2009. prilis 21., kedd |
|
|
0 |
|
|
Gesztenyés csillag
Hozzávalók: 7.5 dkg puha vaj 7.5 dkg porcukor 1 tojás 1 narancs héja (nálam citrom) 25 dkg felengedett gesztenyemassza 1.5 ek. finomliszt
Elkészítés: A sütõt elõmelegítjük 175 fokra és sütõpapírral kibélelünk egy tepsit. A tésztát összeállítjuk: vajat habosra keverjük a porcukorral, ezután jön a tojás, a narancshéj és a darabokra tördelt gesztenyemassza és a liszt. Jól eldolgozzuk. A tésztát habzsákkal (csillagcsövessel) tepsire nyomjuk. Kb. 2 cm átmérõjû csillagokat nyomunk, egymástól kb. 3 cm-re. 12 percig sütjük. Melegen még törik, de ha kihûlt szépen leszedegethetõ a tepsirõl.
edes, 20:37
|
|
|
Baileys hengerek
Hozzávalók: Piskótatészta: 3 tojássárgája (közepes méretû) 30 g porcukor1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor 1 evõkanál víz3 tojásfehérje (közepes méretû) 30 g cukor60 g liszt Krém: 100 g nagyon lágy vaj 200 g olvasztott tejcsokoládé 50 g olvasztott étcsokoládé 60 ml Baileys (csokoládélikõr) Máz: 2 tasak Dr. Oetker Decor tej Tortabevonó Díszítés:1 tasak Dr. Oetker Decor ét Tortabevonó Elkészítés:A tojássárgáját a porcukorral, a vanillincukorral és a vízzel krémesre keverjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgához adjuk. Beleszitáljuk a lisztet, és jól elkeverjük. A masszát egyenletesen egy sütõpapírral kibélelt tepsibe (30x35 cm) öntjük. A tepsit a sütõ közepébe toljuk, és a piskótát megsütjük.Alsó és felsõsütés: kb. 200 °C (elõmelegítve)Légkeveréses: kb. 180 °C (elõmelegítve)Gáz: kb. 4. fokozat (elõmelegítve)Sütési idõ: kb. 8 percA piskótát azonnal egy cukorral beszórt lapra borítjuk, a sütõpapírt hideg vízzel megkenjük, és óvatosan lehúzzuk. A tésztát egy nedves ruhával letakarjuk és hagyjuk kihûlni.A krémhez a hozzávalókat egy keverõtálba tesszük és konyhai robotgéppel habosra keverjük. Ezután a krémet egy nyomózsákba töltjük, és harmadát a hosszabbik oldal szélére nyomjuk, majd a piskótalapot annyira feltekerjük, hogy körbefogja a krémet. Az így kapott hengert levágjuk a piskóta többi részérõl, majd szorosan papírba csomagoljuk. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Mindhárom hengert 3 órára hideg helyre tesszük. A hengereket feldaraboljuk. Ehhez a kést minden vágás elõtt forró vízbe mártjuk és megtöröljük. A darabokat fél órára ismét hideg helyre tesszük. A tej tortabevonót a tasakon található utasítás szerint megolvasztjuk, és egy tálkába öntjük. Villa segítségével a darabokat a mázba mártjuk. Ezután felolvasztjuk az ét tortabevonót is és feldíszítjük vele a hengereket.
edes, 20:16
|
|
|
10 perces fánk
Hozzávalók: -2 pohár natúr joghurt -2 csomag sütõpor -1 csomag vaníliás cukor -30 dkg liszt -2 kanál cukor -csipet só olaj a sütéshez
Elkészítés: az összes hozzávalót jól összekeverjük Öt percet állni hagyjuk, majd közepesen forró olajba evõkanál segítségével golyókat szaggatunk belõle, és végül aranybarnára sütjük. Porcukorral, lekvárral, csokikrémmel, bármivel nagyon finom!
edes, 20:04
|
|
|
Mázas puncsszelet
Hozzávalók:
Piskótához: 4 tojás, 4 evõkabnál cukor, 4 evõkanál liszt, 1 evõkanál kakaó
Sziruphoz: 3 dl víz, 3-4 evõkanál baracklekvár, 1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve, 6 evõkanál rum és 2 evõkanál porcukor
Tésztához: 30 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 1 citrom leve és lereszelt héja, fél csomag sütõpor, 25 dkg liszt, 12 dkg olvasztott margarin, 6 tojás kemény habbá vert fehérjéje.
Színes cukormázhoz: 30 dkg porcukor, 5 dkg olvasztott vaj, néhány csepp piros ételfesték
A puncsszeletet az alábbiak szerint készítsük el: elõször csináljuk meg a tölteléket, amelyhez hagyományos módon piskótát sütünk négy tojásból, négy evõkanál cukorból és négy evõkanál lisztbõl, a masszát egy evõkanál kakaóval ízesítjük, s elõmelegített sütõben megsütjük. Miután a tészta kihûlt, kis kockákra vágjuk.
A kakaós piskótadarabokat aztán leöntjük a következõ sziruppal: három deciliter vízben elkeverünk három-négy evõkanál baracklekvárt, egy citrom lereszelt héját és kifacsart levét, hat evõkanál rumot és két evõkanál porcukrot is adunk hozzá. Ezt a masszát fogjuk két lap közé tölteni.
A sütemény tésztájához harminc dekagramm porcukrot hat tojássárgájával habosra keverünk, hozzáadjuk egy citrom levét és lereszelt héját, majd elvegyítjük fél csomag sütõporral elegyített huszonöt dekagramm liszttel, belecsurgatunk tizenkét dekagramm olvasztott margarint, végül óvatosan a masszába forgatjuk a hat tojás kemény habbá vert fehérjét. Ezt a mennyiséget a gáztepsinél valamivel kisebb és magasabb falú tepsibe öntjük, és elõmelegített sütõben piskótaként sütjük.
Kihûlés után a tésztát vízszintesen félbevágjuk, aztán mindkét lap belsejét vékonyan megkenjük baracklekvárral. Az alsó lapra ráterítjük a rumos tölteléket, erre helyezzük a másik piskótalapot, majd óvatosan megnyomkodjuk a tetejét.
Ezek után már csak a színes cukormáz elkészítése van hátra. Harminc dekagramm porcukrot öt dekagramm olvasztott vajjal és annyi forró vízzel keverjünk el, hogy könnyen kenhetõ, de ne túl folyós masszát kapjunk. A vizet legjobb kanalanként adagolnunk, így biztosan nem fordul elõ, hogy túl sok levet teszünk bele. A keveréket színesít- sük néhány csepp piros ételfestékkel, így kapunk rózsaszín mázat.
Mielõtt a süteményünkre csorgatnánk, a piskótatészta tetejét is kenjük meg vékonyan ízes baracklekvárral. Hagyjuk megszáradni a mázt, majd éles késsel szépen szeleteljük fel.
edes, 19:47
|
|
|
Gesztenyés-rumos kalács
HOZZÁVALÓK:
a tésztához 25 dkg liszt 3 dkg puha vaj 1 csipet só 1 evõkanál cukor 1,5 dl langyos tej 1 evõkanál cukor 1,5 dkg élesztõ 1 evõkanál liszt 1 tojás
a töltelékhez 30 dkg cukrozott gesztenyepüré 5 cl rum fél dl tejszín
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet a vajjal a cukorral és a sóval egy tálban kézzel elmorzsolom. A tejbõl, a cukorból, az élesztõvel és a liszttel kovászt készítek. Amikor felfutott, a tojással együtt a lisztre öntöm, és tésztává gyúrom. Tálban, lefedve megkelesztem, majd lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalapot nyújtok.belõle. A tészta széleit tojással megkenem, és a hosszabbik oldalról 8 cm-es bevágásokat készítek. A töltelék hozzávalóit elkeverem, majd hosszában a tésztára egy rúdat készítek belõle. Erre hajtom rá keresztben a bevágásokat szorosan egymás mellé illesztve. A tetejét megkenem tojással, langyos helyen ismét megkelesztem, fogvájóval megszurkálom, majd 170 °C-os sütõben aranybarnára sütöm.
edes, 11:44
|
|
|
Túrós zserbó
Hozzávalók : A tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 evõkanál tejföl, 10 dkg margarin, 2 db tojás, kakaópor, kevés darált dió, baracklekvár,
A krémhez: 50 dkg túró, 20 dkg cukor, 3 evõkanál búzadara, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 evõkanál tejföl, 1 vaníliás cukor,
A tetejére: 1 db tortabevonó,
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három részre osztjuk. 2/3-ába kakaóport szórunk. Zsírozott tepsibe elõször a kinyújtott sárga lapot helyezzük be. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk darált dióval. Rátesszük az egyik barna lapot, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, majd rásímítjuk a túrókrémet. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a többi hozzávalót. Utoljára kerül hozzá a kemény habbá vert tojásfehérje. A túrókrém tetejére helyezzük a másik barna lapot, amelyet villával picit megszurkálunk. Közepes tûznél sütjük. Ha kihûlt, ét tortabevonóval bevonjuk.
edes, 11:36
|
|
|
|
2009. prilis 12., vasrnap |
|
|
0 |
|
|
Almás keksz
hozzávalók 6 fõre
* 50 dkg háztartási keksz (négyszögletes) * 3 cs tejszín ízû pudingpor * 1 kg alma * 20 dkg cukor * 8 dl víz * 1 cs gyümölcskocsonya por
elkészítés
1. Lereszeljük az almát. 2. Fél liter vízben 20 dkg cukorral felfõzzük (10 perc). 3. 3 dl hideg vízzel elkeverjük a pudingot, majd a cukorral felfõzött almához öntjük és addig keverjük, míg besûrûsödik. 4. A megfõzött almás krémet a keksszel rétegezve edénybe rakjuk: 1 sor keksz,1 sor krém. 5. A gyümölcskocsonyaport az utasítás szerint elkészítjük és a sütemény tetéje tesszük.
edes, 18:02
|
|
|
Csokis-kávés piskótatekercs
hozzávalók 6 fõre
A tésztához:
* 6 tojásfehérje * 6 ek porcukor * 6 ek liszt * 12 dkg vaj * 2 vaníliás cukor * 1 ek kakaópor * 1 ek rum * citromlé
A krémhez:
* 10 dkg vaj * 10 dkg cukor * 1 tojássárga * 1 ek kakaópor * 2 kk instant kávé * 1 ek rum * fél dl tejszín * 1 csapott ek liszt
elkészítés
A tészta készítése:
1. A tojásfehérjékbõl pár csepp citromlével és a porcukorral kemény habot verünk. 2. Hozzáadjuk kanalanként a lisztet, a vaníliás cukrot és a megolvasztott, lehûtött vajat. 3. Felét sütõpapírral bélelt tepsibe egyengetjük. 4. Forró sütõbe tesszük és takarékon 5 percig sütjük. 5. Eközben a maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport és a rumot. 6. A tepsit kivesszük a sütõbõl és ráegyengetjük a kakaós tésztát. 7. Lassú tûzön megsütjük. 8. A sütõbõl kivéve a tepsiben feltekerjük a tésztát a sütõpapírral együtt. 9. Konyharuhába csavarva deszkára helyezzük, megvárjuk míg kihûl. 10. Hidegen kitekerjük, megkenjük a krémmel, és visszatekerjük. 11. Legalább két órán át pihentetjük a hûtõben mielõtt felszeljük.
A krém készítése:
1. A vajat a cukorral habosra keverjük. 2. A tojást a tejszínnel, a kakaóval, kávéval és liszttel gõz fölött sûrûre fõzzük. 3. Kihûlés után összekeverjük a cukros vajjal. 4. Hozzáadjuk a rumot.
edes, 17:57
|
|
|
Boccaccio szelet
hozzávalók 10 fõre
tésztához
* ostyalap * 5 tojásfehérje * 4 tojássárgája * 200 g kristálycukor * 200 g pörkölt darált dió * 2 ek zsemlemorzsa
krémhez
* 200 g vaj * 100 g porcukor * 1 cs vaníliás cukor * 1 tojássárgája * 50 ml erõs fekete kávé
elkészítés
1. Kivajazott tepsibe ostyalapot teszünk. A tojásfehérjék kemény habjába beleszórjuk a kristálycukrot, belekeverjük a tojás sárgákat, a diót és a zsemlemorzsát. Ezt a masszát az ostyára kenjük. 220 ºC-ra elõmelegített sütõbe tesszük, visszavesszük a hõmérsékletet 200 ºC-ra (alul-felül állás), így sütjük 10 percig, majd még tovább csökkentjük a hõt 150 ºC-ra, és még egyszer 10 percig sütjük a tésztát. Ha megsült, a tepsiben hagyjuk, kihûtjük, és a következõ krémez tesszük rá. 2. Krém készítése: a vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, és a kávéval. 3. A krémet a kihûlt tésztára kenjük és megszórjuk jól megpörkölt, darabokra vágott dióval. Vizes késsel a tepsiben keskeny szeletekre vágjuk.
edes, 17:52
|
|
|
Raffaello szelet
hozzávalók 8 fõre
A tésztához
* 6 tojásfehérje * 20 dkg cukor * 10 dkg liszt * 10 dkg kókuszreszelék * csipetnyi só
A krémhez
* 6 tojássárgája * 1 cs vaníliás pudingpor * 4 dl tej * 25 dkg cukor * 25 dkg margarin * 10 dkg kókuszreszelék * 10 dkg mandula forgács
elkészítés
1. A tojásfehérjéket cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet és a kókuszt kozzákeverjük. 2. Nagy tepsibe sütõpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát és kb. közepes lángon 180 fokon légkeveréses sütõben 20 percig sütjük (nem szabad pirosra sütni). 3. A tojássárgákat a tejjel és a pudingporral összekeverjük és pudingot készítünk belõle. Ha kihûlt, akkor a cukorral és a margarinnal robotgéppel kikeverjük, rákenjük a tészta tetejére és leszórjuk a 10 dkg kókuszreszelékkel és a 10 dkg mandula forgáccsal. 4. Jó, ha legalább 1 nappal korábban elkészül fogyasztás elõtt!!
edes, 17:50
|
|
|
Ezt most találtam:
Almás bögrés
hozzávalók 4 fõre
* 4 bögre apró kockára vágott alma * 1/2 bögre magozott meggy (befõtt) * 1/2 bögre apróra vágott dió * 3/4 bögre kristálycukor * 2 bögre finomliszt * 1/2 bögre étolaj * 4 egész tojás * 1 kk. fahéj * 1 kk. sütõpor * 1 kk. szódabikarbona
elkészítés
1. A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük. 2. A többi hozzávalóval elkeverjük és tepsibe öntjük. 3. 175 fokra elõmelegített sütõben kb. 45 percig sütjük.
edes, 17:46
|
|
|
Bocsi mindenkitõl, de a buktánál valamiért duplán lettek a hozzávalók beillesztve!
JAVÍTOTT:
Hozzávalók
A tésztához: 350 ml tej 30 g élesztõ 50 g porcukor 250 g finomliszt 250 g rétesliszt 4 g só 1 db tojás 90 g vaj
A töltelékhez: ízlés szerint lekvár, túrótöltekék, gyümölcs, vagy akár csokoládé
A kenéshez: 120 g vaj
edes, 17:40
|
|
|
Epres tiramisu
Hozzávalók (10 szelethez)
A piskótához: 30-35 db babapiskóta 500 g eper 250 ml tej ízlés szerint porcukor ízlés szerint kevés Amaretto likõr ízlés szerint kevés Triple Sec likõr - elhagyható
A krémhez: 250 g mascarpone krémsajt 375 ml jól behûtött tejszín 250 g kristálycukor 250 g eper 3 db egésztojás 10 g lapzselatin
A díszítéshez: eper, étcsokoládé
Elkészítés
1. Készítsük elõ egy 17 X 24 cm-es, magas peremû tepsit. Elõször az alsó piskótaréteget fogjuk elõkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba a tejet, és enyhén ízesítsük édeskésre a porcukorral, majd tegyük bele az epret, az amaretto likõrt, és jó alaposan turmixoljuk össze.
2. Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék epres keveréket, és babapiskótát tegyük félre, késõbb még kelleni fognak.
3. Az epreket apróra vágjuk, majd a felét rászórjuk a babapiskótákra, a másik felét félretesszük.
4. Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tûzhelyre fõni. Egy tálban keverjük össze az egész tojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgõzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípõs nem lesz a hõmérséklete.
5. Míg a tojás a gõzfürdõn melegszik, a behûtött tejszínbõl kemény habot verünk, majd betesszük a hûtõbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.
6. Közben csípõsre melegedett a tojásunk. Levesszük a gõzfürdõrõl, és maximális fokozaton, kihûlésig habosítjuk. FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihûlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!
7. Ha a tojás kihûlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elõvesszük a hûtõbõl, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.
8. A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, errõl most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehetõ legkisebb hõfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe. FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sõt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!
9. Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.
10. A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején, végül szórjuk rá a maradék epret.
11. Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.
12. A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk. FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hûtõben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.
edes, 17:34
|
|
|
Bukta
Hozzávalók
A tésztához: 350350 ml tej 3030 g élesztõ 5050 g porcukor 250250 g finomliszt 250250 g rétesliszt 44 g só 11 db tojás 9090 g vaj
A töltelékhez: ízlés szerint lekvár, túrótöltekék, gyümölcs, vagy akár csokoládé
A kenéshez: 120120 g vaj
Elkészítés
1. A sütõt elõmelegítjük 180 C-ra. Elõkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit.
2. A szobahõmérsékletû tejben felfuttatjuk az élesztõt.
3. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztõt.
4. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük.
5. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.
6. Lisztezett asztalon 35x42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. 33 db négyzetet kell kapnunk.
7. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük õket.
8. Ha rájuktettük a tölteléket, feltekerjük õket a töltelék irányából.
9. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk.
10. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük õket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.
11. Porcukorral meghintve tálaljuk.
edes, 17:16
|
|
|
|
2009. prilis 3., pntek |
|
|
0 |
|
|
Non plus ultra
Hozzávalók: 28 dkg liszt, 24 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 2-3 evõkanál tej - a tetejére: 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, - a megtöltéshez: 10-15 dkg baracklekvár
Elkészítés: A tésztához valókat alaposan gyúrd össze, majd fóliába csomagolva tedd a hûtõbe legalább fél órára pihenni. Lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra, szúrj ki belõle kb. 3 cm átmérõjû kis korongokat. Sorakoztasd sütõpapírral borított sütõlemezre. A tojásfehérjét verd kemény habbá, miközben folyamatosan hozzáadod a porcukrot. A habos-cukros krémmel kend meg a tésztakorongokat, és elõmelegített sütõben 180 fokon süsd szép aranyszínûre. Ha kihûltek, kettõt-kettõt baracklekvárral tapassz össze.
edes, 8:32
|
|
|
Dominó
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 2 tojás, 3 evõkanál méz, 1 szelet reszelt étcsokoládé, 20 dkg liszt, fél csomag sütõpor, 2 evõkanál citromlé, 15-20 dkg porcukor - a díszítéshez: 3-4 szelet étcsokoládé
Elkészítés: A porcukrot keverd habosra a tojásokkal, majd csorgasd bele a megmelegített mézet. Reszeld bele a csokoládét, majd a sütõporral elvegyített lisztet is dolgozd bele. A masszát simítsd sütõpapírral bélelt tepsibe fél cm vastagon, majd elõmelegített sütõben 175 fokon 25-30 perc alatt süsd meg. Ha kihûlt, a tetejét vond be fehér cukormázzal. Ehhez a citromlevet annyi porcukorral keverd össze, hogy sima, tejföl sûrûségû masszát kapj. Vékonyan terítsd el a tészta tetején. Ha megszilárdult, vízbe mártott késsel vágd dominó nagyságú téglalapokra. Gõz felett megolvasztott csokoládéval „pettyezd” ki a dominókat.
edes, 8:30
|
|
|
Barackos krémszelet
Hozzávalók: 1 nagy doboz (850 ml) sárgabarackbefõtt, 50 dkg vaj, 30 dkg cukor, 6 tojás, 35 dkg liszt, 1 zacskó sütõpor, 2 ek. kakaópor, 1 zacskó vaníliaízû pudingpor, (fél liter tejhez: fõzõs), fél liter tej, 30 dkg fehér csokoládé, 5 g kókuszzsír (esetleg vaj), a tepsi kikenéséhez kevés margarin, a szóráshoz: kakaópor
Elkészítés: A sárgabarackbefõttet jól lecsöpögtetjük. Robotgép habverõjével 25 dkg vajat habosra keverünk 25 dkg porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütõport elvegyítjük a liszttel, és a vajas masszába dolgozzuk. A tészta felét margarinnal alaposan kikent kb. 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. A kakaóport a maradék tésztába keverjük. A kakaós tésztát a világosra simítjuk, és kirakjuk a fél barackokkal. Elõmelegített sütõben, 175 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, majd hûlni hagyjuk. A pudingport csomómentesre keverjük a megmaradt cukorral és 6 ek. tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Belevegyítjük a feloldott pudingport, kb. 1 percig fõzzük, majd tálba öntjük, és folpackal letakarva hûlni hagyjuk. Robotgép habverõjével krémesre keverjük a maradék vajat. A kihûlt pudingot evõkanalanként a vajba vegyítjük. A krémet a tésztára kenjük, és kb. 4 órára hûtõbe tesszük. A feldarabolt fehér csokoládét és kókuszzsírt (vagy vajat) megolvasztjuk forró vízfürdõben, és kevergetve kihûtjük. A mázat a sütemény tetejére kenjük, és villával hullámokat húzunk bele. Végül megszórjuk kakaóporral. Rombusz alakban felszeletelve tálaljuk.
edes, 8:28
|
|
|
Sós, sajtos rúd
Hozzávalók:
1 egész Rama margarin, fél kg liszt, 1,5 dl tej, 1 mokkáskanál cukor, 3 dkg élesztõ, só, 1 egész tojás, 1 tojássárgája és reszelt sajt a tetejére (esetleg köménymag vagy szezámmag)
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát nem kell keleszteni, esetleg 10-15 percig. A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk, megkenjük tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal, majd késsel vagy derelyemetszõvel megfelelõ méretû rudacskákat vágunk belõle. Kivajazott, lisztezett sütõbe tesszük, és közepes hõfokon megsütjük, míg szép színe nem lesz. Nem keményedik meg, több napig is eláll.
edes, 8:26
|
|
|
Piramis szelet
Hozzávalók: - a tésztához: 15 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 6 tojás - a krémhez: 1 dl tej, 1 dl tejszín, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg kakaópor, 6 cl rum - a bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj
Elkészítés: A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, a lisztet és a kemény tojásfehérjehabot óvatosan belekeverjük. Margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsiben vékony lapokat sütünk. A kihûlt lapokat 6 darab 12 cm vastag csíkra vágjuk. Közben a tejszínt és a tejet felforraljuk a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, és állandó kevergetés mellett jól kiforraljuk. A tûzrõl levéve kézmelegre hûtjük, majd rummal ízesítjük, és margarinnal habosra keverjük. Öt tésztacsíkot összeragasztunk a krémmel. Ügyeljünk arra, hogy a krém és a tészta vastagsága megegyezzen. Az így elõkészített tésztát hûtõben pihentetjük, majd hosszában ferdén félbevágjuk. A két fél háromszöget egymás felé fordítva krémmel összeragasztjuk. A hatodik csíkot egy kevés krémmel megkenjük, majd erre tesszük a piramis formájú süteményt és 25 percre hûtõbe tesszük. Vízgõzön felolvasztott, vajjal elkevert csokoládéval bevonjuk. Mikor a csokoládé megdermedt, óvatosan 1 cm széles szeletekre vágjuk. Tálaláskor tejszínhabbal, gyümölcsökkel és citromlével dekorálhatjuk.
edes, 8:22
|
|
|
Isler
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg darált dió vagy mandula, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, csipetnyi só, 20 dkg barack- vagy ribizlilekvár, 20 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj
Elkészítés: A lisztet a darált dióval meg a cukorral vegyítsd el, majd a vajjal, a tojássárgájával é pici sóval gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Fóliába csomagolva legalább egy órára hûtsd be – de az sem baj, ha egy éjszakán át pihen. Lisztezett deszkán nyújtsd 4-5 mm vastagra és egy nagyobb, kb. 8-9 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval szúrd ki. Sütõpapírral borított sütõlemezre rakva, elõmelegített sütõben 175 fokon süsd szép zsömleszínûre. Ha kihûlt, kettõt-kettõt lekvárral ragassz össze, majd a gõz felett megolvasztott, a vajjal fényesre kevert csokoládéval vond be.
edes, 8:17
|
|
|
Pávaszem
Hozzávalók: - a tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 4 dkg keserû kakaópor, 1 púpozott evõkanál finomliszt, fél mokkáskanálnyi sütõpor - a krémhez: 1 tojás, 1 csomag (4 dkg) fõzni való vanília ízû pudingpor, 2,5 dl tej, 20 dkg rama margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 púpozott evõkanál keserû kakaópor - a tetejére: 15 dkg étcsoki, 5 dkg rama margarin
Elkészítés: A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. A kakaóport, a lisztet és a sütõport összeforgatjuk, az elõzõekbe dolgozzuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazíttjuk. Sütõpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és közepes lánggal 16-20 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert ha kiszárad, nehezebb feltekerni, törik. A krémhez a tojást a pudingporral és a tejjel simára keverjük, vízgõzre (a bátrabban közepes lángra) téve sûrûre fõzzük. A margarint elõször magában, majd a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverjük simára. Apránként a kihûlt, kikevert, fõzött krémhez adjuk. A krémet elfelezzük, és az egyik felét a kakaóval barnára színezzük. A tésztát – miután a sütõpapírt lehúztuk róla – a vaníliás krémmel megkenjük. A kakaós krémet rásimítjuk. Alulról is, felülrõl is a közepe felé feltekerjük. Szorosan alufóliába csomagoljuk, majd 3-4 órán át a hûtõszekrényben dermesztjük. Utána kicsomagoljuk. Az étcsokoládét a margarinnal felolvasztjuk, majd a süteményt bevonjuk vele. Amikor megszilárdult, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Ha ügyesen dolgoztunk, a szeletek gyönyörû pávaszemes rajzolatot mutatnak.
edes, 8:14
|
|
|
Meggyes sütemény
Hozzávalók: - a tésztához: 10 dkg margarin, 20 dkg finom liszt, 8 dkg porcukor, egy csipetnyi sütõpor, 1 db tojás -a töltelékhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 3 evõkanál cukor, 2 pohár tejföl, 25 dkg kimagozott meggy - az öntethez: fél liter meggykompót lé, 2 csomag tortazselé
Elkészítés: A lisztet elkeverjük a sütõporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis idõre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk és kikent sütõlapra tesszük. Külön megfõzzük a vaníliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Végül a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet. Elõmelegített sütõben 25 percig sütjük 175 fokon. A meggylébõl, a tortazselébõl megfõzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehûtjük és tálaljuk.
edes, 8:13
|
|
|
Kekszes-almás sütés nélkül
Hozzávalók: - a tésztához: 1,25 kg alma, 8 dl + 8-10 evõkanál víz, kb. 20 dkg kristálycukor (méz is lehet), 3 csomag (12 dkg) fõzni való vanília ízû pudingpor, 50 dkg háztartási keksz (ha lehet, akkor szögletes). - a tetejére: 4 evõkanál keserû kakaópor, 4 evõkanál porcukor, 5 dkg margarin
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelõn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára fõzzük (ha mézzel készítjük, akkor azt a már puha almához keverjük).
Közben a vanília pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig fõzzük, ezalatt jól besûrûsödik. Egy kb. 28-23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk (ha kör alakú keksz van, akkor az üres helyekre kis darabokat tördelünk belõle). A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül (kerek kekszek esetén az üres területeket törd darabokkal kitöltjük).
A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evõkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tûzrõl levéve a margarint hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény – pontosabban a keksz – tetejére kenjük. Jól behûtjük, ezalatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.
edes, 8:12
|
|
|
Duna hullám
Hozzávalók: - a tésztához: 37,5 dkg margarin, 25 dkg kristálycukor, 7 tojás, 25 dkg finom liszt, 1 csomag sütõpor, 1 evõkanálnyi mandulabél, 2 evõkanál keserû kakaópor, 2-3 evõkanál tej - a töltelékhez: 1 üveg (40 dkg) meggybefõtt - a tetejére: 1 csomag vanília ízû pudingpor, 5 dl tej, 4 evõkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg margarin, 4 evõkanál porcukor - a mázhoz: 20 dkg tortabevonó étcsokoládé, 3-4 dkg margarin
Elkészítés: A tésztához a margarint a cukorral jól elkeverjük, majd a tojásokat beledolgozzuk. A lisztet a sütõporral összeforgatjuk, a margarinos masszával összedolgozzuk. Ezután elfelezzük, az egyik felét apróra vágott mandulával, a másikat kakaóval és a tejjel keverjük össze. Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, a mandulás tésztát belesimítjuk. A kakaós tésztát rásimítjuk. A meggyet lecsöpögtetjük, a tetejére szórjuk. Elõmelegített sütõben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütõben 160 fok), kb. 30 percen át sütjük, majd hûlni hagyjuk.
A pudingport 1 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve felforraljuk. A tejes pudingport beleöntjük, kevergetve pár perc alatt sûrûre fõzzük, hûlni hagyjuk. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás krémet és a kihûlt tésztára kenjük.
A csokoládét a margarinnal együtt vízfürdõben vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, a sütemény tetejére kenjük, végül villával hullámokat rajzolunk bele.
edes, 8:09
|
|
|
|
2009. prilis 1., szerda |
|
|
0 |
|
|
Keksztekercs
Hozzávalók:
25 dkg háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 evõkanál kakaó, kb. 1 dl tej Krém: 15 dkg rama margarin, 10 dkg porcukor - habosra keverve
Elkészítés:
Õröld meg vagy törd össze a kekszet, majd add hozzá a cukrot, a vajat és a kakaót. Keverd jól össze, és adj hozzá annyi tejet, amennyit felvesz (kb. 1 dl). Pihentesd 30 percig, utána porcukrozott gyúródeszkán sodord ki. A kinyújtott tekercset megkenjük a margarinos krémmel, majd feltekerjük szorosan. Hûtõben alufóliába tekerve dermedésig hagyjuk, majd utána szeleteljük.
edes, 22:23
|
|
|
Csokoládés, túrós kocka
Hozzávalók:
25 dkg + 1 teáskanál vaj vagy margarin, 30 dkg Koronás sütõcukor vagy finom kristálycukor, csipetnyi só, 3 zacskó vaníliás cukor, 6 tojás, 30 dkg liszt, 5 dkg kakaópor, 1 zacskó sütõpor, 6 evõkanál tej, 1,5 dl erõs feketekávé, 3-4 evõkanál konyak, 25 dkg natúr tejszínes krémtúró vagy mascarpone, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 doboz (125 g) vékony tejcsokoládé-lapocska, 5 dkg ét tortabevonó, kávészemek, a tepsi kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa, nejlonzacskó Elkészítés:
A vajat 25 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és a sóval kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejjel váltogatva hozzáadjuk a kakaóporral és a sütõporral elvegyített lisztet. Margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. Elõmelegített sütõben, 175 fokon 30-35 percig sütjük. Kihûlés után tálra borítjuk, a konyakos kávéval meglocsoljuk, és 1 órát állni hagyjuk. A krémtúrót a túróval, 2 zacskó vaníliás cukorral és 5 dkg cukorral kikeverjük. A krémet a tésztalapra simítjuk, és a csokoládélapocskákkal beborítjuk. Meleg vízfürdõben a felaprított bevonót 1 teáskanál vajjal megolvaszjuk. Nejlonzacskóba kanalazzuk, és a zacskó sarkán lyukat vágunk. A kockákra vágott süteményt a bevonóval, a kávészemekkel és kakaóporral díszítjük.
edes, 22:20
|
|
|
Gesztenyekocka II.
Hozzávalók:
- a tésztához: 6 tojás, 6 evõkanál porcukor, 10 dkg rama sütõmargarin, 6 evõkanál finomliszt, fél csomag sütõpor, 2 evõkanál keserû kakaópor - a tepsi kikenéséhez: margarin, liszt - a krémhez: 1 csomag (49 g) fõzni való vanília ízû pudingpor, 3 dl tej, 25-30 dkg porcukor, 20 dkg rama margarin, 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 2 evõkanál rum - a tetejére: 6 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló, 3-4 evõkanál kristálycukor, 2 evõkanál keserû kakaópor
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverõvel max. fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A lisztet a sütõporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az elõzõekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, és a tésztát 30 x 30 cm-es nagyságban rásimítjuk. Elõmelegített sütõben közepes lánggal kb. 20 perc alatt megsütjük. A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral ízesítve sûrûre fõzzük, hûlni hagyjuk. A puha margarint elõször magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük. Egyenletesn a tésztára kenjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé elõször a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid idõre behûtjük, hogy egy kicsit megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.
edes, 22:19
|
|
|
Havas háztetõ
Hozzávalók:
6 tojásból sütött vékony piskótalap vagy 1 csomag készen kapható mézes tortalap - a közepéhez: 25 dkg darált háztartási keksz, 4 evõkanál kristálycukor, 2 evõkanál rum, 2 evõkanál keserû kakaópor, 6 dkg rama sütõmargarin, 2,5 dl tej - a vaníliás krémhez: 4 dl tej, 3 evõkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag (40 g) fõzni való vanília ízû pudingpor, 15 dkg rama margarin, - a csokoládémázhoz: 10 dkg rama margarin, 2 evõkanál keserû kakaópor, 20 dkg porcukor, 4 evõkanál víz - a tetejére: 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, ha mézes lapot használunk, az már fel van csíkozva. Egyet tálra teszünk belõle. A közepére valókat összegyúrjuk és a tészára, hosszában, félhenger alakban ráfektetjük, rásimítjuk. A krémhez valókból, a margarin kivételével sûrû krémet fõzünk. Amikor már csak langyos, a margarint is belekeverjük. Ezt a krémet nedves késsel, háromszövet alakítva a tésztára kenjük, és a másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk. Így lesz olyan a formája, mint a háztetõ. Hûtõszekrényben dermedni hagyjuk. A mázhoz valókat kevergetve simára fõzzük, a tészta tetejét ezzel bevonjuk, és mielõtt teljesen megszilárdulna, kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon felszelteljük.
edes, 22:14
|
|
|
Pudingos keksz
Hozzávalók:
3 dl tej, 4 evõkanál porcukor, 1 csomag (49 g) fõznivaló csokoládé ízû pudingpor, 1 evõkanál keserû kakaópor, 12,5 dkg Rama margarin, 1 nagy csomag kerek háztartási keksz.
Elkészítés:
Elkészítjük a krémet. Ehhez 2 dl tjeet egy kis lábasba öntünk, beleszórjuk a porcukrot és felforraljuk. A pudingport és a kakaót, a maradék tejjel elkeverjük, majd lassan a forró tejbe csorgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon addig fõzzük, amíg sûrû pudingot nem kapunk. Ezután levesszük a tûzrõl, a margarint jól elkeverjük benne, és megvárjuk, amíg langyosra hûl. Egy nagy, hosszúkás tálcára kb. 40 cm hosszú alufóliadarabot fektetünk. A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk õket, hogy rudat alkossanak. Ezt a kekszrudat az alufólia közepére fektetjük, és szorosan beletekerjük. Hûtõszekrénybe tesszük, és 1 napon át pihenni hagyjuk. Tálaláskor kicsomagoljuk, éles késsel ferdén, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ne féljünk, nem fog szétesni, a krém összefogja.
edes, 22:13
|
|
|
|
| |