CsodaCsiga Flap
Naplk 2024. prilis 26.   pntek   Ervin, Kltus, Peregrina   
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi



edes naplja

  2009. prilis 3., pntek Nekem tetszik!
0  


Non plus ultra

Hozzávalók:
28 dkg liszt, 24 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 2-3 evõkanál tej
- a tetejére: 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor,
- a megtöltéshez: 10-15 dkg baracklekvár

Elkészítés:
A tésztához valókat alaposan gyúrd össze, majd fóliába csomagolva tedd a hûtõbe legalább fél órára pihenni. Lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra, szúrj ki belõle kb. 3 cm átmérõjû kis korongokat. Sorakoztasd sütõpapírral borított sütõlemezre.
A tojásfehérjét verd kemény habbá, miközben folyamatosan hozzáadod a porcukrot. A habos-cukros krémmel kend meg a tésztakorongokat, és elõmelegített sütõben 180 fokon süsd szép aranyszínûre. Ha kihûltek, kettõt-kettõt baracklekvárral tapassz össze.

  edes, 8:32 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Dominó

Hozzávalók:
15 dkg cukor, 2 tojás, 3 evõkanál méz, 1 szelet reszelt étcsokoládé, 20 dkg liszt, fél csomag sütõpor, 2 evõkanál citromlé, 15-20 dkg porcukor
- a díszítéshez: 3-4 szelet étcsokoládé

Elkészítés:
A porcukrot keverd habosra a tojásokkal, majd csorgasd bele a megmelegített mézet. Reszeld bele a csokoládét, majd a sütõporral elvegyített lisztet is dolgozd bele. A masszát simítsd sütõpapírral bélelt tepsibe fél cm vastagon, majd elõmelegített sütõben 175 fokon 25-30 perc alatt süsd meg. Ha kihûlt, a tetejét vond be fehér cukormázzal. Ehhez a citromlevet annyi porcukorral keverd össze, hogy sima, tejföl sûrûségû masszát kapj. Vékonyan terítsd el a tészta tetején. Ha megszilárdult, vízbe mártott késsel vágd dominó nagyságú téglalapokra. Gõz felett megolvasztott csokoládéval „pettyezd” ki a dominókat.

  edes, 8:30 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Barackos krémszelet

Hozzávalók:
1 nagy doboz (850 ml) sárgabarackbefõtt, 50 dkg vaj, 30 dkg cukor, 6 tojás, 35 dkg liszt, 1 zacskó sütõpor, 2 ek. kakaópor, 1 zacskó vaníliaízû pudingpor, (fél liter tejhez: fõzõs), fél liter tej, 30 dkg fehér csokoládé, 5 g kókuszzsír (esetleg vaj), a tepsi kikenéséhez kevés margarin, a szóráshoz: kakaópor

Elkészítés:
A sárgabarackbefõttet jól lecsöpögtetjük. Robotgép habverõjével 25 dkg vajat habosra keverünk 25 dkg porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütõport elvegyítjük a liszttel, és a vajas masszába dolgozzuk. A tészta felét margarinnal alaposan kikent kb. 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. A kakaóport a maradék tésztába keverjük.
A kakaós tésztát a világosra simítjuk, és kirakjuk a fél barackokkal. Elõmelegített sütõben, 175 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, majd hûlni hagyjuk.
A pudingport csomómentesre keverjük a megmaradt cukorral és 6 ek. tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Belevegyítjük a feloldott pudingport, kb. 1 percig fõzzük, majd tálba öntjük, és folpackal letakarva hûlni hagyjuk.
Robotgép habverõjével krémesre keverjük a maradék vajat. A kihûlt pudingot evõkanalanként a vajba vegyítjük. A krémet a tésztára kenjük, és kb. 4 órára hûtõbe tesszük.
A feldarabolt fehér csokoládét és kókuszzsírt (vagy vajat) megolvasztjuk forró vízfürdõben, és kevergetve kihûtjük. A mázat a sütemény tetejére kenjük, és villával hullámokat húzunk bele. Végül megszórjuk kakaóporral. Rombusz alakban felszeletelve tálaljuk.

  edes, 8:28 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Sós, sajtos rúd

Hozzávalók:

1 egész Rama margarin, fél kg liszt, 1,5 dl tej, 1 mokkáskanál cukor, 3 dkg élesztõ, só, 1 egész tojás, 1 tojássárgája és reszelt sajt a tetejére (esetleg köménymag vagy szezámmag)


Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát nem kell keleszteni, esetleg 10-15 percig. A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk, megkenjük tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal, majd késsel vagy derelyemetszõvel megfelelõ méretû rudacskákat vágunk belõle. Kivajazott, lisztezett sütõbe tesszük, és közepes hõfokon megsütjük, míg szép színe nem lesz. Nem keményedik meg, több napig is eláll.

  edes, 8:26 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Piramis szelet

Hozzávalók:
- a tésztához: 15 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 6 tojás
- a krémhez: 1 dl tej, 1 dl tejszín, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg kakaópor, 6 cl rum
- a bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj

Elkészítés:
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, a lisztet és a kemény tojásfehérjehabot óvatosan belekeverjük. Margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsiben vékony lapokat sütünk. A kihûlt lapokat 6 darab 12 cm vastag csíkra vágjuk.
Közben a tejszínt és a tejet felforraljuk a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, és állandó kevergetés mellett jól kiforraljuk. A tûzrõl levéve kézmelegre hûtjük, majd rummal ízesítjük, és margarinnal habosra keverjük.
Öt tésztacsíkot összeragasztunk a krémmel. Ügyeljünk arra, hogy a krém és a tészta vastagsága megegyezzen. Az így elõkészített tésztát hûtõben pihentetjük, majd hosszában ferdén félbevágjuk. A két fél háromszöget egymás felé fordítva krémmel összeragasztjuk. A hatodik csíkot egy kevés krémmel megkenjük, majd erre tesszük a piramis formájú süteményt és 25 percre hûtõbe tesszük.
Vízgõzön felolvasztott, vajjal elkevert csokoládéval bevonjuk. Mikor a csokoládé megdermedt, óvatosan 1 cm széles szeletekre vágjuk.
Tálaláskor tejszínhabbal, gyümölcsökkel és citromlével dekorálhatjuk.

  edes, 8:22 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Isler

Hozzávalók:
20 dkg liszt, 15 dkg darált dió vagy mandula, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, csipetnyi só, 20 dkg barack- vagy ribizlilekvár, 20 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj

Elkészítés:
A lisztet a darált dióval meg a cukorral vegyítsd el, majd a vajjal, a tojássárgájával é pici sóval gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Fóliába csomagolva legalább egy órára hûtsd be – de az sem baj, ha egy éjszakán át pihen.
Lisztezett deszkán nyújtsd 4-5 mm vastagra és egy nagyobb, kb. 8-9 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval szúrd ki. Sütõpapírral borított sütõlemezre rakva, elõmelegített sütõben 175 fokon süsd szép zsömleszínûre. Ha kihûlt, kettõt-kettõt lekvárral ragassz össze, majd a gõz felett megolvasztott, a vajjal fényesre kevert csokoládéval vond be.

  edes, 8:17 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Pávaszem

Hozzávalók:
- a tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 4 dkg keserû kakaópor, 1 púpozott evõkanál finomliszt, fél mokkáskanálnyi sütõpor
- a krémhez: 1 tojás, 1 csomag (4 dkg) fõzni való vanília ízû pudingpor, 2,5 dl tej, 20 dkg rama margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 púpozott evõkanál keserû kakaópor
- a tetejére: 15 dkg étcsoki, 5 dkg rama margarin

Elkészítés:
A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. A kakaóport, a lisztet és a sütõport összeforgatjuk, az elõzõekbe dolgozzuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazíttjuk. Sütõpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és közepes lánggal 16-20 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert ha kiszárad, nehezebb feltekerni, törik.
A krémhez a tojást a pudingporral és a tejjel simára keverjük, vízgõzre (a bátrabban közepes lángra) téve sûrûre fõzzük. A margarint elõször magában, majd a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverjük simára. Apránként a kihûlt, kikevert, fõzött krémhez adjuk. A krémet elfelezzük, és az egyik felét a kakaóval barnára színezzük.
A tésztát – miután a sütõpapírt lehúztuk róla – a vaníliás krémmel megkenjük. A kakaós krémet rásimítjuk. Alulról is, felülrõl is a közepe felé feltekerjük. Szorosan alufóliába csomagoljuk, majd 3-4 órán át a hûtõszekrényben dermesztjük. Utána kicsomagoljuk.
Az étcsokoládét a margarinnal felolvasztjuk, majd a süteményt bevonjuk vele. Amikor megszilárdult, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Ha ügyesen dolgoztunk, a szeletek gyönyörû pávaszemes rajzolatot mutatnak.

  edes, 8:14 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Meggyes sütemény

Hozzávalók:
- a tésztához: 10 dkg margarin, 20 dkg finom liszt, 8 dkg porcukor, egy csipetnyi sütõpor, 1 db tojás
-a töltelékhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 3 evõkanál cukor, 2 pohár tejföl, 25 dkg kimagozott meggy
- az öntethez: fél liter meggykompót lé, 2 csomag tortazselé

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütõporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis idõre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk és kikent sütõlapra tesszük.
Külön megfõzzük a vaníliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Végül a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet.
Elõmelegített sütõben 25 percig sütjük 175 fokon. A meggylébõl, a tortazselébõl megfõzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehûtjük és tálaljuk.

  edes, 8:13 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Kekszes-almás sütés nélkül

Hozzávalók:
- a tésztához: 1,25 kg alma, 8 dl + 8-10 evõkanál víz, kb. 20 dkg kristálycukor (méz is lehet), 3 csomag (12 dkg) fõzni való vanília ízû pudingpor, 50 dkg háztartási keksz (ha lehet, akkor szögletes).
- a tetejére: 4 evõkanál keserû kakaópor, 4 evõkanál porcukor, 5 dkg margarin

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelõn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára fõzzük (ha mézzel készítjük, akkor azt a már puha almához keverjük).

Közben a vanília pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig fõzzük, ezalatt jól besûrûsödik.
Egy kb. 28-23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk (ha kör alakú keksz van, akkor az üres helyekre kis darabokat tördelünk belõle). A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül (kerek kekszek esetén az üres területeket törd darabokkal kitöltjük).

A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evõkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tûzrõl levéve a margarint hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény – pontosabban a keksz – tetejére kenjük. Jól behûtjük, ezalatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.

  edes, 8:12 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Duna hullám

Hozzávalók:
- a tésztához: 37,5 dkg margarin, 25 dkg kristálycukor, 7 tojás, 25 dkg finom liszt, 1 csomag sütõpor, 1 evõkanálnyi mandulabél, 2 evõkanál keserû kakaópor, 2-3 evõkanál tej
- a töltelékhez: 1 üveg (40 dkg) meggybefõtt
- a tetejére: 1 csomag vanília ízû pudingpor, 5 dl tej, 4 evõkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg margarin, 4 evõkanál porcukor
- a mázhoz: 20 dkg tortabevonó étcsokoládé, 3-4 dkg margarin

Elkészítés:
A tésztához a margarint a cukorral jól elkeverjük, majd a tojásokat beledolgozzuk. A lisztet a sütõporral összeforgatjuk, a margarinos masszával összedolgozzuk. Ezután elfelezzük, az egyik felét apróra vágott mandulával, a másikat kakaóval és a tejjel keverjük össze. Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, a mandulás tésztát belesimítjuk. A kakaós tésztát rásimítjuk. A meggyet lecsöpögtetjük, a tetejére szórjuk. Elõmelegített sütõben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütõben 160 fok), kb. 30 percen át sütjük, majd hûlni hagyjuk.

A pudingport 1 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve felforraljuk. A tejes pudingport beleöntjük, kevergetve pár perc alatt sûrûre fõzzük, hûlni hagyjuk. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás krémet és a kihûlt tésztára kenjük.

A csokoládét a margarinnal együtt vízfürdõben vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, a sütemény tetejére kenjük, végül villával hullámokat rajzolunk bele.

  edes, 8:09 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. prilis 1., szerda Nekem tetszik!
0  


Keksztekercs

Hozzávalók:

25 dkg háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 evõkanál kakaó, kb. 1 dl tej Krém: 15 dkg rama margarin, 10 dkg porcukor - habosra keverve


Elkészítés:

Õröld meg vagy törd össze a kekszet, majd add hozzá a cukrot, a vajat és a kakaót. Keverd jól össze, és adj hozzá annyi tejet, amennyit felvesz (kb. 1 dl). Pihentesd 30 percig, utána porcukrozott gyúródeszkán sodord ki. A kinyújtott tekercset megkenjük a margarinos krémmel, majd feltekerjük szorosan. Hûtõben alufóliába tekerve dermedésig hagyjuk, majd utána szeleteljük.

  edes, 22:23 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Csokoládés, túrós kocka

Hozzávalók:

25 dkg + 1 teáskanál vaj vagy margarin, 30 dkg Koronás sütõcukor vagy finom kristálycukor, csipetnyi só, 3 zacskó vaníliás cukor, 6 tojás, 30 dkg liszt, 5 dkg kakaópor, 1 zacskó sütõpor, 6 evõkanál tej, 1,5 dl erõs feketekávé, 3-4 evõkanál konyak, 25 dkg natúr tejszínes krémtúró vagy mascarpone, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 doboz (125 g) vékony tejcsokoládé-lapocska, 5 dkg ét tortabevonó, kávészemek, a tepsi kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa, nejlonzacskó
Elkészítés:

A vajat 25 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és a sóval kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejjel váltogatva hozzáadjuk a kakaóporral és a sütõporral elvegyített lisztet. Margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. Elõmelegített sütõben, 175 fokon 30-35 percig sütjük. Kihûlés után tálra borítjuk, a konyakos kávéval meglocsoljuk, és 1 órát állni hagyjuk. A krémtúrót a túróval, 2 zacskó vaníliás cukorral és 5 dkg cukorral kikeverjük. A krémet a tésztalapra simítjuk, és a csokoládélapocskákkal beborítjuk. Meleg vízfürdõben a felaprított bevonót 1 teáskanál vajjal megolvaszjuk. Nejlonzacskóba kanalazzuk, és a zacskó sarkán lyukat vágunk. A kockákra vágott süteményt a bevonóval, a kávészemekkel és kakaóporral díszítjük.

  edes, 22:20 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Gesztenyekocka II.

Hozzávalók:

- a tésztához: 6 tojás, 6 evõkanál porcukor, 10 dkg rama sütõmargarin, 6 evõkanál finomliszt, fél csomag sütõpor, 2 evõkanál keserû kakaópor
- a tepsi kikenéséhez: margarin, liszt
- a krémhez: 1 csomag (49 g) fõzni való vanília ízû pudingpor, 3 dl tej, 25-30 dkg porcukor, 20 dkg rama margarin, 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 2 evõkanál rum
- a tetejére: 6 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló, 3-4 evõkanál kristálycukor, 2 evõkanál keserû kakaópor


Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverõvel max. fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A lisztet a sütõporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az elõzõekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.

Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, és a tésztát 30 x 30 cm-es nagyságban rásimítjuk. Elõmelegített sütõben közepes lánggal kb. 20 perc alatt megsütjük. A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral ízesítve sûrûre fõzzük, hûlni hagyjuk. A puha margarint elõször magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük. Egyenletesn a tésztára kenjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé elõször a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid idõre behûtjük, hogy egy kicsit megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

  edes, 22:19 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Havas háztetõ

Hozzávalók:


6 tojásból sütött vékony piskótalap vagy 1 csomag készen kapható mézes tortalap
- a közepéhez: 25 dkg darált háztartási keksz, 4 evõkanál kristálycukor, 2 evõkanál rum, 2 evõkanál keserû kakaópor, 6 dkg rama sütõmargarin, 2,5 dl tej
- a vaníliás krémhez: 4 dl tej, 3 evõkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag (40 g) fõzni való vanília ízû pudingpor, 15 dkg rama margarin,
- a csokoládémázhoz: 10 dkg rama margarin, 2 evõkanál keserû kakaópor, 20 dkg porcukor, 4 evõkanál víz
- a tetejére: 10 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:
A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, ha mézes lapot használunk, az már fel van csíkozva. Egyet tálra teszünk belõle. A közepére valókat összegyúrjuk és a tészára, hosszában, félhenger alakban ráfektetjük, rásimítjuk. A krémhez valókból, a margarin kivételével sûrû krémet fõzünk. Amikor már csak langyos, a margarint is belekeverjük. Ezt a krémet nedves késsel, háromszövet alakítva a tésztára kenjük, és a másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk. Így lesz olyan a formája, mint a háztetõ. Hûtõszekrényben dermedni hagyjuk. A mázhoz valókat kevergetve simára fõzzük, a tészta tetejét ezzel bevonjuk, és mielõtt teljesen megszilárdulna, kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon felszelteljük.

  edes, 22:14 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Pudingos keksz

Hozzávalók:

3 dl tej, 4 evõkanál porcukor, 1 csomag (49 g) fõznivaló csokoládé ízû pudingpor, 1 evõkanál keserû kakaópor, 12,5 dkg Rama margarin, 1 nagy csomag kerek háztartási keksz.


Elkészítés:

Elkészítjük a krémet. Ehhez 2 dl tjeet egy kis lábasba öntünk, beleszórjuk a porcukrot és felforraljuk. A pudingport és a kakaót, a maradék tejjel elkeverjük, majd lassan a forró tejbe csorgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon addig fõzzük, amíg sûrû pudingot nem kapunk. Ezután levesszük a tûzrõl, a margarint jól elkeverjük benne, és megvárjuk, amíg langyosra hûl. Egy nagy, hosszúkás tálcára kb. 40 cm hosszú alufóliadarabot fektetünk. A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk õket, hogy rudat alkossanak. Ezt a kekszrudat az alufólia közepére fektetjük, és szorosan beletekerjük. Hûtõszekrénybe tesszük, és 1 napon át pihenni hagyjuk. Tálaláskor kicsomagoljuk, éles késsel ferdén, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ne féljünk, nem fog szétesni, a krém összefogja.

  edes, 22:13 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Szelet kétféle krémmel

Hozzávalók:
4 tojás, 200 g porcukor, 4 kanál víz, 200 g darás liszt

Elkészítés:
A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel habverõvel sûrûre verjük. A sûrû masszába belekeverjük a lisztet és a keményre vert tojáshabot. A tepsit kikenjük, liszttel meghintjük, és a tésztát egyenletesen rákenjük. Bemelegített sütõbe tesszük és mérsékelt tûzön megsütjük. A kihûlt tésztát megkenjük kakaókrémmel, erre rákenjük a diótölteléket, és leöntjük csokoládémázzal. Hideg helyre állítva hagyjuk, hogy a krém kemény legyen, és csak azután szeleteljük fel.

Kakaókrém: 2 tojássárgája, 80 g porcukor, 30 g kakaó, 250 g vaj
A tojássárgáját, cukrot és kakaót habüstbe tesszük, és gõz fölött sûrûre verjük. Hûlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és jól kikeverjük.

Diótöltelék: 100 g vaj, 150 g porcukor, 250 g dió, 1 dl rum
A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az õrölt diót és a rumot, és jól kikeverjük.

Csokoládémáz: 100 g csokoládé, 100 g vaj
A megpuhított csokoládéhoz adjuk a vajat és keverjük, míg keményedni kezd.

  edes, 22:10 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Keksz szalámi

Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz tördelve,
20 dkg vágott dió
3 dl tej
20 dkg porcukor,
20 dkg vaj vagy margarin,
4-5 dkg kakaópor,
rum ízlés szerint


Elkészítés:

A tejbõl, porcukorból és a vajból szirupot fõzünk. Ráöntjük a tördelt keksz és a vágott dió keverékére, rumot rakunk bele. Zsírpapírra öntjük és feltekerjük rúd formára. Kihûtjük.

  edes, 9:16 Itt megrhatod a vlemnyed edes


TÚRÓS KRÉMES



Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg liszt

10 dkg vaj

10 dkg porcukor

2 db egész tojás

1 csomag szalakáli.



Ezekbõl a hozzávalókból 2 lapot sütni a tepsi hátán (gáz tepsi).



Töltelék:

2 csomag túró (negyed kilós)

30 dkg ráma

25 dkg porcukor

1 csomag vaniliás cukor

1 db citrom reszelt héja

1 csomag vanilia ízû Aranka krémpor.



Habosra kikeverni és a két lap közzé tölteni, hidegre tenni, másnap szeletelni (keskeny, téglalap), a tetejét porcukorral bõven megszórni.

  edes, 9:00 Itt megrhatod a vlemnyed edes


CITROMKRÉMES SZELET



Hozzávalók:

Tészta:

55 dkg liszt

10 dkg cukor

20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír

1 csomag sütõpor

3 db tojássárgája

Kis tej.

A tészta anyagait annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy puha legyen. Tepsi hátán 4 egyforma lapot sütünk a tésztából.



Krém:

7,5dl tej

5 púpozott evõkanál liszt

1 db citrom

25 dkg porcukor

25 dkg vaj, vagy margarin

Meggy, ribiszke vagy baracklekvár.

Fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sûrûre fõzzük.

Levesszük a tûzrõl, belekeverjük egy citrom reszelt héját és az átszûrt levét.

Miután a pép kihûlt ,a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.



Összeállítás:

Az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot dúsan, megkenjük lekvárral. Erre tesszük a harmadik lapot ,rákenjük a krém másik felét és befedjük az utolsó lappal.



Tetejére:

2 tojásfehérjébõl

20 dkg porcukorral kemény habot verünk és rákenjük a tészta tetejére.



Díszítés:

Csokoládét felolvasztunk vízgõz felett, és különbözõ formákba, öntjük.

Amikor kihûltek, rárakunk egyet-egyet, mindegyik süti tetejére.

Ennek hiányában, lehet csokireszelékkel megszórni vagy porcukorral beszitálni.

  edes, 8:58 Itt megrhatod a vlemnyed edes


KATI RUMOS TÉSZTÁJA



Hozzávalók:

40 dkg liszt,

15 dkg vaj,

15 dkg cukor,

3 db tojás,

1 csomag sütõpor,

Kevés tej.



Krémhez:

20 dkg vaj,

20 dkg porcukor,

3 evõkanál barackdzsem,

2 evõkanál rum.



Továbbá:

2 db tojásfehérje,

20 dkg porcukor,

4 evõkanál rum

Reszelt csokoládé.



A lisztbõl a vajjal, a cukorral, a 3 tojássárgájával, és sütõporral puha tésztát gyúrunk. Tepsi hátán 3 lapot sütünk belõle.

A legkevésbé sikerült vagy a legvastagabb lapot tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a 2 kanál rumot, a kakaót, a barackdzsemet és a 20 dkg porcukorral habosra kevert vajat.

Az egyik lapra rálocsoljuk a rum felét, rárakjuk a tölteléket, betakarjuk a másik lappal, amit szintén meglocsoltunk 2 kanál rummal.

A tojásfehérjét gõz fölött addig keverjük a 20 dkg cukorral, amíg vastagodni kezd, akkor a tészta tetejére kenjük, és behintjük reszelt csokoládéval.

  edes, 8:56 Itt megrhatod a vlemnyed edes


KEKESZES-MÁKOS SÜTI



Hozzávalók:

5 db tojás

6 evõkanál cukor

10 evõkanál víz

10 dkg darált mák

10 dkg kókuszreszelék

6 evõkanál liszt

Fél csomag sütõpor.



Az 5 db tojást 6 evõkanál cukorral alaposan kikeverjük, közben adagoljuk hozzá a 10 evõkanál kanál vizet. Mikor jól kikevertük, hozzákeverjük a 10 dkg kókuszreszeléket, a 10 dkg mákot, 6 evõkanál lisztet, és a fél csomag sütõport. 35 x 25 cm-es tepsiben megsütjük.



Krém:

2 csomag vaníliás pudingpor

1 evõkanál liszt

6 evõkanál cukor

Fél liter tej

1 csomag Rama margarin

1 csomag vaniliáscukor.



A pudingport fél liter tejben megfõzzük 1 evõkanál liszttel. Ha kihûlt, összekeverjük a margarinnal, cukorral és a vaniliáscukorral.



Kakaómáz:

20 dkg porcukor

3 evõkanál forró víz

2 evõkanál kakaó

2 evõkanál olaj

A hozzávalókat jól kikeverjük.



Továbbá:

3 csomag keksz

Kókuszreszelék.



Ha a tésztánk kihûlt, rákenjük a krémet. Erre tesszünk 3 csomag piknik kekszet egymás mellé, majd kakaómázzal bevonjuk. Ha kihûlt, a kekszek mentén felszeleteljük. Végül kókuszreszeléket hintünk a tetejére.

  edes, 8:54 Itt megrhatod a vlemnyed edes


TIRAMISU

(a drága mascarpone sajt nélkül!)



Hozzávalók:

4 csomag tejszínhabpor

2 csomag vaniliáscukor

8 dl tej

4 csomag habfixáló

3 fõzetnyi feketekávé (3x 6 személyes)

4 evõkanál porcukor

50 dkg Babapiskóta

3 csomag Aranka vagy Gála fõzés nélküli vanília ízû pudingpor

1 db rumaroma

Kakaópor

Azonnal oldódó instant kávépor (mogyorós vagy kapucin ízû)



Elkészítés:

A tejszínhabport 4dl tejjel, a porcukorral és a vaniliáscukorral kemény habbá verjük. Amikor eléri a kellõ állagot, beleszórjuk a habfixálót, és jól elkeverjük.

A 3 csomag Aranka vagy Gála pudingport kikeverjük a maradék 4 dl tejjel jó keményre, majd hozzá adjuk az elõzõleg kemény habbá vert tejszínhabot és összedolgozzuk.



Egy kis tálba a kávéhoz hozzáöntjük a rumaromát, és ebben megmártogatjuk egyesével a babapiskótákat.



Egy magas peremû tepsibe vagy téglalap alakú üveg tálba (kb. 35x23cm) lerakunk egy sor kávéba mártott babapiskótát, majd erre rásimítunk egy réteg krémet, majd ismét babapiskóta, krém, aztán megismételjük. Mindössze 3 réteget kell készítenünk.

A legfelsõ réteg krém legyen, és a tetejét megszórjuk instant kávéporral, majd kakaóporral. Végül kb. 3-4 órára hûtõbe tesszük.



Megjegyzés:

Nem szabad áztatni a piskótát, mert elázhat a babapiskóta csak bemártjuk és azonnal rakjuk a tepsibe vagy üveg tálba!

  edes, 8:52 Itt megrhatod a vlemnyed edes


KEDVENC KÓKUSZKOCKA



Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg Rama margarin

3 evõkanál tejföl

1 db tojássárgája

2 evõkanál kakaópor

1 kiskanál õrölt fahéj

20 dkg barnacukor (ha nincs, kristálycukor is jó)

35 dkg finomliszt

1 kiskanál sütõpor.

A töltelékhez:

25 dkg kókuszreszelék

25 dkg porcukor

5 db tojásfehérje.

A mázhoz:

1 evõkanál rum

20 dkg porcukor

4 db tojássárgája.



Elkészítés:

A lisztet a sütõporral összeforgatjuk, majd a többi hozzávalóval tálba rakjuk, és addig gyúrjuk, míg jól összeáll. Ezután két részre osztjuk, enyhén meglisztezett gyúródeszkán az egyik lapot kinyújtjuk, margarinnal kikent, lisztezett tepsibe tesszük.

A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot is beledolgozzuk. A kókuszreszeléket beleforgatjuk és egyenletesen a tésztára kenjük. A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk, és elõmelegített sütõben megsütjük.

Amíg sül, elkészítjük a mázat:

A tojások sárgáját a rummal és a porcukorral addig keverjük, míg sima és jó habos lesz. A kész süteményt forrón deszkára borítjuk, és a mázzal azonnal bekenjük. Mire kihûl, a máz is megdermed rajta.



Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

  edes, 8:50 Itt megrhatod a vlemnyed edes


HÓFEHÉRKE SÜTEMÉNY



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

1 egész tojás

10 dkg vaj vagy 1 dl olaj

10 dkg porcukor

1 dl tej

1 mokkáskanál szalakáli

1 citrom reszelt héja.



Krém:

Fél l tej

4 halmozott evõkanál liszt

30 -35 dkg vaj, vagy Rama margarin,

25 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor.



Tetejére:

Vagdalt dióbél.



Elkészítés:

A tészta anyagait összegyúrjuk, négy részre osztjuk, vékonyra nyújtva tepsi hátán megsütjük.

A krémhez a tejbõl és lisztbõl vastag pépet fõzünk, kihûtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadagoljuk a lisztpépet, vaníliás cukrot, és azzal is jól kikeverjük. Elosszuk három részre.

Összeállítjuk a süteményt: a lapokat és a tetejét is megkenjük krémmel, majd megszórjuk darabosra vágott dióval.



Másnap rombusz alakúra szeleteljük.

  edes, 8:45 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Mirindás süti

Hozzávalók: 6 tojás, 1 dl olaj, 1 sütõpor, 6 ek. liszt, 2 ek. kakaó,6 ek cukor. Krém: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 25 dkg túró. Máz: 2 cs. vanília pudingpor, 6 dl MIRINDA kóla.

Elkészítése:
A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd belekeverjük a többi hozzávalókat is, végül a keményre felvert tojásfehérjét. Vajazott, lisztezett nagy gáztepsibe megsütjük. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzádolgozzuk a jól áttört túrót. A pudingport felfõzzük a kólával, majd langyosra kihûtjük. A kihûlt tészta tetejére kenjük a túrós krémet, majd erre a langyos pudingot.

  edes, 8:03 Itt megrhatod a vlemnyed edes
  2009. mrcius 31., kedd Nekem tetszik!
0  


Hartyáni krémes



Hozzávalók:


25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 sütõpor, 2 dkg kakaó, 1 dl tej, fél liter tej, 2 dkg liszt, 2 vanília, 20 dkg vaj, fél dl rum, 2 dl tejszín, 2 nagy csomag babapiskóta, tortacsoki.


Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzágyúrom a porcukrot, sütõport, kakaóport, tojást, és tejet. Sütõlemezen 2 lapot sütök belõle. A tejet a két ek. liszttel sûrûre fõzöm, hozzáadom a vaníliát, majd kihûtöm. Hozzákeverem az elõzõleg habosra kavart vaja. Az egyik kakaós lapra rákenem a krém felét, és egymás mellé rakom a babapiskótákat. Meglocsolom rummal, majd a krém másik felét is rákenem, majd erre a másik kakaós lapot teszem. Hûvös helyen néhány órán át állni hagyom, majd felszeletelem, a tetejére tejszínhabrózsákat teszek

  edes, 23:03 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Puncskocka



Hozzávalók:


9 tojás, 30 dkg kristálycukor, 2 puncs, 2 csokis pudingpor, 2 epres pudingpor, 1 sütõpor, 1 ráma, 20 dkg porcukor, 3 tojássárgája, fél dl rum, 2 vaníliás pudingpor, fél liter tej, 4 ek. kristálycukor


Elkészítése:
A 3 tojásfehérjét gõz fölött 10 dkg kristálycukorral felverjük. A sárgáját óvatosan belekeverjük, majd a pudingport, és egy kávéskanál sütõport. Állandó keverés mellett belekeverjük a habba. Tepsibe tesszük és azonnal elõmelegített sütõben megsütjük. Ugyanígy készítjük el a másik kétféle pudingporral is. A kisült tésztát megkenjük krémmel. 1 vajat kiverünk 20 dkg porcukorral, majd 3 tojássárgáját, és fél dl rumot keverjük bele. A két vaníliás pudingport összekeverjük a kristálycukorral, majd a fél liter tejjel. Állandó keverés mellett sûrûre fõzzük, majd hidegre kihûtjük. A vajkrémet kanalanként belekeverjük a pudingba. Ezzel kenjük meg a lapokat. A 3 tojás fehérjét felverjük gõz fölött 15 dkg porcukorral, a tésztára simítjuk, majd csokireszeléket szórunk rá.

  edes, 22:58 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Vendégváró sütemény

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 vaj, 37 dkg porcukor, 6 dl tej, 2 ek. kakaó, 2 vanília, 9 tojás, fél cs. szalakálé, fél citrom leve.

Elkészítése:
25 dkg lisztbõl, 5 dkg vajból, 5 dkg cukorból, 2 tojássárgájából, 1 ek. kakaóból, 1 dkg szalakáléból, melyet elõzõleg langyos tejben elkevertünk könnyen nyújtható tésztát készítünk. Két lapban kisütjük. 7 tojásból piskótát készítünk. 20 dkg vajat kikeverünk 20 dkg porcukorral, 2 vaníliával. Fél liter tejbõl, 1 vanília pudingporból krémet fõzünk, melyet kihûlésig keverünk, s ezután összedolgozzuk a vajjal. Az így kapott krémet megfelezzük, és megtöltjük a süteményt. Elõször egy barna tészta, krém, piskóta, krém, ismét a barna tészta, melyre rákenjük a 2 tojás fehérjébõl, 12 dkg cukorból, fél citrom levébõl gõz felet felvert kemény habot. Elsimítjuk, majd 1 ek. kakaóból, l ek. cukorból, 1 ek. vízbõl szirupot fõzünk. A hab tetején szétszórtan elhintjük, végezetül a habot beszeleteljük. Száradás után nem fog töredezni.

  edes, 22:54 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Szivárványszelet



Hozzávalók: A tésztához: 9 db tojás, 33 dkg kristálycukor, 2 csokis pudingpor, 2 vaníliás pudingpor, 2 puncs pudingpor, 3 kk. sütõpor. A töltelékhez: 2 puncs pudingpor, 2 csokis pudingpor, 6 ek. kristálycukor, 12 dl tej




Elkészítése:
3 tojásfehérjét felverünk 11 dkg kristálycukorral, belekeverjük a 3 tojássárgáját, a 2 csokis pudingporral elkevert 1 kk. sütõport. Sütõpapírral kibélelt tepsibe kisütjük. Ha kisült, rögtön levesszük róla a sütõpapírt. Én alufóliával szoktam kibélelni a tepsit. Ugyan így készül el a vaníliás és a puncsos piskóta is.
Elkészítjük a pudingokat is. A puncs pudingba belekeverünk 3 ek. kristálycukrot, majd apránként kavargatva hozzáöntjük 6 dl tejet. Addig fõzzük állandó keverés mellett, amíg besûrûsödik. Egy tálcára tesszük a kakaós piskótalapot, rákenjük a még meleg puncs pudingot. Rátesszük a vaníliás lapot, csak ekkor kezdjük el a csokis pudingot készíteni. A 2 csokis pudingot összekeverjük a 3 ek. kristálycukorral, majd a 6 dl tejjel, és szintén sûrûre fõzzük. Még melegen rákenjük a sárga piskótára, majd erre kerül a puncsos piskóta. A tetejét megszórhatjuk porcukorral.

  edes, 21:23 Itt megrhatod a vlemnyed edes


Lajos szelet

2 ek.kakaó
2 ek.méz
2 egész tojás
20 dkg cukor
5 dkg vaj
2 kk.szódabikarbóna

Ezeket gõz fölött 5 percig kevergetni, majd 40 dkg liszttel összegyúrni. Tepsi hátulján négy lapot sütni belõle.

2 cs. vaniliás pudingot és 2 cs. puncs pudingot fél-fél liter tejben felfõzni.
30 dkg vajat, 40 dkg cukorral habosra keverni, majd elosztani a két krémbe.
A lapokat felváltva megtöltjük, tetejét kakaóporral megszórjuk.

  edes, 20:50 Itt megrhatod a vlemnyed edes



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.