CsodaCsiga Flap
Naplk 2024. mrcius 28.   cstrtk   Gedeon, Johanna, Gida, Ixion, Janina, Kapisztrn, Katapn, Szixtusz   
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi



ohkisleany naplja

  2009. jlius 2., cstrtk Nekem tetszik!
0  
copyright by Nagy Lajos

A ZSIRÁF

A zsiráf a legmagasabb szárazföldi állat. Különösen azért magas, mert a nyaka rettentõen hosszú. Hogyha a zsiráf gallért hordana, csak a puceráj annyiba kerülne neki, mint más állatnak a teljes ellátás fûtéssel és világítással.

A zsiráf Afrikában él, tehát mindnyájunk sárga irigységének méltó tárgya. Hozzá még gondtalanul él, mert lakása a szabad természet, tápláléka a magas fák levele, villamoson nem kell járnia, újságot nem muszáj olvasnia, kultúrigényei nincsenek.

Külalakja ez óriási állatnak meglehetõsen groteszk. Nemcsak a nyaka hosszabb vagy ötszörte a kelleténél, hanem az elsõ lábai is jóval hosszabbak a hátsóknál, miáltal a háta nyaktól lefelé erõsen lejtõs, tehát lovaglásra, különösen, ha szappannal bekenik, használhatatlan. A zsiráf színe sárga, nem citromszínû, hanem inkább villamossárga; ez persze csupán az alapszíne, ezt az alapszínt fekete foltok tarkítják; ezek a foltok persze a zsiráfot egyáltalában nem zsenírozzák, neki is az a nézete, mint mindnyájunknak elemi iskolás korunk óta: ha foltos is a ruha, az nem szégyen, csak rongyos ne legyen. Különben ezeknek a foltoknak köszöni a zsiráf igazi magyar nevét, azt, hogy: foltos nyakorján. A foltoknak meg a hosszú nyakának. Ez a "foltos nyakorján" meghatóan szép kifejezés, ezt mostanában különösen meg kell becsülnünk, sõt terjesztenünk és fejlesztenünk is ajánlatos, különben egy-két évtized óta van már párja is, a: miniszteri díjtalan, mégis foltos segéd gyakorján.

Darwin és Lamarck tanító urak törvényei alapján, tehát egyrészt a természetes kiválasztódás, másrészt a környezethez való alkalmazkodás alapján a zsiráfnak azért van olyan hosszú vékony nyaka, mert magas fák leveleivel táplálkozik. Ezt a tételt nem akarom bõvebben magyarázni, de ha igazságnak el is fogadom, még mindig tanácstalanul állok azzal a kérdéssel szemben, hogy falumbeli ismerõsömnek, a boltosnak miért van olyan hosszú vékony nyaka. Hopp, megvan! Tudom már. Neki is bizonyára a környezethez való alkalmazkodás miatt van hosszú vékony nyaka, mert falumbeli többi ismerõsömnek, néhány kálvinista magyar földmûves embernek meg rövid vastag nyakuk van, ezekrõl tudom, hogy éppen azért vastagnyakúak, mert a környezethez nem alkalmazkodnak.

A zsiráfok különben igen békés állatok, egymást nem bántják, nem háborúskodnak, nem irigykednek, nem versenyeznek, csupán az az egy illetlen tulajdonságuk van, hogyha a fenevadak, pl. oroszlán, leopárd, megtámadják õket, s karmaikat és fogaikat a hátukba és nyakukba vágva marcangolni kezdik, kétségbeesetten ordítanak, miáltal az afrikai mezõk és erdõk csendjét fölverik, s megzavarják a többi fenevad, oroszlán és leopárd nyugalmát; e szegény fenevadak bosszúsága ilyenkor legalábbis kétszeres, mert a neveletlen zsiráf kétségbeesett ordítása egyrészt a dobhártyájuknak kellemetlen, másrészt bosszantja õket az, hogy nem éppen õk tépik és marcangolják a zsiráfot, pedig õk is szeretnék.

..........
.
  ohkisleany, 20:30 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany



csodabogár...világít :)))


.
  ohkisleany, 20:02 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany


:)))



  ohkisleany, 13:55 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
magán-szféra :

azt mondták nekem, hogy kis gyerek kisgond..

nagy gyerek nagy-gond...

nem hittem benne.

QVA nagy gond!!!

.
  ohkisleany, 13:16 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
Boborján :)))

A zsiráf
A zsiráf abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem tudja lehányni magát, mert a félig megemésztett étel a gravitációs erõ miatt nem tud a hasából a fejéig eljutni a hosszú nyaka miatt. Sok részeg ember ezért szokta nyújtogatni a nyakát (mármint a sajátját).



nem hányó,...alvó :)))
  ohkisleany, 7:57 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany

ami összeköt...


  ohkisleany, 7:53 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
  2009. jlius 1., szerda Nekem tetszik!
0  

cserszömörce -illatú jó éjt:)))



.
  ohkisleany, 20:53 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany

KÁLIDÁSZA :

SZERELEM ÉKKÖVEI

Gyere be hamar a házba, kedvesem, biztosabb itt:
ma van a fekete démon holdevõ éjszakája,
s ha szeme megakad orcád holdsugár-csillogásán -
megeszi-lenyeli rögtön, hold helyett elrabolván.


ford. TEllér Gyula


  ohkisleany, 20:37 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
kék mandala



nekem szép :)))
  ohkisleany, 20:18 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany

magán-szféra :

még mindig nem fizetett a biztosító ...!!!!!!!!!!

idõhúzás céljából, kitalálták, hogy rossz kárszámot faxoltunk...

kérték a rendszámot, hogy be tudják azonosítani az autót...

kb 15 náluk lévõ papíron szerepel, minimum...
  ohkisleany, 17:44 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
megtetszett :)))

Erdei idill...

Nézz kedvesem szerteszét,
minden fénynek örül.
Hallgasd a madárzenét,
itt leng a fejünk körül.
Egy virág nyújtja feléd
finom hártya szirmait,
száz színét tárja eléd,
érezd az erdõ illatait...
Ott egy harkály orvosol
rovartól beteg törzset,
egy csörgõ patak eloson
mely ezer követ görget.


.
  ohkisleany, 17:16 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany

itt van ni..:)))


Dolák-Saly Róbert "BOBORJÁN"

1955 április 20.-án, egy szerdai napon született Gyõrött.
Számos iskolában is megfordult, lakott Dunaújvárosban, Zalaegerszegen és végül Budapesten. Az egri tanárképzõ fõiskolán biológia-rajz szakott tanult, de tanári pályafutása igen rövidre sikeredett. Próbálkozott gépíróként, volt munkanélküli, gyermekelõadó, késõbb pedig: rockenész.
Ifjú korában inkább kutya szeretett volna lenni, késõbb tudós, majd lehorgonyzott egy hoszabb idõre a zenészlét mellett - az Omega zenekar gitárosa fedezte fel kivételes szépségû hangját és szövegírói tehetségét 1976-ban, így lett a legendás együttes egyszemélyes elõzenekara.
Képességei ellenére a szakma nem hozta meg a várt elismerést, dalait túl intellektuálisnak ítélték.
1982- ben XX. Századi Barlangrajzok címmel volt önálló rockzenei mûsora, és 1983-ban jelent meg elsõ lemeze Az elsõ / Átköltenél címmel. 1985-ben megalapította a DSR Band együttest, ám végül mégis a szólókarrier mellett döntött. 1988-ban Peremartoni Krisztinával elkészítették a Nem ér a nevem káposzta a fejem címû gyermekalbumot, mely kategóriájában az év lemeze lett.
1986-ban hívták meg a L`art pour l`art (akkor még Laár pour Laár) Társulatba, hogy szórakoztassa a közönséget. Így lett humorista. Közben továbbra is zenélgetett, de már nem életcélként; ennek ellenére a Láthatatlan ég Arany Zsiráf és EMERTON díjat nyert.
Körüblelül 1997-ig sodródott ide-oda, ám végül eltökélte magát, és teljes gõzzel fogott neki, hogy kreatív munkájával hozzájáruljon a L`art pour l`art Társulat sikereihez. Fáradtságait végül siker koronázta, elõadásaik mindmáig teltházasak.
Róbert nem vallja magát humoristának... hogy akkor micsoda? "Kutya..." A mai napig nem rakta le a gitárt, a L`art pour l`art Társulatban felhangzó humoros munkái épp oly igényesek, mint az Õskor lemezen alkotott mélyen filozófikus nótái; 2002-ben könyvet írt Madáretetõ címmel, ezt követte a Boborján; televíziós fellépések, színpadi produkciók állnak mögötte és elõtte, elsõk között kapta meg a legelsimertebb humoristáknak járó Bon-Bon Díjat, és a Társulattal együtt a Huszka Jenõ díjat.
Az abszurd humor kimagasló jelentõségû, megalkuvást nem tûrõ és nem ismerõ személyisége, és olyan halhatatlan karakterek megformálója, mint az öreg Anti bá, Pandacsöki Boborján, a porondmester Leopold, vagy Naftalin Ernõ, az ötletológus.

hosszú, mi? :)))

méltõ helyre emelkedett, egy naplóban lehet Nagy Lajossal :)))

nagyon bírom :))))))))))
  ohkisleany, 16:46 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany


kutyasétáltatás....helyett...

/jön még Boborján is :))) /









  ohkisleany, 16:30 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany

kicsit komolyabban...

Márai Sándor - Az állatokról

Ne szégyelld te azt, ha szereted az állatokat. Ne röstelld, ha egy kutya közelebb van lelkedhez, mint a legtöbb ember, akit személyesen ismersz.

Hazug próféták és otromba, komisz emberek azok, akik megrónak e vonzalom miatt, s ezt mondják:

„Az emberektõl lopja el az érzéseket, melyeket a kutyára pazarol! Önzõ, rideg fráter!” – ne törõdj velük.

Szeresd csak nyugodtan kutyádat, ezt a csillogó szemû, fáradhatatlan barátodat, aki nem kér barátságáért mást és többet, mint valamilyen szerény koncot és egy-egy simogatást.

Ne hidd, hogy gyöngédség és önzés késztet az állatokat szeretni.

Testvéreink õk, s ugyanabban a mûhelyben készültek, mint az ember, s értelmük is van, néha bonyolultabb és finomabb, mint a legtöbb embernek.

Mások nevezzék gyöngeségnek az állatszeretetet, gúnyoljanak ezért - te sétálj csak kutyáddal.
Jó társaságban maradsz; s Isten tudja ezt.

  ohkisleany, 16:23 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
Boborján... :)))

A kolbász
Nem tévedés. A kolbász is egy állat. A fizikai törvényeket figyelembe véve nem is lehet más. Az anyag nem vesz el csak átalakul. A kolbász alakjából nem lehet egyértelmûen megállapítani, milyen állatról van szó, hiszen ilyen formában az állat nem mozog - hacsak az ember szervezeteben -, elveszti eredeti formáját, és egy az emberiség által tökéletesnek mondott alakot kénytelen felvenni. Ez azonban elég kényelmetlen lehet, hiszen gondoljunk csak bele, milyen lehet egy hosszú csõben kicsire összezsugorodva arra várni, hogy megsüssenek.
.



a kolbászállat :)))
  ohkisleany, 9:08 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
ami összeköt...




  ohkisleany, 8:16 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
  2009. jnius 30., kedd Nekem tetszik!
0  
kegyelemmel teljes jó éjt, tiszta álmokat, ragyogóan tisztákat :)))






.
  ohkisleany, 21:43 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany


tessék...
  ohkisleany, 21:36 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany



  ohkisleany, 21:29 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany

KIM IHA BAHUBHIR UKTAIR

Minek ide az a sok szó, balga bölcselkedések?
Egy az igaz: aki férfi, célja kettõ lehet csak:
fiatalon a csodás-szép, mámoros, játszi nõknek
puha kebelén pihenni - vagy ha nem: vár az erdõ.*

Vekerdi József fordítása

...Az erdõ a remeteség helye

... mondd, Te mit választanál?:)))
  ohkisleany, 21:28 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
copyright by Nagy Lajos...

A BOGÁR

A bogár a földön mászik. De akár mászik, akár nem, mindenesetre három fõ részbõl áll, úgymint: a fej, a tor és a potroh. Szervezetileg tehát sokkal fejlettebb, mint az ember, amelynek csak egy fõ része van, úgymint: a has. Némely embernek a hasa helyett szintén potroha van, az ilyent méltán nevezik aztán csúnyabogárnak.



A bogár bogarakkal táplálkozik. A nagy bogár megeszi a középszerû bogarakat, a középszerû bogár a kis bogarakat, a kis bogár a legkisebb bogarat. A legkisebb bogárnak pechje van.

Sokféle bogár van, ilyenek: a cserebogár, svábbogár, kõrisbogár, cincér, szarvasbogár, vízicsibor, katicabogár és még igen sok. Viszont a bogár a fejben egész más kategóriába tartozik. A számos bogáron kívül azután még van vagy ezerkilencszázmillióféle bogár, persze mindegyikbõl csak egy-egy, amennyiben a földön ezerkilencszázmillió ember él, s mindegyiknek van egy-egy bogara.

Némelyik bogár a napot kedveli és a száraz helyeket, másik a sötétséget, és a nedves földet, odúkat, pincét s nyirkos helyeket. A pincebogár és a városi szegényember közt eleinte némely tudósok hasonlatosságot véltek fennforogni, késõbb azonban más tudósok kimutatták, hogy ez a hasonlatosság nem forog fenn, mert ellenkezõleg, a két brans között jelentékeny különbség van: a pincebogár szívesen lakik a pincében, a városi szegényember pedig, ha nem is szívtelenül, de legalábbis a legnagyobb fokú muszáj következtében.

Vannak bogarak, amelyek a szabad természet, s a falusi élet nyugodt örömeit szeretik, ezek az erdõben és a mezõkön élnek. Vannak viszont kultúrbogarak, amelyek a nagyvárosi élet pazar pompáját kedvelik, mint a konyhasváb, rusznyi, poloska és egyebek, ezek a nagy bérpalotákban élnek, s mint kultúrlények, régen levetették falusi rokonaik nyers és vad tulajdonságait, már nem élnek más bogarakkal - szóval, nem emberevõ vadak -, hanem kedvenc táplálékuk a rovarpor. A jószívû városi emberek el is látják õket naponta friss, illatos, zöld és sárga rovarporral, s így bõségesen táplálkozhatnak. Ahol persze nem hintik tele a lakást és mellékhelyiségeit rovarporral, ott eleinte éheznek a szegény bogarak, késõbb pedig kitör bennük az atavizmus, és megeszik egymást.



...szarvasbogarak...
  ohkisleany, 21:02 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany


tessék...keleti cserebogár:)))
  ohkisleany, 20:58 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
Boborján...:)))

A bogár
A bogár nem egy állat, hanem sok kis bisz-basz repkedõ állat összefoglaló neve. De mindegyik ugyanazt csinálja. Nyáron belerepülnek a fagyinkba, télen meg megfagynak.

.
  ohkisleany, 20:49 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
ami összeköt...

  ohkisleany, 8:29 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
  2009. jnius 29., htf Nekem tetszik!
0  


boldogság mandala:)))
  ohkisleany, 20:48 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
egy másik fordításban , pedig...

Bár szemközt velem áll, lehajtom a fejem, lábára néz csak szemem.
Hallgatná csevegõ szavát buta fülem, ám két tenyérrel fedem.
Két arcomról a titkos öröm verítékét gyorsan kezem törli le.
Ám elárul vágyakozó kebelemen széjjelrepedt köntösöm.

Vekerdi József fordítása
  ohkisleany, 20:31 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
TADVAKTRÁBHIMUKHAM

Míg orcája föléhajoltam, a szemem sugara lábára hullt,
gyengéd, jó szavait figyelni akaró fülkagylóm elfedtem én,
arcomról letörölve hirtelen öröm forró verejtéke; de
mégsem rejthetem áradó örömömet: mind szétrepedt szép ruhám.

Weöres Sándor fordítása
  ohkisleany, 20:04 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany
ami összeköt )))


  ohkisleany, 19:43 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany

  ohkisleany, 18:48 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany

copyright by Nagy Lajos

A SZARVASMARHA

Ez az állat háziállat, található mindenhol a föld kerekségén. Igen hasznos állat, mert az ökör terhet húz, a tehén pedig tejet ad, mindkettõt pedig, amikor már megunták az életüket, levágjuk, és húsukat a gazdag emberek táplálására használjuk.

A szarvasmarhának egyes vidékek és országok szerint különféle fajtái vannak, ezek között igen kiváló a magyar szarvasmarha, amely béketûrésérõl, szorgalmas igavonásáról, szomorú és ártatlan bõgésérõl és nagy, kajla szarvairól nevezetes, igen jámbor állat, bántalmazóit, úgy látszik, csak a legvégsõ elkeseredésében, vagy talán még akkor sem ökleli föl.

A hím szarvasmarhát bikának nevezik, arisztokratikus hajlandóságú lény, mert õ a csordában a tenyészállat, nem dolgozik, s a vörös színre dühbe jön és toporzékol.

A nõstény szarvasmarhát mi tehénnek nevezzük, mert tejet ad, a bikák azonban, bár csak megközelítõ okból, egymás közt röviden tyúknak mondják.

A szarvasmarha színe vagy fehér vagy vörösesbarna vagy tarka, fehér alapszínen vörösesbarna foltokkal. Néhány év óta, mióta a cérna oly drága, csakis a legelõkelõbb marhák viselhetnek foltokat.

A szarvasmarhák tápláléka fû és széna. De mióta a fûhiány olyan nagy, hogy az emberek már fûhöz-fához sem tudnak kapkodni, kénytelen a szarvasmarha silányabb takarmánnyal is beérni, amit az ország gazdag emberei mélyen fájlalnak, mert a szarvasmarha húsát megeszik, míg a szegény emberek táplálékhiányának fent nevezett gazdagok örülnek, nyilván azért, mert a húsukat nem eszik meg.

A kicsiny szarvasmarhát borjúnak nevezik, a serdülõt pedig neme szerint tinónak vagy üszõnek, a tinóból minden további tanulás nélkül idõvel ökör lesz, az üszõbõl tehén; a szarvasmarha fejlõdési folyamata itt véget ér, mert a vén tehén és a vén ökör, az már nem szarvasmarha, hanem kétlábú állatfajta.

A szarvasmarhákat gazdáik, hogy azok önmagukat egymástól meg tudják különböztetni, elkeresztelik különféle nevekre; a teheneket leginkább Bimbónak és Riskának, az ökröket pedig Csákónak és Madárnak keresztelték eddig, de remélhetõ, hogy a jövõben az ökörneveket ki fogják szorítani új, eddigieknél találóbb nevek, úgymint....tetszés szerint ..Conrad, Potierek stb....
  ohkisleany, 18:43 Itt megrhatod a vlemnyed ohkisleany



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.