CsodaCsiga Főlap
Naplók 2021. december 8.   szerda   Mária, Buzád, Immakuláda   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



edes naplója

  2009. június 11., csütörtök Nekem tetszik!
0  


Kávés tekercs

Hozzávalók (40 szelethez):

* A krémhez:
- 3 dkg kókuszreszelék
- 9 dkg folyékony méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dkg porcukor
- 15 dkg Rama Sütőmargarin
* A tésztához:
- 2 dl lefőzött kávé (cukor nélkül)
- 1 evőkanál rum
- 6 dkg kakaópor
- 40 dkg háztartási keksz
- 3 dkg porcukor


Elkészítése: A háztartási kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, rumot és összekeverjük. A kávét a kekszhez öntjük és tésztává gyúrjuk. A tésztát sodrófával egy kristálycukorral megszórt alufólián téglalap alakúra nyújtjuk. A margarint, a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mézet és a kókuszreszeléket. Összekeverjük, megkenjük vele a tésztát. A fólia segítségével feltekerjük, és lehűtjük.

  edes, 12:12 Itt megírhatod a véleményed edes


Kapuccinó szelet

Hozzávalók (-):

* Tésztához:
- 1 ek. kakaópor
- 1/2 cs. sütőpor
- 6 ek. liszt
- 1 dl olaj
- 6 ek. porcukor
- 6 tojás
* Krém:
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 2 ek. kávé
- 1 ek. kakaó
- 2 cs. tejszín ízű pudingpor
- 5 dl tej
- pici rum


Elkészítése: A tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverem. Utána belekeverem az olajat, lisztet, sütőport, kakaót és a tojásfehérje felvert habját. Margarinos, lisztes tepsiben sütöm. A tejet a pudingporral sűrű krémmé főzöm. A margarint a porcukorral kihabosítom, és összekeverem a kihűlt, főzött krémmel, 2 részre osztom. Az egyikbe belekeverem az 1 ek kakaót, a másik felébe a 2 ek kávét pici rummal. A kihűlt tésztára elkenem először a kávés krémet, majd a kakaósat. A tetejét csokival vonom be. Hűtés után szeletelhető.

  edes, 9:11 Itt megírhatod a véleményed edes


Kakaós krémes

Hozzávalók (-):

* Krém:
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 7 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál zselatin
* Tészta:
- kevés langyos tej hogy jól lehessen gyúrni
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 tojás
- 3 evőkanál kakaópor
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 25 dkg liszt


Elkészítése: A tésztához valókat jól összegyúrjuk, és 2 lapot nyújtunk belőle. Kb.: 25x35 cm-es lapokat sütünk. Külön-külön megsütjük őket, hamar megsül. A krémhez a pudingot megfőzzük, egy kevés langyos tejben elkeverjük a zselatint, azt is hozzáadjuk, miután kész, kihűtjük. A margarint jól kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a kihűlt pudingos krémhez keverjük. Jó krémesre keverjük. Tepsibe tesszük az egyik kakaós lapot, rákenjük a krém felét, befedjük rumos tejben kicsit megforgatott babapiskótával, rá a maradék krém, a második kakaós lap. A tetejét csoki mázzal bevonjuk. 1 napig állni hagyjuk, hogy a lapok puhuljanak, szeletekre vágva tálaljuk.

  edes, 8:43 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. június 9., kedd Nekem tetszik!
0  


Pehelykönnyű túrós pite

Hozzávalók (30 szelet):

* a töltelékhez:
- 1,5 evőkanál finomliszt
- 1 darab nagy citrom reszelt héja
- 2 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg kristálycukor
- 1 kg tehéntúró
- maréknyi mazsola
- 4 darab tojásfehérje
* a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 4 darab tojássárgája
- 0,5 dl tej
- 1 kiskanál kristálycukor
- 3 dkg élesztő
- 15 dkg Rama Sütőmargarin
* a tepsi kikenéséhez:
- 2 dkg Rama Sütőmargarin


Elkészítése: 1. Az élesztőt a cukorral ízesített langyos tejben fölfuttatjuk. A tojások sárgáját a puha margarinnal kikeverjük. A felfuttatott élesztővel és a liszttel összedolgozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk. 2. Az egyiket 22x32 cm-esre nyújtjuk és margarinnal kikent tepsibe fektetjük. A túrót áttörjük, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával meg a liszttel összedolgozzuk. Kedvünkre mazsolát keverünk bele, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A tésztára simítjuk. 3. A másik kinyújtot tésztával befedjük. 3 órán át pihentetjük, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva, még melegen tálaljuk!

  edes, 20:09 Itt megírhatod a véleményed edes


Győri diós

Hozzávalók (-):

*
- 6 tojás
- 30 dkg Rama
- 22 dkg darált dió
- 22 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál tejföl
- 50 dkg porcukor
- 8 dkg ét tortabevonó


Elkészítése: A diót, lisztet, sütőport, vaníliát összekeverjük, a Ramát habosra keverjük a 27 dkg porcukorral. Felváltva hozzáadagoljuk az előző keveréket, a tejfölt, és a 6 tojás felvert fehérjéjét. Kikent, belisztezett tepsibe öntjük, és a piskótához hasonlóan megsütjük. Amíg sül, a 6 tojássárgát 23 dkg porcukorral habosra keverjük, és a sütés végén a tésztára kenjük. Addig sütjük tovább, amíg megszárad, de közben megjelöljük a szeletek helyét, hogy szeleteléskor ne törjön. A tetejét meglocsoljuk csokimázzal.

  edes, 19:29 Itt megírhatod a véleményed edes


Gesztenyés alagút

Hozzávalók (-):

*
- ízlés szerint rumaroma
- 1 margarin
- 2 teáskanál kakaópor
- 30 dkg darált háztartási keksz
- 1 maréknyi + 2 csomag gesztenyemassza
- annyi feketekávé hogy jól formázható legyen
- kevés tej


Elkészítése: 30 dkg darált háztartási keksz, 2 teáskanál kakaópor, 1 maréknyi gesztenyemassza, és annyi feketekávé, hogy jól formázható legyen, (én tettem hozzá tejet, mert nem akart összeállni). Őzgerinc formát folpackkal kibélelni, és a masszát belelapítani, tetejére hagyni egy keveset, amit majd a krémre kell tenni, (a tetejét én nyújtottam, mert a krémre már nem lehet kézzel rálapítani). Krém: 1 margarin, ízlés szerint rumaroma, 2 cs. gesztenyemassza, ezeket jól kikeverjük, belerakjuk a forma közepébe, befedjük, és hűtőbe tesszük. Nagyon finom, lágy, ízletes. Esetleg tortabevonóval finomabbá tehető.

  edes, 18:23 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. június 3., szerda Nekem tetszik!
0  


Virslis tészta

Hozzávalók (-):

*
- sajt
- a lekenéshez tojássárga
- só
- Virsli
- 1 margarin
- 1 ek. 10%-os ecet
- 6 ek. víz
- 40 dkg liszt
- vagy pedig 1/2kg bolti leveles tészta.


Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, 0,5-1 cm csíkokra felvágjuk. A virslit én nyolcfelé szoktam vágni, de lehet nagyobbakra is, és a virslire rátekerem a tésztát. Tetejét tojássárgával kenem, ízlés szerint sajttal szóróm. A bolti leveles tésztát ugyanígy csinálom, ha kiengedett.

  edes, 8:18 Itt megírhatod a véleményed edes


Citromos piskóta

Hozzávalók (-):

*
- 0,5 cirtom reszelt héja
- 30 dkg olvasztott margarin
- 8 dkg rétesliszt
- 12 dkg cukor
- 4 tojásfehérje


Elkészítése: A tojásfehérjét a cukorral keményre verjük, majd az olvasztott vajat vagy sütőmargarint, a citrom héját és a réteslisztet keverjük bele. Kivajazott, lisztezett őzgerincformába sütjük, forró sütőben.

  edes, 8:08 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. június 1., hétfő Nekem tetszik!
0  


Tejfölös csoda süti

Hozzávalók (-):

*
- 50-60 dkg háztartási keksz
- 2 nagy pohár tejföl
- 3 cs.vaníliás cukor
- 9 ek. cukor
- 1 ek. kakaópor


Elkészítése: Az egyik pohár tejfölben elkeverünk 4 ek. cukrot, és 2 cs. vaníliás cukrot. A másik pohár tejfölben elkeverünk 5 ek. cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, és 1 ek. kakaóport. Egy közepes méretű tepsibe (20x30) lerakunk egy sor kekszet, ráöntjük a vaníliás tejföl 2/3-át, befedjük keksszel, ráöntjük a kakaós tejföl 2/3-át, megint befedjük keksszel, és ráöntjük a maradék vaníliás, majd kakaós tejfölt. Egy fogvájóval összekeverjük a kétfajta tejfölt a tetején, így még mutatósabb lesz, és legalább 12 órára hidegre tesszük, hogy megpuhuljon. Nagyon finom, és mutatós süti.

  edes, 10:29 Itt megírhatod a véleményed edes


Teca csokis

Hozzávalók (-):

*
- 150 g vaj vagy sütőmargarin
- fél csomag sütőpor
- 200 g porcukor
- 150 ml víz
- 160 g liszt
- 200 g csokoládé
- 6 tojás


Elkészítése: Felolvasztjuk a vajat vagy sütőmargarint, a csokoládét, hozzáadjuk a vizet, és jól összekeverjük. Összekeverjük a tojássárgáját a cukorral, amíg egy krémet kapunk, és hozzáadjuk a felolvasztott csokoládéhoz. Kiegészítjük a sütőporral, a liszttel, az idő közben tojásfehérjéből felvert habbal, és szépen összekeverjük, vigyázva arra, hogy ne legyenek benne csomók. Az így keletkezett masszát beleöntjük egy kivajazott vagy kisütőmargarinozott, liszttel megszórt tepsibe, és megsütjük. Csokiöntet: a legegyszerűbb módon úgy készíthetünk csokiöntetet, ha egy kevés olajban, vagy vajban vagy sütőmargarinban csokoládét olvasztunk fel, és ezzel bevonjuk a kész süteményt.

  edes, 10:22 Itt megírhatod a véleményed edes


Édes gomba

Hozzávalók (20 db (kb)):

* Kalapjához:
- 1/2 kg darált háztartási keksz
- 20 dkg porcukor
- 3 dkg kakaó
- 1 vanília cukor
- 2 és fél dl tej
- 1 rum aroma
* Krémhez:
- 10 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
* Csokibevonathoz:
- 4 evőkanál olaj
- 1 tábla étcsokoládé
* Szárához:
- 1 csomag babapiskóta
- kevés tej
- kókuszreszelék


Elkészítése: A kekszet, a porcukorral, vaníliával, rummal, tejjel, kakaóval összegyúrjuk. Porcukorba mártott teaszűrőbe kinyomkodjuk, (minden darabnál porcukrozni kell a teaszűrőt). Elkészítjük a csokimázat, a kalapokat egyesével bevonjuk, (legjobb egy ecsettel rákenni). Hűtőbe rakjuk. A vajat vagy sütőmargarint, a porcukrot, és a tojássárgáját habosra keverjük. Ketté tördeljük a babapiskótát, kettőt krémmel összeragasztunk, megkenjük tejjel (ecsettel), kókuszreszelékbe forgatjuk, és kevés krémmel a kalapjába ragasztjuk.

  edes, 10:12 Itt megírhatod a véleményed edes


Stolverk szelet

Hozzávalók (-):

* Krém:
- 2 tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál liszt
- 1/2 l tej
* A tésztához:
- annyi tej hogy gyenge tésztát kapjunk
- 2 evőkanál kakaó
- 4 dkg Rama
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 17 dkg porcukor
- 35 dkg liszt
* Máz:
- 1 ét tortabevonó
- 1 evőkanál étolaj
- porcukor


Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és négyfelé osztjuk. A krém hozzávalóit sűrűre főzzük, ha kihűlt rummal ízesítjük. 20 dkg Ramát 20 dkg porcukorral habosra keverünk, és a főzött krémmel összekeverjük, majd a lapokat megtöltjük. A süteményt a mázzal bevonjuk, vagy porcukorral megszórjuk.

  edes, 10:09 Itt megírhatod a véleményed edes


Diós krémes

Hozzávalók (-):

* A bevonathoz:
- 1 tábla tortabevonó tejcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
* Krémhez:
- 5 cl sütőrum
- 1 vaníliás cukor
- 25 dkg porcukor
- 16 dkg margarin
- 8 evőkanál tej
- 16 dkg őrölt dió

- 16 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 12 dkg őrölt dió
- 30 dkg kristálycukor
- 5 tojás


Elkészítése: A tojássárgáját habosra keverjük 20 dkg cukorral és 10 evőkanál vízzel. Hozzáadjuk a dióval és sütőporral elkevert lisztet, és a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Kikent, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben, közepes hőfokon megsütjük. A diót megfőzzük a tejben. Hozzáadjuk a porcukorral és van. cukorral habosra kevert margarint. A kisült tészta tetejét meglocsoljuk rummal, és rákenjük a krémet, majd hűtőszekrénybe tesszük. Amikor a krém megszilárdult, rásimítjuk az olajjal elkevert olvasztott csokoládét. Fogyasztásig hűtőben tartjuk, majd szeletelve tálaljuk.

  edes, 10:02 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. május 25., hétfő Nekem tetszik!
0  
Kekszes süti



Hozzávalók:
2 csomag szögletes háztartási keksz,
2 nagy tejföl,
9 evőkanál cukor,
4 vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja.

A hozzávalókat összekeverjük. Tepsibe rakjuk a keksz felét, rákenjük a krémet, rátesszük a keksz másik felét, és a tetejét kakaóval szórjuk meg. Hűtőbe tesszük és másik nap a kockák mentén szeljük.

  edes, 14:16 Itt megírhatod a véleményed edes
ezt a sütit most találtam, próbáljátok ki! én is ezt fogom tenni! :-)

BÖGRÉBEN SÜLT SÜTI 5 PERC ALATT


Hozzávalók:

* 4 ek liszt
* 1 mk sütőpor
* 4 ek porcukor
* 2 ek kakaópor
* 1 tojás
* 3 ek tej
* 3 ek olaj



Elkészítés:

1. A hozzávalókat egy nagyobb, mikrózható bögrében, a fenti sorrendben jól összekeverem.

2. Mikróban teljes fokozaton 3 perc alatt megsütöm.

3. Frissen, melegen pl. vaníliasodóval tálalom.

! Csak frissen jó! Ezt az 5 perces sütit szinte 15 percen belül kell bekebelezni, mert amint kihűl kiszárad!:(

  edes, 14:01 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. április 21., kedd Nekem tetszik!
0  


Gesztenyés csillag

Hozzávalók:
7.5 dkg puha vaj
7.5 dkg porcukor
1 tojás
1 narancs héja (nálam citrom)
25 dkg felengedett gesztenyemassza
1.5 ek. finomliszt

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.
A tésztát összeállítjuk: vajat habosra keverjük a porcukorral, ezután jön a tojás, a narancshéj és a darabokra tördelt gesztenyemassza és a liszt. Jól eldolgozzuk.
A tésztát habzsákkal (csillagcsövessel) tepsire nyomjuk. Kb. 2 cm átmérőjű csillagokat nyomunk, egymástól kb. 3 cm-re.
12 percig sütjük. Melegen még törik, de ha kihűlt szépen leszedegethető a tepsiről.

  edes, 20:37 Itt megírhatod a véleményed edes


Baileys hengerek

Hozzávalók:
Piskótatészta:
3 tojássárgája (közepes méretű)
30 g porcukor1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 evőkanál víz3 tojásfehérje (közepes méretű)
30 g cukor60 g liszt
Krém:
100 g nagyon lágy vaj
200 g olvasztott tejcsokoládé
50 g olvasztott étcsokoládé
60 ml Baileys (csokoládélikőr)
Máz:
2 tasak Dr. Oetker Decor tej Tortabevonó
Díszítés:1 tasak Dr. Oetker Decor ét Tortabevonó
Elkészítés:A tojássárgáját a porcukorral, a vanillincukorral és a vízzel krémesre keverjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgához adjuk. Beleszitáljuk a lisztet, és jól elkeverjük. A masszát egyenletesen egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (30x35 cm) öntjük. A tepsit a sütő közepébe toljuk, és a piskótát megsütjük.Alsó és felsősütés: kb. 200 °C (előmelegítve)Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)Sütési idő: kb. 8 percA piskótát azonnal egy cukorral beszórt lapra borítjuk, a sütőpapírt hideg vízzel megkenjük, és óvatosan lehúzzuk. A tésztát egy nedves ruhával letakarjuk és hagyjuk kihűlni.A krémhez a hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és konyhai robotgéppel habosra keverjük. Ezután a krémet egy nyomózsákba töltjük, és harmadát a hosszabbik oldal szélére nyomjuk, majd a piskótalapot annyira feltekerjük, hogy körbefogja a krémet. Az így kapott hengert levágjuk a piskóta többi részéről, majd szorosan papírba csomagoljuk. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Mindhárom hengert 3 órára hideg helyre tesszük. A hengereket feldaraboljuk. Ehhez a kést minden vágás előtt forró vízbe mártjuk és megtöröljük. A darabokat fél órára ismét hideg helyre tesszük. A tej tortabevonót a tasakon található utasítás szerint megolvasztjuk, és egy tálkába öntjük. Villa segítségével a darabokat a mázba mártjuk. Ezután felolvasztjuk az ét tortabevonót is és feldíszítjük vele a hengereket.

  edes, 20:16 Itt megírhatod a véleményed edes


10 perces fánk

Hozzávalók:
-2 pohár natúr joghurt
-2 csomag sütőpor
-1 csomag vaníliás cukor
-30 dkg liszt
-2 kanál cukor
-csipet só
olaj a sütéshez


Elkészítés: az összes hozzávalót jól összekeverjük
Öt percet állni hagyjuk, majd közepesen forró olajba evőkanál segítségével golyókat szaggatunk belőle, és végül aranybarnára sütjük. Porcukorral, lekvárral, csokikrémmel, bármivel nagyon finom!

  edes, 20:04 Itt megírhatod a véleményed edes


Mázas puncsszelet

Hozzávalók:

Piskótához: 4 tojás, 4 evőkabnál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó



Sziruphoz: 3 dl víz, 3-4 evőkanál baracklekvár, 1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve, 6 evőkanál rum és 2 evőkanál porcukor



Tésztához: 30 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 1 citrom leve és lereszelt héja, fél csomag sütőpor, 25 dkg liszt, 12 dkg olvasztott margarin, 6 tojás kemény habbá vert fehérjéje.



Színes cukormázhoz: 30 dkg porcukor, 5 dkg olvasztott vaj, néhány csepp piros ételfesték


A puncsszeletet az alábbiak szerint készítsük el: először csináljuk meg a tölteléket, amelyhez hagyományos módon piskótát sütünk négy tojásból, négy evőkanál cukorból és négy evőkanál lisztből, a masszát egy evőkanál kakaóval ízesítjük, s előmelegített sütőben megsütjük. Miután a tészta kihűlt, kis kockákra vágjuk.



A kakaós piskótadarabokat aztán leöntjük a következő sziruppal: három deciliter vízben elkeverünk három-négy evőkanál baracklekvárt, egy citrom lereszelt héját és kifacsart levét, hat evőkanál rumot és két evőkanál porcukrot is adunk hozzá. Ezt a masszát fogjuk két lap közé tölteni.

A sütemény tésztájához harminc dekagramm porcukrot hat tojássárgájával habosra keverünk, hozzáadjuk egy citrom levét és lereszelt héját, majd elvegyítjük fél csomag sütőporral elegyített huszonöt dekagramm liszttel, belecsurgatunk tizenkét dekagramm olvasztott margarint, végül óvatosan a masszába forgatjuk a hat tojás kemény habbá vert fehérjét. Ezt a mennyiséget a gáztepsinél valamivel kisebb és magasabb falú tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben piskótaként sütjük.



Kihűlés után a tésztát vízszintesen félbevágjuk, aztán mindkét lap belsejét vékonyan megkenjük baracklekvárral. Az alsó lapra ráterítjük a rumos tölteléket, erre helyezzük a másik piskótalapot, majd óvatosan megnyomkodjuk a tetejét.

Ezek után már csak a színes cukormáz elkészítése van hátra. Harminc dekagramm porcukrot öt dekagramm olvasztott vajjal és annyi forró vízzel keverjünk el, hogy könnyen kenhető, de ne túl folyós masszát kapjunk. A vizet legjobb kanalanként adagolnunk, így biztosan nem fordul elő, hogy túl sok levet teszünk bele. A keveréket színesít- sük néhány csepp piros ételfestékkel, így kapunk rózsaszín mázat.



Mielőtt a süteményünkre csorgatnánk, a piskótatészta tetejét is kenjük meg vékonyan ízes baracklekvárral. Hagyjuk megszáradni a mázt, majd éles késsel szépen szeleteljük fel.

  edes, 19:47 Itt megírhatod a véleményed edes


Gesztenyés-rumos kalács

HOZZÁVALÓK:


a tésztához
25 dkg liszt
3 dkg puha vaj
1 csipet só
1 evőkanál cukor
1,5 dl langyos tej
1 evőkanál cukor
1,5 dkg élesztő
1 evőkanál liszt
1 tojás

a töltelékhez
30 dkg cukrozott gesztenyepüré
5 cl rum
fél dl tejszín



ELKÉSZÍTÉS

A lisztet a vajjal a cukorral és a sóval egy tálban kézzel elmorzsolom. A tejből, a cukorból, az élesztővel és a liszttel kovászt készítek. Amikor felfutott, a tojással együtt a lisztre öntöm, és tésztává gyúrom. Tálban, lefedve megkelesztem, majd lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalapot nyújtok.belőle. A tészta széleit tojással megkenem, és a hosszabbik oldalról 8 cm-es bevágásokat készítek. A töltelék hozzávalóit elkeverem, majd hosszában a tésztára egy rúdat készítek belőle. Erre hajtom rá keresztben a bevágásokat szorosan egymás mellé illesztve. A tetejét megkenem tojással, langyos helyen ismét megkelesztem, fogvájóval megszurkálom, majd 170 °C-os sütőben aranybarnára sütöm.

  edes, 11:44 Itt megírhatod a véleményed edes


Túrós zserbó

Hozzávalók :
A tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál
tejföl, 10 dkg margarin, 2 db tojás, kakaópor, kevés darált dió, baracklekvár,

A krémhez: 50 dkg túró, 20 dkg cukor, 3 evőkanál búzadara, 3 tojás, 1 citrom reszelt
héja, 2 evőkanál tejföl, 1 vaníliás cukor,

A tetejére: 1 db tortabevonó,


Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három részre osztjuk. 2/3-ába kakaóport szórunk. Zsírozott tepsibe először a kinyújtott sárga lapot helyezzük be. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk darált dióval. Rátesszük az egyik barna lapot, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, majd rásímítjuk a túrókrémet. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a többi hozzávalót. Utoljára kerül hozzá a kemény habbá vert tojásfehérje. A túrókrém tetejére helyezzük a másik barna lapot, amelyet villával picit megszurkálunk. Közepes tűznél sütjük. Ha kihűlt, ét tortabevonóval bevonjuk.

  edes, 11:36 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. április 12., vasárnap Nekem tetszik!
0  


Almás keksz

hozzávalók 6 főre

* 50 dkg háztartási keksz (négyszögletes)
* 3 cs tejszín ízű pudingpor
* 1 kg alma
* 20 dkg cukor
* 8 dl víz
* 1 cs gyümölcskocsonya por


elkészítés

1. Lereszeljük az almát.
2. Fél liter vízben 20 dkg cukorral felfőzzük (10 perc).
3. 3 dl hideg vízzel elkeverjük a pudingot, majd a cukorral felfőzött almához öntjük és addig keverjük, míg besűrűsödik.
4. A megfőzött almás krémet a keksszel rétegezve edénybe rakjuk: 1 sor keksz,1 sor krém.
5. A gyümölcskocsonyaport az utasítás szerint elkészítjük és a sütemény tetéje tesszük.

  edes, 18:02 Itt megírhatod a véleményed edes


Csokis-kávés piskótatekercs

hozzávalók 6 főre

A tésztához:


* 6 tojásfehérje
* 6 ek porcukor
* 6 ek liszt
* 12 dkg vaj
* 2 vaníliás cukor
* 1 ek kakaópor
* 1 ek rum
* citromlé


A krémhez:


* 10 dkg vaj
* 10 dkg cukor
* 1 tojássárga
* 1 ek kakaópor
* 2 kk instant kávé
* 1 ek rum
* fél dl tejszín
* 1 csapott ek liszt


elkészítés

A tészta készítése:


1. A tojásfehérjékből pár csepp citromlével és a porcukorral kemény habot verünk.
2. Hozzáadjuk kanalanként a lisztet, a vaníliás cukrot és a megolvasztott, lehűtött vajat.
3. Felét sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük.
4. Forró sütőbe tesszük és takarékon 5 percig sütjük.
5. Eközben a maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport és a rumot.
6. A tepsit kivesszük a sütőből és ráegyengetjük a kakaós tésztát.
7. Lassú tűzön megsütjük.
8. A sütőből kivéve a tepsiben feltekerjük a tésztát a sütőpapírral együtt.
9. Konyharuhába csavarva deszkára helyezzük, megvárjuk míg kihűl.
10. Hidegen kitekerjük, megkenjük a krémmel, és visszatekerjük.
11. Legalább két órán át pihentetjük a hűtőben mielőtt felszeljük.


A krém készítése:


1. A vajat a cukorral habosra keverjük.
2. A tojást a tejszínnel, a kakaóval, kávéval és liszttel gőz fölött sűrűre főzzük.
3. Kihűlés után összekeverjük a cukros vajjal.
4. Hozzáadjuk a rumot.

  edes, 17:57 Itt megírhatod a véleményed edes


Boccaccio szelet

hozzávalók 10 főre

tésztához

* ostyalap
* 5 tojásfehérje
* 4 tojássárgája
* 200 g kristálycukor
* 200 g pörkölt darált dió
* 2 ek zsemlemorzsa

krémhez

* 200 g vaj
* 100 g porcukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 1 tojássárgája
* 50 ml erős fekete kávé


elkészítés

1. Kivajazott tepsibe ostyalapot teszünk. A tojásfehérjék kemény habjába beleszórjuk a kristálycukrot, belekeverjük a tojás sárgákat, a diót és a zsemlemorzsát. Ezt a masszát az ostyára kenjük. 220 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük, visszavesszük a hőmérsékletet 200 ºC-ra (alul-felül állás), így sütjük 10 percig, majd még tovább csökkentjük a hőt 150 ºC-ra, és még egyszer 10 percig sütjük a tésztát. Ha megsült, a tepsiben hagyjuk, kihűtjük, és a következő krémez tesszük rá.
2. Krém készítése: a vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, és a kávéval.
3. A krémet a kihűlt tésztára kenjük és megszórjuk jól megpörkölt, darabokra vágott dióval. Vizes késsel a tepsiben keskeny szeletekre vágjuk.

  edes, 17:52 Itt megírhatod a véleményed edes


Raffaello szelet

hozzávalók 8 főre

A tésztához

* 6 tojásfehérje
* 20 dkg cukor
* 10 dkg liszt
* 10 dkg kókuszreszelék
* csipetnyi só

A krémhez

* 6 tojássárgája
* 1 cs vaníliás pudingpor
* 4 dl tej
* 25 dkg cukor
* 25 dkg margarin
* 10 dkg kókuszreszelék
* 10 dkg mandula forgács


elkészítés

1. A tojásfehérjéket cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet és a kókuszt kozzákeverjük.
2. Nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát és kb. közepes lángon 180 fokon légkeveréses sütőben 20 percig sütjük (nem szabad pirosra sütni).
3. A tojássárgákat a tejjel és a pudingporral összekeverjük és pudingot készítünk belőle. Ha kihűlt, akkor a cukorral és a margarinnal robotgéppel kikeverjük, rákenjük a tészta tetejére és leszórjuk a 10 dkg kókuszreszelékkel és a 10 dkg mandula forgáccsal.
4. Jó, ha legalább 1 nappal korábban elkészül fogyasztás előtt!!

  edes, 17:50 Itt megírhatod a véleményed edes
Ezt most találtam:



Almás bögrés

hozzávalók 4 főre

* 4 bögre apró kockára vágott alma
* 1/2 bögre magozott meggy (befőtt)
* 1/2 bögre apróra vágott dió
* 3/4 bögre kristálycukor
* 2 bögre finomliszt
* 1/2 bögre étolaj
* 4 egész tojás
* 1 kk. fahéj
* 1 kk. sütőpor
* 1 kk. szódabikarbona


elkészítés

1. A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük.
2. A többi hozzávalóval elkeverjük és tepsibe öntjük.
3. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

  edes, 17:46 Itt megírhatod a véleményed edes
Bocsi mindenkitől, de a buktánál valamiért duplán lettek a hozzávalók beillesztve!

JAVÍTOTT:

Hozzávalók

A tésztához:
350 ml tej
30 g élesztő
50 g porcukor
250 g finomliszt
250 g rétesliszt
4 g só
1 db tojás
90 g vaj

A töltelékhez:
ízlés szerint lekvár, túrótöltekék, gyümölcs, vagy akár csokoládé

A kenéshez:
120 g vaj

  edes, 17:40 Itt megírhatod a véleményed edes


Epres tiramisu

Hozzávalók (10 szelethez)

A piskótához:
30-35 db babapiskóta
500 g eper
250 ml tej
ízlés szerint porcukor
ízlés szerint kevés Amaretto likőr
ízlés szerint kevés Triple Sec likőr - elhagyható

A krémhez:
250 g mascarpone krémsajt
375 ml jól behűtött tejszín
250 g kristálycukor
250 g eper
3 db egésztojás
10 g lapzselatin

A díszítéshez:
eper, étcsokoládé


Elkészítés

1. Készítsük elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba a tejet, és enyhén ízesítsük édeskésre a porcukorral, majd tegyük bele az epret, az amaretto likőrt, és jó alaposan turmixoljuk össze.

2. Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék epres keveréket, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak.

3. Az epreket apróra vágjuk, majd a felét rászórjuk a babapiskótákra, a másik felét félretesszük.

4. Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egész tojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete.

5. Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.

6. Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk.
FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!

7. Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.

8. A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe.
FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!

9. Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.

10. A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején, végül szórjuk rá a maradék epret.

11. Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.

12. A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk.
FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.


  edes, 17:34 Itt megírhatod a véleményed edes


Bukta

Hozzávalók

A tésztához:
350350 ml tej
3030 g élesztő
5050 g porcukor
250250 g finomliszt
250250 g rétesliszt
44 g só
11 db tojás
9090 g vaj

A töltelékhez:
ízlés szerint lekvár, túrótöltekék, gyümölcs, vagy akár csokoládé

A kenéshez:
120120 g vaj


Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit.

2. A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt.

3. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt.

4. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük.

5. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.

6. Lisztezett asztalon 35x42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. 33 db négyzetet kell kapnunk.

7. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük őket.

8. Ha rájuktettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából.

9. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk.

10. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.

11. Porcukorral meghintve tálaljuk.

  edes, 17:16 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. április 4., szombat Nekem tetszik!
0  


Nutellás krémes

Hozzávalók 4 személyre:
# 20 dkg mascarpone
# 15 dkg Nutella
# 5 dkg porcukor
# kész réteslap

Elkészítés: Egy tálban keverjünk össze habverővel a Nutellát a mascarponéval, míg egységes masszát kapunk. Terítsük ki az első réteg réteslapot egy tálcára, kenjük meg a krémmel, majd ismételjük meg a folyamatot, míg elfogynak az összetevők. Díszítsük porcukorral és Nutellával.


  edes, 21:56 Itt megírhatod a véleményed edes
[2011-04-19]
[2011-04-18]
[2010-09-17]
[2010-09-14]
[2010-09-09]
[2010-08-30]
[2010-08-27]
[2010-08-25]
[2010-08-18]
[2010-07-24]
[2010-07-23]
[2010-06-22]
[2010-05-15]
[2010-03-12]
[2009-11-17]
[2009-11-12]
[2009-11-11]
[2009-10-26]
[2009-10-21]
[2009-10-15]
[2009-10-13]
[2009-09-29]
[2009-09-09]
[2009-08-31]
[2009-06-22]
[2009-06-21]
[2009-06-11]
[2009-06-09]
[2009-06-03]
[2009-06-01]
[2009-05-25]
[2009-04-21]
[2009-04-12]
[2009-04-04]
[2009-04-03]
[2009-04-01]
[2009-03-31]
[2009-03-30]



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.