CsodaCsiga Flap
Naplk 2024. mrcius 28.   cstrtk   Gedeon, Johanna, Gida, Ixion, Janina, Kapisztrn, Katapn, Szixtusz   
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi



edes naplja

  2009. november 17., kedd Nekem tetszik!
0  


Snickers szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

225 g finomliszt
75 g cukor
175 g vaj

A töltelékhez:

200 g vaj
400 g cukrozott sûrített tej (a tubusos)
4 evõkanál cukor
250 g sózott földimogyoró

A csokimázhoz:

125 g tejcsoki
125 g 85%-os étcsoki

Elkészítés:

A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítottam. Kibéleltem sütõpapírral egy 20×25 cm-es kis tepsit és belenyomkodtam. 160 fokos sütõben kb 40 percig sütöttem, míg a teteje egy kis színt kapott. Hagytam kihûlni.

Egy nyeles edényben a mogyoró kivételével kimértem a hozzávalókat és feltettem fõni.
Közben folyamatosan kavargattam. Ahogy felforrt, elkezdett pöfögni, kb 10 perces kavargatás után érezhetõen besûrûsödött és kissé karamellizálódott a massza.
Ekkor belekevertem a mogyorót és a tésztára simítottam.
Mikor kihûlt, a papírt lefejtettem róla és egy tálcára csúsztattam.
Vízfürdõ felett felolvasztottam az étcsoki-tejcsoki keveréket és bevontam a süti tetejét. Hûtõbe raktam, majd egy óra múlva szeleteltem.

  edes, 15:55 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. november 12., cstrtk Nekem tetszik!
0  


Fincsi szelet

Hozzávalók:
40 dkg liszt,
1 sütõpor,
14 dkg cukor,
14 dkg zsír,
1 egész tojás,
1 citrom héja.

Ezt tejjel összegyúrjuk és a tésztát elfelezzük. Felébe 2 kanál kakaót teszünk. A sárga tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral és, kb. 20 dkg darált diót (kevés cukorral)
szórunk rá. Utána kinyújtjuk a barna tésztát és ezzel betakarjuk.

Villával megszurkáljuk és megsütjük. Tetejére: 2 tojás sárgáját, fél citrom levével, 16 dkg porcukorral habosra keverünk. Ha kisült a tészta, rögtön rákenjük.

Jó étvágyat hozzá!

  edes, 1:37 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Epres vaníliakrémes szelet

Hozzávalók:
Tészta:
5 tojás,
12 dkg kristálycukor,
8 dkg liszt,
1 sütõpor,
5 dkg étkezési keményítõ,
5 dkg darált dió.

Töltelék:
3 dl tej,
6 dkg porcukor,
1 zacskó vanília puding,
15 dkg vaj,
2 csomag vaníliás cukor,
10 dkg eperlekvár.

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Belekeverjük a felvert tojásfehérjéket.
Óvatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütõport, a keményítõt, és a diót. Megsütjük, kivajazott, lisztezett tepsiben kb. 200 fokon 15 perc alatt.

Elkészítjük a krémet: A tejbõl, cukorból és a pudingporból takarék lángon fõzzünk olyan sûrû krémalapot, mintha nokedli tészta lenne. Nem kell megijedni, késõbb turmixszal, habverõvel simává lehet dolgozni, ha nagyon összeállna. De ez az alapja, hogy krémünk ne folyjon. Kihûtjük teljesen!
Közben a puha vajat dolgozzuk össze a vaníliacukorral, majd vegyítsük össze a pudingos alappal.




Összeállítás: A tésztát vízszintesen három lappá vágjuk. Az elsõt megkenjük a lekvár felével, majd a krém harmadával. Ráborítjuk a második lapot. Erre jön ismét, a lekvár másik fele, a krém következõ harmada. Beborítjuk a harmadik lappal. Erre kerül az utolsó harmad krém. Idényben lehet eperszeletekkel díszíteni. A képen házi rumos meggy van rajta, lévén húsvétkor készült. Tálalásig hûvös helyre tesszük.

Nem olyan bonyolult, mint elsõre tûnik. Jó munkát kívánok!

  edes, 1:34 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. november 11., szerda Nekem tetszik!
0  


Marlenka ( fehér csokoládés )
Hozzávalók x személyre:
300 g liszt
200 g kukoricakeményítõ
250 g vaj
2-3 evõkanál méz (erdei)
200 g cukor (barna)
1 evõkanál szódabikarbóna
1 teáskanál ecet

10 g csomag vaníliás cukor (elhagyható)
2 tojás
2-3 evõkanál cukrozatlan kakaópor

Krém:
3 tubus (kb. 500 ml) sûrített tej
250 g vaj
200 g fehér csokoládé



Elkészítés:

Öntsük a sûrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk az üvegre a tetejét. Tegyük vízzel teli lábasba, hogy a víz éppen az üveg teteje alá érjen, és fõzzük a sûrített tejet 3 órán keresztül.

Közben egy másik lábasba tegyünk fel vizet fõni, egy harmadikban pedig keverjük össze a mézet, a cukrot, a vajat és a tojásokat. Gõz fölött, állandó kevergetés közben sûrítsük be a masszát (kb. 40-45 perc). Amikor a szirup elég sûrû lett, vegyük le a tûzrõl és hagyjuk kb. 15 percig hûlni. Egy kisebb tálban keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá a kukoricakeményítõvel, kakaóporral elkevert lisztet. Gyúrjunk az egészbõl rugalmas tésztát; ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet (kb. 30 g), majd letakarva, szobahõmérsékleten pihentessük 2-3 órán keresztül.

Amikor a sûrített tej eléggé karamell színû lett a befõttes üvegben, még forrón öntsük egy tálba, és az apróra tördelt fehércsokoládé darabkákat keverjük hozzá. Egy másik tálban, kézi habverõvel keverjük habosra a vajat, és adjuk hozzá a már kihûlt karamellizált sûrített tejet.

A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlõ részre. Vágjunk le 5 egyforma méretû sütõpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk a lisztezett papíron 2-3 mm vastagságúra. A kinyújtott tészta mérete akkora legyen, hogy egy tepsire ráférjen. Közben a sütõt kapcsoljuk 180 ºC-ra. Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és az aljára óvatosan csúsztassuk a tésztát sütõpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihûlni.

Rétegezésnél lehetõleg abba a tepsibe tegyük a süteményt, amelyiken sütöttük a lapokat. A papírt óvatosan húzzuk le, a széleket vigyázva vágjuk le, és tegyük félre. Minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel, úgy hogy legfölülre is krém kerüljön. Erre a krémrétegre morzsoljuk a félretett széleket.

Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 3-4 napig tegyük hûvösebb helyre.
Amikor megpuhult, szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

* Állandóan kevergetni kell a mézes-tojásos masszát, különben a tojás kicsapódik, és darabos lesz a szirup. Közben vigyázzunk, hogy a felfelé áramló gõz ne égesse meg a kezünket!
* A lisztet a még meleg masszához gyúrjuk, így könnyebb összedolgozni.
* A fehér csokoládét a még szinte forró sûrített tejhez keverjük, hogy az el tudjon olvadni. A habosra kevert vajhoz azonban már hidegen adjuk a csokoládés sûrített tejet, egyébként a vaj felolvad, és késõbb kicsapódik a krémbõl. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverõvel verjük fel a krémet, amikor már a vaj tényleg kihûlt.
* A tésztákat egyenesen a sütõpapíron nyújtsuk ki, mert könnyen szakad, nagyon nehéz lenne ide-oda helyezni. A közepén nyújtsunk rajta sokat, a szélei egyébként is vékonyra sikerülnek.
* Sütés közben vigyázzunk, a mézes tészta könnyen megég, megkeseredik.
* A kisült lapokat nagyon óvatosan kezeljük, mert könnyen törnek. Egyébként nincs nagy baj, ha egy-két lap eltörik, mert a kész édességet úgyis szeletekre vágjuk, így nem annyira látszódik a törés.
* Érdemes a tálalás elõtti este szobahõmérsékletre tenni a süteményt, letakarás nélkül. Úgy vettem észre, ilyenkor puhább lesz a marlenka.

  edes, 14:24 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Tejes pite

Hozzávalók:

5 tojássárgája
30 g vaníliás cukor
150 g kristálycukor
100 g margarin
250 g liszt
1 liter tej
5 tojásfehérje felverve

1 citrom reszelt héja
margarin a tepsi kikenéséhez és a tetejére
zsemlemorzsa



Elkészítés:

A tojások sárgáit keverjük össze a vaníliás cukorral, kristálycukorral, csipet sóval, majd adjuk hozzá a margarint. Reszeljük bele egy citrom héját. Kisebb adagokban adjuk a masszához a lisztet és a tejet, jól elkeverve, hogy ne legyen benne csomó.

Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd nagyon óvatosan, alulról fölfelé keverjük a tésztához.

Egy közepes tepsit vastagon vajazzunk ki, majd hintsük meg vékonyan zsemlemorzsával. Öntsük a tepsibe a habos palacsintatésztát, és szórjunk a tetejére margarin darabkákat. Hideg sütõbe téve, kapcsoljuk a hõmérsékletet 150 ºC-ra és süssük a süteményt 1 órán keresztül, míg szép barna színt nem kap a teteje.

Sütés után a sütõbõl kivéve pihentessük a pitét, majd vágjuk nagy kockákra. Tálalásnál adhatunk hozzá sárgabaracklekvárt, de magában is nagyon finom, különleges édesség.


Tipp:

* Könnyebb, és gyorsabb a tésztát kézi robotgéppel csomómentesre keverni.
* Semmilyen fúvatót – sütõpor, szódabikarbóna – nem szabad hozzáadni a tésztához. Így marad „szalonnás” és finom a pite alja.
* A tojások fehérjét mindig hûtsük le, mielõtt felvernénk. Csipet sóval, vagy pár csepp citromlével könnyebben verhetünk kemény habot.
* Elõször a hab felét keverjük a masszához gyorsan, míg a másik felét óvatosan adagoljuk hozzá, hogy ne törjön össze.


Jó étvágyat!

  edes, 13:27 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. oktber 26., htf Nekem tetszik!
0  


Kakaós kocka!

40 dkg liszt
2,5 dl tej
35 dkg cukor
2 egész tojás
2 dl olaj
1 kk szódabikarbóna
3 ek bármilyen lekvár
2 kk kakaó
csipet só


Elkészítés:
Összekeverjük a hozzávalókat.Zsírozott, lisztezett gáztepsibe öntjük, majd 200 fokra elõmelegített sütõben addig sütjük, ameddig a széle el nem válik a tepsitõl.

  edes, 23:10 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Narancs szelet!

A rózsaszín tésztához:
4 egész tojás
2 cs puncs-,vagy eper ízû pudingpor
1 kk sütõpor

A sárga piskótához:
4 egész tojás
4 ek kristálycukor
4 ek liszt
1 kk sütõpor

Krémhez:
1 cs vanília ízû pudingpor
3 dl tej
20 dkg margarin
cukor (ízlés szerint)

Elkészítés:

A rózsaszín tészta készítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan beleadagolva a cukrot,a tojások sárgáját,majd végül a pudingporral elkevert sütõport.Közepesen meleg (kb 180 fokos) sütõben, vajazott-lisztezett õzgerinc formában kisütjük.

A sárga piskóta készítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan adagoljuk bele a cukrot,a tojást,a lisztet és a sütõport.Sütõpapírral bélelt, közepes méretû tepsiben,közepes lángon kisütjük.

A krém készítése:
A pudingporból 3 dl tejjel sûrû pépet fõzünk.
Ha kihûlt,a margarint ízlés szerinti mennyiségû cukorral habosra keverjük és a pudingos péphez vegyítjük.

Összeállítás:
A rózsaszín piskótát hosszanti irányban 4 részre vágjuk,megtöltjük a krémmel, majd összeillesztjük. Tetejét is bekenjük a krémmel.
Erre borítjuk a sárga piskótát,amit méretre vágunk, hogy szépen illeszkedjen az õzgerinc formához. Így lesz narancs-szelet alakú a sütink.

  edes, 22:57 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Emeletes süti!

Tésztához:

50 dkg liszt
15 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
2 db tojás
4 ek méz
1 cs sütõpor
kevés tej (az összegyúráshoz, ha szükséges)
pici reszelt gyömbér

Krémhez:

7 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
2 ek liszt
25 dkg vaj
20 dkg porcukor

Töltelékhez:

2-3 db konzerv barack (vagy 1 cs zselécukor)
0,5 dl rum
2 ek kakaó
1 cs babapiskóta

Mázhoz:

1 tábla étcsokis tortabevonó

Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk,ha szükséges, kevés tejet használjunk az összegyúráshoz.
A tésztát három részre osztjuk és vékonyra nyújtjuk. (kb. 40 cm x 20 cm-esre)
Erõs tûzön,tepsi hátán világosra sütjük. (Vigyázzunk nagyon könnyen megég!)Laponként kb 10 perces sütési idõvel számolhatunk.A tejet a pudingporral és a liszttel sûrûre fõzzük és kihûtjük.A vajat kikeverjük a cukorral,majd alaposan hozzákeverjük a kihûlt pépet.Két részre osztjuk.Az egyik felébe belekeverjük a kakaót,a másikba a darabolt barackot,vagy zselét.
Kevés rumot adunk a krémhez.Az alsó lapot megkenjük a kakaós krém felével és rárakjuk a rumba áztatott babapiskótát.Rákenjük a maradék kakaós krémet.Rátesszük a második lapot.
Erre kenjük a barackos krémet és befedjük a harmadik lappal.Gõz felett megolvasztjuk a tortabevonót és a tetejére simítjuk.Másnap szeleteljük.

  edes, 22:55 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Rezi mákos!

Mákos tésztához:
1 tojás
5 ek darált mák
5 ek liszt
5 ek cukor
1 mk szódabikarbóna
2 dl tejföl

Diós tésztához:
1 tojás
5 ek darált dió
5 ek liszt
5 ek cukor
1 mk szódabikarbóna
2 dl tejföl

Kakaós tésztához:
1 tojás
3 ek kakaópor
5 ek liszt
5 ek cukor
1 mk szódabikarbóna
2 dl tejföl

Krémhez:
9 dl tej
8 ek búzadara
25 dkg margarin
20 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor

Tetejére:
csokimáz (csokoládé és vaj 2:1 arányú egyvelege)

Elkészítés:
A hozzávalókat a 3 féle tésztához külön-külön összedolgozzuk és egyesével megsütjük
(elõmelegített,közepesen meleg sütõben).A krémhez a tejet a búzadarával felforraljuk,azaz tejbedarát készítünk.A puha margarint a kétféle cukorral sima állagúra kikeverjük.Miután a tejbedara kihûlt,a vajas krémet hozzáadjuk és összedolgozzuk.A tésztalapokat a krémmel betöltjük (alulra kerül a diós tészta,középre a kakaós,felülre pedig a mákos).A süti tetejét csokimázzal bevonjuk:a darabokra tört csokit megolvasztjuk,majd belekeverjük a fele mennyiségû vajat.

  edes, 22:51 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Amerikai krémes!

A tésztához:

7 tojás sárgája
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 cs sütõpor
2 ek kakaó
13 ek víz

A krémhez:

7 tojás fehérje
7-10 ek cukor
2 cs vaníliás pudingpor
6 dl víz

Díszítéshez:

3-4 dl tejszín (vagy Hulala)
reszelt csokoládé

Elkészítés:
A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral,vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütõporos lisztet és a kakaót.Közepes lángon (kb 180 fok) kb. 20 percig sütjük.(A tepsi mérete: 27 x 37 cm.)A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.A pudingport a vízzel simára keverjük és felfõzzük. Még forrón összekeverjük a habbal és a tészta tetejére kenjük.További 10-15 percig szintén közepes hõmérsékletû sütõben sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihûlni.A tejszínt kemény habbá verjük és a teljesen kihûlt tészta tetejére kenjük. Reszelt csokoládéval jól megszórjuk.

  edes, 22:49 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Háztartási kekszes francia krémes!

1 zacskó négyzet alakú háztartási keksz (kb. 70-80 db keksz)
3 cs vanília ízû pudingpor
8 dl tej
20 dkg porcukor
25 dkg sótlan vaj
50 dl tejszín
2 cs vaníliás cukor
1 tábla tortabevonó

Elkészítés:
A keksz felét téglalap alakzatban egy tálcára rendezzük.A vanília ízû pudingporokat megfõzzük a tejben.A porcukrot kikeverjük a sótlan vajjal.Ha kihûlt a puding,összekeverjük ezzel a vajas krémmel.A krémet óvatosan rákenjük a tálcára lerakott kekszekre.Vigyázzunk,hogy a kekszek ne mozduljanak el közben!A tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral és rákenjük a sárga krém tetejére.Erre rátesszük a zacskó keksz másik felét,majd ezeket a kekszeket felolvasztott tortabevonóval kenjük be.

  edes, 22:48 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Mesealmás!

A tésztához:

50 dkg liszt
20 dkg puha margarin
10 dkg cukor
1 egész tojás
1 kis doboz tejföl
1/2 cs sütõpor
csipetnyi só
pár ek búzadara (hintéshez)

Töltelékhez:
1,5 kg alma
cukor (ízlés szerint)
2-3 cs vaníliás cukor

Elkészítés:
A margarint a cukorral és a tojás sárgájával habosra keverjük.Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet,csipetnyi sót és a tejfölt.Összedolgozzuk,majd fóliába csomagolva fél óráig a hûtõben pihentetjük.Addig meghámozzuk az almát,majd lereszeljük,megcukrozzuk és rövid idõre állni hagyjuk.A tésztát kétfelé osztjuk, kinyújtjuk az egyik lapot,beletesszük a tepsibe. Meghintjük búzadarával (hogy az alma levét felszívja) majd a kifacsart almát szétterítjük a tésztalapon.Ismét meghintjük búzadarával,majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.Tetejét bekenjük a tojásfehérjével (lehet tenni a fehérjékhez még egy egész tojást) és megkenjük vele a tészta tetejét.Villával megszurkáljuk.Légkeveréses sütõben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

  edes, 22:46 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Túró rudi szelet!

A tésztához:
8 dkg vaj
2 egész tojás
15 dkg cukor
25 dkg liszt
1 kk szalalkáli

A töltelékhez:
50 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg cukor
reszelt citromhéj
2 cs vaníliás cukor

Csokimáz:
12 dkg porcukor
6 ek forró víz
3 dkg vaj
3 dkg kakaópor

Elkészítés:
A tészta alapanyagait összegyúrjuk,majd kétfelé osztjuk.Kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátán kisütjük.(A tepsi mérete 26 x 36 cm,a sütési hõ pedig 170 fok/ légkeverés.)A töltelék alapanyagait összekeverjük,majd a kisütött két tésztalap közé töltjük.A csokimázhoz a porcukrot és a kakaóport összekeverjük,majd teszünk bele 6 evõkanál forró vizet és végül a vajat.Jól összedolgozzuk és a süti tetejét bevonjuk vele.
Fontos,hogy a sütit csak másnap szabad szeletelni,mert a tésztának meg kell puhulnia.

  edes, 22:43 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. oktber 21., szerda Nekem tetszik!
0  


KRÁTER SÜTEMÉNY

Hozzávalók:

1 cs. vaníliás puding

4 dl tej

3 evõkanál cukor

*

3 db tojás

12 dkg porcukor

½ cs vaníliás cukor

½ dl tej

½ dl étolaj

12 dkg liszt

1 evõkanál kakaó

½ cs sütõpor

1 db tejföl (kicsi)


Megfõzzük a pudingot és hagyjuk kihûlni.


A tészta elkészítése:


A 3 tojás sárgáját a 12 dkg porcukorral a ½ cs vaníliás cukorral,a 1/ dl tejjel habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a a ½ dl étolajat, a 12 dkg lisztet,az 1 evõkanál kakaót,a ½ cs sütõport, majd a legvégén a tojásfehérjét.

Kis tepsibe, elõmelegített sütõben sütjük . A tepsit sütõpapírral béleljük, majd a masszát beleöntjük. Teás kanállal kis halmokban tegyük rá a kihûlt pudingot – ami el fog süllyedni, és sülés után csak kis kráter marad a felszínen - . Kb 180 fokon 30 percig sütjük.
1 db tejfölt 2 evõkanál cukorral, és 1 cs vaníliás cukorral elkeverünk majd a kisült forró süti tetejére kenjük vékonyan, egyenletesen, többször – a sütõpapírt célszerû elõtte leszedni - .A rákent tejfölt felszívja és szép fényes máz lesz rajta. Majd hagyjuk kihûlni Másnap is finom,puha süti, már ha marad belõle.

  edes, 8:48 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. oktber 15., cstrtk Nekem tetszik!
0  


Kávés-kókuszos szelet

Hozzávalók:
A tésztához:
7 tojás fehérje
20 dkg cukor
20 dkg kókuszreszelék
6 ek. liszt

A krémhez:
7 tojás sárgája
20 dkg cukor
4 adag feketekávé
4 kanál rétesliszt
25 dkg margarin

A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a lisztet. Sütõpapírral borított tepsiben (25x30 cm) 180 fokos sütõben megsütjük.
A tojássárgákat 20 dkg cukorral, a kávéval és a rétesliszttel gõz fölött kevergetve sûrûre fõzzük. Langyosra hûtjük, majd elkeverjük benne a margarint.
A krémet a kihûlt tésztára kenjük, tetszés szerint tortadarával/csokival díszítjük. Vizes késsel szeleteljük.



  edes, 21:49 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. oktber 13., kedd Nekem tetszik!
0  


Gesztenyés ostya

1 csomag 6 lapos ostya
Krémhez:
25 dkg kristálycukor
2 dkg rétesliszt
2 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg gesztenyemassza
1 evõkanál rum
2 evõkanál kakaópor

Elkészítés:
Egy lábosban a kristálycukrot, a lisztet összekeverjük, majd beleöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 10 percig fõzzük. Ezután beletesszük a margarint, a felengedett gesztenye masszából 20 dkg-ot. Még így együtt kb. 6 percig fõzzük kevergetés mellett.
Majd a tûzrõl levéve kihûtjük,és közben belekeverjük az 1 evõkanál rumot. Ezután megkenünk 3 ostyalapot. A maradék krémhez hozzákeverjük a 2 evõkanál kakaóport, és rákenjük a még megmaradt 3 lapra. A tetejére végül ráreszeljük az 5 dkg gesztenye masszát. Hideg helyre tesszük 1 napig. Másnap már szeletelhetõ.

  edes, 13:29 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Kefires piskóta

Hozzávalók:1 pohár kefir (a 2 dl-es), 2 kefires pohár kristálycukor, 2 és fél kefires pohár liszt, 3 tojás, fél kefires pohár olaj, 1 sütõpor.
A hozzávalókat bármilyen sorrendben összekeverjük zsírozott (vagy vajazott), lisztezett tepsiben sütjük, közepes lángon. Tûpróbával ellenõrzöm, hamar kész. Nagyon gyors, egyszerû elkészíteni.

Meglehet bolondítani ezt a receptet úgy hogy 2 meghámozott almát apró kockára vágok, belekeverem a kavart süteményalapba és még 2 teáskanál fahéjat vegyítek hozzá. Vagy ha nem fahéjas almás verziót akarok akkor bármilyen gyümölcskockákkal gazdagíthatjuk (sárgabarack pl.).

Muffin sütõben is süthetjük õket, jó étvágyat mindenkinek!

  edes, 13:18 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Kávés csokoládészelet

Hozzávalók:
150 dkg tortabevonó étcsokoládé, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütõpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 150 ml erõs kávé, 50 ml rum, 5 dkg csokoládéreszelék
Elkészítés:
A tortabevonó csokoládét nagyobb darabokra törjük, és a vajjal egy kis edényben alacsony hõfokon, vízgõz fölött kenhetõ masszává keverjük. A cukrot, a vaníliás cukrot, a 3 tojást kikeverjük, majd beleöntjük a rumot, a kávét és a csokoládémasszát. Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és robotgéppel csomómentesre keverjük. Belekavarjuk a csokoládéreszeléket is. A tésztát egy 25 x 11 cm-es kikent, kilisztezett szögletes formába öntjük, és a elõmelegített sütõben 180 fokon (légkeverésnél 160 fok) kb. 40 percig sütjük. 5-10 percig a formában hagyjuk pihenni, majd kivesszük és sütõpapírral fedett süteményrácson hagyjuk hûlni.

  edes, 13:17 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Csíkos kekszes

Hozzávalók:
15 dkg sütõmargarin, 15 dkg porcukor, 1 adag kávé, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál liszt, 1 csomag csokoládés vagy puncs ízû pudingpor (a csokoládés pudinghoz 2 kanál kakaó, a puncsoshoz 1/2 dl rum vagy rumaroma), 3 dl tej, 1 nagy csomag Albert keksz; a díszítéshez: kókuszreszelék
Elkészítés:
A vajat, a porcukrot, a kávét összemelegítjük. A vaníliás cukrot, a lisztet, a pudingport, a kakaót vagy rumot a tejjel simára keverjük, a kávés masszához öntjük és felfõzzük. Amikor felfõtt, a tûzrõl lehúzzuk, a kekszeket egyesével megkenjük a masszával, és egymáshoz ragasztjuk. A kekszrudat a pudingos masszával kívülrõl is megkenjük, és kókuszreszelékkel bevonjuk. Hûtõben dermedni hagyjuk, majd ferdén felszeleteljük.
(Ha kakaós Albert kekszet veszünk, vaníliás vagy puncs ízû pudingporból készíthetjük el a krémet, és még 1 csomag vaníliás cukrot is adhatunk hozzá.)

  edes, 13:09 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. szeptember 29., kedd Nekem tetszik!
0  


Banános tekercs

Hozzávalók 4 személyre:

- vaj
- 4 dkg kakaópor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 12 evõkanál porcukor
- 6 tojás

Krém
- 2 banán
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dkg kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 2 dl tej
- 2 evõkanál finom liszt
- 1 tojás

Banános tekercs
A tésztához a tojások sárgáját porcukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a szódabikarbónát és a kakaót. A kemény habbá vert tojásfehérjével összekeverjük, és zsírozott, lisztezett tepsiben kisütjük. A tésztát elõször a fehér, majd a kakaós krémmel kenjük meg. A két megtisztított banánt a szélére tesszük, és az egészet feltekerjük. Legalább fél napra hûtõbe tesszük. Vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Krém
A krémhez a tojást elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel és sûrûre fõzzük. A margarint a porcukorral habosra kikeverjük, majd a kihûlt tejkrémmel összekeverjük. A krém egyik felébe kakaót keverünk, a másik felébe vaníliás cukrot.

  edes, 12:05 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Aranygaluska

Hozzávalók:

* 60 dkg liszt, 5 dkg cukor
* 15 dkg porcukor, ½ csomag élesztõ
* 1 tojás, 1 csipet só
* 3,5 dl tej
* 12 dkg vaj (vagy sütõmargarin)
* 15 dkg darált dió.


Vanília öntethez:

* 1 cs vaníliás puding, 1 cs vanília cukor
* 6 ek. cukor, 1 l tej.


Elkészítés:
A tejet egy kisebb lábasban meglangyosítom, 1 dl tejet kiöntök egy kis tálba belemorzsolom az élesztõt egy csipet cukrot összekeverem és a tetejét csipet lisztel megszórom, félre teszem, hogy az élesztõ felfusson. A lábasban lévõ maradék langyos tejbe teszek 5 dkg vajat, hogy felolvadjon. Kelesztõ tálba teszem a lisztet, közepébe az egész tojást, 5 dkg cukrot, a felfuttatott élesztõt és a vajas tej felét. Géppel dagasztani kezdem közben hozzáöntöm a maradék tejet is kb. 5 perc alatt megdagasztom a tésztát. Ha kézzel dagasztom, addig kell a tésztát dagasztani, amíg szép sima nem lesz és hólyagok keletkeznek a tésztában. Amikor megdagasztottam a tésztát, meleg helyre teszem, kb. egy, másfél óra alatt megkel.
A tésztát lisztezett deszkára borítom és 0,5 cm-es vastagságúra nyújtom. Pogácsa szaggatóval pogácsákat formálok tésztából. A sütõt elõmelegítem, 7- 8 dkg vajat megolvasztok, és a tepsit kikenem vele (ez az adag kis, süteményes tepsihez elegendõ). A pogácsákat a tepsi aljára szorosan sorba rakom és olvasztott vajjal, vastagon megkenem. Rászórom a darált diót és a porcukrot. A tetejére megint pogácsákat teszek és a tetejüket vastagon olvasztott vajjal megkenem. Közepes lángon 25 perc alatt aranybarnára sütöm.
Ha nem akarunk sok aranygaluska tésztát eldobni, akkor mikor szaggatjuk a tésztát a maradék darabokat (amik csillag, fél kör stb. alakúak) a tepsi aljára tesszük és a szép csinos pogácsákat tesszük a tepsi tetejére. Az aranygaluskát én mindig 3 rétegbõl készítem elsõ réteg tészta, a második réteg diós cukor, a harmadik réteg tészta.
Vannak akik több rétegben készítik az aranygaluskát, de ez szerintem fölösleges, mivel az aranygaluska tészta így is szépen kidagad a tepsibõl, szép magas lesz mire megsül.

Amíg sül a tészta elkészítjük a vanília öntetet. 2 dl tejet vanília pudinggal, vanília cukorral, 6 ek. cukorral csomómentesre elkeverem. 8 dl tejet kisebb lábasba öntöm és felforralom. Amikor felfõtt kis lángon hozzákeverem a pudingos tejet és addig kevergetem, amíg ismét elkezd forrni, ekkor elzárom alatta gázt.
Az aranygaluskát langyosan tálaljuk, langyos vanília öntettel. Az aranygaluskában az a jó, hogy más kelt tésztákkal ellentétben, másnap is finom, ha a mikróban meglangyosítjuk.

  edes, 11:46 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. szeptember 9., szerda Nekem tetszik!
0  


kakaós tekercs

Hozzávalók

A tésztához:
50 deka liszt
7 deka puha vaj
2 tk. szárított élesztõ
3 dl tej
1 tojássárgája
4 ek. cukor
1 mokkáskanál só
Ezen kívül:
1 csésze cukor
3 ek. cukrozatlan kakaópor
1,5 dl tej
fél csomag vaníliás cukor
1-1 ek. puha vaj


Elkészítése
A hozzávalókból kenyérsütõvel tésztát dagasztunk: Általános irányelv szerint alulra kerül a folyadék, a vaj, a tojás, a só, illetve a cukor. Erre halmozzuk a lisztet és az egyéb járulékos anyagokat. Legfelülre kerül az élesztõ. Tészta programon elindítjuk, nagyjából 120 percet vesz igénybe.
Könnyen nyújtható, puha tésztát kell kapnunk. Fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd 1 evõkanálnyi puha vajat rákenünk és meghintjük a cukor-kakaópor keverékével.
Ezután szorosan feltekerjük, és centis szeleteket vágunk belõle. A csigák külsõ végét jól aláhajtjuk, hogy a töltelék sülés közben ne folyjon ki.
Elõkapunk egy 30 centi átmérõjû, kerek formát. Kivajazzuk, sütõpapírral kibéleljük, majd belefektetjük a tekercseket csigavonalban.
175 fokra elõmelegített sütõben, 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Félidõben – amikor már kezdenek színt kapni a csigák - kikapjuk, majd a felforrósított tej, vanilincukor és a vaj keverékével meglocsoljuk õket. Visszatoljuk, és készre sütjük. Hamar elpusztítjuk.

  edes, 11:48 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Hozzávalók

A tésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg kukoricakeményítõ
csipet só
3 ek. holland kakaópor
25 dkg vaj
2 evõkanál /erdei/ méz
20 dkg barnacukor
2 tojás
1 ek. szódabikarbóna
1 tk. ecet

A krémhez:
3 tubus cukrozott sûrített tej
20 dkg apróra tördelt fehér csokoládé
25 dkg szobahõmérsékletû vaj
Elkészítése
Öntsük a sûrített tejet egy jól záródó konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk rá a tetejét.
Tegyük egy vízzel teli lábasba, hogy a víz épp az üvegtetõ alá érjen, majd kezdjük el fõzni lassú lángon, 3 órán keresztül.
Ezalatt elkészítjük a tésztát: Mérjük ki, majd szitáljuk át együtt a lisztet, a kukoricakeményítõt és kakaóport. Ízesítsük egy csipet sóval.
Egy lábasban tegyünk fel vizet fõni, egy másikban pedig keverjük össze a mézet, a barnacukrot, a vajat és a tojásokat. Gõz fölött, állandó kevergetés közben sûrítsük be a masszát (nagyjából 30-40 percet vesz igénybe). A folytonos keverés fontos, különben a tojás kicsapódik és darabos lesz a szirup. Vegyük le a vízgõzrõl, és hagyjuk hûlni 15 percig.
Egy kisebb tálkában keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz.
Dolgozzuk hozzá az elõkészített száraz hozzávalókat, és gyúrjunk belõle rugalmas tésztát – ha szükséges, adjunk hozzá kevés lisztet (kb. 30 g) és szobahõmérsékleten pihentessük 2 órán keresztül.
Zárjuk el a sûrített tej alatt a gázt – akkor jó, ha kásás állagú és barnás színû. Óvatosan csavarjuk le a tetõt, majd forrón öntsük az elõkészített fehér csokira. Kevergessük, míg teljesen fel nem oldódik. Hûtsük ki teljesen.
Egy másik tálban, kézi habverõvel keverjük habosra a szobahõmérsékletû vajat, és adjuk hozzá a már kihûlt karamellizált sûrített tejet. Fontos, hogy szobahõmérsékletû legyen, különben a vaj felolvad, és késõbb kicsapódik a krémbõl. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverõvel verjük fel a krémet, amikor a vaj már tényleg kihûlt.
Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra.
A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlõ részre. Szabjunk ki ugyanennyi sütõpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk ki rajtuk 2-3 mm vastagra. Ha nagyon törne a tészta, kevés olajjal lazíthatunk rajta. Közben pontosan mérjünk, vágjuk le a túllógó részeket – a tésztalapoknak egyformának kell lenniük!
Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és óvatosan csúsztassuk rá sütõpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihûlni. A kimaradt tésztát szintén nyújtsuk ki, süssük meg, és morzsoljuk egy kis tálkába. Ez kerül majd a sütemény tetejére.
Rétegezésnél minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel. Legfölülre is krém kerüljön, erre szórjuk a félretett tésztamorzsalékot.
Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 2-3 napig tegyük hûvösebb helyre. Ha kellõképp megpuhult felvághatjuk, tetszõleges méretû kockákra… :-)

  edes, 11:27 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. augusztus 31., htf Nekem tetszik!
0  


Pudingos süti

Hozzávalók a tésztához:
4 tojás,
22 dkg cukor,
1 dl tej,
1 dl olaj,
25 dkg liszt,
1 sütõpor,
1 vaníliás cukor.

Krém:
5 dl tej,
1 csomag pudingpor,
pár kanál cukor.

A tetszés szerinti ízesítésû pudingport megfõzzük. Lehet bele mazsolát is tenni.
A tészta hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy a tojást nem kell szétválasztani. Lisztezett tepsibe rakjuk, majd a pudingból kanállal csíkokat szaggatunk a tésztára. Közepes hõfokon kb. 25percig sütjük.

  edes, 9:15 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. jnius 22., htf Nekem tetszik!
0  


Foltos mobil

Hozzávalók (-):

* Túró gyólyó:
- 1 vaníliás cukor
- 1 tojás
- 25 dkg túró
- 2 dl tej
- 1 evõkanál búzadara
- 5 evõkanál cukor
*
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 15 evõkanál liszt
- 2 evõkanál kakaó
- 1,5 dl olaj
- 11 evõkanál cukor
- 1 tojás


Elkészítése: A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat és a kakaóport, majd a lisztet, a szódabikarbónát és a tejet. Vajazott vagy sütõmargarinozott, lisztezett tepsibe simítjuk. A túrót kikeverjük a tojással, vaníliás cukorral, búzadarával és a cukorral, majd a tészta tetejére tesszük foltokban. Elõmelegített sütõben közepes lángon megsütjük.

  edes, 14:25 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Finom citromos

Hozzávalók (-):

* A krémhez:
- 6 dkg liszt
- 5 dl tej
- 35 dkg Rama margarin
- 30 dkg porcukor
- 3 citrom leve és reszelt héja
* A tésztához:
- 3 db tojás
- 1/2 dl tej
- 1 csomag sütõpor
- 25 dkg porcukor
- 85 dkg liszt
- 25 dkg Rama margarin


Elkészítése: A sütõport átszitáljuk a liszttel, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tejet és a tojásokat. Jól kidolgozzuk, és öt egyforma darabra osztjuk. Egyforma nagyságúra kinyújtjuk, zsírozott vagy sütõmargarinozott sütõlemezre rakjuk, villával megszurkáljuk, és egyenként szép világosra sütjük. A krémhez a lisztet a 2 ek. cukorral elkeverjük, felengedjük a tejjel, és állandó keverés mellett sûrûre fõzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kihûlt besamelt. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját, a kifacsart levét, és ezzel a krémmel megtöltjük a lapokat. A hûtõben pihentetjük 1-2 napig, majd a tetejét porcukorral megszórva szeletelhetjük.

  edes, 14:21 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Fahasáb

Hozzávalók (- egy 24 cm átmérõjü kapcsos formához):

* A kevert tésztához:
- 10 dkg liszt
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg puha vaj vagy margarin vagy sütõmargarin
- 15 dkg marcipánmassza
- 12 dkg cukor
- 1 csipet só
- 6 tojás
* A krémhez:
- 20 dkg félédes bevonó
- 2 evõkanál (vagy ízlés szerint) narancslikõr
- 10 dkg sárgabaracklekvár
- 1 evõkanál kókuszzsír vagy sütõmargarin
zsiradék (pl. sütõmargarin) és sütõpapír a formához


Elkészítése: A sütõt elõmelegítjük. A formát kibéleljük sütõpapírral, az oldalát kivajazzuk vagy kisütõmargarinozzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét sóval habbá verjük, és beleszórjuk a cukrot. A marcipánmasszát apróra vágjuk. A vajjal vagy margarinnal vagy sütõmargarinnal, a porcukorral, és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, végül beleforgatjuk a tojáshabot, és a lisztet. 2 púpozott evõkanál tésztát elkenünk a forma alján. A sütõben 250 fokon, légkeverésnél 220 fokon, 4 percig sütjük. Kivesszük a formát, rákenünk 2 evõkanál tésztát, és megint 4 percig sütjük. Ezt ismételjük, amíg el nem fogy a tészta. 10-12 réteg lesz belõle. Kicsit kihûlve süteményrácsra borítjuk, és lehúzzuk róla a sütõpapírt. A lekvárt megmelegítjük, szûrõn átpasszírozzuk és ízlés szerint belekeverjük a narancslikõrt. A süteményt körös-körül megkenjük vele és hagyjuk kihûlni. A bevonót durvára aprítjuk, és a kókuszzsírral vagy sütõmargarinnal, vagy olajjal, vízfürdõn felolvasztjuk. A süteményt bevonjuk a mázzal, és hûtõbe tesszük, amíg a bevonat megszilárdul.

  edes, 11:29 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Fagyiszelet II.

Hozzávalók (-):

*
- 6 db tojás
- 50 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 15 dkg dió
- 1 db sütõpor
- víz
- 2,5 dl tej
- 25 dkg margarin
- 2 csomag vaníliás cukor


Elkészítése: 3 tojásfehérjébõl kemény habot verünk, hozzáadjuk a 20 dkg porcukorral kikevert sárgáját, 15 dkg lisztet, 15dkg diót, csomag sütõport és 7 evõkanál vizet. Papírral bélelt tepsiben megsütjük. Majd a következõ krémet készítjük el. Krém: 2,5 dl tejben 3 tojássárgáját, 3 evõkanál lisztet csomómentesen elkeverünk, majd felfõzzük állandóan keverve. Míg hûl, addig 25 dkg margarint 15 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk. A két krémmel megtöltjük a tésztát, hûtõbe tesszük, míg elkészítjük a habot. Hab: 3 tojásfehérjébõl 15 dkg porcukorral gõz fölött kemény habot verünk. A habot a krém tetejére simítjuk, és ízlés szerint megszórjuk csoki reszelékkel. A süteményt hûtõszekrényben tároljuk, és hideg vízbe mártott késsel szeleteljük.

  edes, 11:25 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Fagyi szelet

Hozzávalók (-):

* Krémhez:
- 2 tojássárgája
- 2 cs. vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
* Besamelhez:
- 4 ek. liszt
- 3 dl tej
* Piskótához:
- 1 cs. sütõpor
- 10 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 4 tojás
- 10 kanál víz
- 20 dkg liszt
* Mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg cukor


Elkészítése: A piskótához elkeverjük a cukrot, vizet, tojássárgáját, majd hozzáadjuk a diót, és a sütõporos lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük. A két komponenst lazán elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze. Egy tepsibe sütõpapírt helyezünk, erre öntjük a piskóta tésztát, és kisütjük. Sütés közben ne nyissuk ki a sütõt, mert a piskótánk ekkor összeesik. A tejet felforraljuk, a forrásban lévõ tejhez adjuk a lisztet, folytonos keverés közben megvárjuk, amíg besûrûsödik. A krém alapanyagait kézi habverõvel összedolgozzuk. A besamelt hozzákeverjük az elkészült krémhez. A mázhoz a tojásfehérjét gõz fölött melegítjük, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet. A kihûlt piskótánkat gazdagon megkenjük a krémmel, majd a krém tetejére kenjük a tojásfehérjés krémet. Díszítésként megszórhatjuk színes cukorral, vagy darált csokoládéval.

  edes, 11:21 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. jnius 21., vasrnap Nekem tetszik!
0  


Néger kocka

Hozzávalók (-):

* A tésztához:
- 10 ek. porcukor
- 5 tojás
- 5 ek. víz
- 6 ek. darált dió
- 8 dkg liszt
- 1/2 csomag sütõpor
* A habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
* A mázhoz:
- 4 ek. tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj vagy sütõmargarin


Elkészítése: A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd a többi hozzávalóval, végül beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. Elõmelegített sütõben megsütjük. A habhoz a tojásfehérjét a cukorral gõz fölött addig keverjük, amíg jó kemény nem lesz, majd a tészta tetejére kenjük. A mázhoz valókat szintén gõz fölött sûrûre fõzzük. Kicsit hûlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat vagy sütõmargarint, és bevonjuk vele a sütemény tetejét.

  edes, 9:37 Itt megrhatod a vlemnyed edes



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.