatosan forgassuk a masszába.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát. 160 ºC fokos sütőben 30-40 percig süssük.


Míg a tészta sül, nekiláthatunk a krémnek.
Főzzünk pudingot a pudingporból, tejből és cukorból.

A tojássárgáját habosítsuk fel a porcukorral, majd tegyük bele a puha margarint és a vaníliát. Végül öntsük hozzá a kihűlt pudingot, és keverjük össze.

Kenjük a krémet a kihűlt tészta tetejére, majd tegyük hűtőszekrénybe egy rövid időre.



Verjük fel a tojásfehérjét és a cukrot, majd csurgassuk bele a tojáshabba a citromlevet, és öntsük hozzá a reszelt citromhéjat is.

A tojáshabot kenjük a vaníliás krém tetejére, majd hintsük meg csokiforgáccsal.

  edes, 9:21 Itt megírhatod a véleményed edes
  2010. május 15., szombat Nekem tetszik!
0  

Kató szelet
Hozzávalók
A tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg cukor
1 sütőpor
3 tojás sárgája
kevés tej

A töltelékhez:
1/2 dl rum
1 evőkanál baracklekvár
1/2 pohár meleg tej
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
10 dkg darált dió
2 kávéskanál kakaópor

A tetejére:
3 tojás fehérje
30 dkg cukor

A díszítéshez:
csokidara

Elkészítés

1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval és annyi tejjel, hogy jól nyújtható legyen.

2. Sima tésztává gyúrjuk, és 3 egyforma lapot sütünk belőle, sütőpapírral bélelt sütőlapon, előmelegített sütőben, közepes tűznél.

3. A töltelékhez egy lapot összemorzsolunk, a meleg tejjel meglocsoljuk, lekvárt és rumot adunk hozzá.

4. Egy másik tálban a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a diót és a kakaóport is hozzádolgozzuk.

5. A két masszát összekeverjük, és ezt töltjük a megmaradt két lap közé.

6. A tojásfehérjét a cukorral gőz fölött kemény habbá verjük, és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Még melegen meghintjük csokidarával. Másnap forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

  edes, 17:31 Itt megírhatod a véleményed edes

Babapiskótás süti
Hozzávalók
Tésztához:
2 evőkanál kakaópor
2 egész tojás
2 evőkanál méz
20 dkg cukor
5 dkg margarin
40 dkg liszt
2 mokkáskanál szódabikarbóna

Krémhez:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor
fél liter tej
6 púpozott evőkanál rétesliszt
2 csomag babapiskóta
2 dl rum

Elkészítés
1. A tésztához valókat - a liszt és a szódabikarbóna kivételével -, gőz fölött 5 percig kevergetjük. A szódabikarbónát a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Simára gyúrjuk, majd két nagy tepsi nagyságú lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, közepes tűznél egyenként megsütjük.

2. A tejet a vaníliás cukrokkal és a liszttel sűrűre főzzük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt tejes masszát. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém felével, erre rumban megforgatott babapiskótákat helyezünk.

3. Rátesszük a krém másik felével megkent második tésztalapot, krémes felével lefelé. Jól lenyomatjuk és legalább egy napig puhulni hagyjuk.

  edes, 17:15 Itt megírhatod a véleményed edes

Citromkrémes szelet
Hozzávalók
Tésztához:
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
1 dl tej

Krémhez:
3 tojásfehérje
20 dkg cukor
fél citrom leve
15 dkg vaj

Elkészítés
1. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.

2. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és belekeverjük a tésztába.

3. Vajazott, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben, 170°C-on kb. 20 percig sütjük.

4. A citromkrémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és gőz felett verjük tovább. A fél citrom levét csöpögtetve keverjük hozzá.

5. A krémet lehűtjük, közben a vajat habosra keverjük és a kihűlt krémmel összedolgozzuk.

6. A kihűlt tésztát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel. A megtöltött süteményt szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

  edes, 17:13 Itt megírhatod a véleményed edes

Rumos félhold
Hozzávalók

A tésztához:
50 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
40 dkg cukor
25 dkg margarin
6 tojás
2,5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor

A mázhoz:
25 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál feketekávé
½ dl rum

Elkészítés

1. A puha margarint a kétféle cukorral krémesre keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját is.

2. A tejet is hozzákeverjük, majd a masszához dolgozzuk a sütőporos lisztet és a keményre felvert fehérjéket.

3. A tésztát 2 részre osztjuk, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport.

4. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük a tésztákat úgy, hogy a barna legyen alul, a tetejére simítjuk a világos masszát. Előmelegített sütőben, közepes tűznél megsütjük.

5. A mázhoz valókat jól kikeverjük, hogy sima legyen. Amikor a tészta megsült, 2-3 perc várakozás után a mázat a tetejére öntjük, elsimítjuk, és ha teljesen kihűlt, akkor pogácsaszaggatóval félholdformára kiszaggatjuk.

  edes, 17:11 Itt megírhatod a véleményed edes

Mézes-kókuszos kocka
Hozzávalók

A tésztához:
2 tojás
30 dkg cukor
3 dl tej
15 dkg kókuszreszelék
5 dkg olvasztott vaj
6 evőkanál méz
60 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A díszítéshez:
10 dkg ét tortabevonó
1 evőkanál étolaj

Elkészítés

1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a langyos tej felét és a kókuszreszeléket.

2. Folyamatos keveréssel beledolgozzuk a mézet, a vajat és a tej másik felét.

3. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a fűszerrel, végül ezt is a masszába adjuk.

4. Kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben, lassú tűznél megsütjük.

5. A tortabevonót feldaraboljuk, az olajjal elkeverve gőz fölött felolvasztjuk, és a süti tetejére kenjük.

6. Kockára vágva tálaljuk.

  edes, 17:09 Itt megírhatod a véleményed edes

Gesztenyés-puncsos szelet
Hozzávalók

Tésztához:
6 tojás
6 evőkanál porcukor
14 dkg darált dió
6 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor

Krémhez:
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1/2 dl rum
25 dkg gesztenyemassza
1 puncs pudingpor (főzős)
3 dl tej

Mázhoz:
10 dkg tortabevonó csoki
5 dkg vaj

Elkészítés
1. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, közben hozzáadva 6 kanál vizet.

2. A darált diót, a lisztet, és a sütőport elvegyítjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és a lisztes keverékkel felváltva óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába.

3. Elfelezzük, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, kb. 190°C-on 2 lapot sütünk belőle.

4. A margarint a porcukorral és a rummal jól kikeverjük, majd két felé vesszük. Egyik felébe beledolgozzuk a gesztenye masszát, ezt kenjük az alsó lapra.

5. A pudingot 3 dl tejben sűrűre főzünk. Ha kihűlt, a margarinos krém másik feléhez adjuk. Rákenjük a gesztenyés krémre és lefedjük a másik lappal.

6. A mázhoz a csokit gőz felett felolvasztjuk, és belekeverünk 5 dkg vajat. A sütemény tetejére kenjük, amit a máz szilárdulása után szeletre vágva tálalunk.

  edes, 17:06 Itt megírhatod a véleményed edes


Egyszerű coffee cake

1 csésze cukor
1 3/4 csésze liszt
2 tk sütőpor
4 ek lágy vaj
1 tojás
1/2 csésze tej
------------------------
1 ek porcukor
1 1/2 tk fahéj

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.

A lisztet, sütőport és a cukrot szitáld egy keverőtálba. Morzsold el benne a vajat.
Öntsd hozzá a tejet és a tojást, alaposan keverd el.
Kanalazd a tésztát egy kivajazott sütőformába. A tetejét szórd meg a fahéjas cukorral.
Nagyjából 25 percig süsd.

Akkor jó, ha egy villát, vagy hústűt beleszúrva már nem ragad rá tészta.

  edes, 12:31 Itt megírhatod a véleményed edes
  2010. március 12., péntek Nekem tetszik!
0  
Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

* narancshéj apróra vágva
* narancshéj súlyával egyező súlyú kristálycukor
* víz

A kandírozott narancshéj elkészítése:

A narancs héját 3 napig vízben áztatjuk úgy, hogy minden nap átöblítjük és tisztát teszünk rá. A 4. napon kevés vízben, kb. 10 percig főzzük. Ezután ismét állni hagyjuk másnapig. Másnap a cukor felével megint 10 percig forraljuk. A következő napon rátesszük a cukor másik felét is, és addik főzzük amig teljesen elforrja a vizét. Kiszedjük, majd tányéron szétrakjuk és szikkadni hagyjuk.



  edes, 13:39 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. november 17., kedd Nekem tetszik!
0  


Snickers szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

225 g finomliszt
75 g cukor
175 g vaj

A töltelékhez:

200 g vaj
400 g cukrozott sűrített tej (a tubusos)
4 evőkanál cukor
250 g sózott földimogyoró

A csokimázhoz:

125 g tejcsoki
125 g 85%-os étcsoki

Elkészítés:

A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítottam. Kibéleltem sütőpapírral egy 20×25 cm-es kis tepsit és belenyomkodtam. 160 fokos sütőben kb 40 percig sütöttem, míg a teteje egy kis színt kapott. Hagytam kihűlni.

Egy nyeles edényben a mogyoró kivételével kimértem a hozzávalókat és feltettem főni.
Közben folyamatosan kavargattam. Ahogy felforrt, elkezdett pöfögni, kb 10 perces kavargatás után érezhetően besűrűsödött és kissé karamellizálódott a massza.
Ekkor belekevertem a mogyorót és a tésztára simítottam.
Mikor kihűlt, a papírt lefejtettem róla és egy tálcára csúsztattam.
Vízfürdő felett felolvasztottam az étcsoki-tejcsoki keveréket és bevontam a süti tetejét. Hűtőbe raktam, majd egy óra múlva szeleteltem.

  edes, 15:55 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. november 12., csütörtök Nekem tetszik!
0  


Fincsi szelet

Hozzávalók:
40 dkg liszt,
1 sütőpor,
14 dkg cukor,
14 dkg zsír,
1 egész tojás,
1 citrom héja.

Ezt tejjel összegyúrjuk és a tésztát elfelezzük. Felébe 2 kanál kakaót teszünk. A sárga tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral és, kb. 20 dkg darált diót (kevés cukorral)
szórunk rá. Utána kinyújtjuk a barna tésztát és ezzel betakarjuk.

Villával megszurkáljuk és megsütjük. Tetejére: 2 tojás sárgáját, fél citrom levével, 16 dkg porcukorral habosra keverünk. Ha kisült a tészta, rögtön rákenjük.

Jó étvágyat hozzá!

  edes, 1:37 Itt megírhatod a véleményed edes


Epres vaníliakrémes szelet

Hozzávalók:
Tészta:
5 tojás,
12 dkg kristálycukor,
8 dkg liszt,
1 sütőpor,
5 dkg étkezési keményítő,
5 dkg darált dió.

Töltelék:
3 dl tej,
6 dkg porcukor,
1 zacskó vanília puding,
15 dkg vaj,
2 csomag vaníliás cukor,
10 dkg eperlekvár.

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Belekeverjük a felvert tojásfehérjéket.
Óvatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a keményítőt, és a diót. Megsütjük, kivajazott, lisztezett tepsiben kb. 200 fokon 15 perc alatt.

Elkészítjük a krémet: A tejből, cukorból és a pudingporból takarék lángon főzzünk olyan sűrű krémalapot, mintha nokedli tészta lenne. Nem kell megijedni, később turmixszal, habverővel simává lehet dolgozni, ha nagyon összeállna. De ez az alapja, hogy krémünk ne folyjon. Kihűtjük teljesen!
Közben a puha vajat dolgozzuk össze a vaníliacukorral, majd vegyítsük össze a pudingos alappal.




Összeállítás: A tésztát vízszintesen három lappá vágjuk. Az elsőt megkenjük a lekvár felével, majd a krém harmadával. Ráborítjuk a második lapot. Erre jön ismét, a lekvár másik fele, a krém következő harmada. Beborítjuk a harmadik lappal. Erre kerül az utolsó harmad krém. Idényben lehet eperszeletekkel díszíteni. A képen házi rumos meggy van rajta, lévén húsvétkor készült. Tálalásig hűvös helyre tesszük.

Nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. Jó munkát kívánok!

  edes, 1:34 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. november 11., szerda Nekem tetszik!
0  


Marlenka ( fehér csokoládés )
Hozzávalók x személyre:
300 g liszt
200 g kukoricakeményítő
250 g vaj
2-3 evőkanál méz (erdei)
200 g cukor (barna)
1 evőkanál szódabikarbóna
1 teáskanál ecet

10 g csomag vaníliás cukor (elhagyható)
2 tojás
2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Krém:
3 tubus (kb. 500 ml) sűrített tej
250 g vaj
200 g fehér csokoládé



Elkészítés:

Öntsük a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk az üvegre a tetejét. Tegyük vízzel teli lábasba, hogy a víz éppen az üveg teteje alá érjen, és főzzük a sűrített tejet 3 órán keresztül.

Közben egy másik lábasba tegyünk fel vizet főni, egy harmadikban pedig keverjük össze a mézet, a cukrot, a vajat és a tojásokat. Gőz fölött, állandó kevergetés közben sűrítsük be a masszát (kb. 40-45 perc). Amikor a szirup elég sűrű lett, vegyük le a tűzről és hagyjuk kb. 15 percig hűlni. Egy kisebb tálban keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá a kukoricakeményítővel, kakaóporral elkevert lisztet. Gyúrjunk az egészből rugalmas tésztát; ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet (kb. 30 g), majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentessük 2-3 órán keresztül.

Amikor a sűrített tej eléggé karamell színű lett a befőttes üvegben, még forrón öntsük egy tálba, és az apróra tördelt fehércsokoládé darabkákat keverjük hozzá. Egy másik tálban, kézi habverővel keverjük habosra a vajat, és adjuk hozzá a már kihűlt karamellizált sűrített tejet.

A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlő részre. Vágjunk le 5 egyforma méretű sütőpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk a lisztezett papíron 2-3 mm vastagságúra. A kinyújtott tészta mérete akkora legyen, hogy egy tepsire ráférjen. Közben a sütőt kapcsoljuk 180 ºC-ra. Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és az aljára óvatosan csúsztassuk a tésztát sütőpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihűlni.

Rétegezésnél lehetőleg abba a tepsibe tegyük a süteményt, amelyiken sütöttük a lapokat. A papírt óvatosan húzzuk le, a széleket vigyázva vágjuk le, és tegyük félre. Minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel, úgy hogy legfölülre is krém kerüljön. Erre a krémrétegre morzsoljuk a félretett széleket.

Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 3-4 napig tegyük hűvösebb helyre.
Amikor megpuhult, szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

* Állandóan kevergetni kell a mézes-tojásos masszát, különben a tojás kicsapódik, és darabos lesz a szirup. Közben vigyázzunk, hogy a felfelé áramló gőz ne égesse meg a kezünket!
* A lisztet a még meleg masszához gyúrjuk, így könnyebb összedolgozni.
* A fehér csokoládét a még szinte forró sűrített tejhez keverjük, hogy az el tudjon olvadni. A habosra kevert vajhoz azonban már hidegen adjuk a csokoládés sűrített tejet, egyébként a vaj felolvad, és később kicsapódik a krémből. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverővel verjük fel a krémet, amikor már a vaj tényleg kihűlt.
* A tésztákat egyenesen a sütőpapíron nyújtsuk ki, mert könnyen szakad, nagyon nehéz lenne ide-oda helyezni. A közepén nyújtsunk rajta sokat, a szélei egyébként is vékonyra sikerülnek.
* Sütés közben vigyázzunk, a mézes tészta könnyen megég, megkeseredik.
* A kisült lapokat nagyon óvatosan kezeljük, mert könnyen törnek. Egyébként nincs nagy baj, ha egy-két lap eltörik, mert a kész édességet úgyis szeletekre vágjuk, így nem annyira látszódik a törés.
* Érdemes a tálalás előtti este szobahőmérsékletre tenni a süteményt, letakarás nélkül. Úgy vettem észre, ilyenkor puhább lesz a marlenka.

  edes, 14:24 Itt megírhatod a véleményed edes


Tejes pite

Hozzávalók:

5 tojássárgája
30 g vaníliás cukor
150 g kristálycukor
100 g margarin
250 g liszt
1 liter tej
5 tojásfehérje felverve

1 citrom reszelt héja
margarin a tepsi kikenéséhez és a tetejére
zsemlemorzsa



Elkészítés:

A tojások sárgáit keverjük össze a vaníliás cukorral, kristálycukorral, csipet sóval, majd adjuk hozzá a margarint. Reszeljük bele egy citrom héját. Kisebb adagokban adjuk a masszához a lisztet és a tejet, jól elkeverve, hogy ne legyen benne csomó.

Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd nagyon óvatosan, alulról fölfelé keverjük a tésztához.

Egy közepes tepsit vastagon vajazzunk ki, majd hintsük meg vékonyan zsemlemorzsával. Öntsük a tepsibe a habos palacsintatésztát, és szórjunk a tetejére margarin darabkákat. Hideg sütőbe téve, kapcsoljuk a hőmérsékletet 150 ºC-ra és süssük a süteményt 1 órán keresztül, míg szép barna színt nem kap a teteje.

Sütés után a sütőből kivéve pihentessük a pitét, majd vágjuk nagy kockákra. Tálalásnál adhatunk hozzá sárgabaracklekvárt, de magában is nagyon finom, különleges édesség.


Tipp:

* Könnyebb, és gyorsabb a tésztát kézi robotgéppel csomómentesre keverni.
* Semmilyen fúvatót – sütőpor, szódabikarbóna – nem szabad hozzáadni a tésztához. Így marad „szalonnás” és finom a pite alja.
* A tojások fehérjét mindig hűtsük le, mielőtt felvernénk. Csipet sóval, vagy pár csepp citromlével könnyebben verhetünk kemény habot.
* Először a hab felét keverjük a masszához gyorsan, míg a másik felét óvatosan adagoljuk hozzá, hogy ne törjön össze.


Jó étvágyat!

  edes, 13:27 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. október 26., hétfő Nekem tetszik!
0  


Kakaós kocka!

40 dkg liszt
2,5 dl tej
35 dkg cukor
2 egész tojás
2 dl olaj
1 kk szódabikarbóna
3 ek bármilyen lekvár
2 kk kakaó
csipet só


Elkészítés:
Összekeverjük a hozzávalókat.Zsírozott, lisztezett gáztepsibe öntjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, ameddig a széle el nem válik a tepsitől.

  edes, 23:10 Itt megírhatod a véleményed edes


Narancs szelet!

A rózsaszín tésztához:
4 egész tojás
2 cs puncs-,vagy eper ízű pudingpor
1 kk sütőpor

A sárga piskótához:
4 egész tojás
4 ek kristálycukor
4 ek liszt
1 kk sütőpor

Krémhez:
1 cs vanília ízű pudingpor
3 dl tej
20 dkg margarin
cukor (ízlés szerint)

Elkészítés:

A rózsaszín tészta készítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan beleadagolva a cukrot,a tojások sárgáját,majd végül a pudingporral elkevert sütőport.Közepesen meleg (kb 180 fokos) sütőben, vajazott-lisztezett őzgerinc formában kisütjük.

A sárga piskóta készítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan adagoljuk bele a cukrot,a tojást,a lisztet és a sütőport.Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsiben,közepes lángon kisütjük.

A krém készítése:
A pudingporból 3 dl tejjel sűrű pépet főzünk.
Ha kihűlt,a margarint ízlés szerinti mennyiségű cukorral habosra keverjük és a pudingos péphez vegyítjük.

Összeállítás:
A rózsaszín piskótát hosszanti irányban 4 részre vágjuk,megtöltjük a krémmel, majd összeillesztjük. Tetejét is bekenjük a krémmel.
Erre borítjuk a sárga piskótát,amit méretre vágunk, hogy szépen illeszkedjen az őzgerinc formához. Így lesz narancs-szelet alakú a sütink.

  edes, 22:57 Itt megírhatod a véleményed edes


Emeletes süti!

Tésztához:

50 dkg liszt
15 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
2 db tojás
4 ek méz
1 cs sütőpor
kevés tej (az összegyúráshoz, ha szükséges)
pici reszelt gyömbér

Krémhez:

7 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
2 ek liszt
25 dkg vaj
20 dkg porcukor

Töltelékhez:

2-3 db konzerv barack (vagy 1 cs zselécukor)
0,5 dl rum
2 ek kakaó
1 cs babapiskóta

Mázhoz:

1 tábla étcsokis tortabevonó

Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk,ha szükséges, kevés tejet használjunk az összegyúráshoz.
A tésztát három részre osztjuk és vékonyra nyújtjuk. (kb. 40 cm x 20 cm-esre)
Erős tűzön,tepsi hátán világosra sütjük. (Vigyázzunk nagyon könnyen megég!)Laponként kb 10 perces sütési idővel számolhatunk.A tejet a pudingporral és a liszttel sűrűre főzzük és kihűtjük.A vajat kikeverjük a cukorral,majd alaposan hozzákeverjük a kihűlt pépet.Két részre osztjuk.Az egyik felébe belekeverjük a kakaót,a másikba a darabolt barackot,vagy zselét.
Kevés rumot adunk a krémhez.Az alsó lapot megkenjük a kakaós krém felével és rárakjuk a rumba áztatott babapiskótát.Rákenjük a maradék kakaós krémet.Rátesszük a második lapot.
Erre kenjük a barackos krémet és befedjük a harmadik lappal.Gőz felett megolvasztjuk a tortabevonót és a tetejére simítjuk.Másnap szeleteljük.

  edes, 22:55 Itt megírhatod a véleményed edes


Rezi mákos!

Mákos tésztához:
1 tojás
5 ek darált mák
5 ek liszt
5 ek cukor
1 mk szódabikarbóna
2 dl tejföl

Diós tésztához:
1 tojás
5 ek darált dió
5 ek liszt
5 ek cukor
1 mk szódabikarbóna
2 dl tejföl

Kakaós tésztához:
1 tojás
3 ek kakaópor
5 ek liszt
5 ek cukor
1 mk szódabikarbóna
2 dl tejföl

Krémhez:
9 dl tej
8 ek búzadara
25 dkg margarin
20 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor

Tetejére:
csokimáz (csokoládé és vaj 2:1 arányú egyvelege)

Elkészítés:
A hozzávalókat a 3 féle tésztához külön-külön összedolgozzuk és egyesével megsütjük
(előmelegített,közepesen meleg sütőben).A krémhez a tejet a búzadarával felforraljuk,azaz tejbedarát készítünk.A puha margarint a kétféle cukorral sima állagúra kikeverjük.Miután a tejbedara kihűlt,a vajas krémet hozzáadjuk és összedolgozzuk.A tésztalapokat a krémmel betöltjük (alulra kerül a diós tészta,középre a kakaós,felülre pedig a mákos).A süti tetejét csokimázzal bevonjuk:a darabokra tört csokit megolvasztjuk,majd belekeverjük a fele mennyiségű vajat.

  edes, 22:51 Itt megírhatod a véleményed edes


Amerikai krémes!

A tésztához:

7 tojás sárgája
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 cs sütőpor
2 ek kakaó
13 ek víz

A krémhez:

7 tojás fehérje
7-10 ek cukor
2 cs vaníliás pudingpor
6 dl víz

Díszítéshez:

3-4 dl tejszín (vagy Hulala)
reszelt csokoládé

Elkészítés:
A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral,vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet és a kakaót.Közepes lángon (kb 180 fok) kb. 20 percig sütjük.(A tepsi mérete: 27 x 37 cm.)A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.A pudingport a vízzel simára keverjük és felfőzzük. Még forrón összekeverjük a habbal és a tészta tetejére kenjük.További 10-15 percig szintén közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.A tejszínt kemény habbá verjük és a teljesen kihűlt tészta tetejére kenjük. Reszelt csokoládéval jól megszórjuk.

  edes, 22:49 Itt megírhatod a véleményed edes


Háztartási kekszes francia krémes!

1 zacskó négyzet alakú háztartási keksz (kb. 70-80 db keksz)
3 cs vanília ízű pudingpor
8 dl tej
20 dkg porcukor
25 dkg sótlan vaj
50 dl tejszín
2 cs vaníliás cukor
1 tábla tortabevonó

Elkészítés:
A keksz felét téglalap alakzatban egy tálcára rendezzük.A vanília ízű pudingporokat megfőzzük a tejben.A porcukrot kikeverjük a sótlan vajjal.Ha kihűlt a puding,összekeverjük ezzel a vajas krémmel.A krémet óvatosan rákenjük a tálcára lerakott kekszekre.Vigyázzunk,hogy a kekszek ne mozduljanak el közben!A tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral és rákenjük a sárga krém tetejére.Erre rátesszük a zacskó keksz másik felét,majd ezeket a kekszeket felolvasztott tortabevonóval kenjük be.

  edes, 22:48 Itt megírhatod a véleményed edes


Mesealmás!

A tésztához:

50 dkg liszt
20 dkg puha margarin
10 dkg cukor
1 egész tojás
1 kis doboz tejföl
1/2 cs sütőpor
csipetnyi só
pár ek búzadara (hintéshez)

Töltelékhez:
1,5 kg alma
cukor (ízlés szerint)
2-3 cs vaníliás cukor

Elkészítés:
A margarint a cukorral és a tojás sárgájával habosra keverjük.Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet,csipetnyi sót és a tejfölt.Összedolgozzuk,majd fóliába csomagolva fél óráig a hűtőben pihentetjük.Addig meghámozzuk az almát,majd lereszeljük,megcukrozzuk és rövid időre állni hagyjuk.A tésztát kétfelé osztjuk, kinyújtjuk az egyik lapot,beletesszük a tepsibe. Meghintjük búzadarával (hogy az alma levét felszívja) majd a kifacsart almát szétterítjük a tésztalapon.Ismét meghintjük búzadarával,majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.Tetejét bekenjük a tojásfehérjével (lehet tenni a fehérjékhez még egy egész tojást) és megkenjük vele a tészta tetejét.Villával megszurkáljuk.Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

  edes, 22:46 Itt megírhatod a véleményed edes


Túró rudi szelet!

A tésztához:
8 dkg vaj
2 egész tojás
15 dkg cukor
25 dkg liszt
1 kk szalalkáli

A töltelékhez:
50 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg cukor
reszelt citromhéj
2 cs vaníliás cukor

Csokimáz:
12 dkg porcukor
6 ek forró víz
3 dkg vaj
3 dkg kakaópor

Elkészítés:
A tészta alapanyagait összegyúrjuk,majd kétfelé osztjuk.Kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátán kisütjük.(A tepsi mérete 26 x 36 cm,a sütési hő pedig 170 fok/ légkeverés.)A töltelék alapanyagait összekeverjük,majd a kisütött két tésztalap közé töltjük.A csokimázhoz a porcukrot és a kakaóport összekeverjük,majd teszünk bele 6 evőkanál forró vizet és végül a vajat.Jól összedolgozzuk és a süti tetejét bevonjuk vele.
Fontos,hogy a sütit csak másnap szabad szeletelni,mert a tésztának meg kell puhulnia.

  edes, 22:43 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. október 21., szerda Nekem tetszik!
0  


KRÁTER SÜTEMÉNY

Hozzávalók:

1 cs. vaníliás puding

4 dl tej

3 evőkanál cukor

*

3 db tojás

12 dkg porcukor

½ cs vaníliás cukor

½ dl tej

½ dl étolaj

12 dkg liszt

1 evőkanál kakaó

½ cs sütőpor

1 db tejföl (kicsi)


Megfőzzük a pudingot és hagyjuk kihűlni.


A tészta elkészítése:


A 3 tojás sárgáját a 12 dkg porcukorral a ½ cs vaníliás cukorral,a 1/ dl tejjel habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a a ½ dl étolajat, a 12 dkg lisztet,az 1 evőkanál kakaót,a ½ cs sütőport, majd a legvégén a tojásfehérjét.

Kis tepsibe, előmelegített sütőben sütjük . A tepsit sütőpapírral béleljük, majd a masszát beleöntjük. Teás kanállal kis halmokban tegyük rá a kihűlt pudingot – ami el fog süllyedni, és sülés után csak kis kráter marad a felszínen - . Kb 180 fokon 30 percig sütjük.
1 db tejfölt 2 evőkanál cukorral, és 1 cs vaníliás cukorral elkeverünk majd a kisült forró süti tetejére kenjük vékonyan, egyenletesen, többször – a sütőpapírt célszerű előtte leszedni - .A rákent tejfölt felszívja és szép fényes máz lesz rajta. Majd hagyjuk kihűlni Másnap is finom,puha süti, már ha marad belőle.

  edes, 8:48 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. október 15., csütörtök Nekem tetszik!
0  


Kávés-kókuszos szelet

Hozzávalók:
A tésztához:
7 tojás fehérje
20 dkg cukor
20 dkg kókuszreszelék
6 ek. liszt

A krémhez:
7 tojás sárgája
20 dkg cukor
4 adag feketekávé
4 kanál rétesliszt
25 dkg margarin

A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a lisztet. Sütőpapírral borított tepsiben (25x30 cm) 180 fokos sütőben megsütjük.
A tojássárgákat 20 dkg cukorral, a kávéval és a rétesliszttel gőz fölött kevergetve sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük, majd elkeverjük benne a margarint.
A krémet a kihűlt tésztára kenjük, tetszés szerint tortadarával/csokival díszítjük. Vizes késsel szeleteljük.



  edes, 21:49 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. október 13., kedd Nekem tetszik!
0  


Gesztenyés ostya

1 csomag 6 lapos ostya
Krémhez:
25 dkg kristálycukor
2 dkg rétesliszt
2 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg gesztenyemassza
1 evőkanál rum
2 evőkanál kakaópor

Elkészítés:
Egy lábosban a kristálycukrot, a lisztet összekeverjük, majd beleöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 10 percig főzzük. Ezután beletesszük a margarint, a felengedett gesztenye masszából 20 dkg-ot. Még így együtt kb. 6 percig főzzük kevergetés mellett.
Majd a tűzről levéve kihűtjük,és közben belekeverjük az 1 evőkanál rumot. Ezután megkenünk 3 ostyalapot. A maradék krémhez hozzákeverjük a 2 evőkanál kakaóport, és rákenjük a még megmaradt 3 lapra. A tetejére végül ráreszeljük az 5 dkg gesztenye masszát. Hideg helyre tesszük 1 napig. Másnap már szeletelhető.

  edes, 13:29 Itt megírhatod a véleményed edes


Kefires piskóta

Hozzávalók:1 pohár kefir (a 2 dl-es), 2 kefires pohár kristálycukor, 2 és fél kefires pohár liszt, 3 tojás, fél kefires pohár olaj, 1 sütőpor.
A hozzávalókat bármilyen sorrendben összekeverjük zsírozott (vagy vajazott), lisztezett tepsiben sütjük, közepes lángon. Tűpróbával ellenőrzöm, hamar kész. Nagyon gyors, egyszerű elkészíteni.

Meglehet bolondítani ezt a receptet úgy hogy 2 meghámozott almát apró kockára vágok, belekeverem a kavart süteményalapba és még 2 teáskanál fahéjat vegyítek hozzá. Vagy ha nem fahéjas almás verziót akarok akkor bármilyen gyümölcskockákkal gazdagíthatjuk (sárgabarack pl.).

Muffin sütőben is süthetjük őket, jó étvágyat mindenkinek!

  edes, 13:18 Itt megírhatod a véleményed edes


Kávés csokoládészelet

Hozzávalók:
150 dkg tortabevonó étcsokoládé, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 150 ml erős kávé, 50 ml rum, 5 dkg csokoládéreszelék
Elkészítés:
A tortabevonó csokoládét nagyobb darabokra törjük, és a vajjal egy kis edényben alacsony hőfokon, vízgőz fölött kenhető masszává keverjük. A cukrot, a vaníliás cukrot, a 3 tojást kikeverjük, majd beleöntjük a rumot, a kávét és a csokoládémasszát. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és robotgéppel csomómentesre keverjük. Belekavarjuk a csokoládéreszeléket is. A tésztát egy 25 x 11 cm-es kikent, kilisztezett szögletes formába öntjük, és a előmelegített sütőben 180 fokon (légkeverésnél 160 fok) kb. 40 percig sütjük. 5-10 percig a formában hagyjuk pihenni, majd kivesszük és sütőpapírral fedett süteményrácson hagyjuk hűlni.

  edes, 13:17 Itt megírhatod a véleményed edes


Csíkos kekszes

Hozzávalók:
15 dkg sütőmargarin, 15 dkg porcukor, 1 adag kávé, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál liszt, 1 csomag csokoládés vagy puncs ízű pudingpor (a csokoládés pudinghoz 2 kanál kakaó, a puncsoshoz 1/2 dl rum vagy rumaroma), 3 dl tej, 1 nagy csomag Albert keksz; a díszítéshez: kókuszreszelék
Elkészítés:
A vajat, a porcukrot, a kávét összemelegítjük. A vaníliás cukrot, a lisztet, a pudingport, a kakaót vagy rumot a tejjel simára keverjük, a kávés masszához öntjük és felfőzzük. Amikor felfőtt, a tűzről lehúzzuk, a kekszeket egyesével megkenjük a masszával, és egymáshoz ragasztjuk. A kekszrudat a pudingos masszával kívülről is megkenjük, és kókuszreszelékkel bevonjuk. Hűtőben dermedni hagyjuk, majd ferdén felszeleteljük.
(Ha kakaós Albert kekszet veszünk, vaníliás vagy puncs ízű pudingporból készíthetjük el a krémet, és még 1 csomag vaníliás cukrot is adhatunk hozzá.)

  edes, 13:09 Itt megírhatod a véleményed edes
[2011-04-19]
[2011-04-18]
[2010-09-17]
[2010-09-14]
[2010-09-09]
[2010-08-30]
[2010-08-27]
[2010-08-25]
[2010-08-18]
[2010-07-24]
[2010-07-23]
[2010-06-22]
[2010-05-15]
[2010-03-12]
[2009-11-17]
[2009-11-12]
[2009-11-11]
[2009-10-26]
[2009-10-21]
[2009-10-15]
[2009-10-13]
[2009-09-29]
[2009-09-09]
[2009-08-31]
[2009-06-22]
[2009-06-21]
[2009-06-11]
[2009-06-09]
[2009-06-03]
[2009-06-01]
[2009-05-25]
[2009-04-21]
[2009-04-12]
[2009-04-04]
[2009-04-03]
[2009-04-01]
[2009-03-31]
[2009-03-30]



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.