CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. március 29.   péntek   Auguszta, Baracs, Bercel, Bertold, Bertolda, Dioméd, Gerle   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. október 12., vasárnap Nekem tetszik!
0  
Szép estét,jó éjt,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 20:24 Itt megírhatod a véleményed magam
Este az alföldön


Az alkony kéken hamvazó ködében
Most térnek nyugovóra mind a håzak,
A csöndbe båmulnak komoly fehéren
S tetĂ”iket lehĂșzza az alĂĄzat.

Az ablakok kis, vaksi fénnyel égnek,
Öreg parasztok nĂ©znek Ă­gy az Ă©jbe
És lecsukĂłdnak jĂł korĂĄn e fĂ©nyek
S virraszt tovåbb az udvar jegenyéje.

Mint rĂ©gi csĂ”sz, dĂșdolgat egymagĂĄban
S a csillagokba nyĂșjtĂłzik didergĂ”n,
Alatta boldogabb a tyĂșkok ĂĄlma
S ha elszundít, håt Ô is egy az erdÔn.

Az orszĂĄgĂșt elindul bandukolva
Az Ă©jszakĂĄban, tornyokat keresve,
Fåradt utast és aranypénzt a porba
S egyszer csak eltûnik a végtelenbe.
(JuhĂĄsz Gy)


  magam, 20:23 Itt megírhatod a véleményed magam
a szauna elÔtt...


  magam, 16:16 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?


FÜGE

Egyike a legĂ”sibb kultĂșrnövĂ©nyeknek. Gyakran esik szĂł rĂłla az ÓszövetsĂ©gben, amely a gabona, az olajbogyĂł Ă©s a szĂ”lĂ” mellett az "Ă­gĂ©ret földjĂ©nek" legfĂ”bb kincsei közĂ© sorolja.

KĂ©sĂ”bb, a rĂłmai törtĂ©nelemben fordul gyakran elĂ”; Romulus Ă©s Remus, RĂłma kĂ©sĂ”bbi kĂ©t vĂĄrosalapĂ­tĂłja egy fĂŒgefa ĂĄrnyĂ©kĂĄban szopta a farkasanya tejĂ©t. A szĂĄrĂ­tott fĂŒge a rĂłmai lĂ©giĂłk katonĂĄinak fontos ĂștielemĂłzsiĂĄja, mert kis helyen elfĂ©r, tĂĄplĂĄlĂł Ă©s nem romlik.

A fĂŒge eredeti hazĂĄja Kis-Ázsia, SzĂ­ria, Izrael, de Ă”srĂ©gi idĂ”k Ăłta termelik Észak-AfrikĂĄban Ă©s DĂ©l-EurĂłpĂĄban is, ahol olcsĂł nĂ©ptĂĄplĂĄlĂ©k, aszaljĂĄk, Ă©s bort is kĂ©szĂ­tenek belĂ”le.

FĂ” termĂ”helyei jelenleg FranciaorszĂĄgban, SpanyolorszĂĄgban, TörökorszĂĄgban, KaliforniĂĄban vannak. DĂ©l-BulgĂĄriĂĄban Ă©s JugoszlĂĄvia melegebb tĂĄjain koronĂĄs fĂĄkbĂłl ĂĄllĂł ĂŒltetvĂ©nyeket lĂ©tesĂ­tenek belĂ”le, sĂ”t adott körĂŒlmĂ©nyek között el is vadul.

Hazai meghonosodĂĄsĂĄnak idĂ”pontjĂĄt a kĂŒlönbözĂ” szerzĂ”k eltĂ©rĂ”en Ă­tĂ©lik meg. Nagyon valĂłszĂ­nĂ», hogy a 14. szĂĄzadban, az Anjouk uralkodĂĄsa idejĂ©n, az olasz kapcsolatok rĂ©vĂ©n kerĂŒltek el hozzĂĄnk, de az is lehetsĂ©ges, hogy ekkor csak a fĂŒgegyĂŒmölcsöt hoztĂĄk el a kereskedĂ”k, de a termelĂ©sĂ©vel mĂ©g nem foglalkoztak. MĂĄs vĂ©lemĂ©nyek szerint, amikor a szeszes italoktĂłl eltiltott törökök kivĂĄgtĂĄk a hegy-oldali szĂ”lĂ”ket, a terĂŒletet fĂŒgebokrokkal nĂ©pesĂ­tettĂ©k be.

Dr. Jeszenszky ÁrpĂĄd, a fĂŒge Ă©letmĂłdjĂĄnak legkivĂĄlĂłbb hazai ismerĂ”je errĂ”l a következĂ”ket Ă­rja: "HazĂĄnkban a legöregebb fĂŒgebokrokat a GellĂ©rthegy dĂ©li lejtĂ”jĂ©n, a szĂĄlloda felett, közel a SzabadsĂĄg-szoborhoz talĂĄlhatjuk.

-15 °C-nĂĄl nagyobb hidegben ĂĄgai a földig lefagynak, de aztĂĄn mintha semmi sem törtĂ©nt volna, Ășjra kihajtanak, elpusztĂ­thatatlanok. Sajnos, egy lefagyĂĄs utĂĄn csak hĂĄrom Ă©v mĂșlva teremnek, feltĂ©ve, hogy Ășjabb fagy nem Ă©ri Ă”ket. KĂŒlönben gyĂŒmölcseiket senki sem Ă©lvezheti, mert a jĂĄrĂłkelĂ”k Ă©retlenĂŒl leszaggatjĂĄk."

Szerte az orszågban, sokfelé termelik: Buda-vidék, Szentendre, Tihany, Badacsony,Szentantalfa, Pécs, Esztergom, de még Szabolcs megye is otthont adott ennek az édes jövevénynek.

HĂ»vösebb klĂ­mĂĄjĂș vidĂ©keken is elĂ”fordul. Sussexben Sir Thomas Becket, II. Henrik angol kirĂĄly kancellĂĄrja mĂĄr a 12. szĂĄzadban ĂŒltetett fĂŒgebokrokat. A Bodeni-tĂłban levĂ” Mainau szigetĂ©n EsterhĂĄzy MiklĂłs (a sziget akkori gazdĂĄja) 1827-ben hat fĂŒgebokrot ĂŒltetett, Ă©s ezek mĂ©g ma is teremnek.

A fĂŒgenövĂ©ny egyĂ©bkĂ©nt nĂ©pes csalĂĄdbĂłl szĂĄrmazik. Közeli rokona az eperfĂĄnak, a szobai fikusznak Ă©s a gumifĂĄnak is. Neve is a Ficus-bĂłl ered, akĂĄrcsak az angol `fig` Ă©s a nĂ©met `Feige`.

Termesztése

A fĂŒge 3-4 m magas bokrot nevel, amelynek arasznyi zömök törzse Ă©s szĂ©tterĂŒlĂ”, laza koronĂĄja van. Levelei nagyok, öblösek (ezĂ©rt lĂĄtszottak alkalmasnak az "illetlen" testrĂ©szek elfödĂ©sĂ©re). VirĂĄga kĂŒlönös, Ășn. serlegvirĂĄgzat, ami leginkĂĄbb egy diĂłnyi bimbĂłhoz hasonlĂł. Ez meghĂșsosodik, Ă©s 5-8 cm ĂĄtmĂ©rĂ”jĂ», zöld, barnĂĄs vagy lila, belĂŒl pirosas gyĂŒmölccsĂ© Ă©rik.

FĂ©ltrĂłpusi növĂ©ny, amelyet - ennek megfelelĂ”en - meleg, napsĂŒtötte, szĂ©lvĂ©dett helyre, dĂ©lre nĂ©zĂ” falak elĂ© kell ĂŒltetni.

A talajban nem vĂĄlogat, hiszen Afrika nyugati partjain mĂ©g a homok megkötĂ©sĂ©re is hasznĂĄljĂĄk. MegnĂ” a sziklĂĄs, szĂĄraz talajokon is. NĂĄlunk azonban - mint vendĂ©gnövĂ©nynek - mĂ©gis kedvezni kell neki, mert meghĂĄlĂĄlja a jĂł földet, a trĂĄgyĂĄt Ă©s a gyomtalanĂ­tĂĄst. TartĂłs szĂĄrazsĂĄgban öntözni is kell, mert kĂŒlönben gyĂŒmölcsei aprĂłk maradnak, sĂ”t lerĂșgja Õket.

KĂ©tĂ©ves, gyökeres növĂ©nyeket ĂŒltessĂŒnk, mert ezek erednek meg a legbiztosabban. Az Ă”szi ĂŒltetĂ©sĂ» csemetĂ©ket alaposan öntözzĂŒk be Ă©s kupacoljuk fel földdel. HĂĄzilagos szaporĂ­tĂĄsa is igen egyszerĂ»: porbujtĂĄssal minden lehĂșzott vesszejĂ©bĂ”l gyökeres növĂ©ny lesz. Tömegesebben fĂĄsdugvĂĄnyozĂĄssal is szoktĂĄk szaporĂ­tani.

A kiĂŒltetett csemetĂ©t az elsĂ” Ă©vben hagyjuk szabadon növekedni. A mĂĄsodik Ă©v tavaszĂĄn a vesszĂ”ket a föld szĂ­nĂ©ig visszavĂĄgjuk, Ă©s a fejlĂ”dĂ” 5-6 hajtĂĄsbĂłl alakĂ­tjuk ki a rĂ©szarĂĄnyos bokrot, illetve a dĂ©li falhoz simulĂł sövĂ©nyt. Az egĂ©szsĂ©ges fĂŒgebokor a kĂ©sĂ”bbi Ă©vekben sok Ășj hajtĂĄst nevel. Ha ezek sĂ»rĂ»n ĂĄllnak, akkor megritkĂ­tjuk Ă”ket, Ă©s a szĂĄraz ĂĄgakat tĂ”bĂ”l kimetsszĂŒk. Ha a vesszĂ”k visszafagynak, akkor a szĂĄraz rĂ©szeket lombfakadĂĄs utĂĄn vĂĄgjuk le.

A fĂŒgebokor a telepĂ­tĂ©s utĂĄni 3-4. Ă©vben kezd el teremni. Az Ă©ves vesszĂ”kön a rĂŒgyek kĂ©sĂ”n, mĂĄjus közepĂ©n fakadnak ki, Ă©s ekkor mĂĄr rajtuk vannak a kis fĂŒgĂ©k ("fĂŒgĂ©t mutatnak"). Többek között ezĂ©rt se szabad a fĂŒgebokrot visszametszeni, mert akkor a termĂ©st metsszĂŒk le! Az ĂĄttelelt kis fĂŒgĂ©k augusztusra Ă©rnek be. A nyĂĄr folyamĂĄn azonban az Ășj hajtĂĄs levĂ©lhĂłnaljĂĄban is fokozatosan megjelennek a gyĂŒmölcskezdemĂ©nyek, amelyek oktĂłberig - ha hosszĂș Ă©s meleg az Ă”sz - ugyancsak beĂ©rnek. 1983-ban pĂ©ldĂĄul mind az elsĂ”, mind a mĂĄsodik termĂ©s bĂ”sĂ©ges volt. A be nem Ă©rett mĂĄsodik termĂ©s a tĂ©l folyamĂĄn a hajtĂĄsokrĂłl lehull.

A mi fĂŒgebokraink kivĂ©tel nĂ©lkĂŒl adriai tĂ­pusĂșak; ezek megtermĂ©kenyĂ­tĂ©s nĂ©lkĂŒl, mag nĂ©lkĂŒli gyĂŒmölcsöket Ă©rlelnek. A gyĂŒmölcsök aszalĂĄsra nem alkalmasak.

A dĂ©li orszĂĄgokbĂłl hozzĂĄnk kerĂŒlĂ”, koszorĂșba fĂ»zött, prĂ©selt fĂŒge a szmirnai tĂ­pusĂș bokrokrĂłl szĂĄrmazik. Ezek virĂĄgja megporzĂĄsra szorul, Ă©s ezt egy roppant aprĂł rovar, a fĂŒgedarĂĄzs vĂ©gzi el. MegtermĂ©kenyĂ­tĂ©s hiĂĄnyĂĄban a termĂ©s Ă©retlenĂŒl leesik a bokorrĂłl. NĂĄlunk azĂ©rt nem lehet az egyĂ©bkĂ©nt Ă©rtĂ©kesebb szmirnai fĂŒgĂ©t termeszteni, mert a fĂŒgedarĂĄzs nem viseli el a mi hideg teleinket.

A fĂŒgĂ©nek alig van kĂĄrtevĂ”je Ă©s betegsĂ©ge, tehĂĄt rendszeres növĂ©nyvĂ©delemre nem szorul.

AnnĂĄl inkĂĄbb kell ĂŒgyelni arra, hogy a termĂ©st viselĂ” vesszĂ”k el ne fagyjanak, mert bizony a növĂ©ny minden rĂ©sze fagyĂ©rzĂ©keny, Ă©s -15 °C-nĂĄl hidegebb idĂ” esetĂ©n a takaratlan fĂŒgebokrok sĂșlyos fagykĂĄrokat szenvednek.

EzĂ©rt lombhullĂĄs utĂĄn a fiatal bokrokat vegyĂŒk körĂŒl kukoricaszĂĄrral, nĂĄddal, szalmĂĄval, Ă©s az ĂĄgak közĂ©t töltsĂŒk meg falombbal. Az idĂ”sebb, terjedelmes bokroknĂĄl ez nagy nehĂ©zsĂ©get jelent, de nem is annyira szĂŒksĂ©ges. Tavasszal, a fagyok elmĂșltĂĄval a "tĂ©likabĂĄtot" vegyĂ©k le a bokorrĂłl.

FelhasznĂĄlĂĄsa

Az elsĂ” termĂ©s az ĂĄttelelt vesszĂ”kön Ă©rik be, Ă©s jĂșlius vĂ©gĂ©n szĂŒretelhetĂ”. NapfĂ©nyes, hosszĂș Ă”sz esetĂ©n a mĂĄsodik termĂ©s is beĂ©rik. Ezeket a gyĂŒmölcsöket oktĂłberben, a szĂ”lĂ” szĂŒretĂ©vel egyidejĂ»leg lehet betakarĂ­tani. A fĂŒge gyĂŒmölcse csak teljesen Ă©retten Ă©lvezhetĂ”. Az Ă©retlen vagy fĂ©lĂ©rett gyĂŒmölcs tejnedvet ereszt, fanyar, kellemetlen Ă­zĂ». A fĂ©l-Ă©rett gyĂŒmölcs a fĂĄrĂłl leszedve nem Ă©rik tovĂĄbb, Ă©retlen marad.

Az Ă©rett fĂŒge viszont mĂ©zĂ©des, puha, kellemes zamatĂș. Nehezen szĂĄllĂ­thatĂł, Ă©s hĂĄztartĂĄsi hĂ»tĂ”szekrĂ©nyben is csak nĂ©hĂĄny napig lehet eltartani. ValĂłdi hĂĄzikerti gyĂŒmölcs.

Egy termĂ”korĂș fĂŒgebokor 15-20 kg gyĂŒmölcsöt Ă©rlel. Jeszenszky ÁrpĂĄd szĂ­ves szĂłbeli közlĂ©se szerint 1960-ban mĂ©g Ă©lt Vonyarcvashegyen egy kb. 80 Ă©ves fĂŒgebokor, amely a gazdĂĄja szerint 500-600 gyĂŒmölcsöt is termett Ă©vente. Ezt a bokrot neveztĂ©k el "Keszthelyi barnĂĄ"-nak. Sajnos, egy Ă©pĂ­tkezĂ©s alkalmĂĄval nyomtalanul kiirtottĂĄk.

A fĂŒgĂ©bĂ”l kitĂ»nĂ” befĂ”tt, cukrozott gyĂŒmölcs, bor Ă©s pĂĄlinka kĂ©szĂŒlhet.

HazĂĄjĂĄban - a szmirnai fĂŒgĂ©t - 40-50 °C-on aszaljĂĄk, majd koszorĂșba fĂ»zik, vagy hordĂłba prĂ©selik; Ă­gy tĂ©len is nagyon fontos Ă©s Ă©rtĂ©kes nĂ©ptĂĄplĂĄlĂ©k. Az olaszok a szĂĄrĂ­tott fĂŒgegyĂŒmölcsöt megpörkölik, megĂ”rlik, Ă©s kĂĄvĂ©t fĂ”znek belĂ”le.

  magam, 16:04 Itt megírhatod a véleményed magam
Amikor egy nĂ” a tĂŒkörbe nĂ©z...


3 Ă©vesen: Amikor tĂŒkörbe nĂ©z egy kirĂĄlynĂ”t lĂĄt.

8 Ă©vesen: Amikor tĂŒkörbe nĂ©z HamupipĂ”kĂ©t lĂĄtja.

15 Ă©vesen: Amikor tĂŒkörbe nĂ©z egy rĂ©msĂ©get lĂĄt (Anya, ilyen fejjel nem mehetek iskolĂĄba!).

20 Ă©vesen: Amikor tĂŒkörbe nĂ©z, azt lĂĄtja, hogy "tĂșl kövĂ©r/tĂșl sovĂĄny,tĂșl alacsony/tĂșl magas, tĂșl egyenes/tĂșl göndör" - de mĂ©gis Ășgy dönt,hogy attĂłl mĂ©g kimegy az utcĂĄra.

30 Ă©vesen: Amikor tĂŒkörbe nĂ©z, azt lĂĄtja, hogy "tĂșl kövĂ©r/tĂșl sovĂĄny,tĂșl alacsony/tĂșl magas, tĂșl egyenes/tĂșl göndör" - de Ășgy Ă©rzi nincs mĂĄr ideje vĂĄltoztatni rajta, szĂłval Ă­gy megy ki az utcĂĄra.

40 Ă©vesen: Amikor tĂŒkörbe nĂ©z, azt lĂĄtja, hogy "tĂșl kövĂ©r/tĂșl sovĂĄny,tĂșl alacsony/tĂșl magas, tĂșl egyenes/tĂșl göndör" - ĂĄm azt mondja, "de legalĂĄbb tiszta vagyok" Ă©s kimegy az utcĂĄra.

50 Ă©vesen: Amikor tĂŒkörbe nĂ©z `sajĂĄt magĂĄt` lĂĄtja Ă©s oda megy ahova akar.

60 Ă©vesen: TĂŒkörbe nĂ©z Ă©s azokra az emberekre emlĂ©kezik, akik nem lĂĄthatjĂĄk magukat a tĂŒkörben soha többĂ©. KilĂ©p az ajtĂłn Ă©s meghĂłdĂ­tja a vilĂĄgot.

70 Ă©vesen: Amikor tĂŒkörbe nĂ©z bölcsessĂ©get, tudĂĄst Ă©s vidĂĄmsĂĄgot lĂĄt Ă©s Ă©lvezi az Ă©letet.

80 Ă©vesen: Nem nyĂ»glĂ”dik a tĂŒkörrel. Csak felteszi a bĂ­bor kalapjĂĄt Ă©s megy, hogy nevessen a vilĂĄggal egyĂŒtt.


TalĂĄn korĂĄbban kellene megragadnia azt a bĂ­bor kalapot...
  magam, 9:18 Itt megírhatod a véleményed magam
fĂ” a biztonsĂĄg...


  magam, 9:15 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

OktĂłber 12.

az év 285. (szökÔévekben 286.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 80 nap van håtra.

Napkelte: 05:57 Napnyugta: 17:01

Holdkelte: 15:43 Holdnyugta: 02:54

• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re vasĂĄrnap estig: VĂĄltozĂłan felhĂ”s idĂ”re van kilĂĄtĂĄs, több-kevesebb napsĂŒtĂ©ssel. CsapadĂ©k nem vĂĄrhatĂł. A köd helyenkĂ©nt csak lassan oszlik fel. Többnyire mĂ©rsĂ©kelt marad a lĂ©gmozgĂĄs, csak nĂ©hol Ă©lĂ©nkĂŒl meg a dĂ©lnyugati, nyugati szĂ©l. A hĂ”mĂ©rsĂ©klet dĂ©lutĂĄn ĂĄltalĂĄban 18 Ă©s 23 fok között, a tartĂłsabban ködös terĂŒleteken 15 fok körĂŒl valĂłszĂ­nĂ». KĂ©sĂ” este 11, 16 fok vĂĄrhatĂł.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

Az éjszaka többfelé képzÔdött köd, sûrû köd, amely néhol csak a déli óråkra oszlik fel. A késÔ esti óråktól helyenként ismét sûrû köd képzÔdik.


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Gyenge melegfront jellegû hatås miatt fejfåjås, ålmatlansåg lehet. Ajånlott a réteges öltözködés.





Ma Miksa, RezsĂ”, Szerafina napja van.

Boldog névnapot!

Miksa :
A MiklĂłs rĂ©gi magyar becĂ©zĂ”jĂ©bĂ”l önĂĄllĂłsult, lehet a MikhĂĄl nĂ©vnek a becĂ©zĂ”je is. KĂ©sĂ”bb, eredetĂ©tĂ”l fĂŒggetlenĂŒl a MaximiliĂĄn magyarĂ­tĂĄsĂĄra hasznĂĄltĂĄk.

RezsĂ” :
Magyar eredetû név, Rudolf férfinév magyarosítåsa, a RézsÔ, RésÔ csalådnévbÔl.

Szerafina :
HĂ©ber, nĂ©met eredetĂ» nĂ©v, a SzerĂĄf fĂ©rfinĂ©v nĂ”i pĂĄrja. JelentĂ©se tĂŒndöklĂ”, nemes.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 1492 – Kolumbusz KristĂłf kiköt a Bahama-szigeteken, a mai San Salvadoron: "felfedezi AmerikĂĄt".
• 1684 – Lotaringiai KĂĄroly Ă©s Sobieski JĂĄnos lengyel kirĂĄly PĂĄrkĂĄnynĂĄl gyĂ”zelmet aratnak a török haderĂ” felett.
• 1726 – PoroszorszĂĄg elismeri a Pragmatica SanctiĂłt.
• 1810 – Az elsĂ” "Oktoberfest" BajororszĂĄgban, a bajor kirĂĄlysĂĄg invitĂĄlja a mĂŒnchen polgĂĄrait Ludwig koronaherceg Ă©s Therese von Sachsen-Hildburghausen eskĂŒvĂ”i ceremĂłniĂĄjĂĄra.
• 1872 – I. Ferenc JĂłzsef kirĂĄly szentesĂ­ti a kolozsvĂĄri egyetem felĂĄllĂ­tĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł törvĂ©nyt.
• 1877 – Budapesten ĂĄtadjĂĄk a dĂ©li vasĂști összekötĂ” hidat.
• 1902 – Leleplezik Fadrusz JĂĄnos MĂĄtyĂĄs kirĂĄly-szobrĂĄt a kolozsvĂĄri fĂ”tĂ©ren.
• 1902 – A magyar labdarĂșgĂł-vĂĄlogatott lejĂĄtssza elsĂ” hivatalos mĂ©rkĂ”zĂ©sĂ©t BĂ©csben, mely a "sĂłgorok" 5:0-s gyĂ”zelmĂ©vel vĂ©gzĂ”dik. A magyar csapat balösszekötĂ”je HajĂłs AlfrĂ©d, a kĂ©tszeres olimpiai bajnok ĂșszĂł.
• 1918 – AusztriĂĄt fĂŒggetlen köztĂĄrsasĂĄggĂĄ kiĂĄltjĂĄk ki.
• 1927 – SztĂĄlin lesz az elsĂ” szĂĄmĂș vezetĂ”je SzovjetuniĂłnak, miutĂĄn Lev Davidovics Trockijt eltĂĄvolĂ­tjĂĄk a Kommunista PĂĄrtbĂłl.
• 1928 – ElĂ”ször hasznĂĄlnak vastĂŒdĂ”t egy bostoni gyermekkĂłrhĂĄzban.
• 1930 – Megalakul a FĂŒggetlen KisgazdapĂĄrt, vezetĂ”je: Szijj BĂĄlint.
• 1933 – MegnyĂ­lik az Alcatraz, mint szövetsĂ©gi börtön.
• 1936 – DarĂĄnyi KĂĄlmĂĄn miniszterelnök alakĂ­t kormĂĄnyt.
• 1938 – Elkezdik vetĂ­teni az "Óz, a CsodĂĄk CsodĂĄja" c. filmet.
• 1956 – A LegfĂ”bb ÜgyĂ©szsĂ©g utasĂ­tĂĄsĂĄra letartĂłztattĂĄk Farkas MihĂĄly, volt honvĂ©delmi minisztert.
• 1965 – George Harrison elĂ”ször hasznĂĄl szitĂĄrt beat-zenĂ©ben, a dal cĂ­me "Norwegian Wood".
• 1968 – Megalakul a The Jimi Hendrix Experience egyĂŒttes.
• 1968 – MegkezdĂ”dnek a 19. nyĂĄri olimpiai jĂĄtĂ©kok MexikĂłvĂĄrosban.
• 1970 – BemutatjĂĄk a Broadway-on az Andrew Lloyd Webber Ă©s Tim Rice mĂ»vĂ©t, a "JĂ©zus Krisztus SzupersztĂĄr" c. musicalt.
• 1974 – Jasszer Arafat lĂĄtogatĂĄsa MagyarorszĂĄgon.
• 1975 – A Magyar Nemzeti GalĂ©ria megnyitĂĄsa.
• 1977 – A NATO keretein belĂŒl lĂ©trehozzĂĄk az AtomtervezĂ” Csoport Magas SzintĂ» RĂ©szlegeit a hadszĂ­ntĂ©ri atomeszközök korszerĂ»sĂ­tĂ©sĂ©nek vizsgĂĄlatĂĄra.
• 1982 – Jurij Andropovot vĂĄlasztjĂĄk meg az elhunyt Leonyid Brezsnyev utĂłdjĂĄnak az SZKP fĂ”titkĂĄri tisztsĂ©gĂ©be.
• 1986 – ReykjavĂ­kban Ronald Reagan Ă©s Mihail Gorbacsov leszerelĂ©si megbeszĂ©lĂ©sei konkrĂ©t eredmĂ©ny nĂ©lkĂŒl zĂĄrĂłdnak.
• 1988 – Izrael Ă©s KĂ­na kereskedelmi egyezmĂ©nyt köt, valamint alĂĄĂ­rja a diplomĂĄciai kapcsolatot helyreĂĄllĂ­tĂł tervet
• 2003 – Michael Schumacher hatodik Forma-1-es gyĂ”zelme, mely csĂșcsot jelent a rendezvĂ©ny törtĂ©netĂ©ben.
• 2005 – PĂĄlyĂĄra ĂĄllĂ­tjĂĄk a mĂĄsodik kĂ­nai Ă»rhajĂłt, a Sencsou-6-ot.

SzĂŒletĂ©sek


• 1803 – Alexander Turney Stewart, az elsĂ” amerikai nagyĂĄruhĂĄz lĂ©trehozĂłja.(† 1876)
• 1842 – Robert Gillespie Reid skĂłt vasĂști vĂĄllalkozĂł († 1908)
• 1872 – Ralph Vaughan Williams angol zeneszerzĂ” († 1958)
• 1882 – GulĂĄcsy Lajos magyar festĂ”mĂ»vĂ©sz († 1932)
• 1898 – RĂ©vai JĂłzsef magyar kommunista politikus, miniszter, Ă­rĂł, Kossuth-dĂ­jas (1949), az MTA tb. tagja (1949) († 1959)
• 1902 – Relle Gabriella magyar operaĂ©nekesnĂ” († 1975)
• 1913 – Hajduska IstvĂĄn magyar Ă­rĂł
• 1928 – Jerzy Semkow lengyel karmester
• 1933 – DĂ©ry Gabriella magyar operaĂ©nekesnĂ”
• 1935 – Luciano Pavarotti olasz operaĂ©nekes, (tenor) († 2007)
• 1937 – Berkes BalĂĄzs magyar nagybĂ”gĂ”s, zenetanĂĄr
• 1942 – DĂłzsa LĂĄszlĂł magyar szĂ­nĂ©sz
• 1946 – SĂĄrosi LĂĄszlĂł olimpiai bajnok vĂ­zilabdĂĄzĂł
• 1949 – Ilich RamĂ­rez SĂĄnchez (ismert nevĂ©n "Carlos, a SakĂĄl"), venezuelai szĂŒletĂ©sĂ» nemzetközi terrorista
• 1953 – Parti Nagy Lajos magyar Ă­rĂł, költĂ”
• 1957 – Csillag Endre gitĂĄros
• 1961 – Nadia Comaneci romĂĄn tornĂĄsznĂ”
• 1974 – ZĂĄdory Édua Amarilla, magyar hegedĂ»mĂ»vĂ©sz
• 1985 – DarĂĄzs PĂ©ter, magyar gyorskorcsolyĂĄzĂł

HalĂĄlozĂĄsok


• 1504 – Corvin JĂĄnos, horvĂĄt-szlavĂłn bĂĄn, I. MĂĄtyĂĄs kirĂĄly termĂ©szetes fia (* 1473)
• 1859 – Robert Stephenson, angol Ă©pĂ­tĂ”mĂ©rnök, (George Stephenson fia), mozdony- Ă©s vasĂștgĂ©p-gyĂĄrtĂł vĂĄllalkozĂł, hĂ­dĂ©pĂ­tĂ” (* 1803)
• 1870 – Robert E. Lee, amerikai tĂĄbornok, az amerikai polgĂĄrhĂĄborĂșban a konföderĂĄciĂłs haderĂ” parancsnoka (* 1807)
• 1902 – Adler MĂłr, festĂ” (* 1860)
• 1924 – Anatole France, Nobel-dĂ­jas francia Ă­rĂł (* 1844)
• 1932 – Klebelsberg KunĂł, kultĂșr- Ă©s tudomĂĄnypolitikus, a Magyar KirĂĄlysĂĄg kultuszminisztere (* 1875)
• 1942 – Hunyady SĂĄndor, Ă­rĂł (* 1890)
• 1971 – Gene Vincent, a rock and roll egyik meghatĂĄrozĂł alakja (Be-Bop-a-Lula) (* 1935)
• 1979 – Marton Endre, rendezĂ”, szĂ­nigazgatĂł (* 1917)
• 1997 – John Denver, Ă©nekes (* 1943)
• 2002 – Ray Conniff, zenekarvezetĂ” (* 1916)
• 2005 – Eörsi IstvĂĄn, Kossuth- Ă©s JĂłzsef Attila-dĂ­jas Ă­rĂł, költĂ”, mĂ»fordĂ­tĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł (* 1931)
• 2007 – Soe Win tĂĄbornok, Mianmar miniszterelnöke (* 1948)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• SpanyolorszĂĄg nemzeti ĂŒnnepe.
• Amerikai EgyesĂŒlt Államok: Kolumbusz-nap (1492), Amerika felfedezĂ©sĂ©nek napja.
• Uruguay, Venezuela, Chile, Paraguay, MexikĂł, ArgentĂ­na, Costa Rica: Amerika felfedezĂ©sĂ©nek napja.
• Az EgyenlĂ­tĂ”i Guinea fĂŒggetlensĂ©gĂ©nek napja (National Day – 1968).



  magam, 8:29 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



3 negatĂ­v szĂł: nincs semmi baj



.
  magam, 8:20 Itt megírhatod a véleményed magam
A csönd. A kertek végsÔ måmora.
A lombok ĂĄtszellemĂŒlt ritkulĂĄsa.
Mozdulatlan ragyogĂĄs. Ahogy a
szĂ©psĂ©g ĂĄtlĂ©nyegĂŒl a pusztulĂĄsba.
(SzI)


  magam, 8:05 Itt megírhatod a véleményed magam
Szép jó reggelt mindenkinek.


  magam, 8:03 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. október 11., szombat Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 21:24 Itt megírhatod a véleményed magam
s nevettél mår a poénjain...?


http://videa.hu/videok/vicces/nagy-bando-andras-kocka-utca-13-1982-humorfesztival-GqN59M9zBOTpsbmZ



.
  magam, 20:08 Itt megírhatod a véleményed magam
utaztål ilyen mozdonnyal vontatott szerelvényen...?


  magam, 20:05 Itt megírhatod a véleményed magam
mosolygenerĂĄtor:

TartozĂĄs
Egy nap Petike megkĂ©rdezte apukĂĄjĂĄt, hogy kaphatna-e egy mountain-bike-ot szĂŒletĂ©snapjĂĄra.
Az apa Ă­gy szĂłlt:
- PetikĂ©m, most vettĂŒnk fel hĂĄrom milliĂł forint kölcsönt a hĂĄzra, sajnos, nincs most
pĂ©nzĂŒnk biciklire. VĂĄrj KarĂĄcsonyig.
Eljött a Karåcsony, Petike megint råkérdezett.
- Sajnos még mindig sok a tartozåsunk, talån majd måskor...
Két nappal késÔbb Petike nagy bÔröndöt cipelve kilép a håzból. Az apja megkérdezi:
- Miért mész el kisfiam, nem szeretsz mår minket?
- Tegnap, mikor elmentem a szobåtok ajtaja elott, hallottam, hogy azt mondod, hogy elmész, és anya megkért, hogy vård meg, mert mindjårt Ô is elmegy. Håt dögöljek meg, ha én itt
maradok ekkora tartozĂĄssal!!!


Történelem
- Nagymami, te mindig azt mondtad, hogy a törtĂ©nelmi tĂ©mĂĄjĂș könyveket
szereted a legjobban, most meg lĂĄtom, hogy teli van a polcod szexkönyvekkel…
- Tudod, kisunokåm, nekem az mår történelem.


KeserĂ» igazsĂĄg
A gyerek lĂĄzas, orvost hĂ­vnak hozzĂĄ. VizsgĂĄlat utĂĄn egyszer csak a doktor
szemébe néz, megfogja a kezét és így szól:
- Tessék hozzåm Ôszintének lenni, el tudom viselni a keserû igazsågot. Mikor
kell iskolĂĄba mennem?


LakĂĄsfelĂșjĂ­tĂĄskor
- A fene egye meg! Mi történt mår megint a borotvåmmal? Olyan életlen, mint a
bot! EgyĂĄltalĂĄn nem viszi a szakĂĄllamat - mĂ©rgelĂ”dik a fĂŒrdĂ”szobai tĂŒkör elĂ”tt a fĂ©rj.
- Az kizĂĄrt dolog! - feleli az asszony. - Ne mondd mĂĄr nekem, hogy a szakĂĄllad
erĂ”sebb, mint az Ășj linĂłleumpadlĂł…


Bosszantó jelenség
A hĂĄrshegyi szanatĂłrium elĂ”tt egy pizsamĂĄs ember ĂĄlldogĂĄl s a fĂŒlĂ©t minduntalan
a villanypóznåhoz, tapasztja. Arra sétål egy jårókelÔ, feltûnik neki a dolog és
Ă” is a pĂłznĂĄhoz hajol.
- De hiszen nem hallani semmit! - jegyzi meg csodĂĄlkozva.
- Na, mit szĂłl! És ez Ă­gy megy egĂ©sz nap.
  magam, 12:57 Itt megírhatod a véleményed magam
normĂĄlis...?


  magam, 12:49 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

MiĂłta fogyasztunk tojĂĄst?
Az Ă©telek közt kevĂ©s olyan nagy szerepet jĂĄtszĂł tĂĄplĂĄlĂ©k van, mint a tojĂĄs. A finn nĂ©pi eposz, a Kalevala a vilĂĄgot költi ki belĂ”le, a görög PĂŒthagorasz tanĂ­tvĂĄnyai bölcseleti rendszerĂŒkbe Ă©pĂ­tettĂ©k. A rĂłmaiak ebĂ©d kezdetĂ©n tojĂĄst, a vĂ©gĂ©n almĂĄt ettek.

Innen ered a szólås: "ab ovo usque ad mala" (a tojåstól az almåig), azaz kezdettÔl végig.

A babonĂĄs varĂĄzsmĂ»veletekben is nagy jelentĂ”sĂ©ge volt a tojĂĄsnak. NĂ©rĂł csĂĄszĂĄr felesĂ©ge megkĂ©rdezett egy jĂłsnĂ”t, egy szibillĂĄt, hogy vajon fiĂș- vagy leĂĄnygyermeke szĂŒletik-e. Az oraculum, a jĂłslat Ă­gy hangzott:

"TĂ©gy kebledbe egy friss tojĂĄst, s Ă”rizd addig ott, mĂ­g kikel. Ha kakas bĂșvik ki belĂ”le, akkor adj hĂĄlĂĄt az istennek, mert fiad szĂŒletik!"

A csĂĄszĂĄrnĂ© követte a szibilla tanĂĄcsĂĄt, a jĂłslat vĂ©letlenĂŒl beĂŒtött. Fia lett, kinek a Tiberius nevet adtĂĄk. Erre aztĂĄn RĂłma minden hölgye követte a pĂ©ldĂĄt, s Plinius mosolyogva jegyzi fel, hogy kĂ­vĂĄncsisĂĄgbĂłl valamennyien tojĂĄsokat keltettek ki.

MĂ©g egy Ă©rdekes adat arrĂłl, hogy a tojĂĄs vitĂ©zsĂ©gi Ă©rdemĂŒl is szolgĂĄlt. Egy rĂ©gi nĂ©met krĂłnikĂĄban ez olvashatĂł:

"MidĂ”n Seyfried Schweppermann nĂŒrnbergi patrĂ­cius a frank segĂ©dcsapatok Ă©lĂ©n MĂŒhldorf mellett, 1322. szeptember 28-ĂĄn megverte az osztrĂĄkokat, Bajor Lajos csĂĄszĂĄr a nevezett nap estĂ©jĂ©n lakomĂĄt rendezett, melyen Schweppermannt Ă©s seregĂ©t fĂ”tt tojĂĄsokkal vendĂ©gelte meg. Minden vitĂ©znek adassĂ©k egy tojĂĄs - Ă­gy kiĂĄltott fel a csĂĄszĂĄr -, a derĂ©k Schweppermannak pedig kettĂ”!"

A tojĂĄs azĂłta is rangos helyet foglal el tĂĄplĂĄlkozĂĄsunkban.


  magam, 12:25 Itt megírhatod a véleményed magam
Ahogy eljĂĄtszik

Nevetséges, de nem nevettetÔ,
ahogy eljĂĄtszik velĂŒnk az idĂ”:
ahogy odaad, ahogy visszavesz,
ahogy kicselez, ahogy kicserez,
ahogy elkever, ahogy felfedez,
ahogy élre tesz, ahogy félre tesz
ahogy eltöröl, ahogy megjelöl,
ahogy életre kelt, ahogy megöl,
ahogy megtalĂĄl, ahogy elveszĂ­t,
ahogy görcsbe rånt, ahogy kifeszít,
ahogy mĂ©lybe hĂșz, ahogy partra vet,
ahogy kinevet, ahogy betemet
ahogy naponta Ășjra hiteget.
(BL)


  magam, 8:35 Itt megírhatod a véleményed magam
a kép ereje...


  magam, 8:28 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

OktĂłber 11.

az év 284. (szökÔévekben 285.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 81 nap van håtra.


Napkelte: 06:55 Napnyugta: 18:05

Holdkelte: 20:17 Holdnyugta: 12:46

• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re szombat estig: A vĂĄltozĂł felhĂ”zet mellett több ĂłrĂĄs napsĂŒtĂ©s vĂĄrhatĂł, csapadĂ©k valĂłszĂ­nĂ»leg nem lesz. MĂ©rsĂ©kelt marad a vĂĄltozĂł irĂĄnyĂș szĂ©l. A ködfoltok mĂ©g kora dĂ©lelĂ”tt megszĂ»nnek. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet 18 Ă©s 23 fok között alakul. KĂ©sĂ” estĂ©re pedig 11, 16 fok vĂĄrhatĂł.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

Éjszaka helyenkĂ©nt sĂ»rĂ» köd kĂ©pzĂ”dik, ami szombaton dĂ©lelĂ”tt mindenhol feloszlik.


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Tovåbbra sincs fronthatås, a viszonylag nagy napi hÔmérsékletingås miatt azonban ajånlott a réteges öltözködés.





Ma Brigitta, TĂłdor, SĂĄndor, CsanĂĄd, MĂĄria, BrĂșnĂł, Celina, CsĂĄk, GermĂĄn napja van.

Boldog névnapot!

Brigitta :
RĂ©gi Ír eredetĂ» nĂ©v, jelentĂ©se erĂ”s, erĂ©nyes, magasztos.

TĂłdor :
A Teodor nĂ©v magyar rövidĂŒlĂ©se, amely görög eredetĂ» nĂ©v. JelentĂ©se Isten ajĂĄndĂ©ka.

SĂĄndor :
Az görög Alexander nĂ©v rövidĂŒlĂ©sĂ©nek a megmagyarosodott alakja. JelentĂ©se: fĂ©rfiakat vagy fĂ©rfiaktĂłl megvĂ©dĂ”.

CsanĂĄd :
Magyar eredetû név, az ismeretlen eredetû Csana név -d kicsinyítÔképzÔs szårmazéka.

MĂĄria :
Bibliai név. Eredeti héber formåja Mirjam volt, ez a görög és latin bibliafordítåsokban módosult. Jelentése megfejtetlen, valamennyi magyaråzata vitatott. A latin Maria névvåltozatnak igen sok szårmazéka alakult ki az európai nyelvekben, ezek egy része a magyarban is hasznålatos.

BrĂșnĂł :
ÓfelnĂ©met eredetĂ» nĂ©v, jelentĂ©se barna, barnamedve.

Celina :
A név eredetére vonatkozóan több feltevés is ismeretes. Egyik szerin, Marcellina és a Szelina nevek egybeesése. Mås magyaråzat szerint s Celeszta névvel rokon. Mås feltevés szerin, Marcellina angol becézÔje is.

CsĂĄk :
Török magyar eredetĂ» nĂ©v, szĂĄrmazhat azonban szlĂĄv szemĂ©lynĂ©vbĂ”l is. JelentĂ©se ĂŒtĂ”.

GermĂĄn :
Német latin eredetû név, a latin Germanus névbÔl szårmazik. Jelentése dårda, kelevéz, édes testvér, törzsökös.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 1619 – Bethlen GĂĄbor 10 ezer lovast indĂ­t a cseh-morva szövetsĂ©ges csapatok megsegĂ­tĂ©sĂ©re.
• 1648 – II. RĂĄkĂłczi György elfoglalja trĂłnjĂĄt, mint ErdĂ©ly fejedelme.
• 1658 – A török nagyvezĂ­r utasĂ­tĂĄsĂĄra az erdĂ©lyi rendek Barcsai Ákost vĂĄlasztjĂĄk II. RĂĄkĂłczi György fejedelem helyĂ©re.
• 1663 – ZrĂ­nyi PĂ©ter grĂłf KĂĄrolyvĂĄros közelĂ©ben megveri az Új-ZrĂ­nyivĂĄr elfoglalĂĄsĂĄra kĂŒldött török csapatokat.
• 1737 – A csĂĄszĂĄri sereg feladja Nist.
• 1811 – VĂ­zre bocsĂĄtjĂĄk az elsĂ” gĂ”zhajtĂĄsĂș kompot, a JuliannĂĄ-t. Útja New YorkbĂłl Hobokenbe Ă©s vissza vezet.
• 1867 – Megalakul a TemesvĂĄri ÁltalĂĄnos MunkĂĄsegylet.
• 1875 – Esztergomban megnyĂ­lik a KeresztĂ©ny MĂșzeum
• 1878 – I. Ferenc JĂłzsef kirĂĄly ismĂ©t Tisza KĂĄlmĂĄnt nevezi ki magyar miniszterelnökkĂ©.
• 1881 – David Henderson Houston feltalĂĄlja a tekercses filmes fĂ©nykĂ©pezĂ”gĂ©pet.
• 1886 – Thomas A. Edison 19 Ă©vesen szabadalmaztatja elsĂ” talĂĄlmĂĄnyĂĄt, a szavazatok szĂĄmlĂĄlĂĄsĂĄra tervezett elektromos kĂ©szĂŒlĂ©ket, de a Kongresszus nem vĂĄsĂĄrolja meg az ötletet.
• 1887 – A. Miles feltalĂĄlja a liftet.
• 1903 – A magyar labdarĂșgĂł-vĂĄlogatott lejĂĄtssza negyedik hivatalos mĂ©rkĂ”zĂ©sĂ©t BĂ©csben az osztrĂĄk labdarĂșgĂł-vĂĄlogatott ellen. A mĂ©rkĂ”zĂ©st az osztrĂĄkok nyerik 4:2–re.
• 1907 – MegnyĂ­lik Budapesten az AndrĂĄssy Ășton a Modern SzĂ­npad
• 1931 – LĂ©trejön NĂ©metorszĂĄgban a szĂ©lsĂ”jobboldal koalĂ­ciĂłja, a harzburgi front, a nĂĄci pĂĄrt (NSDAP), a NĂ©met Nemzeti NĂ©ppĂĄrt Ă©s a Stahlhelm (AcĂ©lsisak) nevĂ» nacionalista frontharcos szervezet tĂĄrsulĂĄsĂĄbĂłl.
• 1932 – Gömbös Gyula miniszterelnök beterjeszti kormĂĄnya programjĂĄt. A MagyarorszĂĄgi SzociĂĄldemokrata PĂĄrt kĂ©pviselĂ”i tiltakoznak a program munkĂĄsmozgalom-ellenes Ă©le ellen, s követelik az ĂĄltalĂĄnos titkos vĂĄlasztĂłjogot.
• 1934 – A pĂ©csi bĂĄnyĂĄszok sztrĂĄkja: A tĂĄrnĂĄkban csaknem 1000 bĂĄnyĂĄsz kezd Ă©hsĂ©gsztrĂĄjkba.
• 1944 – A 2. UkrĂĄn Front egysĂ©gei bevonulnak Szegedre, a 3. UkrĂĄn Front KolozsvĂĄrra.
• 1944 – Horthy kormĂĄnyzĂł megbĂ­zottai MoszkvĂĄban alĂĄĂ­rjĂĄk az elĂ”zetes fegyverszĂŒneti megĂĄllapodĂĄst, melynek Ă©rtelmĂ©ben MagyarorszĂĄg köteles kiĂŒrĂ­teni minden 1937. december 31-e utĂĄn szerzett terĂŒletet Ă©s azonnal hadat ĂŒzenni NĂ©metorszĂĄgnak.
• 1945 – A kĂ­nai polgĂĄrhĂĄborĂș kezdete (Csang Kaj-Shek Ă©s Mao Ce-Tung erĂ”i között).
• 1958 – MegalapĂ­tjĂĄk a BalĂĄzs BĂ©la-dĂ­jat.
• 1960 – Aretha Franklin Ă©letĂ©ben elĂ”ször lĂ©p szinpadra, a New York-i Village Vanguardban. Blues Ă©s pop-standardokat Ă©nekel.
• 1962 – XXIII. JĂĄnos pĂĄpa megnyitja a II. vatikĂĄni zsinatot, a katolikus egyhĂĄz 21. egyetemes zsinatĂĄt.
• 1965 – Megjelenik Beatles "Roll Over Beethoven" c. lemezes.
• 1971 – Panama az Amerikai EgyesĂŒlt ÁllamoktĂłl hivatalosan kĂ©ri a csatornaövezet visszaadĂĄsĂĄt.
• 1972 – Nagy börtönlĂĄzadĂĄs Washingtonban.
• 1986 – Ronald Reagan Ă©s Mihail Gorbacsov talĂĄlkozĂłja ReykjavĂ­kban.
• 1990 – Irodalmi Nobel-dĂ­jat kap Octavio Paz.
• 1992 – Eduard Sevardnadze lesz GrĂșzia Ășj elnöke.
• 1996 – DĂ©l-Korea felvĂ©telĂ©vel 29-re nĂ”tt az OECD lĂ©tszĂĄma.
• 1998 – Az ÕrsĂ©g Ă©s a VendvidĂ©k egyĂŒttes terĂŒletĂ©t az osztrĂĄkok, szlovĂ©nok Ă©s magyarok egy közös ÕrsĂ©g–Raab–GorickĂł NaturparkkĂĄ [1] nyilvĂĄnĂ­tjĂĄk. A terĂŒlet központjĂĄvĂĄ ÕriszentpĂ©tert teszik.
• 2001 – ÁtadjĂĄk az ĂșjjĂĄĂ©pĂ­tett MĂĄria ValĂ©ria hidat PĂĄrkĂĄny Ă©s Esztergom között.
• 2007 – BagdadtĂłl Ă©szakra, a SzarszĂĄr-tĂłnĂĄl tizenöt – nĂ” Ă©s gyermek –, valamint 19 lĂĄzadĂł fegyveres Ă©letĂ©t veszti az al-Kaida ellen intĂ©zett amerikai lĂ©gitĂĄmadĂĄsban.
• 2007 – Az Ă©szak-indiai Ajmer vĂĄros muszlin mecsetben tartott vallĂĄsi összejövetelen ketten vesztik Ă©letĂŒket Ă©s többen megsebesĂŒlnek, mikor terroristĂĄk pokolgĂ©pet robbantanak.

SzĂŒletĂ©sek


• 1864 – Kerpely KĂĄlmĂĄn, botanikus, növĂ©nynemesĂ­tĂ” († 1940)
• 1884 – Friedrich Bergius, Nobel-dĂ­jas nĂ©met kĂ©mikus (barnaszĂ©nbĂ”l ĂĄllĂ­tott elĂ” benzint) († 1949)
• 1885 – Haar AlfrĂ©d, magyar matematikus, egyetemi tanĂĄr († 1933)
• 1885 – François Mauriac, Irodalmi Nobel-dĂ­jas francia Ă­rĂł († 1970)
• 1889 – Schlosser Imre labdarĂșgĂł († 1959)
• 1902 – Alexander Mach, szlovĂĄk belĂŒgyminiszter († 1980)
• 1903 – CsallĂĄny DezsĂ”, rĂ©gĂ©sz († 1977)
• 1923 – Borsa Gedeon, irodalomtörtĂ©nĂ©sz, bibliogrĂĄfus († 1970)
• 1935 – Roy Scheider, amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1948 – Kepes AndrĂĄs, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł
• 1948 – VerbĂ”czy Antal, költĂ” († 1982)
• 1961 – Amr Diab, egyiptomi arab popĂ©nekes
• 1962 – SzĂ”ke AndrĂĄs, filmrendezĂ”
• 1972 – ÓvĂĄry Eszter, tornĂĄsznĂ”, többszörös magyar bajnok, az atlantai olimpiai vĂĄlogatott tagja
• 1974 – Jason Arnott, kanadai profi jĂ©gkorongozĂł

HalĂĄlozĂĄsok


• 1424 – Zsizska JĂĄnos (Jan ÂźiŸka), cseh huszita hadvezĂ©r (* 1360)
• 1648 – I. RĂĄkĂłczi György erdĂ©lyi fejedelem (* 1593)
• 1856 – Guyon RichĂĄrd honvĂ©d tĂĄbornok (* 1813)
• 1889 – James Prescott Joule angol fizikus (* 1818)
• 1896 – Anton Bruckner osztrĂĄk zeneszerzĂ” (* 1824)
• 1934 – Kövesligethy RadĂł geofizikus, csillagĂĄsz, az MTA tagja (* 1862)
• 1957 – RĂĄdy JĂłzsef olimpiai bajnok vĂ­vĂł (* 1884)
• 1963 – Jean Cocteau francia költĂ”, drĂĄmaĂ­rĂł, filmrendezĂ” (* 1889)
• 1963 – OrszĂĄgh Tivadar magyar hegedĂ»mĂ»vĂ©sz, zeneszerzĂ”, pedagĂłgus (* 1901)
• 1963 – Edith Piaf francia sanzonĂ©nekesnĂ” (* 1915)
• 1979 – Andrej Andrejevics Markov (ifj.), szovjet-orosz matematikus, id. A.A.Markov fia (* 1903)
• 1986 – FĂ©nyes Szabolcs magyar zeneszerzĂ”, szĂ­niigazgatĂł (* 1912)
• 1987 – Szalay SĂĄndor fizikus, a magyar magfizikai kutatĂĄs megalapĂ­tĂłja (* 1909)
• 1987 – Uwe Barschel NSZK keresztĂ©nydemokrata politikus, Schleswig-Holstein tartomĂĄny miniszterelnöke, meggyilkoltĂĄk (* 1944)
• 1993 – LĂ”rincze Lajos nyelvĂ©sz, nyelvmĂ»velĂ”, egyetemi tanĂĄr (* 1915)
• 2007 - Vargyas Lajos magyar nĂ©prajz- Ă©s nĂ©pzenekutatĂł,(* 1914)
• 2008 - Jörg Haider osztrĂĄk politikus (* 1950)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• A coming out (a melegek önfelvĂĄllalĂĄsa) vilĂĄgnapja



  magam, 8:25 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



A dohĂĄnyzĂĄsrĂłl piszok egyszerĂ» leszokni. MĂĄr magam is vagy ezerszer megtettem.



.
  magam, 8:23 Itt megírhatod a véleményed magam
Ez mår az Ôsz:
a kĂĄba nap
lomhĂĄn motoz
a lombokon,

csak csend idÔz
a kertben, Ă©s
vakrozsda nĂ”
a dombokon.

HĂĄlĂł feszĂŒl:
egykedvĂ» pĂłk
oszt kĂ­nhalĂĄlt
a balkonon,

s vĂĄratlanul
bekandikĂĄl
a délutån
az ablakon.
(ISz)


  magam, 8:18 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt, kellemes hétvégét mindenkinek.


  magam, 8:16 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. október 10., péntek Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 21:14 Itt megírhatod a véleményed magam

ÕSZI VERS

MegĂ©rted az Ă”szt... a rövidĂŒlt napok
susogĂł alkonyĂĄt, levelek rozsdabarna
szinét s a piros estet, melynek leple alå
vonul ålom felé ember és minden barma.

MegĂ©rted: rĂĄdesik az ablakon keresztĂŒl
a napsugår: az égnek szÔke, tömött haja.
És mustszagot lehelve Ă©s mĂĄmorĂĄt kĂ­nĂĄlva
nyílik meg låbad elÔtt a pince ajtaja.

Be jó is, hogy megérted. Helyetted most ki innå
gyĂŒmölcsök sĂĄrga mĂ©zĂ©t Ă©s vĂĄgyĂłdĂł rimek
aromås teåjåt a csöndes kis szobåban,
amelynek ablakĂĄn a fĂŒggöny szĂ©ltĂŒl remeg.

Vedd a mosolygĂł almĂĄt Ă©s a csengĂ” barackot,
és vedd a szóló szÔlÔt s åldd meg a pillanat
mennyei tisztasĂĄgĂĄt s csillagĂĄt Ă©letednek...
(SomlyĂł Z)


  magam, 21:12 Itt megírhatod a véleményed magam
hogyan hĂĄrĂ­thatod el a tolakodĂł pasikat?

Meghívhatlak valamire? Köszi, inkåbb a pénzt kérném!


MeghĂ­vhatlak valamire?
Köszi, inkåbb a pénzt kérném!

Milyen hangos van itt! (discoban)
HĂĄt akkor fogd be!

Zavar, ha rĂĄgyĂșjtok?
Engem az se zavarna, ha lĂĄngolsz!

Fotogråfus vagyok és egy olyan arcot keresek, mint a tiéd.
Plasztikai sebész vagyok és egy olyan arcot keresek, mint a tiéd.

Nem talålkoztunk mår egyszer? Vagy esetleg kétszer?
Esetleg egyszer, ugyanazt a hibåt nem követem el kétszer.

Hogy lehetséges az, hogy te ilyen szép vagy?
A te részedet is megkaptam.

A te arcod utån biztos megfordul jó néhåny fej.
A te arcod utån biztos megfordul jó néhåny gyomor.

Azt hiszem nagyon boldoggĂĄ tudnĂĄlak tenni.
Hogyhogy? Mår mész is?

Mit mondanål, ha arra kérnélek, hogy legyél a feleségem?
Semmit, nem tudok egyszerre beszélni és nevetni.

Nem nĂ©zĂŒnk meg egy jĂł filmet?
Azt mĂĄr lĂĄttam.

Hol voltĂĄl idĂĄig az Ă©letem sorĂĄn?
Rejtekhelyet kerestem elÔled.

Szabad ez a hely?
Igen, Ă©s az enyĂ©m szintĂ©n, ha leĂŒlsz.

A tested olyan, mint egy templom.
De ma nincs mise.

Ha låtnålak csupaszon boldogan halnék meg.
Ha én téged låtnålak csupaszon, valószínûleg a nevetéstÔl halnék meg.





  magam, 19:19 Itt megírhatod a véleményed magam
lĂĄtszat...


  magam, 18:43 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

7 orvosi tévhit, amit még az orvosok is elhisznek

A közhiedelem tele van mĂ­toszokkal Ă©s fĂ©ligazsĂĄgokkal. A legtöbb ĂĄrtalmatlan, de ha mĂĄr az orvosok is elkezdenek hinni bennĂŒk, az aggodalomra ad okot.
Hiedelem: Agyunknak csak 10 szåzalékåt hasznåljuk.
TĂ©ny: Az orvosok Ă©s a humoristĂĄk elĂ”szeretettel emlegetik ezt a mondatot. Az idĂ©zetet idĂ”nkĂ©nt helytelenĂŒl Albert Einsteinnek tulajdonĂ­tjĂĄk. Az MRI, PET Ă©s mĂĄs kĂ©palkotĂł eljĂĄrĂĄsok azonban azt mutatjĂĄk, hogy az agynak nincsenek szunnyadĂł terĂŒletei. Az egyes idegsejtek vizsgĂĄlata sem mutatott inaktĂ­v terĂŒleteket. Az agysejtek vegyĂŒleteket elÔållĂ­tĂł folyamatainak anyagcsere-vizsgĂĄlatai sem talĂĄltak olyan rĂ©szeket, melyek nem mĂ»ködtek. A hiedelem valĂłszĂ­nĂ»leg a mĂșlt szĂĄzad korai idĂ”szakĂĄbĂłl szĂĄrmazik, amikor a kĂŒlönfĂ©le ĂŒgynökök arrĂłl prĂłbĂĄltĂĄk meggyĂ”zni az embereket, hogy mĂ©g nem Ă©rtĂ©k el a teljesĂ­tĂ”kĂ©pessĂ©gĂŒk hatĂĄrĂĄt. MĂ©g azt a tĂ©nyt sem veszi figyelembe, hogy a többi szervĂŒnk teljes hatĂĄsfokkal mĂ»ködik.
Hiedelem: Naponta legalĂĄbb nyolc pohĂĄr vizet kell meginni.
TĂ©ny: "Nincs rĂĄ orvosi bizonyĂ­tĂ©k, hogy szĂŒksĂ©gĂŒnk van ekkora mennyisĂ©gre." a hiedelem 1945-re vezethetĂ” vissza. A TĂĄplĂĄlkozĂĄsi TanĂĄcs javaslata volt a napi nyolc pohĂĄr vĂ­znek megfelelĂ” folyadĂ©k fogyasztĂĄsa. Az Ă©vek sorĂĄn a folyadĂ©kbĂłl vĂ­z lett, de ebbe a mennyisĂ©gbe beleszĂĄmĂ­t a gyĂŒmölcsök Ă©s zöldsĂ©gek vĂ­ztartalma, tovĂĄbbĂĄ a kĂĄvĂ© Ă©s mĂĄs folyadĂ©kok is.
Hiedelem: A köröm és a szÔrzet is növekszik a halål utån.
TĂ©ny: A legtöbb orvos megkĂ©rdĂ”jelezi azt, amit eredetileg igaznak hittek. VĂ©gĂŒl rĂĄjöttek, hogy ez lehetetlen. ValĂłjĂĄban a következĂ” törtĂ©nik: „Ahogy a bĂ”r kiszĂĄrad, visszahĂșzĂłdik." - mondta Vreeman. „A köröm sokkal feltĂ»nĂ”bbĂ© vĂĄlik, ahogy a bĂ”r kiszĂĄrad. Ugyanez Ă©rvĂ©nyes a szĂ”rzetre is, habĂĄr kevĂ©sbĂ© lĂĄtvĂĄnyos. Ahogy a bĂ”r visszahĂșzĂłdik, a szĂ”rszĂĄlak lĂĄtvĂĄnyosabbĂĄ vĂĄlnak, esetleg kissĂ© felĂĄllnak."
Hiedelem: A borotvålt szÔr gyorsabban nÔ vissza, erÔsebb és sötétebb lesz.
TĂ©ny: Egy 1928-as klinikai kĂ­sĂ©rlet összehasonlĂ­totta a szĂ”r növekedĂ©sĂ©t borotvĂĄlt Ă©s nem borotvĂĄlt felĂŒleteken. A borotvĂĄlĂĄs helyĂ©n visszanövĂ” szĂ”r nem volt sem sötĂ©tebb, sem vastagabb, Ă©s nem is nĂ”tt gyorsabban. Frissebb kutatĂĄsok is megerĂ”sĂ­tettĂ©k ezt a megfigyelĂ©st. A borotvĂĄlĂĄs utĂĄn a szĂ”rszĂĄl tompa heggyel bukkan elĂ” a bĂ”rfelszĂ­nen. A tompa hegy idĂ”vel elkopik, Ă­gy vastagabbnak tĂ»nik, mint amilyen valĂłjĂĄban. SötĂ©tebbnek is tĂ»nhet, mivel a napfĂ©ny mĂ©g nem szĂ­vta ki.
Hiedelem: Ha félhomålyban olvasunk, romlik a låtåsunk.
Tény: A kutatók nem talåltak bizonyítékot arra, hogy a félhomålyban olvasås tartós låtåskårosodåst okozna. MegerÔltetheti a szemet, esetleg åtmenetileg csökken a låtås élessége, de némi pihentetés utån ez megszûnik.
Hiedelem: A pulykahĂșs ĂĄlmosĂ­t.
TĂ©ny: Ezt mĂ©g maga a kutatĂłk is elhittĂ©k, amĂ­g el nem kezdtek ebben az irĂĄnyban vizsgĂĄlĂłdni. A pulykĂĄban talĂĄlhatĂł triptofan nevĂ» vegyĂŒlet ĂĄlmosĂ­tĂł hatĂĄsĂĄrĂłl ismert. Azonban a pulyka sem tartalmaz belĂ”le többet, mint a csirke vagy a marha. A fĂ©lreĂ©rtĂ©sre az adhat okot, hogy az ĂŒnnepi Ă©tkezĂ©sek sorĂĄn rengeteg mĂĄs Ă©tellel Ă©s alkohollal egyĂŒtt fogyasztjĂĄk, ami valĂłban ĂĄlmossĂĄgot okozhat.
Hiedelem: Veszélyes a kórhåzakban mobil telefont hasznålni.
TĂ©ny: Nem tudunk olyan halĂĄlesetrĂ”l, amit ezzel kapcsolatba lehetne hozni. A kevĂ©sbĂ© sĂșlyos interferenciĂĄk a kĂłrhĂĄzi mĂ»szerekkel valĂłszĂ­nĂ»leg inkĂĄbb csak mendemondĂĄk. Egy tanulmĂĄny sorĂĄn felfedeztĂ©k, hogy a mobiltelefonok a kĂłrhĂĄzi felszerelĂ©sek mindössze 4 szĂĄzalĂ©kĂĄnak mĂ»ködĂ©sĂ©t zavarjĂĄk, de csak akkor, ha kb. 1 mĂ©teren belĂŒl helyezkednek el egymĂĄstĂłl. Ebben az Ă©vben pedig 300 vizsgĂĄlatot vĂ©geztek 75 kĂłrhĂĄzi helyisĂ©gben, Ă©s semmilyen interferenciĂĄt nem talĂĄltak. SĂ”t, ha az orvosok mobiltelefont hasznĂĄlnak, a fejlettebb kommunikĂĄciĂł következtĂ©ben kevesebb hibĂĄt vĂ©tenek.


  magam, 12:56 Itt megírhatod a véleményed magam
Csak...

Csak lĂĄngolva, csak Ă©gve
csak apró darabokra tépve
csak pokolra hullva
csak fĂĄklyĂĄvĂĄ gyĂșlva
csak megrågva-kiköpve
csak ågylåbhoz kikötve
csak boldogan lebegve
csak vilĂĄgot feledve
csak sĂ­rva is nevetve
csak sĂ­rba is temetve
csak csĂłkokat rabolva
csak veszetten vadulva
csak könnyedén, csak jåtszva
csak hevĂŒlten is fĂĄzva
csak sosem megpihenve
csak mindig messze menve
csak mindörökké élve
csak egyĂŒtt sosem fĂ©lve
csak Ă­gy Ă©ljĂŒnk, ha mered:
csak egy tét van: az életed!
(EO)


  magam, 8:53 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:


VĂĄmpĂ­rnak lenni nagy szĂ­vĂĄs!




.
  magam, 8:30 Itt megírhatod a véleményed magam
csalj mosolyt bĂĄrhovĂĄ...


  magam, 8:26 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.