Almás pite
Töltelék:kb 2 kg reszelt alma, darált dió, (citrom, cukor izlés szerint, nekünk finom édes almánk van, én nem tettem hozzá izesÃtõket)
Tészta: 50 dkg finomliszt (bõven mérve)12,5 dkg cukor(lehet por is), 25 dkg rama margarin, 2 vaniliás cukor, 1 sütõpor (dr.oetker), 2 egésztojás, és 2 tojássárgája.
A margarint habosra keverjü a cukorral, és vanilÃáscukorral. Utána hozzáadjuk a tojásokat, ezzel összekeverjük, majd a sütõporral összekevert lisztet, gyors mozdulatokkal összegyurjuk, és 1 jó órára a hütõszekrénybe pihentetjük. AmÃg pihen a tészta megcsináljuk a tölteléket.
A tésztát 2 cipóra osztjuk, és selyempapiron (lisztezett! a selyempapir) tepsi nagyságúra sodorjuk mindkettõt. Az egyik lapot beletesszük a tepsibe, és meghintjük darált dióval, ezután bõségesen megrakjuk almatöltelékkel, és ennek a tetejét is meghintjük daráltdióval, végül ráfektetjük a tetejére a másik lapot, és lehuzzuk a selyempapirt a fedõlapról. Villával sürün megszurkáljuk, és megkenjük a tetejét tojássárgával. Jól elõmelegÃtet sütõben sütjük (én 5-6 -os fokozaton sütöttem).
Sütési idõ kb:50-60 perc. Kihülés után tetszõlegesen szeljük, és porcukorral hintjük, már aki megteheti.
De jóminõségû édes almáhozz nem kell cukor igy keveseb a kcal is.
Jó étvágyat kÃvánok.
Majd Ãrjátok meg hogy sikerült, az enyémnek nagy sikre volt itthon.
|