2009. november 12., cstrtk |
|
|
0 |
|
|
Fincsi szelet
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 sütõpor, 14 dkg cukor, 14 dkg zsír, 1 egész tojás, 1 citrom héja.
Ezt tejjel összegyúrjuk és a tésztát elfelezzük. Felébe 2 kanál kakaót teszünk. A sárga tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral és, kb. 20 dkg darált diót (kevés cukorral) szórunk rá. Utána kinyújtjuk a barna tésztát és ezzel betakarjuk.
Villával megszurkáljuk és megsütjük. Tetejére: 2 tojás sárgáját, fél citrom levével, 16 dkg porcukorral habosra keverünk. Ha kisült a tészta, rögtön rákenjük.
Jó étvágyat hozzá!
edes, 1:37
|
|
|
Epres vaníliakrémes szelet
Hozzávalók: Tészta: 5 tojás, 12 dkg kristálycukor, 8 dkg liszt, 1 sütõpor, 5 dkg étkezési keményítõ, 5 dkg darált dió.
Töltelék: 3 dl tej, 6 dkg porcukor, 1 zacskó vanília puding, 15 dkg vaj, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg eperlekvár.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Belekeverjük a felvert tojásfehérjéket. Óvatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütõport, a keményítõt, és a diót. Megsütjük, kivajazott, lisztezett tepsiben kb. 200 fokon 15 perc alatt.
Elkészítjük a krémet: A tejbõl, cukorból és a pudingporból takarék lángon fõzzünk olyan sûrû krémalapot, mintha nokedli tészta lenne. Nem kell megijedni, késõbb turmixszal, habverõvel simává lehet dolgozni, ha nagyon összeállna. De ez az alapja, hogy krémünk ne folyjon. Kihûtjük teljesen! Közben a puha vajat dolgozzuk össze a vaníliacukorral, majd vegyítsük össze a pudingos alappal.
Összeállítás: A tésztát vízszintesen három lappá vágjuk. Az elsõt megkenjük a lekvár felével, majd a krém harmadával. Ráborítjuk a második lapot. Erre jön ismét, a lekvár másik fele, a krém következõ harmada. Beborítjuk a harmadik lappal. Erre kerül az utolsó harmad krém. Idényben lehet eperszeletekkel díszíteni. A képen házi rumos meggy van rajta, lévén húsvétkor készült. Tálalásig hûvös helyre tesszük.
Nem olyan bonyolult, mint elsõre tûnik. Jó munkát kívánok!
edes, 1:34
|
|
|
|
2009. november 11., szerda |
|
|
0 |
|
|
Marlenka ( fehér csokoládés ) Hozzávalók x személyre: 300 g liszt 200 g kukoricakeményítõ 250 g vaj 2-3 evõkanál méz (erdei) 200 g cukor (barna) 1 evõkanál szódabikarbóna 1 teáskanál ecet Só 10 g csomag vaníliás cukor (elhagyható) 2 tojás 2-3 evõkanál cukrozatlan kakaópor
Krém: 3 tubus (kb. 500 ml) sûrített tej 250 g vaj 200 g fehér csokoládé
Elkészítés:
Öntsük a sûrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk az üvegre a tetejét. Tegyük vízzel teli lábasba, hogy a víz éppen az üveg teteje alá érjen, és fõzzük a sûrített tejet 3 órán keresztül.
Közben egy másik lábasba tegyünk fel vizet fõni, egy harmadikban pedig keverjük össze a mézet, a cukrot, a vajat és a tojásokat. Gõz fölött, állandó kevergetés közben sûrítsük be a masszát (kb. 40-45 perc). Amikor a szirup elég sûrû lett, vegyük le a tûzrõl és hagyjuk kb. 15 percig hûlni. Egy kisebb tálban keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá a kukoricakeményítõvel, kakaóporral elkevert lisztet. Gyúrjunk az egészbõl rugalmas tésztát; ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet (kb. 30 g), majd letakarva, szobahõmérsékleten pihentessük 2-3 órán keresztül.
Amikor a sûrített tej eléggé karamell színû lett a befõttes üvegben, még forrón öntsük egy tálba, és az apróra tördelt fehércsokoládé darabkákat keverjük hozzá. Egy másik tálban, kézi habverõvel keverjük habosra a vajat, és adjuk hozzá a már kihûlt karamellizált sûrített tejet.
A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlõ részre. Vágjunk le 5 egyforma méretû sütõpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk a lisztezett papíron 2-3 mm vastagságúra. A kinyújtott tészta mérete akkora legyen, hogy egy tepsire ráférjen. Közben a sütõt kapcsoljuk 180 ºC-ra. Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és az aljára óvatosan csúsztassuk a tésztát sütõpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihûlni.
Rétegezésnél lehetõleg abba a tepsibe tegyük a süteményt, amelyiken sütöttük a lapokat. A papírt óvatosan húzzuk le, a széleket vigyázva vágjuk le, és tegyük félre. Minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel, úgy hogy legfölülre is krém kerüljön. Erre a krémrétegre morzsoljuk a félretett széleket.
Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 3-4 napig tegyük hûvösebb helyre. Amikor megpuhult, szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
* Állandóan kevergetni kell a mézes-tojásos masszát, különben a tojás kicsapódik, és darabos lesz a szirup. Közben vigyázzunk, hogy a felfelé áramló gõz ne égesse meg a kezünket! * A lisztet a még meleg masszához gyúrjuk, így könnyebb összedolgozni. * A fehér csokoládét a még szinte forró sûrített tejhez keverjük, hogy az el tudjon olvadni. A habosra kevert vajhoz azonban már hidegen adjuk a csokoládés sûrített tejet, egyébként a vaj felolvad, és késõbb kicsapódik a krémbõl. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverõvel verjük fel a krémet, amikor már a vaj tényleg kihûlt. * A tésztákat egyenesen a sütõpapíron nyújtsuk ki, mert könnyen szakad, nagyon nehéz lenne ide-oda helyezni. A közepén nyújtsunk rajta sokat, a szélei egyébként is vékonyra sikerülnek. * Sütés közben vigyázzunk, a mézes tészta könnyen megég, megkeseredik. * A kisült lapokat nagyon óvatosan kezeljük, mert könnyen törnek. Egyébként nincs nagy baj, ha egy-két lap eltörik, mert a kész édességet úgyis szeletekre vágjuk, így nem annyira látszódik a törés. * Érdemes a tálalás elõtti este szobahõmérsékletre tenni a süteményt, letakarás nélkül. Úgy vettem észre, ilyenkor puhább lesz a marlenka.
edes, 14:24
|
|
|
Tejes pite
Hozzávalók:
5 tojássárgája 30 g vaníliás cukor 150 g kristálycukor 100 g margarin 250 g liszt 1 liter tej 5 tojásfehérje felverve só 1 citrom reszelt héja margarin a tepsi kikenéséhez és a tetejére zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tojások sárgáit keverjük össze a vaníliás cukorral, kristálycukorral, csipet sóval, majd adjuk hozzá a margarint. Reszeljük bele egy citrom héját. Kisebb adagokban adjuk a masszához a lisztet és a tejet, jól elkeverve, hogy ne legyen benne csomó.
Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd nagyon óvatosan, alulról fölfelé keverjük a tésztához.
Egy közepes tepsit vastagon vajazzunk ki, majd hintsük meg vékonyan zsemlemorzsával. Öntsük a tepsibe a habos palacsintatésztát, és szórjunk a tetejére margarin darabkákat. Hideg sütõbe téve, kapcsoljuk a hõmérsékletet 150 ºC-ra és süssük a süteményt 1 órán keresztül, míg szép barna színt nem kap a teteje.
Sütés után a sütõbõl kivéve pihentessük a pitét, majd vágjuk nagy kockákra. Tálalásnál adhatunk hozzá sárgabaracklekvárt, de magában is nagyon finom, különleges édesség.
Tipp:
* Könnyebb, és gyorsabb a tésztát kézi robotgéppel csomómentesre keverni. * Semmilyen fúvatót – sütõpor, szódabikarbóna – nem szabad hozzáadni a tésztához. Így marad „szalonnás” és finom a pite alja. * A tojások fehérjét mindig hûtsük le, mielõtt felvernénk. Csipet sóval, vagy pár csepp citromlével könnyebben verhetünk kemény habot. * Elõször a hab felét keverjük a masszához gyorsan, míg a másik felét óvatosan adagoljuk hozzá, hogy ne törjön össze.
Jó étvágyat!
edes, 13:27
|
|
|
|
2009. oktber 26., htf |
|
|
0 |
|
|
Kakaós kocka!
40 dkg liszt 2,5 dl tej 35 dkg cukor 2 egész tojás 2 dl olaj 1 kk szódabikarbóna 3 ek bármilyen lekvár 2 kk kakaó csipet só
Elkészítés: Összekeverjük a hozzávalókat.Zsírozott, lisztezett gáztepsibe öntjük, majd 200 fokra elõmelegített sütõben addig sütjük, ameddig a széle el nem válik a tepsitõl.
edes, 23:10
|
|
|
Narancs szelet!
A rózsaszín tésztához: 4 egész tojás 2 cs puncs-,vagy eper ízû pudingpor 1 kk sütõpor
A sárga piskótához: 4 egész tojás 4 ek kristálycukor 4 ek liszt 1 kk sütõpor
Krémhez: 1 cs vanília ízû pudingpor 3 dl tej 20 dkg margarin cukor (ízlés szerint)
Elkészítés:
A rózsaszín tészta készítése: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan beleadagolva a cukrot,a tojások sárgáját,majd végül a pudingporral elkevert sütõport.Közepesen meleg (kb 180 fokos) sütõben, vajazott-lisztezett õzgerinc formában kisütjük.
A sárga piskóta készítése: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan adagoljuk bele a cukrot,a tojást,a lisztet és a sütõport.Sütõpapírral bélelt, közepes méretû tepsiben,közepes lángon kisütjük.
A krém készítése: A pudingporból 3 dl tejjel sûrû pépet fõzünk. Ha kihûlt,a margarint ízlés szerinti mennyiségû cukorral habosra keverjük és a pudingos péphez vegyítjük.
Összeállítás: A rózsaszín piskótát hosszanti irányban 4 részre vágjuk,megtöltjük a krémmel, majd összeillesztjük. Tetejét is bekenjük a krémmel. Erre borítjuk a sárga piskótát,amit méretre vágunk, hogy szépen illeszkedjen az õzgerinc formához. Így lesz narancs-szelet alakú a sütink.
edes, 22:57
|
|
|
Emeletes süti!
Tésztához:
50 dkg liszt 15 dkg puha vaj 15 dkg porcukor 2 db tojás 4 ek méz 1 cs sütõpor kevés tej (az összegyúráshoz, ha szükséges) pici reszelt gyömbér
Krémhez:
7 dl tej 2 cs vaníliás pudingpor 2 ek liszt 25 dkg vaj 20 dkg porcukor
Töltelékhez:
2-3 db konzerv barack (vagy 1 cs zselécukor) 0,5 dl rum 2 ek kakaó 1 cs babapiskóta
Mázhoz:
1 tábla étcsokis tortabevonó
Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk,ha szükséges, kevés tejet használjunk az összegyúráshoz. A tésztát három részre osztjuk és vékonyra nyújtjuk. (kb. 40 cm x 20 cm-esre) Erõs tûzön,tepsi hátán világosra sütjük. (Vigyázzunk nagyon könnyen megég!)Laponként kb 10 perces sütési idõvel számolhatunk.A tejet a pudingporral és a liszttel sûrûre fõzzük és kihûtjük.A vajat kikeverjük a cukorral,majd alaposan hozzákeverjük a kihûlt pépet.Két részre osztjuk.Az egyik felébe belekeverjük a kakaót,a másikba a darabolt barackot,vagy zselét. Kevés rumot adunk a krémhez.Az alsó lapot megkenjük a kakaós krém felével és rárakjuk a rumba áztatott babapiskótát.Rákenjük a maradék kakaós krémet.Rátesszük a második lapot. Erre kenjük a barackos krémet és befedjük a harmadik lappal.Gõz felett megolvasztjuk a tortabevonót és a tetejére simítjuk.Másnap szeleteljük.
edes, 22:55
|
|
|
Rezi mákos!
Mákos tésztához: 1 tojás 5 ek darált mák 5 ek liszt 5 ek cukor 1 mk szódabikarbóna 2 dl tejföl
Diós tésztához: 1 tojás 5 ek darált dió 5 ek liszt 5 ek cukor 1 mk szódabikarbóna 2 dl tejföl
Kakaós tésztához: 1 tojás 3 ek kakaópor 5 ek liszt 5 ek cukor 1 mk szódabikarbóna 2 dl tejföl
Krémhez: 9 dl tej 8 ek búzadara 25 dkg margarin 20 dkg cukor 2 cs vaníliás cukor
Tetejére: csokimáz (csokoládé és vaj 2:1 arányú egyvelege)
Elkészítés: A hozzávalókat a 3 féle tésztához külön-külön összedolgozzuk és egyesével megsütjük (elõmelegített,közepesen meleg sütõben).A krémhez a tejet a búzadarával felforraljuk,azaz tejbedarát készítünk.A puha margarint a kétféle cukorral sima állagúra kikeverjük.Miután a tejbedara kihûlt,a vajas krémet hozzáadjuk és összedolgozzuk.A tésztalapokat a krémmel betöltjük (alulra kerül a diós tészta,középre a kakaós,felülre pedig a mákos).A süti tetejét csokimázzal bevonjuk:a darabokra tört csokit megolvasztjuk,majd belekeverjük a fele mennyiségû vajat.
edes, 22:51
|
|
|
Amerikai krémes!
A tésztához:
7 tojás sárgája 20 dkg cukor 20 dkg liszt 1 cs sütõpor 2 ek kakaó 13 ek víz
A krémhez:
7 tojás fehérje 7-10 ek cukor 2 cs vaníliás pudingpor 6 dl víz
Díszítéshez:
3-4 dl tejszín (vagy Hulala) reszelt csokoládé
Elkészítés: A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral,vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütõporos lisztet és a kakaót.Közepes lángon (kb 180 fok) kb. 20 percig sütjük.(A tepsi mérete: 27 x 37 cm.)A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.A pudingport a vízzel simára keverjük és felfõzzük. Még forrón összekeverjük a habbal és a tészta tetejére kenjük.További 10-15 percig szintén közepes hõmérsékletû sütõben sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihûlni.A tejszínt kemény habbá verjük és a teljesen kihûlt tészta tetejére kenjük. Reszelt csokoládéval jól megszórjuk.
edes, 22:49
|
|
|
Háztartási kekszes francia krémes!
1 zacskó négyzet alakú háztartási keksz (kb. 70-80 db keksz) 3 cs vanília ízû pudingpor 8 dl tej 20 dkg porcukor 25 dkg sótlan vaj 50 dl tejszín 2 cs vaníliás cukor 1 tábla tortabevonó
Elkészítés: A keksz felét téglalap alakzatban egy tálcára rendezzük.A vanília ízû pudingporokat megfõzzük a tejben.A porcukrot kikeverjük a sótlan vajjal.Ha kihûlt a puding,összekeverjük ezzel a vajas krémmel.A krémet óvatosan rákenjük a tálcára lerakott kekszekre.Vigyázzunk,hogy a kekszek ne mozduljanak el közben!A tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral és rákenjük a sárga krém tetejére.Erre rátesszük a zacskó keksz másik felét,majd ezeket a kekszeket felolvasztott tortabevonóval kenjük be.
edes, 22:48
|
|
|
Mesealmás!
A tésztához:
50 dkg liszt 20 dkg puha margarin 10 dkg cukor 1 egész tojás 1 kis doboz tejföl 1/2 cs sütõpor csipetnyi só pár ek búzadara (hintéshez)
Töltelékhez: 1,5 kg alma cukor (ízlés szerint) 2-3 cs vaníliás cukor
Elkészítés: A margarint a cukorral és a tojás sárgájával habosra keverjük.Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet,csipetnyi sót és a tejfölt.Összedolgozzuk,majd fóliába csomagolva fél óráig a hûtõben pihentetjük.Addig meghámozzuk az almát,majd lereszeljük,megcukrozzuk és rövid idõre állni hagyjuk.A tésztát kétfelé osztjuk, kinyújtjuk az egyik lapot,beletesszük a tepsibe. Meghintjük búzadarával (hogy az alma levét felszívja) majd a kifacsart almát szétterítjük a tésztalapon.Ismét meghintjük búzadarával,majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.Tetejét bekenjük a tojásfehérjével (lehet tenni a fehérjékhez még egy egész tojást) és megkenjük vele a tészta tetejét.Villával megszurkáljuk.Légkeveréses sütõben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
edes, 22:46
|
|
|
Túró rudi szelet!
A tésztához: 8 dkg vaj 2 egész tojás 15 dkg cukor 25 dkg liszt 1 kk szalalkáli
A töltelékhez: 50 dkg túró 25 dkg margarin 25 dkg cukor reszelt citromhéj 2 cs vaníliás cukor
Csokimáz: 12 dkg porcukor 6 ek forró víz 3 dkg vaj 3 dkg kakaópor
Elkészítés: A tészta alapanyagait összegyúrjuk,majd kétfelé osztjuk.Kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátán kisütjük.(A tepsi mérete 26 x 36 cm,a sütési hõ pedig 170 fok/ légkeverés.)A töltelék alapanyagait összekeverjük,majd a kisütött két tésztalap közé töltjük.A csokimázhoz a porcukrot és a kakaóport összekeverjük,majd teszünk bele 6 evõkanál forró vizet és végül a vajat.Jól összedolgozzuk és a süti tetejét bevonjuk vele. Fontos,hogy a sütit csak másnap szabad szeletelni,mert a tésztának meg kell puhulnia.
edes, 22:43
|
|
|
|
2009. oktber 21., szerda |
|
|
0 |
|
|
KRÁTER SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
1 cs. vaníliás puding
4 dl tej
3 evõkanál cukor
*
3 db tojás
12 dkg porcukor
½ cs vaníliás cukor
½ dl tej
½ dl étolaj
12 dkg liszt
1 evõkanál kakaó
½ cs sütõpor
1 db tejföl (kicsi)
Megfõzzük a pudingot és hagyjuk kihûlni.
A tészta elkészítése:
A 3 tojás sárgáját a 12 dkg porcukorral a ½ cs vaníliás cukorral,a 1/ dl tejjel habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a a ½ dl étolajat, a 12 dkg lisztet,az 1 evõkanál kakaót,a ½ cs sütõport, majd a legvégén a tojásfehérjét.
Kis tepsibe, elõmelegített sütõben sütjük . A tepsit sütõpapírral béleljük, majd a masszát beleöntjük. Teás kanállal kis halmokban tegyük rá a kihûlt pudingot – ami el fog süllyedni, és sülés után csak kis kráter marad a felszínen - . Kb 180 fokon 30 percig sütjük. 1 db tejfölt 2 evõkanál cukorral, és 1 cs vaníliás cukorral elkeverünk majd a kisült forró süti tetejére kenjük vékonyan, egyenletesen, többször – a sütõpapírt célszerû elõtte leszedni - .A rákent tejfölt felszívja és szép fényes máz lesz rajta. Majd hagyjuk kihûlni Másnap is finom,puha süti, már ha marad belõle.
edes, 8:48
|
|
|
|
2009. oktber 13., kedd |
|
|
0 |
|
|
Gesztenyés ostya
1 csomag 6 lapos ostya Krémhez: 25 dkg kristálycukor 2 dkg rétesliszt 2 dl tej 25 dkg margarin 25 dkg gesztenyemassza 1 evõkanál rum 2 evõkanál kakaópor
Elkészítés: Egy lábosban a kristálycukrot, a lisztet összekeverjük, majd beleöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 10 percig fõzzük. Ezután beletesszük a margarint, a felengedett gesztenye masszából 20 dkg-ot. Még így együtt kb. 6 percig fõzzük kevergetés mellett. Majd a tûzrõl levéve kihûtjük,és közben belekeverjük az 1 evõkanál rumot. Ezután megkenünk 3 ostyalapot. A maradék krémhez hozzákeverjük a 2 evõkanál kakaóport, és rákenjük a még megmaradt 3 lapra. A tetejére végül ráreszeljük az 5 dkg gesztenye masszát. Hideg helyre tesszük 1 napig. Másnap már szeletelhetõ.
edes, 13:29
|
|
|
Kefires piskóta Hozzávalók:1 pohár kefir (a 2 dl-es), 2 kefires pohár kristálycukor, 2 és fél kefires pohár liszt, 3 tojás, fél kefires pohár olaj, 1 sütõpor. A hozzávalókat bármilyen sorrendben összekeverjük zsírozott (vagy vajazott), lisztezett tepsiben sütjük, közepes lángon. Tûpróbával ellenõrzöm, hamar kész. Nagyon gyors, egyszerû elkészíteni.
Meglehet bolondítani ezt a receptet úgy hogy 2 meghámozott almát apró kockára vágok, belekeverem a kavart süteményalapba és még 2 teáskanál fahéjat vegyítek hozzá. Vagy ha nem fahéjas almás verziót akarok akkor bármilyen gyümölcskockákkal gazdagíthatjuk (sárgabarack pl.).
Muffin sütõben is süthetjük õket, jó étvágyat mindenkinek!
edes, 13:18
|
|
|
Kávés csokoládészelet Hozzávalók: 150 dkg tortabevonó étcsokoládé, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütõpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 150 ml erõs kávé, 50 ml rum, 5 dkg csokoládéreszelék Elkészítés: A tortabevonó csokoládét nagyobb darabokra törjük, és a vajjal egy kis edényben alacsony hõfokon, vízgõz fölött kenhetõ masszává keverjük. A cukrot, a vaníliás cukrot, a 3 tojást kikeverjük, majd beleöntjük a rumot, a kávét és a csokoládémasszát. Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és robotgéppel csomómentesre keverjük. Belekavarjuk a csokoládéreszeléket is. A tésztát egy 25 x 11 cm-es kikent, kilisztezett szögletes formába öntjük, és a elõmelegített sütõben 180 fokon (légkeverésnél 160 fok) kb. 40 percig sütjük. 5-10 percig a formában hagyjuk pihenni, majd kivesszük és sütõpapírral fedett süteményrácson hagyjuk hûlni.
edes, 13:17
|
|
|
Csíkos kekszes Hozzávalók: 15 dkg sütõmargarin, 15 dkg porcukor, 1 adag kávé, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál liszt, 1 csomag csokoládés vagy puncs ízû pudingpor (a csokoládés pudinghoz 2 kanál kakaó, a puncsoshoz 1/2 dl rum vagy rumaroma), 3 dl tej, 1 nagy csomag Albert keksz; a díszítéshez: kókuszreszelék Elkészítés: A vajat, a porcukrot, a kávét összemelegítjük. A vaníliás cukrot, a lisztet, a pudingport, a kakaót vagy rumot a tejjel simára keverjük, a kávés masszához öntjük és felfõzzük. Amikor felfõtt, a tûzrõl lehúzzuk, a kekszeket egyesével megkenjük a masszával, és egymáshoz ragasztjuk. A kekszrudat a pudingos masszával kívülrõl is megkenjük, és kókuszreszelékkel bevonjuk. Hûtõben dermedni hagyjuk, majd ferdén felszeleteljük. (Ha kakaós Albert kekszet veszünk, vaníliás vagy puncs ízû pudingporból készíthetjük el a krémet, és még 1 csomag vaníliás cukrot is adhatunk hozzá.)
edes, 13:09
|
|
|
|
2009. szeptember 29., kedd |
|
|
0 |
|
|
Banános tekercs
Hozzávalók 4 személyre:
- vaj - 4 dkg kakaópor - 1 mokkáskanál szódabikarbóna - 12 evõkanál porcukor - 6 tojás
Krém - 2 banán - 1 csomag vaníliás cukor - 2 dkg kakaópor - 10 dkg porcukor - 20 dkg margarin - 2 dl tej - 2 evõkanál finom liszt - 1 tojás
Banános tekercs A tésztához a tojások sárgáját porcukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a szódabikarbónát és a kakaót. A kemény habbá vert tojásfehérjével összekeverjük, és zsírozott, lisztezett tepsiben kisütjük. A tésztát elõször a fehér, majd a kakaós krémmel kenjük meg. A két megtisztított banánt a szélére tesszük, és az egészet feltekerjük. Legalább fél napra hûtõbe tesszük. Vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Krém A krémhez a tojást elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel és sûrûre fõzzük. A margarint a porcukorral habosra kikeverjük, majd a kihûlt tejkrémmel összekeverjük. A krém egyik felébe kakaót keverünk, a másik felébe vaníliás cukrot.
edes, 12:05
|
|
|
Aranygaluska
Hozzávalók:
* 60 dkg liszt, 5 dkg cukor * 15 dkg porcukor, ½ csomag élesztõ * 1 tojás, 1 csipet só * 3,5 dl tej * 12 dkg vaj (vagy sütõmargarin) * 15 dkg darált dió.
Vanília öntethez:
* 1 cs vaníliás puding, 1 cs vanília cukor * 6 ek. cukor, 1 l tej.
Elkészítés: A tejet egy kisebb lábasban meglangyosítom, 1 dl tejet kiöntök egy kis tálba belemorzsolom az élesztõt egy csipet cukrot összekeverem és a tetejét csipet lisztel megszórom, félre teszem, hogy az élesztõ felfusson. A lábasban lévõ maradék langyos tejbe teszek 5 dkg vajat, hogy felolvadjon. Kelesztõ tálba teszem a lisztet, közepébe az egész tojást, 5 dkg cukrot, a felfuttatott élesztõt és a vajas tej felét. Géppel dagasztani kezdem közben hozzáöntöm a maradék tejet is kb. 5 perc alatt megdagasztom a tésztát. Ha kézzel dagasztom, addig kell a tésztát dagasztani, amíg szép sima nem lesz és hólyagok keletkeznek a tésztában. Amikor megdagasztottam a tésztát, meleg helyre teszem, kb. egy, másfél óra alatt megkel. A tésztát lisztezett deszkára borítom és 0,5 cm-es vastagságúra nyújtom. Pogácsa szaggatóval pogácsákat formálok tésztából. A sütõt elõmelegítem, 7- 8 dkg vajat megolvasztok, és a tepsit kikenem vele (ez az adag kis, süteményes tepsihez elegendõ). A pogácsákat a tepsi aljára szorosan sorba rakom és olvasztott vajjal, vastagon megkenem. Rászórom a darált diót és a porcukrot. A tetejére megint pogácsákat teszek és a tetejüket vastagon olvasztott vajjal megkenem. Közepes lángon 25 perc alatt aranybarnára sütöm. Ha nem akarunk sok aranygaluska tésztát eldobni, akkor mikor szaggatjuk a tésztát a maradék darabokat (amik csillag, fél kör stb. alakúak) a tepsi aljára tesszük és a szép csinos pogácsákat tesszük a tepsi tetejére. Az aranygaluskát én mindig 3 rétegbõl készítem elsõ réteg tészta, a második réteg diós cukor, a harmadik réteg tészta. Vannak akik több rétegben készítik az aranygaluskát, de ez szerintem fölösleges, mivel az aranygaluska tészta így is szépen kidagad a tepsibõl, szép magas lesz mire megsül.
Amíg sül a tészta elkészítjük a vanília öntetet. 2 dl tejet vanília pudinggal, vanília cukorral, 6 ek. cukorral csomómentesre elkeverem. 8 dl tejet kisebb lábasba öntöm és felforralom. Amikor felfõtt kis lángon hozzákeverem a pudingos tejet és addig kevergetem, amíg ismét elkezd forrni, ekkor elzárom alatta gázt. Az aranygaluskát langyosan tálaljuk, langyos vanília öntettel. Az aranygaluskában az a jó, hogy más kelt tésztákkal ellentétben, másnap is finom, ha a mikróban meglangyosítjuk.
edes, 11:46
|
|
|
|
2009. szeptember 9., szerda |
|
|
0 |
|
|
kakaós tekercs
Hozzávalók
A tésztához: 50 deka liszt 7 deka puha vaj 2 tk. szárított élesztõ 3 dl tej 1 tojássárgája 4 ek. cukor 1 mokkáskanál só Ezen kívül: 1 csésze cukor 3 ek. cukrozatlan kakaópor 1,5 dl tej fél csomag vaníliás cukor 1-1 ek. puha vaj
Elkészítése A hozzávalókból kenyérsütõvel tésztát dagasztunk: Általános irányelv szerint alulra kerül a folyadék, a vaj, a tojás, a só, illetve a cukor. Erre halmozzuk a lisztet és az egyéb járulékos anyagokat. Legfelülre kerül az élesztõ. Tészta programon elindítjuk, nagyjából 120 percet vesz igénybe. Könnyen nyújtható, puha tésztát kell kapnunk. Fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd 1 evõkanálnyi puha vajat rákenünk és meghintjük a cukor-kakaópor keverékével. Ezután szorosan feltekerjük, és centis szeleteket vágunk belõle. A csigák külsõ végét jól aláhajtjuk, hogy a töltelék sülés közben ne folyjon ki. Elõkapunk egy 30 centi átmérõjû, kerek formát. Kivajazzuk, sütõpapírral kibéleljük, majd belefektetjük a tekercseket csigavonalban. 175 fokra elõmelegített sütõben, 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Félidõben – amikor már kezdenek színt kapni a csigák - kikapjuk, majd a felforrósított tej, vanilincukor és a vaj keverékével meglocsoljuk õket. Visszatoljuk, és készre sütjük. Hamar elpusztítjuk.
edes, 11:48
|
|
|
Hozzávalók
A tésztához: 30 dkg finomliszt 20 dkg kukoricakeményítõ csipet só 3 ek. holland kakaópor 25 dkg vaj 2 evõkanál /erdei/ méz 20 dkg barnacukor 2 tojás 1 ek. szódabikarbóna 1 tk. ecet
A krémhez: 3 tubus cukrozott sûrített tej 20 dkg apróra tördelt fehér csokoládé 25 dkg szobahõmérsékletû vaj Elkészítése Öntsük a sûrített tejet egy jól záródó konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk rá a tetejét. Tegyük egy vízzel teli lábasba, hogy a víz épp az üvegtetõ alá érjen, majd kezdjük el fõzni lassú lángon, 3 órán keresztül. Ezalatt elkészítjük a tésztát: Mérjük ki, majd szitáljuk át együtt a lisztet, a kukoricakeményítõt és kakaóport. Ízesítsük egy csipet sóval. Egy lábasban tegyünk fel vizet fõni, egy másikban pedig keverjük össze a mézet, a barnacukrot, a vajat és a tojásokat. Gõz fölött, állandó kevergetés közben sûrítsük be a masszát (nagyjából 30-40 percet vesz igénybe). A folytonos keverés fontos, különben a tojás kicsapódik és darabos lesz a szirup. Vegyük le a vízgõzrõl, és hagyjuk hûlni 15 percig. Egy kisebb tálkában keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá az elõkészített száraz hozzávalókat, és gyúrjunk belõle rugalmas tésztát – ha szükséges, adjunk hozzá kevés lisztet (kb. 30 g) és szobahõmérsékleten pihentessük 2 órán keresztül. Zárjuk el a sûrített tej alatt a gázt – akkor jó, ha kásás állagú és barnás színû. Óvatosan csavarjuk le a tetõt, majd forrón öntsük az elõkészített fehér csokira. Kevergessük, míg teljesen fel nem oldódik. Hûtsük ki teljesen. Egy másik tálban, kézi habverõvel keverjük habosra a szobahõmérsékletû vajat, és adjuk hozzá a már kihûlt karamellizált sûrített tejet. Fontos, hogy szobahõmérsékletû legyen, különben a vaj felolvad, és késõbb kicsapódik a krémbõl. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverõvel verjük fel a krémet, amikor a vaj már tényleg kihûlt. Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra. A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlõ részre. Szabjunk ki ugyanennyi sütõpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk ki rajtuk 2-3 mm vastagra. Ha nagyon törne a tészta, kevés olajjal lazíthatunk rajta. Közben pontosan mérjünk, vágjuk le a túllógó részeket – a tésztalapoknak egyformának kell lenniük! Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és óvatosan csúsztassuk rá sütõpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihûlni. A kimaradt tésztát szintén nyújtsuk ki, süssük meg, és morzsoljuk egy kis tálkába. Ez kerül majd a sütemény tetejére. Rétegezésnél minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel. Legfölülre is krém kerüljön, erre szórjuk a félretett tésztamorzsalékot. Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 2-3 napig tegyük hûvösebb helyre. Ha kellõképp megpuhult felvághatjuk, tetszõleges méretû kockákra… :-)
edes, 11:27
|
|
|
|
2009. augusztus 31., htf |
|
|
0 |
|
|
Pudingos süti
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 22 dkg cukor, 1 dl tej, 1 dl olaj, 25 dkg liszt, 1 sütõpor, 1 vaníliás cukor.
Krém: 5 dl tej, 1 csomag pudingpor, pár kanál cukor.
A tetszés szerinti ízesítésû pudingport megfõzzük. Lehet bele mazsolát is tenni. A tészta hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy a tojást nem kell szétválasztani. Lisztezett tepsibe rakjuk, majd a pudingból kanállal csíkokat szaggatunk a tésztára. Közepes hõfokon kb. 25percig sütjük.
edes, 9:15
|
|
|
|
2009. jnius 22., htf |
|
|
0 |
|
|
Foltos mobil Hozzávalók (-):
* Túró gyólyó: - 1 vaníliás cukor - 1 tojás - 25 dkg túró - 2 dl tej - 1 evõkanál búzadara - 5 evõkanál cukor * - 1 kávéskanál szódabikarbóna - 15 evõkanál liszt - 2 evõkanál kakaó - 1,5 dl olaj - 11 evõkanál cukor - 1 tojás
Elkészítése: A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat és a kakaóport, majd a lisztet, a szódabikarbónát és a tejet. Vajazott vagy sütõmargarinozott, lisztezett tepsibe simítjuk. A túrót kikeverjük a tojással, vaníliás cukorral, búzadarával és a cukorral, majd a tészta tetejére tesszük foltokban. Elõmelegített sütõben közepes lángon megsütjük.
edes, 14:25
|
|
|
Finom citromos Hozzávalók (-):
* A krémhez: - 6 dkg liszt - 5 dl tej - 35 dkg Rama margarin - 30 dkg porcukor - 3 citrom leve és reszelt héja * A tésztához: - 3 db tojás - 1/2 dl tej - 1 csomag sütõpor - 25 dkg porcukor - 85 dkg liszt - 25 dkg Rama margarin
Elkészítése: A sütõport átszitáljuk a liszttel, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tejet és a tojásokat. Jól kidolgozzuk, és öt egyforma darabra osztjuk. Egyforma nagyságúra kinyújtjuk, zsírozott vagy sütõmargarinozott sütõlemezre rakjuk, villával megszurkáljuk, és egyenként szép világosra sütjük. A krémhez a lisztet a 2 ek. cukorral elkeverjük, felengedjük a tejjel, és állandó keverés mellett sûrûre fõzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kihûlt besamelt. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját, a kifacsart levét, és ezzel a krémmel megtöltjük a lapokat. A hûtõben pihentetjük 1-2 napig, majd a tetejét porcukorral megszórva szeletelhetjük.
edes, 14:21
|
|
|
Fahasáb Hozzávalók (- egy 24 cm átmérõjü kapcsos formához):
* A kevert tésztához: - 10 dkg liszt - 1 cs. vaníliás cukor - 10 dkg porcukor - 20 dkg puha vaj vagy margarin vagy sütõmargarin - 15 dkg marcipánmassza - 12 dkg cukor - 1 csipet só - 6 tojás * A krémhez: - 20 dkg félédes bevonó - 2 evõkanál (vagy ízlés szerint) narancslikõr - 10 dkg sárgabaracklekvár - 1 evõkanál kókuszzsír vagy sütõmargarin zsiradék (pl. sütõmargarin) és sütõpapír a formához
Elkészítése: A sütõt elõmelegítjük. A formát kibéleljük sütõpapírral, az oldalát kivajazzuk vagy kisütõmargarinozzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét sóval habbá verjük, és beleszórjuk a cukrot. A marcipánmasszát apróra vágjuk. A vajjal vagy margarinnal vagy sütõmargarinnal, a porcukorral, és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, végül beleforgatjuk a tojáshabot, és a lisztet. 2 púpozott evõkanál tésztát elkenünk a forma alján. A sütõben 250 fokon, légkeverésnél 220 fokon, 4 percig sütjük. Kivesszük a formát, rákenünk 2 evõkanál tésztát, és megint 4 percig sütjük. Ezt ismételjük, amíg el nem fogy a tészta. 10-12 réteg lesz belõle. Kicsit kihûlve süteményrácsra borítjuk, és lehúzzuk róla a sütõpapírt. A lekvárt megmelegítjük, szûrõn átpasszírozzuk és ízlés szerint belekeverjük a narancslikõrt. A süteményt körös-körül megkenjük vele és hagyjuk kihûlni. A bevonót durvára aprítjuk, és a kókuszzsírral vagy sütõmargarinnal, vagy olajjal, vízfürdõn felolvasztjuk. A süteményt bevonjuk a mázzal, és hûtõbe tesszük, amíg a bevonat megszilárdul.
edes, 11:29
|
|
|
Fagyiszelet II. Hozzávalók (-):
* - 6 db tojás - 50 dkg porcukor - 20 dkg liszt - 15 dkg dió - 1 db sütõpor - víz - 2,5 dl tej - 25 dkg margarin - 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: 3 tojásfehérjébõl kemény habot verünk, hozzáadjuk a 20 dkg porcukorral kikevert sárgáját, 15 dkg lisztet, 15dkg diót, csomag sütõport és 7 evõkanál vizet. Papírral bélelt tepsiben megsütjük. Majd a következõ krémet készítjük el. Krém: 2,5 dl tejben 3 tojássárgáját, 3 evõkanál lisztet csomómentesen elkeverünk, majd felfõzzük állandóan keverve. Míg hûl, addig 25 dkg margarint 15 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk. A két krémmel megtöltjük a tésztát, hûtõbe tesszük, míg elkészítjük a habot. Hab: 3 tojásfehérjébõl 15 dkg porcukorral gõz fölött kemény habot verünk. A habot a krém tetejére simítjuk, és ízlés szerint megszórjuk csoki reszelékkel. A süteményt hûtõszekrényben tároljuk, és hideg vízbe mártott késsel szeleteljük.
edes, 11:25
|
|
|
Fagyi szelet Hozzávalók (-):
* Krémhez: - 2 tojássárgája - 2 cs. vaníliás cukor - 15 dkg porcukor - 25 dkg margarin * Besamelhez: - 4 ek. liszt - 3 dl tej * Piskótához: - 1 cs. sütõpor - 10 dkg darált dió - 30 dkg porcukor - 4 tojás - 10 kanál víz - 20 dkg liszt * Mázhoz: - 2 tojásfehérje - 10 dkg cukor
Elkészítése: A piskótához elkeverjük a cukrot, vizet, tojássárgáját, majd hozzáadjuk a diót, és a sütõporos lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük. A két komponenst lazán elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze. Egy tepsibe sütõpapírt helyezünk, erre öntjük a piskóta tésztát, és kisütjük. Sütés közben ne nyissuk ki a sütõt, mert a piskótánk ekkor összeesik. A tejet felforraljuk, a forrásban lévõ tejhez adjuk a lisztet, folytonos keverés közben megvárjuk, amíg besûrûsödik. A krém alapanyagait kézi habverõvel összedolgozzuk. A besamelt hozzákeverjük az elkészült krémhez. A mázhoz a tojásfehérjét gõz fölött melegítjük, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet. A kihûlt piskótánkat gazdagon megkenjük a krémmel, majd a krém tetejére kenjük a tojásfehérjés krémet. Díszítésként megszórhatjuk színes cukorral, vagy darált csokoládéval.
edes, 11:21
|
|
|
|
| |