CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. április 20.   szombat   Tivadar, Aladin, Dejte, Odett   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. szeptember 7., vasárnap Nekem tetszik!
0  
jó éjt ,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt!


  magam, 21:29 Itt megírhatod a véleményed magam
Fåtyolos fényû mår a nap..
bĂșcsĂșznak mĂĄr a nyĂĄr-szĂ­nek
Aludni indulna,
csigahåzba fordul mår a lét.
Egy Ă©vszak bĂșcsĂșt int nekĂŒnk,
ég peremérÔl még fåjón visszanéz,
tån visszatérne,
de most mĂĄr nem lehet.
A körforgås örök,
Ă©s meg nem fordĂ­thatĂł:
mår Ôsz közelg,
nyomĂĄban jĂĄr
csizmåsan majd a tél,
elĂŒlnek a zajok,
a lélek is csitul,
s tavasszal minden
majd Ășj vĂ­g dalra kĂ©l!
(SzI)


  magam, 21:20 Itt megírhatod a véleményed magam
Hol lehet a hatĂĄr?...

Az emberi teljesítÔképességnek?...

A tĂŒrelemnek?...

A megértésnek?...

A toleranciĂĄnak?...

Meddig mehet el egy ember?...

Mikor kell visszafordulni?...

Mikor kell azt mondani: - nekem mår elég?...



  magam, 19:10 Itt megírhatod a véleményed magam
ez lett az ebéd,az estebéd, egy egyszerû ,de szåmomra ízletes étek....

zöldsĂ©ges hĂșs

IdĂ”: 30 perc



HozzĂĄvalĂłk:
8db közepes sårgarépa
4db közepes hagyma
1 konzerv szeletelt gomba

4 szelet csirkemell

1,5 dl olaj
Ă©telĂ­zesĂ­tĂ”, majoranna


Elkészítése:
Közepes tepsibe öntjĂŒk az olajat Ă©s beletesszĂŒk az Ă©telĂ­zesĂ­tĂ”vel bedörzsölt csirkemelleket.
A tetejĂ©re "pakoljuk" a karikĂĄra szeletelt sĂĄrgarĂ©pĂĄt, a felkarikĂĄzott hagymĂĄt Ă©s rĂĄborĂ­tjuk a gombĂĄt (levĂ©t leöntjĂŒk!), majd majorannĂĄval megszĂłrjuk!
Az egĂ©szet alufĂłliĂĄval lefedjĂŒk Ă©s sĂŒtĂ”ben sĂŒtjĂŒk, fĂ©lidĂ”ben a hĂșst felĂŒlre tesszĂŒk Ă©s fĂłlia nĂ©lkĂŒl pirosra sĂŒtjĂŒk. Akkor kĂ©sz mikor a rĂ©pa mĂĄr nem ropog.


  magam, 17:11 Itt megírhatod a véleményed magam
mûvészi érzék...


  magam, 13:16 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

Mi az allergia?
AllergiĂĄs reakciĂłrĂłl akkor beszĂ©lĂŒnk, ha testidegen anyaggal valĂł ismĂ©telt kapcsolatot követĂ”en a szervezet fokozott immunreakciĂłval vĂĄlaszol. Az allergiĂĄs tĂșlĂ©rzĂ©kenysĂ©g kialakulĂĄsa sorĂĄn az allergĂ©nekkel szemben specifikus Ă©rzĂ©kenysĂ©g alakul ki. Az allergĂ©n ellen antitest (ellenanyag) termelĂ”dik, aminek feladata eliminĂĄlni az allergĂ©nt. Az allergiĂĄs reakciĂł, az idegen anyaggal valĂł elsĂ” talĂĄlkozĂĄskor nem jelentkezik, a tĂ­pusos tĂŒnetek csak a mĂĄsodik ingert követĂ”en alakulnak ki. A tĂșlzott immunaktivitĂĄs az Ășn. I-es tĂ­pusĂș immunreakciĂł alapjĂĄn kĂĄrosĂ­tja a szervezetet. Az I-es tĂ­pusĂș immunreakciĂł alapja a hisztamin felszabadulĂĄs, aminek a tĂŒnetek kialakulĂĄsĂĄban van fontos szerepe. Az allergia tehĂĄt a szervezet megvĂĄltozott immunolĂłgiai reakciĂłkĂ©szsĂ©ge, amely a környezeti, testidegen anyagokkal szemben kialakult specifikus tĂșlĂ©rzĂ©kenysĂ©gi immunvĂĄlasz rĂ©vĂ©n jön lĂ©tre. AllergiĂĄs reakciĂł a szervezet bĂĄrmely terĂŒletĂ©n kialakulhat, a legjellemzĂ”bb terĂŒletek a kĂŒlvilĂĄggal Ă©rintkezĂ” felszĂ­nek: bĂ”r, szem, lĂ©gzĂ”rendszer, gyomor-bĂ©lrendszer.

Mi okozza az allergiĂĄt?
Az allergiĂĄt allergĂ©nek okozzĂĄk. Ezek az anyagok lehetnek kĂŒlsĂ” vagy belsĂ” ĂĄgensek. KĂŒlsĂ” ĂĄgensnek tekinthetĂ”k a kĂŒlönbözĂ” virĂĄgporok, pollenek, porok, atkĂĄk, gombĂĄk, ĂĄllati szĂ”rök, lĂ©gszennyezĂ” gĂĄzok Ă©s az Ășn. kontaktĂĄgensek: spray-k, ruhanemĂ»k, tisztĂĄlkodĂĄsi Ă©s testĂĄpolĂĄsi szerek, kenĂ”csök. BelsĂ” ĂĄgensek közĂŒl a legismertebbek az Ă©lelmiszerek, gyĂłgyszerek. Nagy problĂ©mĂĄt jelentenek az Ă©lelmiszer-allergiĂĄk. Nem is olyan egyszerĂ» kivĂ©deni pĂ©ldĂĄul a tojĂĄsfehĂ©rje-allergiĂĄt, hiszen rengeteg Ă©lelmiszer-ipari termĂ©k tartalmaz tojĂĄst, amit rĂĄadĂĄsul nem mindig tĂŒntetnek fel a csomagolĂĄson. A vendĂ©glĂ”i Ă©telek elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez is hasznĂĄlatos. Emellett az Ă©lelmiszer-allergiĂĄt szĂ­nezĂ©kek, konzervĂĄlĂłszerek Ă©s adalĂ©kanyagok is kivĂĄlthatjĂĄk, s ezeket szintĂ©n nem minden esetben tĂŒntetik fel a csomagolĂĄson, Ă­gy aztĂĄn elkerĂŒlĂ©sĂŒk komoly nehĂ©zsĂ©gekbe ĂŒtközik. LĂ©teznek olyan elvĂĄltozĂĄsok is, amik allergiĂĄs tĂŒneteket okoznak. Ezek a szervezetben lĂ©vĂ” gĂłcok (fertĂ”zĂ©si forrĂĄsok) sokfĂ©lĂ©k lehetnek. Ide taroznak a fogĂĄszati betegsĂ©gek (szuvas vagy lyukas fog, Ă­nygyulladĂĄs), krĂłnikus fĂŒl-orr-gĂ©gĂ©szeti betegsĂ©gek (közĂ©pfĂŒl-gyulladĂĄs, mandulĂĄk gyulladĂĄsai), hasĂŒregi elvĂĄltozĂĄsok (mĂĄj, epe, hasnyĂĄlmirigy gyulladĂĄs), mellkasi problĂ©mĂĄk (tĂŒdĂ”folyamatok, tĂŒdĂ”gyulladĂĄsok), veseproblĂ©mĂĄk, szĂ©klet Ă©s vizelet problĂ©mĂĄi (valamilyen gombĂĄs vagy parazitĂĄs fertĂ”zĂ©s).

Mik az allergia tĂŒnetei?
Az allergiås reakciónak szåmos megjelenési formåja lehet.
Okozhatnak kiĂŒtĂ©seket a bĂ”rön, lĂ©gzĂ©si nehĂ©zsĂ©get, orrfolyĂĄst, orrdugulĂĄst, könnyezĂ©st, szemviszketĂ©st Ă©s ezek csak a jĂ©ghegy csĂșcsait jelentik. SzĂĄmos sĂșlyosabb betegsĂ©get is okozhatnak. A hasmenĂ©s Ă©s a hĂĄnyĂĄs azĂ©rt jelentĂ”s problĂ©ma, mivel a szervezet folyadĂ©kot Ă©s ionokat veszĂ­t, Ă­gy megnĂ” a kiszĂĄradĂĄs veszĂ©lye Ă©s izomgörcsök lĂ©phetnek fel. SĂșlyos tĂŒnet a testsĂșlycsökkenĂ©s, a fogyĂĄs. A gyomor-bĂ©lrendszer nem kĂ©pes a tĂĄplĂĄlĂ©kbĂłl a megfelelĂ” anyagokat felszĂ­vni, mert a tĂĄplĂĄlĂ©k nem tartĂłzkodik elĂ©gendĂ” idĂ”t a gyomor-bĂ©lrendszerben, illetve bizonyos lĂ©tfontossĂĄgĂș anyagok (fehĂ©rjĂ©k, szĂ©nhidrĂĄtok, vitaminok) felszĂ­vĂłdĂĄsa is zavart szenvedhet. Ezekhez az elvĂĄltozĂĄsokhoz köthetĂ” a következmĂ©nyes gyengesĂ©g, legyengĂŒlt immunrendszer Ă©s Ă­gy a fertĂ”zĂ©sek kockĂĄzatĂĄnak megnövekedĂ©se. A bĂ”rön jelentkezĂ” kiĂŒtĂ©seket (urticaria Ă©s tĂĄrsai) leggyakrabban lĂ©gĂști allergĂ©nek, tĂĄplĂĄlĂ©k allergĂ©nek, kontaktallergĂ©nek vĂĄltjĂĄk ki. A kiĂŒtĂ©sek mĂ©rete, alakja, idĂ”beni lefolyĂĄs, jelentkezĂ©si ideje jĂł tĂĄmpontot nyĂșjt az allergĂ©n azonosĂ­tĂĄsĂĄhoz. A lĂ©gzĂ©si nehĂ©zsĂ©g (dyspnoe) sportolĂĄs sorĂĄn az egyik legnagyobb problĂ©ma. Ezt szinte minden esetben valamilyen lĂ©gĂști allergĂ©n okozza. Oka a tĂŒdĂ” kapacitĂĄsĂĄnak lecsökkenĂ©se, aminek szĂĄmos összetevĂ”je lehet: a lĂ©gutak szĂ»kĂŒlete, amit a lĂ©gutak falĂĄt alkotĂł simaizom kontrakciĂłja okoz, megnövekedett vĂĄladĂ©ktermelĂ©s, amivel a szervezet vĂ©dekezik az allergĂ©n ellen Ă©s prĂłbĂĄlja eltĂĄvolĂ­tani azt a lĂ©gzĂ”rendszer terĂŒletĂ©rĂ”l (ebben segĂ­t a köhögĂ©s is). OrrfolyĂĄst, orrdugulĂĄst (rhinitis allergica) szintĂ©n a lĂ©gĂști allergĂ©nek vĂĄltjĂĄk ki leggyakrabban. A fokozott vĂĄladĂ©ktermelĂ©s itt is az allergĂ©n eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄt segĂ­t. Mivel a szem szintĂ©n Ă©rintkezik a levegĂ”vel, Ă­gy könnyezĂ©s, szemviszketĂ©s (conjuctivitis) esetĂ©ben is elsĂ”sorban lĂ©gĂști allergĂ©nre kell gondolni.

Mivel lehet tenni az allergia ellen?
Az elsĂ” Ă©s legfontosabb teendĂ”: meg kell ismerni az allergiĂĄt kivĂĄltĂł allergĂ©nt (allergĂ©neket). Ennek elsĂ” lĂ©pĂ©se a tĂŒnetek megfigyelĂ©sĂ©t jelenti: mikor alakultak ki, összekapcsolhatĂł-e valamilyen fent emlĂ­tett antigĂ©n hatĂĄssal (ha pl. a nehĂ©zlĂ©gzĂ©s csak szabadban (erdĂ”, mezĂ”) jelentkezik, akkor gyanĂ­thatĂłan valamilyen fĂ», vagy fafĂ©le az allergĂ©n, ha viszont bizonyos Ă©lelmiszer fogyasztĂĄsĂĄt követĂ”en (pl. tejtermĂ©kek) alakulnak ki tĂŒnetek, akkor könnyen kizĂĄrhatĂłak a lĂ©gĂști allergĂ©nek, hirtelen (pĂĄr Ăłra) vagy lassan (napok) alatt alakul ki, meddig tart, mire szĂ»nnek meg a tĂŒnetek, megszĂ»nnek-e a tĂŒnetek? Az ezekre a kĂ©rdĂ©sekre adott vĂĄlaszok sokat segĂ­tenek megtalĂĄlni az allergiĂĄĂ©rt felelĂ”s tĂ©nyezĂ”ket. Egy allergolĂłgiai szakrendelĂ©sen szintĂ©n ezekre a kĂ©rdĂ©sekre keresnek vĂĄlaszt, Ă­gy hasznos, ha mĂĄr tudunk valamilyen tĂĄmpontot nyĂșjtani az orvosnak. Az orvos ezeken a kĂ©rdĂ©seken tĂșl vizsgĂĄlatokat is fog vĂ©gezni: spirometria (lĂ©gzĂ©sfunkciĂłs teszt), bĂ”rtesztek, provokĂĄciĂłs tesztek, vĂ©rvĂ©tel (specifikus IgE). Spiromertria esetĂ©n a tĂŒdĂ” funkciĂłjĂĄnak eltĂ©rĂ©seit keresik. VĂ©rvizsgĂĄlat sorĂĄn, melyhez csak csekĂ©ly vĂ©rmennyisĂ©g szĂŒksĂ©ges, a vĂ©rbĂ”l bizonyos antitesteket prĂłbĂĄlnak kimutatni. BĂ”rteszt vĂ©gzĂ©sekor a gyanĂșba kerĂŒlt vegyĂŒleteket közvetlenĂŒl a bĂ”rre juttatjĂĄk, majd bizonyos idĂ” elteltĂ©vel megvizsgĂĄljĂĄk a bĂ”r reakciĂłjĂĄt. PozitĂ­v a lelet, ha kivörösödĂ©s, kisebb duzzanatok, göbök, hĂłlyagocskĂĄk figyelhetĂ”k meg az adott terĂŒleten. Ezek a vizsgĂĄlati eljĂĄrĂĄsok csak azt mutatjĂĄk ki, hogy a beteg szervezetĂ©ben bizonyos allergĂ©nek ellen termelĂ”dtek-e antitestek. Ugyanakkor semmit sem mondanak arrĂłl, vajon ez az Ă©rzĂ©kenysĂ©g allergiĂĄs reakciĂłt eredmĂ©nyez-e. Annak kiderĂ­tĂ©sĂ©re, hogy allergiĂĄs eredetĂ»-e, az allergĂ©neket a megfelelĂ” helyen kell megvizsgĂĄlni: orrban, gyomor-bĂ©l traktusban. ProvokĂĄciĂłs teszteknĂ©l az allergĂ©neket rendkĂ­vĂŒl csekĂ©ly mennyisĂ©gben alkalmazzĂĄk, nehogy a beteget veszĂ©lyeztessĂ©k. A provokĂĄciĂłs mĂłdszer egy mĂĄsik formĂĄja Ă©lelmiszer-allergiĂĄk kiderĂ­tĂ©sekor hasznĂĄlatos, Ă©s keresĂ”diĂ©tĂĄnak nevezik. Ennek alkalmazĂĄsakor kezdetben a beteg egy ideig kizĂĄrĂłlag allergĂ©nmentes Ă©teleket fogyaszt, majd ezt követĂ”en naprĂłl napra Ășjabb Ă©s Ășjabb Ă©telcsoportokkal „talĂĄlkozik". Közben folyamatosan figyelik, fellĂ©pnek-e nĂĄla tĂŒnetek Ă©s azok mikor jelentkeznek.

Hogyan lehet kezelni az allergiĂĄt?
Az allergia kezelĂ©sĂ©nek elsĂ” Ă©s legfontosabb lĂ©pĂ©se a megfigyelĂ©s: meg kell ismerni a kivĂĄltĂł okot, okokat. Persze addig is szĂĄmos lehetĂ”sĂ©g kĂ­nĂĄlkozik az allergia kezelĂ©sĂ©re, amĂ­g ez a folyamat lezajlik. Az olyan ĂĄltalĂĄnosan bevĂĄlt kĂ©szĂ­tmĂ©nyek, mint a Claritin acut tabletta (recept nĂ©lkĂŒl kaphatĂł), Fenistil gĂ©l (recept nĂ©lkĂŒli kaphatĂł), rĂĄzĂłkeverĂ©k (suspensio zinci aquosoa, ki ne emlĂ©kezne a fehĂ©r foltokat hagyĂł oldatra a testĂ©n, ez is recept nĂ©lkĂŒl kaphatĂł) nagy segĂ­tsĂ©get jelenthetnek a tĂŒnetek elviselĂ©sĂ©ben, enyhĂ­tĂ©sĂ©ben.
Antihisztaminok: az allergiĂĄs reakciĂłk lezajlĂĄsĂĄban fontos szerepet jĂĄtszĂł hisztaminok hatĂĄsa ezen szerek segĂ­tsĂ©gĂ©vel elnyomhatĂł. A tĂŒnetelfojtĂĄs hosszĂștĂĄvon szövĂ”dmĂ©nyekkel jĂĄr, ezĂ©rt alkalmazĂĄsuk körĂŒltekintĂ©st igĂ©nyel.
Kortizonkészítmények: az allergiås reakciók nagyon gyorsan és hatékonyan elfojthatók åltaluk. Tagadhatatlan håtrånyuk, hogy a huzamosabb ideig alkalmazott nagyobb dózis jelentÔs mellékhatåsokkal jår: a bÔrön megjelenÔ csíkokkal (striåk), pattanåsokkal, csontritkulåssal.
HiposzenzibilizĂĄlĂĄs: ezzel az eljĂĄrĂĄssal megkĂ­sĂ©relhetĂ” a szervezet Ă©s a vĂ©dekezĂ”rendszer fokozott Ă©rzĂ©kenysĂ©gĂ©nek mĂ©rsĂ©klĂ©se. Ez kĂ©tfĂ©le mĂłdszerrel lehetsĂ©ges. Egyik esetben a szervezetet folyamatosan növekvĂ” mennyisĂ©gĂ» allergĂ©nnel lĂĄtjĂĄk el, hogy fokozatosan hozzĂĄszokjon. Ezt a kezelĂ©si mĂłdot azonban nem mindig tĂ»ri jĂłl a szervezet. MĂĄsik lehetĂ”sĂ©g egy nem specifikus hiposzenzibilizĂĄlĂĄs, amely nem egy bizonyos allergĂ©nhez kötött. Ilyenkor „ĂĄthangolĂĄsrĂłl" van szĂł. A kombinĂĄlt kĂ©szĂ­tmĂ©nyekkel kapcsolatosan biztatĂłak a tapasztalatok. HatĂłanyagaikat injekciĂłval juttatjĂĄk a beteg szervezetĂ©be (pl. Acidum formicicum, Cuprum metallicum).
TovĂĄbbi gyĂłgymĂłdot jelenthet pĂ©ldĂĄul a levegĂ”vĂĄltozĂĄs. Ha tehetjĂŒk, utazzunk tengerpartra, magashegysĂ©gekbe vagy Ă©ppen a sivatagba, mert a klĂ­mavĂĄltozĂĄs sokat segĂ­thet!
Ugyancsak jĂłtĂ©kony hatĂĄsa lehet a lĂșgos fĂŒrdĂ”knek Ă©s a szaunĂĄzĂĄsnak. Az ilyen nem specifikus vĂ©dekezĂ©s növelĂ©sĂ©vel erĂ”sĂ­thetĂ” a szervezet vĂ©dekezĂ” rendszere.
Ezeken kĂ­vĂŒl fontos a sok vitamint Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagot tartalmazĂł, kiegyensĂșlyozott tĂĄplĂĄlkozĂĄs is. A denaturĂĄlt Ă©lelmiszerek, mint a finomlisztbĂ”l kĂ©szĂŒlt Ă©telek, konzervek, adalĂ©kanyagokat tartalmazĂł kĂ©szĂ­tmĂ©nyek Ă©s a cukor kerĂŒlendĂ”k! Így elĂ©rhetĂ”, hogy a - sok allergiĂĄsra jellemzĂ” - felborult bĂ©lflĂłra egyensĂșlya ismĂ©t helyreĂĄlljon. Ugyanakkor a tĂĄplĂĄlkozĂĄsi szokĂĄsok megvĂĄltoztatĂĄsa önmagĂĄban gyakran mĂ©g nem elegendĂ”. Hasznos lehet a bĂ©ltisztĂ­tĂĄs is, mely sorĂĄn a kĂĄros bĂ©lbaktĂ©riumok szĂĄma csökken, s Ă­gy lehetĂ”vĂ© vĂĄlik az egĂ©szsĂ©ges bĂ©lflĂłra kialakulĂĄsa. A mĂĄj mĂ©regtelenĂ­tĂ” funkciĂłjĂĄt is tĂĄmogatjuk ezzel.

Mint lĂĄthatĂł az allergia komoly problĂ©mĂĄt jelent. Ez persze nem azt jelenti, hogy a mozgĂĄst, a sportolĂĄst nem lehet folytatni Ă©s nem szabad kimenni a termĂ©szetbe vagy Ă©pp nem lehet mindenfĂ©lĂ©t enni. Épp ellenkezĂ”leg! Mindenki Ă©lhet teljes Ă©letet, csak egy kis odafigyelĂ©sre van szĂŒksĂ©ge a szervezetnek.



NĂ©ha elegendĂ” az Ă©letmĂłd vĂĄltoztatĂĄs, mĂĄskor a diĂ©ta hozza meg a vĂĄrt eredmĂ©nyt, vagy Ă©ppen egy kirĂĄndulĂĄs. A gyĂłgyszeres kezelĂ©sek Ă©s egyĂ©b terĂĄpiĂĄs beavatkozĂĄsok szintĂ©n azt a cĂ©lt szolgĂĄljĂĄk, hogy az allergia elviselhetĂ” legyen. Ezen az Ășton az elsĂ” Ă©s legfontosabb, hogy Ă©szrevegyĂŒk a szervezet jeleit Ă©s komolyan is vegyĂŒk Ă”ket. VĂ©gtĂ©re is egy bokaficammal sem vĂĄg neki az ember egy maratonnak.

Még egy megjegyzés,a logika szerint vidéken kellene lennie a több allergiåsnak,de nem ott van...


  magam, 12:53 Itt megírhatod a véleményed magam
hm...


  magam, 8:25 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

Szeptember 7.

az év 250. (szökÔévekben 251.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 115 nap van håtra.


Napkelte: 06:09 Napnyugta: 19:14

Holdkelte: 19:12 Holdnyugta: 05:20



• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re vasĂĄrnap estig: Eleinte derĂŒlt, napos, szĂĄraz idĂ”re van kilĂĄtĂĄs, majd a dĂ©lutĂĄni, esti ĂłrĂĄkban nyugat felĂ”l erĂ”sen megnövekszik a felhĂ”zet, Ă©s akkor a DunĂĄntĂșlon mĂĄr lehet zĂĄpor, zivatar. A dĂ©li, dĂ©lnyugati szĂ©l a DunĂĄntĂșlon idĂ”nkĂ©nt megerĂ”södik, zivatar környezetĂ©ben viharossĂĄ fokozĂłdik. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet ĂĄltalĂĄban 32 Ă©s 37 fok között vĂĄrhatĂł, de Ă©szaknyugaton ennĂ©l pĂĄr fokkal hĂ»vösebb lehet. KĂ©sĂ” este ĂĄltalĂĄban 23, 28 fok vĂĄrhatĂł.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

VasĂĄrnap dĂ©lutĂĄntĂłl - fĂ”kĂ©nt a kĂ©sĂ” dĂ©lutĂĄni ĂłrĂĄktĂłl - a DunĂĄntĂșlon helyenkĂ©nt mĂĄr elĂ”fordul viharos szĂ©llel (60-90 km/h) kĂ­sĂ©rt zivatar. Éjszaka nyugat felĂ”l egyre többfelĂ© lehet zivatarra szĂĄmĂ­tani...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

A kånikulåban a melegfrontra érzékenyeknél fejfåjås, fåradékonysåg jelentkezhet. Vasårnap estétÔl hidegfronti hatås kezdÔdik, hosszabb lesz a reflexidÔ.


• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s :

5.3 - erÔs



Ma Regina, Begónia, Menyhért, Istvån, Ivor, Mårkus, Kósa, Lél napja van.

Boldog névnapot!

Regina :
Latin eredetû név, jelentése kirålynÔ, a keresztény névadåsban eredetileg Måriåra mint a mennyek kirålynéjåra utalt. Mås magyaråzat szerint a Rein- kezdetû német nevek önållósult becézÔje.

BegĂłnia :
Magyar eredetû név, jelentése a viråg maga.

Menyhért :
A germån eredetû Meinhard névbÔl szårmazik. Jelentése erÔ, erÔs, merész. A magyarban a Melchior nevet Menyhért névvel helyettesítették a napkeleti bölcsek egyikének a legendabeli nevét.

IstvĂĄn :
Görög, nĂ©met, szlĂĄv, magyar eredetĂ» nĂ©v, rĂ©gi magyar IstefĂĄn vĂĄltozatĂĄbĂłl. JelentĂ©se virĂĄgkoszorĂș, rĂ©gen a görögök Ă©letĂ©ben nagyon fontos szerepet jĂĄtszott a koszorĂș, ezzel dĂ­szĂ­tettĂ©k a hĂĄzaikat fiĂșgyermek szĂŒletĂ©sekor, hĂĄzassĂĄgkötĂ©skor. Ez volt a hĂ­res harcosoknak, a versenyek gyĂ”zteseinek Ă©s a közĂ©letben kivĂĄlĂł polgĂĄroknak a dĂ­sze, jutalma. AthĂ©nban a hivatali mĂ©ltĂłsĂĄgnak Ă©s a sĂ©rthetetlensĂ©gnek is a jele volt.

Ivor :
A nĂ©v eredetĂ©re vonatkozĂłan több magyarĂĄzat is ismeretes. Ír, skĂłt, velsz eredetĂ» nĂ©v, jelentĂ©se Ășr, uralkodĂł. MĂĄsik magyarĂĄzat szerint, az Igor ukrĂĄn Ă©s belorusz vĂĄltozata. Harmadik kutatĂĄs szerint, magyar eredetĂ» nĂ©v, jelentĂ©se ismeretlen.

MĂĄrkus :
Latin eredetû név, a Marcus névbÔl ered. Jelentése Mars hadistenhez tartozó, neki szentelt.

KĂłsa :
Magyar eredetû név, a Ko- kezdetû nevek becézÔjébÔl önållósult. Jelentése kos.

LĂ©l :
Finnugor magyar eredetĂ» nĂ©v, ÁrpĂĄd fejedelem dĂ©dunokĂĄjĂĄnak a neve. JelentĂ©se kĂŒrtös, kĂŒrtfĂșvĂł.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események
• 1566 – A SzigetvĂĄr török ostromĂĄban a döntĂ” rohamok napja. MĂĄsnapra a vĂĄr tarthatatlan helyzetbe jut, ZrĂ­nyi MiklĂłs horvĂĄt bĂĄn maradĂ©k katonĂĄi Ă©lĂ©n kirohanva, a vĂ©dĂ”k nagy rĂ©szĂ©vel egyĂŒtt hĂ”si halĂĄl hal.
• 1619 – A Kassai vĂ©rtanĂșk kivĂ©gzĂ©se.
• 1812 – A borogyinĂłi csata, Moszkva elĂ”tt 110 km-re. I. NapĂłleon francia csĂĄszĂĄr a csatĂĄt követöen, szeptember 14-Ă©n elfoglalja MoszkvĂĄt.
• 1822 – BrazĂ­lia fĂŒggetlennĂ© vĂĄlik PortugĂĄliĂĄtĂłl
• 1860 – Garibaldi bevonul NĂĄpolyba
• 1888 – Edith Eleanor McLean az elsĂ” csecsemĂ”, akit inkubĂĄtorba helyeznek szĂŒletĂ©se utĂĄn.
• 1901 – VĂ©getĂ©r a boxer-lĂĄzadĂĄs KĂ­nĂĄban, alĂĄĂ­rjĂĄk a Pekingi EgyezmĂ©nyt.
• 1901 – Budapesten, a KertĂ©sz utcĂĄban megnyĂ­lik a FĂ©szek klub, MagyarorszĂĄg Ă©s EurĂłpa egyik legjellegzetesebb mĂ»vĂ©szklubja.
• 1916 – BrassĂł romĂĄn kĂ©zre kerĂŒl, a következĂ” napokban a romĂĄn csapatok PetrozsĂ©nyig hatolnak.
• 1936 – ElkĂ©szĂŒl BartĂłk BĂ©la "Zene hĂșros hangszerekre, ĂŒtĂ”kre Ă©s cselesztĂĄra" c. mĂ»ve.
• 1940 – A nĂ©met lĂ©gierĂ” (Luftwaffe) elĂ”ször bombĂĄzza Londont.
• 1944 – RomĂĄnia hivatalosan hadat ĂŒzen MagyarorszĂĄgnak.
• 1950 – A kommunista kormĂĄnyzat feloszlatja a szerzetesrendeket MagyarorszĂĄgon, nĂ©gy kivĂ©tellel (bencĂ©s, ferences, piarista, iskolanĂ”vĂ©rek).
• 1953 – Nyikita Szergejevics Hruscsov lesz a SzovjetuniĂł Kommunista PĂĄrtjĂĄnak fĂ”titkĂĄra.
• 1970 – HĂĄborĂșellenes nagygyĂ»lĂ©s Valley Forge-ban (Pennsylvania), John Kerry, Jane Fonda Ă©s Donald Sutherland rĂ©szvĂ©telĂ©vel.
• 1970 – Varahagiri Venkata Giri, India köztĂĄrsasĂĄgi elnöke rendeletet ad ki, melyben megfosztja kivĂĄltsĂĄgaiktĂłl a maharadzsĂĄkat.
• 1975 – Steve Anderson megdönti az egyhuzamban gitĂĄrozĂĄs rekordjĂĄt. 114 ĂłrĂĄn Ă©s 7 percen keresztĂŒl bĂ­rja.
• 1975 – A Guess Who egyĂŒttes utolsĂł koncertje Montrealban.
• 1976 – Paul McCartney megnyitja a Buddy Holly Hetet AngliĂĄban.
• 1977 – SzerzĂ”dĂ©s Panama Ă©s az Amerikai EgyesĂŒlt Államok között, melynek Ă©rtelmĂ©ben a Panama-csatorna feletti ellenĂ”rzĂ©st az USAgyakorolhatja a XX. szĂĄzad vĂ©gĂ©ig.
• 1977 – EtiĂłpia megszakĂ­tja a diplomĂĄciai kapcsolatokat SzomĂĄliĂĄval.
• 1986 – Auguste Pinochet tĂșlĂ©li az elsĂ”, ellene irĂĄnyulĂł gerillatĂĄmadĂĄst.
• 1986 – DĂ©l-AfrikĂĄban Desmond Tutu pĂŒspök lesz az anglikĂĄn egyhĂĄz elsĂ” szĂ­nesbĂ”rĂ» vezetĂ”je.
• 1988 – A magyar kormĂĄny nyilatkozata szerint a jelenlegi helyzetben meg kell Ă©pĂ­teni a bĂ”s-nagymarosi vĂ­zlĂ©pcsĂ”t, de ha egy esetleges nĂ©pszavazĂĄs mĂĄskĂ©ppen dönt, a MinisztertanĂĄcs alĂĄveti magĂĄt a döntĂ©snek.
• 1990 – A jĂșliusban feloszlatott kosovĂłi tartomĂĄnyi parlament albĂĄn kĂ©pviselĂ”i elfogadjĂĄk Kosovo alkotmĂĄnyĂĄt, amely KosovĂłt fĂŒggetlen köztĂĄrsasĂĄgkĂ©nt nevezi meg.
• 1994 – Újraindul a Pester Lloyd.
• 1996 – MagyarorszĂĄgi Ăștja sorĂĄn II. JĂĄnos PĂĄl pĂĄpa GyĂ”rbe Ă©s PannonhalmĂĄra lĂĄtogat.
• 1998 – Megalakult a Google Inc.

SzĂŒletĂ©sek


• 1533 – I. ErzsĂ©bet angol kirĂĄlynĂ”, Anglia Ă©s ÍrorszĂĄg uralkodĂłja († 1603)
• 1635 – EsterhĂĄzy PĂĄl magyar Ă­rĂł, zeneszerzĂ”, ĂĄllamfĂ©rfi
• 1777 – FelsĂ”bĂŒki Nagy PĂĄl politikus, az MTA ig. tagja
• 1807 – Lenkey JĂĄnos honvĂ©d tĂĄbornok († 1850)
• 1896 – MollinĂĄry Gizella magyar költĂ”, Ă­rĂł
• 1906 – Balogh EdgĂĄr, RomĂĄniai magyar Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, publicista († 1996)
• 1909 – Elia Kazan (er. Elia Kazanjoglou) török szĂĄrmazĂĄsĂș amerikai filmrendezĂ” († 2003)
• 1910 – VĂĄrszegi JĂłzsef olimpiai bronzĂ©rmes magyar atlĂ©ta, gerelyhajĂ­tĂł († 1977)
• 1911 – Todor Zsivkov bolgĂĄr kommunista politikus, pĂĄrt- Ă©s ĂĄllamfĂ” († 1998)
• 1912 – David Packard, a Hewlett-Packard cĂ©g egyik alapĂ­tĂłja
• 1913 – Anthony Quayle angol szĂ­nĂ©sz († 1989)
• 1913 – Papp Bertalan kĂ©tszeres olimpiai bajnok kardvĂ­vĂł († 1992)
• 1914 – James Van Allen amerikai fizikus, csillagĂĄsz
• 1923 – Peter Lawford angol szĂŒletĂ©sĂ» amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1929 – John Milford amerikai szĂ­nĂ©sz („Jesse James legendĂĄja”)
• 1930 – I. Balduin, Belgium ötödik kirĂĄlya († 1993)
• 1932 – Malcolm Bradbury brit Ă­rĂł
• 1934 – BitĂł LĂĄszlĂł orvoskutatĂł, magyar Ă­rĂł
• 1936 – Buddy Holly, (er. neve Charles Hardin Holley) rock`n`roll Ă©nekes („Peggy Sue”)
• 1941 – Mezey György magyar labdarĂșgĂł, szövetsĂ©gi kapitĂĄny
• 1941 – SurjĂĄn LĂĄszlĂł magyar orvos, politikus
• 1949 – Gloria Gaynor (er. Gloria Fowles) amerikai Ă©nekesnĂ”
• 1961 – SzĂĄjer JĂłzsef magyar jogĂĄsz, politikus
• 1987 – KerĂ©nyi GĂĄbor magyar labdarĂșgĂł, vĂ©dĂ”

HalĂĄlozĂĄsok


• 1548 – Catherine Parr, VIII. Henrik angol kirĂĄly özvegye (* 1512 körĂŒl)
• 1833 – Görög Demeter magyar Ă­rĂł, kultĂșrpolitikus, akadĂ©mikus (* 1760)
• 1875 – Szelestey LĂĄszlĂł magyar költĂ” (* 1821)
• 1936 – Grossmann Marcell magyar matematikus (* 1878)
• 1941 – Vajda Lajos magyar festĂ”mĂ»vĂ©sz (* 1908)
• 1946 – GĂłth SĂĄndor magyar szĂ­nĂ©sz, rendezĂ”, mĂ»fordĂ­tĂł, szĂ­nĂ©szpedagĂłgus
• 1952 – Marek JĂłzsef magyar ĂĄllatorvos, kutatĂł, szakĂ­rĂł
• 1960 – Wilhelm Pieck kommunista politikus, a NĂ©met Demokratikus KöztĂĄrsasĂĄg elnöke (* 1876)
• 1971 – Spring Byington amerikai szĂ­nĂ©sznĂ” (* 1886)
• 1976 – KĂ©thly Anna magyar szociĂĄldemokrata politikus (* 1889)
• 1985 – PĂłlya György magyar matematikus (* 1887)
• 1986 – CsorvĂĄssy IstvĂĄn erdĂ©lyi magyar szobrĂĄsz, fafaragĂł mĂ»vĂ©sz, RomĂĄn Állami dĂ­jas (* 1912)
• 1990 – Alan John Percivale Taylor brit törtĂ©nĂ©sz (* 1906)
• 1993 – ZsiborĂĄs GĂĄbor magyar vĂĄlogatott labdarĂșgĂł kapus (* 1957)
• 2007 – Csernus Tibor magyar festĂ”mĂ»vĂ©sz (* 1927)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• BrazĂ­lia nemzeti ĂŒnnepe
• Mozambik: a GyĂ”zelem napja



  magam, 8:22 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



A kacat egy olyan holmi, amit Ă©vekig Ă”rizgetsz, Ă©s hĂĄrom hĂ©ttel korĂĄbban dobsz ki, mint ahogy szĂŒksĂ©ged lenne rĂĄ.




  magam, 8:20 Itt megírhatod a véleményed magam
ha Ășgy Ă©rzed nem bĂ­rod tovĂĄbb,

mint héjåból a narancs, kifordulsz önmagadból,

s kÔvé zsibbadnak érzékeid:

s gyanĂ­tod, hogy ez mĂĄr a halĂĄl lesz,



lĂĄtogasd meg a földet, ahol szĂŒlettĂ©l,

ĂŒlj le egy padra, Ă©s sĂŒttesd arcod a nappal:

ne szólj egy szót se, beszélgess csak a tåjjal,

s nyomban föltåmad ott feledett gyermekkorod:



szĂ­ne lesz az Ă©gnek, szaga a virĂĄgnak,

vilågos fûben nyomorognak valódi barna lombok,

hamvas vadgerle tipeg ĂĄt bĂłkolva az Ășton, szemet szed,

földszinti ablakråcs mögött fekete macska szundít,



s egyszerre oly csodĂĄs lesz minden ami Ă©l,

mint ama korban, mikor a dolognak kerestél nevet..."
(ISz)


  magam, 8:19 Itt megírhatod a véleményed magam
jó reggelt ,szép vasårnapot mindenkinek.


  magam, 8:18 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. szeptember 6., szombat Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 20:58 Itt megírhatod a véleményed magam
Megjött az éj, s merengve åll
a hegynek tĂĄmaszkodva mĂĄr,
s a nagy idÔ aranyló mérlege
nem leng. EgyenlĂ” sĂșllyal van tele.
S hetykĂ©n duruzsolnak, – a hold kiragyog, –
anyjuknak, az Ă©jnek, a friss patakok
a naprĂłl,
az elpihenĂ” mai naprĂłl.

Egy Ôs gyerekdalt döngicsél,
a vĂ­z, de Ășnja mĂĄr az Ă©j,
a csengÔ égi kék, az vonzza Ôt,
azt kedveli, az illanó idÔt.
S ĂĄlmos patakok puha medreiken
tovåbb duruzsolnak azért szeliden
a naprĂłl,
az elpihenĂ” mai naprĂłl.
(SzI)


  magam, 20:54 Itt megírhatod a véleményed magam
egy mosolyt megér...

Egy idos hĂĄzaspĂĄr vacsorĂĄzni volt egy mĂĄsik hĂĄzaspĂĄrnĂĄl. ÉtkezĂ©s
utån az asszonyok felålltak és kimentek a konyhåba. A két férfi
beszĂ©lgetni kezdett, egyikĂŒk azt mondta:
- A mĂșltkor elmentĂŒnk egy Ășj Ă©tterembe, Ă©s igazĂĄn remek volt, melegen
ajĂĄnlom nektek is.
- Mi neve? - kérdezte a måsik férfi.
Az elso férfi sokåig gondolkozott, majd így szólt:
.. Hogy hĂ­vjĂĄk azt a virĂĄgot, amit annak adunk, akit szeretĂŒnk? tudod...
vörös Ă©s tĂŒskĂ©i vannak.
- A rĂłzsĂĄra gondolsz?
- Igen, arra - felete az elso férfi, majd a konyha felé fordult és kiordított:
- RĂłzsi, mi a neve annak az Ă©tteremnek, ahol a mĂșltkor voltunk?




Egy idos hĂĄzaspĂĄr istentiszteleten vesz rĂ©szt. Úgy a felĂ©nĂ©l az asszony
odahajol a férjéhez és így szól:
- Az imént egy csendeset szellenettem; mit gondolsz, mit tegyek?
A férj vålasza:
- CserĂ©ld ki az elemet a hallĂłkĂ©szĂŒlĂ©kedben!




Egy idos Ășrnak Ă©veken ĂĄt komoly hallĂĄsi nehĂ©zsĂ©gei voltak. VĂ©gĂŒl
orvoshoz forfult, Ă©s az ellĂĄtta ot egy hallĂłkĂ©szĂŒlĂ©kkel, amelynek
segĂ­tsĂ©gĂ©vel ismĂ©t 100%-osan hallott. Egy hĂłnap mĂșlva az Ășr
visszament az orvoshoz, aki megvizsgĂĄlta Ă©s Ă­gy szĂłlt:
- Tökéletes a hallåsa. A csalådja boldog lehet, hogy maga megint hall.
- Oh, mĂ©g nem mondtam meg nekik. Csak ĂŒldögĂ©lek Ă©s figyelem, mit
beszélnek. Mår håromszor våltoztattam meg a végrendeletemet.



- Mi a kĂŒlönbsĂ©g Michael Jackson Ă©s egy muanyagzacskĂł között?
- Az egyik fehér, hore lågyuló és veszélyes a gyermekekre nézve. A
måsikban a zöldséget szoktåk cipelni.




Az anyós felhívja orvos vejét.
- Fiam, kificamodott a bokĂĄm, most mit csinĂĄljak?
- SĂĄntĂ­tson mama!


  magam, 13:07 Itt megírhatod a véleményed magam
mindenben a mosolyt låtni mår fél siker...


  magam, 12:45 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

Håny könyvet tud elolvasni egy åtlagos ember élete sorån?
Erre is talĂĄlhatĂł becslĂ©s. Egy rendszeresen naponta 3-4 ĂłrĂĄt olvasĂł ember 10 Ă©v alatt 760 kötettel vĂ©gezhet, ez Ă©vente 76 mĂ». Egy Ă©let alatt, mondjuk 50 Ă©vi olvasĂĄst szĂĄmĂ­tva, ez csaknem 4000 kötetet jelent. Az adatokat Fitz JĂłzsef, a nagy magyar könyvtĂĄrtudĂłs egyik tanulmĂĄnyĂĄban talĂĄltuk. MĂĄs felmĂ©rĂ©sek szerint azonban ezek a becslĂ©sek tĂșlsĂĄgosan szerĂ©nyek. GyorsolvasĂł könyvmolyok ennĂ©l sokkal nagyobb teljesĂ­tmĂ©nyekre kĂ©pesek. Persze az olvasĂĄs nem sportteljesĂ­tmĂ©ny, nem idĂ”re, darabszĂĄmra vagy kilĂłra faljuk a könyveket. Olvasni okosan, vĂĄlogatva Ă©s odafigyelve kell...

Az Ăłkorban Ă©s a közĂ©pkor elejĂ©n az emberek rendszerint csak fennhangon olvastak. Az akkori Ă­rĂłk a mĂ»veik prozĂłdiĂĄjĂĄt Ă©s ritmusĂĄt is fennhangon valĂł olvasĂĄshoz Ă©s kiejtĂ©shez alkalmazva alkottĂĄk meg. Írott nyelvĂŒk emiatt sokkal nyomatĂ©kosabb Ă©s patetikusabb, mint a mienk, kik inkĂĄbb a nĂ©ma gondolat nyelvĂ©n Ă­runk. Az Ășjkor Ă­rĂłi mĂĄr magĂĄnyosan, hangtalanul olvasĂł közönsĂ©g szĂĄmĂĄra Ă­rnak. Ennek a hangtalan olvasĂĄsnak az az elĂ”nye, hogy sokkal gyorsabb, mint a fennhangĂș.

  magam, 12:29 Itt megírhatod a véleményed magam
Színek és megfeleléseik:





FehĂ©r: Ășjhold, nyugat, levegõ

õszintesĂ©g, nyĂ­ltsĂĄg, szellemisĂ©g, pszichikus fejlõdĂ©s Ă©s kĂ©pessĂ©gek, meditĂĄciĂł, ihlet, vĂ©delem, bĂ©ke, tisztĂ­tĂĄs, spirituĂĄlis vezetõ hĂ­vĂĄsa, mĂ©lyebb önismeret, bölcsessĂ©g, gyĂłgyĂ­tĂĄs, lĂĄtomĂĄsok, Ășj kezdetek, szĂŒletĂ©s, hĂĄzassĂĄg

A gyertyamågiåban a fehér szín bårmely mås szín helyett ållhat.



Fekete: fogyĂł hold, Ă©szak, vĂ­z, Szaturnusz

erõ, vĂ©delem a negatĂ­v energiĂĄktĂłl, elmĂ©lyedĂ©s, meditĂĄciĂł, kilĂ©pĂ©s a megszokĂĄsokbĂłl, fĂ©lelmek megszĂŒntetĂ©se, gyĂĄsz, szomorĂșsĂĄg, szerencsĂ©tlensĂ©g, misztikus, az ismeretlen, a sötĂ©tsĂ©g, alvĂĄs, elengedĂ©s, megbocsĂĄtĂĄs



KĂ©k: nyugat, vĂ­z, Jupiter

Ă©gbolt, vĂ­zmĂĄgia, egyensĂșly, harmĂłnia, gyĂłgyĂ­tĂĄs, Ă©rzelmek Ă©s Ă©rzĂ©sek koordinĂĄlĂĄsa, ĂĄhitat, odaadĂĄs, tĂŒrelem, meditĂĄciĂł, könyörĂŒlet, rĂ©szvĂ©t, vĂ©delem a rĂ©mĂĄlmoktĂłl, jĂłsĂĄlmok, elmĂ©lkedĂ©s, szemlĂ©lõdĂ©s, siker, megĂ©rtĂ©s, egĂ©szsĂ©g, ihlet, bölcsessĂ©g, becsĂŒlet, nyugalom, bĂ©ke



VilĂĄgos KĂ©k:

bĂ©ke, harmĂłnia, gyĂłgyĂ­tĂĄs, megĂ©rtĂ©s, könyörĂŒlet, a fehĂ©r Ă©s a kĂ©k szĂ­n jellemzõinek kombinĂĄciĂłi



Piros: dĂ©l, tûz, Mars

tûzmĂĄgia, vĂ©r, energia, szerelem, szenvedĂ©lyessĂ©g, szexualitĂĄs, vĂĄgyakozĂĄs, bĂĄtorsĂĄg, hĂĄborĂș, döntĂ©s, ösztönzĂ©s, ihlet, dĂŒh, fĂŒggetlensĂ©g, kitartĂĄs, vezetĂ©s, fizikai erõ, kĂ©pessĂ©g Ă©s egĂ©szsĂ©g, gyors Ă©s nagy energia



BordĂł:

energia növelĂ©se rituĂĄlĂ©k közben, összpontosĂ­tĂĄs, a fekete Ă©s a piros szĂ­n jellemzõinek kombinĂĄciĂłja



SĂĄrga: Ă©szak, tûz, Nap

tanulmĂĄny, tudĂĄs, koncentrĂĄciĂł, teremtĂ©s, alkotĂĄs, szakĂ©rtelem, kĂ©pzelõerõ, vĂĄltozatossĂĄg, alkalmazĂĄs, karrier, pszichikai fejlõdĂ©s, elĂ©gedettsĂ©g, vidĂĄmsĂĄg, tisztĂ­tĂĄs, ego



Zöld: föld/Ă©szak, levegõ/dĂ©l, VĂ©nusz

termĂ©szet, növekedĂ©s, termĂ©kenysĂ©g, gyĂłgyĂ­tĂĄs, megĂșjulĂĄs, egĂ©szsĂ©g Ă©s erõ regenerĂĄlĂĄs, aratĂĄs, betakarĂ­tĂĄs, remĂ©ny, gyakorlatiassĂĄg, szerencse, pĂ©nz, bõsĂ©g, bizalom, fĂ©ltĂ©kenysĂ©g, kapzsisĂĄg



Vilågos Zöld:

Ă©rzelmi gyĂłgyulĂĄs Ă©s vĂ©delem, a zöld Ă©s a fehĂ©r szĂ­n jellemzõinek kombinĂĄciĂłja



NarancssĂĄrga: Ă©szak, levegõ, MerkĂșr

gyorsasĂĄg, jĂł szerencse, karrier, kommunikĂĄciĂł, igazsĂĄg, kreativitĂĄs



EzĂŒst: Hold

csillagok, stabilitĂĄs, alapok, jövendölĂ©s, telepĂĄtia, reninkarnĂĄciĂł, intuĂ­ciĂł, asztrĂĄlis energia Ă©s utazĂĄs, ĂĄlmok, lĂĄtomĂĄs, meditĂĄciĂł, belsõ összhang Ă©s harmĂłnia, hormonĂĄlis egyensĂșly, Ă©rzelmi egyensĂșly, tisztĂ­tĂĄs, nõi energia, yin



Arany: Nap

vagyon, luxus, pĂ©nz, eredmĂ©ny, önbizalom, szerencse, befektetĂ©s, hosszĂș Ă©let, önĂĄllĂłsĂĄg, felismerĂ©s
  magam, 9:30 Itt megírhatod a véleményed magam
Mûvészet...




  magam, 8:57 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

Szeptember 6.

az év 249. (szökÔévekben 250.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 116 nap van håtra.


Napkelte: 06:07 Napnyugta: 19:16

Holdkelte: 18:52 Holdnyugta: 03:51

• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re szombat estig: Keleten is csökken a felhĂ”zet, majd holnap tĂșlnyomĂłan derĂŒlt, napos idĂ” vĂĄrhatĂł. Ma keleten egy-egy zĂĄpor, zivatar kialakulhat, holnap csapadĂ©kra nem kell szĂĄmĂ­tani. A dĂ©li, dĂ©lnyugati szĂ©l Ă©lĂ©nk, fĂ”kĂ©nt a DunĂĄntĂșlon többfelĂ© erĂ”s, nĂ©hol viharos lesz. A legalacsonyabb Ă©jszakai hĂ”mĂ©rsĂ©klet 15, 20, a legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet szombaton 31, 36 fok között alakul.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

A dĂ©lnyugati szelet viharos (60-65 km/h) szĂ©llökĂ©sek kĂ­sĂ©rhetik napközben a DunĂĄntĂșl Ă©szaki Ă©s közĂ©psĂ” rĂ©szein. A napi közĂ©phĂ”mĂ©rsĂ©klet szombaton többfelĂ© elĂ©ri a 25, 26, az Alföldön, Ă©s a fĂ”vĂĄros környĂ©kĂ©n helyenkĂ©nt a 27 fokot...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Front nincs, de a magasban zajló melegedés miatt a melegfrontra érzékenyeknél fejfåjås, fåradékonysåg jelentkezhet.


• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s :

5.7 - erÔs



Ma ZakariĂĄs, BeĂĄta, Ida, CsanĂĄd, AldĂĄn, Magnusz, PamĂ­na napja van.

Boldog névnapot!

ZakariĂĄs :
A héber eredetû bibliai Zecharja, Zekarja névbÔl szårmazik, jelentése Jahve ismét megemlékezett.

BeĂĄta :
Latin eredetû név, Szûz Måria Boldogsågos melléknevébÔl szårmazik. Jelentése boldog.

Ida :
GermĂĄn eredetĂ», jelentĂ©se harci istennĂ”, tevĂ©keny, serĂ©ny. MĂĄs magyarĂĄzat szerint a mĂĄr nem hasznĂĄlatos Ida-, Idu- kezdetĂ», összetett nevek rövidĂŒlĂ©se.

CsanĂĄd :
Magyar eredetû név, az ismeretlen eredetû Csana név -d kicsinyítÔképzÔs szårmazéka.

AldĂĄn :
Angol, nĂ©met eredetĂ» nĂ©v, az Ă©szaki germĂĄn Haldan nĂ©vbĂ”l szĂĄrmazik. JelentĂ©se egyik ĂĄgon dĂĄn szĂĄrmazĂĄsĂș.

Magnusz :
Latin eredetû név, római csalådnévbÔl szårmazik. Jelentése nagy növésû, magas termetû.

PamĂ­na :
Varåzsfuvola címû opera (Mozart) nÔi fÔszereplÔjének neve.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 394 – I. Theodosius csapatai megsemmisĂ­tik a NyugatrĂłmai Birodalom seregeit, Eugenius Ă©s ArbogasztĂ©sz meghalnak a Frigidus menti csata sorĂĄn.
• 1442 – A zajkĂĄnyi csata (Hunyad vĂĄrmegye). Hunyadi JĂĄnos 15 000 emberĂ©vel a Vaskapu-hĂĄgĂłban szĂ©tveri Sehabeddin beglerbĂ©g 80 000 fĂ”nyi, ErdĂ©lybe benyomult török seregĂ©t.
• 1522 – A Victoria, Ferdinand MagellĂĄn expedĂ­ciĂłjĂĄnak egyik hajĂłja, visszatĂ©r SpanyolorszĂĄgba (San Lucar de Barrameda). Ez az elsĂ” hajĂł, amely körbehajĂłzza a Földet.
• 1848 – Kossuth Lajos pĂ©nzĂŒgyminiszter elrendeli az ötforintos bankjegyek kibocsĂĄtĂĄsĂĄt.
• 1859 – ÜnnepĂ©lyesen felavatjĂĄk Budapesten a DohĂĄny utcai ZsinagĂłga Ă©pĂŒletĂ©t.
• 1896 – Az 1442-es csata 454. Ă©vfordulĂłjĂĄn Hunyad vĂĄrmegye nĂ©gymĂ©teres buzogĂĄnyos Hunyadi-emlĂ©kmĂ»vet ĂĄllĂ­ttat a dĂ©l-erdĂ©lyi Vaskapu-hĂĄgĂłban, Paucsinesd Ă©s ZajkĂĄny falvak között, a VĂĄmoszajkĂĄny nevĂ» hegy tetejĂ©n (a romĂĄnok 1992-ben ledöntik).
• 1899 – Megjelenik a piacon a sĂ»rĂ­tett tej.
• 1914 – Paul von Hindenburg a szeptember 15-ig tartĂł hadmĂ»veletben Ă©rzĂ©keny csapĂĄst mĂ©r a Mazuri-tavaknĂĄl az orosz 1. hadseregre.
• 1915 – BulgĂĄria szövetsĂ©gesi szerzĂ”dĂ©st Ă­r alĂĄ a központi hatalmakkal.
• 1934 – BartĂłk befejezi az V. vonĂłsnĂ©gyest.
• 1939 – DĂ©l-Afrika hadat ĂŒzen NĂ©metorszĂĄgnak.
• 1940 – II. KĂĄroly romĂĄn kirĂĄly lemond (utĂłdja I. MihĂĄly).
• 1941 – A nĂ©metek ĂĄltal megszĂĄllt terĂŒleteken elrendelik, hogy a zsidĂłknak sĂĄrga csillagot kell viselniĂŒk "zsidĂł" felirattal. A rendelet csak a 6 Ă©vnĂ©l idĂ”sebbekre vonatkozik.
• 1948 – HollandiĂĄban megkoronĂĄzzĂĄk Julianna kirĂĄlynĂ”t.
• 1948 – Az ÁVO (a Magyar ÁllamrendĂ”rsĂ©g ÁllamvĂ©delmi OsztĂĄlya) ĂĄtalakul BM ÁVH-vĂĄ (a BelĂŒgy¬minisztĂ©rium ÁllamvĂ©delmi HatĂłsĂĄgĂĄvĂĄ).
• 1955 – KĂĄdĂĄr JĂĄnos lesz az MSZMP Pest megyei titkĂĄra.
• 1957 – Elvis Presley hĂĄrom karĂĄcsonyi dalt vesz fel (White Xmas, Silent Night, Here Comes Santa Claus cĂ­mmel)
• 1959 – A Mattel JĂĄtĂ©kgyĂĄrtĂł cĂ©g kiadja az elsĂ” Barbie-babĂĄt.
• 1968 – A dĂ©lnyugat-afrikai SzvĂĄziföld fĂŒggetlennĂ© vĂĄlik.
• 1975 – Martina Navratilova politikai menedĂ©kjogĂ©rt folyamodik egy New York-i tenisztorna sorĂĄn.
• 1984 – MegnyĂ­lik a BudavĂĄri Labirintus, a magyar törtĂ©nelmi Ă©letkĂ©pek panoptikuma.
• 1991 – A Szovjet ÁllamtanĂĄcs elismeri a balti ĂĄllamok fĂŒggetlensĂ©gĂ©t.
• 1991 – LeningrĂĄd visszakapja eredeti nevĂ©t: SzentpĂ©tervĂĄr (Sankt-Petersburg). KorĂĄbban volt PetrogrĂĄd is.
• 1996 – II. JĂĄnos PĂĄl pĂĄpa megkezdi kĂ©tnapos magyarorszĂĄgi lĂĄtogatĂĄsĂĄt. PannonhalmĂĄt Ă©s GyĂ”rt keresi fel.
• 1997 – Diana (Diana Frances Spencer, Lady Di) walesi hercegnĂ” temetĂ©se.

SzĂŒletĂ©sek


• 1757 – Marquis de Lafayette, francia forradalmĂĄr, tĂĄbornok, politikus († 1834)
• 1766 – John Dalton, brit kĂ©mikus, fizikus, a szĂ­nvaksĂĄg leĂ­rĂłja, atomelmĂ©let kidolgozĂłja († 1844)
• 1781 – Anton Diabelli, osztrĂĄk zeneszerzĂ” († 1858)
• 1869 – Felix Salten (er. Siegmund Salzmann), magyar szĂĄrmazĂĄsĂș osztrĂĄk Ă­rĂł, a "Bambi" szerzĂ”je († 1945)
• 1876 – John James Richard MacLeod, Nobel-dĂ­jas skĂłt fiziolĂłgus, az inzulin felfedezĂ”je († 1935)
• 1892 – Sir Edward Victor Appleton, Nobel-dĂ­jas angol fizikus († 1965)
• 1900 – Vlko Cservenkov, bolgĂĄr kommunista politikus, Dimitrov sĂłgora, pĂĄrtfĂ”titkĂĄr, miniszterelnök, SztĂĄlin követĂ”je († 1980)
• 1901 – Bilicsi Tivadar, szĂ­nĂ©sz, kivĂĄlĂł mĂ»vĂ©sz († 1981)
• 1903 – Kadosa PĂĄl, kĂ©tszeres Kossuth-dĂ­jas zeneszerzĂ”, zongoramĂ»vĂ©sz, zenepedagĂłgus († 1983)
• 1904 – Keresztury DezsĂ”, magyar Ă­rĂł, költĂ” († 1996)
• 1908 – PĂĄrtay Tivadar, magyar ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, kisgazda politikus
• 1912 – Nicolas Schöffer (Schöffer MiklĂłs), festĂ”mĂ»vĂ©sz, szobrĂĄszmĂ»vĂ©sz, konstruktĂ”r († 1992)
• 1915 – Franz Josef Strauss, nĂ©met politikus, bajor tartomĂĄnyi miniszterelnök († 1988)
• 1921 – TamĂĄssy ZdenkĂł, Erkel-dĂ­jas magyar zeneszerzĂ”
• 1925 – Jimmy Reed, amerikai blues Ă©nekes
• 1932 – PalĂĄncz Ferenc, JĂĄszai Mari-dĂ­jas szĂ­nmĂ»vĂ©sz
• 1943 – BenczĂșr LĂĄszlĂł, magyar Ă©pĂ­tĂ©sz
• 1943 – Roger Waters, brit rockzenĂ©sz, a Pink Floyd egyĂŒttes alapĂ­tĂł tagja
• 1955 – Polt PĂ©ter, jogĂĄsz, LegfĂ”bb ÜgyĂ©sz
• 1971 – Dolores O`Riordan, Ă­r zenĂ©sz, a The Cranberries egyĂŒttes frontembere
• 1984 – Thomas Dekker holland kerĂ©kpĂĄros

HalĂĄlozĂĄsok


• 394 – ArbogasztĂ©sz frank szĂĄrmazĂĄsĂș hadvezĂ©r, II. Valentinianus csĂĄszĂĄr idejĂ©n a magister militium tisztsĂ©get viselte, 392-394-ig a NyugatrĂłmai Birodalom tĂ©nyleges uralkodĂłja
• 972 – XIII. JĂĄnos pĂĄpa
• 1536 – William Tyndale angol protestĂĄns bibliafordĂ­tĂł(* c. 1494)
• 1566 – I. SzulejmĂĄn, az OszmĂĄn Birodalom tizedik szultĂĄnja (* 1494)
• 1868 – Szendrey JĂșlia költĂ”, PetĂ”fi SĂĄndor felesĂ©ge (* 1828)
• 1886 – PetrĂĄs Ince JĂĄnos minorita szerzetes, misszinĂĄrius (* 1813)
• 1904 – Czetz JĂĄnos honvĂ©d tĂĄbornok (* 1822)
• 1909 – Bartal Antal klasszika-filolĂłgus, az MTA tagja
• 1922 – Mihalik KĂĄlmĂĄn zeneszerzĂ”, a SzĂ©kely (ErdĂ©lyi) Himnusz komponistĂĄja (* 1896)
• 1942 – SzilĂĄgyi LĂĄszlĂł költĂ”, Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, operett-szövegkönyvĂ­rĂł (* 1898)
• 1948 – Kogutowicz KĂĄroly geogrĂĄfus, tĂ©rkĂ©pĂ©sz, egyetemi tanĂĄr, Kogutowitz ManĂł fia (* 1886)
• 1960 – Piller György kĂ©tszeres olimpiai bajnok vĂ­vĂł (* 1899)
• 1977 – Hajnal Anna JĂłzsef Attila-dĂ­jas költĂ”, Ă­rĂł (* 1907)
• 1997 – Zsurzs Éva Kossuth-dĂ­jas filmrendezĂ” (* 1925)
• 1998 – Kuroszava Akira japĂĄn filmrendezĂ” (* 1910)
• 1999 – MendelĂ©nyi TamĂĄs olimpiai bajnok kardvĂ­vĂł (* 1936)
• 2003 – Harry Goz amerikai szĂ­nĂ©sz (* 1932)
• 2004 – Szerencsi Éva szĂ­nĂ©sznĂ” (* 1952)
• 2007 – Luciano Pavarotti olasz tenor (* 1935)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• SzvĂĄziföldi KirĂĄlysĂĄg: A FĂŒggetlensĂ©g napja



  magam, 8:45 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:




A nÔk ruhatåra fizetésemeléskor megy ki leggyorsabban a divatból.



.
  magam, 8:40 Itt megírhatod a véleményed magam
Szakadék

Két perc tåtongó szakadéka közt
zuhanva is fölnyĂșjtom mĂ©g kezem.
Vagyok. Jelentkezem.
(Zelk Z)


  magam, 8:21 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt,szép hétvégét kívånok mindenkinek.


  magam, 8:20 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. szeptember 5., péntek Nekem tetszik!
0  
jó éjt, szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 20:48 Itt megírhatod a véleményed magam
Este, este...
Árnyak ingnak,
Ă©s bezĂĄrjuk ajtainkat,
figyelĂŒnk a kĂłsza neszre,
egy vonatfĂŒtty messze-messze.
És a csend jĂ”.
Alszik a homĂĄlyos Ă©jbe
kĂŒnn a csengĂ”.
A dĂ­vĂĄn elbĂșjik fĂ©lve.
Szundít a karosszék.
Álmos a poros kép.
Alszanak a csengetyûk.
Alszanak mĂĄr mindenĂŒtt.
A jåtékok, a karikahajtók,
a szegĂ©ny tĂŒkör is hallgatag lĂłg.
Ó, nĂ©ma csengetyĂ»k.
Az ĂłrĂĄnk is fĂ©lve ĂŒt.
Alszik a cicånk s a vén szelindek,
föl ne keltsĂŒk - csitt - e sok-sok alvĂłt.
Alszanak a régi réz-kilincsek
s alszanak a fĂĄradt, barna ajtĂłk.
(KosztolĂĄnyi D)


  magam, 20:40 Itt megírhatod a véleményed magam
mert kĂŒlönleges,mert meglepĂ”,mert jĂł,mert csak...


  magam, 19:29 Itt megírhatod a véleményed magam
Az ember jĂłbĂłl Ă©s rosszbĂłl van
összegyĂșrva.
FehérbÔl meg feketébÔl.
Ezért van az, ha rajtakapsz
valami rossz dolgon, mindig
szĂŒrke leszek.
Akkor csak ĂĄllunk
egymĂĄssal szemben, mozdulatlanul.

TehĂĄt tĂĄvolodunk, de közeledĂŒnk is.
(SzI)


  magam, 19:18 Itt megírhatod a véleményed magam
A boldogsĂĄg egy ĂĄllapot, amikor minden elĂ©rhetetlennek hitt dologot elĂ©rhetĂ”nek lĂĄtunk Ă©s talĂĄn minden olyan cĂ©lt elĂ©rtĂŒnk amit kitĂ»ztĂŒnk magunk elĂ©. Ha elĂ©rtĂŒk, Ășjabb cĂ©lok utĂĄn megyĂŒnk Ă©s kĂŒzdĂŒnk Ă©rtĂŒk talĂĄn a vĂ©gtelensĂ©gig. CĂ©lok mindig lesznek az ember Ă©letĂ©ben, hiszen szeretĂŒnk kĂŒzdeni valamiĂ©rt, ami fontos nekĂŒnk.
ÉrezzĂŒk a hiĂĄnyĂĄt ha nincs, de ha mĂ©gis elĂ©r minket akkor megijedĂŒnk. AztĂĄn megszokjuk az Ă©rzĂ©st Ă©s amikor Ășjra elmĂșlik fĂĄjva tekintĂŒnk vissza azokra a pillanatokra amikor Ă©rezhettĂŒk. A boldogsĂĄg elĂ©rhetĂ”vĂ© vĂĄlik, ha elfogadjuk önnmagunkat Ă©s környezetĂŒnket. Megtanuljuk Ă©rtĂ©kelni az Ă©let aprĂł örömeit, mĂ©g akkor is ha ezek nehezen Ă©szrevehetĂ”k.


  magam, 18:46 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

MiĂłta esznek asztalnĂĄl az emberek?
ElsĂ” pillanatra azt hinnĂ© az ember, hogy asztal nĂ©lkĂŒl szinte nem is lehet enni. Pedig dehogynem! A szabad Ă©g alatt, bogrĂĄcsban valĂł fĂ”zĂ©s a gyĂ»jtögetĂ” Ă©letmĂłd maradvĂĄnya. Ugyanez az Ă©letmĂłd hagyomĂĄnyozta rĂĄnk a bogrĂĄcsban ott Ă©telnek tĂĄlalĂĄsmĂłdjĂĄt is. A kint jĂĄrĂł emberek a pĂĄrolgĂł vasfazekat egyszerĂ»en a puszta földre helyezik, körĂŒlĂŒlik, s kagylĂłhĂ©jbĂłl meg vesszĂ”bĂ”l szerkesztett kanalakkal meregetnek belĂ”le.

TehĂĄt az Ă©tel kezdetben mĂ©g nem szakadt el a földtĂ”l. A bogrĂĄcs, a serpenyĂ”s fĂ”zĂ©s a pĂĄsztorĂ©let hagyomĂĄnyakĂ©nt sokĂĄig tovĂĄbb Ă©lt mĂ©g a paraszthĂĄzakban. KorĂĄbban ezekben sem volt asztal. A bogrĂĄcsot a földre ĂĄllĂ­tottĂĄk, Ă©s zsĂĄmolyokkal raktĂĄk körĂŒl. Azon ĂŒlve, fakanĂĄllal szedegettek belĂ”le.

Közös bogrĂĄcsbĂłl, többen? TermĂ©szetesen. Vagy a bogrĂĄcsbĂłl, vagy a subĂĄrĂłl. SzokĂĄsban volt pĂĄsztoraink között az is, hogy a bogrĂĄcsbĂłl a pörkölt hĂșst vagy a köleskĂĄsĂĄt a subĂĄra fordĂ­tottĂĄk ki. A suba volt tehĂĄt az asztal.

A fejlĂ”dĂ©s következĂ” foka az evĂ”szĂ©k volt. Ez tulajdonkĂ©ppen egy alacsony Ă©s lyukas ĂŒlĂ”kĂ©jĂ» szĂ©k. Ebbe ĂĄllĂ­tottĂĄk bele a bogrĂĄcsot. Így vĂĄlt el a bogrĂĄcs vagy az evĂ” fatĂĄl a földtĂ”l. Igen ĂĄm, de az evĂ”szĂ©k mĂ©g nem asztal!

Hamarosan elĂ©rkezett a fejlĂ”dĂ©s idĂĄig is. Az alacsony evĂ”szĂ©k, vagy mint az asztal szĂł meghonosodĂĄsa utĂĄn nevezni kezdtĂ©k: asztalszĂ©k, nemcsak a pĂĄsztorok közt, hanem a parasztkonyhĂĄban is közönsĂ©ges volt. Innen mindinkĂĄbb kiszorĂ­totta az Ășri rendbĂ”l ĂĄtkerĂŒlt magasabb asztal, mely idĂ”vel mĂĄr a szobĂĄban kap helyet, de tarka, hĂ­mzett, szĂ”tt abrosszal letakarva sokĂĄig inkĂĄbb csak dĂ­szbĂștor maradt, akĂĄrcsak a magasra vetett ĂĄgy vagy a festett-faragott szĂ©k.

  magam, 11:39 Itt megírhatod a véleményed magam
ruhaszårító és/vagy légfrissítÔ alkalmatossåg...


  magam, 9:06 Itt megírhatod a véleményed magam
KalendĂĄrium

Szeptember 5.

az év 217. (szökÔévekben 218.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 148 nap van håtra.


Napkelte: 06:06 Napnyugta: 19:18

Holdkelte: 18:28 Holdnyugta: 02:23

• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re pĂ©ntek estig: TĂșlnyomĂłan napos idĂ” vĂĄrhatĂł. Az idĂ”nkĂ©nt kissĂ© megnövekvĂ” felhĂ”zetbĂ”l csapadĂ©k nem valĂłszĂ­nĂ». A dĂ©li, dĂ©lnyugati szĂ©l Ă©lĂ©nk, elsĂ”sorban a DunĂĄntĂșlon többfelĂ© erĂ”s, nĂ©hol viharos lesz. A hĂ”mĂ©rsĂ©klet dĂ©lutĂĄn 29 Ă©s 34, kĂ©sĂ” este 22, 27 fok között vĂĄrhatĂł.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

Ma a DunĂĄntĂșl nyugati Ă©s Ă©szaki rĂ©szĂ©n helyenkĂ©nt 60 km/h körĂŒli szĂ©llökĂ©sek is kĂ­sĂ©rhetik a dĂ©lnyugati szelet. A napi közĂ©phĂ”mĂ©rsĂ©klet pĂ©nteken többfelĂ© 25 fok fölött valĂłszĂ­nĂ»...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Front nincs, de a magasban zajló melegedés miatt a melegfrontra érzékenyeknél fejfåjås, rossz közérzet jelentkezhet. Az allergiåsok panaszai fokozódhatnak.


• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s :

5.4 - erÔs



Ma LÔrinc, Viktor, Albert, Alpår, Herkules, Jusztin, Larina, Viktorina, Tårkåny napja van.

Boldog névnapot!

LÔrinc :
Latin eredetĂ» nĂ©v, a Laurentius nĂ©vbĂ”l szĂĄrmazik. JelentĂ©se Laurentum vĂĄrosĂĄbĂłl valĂł. MĂĄsik magyarĂĄzat szerint, laurus (babĂ©r) szĂłbĂłl szĂĄrmazik, Ă­gy jelentĂ©se babĂ©rkoszorĂșval diszĂ­tett.

Viktor :
Latin eredetû név, jelentése gyÔzÔ, gyÔztes.

Albert :
GermĂĄn eredetĂ» nĂ©v, az Adalbert fĂ©rfinĂ©v rövidĂŒlĂ©se. A magyar BĂ©la nĂ©vvel mestersĂ©gesen azonosĂ­tottĂĄk. JelentĂ©se nemes, fĂ©nyes, hĂ­res.

AlpĂĄr :
Török, magyar eredetû név, jelentése hÔs férfi.

Herkules :
Görög eredetû mitológiai név. Héraklész félistennek, a latin Hercules nevébÔl szårmazik.

Jusztin :
A latin eredetĂ» Justinus nĂ©v rövidĂŒlĂ©se, ez a Justus, magyarul Jusztusz tovĂĄbbkĂ©pzett alakja.

Larina :
Szlåv eredetû név, feltehetÔleg a Hilåria szårmazéka. Jelentése ismeretlen.

Viktorina :
Latin eredetû név, a Viktor férfinév tovåbbképzése. Mås magyaråzat szerint Victorinus férfinévnek a nÔi pårja. Jelentése gyÔzÔ, gyÔztes.

TĂĄrkĂĄny :
Kabar eredetû név, egy törzs neve volt. Jelentése kovåcs.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 1532 – I. SzulejmĂĄn megszĂĄllja KĂ”szeget.
• 1716 – Savoyai JenĂ” Ă©s PĂĄlffy JĂĄnos hadai megverik Ali pasa 150 ezres seregĂ©t PĂ©tervĂĄrad alatt.
• 1914 – Az OsztrĂĄk–Magyar Monarchia hadat ĂŒzen OroszorszĂĄgnak.
• 1916 – I. vilĂĄghĂĄborĂș: A hatodik isonzĂłi csata kezdete. Az olasz hadsereg sikeres tĂĄmadĂĄsa ĂĄttöri a frontot, az osztrĂĄk–magyar haderĂ” visszavonul, feladjĂĄk Görz (Gorizia) vĂĄrost is.
• 1950 – Stuttgartban kihirdetik a "HazĂĄjukbĂłl elĂ»zött nĂ©metek ChartĂĄjĂĄt" (Charta der deutschen Heimatvertriebenen), amelyben a deportĂĄltak egyoldalĂșan lemondanak a bosszĂșrĂłl Ă©s elĂ©gtĂ©telrĂ”l, de követelik, hogy szĂŒlĂ”földjĂŒkön lakhassanak. [1]
• 1960 – Burkina Faso, a korĂĄbbi FelsĂ”-Volta fĂŒggetlennĂ© vĂĄlik FranciaorszĂĄgtĂłl.
• 1994 – Az UNPROFOR kĂ©rĂ©sĂ©re NATO repĂŒlĂ”gĂ©pek tĂĄmadĂĄst intĂ©znek a szarajevĂłi tilalmi zĂłnĂĄban egy cĂ©lpont ellen, azt követĂ”en, hogy a boszniai szerbek fegyvereket zsĂĄkmĂĄnyoltak SzarajevĂł közelĂ©ben az ENSZ ĂĄltal összegyĂ»jtött fegyverekbĂ”l.
• 2007 – Álarcos fegyveresek elrabolnak nĂ©gy Ă©rtĂ©kes kĂ©pet – kĂ©t Bruegel, egy Alfred Sisley Ă©s egy Claude Monet kĂ©pet – a nizzai szĂ©pmĂ»vĂ©szeti mĂșzeumbĂłl.

SzĂŒletĂ©sek


• 1802 – Niels Henrik Abel norvĂ©g matematikus († 1829)
• 1844 – Ilja Jefimovics Rjepin (Илья Ефимович Репин), orosz festĂ”mĂ»vĂ©sz († 1930)
• 1850 – Guy de Maupassant francia Ă­rĂł, drĂĄmaĂ­rĂł († 1893)
• 1912 – Pierre abbĂ© francia katolikus pap, a szegĂ©nyeket Ă©s menekĂŒlteket tĂĄmogatĂł EmmaĂŒs mozgalom alapĂ­tĂłja
• 1929 – Boros OttĂł kĂ©tszeres olimpiai bajnok vĂ­zilabdĂĄzĂł († 1988)
• 1930 – Neil Armstrong amerikai Ă»rhajĂłs
• 1945 – Giczy Csaba olimpiai ezĂŒstĂ©rmes, hĂĄromszoros vilĂĄgbajnok kajakozĂł
• 1952 – FaragĂł TamĂĄs magyar olimpiai bajnok vĂ­zilabdĂĄzĂł edzĂ”
• 1956 – Anja Kruse nĂ©met (NSZK) szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1978 – TornĂłczky Anita, szerkesztĂ”-riporter
• 1978 – Rita Faltoyano magyar szĂĄrmazĂĄsĂș pornĂłsztĂĄr
• 1985 – NikÂča Dobud, horvĂĄt vĂ­zilabdĂĄzĂł

HalĂĄlozĂĄsok


• 1688 – Bornemissza Anna erdĂ©lyi fejedelemasszony (* 1630 körĂŒl)
• 1729 – Thomas Newcomen kovĂĄcs, vĂ­zvezetĂ©kszerelĂ”, bĂĄdogos, valamint baptista laikus prĂ©dikĂĄtor (* 1664)
• 1792 – Augustini evangĂ©likus lelkĂ©sz (* 1729)
• 1815 – Abats JĂĄnos erdĂ©lyi reformĂĄtus pĂŒspök
• 1872 – Charles Eugene Delaunay francia matematikus, geomĂ©ter, a hĂĄromtest-problĂ©ma kutatĂłja, jelentĂ”s eredmĂ©nyeket Ă©rt el a funkcionĂĄlanalĂ­zis Ă©s a diszkrĂ©t geometria terĂŒletĂ©n (* 1804)
• 1884 – GĂĄspĂĄr AndrĂĄs honvĂ©d tĂĄbornok (* 1816)
• 1895 – Friedrich Engels, nĂ©met filozĂłfus (* 1820)
• 1962 – Marilyn Monroe, amerikai szĂ­nĂ©sznĂ” (* 1926)
• 1967 – BrĂłdy György kĂ©tszeres olimpiai bajnok vĂ­zilabdĂĄzĂł (* 1908)
• 1984 – Richard Burton, Wales-i szĂŒletĂ©sĂ» brit szĂ­nĂ©sz (* 1925)
• 1993 – Vertel JĂłzsef grafikusmĂ»vĂ©sz, bĂ©lyegtervezĂ” (* 1922)
• 1998 – Todor Zsivkov bolgĂĄr kommunista politikus, pĂĄrt- Ă©s ĂĄllamfĂ” (* 1911)



  magam, 8:20 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.