CsodaCsiga Főlap
Naplók 2021. december 8.   szerda   Mária, Buzád, Immakuláda   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



edes naplója

  2009. április 12., vasárnap Nekem tetszik!
0  


Almás keksz

hozzávalók 6 főre

* 50 dkg háztartási keksz (négyszögletes)
* 3 cs tejszín ízű pudingpor
* 1 kg alma
* 20 dkg cukor
* 8 dl víz
* 1 cs gyümölcskocsonya por


elkészítés

1. Lereszeljük az almát.
2. Fél liter vízben 20 dkg cukorral felfőzzük (10 perc).
3. 3 dl hideg vízzel elkeverjük a pudingot, majd a cukorral felfőzött almához öntjük és addig keverjük, míg besűrűsödik.
4. A megfőzött almás krémet a keksszel rétegezve edénybe rakjuk: 1 sor keksz,1 sor krém.
5. A gyümölcskocsonyaport az utasítás szerint elkészítjük és a sütemény tetéje tesszük.

  edes, 18:02 Itt megírhatod a véleményed edes


Csokis-kávés piskótatekercs

hozzávalók 6 főre

A tésztához:


* 6 tojásfehérje
* 6 ek porcukor
* 6 ek liszt
* 12 dkg vaj
* 2 vaníliás cukor
* 1 ek kakaópor
* 1 ek rum
* citromlé


A krémhez:


* 10 dkg vaj
* 10 dkg cukor
* 1 tojássárga
* 1 ek kakaópor
* 2 kk instant kávé
* 1 ek rum
* fél dl tejszín
* 1 csapott ek liszt


elkészítés

A tészta készítése:


1. A tojásfehérjékből pár csepp citromlével és a porcukorral kemény habot verünk.
2. Hozzáadjuk kanalanként a lisztet, a vaníliás cukrot és a megolvasztott, lehűtött vajat.
3. Felét sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük.
4. Forró sütőbe tesszük és takarékon 5 percig sütjük.
5. Eközben a maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport és a rumot.
6. A tepsit kivesszük a sütőből és ráegyengetjük a kakaós tésztát.
7. Lassú tűzön megsütjük.
8. A sütőből kivéve a tepsiben feltekerjük a tésztát a sütőpapírral együtt.
9. Konyharuhába csavarva deszkára helyezzük, megvárjuk míg kihűl.
10. Hidegen kitekerjük, megkenjük a krémmel, és visszatekerjük.
11. Legalább két órán át pihentetjük a hűtőben mielőtt felszeljük.


A krém készítése:


1. A vajat a cukorral habosra keverjük.
2. A tojást a tejszínnel, a kakaóval, kávéval és liszttel gőz fölött sűrűre főzzük.
3. Kihűlés után összekeverjük a cukros vajjal.
4. Hozzáadjuk a rumot.

  edes, 17:57 Itt megírhatod a véleményed edes


Boccaccio szelet

hozzávalók 10 főre

tésztához

* ostyalap
* 5 tojásfehérje
* 4 tojássárgája
* 200 g kristálycukor
* 200 g pörkölt darált dió
* 2 ek zsemlemorzsa

krémhez

* 200 g vaj
* 100 g porcukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 1 tojássárgája
* 50 ml erős fekete kávé


elkészítés

1. Kivajazott tepsibe ostyalapot teszünk. A tojásfehérjék kemény habjába beleszórjuk a kristálycukrot, belekeverjük a tojás sárgákat, a diót és a zsemlemorzsát. Ezt a masszát az ostyára kenjük. 220 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük, visszavesszük a hőmérsékletet 200 ºC-ra (alul-felül állás), így sütjük 10 percig, majd még tovább csökkentjük a hőt 150 ºC-ra, és még egyszer 10 percig sütjük a tésztát. Ha megsült, a tepsiben hagyjuk, kihűtjük, és a következő krémez tesszük rá.
2. Krém készítése: a vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, és a kávéval.
3. A krémet a kihűlt tésztára kenjük és megszórjuk jól megpörkölt, darabokra vágott dióval. Vizes késsel a tepsiben keskeny szeletekre vágjuk.

  edes, 17:52 Itt megírhatod a véleményed edes


Raffaello szelet

hozzávalók 8 főre

A tésztához

* 6 tojásfehérje
* 20 dkg cukor
* 10 dkg liszt
* 10 dkg kókuszreszelék
* csipetnyi só

A krémhez

* 6 tojássárgája
* 1 cs vaníliás pudingpor
* 4 dl tej
* 25 dkg cukor
* 25 dkg margarin
* 10 dkg kókuszreszelék
* 10 dkg mandula forgács


elkészítés

1. A tojásfehérjéket cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet és a kókuszt kozzákeverjük.
2. Nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát és kb. közepes lángon 180 fokon légkeveréses sütőben 20 percig sütjük (nem szabad pirosra sütni).
3. A tojássárgákat a tejjel és a pudingporral összekeverjük és pudingot készítünk belőle. Ha kihűlt, akkor a cukorral és a margarinnal robotgéppel kikeverjük, rákenjük a tészta tetejére és leszórjuk a 10 dkg kókuszreszelékkel és a 10 dkg mandula forgáccsal.
4. Jó, ha legalább 1 nappal korábban elkészül fogyasztás előtt!!

  edes, 17:50 Itt megírhatod a véleményed edes
Ezt most találtam:



Almás bögrés

hozzávalók 4 főre

* 4 bögre apró kockára vágott alma
* 1/2 bögre magozott meggy (befőtt)
* 1/2 bögre apróra vágott dió
* 3/4 bögre kristálycukor
* 2 bögre finomliszt
* 1/2 bögre étolaj
* 4 egész tojás
* 1 kk. fahéj
* 1 kk. sütőpor
* 1 kk. szódabikarbona


elkészítés

1. A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük.
2. A többi hozzávalóval elkeverjük és tepsibe öntjük.
3. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

  edes, 17:46 Itt megírhatod a véleményed edes
Bocsi mindenkitől, de a buktánál valamiért duplán lettek a hozzávalók beillesztve!

JAVÍTOTT:

Hozzávalók

A tésztához:
350 ml tej
30 g élesztő
50 g porcukor
250 g finomliszt
250 g rétesliszt
4 g só
1 db tojás
90 g vaj

A töltelékhez:
ízlés szerint lekvár, túrótöltekék, gyümölcs, vagy akár csokoládé

A kenéshez:
120 g vaj

  edes, 17:40 Itt megírhatod a véleményed edes


Epres tiramisu

Hozzávalók (10 szelethez)

A piskótához:
30-35 db babapiskóta
500 g eper
250 ml tej
ízlés szerint porcukor
ízlés szerint kevés Amaretto likőr
ízlés szerint kevés Triple Sec likőr - elhagyható

A krémhez:
250 g mascarpone krémsajt
375 ml jól behűtött tejszín
250 g kristálycukor
250 g eper
3 db egésztojás
10 g lapzselatin

A díszítéshez:
eper, étcsokoládé


Elkészítés

1. Készítsük elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba a tejet, és enyhén ízesítsük édeskésre a porcukorral, majd tegyük bele az epret, az amaretto likőrt, és jó alaposan turmixoljuk össze.

2. Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék epres keveréket, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak.

3. Az epreket apróra vágjuk, majd a felét rászórjuk a babapiskótákra, a másik felét félretesszük.

4. Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egész tojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete.

5. Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.

6. Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk.
FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!

7. Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.

8. A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe.
FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!

9. Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.

10. A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején, végül szórjuk rá a maradék epret.

11. Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.

12. A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk.
FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.


  edes, 17:34 Itt megírhatod a véleményed edes


Bukta

Hozzávalók

A tésztához:
350350 ml tej
3030 g élesztő
5050 g porcukor
250250 g finomliszt
250250 g rétesliszt
44 g só
11 db tojás
9090 g vaj

A töltelékhez:
ízlés szerint lekvár, túrótöltekék, gyümölcs, vagy akár csokoládé

A kenéshez:
120120 g vaj


Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit.

2. A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt.

3. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt.

4. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük.

5. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.

6. Lisztezett asztalon 35x42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. 33 db négyzetet kell kapnunk.

7. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük őket.

8. Ha rájuktettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából.

9. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk.

10. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.

11. Porcukorral meghintve tálaljuk.

  edes, 17:16 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. április 4., szombat Nekem tetszik!
0  


Nutellás krémes

Hozzávalók 4 személyre:
# 20 dkg mascarpone
# 15 dkg Nutella
# 5 dkg porcukor
# kész réteslap

Elkészítés: Egy tálban keverjünk össze habverővel a Nutellát a mascarponéval, míg egységes masszát kapunk. Terítsük ki az első réteg réteslapot egy tálcára, kenjük meg a krémmel, majd ismételjük meg a folyamatot, míg elfogynak az összetevők. Díszítsük porcukorral és Nutellával.


  edes, 21:56 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. április 3., péntek Nekem tetszik!
0  


Non plus ultra

Hozzávalók:
28 dkg liszt, 24 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 2-3 evőkanál tej
- a tetejére: 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor,
- a megtöltéshez: 10-15 dkg baracklekvár

Elkészítés:
A tésztához valókat alaposan gyúrd össze, majd fóliába csomagolva tedd a hűtőbe legalább fél órára pihenni. Lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra, szúrj ki belőle kb. 3 cm átmérőjű kis korongokat. Sorakoztasd sütőpapírral borított sütőlemezre.
A tojásfehérjét verd kemény habbá, miközben folyamatosan hozzáadod a porcukrot. A habos-cukros krémmel kend meg a tésztakorongokat, és előmelegített sütőben 180 fokon süsd szép aranyszínűre. Ha kihűltek, kettőt-kettőt baracklekvárral tapassz össze.

  edes, 8:32 Itt megírhatod a véleményed edes


Dominó

Hozzávalók:
15 dkg cukor, 2 tojás, 3 evőkanál méz, 1 szelet reszelt étcsokoládé, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál citromlé, 15-20 dkg porcukor
- a díszítéshez: 3-4 szelet étcsokoládé

Elkészítés:
A porcukrot keverd habosra a tojásokkal, majd csorgasd bele a megmelegített mézet. Reszeld bele a csokoládét, majd a sütőporral elvegyített lisztet is dolgozd bele. A masszát simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe fél cm vastagon, majd előmelegített sütőben 175 fokon 25-30 perc alatt süsd meg. Ha kihűlt, a tetejét vond be fehér cukormázzal. Ehhez a citromlevet annyi porcukorral keverd össze, hogy sima, tejföl sűrűségű masszát kapj. Vékonyan terítsd el a tészta tetején. Ha megszilárdult, vízbe mártott késsel vágd dominó nagyságú téglalapokra. Gőz felett megolvasztott csokoládéval „pettyezd” ki a dominókat.

  edes, 8:30 Itt megírhatod a véleményed edes


Barackos krémszelet

Hozzávalók:
1 nagy doboz (850 ml) sárgabarackbefőtt, 50 dkg vaj, 30 dkg cukor, 6 tojás, 35 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 2 ek. kakaópor, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor, (fél liter tejhez: főzős), fél liter tej, 30 dkg fehér csokoládé, 5 g kókuszzsír (esetleg vaj), a tepsi kikenéséhez kevés margarin, a szóráshoz: kakaópor

Elkészítés:
A sárgabarackbefőttet jól lecsöpögtetjük. Robotgép habverőjével 25 dkg vajat habosra keverünk 25 dkg porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütőport elvegyítjük a liszttel, és a vajas masszába dolgozzuk. A tészta felét margarinnal alaposan kikent kb. 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. A kakaóport a maradék tésztába keverjük.
A kakaós tésztát a világosra simítjuk, és kirakjuk a fél barackokkal. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
A pudingport csomómentesre keverjük a megmaradt cukorral és 6 ek. tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Belevegyítjük a feloldott pudingport, kb. 1 percig főzzük, majd tálba öntjük, és folpackal letakarva hűlni hagyjuk.
Robotgép habverőjével krémesre keverjük a maradék vajat. A kihűlt pudingot evőkanalanként a vajba vegyítjük. A krémet a tésztára kenjük, és kb. 4 órára hűtőbe tesszük.
A feldarabolt fehér csokoládét és kókuszzsírt (vagy vajat) megolvasztjuk forró vízfürdőben, és kevergetve kihűtjük. A mázat a sütemény tetejére kenjük, és villával hullámokat húzunk bele. Végül megszórjuk kakaóporral. Rombusz alakban felszeletelve tálaljuk.

  edes, 8:28 Itt megírhatod a véleményed edes


Sós, sajtos rúd

Hozzávalók:

1 egész Rama margarin, fél kg liszt, 1,5 dl tej, 1 mokkáskanál cukor, 3 dkg élesztő, só, 1 egész tojás, 1 tojássárgája és reszelt sajt a tetejére (esetleg köménymag vagy szezámmag)


Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát nem kell keleszteni, esetleg 10-15 percig. A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk, megkenjük tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal, majd késsel vagy derelyemetszővel megfelelő méretű rudacskákat vágunk belőle. Kivajazott, lisztezett sütőbe tesszük, és közepes hőfokon megsütjük, míg szép színe nem lesz. Nem keményedik meg, több napig is eláll.

  edes, 8:26 Itt megírhatod a véleményed edes


Piramis szelet

Hozzávalók:
- a tésztához: 15 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 6 tojás
- a krémhez: 1 dl tej, 1 dl tejszín, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg kakaópor, 6 cl rum
- a bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj

Elkészítés:
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, a lisztet és a kemény tojásfehérjehabot óvatosan belekeverjük. Margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsiben vékony lapokat sütünk. A kihűlt lapokat 6 darab 12 cm vastag csíkra vágjuk.
Közben a tejszínt és a tejet felforraljuk a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, és állandó kevergetés mellett jól kiforraljuk. A tűzről levéve kézmelegre hűtjük, majd rummal ízesítjük, és margarinnal habosra keverjük.
Öt tésztacsíkot összeragasztunk a krémmel. Ügyeljünk arra, hogy a krém és a tészta vastagsága megegyezzen. Az így előkészített tésztát hűtőben pihentetjük, majd hosszában ferdén félbevágjuk. A két fél háromszöget egymás felé fordítva krémmel összeragasztjuk. A hatodik csíkot egy kevés krémmel megkenjük, majd erre tesszük a piramis formájú süteményt és 25 percre hűtőbe tesszük.
Vízgőzön felolvasztott, vajjal elkevert csokoládéval bevonjuk. Mikor a csokoládé megdermedt, óvatosan 1 cm széles szeletekre vágjuk.
Tálaláskor tejszínhabbal, gyümölcsökkel és citromlével dekorálhatjuk.

  edes, 8:22 Itt megírhatod a véleményed edes


Isler

Hozzávalók:
20 dkg liszt, 15 dkg darált dió vagy mandula, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, csipetnyi só, 20 dkg barack- vagy ribizlilekvár, 20 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj

Elkészítés:
A lisztet a darált dióval meg a cukorral vegyítsd el, majd a vajjal, a tojássárgájával é pici sóval gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Fóliába csomagolva legalább egy órára hűtsd be – de az sem baj, ha egy éjszakán át pihen.
Lisztezett deszkán nyújtsd 4-5 mm vastagra és egy nagyobb, kb. 8-9 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrd ki. Sütőpapírral borított sütőlemezre rakva, előmelegített sütőben 175 fokon süsd szép zsömleszínűre. Ha kihűlt, kettőt-kettőt lekvárral ragassz össze, majd a gőz felett megolvasztott, a vajjal fényesre kevert csokoládéval vond be.

  edes, 8:17 Itt megírhatod a véleményed edes


Pávaszem

Hozzávalók:
- a tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 4 dkg keserű kakaópor, 1 púpozott evőkanál finomliszt, fél mokkáskanálnyi sütőpor
- a krémhez: 1 tojás, 1 csomag (4 dkg) főzni való vanília ízű pudingpor, 2,5 dl tej, 20 dkg rama margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 púpozott evőkanál keserű kakaópor
- a tetejére: 15 dkg étcsoki, 5 dkg rama margarin

Elkészítés:
A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. A kakaóport, a lisztet és a sütőport összeforgatjuk, az előzőekbe dolgozzuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazíttjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és közepes lánggal 16-20 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert ha kiszárad, nehezebb feltekerni, törik.
A krémhez a tojást a pudingporral és a tejjel simára keverjük, vízgőzre (a bátrabban közepes lángra) téve sűrűre főzzük. A margarint először magában, majd a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverjük simára. Apránként a kihűlt, kikevert, főzött krémhez adjuk. A krémet elfelezzük, és az egyik felét a kakaóval barnára színezzük.
A tésztát – miután a sütőpapírt lehúztuk róla – a vaníliás krémmel megkenjük. A kakaós krémet rásimítjuk. Alulról is, felülről is a közepe felé feltekerjük. Szorosan alufóliába csomagoljuk, majd 3-4 órán át a hűtőszekrényben dermesztjük. Utána kicsomagoljuk.
Az étcsokoládét a margarinnal felolvasztjuk, majd a süteményt bevonjuk vele. Amikor megszilárdult, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Ha ügyesen dolgoztunk, a szeletek gyönyörű pávaszemes rajzolatot mutatnak.

  edes, 8:14 Itt megírhatod a véleményed edes


Meggyes sütemény

Hozzávalók:
- a tésztához: 10 dkg margarin, 20 dkg finom liszt, 8 dkg porcukor, egy csipetnyi sütőpor, 1 db tojás
-a töltelékhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 3 evőkanál cukor, 2 pohár tejföl, 25 dkg kimagozott meggy
- az öntethez: fél liter meggykompót lé, 2 csomag tortazselé

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis időre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk és kikent sütőlapra tesszük.
Külön megfőzzük a vaníliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Végül a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet.
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük 175 fokon. A meggyléből, a tortazseléből megfőzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehűtjük és tálaljuk.

  edes, 8:13 Itt megírhatod a véleményed edes


Kekszes-almás sütés nélkül

Hozzávalók:
- a tésztához: 1,25 kg alma, 8 dl + 8-10 evőkanál víz, kb. 20 dkg kristálycukor (méz is lehet), 3 csomag (12 dkg) főzni való vanília ízű pudingpor, 50 dkg háztartási keksz (ha lehet, akkor szögletes).
- a tetejére: 4 evőkanál keserű kakaópor, 4 evőkanál porcukor, 5 dkg margarin

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára főzzük (ha mézzel készítjük, akkor azt a már puha almához keverjük).

Közben a vanília pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik.
Egy kb. 28-23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk (ha kör alakú keksz van, akkor az üres helyekre kis darabokat tördelünk belőle). A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül (kerek kekszek esetén az üres területeket törd darabokkal kitöltjük).

A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a margarint hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény – pontosabban a keksz – tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.

  edes, 8:12 Itt megírhatod a véleményed edes


Duna hullám

Hozzávalók:
- a tésztához: 37,5 dkg margarin, 25 dkg kristálycukor, 7 tojás, 25 dkg finom liszt, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanálnyi mandulabél, 2 evőkanál keserű kakaópor, 2-3 evőkanál tej
- a töltelékhez: 1 üveg (40 dkg) meggybefőtt
- a tetejére: 1 csomag vanília ízű pudingpor, 5 dl tej, 4 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg margarin, 4 evőkanál porcukor
- a mázhoz: 20 dkg tortabevonó étcsokoládé, 3-4 dkg margarin

Elkészítés:
A tésztához a margarint a cukorral jól elkeverjük, majd a tojásokat beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a margarinos masszával összedolgozzuk. Ezután elfelezzük, az egyik felét apróra vágott mandulával, a másikat kakaóval és a tejjel keverjük össze. Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, a mandulás tésztát belesimítjuk. A kakaós tésztát rásimítjuk. A meggyet lecsöpögtetjük, a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 160 fok), kb. 30 percen át sütjük, majd hűlni hagyjuk.

A pudingport 1 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve felforraljuk. A tejes pudingport beleöntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás krémet és a kihűlt tésztára kenjük.

A csokoládét a margarinnal együtt vízfürdőben vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, a sütemény tetejére kenjük, végül villával hullámokat rajzolunk bele.

  edes, 8:09 Itt megírhatod a véleményed edes
  2009. április 1., szerda Nekem tetszik!
0  


Keksztekercs

Hozzávalók:

25 dkg háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, kb. 1 dl tej Krém: 15 dkg rama margarin, 10 dkg porcukor - habosra keverve


Elkészítés:

Őröld meg vagy törd össze a kekszet, majd add hozzá a cukrot, a vajat és a kakaót. Keverd jól össze, és adj hozzá annyi tejet, amennyit felvesz (kb. 1 dl). Pihentesd 30 percig, utána porcukrozott gyúródeszkán sodord ki. A kinyújtott tekercset megkenjük a margarinos krémmel, majd feltekerjük szorosan. Hűtőben alufóliába tekerve dermedésig hagyjuk, majd utána szeleteljük.

  edes, 22:23 Itt megírhatod a véleményed edes


Csokoládés, túrós kocka

Hozzávalók:

25 dkg + 1 teáskanál vaj vagy margarin, 30 dkg Koronás sütőcukor vagy finom kristálycukor, csipetnyi só, 3 zacskó vaníliás cukor, 6 tojás, 30 dkg liszt, 5 dkg kakaópor, 1 zacskó sütőpor, 6 evőkanál tej, 1,5 dl erős feketekávé, 3-4 evőkanál konyak, 25 dkg natúr tejszínes krémtúró vagy mascarpone, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 doboz (125 g) vékony tejcsokoládé-lapocska, 5 dkg ét tortabevonó, kávészemek, a tepsi kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa, nejlonzacskó
Elkészítés:

A vajat 25 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és a sóval kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejjel váltogatva hozzáadjuk a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lisztet. Margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon 30-35 percig sütjük. Kihűlés után tálra borítjuk, a konyakos kávéval meglocsoljuk, és 1 órát állni hagyjuk. A krémtúrót a túróval, 2 zacskó vaníliás cukorral és 5 dkg cukorral kikeverjük. A krémet a tésztalapra simítjuk, és a csokoládélapocskákkal beborítjuk. Meleg vízfürdőben a felaprított bevonót 1 teáskanál vajjal megolvaszjuk. Nejlonzacskóba kanalazzuk, és a zacskó sarkán lyukat vágunk. A kockákra vágott süteményt a bevonóval, a kávészemekkel és kakaóporral díszítjük.

  edes, 22:20 Itt megírhatod a véleményed edes


Gesztenyekocka II.

Hozzávalók:

- a tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 10 dkg rama sütőmargarin, 6 evőkanál finomliszt, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál keserű kakaópor
- a tepsi kikenéséhez: margarin, liszt
- a krémhez: 1 csomag (49 g) főzni való vanília ízű pudingpor, 3 dl tej, 25-30 dkg porcukor, 20 dkg rama margarin, 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 2 evőkanál rum
- a tetejére: 6 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló, 3-4 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál keserű kakaópor


Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel max. fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.

Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, és a tésztát 30 x 30 cm-es nagyságban rásimítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 20 perc alatt megsütjük. A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük. Egyenletesn a tésztára kenjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid időre behűtjük, hogy egy kicsit megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

  edes, 22:19 Itt megírhatod a véleményed edes


Havas háztető

Hozzávalók:


6 tojásból sütött vékony piskótalap vagy 1 csomag készen kapható mézes tortalap
- a közepéhez: 25 dkg darált háztartási keksz, 4 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál rum, 2 evőkanál keserű kakaópor, 6 dkg rama sütőmargarin, 2,5 dl tej
- a vaníliás krémhez: 4 dl tej, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag (40 g) főzni való vanília ízű pudingpor, 15 dkg rama margarin,
- a csokoládémázhoz: 10 dkg rama margarin, 2 evőkanál keserű kakaópor, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál víz
- a tetejére: 10 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:
A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, ha mézes lapot használunk, az már fel van csíkozva. Egyet tálra teszünk belőle. A közepére valókat összegyúrjuk és a tészára, hosszában, félhenger alakban ráfektetjük, rásimítjuk. A krémhez valókból, a margarin kivételével sűrű krémet főzünk. Amikor már csak langyos, a margarint is belekeverjük. Ezt a krémet nedves késsel, háromszövet alakítva a tésztára kenjük, és a másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk. Így lesz olyan a formája, mint a háztető. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. A mázhoz valókat kevergetve simára főzzük, a tészta tetejét ezzel bevonjuk, és mielőtt teljesen megszilárdulna, kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon felszelteljük.

  edes, 22:14 Itt megírhatod a véleményed edes


Pudingos keksz

Hozzávalók:

3 dl tej, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag (49 g) főznivaló csokoládé ízű pudingpor, 1 evőkanál keserű kakaópor, 12,5 dkg Rama margarin, 1 nagy csomag kerek háztartási keksz.


Elkészítés:

Elkészítjük a krémet. Ehhez 2 dl tjeet egy kis lábasba öntünk, beleszórjuk a porcukrot és felforraljuk. A pudingport és a kakaót, a maradék tejjel elkeverjük, majd lassan a forró tejbe csorgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg sűrű pudingot nem kapunk. Ezután levesszük a tűzről, a margarint jól elkeverjük benne, és megvárjuk, amíg langyosra hűl. Egy nagy, hosszúkás tálcára kb. 40 cm hosszú alufóliadarabot fektetünk. A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk őket, hogy rudat alkossanak. Ezt a kekszrudat az alufólia közepére fektetjük, és szorosan beletekerjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és 1 napon át pihenni hagyjuk. Tálaláskor kicsomagoljuk, éles késsel ferdén, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ne féljünk, nem fog szétesni, a krém összefogja.

  edes, 22:13 Itt megírhatod a véleményed edes


Szelet kétféle krémmel

Hozzávalók:
4 tojás, 200 g porcukor, 4 kanál víz, 200 g darás liszt

Elkészítés:
A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel habverővel sűrűre verjük. A sűrű masszába belekeverjük a lisztet és a keményre vert tojáshabot. A tepsit kikenjük, liszttel meghintjük, és a tésztát egyenletesen rákenjük. Bemelegített sütőbe tesszük és mérsékelt tűzön megsütjük. A kihűlt tésztát megkenjük kakaókrémmel, erre rákenjük a diótölteléket, és leöntjük csokoládémázzal. Hideg helyre állítva hagyjuk, hogy a krém kemény legyen, és csak azután szeleteljük fel.

Kakaókrém: 2 tojássárgája, 80 g porcukor, 30 g kakaó, 250 g vaj
A tojássárgáját, cukrot és kakaót habüstbe tesszük, és gőz fölött sűrűre verjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és jól kikeverjük.

Diótöltelék: 100 g vaj, 150 g porcukor, 250 g dió, 1 dl rum
A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az őrölt diót és a rumot, és jól kikeverjük.

Csokoládémáz: 100 g csokoládé, 100 g vaj
A megpuhított csokoládéhoz adjuk a vajat és keverjük, míg keményedni kezd.

  edes, 22:10 Itt megírhatod a véleményed edes


Keksz szalámi

Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz tördelve,
20 dkg vágott dió
3 dl tej
20 dkg porcukor,
20 dkg vaj vagy margarin,
4-5 dkg kakaópor,
rum ízlés szerint


Elkészítés:

A tejből, porcukorból és a vajból szirupot főzünk. Ráöntjük a tördelt keksz és a vágott dió keverékére, rumot rakunk bele. Zsírpapírra öntjük és feltekerjük rúd formára. Kihűtjük.

  edes, 9:16 Itt megírhatod a véleményed edes


TÚRÓS KRÉMES



Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg liszt

10 dkg vaj

10 dkg porcukor

2 db egész tojás

1 csomag szalakáli.



Ezekből a hozzávalókból 2 lapot sütni a tepsi hátán (gáz tepsi).



Töltelék:

2 csomag túró (negyed kilós)

30 dkg ráma

25 dkg porcukor

1 csomag vaniliás cukor

1 db citrom reszelt héja

1 csomag vanilia ízű Aranka krémpor.



Habosra kikeverni és a két lap közzé tölteni, hidegre tenni, másnap szeletelni (keskeny, téglalap), a tetejét porcukorral bőven megszórni.

  edes, 9:00 Itt megírhatod a véleményed edes


CITROMKRÉMES SZELET



Hozzávalók:

Tészta:

55 dkg liszt

10 dkg cukor

20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír

1 csomag sütőpor

3 db tojássárgája

Kis tej.

A tészta anyagait annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy puha legyen. Tepsi hátán 4 egyforma lapot sütünk a tésztából.



Krém:

7,5dl tej

5 púpozott evőkanál liszt

1 db citrom

25 dkg porcukor

25 dkg vaj, vagy margarin

Meggy, ribiszke vagy baracklekvár.

Fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük.

Levesszük a tűzről, belekeverjük egy citrom reszelt héját és az átszűrt levét.

Miután a pép kihűlt ,a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.



Összeállítás:

Az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot dúsan, megkenjük lekvárral. Erre tesszük a harmadik lapot ,rákenjük a krém másik felét és befedjük az utolsó lappal.



Tetejére:

2 tojásfehérjéből

20 dkg porcukorral kemény habot verünk és rákenjük a tészta tetejére.



Díszítés:

Csokoládét felolvasztunk vízgőz felett, és különböző formákba, öntjük.

Amikor kihűltek, rárakunk egyet-egyet, mindegyik süti tetejére.

Ennek hiányában, lehet csokireszelékkel megszórni vagy porcukorral beszitálni.

  edes, 8:58 Itt megírhatod a véleményed edes


KATI RUMOS TÉSZTÁJA



Hozzávalók:

40 dkg liszt,

15 dkg vaj,

15 dkg cukor,

3 db tojás,

1 csomag sütőpor,

Kevés tej.



Krémhez:

20 dkg vaj,

20 dkg porcukor,

3 evőkanál barackdzsem,

2 evőkanál rum.



Továbbá:

2 db tojásfehérje,

20 dkg porcukor,

4 evőkanál rum

Reszelt csokoládé.



A lisztből a vajjal, a cukorral, a 3 tojássárgájával, és sütőporral puha tésztát gyúrunk. Tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle.

A legkevésbé sikerült vagy a legvastagabb lapot tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a 2 kanál rumot, a kakaót, a barackdzsemet és a 20 dkg porcukorral habosra kevert vajat.

Az egyik lapra rálocsoljuk a rum felét, rárakjuk a tölteléket, betakarjuk a másik lappal, amit szintén meglocsoltunk 2 kanál rummal.

A tojásfehérjét gőz fölött addig keverjük a 20 dkg cukorral, amíg vastagodni kezd, akkor a tészta tetejére kenjük, és behintjük reszelt csokoládéval.

  edes, 8:56 Itt megírhatod a véleményed edes


KEKESZES-MÁKOS SÜTI



Hozzávalók:

5 db tojás

6 evőkanál cukor

10 evőkanál víz

10 dkg darált mák

10 dkg kókuszreszelék

6 evőkanál liszt

Fél csomag sütőpor.



Az 5 db tojást 6 evőkanál cukorral alaposan kikeverjük, közben adagoljuk hozzá a 10 evőkanál kanál vizet. Mikor jól kikevertük, hozzákeverjük a 10 dkg kókuszreszeléket, a 10 dkg mákot, 6 evőkanál lisztet, és a fél csomag sütőport. 35 x 25 cm-es tepsiben megsütjük.



Krém:

2 csomag vaníliás pudingpor

1 evőkanál liszt

6 evőkanál cukor

Fél liter tej

1 csomag Rama margarin

1 csomag vaniliáscukor.



A pudingport fél liter tejben megfőzzük 1 evőkanál liszttel. Ha kihűlt, összekeverjük a margarinnal, cukorral és a vaniliáscukorral.



Kakaómáz:

20 dkg porcukor

3 evőkanál forró víz

2 evőkanál kakaó

2 evőkanál olaj

A hozzávalókat jól kikeverjük.



Továbbá:

3 csomag keksz

Kókuszreszelék.



Ha a tésztánk kihűlt, rákenjük a krémet. Erre tesszünk 3 csomag piknik kekszet egymás mellé, majd kakaómázzal bevonjuk. Ha kihűlt, a kekszek mentén felszeleteljük. Végül kókuszreszeléket hintünk a tetejére.

  edes, 8:54 Itt megírhatod a véleményed edes
[2011-04-19]
[2011-04-18]
[2010-09-17]
[2010-09-14]
[2010-09-09]
[2010-08-30]
[2010-08-27]
[2010-08-25]
[2010-08-18]
[2010-07-24]
[2010-07-23]
[2010-06-22]
[2010-05-15]
[2010-03-12]
[2009-11-17]
[2009-11-12]
[2009-11-11]
[2009-10-26]
[2009-10-21]
[2009-10-15]
[2009-10-13]
[2009-09-29]
[2009-09-09]
[2009-08-31]
[2009-06-22]
[2009-06-21]
[2009-06-11]
[2009-06-09]
[2009-06-03]
[2009-06-01]
[2009-05-25]
[2009-04-21]
[2009-04-12]
[2009-04-04]
[2009-04-03]
[2009-04-01]
[2009-03-31]
[2009-03-30]



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.