2009. prilis 1., szerda |
|
|
0 |
|
|
Keksztekercs
Hozzávalók:
25 dkg háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 evõkanál kakaó, kb. 1 dl tej Krém: 15 dkg rama margarin, 10 dkg porcukor - habosra keverve
Elkészítés:
Õröld meg vagy törd össze a kekszet, majd add hozzá a cukrot, a vajat és a kakaót. Keverd jól össze, és adj hozzá annyi tejet, amennyit felvesz (kb. 1 dl). Pihentesd 30 percig, utána porcukrozott gyúródeszkán sodord ki. A kinyújtott tekercset megkenjük a margarinos krémmel, majd feltekerjük szorosan. Hûtõben alufóliába tekerve dermedésig hagyjuk, majd utána szeleteljük.
edes, 22:23
|
|
|
Csokoládés, túrós kocka
Hozzávalók:
25 dkg + 1 teáskanál vaj vagy margarin, 30 dkg Koronás sütõcukor vagy finom kristálycukor, csipetnyi só, 3 zacskó vaníliás cukor, 6 tojás, 30 dkg liszt, 5 dkg kakaópor, 1 zacskó sütõpor, 6 evõkanál tej, 1,5 dl erõs feketekávé, 3-4 evõkanál konyak, 25 dkg natúr tejszínes krémtúró vagy mascarpone, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 doboz (125 g) vékony tejcsokoládé-lapocska, 5 dkg ét tortabevonó, kávészemek, a tepsi kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa, nejlonzacskó Elkészítés:
A vajat 25 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és a sóval kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejjel váltogatva hozzáadjuk a kakaóporral és a sütõporral elvegyített lisztet. Margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. Elõmelegített sütõben, 175 fokon 30-35 percig sütjük. Kihûlés után tálra borítjuk, a konyakos kávéval meglocsoljuk, és 1 órát állni hagyjuk. A krémtúrót a túróval, 2 zacskó vaníliás cukorral és 5 dkg cukorral kikeverjük. A krémet a tésztalapra simítjuk, és a csokoládélapocskákkal beborítjuk. Meleg vízfürdõben a felaprított bevonót 1 teáskanál vajjal megolvaszjuk. Nejlonzacskóba kanalazzuk, és a zacskó sarkán lyukat vágunk. A kockákra vágott süteményt a bevonóval, a kávészemekkel és kakaóporral díszítjük.
edes, 22:20
|
|
|
Gesztenyekocka II.
Hozzávalók:
- a tésztához: 6 tojás, 6 evõkanál porcukor, 10 dkg rama sütõmargarin, 6 evõkanál finomliszt, fél csomag sütõpor, 2 evõkanál keserû kakaópor - a tepsi kikenéséhez: margarin, liszt - a krémhez: 1 csomag (49 g) fõzni való vanília ízû pudingpor, 3 dl tej, 25-30 dkg porcukor, 20 dkg rama margarin, 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 2 evõkanál rum - a tetejére: 6 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló, 3-4 evõkanál kristálycukor, 2 evõkanál keserû kakaópor
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverõvel max. fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A lisztet a sütõporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az elõzõekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, és a tésztát 30 x 30 cm-es nagyságban rásimítjuk. Elõmelegített sütõben közepes lánggal kb. 20 perc alatt megsütjük. A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral ízesítve sûrûre fõzzük, hûlni hagyjuk. A puha margarint elõször magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük. Egyenletesn a tésztára kenjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé elõször a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid idõre behûtjük, hogy egy kicsit megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.
edes, 22:19
|
|
|
Havas háztetõ
Hozzávalók:
6 tojásból sütött vékony piskótalap vagy 1 csomag készen kapható mézes tortalap - a közepéhez: 25 dkg darált háztartási keksz, 4 evõkanál kristálycukor, 2 evõkanál rum, 2 evõkanál keserû kakaópor, 6 dkg rama sütõmargarin, 2,5 dl tej - a vaníliás krémhez: 4 dl tej, 3 evõkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag (40 g) fõzni való vanília ízû pudingpor, 15 dkg rama margarin, - a csokoládémázhoz: 10 dkg rama margarin, 2 evõkanál keserû kakaópor, 20 dkg porcukor, 4 evõkanál víz - a tetejére: 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, ha mézes lapot használunk, az már fel van csíkozva. Egyet tálra teszünk belõle. A közepére valókat összegyúrjuk és a tészára, hosszában, félhenger alakban ráfektetjük, rásimítjuk. A krémhez valókból, a margarin kivételével sûrû krémet fõzünk. Amikor már csak langyos, a margarint is belekeverjük. Ezt a krémet nedves késsel, háromszövet alakítva a tésztára kenjük, és a másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk. Így lesz olyan a formája, mint a háztetõ. Hûtõszekrényben dermedni hagyjuk. A mázhoz valókat kevergetve simára fõzzük, a tészta tetejét ezzel bevonjuk, és mielõtt teljesen megszilárdulna, kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon felszelteljük.
edes, 22:14
|
|
|
Pudingos keksz
Hozzávalók:
3 dl tej, 4 evõkanál porcukor, 1 csomag (49 g) fõznivaló csokoládé ízû pudingpor, 1 evõkanál keserû kakaópor, 12,5 dkg Rama margarin, 1 nagy csomag kerek háztartási keksz.
Elkészítés:
Elkészítjük a krémet. Ehhez 2 dl tjeet egy kis lábasba öntünk, beleszórjuk a porcukrot és felforraljuk. A pudingport és a kakaót, a maradék tejjel elkeverjük, majd lassan a forró tejbe csorgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon addig fõzzük, amíg sûrû pudingot nem kapunk. Ezután levesszük a tûzrõl, a margarint jól elkeverjük benne, és megvárjuk, amíg langyosra hûl. Egy nagy, hosszúkás tálcára kb. 40 cm hosszú alufóliadarabot fektetünk. A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk õket, hogy rudat alkossanak. Ezt a kekszrudat az alufólia közepére fektetjük, és szorosan beletekerjük. Hûtõszekrénybe tesszük, és 1 napon át pihenni hagyjuk. Tálaláskor kicsomagoljuk, éles késsel ferdén, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ne féljünk, nem fog szétesni, a krém összefogja.
edes, 22:13
|
|
|
Szelet kétféle krémmel
Hozzávalók: 4 tojás, 200 g porcukor, 4 kanál víz, 200 g darás liszt
Elkészítés: A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel habverõvel sûrûre verjük. A sûrû masszába belekeverjük a lisztet és a keményre vert tojáshabot. A tepsit kikenjük, liszttel meghintjük, és a tésztát egyenletesen rákenjük. Bemelegített sütõbe tesszük és mérsékelt tûzön megsütjük. A kihûlt tésztát megkenjük kakaókrémmel, erre rákenjük a diótölteléket, és leöntjük csokoládémázzal. Hideg helyre állítva hagyjuk, hogy a krém kemény legyen, és csak azután szeleteljük fel.
Kakaókrém: 2 tojássárgája, 80 g porcukor, 30 g kakaó, 250 g vaj A tojássárgáját, cukrot és kakaót habüstbe tesszük, és gõz fölött sûrûre verjük. Hûlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és jól kikeverjük.
Diótöltelék: 100 g vaj, 150 g porcukor, 250 g dió, 1 dl rum A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az õrölt diót és a rumot, és jól kikeverjük.
Csokoládémáz: 100 g csokoládé, 100 g vaj A megpuhított csokoládéhoz adjuk a vajat és keverjük, míg keményedni kezd.
edes, 22:10
|
|
|
Keksz szalámi
Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz tördelve, 20 dkg vágott dió 3 dl tej 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 4-5 dkg kakaópor, rum ízlés szerint
Elkészítés:
A tejbõl, porcukorból és a vajból szirupot fõzünk. Ráöntjük a tördelt keksz és a vágott dió keverékére, rumot rakunk bele. Zsírpapírra öntjük és feltekerjük rúd formára. Kihûtjük.
edes, 9:16
|
|
|
TÚRÓS KRÉMES
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 db egész tojás
1 csomag szalakáli.
Ezekbõl a hozzávalókból 2 lapot sütni a tepsi hátán (gáz tepsi).
Töltelék:
2 csomag túró (negyed kilós)
30 dkg ráma
25 dkg porcukor
1 csomag vaniliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vanilia ízû Aranka krémpor.
Habosra kikeverni és a két lap közzé tölteni, hidegre tenni, másnap szeletelni (keskeny, téglalap), a tetejét porcukorral bõven megszórni.
edes, 9:00
|
|
|
CITROMKRÉMES SZELET
Hozzávalók:
Tészta:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír
1 csomag sütõpor
3 db tojássárgája
Kis tej.
A tészta anyagait annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy puha legyen. Tepsi hátán 4 egyforma lapot sütünk a tésztából.
Krém:
7,5dl tej
5 púpozott evõkanál liszt
1 db citrom
25 dkg porcukor
25 dkg vaj, vagy margarin
Meggy, ribiszke vagy baracklekvár.
Fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sûrûre fõzzük.
Levesszük a tûzrõl, belekeverjük egy citrom reszelt héját és az átszûrt levét.
Miután a pép kihûlt ,a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.
Összeállítás:
Az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot dúsan, megkenjük lekvárral. Erre tesszük a harmadik lapot ,rákenjük a krém másik felét és befedjük az utolsó lappal.
Tetejére:
2 tojásfehérjébõl
20 dkg porcukorral kemény habot verünk és rákenjük a tészta tetejére.
Díszítés:
Csokoládét felolvasztunk vízgõz felett, és különbözõ formákba, öntjük.
Amikor kihûltek, rárakunk egyet-egyet, mindegyik süti tetejére.
Ennek hiányában, lehet csokireszelékkel megszórni vagy porcukorral beszitálni.
edes, 8:58
|
|
|
KATI RUMOS TÉSZTÁJA
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
15 dkg vaj,
15 dkg cukor,
3 db tojás,
1 csomag sütõpor,
Kevés tej.
Krémhez:
20 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
3 evõkanál barackdzsem,
2 evõkanál rum.
Továbbá:
2 db tojásfehérje,
20 dkg porcukor,
4 evõkanál rum
Reszelt csokoládé.
A lisztbõl a vajjal, a cukorral, a 3 tojássárgájával, és sütõporral puha tésztát gyúrunk. Tepsi hátán 3 lapot sütünk belõle.
A legkevésbé sikerült vagy a legvastagabb lapot tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a 2 kanál rumot, a kakaót, a barackdzsemet és a 20 dkg porcukorral habosra kevert vajat.
Az egyik lapra rálocsoljuk a rum felét, rárakjuk a tölteléket, betakarjuk a másik lappal, amit szintén meglocsoltunk 2 kanál rummal.
A tojásfehérjét gõz fölött addig keverjük a 20 dkg cukorral, amíg vastagodni kezd, akkor a tészta tetejére kenjük, és behintjük reszelt csokoládéval.
edes, 8:56
|
|
|
KEKESZES-MÁKOS SÜTI
Hozzávalók:
5 db tojás
6 evõkanál cukor
10 evõkanál víz
10 dkg darált mák
10 dkg kókuszreszelék
6 evõkanál liszt
Fél csomag sütõpor.
Az 5 db tojást 6 evõkanál cukorral alaposan kikeverjük, közben adagoljuk hozzá a 10 evõkanál kanál vizet. Mikor jól kikevertük, hozzákeverjük a 10 dkg kókuszreszeléket, a 10 dkg mákot, 6 evõkanál lisztet, és a fél csomag sütõport. 35 x 25 cm-es tepsiben megsütjük.
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
1 evõkanál liszt
6 evõkanál cukor
Fél liter tej
1 csomag Rama margarin
1 csomag vaniliáscukor.
A pudingport fél liter tejben megfõzzük 1 evõkanál liszttel. Ha kihûlt, összekeverjük a margarinnal, cukorral és a vaniliáscukorral.
Kakaómáz:
20 dkg porcukor
3 evõkanál forró víz
2 evõkanál kakaó
2 evõkanál olaj
A hozzávalókat jól kikeverjük.
Továbbá:
3 csomag keksz
Kókuszreszelék.
Ha a tésztánk kihûlt, rákenjük a krémet. Erre tesszünk 3 csomag piknik kekszet egymás mellé, majd kakaómázzal bevonjuk. Ha kihûlt, a kekszek mentén felszeleteljük. Végül kókuszreszeléket hintünk a tetejére.
edes, 8:54
|
|
|
TIRAMISU
(a drága mascarpone sajt nélkül!)
Hozzávalók:
4 csomag tejszínhabpor
2 csomag vaniliáscukor
8 dl tej
4 csomag habfixáló
3 fõzetnyi feketekávé (3x 6 személyes)
4 evõkanál porcukor
50 dkg Babapiskóta
3 csomag Aranka vagy Gála fõzés nélküli vanília ízû pudingpor
1 db rumaroma
Kakaópor
Azonnal oldódó instant kávépor (mogyorós vagy kapucin ízû)
Elkészítés:
A tejszínhabport 4dl tejjel, a porcukorral és a vaniliáscukorral kemény habbá verjük. Amikor eléri a kellõ állagot, beleszórjuk a habfixálót, és jól elkeverjük.
A 3 csomag Aranka vagy Gála pudingport kikeverjük a maradék 4 dl tejjel jó keményre, majd hozzá adjuk az elõzõleg kemény habbá vert tejszínhabot és összedolgozzuk.
Egy kis tálba a kávéhoz hozzáöntjük a rumaromát, és ebben megmártogatjuk egyesével a babapiskótákat.
Egy magas peremû tepsibe vagy téglalap alakú üveg tálba (kb. 35x23cm) lerakunk egy sor kávéba mártott babapiskótát, majd erre rásimítunk egy réteg krémet, majd ismét babapiskóta, krém, aztán megismételjük. Mindössze 3 réteget kell készítenünk.
A legfelsõ réteg krém legyen, és a tetejét megszórjuk instant kávéporral, majd kakaóporral. Végül kb. 3-4 órára hûtõbe tesszük.
Megjegyzés:
Nem szabad áztatni a piskótát, mert elázhat a babapiskóta csak bemártjuk és azonnal rakjuk a tepsibe vagy üveg tálba!
edes, 8:52
|
|
|
KEDVENC KÓKUSZKOCKA
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg Rama margarin
3 evõkanál tejföl
1 db tojássárgája
2 evõkanál kakaópor
1 kiskanál õrölt fahéj
20 dkg barnacukor (ha nincs, kristálycukor is jó)
35 dkg finomliszt
1 kiskanál sütõpor.
A töltelékhez:
25 dkg kókuszreszelék
25 dkg porcukor
5 db tojásfehérje.
A mázhoz:
1 evõkanál rum
20 dkg porcukor
4 db tojássárgája.
Elkészítés:
A lisztet a sütõporral összeforgatjuk, majd a többi hozzávalóval tálba rakjuk, és addig gyúrjuk, míg jól összeáll. Ezután két részre osztjuk, enyhén meglisztezett gyúródeszkán az egyik lapot kinyújtjuk, margarinnal kikent, lisztezett tepsibe tesszük.
A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot is beledolgozzuk. A kókuszreszeléket beleforgatjuk és egyenletesen a tésztára kenjük. A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk, és elõmelegített sütõben megsütjük.
Amíg sül, elkészítjük a mázat:
A tojások sárgáját a rummal és a porcukorral addig keverjük, míg sima és jó habos lesz. A kész süteményt forrón deszkára borítjuk, és a mázzal azonnal bekenjük. Mire kihûl, a máz is megdermed rajta.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
edes, 8:50
|
|
|
HÓFEHÉRKE SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 egész tojás
10 dkg vaj vagy 1 dl olaj
10 dkg porcukor
1 dl tej
1 mokkáskanál szalakáli
1 citrom reszelt héja.
Krém:
Fél l tej
4 halmozott evõkanál liszt
30 -35 dkg vaj, vagy Rama margarin,
25 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor.
Tetejére:
Vagdalt dióbél.
Elkészítés:
A tészta anyagait összegyúrjuk, négy részre osztjuk, vékonyra nyújtva tepsi hátán megsütjük.
A krémhez a tejbõl és lisztbõl vastag pépet fõzünk, kihûtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadagoljuk a lisztpépet, vaníliás cukrot, és azzal is jól kikeverjük. Elosszuk három részre.
Összeállítjuk a süteményt: a lapokat és a tetejét is megkenjük krémmel, majd megszórjuk darabosra vágott dióval.
Másnap rombusz alakúra szeleteljük.
edes, 8:45
|
|
|
Mirindás süti
Hozzávalók: 6 tojás, 1 dl olaj, 1 sütõpor, 6 ek. liszt, 2 ek. kakaó,6 ek cukor. Krém: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 25 dkg túró. Máz: 2 cs. vanília pudingpor, 6 dl MIRINDA kóla.
Elkészítése: A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd belekeverjük a többi hozzávalókat is, végül a keményre felvert tojásfehérjét. Vajazott, lisztezett nagy gáztepsibe megsütjük. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzádolgozzuk a jól áttört túrót. A pudingport felfõzzük a kólával, majd langyosra kihûtjük. A kihûlt tészta tetejére kenjük a túrós krémet, majd erre a langyos pudingot.
edes, 8:03
|
|
|
|
2009. mrcius 31., kedd |
|
|
0 |
|
|
Hartyáni krémes
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 sütõpor, 2 dkg kakaó, 1 dl tej, fél liter tej, 2 dkg liszt, 2 vanília, 20 dkg vaj, fél dl rum, 2 dl tejszín, 2 nagy csomag babapiskóta, tortacsoki.
Elkészítése: A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzágyúrom a porcukrot, sütõport, kakaóport, tojást, és tejet. Sütõlemezen 2 lapot sütök belõle. A tejet a két ek. liszttel sûrûre fõzöm, hozzáadom a vaníliát, majd kihûtöm. Hozzákeverem az elõzõleg habosra kavart vaja. Az egyik kakaós lapra rákenem a krém felét, és egymás mellé rakom a babapiskótákat. Meglocsolom rummal, majd a krém másik felét is rákenem, majd erre a másik kakaós lapot teszem. Hûvös helyen néhány órán át állni hagyom, majd felszeletelem, a tetejére tejszínhabrózsákat teszek
edes, 23:03
|
|
|
Puncskocka
Hozzávalók:
9 tojás, 30 dkg kristálycukor, 2 puncs, 2 csokis pudingpor, 2 epres pudingpor, 1 sütõpor, 1 ráma, 20 dkg porcukor, 3 tojássárgája, fél dl rum, 2 vaníliás pudingpor, fél liter tej, 4 ek. kristálycukor
Elkészítése: A 3 tojásfehérjét gõz fölött 10 dkg kristálycukorral felverjük. A sárgáját óvatosan belekeverjük, majd a pudingport, és egy kávéskanál sütõport. Állandó keverés mellett belekeverjük a habba. Tepsibe tesszük és azonnal elõmelegített sütõben megsütjük. Ugyanígy készítjük el a másik kétféle pudingporral is. A kisült tésztát megkenjük krémmel. 1 vajat kiverünk 20 dkg porcukorral, majd 3 tojássárgáját, és fél dl rumot keverjük bele. A két vaníliás pudingport összekeverjük a kristálycukorral, majd a fél liter tejjel. Állandó keverés mellett sûrûre fõzzük, majd hidegre kihûtjük. A vajkrémet kanalanként belekeverjük a pudingba. Ezzel kenjük meg a lapokat. A 3 tojás fehérjét felverjük gõz fölött 15 dkg porcukorral, a tésztára simítjuk, majd csokireszeléket szórunk rá.
edes, 22:58
|
|
|
Vendégváró sütemény
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 vaj, 37 dkg porcukor, 6 dl tej, 2 ek. kakaó, 2 vanília, 9 tojás, fél cs. szalakálé, fél citrom leve.
Elkészítése: 25 dkg lisztbõl, 5 dkg vajból, 5 dkg cukorból, 2 tojássárgájából, 1 ek. kakaóból, 1 dkg szalakáléból, melyet elõzõleg langyos tejben elkevertünk könnyen nyújtható tésztát készítünk. Két lapban kisütjük. 7 tojásból piskótát készítünk. 20 dkg vajat kikeverünk 20 dkg porcukorral, 2 vaníliával. Fél liter tejbõl, 1 vanília pudingporból krémet fõzünk, melyet kihûlésig keverünk, s ezután összedolgozzuk a vajjal. Az így kapott krémet megfelezzük, és megtöltjük a süteményt. Elõször egy barna tészta, krém, piskóta, krém, ismét a barna tészta, melyre rákenjük a 2 tojás fehérjébõl, 12 dkg cukorból, fél citrom levébõl gõz felet felvert kemény habot. Elsimítjuk, majd 1 ek. kakaóból, l ek. cukorból, 1 ek. vízbõl szirupot fõzünk. A hab tetején szétszórtan elhintjük, végezetül a habot beszeleteljük. Száradás után nem fog töredezni.
edes, 22:54
|
|
|
Szivárványszelet
Hozzávalók: A tésztához: 9 db tojás, 33 dkg kristálycukor, 2 csokis pudingpor, 2 vaníliás pudingpor, 2 puncs pudingpor, 3 kk. sütõpor. A töltelékhez: 2 puncs pudingpor, 2 csokis pudingpor, 6 ek. kristálycukor, 12 dl tej
Elkészítése: 3 tojásfehérjét felverünk 11 dkg kristálycukorral, belekeverjük a 3 tojássárgáját, a 2 csokis pudingporral elkevert 1 kk. sütõport. Sütõpapírral kibélelt tepsibe kisütjük. Ha kisült, rögtön levesszük róla a sütõpapírt. Én alufóliával szoktam kibélelni a tepsit. Ugyan így készül el a vaníliás és a puncsos piskóta is. Elkészítjük a pudingokat is. A puncs pudingba belekeverünk 3 ek. kristálycukrot, majd apránként kavargatva hozzáöntjük 6 dl tejet. Addig fõzzük állandó keverés mellett, amíg besûrûsödik. Egy tálcára tesszük a kakaós piskótalapot, rákenjük a még meleg puncs pudingot. Rátesszük a vaníliás lapot, csak ekkor kezdjük el a csokis pudingot készíteni. A 2 csokis pudingot összekeverjük a 3 ek. kristálycukorral, majd a 6 dl tejjel, és szintén sûrûre fõzzük. Még melegen rákenjük a sárga piskótára, majd erre kerül a puncsos piskóta. A tetejét megszórhatjuk porcukorral.
edes, 21:23
|
|
|
Lajos szelet
2 ek.kakaó 2 ek.méz 2 egész tojás 20 dkg cukor 5 dkg vaj 2 kk.szódabikarbóna
Ezeket gõz fölött 5 percig kevergetni, majd 40 dkg liszttel összegyúrni. Tepsi hátulján négy lapot sütni belõle.
2 cs. vaniliás pudingot és 2 cs. puncs pudingot fél-fél liter tejben felfõzni. 30 dkg vajat, 40 dkg cukorral habosra keverni, majd elosztani a két krémbe. A lapokat felváltva megtöltjük, tetejét kakaóporral megszórjuk.
edes, 20:50
|
|
|
Albert kekszes süti
Hozzávalók: 25 dkg Rama, 20 dkg porcukor, 2 evõkanál kakaó, 1/2 dl fekete kávé, 1/2 l tej, 2 csomag csokipuding, 2 csomag nagy, vagy 4 kis csomag Albert keksz.
A pudingot, kakaót, cukrot szárazon összekeverjük. A Ráma-t felolvasztjuk a kávés tejben, majd hozzáadjuk a cukor, a kakaó és a puding keverékét. Besûrûsödésig fõzzük. A kekszeket egyenként megkenve összeragasztjuk õket (mint a méteres süteménynél), majd a rudat kókusszal megszórt alufóliába csavarva a hûtõszekrénybe tesszük. Kb. fél nap múlva fogyasztható. Ferdén szeletelve tálaljuk.
többféle pudinggal is elkészíthetõ,így a kekszek közötti részek színesek lesznek!
edes, 20:39
|
|
|
Kekszes krémes
Hozzávalók
- 1 csomag háztartási keksz (kocka alakú) - 1,5 csomag vanília puding - 2 tojás - 7 evõkanál cukor -1 evõkanál liszt - 12 dkg margarin - 7,5 dl tej - fél csomag zselatin
Elkészítés
Egy közepes méretû tepsi alját kirakjuk keksszel, és elkészítjük a rá valón krémet.
A pudingot, a zselatint, a tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Beleöntjük a maradék tejbe és sûrûre fõzzük. Közben a tojások fehérjébõl kemény habot verünk, és a tej felforrásakor belekeverjük, majd beledaraboljuk a margarint is.
Óvatosan a kekszre kanalazzuk. Fontos, hogy ne borítsuk rá a masszát, hanem kis adagokban merítsük rá. A tetejére szintén keksz kerül. Helyezzük a hûtõbe. Másnapra megpuhul és kényelmesen lehet szeletelni.
edes, 20:22
|
|
|
Sport szelet
Hozzávalók : 50 dkg darált keksz, 4 evõkanál kakaópor, 25 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tej, rum vagy rumaroma
A darál kekszet a kakaóporral összekeverjük.
Ezután egy edényben a margarint, a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a vaj és a cukor elolvadjon.
Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre és hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát. Jól összekeverjük a masszát és egy tepsibe vagy jénaiba nyomkodjuk. Én egy 23*24 cm-es formát alakítottam ki belõle.
Nem kell sem sütõpapír, se más alája, simán kijön. Betenni a hûtõbe, míg a csokimáz elkészül. Gõz felett 2 tábla tortabevonót 2 ek. étolajjal felolvasztani, rákenni, hûtõbe rakni és forró vízbe mártott késsel szeletelni.
Megjegyzés : Én csak 1 tábla csokoládét használtam hozzá, mert nem akartam, hogy vastag legyen rajta a csokimáz. Nekem egy kissé leragadt pedig teflonos tepsiben készítettem. Késsel alávágtam, így azért szépen feljött. Aki fél a leragadástól annak azt ajánlom, hogy folpack fóliára nyomkodja rá a masszát.
Nagyon finom és egyszerû recept!
edes, 20:09
|
|
|
Boleró szelet
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 4 db tojás, 1 dl tej, 1 dl olaj, 1/2 sütõpor.
A porcukrot és a tojást habosra kavarjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Megsütjük.
A krémhez: 1 pohár /450gr/ tejföl, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag fõzés nélküli vanília puding. Ezeket kikeverjük.
Végül: 7 dl vízben felfõzünk 2 csomag vanília pudingot 20 dkg porcukorral. Ha megfõtt a tûzrõl levéve langyosra hûtjük majd hozzáadjuk az 1 csomag boleró italport. Ezt a tejfölös tészta tetejére öntjük. 1 óra múlva szeletelhetõ.
edes, 9:55
|
|
|
Boci szelet
Hozzávalók: - 11 evõkanál kristálycukor, - 11 evõkanál étolaj, - 15 evõkanál tej, - 15 evõkanál liszt, - 2 evõkanál kakaópor, - 4 tojás, - 1 csomag sütõpor.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat. A legvégén a habbá vert tojásfehérjét. Zsírozott, lisztezett közepes nagyságú tepsibe tesszük.
Fél kg túrót elkeverünk 4 evõkanál grízzel, egy egész tojással 20 dkg kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Kiskanállal gombócokban a tepsiben lévõ tésztára rakjuk. Ami természetesen belesüllyed, és sütés után − ha kihûlt − felvágva tarka lesz, mint a boci.
Nagyon guszta és finom!
edes, 9:51
|
|
|
Gesztenyés kocka
Hozzávalók: A tésztához: 6 tojás, 6 evõkanál porcukor, 1 dl étolaj, 6 evõkanál liszt, fél csomag sütõpor, 2 evõkanál kakaó.
Krém: 2 csomag gesztenyemassza, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 cs. vanília puding, 3 dl tej, rumaroma.
Tetejére: 2 cs tejszínhabpor, 2 teás kanál zselatin, kakaópor.
A tojás sárgáját 6 evõkanál porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az étolajat, a lisztet, a fél csomag sütõport, a kakaót és a 6 tojás felvert habját. A tésztát közepes tepsiben sütjük.
A krémhez a cukrot a margarinnal a rumaromával és végül a gesztenye masszával jól kikeverjük! A vanília pudingot a 3 dl tejben megfõzzük és ha kihûlt hozzákeverjük a gesztenye krémhez. A krémet a kihûlt tésztára kenjük.
Tetejére a tejszínhabport a zselatinnal elkészítjük és a gesztenye krém tetejére rákenjük. Megszórjuk kakaó porral , vagy gesztenye darával!
Könnyû elkészíteni, és nagyon finom! Jó étvágyat hozzá!
edes, 9:48
|
|
|
Raffaelló golyócskák
Hozzávalók:
½ liter tej, 7 evõkanál liszt, Cukor ízlés szerint, 1 db/ 250 g margarin, 3 zacskó, azaz 300 g kókuszõrlemény, 2 zacskó vaníliás cukor.
A tejben megfõzzük a lisztet. Hûlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, margarint és a 2.5 zacskó, azaz 250 g kókuszõrleményt, végül az összes vaníliás cukrot. Ezeket összegyúrjuk és golyócskákat formálunk. A közepébe ízlés és tetszés szerint mandula, mogyoró vagy dió kerülhet. A fennmaradó kókuszõrleményben megforgatva tálaljuk.
Olcsó és gyors sütemény bármely alkalomra! Fogyasszátok egészséggel!
edes, 9:44
|
|
|
Kinder Paradiso
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítõ, 15 dkg cukor, reszelt citromhéj v. 1 fiola citrom aroma, 1 csipet só, 10 dkg vaj, 1/2 csomag sütõpor.
Krémhez: 2,5 dl tej, 2 dl tejszín, 6 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só, 3 dkg liszt, reszelt citromhéj, néhány csepp rumaroma vagy 2 ek. rum, 2 lap zselatin.
A tojások sárgájával habosra keverem a cukrot, hozzáadom a puha vajat, majd lassan az összes többi anyagot. A végén óvatosan belekeverem a tojások keményre vert habját. Lassan kell csinálni, mert a massza elég kemény. (esetlegesen 1-2 ek. hideg tejjel lehet "higítani", hogy ne legyen túl kemény, de nem szabad sokat önteni). Nekem nem kellett tej, mert pár kanál habot erõteljes mozdulatokkal belekevertem, így felhígult annyira a massza, hogy óvatosan bele tudtam keverni a habot. Kivajazott, liszttel megszórt tepsibe teszem és 170 fokos sütõben 35-40 percig sütöm.
A krémhez 2 dl tejet felforralok, összekverem a cukrot és a lisztet a maradék tejben és a forró tejhez adom. Állandó keverés mellett 1-2 perc alatt kemény krémet fõzök belõle. Folpackkal letakarom és hagyom kihûlni. Hozzákeverek minden anyagot. A lapzselatint 5 percig hideg vízben áztatom, majd óvatosan kicsavarom és a krémbe keverem. (Én elõször használtam lapzselatint, de azt hiszem ezentúl ennél maradok.) A legvégén a keményre vert tejszínhabot is hozzákeverem. A kihûlt tésztánkat ketté vágjuk és megtöltjük. Kb. 1 órára hidegre tesszük, hogy a krém megdermedjen, utána porcukorral megszórva tálaljuk.
edes, 9:41
|
|
|
|
2009. mrcius 30., htf |
|
|
0 |
|
|
Tejes kinder szelet
Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg cukor, 5 dkg margarin, 2 evõkanál kakaópor, 2 evõkanál méz, 2 tojás, 45 dkg liszt, kávéskanál szódabikarbóna.
A krémhez: 7 dl tej, 1 evõkanál liszt, 3 cs. tejszín ízû pudingpor, 1 kis pohár tejföl, 20 dkg ráma margarin, 25 dkg porcukor.
A cukrot, a margarint, a kakaóport, a tojást, és a mézet gõz felett sûrûre fõzzük, ha langyosra hûl, akkor tesszük bele a lisztet és a szódaport. Három lapot sütünk belõle. A krémhez a tejet, a lisztet, és a pudingport megfõzzük, és forrón belekeverjük a tejfölt. A margarint a porcukorral kikeverjük, és ha a puding kihûlt,összekeverjük. A lapokat megtöltjük,és a tetejére tortabevonó csokit teszünk.
edes, 20:36
|
|
|
Francia karamell krémes
Hozzávalók: Tészta: 6 tojás, 6 kanál kristálycukor, 1 kanál kakaó, 5 kanál rétesliszt, 1 sütõpor, 1/2 dl olaj.
A tojás fehérjét és a cukrot felverjük kemény habbá, hozzáadjuk az olajat és a tojás sárgáját, majd lassan hozzákeverjük a lisztet, sütõport és a kakaót. Kivajazott tepsibe öntjük és szépen elsimítjuk. Krém 1: 1 l tej, 3 cs vaníliás krémpor, 130 g cukor, 1 vaníliás cukor, 2 kanál kakaó, 7 tojás fehérje.
Feltesszük forralni a fele tejet, bele tesszük a vaníliás cukrot. A másik felébe feloldjuk a kristálycukrot és a vaníliás krémport, sûrû krémet fõzünk belõle. A felvert 7 tojás fehérjét óvatosan belekeverjük a masszába. Ha ez megvan, a krémet ketté osztjuk, majd bele tesszük a 2 kanál kakaót.
Krém 2: 4 kanál kristálycukor, 3 dl tej, 2 csomag tejszínhabpor.
A kristálycukorból karamellt csinálunk, felöntjük a tejjel, amikor kihûlt, belekeverjük a tejszínhabport és turmixgéppel jól kikeverjük. A kakaós tésztára rákenjük a vaníliás pudingot, majd erre a kakaós pudingot, a tetejére pedig a karamelles tejszínhab kerül. Végül a tetejét megszórjuk reszelt csokival.
edes, 20:33
|
|
|
|
| |