CsodaCsiga Flap
Naplk 2024. mrcius 29.   pntek   Auguszta, Baracs, Bercel, Bertold, Bertolda, Diomd, Gerle   
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi



silence naplja

  2010. janur 27., szerda Nekem tetszik!
0  

  silence, 12:22 Itt megrhatod a vlemnyed silence

  silence, 12:16 Itt megrhatod a vlemnyed silence

  silence, 12:10 Itt megrhatod a vlemnyed silence

  silence, 12:00 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Így fest megsütve, bár a káposztalevelet alatta nem tudom hol találta, milyen nyúlnak akarja tálalni a nyanyicska.. Valószínûleg csak díszlet..


  silence, 9:55 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Most találtam a neten: Beillesztem ide..

Cigányka / cigánka

Talán a legspeciálisabb csabai disznótoros étel. Nevét onnan kapta, hogy a 19. században még a májat el nem fogyasztó csabai gazdák a kolduló cigányasszonyoknak (cigánka) adták. Majd késõbb rájöttek: ha a májat megdaráljál, hozzáadnak azonos mennyiségû bekevert kolbászhúst, egy tojást, kevés abált szalonnát, apróra vágott vöröshagymát, esetleg egy kevés fõtt rizst, ezt összekeverik és a tölteléket a háj hártyájába tekerve, göngyölve töltött káposzta nagyságú, de laposabb táskákat készítenek. Ezeket zsiradékban kisütik és hagymás tört krumplival csodálatos étel.




  silence, 9:33 Itt megrhatod a vlemnyed silence
A csabai cigánka recipéje, a’ la Mammicska:

Legelõször is a mama szerint azért cigánka a neve, mert mindenhonnan „összelopott” alapanyagokból áll. Nem vitatom, de erõs a gyanúm hogy a késztermék máj miatti fekete színe is ludas a dologban.
Klasszikus receptet nem tudtam kicsikarni a mamától, mert õ is- mint minden jó szakács- „érzésbõl” dolgozik, tehát pontos grammnyi mennyiségeket nem tudott mondani nekem, de azért remélem, hogy a most következõk alapján ha valakinek egy kicsi affinitása van ezekhez a dolgokhoz, el tudja készíteni.
Vágjunk bele.
Ott van elõttünk a friss sertésmáj, kb egy kiló húsz deka, vagy nagyobb. Ezt húsdarálóval azonmód nyersen ledaráljuk (persze epe nélkül) Ebbe belekeverünk egy kicsit több mint egy kiló kolbászhúst, amit az asztalról lopunk el töltés elõtt. Ha nagyobb a máj, egy kicsit többet.
Megy még bele kb negyven dekagramm fõtt rizs is, amit a hurka bekeverése elõtt lopunk el szintén az asztalról
Ezen kívül le kell még reszelni öt db közepes fej jó hagymát, és azt is belekeverjük. Ezt nem lopjuk, csak úgy kivesszük a zsákból, a kamrából.
Ezután kimegyünk a tyúkólba és a tyúk alól lopunk egy darab friss tanyasi tojást. Vagy csak kiveszünk a hûtõbõl egyet. Ezt is belekeverjük
Fûszerezzük még sóval, és borssal (de vigyázva, mert a kolbászhús már eleve fûszeres) és kézzel az egész masszát jól eldolgozzuk
A hártyát, (ami tulajdonképpen a sertés hashártyája) kiterítjük és kb 15 x 15 cm-es négyzeteket szabunk belõle. Ezekre tesszük rá a jól megkevert 10- 15dekás masszánkat, és mint egy batyut szépen belecsomagoljuk. Azután meg jól megsütjük.
Általában a kóstolót színesítik vele, és a többit le kell fagyasztani, mert a máj és a tojás miatt gyorsan romlandónak számít.
Ha így teszel, igazi csabai különlegességet ehetsz. A csabai tótok mennyei eledele.
Azért nem mondom hogy a szlovákoké, mert más tájegységen élõ szlovákok (lásd a Kedvesem) nem ismerik..
Dobroe khuty :-))
(Bár nem biztos hogy így írják) :-)))



  silence, 9:27 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Zenélni akarok!
  silence, 9:00 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2010. janur 26., kedd Nekem tetszik!
0  
GYÕRFFY ÁKOS
Kunyhó

Az a kunyhó még nincs           
felépítve ahol kihúzhatnék           
egyszer egy májust a           
zsindelytetõt öreg bükkök           
karistolnák a zivatarok           
szaga megülne ruháimban           
kakukk és fülemüle altatna           
el nézném a növekedést a           
kitárulkozást nem           
gondolkodnék nem vonnék le           
következtetéseket csak           
néha hajnalonként           
ismeretlen virágok illatára           
ébrednék és kitörne belõlem           
az oktalan sírás nem ez a           
kunyhó még nincs felépítve           
bennem           
  silence, 11:23 Itt megrhatod a vlemnyed silence

  silence, 11:19 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Ma a Balambérok, és a Polikárpok ünnepelnek úgyhogy nem akarom senki hangulatát elrontani, de megjött a gázszámla.. Potom negyvenhat Misi..
Ami még elgondolkodtatóbb, hogy a Mamma aki özvegy lévén egyetlenegy konvektort üzemeltet - azt is ha már négyesen, akkor aggódik, hogy sok lesz a számla- õ meg huszonhetet fizet..
Namost ebbõl azt következik, hogy ha mégiscsak építenék ide az ebédlõbe egy csempekályhát, és fele annyi gázt fogyasztanék, akkor sem lenne fele annyi a számlám. (Szerintem a Mamma ötödannyi gázt sem fogyaszt mint mi) Ráadásul akkor fát kellene szerezni, vágni, salakolni mindennap, de fönn akkor is gázzal fûtenék. Ez azért van mert az alapdíjat, egszerûen hetven!! százalékkal megemelték, azzal a cinikus indoklással, hogy sokan lopják a gázt, és ezt fizesse meg az egyszerû becsületes fogyasztó.
Ha semmit sem fogyasztanék, akkor is keményem fizetni kellene, és a legidegesítõbb ebben hogy ez ellen semmit sem tehetek..
Hacsak az egész fûtést át nem állítanám fatüzelésûre. Az meg nem csekély összeg, meg munka..
Ha most vulgáris lennék azt mondanám:
Ó hogy szakadt volna az anyjába a feje minden francia gázszolgáltatónak, és minden általuk lefizetett politikusnak.
De nem mondom..
Csak annyit mondhatok, hogy olyan ez a ország, mint egy félholt beteg szarvas, aminek a testét hollók vájják csapatosan, és neki már nincs ereje védekezni..
A politika most is csak a nyugdíjasoknak nyalizik, de csak addig, amíg kész nem lesz a választás..
Ki a bánat tudna úrrá lenni ezen a zûrzavaron?
Hajnali tanyasi pufogásom hallhatták...
  silence, 6:26 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2010. janur 25., htf Nekem tetszik!
0  
NCIS
  silence, 21:59 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Hehehe most ilyen a hangulatom..
Bocs Geneyos mester... Tudom hogy most végigfutott a hideg a hátadon... :-)



  silence, 11:53 Itt megrhatod a vlemnyed silence


  silence, 11:44 Itt megrhatod a vlemnyed silence

Kommentre:
Kérem szépen tisztelettel hogy mi a cigányka?
Hát.. csabai specialitás, kolbászhús összekeverve a darált májjal, tojással, reszelt hagymával, és még egy kicsi borssal..Az egész bele van göngyölve a hártyába, kis tízdekás kupacokban... Olyan finom a világon máshol nincs...
:-))) Mi nem csinálunk sem kenõmájast, sem májas hurkát... Csak cigánykát.
A kolbászfesztiválon lehet kapni egy évben egyszer.. ha kell a recipé, majd elküldöm...
  silence, 9:31 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Kommentár nélkül:




  silence, 7:19 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Hajnalban hahahahajnalelõtt.. mínyusz tizenhárom van a házam elõt. hahaha..
Viszont a kenece még tegnap délelõtt is langymeleg volt.. imádom a kemencét.. I` kove you kemi..
:-)))))

Szombat hajnalban meg Békésen akció.. Ügyes kis idõs házaspár, a bácsi villámgyorsan megbökte nekünk a pucut, bár a vért az ucsó pillanatban kirúgta a Szabolcs kezébõl a koma, alig- alig maradt reggelire..

a legvéresebb képek közkését a sertés kegyeleti jogainak okából és a jóízlés határának megvonása miatt mellõzöm..
Utána meló meló meló.. Komoly izomlázam lett a vádlimban, mert el vagyok szokva az egész napos ugrándozástól..

Az életem kiemelt feladatának tekintem a hagyományok átadását a fiatal nemzedékek számára. Keresztfiamat kioktattam a csabai kolbász készítésének titkos mesterségbeli fogásira, amit õ nagy izgalommal, lendülettel, és jószívvel vett, viszont én a -képrõl úgy tûnik- elaludtam közben állva, mint a ló..

Bár alkoholt, csak a töltés után ittunk...
Utána vacsora ahogy illik... A kolbász kitûnõ lett mint ahogy szokott, de a cigányka, -dícsérve édesanyám szaktudását- egyenesen mennyei...
Szóval ilyesmi...
Tegnap meg füst, és kórház...



  silence, 6:17 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2010. janur 22., pntek Nekem tetszik!
0  
Mondhattok akármit, én csípem Józsi Barátot..
Most is.. kishíján picsogni kezdtem.. lám mit tesz a sok takarítás... Mintha nem lenne nekem elég bajom...
Mindegy.. ezt most jó volt nézni.. nagy ritkán...
  silence, 18:22 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Na.. legközelebb nyolckor megyek le, és még hat kévét elégetek... Hideg van már..
Bocs hogy csak a disznóvágásról tudok naplózni, de anyu veszi a pucut, én meg szervezem, csinálom, igyekszem hogy flottul nettül menjen minden..
Talán nem is a kaja miatt, hanem hogy anyu érezze nincs egyedül, hogy összetart a család, a gyerekek tanulják a csíziót, beszélgessünk, meg legyünk együtt egy kicsit..
Erre jön egy sms, hogy a nõvérét (keresztanyámat) bevitték a kórházba a neurológiára, mert lebénult a fél oldala, és kétszázötven volt a vérnyomása.
Oda a Mamma jókedve... Ez van...
Vasárnap délelõtt irány a füstölõs, utána dobok egy városi jelmezt, és tûz a kórház...
Csináltam lenn muzsikát is, mostmár kezd otthonos lenni, csak még mindig hideg van...
Na szusszanok egyet.. nézzük van-e Csillagkapu, vagy mit kavar Józsi barát..
  silence, 16:57 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Háromkor dupla zokni, azután indula kemencézés.. be sem jövök, csak este....
  silence, 14:31 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Majnem írtam bohóságot ide... :-)))
  silence, 13:20 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Egy kis elõzetes tavalyról.. az ott a tesóm, és nem az én fejem... :-))


  silence, 11:57 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Nem mondta Idõjárás Lajos bácsi hogy ma hajnalra mínyusz tizenkettó cselzius grádot mutat a hõmérõ... Be is fagyott a bal oldali ablakemelõ a masínkán...
Készülök ezerrel holnapra...
Kiraktam az üstöt üstházat, és készítettem bele aprófával gyújtóst, mert úgy döntöttem tüzelni fogok alá fával,mert drága a gáz.
Most cseréltem egy palackkal majd négyezerbe fájt, és ha azzal perzseljük a pucut, azzal fõ az abáló, a zsírt nem is biztos hogy ki tudom már sütni vele...
A fa kicsit macerásabb, de van elég... és így folyamatosan lesz meleg víz.. Ha kihûlne a palack perzselés közben, és öntözni kellene meg ilyesmi..
Már délután begyújtok a kemencébe, szép fokozatosan elégetek mondjuk négy kévét, és majd késõ este megint ötöt. Holnap hajnalban meg jól bedurrantok, az tartani fog estig.. este megint, mert a kolbász nem fagyhat meg, amíg nem volt a füstön, és különben is este már sülni fog a sok finomság....
Valahogy azt szeretném elérni, hogy holnap ide föl ne kelljen jönni semmiért sáros lábbal, leviszek elõre késeket, tányérokat, bárdot, poharakat, minden szirszart, még a CD játszót is, hogy szóljon a rágyió lenn..
Bár az orja levest úgyis itt fenn fõzik a csajok...
Naszóval.. csináltam a falra Blikkbõl falvédõt, mert az idén lett lenn kimeszelve, nem szeretném, ha pirospaprikás zsíros kézzel õsszefogdosnák a falat... Elég retrósan fest... :-))
Szóval menjen nekem minden flottul, mint a karikacsapás...
Értve vagyok!!??? :-))))

  silence, 11:32 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2010. janur 21., cstrtk Nekem tetszik!
0  
Inkább pár fényképet kellene csinálni... Úgysem tudom szavakba önteni, hogy a faluig, a marói erdõig, és békés felé, ameddig a szem ellát minden hófehér.. Eszembe jutott anyám egyik kedvence..... mingyán megkeresem..


  silence, 10:26 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2010. janur 20., szerda Nekem tetszik!
0  



"Szívek szemétdombján kapirgálok
Szeretni-istenem-milyen nehéz.."
  silence, 17:00 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Nekifogott havazni... de nem rendesen.. olyan apró szemû szurkálós, azután meg minden nyúlik meg szürke, és tocsog, csak a lelkem virágos... :-))
A gyöngyiket, meg Zoli kakast jó nézni az udvaron... oszt cukor...
Várom már haza a népeket... :-))))))
  silence, 16:40 Itt megrhatod a vlemnyed silence



"Csak a szerelem,
Elven elemem
Valahol elveszett
Veszettül keresem
Sehol se talállak
téged.Édesem..."


Kiráááály...:-))
  silence, 13:58 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Raktam egy nagy kazlat a gallyakból király lett... Nekem tetszik...Pont ide a tanyára illik... :-))))
Félelmetes hogy eltunyultam.. alig egy óra meló és leizzadtam mint a fene.. Hozzá kell szokni újra....
A néma kacsa, meg nemizés közben nem is néma.. visít a kicsi mint a fene... Mondtam is neki:
"Jutka! Hagyjad megad, akkó hamarabb szabadusz.."
:-))
Élet a tanyán címû riportunkat hallották... :-)))
  silence, 11:54 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Bevásároltam.. Vettem egy nagyobb lukú rostát a darálóhoz, beleket, fûszereket, ásványvizet, mustárt ilyesmit...
Paprka,(erõs édes) só van, a jó nemkínai fokhagymát anyu megveszi pénteken a békési piacon meg is pucolja... ja.. még néznem kell van-e még finánc madzagom, ha nincs azt is keríteni kell ...
Tiszta leltár a fejem...
Még fel kell hívjam a füstölõst is, de ilyenkor már biztosan van helye..
Felsöpröm lemosom a placcot is, ahol pörzsölve lesz, és bekészítem a gallyakat a kemencébe....
Ha valami még eszedbe jut szóljál..
  silence, 10:02 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2010. janur 19., kedd Nekem tetszik!
0  
A fiamat Máriónak is hívják a Robi mellett, de ma nem szabad felköszönteni mert mérges.. Nem szereti a Máriót, hülyeségnek tartja...
Õ tudja.. beszélje meg az anyjával, az õ ötlete volt... :-)))
Azért a Róbert mégiscsak szép germán név...
Van egy dilim.. (több is van, de titkolom) Szóval amikor kezdõdik a Széf címû mûsor, az elsõ párnak el kell döntenie, hogy akar-e a bemutatkozó párral játszani, vagy inkább ismeretlent választ..
A bemutatkozók ott illegetik billegetik magukat, és kétségbeesetten pózolnak, próbálnak szimpatikusok lenni.
És akkor jön a döntés: "Nem velük, inkább az ismeretlenekkel szeretnénk játszani."
Olyan mintha lelöknék õket a villamosról.
Vagy becsapnák az orruk elõtt a remény szobájának az ajtaját. Akik inkább az ismeretleneket választják azok nekem rögtön unszinpatikusokká válnak. Rögtön megneheztelekl rájuk, és az ellenfélnek szurkolok..
És halálra röhögöm magam, ha bombát találnak, vagy ha a másik pár jut be a döntõbe..
Ha meg efogadják a bemutatkozókat, akkor aszerint döntök hogy ki a szimpatikus, hogy aki nem játsza túl a szerepét, és nem smárol minden kérdés közben háromszor, és persze aki mûveltebb, komolyabb..
Dili.. az egész családom tudja...
  silence, 9:59 Itt megrhatod a vlemnyed silence



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.