CsodaCsiga Flap
Naplk 2024. prilis 19.   pntek   Emma, Gerold, Kocsrd, Kun, Malvin, Timon   
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi



silence naplja

  2007. janur 28., vasrnap Nekem tetszik!
0  
NAGY LÁSZLÓ
Ó, csodálatos jégvirág

Ó, csodálatos jégvirág,
táncolva megdermedt leány,
fátyolos, csipke-kombinés,
napvilágomnak ablakán.

Csillag-kripta a két szeme,
kialudtak a csillagok,
lángudvarukba éjjelre
meghíva nem ballaghatok.

Ó, csodálatos jégvirág,
mi lesz így velem s teveled?
Ha rádlehelek: tovatûnsz,
ha megbûvölsz: megdermedek.

  silence, 10:20 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Majd kettõ napig tartott...
De gyönyörû lett... és úgy tûnik jóízû... (Bár ezt csak majd júliusban lehet pontosan megmondani..)

Nagy nagy buli volt, majd kétszázan voltunk...
És a zenekar játszott a Republictól kezdve a twistig mindent.. még Piramist is..
Hajnali egyig bírtuk...
Még táncoltam is...
Muszály volt...
És az öszes meggyes rétest én kaptam...
Úgyhogy....
Elbúcsúztak a nyugdíjasok...
  silence, 10:14 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Jó napot.. Jó a gépem.. :-)))
Nem sietek... Most nincs itt kisgyerek....
Vasárnapi fõzõcskés, délelõttbe keveredtem..
:-))
  silence, 10:10 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2007. janur 25., cstrtk Nekem tetszik!
0  
Jó napot... Rossz a gépem...-(((
Sietek.. sok itt a kisgyerek...
Gyermek kertbe keveredtem...
:-)))
  silence, 11:56 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2007. janur 23., kedd Nekem tetszik!
0  

  silence, 14:49 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Nem felejtettünk el valamit??!!
Hmmm..???

Mikszáth Kálmán:

Bede Anna tartozása

Mind együtt ültek a bírák. Ott künn a köd nekinehezedett az idomtalan épületnek, s szinte összébb szorítá annak falait, ráült az ablakokra, és elhomályosítá a jégvirágokat. Minek is ide a virágok?
A teremben nehéz, fojtott levegô volt, ködmön- és pálinkaszag, s a legfelsô ablaktáblán csak lassan, lomhán forgott az ólomkarika.
A bírák fáradtan dôltek hanyatt székeiken, az egyik behunyta szemeit, s kezét bágyadtan leeresztve hallgatta a jegyzô tollának percegését, a másik ásítozva dobolt irónjával a zöld asztalon, míg az elnök, letolva pápaszemét orra hegyére, izzadó homlokát törlé kendôjével. Szürke, hideg szemei fürkészve szegzôdtek az ajtóra, melyen most távozik az imént letárgyalt bûnügy személyzete, a beidézett tanúk és vádlottak.
- Van-e még odakünn valaki? - kérdi vontatott, hideg hangon a szolgától.
- Egy leány - mondja a szolga.
- Hadd jöjjön be az a leány.
Az ajtó kinyílt, és a lány belépett. Üde légáramlat surrant be vele, mely szelíden meglegyintette az arcokat, s megcsiklandozá a szempillákat: a vastag ködön át mintha egy sugár is lopózott volna az ablakhoz, és ott táncolna a jégvirágok között, megsokszorozva magát a tárgyalási terem falain és bútorzatán.
Takaros egy teremtés. Délceg, arányos termet, melyre a kisvirágos ködmönke olyan módosan simult, mintha szoborra lenne öntve; fekete szemei szendén lesütve, magas, domború homloka elborulva, megjelenésében báj, mozdulataiban kecs, szoknyája suhogásában varázs.
- Mi járatban vagy, gyermek? - kérdi az elnök közönyösen. (az ilyen merev, szigorú hivatalnoknak nincs érzéke semmi iránt.)
A lány megigazítja fekete kendôjét a fején, és mély sóhajjal feleli:
- Nagy az én bajon, nagyon nagy. Hangja lágy és szomorú, a szívekig hat, mint a zene, mely mikor már elhal is, mintha még mindig zendülne a levegôben, elváltoztatva mindenkit és mindent.
A bírák arca nem olyan mogorva többé, a király képe meg az országbíróé is odább nyájasan integet neki a néma falról, hogy csak beszélje el azt a nagy bajt. Ott az írás, elmondja az: csakhogy azt még elôbb meg kell keresni a keblében, ki kell gombolni a pruszlik felsô kapcsát, s kezeivel benyúlni érte. Ó, a csúf kapocs! Ni, lepattant... leesett. Milyen elbûvölô látvány, amint lehajol érte szemérmesen, s az írás is kihull onnan. A kegyetlen szürke fej, az elnöké elfordul, csak a nagy, kövér kéz van kinyújtva az írás felé.
- Egy végzés! - dünnyögi, amint szúró szeme elszalad az iraton.
- Bede Anna felhívatik, hogy félévi fogházbüntetését mai napon megkezdje.
A lány szomorúan bólint a fejével, s amint azt mélyen lesüti, hátracsúszik rajta a gyászkendô, s a gazdag fekete haj egy vastag fonata kioldózva ömlik arcára. Jobb is, ha eltakarja, mert ha fehér liliom volt elôbb, olyan most a szégyentôl, akár a bíbor.
- Ma egy hete kaptuk az írást - rebegi töredezve. - Maga bíró uram hozta, meg is magyarázta az értelmét, édesanyám pedig így szólt, szegény: "Eredj, lányom, a törvény törvény, nem lehet vele tréfálni." Hát én el is jöttem, hogy kiálljam a fél esztendôt.
Az elnök kétszer is megtörölgeti a szemüvegét, mérges, hideg tekintete fölkeresi a kollégák arcát, az ablakot, a padlót, a nagy vaskályhát, melynek likacsos ajtaján szikrázó tûzszemek nézik vissza mereven, és azt morogja önkéntelenül: "A törvény."
Majd újra meg újra végigolvassa az idézô végzést, azokat a kacskaringós szarkalábakat a fehér lapon; de bizony következetesen azt mondják, hogy Bede Anna orgazdaság vétsége miatt félévi fogságra van ítélve.
A bádogkarika ôrült sebességgel kezd forogni. Bizonyosan szél támadt odakünn, aminthogy rázza is már az ablaktáblákat, s mintha valakinek a hazajáró lelke volna, hideg borzongatást keltve besüvít a nyílásokon: "A törvény törvény."
A kegyetlen fej helyeslést bólint a túlvilági hangnak, a nagy kövér kéz pedig a csengettyût rázza meg a törvényszolgának:
- Kísérje ön el Bede Annát a fogházi felügyelôhöz.
A szolga átveszi az iratot, a lány némán fordul meg, de pici, piros ajka, amint görcsösen megmozdul, mintha szavakat keresne.
- Talán valami mondanivalód van még?
- Semmi... semmi, csak az hogy én Erzsi vagyok, Bede Erzsi, mert tetszik tudni, a testvérnéném, az az Anna. Ma egy hete temettük szegényt.
- Hisz akkor nem te vagy elítélve?
- Ó édes Istenem! Hát miért ítélnének el engem? Nem vétek még a légynek sem.
- De hát akkor minek jössz ide, te bolond?
- Hát úgy volt az, kérem, hogy mialatt "ez a dolga" a király tábláján járt, meghalt.
Mikor kiterítve feküdt a virágos kamrában, akkor jött ez a parancsolat, a "fél esztendô miatt", hogy mégis ki kell állnia. Ó, mennyire várta! Beh jó, hogy nem bírta kivárni. Nem ezt várta...
Könnyei megeredtek a visszaemlékezésben, alig bírja folytatni:
- Amint ott feküdt mozdulatlanul, becsukott szemekkel, örökre elnémulva, megsiketülve, megígértük neki az anyámmal, mindent jóváteszünk, amit a szeretôje miatt elkövetett. (Mert nagyon szerette azt a Kártony Gábort, miatta keveredett bûnbe.) Azt gondoltuk hát...
- Mit, gyermekem?
- Azt, hogy legyen meg a teljes nyugodalma a haló porában. Ne mondhassa senki, hogy adósa maradt: édesanyám a kárt fizeti ki, én meg a vármegyénél szenvedem el helyette azt a fél esztendôt.
A bírák egymásra néztek mosolyogva: "Milyen naiv, milyen együgyû lány!" Az elnök arca is, mintha nem volna már olyan szertartásosan hideg. Sárga kendôjével nem is annyira a homlokát törli; talán lejjebb valamit...
- Jól van, lányom - szól halkan és szelíden -, hanem megállj csak, most jut eszembe...
Széles tenyerét homlokára tapasztja, s úgy tesz, mintha gondolatokba mélyedne.
- Igen, igen, nagy tévedés van a dologban. Hibás írást küldtünk hozzátok... Nagy, mélázó szemeit élénken emeli fel a lány az öregre, s mohón szól közbe:
- Lássák, lássák! Olyan fájó szemrehányás van hangjában, hogy az öreg elnök megint a zsebkendôhöz nyúlt. A kegyetlen ember egészen el van érzékenyülve. Odalép a lányhoz, megsimogatja gyöngéden azt a hollóhajat a fején.
- Odafönt másképp tudódott ki az igazság. Eredje haza, lányom, tisztelem édesanyádat, mondd meg neki, hogy Anna nénéd ártatlan volt.
- Gondoltuk mi azt! - suttogá, s kis kezét szívéhez szorította.


  silence, 11:24 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Csak mert nem divat? :-)))
Csak azért is... :-))


Kányádi Sándor

Kezdetben még...


Kezdetben még álltam a sarat,
az voltam, akinek születtem,
akivé váltam ésszel s erõvel.

- Nem adom - mondtam.
- Nem is kérem - mondtad.

Amire föleszméltem volna,
balzsamos ujjaid kiszedték
zsigereim,
ördöngös erõmûvekbe vezetted
vérem,
idegeimbõl
pulóvert kötöttél
születésnapomra,
hogy védjen legalább a hidegtõl,
ha már a halál ellen
neked sincs hatalmad.

Csak a szemem hagytad meg,
hogy lássam, milyen mesterien
játszol begykövekké csiszolódott
csontjaimmal.

- Játsszál csak - mondom.
Dobj minél magasabbra!


  silence, 11:11 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Minden kész... A nyári konyha mint a patika, az asztal lemosva, az edények, a fûszerek,a kismérleg az elektromos melegítõ, a belek, a rudak...
Még sört is vettem...
Jöhetsz husi....
Elkaplak, és feldolgozlak...
Persze ma este csak félig...
Holnap töltjük...
A friss vágást négykor lehet elhozni, a vágóhídról...
Mi daráljuk, hogy lássuk mit eszünk majd....
Jól van no...
Még a fokhagymát meg kell pucoljam...
De az már menni fog...
Ha valaki aggódott volna, Éxerszemû szépecsém is jobban van...
(én aggódtam)
Mindenesetre tegnap este sipp-supp megvarrta a bûrlajbimon a feslést..
Talán ma este tiszteletét teszi..
Csak üldögélni, beszélgetni...
És más tervem is van az estével kapcsolatban...
Csak olyan remény, olyan halványn esély..
Hátha..
Babonából nem írok róla...
Szóval... Jónak igérkezik ez a nap.
Ildefonz napja....
  silence, 11:01 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2007. janur 22., htf Nekem tetszik!
0  
Jó reggelt, szép hetet.. havat...
remélem nem hord majd össze a szél..
Most láttam hajnalban,(tévében persze) hogy a méhecskék nekifogtak a fiasításnak... Az nagy hiba...mert ha bejön a hideg végük van...
Szõlõ sem lesz, gyümölcs is alig...
Az Éxerszemû öcsisajt levizsgázott TIR-bõl.. Húszból hárman mentek át..
Erre büszke vagyok... Viszont most otthon reszket az ágyban.. Elkapta valami vírus..
Ma estére hozzák a gyermekeim a félévi bizonyítványt... :-))
Hát... Robi a gimiben, már nem színjeles de... könnyebben vette a legelsõ félévet, mint számítottam rá...
Ma végképp készen van a nyári konyha holnap este jön a husi..
A disznóvágás nagyon királyul sikerült Matthiaséknál.. Jól éreztük magunk.....
Dióhéjban ennyi...
  silence, 10:01 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2007. janur 19., pntek Nekem tetszik!
0  
A kuláré a disznó végbele.. az utolsó egyenes szakasz.. :-))
A fodrosba megy a hurka, az egyenesbe a jó csabai vastagkolbász kedves érdeklõdõ.. :-))
  silence, 16:52 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Jó reggelt vilááág... .-))
Nagyon jó volt álomföldön.. .-))))
De már sötétedik?!!
  silence, 16:50 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Megjött a paprika...
Újkígyósi, és gyönyörûûûû!!!!!.... igaz hogy majd három rugó kilója, de a nemes anyagot meg kell fizetni..
Nem olajos, nem fest, nem áll össze rögökre, nincsenek benne zöld részecskék a csumából, és nincsen megégetve...
Egy Újkígyósi öreglánytól hozatok minden évben anyámmal.. -az isten tartsa meg még sokáig egészségben-, híresen szép õrölt paprikát csinál...
Az erõs egy fél kilónyi már megvan.. Az erõs sohasem olyan piros... Ott az íz a fontos..
Holnap Matthiasnál fõpróba...
Õk másképpen készítik.. de...
ha nekik muszály borsot rakni bele, hát rakjanak.. Onedin is tenni fog...
Én nem... :-)))
asszem kuláréba fogom tölteni.. nem kísérletezek ezekkel a ragasztott, vasalt,varrott belekkel, bár abban tovább eláll, és nem szárad annyira ki...
Majd még eldöntöm szerdáig...
Mûbélbe semmi esetre sem...

  silence, 13:00 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Így is élvezhetõ! :-))
  silence, 10:24 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Nagy LászlóCsönd van Csönd van, a láp se zizeg, szél ha járja, fekszik a nádas: hóbafojtott cicomás ezred. Fölötte tépett rucapihe tétova repked s piheg, ha ráakad egy bóbitára. Távol a bazalt-hegy is süket-néma, minthacsak mára hûlt volna le benne a láva, s letagadná, hogy kövein a bort danolászva itta a jó katona, víg poéta. Ráfeszült hidegen a csönd a tájra, hitetlen lélek lehet ilyen búba alélva. Vadmadár éles riogása fölveri néha, szárnyával megpofozza, de hiába. Baktat a tehervonat, tûz a csokra, mint üvegfalnak, nekimegy a fagynak, a csöndnek, s nézd: amik pengve, sisteregve ízekre törnek, tüntével fölépülnek még nagyobbra. Szoborrá alkot ez a téli szemle, menj haza gyorsan, hivogatnak otthoni fények. Asszonyod teste, mint a tavasz kivirul néked, tájad lesz, tûz-eged a szív szerelme. Gyönyörködj s dalaid is megerednek, álmodd ki szépen magadat a fagyból, a csöndbõl, lásd meg, hogy lázban tündököl az izgága Göncöl: álma a hóbarekedt szekereknek.
  silence, 10:23 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Telefon jött.. (képzavar)
Holnap Matthiasnál disznóvágás...
Állok elébe....:-))))
Hála istennek csak egy disznó lesz, amit nem tudtak eladni...
Ennek örömére végigböngésztem a régi poros naplófüzetemet, és megkerestem, a csabai kolbászgyáûrtással kapcsolatosat..
Talán aktuális..
Szerdán Onedin kapitánnyal csinálunk vagy száz kilónyit..

Az igazi csabai kolbász….
Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy megpróbáljam leírni, az igazi csabai kolbász receptjét. Most ebben a hó szállingózós hideg téli szürke idõben hangulatom van hozzá…Vágjunk bele…Onnan kezdem, amikor már a kucu kettéhasítva benn van az asztalon, és a böllér nagy szakértelemmel szedi szét. Sonkát formáz, szalonnát nyes, igazít, a fehérpecsenyét vágja ki, és néha persze megiszik egy-egy pohár forralt bort, vagy kicsi pálinkát. Böllérje válogatja.Olyankor repkednek a kérdések, a házigazda, vagy a háziasszony felé. Mekkora szalonnát hagyjak? Melyik sonkát? A pörköltnek valót külön tegyem lefagyasztani? A csontokon mennyi hús legyen? Kopasszam meg nagyon, vagy hagyjam húsosabban? A bõrt ütögetve fejtik le a húsról, és az asztal alatt, két nagy edény. Két igen fontos edény. Az egyikbe a tepertõnek valót vagdalja a böllér, a másikba a kolbászhúsnak való kerül.A

Hús:
A kolbásznak a legjobb az érett hús, aminek nem túl magas a víztartalma. Manapság a tápon hízott disznók húsa igencsak vizes. A legmegfelelõbb ideális esetben a három, négy éves koca, szárazabb érettebb húsát használni. Megjegyzem, a szegedi Pick Rt, is kocákat vásárol fel a híres téliszalámijának a gyártásához.Van, aki a darált húst szétteríti az asztalon, és az asztal egyik végét kissé megemeli. Másnap csinálnak csak kolbászt, addig a víz szépen lassan kifolyik a húsból.Fontos hogy a kolbászhúsba ne kerüljön bõr, és porc. Fontos az is, hogy véres hús se keveredjen közé.Arányaiban hetven százalék vegyes húshoz, (comb lapocka oldalas) kell harminc százalék zsiradék. Avatott szem látja.Lehetõség szerint a húst hosszabb csíkokra vágjuk, hogy a daráló jól el tudja majd kapni, és önmagát húzza be a kések közé.
Darálás:
Lehet villanymotorossal, és lehet kézi darálóval is. Ami fontos, hogy a darálónak a rostája maximum nyolcmilliméteres legyen, ennél nagyobbal ne daráljunk, mert a kolbászunk mócsingos lesz.A rostát, és a kést, minden évben a szezon kezdete elõtt, elviszem köszörûshöz, és õ síkba köszörüli nekem. Jó drágán, de olyan pontosan, hogy a kés szinte a rostához tapad, és le sem esik róla, ha megfordítom.Amikor összerakom a gépet, a rosta vastagságának a fele a daráló síkján kívül esik. Ha így rakom össze jó szorosan, belül nem tud lötyögni, akkor a penge vág, nem csak marcangolja a húst. Nagyon csúnyán mutat, ha a hús széjjel van nyúzva, húzva passzírozva, de nincs igazán megdarálva.Elektromos gépnél nagyon figyeljünk az ujjunkra. Ifjú titánok, és mólés nagybácsik, sûrûn megszabadulnak egy-egy ujjpercüktõl, ennek a munkafolyamatnak a során. A gép tiszta legyen. Ha elõtte májat, vagy hurkának valót vagy bármit daráltunk vele, mossuk el újra, vagy mosassuk el a környéken ténfergõ asszonyok közül valakivel. Fordítva már nem annyira érdekes. Kolbászhús nem rontja el sem a hurkát, sem a cigánykát.A darálásnál érdemes figyelni, hogy arányosan szedjünk, a sovány húsból, és a zsiradékból, hogy már itt is arányosan keveredjen a darált húsunkban.Mûanyag lábosban a darált húsból teljesen egyforma kupacokat készítek, és ha egy kupacot pontosan megmérek, egyszerû szorzással ki tudom számítani a mennyiségét. A fûszerezéshez nagyon fontos. Ilyenkor még lehet belõle lopkodni különbözõ célokra. Lefagyasztani, töltött káposztának stb…
Fûszerezés:
A darált húst körülbelül tíz centi vastagon terítsük el az asztalon.Van aki külön erre a célra tartott fateknõben gyúrja be, de szerintem a gyúrás úgy lehet hogy könnyebb, de fûszerezés problémásabb kicsit. Én a teknõt csak sózásra használom.
Fokhagyma: A darált fokhagymát egyenletesen a hús felületére kenjük. Itt nem szoktam pontosan méricskélni. Alapszabály, hogy tíz kiló húshoz, körülbelül egy gyufás skatulyányi fokhagymapréssel jól összezúzott fokhagyma kell. Ha kevés a fokhagyma a kolbász nem annyira ízletes, ha sok, viszont hamar avasodik majd.
A só: Kilónként kettõ dekagramm só kell bele. Egészen pontosan. A marokba öntött sót, egyenletesen rámorzsoljuk, a húsra. Nem mindenféle jódozott, meg tengeri meg ilyen olyan sót. Sima egyszerû asztali sót.
A paprika: A kolbász színét, ízét, és általában a minõségét a paprika határozza meg. Ez a legfontosabb fûszer szerintem. (Persze ha a sózással nem toltunk el valamit) Ezért csak kiváló minõségû vérvörös házi paprikát szabad beletenni. A paprikavásárlásnál a piacon nagyon oda kell figyelni. A házi paprika ne legyen égett. Amikor szárítják, van aki hajlamos megégetni, és ettõl olyan barnás színû, és keserû lesz. Vigyázni kell arra, hogy ne legyen olajos. Régi trükk, hogy gyengébb minõségû fakó paprikát, étolajjal átszitálják. Ez nagyon sokat javít a színén, viszont az étolajtól avasodásra hajlamos lesz a kolbászunk. Oda kell figyelni, mert az olajozott paprika a zacskót megfesti, és nem porszerû, hanem kis rögökbe összeáll. Ha ilyen, ne vedd meg. Indulj tovább, és keress valami kis öreg nénikét, akirõl látod, hogy nem kereskedõ. Õk még a régi módszerrel, darabonként megtörölgetve, kicsumázva szárítják a fûszerpaprikát, és a magból pontosan annyit hagynak az õrleményben, amennyi a paprika természetes olajtartalmához kell.A legjobb, ha a paprikát magad csinálod.
Két deka édes paprika kell, és fél deka erõs csípõs kilónként. Van, aki a csípõset jobban szereti, az tehet bele 0, 7dkg-ot is belõle. Az édes és erõs paprika arányát a család ízlése határozza meg. Összesen paprikából kilónként 2,4 -2,7 dekát rakunk bele édesbõl és csípõsbõl összesen.Szintén marokból, szintén egyenletesen rászórni a húsra. Különleges az illata.Itt kell megjegyezzem, hogy az igazi csabai kolbászba nem kell bors. Egészen egyszerûen nem kell bele. A csípõsségét, az erõs, és édes paprika arányával állítjuk be.
Fûszerkömény:Népiesen, keménymag. A mennyisége, éppen tizedrésze a só mennyiségének, tehát, tíz kilogramm húshoz számítunk kettõ dekagrammot. Bár édesapám a köményt sohasem számolta. Nem kell sajnálni bele, ez volt az elve. Általában fele-fele arányban kerül az õrölt, és a szemes kömény. Én inkább több szemeset, rakok és kevesebb õröltet, mivel az érés során az egész köménymag szépen fokozatosan adja ki az aromáját. Ez is biztosítja, hogy ha netalán, valami csoda folytán egészen augusztusig megmarad a vastag, mégsem lesz „fûrészpor” ízû.Van aki tesz bele még egy evõkanál cukrot, mert így a készáru, élénkebb színû és fényesebb…
Gyúrás:
Nincsen különösebb titok. Pontosan úgy gyúrjuk be, mint bárhol az országban.. Oda vissza, legalább ötször. Az öregek azt mondják, hogy akkor van jól begyúrva, ha hús magától leválik a kézrõl. Közben természetesen kóstolgatjuk. Persze. :-)))A nyers fûszeres húst. Ha bemész az étterembe, és tatár bifszteket kérsz, ott is csak nyers, fûszerezett húst kapsz a pirítós kenyeredre. Nem baj, ha közvetlenül gyúrás után kiérzõdik belõle egy kicsit a só.Na most lehet egy kicsit borozni, vagy pálinkázni. Ha már idáig eljutottunk, nagyon nem lehet eltolni semmit sem… Azért csak óvatosan.
Töltés:
Van aki speciális, fogasléces töltõt használ. Amelyik úgy fest, mint valami ágyú. Belemegy egyszerre vagy három kiló hús. Én azért nem szeretem, mert könnyen lehet, hogy levegõsre tölt. Jobb szeretem, hagyományosan a darálóval tölteni. Kés ki, a rosta helyére a tölcsér, és a csiga miközben halad rajta keresztül a husi, még egyszer átgyúrja átdolgozza a masszát, és az esetleges levegõt is kikeveri belõle. Nagyon fontos, különösen a vastag kolbásznál, hogy keményre, és levegõmentesre töltsünk.A hurkához, és a disznósajthoz (svarkli) viszont kiváló a fenn említett töltõ… Régen csak egy hosszú fém tölcsér volt, és a hasadhoz kellet erõvel szoritani a tölcsérbe passzoló fa nyomórészt.. Úgy passzíroztad ki belõle, izomból,bele a bélbe az anyagot.Egyszer csináltam, jó kis izomláz lett a vége.
Bél:
A vékonyt, lehetõség szerint mindig a saját belébe szoktuk tölteni.Azért a biztonság kedvéért mindig veszek egy-két csomag vékonybelet a hentesnél. Van amikor nagyon szakad. A vékonybelet mossák, húrolják az asszonyok. Ki kell belõle szedni a bélhúrt, és a kés tompa felével óvatosan, de alaposan meg kell tisztítani a slájmtól. Ha túlságosan megkaparják, elvékonyítják, akkor szokott elõfordulni hogy szakad. Különbözõ trükkökkel takarítják. Hagymás lébe áztatják stb. Asszonymunka. A hurkának való vastag fodros beleket, nagyon alaposan ki kell mosni. Gondolom hogy nem kell részletezzem miért.A vastagkolbászt tölteni az úgynevezett kuláréba szoktuk, amit a hentestõl, vagy a piacon található bélárusoktól veszünk. Ez sóval van tartósítva, úgyhogy elõzõ este be kell áztatni, és meg kell kötni az egyik oldalát.
Mostanság kaphatóak különbözõ méretû vasalt belek. Ez azért jó, mert egyenletes szép lesz a kolbász, és nagyon jól szellõzõ, természetes "élõ" anyagból van.. Viszont eszedbe se jusson elõtte beáztatni, mert levelekre hullik szét... csak egy nedves ruhával áttörölgetni, közvetlenül töltés elõtt..Cukorspárga, és jó alaposan tartó hurok.Annyira keményre töltjük, amennyit a bél szakadás nélkül elbír. Amikor elkötjük a végét, akkor is vigyázni kell, hogy ne „lazuljon le” a kolbászunk. A bél végét felgöngyölve, erõsen tartó elkötést kell készíteni, mert könnyen elõfordulhat, hogy a rúdra felakasztott kolbászról lecsúszik a madzag, és a hús szépen kicsusszan a földre. Nincs is annál nagyobb méreg.És nincs is annál szebb látvány, ahogy a rúdon sorakoznak szépen sorban a gyönyörû színû illatû csabai kolbászok.A legvégén, egy lapos parafa dugóba szúrt zsákvarró tûvel alaposan megszurkálom, hogy a mégis bennrekedt levegõ el tudjon távozni.
Babusgatás:
Fontos, hogy a kolbász amíg füstre nem kerül, fagymentes helyen legyen. Ugyanis a pirospaprika fagyérzékeny.(Ha megfagy, a kolbász vágási felületén kör alakú, elszínezõdés, fakulás alakul ki.)Ez maximum kettõ nap lehet. A füstölt kolbászt már nem bántja a fagy.Nagyon fontos, hogy jó helyre vidd füstölni. A kolbászunkat nem érheti meleg füst, mert a bõr megég, megpörkölõdik, és oda az egész. Lassan, általában keményfa forgácsból nyert füstön a vékony négy, a vastag hat napig füstölõdjön. A füstölés külön mesterség. A kétkamrás füstölõ a jó. Az egyik helyiségben égetik a fát, és így keletkezik a füst egy ablakocskán keresztül átmegy a másik helyiségbe, ahol a kolbászok lógnak. Így forró füst biztosan nem érheti az anyagot. Amikor a füstre rakod, ügyelj, hogy ne érjenek össze.Utána már csak egy jó száraz, szellõs kamra kell, ahol a mû szépen beérik. Akad aki amikor már nyár elején elkezd csepegni a zsírja, leakasztgatja, és bevágja az egészet hûtõládába. Nem várja meg, amíg teljesen kiszárad. Van olyan is, aki újságpapírba csomagolva, a csempekályhában tárolja ugyanilyen okból. Nálunk nem szokott olyan sokáig megmaradni, hogy nagyon kiszáradjon.
Íme a jó csabai kolbász receptje.Ha így teszel igazi hungaricumot kapsz. Csoda finom csemegét.Szerintem. :-))))Jó étvágyat hozzá.

Hát.... átolvastam újra.. nem tudok mit hozzátenni..
:-))
  silence, 10:13 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Sokat gondolkodtam...
Nem volna szabad hogy az érzelmeim irányítsanak.. ugyanis ily módon nem oldható meg hatékonyan semmilyen probléma..
Viszont elfogadható, a harag, és a döbbenet, és az ebbõl fakadó dadogás, ha égbekiáltó hazugsággal, nagyképûséggel, és sunyisággal, és butasággal szembesülünk...
Nem az én szégyenem..
Jó mondás hogy elõször számolj tízig...
De a tények tények maradnak, bárhogy rágjuk is a szavakat.
Sms-ek jöttek, és abból a célból, hogy viszályt, szítsanak, bizalmat romboljanak...
Az írójuk kidugott nyelvvel, szapora lélegzettel, bamba vigyorral várta az eredményt...
Úgy érzi joga van ilyent csinálni...
Ez tény... És ez mindig, mindenhol meg van kerülve....
Ha nem jön több, itt a vége fuss el véle...
  silence, 7:59 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2007. janur 18., cstrtk Nekem tetszik!
0  
Ehh.. szégyen ez... sziasztok...
  silence, 12:56 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Szélvihar jön... :-(
  silence, 9:22 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2007. janur 17., szerda Nekem tetszik!
0  
Most értem haza Szegedrõl..
Elbûvölõ az a város, és benne az emberek is...
Voltunk kórházlátogatóban is, és persze nem hagyhattuk ki az algyõi halászcsárdában a "halpaprikás túróscsuszával" címû ételkölteményt sem..
Ez a csárda benne van az ország négy legjobb halételeket kínáló vendéglõi között..
Legutóbb a horvátoktól hazafeléjövet tettem itt tiszteletem, és ki tudja mikor lesz lehetõségem legközelebb?
A tegnap este is jól sikerült.. a torpedó ellenére is...
Mostantól egy kicsit visszafogom a naplózást...
A veréb viszalõ. (Román animációs film)
  silence, 15:18 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2007. janur 16., kedd Nekem tetszik!
0  
Lefáradtam.. de olyan nagyon kellemesen...:-)
Nemsokára jön az öcskös Pestrõl, jön Onedin kapitány, Jön haza Dórám a nejemmel, (a fiam már itthon van)
Mondtam hogy szép napom lesz... :-)
Adig is kád kád kád.....
  silence, 15:32 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Muszály reagáljak... :-(
Nekem nem Pest ellen van kifogásom..
Jól tudom hogy nem pesti vagy..
Hanem csupán azok ellen, akik ha fölköltöznek könnyedén leírják hogy:
"vidéki bunkó"
"sötét bugris paraszt"
Holott vidéken, a nagyvárosokban, és faluhelyen is élnek mûvelt, olvasott iskolázott, értékes emberek...
Mégha parasztok is...
Mégha a földbõl is élnek...
  silence, 12:23 Itt megrhatod a vlemnyed silence
És most a bicikli...
(Szundi helyett)
Csepel Landcruiser vagy mi...
Jól felfújva....
Viszem a fotómasinám is...
  silence, 12:07 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Nem nem én csináltam...
Bár a Gabi barátom a festõ hímezni is szokott..
És az öcskös a szûcs mestervizsgáján, egy irhamellényt hímzett..
Egyszóval férfiaktól sám áll messze ez a dolog annyira mint sokan hinnék...
De én nem vagyok alkalmas ilyesmire..
Híján vagyok ugyanis a türelemnek...
Én legföljebb régi padokat csiszolok, pácolok, és ebben ki is merült az alkotói tevékenységem...
De értékelni nagyon tudom ám...
Elképzeltem egy nagyon nagyon régi befõttesüvegemen (üvegpecsét is van rajta) ahogy a tök indái, levelei körbefonják, és egy gyönyörû sárga érett élethû gyümölcsöt.
Gabi komám megértette mit szeretnék, az üvegem elvitte de még tartozik a megvalósítással..
Azt mondja ki kell kísérleteznie a technikát, a színeket...
Én meg szurkolok neki...
Jó!
Csak mosolygok...
:-))
  silence, 9:22 Itt megrhatod a vlemnyed silence
A jégkirálynõ.
Gobelin. Mondtam már hogy imádom a gobelineket?
Van nekem egy csodaszép õszi fasor.. Egyetlen selyemszállal készítve..
Felfoghaatlanul precíz, aprólékos kézimunka.
Persze kicsi, de a keret is mestermû...
Szóval jégkirálynõ.
Közelít? Vagy végleg elaludt?

  silence, 8:05 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Most nézem.. ki van díszitve a naplóm visszamenõleg is...
Trágária.
Bár az ucsó bejegyzésnél csak a komentelõ nevét tudom elolvasni.. meg azt hogy "há"
Így kerek a világ....
  silence, 7:43 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Jó reggelt világ! :-)
Már másodszor ébredtem...
Hajnalban kiszállítottam az Éxerszemû öcsisajtot a vonathoz.. ment Pestre, próbavezetni..
Unokaöcsém lesz a kalauza ott.
Mínyusz hármat mutatott a Renó...
Nem nyavajga.. hiszen minusz húsz sem lenne extrém most... Csak szokatlan volt...
A város kihalt. (03.5o) Az állomáson hat utasra, nyolc határõr, és négy rendõr jutott. De nem igazoltattak..
Visszaálltam a garázsba, mert féltem hogy lefagynak az ablakok, mire a nejem indul a gyerekekkel..
Kihúztam a kukát. (kukanap)
És vissza aludtam.
Szörnyû álmom volt... Láttam decemberben egy balesetet, és azt hittem sikerült eltemetnem magamban...
De nem... Ma fölbukkant váratlanul...
Ma szép napom lesz.
Teszek róla...
  silence, 7:40 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2007. janur 15., htf Nekem tetszik!
0  
Az idióta húgyagyú tyúk megint felkért a maga útszéli trágár módján táncolni..
Én tudtam hegy nem fog kiregizni..
Majd ha kényszerzubbonyban viszik el...
Gondolod, hogy képes abbahagyni a kavarást, a hamisnaplógyártást,a hazugságokat??..én tudtam hogy nem...
Hiszen ez jelenti neki az izgalmat, a pezsgést...
De nem én még mindig nem táncolok...
Valaki írta..
Onnan lehet tudni hogy ki. kicsoda, hogy amikor megkaparod egy kicsit az egoját, mindjárt lehullik róla minden máz...
Egy naplóban olvastam...
Ökörpörkölt... hihihi... :-))))
De vajon mibõl gondolja hogy impotens is vagyok?
Érdekes azért, hogy itt mindenféle szankció nélkül, minden sötétagyú beteg elme bármit írhat bárkirõl..
Nincs hová feljelenteni, nincs aki leállítaná, nincs semmiféle jogkövetkezménye..
Persze egy idõ után saját magát járatja le végleg, és senki sem veszi komolyan...
Nos akinek tetszett, hát a szappanopera folytatódik..
és nem lesz vége sohasem.. én tudom...
Porszem. Endut. mindnféle luke.. (Skywolker, Aladár) Putyilova és még sorohatnám..
Tucsitundi rég hiteled vesztetted, és rajtad röhög itt mindenki..
Én sajnállak...
Szállj le rólam...
Nem én nem táncolok, mindenféle halaskofával...
. (pont)
  silence, 14:52 Itt megrhatod a vlemnyed silence
"Amen.."
Csupán egy szó... Annyit tesz úgy legyen...
Helló!:-)))
Ettõl még tök rendben van a szexuális életem....
Persze a változatosság gyönyörködtet.. Van ilyen mondás de mégis..
Azon gondolkodom hogy mi az a "bugris.."
Lehet hogy ez is valami pozitív fogalom...
Nálam a paraszt az nem negatív elõjel...
Persze nem lakok Pesten az igaz....
Csepelen az ösze-vissza firkált betonrengetegben...
Olvastad a bibliában mit mondott a sátán?
"Elfújlak mint egy porszemet"

Vagy még ismertebb a Pokolgép dal..

"Készülj az útra ember
magammal viszem a lelked
ha nem jösz viszlek erõvel
vagy elfújlak mint egy porszemet"

Szóval van egy pont, amikor a szappanopera unalmassá, kiszámíthatóvá válik.. A hazugságok összegabalyodnak, és már nem fárasztja magát az emberfia, hogy kibogozza...
Inkább csatornát vált....
Ma csupa csupa kedves emberrel találkoztam eddig... A suszter, az újságos, a másik suszter, a gyógyszertáros hölgy, a buszsofõr, a Karcsi szomszéd felesége, és édesanyám...
Na.. megjött az öcskös...
Hajrá ágypakolás...

  silence, 10:58 Itt megrhatod a vlemnyed silence
Irány a suszter.. Robikám cipelléjének elvált a talpa....
Aztán meg ott az a sok csekk...
Na meg az izgalmas könyvdiszkont..
Busszal járok...
Talán a régi munkahelyemre is levonatozok.. adópapír aláírogatása végett..
A könyvtárba is benézek lehetséges... Bár odáig sétálni kell egy nagyot...
De.. rámfér.....
Ebben a csudaidõben....
Na öltözés...
  silence, 8:06 Itt megrhatod a vlemnyed silence
  2007. janur 14., vasrnap Nekem tetszik!
0  

  silence, 10:39 Itt megrhatod a vlemnyed silence



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.