CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. április 24.   szerda   György, Bojána, Bonifác, Bónis, Debóra, Egbert, Egberta, Fidél, Fidélia  György;Bojána, Bonifác, Bónis, Debóra, Egbert, Egberta, Fidél, Fidélia, Gaszton, Gyöngyvirág, Kászon, Melióra, Nedda
  
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. november 19., szerda Nekem tetszik!
0  
szép estét,szebb ålmokat,pihentetÔ éjszakåt mindenkinek.


  magam, 21:32 Itt megírhatod a véleményed magam
Alkony mozdulat nĂ©lkĂŒl


Mint pohårba töltött tea
gÔzöl az esthomåly
levél a fån
hullana mĂĄr de a
mozdulat fĂĄj a fĂĄnak
fån a levél
a Semmi mintha volna széttekint
öt perc és itt megint
hibĂĄtlan burkolatban mĂĄr az Ă©j.
(VĂ©szi E)




  magam, 21:23 Itt megírhatod a véleményed magam
képrejtvény....lesz måsik:)



.
  magam, 20:29 Itt megírhatod a véleményed magam
talĂĄlgatĂĄsokat lezĂĄrom....

a megfejtés:

ne szemetelj
  magam, 20:11 Itt megírhatod a véleményed magam
mĂĄr csak horganyoztatni kell...





  magam, 19:53 Itt megírhatod a véleményed magam
a tegnapi képhez sok vålasz érkezett,de sajnos jó még nem....




.
  magam, 18:40 Itt megírhatod a véleményed magam
Szonettek a szĂ­nekhez: Az elsĂ” A KÉK

Nézd, hogy lesz a zöldbÔl kék az óceån,
szelíd sekélybÔl haragos mélysötét,
ma indigó égbÔl csattan a villåm,
holnap meg kis felhĂ”k szĂĄntjĂĄk fel tĂŒkrĂ©t.
Ugye lĂĄtod, hogy hĂșz betĂ»t a tinta,
- hĂłfehĂ©r papĂ­ron tĂŒrkiz varĂĄzslat, -
ĂĄm megĂĄll egy percre, mikor egy tiszta
ultramarin szempĂĄr fordul utĂĄnad.
Magukhoz hĂ­vnak a tĂĄvoli hegyek,
s mintha csak könnyû ködbÔl lennék én is,
Ășgy Ășszom a szĂ©llel, hozzĂĄtok megyek,
olyan közel vagytok, de messze mégis!
JövĂ”re is kihajt a bĂșzavirĂĄg,
s talån felenged a jégkorszak vilåg.
(RĂĄcsai R)

  magam, 12:59 Itt megírhatod a véleményed magam
lĂĄtvĂĄnynak sem utolsĂł...


  magam, 12:48 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

a kerékpår kialakulåsa...

Carl von Drais båró talålmånyånak minÔsítik, bår nem Ô volt az elsÔ ember aki ezzel próbålkozott.
Egy nĂ©met Ășr, Carl von Drais talĂĄlta fel a kormĂĄnyozhatĂł kerĂ©kpĂĄr elsĂ”, mĂ©g futĂłgĂ©pnek nevezett Ă”svĂĄltozatĂĄt. TalĂĄlmĂĄnya azonban gyorsan kiment a divatbĂłl
Újabb elterjedĂ©sĂ©t Pierre Ă©s Ernest Michaux-nak köszönhette. A feltalĂĄlĂł apa Ă©s fia kĂ­sĂ©rleteztek ugyanis elĂ”ször a pedĂĄl rendszeresĂ­tĂ©sĂ©vel.

A prĂłbaĂșton mĂ©g csak az elsĂ” kerĂ©k egyik oldalĂĄra szereltek pedĂĄlt, de ez a "köszörĂ»kĂ”-mĂłdszer" nem bizonyult elĂ©g stabilnak. A kĂ­sĂ©rletezĂ©s közben rĂĄjöttek, hogy sokkal jobb egyensĂșlyt biztosĂ­t a kĂ©t pedĂĄl, fĂ”kĂ©nt, ha ezek ellentĂ©tes ĂĄllĂĄsban mĂ»ködtethetĂ”k.


A michauline nevû jårmû az 1867-es pårizsi vilågkiållítås egyik szenzåciója volt. Az emberek szåmåra érthetetlennek tûnt a tény: a låbbal hajtott, de a földdel csak két kerék segítségével érintkezÔ jårmû, ha megfelelÔ sebességgel tekerik, akkor nem borul fel.

A gyors nĂ©pszerĂ»sĂ©g azonban Ășj feladatokat jelentetett: az egyensĂșly könnyebb megtartĂĄsa Ă©rdekĂ©ben egyre nagyobbra növeltĂ©k az elsĂ” kerekeket, majd Ășjfajta golyĂłscsapĂĄgyakat talĂĄltak fel a franciĂĄk, Grenoble-ban pedig sĂĄrhĂĄnyĂłkat szereltek a kerekekre.


Ezek az elsĂ” jĂĄrmĂ»vek azonban fakerĂ©kkel Ă©s fakĂŒllĂ”kkel kĂ©szĂŒltek - az angol James Starley Ă©s William Hillman Ă©rdeme a fakĂŒllĂ”k acĂ©lszĂĄlra valĂł cserĂ©je, vĂ©gĂŒl az egĂ©sz szerkezetet fĂ©mbĂ”l kĂ©szĂ­tettĂ©k el. Ezt a jĂĄrmĂ»vet velocipĂ©dnek neveztĂ©k - Ă©s egĂ©szen furcsa szerkezetek jelentek meg e nĂ©v alatt.


Az elsÔ kerék jelentÔsen nagyobb volt a håtsónål, és mivel hogy ezen a keréken lehetett a "bicajt" hajtani, így rengeteget lehetett vele esni!


A feltalĂĄlĂłkat a kerĂ©kpĂĄros balesetek elkerĂŒlĂ©se inspirĂĄlta az Ășjabb ötletek kiprĂłbĂĄlĂĄsĂĄra. Az elsĂ” jelentĂ”s kĂ­sĂ©rlet 1879-ben az angol Harry J. Lawson nevĂ©hez kötĂ”dik: egyrĂ©szt Ă” a pedĂĄllal mĂĄr fogaskerekes lĂĄncĂĄttĂ©tel segĂ­tsĂ©gĂ©vel a hĂĄtsĂł kereket hajtotta, mĂĄsrĂ©szt pedig a pedĂĄl a bicikli közepĂ©re kerĂŒlt. Az Ă” jĂĄrmĂ»vĂ©n tehĂĄt mĂĄr az elsĂ” kerĂ©k a kormĂĄnyzĂĄs, a hĂĄtsĂł pedig a hajtĂĄs funkciĂłjĂĄt kapta. A kerekek mĂ©rete azonban mĂ©g mindig jelentĂ”sen eltĂ©rt egymĂĄstĂłl.

Ezek utĂĄn egy Ă­r ĂĄllatorvos, John Boyd Dunlop alkotta meg a kerĂ©kpĂĄr utolsĂł hiĂĄnyzĂł lĂĄncszemĂ©t. Fia ugyanis Ășj triciklijĂ©vel ĂĄllandĂłan "szĂ©tbarbĂĄrkodta" a kertben a fĂŒvet, ezĂ©rt az apa azt szerette volna, ha valamivel le tudnĂĄ tompĂ­tani a kereket. ElĂ”ször vĂ­zzel töltött locsolĂłcsĂ”vel prĂłbĂĄlkozott, de mivel az tĂșlsĂĄgosan rugalmatlannak bizonyult, levegĂ”vel fĂșjta tele. Ezzel Ășjra feltalĂĄltĂĄk a pneumatikot. TalĂĄlmĂĄnyĂĄra a szabadalmat 1888. harmadik harmadĂĄban kapta meg Dunlop, Ă©s megkezdĂ©k az ilyen kerĂ©kkel felszerelt biztonsĂĄgi kerĂ©kpĂĄrok ĂĄrusĂ­tĂĄsĂĄt. Egy Ă©v alatt mintegy 50 darabot adtak el belĂ”lĂŒk, majd kiderĂŒlt, hogy 1845-ben Thompson mĂĄr megkapta a szabadalmat erre a talĂĄlmĂĄnyra, ezĂ©rt hosszas herce-hurca utĂĄn elvettĂ©k a szabadalmi jogot DunloptĂłl, ami azonban csak annyit jelentett, hogy ezutĂĄn mĂĄr bĂĄrki gyĂĄrthatott ilyen szerkezetet anĂ©lkĂŒl, hogy az Ă­r csalĂĄdapa egy penny-t is keresett volna rajta. VĂĄllalkozĂĄsa, amit alapĂ­tott azonban nem ment tönkre, Ă©s Ă©pp a döntĂ” hatĂĄrozat hetĂ©n 3000 tömlĂ”t adott el.




  magam, 12:26 Itt megírhatod a véleményed magam
Ha szeretetet, figyelmet kĂ­vĂĄnunk partnerĂŒnktĂ”l,
akkor elÔbb adjunk mi neki.
Finom, tapintatos pantomim ez,
az erÔk egészséges keringésének módja.
Olyan labdajåték,
amelyben kezdetben a mi kezĂŒnkben van a labda,
s tĂĄrsunk csak Ășgy dobhatja vissza,
ha elÔbb mi odadobjuk hozzå.
(SzM)



  magam, 9:03 Itt megírhatod a véleményed magam
napi fĂĄrasztĂł...


  magam, 8:43 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

November 19.

az év 323. (szökÔévekben 324.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 42 nap van håtra.


Napkelte: 06:53 Napnyugta: 16:04

Holdkelte: 22:59 Holdnyugta: 12:23


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re szerda estig: Kezdetben Ă©szaknyugat felĂ”l többször erĂ”sen megnövekszik, kĂ©sĂ”bb ĂĄtmenetileg felszakadozik a felhĂ”zet. FĂ”kĂ©nt Ă©szakon helyenkĂ©nt elĂ”fordul kisebb esĂ”, Ă©szakkeleten nĂ©hol havas esĂ”, hĂł is hullhat. A dĂ©lnyugati, kĂ©sĂ”bb a nyugati, Ă©szaknyugati szelet többfelĂ© Ă©lĂ©nk, helyenkĂ©nt erĂ”s lökĂ©sek kĂ­sĂ©rik. A hĂ”mĂ©rsĂ©klet kora dĂ©lutĂĄn ĂĄltalĂĄban 4 Ă©s 9, kĂ©sĂ” este többnyire 0 Ă©s +5 fok között valĂłszĂ­nĂ».


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

A reggeli, dĂ©lelĂ”tti ĂłrĂĄktĂłl az Északi-közĂ©phegysĂ©gben, illetve Ă©szakkeleten kisebb havazĂĄs, havasesĂ” is kialakulhat. Napközben sĂ­kvidĂ©ken a hĂł tartĂłsan nem marad meg. A nĂ©hol elĂ”fordulĂł ködfoltok dĂ©lelĂ”tt megszĂ»nnek.


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Gyenge melegfronti hatĂĄs vĂĄrhatĂł, emiatt elĂ”fordulhat szĂ©dĂŒlĂ©s, fejfĂĄjĂĄs, ĂĄlmatlansĂĄg.





Ma Erzsébet, Bonifåc, Abdiås, Alicia, Bódor, Bónis, Maxim, Zobor napja van.

Boldog névnapot!

Erzsébet :
HĂ©ber eredetĂ» bibliai nĂ©v. KeresztelĂ” Szent JĂĄnos anyjĂĄnak a neve. A magyar nĂ©vforma a hĂ©ber ElisĂ©ba latin Ă©s nyugati nyelvekbeli Elisabeth vĂĄltozatĂĄbĂłl alakult ki. JelentĂ©se Isten az Ă©n eskĂŒm, Isten megeskĂŒdött, vagy Isten a teljessĂ©g, a tökĂ©letessĂ©g.

BonifĂĄc :
A latin Bonifatius névbÔl szårmazik, jelentése jó sorsot ígérÔ.

AbdiĂĄs :
Héber és görög eredetû név, jelentése, Isten szolgåja.

Alicia :
Francia és spanyol eredetû név. Mås kutatås szerint, francia és angol Alice (magyarul: Aliz) latinosított formåja.

BĂłdor :
Magyar eredetû név, jelentése, göndör.

BĂłnis :
A Bonifåc régi magyar becézÔjébÔl önållósult.

Maxim :
Latin eredetû név, a Maximus csalådnévbÔl szårmazik. Jelentése nagy növésû, magas.

Zobor :
SzlĂĄv Ă©s magyar eredetĂ» nĂ©v, feltehetĂ”en Anonymus tette szemĂ©lynĂ©vvĂ© a Nyitra melletti Zobor hegy nevĂ©bĂ”l. JelentĂ©se, gyĂ»lĂ©s, gyĂŒlekezet (remetĂ©k vagy szerzetesek gyĂŒlekezĂ”helyĂ©re utal).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 461 – Hilarius pĂĄpa megkezdi uralkodĂĄsĂĄt.
• 1274 – I. Rudolf nĂ©met kirĂĄlyt a nĂŒrnbergi birodalmi gyĂ»lĂ©s felhatalmazza, hogy II. OttokĂĄrt megfossza CsehorszĂĄgon Ă©s MorvaorszĂĄgon kĂ­vĂŒli tartomĂĄnyaitĂłl.
• 1316 – V. FĂŒlöp francia kirĂĄly trĂłnra lĂ©p.
• 1377 – Nagy Lajos magyar kirĂĄly a brassĂłikhoz Ă­rt levelĂ©ben arrĂłl biztosĂ­tja a kereskedĂ”ket, ha „Ășgy, ahogy remĂ©li” Havasalföld a kezĂ©be kerĂŒl, csökkenteni fogja a vĂĄmokat.
• 1493 – Kolumbusz KristĂłf egy szigethez Ă©rkezik, melyet a helyi lakosok Boriquen-(Boriken) szigetnek neveztek. Ez a sziget ma Puerto Rico.
• 1514 – II. UlĂĄszlĂł magyar kirĂĄly megerĂ”sĂ­ti WerbĂ”czy IstvĂĄn HĂĄrmas-könyvĂ©t.
• 1608 – A Szent KoronĂĄval magyar kirĂĄllyĂĄ koronĂĄzzĂĄk II. MĂĄtyĂĄst, a koronĂĄzĂĄsi szertartĂĄskor a drapĂ©riĂĄn elĂ”ször szerepelnek a piros-fehĂ©r-zöld szĂ­nek.
• 1711 – II. RĂĄkĂłczi Ferenc Ă©s kĂ­sĂ©rete DanckĂĄba költözik.
• 1725 – III. KĂĄroly magyar kirĂĄly FiumĂ©t szabadkikötĂ”vĂ© nyilvĂĄnĂ­tja.
• 1809 – Az Ocanai csatĂĄban a francia csapatok 29.000 fĂ”s serege megsemmisĂ­tĂ” veresĂ©get mĂ©r az 50.000 fĂ”s spanyol hadseregre.
• 1840 – Kossuth Lajos Pest vĂĄrmegye közgyĂ»lĂ©sĂ©n tartott beszĂ©dĂ©ben grĂłf SzĂ©chenyi IstvĂĄnt a „legnagyobb magyarnak” nevezi.
• 1892 – Wekerle SĂĄndor kormĂĄnyt alakĂ­t.
• 1900 – Elindulnak Budapest utcĂĄin elsĂ” gyĂ»jtĂ”Ăștjukra a Posta ĂĄltal forgalomba ĂĄllĂ­tott automobiloknak nevezett jĂĄrmĂ»vek (valĂłjĂĄban hĂĄromkerekĂ» motoros levĂ©lgyĂ»jtĂ” triciklik).
• 1905 – MegnyitjĂĄk a hĂ­vĂ”k elĂ”tt a budapesti Szent IstvĂĄn-templomot, a kĂ©sĂ”bbi BazilikĂĄt. (A zĂĄrĂłkövet ĂŒnnepĂ©lyesen csak december 8-ĂĄn helyezik el.)
• 1912 – Az I. BalkĂĄn hĂĄborĂșban a szerb csapatok döntĂ” veresĂ©get mĂ©rnek a török csapatokra.
• 1917 – BefejezĂ”dik a CaporettĂłi ĂĄttörĂ©s, NĂ©metorszĂĄg Ă©s az OsztrĂĄk–Magyar Monarchia csapatai ĂĄttörik az olasz frontvonalat Ă©s megindulnak OlaszorszĂĄg belseje felĂ©.
• 1919 – A svĂĄjci parlament megszavazta a NĂ©pszövetsĂ©ghez valĂł csatlakozĂĄst.
• 1922 – A szultĂĄnĂĄtus hĂ­vei II. Abdul-Medzsidet kiĂĄltjĂĄk ki az OszmĂĄn Birodalom szultĂĄnjĂĄnak.
• 1938 – A prĂĄgai NemzetgyĂ»lĂ©s jĂłvĂĄhagyja a SzlovĂĄkia Ă©s KĂĄrpĂĄtalja autonĂłmiĂĄjĂĄrĂłl szĂłlĂł törvĂ©nyt, az orszĂĄg hivatalos elnevezĂ©se Cseh–SzlovĂĄkiĂĄra (Èesko–Slovensko) vĂĄltozik.
• 1942 – SzovjetuniĂł elkezdi tĂ©li offenzĂ­vĂĄjĂĄt a doni fronton a nĂ©metek ellen.
• 1946 – Az ENSZ tagja lesz AfganisztĂĄn, Izland Ă©s SvĂ©dorszĂĄg.
• 1969 – leszĂĄllnak a Holdra az Apollo-12 Ă»rhajĂłsai (Charles Conrad Ă©s Alan Bean).
• 1969 – A MalĂ©v egyik Tu-134 tĂ­pusĂș repĂŒlĂ”gĂ©pe Isztambulban a vizes pĂĄlyĂĄn tĂșlfut a leszĂĄllĂłpĂĄlyĂĄn, Ă©s sĂșlyos balesetet szenved.
• 1977 – Anvar Szadat egyiptomi elnök megĂ©rkezik Izraelbe, ezzel megkezdĂ”dik a normalizĂĄlĂłdĂĄs a kĂ©t ĂĄllam között.
• 1985 – Mihail Gorbacsov szovjet vezetĂ” Ă©s Ronald Reagan amerikai elnök elĂ”ször talĂĄlkoznak Genfben.
• 1989 – MagyarorszĂĄg egymilliĂĄrd dollĂĄros rövid lejĂĄratĂș gyorssegĂ©lyt kap a Közös PiactĂłl.
• 1990 – A VarsĂłi SzerzĂ”dĂ©s Ă©s a NATO tagĂĄllamai PĂĄrizsban alĂĄĂ­rjĂĄk a CFE-szerzĂ”dĂ©st.
• 1992 – PalotĂĄs JĂĄnos lesz a VĂĄllalkozĂłk PĂĄrtjĂĄnak elnöke.
• 1995 – A lengyel elnökvĂĄlasztĂĄs mĂĄsodik fordulĂłjĂĄban Aleksander Kwasniewski legyĂ”zi Lech WalesĂĄt.
• 2004 – PusztĂ­tĂł orkĂĄn csapĂĄst mĂ©r a Magas-TĂĄtra fenyveseire.

SzĂŒletĂ©sek


• 1571 – Lackner KristĂłf soproni polgĂĄrmester, vĂĄrosbĂ­rĂł, jogtudĂłs, ötvös, Ă­rĂł († 1631)
• 1600 – I. KĂĄroly angol kirĂĄly († 1649)
• 1711 – Mihail Vasziljevics Lomonoszov orosz fizikus, kĂ©mikus, a TömegmegmaradĂĄs törvĂ©nyĂ©nek kidolgozĂłja († 1765)
• 1805 – Ferdinand de Lesseps francia mĂ©rnök, diplomata, a Szuezi-csatorna Ă©pĂ­tĂ”je († 1894)
• 1806 – Benczur JĂłzsef magyar evangĂ©likus tanĂĄr († 1886)
• 1831 – James A. Garfield, az Amerikai EgyesĂŒlt Államok 20. elnöke, hivatalban 1881-ben († 1881)
• 1833 – Wilhelm Dilthey nĂ©met filozĂłfus, pszicholĂłgus, pedagĂłgus († 1911)
• 1839 – Emil ©koda cseh gĂ©pĂ©szmĂ©rnök, a ©koda MĂ»vek jĂĄrmĂ»- Ă©s fegyvergyĂĄr alapĂ­tĂłja († 1900)
• 1841 – Schulek Frigyes magyar Ă©pĂ­tĂ©sz, mĂ»egyetemi tanĂĄr, az MTA tagja, Schulek JĂĄnos apja († 1919)
• 1843 – Ortvay Tivadar magyar törtĂ©netĂ­rĂł, rĂ©gĂ©sz, akadĂ©mikus († 1916)
• 1851 – Pfaff Ferenc magyar mûépĂ­tĂ©sz († 1913)
• 1859 – SomlĂł SĂĄndor magyar szĂ­nĂ©sz, szĂ­nigazgatĂł, Ă­rĂł († 1916)
• 1870 – Endre BĂ©la magyar festĂ”mĂ»vĂ©sz († 1928)
• 1875 – Mihail Ivanovics Kalinyin orosz bolsevik forradalmĂĄr, szovjet politikus, az SZKP PB tagja, ĂĄllamfĂ” († 1946)
• 1882 – Aurel Vlaicu romĂĄn mĂ©rnök, feltalĂĄlĂł, a repĂŒlĂ©s egyik ĂșttörĂ”je († 1913)
• 1888 – JosĂ© RaĂșl Capablanca Kubai sakkozĂł, a sakk harmadik vilĂĄgbajnoka (1921-1927) († 1942)
• 1889 – Bokros Birman DezsĂ” Kossuth-dĂ­jas magyar szobrĂĄsz- Ă©s festĂ”mĂ»vĂ©sz, Ă©rdemes mĂ»vĂ©sz († 1965)
• 1900 – Anna Seghers nĂ©met Ă­rĂłnĂ”, RadvĂĄnyi LĂĄszlĂł felesĂ©ge († 1983)
• 1902 – Antos KĂĄlmĂĄn zeneszerzĂ”, egyhĂĄzkarnagy, orgonista, zenepedagĂłgus († 1985)
• 1917 – Indira Gandhi indiai politikus, miniszterelnök, az Indiai Nemzeti Kongresszus PĂĄrt (INC) tagja, Jawaharlal Nehru lĂĄnya († 1984)
• 1921 – Anda GĂ©za, magyar szĂĄrmazĂĄsĂș svĂĄjci zongoramĂ»vĂ©sz († 1976)
• 1927 – Major PĂĄl magyar szĂ­nĂ©sz, Ă©rdemes mĂ»vĂ©sz († 1985)
• 1927 – Lator LĂĄszlĂł JĂłzsef Attila-dĂ­jas magyar költĂ”, esztĂ©ta, mĂ»fordĂ­tĂł
• 1928 – Pernye AndrĂĄs Erkel Ferenc-dĂ­jas magyar zenetörtĂ©nĂ©sz, zenekritikus, pedagĂłgus († 1980)
• 1933 – Larry King, a CNN amerikai hĂ­rtelevĂ­ziĂł mĂ»sorvezetĂ”je ("Larry King Live")
• 1938 – Ted Turner amerikai multimilliomos, a CNN tulajdonosa
• 1942 – Calvin Klein amerikai divattervezĂ”
• 1943 – KirĂĄly LĂĄszlĂł JĂłzsef Attila-dĂ­jas erdĂ©lyi magyar Ă­rĂł, költĂ”
• 1943 – Vajda LĂĄszlĂł JĂĄszai Mari-dĂ­jas magyar szĂ­nmĂ»vĂ©sz († 1995)
• 1944 – Straub Elek magyar ĂŒzletember
• 1954 – Vantara Gyula magyar mĂ©rnök, politikus, 2006 Ăłta BĂ©kĂ©scsaba polgĂĄrmestere
• 1957 – Ofra Haza izraeli popĂ©nekes († 2000)
• 1961 – Meg Ryan amerikai szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1962 – Jodie Foster Oscar-dĂ­jas amerikai szĂ­nĂ©sznĂ”

HalĂĄlozĂĄsok


• 496 – I. Gelasius pĂĄpa (* imeretlen)
• 498 – II. AnasztĂĄz pĂĄpa (* imeretlen)
• 1316 – I. JĂĄnos francia kirĂĄly (UtĂłszĂŒlött JĂĄnos), a közĂ©pkori FranciaorszĂĄg Ă©s Navarra kirĂĄlya, X. (CivakodĂł) Lajos Ă©s MagyarorszĂĄgi Klemencia fia, Navarrai Johanna fĂ©ltestvĂ©re (* 1316)
• 1557 – Bona Sforza, lengyel kirĂĄlynĂ©, litvĂĄn nagyhercegnĂ© (* 1494)
• 1665 – Nicolas Poussin, francia festĂ”mĂ»vĂ©sz (* 1594)
• 1730 – BossĂĄnyi AndrĂĄs, magyar bölcsĂ©sz, jezsuita rendi tanĂĄr (* 1673)
• 1828 – Franz Schubert, osztrĂĄk zeneszerzĂ” (* 1797)
• 1855 – Blaskovich JĂĄnos, magyar evangĂ©likus lelkĂ©sz Ă©s tanĂĄr (* 1777)
• 1855 – Vörösmarty MihĂĄly, költĂ”, Ă­rĂł (* 1800)
• 1857 – BalĂĄshĂĄzy JĂĄnos, magyar ĂŒgyvĂ©d, szolgabĂ­rĂł (* 1797)
• 1860 – id. MarkĂł KĂĄroly, festĂ”mĂ»vĂ©sz, a magyar tĂĄjkĂ©pfestĂ©szet iskolateremtĂ” mestere (* 1791)
• 1869 – MarkĂł KĂĄroly, festĂ”mĂ»vĂ©sz, akadĂ©mikus (* 1791)
• 1883 – BenkĂ” DĂĄniel, magyar mezĂ”gazdasĂĄgi szakĂ­rĂł, a Magyar TudomĂĄnyos AkadĂ©mia levelezĂ” tagja (* 1799)
• 1887 – Emma Lazarus, amerikai költĂ”nĂ” (* 1849)
• 1891 – Csiky Gergely, magyar Ă­rĂł, a Kisfaludy-tĂĄrsasĂĄg mĂĄsodtitkĂĄra, a Magyar TudomĂĄnyos AkadĂ©mia levelezĂ” tagja (* 1842)
• 1942 – Bruno Schulz, lengyel Ă­rĂł Ă©s festĂ”mĂ»vĂ©sz (* 1892)
• 1944 – Horvay JĂĄnos, magyar szobrĂĄsz (* 1873)
• 1949 – James Ensor, belga impresszionista festĂ” (* 1860)
• 1956 – FalĂĄbĂș Jancsi, a Corvin köz közelĂ©ben zajlott harcok legendĂĄs tĂŒzĂ©rparancsnoka az 1956-os forradalom idejĂ©n (* 1931)
• 1971 – JuhĂĄsz ÁrpĂĄd, MunkĂĄcsy-dĂ­jas magyar ötvösmĂ»vĂ©sz (* 1936)
• 1974 – Majczen MĂĄria, JĂĄszai Mari-dĂ­jas magyar szĂ­nĂ©sznĂ” (* 1937)
• 1989 – Dr. KovĂĄcs KĂĄroly PĂĄl, Kossuth-dĂ­jas magyar gĂ©pĂ©szmĂ©rnök, egyetemi tanĂĄr, az MTA tagja (* 1907)
• 1998 – Alan J. Pakula, amerikai filmrendezĂ” (* 1928)
• 2007 - SzabĂł Magda, Kossuth-dĂ­jas magyar Ă­rĂłnĂ”, mĂ»fordĂ­tĂł (* 1917)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• Monaco: Nemzeti ĂŒnnep
• Mali: A hadsereg napja
• Puerto Rico: Puerto Rico felfedezĂ©sĂ©nek napja
• ÁrpĂĄd-hĂĄzi Szent ErzsĂ©bet emlĂ©knapja MagyarorszĂĄgon. A katolikus egyhĂĄz november 17-Ă©n ĂŒnnepli. IdĂ”jĂĄrĂĄsjĂłslĂĄs fĂ»zĂ”dik ehhez a naphoz: ha e napon havazik, azt mondjĂĄk ErzsĂ©bet megrĂĄzta pendelyĂ©t.



  magam, 8:28 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:


Napóleon a szívén viselte a kabåtujjåt.



.
  magam, 8:23 Itt megírhatod a véleményed magam
HarmĂłnia




A természet csupa ellentét:
Nappali fény és éji sötét,
Kopår hegyek és virågos völgyek,
Piciny fûszålak, hatalmas tölgyek.
A komor észak és a dalos dél,
A tikkasztó nyår és a dermesztÔ tél.
A kĂĄosz, a rend,
A zaj Ă©s a csend,
A föld és az ég,
A kezdet és a vég.

És ellentmondĂĄs a törtĂ©nelem.
Egyéni érdek és honszerelem,
ViszĂĄlykodĂĄs Ă©s tömörĂŒlĂ©s,
Az Isten nevében emberölés,
FelszökÔ pålya és letört vonal,
Bonyolult cselszövés, szakadt fonal.
A szolga, az Ășr,
Az angol, a bĂșr,
A tömlöc, az Ôr,
A béke, a tÔr.

És mind csupa hegy-völgy Ă©s mind csupa vĂ©glet,
Az emberi lélek, az emberi élet.
Lobogó érzések, lehiggadt ész,
FeszĂŒlĂ” tervek Ă©s remegĂ” kĂ©z.
A tett Ă©s a szĂł,
A rossz Ă©s a jĂł,
A csonka, az Ă©p,
A rĂșt Ă©s a szĂ©p.
S a szåmtalan végletnek egy az ura
VilĂĄgot ĂĄtfogĂł harmĂłnia.
(SzA)


  magam, 8:22 Itt megírhatod a véleményed magam
jó reggelt és szép napot mindenkinek.


  magam, 8:20 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. november 18., kedd Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,nyugodalmas jó éjszakåt.


  magam, 20:52 Itt megírhatod a véleményed magam
SzĂŒrkĂŒlet


Pirosat az este szĂŒrkĂ©vel keveri,
a zöldet, a kéket feketével fedi.
UtoljĂĄra oltja a halovĂĄny-sĂĄrgĂĄt,
mint égve felejtett selyemernyÔs låmpåt.
(KĂĄrolyi A)


  magam, 20:50 Itt megírhatod a véleményed magam
EmbertĂ­pusok:






--------------------------------------------------------------------------------

Plaza Cica

LĂĄtszĂłlag: Feszes nadrĂĄg, szexi tetkĂł, falatnyi tapadĂłs top, a cipĂ”je nĂ©lkĂŒl nem Ă©rnĂ© fel a bĂĄrpultot.

Félelmek: Letörik a mûkörmöm, lejår a szolibérletem, elhagy a pasim, a merdzsós.

Idézet: Jó, smårolhatunk, de ha elkened a szemfestékemet meghalsz!!



Manager Cica

LĂĄtszĂłlag: KiskosztĂŒm, nagy Ă©sz, jobb kĂ©zben mobil, bal kĂ©zben filofax, hĂłna alatt aktatĂĄska.

FĂ©lelmek: MeghĂșzza valaki a vadiĂșj cĂ©ges autĂłmat, vĂ­rusos lesz a laptopom, csökken az Ă©rtĂ©kem a munkaerĂ”piacon.

IdĂ©zet: Visszajött mĂĄr a HR-rĂ”l a CV-je annak az Ășj kollegĂĄnak akivel az FMCG sales force-unkat akarjuk erĂ”sĂ­teni?



FĂ©rjet akarok Macska

Låtszólag: Ábråndos tekintet, konszolidålt viselet.

Ha tĂŒzet kĂ©rsz tĂ”le a folyosĂłn, elkĂ©ri a telefonszĂĄmodat, Ă©s ha legközelebb összefuttok, azon bĂĄnkĂłdik, hogy nem hĂ­vtad fel.

Félelmek: Siet a biológiai óråja, nincs kinek kivasalni az ingét.

Idézet: Låttad azokat az édes bucifejû gyerekeket ahogy a homokozóban jåtszottak a papåjukkal?






Sznobi cica (kultĂșr)

Egyetemista, låtszólag mûvészlélek

KĂŒllem: fontos az egyedisĂ©g, a mĂĄssĂĄg, ami nĂ©hol a rĂ©gi korokat (hippizmus) idĂ©zĂ” mĂ©regdrĂĄga, tömegcuccok viseletĂ©ben merĂŒl ki. KerĂŒlni a divatot, kivĂ©ve az "altis" vonalat. Öltözet: bĂĄrsony gatyĂł haranglĂĄbbal, egyszerĂ» pĂłlĂłcska "ART", vagy "Cannabis" felirattal, bokĂĄig lelĂłgĂł kötött pulcsi, bĂĄrsony, vagy bĂ”rcipellĂ” lehetĂ”leg piros, zöld, vagy lehetetlen kĂ©k szĂ­nekben. BahiĂĄs Ă©kszerek.

FĂ©lelmek: mĂ©g nem lĂĄttam a "MĂ»vĂ©szben" Hal Hartley legĂșjabb filmjĂ©t, Ă­gy nem tudok rĂłla Ă©rtekezni.
Mi lesz, ha egyszer bezĂĄr a "CiĂĄnkĂĄli" ?
Nem jutok le a ma esti KispĂĄl koncertre

IdĂ©zet: "Szerintem a vilĂĄgmindensĂ©g fontos alkotĂłelemei vagyunk, mely a tudatunk kiteljesedĂ©sĂ©vel vĂĄlik harmĂłnikus egysĂ©ggĂ©" -ppfhhuu - fĂŒstöt kifĂșj.


Pasik:

A Manager

KĂŒlsĂ”leg: JĂłl öltözött, kedves, felelĂ”ssegtudatos, magabiztos, Ă©lete lĂĄtszolag vidĂĄm, gondtalan Ă©s jĂłl szervezett.

FĂ©lelmei: Reggel elkĂ©sik a tĂ”zsdĂ©rĂ”l, egy hĂłnapban csak mĂĄsfĂ©l milliĂłt keres nettĂł, Ă©s ezĂ©rt körberöhögik, emelni fogja a Mekdonaldsz a "sajtbi" esetleg a "hambi" ĂĄrĂĄt is, nem fog reggel kapni csokis kroaszant, elkapja a kergemarha kĂłrt, vĂ©letlenĂŒl megszĂłlĂ­tja egy nĂ”.

IdĂ©zet: (szĂ­nhĂĄz, Tosca ĂĄriĂĄja közben): Mobilon: - Hogy öt pontot estĂŒnk? Azonnal vĂĄsĂĄrolj 5 milkĂĄĂ©rt MOL-t!


Szåmítógépbuzik

A Netcowboy altĂ­pus

Låtszólag: Szakadt póló, farmernadråg, rossz bakancs, néhåny hetes borosta.

FĂ©lelmei: Ma egyik virtuĂĄlis felesĂ©ge sem lesz fönt a neten, betelik a vinyĂł a szexkĂ©pektĂ”l, rajtaĂŒt az FBI mert pĂ©nzt szedett le valamelyik bankszĂĄmlĂĄrĂłl, megint IRC-n kell szakĂ­tania a kedvesĂ©vel.

Idézet: Håt vazze. Ez a page nagyon ruleZ.






Rendszergazda altĂ­pus

LĂĄtszĂłlag: Nagyon rĂ©gi (valĂłszĂ­nĂ»leg ĂĄltalĂĄnos iskolĂĄs) fekete farmer, nagyon furcsa szĂ­nĂ» pĂłlĂł, szemĂŒveg, weird hajviselet, szandĂĄl, esetleg viatnĂĄmi papucs. ElhĂ­zott vagy csontsovĂĄny test.

FĂ©lelmei: MegszĂ»nik a Unix, nem tudja letölteni a Linux legĂșjabb verziĂłjĂĄt, elfelejti bevenni a vitaminjait, kiderĂŒl, hogy nem csak fĂ©rfiak Ă©lnek.

Idézet: ...és akkor nem tudtam betölteni, mert a måtrix megtelt és akkor a coredumpot törölni kellett...


ProgramozĂł altĂ­pus

Låtszólag: Fehér, napfényt soha nem låtott bÔr, csontsovåny test, beszélni és enni még sohasem låttåk, szåmítógéptÔl 50 méternél mégsohasem volt messzebb, nylonzacskóban tankönyvek.

Félelmei: Megfosztjåk a szåmítógépétÔl, nem tud reggel bootolni, megszólítja valaki.

Idézet: 0000111000101110000


Szoli king tipus

LĂĄtszĂłlag: Barna agyonszolizott bĂ”r, kigyĂșrt, alacsony test, kocka LADA, vastag aranylĂĄncok, mobil, fehĂ©r frottir zokni, makkos cipĂ”, susesz (suhogĂłs jogging).

Félelmek: Nem adtam tejet Marcellnak (a pitbullnak), kifogy a mobilból a térerÔ, nincs eléggé izzadtsågszagom, nem megy a narancssårga pólómhoz a zöld suhogós jogging.

Idézet: Kóstolgatsz jóbaråt? Leverlek mint vak a poharat!






  magam, 19:39 Itt megírhatod a véleményed magam
mire hívja fel a kép a figyelmedet...?


  magam, 13:33 Itt megírhatod a véleményed magam
ÁLLATSÁGOK 5

Tasmåniai ördög

HĂĄzak körĂŒl Ă”döng
szimatolva Ă©jjel,
hol van ehetÔ dög
marcangolni széjjel.
Izmos Ă©s fekete,
elrĂ©mĂŒlsz a hangjĂĄn,
de a szaghoz képest
a hangja még hagyjån.
Ne közelíts hozzå
se hĂĄton, se hasmĂĄnt!
Ha sorsod Ășgy hozza:
kerĂŒld el a tasmĂĄnt.



  magam, 12:47 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

MiĂłta hasznĂĄlunk gombolĂĄst?
Az Ôskori ember még nem ismerte a gombot. A barlangi Ôs csonttûvel fogta össze bÔrruhåjåt. A bronzkorban spirålis díszû bronztûk voltak "divatosak". A rómaiak nemes fémbÔl drågaköves fibulåkat viseltek. Egyébként ezek a fibulåk a mai biztosítótûk Ôsei.

Lényeg az, hogy példåul Horatius még nem gombolta be a tunikåjåt.

Az ĂĄsatĂĄsok tanĂșsĂĄga szerint a honfoglalĂł magyarok nem hasznĂĄltĂĄk a fibulĂĄt, hanem fĂ©lgömb alakĂș, fĂŒles pitykegombok sorĂĄval zĂĄrtĂĄk a ruhĂĄjukat. BizĂĄncban a 10-11. szĂĄzadban mĂ©g tĂ»vel kapcsoltĂĄk a ruhĂĄkat, a rĂłmaiakhoz hasonlĂł mĂłdon, Ă­gy feltehetĂ”, hogy a gomb KeletrĂ”l, a lovas nĂ©pek viseletĂ©vel kerĂŒlt Nyugat felĂ©.

Merészebben fogalmazva: az åmuló Európåt a gombbal, mint olyannal a magyarok ajåndékoztåk meg.

Jogos nemzeti bĂŒszkesĂ©ggel ĂĄllapĂ­thatjuk meg, hogy hazĂĄnkban a gombolt fĂ©rfiruha elsĂ” ĂĄbrĂĄzolĂĄsa a Nagy Lajos kirĂĄly idejĂ©ben Ă­rott Ă©s illusztrĂĄlt KĂ©pes krĂłnikĂĄban talĂĄlhatĂł. A kĂ©pen IV. BĂ©la megkoronĂĄzza V. IstvĂĄnt. IstvĂĄn zekĂ©je elöl gombolt, mĂ©gpedig balrĂłl jobbra. És ez a gombolĂĄsi gyakorlat Ă©l tovĂĄbb a 17. Ă©s 18. szĂĄzad sorĂĄn is a fĂ©rfiak esetĂ©ben.

No Ă©s a nĂ”k? Õk miĂ©rt jobbrĂłl bal felĂ© gombolnak?

A 19. szĂĄzad mĂĄsodik harmadĂĄig a nĂ”i ruhĂĄk elejĂ©nek szabĂĄsa teljesen rĂ©szarĂĄnyos, Ă©s rendszerint hĂĄtul kapcsolĂłdik. TehĂĄt ekkor mĂ©g egyĂĄltalĂĄn nem beszĂ©lhetĂŒnk gombolĂĄsrĂłl. A 19. szĂĄzad mĂĄsodik felĂ©ben az emancipĂĄciĂł kezdetĂ©vel egy idĂ”ben a nĂ”i viselet fĂ©rfias vonĂĄsokat ölt. 1836-ban egy pesti divatlap lovaglĂłruhĂĄs hölgyet mutat be, mellette posztĂłkaputos gavallĂ©rjĂĄt. RuhĂĄjuk majdnem egyforma szabĂĄsĂș, s mindkettĂ”jĂŒk ruhĂĄja balrĂłl jobbra gombolĂłdik!

Az 50-es években az elöl gombolt ruha åltalånosabbå kezd vålni. A divatrajzolók a szimmetria kedvéért a nÔi ruhåt, ellentétben a férfiruha gombolåsåval jobbról balra kezdik rajzolni.

A mĂșlt szĂĄzad romantikĂĄja szĂ­vesen lĂĄtta az egymĂĄs mellett andalgĂł pĂĄrokat, akiknek egymĂĄshoz valĂł tartozĂĄsĂĄt ruhĂĄjuk egymĂĄs felĂ© gombolĂĄsa is kifejezte.

Így vĂĄlt ma mĂĄr megmĂĄsĂ­thatatlannak Ă©rzett szabĂĄllyĂĄ ez az Ă©rzelmes divatrajzolĂłi ötlet.

  magam, 12:38 Itt megírhatod a véleményed magam
egy mosolyt megér...:

BĂ­rĂł: Hol volt ön 1993. jĂșlius 7.-Ă©n este nyolc Ăłrakor?

TanĂș: Hol lettem volna? Otthon ĂŒltem, egyik szememmel a naptĂĄrt,
mĂĄsikkal az ĂłrĂĄt figyeltem.

ÚszĂłedzĂ” a tanulĂłnak:
- Mindig szåmold meg, hogy hånyszor buksz a víz alå, és hånyszor jössz fel.
Ha az eredmény nem osztható kettÔvel, nehogy levegÔt végy!


SzĂ©kely fiĂș javĂ­tja a zsindelyt a tetĂ”n, megcsĂșszik, kiabĂĄl erĂ”sen
lefelé:
- IdesapĂĄm! Fogjon meg! Leesek!
- No! Oszt nincs elég hely?
  magam, 8:59 Itt megírhatod a véleményed magam
penĂ©sz - MĂĄr kaphatĂł! Csak felszĂłrod a kĂ­vĂĄnt felĂŒletre Ă©s kĂ©sz...!


  magam, 8:51 Itt megírhatod a véleményed magam

KALENDÁRIUM


November 18.

az év 322. (szökÔévekben 323.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 43 nap van håtra.


Napkelte: 06:51 Napnyugta: 16:05

Holdkelte: 21:42 Holdnyugta: 11:58


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re kedd estig: Eleinte derĂŒlt idĂ” lesz, majd napközben Ă©szaknyugat felĂ”l megnövekszik a felhĂ”zet. CsapadĂ©k nem vĂĄrhatĂł. IdĂ”nkĂ©nt megĂ©lĂ©nkĂŒl a dĂ©lkeleti szĂ©l. Kora dĂ©lutĂĄn 3 Ă©s 8, kĂ©sĂ” este 0 Ă©s +5 fok között alakul a hĂ”mĂ©rsĂ©klet.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

Nem vĂĄrhatĂł veszĂ©lyes idĂ”jĂĄrĂĄsi jelensĂ©g. A fĂ”vĂĄrosban a lĂ©gszennyezĂ” anyagok koncentrĂĄciĂłja az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄrĂ©rtĂ©k alatt marad. VĂ©ber IstvĂĄn OrszĂĄgos MeteorolĂłgiai SzolgĂĄlat 2008.11.18.


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Melegfronti hatĂĄs kezdĂ”dik. Az esetleges fejfĂĄjĂĄs, vĂ©rnyomĂĄsingadozĂĄs hĂĄtterĂ©ben lĂ©gköri okok is meghĂșzĂłdhanak.





Ma JenÔ, Ottó, Péter, Jolån, Jónås, Odó, Pål, Romån, Noé napja van.

Boldog névnapot!




JenĂ” :
Honfoglalås kori törzsnévbÔl vålt keresztnévvé. Török eredetû, jelentése: bizalmas, tanåcsadó, miniszter. A XIX. szåzadban mesterségesen azonosítottåk az Eugén névvel.

OttĂł :
A német Otto névbÔl szårmazik. Ez az Ot- kezdetû, germån eredetû nevek önållósult becézÔje. Jelentése birtok, vagyon.

PĂ©ter :
Héber, görög, latin eredetû név, jelentése kÔszíkla. Péter apostol neve a Bibliåban eredetileg az arameus Kéfa, Kéfås volt, ennek görög fordítåsa a Petrosz név. A magyar Péter våltozat a névnek a latin Petrus formåjåból ered.

JolĂĄn :
ÍrĂłi nĂ©valkotĂĄs Dugonics AndrĂĄsnak a JĂłlĂĄnka, EtelkĂĄnak leĂĄnya cĂ­mĂ» regĂ©nyĂ©ben (1803). ForrĂĄsa a közĂ©pkori magyar JĂłleĂĄn (jĂł leĂĄny) nĂ©v. A görög eredetĂ» Jolanda, JolĂĄnta magyarĂ­tĂĄsĂĄnak is tekintettĂ©k.

JĂłnĂĄs :
Héber eredetû bibliai név, jelentése galamb.

OdĂł :
A germån eredetû Odo névbÔl szårmazik, a németben az Ot- kezdetû nevek (Otmår, Ottokår) becézÔje, illetve az Ottó alakvåltozata. Jelentése, birtok, gazdagsåg.

PĂĄl :
A latin Paulus névbÔl szårmazik. Jelentése: kicsi, kis termetû férfi.

RomĂĄn :
Latin eredetĂ» nĂ©v, a Romanus nĂ©v rövidĂŒlĂ©sĂ©bĂ”l szĂĄrmazik, jelentĂ©se, rĂłmai (fĂ©rfi), latin.

Noé :
HĂ©ber eredetĂ», bibliai nĂ©v, jelentĂ©se nyugalom, vigasztalĂĄs. NĂ©melyek azonban sumĂ©r eredetĂ»nek vĂ©lik, Ă­gy jelentĂ©se hosszĂș Ă©let(Ă»).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 1307 – Tell Vilmos lelövi fia fejĂ©rĂ”l az almĂĄt
• 1659 – Molière darabja, a KĂ©nyeskedĂ”k bemutatkozik a Petit-Bourbon-ban.
• 1820 – Nathaniel B. Palmer felfedezi az utolsĂł kontinenst, az Antarktiszt.
• 1865 – A KolozsvĂĄron megtartott orszĂĄggyĂ»lĂ©s deklarĂĄlja ErdĂ©ly uniĂłjĂĄt MagyarorszĂĄggal.
• 1902 – Morris Michtom megalkotja a Teddy-beart.
• 1904 – BemutatjĂĄk KacsĂłh PongrĂĄc mĂ»vĂ©t, a JĂĄnos vitĂ©z-t a KirĂĄly SzĂ­nhĂĄzban.
• 1905 – MegszĂŒletik az önĂĄllĂł NorvĂ©g KirĂĄlysĂĄg.
• 1918 – MegszĂŒletik az OroszorszĂĄgtĂłl fĂŒggetlen, önĂĄllĂł LettorszĂĄg.
• 1926 – JugoszlĂĄv–lengyel barĂĄtsĂĄgi szerzĂ”dĂ©s.
• 1928 – ElkĂ©szĂŒl az elsĂ” szinkronizĂĄlt rajzfilm, Walt Disney Steamboat Willie c. filmje, melynek fĂ”szereplĂ”je Mickey egĂ©r (Walt Disney maga szinkronizĂĄlta). Egyben ez a nap Mickey Mouse szĂŒletĂ©snapja is.
• 1956 – FĂ©l ĂłrĂĄn keresztĂŒl hatalmas magyar zĂĄszlĂł lobog a New York-i SzabadsĂĄg szobron
• 1959 – BemutatjĂĄk William Wyler filmjĂ©t, a Ben-Hur-t a Loew`s Theater-ben (New York)
• 1976 – A spanyol parlament jĂłvĂĄhagyja a demokrĂĄciĂĄba valĂł ĂĄtmenetrĂ”l, a demokrĂĄcia megteremtĂ©sĂ©rĂ”l szĂłlĂł törvĂ©nyjavaslatot.
• 1976 – AlĂĄĂ­rjĂĄk az elsĂ” magyar-török hosszĂș lejĂĄratĂș gazdasĂĄgi, mĂ»szaki Ă©s tudomĂĄnyos egyĂŒttmĂ»ködĂ©si megĂĄllapodĂĄst Budapesten.
• 1978 – GuyanĂĄban, a venezuelai hatĂĄr közelĂ©ben egyidĂ”ben több mint kilencszĂĄz NĂ©pek Temploma (People’s Temple) szektatag Ă©s hĂ­vĂ” követ el öngyilkossĂĄgot.
• 1980 – A Magyar TelevĂ­ziĂł Ășj kulturĂĄlis mĂ»sort indĂ­t StĂșdiĂł `80 cĂ­mmel.
• 1988 – A MalĂ©v megkezdi a szovjet gĂ©ppark cserĂ©jĂ©t, bĂ©relt Boeing gĂ©pekre.
• 1988 – SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄrott a KISZ orszĂĄgos Ă©rtekezlete elhatĂĄrozza, hogy tovĂĄbbiakban az MSZMP ifjĂșsĂĄgi szervezetekĂ©nt, de közvetlen pĂĄrtirĂĄnyĂ­tĂĄs nĂ©lkĂŒl kĂ­vĂĄnnak mĂ»ködni.
• 1988 – a Pilvax kĂĄvĂ©hĂĄzban ĂșjjĂĄalakul a FĂŒggetlen KisgazdapĂĄrt, elnöke PĂĄrtay Tivadar.
• 1991 – A szerb csapatok ĂĄltal augusztus 26-a Ăłta tartĂł VukovĂĄr ostroma befejezĂ”dik, a vĂĄrost vĂ©dĂ” horvĂĄtok a vĂĄrost feladjĂĄk.
• 1993 – ElfogadjĂĄk DĂ©l-AfrikĂĄban az Ășj alkotmĂĄnyt, Ă­gy több, mint 300 Ă©vnyi fehĂ©r uralom utĂĄn a feketĂ©k is megkapjĂĄk az alapvetĂ” emberi jogokat.
• 2002 – Az EurĂłpai UniĂł tagorszĂĄgainak kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezlete 2004. mĂĄjus 1-jĂ©t javasolja a 10 tagjelölt orszĂĄg, köztĂŒk MagyarorszĂĄg felvĂ©telĂ©nek idĂ”pontjĂĄul.
• 2003 – A BecsĂŒletrend Tagjainak Kölcsönös SegĂ­tĂ” TĂĄrsasĂĄgĂĄn belĂŒl megalakul a Magyar Tagozat.
• 2004 – Az EurĂłpai BizottsĂĄg elnöki szĂ©kĂ©t Romano ProditĂłl JosĂ© Manuel Durão Barroso veszi ĂĄt.

SzĂŒletĂ©sek


• 1647 – Pierre Bayle francia Ă­rĂł, filozĂłfus († 1706)
• 1783 – PerĂ©nyi Zsigmond, magyar politikus, a fĂ”rendihĂĄz mĂĄsodelnöke, az 1848–49-es szabadsĂĄgharc vĂ©rtanĂșja († 1849)
• 1785 – Sir David Wilkie skĂłt festĂ”- Ă©s kĂ©pzĂ”mĂ»vĂ©sz († 1841)
• 1786 – Carl Maria von Weber nĂ©met zeneszerzĂ” († 1826)
• 1789 – Louis Daguerre francia dĂ­szlettervezĂ”, a fĂ©nykĂ©pĂ©szet ĂșttörĂ”je, a daguerreotĂ­pia feltalĂĄlĂłja († 1851)
• 1804 – KlauzĂĄl GĂĄbor magyar politikus, a BatthyĂĄny-kormĂĄny minisztere († 1866)
• 1824 – Jendrassik JenĂ” magyar fiziolĂłgus († 1919)
• 1825 – LĂ©vay JĂłzsef magyar költĂ”, mĂ»fordĂ­tĂł († 1918)
• 1881 – RĂĄtkai MĂĄrton Kossuth-dĂ­jas magyar szĂ­nĂ©sz († 1951)
• 1886 – MĂŒnnich Ferenc magyar kommunista politikus, belĂŒgyminiszter, a MinisztertanĂĄcs elnöke († 1967)
• 1889 – Tildy ZoltĂĄn magyar lelkĂ©sz, politikus, miniszterelnök, majd köztĂĄrsasĂĄgi elnök († 1961)
• 1890 – Indig OttĂł magyar Ă­rĂł, drĂĄmaĂ­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł († 1969)
• 1897 – Lord Patrick Maynard Stuart Blackett, Fizikai Nobel-dĂ­jas angol fizikus
• 1897 – Haraszti SĂĄndor magyar ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, politikus († 1982)
• 1901 – George Gallup amerikai statisztikus, a közvĂ©lemĂ©nykutatĂĄs ĂșttörĂ”je († 1984)
• 1905 – Klaus Mann nĂ©met Ă­rĂł († 1949)
• 1913 – Rozsda Endre magyar szĂŒletĂ©sĂ» szĂŒrrealista festĂ”mĂ»vĂ©sz († 1999)
• 1916 – Amelita Galli-Curci olasz szĂŒletĂ©sĂ» amerikai operaĂ©nekesnĂ” († 1963)
• 1920 – Mustafa Khalil, egyiptomi politikus, kormĂĄnyfĂ” († 2008)
• 1923 – Alan Shepard, az elsĂ” amerikai Ă»rhajĂłs († 1998)
• 1925 – Farkas Gizella tĂ­zszeres vilĂĄgbajnok asztaliteniszezĂ” († 1996)
• 1925 – Vavrinecz BĂ©la magyar zeneszerzĂ”, karmester, zenei vezetĂ” († 2004)
• 1927 – Viola JĂłzsef magyar költĂ”, Ă­rĂł, mĂ»fordĂ­tĂł
• 1930 – MarĂłti Lajos JĂłzsef Attila-dĂ­jas magyar költĂ”, Ă­rĂł
• 1939 – Margaret Atwood kanadai Ă­rĂł, költĂ”, mĂ»kritikus, feminista aktivista
• 1941 – David Hemmings angol szĂ­nĂ©sz (Michelangelo Antonioni: „NagyĂ­tĂĄs”), filmrendezĂ” († 2003)
• 1943 – KĂĄldi NĂłra JĂĄszai Mari-dĂ­jas magyar szĂ­nmĂ»vĂ©sznĂ” († 1993)
• 1946 – Amanda Lear francia Ă©nekesnĂ”
• 1946 – Jack N. Green amerikai operatĂ”r
• 1953 – Alan Moore angol Ă­rĂł, kĂ©pregĂ©nyĂ­rĂł
• 1960 – Kim Wilde angol popĂ©nekesnĂ”
• 1960 – Elizabeth Perkins amerikai szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1962 – Jeff Ward amerikai dobos († 1993)
• 1968 – Owen Wilson amerikai szĂ­nĂ©sz Ă©s forgatĂłkönyvĂ­rĂł
• 1974 – ChloĂ« Sevigny amerikai szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1976 – Dominic Armato amerikai szinkronszinĂ©sz
• 1976 – Shagrath norvĂ©g a "Dimmu Borgir" Ă©nekese
• 1987 – Jake Abel amerikai szĂ­nĂ©sz

HalĂĄlozĂĄsok


• 1664 – GrĂłf ZrĂ­nyi MiklĂłs magyar költĂ”, hadvezĂ©r (* 1620)
• 1807 – Bruckenthal PĂ©ter KĂĄroly magyar hivatalnok (* 1753)
• 1815 – Clemens AndrĂĄs magyar evangĂ©likus lelkĂ©sz (* 1742)
• 1827 – Wilhelm Hauff nĂ©met Ă­rĂł, meseĂ­rĂł, a Biedermeier korszak alakja (* 1802)
• 1884 – Bloksay IstvĂĄn magyar kirĂĄlyi közjegyzĂ” (* 1826)
• 1886 – Chester A. Arthur, az Amerikai EgyesĂŒlt Államok 21. elnöke, hivatalban 1881–1885-ig (* 1829)
• 1893 – Charles Force Deems amerikai egyhĂĄzi szemĂ©ly (* 1820)
• 1920 – MatthĂ­as Jochumsson izlandi költĂ”, Ă­rĂł, mĂ»fordĂ­tĂł (* 1835)
• 1922 – Marcel Proust francia Ă­rĂł (* 1871)
• 1929 – Kunfi Zsigmond (er. Kohn) magyar tanĂĄr, szociĂĄldemokrata politikus, miniszter, nĂ©pbiztos (* 1879)
• 1941 – Walther Hermann Nernst nĂ©met fizikokĂ©mikus (* 1864)
• 1945 – Lugosi Döme magyar Ă­rĂł (* 1888)
• 1952 – Paul Éluard (eredeti neve EugĂ©ne Emile Paul Grindel) francia költĂ” (* 1895)
• 1962 – Niels Bohr Fizikai Nobel-dĂ­jas dĂĄn fizikus (* 1885)
• 1966 – Tardos BĂ©la magyar Erkel Ferenc-dĂ­jas zeneszerzĂ” (* 1910)
• 1970 – Boldogfai Farkas SĂĄndor szobrĂĄsz (* 1907)
• 1976 – Man Ray (Emmanuel Radnitzky) 1890. modernista amerikai mĂ»vĂ©sz, divat- Ă©s portrĂ©fĂ©nykĂ©pĂ©sz, a dadaizmus Ă©s a szĂŒrrealizmus, avantgĂĄrd fotogrĂĄfia kĂ©pviselĂ”je (* 1890)
• 1980 – MaklĂĄry JĂĄnos magyar szĂ­nĂ©sz, Ă©rdemes mĂ»vĂ©sz (* 1907)
• 1984 – Kucs BĂ©la MunkĂĄcsy-dĂ­jas magyar szobrĂĄszmĂ»vĂ©sz (* 1925)
• 1986 – BĂĄrdos Lajos Kossuth-, Erkel Ferenc- Ă©s BartĂłk BĂ©la-PĂĄsztory Ditta-dĂ­jas magyar zeneszerzĂ”, karnagy (* 1899)
• 1991 – GustĂĄv HusĂĄk szlovĂĄk kommunista politikus, 1975 Ă©s 1989 között CsehszlovĂĄkia ĂĄllamfĂ”je (* 1913)
• 1994 – Cab Calloway amerikai dzsesszĂ©nekes, zenekarvezetĂ”, filmszĂ­nĂ©sz (* 1907)
• 2002 – James Coburn Oscar-dĂ­jas amerikai szĂ­nĂ©sz (* 1928)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• Lett KöztĂĄrsasĂĄg: A KöztĂĄrsasĂĄg kikiĂĄltĂĄsĂĄnak napja
• ÜzbegisztĂĄn: ZĂĄszlĂł napja
• MarokkĂł: FĂŒggetlensĂ©g napja
• LitvĂĄnia, OmĂĄn nemzeti ĂŒnnepe
• Domino Day: dominĂł nap





  magam, 8:39 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:


NĂ©ha több van egy pillantĂĄsban, mint az ĂłrĂĄkig tartĂł ĂŒvöltözĂ©sben. Érdemes fejleszteni a mimikĂĄnkat. BĂ©kĂ©sebb lesz a VilĂĄg!



.
  magam, 8:37 Itt megírhatod a véleményed magam
RĂĄfagyott az ablakra
a hajnali påra jégszeme
szobĂĄmba bĂĄmul,
benn a csend puha pĂĄrna,
tudatom nyĂșjtĂłzik,
még kåbul.
RĂĄfagyott az ablakra
a hajnali pĂĄra
vörösen felizzik,
belehal lassan,
a Nap csĂłkjĂĄba.
(SzI)




  magam, 8:33 Itt megírhatod a véleményed magam
jó reggelt és szép napot mindenkinek.


  magam, 8:25 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. november 17., hétfő Nekem tetszik!
0  
jó éjt, szép ålmokat,nyugodt éjszakåt...


  magam, 20:43 Itt megírhatod a véleményed magam
A hold a kis kandi szobĂĄmba betekint.
Álmos szemével arcomba nevet,
szellÔ kezével lågyan meglegyint,
s fakĂł ezĂŒstre festi az eget.


  magam, 20:34 Itt megírhatod a véleményed magam
ÁLLATSÁGOK 4

Takin

Ha fekete csĂ­kot lĂĄtsz valakin
Ă©s zerge az illetĂ”,
akkor Ă” egy tibeti takin,
ez biztosra vehetĂ”.

De ha kétely maradt benned,
akĂĄr csak egy csipet,
elég lesz tÔle megkérdezned:
lakĂłhelye Tibet?

Ha Ô hûvösen bólint erre,
valĂłban egy takin,
merthogy nem sima tulokzerge,
az lĂĄtszik valakin…


  magam, 12:56 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.