CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. március 29.   péntek   Auguszta, Baracs, Bercel, Bertold, Bertolda, Dioméd, Gerle   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. szeptember 14., vasárnap Nekem tetszik!
0  
jó éjt ,szép ålmokat ,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 21:26 Itt megírhatod a véleményed magam
az alanti kérdésre a jó vålasz:

az igazi ĂșszĂłszemĂŒveg...


bocs...



.
  magam, 21:09 Itt megírhatod a véleményed magam
Ă©gi vizekben elĂĄzik a hold
kifakulnak az ĂĄrnyak
Ôszi kolompszó sírva barangol az
ĂĄrva hatĂĄrban

rózsa lobog még izzik az Ôszben
a hĂĄrs a kakukkfĂ»
illata szåll kicsi nyírek a fénybe
fogĂłdzva zokognak

rÔt tarlón citeråzik a szél hova
bĂșjsz ki elĂ”l futsz
csillagok éles körme hasítja az ég
sima bÔrét

mondd tudnĂĄl-e nevetni ma Ășgy
mint fĂŒrge patak szĂłl
zöld köveken hideg éj kupolåja
alatt tovafutvĂĄn

sok tovaringĂł Ă©vszak utĂĄn dideregve
az emlék
hûlt parazsånål föl tudnåd-e
idézni a nyår meleg szavåt...


  magam, 21:03 Itt megírhatod a véleményed magam
akkor még egy kérdés måra....mi ez?...


  magam, 20:29 Itt megírhatod a véleményed magam
még jókor...


  magam, 20:03 Itt megírhatod a véleményed magam
hegyre mentem s ott,

keltem jĂĄrtam almĂĄt talĂĄltam...



jårtam keltem szÔlÔt leltem...


  magam, 19:24 Itt megírhatod a véleményed magam
kép + rejtvény = képrejtvény...


  magam, 18:22 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

SzÔlÔ: ezredéves csemege
Aki szĂ”lĂ”t ĂŒltet, nagy urat vesz magĂĄnak - Ă­rta JĂłkai, aki tapasztalatbĂłl tudta, hogy mennyi munkĂĄval jĂĄr a szĂ”lĂ”termesztĂ©s. De amikor Ă”sszel kĂ©zbe vehetjĂŒk az elsĂ” friss, hamvas fĂŒrtöket, belĂĄthatjuk: megĂ©ri!
IsmerjĂŒk meg!
A bogyĂłs gyĂŒmölcsĂ»ek csalĂĄdjĂĄba tartozĂł szĂ”lĂ” (vitis vinifera) Kis-ÁzsiĂĄbĂłl szĂĄrmazik, de a KĂĄrpĂĄt-medencĂ©ben korĂĄn meghonosodott, a legrĂ©gebben termesztett gyĂŒmölcseink közĂ© tartozik. A szĂ”lĂ”termelĂ©s vĂ©gigkĂ­sĂ©ri az emberisĂ©g törtĂ©nelmĂ©t Ă©s kultĂșrĂĄjĂĄt a homĂ©roszi idĂ”ktĂ”l kezdve. MagyarorszĂĄgon mĂĄr a rĂłmaiak, az avarok is foglalkoztak vele.
SzĂĄmtalan szĂ­nĂ» Ă©s Ă­zĂ», bogyĂłnagysĂĄgĂș fajtĂĄja ismert, az aprĂł szemĂ», szinte fekete fĂ©lvad fajtĂĄtĂłl az ujjbegynyi sĂĄrga "kecskecsöcsĂ»" nemesĂ­tett csemegeszĂ”lĂ”ig. MegkĂŒlönböztetĂŒnk bor Ă©s csemegeszĂ”lĂ” fajtĂĄkat, de sok fajta Ășn. kettĂ”s hasznosĂ­tĂĄsĂș (pĂ©ldĂĄul Oporto, Chasselas, Irsai Oliver).


Miért jó?
A lĂ©dĂșs gyĂŒmölcsök közĂŒl 18 szĂĄzalĂ©kos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmĂș gyĂŒmölcs. A szĂ”lĂ” 6-9 g fehĂ©rjĂ©t, 5 g zsĂ­rt; 180 g szĂ”lĂ”cukrot, 5 g szerves sĂłt, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonkĂ©nt, mintegy hetven szĂĄzalĂ©ka vĂ­z. Így Ă©rthetĂ”, hogy akĂĄr egĂ©szben, akĂĄr levet facsarva belĂ”le frissĂ­tĂ”, tĂĄpanyagban dĂșs, Ă©rtĂ©kes Ă©lelmiszer. C- vitamintartalma alacsony, 5 mg/100 g). A szĂ”lĂ” a szervezet szĂĄmĂĄra közvetlenĂŒl is felhasznĂĄlhatĂł cukrot - szĂ”lĂ”cukrot - tartalmaz, ezĂ©rt kĂșraszerĂ»en is ajĂĄnlhatĂł vĂ©rszegĂ©ny, legyengĂŒlt szervezet szĂĄmĂĄra, daganatos betegsĂ©gek, szĂ©krekedĂ©s, aranyĂ©r, mindenfĂ©le gyulladĂĄsos megbetegedĂ©s gyĂłgyszerekĂ©nt Ă©s nĂ”i betegsĂ©gekre is. Maga a gyĂŒmölcshĂșs illetve lĂ© is rendkĂ­vĂŒl gazdag tĂĄpanyagforrĂĄs, rĂĄadĂĄsul a szĂ”lĂ” hĂ©jĂĄban Ă©s magjĂĄban antioxidĂĄnsok, gyĂłgyĂ­tĂł erejĂ» ĂĄsvĂĄnyi anyagok talĂĄlhatĂłk, mint pĂ©ldĂĄul a kĂĄlium Ă©s a szelĂ©n. A szĂ”lĂ”mag kivonata, a szĂ”lĂ”mag-olaj segĂ­t megvĂ©deni az agyat Ă©s az idegrendszert a kĂĄrosodĂĄstĂłl, erĂ”sĂ­ti az Ă©rfalakat Ă©s megelĂ”zi az Ă©relmeszesedĂ©st. JĂł hatĂĄsĂș lehet azok szĂĄmĂĄra is, akiknek valamilyen allergiĂĄjuk, Ă­zĂŒleti gyulladĂĄsuk, visszĂ©rtĂĄgulatuk, aranyerĂŒk van. Vitamin Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagtartalma, vĂ©rtisztĂ­tĂł hatĂĄsa miatt termĂ©szetes afrodiziĂĄkumkĂ©nt is szĂĄmon tartjĂĄk.
JĂł tudni!
Kozmetikai jótékony hatåst is tulajdonítanak neki: késlelteti a råncok kialakulåsåt.
A szĂ”lĂ” termĂ©szetesen nemcsak egĂ©szsĂ©ges, bĂ”termĂ”, frissĂ­tĂ”, könnyen emĂ©szthetĂ” gyĂŒmölcskĂ©nt, hanem a borĂĄszat legfontosabb alapanyagakĂ©nt is fontos szerepet tölt be Ă©vszĂĄzadok Ăłta. JĂł minĂ”sĂ©gĂ», tiszta, valĂłdi szĂ”lĂ”borbĂłl napi egy pohĂĄrnyi (2-3 dl) egĂ©szsĂ©gĂ©re vĂĄlhat mindenkinek. "Ellenjavallt" azonban gyermekeknek, a terhes vagy szoptatĂłs kismamĂĄknak, a fokozottan Ă©rzĂ©keny mĂĄjĂșaknak, bizonyos gyĂłgyszerek fogyasztĂłinak Ă©s termĂ©szetesen a gĂ©pkocsit vezetĂ”knek. A mĂ©rtĂ©kkel, helyes tĂĄplĂĄlkozĂĄs mellett elfogyasztott nemes borok szĂ­vvĂ©dĂ”, roborĂĄlĂł, Ă©tvĂĄgyjavĂ­tĂł, egĂ©szsĂ©gmegĂ”rzĂ” hatĂĄsa ma mĂĄr bizonyĂ­tott. Az ezt a mennyisĂ©get jelentĂ”sen meghaladĂł, napi rendszeressĂ©ggel, fĂŒggĂ©sben megivott, netĂĄn pancsolt, szĂ”lĂ”t sosem lĂĄtott borok viszont ugyanakkora bajt okozhatnak, mint bĂĄrmelyik szeszes ital.
Hogyan fogyasszuk?
AkĂĄr mindennapra ajĂĄnlhatĂł egy pohĂĄr frissen prĂ©selt szĂ”lĂ”lĂ© vagy egy fĂŒrt egĂ©szsĂ©ges, Ă©rett szĂ”lĂ” reggel Ă©hgyomorra vagy fĂ©l ĂłrĂĄval az Ă©tkezĂ©sek elĂ”tt. ÉtkezĂ©s közben vagy utĂĄna azonban ne egyenek szĂ”lĂ”t, mert magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed; Ă­gy nem segĂ­ti, hanem akadĂĄlyozza az emĂ©sztĂ©st. VĂĄsĂĄrlĂĄskor, szĂŒretkor figyelni kell arra, hogy a szĂ”lĂ” nem utĂĄnĂ©rĂ” gyĂŒmölcs: ha savanyĂșan szedik le, olyan is marad. MinĂ©l sötĂ©tebb ĂĄrnyalatĂș, annĂĄl Ă©rtĂ©kesebb a szervezet szĂĄmĂĄra, a szĂ­nes szĂ”lĂ” ugyanis antioxidĂĄnsokat tartalmaz.
Tippek-tanĂĄcsok
AjĂĄnljĂĄk a szĂ”lĂ”t kĂșraszerĂ»en is, amikor nĂ©hĂĄny napig 3-4 Ă©tkezĂ©sre is szĂ”lĂ”t fogyasztanak, 1-2 kg-ot a nap folyamĂĄn. Ez a vesĂ©kre, a bĂ©lrendszerre Ă©s a bĂ”rre is jĂłtĂ©kony hatĂĄsĂș. Ez alĂłl kivĂ©telt kĂ©peznek a cukorbetegsĂ©gben, epe-, vesebajokban Ă©s gyomorsavtĂșltengĂ©sben szenvedĂ”k.
Éppen a szĂ”lĂ”mag Ă©s -hĂ©j antioxidĂĄns hatĂĄsa miatt a kĂșra sorĂĄn ne levet, hanem teljes szĂ”lĂ”t fogyasszanak, Ă©rdemes a szĂ”lĂ”szemeket Ă©s a hĂ©jat is jĂłl megrĂĄgni.
ÉrdekessĂ©gek
A fekete vagy kĂ©k szĂ­nĂ», hĂșsos bogyĂłjĂș szĂ”lĂ”bĂ”l egyes vidĂ©keken lekvĂĄrt is kĂ©szĂ­tettek, kelt tĂ©sztĂĄba, fĂĄnkba, rĂ©tesbe hasznĂĄltĂĄk. Az Alföldön a szĂ”lĂ”befĂ”tt, a megmosott, musttal leöntött majd dunsztolĂĄssal tartĂłsĂ­tott csemege is nĂ©pszerĂ» volt. Alkoholmentes, ĂŒdĂ­tĂ” ital volt a "konty alĂĄ valĂł" Ă©desbor vagy fojtott must, amely kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nĂ©l forralĂĄssal tartĂłsĂ­tottĂĄk a mustot megakadĂĄlyozva az erjedĂ©sĂ©t. Ritka, keleti eredetĂ» Ă©dessĂ©g volt a mustmĂ©z vagy mĂĄs nĂ©ven pekmez. Ez Ășgy kĂ©szĂŒlt, hogy mustba birsalmĂĄt vagy sĂŒtĂ”tököt szeleteltek, Ă©s addig fĂ”ztĂ©k, amĂ­g mĂ©zsĂ»rĂ»sĂ©gĂ» nem lett.
A XX. szĂĄzad elsĂ” felĂ©ben mĂ©g fontos szerepe volt a hĂĄztartĂĄsokban a borecetnek, amit törkölyre öntött gyenge borbĂłl Ă©rleltek. Az erjedĂ” must habjĂĄval összegyĂșrt korpĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt a kenyĂ©rsĂŒtĂ©shez szĂŒksĂ©ges borĂ©lesztĂ”. A szĂ”lĂ”levelet, szĂ”lĂ”bajuszt vagy kacsot Ă©s a termĂ”venyigĂ©k vĂ©gĂ©n talĂĄlhatĂł mĂĄsodtermĂ©st savanyĂșsĂĄgok tĂ©li tartĂłsĂ­tĂĄsĂĄhoz napjainkig hasznĂĄljĂĄk a vidĂ©ki hĂĄztartĂĄsokban. A szĂ”lĂ”levelet egy hĂșsos finomsĂĄgban, a szĂĄrmĂĄs hĂșsban is felhasznĂĄljĂĄk: hĂșsgombĂłcokat töltenek bele. TĂ”tikĂ©nek is nevezik.


  magam, 14:32 Itt megírhatod a véleményed magam
nyugalom...


  magam, 9:02 Itt megírhatod a véleményed magam
falfirka...


  magam, 8:30 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

Szeptember 14.

az év 257. (szökÔévekben 258.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 108 nap van håtra.


Napkelte: 06:18 Napnyugta: 18:59

Holdkelte: 22:26 Holdnyugta: 15:02

• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re vasĂĄrnap estig: ErĂ”sen felhĂ”s, helyenkĂ©nt tartĂłsan borult lesz az Ă©g. Napközben elszĂłrtan, az esti ĂłrĂĄktĂłl sokfelĂ© vĂĄrhatĂł esĂ”, zĂĄpor. Az Ă©szakkeleti szĂ©l többfelĂ© Ă©lĂ©nk, Ă©szakkeleten helyenkĂ©nt erĂ”s lesz. DĂ©lutĂĄn 13, 18 fokig emelkedik, kĂ©sĂ” este 9, 12 fokig csökken a hĂ”mĂ©rsĂ©klet.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

Az Északi-közĂ©phegysĂ©g szĂ©lvĂ©dett Ă©s gyengĂ©n felhĂ”s völgyeiben a hajnali, kora reggeli ĂłrĂĄkban nĂ©hol gyenge fagy is lehet...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

KettĂ”s fronthatĂĄs vĂĄrhatĂł. FejfĂĄjĂĄs, szĂ©dĂŒlĂ©s, ingerlĂ©kenysĂ©g, vĂ©rnyomĂĄsingadozĂĄs jelentkezhet, a reakciĂłidĂ” hosszabb lesz.


• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s :

4.9 - mérsékelt



Ma Szeréna, Roxåna, Ildikó, Cipriån, Emerita, Rozanna, Szerénusz, Szonóra napja van.

Boldog névnapot!

Szeréna :
Latin eredetû név, a Szerénusz férfinév nÔi pårja. Jelentése derûs, vidåm.

RoxĂĄna :
Perzsa, görög eredetû név latinos formåja, Nagy Såndor feleségének a neve volt. Jelentése vilågos, ragyogó.

IldikĂł :
GermĂĄn eredetĂ» magyar nĂ©v, jelentĂ©se harcos. Attila hun kirĂĄly mĂĄsodik felesĂ©ge, a germĂĄn mondĂĄkbĂłl is ismert Krimhilda (Kriemhilda, Kriemhilde, Kriemhild) nevĂ©nek rövidĂŒlĂ©se a Hilda, Ilda, s ennek mĂĄr a latin nyelvĂ» forrĂĄsokban elĂ”fordulĂł alakvĂĄltozata az Ildico. Csak a magyarban vĂĄlt hasznĂĄlatos nĂ”i nĂ©vvĂ©, Arany JĂĄnos hun tĂĄrgyĂș eposza, a Buda halĂĄla nyomĂĄn.

CipriĂĄn :
Latin eredetû név, jelentése Ciprus szigetérÔl szårmazó férfi.

Emerita :
Latin eredetû név, jelentése érdemes, derék.

Rozanna :
A Rosa és az Anna olasz összevonåsa.

Szerénusz :
Latin eredetû, jelentése derûs, nyugodt.

SzonĂłra :
Latin eredetĂ» nĂ©v, elĂ”ször Puccini Nyugat lĂĄnya cĂ­mĂ» operĂĄjĂĄban fordult elĂ”. JelentĂ©se csengĂ” hangĂș.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 1294 – LodomĂ©r esztergomi Ă©rsek kiközösĂ­ti az esztergomi mĂ©szĂĄrosokat, mert az esztergomi kĂĄptalan sĂ©relmĂ©re ĂĄthelyeztĂ©k a mĂ©szĂĄrszĂ©ket.
• 1402 – Luxemburgi Zsigmond nĂ©met-rĂłmai csĂĄszĂĄr, magyar Ă©s cseh kirĂĄly, fiĂșörökös nĂ©lkĂŒli halĂĄla esetĂ©re IV. Albert osztrĂĄk herceget teszi meg örökösĂ©vĂ©.
• 1509 – FöldrengĂ©s KonstantinĂĄpolyban, az OszmĂĄn Birodalom fĂ”vĂĄrosĂĄban. Egy vĂĄrosrĂ©sz teljesen romba dĂ”l. A katasztrĂłfa 13 000 ember Ă©letĂ©t követelte.
• 1648 – Nemzeti zsinat Nagyszombatban.
• 1658 – Barcsay Ákost ErdĂ©ly fejedelmĂ©vĂ© vĂĄlasztjĂĄk.
• 1812 – A visszavonulĂł oroszok felgyĂșjtjĂĄk NapĂłleon csapatai ĂĄltal megszĂĄllt MoszkvĂĄt.
• 1849 – A magyar orszĂĄggyĂ»lĂ©s kimondja MagyarorszĂĄg fĂŒggetlensĂ©gĂ©t, a Habsburg–Lotaringiai-hĂĄz trĂłnfosztĂĄsĂĄt. Kossuth Lajost kormĂĄnyzĂłelnökkĂ© vĂĄlasztjĂĄk.
• 1861 – Megnyitja kapuit a SzĂ©chenyi lĂĄnchĂ­d budai hĂ­dfĂ”jĂ©nĂ©l a Budai NĂ©pszĂ­nhĂĄz.
• 1866 – George K. Anderson feltalĂĄlja az Ă­rĂłgĂ©pszalagot.
• 1872 – Kitör MagyarorszĂĄgon az utolsĂł nagy kolerajĂĄrvĂĄny. A halĂĄlos ĂĄldozatok szĂĄma hivatalos kimutatĂĄs szerint 250 ezer.
• 1892 – Kossuth Lajos Budapest dĂ­szpolgĂĄra lesz.
• 1901 – Theodore Roosevelt lesz az Amerikai EgyesĂŒlt Államok 26. elnöke.
• 1911 – Kijevben merĂ©nylet ĂĄldozata lesz Pjotr Sztolipin orosz miniszterelnök, aki nĂ©gy nappal kĂ©sĂ”bb belehal sĂ©rĂŒlĂ©seibe.
• 1914 – Lemond Helmuth Johannes Ludwig von Moltke nĂ©met vezĂ©rkari fĂ”nök, helyĂ©re Erich von Falkenhayn lĂ©p.
• 1930 – A nĂ©met nemzetiszocialistĂĄk az orszĂĄggyĂ»lĂ©si vĂĄlasztĂĄsokon elsĂ” Ă­zben Ă©rnek el magas szavazatarĂĄnyt (18,3%), s 107 kĂ©pviselĂ”vel (1928-ban 12 kĂ©pviselĂ”jĂŒk volt) a mĂĄsodik legnagyobb parlamenti csoportot alkotjĂĄk.
• 1944 – Brit-amerikai lĂ©gitĂĄmadĂĄs Ă©ri Budapesti KözlekedĂ©si MĂșzeumot. Az Ă©pĂŒlet sĂșlyosan megrongĂĄlĂłdik, a repĂŒlĂ”gĂ©p-gyĂ»jtemĂ©ny teljesen megsemmisĂŒl. A kiemelkedĂ”en Ă©rtĂ©kes (1:5 lĂ©ptĂ©kĂ») vasĂști-kocsi modellek nagy rĂ©sze elpusztul. BombatĂĄmadĂĄs a tatai vasĂștĂĄllomĂĄs ellen. Devecserben amerikai vadĂĄszgĂ©pek tĂĄmadnak egy magyar tehervonatra.
• 1955 – Konrad Adenauer nĂ©met szövetsĂ©gi kancellĂĄr szovjet vezetĂ”kkel tĂĄrgyal a SzovjetuniĂłba hurcolt nĂ©met hadifoglyok hazaszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄrĂłl Ă©s a diplomĂĄciai kapcsolatok felvĂ©telĂ©rĂ”l.
• 1957 – A BiztonsĂĄgi TanĂĄcs elĂ­tĂ©li a SzovjetuniĂł magyarorszĂĄgi beavatkozĂĄst az 1956-os forradalom ellen.
• 1960 – Az olajtermelĂ” orszĂĄgok az OPEC-be tömörĂŒlnek.
• 1964 – Walt Disney megkapja a FehĂ©r HĂĄzban a SzabadsĂĄgĂ©rt Ă©rmet.
• 1984 – A Duna Kör felhĂ­vĂĄssal fordul az osztrĂĄk közvĂ©lemĂ©nyhez, tiltakozĂĄsul a bĂ”s-nagymarosi vĂ­zlĂ©pcsĂ”rendszer megĂ©pĂ­tĂ©se ellen.
• 1992 – A hat legnagyobb szakszervezeti tömörĂŒlĂ©s több Ă©vig tartĂł vitĂĄk utĂĄn megĂĄllapodik a szakszervezeti vagyon felosztĂĄsĂĄrĂłl. A kormĂĄny a megĂĄllapodĂĄson kĂ­vĂŒl maradĂł kisebb szervezetekre hivatkozva csak hĂĄrom hĂłnappal kĂ©sĂ”bb hagyja jĂłvĂĄ a megĂĄllapodĂĄst.
• 1992 – Megkezdik (Ă©s oktĂłber 18-ĂĄig befejezik) Budapest közterĂŒleteirĂ”l a korĂĄbbi rendszerhez köthetĂ” szobrok Ă©s emlĂ©kmĂ»vek eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄt, a SzabadsĂĄg-tĂ©ren ĂĄllĂł szovjet emlĂ©kmĂ» kivĂ©telĂ©vel. Az emlĂ©kmĂ»veket az e cĂ©lra lĂ©trehozott BudatĂ©tĂ©nyi szoborrezervĂĄtumban helyezik el.
• 1994 – MegnyitjĂĄk a 4 milliĂĄrd forintos költsĂ©ggel ĂșjjĂĄĂ©pĂ­tett budapesti NagyvĂĄsĂĄrcsarnokot.
• 2000 – Juan Antonio Samaranch 20 Ă©v utĂĄn lemond a NOB elnöki pozĂ­ciĂłjĂĄtĂłl.
• 2003 – Laky Zsuzsanna szemĂ©lyĂ©ben magyar lĂĄny lesz EurĂłpa szĂ©pe a pĂĄrizsi döntĂ”n.

SzĂŒletĂ©sek


• 775 – IV. LeĂł bizĂĄnci csĂĄszĂĄr, a BizĂĄnci Birodalom csĂĄszĂĄra († 780)
• 1486 – Agrippa von Nettesheim (er. neve: Heinrich Cornelius) nĂ©met termĂ©szetfilozĂłfus, okkultista († 1535)
• 1745 – Bruna Xaver Ferenc magyar jezsuita rendi egyetemi tanĂĄr († 1817)
• 1791 – Franz Bopp nĂ©met nyelvĂ©sz, az összehasonlĂ­tĂł nyelvtudomĂĄny egyik megalapĂ­tĂłja († 1867)
• 1817 – IstvĂĄn nĂĄdor (IstvĂĄn Ferenc Viktor osztrĂĄk fĂ”herceg), JĂłzsef nĂĄdor fia († 1867)
• 1821 – Szelestey LĂĄszlĂł magyar költĂ” († 1875)
• 1830 – ifj. Lendvay MĂĄrton magyar drĂĄmai szĂ­nĂ©sz († 1875)
• 1859 – Jānis Èakste lett politikus, az orszĂĄg elsĂ” elnöke († 1927)
• 1864 – Viscount Cecil of Chelwood (er. Lord Robert Cecil), angol Nobel-bĂ©kedĂ­jas politikus († 1958)
• 1887 – Karl Taylor Compton fizikus, atombomba-tudĂłs († 1954)
• 1901 – Andrej Andrejevics Vlaszov szovjet-orosz katonatiszt, a Vörös Hadsereg tĂĄbornoka, nĂ©met kollaborĂĄns († 1946)
• 1902 – Nyikolaj Iljics Kamov szovjet repĂŒlĂ”gĂ©ptervezĂ” († 1973)
• 1907 – Solomon Asch amerikai pszicholĂłgus († 1996)
• 1910 – Rolf Liebermann svĂĄjci zeneszerzĂ” („Leonore”) († 1999)
• 1919 – RanĂłdy LĂĄszlĂł Kossuth-dĂ­jas magyar filmrendezĂ” († 1983)
• 1920 – Simonyi Imre magyar költĂ”, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, szerkesztĂ” († 1994)
• 1920 – Alberto CalderĂłn argentin matematikus († 1998)
• 1922 – Rozsos IstvĂĄn magyar szĂ­nĂ©sz († 1963)
• 1932 – RĂłnai AndrĂĄs (Avraham Ronay) magyar szĂĄrmazĂĄsĂș izraeli szĂ­nĂ©sz († 1994)
• 1934 – GĂĄti KĂĄroly (Charles Gati) magyar szĂĄrmazĂĄsĂș amerikai közĂ­rĂł, törtĂ©nĂ©sz
• 1938 – Leonard Frey komikus, szĂ­nĂ©sz ("HegedĂ»s a hĂĄztetĂ”n") († 1988)
• 1938 – Nicol Williamson skĂłt szĂ­nĂ©sz (Merlin az "Excalibur"-ban)
• 1942 – CzakĂł GĂĄbor magyar Ă­rĂł, mĂ»kritikus
• 1945 – Dr. Kneffel PĂĄl magyar orvos, osztĂĄlyvezetĂ” fĂ”orvos, kĂłrhĂĄzi fĂ”tanĂĄcsos, Szombathely
• 1947 – Sam Neill Ă©szak-Ă­r szĂĄrmazĂĄsĂș brit szĂ­nĂ©sz
• 1950 – BruzsenyĂĄk Ilona, EurĂłpa-bajnok atlĂ©ta
• 1957 – Steven Jay Russell hĂ­rhedt texasi csalĂł
• 1960 – RĂłth Antal magyar labdarĂșgĂł, edzĂ”
• 1970 – TĂ©rey JĂĄnos magyar Ă­rĂł, költĂ”, mĂ»fordĂ­tĂł
• 1973 – Pavel NovotnĂœ, cseh labdarĂșgĂł
• 1977 – Ferenczi IstvĂĄn magyar vĂĄlogatott labdarĂșgĂł, jelenleg a FerencvĂĄros csatĂĄra
• 1979 – BalaskĂł IvĂĄn magyar labdarĂșgĂł, jelenleg a Paksi SE jĂĄtĂ©kosa
• 1984 – Adam Lamberg amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1986 – A.J. Trauth amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1987 – Manuel Koll osztrĂĄk mĂ»korcsolyĂĄzĂł

HalĂĄlozĂĄsok


• 891 – VI. IstvĂĄn pĂĄpa
• 1321 – Dante Alighieri olasz költĂ”, az „Isteni SzĂ­njĂĄtĂ©k” szerzĂ”je (* 1265)
• 1851 – James Fenimore Cooper amerikai Ă­rĂł, a „BĂ”rharisnya” Ă©s mĂĄs indiĂĄntörtĂ©netek szerzĂ”je (* 1789)
• 1901 – William McKinley, az Amerikai EgyesĂŒlt Államok 25. elnöke, hivatalban 1897–1901-ig (* 1843)
• 1905 – Pierre Savorgnan de Brazza felfedezĂ”, a KongĂł vidĂ©kĂ©nek feltĂĄrĂłja (* 1852)
• 1915 – Abonyi Andor (er. Auszterlitz Andor), magyar költĂ”, szerkesztĂ” (* 1887)
• 1916 – JosĂ© Echegary y Eizaguirre spanyol drĂĄmaĂ­rĂł, akadĂ©mikus, politikus (* 1832)
• 1916 – JosĂ© Echegaray y Eizaguirre spanyol drĂĄmaĂ­rĂł, politikus (* 1832)
• 1926 – Rudolf Eucken Nobel-dĂ­jas nĂ©met filozĂłfus (* 1846)
• 1927 – Isadora Duncan amerikai tĂĄncosnĂ” (* 1877)
• 1937 – Tomas Masaryk cseh filozĂłfus, politikus, CsehszlovĂĄkia elsĂ” köztĂĄrsasĂĄgi elnöke (* 1850)
• 1971 – FenyĂ” Andor Endre, MunkĂĄcsy-dĂ­jas festĂ”, mĂ»kritikus (* 1904)
• 1982 – Grace Kelly amerikai szĂ­nĂ©sznĂ”, 1956-tĂłl Monaco-i hercegnĂ© (* 1929)
• 1986 – Galambos Lajos, Ă­rĂł, dramaturg (* 1929)
• 1991 – Julie Bovasso amerikai szĂ­nĂ©sznĂ” („Saturday Night Fever”) (* 1930)
• 1993 – BĂłlya PĂ©ter Ă­rĂł (* 1944)
• 1999 – Bozay Attila zeneszerzĂ” (* 1939)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• A keresztĂ©ny egysĂ©g napja


  magam, 8:17 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



Vajon milyen mély lenne az óceån, ha nem lennének benne szivacsok?



.
  magam, 8:14 Itt megírhatod a véleményed magam
SĂĄrga levelek

(Жёлтые листья)



a szél låbamhoz

sĂĄrga levelet sodor -

emlék a nyårból



nyakék fonala

aprĂł csillĂĄm szilĂĄnkok -

gyöngyszem-kavalkåd



lenne tĂŒrelmed

selyem fonalat fonni?

a tenger is aprĂ­tja

a parti sziklĂĄt
(Georgij Cs)



  magam, 8:13 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt,szép és hangulatos vasårnapot mindenkinek.


  magam, 8:11 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. szeptember 13., szombat Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,nyugodt éjszakåt.


  magam, 21:09 Itt megírhatod a véleményed magam
Egy kis tĂŒndĂ©r
térdelt a gombån
körötte mosolyogva
bĂșcsĂșzott a nyĂĄr
A fĂĄk az utolsĂł
ĂŒnnepre kĂ©szĂŒltek
mielÔtt meghajtjåk
fejĂŒket a zord TĂ©lnek.
BĂĄrĂĄnyok Ășsztak
keresztĂŒl az Ă©gen
TĂŒndĂ©rĂŒnk szemĂ©ben
fĂ©nyĂŒk visszakĂ©klett.
PuhĂĄn megsimĂ­tott
egy hervadĂł virĂĄgot,
s eltûnÔdött:
miért nem vigyåzom
jobban a vilĂĄgot?
LĂĄtom tĂșl a kĂ©k Ă©gen
a szĂŒrke fellegeket,
erre tartanak, hogy
elvegyék az életet.
VelĂŒk jön majd az
ordĂ­tĂł Hideg, a
fagyos ZimankĂł,
hogy megölje mindazt
amiért élni jó.
Nem fogok bĂșjni elĂ”le
VĂĄgyĂłn vĂĄrni majd
madårcsicsergésre.
Megyek, megkĂŒzdök
véle, nem hagyom
bĂĄntani a puha
Békességet!
Indult is mĂĄr fel,
fel a magas Ă©gbe,
megĂĄllĂ­tani a telet
kevéske erejével,
utolsó lélegzetével!
Ám utåna szólt
a hervadĂł virĂĄg,
Állj meg szeleburdi
tĂŒndĂ©rkislĂĄny!
Nem a te dolgod
megkĂŒzdeni a tĂ©llel
s nem is lehet mindig
élni a melegséggel.
SzĂŒksĂ©g van a hidegre,
fagyra is nĂĄlunk,
hogy Ășjra megtalĂĄljuk
megunt, majd
elveszĂ­tett
boldogsĂĄgunk.
Élvezd hát a
békét, amíg lehet,
s ha idekint
elveszett, szĂ­vedben
talĂĄlj neki helyet:
ez ûzi majd el
a fagyos Telet.
Ezzel a virĂĄg
utolsĂłt sĂłhajtott,
szirma lassan
ĂĄlomra csukĂłdott.
A kis tĂŒndĂ©r az
ölébe vette
virågja fejét
s kitĂĄrta a vilĂĄgnak
derûs, meleg szívét.
A Tavaszig megÔrzi
dråga békességét.
(BalĂĄzs B)


  magam, 20:59 Itt megírhatod a véleményed magam
autĂłs idĂ”


  magam, 19:27 Itt megírhatod a véleményed magam
cifråzva tarka nyåri díszletekkel megy az idÔ az Ôsz felé.
(ISz)

(PĂĄvel Z.ÕszidĂ”)
  magam, 18:44 Itt megírhatod a véleményed magam
egy mosolyt megér...

Nekem nyolc...



Nyolc legrosszabb mondat, amit a sztyuårdesz mondhat, miutån mindkét hajtómû leållt
a repĂŒlĂ”n 10000 mĂ©ter magasan:

1. KĂ©rem, ne ĂŒljenek ĂĄt mĂĄsik helyre, hogy ne nehezĂ­tsĂ©k meg az azonosĂ­tĂĄst.

2. KĂ©rem, mellĂ”zzĂ©k a dohĂĄnyzĂĄst, mert hamarosan Ășgysem kapnak levegĂ”t.

3. Amennyiben van pilĂłta a fedĂ©lzeten, kĂ©rjĂŒk, ne saccolgassa a mellette
ĂŒlĂ”knek a tĂșlĂ©lĂ©si esĂ©lyeket.

4. Kedves utasaink, a törzsutas pontokat a lezuhanås esetén nem tudjuk a végcélig jóvåírni.

5. Hölgyeim és uraim, sajnos a kapitåny most nemtud önökkel beszélni, mivel egy
vastag könyvet olvas a hasonló vészhelyzetekrÔl.

6. Jelenleg 10-9-8-7-6 ezer mĂ©teren repĂŒlĂŒnk.

7. Rioban a hÔmérséklet 28 fok, sajnos az Atlanti-óceån, ahova zuhanunk, viszont csak 6.

8. KöszönjĂŒk, hogy velĂŒnk utaztak, remĂ©ljĂŒk, legközelebb messzebbre jutunk.
  magam, 12:38 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

Milyen veszélyeket rejthet a barkåcsolås?

BarkĂĄcsolĂĄs, grillezĂ©s a barĂĄtokkal, Ășj lĂĄmpa beszerelĂ©se, rĂ©gi Ă©pĂŒlet bontĂĄsa, vagy teljesen Ășj hĂĄz Ă©pĂ­tĂ©se, lakĂĄsfelĂșjĂ­tĂĄs – balesetek bĂĄrmikor elĂ”fordulhatnak, s lehet, hogy mĂĄr a kĂłrhĂĄzba Ă©rkezĂ©s elĂ”tt szĂŒksĂ©g van elsĂ”segĂ©ly-nyĂșjtĂĄsra.

Mindennapos eset, ha megvĂĄgjuk magunkat a konyhĂĄban, barkĂĄcsolĂĄs, javĂ­tĂĄs közben. Leggyakrabban Ășgynevezett hajszĂĄleres vĂ©rzĂ©s lĂ©p fel: elsĂ” lĂĄtĂĄsra nagy mennyisĂ©gĂ»nek tĂ»nhet Ă©s riasztĂł lehet, az Ă­gy lĂ©trejövĂ” vĂ©rvesztĂ©s elhanyagolhatĂłan csekĂ©ly, nem jĂĄr sĂșlyos következmĂ©nyekkel.

Ha a seb piszkos, öblĂ­tsĂŒk le folyĂłvĂ­zzel, majd Ăłvatosan szĂĄrĂ­tsuk meg tiszta kendĂ”vel. A fertĂ”zĂ©sveszĂ©ly csökkentĂ©sĂ©nek cĂ©ljĂĄbĂłl valamilyen rendelkezĂ©sre ĂĄllĂł jĂłd- vagy alkoholtartalmĂș oldatba mĂĄrtott vattacsomĂłval tisztĂ­tsuk meg a seb környĂ©kĂ©t, majd tegyĂŒnk a sebre megfelelĂ” mĂ©retĂ» sebtapaszt.


A fĂ»rĂ©sz okozta sĂ©rĂŒlĂ©s komolyabb kezelĂ©st igĂ©nyelhet, hiszen jobban roncsolja a szöveteket, mint egy Ă©les kĂ©ssel törtĂ©nĂ” vĂĄgĂĄs.
VĂ©nĂĄs-, illetve artĂ©riĂĄs vĂ©rzĂ©s mĂĄr komolyabb ellĂĄtĂĄst igĂ©nyel. Ha nem csak könnyen csillapĂ­thatĂł hajszĂĄlĂ©rvĂ©rzĂ©st lĂĄtunk, Ă©rtesĂ­tsĂŒk a mentĂ”ket, a segĂ­tsĂ©g megĂ©rkezĂ©sĂ©ig pedig igyekezzĂŒnk csökkenteni a vĂ©rvesztesĂ©get.
MeglepĂ”en könnyĂ» levĂĄgni az ujjunkat barkĂĄcsolĂĄs közben. Ne prĂłbĂĄlja a levĂĄgott darabot közvetlenĂŒl jĂ©gre helyezve tartĂłsĂ­tani, helyette csomagolja nedves gĂ©zbe, tegye azt vĂ­zĂĄllĂł zacskĂłba, Ă©s a zacskĂłt helyezze jĂ©gre! Mivel a sĂ©rĂŒltet mĂ»teni fogjĂĄk, a legjobb, ha ĂŒres gyomorral megy a kĂłrhĂĄzba. A sĂ©rĂŒlt terĂŒletre tegyen jeget, Ă©s fedje tiszta, szĂĄraz kötĂ©ssel.
TetanuszfertÔzés
ÉpĂ­tkezĂ©sek, lakĂĄsfelĂșjĂ­tĂĄsok, Ă©pĂŒletbontĂĄsok sorĂĄn gyakran fellĂ©pĂ” sĂ©rĂŒlĂ©sek (rozsdĂĄs szegre lĂ©pĂŒnk, földdel szennyezett tĂĄrgy sĂ©rti fel a bĂ”rĂŒnket) esetĂ©n nagy az esĂ©ly a tetanusz (vagy mĂĄsnevĂ©n merevgörcs) fertĂ”zĂ©sre, amely a vĂĄzizmok tartĂłs, görcsös megfeszĂŒlĂ©sĂ©vel jĂĄrĂł, Ă©letveszĂ©lyes ĂĄllapotot okozhat.
KĂłrokozĂłja, a Clostridium tetani a levegĂ”tĂ”l elzĂĄrt helyeken szaporodĂł baktĂ©rium, amely megfelelĂ” helyre kerĂŒlve gyors szaporodĂĄsra kĂ©pes. A szaporodĂĄsra kivĂĄlĂł helynek szĂĄmĂ­t egy mĂ©ly, roncsolt, idegen testet vagy elhalt szöveteket tartalmazĂł, szennyezett seb.
Nagyon fontos minden esetben a helyes, idĂ”beni sebellĂĄtĂĄs, a roncsolt rĂ©szek kimetszĂ©se, a seb kitisztĂ­tĂĄsa. Amennyiben a sĂ©rĂŒlĂ©st rozsdĂĄs vagy földdel szennyezett tĂĄrgy okozza, vagy a sĂ©rĂŒlĂ©s kĂŒlönösen mĂ©ly, minden esetben forduljon orvoshoz!
SzemsĂ©rĂŒlĂ©sek
A hĂĄz körĂŒli munkĂĄk sorĂĄn könnyen sĂ©rĂŒlhet a szemĂŒnk is. CsiszolĂĄs, köszörĂŒlĂ©s közben megfelelĂ” vĂ©delem nĂ©lkĂŒl (pl. vĂ©dĂ”szemĂŒveg) fĂ©mforgĂĄcs, faszilĂĄnk juthat a szemĂŒnkbe. Ilyen esetben tilos a szemet dörzsölni, nyomkodni, piszkĂĄlni, minĂ©l hamarabb forduljunk szemĂ©sz szakorvoshoz!
Nagyobb bajt okozhatunk, ha mi magunk akarjuk eltĂĄvolĂ­tani az idegen anyagot. Az idegen test ugyanis sokszor a szemfelszĂ­nen (a szemhĂ©j belsĂ” felĂŒletĂ©n, a kötĂ”- vagy a szaruhĂĄrtyĂĄn) maradhat, ĂĄm ha elmozdul, ĂĄtszakĂ­thatja a szem burkait, bejutva a szemgolyĂłba.
ÁramĂŒtĂ©s


Új lĂĄmpa beszerelĂ©sekor, Ă©pĂ­tkezĂ©s sorĂĄn (pl. a habarcskeverĂ” gĂ©p mellett) könnyen szenvedhetĂŒnk ĂĄramĂŒtĂ©st.
Az ĂĄramĂŒtĂ©st szenvedett szemĂ©ly elsĂ” ellĂĄtĂĄsa a helyszĂ­nen tartĂłzkodĂłk feladata, ezĂ©rt a lakossĂĄg szerepe ebben az esetben kiemelkedĂ”. A legfontosabb szempont azonban a helyszĂ­nen tartĂłzkodĂłk vĂ©delme.
AlapszabĂĄly, hogy minden ĂĄramĂŒtĂ©st elszenvedett szemĂ©lyt orvosi ellĂĄtĂĄsban kell rĂ©szesĂ­teni, mert az ĂĄramĂŒtĂ©s jelei Ă©s kĂĄros hatĂĄsai kĂ©sĂ”bb is megnyilvĂĄnulhatnak: tehĂĄt ha a sĂ©rĂŒlt Ă©letben van, az nem azt jelenti, hogy orvosi ellĂĄtĂĄs nĂ©lkĂŒl Ă©letben is marad - minden esetben hĂ­vjunk mentĂ”t.


  magam, 12:30 Itt megírhatod a véleményed magam
szolgĂĄlaton kĂ­vĂŒl...


  magam, 8:27 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

Szeptember 13.

az év 256. (szökÔévekben 257.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 109 nap van håtra.


Napkelte: 06:17 Napnyugta: 19:01

Holdkelte: 21:37 Holdnyugta: 13:51

• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re szombat estig: Északon Ă©s keleten vĂĄrhatĂł több napsĂŒtĂ©s, mĂĄsutt gyakran lesz erĂ”sen felhĂ”s az Ă©g. FĂ”leg eleinte dĂ©len, illetve kĂ©sĂ” dĂ©lutĂĄntĂłl a dĂ©lnyugati hatĂĄrszĂ©len lehet elszĂłrtan esĂ”, zĂĄpor. Az Ă©szakkeleti szĂ©l többfelĂ© megerĂ”södik, keleten nĂ©hol viharos lökĂ©sek kĂ­sĂ©rik. A hĂ”mĂ©rsĂ©klet kora dĂ©lutĂĄn 16 Ă©s 21, kĂ©sĂ” este 11, 16 fok között vĂĄrhatĂł.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

VĂĄrhatĂłan az esti ĂłrĂĄkig Borsod, Szabolcs, Ă©s HajdĂș-megyĂ©ben nĂ©hol viharos (60-75 km/h) szĂ©llökĂ©sek kĂ­sĂ©rhetik az Ă©szaki, Ă©szakkeleti szelet...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Hidegfronti hatĂĄsra kell felkĂ©szĂŒlni. IngerlĂ©kenysĂ©g Ă©s vĂ©rnyomĂĄsingadozĂĄs lĂ©phet fel, megnövekszik a reakciĂłidĂ”.


• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s :

3.4 - mérsékelt




Ma Kornél, Jånos, Lujza, Mór, Amadil, Amåta, Ludovika, Móric napja van.

Boldog névnapot!

Kornél :
Latin eredetĂ» nĂ©v, a Cornelius nemzetsĂ©gnĂ©v rövidĂŒlĂ©se. JelentĂ©se somfa, szarv, corneliusi.

JĂĄnos :
Bibliai nĂ©v. A hĂ©ber Johanan nĂ©v görög Johannesz vĂĄltozatĂĄbĂłl (ill. ennek a hasonlĂł hangzĂĄsĂș latin Johannes formĂĄjĂĄbĂłl) szĂĄrmazik. JelentĂ©se "Jahve megkegyelmezett". MagyarorszĂĄgon a XVI - XVIII. szĂĄzadban a legnĂ©pszerĂ»bb fĂ©rfinĂ©v volt, Ă©s kĂ©sĂ”bb is a leggyakoribbak közĂ© tartozott, egĂ©szen az 1970-es Ă©vekig.

Lujza :
Francia eredetĂ» nĂ©v, a Lajos fĂ©rfinĂ©v francia megfelelĂ”jĂ©nek a nĂ”i pĂĄrjĂĄbĂłl (Louise) szĂĄrmazik, jelentĂ©se hĂ­rnĂ©v, hĂĄborĂș. LehetsĂ©ges, hgy latin-germĂĄn eredetĂ», jelentĂ©se a Lucretius nemzetsĂ©ghez tartozĂł.

MĂłr :
A MĂłric XIX. szĂĄzadi rövidĂŒlĂ©sĂ©bĂ”l szĂĄrmazik. MĂĄs magyarĂĄzat szerint a Maurus rövidĂŒlĂ©sekĂ©nt tartjĂĄk szĂĄmon. JelentĂ©se mĂłr, szerecsen.

Amadil :
Spanyol eredetû név, az Amada (magyarul Amåta) szårmazéka. Mås magyaråzat szerint, az Amåbel és Amadea keveredésével jött létre. Jelentése kedves, szeretett.

AmĂĄta :
Latin eredetû név, jelentése kedves, szeretett.

Ludovika :
GermĂĄn, Ăłfrancia, latin eredetĂ» nĂ©v, a Lajos fĂ©rfinĂ©v latinosĂ­tott alakjĂĄnak a nĂ”i pĂĄrja. JelentĂ©se hĂ­rnĂ©v, hĂĄborĂș.

MĂłric :
Latin eredteû név, a Mauritius névbÔl szårmazik, ez pedig a Maurus tovåbbképzése jelentése mór, szerecsen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 1505 – I. Miksa nĂ©met-rĂłmai csĂĄszĂĄr hadat ĂŒzen II. UlĂĄszlĂł magyar kirĂĄlynak.
• 1515 – A SvĂĄjci ÁllamszövetsĂ©g kinyilvĂĄnĂ­tja örök semlegessĂ©gĂ©t.
• 1540 – JĂĄnos Zsigmondot magyar kirĂĄllyĂĄ vĂĄlasztjĂĄk.
• 1788 – New York City lesz az EgyesĂŒlt Államok fĂ”vĂĄrosa.
• 1830 – A Dramper nevĂ» amerikai hajĂł befut a Alter Hafenbe, ezzel megnyĂ­lik Bremerhaven kikötĂ”je.
• 1898 – Hannibal Williston Goodwin feltalĂĄlja a celluloid alapĂș fotĂłfilmet.
• 1916 – I. vilĂĄghĂĄborĂș: A hetedik isonzĂłi csata kezdete. Az olasz hadsereg tĂĄmadĂĄsait az osztrĂĄk-magyar haderĂ” sikeresen visszaveri.
• 1931 – Matuska Szilveszter felrobbantja a BĂ©csbe tartĂł 10. szĂĄmĂș gyorsvonat alatt a sĂ­neket a biatorbĂĄgyi vasĂști hĂ­dnĂĄl, szeptember 13-ĂĄn 0 Ăłra 15 perckor.
• 1940 – NĂ©met bomba talĂĄlja el a londoni Buckingham PalotĂĄt.
• 1943 – Csang Kaj-sek lesz KĂ­na elnöke.
• 1944 – A IV. magyar hadtest (kĂ©sĂ”bb 3. magyar hadsereg), HeszlĂ©nyi GĂ©za altĂĄbornagy parancsnoksĂĄga alatt Szeged–NagyvĂĄrad tĂ©rsĂ©gĂ©bĂ”l tĂĄmadĂĄst indĂ­t a romĂĄnok ellen, Ă©s visszafoglalja Aradot.
• 1944 – Brit-amerikai lĂ©gitĂĄmadĂĄs a budapesti pĂĄlyaudvarok ellen. A bombĂĄzĂĄstĂłl sĂșlyosan megsĂ©rĂŒl a JĂłzsefvĂĄrosi pĂĄlyaudvar. Kisebb kĂĄrok esnek a Nyugati, KĂ”bĂĄnya-AlsĂł Ă©s a MagdolnavĂĄrosi pĂĄlyaudvaron (ma: Angyalföldi pĂĄlyaudvar).
• 1955 – Egy Los Angeles-i stĂșdiĂłban Little Richard elĂ”adĂĄsĂĄban felveszik a "Tutti Fruttit".
• 1961 – Az Elnöki TanĂĄcs ismĂ©t KĂĄdĂĄr JĂĄnost, az MSZMP KB fĂ”titkĂĄrĂĄt nevezi ki miniszterelnökkĂ©. E tisztsĂ©get felmentĂ©sĂ©ig, 1965. jĂșnius 25-Ă©ig tölti be (mĂĄsodszor).
• 1968 – AlbĂĄnia kilĂ©p a VarsĂłi SzerzĂ”dĂ©sbĂ”l.
• 1969 – ElĂ”ször lĂ©p szĂ­npadra John Lennon Ă©s Yoko Ono, a Plastic Ono nevĂ» egyĂŒttessel, a Toronto Rock and Roll Revival rendezvĂ©nyen.
• 1973 – Az NDK Ă©s az NSZK az ENSZ tagjai lesznek.
• 1989 – Desmond Tutu pĂŒspök vezetĂ©sĂ©vel apartheid-ellenes tĂŒntetĂ©s DĂ©l-AfrikĂĄban.
• 1990 – Iraki terroristĂĄk felrobbantjĂĄk a francia kuwaiti nagykövetsĂ©gĂ©t.
• 1993 – Jasszer Arafat palesztin Ă©s Jichak Rabin izraeli vezetĂ” Washingtonban alĂĄĂ­rjĂĄk a nĂ©gy Ă©s fĂ©l Ă©vtizede folyĂł ellensĂ©geskedĂ©s lezĂĄrĂĄsĂĄnak elveit rögzĂ­tĂ” megĂĄllapodĂĄst.
• 1994 – Az elsĂ” „megfigyelĂ©si ĂŒgy”. A Katonai BiztonsĂĄgi Hivatal ĂĄltal megfigyeltek között van Keleti György honvĂ©delmi miniszter felesĂ©ge is.
• 1995 – A Richter-skĂĄla szerinti 3,5-ös erĂ”ssĂ©gĂ» földrengĂ©s rĂĄzza meg VĂĄrpalota környĂ©kĂ©t. Öt nappal kĂ©sĂ”bb ugyanez törtĂ©nik a Dunakanyarban is.
• 1995 – Lezuhan a Magyar HonvĂ©dsĂ©g 14-es oldalszĂĄmĂș MiG-23-as vadĂĄszrepĂŒlĂ”gĂ©pe, Mizsei MihĂĄly Ă©s Katovics BalĂĄzs a helyszinen Ă©letĂŒket vesztettĂ©k.
• 1996 – Az Aggteleki-karszt Ă©s a SzlovĂĄk-karszt barlangjait a vilĂĄgöröksĂ©g rĂ©szĂ©nek nyilvĂĄnĂ­tjĂĄk.
• 2005 – Manila kĂŒlvĂĄrosĂĄban – villĂĄmcsapĂĄs következtĂ©ben – felrobban egy lĂ”szerraktĂĄr; legkevesebb 107 szemĂ©ly sĂ©rĂŒl meg.
• 2007 – A 4-es metrĂł egyik alagĂștfĂșrĂł szerkezete ĂĄttöri a TĂ©tĂ©nyi ĂștnĂĄl – 14 mĂ©ter mĂ©lyen – kialakĂ­tandĂł metróållomĂĄs betonfalĂĄt.

SzĂŒletĂ©sek


• 1601 – Ifj. Jan Brueghel flamand tĂĄjkĂ©p-, virĂĄg- Ă©s ĂĄllatfestĂ” († 1678)
• 1739 – Grigorij Alexandrovics Patyomkin (Potemkin) herceg, orosz diplomata, II. (Nagy) Katalin cĂĄrnĂ” kegyence († 1791)
• 1819 – Clara Schumann zongoramĂ»vĂ©sz, zeneszerzĂ” († 1896), Robert Schumann zeneszerzĂ” felesĂ©ge
• 1852 – Petelei IstvĂĄn angol Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł († 1910)
• 1874 – Arnold Schönberg osztrĂĄk zeneszerzĂ” († 1951)
• 1890 – BĂĄrczi GusztĂĄv, Kossuth-dĂ­jas orvos, gyĂłgypedagĂłgus, akadĂ©mikus († 1964)
• 1891 – Nemes LampĂ©rth JĂłzsef magyar festĂ”mĂ»vĂ©sz († 1924)
• 1899 – Corneliu Zelea Codreanu romĂĄn ultranacionalista politikus, a magyarellenes VasgĂĄrda vezetĂ”je († 1938)
• 1916 – Roald Dahl angol Ă­rĂł, a „MeghökkentĂ” mesĂ©k” szerzĂ”je († 1990)
• 1921 – Biszku BĂ©la magyar kommunista politikus, belĂŒgyminiszter
• 1922 – Charles Brown amerikai blues Ă©nekes, zongorista († 1999)
• 1922 – Yma Sumac (eredeti neve Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo), inka szĂĄrmazĂĄsĂș perui Ă©nekesnĂ” (szoprĂĄn), hangja öt oktĂĄvot Ă­velt ĂĄt
• 1924 – Scott Brady amerikai szĂ­nĂ©sz († 1985)
• 1924 – Maurice Jarre francia zeneszerzĂ”
• 1928 – BernĂĄth IstvĂĄn magyar irodalomtörtĂ©nĂ©sz, mĂ»fordĂ­tĂł
• 1931 – Barbara Bain (er. Millicent Fogel), amerikai szĂ­nĂ©sznĂ” ("Star Trek")
• 1939 – SzöllĂ”ssy EnikĂ” magyar szobrĂĄsz Ă©s Ă©remmĂ»vĂ©sz
• 1941 – Oscar Arias SĂĄnchez Nobel-bĂ©kedĂ­jas costa rica-i politikus, ĂĄllamfĂ”
• 1942 – KĂĄrolyi BĂ©la vilĂĄghĂ­rĂ» magyar tornaedzĂ”
• 1944 – Jacqueline Bisset (szĂŒl. Winifred Jacqueline Fraser-Bisset), angol szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1944 – Peter Cetera amerikai Ă©nekes, basszusgitĂĄros (Chicago)
• 1968 – Emma Sjöberg svĂ©d manöken, szĂ­nĂ©sznĂ” (Petra a „Taxi”-bĂłl)
• 1971 – Stella McCartney angol divattervezĂ”
• 1973 – Kerekes Zsombor dĂ©lvidĂ©ki szĂŒletĂ©sĂ» magyar vĂĄlogatott labdarĂșgĂł, jelenleg a DVSC jĂĄtĂ©kosa

HalĂĄlozĂĄsok


• 81 – Titus rĂłmai csĂĄszĂĄr (* 39)
• 1592 – Michel de Montaigne francia Ă­rĂł, filozĂłfus (* 1553)
• 1598 – II. FĂŒlöp spanyol kirĂĄly (* 1527)
• 1705 – Thököly Imre erdĂ©lyi fejedelem (* 1657)
• 1960 – Weiner LeĂł Kossuth-dĂ­jas magyar zeneszerzĂ” (* 1885)
• 1973 – Betty Field amerikai szĂ­nĂ©sznĂ” (* 1913)
• 1977 – Leopold Stokowski angol karmester (* 1882)
• 1983 – Palotai Boris JĂłzsef Attila-dĂ­jas magyar Ă­rĂł, költĂ” (* 1904)
• 1987 – Mervyn LeRoy amerikai filmrendezĂ” (* 1900)
• 1989 – RatkĂł JĂłzsef magyar költĂ” (* 1936)
• 1995 – Csorba GyĂ”zĂ” magyar Ă­rĂł, költĂ”, mĂ»fordĂ­tĂł, Kossuth-dĂ­jas (* 1916)
• 1996 – Tupac Shakur amerikai rapper (* 1971)
• 2001 – Dorothy McGuire amerikai szĂ­nĂ©sznĂ” (* 1916)
• 2007 – BehĂĄn PĂĄl magyar brĂĄcsĂĄs (* 1966)



  magam, 8:18 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:




Az a durva, amikor a skizofrén két énje összetalålkozik a chaten...



.
  magam, 8:16 Itt megírhatod a véleményed magam

PĂĄra terĂŒl szĂ©t az ablak ĂŒvegĂ©n
homålyba vész mögötte a tåj,
ujjam hegyével letörlöm könnyedén
s fénnyé lesz a såpadt félhomåly.

De ha rĂ©gmĂșltba nĂ©zek elmerengve,
szemem az idÔ ködét jårja,
hiĂĄba fĂșj az emlĂ©kezĂ©s szele,
ritkul, de nem szûnik a påra.
(SzI)


  magam, 8:13 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt, kellemes hétvégét mindenkinek.


  magam, 8:11 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. szeptember 12., péntek Nekem tetszik!
0  
jó éjt szép ålmokat,nyugodt éjszakåt.


  magam, 19:14 Itt megírhatod a véleményed magam
Kullog a nap, sarkig sebezve,
csillagesÔt szór rå az este.
Jó fecskéim szårnyukra kapnak,
holdsugĂĄr-karok elringatnak.

Elbitangolt csikĂłnyi ĂĄlmom,
idegen erdÔk zöldjét jårom.
Tåltos lovam sörénye långol,
abrakol szemed parazsĂĄbĂłl.
(FĂŒzesi M)


  magam, 19:08 Itt megírhatod a véleményed magam
turista Ășt...


  magam, 18:56 Itt megírhatod a véleményed magam
Ki is Ă”: Maga a nĂ”!

Ha...

Ha kĂ©pes vagy nyugodt maradni, miközben körĂŒlötted mindenkielveszĂ­ti
a fejét...
Ha megÔrzöd az emberekbe vetett bizalmat, miközben mindenki
kételkedik,
Ha kiållsz az igaz szóért, miközben mindenki hazudik, és nem gyûlölsz
akkor sem, ha megvetnek téged...
Ha nem tetteted magad tĂșlsĂĄgosan jĂłnak, s nem okoskodsz
fontoskodva...
Ha szeretszgondolkodni, de a gondolataid mindig tisztĂĄk
maradnak...
Ha kész vagy elfogadnia gyÔzelmet és a kudarcot...
Ha - bår låtod, hogyan törik össze måsok a céljaid, - képes
vagy lehajolni, hogy összeszedd a maradék cserepeket...
Ha nem tartod magad hÔsnek csupån azért, mert
jelentÔs személyekkel baråtkozol...
Ha sem baråtod, sem ellenséged nem tud téged elrontani...
Ha minden ember jelent valamit a szĂĄmodra...
Ha råkényszeríted szívedet, idegeidet, izmaidat, hogy céljaidat
szolgĂĄljĂĄk, akkor is, ha ellankadsz Ă©s kitartasz, akkor is, ha minden mozdulatlansĂĄgba dermed...
Követve az akarat parancsszavåt: Tarts ki, ne hagyd magad!
Ha jĂł Ășton haladva kĂ©pes vagy tartalommal kitölteni Ă©leted
minden percét, tied lesz a Föld minden kincse.
Ki is vagy akkor?
Te vagy a nĂ”.

és lehet a férfi , ez kapcsolatonként mås...
de egyik fél sem fontosabb a måsiknål..
mert mindkettĂ”re szĂŒksĂ©g van:))



  magam, 18:35 Itt megírhatod a véleményed magam
a nagy jĂĄtszma...


  magam, 12:19 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.