2011. április 19., kedd |
|
 |
1 |
|
|
Nápolyis tekercsek
1.krĂ©m: felfõzĂĽnk 0,5 l tejet(Ă©n most 6 dl-t tettem bele) 20 dkg cukorral, hozzáadunk 25 dkg darált kekszet, 20 dkg darált diĂłt, 2 ek kakaĂłt, ĂzesĂtjĂĽk kevĂ©s rumeszenciával, egy csipet õrölt fahĂ©jjal, Ă©s mĂ©g jĂł melegen rákenjĂĽk a nápolyi lapok sima felĂ©re. 2. krĂ©m: 25 dkg Rama margarint habosra keverĂĽnk 20 dkg porcukorral, hozzáadunk 5 dkg kĂłkuszreszelĂ©ket Ă©s 1-2 vanĂliát. Ezt a krĂ©met rákenjĂĽk a diĂłs krĂ©mre, majd jĂł szorosan feltekerjĂĽk. Sokáig elállĂł, mutatĂłs Ă©dessĂ©g.
kisebb mĂ©retĂ» lapokbĂłl tĂz tekercs lesz...
edes, 11:46
|
|
|
|
2011. április 18., hétfő |
|
 |
0 |
|
|
Tiramisu golyĂłk
hozzávalók 4 fõre
* 35 dkg darált háztartási keksz * 25 dkg mascarpone * 3-4 ek erõs feketekávĂ© * 3-4 ek porcukor * 2 csomag vanĂliás cukor * 3-4 ek keserĂ» kakaĂłpor * 1 ek konyak (ez el is maradhat)
elkĂ©szĂtĂ©s: - A krĂ©msajtot a darált keksszel, a porcukorral, a vanĂliás cukorral, a kávĂ©val Ă©s a konyakkal összedolgozzuk. - KĂ©zzel gombĂłcokat formálunk belõle Ă©s kakaĂłporban megforgatjuk. - 1-2 Ăłrára hĂ»tõbe tesszĂĽk.
edes, 11:14
|
|
|
Ropogós szelet nutellával:
Hozzávalók:
Az alsó réteghez: 10 dkg natúr puffasztott rizs 5 dkg kakaós puffasztott gabonapehely (a natúr és a kakaós aránya tetszés szerint változtatható) 30 dkg mályvacukor (pillecukor) 10 dkg vaj 20 dkg nutella
A csokoládés réteghez: 20 dkg nutella 25 dkg étcsokoládé 1 evõkanál olaj
A puffasztott rizst egy nagyobb tálban összekeverjĂĽk a kakaĂłs puffasztott gabonapehellyel. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a mályvacukrot, amit aztán lassĂş tĂ»zön addig kevergetĂĽnk vele, amĂg az teljesen fel nem olvad benne. Ekkor hozzáadjuk a nutellát. JĂłl összekeverjĂĽk. Egy ragacsos, enyv szerĂ» krĂ©met kapunk, amit aztán összekeverĂĽnk a puffasztott gabonapelyhekkel. A keverĂ©ket egy háztartási fĂłliával, vagy sĂĽtõpapĂrral kibĂ©lelt 25x25 centis formába jĂłl belenyomkodjuk. Ha laposabb szeleteket szeretnĂ©nk, akkor tegyĂĽk nagyobb edĂ©nybe, vagy kĂ©szĂtsĂĽnk nyugodtan fĂ©l adagot. Ebbõl az anyaghányadbĂłl ugyanis tekintĂ©lyes mennyisĂ©gĂ» ropogtatni valĂłhoz jutunk. :) ElkĂ©szĂtjĂĽk a csokoládĂ©s rĂ©teget, amihez a csokoládĂ©t vĂzgõz felett felolvasztjuk. HozzákeverjĂĽk a nutellát Ă©s az olajat. RásimĂtjuk a sĂĽtemĂ©ny tetejĂ©re, majd hĂ»tõbe tesszĂĽk, amĂg a teteje meg nem dermed. Nem muszáj hĂ»tõben tartani, elĂ©g, ha hĂ»vös helyre tesszĂĽk . TetszĂ©s szerinti szeleteket vágunk belõle.
edes, 11:12
|
|
|
|
2010. szeptember 17., péntek |
|
 |
0 |
|
|

Banános-csokis sütemény
Hozzávalók egy 18×24 cm-es sütõformához:
12,5 dkg vaj 12 dkg cukor 2 db banán villával szétnyomkodva 2 db tojás 18 dkg liszt 0,5 tk sütõpor 9 dkg étcsokoládé
A csokimázhoz:
8 dkg étcsokoládé 1 kk olaj
A sĂĽtõformát kivajazzuk Ă©s elõmelegĂtjĂĽk a sĂĽtõt 180 fokra. A banánokat villával szĂ©tnyomkodjuk, az Ă©tcsokit aprĂłra vágjuk vagy lereszeljĂĽk. A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjĂĽk a cukrot, a tojásokat, a szĂ©tnyomkodott banánokat Ă©s jĂłl összekeverjĂĽk. VĂ©gĂĽl hozzáadjuk a lisztet, a sĂĽtõport Ă©s az aprĂłra vágott vagy reszelt csokoládĂ©t, jĂłl elkeverjĂĽk, a sĂĽtõformába kanalazzuk, egyenletesen eloszlatjuk Ă©s 20 perc alatt kĂ©szre sĂĽtjĂĽk. HĂ»lni hagyjuk, majd ha már kihĂ»lt, elkĂ©szĂtjĂĽk a csokimázat. Kis lábasban alacsony hõmĂ©rsĂ©kleten olvasztani kezdjĂĽk a csokoládĂ©t, kevergetve, nehogy leĂ©gjen, majd ha megolvadt, hozzáadunk 1 kk olajat, jĂłl elkeverjĂĽk Ă©s a fĂ©nyes csokimázzal lekenjĂĽk a sĂĽtemĂ©ny tetejĂ©t, megvárjuk mĂg megdermed Ă©s kĂ©sz a hĂ©tvĂ©gi sĂĽtemĂ©ny!
edes, 13:54
|
|
|
 Böske szelet
HozzávalĂłk: A tĂ©sztához: 5 tojás 10 ek vĂz 35 dkg cukor 25 dkg liszt 10 dkg darált diĂł 1 cs sĂĽtõpor
A krĂ©mhez: 3 ek liszt 2 dl tej 20 dkg vaj 15 dkg darált diĂł 1 cs. vanĂliás cukor 0,5 dl rum
1. 180 fokra melegĂtjĂĽk a sĂĽtõt Ă©s kivajazunk-lisztezĂĽnk egy nagyobb tepsit. A tojásokat kettĂ©választjuk, a fehĂ©rjĂ©bõl kemĂ©ny habot verĂĽnk. 2. A tojások sárgáját a vĂzzel Ă©s a cukorral habosra keverjĂĽk, majd a többi hozzávalĂłt is hozáadjuk Ă©s 180 fokon kb 20 perc alatt kisĂĽtjĂĽk. 3. A krĂ©mhez a tejbõl Ă©s lisztbõl sĂ»rĂ» krĂ©met fõzĂĽnk, majd ha kihĂ»lt, hozzáadjuk az összes többi hozzávalĂłt is. A kihĂ»lt tĂ©szta tetejĂ©re kenjĂĽk Ă©s csokimázzal vonjuk be.
edes, 13:47
|
|
|
|
2010. szeptember 14., kedd |
|
 |
0 |
|
|

Fischerová
5 tojássárgáját 25 dkg porcukorral habosra keverjĂĽk.Hozzáadunk 25 dkg vajat, 5 dkg mazsolát rumban megáztatva, 13 dkg õrölt diĂłt, kiskanál fahĂ©jat, 4 evõkanál grĂzes lisztet Ă©s legvĂ©gĂĽl könnyedĂ©n az 5 tojás habját. Kikent tepsiben közepes lángon sĂĽtjĂĽk. GlazĂşr: 3 evõkanál erõs feketekávĂ©, 10 dkg porcukor. 1 evõkanál kakaĂł. Gõz fölött sĂ»rĂ»re fõzzĂĽk. Amikor levettĂĽk a tĂ»zrõl hozzáadunk 5 dkg vajat, A sĂĽtire öntjĂĽk. JĂł Ă©tvágyat!
edes, 23:52
|
|
|
DiĂłs-vanĂliás szelet TĂ©szta: 3 tojás 10 dkg list 10 dkg cukor 10 dkg darált diĂł (inkább durva, mint finom) csipet fahĂ©j 1 dl tej 1 dl olaj fĂ©l csomag sĂĽtõpor
KrĂ©m: 2,5 dl tej vanĂliás puding 3 ek. cukor vanĂliáscukor 20 dkg vaj 3 tojás sárgája 15 dkg porcukor
Tojáshab: 3 tojás fehérje 12 dkg cukor reszelt csoki (elhagyható)
1. A tojásokat kettĂ© választottam. A sárgájábĂłl, tejbõl, olajbĂłl Ă©s a liszt felĂ©bõl egy pĂ©pet kĂ©szĂtettem. 2. A maradĂ©k lisztet, diĂłt, fahĂ©jat, sĂĽtõport összekvertem Ă©s a tojásos pĂ©phez adtam. 3. A tojások fehĂ©rjĂ©t a cukorral kemĂ©ny habbá vertem Ă©s Ăłvatosan összekevertem a többi eleggyel.SĂĽtõpapĂrral bĂ©lelt tepsibe öntöttem, majd 160 fokon 35-40 percig sĂĽtöttem.
4. Megfõztem a krémet: tejbõl, pudingporból és a cukorból. Közben a vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra kevertem. Miután kihült a puding, hozzá kevertem. 5. A tojások fehérjét felvertem, közben apránként hozzá adagoltam a 12 dkg cukrot.
A kihûlt tésztára rákentem a vajjal kikevert pudingos krémet, a tetejére tettem a habot. Csokireszelékkel szórtam meg.
edes, 23:38
|
|
|
|
2010. szeptember 9., csütörtök |
|
 |
0 |
|
|
Annyira guszta ez a süti amit találtam neten, hogy gondoltam megosztom veletek :-)

Túrós szilvás kocka
Hozzávalók: Tésztához:
* 70 dkg liszt * 25 dkg zsĂr * 1 tojás * 1 dl tej * 1 teáskanál cukor * 2,5 dkg Ă©lesztõ * kenĂ©shez: 1 tojássárga
Töltelékhez:
* 1 kg tehĂ©ntĂşrĂł * 1 kg kĂ©kszilva * 3 tojás * 2 evõkanál bĂşzadara (grĂz) + szĂłráshoz * 20 dkg cukor * 1 citrom reszelt hĂ©ja * vanĂliaaroma v. vanĂliás cukor * fahĂ©j
ElkĂ©szĂtĂ©se:
* A szilvát megmossuk, kimagozzuk, fĂ©lbevágjuk. * ElkĂ©szĂtjĂĽk a töltelĂ©ket: a tĂşrĂłt minden hozzávalĂłval (fahĂ©j kivĂ©telĂ©vel) krĂ©mesre keverjĂĽk. * A tĂ©sztához az Ă©lesztõt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalĂłval tĂ©sztává gyĂşrjuk. Ha tĂşl száraz lenne, tejjel lágyĂthatjuk. KĂ©t rĂ©szre osztjuk, egyenkĂ©nt közepes tepsi mĂ©retĂ»re nyĂşjtjuk. * Az egyik lapot a tepsibe helyezzĂĽk, kevĂ©s bĂşzadarával szĂłrjuk meg. Ráhalmozzuk a tĂşrĂłs töltelĂ©ket, ismĂ©t megszĂłrjuk bĂşzadarával, majd a fĂ©lbevágott szilvákkal kirakjuk.

* Befedjük a másik tésztalappal, villával megszúrkáljuk, majd lekenjük vizezett tojássárgával. * 180 fokon 40-50 percig sütjük, amig a teteje megpirul. * Kockákra vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.
A tésztája nagyon omlós, a töltelék lágy, rég ettem ilyen finom süteményt. Nagyon kiadós!
edes, 9:19
|
|
|
|
2010. augusztus 27., péntek |
|
 |
0 |
|
|

Kinder Bueno
HozzávalĂłk: a tĂ©sztához: 7 tojás fehĂ©rje, 7 evõkanál kristálycukor, 2,5 evõkanál liszt, 2,5 evõkanál zsemlemorzsa, 1/2 csomag sĂĽtõpor, 12 dkg diĂł durvára vágva; a krĂ©mhez: 1 liter tej, 7 tojássárgája, 2 csomag vanĂliás pudingpor, 20 dkg kristálycukor, 2 evõkanál keserĂ» kakaĂłpor, 25 dkg sĂĽtõmargarin; 20 dkg babapiskĂłta, kb. 3 dl tej, 25 dkg mogyorĂłkrĂ©m; a tetejĂ©re: 5 dl habtejszĂn, ár csipet kakaĂłpor
ElkĂ©szĂtĂ©s: Egy 36Ă—31 cm-es tepsit kikenĂĽnk olajjal Ă©s belisztezzĂĽk. A sĂĽtõt 180 fokra elõmelegĂtjĂĽk. A 7 tojásfehĂ©rjĂ©t a 7 kanál cukorral kemĂ©ny habbá verjĂĽk, Ăłvatosan hozzákeverjĂĽk a zsemlemorzsás, sĂĽtõporos-lisztes keverĂ©ket, vĂ©gĂĽl a durvára vágott diĂłt. BelesimĂtjuk a tepsibe, Ă©s szĂ©p világosbarnára sĂĽtjĂĽk, majd mĂ©g melegen rákenjĂĽk a mogyorĂłkrĂ©met.
A krĂ©mhez a tejet felfõzĂĽnk a cukorral, a 7 tojássárgájával Ă©s 2 csomag vanĂliapudinggal. Ha kihĂ»lt, hozzákeverjĂĽk a margarint. A krĂ©m felĂ©t rákenjĂĽk a mogyorĂłkrĂ©mes lapra, a másik felĂ©be belekeverĂĽnk 2 evõkanál keserĂ» kakaĂłport. A vanĂliás krĂ©mre tejben kicsit megáztatott babapiskĂłtákat rakunk, erre jön rá a kakaĂłs krĂ©m. A tetejĂ©re kenjĂĽk a felvert 5 dl tejszĂnhabot, Ă©s megszĂłrjuk pár csipet kakaĂłporral. Legalább 1 Ăłrára hĂ»tõbe tesszĂĽk.
edes, 22:07
|
|
|

Emeletes boldogság
HozzávalĂłk: a tĂ©sztához: 50 dkg liszt, 15 dkg sĂĽtõmargarin, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 4 evõkanál mĂ©z, 1 csomag sĂĽtõpor, kevĂ©s tej, a krĂ©mhez: 7 dl tej, 2 csomag vanĂliás pudingpor, 2 evõkanál liszt, 25 dkg sĂĽtõmargarin, 20 dkg porcukor; a töltelĂ©khez: 5 cl rum, 1 csomag zselĂ©s cukorka, 20 dkg aszalt sárgabarack, 2 evõkanál kakaĂł, fĂ©l doboz babapiskĂłta; a csokimázhoz: 10 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 1 evõkanál kakaĂł, 1 evõkanál tej, 1 evõkanál liszt
ElkĂ©szĂtĂ©s: A tĂ©szta hozzávalĂłit összekeverjĂĽk Ă©s három lapot sĂĽtĂĽnk belõle. A krĂ©mhez a tejet a vanĂliás pudinggal Ă©s a liszttel sĂ»rĂ»re fõzzĂĽk, ha kihĂ»lt, hozzáadjuk a margarint Ă©s a porcukrot. A kikavart krĂ©met kĂ©t rĂ©szre osztjuk, az egyik felĂ©be zselĂ©s cukrot, aszalt barackot aprĂtunk Ă©s rumot teszĂĽnk, a másik felĂ©be kakaĂłpor kerĂĽl. Az egyik lapot megkenjĂĽk a krĂ©mmel, rárakjuk a rumba áztatott babapiskĂłtát, Ăşjra krĂ©met kenĂĽnk rá, erre kerĂĽl a második lap, erre tesszĂĽk a zselĂ©s cukros, aszalt gyĂĽmölcsös krĂ©met, majd a harmadik lapot. A tetejĂ©re csokimázat teszĂĽnk, amihez a porcukrot, a vajat, a kakaĂłt, a tejet Ă©s a lisztet gõz fölött keverjĂĽk ki (vagy kĂ©szen kaphatĂł tortabevonĂłt is használhatunk).
edes, 22:05
|
|
|
|
2010. augusztus 25., szerda |
|
 |
0 |
|
|

Banános süti
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 4 tojás, 4 banán, 30 dkg liszt, 1 csomag vanĂliás cukor, 1 csomag sĂĽtõpor.
ElkĂ©szĂtĂ©se:
A szobahõmĂ©rsĂ©kletĂ» margarint habosra keverjĂĽk a cukorral, majd egyenkĂ©nt hozzáadjuk a tojásokat. A banánt pĂ©pesre turmixoljuk, vagy csak villával összenyomkodjuk Ă©s a margarinos keverĂ©khez adjuk. A lisztet összekeverjĂĽk a sĂĽtõporral Ă©s a vanĂliás cukorral, majd a nedves anyagok keverĂ©kĂ©be forgatjuk. JĂł alaposan kikeverjĂĽk Ă©s egy sĂĽtõpapĂrral kibĂ©lelt tepsibe simĂtjuk. 220 fokon 30-40 perc alatt aranybarnára sĂĽtjĂĽk.
Tetejét porcukorral szórjuk meg és kockákra vágva tálaljuk.
JĂł, intenzĂv banán illata lesz, egy pohár hideg tej vagy forrĂł tea mellĂ© ideális vasárnap dĂ©lutáni csemege.
edes, 22:14
|
|
|

Hamis krémes
Hozzávalók:
2 csomag nĂ©gyzet alakĂş háztartási keksz. 4 vanĂliás pudingpor, 5 tojás, 15 dkg cukor, 1,5 l tej, 1 csomag vanĂliáscukor, 25 dkg porcukor.
ElkĂ©szĂtĂ©s:
Keksz felĂ©t szorosan tepsibe rakjuk.VanĂliás pudingot,tojások sárgáját,15 dkg cukrot,vanĂliáscukrot kevĂ©s tejjel simára keverjĂĽk,majd hozzáadjuk a többi tejet is,Ă©s sĂ»rĂ»re fõzzĂĽk.FĂłrrĂłn a kekszre öntjĂĽk,Ă©s befedjĂĽk a másik csomag keksszel.
Tetejére:
5 tojás fehĂ©rjĂ©bõl a 25 dkg porcukorral gõz fölött kemĂ©ny habot verĂĽnk,Ă©s a kekszre simĂtjuk.
DĂszĂteni csokireszelĂ©kkel,vagy szĂnes cukorkákkal lehet.
edes, 22:02
|
|
|

CsĂkos tallĂ©r
Hozzávalók: (4 fõre)
50 dkg liszt 20 dkg vaj 20 dkg porcukor 2 tojás 1 csomag vanĂliás cukor 1 csomag sĂĽtõpor 2 evõkanál kakaĂłpor csipet sĂł
ElkĂ©szĂtĂ©se:
A hozzávalĂłkat a kakaĂł kivĂ©telĂ©vel összegyĂşrjuk, kĂ©t cipĂłt formálunk. Az egyikbe mĂ©g gyĂşrunk kakaĂłport, a másikba vanĂliás cukrot. MindkĂ©t cipĂłt egyforma nagyságĂşra nyĂşjtjuk, utána egymásra fektetve szorosan feltekerjĂĽk. HĂ»tõbe tesszĂĽk nagyjábĂłl másfĂ©l Ăłrára, majd amikor már megkemĂ©nyedett a tĂ©szta, vĂ©kony szeletekre vágjuk. Vajazott tepsibe rakjuk, elõmelegĂtett sĂĽtõben 190°C-on 20 perc alatt megsĂĽtjĂĽk.
edes, 21:58
|
|
|

VanĂliás-kakaĂłs rizsfelfĂşjt
Hozzávalók:
18 dkg rizs 7 dl tej 6 dkg vaj 8 dkg kristálycukor 2 dkg kakaĂłpor 6 db tojás 1 ostyalap 1 csipetnyi sĂł, 1 evõkanál vanĂliás cukor, + 1 kávĂ©skanál 1 citrom reszelt hĂ©ja 1 evõkanál porcukor
Tepsi kikenéséhez:
vaj, zsemlemorzsa
ElkĂ©szĂtĂ©se:
A rizst fĂ©l liter vĂzben felforraljuk, kb. 3 percig fõzzĂĽk, leszĂ»rjĂĽk, leöblĂtjĂĽk, Ă©s lecsepegtetjĂĽk.
A tejet a vajjal, 1 csipetnyi sĂłval, 1 evõkanál vanĂliás cukorral Ă©s a reszelt citromhĂ©jjal felforraljuk. Eztán hozzáadjuk a rizst Ă©s kislángon, kb. fĂ©l Ăłra alatt puhára fõzzĂĽk.
4 tojást szĂ©tválasztunk. A tojássárgájákat 1 kávĂ©skanál vanĂliás cukorral krĂ©mesre keverjĂĽk, Ă©s hozzáadjuk a rizshez. A tojásfehĂ©rjĂ©bõl Ă©s a cukorbĂłl habot verĂĽnk. A rizs masszát kettĂ© osztjuk. Egyik felĂ©hez hozzákeverjĂĽk a kakaĂłport, Ă©s mind a 2 felĂ©be belekeverjĂĽk a tojáshab felĂ©t.
30 x 22 cm-es tepsit kivajazunk, Ă©s zsemlemorzsával meghintĂĽnk. BelesimĂtjuk a kakaĂłs masszát, lefedjĂĽk az ostyalappal. Majd ráterĂtjĂĽk a maradĂ©k rizs masszát. ElõmelegĂtett sĂĽtõben 180 fokon 35 percig sĂĽtjĂĽk. Közben a maradĂ©k 2 tojást szĂ©tválasztjuk A tojásfehĂ©rjĂ©ket 2 dkg kristálycukorral habbá verĂĽnk. A sĂĽtõbõl kivett felfĂşjtra rásimĂtjuk a habot, megszĂłrjuk az 1 evõkanál porcukorral, visszatesszĂĽk a sĂĽtõbe, Ă©s 15 perc alatt világos barna szĂnĂ»re sĂĽtjĂĽk.
TejszĂnhabbal tálaljuk.
edes, 21:54
|
|
|

EgyszerĂ» kĂłkuszos sĂĽti
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg kókuszreszelék, 2 tojás, 1 nagy pohár tejföl, 1 sütõpor, 1 vaniliás cukor.
ElkĂ©szĂtĂ©se:
A hozzávalĂłkat egy tálban fakanállal összekeverjĂĽk, kivajazott vagy sĂĽtõpapĂrral bĂ©lelt tepsibe öntjĂĽk. ElõmelegĂtett sĂĽtõben megsĂĽtjĂĽk. TetejĂ©re 10 dkg-os tortabevonĂłt olvasztunk, egyenletesen elkenjĂĽk rajta. Nagyon finom, Ă©s gyorsan elkĂ©szĂĽl.
edes, 21:51
|
|
|

Gyümölcskocka-sütés nélkül
Hozzávalók: (12 szelethez)
1 kg háztartási keksz (aprĂł kocka alakĂş) 2 nagy pohár tejföl + 1 kicsi pohár 3 csomag vanĂliás cukor 1 db citrom reszelt hĂ©ja idĂ©ny gyĂĽmölcs (málna, eper, sárgadinnye stb.) a gyĂĽmölcshöz illõ gyĂĽmölcskocsonya
ElkĂ©szĂtĂ©se:
A 3 pohár tejfölt összekeverjĂĽk a vanĂliás cukorral, Ă©s a reszelt citromhĂ©jjal. Gondolatban nĂ©gy rĂ©szre osztjuk, mert ezzel kenjĂĽk meg a nĂ©gy sor keksz közti rĂ©szeket, Ă©s az utolsĂł kekszsor tetejĂ©t. Egy hagyományos tepsit kibĂ©lelĂĽnk folpack fĂłliával, Ă©s kirakjuk a kocka keksszel, rákerĂĽl a tejföl, keksz, tejföl keksz…. Az utolsĂł sor kekszet lekenjĂĽk a tejfölös krĂ©mmel, Ă©s minden kockára egy gyĂĽmölcsöt teszĂĽnk ElkĂ©szĂtjĂĽk a gyĂĽmölcskocsonyát Ă©s az egĂ©sz tepsit bevonjuk vele. Egy Ă©jszakára hĂ»tõbe tesszĂĽk, majd szĂ©pen felkockázva tálaljuk. Itt a felhasznált gyĂĽmölcs málna.
edes, 21:42
|
|
|
|
2010. augusztus 18., szerda |
|
 |
0 |
|
|

Részeges szelet
Tészta:
6 tojássárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 7 evõkanál réteslisztet, fél csomag sütõport, 1 kávéskanál ecetet, 2kanál fehérbort /vagy vizet,3 dkg kakaóport. Hozzáadjuk még a tojások felvert habját. Kisütjük, mint a piskótát.
Krém:
6 tojássárgájábĂłl, 3 evõkanál lisztbõl, 3dl tejbõl sĂ»rĂ» krĂ©met fõzĂĽnk. 1 ráma margarint 15 dkg porcukorral, 1 csomag vanĂliás cukorral kikavarunk habosra. Ha kihĂ»lt a massza, a margarinnal összevegyĂtjĂĽk Ă©s a barna piskĂłta tetejĂ©re kenjĂĽk. Utána a 6 tojásfehĂ©rjĂ©t 30dkg cukorral, 1 vanĂliás cukorral gõz fölött kemĂ©ny habbá verjĂĽk. Ezt rákenjĂĽk a sárga krĂ©m tetejĂ©re, ezután csokoládĂ©reszelĂ©kkel leszĂłrjuk!
Jó étvágyat hozzá!
edes, 9:31
|
|
|

Trópus szelet (egyszerû és olcsó)
Hozzávalók: (kb. 3személyre)
fél csomag háztartási keksz 1 csésze kávé (ha gyerek is eszik belõle, márpedig miért ne enne, akkor koffeinmentes kávé!)+cukor 1 csomag kókuszreszelék 2-3 kanál cukor 3dl tej 2-3 kanál liszt narancsszörp 1 csomag tortazselé
ElkĂ©szĂtĂ©s: A kekszeket belemártjuk a kávĂ©ba Ă©s egy tálcára sorban kirakjuk õket. A tejet felforraljuk a kĂłkuszreszelĂ©kkel Ă©s a cukorral, majd a liszttel besĂ»rĂtjĂĽk. Hagyjuk kihĂ»lni. Ha kihĂ»lt, rákenjĂĽnk a kekszekre. A szörppel ĂzesĂtett zselĂ©t rásimĂtjuk a krĂ©m tetejĂ©re!
A szeletek akkorák lesznek, mint a keksz!
Lehûtjük és jó étvággyal fogyasztjuk!
edes, 9:25
|
|
|
|
2010. július 24., szombat |
|
 |
0 |
|
|

GyĂĽmölcsös tĂşrĂłkocka sĂĽtĂ©s nĂ©lkĂĽl ElkĂ©szĂtĂ©si idõ: 30 perc HozzávalĂłk: 25 dkg tĂşrĂł,2 dl tej,2 dl tejszĂn,1 csomag vanĂliás cukor,10 dkg cukor,10 dkg vaj,3 teáskanál zselatin,3 kivi,40 dkg magozott meggybefõtt,20 dkg babapiskĂłta,tejszĂnhab Ă©s gyĂĽmölcs a dĂszĂtĂ©shez
ElkĂ©szĂtĂ©s: A tĂşrĂłt alaposan kikeverjĂĽk 1 dl tejjel meg a vanĂliás cukorral.A langyos vajat a cukorral ugyancsak kikeverjĂĽk,majd a tĂşrĂłt a cukros vajjal Ă©s a felvert tejszĂnnel Ăłvatosan összedolgozzuk.A maradĂ©k tejben felfõzzĂĽk a zselatint,vigyázva,hogy ne forrjon fel.Amikor langyosra hĂ»lt hozzákeverjĂĽk a tĂşrĂłkrĂ©mhez.Az Ă©dessĂ©g hozzávalĂłit szögletes formába rĂ©tegesen lerakjuk.Elõször egy rĂ©teg tĂşrĂłkrĂ©met simĂtunk formába,rá egy sor lecsepegtetett meggybefõttet teszĂĽnk.IsmĂ©t krĂ©m következik amit meghámozott,vĂ©konyra szeletelt kivivel rakunk ki.Az utĂłlsĂł sor tĂşrĂłkrĂ©m legyen.BabapiskĂłtával beborĂtjuk a tetejĂ©t azután hĂ»tõszekrĂ©nybe dermesztjĂĽk.Egy Ăłra mĂşlva kivesszĂĽk Ă©s Ăłvatosan tálra borĂtjuk.TejszĂnhabbal Ă©s gyĂĽmölccsel dĂszĂtjĂĽk.
edes, 14:11
|
|
|
|
2010. július 23., péntek |
|
 |
0 |
|
|

Citromos kocka cukorkákkal ElkĂ©szĂtĂ©si idõ: 1,5 Ăłra HozzávalĂłk: HozzávalĂłk a tĂ©sztához: 30 dkg liszt 5 dkg margarin 3 evõkanál cukor 1 db tojás fĂ©l csomag szalalkálit 1 dl langyos tejbe felfuttatni
KrĂ©m: 20 dkg margarin 20 dkg porcukor 5 dl tej 1 vanĂlia puding 2 csapott evõkanál liszt 1 db citrom
FehĂ©r máz: 1 tojásfehĂ©rjĂ©t 12 dkg porcukorral Ă©s egy kanál citrom levĂ©vel sĂ»rĂ»re keverjĂĽk Ă©s ezt simĂtjuk a tĂ©szta tetejĂ©re.
ElkĂ©szĂtĂ©s: A tĂ©sztához valĂł alapanyagokat összegyĂşrjuk Ă©s 3 lapot sĂĽtĂĽnk a gáztepsi hátoldalán.
A tejet, a pudingot Ă©s a lisztet sĂ»rĂ» krĂ©mmĂ© fõzzĂĽk, ameddig hĂ»l, addig a rámát a porcukorral habosra keverjĂĽk, majd a kĂ©t krĂ©met összeöntjĂĽk Ă©s a citrom hĂ©ját belereszeljĂĽk, a levĂ©t belefacsarjuk Ă©s Ăgy habosĂtjuk tovább a krĂ©met
A lapokat ezzel a krĂ©mmel töltjĂĽk meg, tetejĂ©re fehĂ©r mázat teszĂĽnk. Megvárjuk, mĂg egy kicsit szárad a tetejĂ©n a máz Ă©s megszĂłrjuk szĂnes cukorkával vagy lehet tortadarával is.
edes, 21:54
|
|
|

BögrĂ©s-mákos sĂĽtemĂ©ny ElkĂ©szĂtĂ©si idõ: 1 Ăłra HozzávalĂłk: 1 bögre mák (darálva) 1 bögre cukor (darálva) 1 bögre liszt 1 bögre tej egy egĂ©sz tojás egy csipet sĂł 2 evõkanál olaj kiskanálnyi sĂĽtõpor (A "bögre" ajánlott mĂ©rete kb. 2,5 deciliter)
ElkĂ©szĂtĂ©s: A felsorolt anyagokat összekeverjĂĽk, kizsĂrozott, (vagy kivajazott), Ă©s kilisztezett tepsibe öntjĂĽk. A tetejĂ©t kĂłkuszreszelĂ©kkel megszĂłrjuk. Közepesen meleg sĂĽtõben 15-20 perc alatt megsĂĽl. A tetejĂ©re lehet csoki mázat is tenni. A tĂ©sztába lehet citrom vagy narancshĂ©jat reszelni.
edes, 21:50
|
|
|

Balatoni szelet ElkĂ©szĂtĂ©si idõ: 1 Ăłra HozzávalĂłk: TĂ©szta: 1 tojás 20 dkg cukor 5 dkg margarin 2 evõkanál tej 2 evõkanál mĂ©z
A krĂ©m: 2 dl tej 1 evõkanál grĂz 15 dkg vaj 2 evõkanál kakaĂł 20 dkg porcukor
ElkĂ©szĂtĂ©s: Gõz fölött jĂłl átmelegĂtjĂĽk a a hozzávalĂłkat, majd hozzákeverĂĽnk 45 dkg lisztet, Ă©s egy csomag sĂĽtõport. Az Ăgy elkĂ©szĂĽlt tĂ©sztábĂłl nĂ©gy egyforma cipĂłt kĂ©szĂtĂĽnk, kinyĂşjtjuk kb. 2 mm vastag lappá, Ă©s egy zsĂrozott lisztezett, vagy sĂĽtõpapĂrral bĂ©lelt tepsiben kisĂĽtjĂĽk egyenkĂ©nt a lapokat.
A vajat, a cukrot, a kakaĂłt kikeverjĂĽk, a grĂzt a kĂ©t deci tejben megfõzzĂĽk. Ha kihĂ»lt, hozzákeverjĂĽk a kikevert vajhoz. Kell mĂ©g savanykás lekvár (a legjobb a piros ribizli).
Az elkĂ©szĂĽlt Ă©s kihĂ»lt lapokbĂłl egyet megkenĂĽnk a krĂ©m felĂ©vel, rárakjuk a következõ lapot, azt megkenjĂĽk lekvárral, Ăşjabb lap, krĂ©m másik fele, mĂ©g egy lap, Ă©s annak a tetejĂ©t megszĂłrjuk porcukorral. Egy napig hĂ»tõben pihentetjĂĽk, amĂg a tĂ©sztája megpuhul.
edes, 21:44
|
|
|

Almás sĂĽti sĂĽtĂ©s nĂ©lkĂĽl ElkĂ©szĂtĂ©si idõ: 1 Ăłra HozzávalĂłk: 1kg alma 2,5 cs. babapiskĂłta 2 vanĂliás puding 5 dl vĂz cukor ĂzlĂ©s szerint kis fahĂ©j citromlĂ©
ElkĂ©szĂtĂ©s: Az almát lecukrozom Ă©s citromozom, hogy ne barnuljon meg. Puhára fõzöm, mikor kĂ©sz, tiszta szĂ»rõben lecsepegtetem. A pudingot a vĂzzel elkeverem, az almára öntöm Ă©s besĂ»rĂ»södĂ©sig fõzöm. RĂ©tegenkĂ©nt: babapiskĂłta, krĂ©m, Ă©n akkor egy sor kekszet szoktam tenni, majd megint krĂ©m. TetejĂ©re babapiskĂłta kerĂĽl, vagy ha marad krĂ©m, akkor lehet krĂ©m, akkor csokit szoktam ráreszelni. De ha babapiskĂłta a teteje, akkor a csokit ráolvasztani.
Nagyon hamar megpuhul.
edes, 21:31
|
|
|

Almás krĂ©mes ElkĂ©szĂtĂ©si idõ: 1 Ăłra
Hozzávalók:
TĂ©szta: TöltelĂ©k: 6 tojás 6 dl tej 6 evõkanál kristálycukor 6 evõkanál liszt 6 pĂşpozott evõkanál liszt 1 tojás FĂ©l csomag sĂĽtõpor 1 vanĂliacukor 6 evõkanál vĂz 20dkg margarin Csipet sĂł 15 dkg porcukor 7 nagy szemĂ» alma 1 mokkáskanál fahĂ©j 1 tábla keserĂ»csokoládĂ©
Tepsi kikenéséhez: 10 dkg margarin
ElkĂ©szĂtĂ©s: • A sĂĽtõt 180 fokra elõmelegĂtjĂĽk • A tojások sárgáját, a kristálycukrot Ă©s a vizet fehĂ©redĂ©sig keverjĂĽk. Aztán felverjĂĽk jĂł kemĂ©nyre a tojások fehĂ©rjĂ©t. A hab felĂ©t beletesszĂĽk az elõzõ masszába, majd Ăłvatosan beleforgatjuk fakanállal a liszttel elkevert sĂĽtõport. S vĂ©gĂĽl a hab másik felĂ©t is lazán hozzádolgozzuk, hogy ne törjön össze. • A tepsit jĂłl kivajazzuk vastagon, a meghámozott almákat vĂ©kony szeletekre vágva a tepsi aljára tesszĂĽk,Ă©s megszĂłrjuk fahĂ©jjal. • RáborĂtjuk az almára a masszát Ă©s elõmelegĂtett sĂĽtõben 35 percig sĂĽtjĂĽk.
• Közben elkĂ©szĂtjĂĽk a krĂ©met. A tejet feltesszĂĽk forrni. A 6 evõkanál lisztet kis tejjel Ă©s a tojással simára keverjĂĽk. A felforrt tejbe beleöntjĂĽk Ă©s gõz felett sĂ»rĂ»re fõzzĂĽk. A margarint, a vanĂliacukrot, Ă©s a porcukrot jĂłl összedolgozzuk Ă©s a kihĂ»lt krĂ©mhez keverjĂĽk. • Ha kisĂĽlt a tĂ©szta, hideg helyre visszĂĽk a tepsit,mert könnyebb lesz a tĂ©sztát kiborĂtani. Majd kis idõ mĂşlva táblára tesszĂĽk, rákenjĂĽk a krĂ©met Ă©s a tetejĂ©re csokoládĂ©t reszelĂĽnk. Rögtön fogyaszthatjuk.
edes, 21:26
|
|
|
|
2010. június 22., kedd |
|
 |
0 |
|
|
CsĂkos sĂĽti:

Hozzávalók egy közepes tepsihez (Kb. 40 darab):
A tésztához:
3 x 1,5 dl tejföl 3 x 1 tojás 3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna 3 x 5 evõkanál liszt 3 x 5 evõkanál kristálycukor 5 evõkanál kakaópor vagy 5 evõkanál darált mák vagy 5 evõkanál darált dió
A krémhez:
1 liter tej 8 evõkanál bĂşzadara 2 csomag vanĂliás cukor 25 dkg vaj 15 dkg porcukor (az eredeti receptben 25 dkg)
A tetejére:
Néhány evõkanál darált dió, csokireszelék, és fél szem diók
A sĂĽtõt 180 fokra elõmelegĂtjĂĽk. Három egyforma sĂĽtõpapĂr darabot vágunk. Az elsõvel kibĂ©leljĂĽk a tepsit. 1 egĂ©sz tojást habosra keverĂĽnk 5 evõkanál kristálycukorral. Hozzáadunk 1,5 dl tejfölt, 5 evõkanál lisztet Ă©s a mokkáskanál szĂłdabikarbĂłnát. Simára keverjĂĽk, vĂ©gĂĽl hozzáadunk 5 evõkanál darált diĂłt. A masszát a kibĂ©lelt tepsibe öntjĂĽk, elsimĂtjuk, Ă©s megsĂĽtjĂĽk. MĂg az elsõ tĂ©szta sĂĽl, elkĂ©szĂtjĂĽk a második adag masszát, csak a diĂł helyett mákot teszĂĽnk bele. Ha az elsõ adag tĂ©szta kisĂĽlt, deszkára borĂtjuk. A tepsibe Ăşj adag sĂĽtõpapĂrt teszĂĽnk, Ă©s a mákos masszát az elõzõhöz hasonlĂłan kisĂĽtjĂĽk. UgyanĂgy kĂ©szĂtjĂĽk el a kakaĂłs tĂ©sztát, de azt benne hagyjuk a tepsiben. A tejet felforraljuk, Ă©s állandĂł keverĂ©s mellett beleszĂłrjuk a grĂzt, vagyis a bĂşzadarát. Addig fõzzĂĽk kevergetve, mĂg be nem sĂ»rĂ»södik. Ha kĂ©sz, Ă©rdemes az edĂ©nyt hideg vĂzbe állĂtani, hogy gyorsan hĂ»ljön. A vajat habosra keverjĂĽk a cukorral (Ă©n Ăşgy Ă©reztem, elĂ©g lesz a kisebb mennyisĂ©g is), Ă©s mikor a tejbegrĂz kihĂ»lt, akkor azt is belekeverjĂĽk. A krĂ©met háromfelĂ© osztjuk. A tepsiben maradt kakaĂłs tĂ©sztát megkenjĂĽk. RáborĂtjuk a mákosat, Ă©s a második rĂ©teg krĂ©met is rákenjĂĽk. A diĂłs megy a tetejĂ©re, de a sorrenden lehet változtatni. VĂ©gĂĽl a sĂĽtemĂ©ny tetejĂ©t is megkenjĂĽk a harmadik adag krĂ©mmel, Ă©s rászĂłrjuk a darált diĂłt, a csokireszelĂ©ket, vagy kinek mije van. A fĂ©l diĂłk is jĂłl mutatnak rajta. HĂ»tĂ©s után takaros kockákra vágjuk
Óriási adag, fele is elég lenne. :)
edes, 9:52
|
|
|
Karamell szelet:

Hozzávalók
Tésztához: 20 dkg cukor 1 dl és 3 evõkanál tej 10 dkg margarin 1 tojás 3/4ed csomag szalakáli liszt
Krémhez: 5 dl tej 3 csomag karamell puding 25 dkg margarin 25 dkg porcukor
Tetejére: tortabevonó csokoládé
ElkĂ©szĂtĂ©s 1. A cukrot alacsony tĂ»zön megpirĂtjuk, majd 1 dl tejjel felöntjĂĽk.
2. Amint kihûlt, hozzáadjuk a 10 dkg margarint, a tojást, és a 3 evõkanál tejben elkevert szalakálit.
3. Addig adagolunk hozzá lisztet, amĂg egy könnyen sodorhatĂł tĂ©sztát kapunk. 4 db közepes tepsi nagyságĂş lapot nyĂşjtunk belõle, majd ezeket egyenkĂ©nt megsĂĽtjĂĽk.
4. A pudingport egy kevéske hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejben megfõzzük.
5. A porcukrot a margarinnal krémesre keverjük, és hozzáadjuk a kihûlt pudingot.
6. A krémet elosztjuk a lapok között, a tetejét a megolvasztott tortabevonóval bevonjuk.
edes, 9:26
|
|
|
DiĂłs-vanĂliás sĂĽti

Hozzávalók
A tésztához: - 10 dkg liszt - 10 dkg cukor - 10 dkg darált dió - 3 tojás - 1 dl tej - 1 dl olaj - fél csomag sütõpor - csipetnyi fahéj
A krémhez:
- 2,5 dl tej
- 3 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- fĂ©l csomag vanĂliás pudingpor
- 3 e.k. cukor
- fĂ©l vanĂliarĂşd
- 30 dkg vaj vagy margarin
A tojáshabhoz:
- 3 tojásfehérje
- 12 dkg cukor
- fél citrom leve és héja
- reszelt csokoládĂ© a dĂszĂtĂ©shez
ElkĂ©szĂtĂ©s
A tĂ©sztához válasszuk szĂ©t a tojásokat. A sárgájábĂłl, a tejbõl, az olajbĂłl illetve a liszt felĂ©bõl kĂ©szĂtsĂĽnk pĂ©pet. A tojásfehĂ©rjĂ©bõl Ă©s a cukorbĂłl verjĂĽnk habot, majd keverjĂĽk bele a pĂ©pet. A diĂłt, fahĂ©jat Ă©s a sĂĽtõport keverjĂĽk el a maradĂ©k liszttel, majd Ăłvatosan forgassuk a masszába.
BĂ©leljĂĽnk ki egy tepsit sĂĽtõpapĂrral, majd öntsĂĽk bele a tĂ©sztát. 160 ºC fokos sĂĽtõben 30-40 percig sĂĽssĂĽk.
MĂg a tĂ©szta sĂĽl, nekiláthatunk a krĂ©mnek. FõzzĂĽnk pudingot a pudingporbĂłl, tejbõl Ă©s cukorbĂłl.
A tojássárgáját habosĂtsuk fel a porcukorral, majd tegyĂĽk bele a puha margarint Ă©s a vanĂliát. VĂ©gĂĽl öntsĂĽk hozzá a kihĂ»lt pudingot, Ă©s keverjĂĽk össze.
Kenjük a krémet a kihûlt tészta tetejére, majd tegyük hûtõszekrénybe egy rövid idõre.
Verjük fel a tojásfehérjét és a cukrot, majd csurgassuk bele a tojáshabba a citromlevet, és öntsük hozzá a reszelt citromhéjat is.
A tojáshabot kenjĂĽk a vanĂliás krĂ©m tetejĂ©re, majd hintsĂĽk meg csokiforgáccsal.
edes, 9:21
|
|
|
|
2010. május 15., szombat |
|
 |
0 |
|
|
 Kató szelet Hozzávalók A tésztához: 50 dkg liszt 15 dkg margarin 15 dkg cukor 1 sütõpor 3 tojás sárgája kevés tej
A töltelékhez: 1/2 dl rum 1 evõkanál baracklekvár 1/2 pohár meleg tej 10 dkg vaj 15 dkg porcukor 10 dkg darált dió 2 kávéskanál kakaópor
A tetejére: 3 tojás fehérje 30 dkg cukor
A dĂszĂtĂ©shez: csokidara
ElkĂ©szĂtĂ©s
1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval és annyi tejjel, hogy jól nyújtható legyen.
2. Sima tĂ©sztává gyĂşrjuk, Ă©s 3 egyforma lapot sĂĽtĂĽnk belõle, sĂĽtõpapĂrral bĂ©lelt sĂĽtõlapon, elõmelegĂtett sĂĽtõben, közepes tĂ»znĂ©l.
3. A töltelékhez egy lapot összemorzsolunk, a meleg tejjel meglocsoljuk, lekvárt és rumot adunk hozzá.
4. Egy másik tálban a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a diót és a kakaóport is hozzádolgozzuk.
5. A két masszát összekeverjük, és ezt töltjük a megmaradt két lap közé.
6. A tojásfehĂ©rjĂ©t a cukorral gõz fölött kemĂ©ny habbá verjĂĽk, Ă©s bevonjuk vele a sĂĽtemĂ©ny tetejĂ©t. MĂ©g melegen meghintjĂĽk csokidarával. Másnap forrĂł vĂzbe mártott kĂ©ssel szeleteljĂĽk.
edes, 17:31
|
|
|
 Babapiskótás süti Hozzávalók Tésztához: 2 evõkanál kakaópor 2 egész tojás 2 evõkanál méz 20 dkg cukor 5 dkg margarin 40 dkg liszt 2 mokkáskanál szódabikarbóna
Krémhez: 25 dkg vaj 25 dkg porcukor 2 csomag vaniliás cukor fél liter tej 6 púpozott evõkanál rétesliszt 2 csomag babapiskóta 2 dl rum
ElkĂ©szĂtĂ©s 1. A tĂ©sztához valĂłkat - a liszt Ă©s a szĂłdabikarbĂłna kivĂ©telĂ©vel -, gõz fölött 5 percig kevergetjĂĽk. A szĂłdabikarbĂłnát a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalĂłval. Simára gyĂşrjuk, majd kĂ©t nagy tepsi nagyságĂş lapot nyĂşjtunk belõle. SĂĽtõpapĂrral bĂ©lelt tepsiben, elõmelegĂtett sĂĽtõben, közepes tĂ»znĂ©l egyenkĂ©nt megsĂĽtjĂĽk.
2. A tejet a vanĂliás cukrokkal Ă©s a liszttel sĂ»rĂ»re fõzzĂĽk. A vajat a cukorral habosra keverjĂĽk, majd kanalankĂ©nt hozzáadjuk a kihĂ»lt tejes masszát. Az egyik tĂ©sztalapot megkenjĂĽk a krĂ©m felĂ©vel, erre rumban megforgatott babapiskĂłtákat helyezĂĽnk. 3. RátesszĂĽk a krĂ©m másik felĂ©vel megkent második tĂ©sztalapot, krĂ©mes felĂ©vel lefelĂ©. JĂłl lenyomatjuk Ă©s legalább egy napig puhulni hagyjuk.
edes, 17:15
|
|
|
|
| |