CsodaCsiga Flap
Naplk 2024. prilis 18.   cstrtk   Andrea, Ilma, Apoll, Uzor, Verner   
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi



edes naplja

  2010. jnius 22., kedd Nekem tetszik!
0  
Csíkos süti:


Hozzávalók egy közepes tepsihez (Kb. 40 darab):

A tésztához:

3 x 1,5 dl tejföl
3 x 1 tojás
3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 x 5 evõkanál liszt
3 x 5 evõkanál kristálycukor
5 evõkanál kakaópor vagy 5 evõkanál darált mák vagy 5 evõkanál darált dió

A krémhez:

1 liter tej
8 evõkanál búzadara
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg vaj
15 dkg porcukor (az eredeti receptben 25 dkg)

A tetejére:

Néhány evõkanál darált dió, csokireszelék, és fél szem diók


A sütõt 180 fokra elõmelegítjük. Három egyforma sütõpapír darabot vágunk. Az elsõvel kibéleljük a tepsit. 1 egész tojást habosra keverünk 5 evõkanál kristálycukorral. Hozzáadunk 1,5 dl tejfölt, 5 evõkanál lisztet és a mokkáskanál szódabikarbónát. Simára keverjük, végül hozzáadunk 5 evõkanál darált diót. A masszát a kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és megsütjük. Míg az elsõ tészta sül, elkészítjük a második adag masszát, csak a dió helyett mákot teszünk bele. Ha az elsõ adag tészta kisült, deszkára borítjuk. A tepsibe új adag sütõpapírt teszünk, és a mákos masszát az elõzõhöz hasonlóan kisütjük. Ugyanígy készítjük el a kakaós tésztát, de azt benne hagyjuk a tepsiben.
A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett beleszórjuk a grízt, vagyis a búzadarát. Addig fõzzük kevergetve, míg be nem sûrûsödik. Ha kész, érdemes az edényt hideg vízbe állítani, hogy gyorsan hûljön. A vajat habosra keverjük a cukorral (én úgy éreztem, elég lesz a kisebb mennyiség is), és mikor a tejbegríz kihûlt, akkor azt is belekeverjük.
A krémet háromfelé osztjuk. A tepsiben maradt kakaós tésztát megkenjük. Ráborítjuk a mákosat, és a második réteg krémet is rákenjük. A diós megy a tetejére, de a sorrenden lehet változtatni.
Végül a sütemény tetejét is megkenjük a harmadik adag krémmel, és rászórjuk a darált diót, a csokireszeléket, vagy kinek mije van. A fél diók is jól mutatnak rajta. Hûtés után takaros kockákra vágjuk

Óriási adag, fele is elég lenne. :)

  edes, 9:52 Itt megrhatod a vlemnyed edes
Karamell szelet:



Hozzávalók

Tésztához:
20 dkg cukor
1 dl és 3 evõkanál tej
10 dkg margarin
1 tojás
3/4ed csomag szalakáli
liszt

Krémhez:
5 dl tej
3 csomag karamell puding
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

Tetejére:
tortabevonó csokoládé


Elkészítés
1. A cukrot alacsony tûzön megpirítjuk, majd 1 dl tejjel felöntjük.

2. Amint kihûlt, hozzáadjuk a 10 dkg margarint, a tojást, és a 3 evõkanál tejben elkevert szalakálit.

3. Addig adagolunk hozzá lisztet, amíg egy könnyen sodorható tésztát kapunk. 4 db közepes tepsi nagyságú lapot nyújtunk belõle, majd ezeket egyenként megsütjük.

4. A pudingport egy kevéske hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejben megfõzzük.

5. A porcukrot a margarinnal krémesre keverjük, és hozzáadjuk a kihûlt pudingot.

6. A krémet elosztjuk a lapok között, a tetejét a megolvasztott tortabevonóval bevonjuk.

  edes, 9:26 Itt megrhatod a vlemnyed edes
Diós-vaníliás süti



Hozzávalók

A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 3 tojás
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- fél csomag sütõpor
- csipetnyi fahéj



A krémhez:

- 2,5 dl tej

- 3 tojássárgája

- 15 dkg porcukor

- fél csomag vaníliás pudingpor

- 3 e.k. cukor

- fél vaníliarúd

- 30 dkg vaj vagy margarin



A tojáshabhoz:

- 3 tojásfehérje

- 12 dkg cukor

- fél citrom leve és héja

- reszelt csokoládé a díszítéshez


Elkészítés

A tésztához válasszuk szét a tojásokat.
A sárgájából, a tejbõl, az olajból illetve a liszt felébõl készítsünk pépet.
A tojásfehérjébõl és a cukorból verjünk habot, majd keverjük bele a pépet.
A diót, fahéjat és a sütõport keverjük el a maradék liszttel, majd óvatosan forgassuk a masszába.

Béleljünk ki egy tepsit sütõpapírral, majd öntsük bele a tésztát. 160 ºC fokos sütõben 30-40 percig süssük.


Míg a tészta sül, nekiláthatunk a krémnek.
Fõzzünk pudingot a pudingporból, tejbõl és cukorból.

A tojássárgáját habosítsuk fel a porcukorral, majd tegyük bele a puha margarint és a vaníliát. Végül öntsük hozzá a kihûlt pudingot, és keverjük össze.

Kenjük a krémet a kihûlt tészta tetejére, majd tegyük hûtõszekrénybe egy rövid idõre.



Verjük fel a tojásfehérjét és a cukrot, majd csurgassuk bele a tojáshabba a citromlevet, és öntsük hozzá a reszelt citromhéjat is.

A tojáshabot kenjük a vaníliás krém tetejére, majd hintsük meg csokiforgáccsal.

  edes, 9:21 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2010. mjus 15., szombat Nekem tetszik!
0  

Kató szelet
Hozzávalók
A tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg cukor
1 sütõpor
3 tojás sárgája
kevés tej

A töltelékhez:
1/2 dl rum
1 evõkanál baracklekvár
1/2 pohár meleg tej
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
10 dkg darált dió
2 kávéskanál kakaópor

A tetejére:
3 tojás fehérje
30 dkg cukor

A díszítéshez:
csokidara

Elkészítés

1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval és annyi tejjel, hogy jól nyújtható legyen.

2. Sima tésztává gyúrjuk, és 3 egyforma lapot sütünk belõle, sütõpapírral bélelt sütõlapon, elõmelegített sütõben, közepes tûznél.

3. A töltelékhez egy lapot összemorzsolunk, a meleg tejjel meglocsoljuk, lekvárt és rumot adunk hozzá.

4. Egy másik tálban a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a diót és a kakaóport is hozzádolgozzuk.

5. A két masszát összekeverjük, és ezt töltjük a megmaradt két lap közé.

6. A tojásfehérjét a cukorral gõz fölött kemény habbá verjük, és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Még melegen meghintjük csokidarával. Másnap forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

  edes, 17:31 Itt megrhatod a vlemnyed edes

Babapiskótás süti
Hozzávalók
Tésztához:
2 evõkanál kakaópor
2 egész tojás
2 evõkanál méz
20 dkg cukor
5 dkg margarin
40 dkg liszt
2 mokkáskanál szódabikarbóna

Krémhez:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor
fél liter tej
6 púpozott evõkanál rétesliszt
2 csomag babapiskóta
2 dl rum

Elkészítés
1. A tésztához valókat - a liszt és a szódabikarbóna kivételével -, gõz fölött 5 percig kevergetjük. A szódabikarbónát a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Simára gyúrjuk, majd két nagy tepsi nagyságú lapot nyújtunk belõle. Sütõpapírral bélelt tepsiben, elõmelegített sütõben, közepes tûznél egyenként megsütjük.

2. A tejet a vaníliás cukrokkal és a liszttel sûrûre fõzzük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihûlt tejes masszát. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém felével, erre rumban megforgatott babapiskótákat helyezünk.

3. Rátesszük a krém másik felével megkent második tésztalapot, krémes felével lefelé. Jól lenyomatjuk és legalább egy napig puhulni hagyjuk.

  edes, 17:15 Itt megrhatod a vlemnyed edes

Citromkrémes szelet
Hozzávalók
Tésztához:
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 kiskanál sütõpor
1 dl tej

Krémhez:
3 tojásfehérje
20 dkg cukor
fél citrom leve
15 dkg vaj

Elkészítés
1. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és a tejet.

2. A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk és belekeverjük a tésztába.

3. Vajazott, lisztezett tepsiben, elõmelegített sütõben, 170°C-on kb. 20 percig sütjük.

4. A citromkrémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és gõz felett verjük tovább. A fél citrom levét csöpögtetve keverjük hozzá.

5. A krémet lehûtjük, közben a vajat habosra keverjük és a kihûlt krémmel összedolgozzuk.

6. A kihûlt tésztát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel. A megtöltött süteményt szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

  edes, 17:13 Itt megrhatod a vlemnyed edes

Rumos félhold
Hozzávalók

A tésztához:
50 dkg liszt
2 evõkanál kakaópor
40 dkg cukor
25 dkg margarin
6 tojás
2,5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütõpor

A mázhoz:
25 dkg porcukor
3 evõkanál kakaópor
2 evõkanál feketekávé
½ dl rum

Elkészítés

1. A puha margarint a kétféle cukorral krémesre keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját is.

2. A tejet is hozzákeverjük, majd a masszához dolgozzuk a sütõporos lisztet és a keményre felvert fehérjéket.

3. A tésztát 2 részre osztjuk, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport.

4. Sütõpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük a tésztákat úgy, hogy a barna legyen alul, a tetejére simítjuk a világos masszát. Elõmelegített sütõben, közepes tûznél megsütjük.

5. A mázhoz valókat jól kikeverjük, hogy sima legyen. Amikor a tészta megsült, 2-3 perc várakozás után a mázat a tetejére öntjük, elsimítjuk, és ha teljesen kihûlt, akkor pogácsaszaggatóval félholdformára kiszaggatjuk.

  edes, 17:11 Itt megrhatod a vlemnyed edes

Mézes-kókuszos kocka
Hozzávalók

A tésztához:
2 tojás
30 dkg cukor
3 dl tej
15 dkg kókuszreszelék
5 dkg olvasztott vaj
6 evõkanál méz
60 dkg liszt
1 csomag sütõpor
1 mokkáskanál mézeskalács fûszerkeverék

A díszítéshez:
10 dkg ét tortabevonó
1 evõkanál étolaj

Elkészítés

1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a langyos tej felét és a kókuszreszeléket.

2. Folyamatos keveréssel beledolgozzuk a mézet, a vajat és a tej másik felét.

3. A lisztet elkeverjük a sütõporral és a fûszerrel, végül ezt is a masszába adjuk.

4. Kikent vagy sütõpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, és elõmelegített sütõben, lassú tûznél megsütjük.

5. A tortabevonót feldaraboljuk, az olajjal elkeverve gõz fölött felolvasztjuk, és a süti tetejére kenjük.

6. Kockára vágva tálaljuk.

  edes, 17:09 Itt megrhatod a vlemnyed edes

Gesztenyés-puncsos szelet
Hozzávalók

Tésztához:
6 tojás
6 evõkanál porcukor
14 dkg darált dió
6 evõkanál liszt
fél csomag sütõpor

Krémhez:
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1/2 dl rum
25 dkg gesztenyemassza
1 puncs pudingpor (fõzõs)
3 dl tej

Mázhoz:
10 dkg tortabevonó csoki
5 dkg vaj

Elkészítés
1. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, közben hozzáadva 6 kanál vizet.

2. A darált diót, a lisztet, és a sütõport elvegyítjük. A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk, és a lisztes keverékkel felváltva óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába.

3. Elfelezzük, sütõpapírral bélelt tepsiben, elõmelegített sütõben, kb. 190°C-on 2 lapot sütünk belõle.

4. A margarint a porcukorral és a rummal jól kikeverjük, majd két felé vesszük. Egyik felébe beledolgozzuk a gesztenye masszát, ezt kenjük az alsó lapra.

5. A pudingot 3 dl tejben sûrûre fõzünk. Ha kihûlt, a margarinos krém másik feléhez adjuk. Rákenjük a gesztenyés krémre és lefedjük a másik lappal.

6. A mázhoz a csokit gõz felett felolvasztjuk, és belekeverünk 5 dkg vajat. A sütemény tetejére kenjük, amit a máz szilárdulása után szeletre vágva tálalunk.

  edes, 17:06 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Egyszerû coffee cake

1 csésze cukor
1 3/4 csésze liszt
2 tk sütõpor
4 ek lágy vaj
1 tojás
1/2 csésze tej
------------------------
1 ek porcukor
1 1/2 tk fahéj

Melegítsd elõ a sütõt 190 fokra.

A lisztet, sütõport és a cukrot szitáld egy keverõtálba. Morzsold el benne a vajat.
Öntsd hozzá a tejet és a tojást, alaposan keverd el.
Kanalazd a tésztát egy kivajazott sütõformába. A tetejét szórd meg a fahéjas cukorral.
Nagyjából 25 percig süsd.

Akkor jó, ha egy villát, vagy hústût beleszúrva már nem ragad rá tészta.

  edes, 12:31 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2010. mrcius 12., pntek Nekem tetszik!
0  
Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

* narancshéj apróra vágva
* narancshéj súlyával egyezõ súlyú kristálycukor
* víz

A kandírozott narancshéj elkészítése:

A narancs héját 3 napig vízben áztatjuk úgy, hogy minden nap átöblítjük és tisztát teszünk rá. A 4. napon kevés vízben, kb. 10 percig fõzzük. Ezután ismét állni hagyjuk másnapig. Másnap a cukor felével megint 10 percig forraljuk. A következõ napon rátesszük a cukor másik felét is, és addik fõzzük amig teljesen elforrja a vizét. Kiszedjük, majd tányéron szétrakjuk és szikkadni hagyjuk.



  edes, 13:39 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. november 17., kedd Nekem tetszik!
0  


Snickers szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

225 g finomliszt
75 g cukor
175 g vaj

A töltelékhez:

200 g vaj
400 g cukrozott sûrített tej (a tubusos)
4 evõkanál cukor
250 g sózott földimogyoró

A csokimázhoz:

125 g tejcsoki
125 g 85%-os étcsoki

Elkészítés:

A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítottam. Kibéleltem sütõpapírral egy 20×25 cm-es kis tepsit és belenyomkodtam. 160 fokos sütõben kb 40 percig sütöttem, míg a teteje egy kis színt kapott. Hagytam kihûlni.

Egy nyeles edényben a mogyoró kivételével kimértem a hozzávalókat és feltettem fõni.
Közben folyamatosan kavargattam. Ahogy felforrt, elkezdett pöfögni, kb 10 perces kavargatás után érezhetõen besûrûsödött és kissé karamellizálódott a massza.
Ekkor belekevertem a mogyorót és a tésztára simítottam.
Mikor kihûlt, a papírt lefejtettem róla és egy tálcára csúsztattam.
Vízfürdõ felett felolvasztottam az étcsoki-tejcsoki keveréket és bevontam a süti tetejét. Hûtõbe raktam, majd egy óra múlva szeleteltem.

  edes, 15:55 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. november 12., cstrtk Nekem tetszik!
0  


Fincsi szelet

Hozzávalók:
40 dkg liszt,
1 sütõpor,
14 dkg cukor,
14 dkg zsír,
1 egész tojás,
1 citrom héja.

Ezt tejjel összegyúrjuk és a tésztát elfelezzük. Felébe 2 kanál kakaót teszünk. A sárga tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral és, kb. 20 dkg darált diót (kevés cukorral)
szórunk rá. Utána kinyújtjuk a barna tésztát és ezzel betakarjuk.

Villával megszurkáljuk és megsütjük. Tetejére: 2 tojás sárgáját, fél citrom levével, 16 dkg porcukorral habosra keverünk. Ha kisült a tészta, rögtön rákenjük.

Jó étvágyat hozzá!

  edes, 1:37 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Epres vaníliakrémes szelet

Hozzávalók:
Tészta:
5 tojás,
12 dkg kristálycukor,
8 dkg liszt,
1 sütõpor,
5 dkg étkezési keményítõ,
5 dkg darált dió.

Töltelék:
3 dl tej,
6 dkg porcukor,
1 zacskó vanília puding,
15 dkg vaj,
2 csomag vaníliás cukor,
10 dkg eperlekvár.

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Belekeverjük a felvert tojásfehérjéket.
Óvatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütõport, a keményítõt, és a diót. Megsütjük, kivajazott, lisztezett tepsiben kb. 200 fokon 15 perc alatt.

Elkészítjük a krémet: A tejbõl, cukorból és a pudingporból takarék lángon fõzzünk olyan sûrû krémalapot, mintha nokedli tészta lenne. Nem kell megijedni, késõbb turmixszal, habverõvel simává lehet dolgozni, ha nagyon összeállna. De ez az alapja, hogy krémünk ne folyjon. Kihûtjük teljesen!
Közben a puha vajat dolgozzuk össze a vaníliacukorral, majd vegyítsük össze a pudingos alappal.




Összeállítás: A tésztát vízszintesen három lappá vágjuk. Az elsõt megkenjük a lekvár felével, majd a krém harmadával. Ráborítjuk a második lapot. Erre jön ismét, a lekvár másik fele, a krém következõ harmada. Beborítjuk a harmadik lappal. Erre kerül az utolsó harmad krém. Idényben lehet eperszeletekkel díszíteni. A képen házi rumos meggy van rajta, lévén húsvétkor készült. Tálalásig hûvös helyre tesszük.

Nem olyan bonyolult, mint elsõre tûnik. Jó munkát kívánok!

  edes, 1:34 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. november 11., szerda Nekem tetszik!
0  


Marlenka ( fehér csokoládés )
Hozzávalók x személyre:
300 g liszt
200 g kukoricakeményítõ
250 g vaj
2-3 evõkanál méz (erdei)
200 g cukor (barna)
1 evõkanál szódabikarbóna
1 teáskanál ecet

10 g csomag vaníliás cukor (elhagyható)
2 tojás
2-3 evõkanál cukrozatlan kakaópor

Krém:
3 tubus (kb. 500 ml) sûrített tej
250 g vaj
200 g fehér csokoládé



Elkészítés:

Öntsük a sûrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk az üvegre a tetejét. Tegyük vízzel teli lábasba, hogy a víz éppen az üveg teteje alá érjen, és fõzzük a sûrített tejet 3 órán keresztül.

Közben egy másik lábasba tegyünk fel vizet fõni, egy harmadikban pedig keverjük össze a mézet, a cukrot, a vajat és a tojásokat. Gõz fölött, állandó kevergetés közben sûrítsük be a masszát (kb. 40-45 perc). Amikor a szirup elég sûrû lett, vegyük le a tûzrõl és hagyjuk kb. 15 percig hûlni. Egy kisebb tálban keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá a kukoricakeményítõvel, kakaóporral elkevert lisztet. Gyúrjunk az egészbõl rugalmas tésztát; ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet (kb. 30 g), majd letakarva, szobahõmérsékleten pihentessük 2-3 órán keresztül.

Amikor a sûrített tej eléggé karamell színû lett a befõttes üvegben, még forrón öntsük egy tálba, és az apróra tördelt fehércsokoládé darabkákat keverjük hozzá. Egy másik tálban, kézi habverõvel keverjük habosra a vajat, és adjuk hozzá a már kihûlt karamellizált sûrített tejet.

A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlõ részre. Vágjunk le 5 egyforma méretû sütõpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk a lisztezett papíron 2-3 mm vastagságúra. A kinyújtott tészta mérete akkora legyen, hogy egy tepsire ráférjen. Közben a sütõt kapcsoljuk 180 ºC-ra. Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és az aljára óvatosan csúsztassuk a tésztát sütõpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihûlni.

Rétegezésnél lehetõleg abba a tepsibe tegyük a süteményt, amelyiken sütöttük a lapokat. A papírt óvatosan húzzuk le, a széleket vigyázva vágjuk le, és tegyük félre. Minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel, úgy hogy legfölülre is krém kerüljön. Erre a krémrétegre morzsoljuk a félretett széleket.

Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 3-4 napig tegyük hûvösebb helyre.
Amikor megpuhult, szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

* Állandóan kevergetni kell a mézes-tojásos masszát, különben a tojás kicsapódik, és darabos lesz a szirup. Közben vigyázzunk, hogy a felfelé áramló gõz ne égesse meg a kezünket!
* A lisztet a még meleg masszához gyúrjuk, így könnyebb összedolgozni.
* A fehér csokoládét a még szinte forró sûrített tejhez keverjük, hogy az el tudjon olvadni. A habosra kevert vajhoz azonban már hidegen adjuk a csokoládés sûrített tejet, egyébként a vaj felolvad, és késõbb kicsapódik a krémbõl. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverõvel verjük fel a krémet, amikor már a vaj tényleg kihûlt.
* A tésztákat egyenesen a sütõpapíron nyújtsuk ki, mert könnyen szakad, nagyon nehéz lenne ide-oda helyezni. A közepén nyújtsunk rajta sokat, a szélei egyébként is vékonyra sikerülnek.
* Sütés közben vigyázzunk, a mézes tészta könnyen megég, megkeseredik.
* A kisült lapokat nagyon óvatosan kezeljük, mert könnyen törnek. Egyébként nincs nagy baj, ha egy-két lap eltörik, mert a kész édességet úgyis szeletekre vágjuk, így nem annyira látszódik a törés.
* Érdemes a tálalás elõtti este szobahõmérsékletre tenni a süteményt, letakarás nélkül. Úgy vettem észre, ilyenkor puhább lesz a marlenka.

  edes, 14:24 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Tejes pite

Hozzávalók:

5 tojássárgája
30 g vaníliás cukor
150 g kristálycukor
100 g margarin
250 g liszt
1 liter tej
5 tojásfehérje felverve

1 citrom reszelt héja
margarin a tepsi kikenéséhez és a tetejére
zsemlemorzsa



Elkészítés:

A tojások sárgáit keverjük össze a vaníliás cukorral, kristálycukorral, csipet sóval, majd adjuk hozzá a margarint. Reszeljük bele egy citrom héját. Kisebb adagokban adjuk a masszához a lisztet és a tejet, jól elkeverve, hogy ne legyen benne csomó.

Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd nagyon óvatosan, alulról fölfelé keverjük a tésztához.

Egy közepes tepsit vastagon vajazzunk ki, majd hintsük meg vékonyan zsemlemorzsával. Öntsük a tepsibe a habos palacsintatésztát, és szórjunk a tetejére margarin darabkákat. Hideg sütõbe téve, kapcsoljuk a hõmérsékletet 150 ºC-ra és süssük a süteményt 1 órán keresztül, míg szép barna színt nem kap a teteje.

Sütés után a sütõbõl kivéve pihentessük a pitét, majd vágjuk nagy kockákra. Tálalásnál adhatunk hozzá sárgabaracklekvárt, de magában is nagyon finom, különleges édesség.


Tipp:

* Könnyebb, és gyorsabb a tésztát kézi robotgéppel csomómentesre keverni.
* Semmilyen fúvatót – sütõpor, szódabikarbóna – nem szabad hozzáadni a tésztához. Így marad „szalonnás” és finom a pite alja.
* A tojások fehérjét mindig hûtsük le, mielõtt felvernénk. Csipet sóval, vagy pár csepp citromlével könnyebben verhetünk kemény habot.
* Elõször a hab felét keverjük a masszához gyorsan, míg a másik felét óvatosan adagoljuk hozzá, hogy ne törjön össze.


Jó étvágyat!

  edes, 13:27 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. oktber 26., htf Nekem tetszik!
0  


Kakaós kocka!

40 dkg liszt
2,5 dl tej
35 dkg cukor
2 egész tojás
2 dl olaj
1 kk szódabikarbóna
3 ek bármilyen lekvár
2 kk kakaó
csipet só


Elkészítés:
Összekeverjük a hozzávalókat.Zsírozott, lisztezett gáztepsibe öntjük, majd 200 fokra elõmelegített sütõben addig sütjük, ameddig a széle el nem válik a tepsitõl.

  edes, 23:10 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Narancs szelet!

A rózsaszín tésztához:
4 egész tojás
2 cs puncs-,vagy eper ízû pudingpor
1 kk sütõpor

A sárga piskótához:
4 egész tojás
4 ek kristálycukor
4 ek liszt
1 kk sütõpor

Krémhez:
1 cs vanília ízû pudingpor
3 dl tej
20 dkg margarin
cukor (ízlés szerint)

Elkészítés:

A rózsaszín tészta készítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan beleadagolva a cukrot,a tojások sárgáját,majd végül a pudingporral elkevert sütõport.Közepesen meleg (kb 180 fokos) sütõben, vajazott-lisztezett õzgerinc formában kisütjük.

A sárga piskóta készítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan adagoljuk bele a cukrot,a tojást,a lisztet és a sütõport.Sütõpapírral bélelt, közepes méretû tepsiben,közepes lángon kisütjük.

A krém készítése:
A pudingporból 3 dl tejjel sûrû pépet fõzünk.
Ha kihûlt,a margarint ízlés szerinti mennyiségû cukorral habosra keverjük és a pudingos péphez vegyítjük.

Összeállítás:
A rózsaszín piskótát hosszanti irányban 4 részre vágjuk,megtöltjük a krémmel, majd összeillesztjük. Tetejét is bekenjük a krémmel.
Erre borítjuk a sárga piskótát,amit méretre vágunk, hogy szépen illeszkedjen az õzgerinc formához. Így lesz narancs-szelet alakú a sütink.

  edes, 22:57 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Emeletes süti!

Tésztához:

50 dkg liszt
15 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
2 db tojás
4 ek méz
1 cs sütõpor
kevés tej (az összegyúráshoz, ha szükséges)
pici reszelt gyömbér

Krémhez:

7 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
2 ek liszt
25 dkg vaj
20 dkg porcukor

Töltelékhez:

2-3 db konzerv barack (vagy 1 cs zselécukor)
0,5 dl rum
2 ek kakaó
1 cs babapiskóta

Mázhoz:

1 tábla étcsokis tortabevonó

Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk,ha szükséges, kevés tejet használjunk az összegyúráshoz.
A tésztát három részre osztjuk és vékonyra nyújtjuk. (kb. 40 cm x 20 cm-esre)
Erõs tûzön,tepsi hátán világosra sütjük. (Vigyázzunk nagyon könnyen megég!)Laponként kb 10 perces sütési idõvel számolhatunk.A tejet a pudingporral és a liszttel sûrûre fõzzük és kihûtjük.A vajat kikeverjük a cukorral,majd alaposan hozzákeverjük a kihûlt pépet.Két részre osztjuk.Az egyik felébe belekeverjük a kakaót,a másikba a darabolt barackot,vagy zselét.
Kevés rumot adunk a krémhez.Az alsó lapot megkenjük a kakaós krém felével és rárakjuk a rumba áztatott babapiskótát.Rákenjük a maradék kakaós krémet.Rátesszük a második lapot.
Erre kenjük a barackos krémet és befedjük a harmadik lappal.Gõz felett megolvasztjuk a tortabevonót és a tetejére simítjuk.Másnap szeleteljük.

  edes, 22:55 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Rezi mákos!

Mákos tésztához:
1 tojás
5 ek darált mák
5 ek liszt
5 ek cukor
1 mk szódabikarbóna
2 dl tejföl

Diós tésztához:
1 tojás
5 ek darált dió
5 ek liszt
5 ek cukor
1 mk szódabikarbóna
2 dl tejföl

Kakaós tésztához:
1 tojás
3 ek kakaópor
5 ek liszt
5 ek cukor
1 mk szódabikarbóna
2 dl tejföl

Krémhez:
9 dl tej
8 ek búzadara
25 dkg margarin
20 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor

Tetejére:
csokimáz (csokoládé és vaj 2:1 arányú egyvelege)

Elkészítés:
A hozzávalókat a 3 féle tésztához külön-külön összedolgozzuk és egyesével megsütjük
(elõmelegített,közepesen meleg sütõben).A krémhez a tejet a búzadarával felforraljuk,azaz tejbedarát készítünk.A puha margarint a kétféle cukorral sima állagúra kikeverjük.Miután a tejbedara kihûlt,a vajas krémet hozzáadjuk és összedolgozzuk.A tésztalapokat a krémmel betöltjük (alulra kerül a diós tészta,középre a kakaós,felülre pedig a mákos).A süti tetejét csokimázzal bevonjuk:a darabokra tört csokit megolvasztjuk,majd belekeverjük a fele mennyiségû vajat.

  edes, 22:51 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Amerikai krémes!

A tésztához:

7 tojás sárgája
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 cs sütõpor
2 ek kakaó
13 ek víz

A krémhez:

7 tojás fehérje
7-10 ek cukor
2 cs vaníliás pudingpor
6 dl víz

Díszítéshez:

3-4 dl tejszín (vagy Hulala)
reszelt csokoládé

Elkészítés:
A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral,vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütõporos lisztet és a kakaót.Közepes lángon (kb 180 fok) kb. 20 percig sütjük.(A tepsi mérete: 27 x 37 cm.)A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.A pudingport a vízzel simára keverjük és felfõzzük. Még forrón összekeverjük a habbal és a tészta tetejére kenjük.További 10-15 percig szintén közepes hõmérsékletû sütõben sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihûlni.A tejszínt kemény habbá verjük és a teljesen kihûlt tészta tetejére kenjük. Reszelt csokoládéval jól megszórjuk.

  edes, 22:49 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Háztartási kekszes francia krémes!

1 zacskó négyzet alakú háztartási keksz (kb. 70-80 db keksz)
3 cs vanília ízû pudingpor
8 dl tej
20 dkg porcukor
25 dkg sótlan vaj
50 dl tejszín
2 cs vaníliás cukor
1 tábla tortabevonó

Elkészítés:
A keksz felét téglalap alakzatban egy tálcára rendezzük.A vanília ízû pudingporokat megfõzzük a tejben.A porcukrot kikeverjük a sótlan vajjal.Ha kihûlt a puding,összekeverjük ezzel a vajas krémmel.A krémet óvatosan rákenjük a tálcára lerakott kekszekre.Vigyázzunk,hogy a kekszek ne mozduljanak el közben!A tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral és rákenjük a sárga krém tetejére.Erre rátesszük a zacskó keksz másik felét,majd ezeket a kekszeket felolvasztott tortabevonóval kenjük be.

  edes, 22:48 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Mesealmás!

A tésztához:

50 dkg liszt
20 dkg puha margarin
10 dkg cukor
1 egész tojás
1 kis doboz tejföl
1/2 cs sütõpor
csipetnyi só
pár ek búzadara (hintéshez)

Töltelékhez:
1,5 kg alma
cukor (ízlés szerint)
2-3 cs vaníliás cukor

Elkészítés:
A margarint a cukorral és a tojás sárgájával habosra keverjük.Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet,csipetnyi sót és a tejfölt.Összedolgozzuk,majd fóliába csomagolva fél óráig a hûtõben pihentetjük.Addig meghámozzuk az almát,majd lereszeljük,megcukrozzuk és rövid idõre állni hagyjuk.A tésztát kétfelé osztjuk, kinyújtjuk az egyik lapot,beletesszük a tepsibe. Meghintjük búzadarával (hogy az alma levét felszívja) majd a kifacsart almát szétterítjük a tésztalapon.Ismét meghintjük búzadarával,majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.Tetejét bekenjük a tojásfehérjével (lehet tenni a fehérjékhez még egy egész tojást) és megkenjük vele a tészta tetejét.Villával megszurkáljuk.Légkeveréses sütõben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

  edes, 22:46 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Túró rudi szelet!

A tésztához:
8 dkg vaj
2 egész tojás
15 dkg cukor
25 dkg liszt
1 kk szalalkáli

A töltelékhez:
50 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg cukor
reszelt citromhéj
2 cs vaníliás cukor

Csokimáz:
12 dkg porcukor
6 ek forró víz
3 dkg vaj
3 dkg kakaópor

Elkészítés:
A tészta alapanyagait összegyúrjuk,majd kétfelé osztjuk.Kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátán kisütjük.(A tepsi mérete 26 x 36 cm,a sütési hõ pedig 170 fok/ légkeverés.)A töltelék alapanyagait összekeverjük,majd a kisütött két tésztalap közé töltjük.A csokimázhoz a porcukrot és a kakaóport összekeverjük,majd teszünk bele 6 evõkanál forró vizet és végül a vajat.Jól összedolgozzuk és a süti tetejét bevonjuk vele.
Fontos,hogy a sütit csak másnap szabad szeletelni,mert a tésztának meg kell puhulnia.

  edes, 22:43 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. oktber 21., szerda Nekem tetszik!
0  


KRÁTER SÜTEMÉNY

Hozzávalók:

1 cs. vaníliás puding

4 dl tej

3 evõkanál cukor

*

3 db tojás

12 dkg porcukor

½ cs vaníliás cukor

½ dl tej

½ dl étolaj

12 dkg liszt

1 evõkanál kakaó

½ cs sütõpor

1 db tejföl (kicsi)


Megfõzzük a pudingot és hagyjuk kihûlni.


A tészta elkészítése:


A 3 tojás sárgáját a 12 dkg porcukorral a ½ cs vaníliás cukorral,a 1/ dl tejjel habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a a ½ dl étolajat, a 12 dkg lisztet,az 1 evõkanál kakaót,a ½ cs sütõport, majd a legvégén a tojásfehérjét.

Kis tepsibe, elõmelegített sütõben sütjük . A tepsit sütõpapírral béleljük, majd a masszát beleöntjük. Teás kanállal kis halmokban tegyük rá a kihûlt pudingot – ami el fog süllyedni, és sülés után csak kis kráter marad a felszínen - . Kb 180 fokon 30 percig sütjük.
1 db tejfölt 2 evõkanál cukorral, és 1 cs vaníliás cukorral elkeverünk majd a kisült forró süti tetejére kenjük vékonyan, egyenletesen, többször – a sütõpapírt célszerû elõtte leszedni - .A rákent tejfölt felszívja és szép fényes máz lesz rajta. Majd hagyjuk kihûlni Másnap is finom,puha süti, már ha marad belõle.

  edes, 8:48 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. oktber 15., cstrtk Nekem tetszik!
0  


Kávés-kókuszos szelet

Hozzávalók:
A tésztához:
7 tojás fehérje
20 dkg cukor
20 dkg kókuszreszelék
6 ek. liszt

A krémhez:
7 tojás sárgája
20 dkg cukor
4 adag feketekávé
4 kanál rétesliszt
25 dkg margarin

A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a lisztet. Sütõpapírral borított tepsiben (25x30 cm) 180 fokos sütõben megsütjük.
A tojássárgákat 20 dkg cukorral, a kávéval és a rétesliszttel gõz fölött kevergetve sûrûre fõzzük. Langyosra hûtjük, majd elkeverjük benne a margarint.
A krémet a kihûlt tésztára kenjük, tetszés szerint tortadarával/csokival díszítjük. Vizes késsel szeleteljük.



  edes, 21:49 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. oktber 13., kedd Nekem tetszik!
0  


Gesztenyés ostya

1 csomag 6 lapos ostya
Krémhez:
25 dkg kristálycukor
2 dkg rétesliszt
2 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg gesztenyemassza
1 evõkanál rum
2 evõkanál kakaópor

Elkészítés:
Egy lábosban a kristálycukrot, a lisztet összekeverjük, majd beleöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 10 percig fõzzük. Ezután beletesszük a margarint, a felengedett gesztenye masszából 20 dkg-ot. Még így együtt kb. 6 percig fõzzük kevergetés mellett.
Majd a tûzrõl levéve kihûtjük,és közben belekeverjük az 1 evõkanál rumot. Ezután megkenünk 3 ostyalapot. A maradék krémhez hozzákeverjük a 2 evõkanál kakaóport, és rákenjük a még megmaradt 3 lapra. A tetejére végül ráreszeljük az 5 dkg gesztenye masszát. Hideg helyre tesszük 1 napig. Másnap már szeletelhetõ.

  edes, 13:29 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Kefires piskóta

Hozzávalók:1 pohár kefir (a 2 dl-es), 2 kefires pohár kristálycukor, 2 és fél kefires pohár liszt, 3 tojás, fél kefires pohár olaj, 1 sütõpor.
A hozzávalókat bármilyen sorrendben összekeverjük zsírozott (vagy vajazott), lisztezett tepsiben sütjük, közepes lángon. Tûpróbával ellenõrzöm, hamar kész. Nagyon gyors, egyszerû elkészíteni.

Meglehet bolondítani ezt a receptet úgy hogy 2 meghámozott almát apró kockára vágok, belekeverem a kavart süteményalapba és még 2 teáskanál fahéjat vegyítek hozzá. Vagy ha nem fahéjas almás verziót akarok akkor bármilyen gyümölcskockákkal gazdagíthatjuk (sárgabarack pl.).

Muffin sütõben is süthetjük õket, jó étvágyat mindenkinek!

  edes, 13:18 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Kávés csokoládészelet

Hozzávalók:
150 dkg tortabevonó étcsokoládé, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütõpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 150 ml erõs kávé, 50 ml rum, 5 dkg csokoládéreszelék
Elkészítés:
A tortabevonó csokoládét nagyobb darabokra törjük, és a vajjal egy kis edényben alacsony hõfokon, vízgõz fölött kenhetõ masszává keverjük. A cukrot, a vaníliás cukrot, a 3 tojást kikeverjük, majd beleöntjük a rumot, a kávét és a csokoládémasszát. Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és robotgéppel csomómentesre keverjük. Belekavarjuk a csokoládéreszeléket is. A tésztát egy 25 x 11 cm-es kikent, kilisztezett szögletes formába öntjük, és a elõmelegített sütõben 180 fokon (légkeverésnél 160 fok) kb. 40 percig sütjük. 5-10 percig a formában hagyjuk pihenni, majd kivesszük és sütõpapírral fedett süteményrácson hagyjuk hûlni.

  edes, 13:17 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Csíkos kekszes

Hozzávalók:
15 dkg sütõmargarin, 15 dkg porcukor, 1 adag kávé, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál liszt, 1 csomag csokoládés vagy puncs ízû pudingpor (a csokoládés pudinghoz 2 kanál kakaó, a puncsoshoz 1/2 dl rum vagy rumaroma), 3 dl tej, 1 nagy csomag Albert keksz; a díszítéshez: kókuszreszelék
Elkészítés:
A vajat, a porcukrot, a kávét összemelegítjük. A vaníliás cukrot, a lisztet, a pudingport, a kakaót vagy rumot a tejjel simára keverjük, a kávés masszához öntjük és felfõzzük. Amikor felfõtt, a tûzrõl lehúzzuk, a kekszeket egyesével megkenjük a masszával, és egymáshoz ragasztjuk. A kekszrudat a pudingos masszával kívülrõl is megkenjük, és kókuszreszelékkel bevonjuk. Hûtõben dermedni hagyjuk, majd ferdén felszeleteljük.
(Ha kakaós Albert kekszet veszünk, vaníliás vagy puncs ízû pudingporból készíthetjük el a krémet, és még 1 csomag vaníliás cukrot is adhatunk hozzá.)

  edes, 13:09 Itt megrhatod a vlemnyed edes



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.