2010. jnius 22., kedd |
|
|
0 |
|
|
Csíkos süti:
Hozzávalók egy közepes tepsihez (Kb. 40 darab):
A tésztához:
3 x 1,5 dl tejföl 3 x 1 tojás 3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna 3 x 5 evõkanál liszt 3 x 5 evõkanál kristálycukor 5 evõkanál kakaópor vagy 5 evõkanál darált mák vagy 5 evõkanál darált dió
A krémhez:
1 liter tej 8 evõkanál búzadara 2 csomag vaníliás cukor 25 dkg vaj 15 dkg porcukor (az eredeti receptben 25 dkg)
A tetejére:
Néhány evõkanál darált dió, csokireszelék, és fél szem diók
A sütõt 180 fokra elõmelegítjük. Három egyforma sütõpapír darabot vágunk. Az elsõvel kibéleljük a tepsit. 1 egész tojást habosra keverünk 5 evõkanál kristálycukorral. Hozzáadunk 1,5 dl tejfölt, 5 evõkanál lisztet és a mokkáskanál szódabikarbónát. Simára keverjük, végül hozzáadunk 5 evõkanál darált diót. A masszát a kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és megsütjük. Míg az elsõ tészta sül, elkészítjük a második adag masszát, csak a dió helyett mákot teszünk bele. Ha az elsõ adag tészta kisült, deszkára borítjuk. A tepsibe új adag sütõpapírt teszünk, és a mákos masszát az elõzõhöz hasonlóan kisütjük. Ugyanígy készítjük el a kakaós tésztát, de azt benne hagyjuk a tepsiben. A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett beleszórjuk a grízt, vagyis a búzadarát. Addig fõzzük kevergetve, míg be nem sûrûsödik. Ha kész, érdemes az edényt hideg vízbe állítani, hogy gyorsan hûljön. A vajat habosra keverjük a cukorral (én úgy éreztem, elég lesz a kisebb mennyiség is), és mikor a tejbegríz kihûlt, akkor azt is belekeverjük. A krémet háromfelé osztjuk. A tepsiben maradt kakaós tésztát megkenjük. Ráborítjuk a mákosat, és a második réteg krémet is rákenjük. A diós megy a tetejére, de a sorrenden lehet változtatni. Végül a sütemény tetejét is megkenjük a harmadik adag krémmel, és rászórjuk a darált diót, a csokireszeléket, vagy kinek mije van. A fél diók is jól mutatnak rajta. Hûtés után takaros kockákra vágjuk
Óriási adag, fele is elég lenne. :)
edes, 9:52
|
|
|
Karamell szelet:
Hozzávalók
Tésztához: 20 dkg cukor 1 dl és 3 evõkanál tej 10 dkg margarin 1 tojás 3/4ed csomag szalakáli liszt
Krémhez: 5 dl tej 3 csomag karamell puding 25 dkg margarin 25 dkg porcukor
Tetejére: tortabevonó csokoládé
Elkészítés 1. A cukrot alacsony tûzön megpirítjuk, majd 1 dl tejjel felöntjük.
2. Amint kihûlt, hozzáadjuk a 10 dkg margarint, a tojást, és a 3 evõkanál tejben elkevert szalakálit.
3. Addig adagolunk hozzá lisztet, amíg egy könnyen sodorható tésztát kapunk. 4 db közepes tepsi nagyságú lapot nyújtunk belõle, majd ezeket egyenként megsütjük.
4. A pudingport egy kevéske hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejben megfõzzük.
5. A porcukrot a margarinnal krémesre keverjük, és hozzáadjuk a kihûlt pudingot.
6. A krémet elosztjuk a lapok között, a tetejét a megolvasztott tortabevonóval bevonjuk.
edes, 9:26
|
|
|
Diós-vaníliás süti
Hozzávalók
A tésztához: - 10 dkg liszt - 10 dkg cukor - 10 dkg darált dió - 3 tojás - 1 dl tej - 1 dl olaj - fél csomag sütõpor - csipetnyi fahéj
A krémhez:
- 2,5 dl tej
- 3 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- fél csomag vaníliás pudingpor
- 3 e.k. cukor
- fél vaníliarúd
- 30 dkg vaj vagy margarin
A tojáshabhoz:
- 3 tojásfehérje
- 12 dkg cukor
- fél citrom leve és héja
- reszelt csokoládé a díszítéshez
Elkészítés
A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A sárgájából, a tejbõl, az olajból illetve a liszt felébõl készítsünk pépet. A tojásfehérjébõl és a cukorból verjünk habot, majd keverjük bele a pépet. A diót, fahéjat és a sütõport keverjük el a maradék liszttel, majd óvatosan forgassuk a masszába.
Béleljünk ki egy tepsit sütõpapírral, majd öntsük bele a tésztát. 160 ºC fokos sütõben 30-40 percig süssük.
Míg a tészta sül, nekiláthatunk a krémnek. Fõzzünk pudingot a pudingporból, tejbõl és cukorból.
A tojássárgáját habosítsuk fel a porcukorral, majd tegyük bele a puha margarint és a vaníliát. Végül öntsük hozzá a kihûlt pudingot, és keverjük össze.
Kenjük a krémet a kihûlt tészta tetejére, majd tegyük hûtõszekrénybe egy rövid idõre.
Verjük fel a tojásfehérjét és a cukrot, majd csurgassuk bele a tojáshabba a citromlevet, és öntsük hozzá a reszelt citromhéjat is.
A tojáshabot kenjük a vaníliás krém tetejére, majd hintsük meg csokiforgáccsal.
edes, 9:21
|
|
|
|
2010. mjus 15., szombat |
|
|
0 |
|
|
Kató szelet Hozzávalók A tésztához: 50 dkg liszt 15 dkg margarin 15 dkg cukor 1 sütõpor 3 tojás sárgája kevés tej
A töltelékhez: 1/2 dl rum 1 evõkanál baracklekvár 1/2 pohár meleg tej 10 dkg vaj 15 dkg porcukor 10 dkg darált dió 2 kávéskanál kakaópor
A tetejére: 3 tojás fehérje 30 dkg cukor
A díszítéshez: csokidara
Elkészítés
1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval és annyi tejjel, hogy jól nyújtható legyen.
2. Sima tésztává gyúrjuk, és 3 egyforma lapot sütünk belõle, sütõpapírral bélelt sütõlapon, elõmelegített sütõben, közepes tûznél.
3. A töltelékhez egy lapot összemorzsolunk, a meleg tejjel meglocsoljuk, lekvárt és rumot adunk hozzá.
4. Egy másik tálban a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a diót és a kakaóport is hozzádolgozzuk.
5. A két masszát összekeverjük, és ezt töltjük a megmaradt két lap közé.
6. A tojásfehérjét a cukorral gõz fölött kemény habbá verjük, és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Még melegen meghintjük csokidarával. Másnap forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
edes, 17:31
|
|
|
Babapiskótás süti Hozzávalók Tésztához: 2 evõkanál kakaópor 2 egész tojás 2 evõkanál méz 20 dkg cukor 5 dkg margarin 40 dkg liszt 2 mokkáskanál szódabikarbóna
Krémhez: 25 dkg vaj 25 dkg porcukor 2 csomag vaniliás cukor fél liter tej 6 púpozott evõkanál rétesliszt 2 csomag babapiskóta 2 dl rum
Elkészítés 1. A tésztához valókat - a liszt és a szódabikarbóna kivételével -, gõz fölött 5 percig kevergetjük. A szódabikarbónát a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Simára gyúrjuk, majd két nagy tepsi nagyságú lapot nyújtunk belõle. Sütõpapírral bélelt tepsiben, elõmelegített sütõben, közepes tûznél egyenként megsütjük.
2. A tejet a vaníliás cukrokkal és a liszttel sûrûre fõzzük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihûlt tejes masszát. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém felével, erre rumban megforgatott babapiskótákat helyezünk. 3. Rátesszük a krém másik felével megkent második tésztalapot, krémes felével lefelé. Jól lenyomatjuk és legalább egy napig puhulni hagyjuk.
edes, 17:15
|
|
|
Citromkrémes szelet Hozzávalók Tésztához: 4 tojás 20 dkg porcukor 20 dkg liszt 1 kiskanál sütõpor 1 dl tej
Krémhez: 3 tojásfehérje 20 dkg cukor fél citrom leve 15 dkg vaj
Elkészítés 1. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és a tejet.
2. A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk és belekeverjük a tésztába.
3. Vajazott, lisztezett tepsiben, elõmelegített sütõben, 170°C-on kb. 20 percig sütjük.
4. A citromkrémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és gõz felett verjük tovább. A fél citrom levét csöpögtetve keverjük hozzá.
5. A krémet lehûtjük, közben a vajat habosra keverjük és a kihûlt krémmel összedolgozzuk.
6. A kihûlt tésztát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel. A megtöltött süteményt szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.
edes, 17:13
|
|
|
Rumos félhold Hozzávalók
A tésztához: 50 dkg liszt 2 evõkanál kakaópor 40 dkg cukor 25 dkg margarin 6 tojás 2,5 dl tej 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag sütõpor
A mázhoz: 25 dkg porcukor 3 evõkanál kakaópor 2 evõkanál feketekávé ½ dl rum
Elkészítés
1. A puha margarint a kétféle cukorral krémesre keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját is.
2. A tejet is hozzákeverjük, majd a masszához dolgozzuk a sütõporos lisztet és a keményre felvert fehérjéket.
3. A tésztát 2 részre osztjuk, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport.
4. Sütõpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük a tésztákat úgy, hogy a barna legyen alul, a tetejére simítjuk a világos masszát. Elõmelegített sütõben, közepes tûznél megsütjük.
5. A mázhoz valókat jól kikeverjük, hogy sima legyen. Amikor a tészta megsült, 2-3 perc várakozás után a mázat a tetejére öntjük, elsimítjuk, és ha teljesen kihûlt, akkor pogácsaszaggatóval félholdformára kiszaggatjuk.
edes, 17:11
|
|
|
Mézes-kókuszos kocka Hozzávalók
A tésztához: 2 tojás 30 dkg cukor 3 dl tej 15 dkg kókuszreszelék 5 dkg olvasztott vaj 6 evõkanál méz 60 dkg liszt 1 csomag sütõpor 1 mokkáskanál mézeskalács fûszerkeverék
A díszítéshez: 10 dkg ét tortabevonó 1 evõkanál étolaj
Elkészítés
1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a langyos tej felét és a kókuszreszeléket.
2. Folyamatos keveréssel beledolgozzuk a mézet, a vajat és a tej másik felét.
3. A lisztet elkeverjük a sütõporral és a fûszerrel, végül ezt is a masszába adjuk.
4. Kikent vagy sütõpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, és elõmelegített sütõben, lassú tûznél megsütjük.
5. A tortabevonót feldaraboljuk, az olajjal elkeverve gõz fölött felolvasztjuk, és a süti tetejére kenjük.
6. Kockára vágva tálaljuk.
edes, 17:09
|
|
|
Gesztenyés-puncsos szelet Hozzávalók
Tésztához: 6 tojás 6 evõkanál porcukor 14 dkg darált dió 6 evõkanál liszt fél csomag sütõpor
Krémhez: 25 dkg margarin 15 dkg porcukor 1/2 dl rum 25 dkg gesztenyemassza 1 puncs pudingpor (fõzõs) 3 dl tej
Mázhoz: 10 dkg tortabevonó csoki 5 dkg vaj
Elkészítés 1. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, közben hozzáadva 6 kanál vizet.
2. A darált diót, a lisztet, és a sütõport elvegyítjük. A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk, és a lisztes keverékkel felváltva óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába.
3. Elfelezzük, sütõpapírral bélelt tepsiben, elõmelegített sütõben, kb. 190°C-on 2 lapot sütünk belõle.
4. A margarint a porcukorral és a rummal jól kikeverjük, majd két felé vesszük. Egyik felébe beledolgozzuk a gesztenye masszát, ezt kenjük az alsó lapra.
5. A pudingot 3 dl tejben sûrûre fõzünk. Ha kihûlt, a margarinos krém másik feléhez adjuk. Rákenjük a gesztenyés krémre és lefedjük a másik lappal.
6. A mázhoz a csokit gõz felett felolvasztjuk, és belekeverünk 5 dkg vajat. A sütemény tetejére kenjük, amit a máz szilárdulása után szeletre vágva tálalunk.
edes, 17:06
|
|
|
Egyszerû coffee cake
1 csésze cukor 1 3/4 csésze liszt 2 tk sütõpor 4 ek lágy vaj 1 tojás 1/2 csésze tej ------------------------ 1 ek porcukor 1 1/2 tk fahéj
Melegítsd elõ a sütõt 190 fokra.
A lisztet, sütõport és a cukrot szitáld egy keverõtálba. Morzsold el benne a vajat. Öntsd hozzá a tejet és a tojást, alaposan keverd el. Kanalazd a tésztát egy kivajazott sütõformába. A tetejét szórd meg a fahéjas cukorral. Nagyjából 25 percig süsd.
Akkor jó, ha egy villát, vagy hústût beleszúrva már nem ragad rá tészta.
edes, 12:31
|
|
|
|
2009. november 12., cstrtk |
|
|
0 |
|
|
Fincsi szelet
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 sütõpor, 14 dkg cukor, 14 dkg zsír, 1 egész tojás, 1 citrom héja.
Ezt tejjel összegyúrjuk és a tésztát elfelezzük. Felébe 2 kanál kakaót teszünk. A sárga tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral és, kb. 20 dkg darált diót (kevés cukorral) szórunk rá. Utána kinyújtjuk a barna tésztát és ezzel betakarjuk.
Villával megszurkáljuk és megsütjük. Tetejére: 2 tojás sárgáját, fél citrom levével, 16 dkg porcukorral habosra keverünk. Ha kisült a tészta, rögtön rákenjük.
Jó étvágyat hozzá!
edes, 1:37
|
|
|
Epres vaníliakrémes szelet
Hozzávalók: Tészta: 5 tojás, 12 dkg kristálycukor, 8 dkg liszt, 1 sütõpor, 5 dkg étkezési keményítõ, 5 dkg darált dió.
Töltelék: 3 dl tej, 6 dkg porcukor, 1 zacskó vanília puding, 15 dkg vaj, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg eperlekvár.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Belekeverjük a felvert tojásfehérjéket. Óvatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütõport, a keményítõt, és a diót. Megsütjük, kivajazott, lisztezett tepsiben kb. 200 fokon 15 perc alatt.
Elkészítjük a krémet: A tejbõl, cukorból és a pudingporból takarék lángon fõzzünk olyan sûrû krémalapot, mintha nokedli tészta lenne. Nem kell megijedni, késõbb turmixszal, habverõvel simává lehet dolgozni, ha nagyon összeállna. De ez az alapja, hogy krémünk ne folyjon. Kihûtjük teljesen! Közben a puha vajat dolgozzuk össze a vaníliacukorral, majd vegyítsük össze a pudingos alappal.
Összeállítás: A tésztát vízszintesen három lappá vágjuk. Az elsõt megkenjük a lekvár felével, majd a krém harmadával. Ráborítjuk a második lapot. Erre jön ismét, a lekvár másik fele, a krém következõ harmada. Beborítjuk a harmadik lappal. Erre kerül az utolsó harmad krém. Idényben lehet eperszeletekkel díszíteni. A képen házi rumos meggy van rajta, lévén húsvétkor készült. Tálalásig hûvös helyre tesszük.
Nem olyan bonyolult, mint elsõre tûnik. Jó munkát kívánok!
edes, 1:34
|
|
|
|
2009. november 11., szerda |
|
|
0 |
|
|
Marlenka ( fehér csokoládés ) Hozzávalók x személyre: 300 g liszt 200 g kukoricakeményítõ 250 g vaj 2-3 evõkanál méz (erdei) 200 g cukor (barna) 1 evõkanál szódabikarbóna 1 teáskanál ecet Só 10 g csomag vaníliás cukor (elhagyható) 2 tojás 2-3 evõkanál cukrozatlan kakaópor
Krém: 3 tubus (kb. 500 ml) sûrített tej 250 g vaj 200 g fehér csokoládé
Elkészítés:
Öntsük a sûrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk az üvegre a tetejét. Tegyük vízzel teli lábasba, hogy a víz éppen az üveg teteje alá érjen, és fõzzük a sûrített tejet 3 órán keresztül.
Közben egy másik lábasba tegyünk fel vizet fõni, egy harmadikban pedig keverjük össze a mézet, a cukrot, a vajat és a tojásokat. Gõz fölött, állandó kevergetés közben sûrítsük be a masszát (kb. 40-45 perc). Amikor a szirup elég sûrû lett, vegyük le a tûzrõl és hagyjuk kb. 15 percig hûlni. Egy kisebb tálban keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá a kukoricakeményítõvel, kakaóporral elkevert lisztet. Gyúrjunk az egészbõl rugalmas tésztát; ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet (kb. 30 g), majd letakarva, szobahõmérsékleten pihentessük 2-3 órán keresztül.
Amikor a sûrített tej eléggé karamell színû lett a befõttes üvegben, még forrón öntsük egy tálba, és az apróra tördelt fehércsokoládé darabkákat keverjük hozzá. Egy másik tálban, kézi habverõvel keverjük habosra a vajat, és adjuk hozzá a már kihûlt karamellizált sûrített tejet.
A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlõ részre. Vágjunk le 5 egyforma méretû sütõpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk a lisztezett papíron 2-3 mm vastagságúra. A kinyújtott tészta mérete akkora legyen, hogy egy tepsire ráférjen. Közben a sütõt kapcsoljuk 180 ºC-ra. Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és az aljára óvatosan csúsztassuk a tésztát sütõpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihûlni.
Rétegezésnél lehetõleg abba a tepsibe tegyük a süteményt, amelyiken sütöttük a lapokat. A papírt óvatosan húzzuk le, a széleket vigyázva vágjuk le, és tegyük félre. Minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel, úgy hogy legfölülre is krém kerüljön. Erre a krémrétegre morzsoljuk a félretett széleket.
Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 3-4 napig tegyük hûvösebb helyre. Amikor megpuhult, szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
* Állandóan kevergetni kell a mézes-tojásos masszát, különben a tojás kicsapódik, és darabos lesz a szirup. Közben vigyázzunk, hogy a felfelé áramló gõz ne égesse meg a kezünket! * A lisztet a még meleg masszához gyúrjuk, így könnyebb összedolgozni. * A fehér csokoládét a még szinte forró sûrített tejhez keverjük, hogy az el tudjon olvadni. A habosra kevert vajhoz azonban már hidegen adjuk a csokoládés sûrített tejet, egyébként a vaj felolvad, és késõbb kicsapódik a krémbõl. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverõvel verjük fel a krémet, amikor már a vaj tényleg kihûlt. * A tésztákat egyenesen a sütõpapíron nyújtsuk ki, mert könnyen szakad, nagyon nehéz lenne ide-oda helyezni. A közepén nyújtsunk rajta sokat, a szélei egyébként is vékonyra sikerülnek. * Sütés közben vigyázzunk, a mézes tészta könnyen megég, megkeseredik. * A kisült lapokat nagyon óvatosan kezeljük, mert könnyen törnek. Egyébként nincs nagy baj, ha egy-két lap eltörik, mert a kész édességet úgyis szeletekre vágjuk, így nem annyira látszódik a törés. * Érdemes a tálalás elõtti este szobahõmérsékletre tenni a süteményt, letakarás nélkül. Úgy vettem észre, ilyenkor puhább lesz a marlenka.
edes, 14:24
|
|
|
Tejes pite
Hozzávalók:
5 tojássárgája 30 g vaníliás cukor 150 g kristálycukor 100 g margarin 250 g liszt 1 liter tej 5 tojásfehérje felverve só 1 citrom reszelt héja margarin a tepsi kikenéséhez és a tetejére zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tojások sárgáit keverjük össze a vaníliás cukorral, kristálycukorral, csipet sóval, majd adjuk hozzá a margarint. Reszeljük bele egy citrom héját. Kisebb adagokban adjuk a masszához a lisztet és a tejet, jól elkeverve, hogy ne legyen benne csomó.
Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd nagyon óvatosan, alulról fölfelé keverjük a tésztához.
Egy közepes tepsit vastagon vajazzunk ki, majd hintsük meg vékonyan zsemlemorzsával. Öntsük a tepsibe a habos palacsintatésztát, és szórjunk a tetejére margarin darabkákat. Hideg sütõbe téve, kapcsoljuk a hõmérsékletet 150 ºC-ra és süssük a süteményt 1 órán keresztül, míg szép barna színt nem kap a teteje.
Sütés után a sütõbõl kivéve pihentessük a pitét, majd vágjuk nagy kockákra. Tálalásnál adhatunk hozzá sárgabaracklekvárt, de magában is nagyon finom, különleges édesség.
Tipp:
* Könnyebb, és gyorsabb a tésztát kézi robotgéppel csomómentesre keverni. * Semmilyen fúvatót – sütõpor, szódabikarbóna – nem szabad hozzáadni a tésztához. Így marad „szalonnás” és finom a pite alja. * A tojások fehérjét mindig hûtsük le, mielõtt felvernénk. Csipet sóval, vagy pár csepp citromlével könnyebben verhetünk kemény habot. * Elõször a hab felét keverjük a masszához gyorsan, míg a másik felét óvatosan adagoljuk hozzá, hogy ne törjön össze.
Jó étvágyat!
edes, 13:27
|
|
|
|
2009. oktber 26., htf |
|
|
0 |
|
|
Kakaós kocka!
40 dkg liszt 2,5 dl tej 35 dkg cukor 2 egész tojás 2 dl olaj 1 kk szódabikarbóna 3 ek bármilyen lekvár 2 kk kakaó csipet só
Elkészítés: Összekeverjük a hozzávalókat.Zsírozott, lisztezett gáztepsibe öntjük, majd 200 fokra elõmelegített sütõben addig sütjük, ameddig a széle el nem válik a tepsitõl.
edes, 23:10
|
|
|
Narancs szelet!
A rózsaszín tésztához: 4 egész tojás 2 cs puncs-,vagy eper ízû pudingpor 1 kk sütõpor
A sárga piskótához: 4 egész tojás 4 ek kristálycukor 4 ek liszt 1 kk sütõpor
Krémhez: 1 cs vanília ízû pudingpor 3 dl tej 20 dkg margarin cukor (ízlés szerint)
Elkészítés:
A rózsaszín tészta készítése: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan beleadagolva a cukrot,a tojások sárgáját,majd végül a pudingporral elkevert sütõport.Közepesen meleg (kb 180 fokos) sütõben, vajazott-lisztezett õzgerinc formában kisütjük.
A sárga piskóta készítése: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan adagoljuk bele a cukrot,a tojást,a lisztet és a sütõport.Sütõpapírral bélelt, közepes méretû tepsiben,közepes lángon kisütjük.
A krém készítése: A pudingporból 3 dl tejjel sûrû pépet fõzünk. Ha kihûlt,a margarint ízlés szerinti mennyiségû cukorral habosra keverjük és a pudingos péphez vegyítjük.
Összeállítás: A rózsaszín piskótát hosszanti irányban 4 részre vágjuk,megtöltjük a krémmel, majd összeillesztjük. Tetejét is bekenjük a krémmel. Erre borítjuk a sárga piskótát,amit méretre vágunk, hogy szépen illeszkedjen az õzgerinc formához. Így lesz narancs-szelet alakú a sütink.
edes, 22:57
|
|
|
Emeletes süti!
Tésztához:
50 dkg liszt 15 dkg puha vaj 15 dkg porcukor 2 db tojás 4 ek méz 1 cs sütõpor kevés tej (az összegyúráshoz, ha szükséges) pici reszelt gyömbér
Krémhez:
7 dl tej 2 cs vaníliás pudingpor 2 ek liszt 25 dkg vaj 20 dkg porcukor
Töltelékhez:
2-3 db konzerv barack (vagy 1 cs zselécukor) 0,5 dl rum 2 ek kakaó 1 cs babapiskóta
Mázhoz:
1 tábla étcsokis tortabevonó
Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk,ha szükséges, kevés tejet használjunk az összegyúráshoz. A tésztát három részre osztjuk és vékonyra nyújtjuk. (kb. 40 cm x 20 cm-esre) Erõs tûzön,tepsi hátán világosra sütjük. (Vigyázzunk nagyon könnyen megég!)Laponként kb 10 perces sütési idõvel számolhatunk.A tejet a pudingporral és a liszttel sûrûre fõzzük és kihûtjük.A vajat kikeverjük a cukorral,majd alaposan hozzákeverjük a kihûlt pépet.Két részre osztjuk.Az egyik felébe belekeverjük a kakaót,a másikba a darabolt barackot,vagy zselét. Kevés rumot adunk a krémhez.Az alsó lapot megkenjük a kakaós krém felével és rárakjuk a rumba áztatott babapiskótát.Rákenjük a maradék kakaós krémet.Rátesszük a második lapot. Erre kenjük a barackos krémet és befedjük a harmadik lappal.Gõz felett megolvasztjuk a tortabevonót és a tetejére simítjuk.Másnap szeleteljük.
edes, 22:55
|
|
|
Rezi mákos!
Mákos tésztához: 1 tojás 5 ek darált mák 5 ek liszt 5 ek cukor 1 mk szódabikarbóna 2 dl tejföl
Diós tésztához: 1 tojás 5 ek darált dió 5 ek liszt 5 ek cukor 1 mk szódabikarbóna 2 dl tejföl
Kakaós tésztához: 1 tojás 3 ek kakaópor 5 ek liszt 5 ek cukor 1 mk szódabikarbóna 2 dl tejföl
Krémhez: 9 dl tej 8 ek búzadara 25 dkg margarin 20 dkg cukor 2 cs vaníliás cukor
Tetejére: csokimáz (csokoládé és vaj 2:1 arányú egyvelege)
Elkészítés: A hozzávalókat a 3 féle tésztához külön-külön összedolgozzuk és egyesével megsütjük (elõmelegített,közepesen meleg sütõben).A krémhez a tejet a búzadarával felforraljuk,azaz tejbedarát készítünk.A puha margarint a kétféle cukorral sima állagúra kikeverjük.Miután a tejbedara kihûlt,a vajas krémet hozzáadjuk és összedolgozzuk.A tésztalapokat a krémmel betöltjük (alulra kerül a diós tészta,középre a kakaós,felülre pedig a mákos).A süti tetejét csokimázzal bevonjuk:a darabokra tört csokit megolvasztjuk,majd belekeverjük a fele mennyiségû vajat.
edes, 22:51
|
|
|
Amerikai krémes!
A tésztához:
7 tojás sárgája 20 dkg cukor 20 dkg liszt 1 cs sütõpor 2 ek kakaó 13 ek víz
A krémhez:
7 tojás fehérje 7-10 ek cukor 2 cs vaníliás pudingpor 6 dl víz
Díszítéshez:
3-4 dl tejszín (vagy Hulala) reszelt csokoládé
Elkészítés: A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral,vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütõporos lisztet és a kakaót.Közepes lángon (kb 180 fok) kb. 20 percig sütjük.(A tepsi mérete: 27 x 37 cm.)A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.A pudingport a vízzel simára keverjük és felfõzzük. Még forrón összekeverjük a habbal és a tészta tetejére kenjük.További 10-15 percig szintén közepes hõmérsékletû sütõben sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihûlni.A tejszínt kemény habbá verjük és a teljesen kihûlt tészta tetejére kenjük. Reszelt csokoládéval jól megszórjuk.
edes, 22:49
|
|
|
Háztartási kekszes francia krémes!
1 zacskó négyzet alakú háztartási keksz (kb. 70-80 db keksz) 3 cs vanília ízû pudingpor 8 dl tej 20 dkg porcukor 25 dkg sótlan vaj 50 dl tejszín 2 cs vaníliás cukor 1 tábla tortabevonó
Elkészítés: A keksz felét téglalap alakzatban egy tálcára rendezzük.A vanília ízû pudingporokat megfõzzük a tejben.A porcukrot kikeverjük a sótlan vajjal.Ha kihûlt a puding,összekeverjük ezzel a vajas krémmel.A krémet óvatosan rákenjük a tálcára lerakott kekszekre.Vigyázzunk,hogy a kekszek ne mozduljanak el közben!A tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral és rákenjük a sárga krém tetejére.Erre rátesszük a zacskó keksz másik felét,majd ezeket a kekszeket felolvasztott tortabevonóval kenjük be.
edes, 22:48
|
|
|
Mesealmás!
A tésztához:
50 dkg liszt 20 dkg puha margarin 10 dkg cukor 1 egész tojás 1 kis doboz tejföl 1/2 cs sütõpor csipetnyi só pár ek búzadara (hintéshez)
Töltelékhez: 1,5 kg alma cukor (ízlés szerint) 2-3 cs vaníliás cukor
Elkészítés: A margarint a cukorral és a tojás sárgájával habosra keverjük.Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet,csipetnyi sót és a tejfölt.Összedolgozzuk,majd fóliába csomagolva fél óráig a hûtõben pihentetjük.Addig meghámozzuk az almát,majd lereszeljük,megcukrozzuk és rövid idõre állni hagyjuk.A tésztát kétfelé osztjuk, kinyújtjuk az egyik lapot,beletesszük a tepsibe. Meghintjük búzadarával (hogy az alma levét felszívja) majd a kifacsart almát szétterítjük a tésztalapon.Ismét meghintjük búzadarával,majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.Tetejét bekenjük a tojásfehérjével (lehet tenni a fehérjékhez még egy egész tojást) és megkenjük vele a tészta tetejét.Villával megszurkáljuk.Légkeveréses sütõben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
edes, 22:46
|
|
|
Túró rudi szelet!
A tésztához: 8 dkg vaj 2 egész tojás 15 dkg cukor 25 dkg liszt 1 kk szalalkáli
A töltelékhez: 50 dkg túró 25 dkg margarin 25 dkg cukor reszelt citromhéj 2 cs vaníliás cukor
Csokimáz: 12 dkg porcukor 6 ek forró víz 3 dkg vaj 3 dkg kakaópor
Elkészítés: A tészta alapanyagait összegyúrjuk,majd kétfelé osztjuk.Kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátán kisütjük.(A tepsi mérete 26 x 36 cm,a sütési hõ pedig 170 fok/ légkeverés.)A töltelék alapanyagait összekeverjük,majd a kisütött két tésztalap közé töltjük.A csokimázhoz a porcukrot és a kakaóport összekeverjük,majd teszünk bele 6 evõkanál forró vizet és végül a vajat.Jól összedolgozzuk és a süti tetejét bevonjuk vele. Fontos,hogy a sütit csak másnap szabad szeletelni,mert a tésztának meg kell puhulnia.
edes, 22:43
|
|
|
|
2009. oktber 21., szerda |
|
|
0 |
|
|
KRÁTER SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
1 cs. vaníliás puding
4 dl tej
3 evõkanál cukor
*
3 db tojás
12 dkg porcukor
½ cs vaníliás cukor
½ dl tej
½ dl étolaj
12 dkg liszt
1 evõkanál kakaó
½ cs sütõpor
1 db tejföl (kicsi)
Megfõzzük a pudingot és hagyjuk kihûlni.
A tészta elkészítése:
A 3 tojás sárgáját a 12 dkg porcukorral a ½ cs vaníliás cukorral,a 1/ dl tejjel habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a a ½ dl étolajat, a 12 dkg lisztet,az 1 evõkanál kakaót,a ½ cs sütõport, majd a legvégén a tojásfehérjét.
Kis tepsibe, elõmelegített sütõben sütjük . A tepsit sütõpapírral béleljük, majd a masszát beleöntjük. Teás kanállal kis halmokban tegyük rá a kihûlt pudingot – ami el fog süllyedni, és sülés után csak kis kráter marad a felszínen - . Kb 180 fokon 30 percig sütjük. 1 db tejfölt 2 evõkanál cukorral, és 1 cs vaníliás cukorral elkeverünk majd a kisült forró süti tetejére kenjük vékonyan, egyenletesen, többször – a sütõpapírt célszerû elõtte leszedni - .A rákent tejfölt felszívja és szép fényes máz lesz rajta. Majd hagyjuk kihûlni Másnap is finom,puha süti, már ha marad belõle.
edes, 8:48
|
|
|
|
2009. oktber 13., kedd |
|
|
0 |
|
|
Gesztenyés ostya
1 csomag 6 lapos ostya Krémhez: 25 dkg kristálycukor 2 dkg rétesliszt 2 dl tej 25 dkg margarin 25 dkg gesztenyemassza 1 evõkanál rum 2 evõkanál kakaópor
Elkészítés: Egy lábosban a kristálycukrot, a lisztet összekeverjük, majd beleöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 10 percig fõzzük. Ezután beletesszük a margarint, a felengedett gesztenye masszából 20 dkg-ot. Még így együtt kb. 6 percig fõzzük kevergetés mellett. Majd a tûzrõl levéve kihûtjük,és közben belekeverjük az 1 evõkanál rumot. Ezután megkenünk 3 ostyalapot. A maradék krémhez hozzákeverjük a 2 evõkanál kakaóport, és rákenjük a még megmaradt 3 lapra. A tetejére végül ráreszeljük az 5 dkg gesztenye masszát. Hideg helyre tesszük 1 napig. Másnap már szeletelhetõ.
edes, 13:29
|
|
|
Kefires piskóta Hozzávalók:1 pohár kefir (a 2 dl-es), 2 kefires pohár kristálycukor, 2 és fél kefires pohár liszt, 3 tojás, fél kefires pohár olaj, 1 sütõpor. A hozzávalókat bármilyen sorrendben összekeverjük zsírozott (vagy vajazott), lisztezett tepsiben sütjük, közepes lángon. Tûpróbával ellenõrzöm, hamar kész. Nagyon gyors, egyszerû elkészíteni.
Meglehet bolondítani ezt a receptet úgy hogy 2 meghámozott almát apró kockára vágok, belekeverem a kavart süteményalapba és még 2 teáskanál fahéjat vegyítek hozzá. Vagy ha nem fahéjas almás verziót akarok akkor bármilyen gyümölcskockákkal gazdagíthatjuk (sárgabarack pl.).
Muffin sütõben is süthetjük õket, jó étvágyat mindenkinek!
edes, 13:18
|
|
|
Kávés csokoládészelet Hozzávalók: 150 dkg tortabevonó étcsokoládé, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütõpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 150 ml erõs kávé, 50 ml rum, 5 dkg csokoládéreszelék Elkészítés: A tortabevonó csokoládét nagyobb darabokra törjük, és a vajjal egy kis edényben alacsony hõfokon, vízgõz fölött kenhetõ masszává keverjük. A cukrot, a vaníliás cukrot, a 3 tojást kikeverjük, majd beleöntjük a rumot, a kávét és a csokoládémasszát. Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és robotgéppel csomómentesre keverjük. Belekavarjuk a csokoládéreszeléket is. A tésztát egy 25 x 11 cm-es kikent, kilisztezett szögletes formába öntjük, és a elõmelegített sütõben 180 fokon (légkeverésnél 160 fok) kb. 40 percig sütjük. 5-10 percig a formában hagyjuk pihenni, majd kivesszük és sütõpapírral fedett süteményrácson hagyjuk hûlni.
edes, 13:17
|
|
|
Csíkos kekszes Hozzávalók: 15 dkg sütõmargarin, 15 dkg porcukor, 1 adag kávé, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál liszt, 1 csomag csokoládés vagy puncs ízû pudingpor (a csokoládés pudinghoz 2 kanál kakaó, a puncsoshoz 1/2 dl rum vagy rumaroma), 3 dl tej, 1 nagy csomag Albert keksz; a díszítéshez: kókuszreszelék Elkészítés: A vajat, a porcukrot, a kávét összemelegítjük. A vaníliás cukrot, a lisztet, a pudingport, a kakaót vagy rumot a tejjel simára keverjük, a kávés masszához öntjük és felfõzzük. Amikor felfõtt, a tûzrõl lehúzzuk, a kekszeket egyesével megkenjük a masszával, és egymáshoz ragasztjuk. A kekszrudat a pudingos masszával kívülrõl is megkenjük, és kókuszreszelékkel bevonjuk. Hûtõben dermedni hagyjuk, majd ferdén felszeleteljük. (Ha kakaós Albert kekszet veszünk, vaníliás vagy puncs ízû pudingporból készíthetjük el a krémet, és még 1 csomag vaníliás cukrot is adhatunk hozzá.)
edes, 13:09
|
|
|
|
| |