CsodaCsiga Flap
Naplk 2024. prilis 20.   szombat   Tivadar, Aladin, Dejte, Odett   
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi



edes naplja

  2009. oktber 26., htf Nekem tetszik!
0  


Kakaós kocka!

40 dkg liszt
2,5 dl tej
35 dkg cukor
2 egész tojás
2 dl olaj
1 kk szódabikarbóna
3 ek bármilyen lekvár
2 kk kakaó
csipet só


Elkészítés:
Összekeverjük a hozzávalókat.Zsírozott, lisztezett gáztepsibe öntjük, majd 200 fokra elõmelegített sütõben addig sütjük, ameddig a széle el nem válik a tepsitõl.

  edes, 23:10 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Narancs szelet!

A rózsaszín tésztához:
4 egész tojás
2 cs puncs-,vagy eper ízû pudingpor
1 kk sütõpor

A sárga piskótához:
4 egész tojás
4 ek kristálycukor
4 ek liszt
1 kk sütõpor

Krémhez:
1 cs vanília ízû pudingpor
3 dl tej
20 dkg margarin
cukor (ízlés szerint)

Elkészítés:

A rózsaszín tészta készítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan beleadagolva a cukrot,a tojások sárgáját,majd végül a pudingporral elkevert sütõport.Közepesen meleg (kb 180 fokos) sütõben, vajazott-lisztezett õzgerinc formában kisütjük.

A sárga piskóta készítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan adagoljuk bele a cukrot,a tojást,a lisztet és a sütõport.Sütõpapírral bélelt, közepes méretû tepsiben,közepes lángon kisütjük.

A krém készítése:
A pudingporból 3 dl tejjel sûrû pépet fõzünk.
Ha kihûlt,a margarint ízlés szerinti mennyiségû cukorral habosra keverjük és a pudingos péphez vegyítjük.

Összeállítás:
A rózsaszín piskótát hosszanti irányban 4 részre vágjuk,megtöltjük a krémmel, majd összeillesztjük. Tetejét is bekenjük a krémmel.
Erre borítjuk a sárga piskótát,amit méretre vágunk, hogy szépen illeszkedjen az õzgerinc formához. Így lesz narancs-szelet alakú a sütink.

  edes, 22:57 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Emeletes süti!

Tésztához:

50 dkg liszt
15 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
2 db tojás
4 ek méz
1 cs sütõpor
kevés tej (az összegyúráshoz, ha szükséges)
pici reszelt gyömbér

Krémhez:

7 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
2 ek liszt
25 dkg vaj
20 dkg porcukor

Töltelékhez:

2-3 db konzerv barack (vagy 1 cs zselécukor)
0,5 dl rum
2 ek kakaó
1 cs babapiskóta

Mázhoz:

1 tábla étcsokis tortabevonó

Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk,ha szükséges, kevés tejet használjunk az összegyúráshoz.
A tésztát három részre osztjuk és vékonyra nyújtjuk. (kb. 40 cm x 20 cm-esre)
Erõs tûzön,tepsi hátán világosra sütjük. (Vigyázzunk nagyon könnyen megég!)Laponként kb 10 perces sütési idõvel számolhatunk.A tejet a pudingporral és a liszttel sûrûre fõzzük és kihûtjük.A vajat kikeverjük a cukorral,majd alaposan hozzákeverjük a kihûlt pépet.Két részre osztjuk.Az egyik felébe belekeverjük a kakaót,a másikba a darabolt barackot,vagy zselét.
Kevés rumot adunk a krémhez.Az alsó lapot megkenjük a kakaós krém felével és rárakjuk a rumba áztatott babapiskótát.Rákenjük a maradék kakaós krémet.Rátesszük a második lapot.
Erre kenjük a barackos krémet és befedjük a harmadik lappal.Gõz felett megolvasztjuk a tortabevonót és a tetejére simítjuk.Másnap szeleteljük.

  edes, 22:55 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Rezi mákos!

Mákos tésztához:
1 tojás
5 ek darált mák
5 ek liszt
5 ek cukor
1 mk szódabikarbóna
2 dl tejföl

Diós tésztához:
1 tojás
5 ek darált dió
5 ek liszt
5 ek cukor
1 mk szódabikarbóna
2 dl tejföl

Kakaós tésztához:
1 tojás
3 ek kakaópor
5 ek liszt
5 ek cukor
1 mk szódabikarbóna
2 dl tejföl

Krémhez:
9 dl tej
8 ek búzadara
25 dkg margarin
20 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor

Tetejére:
csokimáz (csokoládé és vaj 2:1 arányú egyvelege)

Elkészítés:
A hozzávalókat a 3 féle tésztához külön-külön összedolgozzuk és egyesével megsütjük
(elõmelegített,közepesen meleg sütõben).A krémhez a tejet a búzadarával felforraljuk,azaz tejbedarát készítünk.A puha margarint a kétféle cukorral sima állagúra kikeverjük.Miután a tejbedara kihûlt,a vajas krémet hozzáadjuk és összedolgozzuk.A tésztalapokat a krémmel betöltjük (alulra kerül a diós tészta,középre a kakaós,felülre pedig a mákos).A süti tetejét csokimázzal bevonjuk:a darabokra tört csokit megolvasztjuk,majd belekeverjük a fele mennyiségû vajat.

  edes, 22:51 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Amerikai krémes!

A tésztához:

7 tojás sárgája
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 cs sütõpor
2 ek kakaó
13 ek víz

A krémhez:

7 tojás fehérje
7-10 ek cukor
2 cs vaníliás pudingpor
6 dl víz

Díszítéshez:

3-4 dl tejszín (vagy Hulala)
reszelt csokoládé

Elkészítés:
A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral,vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütõporos lisztet és a kakaót.Közepes lángon (kb 180 fok) kb. 20 percig sütjük.(A tepsi mérete: 27 x 37 cm.)A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.A pudingport a vízzel simára keverjük és felfõzzük. Még forrón összekeverjük a habbal és a tészta tetejére kenjük.További 10-15 percig szintén közepes hõmérsékletû sütõben sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihûlni.A tejszínt kemény habbá verjük és a teljesen kihûlt tészta tetejére kenjük. Reszelt csokoládéval jól megszórjuk.

  edes, 22:49 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Háztartási kekszes francia krémes!

1 zacskó négyzet alakú háztartási keksz (kb. 70-80 db keksz)
3 cs vanília ízû pudingpor
8 dl tej
20 dkg porcukor
25 dkg sótlan vaj
50 dl tejszín
2 cs vaníliás cukor
1 tábla tortabevonó

Elkészítés:
A keksz felét téglalap alakzatban egy tálcára rendezzük.A vanília ízû pudingporokat megfõzzük a tejben.A porcukrot kikeverjük a sótlan vajjal.Ha kihûlt a puding,összekeverjük ezzel a vajas krémmel.A krémet óvatosan rákenjük a tálcára lerakott kekszekre.Vigyázzunk,hogy a kekszek ne mozduljanak el közben!A tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral és rákenjük a sárga krém tetejére.Erre rátesszük a zacskó keksz másik felét,majd ezeket a kekszeket felolvasztott tortabevonóval kenjük be.

  edes, 22:48 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Mesealmás!

A tésztához:

50 dkg liszt
20 dkg puha margarin
10 dkg cukor
1 egész tojás
1 kis doboz tejföl
1/2 cs sütõpor
csipetnyi só
pár ek búzadara (hintéshez)

Töltelékhez:
1,5 kg alma
cukor (ízlés szerint)
2-3 cs vaníliás cukor

Elkészítés:
A margarint a cukorral és a tojás sárgájával habosra keverjük.Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet,csipetnyi sót és a tejfölt.Összedolgozzuk,majd fóliába csomagolva fél óráig a hûtõben pihentetjük.Addig meghámozzuk az almát,majd lereszeljük,megcukrozzuk és rövid idõre állni hagyjuk.A tésztát kétfelé osztjuk, kinyújtjuk az egyik lapot,beletesszük a tepsibe. Meghintjük búzadarával (hogy az alma levét felszívja) majd a kifacsart almát szétterítjük a tésztalapon.Ismét meghintjük búzadarával,majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.Tetejét bekenjük a tojásfehérjével (lehet tenni a fehérjékhez még egy egész tojást) és megkenjük vele a tészta tetejét.Villával megszurkáljuk.Légkeveréses sütõben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

  edes, 22:46 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Túró rudi szelet!

A tésztához:
8 dkg vaj
2 egész tojás
15 dkg cukor
25 dkg liszt
1 kk szalalkáli

A töltelékhez:
50 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg cukor
reszelt citromhéj
2 cs vaníliás cukor

Csokimáz:
12 dkg porcukor
6 ek forró víz
3 dkg vaj
3 dkg kakaópor

Elkészítés:
A tészta alapanyagait összegyúrjuk,majd kétfelé osztjuk.Kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátán kisütjük.(A tepsi mérete 26 x 36 cm,a sütési hõ pedig 170 fok/ légkeverés.)A töltelék alapanyagait összekeverjük,majd a kisütött két tésztalap közé töltjük.A csokimázhoz a porcukrot és a kakaóport összekeverjük,majd teszünk bele 6 evõkanál forró vizet és végül a vajat.Jól összedolgozzuk és a süti tetejét bevonjuk vele.
Fontos,hogy a sütit csak másnap szabad szeletelni,mert a tésztának meg kell puhulnia.

  edes, 22:43 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. oktber 21., szerda Nekem tetszik!
0  


KRÁTER SÜTEMÉNY

Hozzávalók:

1 cs. vaníliás puding

4 dl tej

3 evõkanál cukor

*

3 db tojás

12 dkg porcukor

½ cs vaníliás cukor

½ dl tej

½ dl étolaj

12 dkg liszt

1 evõkanál kakaó

½ cs sütõpor

1 db tejföl (kicsi)


Megfõzzük a pudingot és hagyjuk kihûlni.


A tészta elkészítése:


A 3 tojás sárgáját a 12 dkg porcukorral a ½ cs vaníliás cukorral,a 1/ dl tejjel habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a a ½ dl étolajat, a 12 dkg lisztet,az 1 evõkanál kakaót,a ½ cs sütõport, majd a legvégén a tojásfehérjét.

Kis tepsibe, elõmelegített sütõben sütjük . A tepsit sütõpapírral béleljük, majd a masszát beleöntjük. Teás kanállal kis halmokban tegyük rá a kihûlt pudingot – ami el fog süllyedni, és sülés után csak kis kráter marad a felszínen - . Kb 180 fokon 30 percig sütjük.
1 db tejfölt 2 evõkanál cukorral, és 1 cs vaníliás cukorral elkeverünk majd a kisült forró süti tetejére kenjük vékonyan, egyenletesen, többször – a sütõpapírt célszerû elõtte leszedni - .A rákent tejfölt felszívja és szép fényes máz lesz rajta. Majd hagyjuk kihûlni Másnap is finom,puha süti, már ha marad belõle.

  edes, 8:48 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. oktber 15., cstrtk Nekem tetszik!
0  


Kávés-kókuszos szelet

Hozzávalók:
A tésztához:
7 tojás fehérje
20 dkg cukor
20 dkg kókuszreszelék
6 ek. liszt

A krémhez:
7 tojás sárgája
20 dkg cukor
4 adag feketekávé
4 kanál rétesliszt
25 dkg margarin

A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a lisztet. Sütõpapírral borított tepsiben (25x30 cm) 180 fokos sütõben megsütjük.
A tojássárgákat 20 dkg cukorral, a kávéval és a rétesliszttel gõz fölött kevergetve sûrûre fõzzük. Langyosra hûtjük, majd elkeverjük benne a margarint.
A krémet a kihûlt tésztára kenjük, tetszés szerint tortadarával/csokival díszítjük. Vizes késsel szeleteljük.



  edes, 21:49 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. oktber 13., kedd Nekem tetszik!
0  


Gesztenyés ostya

1 csomag 6 lapos ostya
Krémhez:
25 dkg kristálycukor
2 dkg rétesliszt
2 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg gesztenyemassza
1 evõkanál rum
2 evõkanál kakaópor

Elkészítés:
Egy lábosban a kristálycukrot, a lisztet összekeverjük, majd beleöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 10 percig fõzzük. Ezután beletesszük a margarint, a felengedett gesztenye masszából 20 dkg-ot. Még így együtt kb. 6 percig fõzzük kevergetés mellett.
Majd a tûzrõl levéve kihûtjük,és közben belekeverjük az 1 evõkanál rumot. Ezután megkenünk 3 ostyalapot. A maradék krémhez hozzákeverjük a 2 evõkanál kakaóport, és rákenjük a még megmaradt 3 lapra. A tetejére végül ráreszeljük az 5 dkg gesztenye masszát. Hideg helyre tesszük 1 napig. Másnap már szeletelhetõ.

  edes, 13:29 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Kefires piskóta

Hozzávalók:1 pohár kefir (a 2 dl-es), 2 kefires pohár kristálycukor, 2 és fél kefires pohár liszt, 3 tojás, fél kefires pohár olaj, 1 sütõpor.
A hozzávalókat bármilyen sorrendben összekeverjük zsírozott (vagy vajazott), lisztezett tepsiben sütjük, közepes lángon. Tûpróbával ellenõrzöm, hamar kész. Nagyon gyors, egyszerû elkészíteni.

Meglehet bolondítani ezt a receptet úgy hogy 2 meghámozott almát apró kockára vágok, belekeverem a kavart süteményalapba és még 2 teáskanál fahéjat vegyítek hozzá. Vagy ha nem fahéjas almás verziót akarok akkor bármilyen gyümölcskockákkal gazdagíthatjuk (sárgabarack pl.).

Muffin sütõben is süthetjük õket, jó étvágyat mindenkinek!

  edes, 13:18 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Kávés csokoládészelet

Hozzávalók:
150 dkg tortabevonó étcsokoládé, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütõpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 150 ml erõs kávé, 50 ml rum, 5 dkg csokoládéreszelék
Elkészítés:
A tortabevonó csokoládét nagyobb darabokra törjük, és a vajjal egy kis edényben alacsony hõfokon, vízgõz fölött kenhetõ masszává keverjük. A cukrot, a vaníliás cukrot, a 3 tojást kikeverjük, majd beleöntjük a rumot, a kávét és a csokoládémasszát. Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és robotgéppel csomómentesre keverjük. Belekavarjuk a csokoládéreszeléket is. A tésztát egy 25 x 11 cm-es kikent, kilisztezett szögletes formába öntjük, és a elõmelegített sütõben 180 fokon (légkeverésnél 160 fok) kb. 40 percig sütjük. 5-10 percig a formában hagyjuk pihenni, majd kivesszük és sütõpapírral fedett süteményrácson hagyjuk hûlni.

  edes, 13:17 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Csíkos kekszes

Hozzávalók:
15 dkg sütõmargarin, 15 dkg porcukor, 1 adag kávé, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál liszt, 1 csomag csokoládés vagy puncs ízû pudingpor (a csokoládés pudinghoz 2 kanál kakaó, a puncsoshoz 1/2 dl rum vagy rumaroma), 3 dl tej, 1 nagy csomag Albert keksz; a díszítéshez: kókuszreszelék
Elkészítés:
A vajat, a porcukrot, a kávét összemelegítjük. A vaníliás cukrot, a lisztet, a pudingport, a kakaót vagy rumot a tejjel simára keverjük, a kávés masszához öntjük és felfõzzük. Amikor felfõtt, a tûzrõl lehúzzuk, a kekszeket egyesével megkenjük a masszával, és egymáshoz ragasztjuk. A kekszrudat a pudingos masszával kívülrõl is megkenjük, és kókuszreszelékkel bevonjuk. Hûtõben dermedni hagyjuk, majd ferdén felszeleteljük.
(Ha kakaós Albert kekszet veszünk, vaníliás vagy puncs ízû pudingporból készíthetjük el a krémet, és még 1 csomag vaníliás cukrot is adhatunk hozzá.)

  edes, 13:09 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. szeptember 29., kedd Nekem tetszik!
0  


Banános tekercs

Hozzávalók 4 személyre:

- vaj
- 4 dkg kakaópor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 12 evõkanál porcukor
- 6 tojás

Krém
- 2 banán
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dkg kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 2 dl tej
- 2 evõkanál finom liszt
- 1 tojás

Banános tekercs
A tésztához a tojások sárgáját porcukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a szódabikarbónát és a kakaót. A kemény habbá vert tojásfehérjével összekeverjük, és zsírozott, lisztezett tepsiben kisütjük. A tésztát elõször a fehér, majd a kakaós krémmel kenjük meg. A két megtisztított banánt a szélére tesszük, és az egészet feltekerjük. Legalább fél napra hûtõbe tesszük. Vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Krém
A krémhez a tojást elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel és sûrûre fõzzük. A margarint a porcukorral habosra kikeverjük, majd a kihûlt tejkrémmel összekeverjük. A krém egyik felébe kakaót keverünk, a másik felébe vaníliás cukrot.

  edes, 12:05 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Aranygaluska

Hozzávalók:

* 60 dkg liszt, 5 dkg cukor
* 15 dkg porcukor, ½ csomag élesztõ
* 1 tojás, 1 csipet só
* 3,5 dl tej
* 12 dkg vaj (vagy sütõmargarin)
* 15 dkg darált dió.


Vanília öntethez:

* 1 cs vaníliás puding, 1 cs vanília cukor
* 6 ek. cukor, 1 l tej.


Elkészítés:
A tejet egy kisebb lábasban meglangyosítom, 1 dl tejet kiöntök egy kis tálba belemorzsolom az élesztõt egy csipet cukrot összekeverem és a tetejét csipet lisztel megszórom, félre teszem, hogy az élesztõ felfusson. A lábasban lévõ maradék langyos tejbe teszek 5 dkg vajat, hogy felolvadjon. Kelesztõ tálba teszem a lisztet, közepébe az egész tojást, 5 dkg cukrot, a felfuttatott élesztõt és a vajas tej felét. Géppel dagasztani kezdem közben hozzáöntöm a maradék tejet is kb. 5 perc alatt megdagasztom a tésztát. Ha kézzel dagasztom, addig kell a tésztát dagasztani, amíg szép sima nem lesz és hólyagok keletkeznek a tésztában. Amikor megdagasztottam a tésztát, meleg helyre teszem, kb. egy, másfél óra alatt megkel.
A tésztát lisztezett deszkára borítom és 0,5 cm-es vastagságúra nyújtom. Pogácsa szaggatóval pogácsákat formálok tésztából. A sütõt elõmelegítem, 7- 8 dkg vajat megolvasztok, és a tepsit kikenem vele (ez az adag kis, süteményes tepsihez elegendõ). A pogácsákat a tepsi aljára szorosan sorba rakom és olvasztott vajjal, vastagon megkenem. Rászórom a darált diót és a porcukrot. A tetejére megint pogácsákat teszek és a tetejüket vastagon olvasztott vajjal megkenem. Közepes lángon 25 perc alatt aranybarnára sütöm.
Ha nem akarunk sok aranygaluska tésztát eldobni, akkor mikor szaggatjuk a tésztát a maradék darabokat (amik csillag, fél kör stb. alakúak) a tepsi aljára tesszük és a szép csinos pogácsákat tesszük a tepsi tetejére. Az aranygaluskát én mindig 3 rétegbõl készítem elsõ réteg tészta, a második réteg diós cukor, a harmadik réteg tészta.
Vannak akik több rétegben készítik az aranygaluskát, de ez szerintem fölösleges, mivel az aranygaluska tészta így is szépen kidagad a tepsibõl, szép magas lesz mire megsül.

Amíg sül a tészta elkészítjük a vanília öntetet. 2 dl tejet vanília pudinggal, vanília cukorral, 6 ek. cukorral csomómentesre elkeverem. 8 dl tejet kisebb lábasba öntöm és felforralom. Amikor felfõtt kis lángon hozzákeverem a pudingos tejet és addig kevergetem, amíg ismét elkezd forrni, ekkor elzárom alatta gázt.
Az aranygaluskát langyosan tálaljuk, langyos vanília öntettel. Az aranygaluskában az a jó, hogy más kelt tésztákkal ellentétben, másnap is finom, ha a mikróban meglangyosítjuk.

  edes, 11:46 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. szeptember 9., szerda Nekem tetszik!
0  


kakaós tekercs

Hozzávalók

A tésztához:
50 deka liszt
7 deka puha vaj
2 tk. szárított élesztõ
3 dl tej
1 tojássárgája
4 ek. cukor
1 mokkáskanál só
Ezen kívül:
1 csésze cukor
3 ek. cukrozatlan kakaópor
1,5 dl tej
fél csomag vaníliás cukor
1-1 ek. puha vaj


Elkészítése
A hozzávalókból kenyérsütõvel tésztát dagasztunk: Általános irányelv szerint alulra kerül a folyadék, a vaj, a tojás, a só, illetve a cukor. Erre halmozzuk a lisztet és az egyéb járulékos anyagokat. Legfelülre kerül az élesztõ. Tészta programon elindítjuk, nagyjából 120 percet vesz igénybe.
Könnyen nyújtható, puha tésztát kell kapnunk. Fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd 1 evõkanálnyi puha vajat rákenünk és meghintjük a cukor-kakaópor keverékével.
Ezután szorosan feltekerjük, és centis szeleteket vágunk belõle. A csigák külsõ végét jól aláhajtjuk, hogy a töltelék sülés közben ne folyjon ki.
Elõkapunk egy 30 centi átmérõjû, kerek formát. Kivajazzuk, sütõpapírral kibéleljük, majd belefektetjük a tekercseket csigavonalban.
175 fokra elõmelegített sütõben, 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Félidõben – amikor már kezdenek színt kapni a csigák - kikapjuk, majd a felforrósított tej, vanilincukor és a vaj keverékével meglocsoljuk õket. Visszatoljuk, és készre sütjük. Hamar elpusztítjuk.

  edes, 11:48 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Hozzávalók

A tésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg kukoricakeményítõ
csipet só
3 ek. holland kakaópor
25 dkg vaj
2 evõkanál /erdei/ méz
20 dkg barnacukor
2 tojás
1 ek. szódabikarbóna
1 tk. ecet

A krémhez:
3 tubus cukrozott sûrített tej
20 dkg apróra tördelt fehér csokoládé
25 dkg szobahõmérsékletû vaj
Elkészítése
Öntsük a sûrített tejet egy jól záródó konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk rá a tetejét.
Tegyük egy vízzel teli lábasba, hogy a víz épp az üvegtetõ alá érjen, majd kezdjük el fõzni lassú lángon, 3 órán keresztül.
Ezalatt elkészítjük a tésztát: Mérjük ki, majd szitáljuk át együtt a lisztet, a kukoricakeményítõt és kakaóport. Ízesítsük egy csipet sóval.
Egy lábasban tegyünk fel vizet fõni, egy másikban pedig keverjük össze a mézet, a barnacukrot, a vajat és a tojásokat. Gõz fölött, állandó kevergetés közben sûrítsük be a masszát (nagyjából 30-40 percet vesz igénybe). A folytonos keverés fontos, különben a tojás kicsapódik és darabos lesz a szirup. Vegyük le a vízgõzrõl, és hagyjuk hûlni 15 percig.
Egy kisebb tálkában keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz.
Dolgozzuk hozzá az elõkészített száraz hozzávalókat, és gyúrjunk belõle rugalmas tésztát – ha szükséges, adjunk hozzá kevés lisztet (kb. 30 g) és szobahõmérsékleten pihentessük 2 órán keresztül.
Zárjuk el a sûrített tej alatt a gázt – akkor jó, ha kásás állagú és barnás színû. Óvatosan csavarjuk le a tetõt, majd forrón öntsük az elõkészített fehér csokira. Kevergessük, míg teljesen fel nem oldódik. Hûtsük ki teljesen.
Egy másik tálban, kézi habverõvel keverjük habosra a szobahõmérsékletû vajat, és adjuk hozzá a már kihûlt karamellizált sûrített tejet. Fontos, hogy szobahõmérsékletû legyen, különben a vaj felolvad, és késõbb kicsapódik a krémbõl. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverõvel verjük fel a krémet, amikor a vaj már tényleg kihûlt.
Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra.
A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlõ részre. Szabjunk ki ugyanennyi sütõpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk ki rajtuk 2-3 mm vastagra. Ha nagyon törne a tészta, kevés olajjal lazíthatunk rajta. Közben pontosan mérjünk, vágjuk le a túllógó részeket – a tésztalapoknak egyformának kell lenniük!
Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és óvatosan csúsztassuk rá sütõpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihûlni. A kimaradt tésztát szintén nyújtsuk ki, süssük meg, és morzsoljuk egy kis tálkába. Ez kerül majd a sütemény tetejére.
Rétegezésnél minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel. Legfölülre is krém kerüljön, erre szórjuk a félretett tésztamorzsalékot.
Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 2-3 napig tegyük hûvösebb helyre. Ha kellõképp megpuhult felvághatjuk, tetszõleges méretû kockákra… :-)

  edes, 11:27 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. augusztus 31., htf Nekem tetszik!
0  


Pudingos süti

Hozzávalók a tésztához:
4 tojás,
22 dkg cukor,
1 dl tej,
1 dl olaj,
25 dkg liszt,
1 sütõpor,
1 vaníliás cukor.

Krém:
5 dl tej,
1 csomag pudingpor,
pár kanál cukor.

A tetszés szerinti ízesítésû pudingport megfõzzük. Lehet bele mazsolát is tenni.
A tészta hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy a tojást nem kell szétválasztani. Lisztezett tepsibe rakjuk, majd a pudingból kanállal csíkokat szaggatunk a tésztára. Közepes hõfokon kb. 25percig sütjük.

  edes, 9:15 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. jnius 22., htf Nekem tetszik!
0  


Foltos mobil

Hozzávalók (-):

* Túró gyólyó:
- 1 vaníliás cukor
- 1 tojás
- 25 dkg túró
- 2 dl tej
- 1 evõkanál búzadara
- 5 evõkanál cukor
*
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 15 evõkanál liszt
- 2 evõkanál kakaó
- 1,5 dl olaj
- 11 evõkanál cukor
- 1 tojás


Elkészítése: A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat és a kakaóport, majd a lisztet, a szódabikarbónát és a tejet. Vajazott vagy sütõmargarinozott, lisztezett tepsibe simítjuk. A túrót kikeverjük a tojással, vaníliás cukorral, búzadarával és a cukorral, majd a tészta tetejére tesszük foltokban. Elõmelegített sütõben közepes lángon megsütjük.

  edes, 14:25 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Finom citromos

Hozzávalók (-):

* A krémhez:
- 6 dkg liszt
- 5 dl tej
- 35 dkg Rama margarin
- 30 dkg porcukor
- 3 citrom leve és reszelt héja
* A tésztához:
- 3 db tojás
- 1/2 dl tej
- 1 csomag sütõpor
- 25 dkg porcukor
- 85 dkg liszt
- 25 dkg Rama margarin


Elkészítése: A sütõport átszitáljuk a liszttel, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tejet és a tojásokat. Jól kidolgozzuk, és öt egyforma darabra osztjuk. Egyforma nagyságúra kinyújtjuk, zsírozott vagy sütõmargarinozott sütõlemezre rakjuk, villával megszurkáljuk, és egyenként szép világosra sütjük. A krémhez a lisztet a 2 ek. cukorral elkeverjük, felengedjük a tejjel, és állandó keverés mellett sûrûre fõzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kihûlt besamelt. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját, a kifacsart levét, és ezzel a krémmel megtöltjük a lapokat. A hûtõben pihentetjük 1-2 napig, majd a tetejét porcukorral megszórva szeletelhetjük.

  edes, 14:21 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Fahasáb

Hozzávalók (- egy 24 cm átmérõjü kapcsos formához):

* A kevert tésztához:
- 10 dkg liszt
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg puha vaj vagy margarin vagy sütõmargarin
- 15 dkg marcipánmassza
- 12 dkg cukor
- 1 csipet só
- 6 tojás
* A krémhez:
- 20 dkg félédes bevonó
- 2 evõkanál (vagy ízlés szerint) narancslikõr
- 10 dkg sárgabaracklekvár
- 1 evõkanál kókuszzsír vagy sütõmargarin
zsiradék (pl. sütõmargarin) és sütõpapír a formához


Elkészítése: A sütõt elõmelegítjük. A formát kibéleljük sütõpapírral, az oldalát kivajazzuk vagy kisütõmargarinozzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét sóval habbá verjük, és beleszórjuk a cukrot. A marcipánmasszát apróra vágjuk. A vajjal vagy margarinnal vagy sütõmargarinnal, a porcukorral, és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, végül beleforgatjuk a tojáshabot, és a lisztet. 2 púpozott evõkanál tésztát elkenünk a forma alján. A sütõben 250 fokon, légkeverésnél 220 fokon, 4 percig sütjük. Kivesszük a formát, rákenünk 2 evõkanál tésztát, és megint 4 percig sütjük. Ezt ismételjük, amíg el nem fogy a tészta. 10-12 réteg lesz belõle. Kicsit kihûlve süteményrácsra borítjuk, és lehúzzuk róla a sütõpapírt. A lekvárt megmelegítjük, szûrõn átpasszírozzuk és ízlés szerint belekeverjük a narancslikõrt. A süteményt körös-körül megkenjük vele és hagyjuk kihûlni. A bevonót durvára aprítjuk, és a kókuszzsírral vagy sütõmargarinnal, vagy olajjal, vízfürdõn felolvasztjuk. A süteményt bevonjuk a mázzal, és hûtõbe tesszük, amíg a bevonat megszilárdul.

  edes, 11:29 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Fagyiszelet II.

Hozzávalók (-):

*
- 6 db tojás
- 50 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 15 dkg dió
- 1 db sütõpor
- víz
- 2,5 dl tej
- 25 dkg margarin
- 2 csomag vaníliás cukor


Elkészítése: 3 tojásfehérjébõl kemény habot verünk, hozzáadjuk a 20 dkg porcukorral kikevert sárgáját, 15 dkg lisztet, 15dkg diót, csomag sütõport és 7 evõkanál vizet. Papírral bélelt tepsiben megsütjük. Majd a következõ krémet készítjük el. Krém: 2,5 dl tejben 3 tojássárgáját, 3 evõkanál lisztet csomómentesen elkeverünk, majd felfõzzük állandóan keverve. Míg hûl, addig 25 dkg margarint 15 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk. A két krémmel megtöltjük a tésztát, hûtõbe tesszük, míg elkészítjük a habot. Hab: 3 tojásfehérjébõl 15 dkg porcukorral gõz fölött kemény habot verünk. A habot a krém tetejére simítjuk, és ízlés szerint megszórjuk csoki reszelékkel. A süteményt hûtõszekrényben tároljuk, és hideg vízbe mártott késsel szeleteljük.

  edes, 11:25 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Fagyi szelet

Hozzávalók (-):

* Krémhez:
- 2 tojássárgája
- 2 cs. vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
* Besamelhez:
- 4 ek. liszt
- 3 dl tej
* Piskótához:
- 1 cs. sütõpor
- 10 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 4 tojás
- 10 kanál víz
- 20 dkg liszt
* Mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg cukor


Elkészítése: A piskótához elkeverjük a cukrot, vizet, tojássárgáját, majd hozzáadjuk a diót, és a sütõporos lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük. A két komponenst lazán elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze. Egy tepsibe sütõpapírt helyezünk, erre öntjük a piskóta tésztát, és kisütjük. Sütés közben ne nyissuk ki a sütõt, mert a piskótánk ekkor összeesik. A tejet felforraljuk, a forrásban lévõ tejhez adjuk a lisztet, folytonos keverés közben megvárjuk, amíg besûrûsödik. A krém alapanyagait kézi habverõvel összedolgozzuk. A besamelt hozzákeverjük az elkészült krémhez. A mázhoz a tojásfehérjét gõz fölött melegítjük, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet. A kihûlt piskótánkat gazdagon megkenjük a krémmel, majd a krém tetejére kenjük a tojásfehérjés krémet. Díszítésként megszórhatjuk színes cukorral, vagy darált csokoládéval.

  edes, 11:21 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. jnius 21., vasrnap Nekem tetszik!
0  


Néger kocka

Hozzávalók (-):

* A tésztához:
- 10 ek. porcukor
- 5 tojás
- 5 ek. víz
- 6 ek. darált dió
- 8 dkg liszt
- 1/2 csomag sütõpor
* A habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
* A mázhoz:
- 4 ek. tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj vagy sütõmargarin


Elkészítése: A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd a többi hozzávalóval, végül beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. Elõmelegített sütõben megsütjük. A habhoz a tojásfehérjét a cukorral gõz fölött addig keverjük, amíg jó kemény nem lesz, majd a tészta tetejére kenjük. A mázhoz valókat szintén gõz fölött sûrûre fõzzük. Kicsit hûlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat vagy sütõmargarint, és bevonjuk vele a sütemény tetejét.

  edes, 9:37 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Normandiai almafelfújt

Hozzávalók (-):


- 1/2 csomag sütõpor
- 2 egész tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 5 darab alma
- 12 dkg Rama margarin
- cukor és fahéj az almához


Elkészítése: Az 5 darab almát egy kivajazott vagy kisütõmargarinozott jénai tálban, laskára szeletelve elterítjük, megszórjuk fahéjjal és cukorral. A margarint felolvasztjuk és összekeverjük a cukorral, liszttel, sütõporral, tojással, és ezt a masszát rásimítjuk az almára. Elõmelegített sütõben 180 fokon kb 20-30 percig sütjük, amíg arany barnára sül. Ha kész, a tetejét porcukorral megszórjuk. Jó étvágyat!

  edes, 9:12 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Omlós csokikrémes szelet

Hozzávalók (-):

* Tészta:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg Rama
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1,5 csomag sütõpor
- 2 evõkanál tejföl
- 2 tojás
* Krém:
- 3 csomag csokipuding
- 3 evõkanál kakaó
- 2 evõkanál liszt
- 2 evõkanál cukor
- 1,5 liter tej
- 30 dkg Rama
- 25 dkg porcukor
* A tetejére:
- 15 dkg ét tortabevonó
- 0,5 dl olaj


Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és sütõlemezen négy világos lapot sütünk belõle. Vigyázat, hidegen-melegen egyaránt könnyen törik. A krémhez a Ramát habosra keverjük a porcukorral, a többi hozzávalóból sûrû krémet fõzünk. Amikor kihûlt, összekeverjük a kettõt, és megtöltjük vele a lapokat. A tetejét bevonjuk a csokimázzal.

  edes, 9:08 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. jnius 11., cstrtk Nekem tetszik!
0  


Kávés tekercs

Hozzávalók (40 szelethez):

* A krémhez:
- 3 dkg kókuszreszelék
- 9 dkg folyékony méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dkg porcukor
- 15 dkg Rama Sütõmargarin
* A tésztához:
- 2 dl lefõzött kávé (cukor nélkül)
- 1 evõkanál rum
- 6 dkg kakaópor
- 40 dkg háztartási keksz
- 3 dkg porcukor


Elkészítése: A háztartási kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, rumot és összekeverjük. A kávét a kekszhez öntjük és tésztává gyúrjuk. A tésztát sodrófával egy kristálycukorral megszórt alufólián téglalap alakúra nyújtjuk. A margarint, a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mézet és a kókuszreszeléket. Összekeverjük, megkenjük vele a tésztát. A fólia segítségével feltekerjük, és lehûtjük.

  edes, 12:12 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Kapuccinó szelet

Hozzávalók (-):

* Tésztához:
- 1 ek. kakaópor
- 1/2 cs. sütõpor
- 6 ek. liszt
- 1 dl olaj
- 6 ek. porcukor
- 6 tojás
* Krém:
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 2 ek. kávé
- 1 ek. kakaó
- 2 cs. tejszín ízû pudingpor
- 5 dl tej
- pici rum


Elkészítése: A tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverem. Utána belekeverem az olajat, lisztet, sütõport, kakaót és a tojásfehérje felvert habját. Margarinos, lisztes tepsiben sütöm. A tejet a pudingporral sûrû krémmé fõzöm. A margarint a porcukorral kihabosítom, és összekeverem a kihûlt, fõzött krémmel, 2 részre osztom. Az egyikbe belekeverem az 1 ek kakaót, a másik felébe a 2 ek kávét pici rummal. A kihûlt tésztára elkenem elõször a kávés krémet, majd a kakaósat. A tetejét csokival vonom be. Hûtés után szeletelhetõ.

  edes, 9:11 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Kakaós krémes

Hozzávalók (-):

* Krém:
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 7 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 evõkanál zselatin
* Tészta:
- kevés langyos tej hogy jól lehessen gyúrni
- 1/2 csomag sütõpor
- 1 tojás
- 3 evõkanál kakaópor
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 25 dkg liszt


Elkészítése: A tésztához valókat jól összegyúrjuk, és 2 lapot nyújtunk belõle. Kb.: 25x35 cm-es lapokat sütünk. Külön-külön megsütjük õket, hamar megsül. A krémhez a pudingot megfõzzük, egy kevés langyos tejben elkeverjük a zselatint, azt is hozzáadjuk, miután kész, kihûtjük. A margarint jól kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a kihûlt pudingos krémhez keverjük. Jó krémesre keverjük. Tepsibe tesszük az egyik kakaós lapot, rákenjük a krém felét, befedjük rumos tejben kicsit megforgatott babapiskótával, rá a maradék krém, a második kakaós lap. A tetejét csoki mázzal bevonjuk. 1 napig állni hagyjuk, hogy a lapok puhuljanak, szeletekre vágva tálaljuk.

  edes, 8:43 Itt megrhatod a vlemnyed edes



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.