2009. oktber 21., szerda |
|
|
0 |
|
|
KRÁTER SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
1 cs. vaníliás puding
4 dl tej
3 evõkanál cukor
*
3 db tojás
12 dkg porcukor
½ cs vaníliás cukor
½ dl tej
½ dl étolaj
12 dkg liszt
1 evõkanál kakaó
½ cs sütõpor
1 db tejföl (kicsi)
Megfõzzük a pudingot és hagyjuk kihûlni.
A tészta elkészítése:
A 3 tojás sárgáját a 12 dkg porcukorral a ½ cs vaníliás cukorral,a 1/ dl tejjel habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a a ½ dl étolajat, a 12 dkg lisztet,az 1 evõkanál kakaót,a ½ cs sütõport, majd a legvégén a tojásfehérjét.
Kis tepsibe, elõmelegített sütõben sütjük . A tepsit sütõpapírral béleljük, majd a masszát beleöntjük. Teás kanállal kis halmokban tegyük rá a kihûlt pudingot – ami el fog süllyedni, és sülés után csak kis kráter marad a felszínen - . Kb 180 fokon 30 percig sütjük. 1 db tejfölt 2 evõkanál cukorral, és 1 cs vaníliás cukorral elkeverünk majd a kisült forró süti tetejére kenjük vékonyan, egyenletesen, többször – a sütõpapírt célszerû elõtte leszedni - .A rákent tejfölt felszívja és szép fényes máz lesz rajta. Majd hagyjuk kihûlni Másnap is finom,puha süti, már ha marad belõle.
edes, 8:48
|
|
|
|
2009. oktber 13., kedd |
|
|
0 |
|
|
Gesztenyés ostya
1 csomag 6 lapos ostya Krémhez: 25 dkg kristálycukor 2 dkg rétesliszt 2 dl tej 25 dkg margarin 25 dkg gesztenyemassza 1 evõkanál rum 2 evõkanál kakaópor
Elkészítés: Egy lábosban a kristálycukrot, a lisztet összekeverjük, majd beleöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 10 percig fõzzük. Ezután beletesszük a margarint, a felengedett gesztenye masszából 20 dkg-ot. Még így együtt kb. 6 percig fõzzük kevergetés mellett. Majd a tûzrõl levéve kihûtjük,és közben belekeverjük az 1 evõkanál rumot. Ezután megkenünk 3 ostyalapot. A maradék krémhez hozzákeverjük a 2 evõkanál kakaóport, és rákenjük a még megmaradt 3 lapra. A tetejére végül ráreszeljük az 5 dkg gesztenye masszát. Hideg helyre tesszük 1 napig. Másnap már szeletelhetõ.
edes, 13:29
|
|
|
Kefires piskóta Hozzávalók:1 pohár kefir (a 2 dl-es), 2 kefires pohár kristálycukor, 2 és fél kefires pohár liszt, 3 tojás, fél kefires pohár olaj, 1 sütõpor. A hozzávalókat bármilyen sorrendben összekeverjük zsírozott (vagy vajazott), lisztezett tepsiben sütjük, közepes lángon. Tûpróbával ellenõrzöm, hamar kész. Nagyon gyors, egyszerû elkészíteni.
Meglehet bolondítani ezt a receptet úgy hogy 2 meghámozott almát apró kockára vágok, belekeverem a kavart süteményalapba és még 2 teáskanál fahéjat vegyítek hozzá. Vagy ha nem fahéjas almás verziót akarok akkor bármilyen gyümölcskockákkal gazdagíthatjuk (sárgabarack pl.).
Muffin sütõben is süthetjük õket, jó étvágyat mindenkinek!
edes, 13:18
|
|
|
Kávés csokoládészelet Hozzávalók: 150 dkg tortabevonó étcsokoládé, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütõpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 150 ml erõs kávé, 50 ml rum, 5 dkg csokoládéreszelék Elkészítés: A tortabevonó csokoládét nagyobb darabokra törjük, és a vajjal egy kis edényben alacsony hõfokon, vízgõz fölött kenhetõ masszává keverjük. A cukrot, a vaníliás cukrot, a 3 tojást kikeverjük, majd beleöntjük a rumot, a kávét és a csokoládémasszát. Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és robotgéppel csomómentesre keverjük. Belekavarjuk a csokoládéreszeléket is. A tésztát egy 25 x 11 cm-es kikent, kilisztezett szögletes formába öntjük, és a elõmelegített sütõben 180 fokon (légkeverésnél 160 fok) kb. 40 percig sütjük. 5-10 percig a formában hagyjuk pihenni, majd kivesszük és sütõpapírral fedett süteményrácson hagyjuk hûlni.
edes, 13:17
|
|
|
Csíkos kekszes Hozzávalók: 15 dkg sütõmargarin, 15 dkg porcukor, 1 adag kávé, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál liszt, 1 csomag csokoládés vagy puncs ízû pudingpor (a csokoládés pudinghoz 2 kanál kakaó, a puncsoshoz 1/2 dl rum vagy rumaroma), 3 dl tej, 1 nagy csomag Albert keksz; a díszítéshez: kókuszreszelék Elkészítés: A vajat, a porcukrot, a kávét összemelegítjük. A vaníliás cukrot, a lisztet, a pudingport, a kakaót vagy rumot a tejjel simára keverjük, a kávés masszához öntjük és felfõzzük. Amikor felfõtt, a tûzrõl lehúzzuk, a kekszeket egyesével megkenjük a masszával, és egymáshoz ragasztjuk. A kekszrudat a pudingos masszával kívülrõl is megkenjük, és kókuszreszelékkel bevonjuk. Hûtõben dermedni hagyjuk, majd ferdén felszeleteljük. (Ha kakaós Albert kekszet veszünk, vaníliás vagy puncs ízû pudingporból készíthetjük el a krémet, és még 1 csomag vaníliás cukrot is adhatunk hozzá.)
edes, 13:09
|
|
|
|
2009. szeptember 29., kedd |
|
|
0 |
|
|
Banános tekercs
Hozzávalók 4 személyre:
- vaj - 4 dkg kakaópor - 1 mokkáskanál szódabikarbóna - 12 evõkanál porcukor - 6 tojás
Krém - 2 banán - 1 csomag vaníliás cukor - 2 dkg kakaópor - 10 dkg porcukor - 20 dkg margarin - 2 dl tej - 2 evõkanál finom liszt - 1 tojás
Banános tekercs A tésztához a tojások sárgáját porcukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a szódabikarbónát és a kakaót. A kemény habbá vert tojásfehérjével összekeverjük, és zsírozott, lisztezett tepsiben kisütjük. A tésztát elõször a fehér, majd a kakaós krémmel kenjük meg. A két megtisztított banánt a szélére tesszük, és az egészet feltekerjük. Legalább fél napra hûtõbe tesszük. Vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Krém A krémhez a tojást elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel és sûrûre fõzzük. A margarint a porcukorral habosra kikeverjük, majd a kihûlt tejkrémmel összekeverjük. A krém egyik felébe kakaót keverünk, a másik felébe vaníliás cukrot.
edes, 12:05
|
|
|
Aranygaluska
Hozzávalók:
* 60 dkg liszt, 5 dkg cukor * 15 dkg porcukor, ½ csomag élesztõ * 1 tojás, 1 csipet só * 3,5 dl tej * 12 dkg vaj (vagy sütõmargarin) * 15 dkg darált dió.
Vanília öntethez:
* 1 cs vaníliás puding, 1 cs vanília cukor * 6 ek. cukor, 1 l tej.
Elkészítés: A tejet egy kisebb lábasban meglangyosítom, 1 dl tejet kiöntök egy kis tálba belemorzsolom az élesztõt egy csipet cukrot összekeverem és a tetejét csipet lisztel megszórom, félre teszem, hogy az élesztõ felfusson. A lábasban lévõ maradék langyos tejbe teszek 5 dkg vajat, hogy felolvadjon. Kelesztõ tálba teszem a lisztet, közepébe az egész tojást, 5 dkg cukrot, a felfuttatott élesztõt és a vajas tej felét. Géppel dagasztani kezdem közben hozzáöntöm a maradék tejet is kb. 5 perc alatt megdagasztom a tésztát. Ha kézzel dagasztom, addig kell a tésztát dagasztani, amíg szép sima nem lesz és hólyagok keletkeznek a tésztában. Amikor megdagasztottam a tésztát, meleg helyre teszem, kb. egy, másfél óra alatt megkel. A tésztát lisztezett deszkára borítom és 0,5 cm-es vastagságúra nyújtom. Pogácsa szaggatóval pogácsákat formálok tésztából. A sütõt elõmelegítem, 7- 8 dkg vajat megolvasztok, és a tepsit kikenem vele (ez az adag kis, süteményes tepsihez elegendõ). A pogácsákat a tepsi aljára szorosan sorba rakom és olvasztott vajjal, vastagon megkenem. Rászórom a darált diót és a porcukrot. A tetejére megint pogácsákat teszek és a tetejüket vastagon olvasztott vajjal megkenem. Közepes lángon 25 perc alatt aranybarnára sütöm. Ha nem akarunk sok aranygaluska tésztát eldobni, akkor mikor szaggatjuk a tésztát a maradék darabokat (amik csillag, fél kör stb. alakúak) a tepsi aljára tesszük és a szép csinos pogácsákat tesszük a tepsi tetejére. Az aranygaluskát én mindig 3 rétegbõl készítem elsõ réteg tészta, a második réteg diós cukor, a harmadik réteg tészta. Vannak akik több rétegben készítik az aranygaluskát, de ez szerintem fölösleges, mivel az aranygaluska tészta így is szépen kidagad a tepsibõl, szép magas lesz mire megsül.
Amíg sül a tészta elkészítjük a vanília öntetet. 2 dl tejet vanília pudinggal, vanília cukorral, 6 ek. cukorral csomómentesre elkeverem. 8 dl tejet kisebb lábasba öntöm és felforralom. Amikor felfõtt kis lángon hozzákeverem a pudingos tejet és addig kevergetem, amíg ismét elkezd forrni, ekkor elzárom alatta gázt. Az aranygaluskát langyosan tálaljuk, langyos vanília öntettel. Az aranygaluskában az a jó, hogy más kelt tésztákkal ellentétben, másnap is finom, ha a mikróban meglangyosítjuk.
edes, 11:46
|
|
|
|
2009. szeptember 9., szerda |
|
|
0 |
|
|
kakaós tekercs
Hozzávalók
A tésztához: 50 deka liszt 7 deka puha vaj 2 tk. szárított élesztõ 3 dl tej 1 tojássárgája 4 ek. cukor 1 mokkáskanál só Ezen kívül: 1 csésze cukor 3 ek. cukrozatlan kakaópor 1,5 dl tej fél csomag vaníliás cukor 1-1 ek. puha vaj
Elkészítése A hozzávalókból kenyérsütõvel tésztát dagasztunk: Általános irányelv szerint alulra kerül a folyadék, a vaj, a tojás, a só, illetve a cukor. Erre halmozzuk a lisztet és az egyéb járulékos anyagokat. Legfelülre kerül az élesztõ. Tészta programon elindítjuk, nagyjából 120 percet vesz igénybe. Könnyen nyújtható, puha tésztát kell kapnunk. Fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd 1 evõkanálnyi puha vajat rákenünk és meghintjük a cukor-kakaópor keverékével. Ezután szorosan feltekerjük, és centis szeleteket vágunk belõle. A csigák külsõ végét jól aláhajtjuk, hogy a töltelék sülés közben ne folyjon ki. Elõkapunk egy 30 centi átmérõjû, kerek formát. Kivajazzuk, sütõpapírral kibéleljük, majd belefektetjük a tekercseket csigavonalban. 175 fokra elõmelegített sütõben, 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Félidõben – amikor már kezdenek színt kapni a csigák - kikapjuk, majd a felforrósított tej, vanilincukor és a vaj keverékével meglocsoljuk õket. Visszatoljuk, és készre sütjük. Hamar elpusztítjuk.
edes, 11:48
|
|
|
Hozzávalók
A tésztához: 30 dkg finomliszt 20 dkg kukoricakeményítõ csipet só 3 ek. holland kakaópor 25 dkg vaj 2 evõkanál /erdei/ méz 20 dkg barnacukor 2 tojás 1 ek. szódabikarbóna 1 tk. ecet
A krémhez: 3 tubus cukrozott sûrített tej 20 dkg apróra tördelt fehér csokoládé 25 dkg szobahõmérsékletû vaj Elkészítése Öntsük a sûrített tejet egy jól záródó konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk rá a tetejét. Tegyük egy vízzel teli lábasba, hogy a víz épp az üvegtetõ alá érjen, majd kezdjük el fõzni lassú lángon, 3 órán keresztül. Ezalatt elkészítjük a tésztát: Mérjük ki, majd szitáljuk át együtt a lisztet, a kukoricakeményítõt és kakaóport. Ízesítsük egy csipet sóval. Egy lábasban tegyünk fel vizet fõni, egy másikban pedig keverjük össze a mézet, a barnacukrot, a vajat és a tojásokat. Gõz fölött, állandó kevergetés közben sûrítsük be a masszát (nagyjából 30-40 percet vesz igénybe). A folytonos keverés fontos, különben a tojás kicsapódik és darabos lesz a szirup. Vegyük le a vízgõzrõl, és hagyjuk hûlni 15 percig. Egy kisebb tálkában keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá az elõkészített száraz hozzávalókat, és gyúrjunk belõle rugalmas tésztát – ha szükséges, adjunk hozzá kevés lisztet (kb. 30 g) és szobahõmérsékleten pihentessük 2 órán keresztül. Zárjuk el a sûrített tej alatt a gázt – akkor jó, ha kásás állagú és barnás színû. Óvatosan csavarjuk le a tetõt, majd forrón öntsük az elõkészített fehér csokira. Kevergessük, míg teljesen fel nem oldódik. Hûtsük ki teljesen. Egy másik tálban, kézi habverõvel keverjük habosra a szobahõmérsékletû vajat, és adjuk hozzá a már kihûlt karamellizált sûrített tejet. Fontos, hogy szobahõmérsékletû legyen, különben a vaj felolvad, és késõbb kicsapódik a krémbõl. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverõvel verjük fel a krémet, amikor a vaj már tényleg kihûlt. Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra. A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlõ részre. Szabjunk ki ugyanennyi sütõpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk ki rajtuk 2-3 mm vastagra. Ha nagyon törne a tészta, kevés olajjal lazíthatunk rajta. Közben pontosan mérjünk, vágjuk le a túllógó részeket – a tésztalapoknak egyformának kell lenniük! Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és óvatosan csúsztassuk rá sütõpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihûlni. A kimaradt tésztát szintén nyújtsuk ki, süssük meg, és morzsoljuk egy kis tálkába. Ez kerül majd a sütemény tetejére. Rétegezésnél minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel. Legfölülre is krém kerüljön, erre szórjuk a félretett tésztamorzsalékot. Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 2-3 napig tegyük hûvösebb helyre. Ha kellõképp megpuhult felvághatjuk, tetszõleges méretû kockákra… :-)
edes, 11:27
|
|
|
|
2009. augusztus 31., htf |
|
|
0 |
|
|
Pudingos süti
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 22 dkg cukor, 1 dl tej, 1 dl olaj, 25 dkg liszt, 1 sütõpor, 1 vaníliás cukor.
Krém: 5 dl tej, 1 csomag pudingpor, pár kanál cukor.
A tetszés szerinti ízesítésû pudingport megfõzzük. Lehet bele mazsolát is tenni. A tészta hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy a tojást nem kell szétválasztani. Lisztezett tepsibe rakjuk, majd a pudingból kanállal csíkokat szaggatunk a tésztára. Közepes hõfokon kb. 25percig sütjük.
edes, 9:15
|
|
|
|
2009. jnius 22., htf |
|
|
0 |
|
|
Foltos mobil Hozzávalók (-):
* Túró gyólyó: - 1 vaníliás cukor - 1 tojás - 25 dkg túró - 2 dl tej - 1 evõkanál búzadara - 5 evõkanál cukor * - 1 kávéskanál szódabikarbóna - 15 evõkanál liszt - 2 evõkanál kakaó - 1,5 dl olaj - 11 evõkanál cukor - 1 tojás
Elkészítése: A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat és a kakaóport, majd a lisztet, a szódabikarbónát és a tejet. Vajazott vagy sütõmargarinozott, lisztezett tepsibe simítjuk. A túrót kikeverjük a tojással, vaníliás cukorral, búzadarával és a cukorral, majd a tészta tetejére tesszük foltokban. Elõmelegített sütõben közepes lángon megsütjük.
edes, 14:25
|
|
|
Finom citromos Hozzávalók (-):
* A krémhez: - 6 dkg liszt - 5 dl tej - 35 dkg Rama margarin - 30 dkg porcukor - 3 citrom leve és reszelt héja * A tésztához: - 3 db tojás - 1/2 dl tej - 1 csomag sütõpor - 25 dkg porcukor - 85 dkg liszt - 25 dkg Rama margarin
Elkészítése: A sütõport átszitáljuk a liszttel, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tejet és a tojásokat. Jól kidolgozzuk, és öt egyforma darabra osztjuk. Egyforma nagyságúra kinyújtjuk, zsírozott vagy sütõmargarinozott sütõlemezre rakjuk, villával megszurkáljuk, és egyenként szép világosra sütjük. A krémhez a lisztet a 2 ek. cukorral elkeverjük, felengedjük a tejjel, és állandó keverés mellett sûrûre fõzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kihûlt besamelt. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját, a kifacsart levét, és ezzel a krémmel megtöltjük a lapokat. A hûtõben pihentetjük 1-2 napig, majd a tetejét porcukorral megszórva szeletelhetjük.
edes, 14:21
|
|
|
Fahasáb Hozzávalók (- egy 24 cm átmérõjü kapcsos formához):
* A kevert tésztához: - 10 dkg liszt - 1 cs. vaníliás cukor - 10 dkg porcukor - 20 dkg puha vaj vagy margarin vagy sütõmargarin - 15 dkg marcipánmassza - 12 dkg cukor - 1 csipet só - 6 tojás * A krémhez: - 20 dkg félédes bevonó - 2 evõkanál (vagy ízlés szerint) narancslikõr - 10 dkg sárgabaracklekvár - 1 evõkanál kókuszzsír vagy sütõmargarin zsiradék (pl. sütõmargarin) és sütõpapír a formához
Elkészítése: A sütõt elõmelegítjük. A formát kibéleljük sütõpapírral, az oldalát kivajazzuk vagy kisütõmargarinozzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét sóval habbá verjük, és beleszórjuk a cukrot. A marcipánmasszát apróra vágjuk. A vajjal vagy margarinnal vagy sütõmargarinnal, a porcukorral, és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, végül beleforgatjuk a tojáshabot, és a lisztet. 2 púpozott evõkanál tésztát elkenünk a forma alján. A sütõben 250 fokon, légkeverésnél 220 fokon, 4 percig sütjük. Kivesszük a formát, rákenünk 2 evõkanál tésztát, és megint 4 percig sütjük. Ezt ismételjük, amíg el nem fogy a tészta. 10-12 réteg lesz belõle. Kicsit kihûlve süteményrácsra borítjuk, és lehúzzuk róla a sütõpapírt. A lekvárt megmelegítjük, szûrõn átpasszírozzuk és ízlés szerint belekeverjük a narancslikõrt. A süteményt körös-körül megkenjük vele és hagyjuk kihûlni. A bevonót durvára aprítjuk, és a kókuszzsírral vagy sütõmargarinnal, vagy olajjal, vízfürdõn felolvasztjuk. A süteményt bevonjuk a mázzal, és hûtõbe tesszük, amíg a bevonat megszilárdul.
edes, 11:29
|
|
|
Fagyiszelet II. Hozzávalók (-):
* - 6 db tojás - 50 dkg porcukor - 20 dkg liszt - 15 dkg dió - 1 db sütõpor - víz - 2,5 dl tej - 25 dkg margarin - 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: 3 tojásfehérjébõl kemény habot verünk, hozzáadjuk a 20 dkg porcukorral kikevert sárgáját, 15 dkg lisztet, 15dkg diót, csomag sütõport és 7 evõkanál vizet. Papírral bélelt tepsiben megsütjük. Majd a következõ krémet készítjük el. Krém: 2,5 dl tejben 3 tojássárgáját, 3 evõkanál lisztet csomómentesen elkeverünk, majd felfõzzük állandóan keverve. Míg hûl, addig 25 dkg margarint 15 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk. A két krémmel megtöltjük a tésztát, hûtõbe tesszük, míg elkészítjük a habot. Hab: 3 tojásfehérjébõl 15 dkg porcukorral gõz fölött kemény habot verünk. A habot a krém tetejére simítjuk, és ízlés szerint megszórjuk csoki reszelékkel. A süteményt hûtõszekrényben tároljuk, és hideg vízbe mártott késsel szeleteljük.
edes, 11:25
|
|
|
Fagyi szelet Hozzávalók (-):
* Krémhez: - 2 tojássárgája - 2 cs. vaníliás cukor - 15 dkg porcukor - 25 dkg margarin * Besamelhez: - 4 ek. liszt - 3 dl tej * Piskótához: - 1 cs. sütõpor - 10 dkg darált dió - 30 dkg porcukor - 4 tojás - 10 kanál víz - 20 dkg liszt * Mázhoz: - 2 tojásfehérje - 10 dkg cukor
Elkészítése: A piskótához elkeverjük a cukrot, vizet, tojássárgáját, majd hozzáadjuk a diót, és a sütõporos lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük. A két komponenst lazán elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze. Egy tepsibe sütõpapírt helyezünk, erre öntjük a piskóta tésztát, és kisütjük. Sütés közben ne nyissuk ki a sütõt, mert a piskótánk ekkor összeesik. A tejet felforraljuk, a forrásban lévõ tejhez adjuk a lisztet, folytonos keverés közben megvárjuk, amíg besûrûsödik. A krém alapanyagait kézi habverõvel összedolgozzuk. A besamelt hozzákeverjük az elkészült krémhez. A mázhoz a tojásfehérjét gõz fölött melegítjük, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet. A kihûlt piskótánkat gazdagon megkenjük a krémmel, majd a krém tetejére kenjük a tojásfehérjés krémet. Díszítésként megszórhatjuk színes cukorral, vagy darált csokoládéval.
edes, 11:21
|
|
|
|
2009. jnius 21., vasrnap |
|
|
0 |
|
|
Néger kocka Hozzávalók (-):
* A tésztához: - 10 ek. porcukor - 5 tojás - 5 ek. víz - 6 ek. darált dió - 8 dkg liszt - 1/2 csomag sütõpor * A habhoz: - 4 tojásfehérje - 20 dkg porcukor * A mázhoz: - 4 ek. tej - 10 dkg cukor - 10 dkg vaj vagy sütõmargarin
Elkészítése: A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd a többi hozzávalóval, végül beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. Elõmelegített sütõben megsütjük. A habhoz a tojásfehérjét a cukorral gõz fölött addig keverjük, amíg jó kemény nem lesz, majd a tészta tetejére kenjük. A mázhoz valókat szintén gõz fölött sûrûre fõzzük. Kicsit hûlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat vagy sütõmargarint, és bevonjuk vele a sütemény tetejét.
edes, 9:37
|
|
|
Normandiai almafelfújt Hozzávalók (-):
- 1/2 csomag sütõpor - 2 egész tojás - 12 dkg cukor - 12 dkg liszt - 5 darab alma - 12 dkg Rama margarin - cukor és fahéj az almához
Elkészítése: Az 5 darab almát egy kivajazott vagy kisütõmargarinozott jénai tálban, laskára szeletelve elterítjük, megszórjuk fahéjjal és cukorral. A margarint felolvasztjuk és összekeverjük a cukorral, liszttel, sütõporral, tojással, és ezt a masszát rásimítjuk az almára. Elõmelegített sütõben 180 fokon kb 20-30 percig sütjük, amíg arany barnára sül. Ha kész, a tetejét porcukorral megszórjuk. Jó étvágyat!
edes, 9:12
|
|
|
Omlós csokikrémes szelet Hozzávalók (-):
* Tészta: - 60 dkg liszt - 20 dkg Rama - 20 dkg porcukor - 2 csomag vaníliás cukor - 1,5 csomag sütõpor - 2 evõkanál tejföl - 2 tojás * Krém: - 3 csomag csokipuding - 3 evõkanál kakaó - 2 evõkanál liszt - 2 evõkanál cukor - 1,5 liter tej - 30 dkg Rama - 25 dkg porcukor * A tetejére: - 15 dkg ét tortabevonó - 0,5 dl olaj
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és sütõlemezen négy világos lapot sütünk belõle. Vigyázat, hidegen-melegen egyaránt könnyen törik. A krémhez a Ramát habosra keverjük a porcukorral, a többi hozzávalóból sûrû krémet fõzünk. Amikor kihûlt, összekeverjük a kettõt, és megtöltjük vele a lapokat. A tetejét bevonjuk a csokimázzal.
edes, 9:08
|
|
|
|
2009. jnius 11., cstrtk |
|
|
0 |
|
|
Kávés tekercs Hozzávalók (40 szelethez):
* A krémhez: - 3 dkg kókuszreszelék - 9 dkg folyékony méz - 1 csomag vaníliás cukor - 6 dkg porcukor - 15 dkg Rama Sütõmargarin * A tésztához: - 2 dl lefõzött kávé (cukor nélkül) - 1 evõkanál rum - 6 dkg kakaópor - 40 dkg háztartási keksz - 3 dkg porcukor
Elkészítése: A háztartási kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, rumot és összekeverjük. A kávét a kekszhez öntjük és tésztává gyúrjuk. A tésztát sodrófával egy kristálycukorral megszórt alufólián téglalap alakúra nyújtjuk. A margarint, a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mézet és a kókuszreszeléket. Összekeverjük, megkenjük vele a tésztát. A fólia segítségével feltekerjük, és lehûtjük.
edes, 12:12
|
|
|
Kapuccinó szelet Hozzávalók (-):
* Tésztához: - 1 ek. kakaópor - 1/2 cs. sütõpor - 6 ek. liszt - 1 dl olaj - 6 ek. porcukor - 6 tojás * Krém: - 25 dkg porcukor - 25 dkg margarin - 2 ek. kávé - 1 ek. kakaó - 2 cs. tejszín ízû pudingpor - 5 dl tej - pici rum
Elkészítése: A tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverem. Utána belekeverem az olajat, lisztet, sütõport, kakaót és a tojásfehérje felvert habját. Margarinos, lisztes tepsiben sütöm. A tejet a pudingporral sûrû krémmé fõzöm. A margarint a porcukorral kihabosítom, és összekeverem a kihûlt, fõzött krémmel, 2 részre osztom. Az egyikbe belekeverem az 1 ek kakaót, a másik felébe a 2 ek kávét pici rummal. A kihûlt tésztára elkenem elõször a kávés krémet, majd a kakaósat. A tetejét csokival vonom be. Hûtés után szeletelhetõ.
edes, 9:11
|
|
|
Kakaós krémes Hozzávalók (-):
* Krém: - 2 csomag vaníliás cukor - 20 dkg margarin - 25 dkg porcukor - 7 dl tej - 2 csomag vaníliás pudingpor - 2 evõkanál zselatin * Tészta: - kevés langyos tej hogy jól lehessen gyúrni - 1/2 csomag sütõpor - 1 tojás - 3 evõkanál kakaópor - 25 dkg porcukor - 10 dkg margarin - 25 dkg liszt
Elkészítése: A tésztához valókat jól összegyúrjuk, és 2 lapot nyújtunk belõle. Kb.: 25x35 cm-es lapokat sütünk. Külön-külön megsütjük õket, hamar megsül. A krémhez a pudingot megfõzzük, egy kevés langyos tejben elkeverjük a zselatint, azt is hozzáadjuk, miután kész, kihûtjük. A margarint jól kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a kihûlt pudingos krémhez keverjük. Jó krémesre keverjük. Tepsibe tesszük az egyik kakaós lapot, rákenjük a krém felét, befedjük rumos tejben kicsit megforgatott babapiskótával, rá a maradék krém, a második kakaós lap. A tetejét csoki mázzal bevonjuk. 1 napig állni hagyjuk, hogy a lapok puhuljanak, szeletekre vágva tálaljuk.
edes, 8:43
|
|
|
|
2009. jnius 9., kedd |
|
|
0 |
|
|
Pehelykönnyû túrós pite Hozzávalók (30 szelet):
* a töltelékhez: - 1,5 evõkanál finomliszt - 1 darab nagy citrom reszelt héja - 2 csomag vaníliás cukor - 30 dkg kristálycukor - 1 kg tehéntúró - maréknyi mazsola - 4 darab tojásfehérje * a tésztához: - 30 dkg finomliszt - 4 darab tojássárgája - 0,5 dl tej - 1 kiskanál kristálycukor - 3 dkg élesztõ - 15 dkg Rama Sütõmargarin * a tepsi kikenéséhez: - 2 dkg Rama Sütõmargarin
Elkészítése: 1. Az élesztõt a cukorral ízesített langyos tejben fölfuttatjuk. A tojások sárgáját a puha margarinnal kikeverjük. A felfuttatott élesztõvel és a liszttel összedolgozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk. 2. Az egyiket 22x32 cm-esre nyújtjuk és margarinnal kikent tepsibe fektetjük. A túrót áttörjük, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával meg a liszttel összedolgozzuk. Kedvünkre mazsolát keverünk bele, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A tésztára simítjuk. 3. A másik kinyújtot tésztával befedjük. 3 órán át pihentetjük, majd villával megszurkáljuk. Elõmelegített, közepesen forró sütõben (180 °C, légkeveréses sütõben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva, még melegen tálaljuk!
edes, 20:09
|
|
|
Gyõri diós Hozzávalók (-):
* - 6 tojás - 30 dkg Rama - 22 dkg darált dió - 22 dkg liszt - 1 csomag sütõpor - 1 csomag vaníliás cukor - 2 evõkanál tejföl - 50 dkg porcukor - 8 dkg ét tortabevonó
Elkészítése: A diót, lisztet, sütõport, vaníliát összekeverjük, a Ramát habosra keverjük a 27 dkg porcukorral. Felváltva hozzáadagoljuk az elõzõ keveréket, a tejfölt, és a 6 tojás felvert fehérjéjét. Kikent, belisztezett tepsibe öntjük, és a piskótához hasonlóan megsütjük. Amíg sül, a 6 tojássárgát 23 dkg porcukorral habosra keverjük, és a sütés végén a tésztára kenjük. Addig sütjük tovább, amíg megszárad, de közben megjelöljük a szeletek helyét, hogy szeleteléskor ne törjön. A tetejét meglocsoljuk csokimázzal.
edes, 19:29
|
|
|
Gesztenyés alagút Hozzávalók (-):
* - ízlés szerint rumaroma - 1 margarin - 2 teáskanál kakaópor - 30 dkg darált háztartási keksz - 1 maréknyi + 2 csomag gesztenyemassza - annyi feketekávé hogy jól formázható legyen - kevés tej
Elkészítése: 30 dkg darált háztartási keksz, 2 teáskanál kakaópor, 1 maréknyi gesztenyemassza, és annyi feketekávé, hogy jól formázható legyen, (én tettem hozzá tejet, mert nem akart összeállni). Õzgerinc formát folpackkal kibélelni, és a masszát belelapítani, tetejére hagyni egy keveset, amit majd a krémre kell tenni, (a tetejét én nyújtottam, mert a krémre már nem lehet kézzel rálapítani). Krém: 1 margarin, ízlés szerint rumaroma, 2 cs. gesztenyemassza, ezeket jól kikeverjük, belerakjuk a forma közepébe, befedjük, és hûtõbe tesszük. Nagyon finom, lágy, ízletes. Esetleg tortabevonóval finomabbá tehetõ.
edes, 18:23
|
|
|
|
2009. jnius 3., szerda |
|
|
0 |
|
|
Virslis tészta Hozzávalók (-):
* - sajt - a lekenéshez tojássárga - só - Virsli - 1 margarin - 1 ek. 10%-os ecet - 6 ek. víz - 40 dkg liszt - vagy pedig 1/2kg bolti leveles tészta.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, 0,5-1 cm csíkokra felvágjuk. A virslit én nyolcfelé szoktam vágni, de lehet nagyobbakra is, és a virslire rátekerem a tésztát. Tetejét tojássárgával kenem, ízlés szerint sajttal szóróm. A bolti leveles tésztát ugyanígy csinálom, ha kiengedett.
edes, 8:18
|
|
|
Citromos piskóta Hozzávalók (-):
* - 0,5 cirtom reszelt héja - 30 dkg olvasztott margarin - 8 dkg rétesliszt - 12 dkg cukor - 4 tojásfehérje
Elkészítése: A tojásfehérjét a cukorral keményre verjük, majd az olvasztott vajat vagy sütõmargarint, a citrom héját és a réteslisztet keverjük bele. Kivajazott, lisztezett õzgerincformába sütjük, forró sütõben.
edes, 8:08
|
|
|
|
2009. jnius 1., htf |
|
|
0 |
|
|
Tejfölös csoda süti Hozzávalók (-):
* - 50-60 dkg háztartási keksz - 2 nagy pohár tejföl - 3 cs.vaníliás cukor - 9 ek. cukor - 1 ek. kakaópor
Elkészítése: Az egyik pohár tejfölben elkeverünk 4 ek. cukrot, és 2 cs. vaníliás cukrot. A másik pohár tejfölben elkeverünk 5 ek. cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, és 1 ek. kakaóport. Egy közepes méretû tepsibe (20x30) lerakunk egy sor kekszet, ráöntjük a vaníliás tejföl 2/3-át, befedjük keksszel, ráöntjük a kakaós tejföl 2/3-át, megint befedjük keksszel, és ráöntjük a maradék vaníliás, majd kakaós tejfölt. Egy fogvájóval összekeverjük a kétfajta tejfölt a tetején, így még mutatósabb lesz, és legalább 12 órára hidegre tesszük, hogy megpuhuljon. Nagyon finom, és mutatós süti.
edes, 10:29
|
|
|
Teca csokis Hozzávalók (-):
* - 150 g vaj vagy sütõmargarin - fél csomag sütõpor - 200 g porcukor - 150 ml víz - 160 g liszt - 200 g csokoládé - 6 tojás
Elkészítése: Felolvasztjuk a vajat vagy sütõmargarint, a csokoládét, hozzáadjuk a vizet, és jól összekeverjük. Összekeverjük a tojássárgáját a cukorral, amíg egy krémet kapunk, és hozzáadjuk a felolvasztott csokoládéhoz. Kiegészítjük a sütõporral, a liszttel, az idõ közben tojásfehérjébõl felvert habbal, és szépen összekeverjük, vigyázva arra, hogy ne legyenek benne csomók. Az így keletkezett masszát beleöntjük egy kivajazott vagy kisütõmargarinozott, liszttel megszórt tepsibe, és megsütjük. Csokiöntet: a legegyszerûbb módon úgy készíthetünk csokiöntetet, ha egy kevés olajban, vagy vajban vagy sütõmargarinban csokoládét olvasztunk fel, és ezzel bevonjuk a kész süteményt.
edes, 10:22
|
|
|
Édes gomba Hozzávalók (20 db (kb)):
* Kalapjához: - 1/2 kg darált háztartási keksz - 20 dkg porcukor - 3 dkg kakaó - 1 vanília cukor - 2 és fél dl tej - 1 rum aroma * Krémhez: - 10 dkg margarin - 10 dkg porcukor - 1 tojássárgája * Csokibevonathoz: - 4 evõkanál olaj - 1 tábla étcsokoládé * Szárához: - 1 csomag babapiskóta - kevés tej - kókuszreszelék
Elkészítése: A kekszet, a porcukorral, vaníliával, rummal, tejjel, kakaóval összegyúrjuk. Porcukorba mártott teaszûrõbe kinyomkodjuk, (minden darabnál porcukrozni kell a teaszûrõt). Elkészítjük a csokimázat, a kalapokat egyesével bevonjuk, (legjobb egy ecsettel rákenni). Hûtõbe rakjuk. A vajat vagy sütõmargarint, a porcukrot, és a tojássárgáját habosra keverjük. Ketté tördeljük a babapiskótát, kettõt krémmel összeragasztunk, megkenjük tejjel (ecsettel), kókuszreszelékbe forgatjuk, és kevés krémmel a kalapjába ragasztjuk.
edes, 10:12
|
|
|
|
| |