CsodaCsiga Flap
Naplk 2024. mrcius 29.   pntek   Auguszta, Baracs, Bercel, Bertold, Bertolda, Diomd, Gerle   
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi



edes naplja

  2009. jnius 1., htf Nekem tetszik!
0  


Tejfölös csoda süti

Hozzávalók (-):

*
- 50-60 dkg háztartási keksz
- 2 nagy pohár tejföl
- 3 cs.vaníliás cukor
- 9 ek. cukor
- 1 ek. kakaópor


Elkészítése: Az egyik pohár tejfölben elkeverünk 4 ek. cukrot, és 2 cs. vaníliás cukrot. A másik pohár tejfölben elkeverünk 5 ek. cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, és 1 ek. kakaóport. Egy közepes méretû tepsibe (20x30) lerakunk egy sor kekszet, ráöntjük a vaníliás tejföl 2/3-át, befedjük keksszel, ráöntjük a kakaós tejföl 2/3-át, megint befedjük keksszel, és ráöntjük a maradék vaníliás, majd kakaós tejfölt. Egy fogvájóval összekeverjük a kétfajta tejfölt a tetején, így még mutatósabb lesz, és legalább 12 órára hidegre tesszük, hogy megpuhuljon. Nagyon finom, és mutatós süti.

  edes, 10:29 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Teca csokis

Hozzávalók (-):

*
- 150 g vaj vagy sütõmargarin
- fél csomag sütõpor
- 200 g porcukor
- 150 ml víz
- 160 g liszt
- 200 g csokoládé
- 6 tojás


Elkészítése: Felolvasztjuk a vajat vagy sütõmargarint, a csokoládét, hozzáadjuk a vizet, és jól összekeverjük. Összekeverjük a tojássárgáját a cukorral, amíg egy krémet kapunk, és hozzáadjuk a felolvasztott csokoládéhoz. Kiegészítjük a sütõporral, a liszttel, az idõ közben tojásfehérjébõl felvert habbal, és szépen összekeverjük, vigyázva arra, hogy ne legyenek benne csomók. Az így keletkezett masszát beleöntjük egy kivajazott vagy kisütõmargarinozott, liszttel megszórt tepsibe, és megsütjük. Csokiöntet: a legegyszerûbb módon úgy készíthetünk csokiöntetet, ha egy kevés olajban, vagy vajban vagy sütõmargarinban csokoládét olvasztunk fel, és ezzel bevonjuk a kész süteményt.

  edes, 10:22 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Édes gomba

Hozzávalók (20 db (kb)):

* Kalapjához:
- 1/2 kg darált háztartási keksz
- 20 dkg porcukor
- 3 dkg kakaó
- 1 vanília cukor
- 2 és fél dl tej
- 1 rum aroma
* Krémhez:
- 10 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
* Csokibevonathoz:
- 4 evõkanál olaj
- 1 tábla étcsokoládé
* Szárához:
- 1 csomag babapiskóta
- kevés tej
- kókuszreszelék


Elkészítése: A kekszet, a porcukorral, vaníliával, rummal, tejjel, kakaóval összegyúrjuk. Porcukorba mártott teaszûrõbe kinyomkodjuk, (minden darabnál porcukrozni kell a teaszûrõt). Elkészítjük a csokimázat, a kalapokat egyesével bevonjuk, (legjobb egy ecsettel rákenni). Hûtõbe rakjuk. A vajat vagy sütõmargarint, a porcukrot, és a tojássárgáját habosra keverjük. Ketté tördeljük a babapiskótát, kettõt krémmel összeragasztunk, megkenjük tejjel (ecsettel), kókuszreszelékbe forgatjuk, és kevés krémmel a kalapjába ragasztjuk.

  edes, 10:12 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Stolverk szelet

Hozzávalók (-):

* Krém:
- 2 tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 evõkanál liszt
- 1/2 l tej
* A tésztához:
- annyi tej hogy gyenge tésztát kapjunk
- 2 evõkanál kakaó
- 4 dkg Rama
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 17 dkg porcukor
- 35 dkg liszt
* Máz:
- 1 ét tortabevonó
- 1 evõkanál étolaj
- porcukor


Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és négyfelé osztjuk. A krém hozzávalóit sûrûre fõzzük, ha kihûlt rummal ízesítjük. 20 dkg Ramát 20 dkg porcukorral habosra keverünk, és a fõzött krémmel összekeverjük, majd a lapokat megtöltjük. A süteményt a mázzal bevonjuk, vagy porcukorral megszórjuk.

  edes, 10:09 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Diós krémes

Hozzávalók (-):

* A bevonathoz:
- 1 tábla tortabevonó tejcsokoládé
- 2 evõkanál olaj
* Krémhez:
- 5 cl sütõrum
- 1 vaníliás cukor
- 25 dkg porcukor
- 16 dkg margarin
- 8 evõkanál tej
- 16 dkg õrölt dió

- 16 dkg liszt
- 1 cs. sütõpor
- 12 dkg õrölt dió
- 30 dkg kristálycukor
- 5 tojás


Elkészítése: A tojássárgáját habosra keverjük 20 dkg cukorral és 10 evõkanál vízzel. Hozzáadjuk a dióval és sütõporral elkevert lisztet, és a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Kikent, lisztezett tepsiben, elõmelegített sütõben, közepes hõfokon megsütjük. A diót megfõzzük a tejben. Hozzáadjuk a porcukorral és van. cukorral habosra kevert margarint. A kisült tészta tetejét meglocsoljuk rummal, és rákenjük a krémet, majd hûtõszekrénybe tesszük. Amikor a krém megszilárdult, rásimítjuk az olajjal elkevert olvasztott csokoládét. Fogyasztásig hûtõben tartjuk, majd szeletelve tálaljuk.

  edes, 10:02 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. mjus 25., htf Nekem tetszik!
0  
Kekszes süti



Hozzávalók:
2 csomag szögletes háztartási keksz,
2 nagy tejföl,
9 evõkanál cukor,
4 vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja.

A hozzávalókat összekeverjük. Tepsibe rakjuk a keksz felét, rákenjük a krémet, rátesszük a keksz másik felét, és a tetejét kakaóval szórjuk meg. Hûtõbe tesszük és másik nap a kockák mentén szeljük.

  edes, 14:16 Itt megrhatod a vlemnyed edes
ezt a sütit most találtam, próbáljátok ki! én is ezt fogom tenni! :-)

BÖGRÉBEN SÜLT SÜTI 5 PERC ALATT


Hozzávalók:

* 4 ek liszt
* 1 mk sütõpor
* 4 ek porcukor
* 2 ek kakaópor
* 1 tojás
* 3 ek tej
* 3 ek olaj



Elkészítés:

1. A hozzávalókat egy nagyobb, mikrózható bögrében, a fenti sorrendben jól összekeverem.

2. Mikróban teljes fokozaton 3 perc alatt megsütöm.

3. Frissen, melegen pl. vaníliasodóval tálalom.

! Csak frissen jó! Ezt az 5 perces sütit szinte 15 percen belül kell bekebelezni, mert amint kihûl kiszárad!:(

  edes, 14:01 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. prilis 21., kedd Nekem tetszik!
0  


Gesztenyés csillag

Hozzávalók:
7.5 dkg puha vaj
7.5 dkg porcukor
1 tojás
1 narancs héja (nálam citrom)
25 dkg felengedett gesztenyemassza
1.5 ek. finomliszt

Elkészítés:
A sütõt elõmelegítjük 175 fokra és sütõpapírral kibélelünk egy tepsit.
A tésztát összeállítjuk: vajat habosra keverjük a porcukorral, ezután jön a tojás, a narancshéj és a darabokra tördelt gesztenyemassza és a liszt. Jól eldolgozzuk.
A tésztát habzsákkal (csillagcsövessel) tepsire nyomjuk. Kb. 2 cm átmérõjû csillagokat nyomunk, egymástól kb. 3 cm-re.
12 percig sütjük. Melegen még törik, de ha kihûlt szépen leszedegethetõ a tepsirõl.

  edes, 20:37 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Baileys hengerek

Hozzávalók:
Piskótatészta:
3 tojássárgája (közepes méretû)
30 g porcukor1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 evõkanál víz3 tojásfehérje (közepes méretû)
30 g cukor60 g liszt
Krém:
100 g nagyon lágy vaj
200 g olvasztott tejcsokoládé
50 g olvasztott étcsokoládé
60 ml Baileys (csokoládélikõr)
Máz:
2 tasak Dr. Oetker Decor tej Tortabevonó
Díszítés:1 tasak Dr. Oetker Decor ét Tortabevonó
Elkészítés:A tojássárgáját a porcukorral, a vanillincukorral és a vízzel krémesre keverjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgához adjuk. Beleszitáljuk a lisztet, és jól elkeverjük. A masszát egyenletesen egy sütõpapírral kibélelt tepsibe (30x35 cm) öntjük. A tepsit a sütõ közepébe toljuk, és a piskótát megsütjük.Alsó és felsõsütés: kb. 200 °C (elõmelegítve)Légkeveréses: kb. 180 °C (elõmelegítve)Gáz: kb. 4. fokozat (elõmelegítve)Sütési idõ: kb. 8 percA piskótát azonnal egy cukorral beszórt lapra borítjuk, a sütõpapírt hideg vízzel megkenjük, és óvatosan lehúzzuk. A tésztát egy nedves ruhával letakarjuk és hagyjuk kihûlni.A krémhez a hozzávalókat egy keverõtálba tesszük és konyhai robotgéppel habosra keverjük. Ezután a krémet egy nyomózsákba töltjük, és harmadát a hosszabbik oldal szélére nyomjuk, majd a piskótalapot annyira feltekerjük, hogy körbefogja a krémet. Az így kapott hengert levágjuk a piskóta többi részérõl, majd szorosan papírba csomagoljuk. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Mindhárom hengert 3 órára hideg helyre tesszük. A hengereket feldaraboljuk. Ehhez a kést minden vágás elõtt forró vízbe mártjuk és megtöröljük. A darabokat fél órára ismét hideg helyre tesszük. A tej tortabevonót a tasakon található utasítás szerint megolvasztjuk, és egy tálkába öntjük. Villa segítségével a darabokat a mázba mártjuk. Ezután felolvasztjuk az ét tortabevonót is és feldíszítjük vele a hengereket.

  edes, 20:16 Itt megrhatod a vlemnyed edes


10 perces fánk

Hozzávalók:
-2 pohár natúr joghurt
-2 csomag sütõpor
-1 csomag vaníliás cukor
-30 dkg liszt
-2 kanál cukor
-csipet só
olaj a sütéshez


Elkészítés: az összes hozzávalót jól összekeverjük
Öt percet állni hagyjuk, majd közepesen forró olajba evõkanál segítségével golyókat szaggatunk belõle, és végül aranybarnára sütjük. Porcukorral, lekvárral, csokikrémmel, bármivel nagyon finom!

  edes, 20:04 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Mázas puncsszelet

Hozzávalók:

Piskótához: 4 tojás, 4 evõkabnál cukor, 4 evõkanál liszt, 1 evõkanál kakaó



Sziruphoz: 3 dl víz, 3-4 evõkanál baracklekvár, 1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve, 6 evõkanál rum és 2 evõkanál porcukor



Tésztához: 30 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 1 citrom leve és lereszelt héja, fél csomag sütõpor, 25 dkg liszt, 12 dkg olvasztott margarin, 6 tojás kemény habbá vert fehérjéje.



Színes cukormázhoz: 30 dkg porcukor, 5 dkg olvasztott vaj, néhány csepp piros ételfesték


A puncsszeletet az alábbiak szerint készítsük el: elõször csináljuk meg a tölteléket, amelyhez hagyományos módon piskótát sütünk négy tojásból, négy evõkanál cukorból és négy evõkanál lisztbõl, a masszát egy evõkanál kakaóval ízesítjük, s elõmelegített sütõben megsütjük. Miután a tészta kihûlt, kis kockákra vágjuk.



A kakaós piskótadarabokat aztán leöntjük a következõ sziruppal: három deciliter vízben elkeverünk három-négy evõkanál baracklekvárt, egy citrom lereszelt héját és kifacsart levét, hat evõkanál rumot és két evõkanál porcukrot is adunk hozzá. Ezt a masszát fogjuk két lap közé tölteni.

A sütemény tésztájához harminc dekagramm porcukrot hat tojássárgájával habosra keverünk, hozzáadjuk egy citrom levét és lereszelt héját, majd elvegyítjük fél csomag sütõporral elegyített huszonöt dekagramm liszttel, belecsurgatunk tizenkét dekagramm olvasztott margarint, végül óvatosan a masszába forgatjuk a hat tojás kemény habbá vert fehérjét. Ezt a mennyiséget a gáztepsinél valamivel kisebb és magasabb falú tepsibe öntjük, és elõmelegített sütõben piskótaként sütjük.



Kihûlés után a tésztát vízszintesen félbevágjuk, aztán mindkét lap belsejét vékonyan megkenjük baracklekvárral. Az alsó lapra ráterítjük a rumos tölteléket, erre helyezzük a másik piskótalapot, majd óvatosan megnyomkodjuk a tetejét.

Ezek után már csak a színes cukormáz elkészítése van hátra. Harminc dekagramm porcukrot öt dekagramm olvasztott vajjal és annyi forró vízzel keverjünk el, hogy könnyen kenhetõ, de ne túl folyós masszát kapjunk. A vizet legjobb kanalanként adagolnunk, így biztosan nem fordul elõ, hogy túl sok levet teszünk bele. A keveréket színesít- sük néhány csepp piros ételfestékkel, így kapunk rózsaszín mázat.



Mielõtt a süteményünkre csorgatnánk, a piskótatészta tetejét is kenjük meg vékonyan ízes baracklekvárral. Hagyjuk megszáradni a mázt, majd éles késsel szépen szeleteljük fel.

  edes, 19:47 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Gesztenyés-rumos kalács

HOZZÁVALÓK:


a tésztához
25 dkg liszt
3 dkg puha vaj
1 csipet só
1 evõkanál cukor
1,5 dl langyos tej
1 evõkanál cukor
1,5 dkg élesztõ
1 evõkanál liszt
1 tojás

a töltelékhez
30 dkg cukrozott gesztenyepüré
5 cl rum
fél dl tejszín



ELKÉSZÍTÉS

A lisztet a vajjal a cukorral és a sóval egy tálban kézzel elmorzsolom. A tejbõl, a cukorból, az élesztõvel és a liszttel kovászt készítek. Amikor felfutott, a tojással együtt a lisztre öntöm, és tésztává gyúrom. Tálban, lefedve megkelesztem, majd lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalapot nyújtok.belõle. A tészta széleit tojással megkenem, és a hosszabbik oldalról 8 cm-es bevágásokat készítek. A töltelék hozzávalóit elkeverem, majd hosszában a tésztára egy rúdat készítek belõle. Erre hajtom rá keresztben a bevágásokat szorosan egymás mellé illesztve. A tetejét megkenem tojással, langyos helyen ismét megkelesztem, fogvájóval megszurkálom, majd 170 °C-os sütõben aranybarnára sütöm.

  edes, 11:44 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Túrós zserbó

Hozzávalók :
A tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 evõkanál
tejföl, 10 dkg margarin, 2 db tojás, kakaópor, kevés darált dió, baracklekvár,

A krémhez: 50 dkg túró, 20 dkg cukor, 3 evõkanál búzadara, 3 tojás, 1 citrom reszelt
héja, 2 evõkanál tejföl, 1 vaníliás cukor,

A tetejére: 1 db tortabevonó,


Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három részre osztjuk. 2/3-ába kakaóport szórunk. Zsírozott tepsibe elõször a kinyújtott sárga lapot helyezzük be. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk darált dióval. Rátesszük az egyik barna lapot, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, majd rásímítjuk a túrókrémet. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a többi hozzávalót. Utoljára kerül hozzá a kemény habbá vert tojásfehérje. A túrókrém tetejére helyezzük a másik barna lapot, amelyet villával picit megszurkálunk. Közepes tûznél sütjük. Ha kihûlt, ét tortabevonóval bevonjuk.

  edes, 11:36 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. prilis 12., vasrnap Nekem tetszik!
0  


Almás keksz

hozzávalók 6 fõre

* 50 dkg háztartási keksz (négyszögletes)
* 3 cs tejszín ízû pudingpor
* 1 kg alma
* 20 dkg cukor
* 8 dl víz
* 1 cs gyümölcskocsonya por


elkészítés

1. Lereszeljük az almát.
2. Fél liter vízben 20 dkg cukorral felfõzzük (10 perc).
3. 3 dl hideg vízzel elkeverjük a pudingot, majd a cukorral felfõzött almához öntjük és addig keverjük, míg besûrûsödik.
4. A megfõzött almás krémet a keksszel rétegezve edénybe rakjuk: 1 sor keksz,1 sor krém.
5. A gyümölcskocsonyaport az utasítás szerint elkészítjük és a sütemény tetéje tesszük.

  edes, 18:02 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Csokis-kávés piskótatekercs

hozzávalók 6 fõre

A tésztához:


* 6 tojásfehérje
* 6 ek porcukor
* 6 ek liszt
* 12 dkg vaj
* 2 vaníliás cukor
* 1 ek kakaópor
* 1 ek rum
* citromlé


A krémhez:


* 10 dkg vaj
* 10 dkg cukor
* 1 tojássárga
* 1 ek kakaópor
* 2 kk instant kávé
* 1 ek rum
* fél dl tejszín
* 1 csapott ek liszt


elkészítés

A tészta készítése:


1. A tojásfehérjékbõl pár csepp citromlével és a porcukorral kemény habot verünk.
2. Hozzáadjuk kanalanként a lisztet, a vaníliás cukrot és a megolvasztott, lehûtött vajat.
3. Felét sütõpapírral bélelt tepsibe egyengetjük.
4. Forró sütõbe tesszük és takarékon 5 percig sütjük.
5. Eközben a maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport és a rumot.
6. A tepsit kivesszük a sütõbõl és ráegyengetjük a kakaós tésztát.
7. Lassú tûzön megsütjük.
8. A sütõbõl kivéve a tepsiben feltekerjük a tésztát a sütõpapírral együtt.
9. Konyharuhába csavarva deszkára helyezzük, megvárjuk míg kihûl.
10. Hidegen kitekerjük, megkenjük a krémmel, és visszatekerjük.
11. Legalább két órán át pihentetjük a hûtõben mielõtt felszeljük.


A krém készítése:


1. A vajat a cukorral habosra keverjük.
2. A tojást a tejszínnel, a kakaóval, kávéval és liszttel gõz fölött sûrûre fõzzük.
3. Kihûlés után összekeverjük a cukros vajjal.
4. Hozzáadjuk a rumot.

  edes, 17:57 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Boccaccio szelet

hozzávalók 10 fõre

tésztához

* ostyalap
* 5 tojásfehérje
* 4 tojássárgája
* 200 g kristálycukor
* 200 g pörkölt darált dió
* 2 ek zsemlemorzsa

krémhez

* 200 g vaj
* 100 g porcukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 1 tojássárgája
* 50 ml erõs fekete kávé


elkészítés

1. Kivajazott tepsibe ostyalapot teszünk. A tojásfehérjék kemény habjába beleszórjuk a kristálycukrot, belekeverjük a tojás sárgákat, a diót és a zsemlemorzsát. Ezt a masszát az ostyára kenjük. 220 ºC-ra elõmelegített sütõbe tesszük, visszavesszük a hõmérsékletet 200 ºC-ra (alul-felül állás), így sütjük 10 percig, majd még tovább csökkentjük a hõt 150 ºC-ra, és még egyszer 10 percig sütjük a tésztát. Ha megsült, a tepsiben hagyjuk, kihûtjük, és a következõ krémez tesszük rá.
2. Krém készítése: a vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, és a kávéval.
3. A krémet a kihûlt tésztára kenjük és megszórjuk jól megpörkölt, darabokra vágott dióval. Vizes késsel a tepsiben keskeny szeletekre vágjuk.

  edes, 17:52 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Raffaello szelet

hozzávalók 8 fõre

A tésztához

* 6 tojásfehérje
* 20 dkg cukor
* 10 dkg liszt
* 10 dkg kókuszreszelék
* csipetnyi só

A krémhez

* 6 tojássárgája
* 1 cs vaníliás pudingpor
* 4 dl tej
* 25 dkg cukor
* 25 dkg margarin
* 10 dkg kókuszreszelék
* 10 dkg mandula forgács


elkészítés

1. A tojásfehérjéket cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet és a kókuszt kozzákeverjük.
2. Nagy tepsibe sütõpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát és kb. közepes lángon 180 fokon légkeveréses sütõben 20 percig sütjük (nem szabad pirosra sütni).
3. A tojássárgákat a tejjel és a pudingporral összekeverjük és pudingot készítünk belõle. Ha kihûlt, akkor a cukorral és a margarinnal robotgéppel kikeverjük, rákenjük a tészta tetejére és leszórjuk a 10 dkg kókuszreszelékkel és a 10 dkg mandula forgáccsal.
4. Jó, ha legalább 1 nappal korábban elkészül fogyasztás elõtt!!

  edes, 17:50 Itt megrhatod a vlemnyed edes
Ezt most találtam:



Almás bögrés

hozzávalók 4 fõre

* 4 bögre apró kockára vágott alma
* 1/2 bögre magozott meggy (befõtt)
* 1/2 bögre apróra vágott dió
* 3/4 bögre kristálycukor
* 2 bögre finomliszt
* 1/2 bögre étolaj
* 4 egész tojás
* 1 kk. fahéj
* 1 kk. sütõpor
* 1 kk. szódabikarbona


elkészítés

1. A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük.
2. A többi hozzávalóval elkeverjük és tepsibe öntjük.
3. 175 fokra elõmelegített sütõben kb. 45 percig sütjük.

  edes, 17:46 Itt megrhatod a vlemnyed edes
Bocsi mindenkitõl, de a buktánál valamiért duplán lettek a hozzávalók beillesztve!

JAVÍTOTT:

Hozzávalók

A tésztához:
350 ml tej
30 g élesztõ
50 g porcukor
250 g finomliszt
250 g rétesliszt
4 g só
1 db tojás
90 g vaj

A töltelékhez:
ízlés szerint lekvár, túrótöltekék, gyümölcs, vagy akár csokoládé

A kenéshez:
120 g vaj

  edes, 17:40 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Epres tiramisu

Hozzávalók (10 szelethez)

A piskótához:
30-35 db babapiskóta
500 g eper
250 ml tej
ízlés szerint porcukor
ízlés szerint kevés Amaretto likõr
ízlés szerint kevés Triple Sec likõr - elhagyható

A krémhez:
250 g mascarpone krémsajt
375 ml jól behûtött tejszín
250 g kristálycukor
250 g eper
3 db egésztojás
10 g lapzselatin

A díszítéshez:
eper, étcsokoládé


Elkészítés

1. Készítsük elõ egy 17 X 24 cm-es, magas peremû tepsit. Elõször az alsó piskótaréteget fogjuk elõkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba a tejet, és enyhén ízesítsük édeskésre a porcukorral, majd tegyük bele az epret, az amaretto likõrt, és jó alaposan turmixoljuk össze.

2. Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék epres keveréket, és babapiskótát tegyük félre, késõbb még kelleni fognak.

3. Az epreket apróra vágjuk, majd a felét rászórjuk a babapiskótákra, a másik felét félretesszük.

4. Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tûzhelyre fõni. Egy tálban keverjük össze az egész tojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgõzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípõs nem lesz a hõmérséklete.

5. Míg a tojás a gõzfürdõn melegszik, a behûtött tejszínbõl kemény habot verünk, majd betesszük a hûtõbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.

6. Közben csípõsre melegedett a tojásunk. Levesszük a gõzfürdõrõl, és maximális fokozaton, kihûlésig habosítjuk.
FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihûlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!

7. Ha a tojás kihûlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elõvesszük a hûtõbõl, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.

8. A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, errõl most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehetõ legkisebb hõfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe.
FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sõt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!

9. Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.

10. A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején, végül szórjuk rá a maradék epret.

11. Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.

12. A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk.
FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hûtõben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.


  edes, 17:34 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Bukta

Hozzávalók

A tésztához:
350350 ml tej
3030 g élesztõ
5050 g porcukor
250250 g finomliszt
250250 g rétesliszt
44 g só
11 db tojás
9090 g vaj

A töltelékhez:
ízlés szerint lekvár, túrótöltekék, gyümölcs, vagy akár csokoládé

A kenéshez:
120120 g vaj


Elkészítés

1. A sütõt elõmelegítjük 180 C-ra. Elõkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit.

2. A szobahõmérsékletû tejben felfuttatjuk az élesztõt.

3. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztõt.

4. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük.

5. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.

6. Lisztezett asztalon 35x42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. 33 db négyzetet kell kapnunk.

7. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük õket.

8. Ha rájuktettük a tölteléket, feltekerjük õket a töltelék irányából.

9. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk.

10. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük õket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.

11. Porcukorral meghintve tálaljuk.

  edes, 17:16 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. prilis 4., szombat Nekem tetszik!
0  


Nutellás krémes

Hozzávalók 4 személyre:
# 20 dkg mascarpone
# 15 dkg Nutella
# 5 dkg porcukor
# kész réteslap

Elkészítés: Egy tálban keverjünk össze habverõvel a Nutellát a mascarponéval, míg egységes masszát kapunk. Terítsük ki az elsõ réteg réteslapot egy tálcára, kenjük meg a krémmel, majd ismételjük meg a folyamatot, míg elfogynak az összetevõk. Díszítsük porcukorral és Nutellával.


  edes, 21:56 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. prilis 3., pntek Nekem tetszik!
0  


Non plus ultra

Hozzávalók:
28 dkg liszt, 24 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 2-3 evõkanál tej
- a tetejére: 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor,
- a megtöltéshez: 10-15 dkg baracklekvár

Elkészítés:
A tésztához valókat alaposan gyúrd össze, majd fóliába csomagolva tedd a hûtõbe legalább fél órára pihenni. Lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra, szúrj ki belõle kb. 3 cm átmérõjû kis korongokat. Sorakoztasd sütõpapírral borított sütõlemezre.
A tojásfehérjét verd kemény habbá, miközben folyamatosan hozzáadod a porcukrot. A habos-cukros krémmel kend meg a tésztakorongokat, és elõmelegített sütõben 180 fokon süsd szép aranyszínûre. Ha kihûltek, kettõt-kettõt baracklekvárral tapassz össze.

  edes, 8:32 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Dominó

Hozzávalók:
15 dkg cukor, 2 tojás, 3 evõkanál méz, 1 szelet reszelt étcsokoládé, 20 dkg liszt, fél csomag sütõpor, 2 evõkanál citromlé, 15-20 dkg porcukor
- a díszítéshez: 3-4 szelet étcsokoládé

Elkészítés:
A porcukrot keverd habosra a tojásokkal, majd csorgasd bele a megmelegített mézet. Reszeld bele a csokoládét, majd a sütõporral elvegyített lisztet is dolgozd bele. A masszát simítsd sütõpapírral bélelt tepsibe fél cm vastagon, majd elõmelegített sütõben 175 fokon 25-30 perc alatt süsd meg. Ha kihûlt, a tetejét vond be fehér cukormázzal. Ehhez a citromlevet annyi porcukorral keverd össze, hogy sima, tejföl sûrûségû masszát kapj. Vékonyan terítsd el a tészta tetején. Ha megszilárdult, vízbe mártott késsel vágd dominó nagyságú téglalapokra. Gõz felett megolvasztott csokoládéval „pettyezd” ki a dominókat.

  edes, 8:30 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Barackos krémszelet

Hozzávalók:
1 nagy doboz (850 ml) sárgabarackbefõtt, 50 dkg vaj, 30 dkg cukor, 6 tojás, 35 dkg liszt, 1 zacskó sütõpor, 2 ek. kakaópor, 1 zacskó vaníliaízû pudingpor, (fél liter tejhez: fõzõs), fél liter tej, 30 dkg fehér csokoládé, 5 g kókuszzsír (esetleg vaj), a tepsi kikenéséhez kevés margarin, a szóráshoz: kakaópor

Elkészítés:
A sárgabarackbefõttet jól lecsöpögtetjük. Robotgép habverõjével 25 dkg vajat habosra keverünk 25 dkg porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütõport elvegyítjük a liszttel, és a vajas masszába dolgozzuk. A tészta felét margarinnal alaposan kikent kb. 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. A kakaóport a maradék tésztába keverjük.
A kakaós tésztát a világosra simítjuk, és kirakjuk a fél barackokkal. Elõmelegített sütõben, 175 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, majd hûlni hagyjuk.
A pudingport csomómentesre keverjük a megmaradt cukorral és 6 ek. tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Belevegyítjük a feloldott pudingport, kb. 1 percig fõzzük, majd tálba öntjük, és folpackal letakarva hûlni hagyjuk.
Robotgép habverõjével krémesre keverjük a maradék vajat. A kihûlt pudingot evõkanalanként a vajba vegyítjük. A krémet a tésztára kenjük, és kb. 4 órára hûtõbe tesszük.
A feldarabolt fehér csokoládét és kókuszzsírt (vagy vajat) megolvasztjuk forró vízfürdõben, és kevergetve kihûtjük. A mázat a sütemény tetejére kenjük, és villával hullámokat húzunk bele. Végül megszórjuk kakaóporral. Rombusz alakban felszeletelve tálaljuk.

  edes, 8:28 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Sós, sajtos rúd

Hozzávalók:

1 egész Rama margarin, fél kg liszt, 1,5 dl tej, 1 mokkáskanál cukor, 3 dkg élesztõ, só, 1 egész tojás, 1 tojássárgája és reszelt sajt a tetejére (esetleg köménymag vagy szezámmag)


Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát nem kell keleszteni, esetleg 10-15 percig. A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk, megkenjük tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal, majd késsel vagy derelyemetszõvel megfelelõ méretû rudacskákat vágunk belõle. Kivajazott, lisztezett sütõbe tesszük, és közepes hõfokon megsütjük, míg szép színe nem lesz. Nem keményedik meg, több napig is eláll.

  edes, 8:26 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Piramis szelet

Hozzávalók:
- a tésztához: 15 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 6 tojás
- a krémhez: 1 dl tej, 1 dl tejszín, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg kakaópor, 6 cl rum
- a bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj

Elkészítés:
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, a lisztet és a kemény tojásfehérjehabot óvatosan belekeverjük. Margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsiben vékony lapokat sütünk. A kihûlt lapokat 6 darab 12 cm vastag csíkra vágjuk.
Közben a tejszínt és a tejet felforraljuk a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, és állandó kevergetés mellett jól kiforraljuk. A tûzrõl levéve kézmelegre hûtjük, majd rummal ízesítjük, és margarinnal habosra keverjük.
Öt tésztacsíkot összeragasztunk a krémmel. Ügyeljünk arra, hogy a krém és a tészta vastagsága megegyezzen. Az így elõkészített tésztát hûtõben pihentetjük, majd hosszában ferdén félbevágjuk. A két fél háromszöget egymás felé fordítva krémmel összeragasztjuk. A hatodik csíkot egy kevés krémmel megkenjük, majd erre tesszük a piramis formájú süteményt és 25 percre hûtõbe tesszük.
Vízgõzön felolvasztott, vajjal elkevert csokoládéval bevonjuk. Mikor a csokoládé megdermedt, óvatosan 1 cm széles szeletekre vágjuk.
Tálaláskor tejszínhabbal, gyümölcsökkel és citromlével dekorálhatjuk.

  edes, 8:22 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Isler

Hozzávalók:
20 dkg liszt, 15 dkg darált dió vagy mandula, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, csipetnyi só, 20 dkg barack- vagy ribizlilekvár, 20 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj

Elkészítés:
A lisztet a darált dióval meg a cukorral vegyítsd el, majd a vajjal, a tojássárgájával é pici sóval gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Fóliába csomagolva legalább egy órára hûtsd be – de az sem baj, ha egy éjszakán át pihen.
Lisztezett deszkán nyújtsd 4-5 mm vastagra és egy nagyobb, kb. 8-9 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval szúrd ki. Sütõpapírral borított sütõlemezre rakva, elõmelegített sütõben 175 fokon süsd szép zsömleszínûre. Ha kihûlt, kettõt-kettõt lekvárral ragassz össze, majd a gõz felett megolvasztott, a vajjal fényesre kevert csokoládéval vond be.

  edes, 8:17 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Pávaszem

Hozzávalók:
- a tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 4 dkg keserû kakaópor, 1 púpozott evõkanál finomliszt, fél mokkáskanálnyi sütõpor
- a krémhez: 1 tojás, 1 csomag (4 dkg) fõzni való vanília ízû pudingpor, 2,5 dl tej, 20 dkg rama margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 púpozott evõkanál keserû kakaópor
- a tetejére: 15 dkg étcsoki, 5 dkg rama margarin

Elkészítés:
A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. A kakaóport, a lisztet és a sütõport összeforgatjuk, az elõzõekbe dolgozzuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazíttjuk. Sütõpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és közepes lánggal 16-20 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert ha kiszárad, nehezebb feltekerni, törik.
A krémhez a tojást a pudingporral és a tejjel simára keverjük, vízgõzre (a bátrabban közepes lángra) téve sûrûre fõzzük. A margarint elõször magában, majd a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverjük simára. Apránként a kihûlt, kikevert, fõzött krémhez adjuk. A krémet elfelezzük, és az egyik felét a kakaóval barnára színezzük.
A tésztát – miután a sütõpapírt lehúztuk róla – a vaníliás krémmel megkenjük. A kakaós krémet rásimítjuk. Alulról is, felülrõl is a közepe felé feltekerjük. Szorosan alufóliába csomagoljuk, majd 3-4 órán át a hûtõszekrényben dermesztjük. Utána kicsomagoljuk.
Az étcsokoládét a margarinnal felolvasztjuk, majd a süteményt bevonjuk vele. Amikor megszilárdult, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Ha ügyesen dolgoztunk, a szeletek gyönyörû pávaszemes rajzolatot mutatnak.

  edes, 8:14 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Meggyes sütemény

Hozzávalók:
- a tésztához: 10 dkg margarin, 20 dkg finom liszt, 8 dkg porcukor, egy csipetnyi sütõpor, 1 db tojás
-a töltelékhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 3 evõkanál cukor, 2 pohár tejföl, 25 dkg kimagozott meggy
- az öntethez: fél liter meggykompót lé, 2 csomag tortazselé

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütõporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis idõre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk és kikent sütõlapra tesszük.
Külön megfõzzük a vaníliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Végül a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet.
Elõmelegített sütõben 25 percig sütjük 175 fokon. A meggylébõl, a tortazselébõl megfõzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehûtjük és tálaljuk.

  edes, 8:13 Itt megrhatod a vlemnyed edes



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.