CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. április 19.   péntek   Emma, Gerold, Kocsárd, Kunó, Malvin, Timon   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. augusztus 26., kedd Nekem tetszik!
0  
egy csepp története...|


  magam, 18:22 Itt megírhatod a véleményed magam
våltoznak az idÔk...|


  magam, 13:01 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

KĂ­nai Nagyfal



A KĂ­nai Nagyfal, a Föld leghatalmasabb Ă©pĂ­tmĂ©nye. Az egyetlen, amit a vilĂĄgĂ»rbĂ”l is lehet lĂĄtni. MegĂ©pĂ­ttetĂ©se kĂŒlönös törtĂ©net…

KĂ­na 7, egymĂĄssal harcolĂł fejedelemsĂ©gbĂ”l ĂĄllt. Az egyik kiemelkedett közĂŒlĂŒk. 25 Ă©v alatt, kegyetlensĂ©gĂ©nek, Ă©s diplomĂĄciai Ă©rzĂ©kĂ©nek köszönhetĂ”en legyĂ”zte a mĂĄsik hatot, Ă©s egysĂ©ges birodalmat kovĂĄcsolt KĂ­nĂĄbĂłl, amit nĂ©gy tenger hatĂĄrolt, egysĂ©ges jogrendszert alakĂ­tott ki.

ElsĂ” lĂ©pĂ©skĂ©nt "LegfĂ”bb CsĂĄszĂĄrrĂĄ" kiĂĄltotta ki magĂĄt. Pontosabban ElsĂ” CsĂĄszĂĄrrĂĄ. Nem sokkal ezutĂĄn összeeskĂŒvĂ”k törtek az Ă©letĂ©re.

Az ElsĂ” CsĂĄszĂĄr tisztĂĄban volt azzal, hogy csak akkor tarthatja fent uralmĂĄt, ha gyökeresen szakĂ­t az eddigi hagyomĂĄnyokkal, Ă©s elveszi alattvalĂłi kedvĂ©t a lĂĄzadĂĄsoktĂłl, összeeskĂŒvĂ©sektĂ”l.

Az Ă©szaki földmĂ»velĂ”k mindig is nomĂĄdok voltak. Ezeket letelepedĂ©sre kĂ©nyszerĂ­ttette, Ă©s megadĂłztatta. Az összes nagyobb folyĂłt Ă©s patakot csatornĂĄkkal köttette össze, ezzel megalkotta a vilĂĄg legnagyobb, belföldi, vĂ­zi közlekedĂ©si rendszerĂ©t. Utakat Ă©pĂ­ttetett, hogy hadserege, Ă©s annak fegyverzete, a Birodalom minden rĂ©szĂ©be gyorsan eljuthasson. EgysĂ©gessĂ© tette a kocsik mĂ©reteit, Ă©s azokat is megadĂłztatta. Az utak felĂŒgyeletĂ©vel, a CsĂĄszĂĄr a Birodalom teljes termĂ©ny, hadsereg Ă©s ĂĄru mozgĂĄsĂĄt nyomon követhette. Minden Ășt a CsĂĄszĂĄri FĂ”vĂĄrosbĂłl indult ki.

Nagyra törĂ” terveihez adĂłkra volt szĂŒksĂ©ge. Több mint 700.000 embert kĂ©nyszerĂ­ttet arra, hogy lenyĂ»gözĂ” sĂ­remlĂ©kĂ©t megĂ©pĂ­tsĂ©k. Hitt abban, hogy a sĂ­rjĂĄban, harci alakzatban elhelyezett több ezer agyagkatona fogja, halĂĄla utĂĄn megvĂ©deni. A korĂĄbbi fejedelmek inkĂĄbb a palotĂĄik biztonsĂĄgĂĄba hĂșzĂłdtak. De ez a CsĂĄszĂĄr bĂŒszke volt alkotĂĄsaira, Ă©s mindent a sajĂĄt szemĂ©vel akart megnĂ©zni. EzĂ©rt 5 birodalmi körutat is megtett. Az utolsĂł közel egy Ă©vig tartott. Mindez, a hatalmas (több ezer fĂ”s) kĂ­sĂ©ret, Ă©s a szintĂ©n Õt kĂ­sĂ©rĂ” hadsereg ellĂĄtĂĄsa miatt, hatalmas költsĂ©get jelentett. EzĂ©rt felemelte az adĂłkat. EzĂ©rt nĂ”tt az elĂ©gedetlensĂ©g.

A belsÔ gondokat tetézték, a hatår menti nomåd törzsek, akik rendszeres rablótåmadåsokat szerveztek. A Csåszår attól tartott, hogy a sok tåmadås miatt elûzik a földmûveseiket, és ekkor nem tudnå Ôket megadóztatni.

Gyorsan cselekedett, hogy a birodalma ne hulljon szĂ©t. Tömeges ĂĄttelepĂ­tĂ©si programot hajtott vĂ©gre. ErĂ”szakkal kĂ©nyszerĂ­ttet több mint 120.000 csalĂĄdot, hogy ÉszakrĂłl, a ritkĂĄbban lakott DĂ©li rĂ©szekre költözzenek.

EttĂ”l azonban az Udvari TudĂłsok elborzadtak. Õk Konfucius nĂ©zeteit vallottĂĄk, hogy az ember ösztönösen jĂłt cselekszik, ezĂ©rt minden uralkodĂł a bölcsessĂ©g, Ă©s a jĂłsĂĄg mintakĂ©pe kell, hogy legyen. Az erĂ”szakos ĂĄttelepĂ­tĂ©ssel ez pedig nem ĂĄllt összhangban.

VelĂŒk szemben a CsĂĄszĂĄr, Ă©s legfĂ”bb tanĂĄcsadĂłja azt a nĂ©zetet vallotta, hogy az ember alapvetĂ”en gonosz, Ă©s a rend fenntartĂĄsĂĄhoz erĂ”s hatalomra van szĂŒksĂ©g. NyilvĂĄnvalĂł volt, hogy a kĂ©tfĂ©le nĂ©zet, sokĂĄig nem fĂ©rhet meg egymĂĄs mellett. A tudĂłsok összeeskĂŒvĂ©st szĂ”ttek a CsĂĄszĂĄr ellen, amikor nyilvĂĄnosan is kĂ©rdĂ”re vontĂĄk a CsĂĄszĂĄrt, az feldĂŒhödött, Ă©s azonnal cselekedett.

HĂĄborĂșt indĂ­tott a "mĂșlt" ellen, Ă©s az összes Ă­rĂĄst elĂ©gettette, mert ha megsemmisĂ­ti a hivatalos törtĂ©nelmet, akkor kedve szerint Ă­rhatja azt Ășjra. Következetesen mindent elpusztĂ­ttatott, ami a rĂ©gi Konfuciusi hagyomĂĄnyokhoz kötĂ”dött. Elfogatta a tudĂłsokat, Ă©s elevenen temettette el mind a 460-at, hogy ezzel is megfĂ©lemlĂ­tse a többi alattvalĂłjĂĄt. Ez a nyilvĂĄnos rĂ©mtett az ellenĂĄllĂĄs elfojtĂĄsĂĄra szolgĂĄlt.

A CsĂĄszĂĄr tisztĂĄban volt azzal, hogy az Ă©rtelmisĂ©g kiirtĂĄsĂĄval csak idĂ”t nyert, az ÉszakrĂłl fenyegetĂ”, ellensĂ©gei tĂĄmadĂĄsĂĄt mĂ©g nem szĂŒntette meg. Ez ihlette a Nagyfal megĂ©pĂ­ttetĂ©sĂ©nek a tervĂ©t.

Krisztus elĂ”tt 214-ben, legmegbĂ­zhatĂłbb hadvezĂ©re, parancsot kapott arra, hogy a mĂĄr meglĂ©vĂ” Északi, hatĂĄr menti erĂ”döket összekösse, Ă©s bĂ”vĂ­tse, hogy azok egyetlen vĂ©dĂ”vonallĂĄ vĂĄljanak.

A fal Ă©pĂ­tĂ©sĂ©nek idejĂ©re, több ezer Ă©letben maradt tudĂłst, kĂ©nyszermunkĂĄra Ă­tĂ©lt. A legtöbbjĂŒk meghalt. A fal, a VilĂĄg leghosszabb temetĂ”je lett. A CsĂĄszĂĄr legidĂ”sebb fia rĂ©szvĂ©ttel beszĂ©lt, a meggyilkolt, Konfucius nĂ©zeteit vallĂł tudĂłsokrĂłl. Mivel befolyĂĄsa nĂ”tt, a fal Ă©pĂ­tĂ©sĂ©hez szĂĄmĂ»zte az apja.

A falon, kb. 300.000 ember dolgozott. A hideg, a kimerĂŒltsĂ©g, a betegsĂ©gek, Ă©s az Ă©hezĂ©s miatt több ezer ember pusztult el. TestĂŒket a falba temettĂ©k, azĂ©rt, hogy szellemĂŒk elijessze az Északi DĂ©monokat. A Nagyfalat, ezĂ©rt a "Könnyek FalĂĄnak" is hĂ­vtĂĄk.

ElĂ”ször 12 mĂ©ter magas tornyokat Ă©pĂ­tetek, amiket 4 hĂłnapi ostromra elegendĂ” Ă©lelmiszerrel töltöttek meg. Ezeket azutĂĄn 6 mĂ©ter magas erĂ”dfalakkal kötöttĂ©k össze. Mivel a tornyok Ă©ppen nyĂ­llövĂ©snyire voltak egymĂĄstĂłl, segĂ­tsĂ©gĂŒkkel gyorsan tudtak ĂŒzenetet kĂŒldeni több szĂĄz kilomĂ©ter tĂĄvolsĂĄgra is. Egy ĂŒzenet 24 Ăłra alatt futott vĂ©gig a fal teljes hosszĂĄn (ez a "csĂșcs" a telefon feltalĂĄlĂĄsĂĄig megdöntetlen maradt).

A fal segĂ­tsĂ©gĂ©vel a hadsereg, Ă©s az ellĂĄtmĂĄny gyorsan eljuthatott a Birodalom egyik vĂ©gĂ©bĂ”l a mĂĄsikba. A CsĂĄszĂĄr, ravasz mĂłdon a hadsereggel Ă”riztette a falat, tĂĄvol tartva a katonĂĄk tĂșlnyomĂł rĂ©szĂ©t a FĂ”vĂĄrostĂłl, nehogy egy esetleges nĂ©pfölkelĂ©s esetĂ©ben ĂĄtĂĄlljanak a lĂĄzadĂłk oldalĂĄra.

MiutĂĄn ellenfeleit legyĂ”zte, a CsĂĄszĂĄr a hallhatatlansĂĄg megszĂĄllottja lett. KitartĂłan kereste az Élet ElixĂ­rt. Rendszeresen kiprĂłbĂĄlta a varĂĄzslĂłi, Ă©s alkimistĂĄi ĂĄltal bemutatott italokat. Egyes kotyvalĂ©kok halĂĄlos mĂ©rgeket (pl. higanyt, Ă©s foszfort) is tartalmaztak. ValĂłszĂ­nĂ»leg ezek mĂ©rgeztĂ©k meg vĂ©letlenĂŒl…

A CsĂĄszĂĄr legbefolyĂĄsosabb tanĂĄcsadĂłi tudtĂĄk, hogy kivĂ©gzik Ă”ket, ha a szĂĄmĂ»zött fiĂș a trĂłnra kerĂŒl. EzĂ©rt a holtestet gyorsan visszavittĂ©k a fĂ”vĂĄrosba, hogy mielĂ”bb, a jobban befolyĂĄsolhatĂł, mĂĄsodik fiĂș közelĂ©ben legyen apja holteste.

A hosszĂș utazĂĄs alatt, a nyĂĄri melegben, nehĂ©z volt eltitkolni, hogy a CsĂĄszĂĄr hintĂłjĂĄban, annak holtteste fekszik. EzĂ©rt erĂ”sszagĂș, sĂłzott halakat szĂĄllĂ­tĂł kocsikat rendeltek a CsĂĄszĂĄr hintĂłja mögĂ©, hogy ne Ă©rzĂ”djön a bomlĂł tetem bĂ»ze. Így Ă©rkezett vissza a fĂ”vĂĄrosba a halott csĂĄszĂĄr. TanĂĄcsadĂłi, hamis alĂĄĂ­rĂĄssal, a CsĂĄszĂĄr nevĂ©ben levelet kĂŒldtek a szĂĄmĂ»zött elsĂ” fiĂșnak, hogy vĂ©gezzen magĂĄval. A CsĂĄszĂĄri parancsnak nem lehetett ellenszegĂŒlni. A biztonsĂĄg kedvĂ©Ă©rt az összeeskĂŒvĂ”k, a levĂ©llel egy kardot is elkĂŒldtek.

Az elsĂ” fiĂș halĂĄla utĂĄn, a mĂĄsodik kerĂŒlt hatalomra. UralkodĂĄsĂĄt vĂ©res örökösödĂ©si hĂĄborĂșk, parasztfelkelĂ©sek fĂ©mjeleztĂ©k. A mĂĄsodik csĂĄszĂĄr a csatamezĂ”n esett el. HĂ©t Ă©vvel kĂ©sĂ”bb egy mĂĄsik uralkodĂłcsalĂĄd vette ĂĄt a hatalmat, Ă©s megszilĂĄrdĂ­totta a bĂ©kĂ©t KĂ­nĂĄban.


  magam, 12:59 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

Augusztus 26.

az év 238. (szökÔévekben 239.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 127 nap van håtra.



Napkelte: 04:54 Napnyugta: 18:34

Holdkelte: 00:00 Holdnyugta: 16:07

• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re kedd estig: Sok napsĂŒtĂ©s vĂĄrhatĂł, csak idĂ”nkĂ©nt növekszik meg a felhĂ”zet. CsapadĂ©k nem valĂłszĂ­nĂ». HelyenkĂ©nt megĂ©lĂ©nkĂŒl kissĂ© az Ă©szaknyugati szĂ©l. A hĂ”mĂ©rsĂ©klet dĂ©lutĂĄn 24 Ă©s 28, kĂ©sĂ” este 15 Ă©s 20 fok között alakul.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

A reggeli ĂłrĂĄkban egy-egy helyen elĂ”fordulhat sĂ»rĂ» köd. A fĂ”vĂĄrosban a nitrogĂ©n-oxidok Ă©s a por koncentrĂĄciĂłja a reggeli Ă©s az esti ĂłrĂĄkban ĂĄtmenetileg az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄrĂ©rtĂ©k körĂŒl vĂĄrhatĂł...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

IdĂ”jĂĄrĂĄsi front nincs tĂ©rsĂ©gĂŒnkben, a melegfrontra kĂŒlönösen Ă©rzĂ©kenyeknĂ©l azonban fejfĂĄjĂĄs, nyugtalansĂĄg, rossz közĂ©rzet jelentkezhet.


• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s :

5.7 - erÔs



Ma IzsĂł, NatĂĄlia, Margit, Cseke napja van.

Boldog névnapot!

IzsĂł :
HĂ©ber eredetĂ» bibliai nĂ©v. A nĂ©v eredetĂ©re vonatkozĂłan hĂĄrom elkĂ©pzelĂ©s lĂ©tezik, egyik szerint, Ézsau alakvĂĄltozata, mĂĄs feltevĂ©s szerint, JĂłzsef rĂ©gi IzsĂłf vĂĄltozatĂĄnak rövidĂŒlĂ©se, Ășjabb kutatĂĄsok szerint, az IzsĂĄk becĂ©zĂ”je, az Ézsau rĂ©gi magyar formĂĄja. JelentĂ©se nyers, szĂ”rös.

NatĂĄlia :
Latin eredetĂ» nĂ©v, jelentĂ©se JĂ©zus szĂŒletĂ©snapja. RĂ©gen ezt a nevet a karĂĄcsonykor szĂŒletett leĂĄnygyermekek kaptĂĄk.

Margit :
A görög eredetû latin Margareta név megmagyarosodott alakja, Jelentése gyöngy. A németben és a svédben is ebben a formåjåban hasznåljåk. Legismertebb viselÔje Árpåd-håzi Szent Margit, IV. Béla kiråly leånya.

Cseke :
Török, magyar eredetĂ» nĂ©v, a Csek nĂ©v szĂĄrmazĂ©ka. JelentĂ©se hĂșzĂł, vivĂ”.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 1071 – A BizĂĄnci Birodalom veresĂ©ge a manzikerti (malazgirti) csatĂĄban, ami AnatĂłlia elvesztĂ©sĂ©nek nyitĂĄnyĂĄt jelenti.
• 1204 – III. LĂĄszlĂłt magyar kirĂĄllyĂĄ koronĂĄzzĂĄk.
• 1278 – A dĂŒrnkruti csata. I. Rudolf nĂ©met kirĂĄly Ă©s IV. (Kun) LĂĄszlĂł magyar kirĂĄly seregei legyĂ”zik II. OttokĂĄr cseh kirĂĄly Ă©s osztrĂĄk herceg seregĂ©t. A csatĂĄban maga OttokĂĄr is elesik, ezzel a Habsburgok vĂ©gleg megszerzik az OsztrĂĄk HercegsĂ©get.
• 1789 – Az emberi Ă©s polgĂĄri jogok nyilatkozatĂĄnak megjelenĂ©se.
• 1943 – Apor Vilmos vĂ©dnöksĂ©ge alatt, a gyĂ”ri pĂŒspöki palotĂĄban megalakul a Katolikus SzociĂĄlis NĂ©pmozgalom (KSzN), a KDNP elĂ”dszervezete.
• 1944 – Charles de Gaulle tĂĄbornok bevonul a felszabadĂ­tott PĂĄrizsba.
• 1944 – A KĂĄrpĂĄtokban a SzĂ©kelyföld felĂ© nyomulĂł szovjet hadsereg az Úz völgyĂ©ben elĂ©ri Ă©s ĂĄtlĂ©pi MagyarorszĂĄg 1941-es hatĂĄrĂĄt.
• 1957 – A SzovjetuniĂł kĂ©pessĂ© vĂĄlik interkontinentĂĄlis ballisztikus rakĂ©ta indĂ­tĂĄsĂĄra.
• 1972 – MĂŒnchenben megkezdĂ”dnek a XX. nyĂĄri olimpiai jĂĄtĂ©kok esemĂ©nyei.

SzĂŒletĂ©sek


• 1743 – Antoine Laurent de Lavoisier francia kĂ©mikus († 1794)
• 1880 – Guillaume Apollinaire (er. Wilhelm Albert Vladimir Apollinaris de W±¿-Kostrowitzki), francia költĂ”, Ă­rĂł, mĂ»kritikus († 1918)
• 1885 – Jules Romains (er. Louis Henri Jean Farigoule), francia költĂ”, Ă­rĂł († 1972)
• 1898 – Peggy Guggenheim amerikai mĂ»gyĂ»jtĂ”, a rĂłla elnevezett mĂșzeum alapĂ­tĂłja († 1979)
• 1904 – Christopher Isherwood (Christopher William Bradshaw-Isherwood) angol–amerikai Ă­rĂł, drĂĄmaĂ­rĂł († 1986), Don Bachardy Ă©lettĂĄrsa
• 1913 – Bulla Elma, Kossuth-dĂ­jas szĂ­nĂ©sznĂ”, Érdemes Ă©s KivĂĄlĂł mĂ»vĂ©sz († 1980)
• 1931 – Markovits KĂĄlmĂĄn kĂ©tszeres olimpiai bajnok, hĂĄromszoros EurĂłpa-bajnok vĂ­zilabdĂĄzĂł
• 1947 – Nicolae Dobrin, romĂĄn labdarĂșgĂł († 2007)
• 1951 – Edward Witten amerikai fizikus, matematikus
• 1957 – SzentandrĂĄssy IstvĂĄn festĂ”mĂ»vĂ©sz
• 1971 – ThalĂ­a (er. ThalĂ­a Sodi), mexikĂłi Ă©nekesnĂ”, szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1978 – Kleinheincz Csilla magyar fantasy Ă©s sci-fi Ă­rĂł
• 1980 – Macaulay Culkin, amerikai szĂ­nĂ©sz

HalĂĄlozĂĄsok


• 1723 – Antonie van Leeuwenhoek holland termĂ©szettudĂłs (* 1632)
• 1831 – Tittel PĂĄl csillagĂĄsz, az MTA tagja
• 1921 – Wekerle SĂĄndor politikus, magyar miniszterelnök (* 1848)
• 1974 – Charles Lindbergh amerikai pilĂłta, ĂłceĂĄnrepĂŒlĂ” (* 1902)
• 1978 – Charles Boyer francia szĂ­nĂ©sz (* 1897)
• 1979 – Mika Waltari finn filozĂłfus, Ă­rĂł (* 1908)
• 1998 – Frederick Reines, Nobel-dĂ­jas amerikai fizikus (* 1918)
• 2006 – Rainer Barzel nĂ©met keresztĂ©nydemokrata politikus, miniszter (* 1924)


  magam, 7:44 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:


Ha a kĂ­sĂ©rtetek ĂĄt tudnak menni a falon, akkor miĂ©rt nem esnek keresztĂŒl a padlĂłn?


.
  magam, 7:44 Itt megírhatod a véleményed magam
Legtöbbször nem tudjuk, valójåban mire vårunk.
Vannak, akik olyan ĂĄllhatatosan vĂĄrnak, hogy közben elmĂșlik az ifjĂșsĂĄguk, elsuhannak mellettĂŒk a lehetĂ”sĂ©gek, elszĂĄll az Ă©letĂŒk, Ă©s nem veszik Ă©szre, hogy valami olyasmire vĂĄrtak, ami mindig is ott volt körĂŒlöttĂŒk. (...)
A fenĂ©be is! Mikor kezdĂŒnk mĂĄr el Ășgy Ă©lni, hogy megĂ©rtjĂŒk az Ă©let sĂŒrgetĂ” dĂŒbörgĂ©sĂ©t?
Ez itt most - ez a mi idĂ”nk, ez a mi napunk, ez a mi nemzedĂ©kĂŒnk... nem pedig a mĂșlt valamely aranykora vagy a jövĂ” ködös utĂłpiĂĄja...
Ez itt az idĂ”nk... akĂĄr lelkesedĂŒnk Ă©rte, akĂĄr nem.
Ez itt a mi idÔnk még akkor is, ha gyakran kiåbråndítónak, fårasztónak, unalmasnak talåljuk.
Ez az Ă©let, ami nekĂŒnk adatott... Ă©s mĂșlik, mĂșlik...
Mi a csudĂĄra vĂĄrunk hĂĄt?
(ISz)

Cene GĂĄl IstvĂĄn: Az idĂ” fogsĂĄgĂĄban
  magam, 7:34 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt szép napot mindenkinek.


  magam, 7:32 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. augusztus 25., hétfő Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 21:24 Itt megírhatod a véleményed magam
Csillagos

A nyugodt nyĂĄri este
Szelíd fénnyel ragyog.
Beragyogja gyûrött
Éveinket, s valami
SzĂ©prĂ”l Ă©s ĂșjrĂłl susog.


Mert a nagy Ă©gbolt is
Ad hangot, ha van
SzĂ­ved Ă©s hallĂĄsod.
Elringat a mesés,
Sötétkék valósåg.


Minden a tiéd és
Nemcsak este,
Mikor megborzong
A nagy fåk Ôsi,
Örök kĂ©rgĂ» teste.


ElÔtted minden.
Ha Ă©pp nem lĂĄtod,
Akkor vĂĄrd ki, mĂ­g
Fogad a szĂ­ved.
A boldogsĂĄg
AranyfonĂĄl,
Csak nem
Biztos, hogy
JĂł helyen
Keresed...
(Thao)



  magam, 21:19 Itt megírhatod a véleményed magam
az eredetit elloptĂĄk...|


  magam, 19:32 Itt megírhatod a véleményed magam
mi lehet ez...?, egy biztos,nem csoda csiga...




  magam, 18:26 Itt megírhatod a véleményed magam
hosszĂș utunk lesz...|

  magam, 13:18 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

TelefonĂĄlĂĄsi illemtan
Korunk egyik legnagyszerûbb (mĂĄsok szerint legszörnyûbb) talĂĄlmĂĄnya a telefon. Ahogy a szemĂ©lyes kapcsolattartĂĄsnak van illemtana, Ășgy a telefonĂĄlĂĄsnak is. A legfontosabb dolog azt tisztĂĄzni, hogy mire valĂł a telefon. Ugyan a reklĂĄmok azt sugalljĂĄk, hogy ĂĄllandĂłan a telefonon "lĂłgjunk", valĂłjĂĄban nem erre talĂĄltĂĄk ki, hanem az informĂĄciĂł gyors közlĂ©sĂ©re.
Milyen esetekben telefonĂĄljunk?
Ha valamilyen fontos közlendõnk van. ManapsĂĄg nem illetlensĂ©g valakit telefonon keresztĂŒl felköszönteni, meghĂ­vni, de a rendkĂ­vĂŒli jelentõsĂ©gû ĂŒgyeket ne telefonon intĂ©zzĂŒk. A rĂ©szvĂ©tnyilvĂĄnĂ­tĂĄs, szĂ­vessĂ©g kĂ©rĂ©se lehetõleg szemĂ©lyesen törtĂ©njen.
Hogyan telefonĂĄljunk?
TisztĂĄn, Ă©rthetõen beszĂ©ljĂŒnk, de ne kiabĂĄljunk. Tömören fogalmazzuk meg mondanivalĂłnkat. Fontos (pl.: amiket nem szĂ­vesen tudatnĂĄnk mĂĄsokkal) informĂĄciĂłkat nem szabad telefonon tovĂĄbbĂ­tani.
Ha mi hĂ­vunk:
Minden zavarĂł zajt szĂŒntessĂŒnk meg hĂ­vĂĄs elõtt. CĂ©lszerû papĂ­rt Ă©s tollat kĂ©zbe venni, mert bĂĄrmikor szĂŒksĂ©g lehet rĂĄ. EmlĂ©kezetbõl kockĂĄzatos tĂĄrcsĂĄzni, ezĂ©rt kerĂŒljĂŒk. Ha hĂ­vĂĄsunkra jelentkeznek, akkor mutatkozzunk be, Ă©s mondjuk meg, hogy kivel szeretnĂ©nk beszĂ©lni. A telefonközpontosnak nem kell bemutatkozni, csak a köszönĂ©s utĂĄn a hĂ­vott nevĂ©t vagy a mellĂ©ket mondjuk be. Érdemes megkĂ©rdezni, hogy nem zavarunk-e. Ezzel több kellemetlensĂ©get is elkerĂŒlhetĂŒnk. TĂ©ves szĂĄm esetĂ©n mindig kĂ©rjĂŒnk elnĂ©zĂ©st, Ă©s tegyĂŒk le a kagylĂłt. Ha ĂŒzenetrögzĂ­tõ jelentkezik, akkor adjuk meg a nevĂŒnket, telefonszĂĄmunkat Ă©s azt, hogy milyen ĂŒgyben telefonĂĄltunk. A vonal megszakadĂĄsa esetĂ©n a hĂ­vĂł fĂ©lnek a kötelessĂ©ge az ĂșjrahĂ­vĂĄs.
Ha minket hĂ­vnak:
Ha egy cĂ©get kĂ©pviselĂŒnk, akkor a hĂ­vĂĄs vĂ©telekor a cĂ©g nevĂ©t Ă©s a sajĂĄt nevĂŒnket mondjuk. (Pl.: JĂł napot kĂ­vĂĄnok! XY vĂĄllalat. KovĂĄcs BĂ©la vagyok. Miben segĂ­thetek?) Ha a telefon nem hivatalos, akkor a hĂ­vĂĄs fogadĂĄsakor nem muszĂĄj bemutatkoznunk – persze nem illetlensĂ©g.
Mikor telefonĂĄljunk?
Erre pontos szabĂĄly nincs. ÁltalĂĄban reggel 9 Ă©s este 9 között illik telefonĂĄlni. HĂ©tvĂ©gĂ©n fõleg a kĂ©sõ dĂ©lelõtti idõpontokat vĂĄlasszuk. Arra ĂŒgyeljĂŒnk, hogy a szemĂ©lyes ĂŒgyeinket ne az irodĂĄbĂłl intĂ©zzĂŒk, Ă©s mĂĄst se zavarjunk ott. TermĂ©szetesen a lakĂĄsĂĄn sem illik valakit zaklatni hivatali ĂŒgyekben. Ha hivatalos ĂŒgyben telefonĂĄlunk, akkor azt a munkaidõ kezdete Ă©s vĂ©ge között tegyĂŒk, de nem illik közvetlenĂŒl annak kezdete Ă©s vĂ©ge elõtt hĂ­vni. KĂŒlföldre telefonĂĄlĂĄs esetĂ©n figyeljĂŒnk az esetleges idõeltolĂłdĂĄsra. A mobilokat szinte mindig hĂ­vhatjuk, mert pontosan az ĂĄllandĂł elĂ©rhetõsĂ©g miatt vannak. Ha a tulajdonos nem akar hĂ­vĂĄsokat fogadni, akkor egyszerûen kikapcsolja a telefonjĂĄt.
Honnan telefonĂĄljunk?
Ennek a kĂ©rdĂ©snek a rĂĄdiĂłtelefonok esetĂ©ben van igazĂĄn jelentõsĂ©ge. Ne telefonĂĄljunk buszon, metrĂłn, villamoson. Senki nem kĂ­vĂĄncsi a beszĂ©lgetĂ©sĂŒnkre. SzĂ­nhĂĄzban, moziban, hangversenyen, templomban, kĂłrhĂĄzban stb. kapcsoljuk ki a telefont. Üzleti megbeszĂ©lĂ©seken, tanĂĄcskozĂĄsokon, Ă©rtekezleten se hasznĂĄljuk. Éttermekben sem illõ dolog telefonĂĄlni. Ha az utcĂĄn kell beszĂ©lnĂŒnk, akkor lehetõleg ĂĄlljunk fĂ©lre.
ÜzenetrögzĂ­tõ
Az ĂŒzenetrögzĂ­tõt sokan nem szeretik, pedig nagyon hasznos. A köszöntõ szöveg ne legyen tĂșl hoszszĂș. A nevĂŒnk vagy telefonszĂĄmunk legyen rajta Ă©s az, hogy a hĂ­vĂłnak mennyi ideje van ĂŒzenete elmondĂĄsĂĄra. Ha csak barĂĄtaink ismerik a szĂĄmot, akkor lehet trĂ©fĂĄs szöveget is hasznĂĄlni.
________________________________________
MOBILETIKETT
- Ne hivalkodjon mobiltelefonjĂĄval, ne hordja a kĂ©szĂŒlĂ©ket kihĂ­vĂłan!
- Legyen mindig elĂ©rhetõ – közvetlenĂŒl hang-, valamint Ă­rott ĂŒzenettel –, de legyen tekintettel mĂĄsok nyugalmĂĄra!
- Tårsasågban csak akkor kezdeménnyezzen és fogadjon hívåst, ha megbizonyosodott róla, hogy az måsokat nem zavar!
- A hĂ­vĂł fĂ©l mutatkozzon be, Ă©s kĂ©rdezze meg, alkalmas-e a hely Ă©s az idõpont a beszĂ©lgetĂ©sre!
- Legyen tekintettel mĂĄsok Ă©rzĂ©kenysĂ©gĂ©re! Ha közlendõje nem tartozik mĂĄsra, vonuljon fĂ©lre!
- Ne hasznĂĄlja a telefont temetĂ©sen, egyhĂĄzi szertartĂĄson, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi intĂ©zmĂ©nyekben – ha az a gyĂłgyĂ­tĂł munkĂĄt zavarhatja –, szĂ­nhĂĄzban, moziban, kulturĂĄlis rendezvĂ©nyeken, konferenciĂĄkon, tömegközlekedĂ©si eszközökön!
- Ha fontos hĂ­vĂĄsra vĂĄr – pĂ©ldĂĄul Ă©tteremben –, ĂĄllĂ­tsa a telefont nĂ©ma ĂŒzemmĂłdba! A beszĂ©lgetĂ©st egy csendes, fĂ©lreesõ sarokban folytassa le, miutĂĄn vacsorapartnereitõl elnĂ©zĂ©st kĂ©rt!
- KĂ©szĂŒljön fel arra, ha a beĂ©rkezõ hĂ­vĂĄsokat nem tudja fogadni! UdvariatlansĂĄgnak szĂĄmĂ­t, ha a kĂ©szĂŒlĂ©ket akkor kapcsolja ki, amikor az meglepetĂ©sszerûen csörögni kezd. Ezt megelõzendõ hasznĂĄlja a hangpostĂĄt!
- ÜzenethagyĂĄskor ne feledje el bemondani a nevĂ©t Ă©s a hĂ­vĂłszĂĄmĂĄt. Fogalmazzon tömören, pontosan!




  magam, 12:46 Itt megírhatod a véleményed magam
Soha ne becsĂŒld le a pillanatot, a pillanatok - maga az Ă©let.

A pillanat hozza a legnagyobb örömet és a pillanat hozza a legnagyobb fåjdalmat.

Az öröm pillanatai széppé varåzsoljåk az életedet, a fåjdalom pillanatai megerÔsítenek.

A szerelem pillanati a legédesebbek, a szakítåsé a legkeserûbbek..... és

... soha ne feledd, hogy a legkeserûbb pillanatot a legédesebb pillanatnak köszönheted!
(SzI)


  magam, 8:53 Itt megírhatod a véleményed magam
odu-falu...


  magam, 8:38 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

Augusztus 25.

az év 237. (szökÔévekben 238.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 128 nap van håtra.

Napkelte: 04:53 Napnyugta: 18:36

Holdkelte: 23:07 Holdnyugta: 15:11


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re hĂ©tfĂ” estig: A többĂłrĂĄs napsĂŒtĂ©s mellett idĂ”nkĂ©nt megnövekszik a fĂĄtyolfelhĂ”zet. CsapadĂ©k sehol sem valĂłszĂ­nĂ». Az Ă©szaknyugati szelet nĂ©hol Ă©lĂ©nk lökĂ©sek kĂ­sĂ©rik. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet hĂ©tfĂ”n 25 fok körĂŒl vĂĄrhatĂł, kĂ©sĂ” estĂ©re 14, 19 fok közĂ© hĂ»l a levegĂ”.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

A helyenként kialakult ködfoltok a délelÔtti óråkban megszûnnek. A fÔvårosban a légszennyezÔ anyagok koncentråciója estig alacsony marad...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Eleinte még hidegfronti hatås vårható. Fejfåjås, rossz közérzet, nyugtalansåg jelentkezhet.
• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s :

6.2 - erÔs



Ma Lajos, Patrícia, Tamås, Elemér, József napja van.

Boldog névnapot!

Lajos :
GermĂĄn, francia eredetĂ» nĂ©v, a rĂ©gi germĂĄn Chlodovech nĂ©vnek a francia Louis formĂĄjĂĄbĂłl szĂĄrmazik, jelentĂ©se hĂ­rnĂ©v, hĂĄborĂș, hangos.

PatrĂ­cia :
Latin eredetĂ» nĂ©v, PatrĂ­cius fĂ©rfinĂ©v nĂ”i pĂĄrja, jelentĂ©se rĂłmainak szĂŒletett nemes.

TamĂĄs :
A héber eredetû bibliai név, a Teomo névbÔl szårmazik. Jelentése iker. A görögök Thomasz formåban vették åt, jelentése csodålatos.

Elemér :
Bizonytalan eredetĂ» rĂ©gi magyar szemĂ©lynĂ©v. RĂ©gebbi formĂĄja: Ilemer. Mai alakjĂĄban Vörösmarty MihĂĄly Ă©s JĂłkai MĂłr ĂșjĂ­totta fel. SzĂĄrmaztatjĂĄk a szlĂĄv Velimir nĂ©vbĂ”l (elemeinek jelentĂ©se: nagy + bĂ©ke), illetve a germĂĄn Elmar nĂ©vbĂ”l is (jelentĂ©se: nemes + hĂ­res), de elkĂ©pzelhetĂ”, hogy finn eredetĂ», jelentĂ©se valaminek az eleje, vezetĂ”je.

JĂłzsef :
HĂ©ber eredetĂ» bibliai nĂ©v. JelentĂ©se Isten tegyen a most szĂŒletett gyermekekhez, Jahve gyarapĂ­tson. MagyarorszĂĄgon a XVIII. szĂĄzadtĂłl kezdve a leggyakoribb fĂ©rfinevek közĂ© tartozott. Ehhez hozzĂĄjĂĄrult Szent JĂłzsef akkoriban megnövekedett tisztelete, amely a XIX. szĂĄzad mĂĄsodik felĂ©ben tetĂ”zött, amikor is IX. Pius pĂĄpa a rĂłmai katolikus egyhĂĄz vĂ©dĂ”szentjĂ©nek nyilvĂĄnĂ­totta Ă”t. Az 1970-es Ă©vektĂ”l kezdve, egyre veszĂ­t a nĂ©pszerĂ»sĂ©gĂ©bĂ”l, de mĂ©g igen gyakori.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Események


• 450 – TrĂłnra lĂ©p Marcianus keletrĂłmai csĂĄszĂĄr
• 1690 – A keresztĂ©nyszigeti orszĂĄggyĂ»lĂ©sen az erdĂ©lyi hĂĄrom nemzet (magyarok, szĂ©kelyek, szĂĄszok) kĂ©pviselĂ”i Thököly ImrĂ©t ErdĂ©ly fejedelmĂ©vĂ© vĂĄlasztjĂĄk.
• 1825 – KikiĂĄltjĂĄk Uruguay fĂŒggetlensĂ©gĂ©t.
• 1830 – NĂ©pfelkelĂ©s BrĂŒsszelben. KikiĂĄltjĂĄk Belgium fĂŒggetlensĂ©gĂ©t.
• 1944 – Leclerc tĂĄbornok csapatai felszabadĂ­tjĂĄk PĂĄrizst. A Von Choltitz tĂĄbornok parancsnoksĂĄga alatt ĂĄllĂł nĂ©met helyĂ”rsĂ©g megadja magĂĄt.
• 1991 – A fiatal finn egyetemista Linus Benedict Torvalds elkĂŒldi levelĂ©t az egyik Minix levelezĂ©si listĂĄra, mellyel a Linux kernel a nagy nyilvĂĄnossĂĄg elĂ© kerĂŒl.
• 2002 – EltĂŒnik Ivan StamboliĂŠ – egykori szerb elnök –, akinek holttestĂ©t 2003 mĂĄrciusĂĄban talĂĄljĂĄk meg. A politikus elrablĂĄsĂĄt Ă©s kivĂ©gzĂ©sĂ©t Rade MarkoviĂŠ-nak, a milosevici titkosszolgĂĄlat egykori teljhatalmĂș fĂ”nökĂ©nek parancsĂĄra hajtja vĂ©gre az akkori ĂĄllambiztonsĂĄgi kommandĂł, a vörössapkĂĄs osztag öt tagja.
• 2006 – TĂ»z ĂŒt ki a szentpĂ©tervĂĄri SzenthĂĄromsĂĄg szĂ©kesegyhĂĄzban. A Vaszilij Sztaszov ĂĄltal tervezett XIX. szĂĄzadi mĂ»emlĂ©kĂ©pĂŒlet kupolĂĄja beomlik.
• 2007 – A budai VĂĄrban – a SĂĄndor-palota elĂ”tt – tettek eskĂŒt a frissen megalakulĂł Magyar GĂĄrda tagjai.

SzĂŒletĂ©sek


• 1629 – Gyöngyösi IstvĂĄn költĂ”, alispĂĄn, orszĂĄggyĂ»lĂ©si követ († 1704)
• 1769 – Lederer IgnĂĄc csĂĄszĂĄri Ă©s kirĂĄlyi tĂĄbornagy († 1849)
• 1778 – Vitkovics MihĂĄly költĂ”, mĂ»fordĂ­tĂł († 1829)
• 1793 – Aulich Lajos honvĂ©d tĂĄbornok, hadĂŒgyminiszter, aradi vĂ©rtanĂș († 1849)
• 1845 – II. Lajos bajor kirĂĄly
• 1903 – ÉlĂ” ÁrpĂĄd sakkozĂł, fizikus, sportvezetĂ”, az ÉlĂ”-pontszĂĄmok rendszerĂ©nek kidolgozĂłja († 1992)
• 1916 – Van Johnson amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1917 – Mel Ferrer amerikai szĂ­nĂ©sz, rendezĂ”, producer
• 1918 – Leonard Bernstein amerikai zeneszerzĂ”, karmester († 1990)
• 1924 – Körmöczy Zsuzsa magyar teniszezĂ” († 2006)
• 1927 – Csorba AndrĂĄs erdĂ©lyi magyar szĂ­nĂ©sz, fĂ”iskolai tanĂĄr, szĂ­nhĂĄzigazgatĂł („Az arany ember”) († 1987)
• 1930 – Sir Thomas Sean Connery skĂłt szĂ­nĂ©sz
• 1933 – GaĂĄl IstvĂĄn magyar filmrendezĂ”
• 1938 – Frederick Forsyth brit Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł („A sakĂĄl napja”, „Odessa dossziĂ©”)
• 1940 – KonrĂĄd SĂĄndor magyar vĂ­zilabdĂĄzĂł
• 1952 – Geoff Downes angol billentyĂ»s, dalszerzĂ”, producer. LeginkĂĄbb az Asia Ă©s a The Buggles billentyĂ»sekĂ©nt ismert, de 1980-ban a Yes tagja is volt
• 1958 – Timothy William Burton amerikai Ă­rĂł, rendezĂ”, producer
• 1970 – Claudia Schiffer nĂ©met fotĂłmodell
• 1977 – Jonathan Togo amerikai szĂ­nĂ©sz

HalĂĄlozĂĄsok


• 383 - Gratianus rĂłmai csĂĄszĂĄr(meggyilkoltĂĄk).
• 79 – idĂ”sebb Plinius, rĂłmai Ă­rĂł, polihisztor (* 23 vagy 24)
• 1270 – IX. (Szent) Lajos francia kirĂĄly (* 1214 vagy 1215)
• 1688 – Sir Henry Morgan, nĂ©met szĂŒletĂ©sĂ», angol kirĂĄlyi menleveles kalĂłzkapitĂĄny („privateer”) (* 1635 körĂŒl)
• 1693 – Johann Christoph Bach, nĂ©met zenĂ©sz, Johann Sebastian Bach nagybĂĄtyja (* 1645)
• 1822 – William Herschel, az UrĂĄnusz bolygĂł felfedezĂ”je, megfigyelĂ”csillagĂĄsz (* 1738)
• 1908 – Henri Becquerel, Nobel-dĂ­jas francia fizikus (* 1852)
• 1925 – Franz Conrad von Hötzendorf grĂłf, osztrĂĄk tĂĄbornagy, az I. vilĂĄghĂĄborĂș idejĂ©n az OsztrĂĄk–Magyar Monarchia vezĂ©rkari fĂ”nöke (* 1852)
• 1936 – Grigorij Jevszejevics Zinovjev (er. Ovszej-Gerson Aronovics Radomiszlszkij), ukrĂĄn szĂĄrmazĂĄsĂș bolsevik forradalmĂĄr, szovjet politikus, ideolĂłgus (* 1883)
• 1940 – PethĂ” SĂĄndor, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, a Magyar Nemzet alapĂ­tĂłja (* 1885)
• 1977 – KĂłs KĂĄroly, erdĂ©lyi magyar mûépĂ­tĂ©sz, Ă­rĂł, politikus (* 1883)
• 1977 – Danckai PattantyĂșs ÁbrahĂĄm DezsĂ”, ĂŒgyvĂ©d, 1919-ben a mĂĄsodik szegedi kormĂĄny miniszterelnöke (* 1875)
• 1995 – Subrahmanyan Chandrasekhar, indiai szĂĄrmazĂĄsĂș amerikai fizikus, asztrofizikus, matematikus, Nobel-dĂ­jas (* 1910)
• 2007 – Raymond Barre, francia kormĂĄnyfĂ” (* 1924)
• 2007 – GyurkĂł LĂĄszlĂł,Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł (* 1930)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• Belgium – A FĂŒggetlensĂ©g Napja


  magam, 8:20 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



Hova tûnnek a szavak, melyeket kiradírozunk?



.
  magam, 8:18 Itt megírhatod a véleményed magam
Élet-tánc

Ritmus az Ă©let, pulzĂĄl, lĂŒktet,
JĂĄrja az ember, hurrĂĄz, csĂŒgged.
JĂĄrjuk mi egyĂŒtt az Ă©let-tĂĄncot,
ElszĂ©dĂŒlsz tĂ”le, de mĂ©gis jĂĄrod.
Lassíts le néha, jó pajtåsom,
Észreveszed majd sóhajtásom.
Elfåradtam, pihennék, de måst akar a ritmus,
GĂșzsba köt, mĂĄr Ă” irĂĄnyĂ­t, Ă©let helyett cirkusz.
Porondon az ostor hangja csattog, felpörög a tempó,
TĂĄncos lĂĄbak vad hajszĂĄjĂĄt fokozza zaklatĂł parancsszĂł,
Jobb lĂĄb koppan, bal lĂĄb toppan, tudsz te torz ĂŒtemre ugrĂĄlni,
S a mutatvĂĄnytĂłl elfelejted, hogy meg akartĂĄl ĂĄllni.
Nem emlĂ©kszel pajtĂĄsodra, lassĂș mĂĄr a rĂ©gi taktus,
Ostor hangja, nĂ©zĂ”k tapsa, cĂ©lod, hogy a csĂșcsra feljuss.
Elvaråzsolt élet-tåncos, vågyad felröpít a holdra,
Magasra szållsz, egyre feljebb, låbad felhÔpolkåt ropna.
Égbolt, nap, hold, fĂ©nyes csillag - ĂĄlmod Ășjabb tĂĄncparkettje,
TejĂștfĂĄtyol libben körbe, göncölszekĂ©r röpĂ­t messze;
De neked mĂ©g ez sem elĂ©g, fokozod az Ă”rĂŒlt ritmust,
Ám megbotlasz, lépést vétesz, utolérni tempót nem tudsz.
Ütemadó ostorhangtól elszakadtál, messze jársz,
Föld és ég között bokåzol, sajåt lépést nem talålsz.
Eszeveszett kalimpĂĄlĂĄs lett a tĂĄncbĂłl, barĂĄtom.
SzomorĂș Ă©s hamis lĂĄtvĂĄny. FelhĂ”tĂĄncos? SajnĂĄlom!
Ritmus az Ă©let, pulzĂĄl, lĂŒktet,
VĂĄr vissza tĂ©ged, ĂșjrĂĄzz, kĂŒzdd meg.
Ütem, ha gyors, ha lassĂș nĂ©ked,
Taktust magadnak szabd meg, kérlek!
(FÖLDEÁKI-H A)



  magam, 8:09 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt és szép hetet kívånok mindenkinek.


  magam, 8:07 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. augusztus 24., vasárnap Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt!


  magam, 21:41 Itt megírhatod a véleményed magam

Könnycseppek

Fåjó könnycseppben is csillan a fény,
Dermedt lelket is lågyít a remény.
Gyógyít a mosoly, a szívbÔl jövÔ,
MélybÔl is égbe emel a jövÔ.

Hajnalt vajĂșdik a fekete Ă©j,
Nem låtsz még semmit, de eljÔ, hogy élj.
Életed másoknak sokat jelent,
Ne nĂ©zz a mĂșltba, Ă©lvezd a jelent!

TĂĄgra nyisd szemed, szĂ­nes a vilĂĄg,
Tenger ajåndék vår még ma teråd.
Nevess Ă©s örĂŒlj Ă©s szeress Ă©s adj!
Teremtés egyszeri csodåja vagy.
(Frady E)



  magam, 21:35 Itt megírhatod a véleményed magam
A gonosz ĂĄlarca



SzobĂĄm falĂĄn japĂĄn fafaragĂĄs lĂłg,

egy gonosz szellem aranyakkal bevont ĂĄlarca.

Részvéttel nézem

a kiduzzadĂł homlokereket, amint mutatjĂĄk,

gonosznak lenni mily megerÔltetÔ.
(B Brecht)


  magam, 21:09 Itt megírhatod a véleményed magam
egy ismerĂ”sĂŒnk hĂĄzĂĄt is elmosta a vĂ­z, nagyon kedves csalĂĄd,
egy egész életen åt gyûjtöttek és most minden semmivé vålt.
AmilyĂŒk megmaradt, nĂ©hĂĄny szĂ©k Ă©s asztal, egy kevĂ©s Ă©lelemmel,
nagyon kevĂ©s az Ă©letbenmaradĂĄshoz, nagyon elkeserĂ­tĂ” a helyzetĂŒk...
Szívesen fogadnånk bårmiféle adomånyt, amivel esélyt adhatnånk
a tĂșlĂ©lĂ©sre ezen a szörnyĂ» helyen...




  magam, 13:09 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?





A fĂŒlĂŒnkben cseng, ahogy összecsendĂŒl kĂ©t pohĂĄr, de azt vajon tudjuk-e a bor kortyolgatĂĄsa közben, hogy miĂ©rt koccintottunk elĂ”tte. A zĂłna megprĂłbĂĄlta kiderĂ­teni: lesznek benne rossz szellemek, mĂ©rgek Ă©s szerzĂ”dĂ” felek is.


Nincs is annĂĄl szebb, mint amikor összecsendĂŒl kĂ©t kristĂĄlypohĂĄr, megrezdĂŒl benne a bor felszĂ­ne, talĂĄlkoznak a szemek, aztĂĄn jöhet az elsĂ” korty. Az aktusbĂłl tulajdonkĂ©ppen kĂ©t rĂ©szlet kihagyhatĂł, a koccintĂĄs Ă©s a szemkontaktus, mĂ©gis alapvetĂ” eleme lett. A jelensĂ©g akusztikus jellegĂ©t Ă©lvezĂ”k szerint azĂ©rt kellett bevezetni a koccintĂĄst, mert a bor nĂ©gy Ă©rzĂ©kĂŒnkre hat: a lĂĄtĂĄsra, a szaglĂĄsra, az Ă­zlelĂ©sre Ă©s a tapintĂĄsra, Ă©s Ă­gy mĂ©g egyet be lehetett vonni, a hallĂĄst. (TegyĂŒk hozzĂĄ, hogy ha eleget iszunk, akkor az egyensĂșlyĂ©rzĂ©kĂŒnkre is jelentĂ”s hatĂĄssal lehet.)

A törtĂ©neti elmĂ©letek szerint a koccintĂĄs Ă”si szokĂĄs, Ă©s az egyetlen feladata az volt, hogy a hanggal elĂ»zze az ĂĄrtĂł szellemeket. Erre mondjĂĄk, hogy szellemes megoldĂĄs, de ez sem igaz: a fa vagy Ăłn kupĂĄkat nem nagyon csapkodtĂĄk össze, illetve amikor mĂĄr összeĂŒtöttĂ©k Ă”ket, addigra kiokosodott annyira az emberisĂ©g, hogy nem zörejekkel prĂłbĂĄlta elĂ»zni a gonosz erĂ”ket.

A legelterjedtebb magyarĂĄzat a közĂ©pkorra teszi a szokĂĄs kialakulĂĄsĂĄt. A felek egymĂĄs egĂ©szsĂ©gĂ©re ittak, Ă©s azĂ©rt koccintottak, hogy ezt meg is Ă”rizzĂ©k. Merthogy akkoriban felettĂ©bb elterjedt volt a kevĂ©ssĂ© szimpatikus embertĂĄrsak megmĂ©rgezĂ©se, Ă©s az italba csempĂ©szett mĂ©reg remek ötlet volt. A bor volt az ideĂĄlis közvetĂ­tĂ” eszköz (nagy vĂĄlasztĂ©k nem volt, a vĂ­z sokszor kĂŒlsĂ” beavatkozĂĄs nĂ©lkĂŒl is egĂ©szsĂ©gre ĂĄrtalmas volt, tejet meg komoly emberek mĂ©gsem ihattak), mert amĂșgy is ĂŒledĂ©kes volt, nem tĂ»nt fel, ha kerĂŒlt bele nĂ©mi extra tartalom is (mondjuk E 001).

A szokĂĄs szerint a hĂĄzigazda ĂĄttöltött egy keveset a sajĂĄt poharĂĄba/kupĂĄjĂĄba, Ă©s meghĂșzta. Ha nem fordult le a szĂ©krĂ”l, mehetett tovĂĄbb a buli, ha meghalt, akkor több lehetĂ”sĂ©get kĂ­nĂĄlt a folytatĂĄs. Csakhogy voltak merĂ©sz vendĂ©gek, akik nem tartottak igĂ©nyt a prĂłbĂĄra (szuicid hajlamĂșak voltak vagy tĂ©nyleg megbĂ­ztak a hĂĄzigazdĂĄban), Ă©s amikor a vendĂ©glĂĄtĂł a poharĂĄt nyĂșjtotta, hogy öntsön bele egy kortyot a mĂĄsik, csak hozzĂĄĂŒtötte a vendĂ©g a maga ivĂłedĂ©nyĂ©t, jelezve, hogy nem tart igĂ©nyt a szolgĂĄltatĂĄsra. Így vĂĄlt a koccintĂĄs a bizalom Ă©s a becsĂŒlet jelĂ©vĂ©.

SzĂ©p törtĂ©net, de akadnak aggĂĄlyok. PĂ©ldĂĄul hogy sokĂĄig inkĂĄbb az volt a szokĂĄs, hogy egy kupĂĄbĂłl ittak, Ă©s aki kĂŒlön ivĂłalkalmatossĂĄgot kĂ©rt magĂĄnak, az vĂ©rig sĂ©rtette a tĂĄrsasĂĄg többi tagjĂĄt. (Na, az Ă” borĂĄt könnyen meg is mĂ©rgezhettĂ©k…) Amikor viszont rĂĄkaptak mĂ©gis arra, hogy mindenkinek kĂŒlön pohara legyen, az összeĂ©rintĂ©ssel tettek Ășgy, mintha mĂ©g mindig egy kupĂĄbĂłl innĂĄnak.


A magyar nĂ©prajzban sincs nyoma a mĂ©rgezĂ”s sztorinak, a koccintĂĄs inkĂĄbb valamifĂ©le jogi aktus, szertartĂĄs volt, egy megĂĄllapodĂĄs szentesĂ­tĂ©se, pĂ©ldĂĄul egy adĂĄsvĂ©teli ĂŒgyletre ĂĄldomĂĄst ittak („Erre iszunk!”), azaz koccintottak, Ă©s jĂłl berĂșgtak. Az ĂŒnnepĂ©lyessĂ©g nagyrĂ©szt mĂĄr lekopott az aktusrĂłl, a folytatĂĄs viszont Ă©vszĂĄzadok alatt sem kopott ki.

És hogy miĂ©rt Ă©ppen a koccintĂĄssal kezdtĂ©k? Az Ă©rintĂ©s a bizalom jele, mint pĂ©ldĂĄul a kĂ©zfogĂĄs, Ă©s az ĂĄldomĂĄs elejĂ©n a kĂ©t pohĂĄr összeĂ©rintĂ©se is azt jelezte, hogy megbĂ©kĂŒltek egymĂĄssal, elfogadjĂĄk az egyezsĂ©get. És persze nem is mĂ©rgezik meg egymĂĄst.





  magam, 12:50 Itt megírhatod a véleményed magam
Olykor a sors visszafordĂ­thatatlanul megindul egy adott irĂĄnyba, akĂĄrcsak a homokvihar. Te pedig lĂ©pĂ©st vĂĄltasz, hogy megszabadulj tĂ”le, ĂĄm a forgĂłszĂ©l követ, s amikor irĂĄnyt vĂĄltoztatsz, a szĂ©l is Ășjra feltĂĄmad, vĂ©szjĂłslĂłan ide-oda csapong, egĂ©szen Ășgy, mint a halĂĄlmadĂĄr alkonyatkor. És hogy miĂ©rt? Mert ez nem a messzi tĂĄvolbĂłl idekeveredett "valami", aminek semmi köze sincs hozzĂĄd. Te magad vagy a homokvihar. Annyit mĂ©g megtehetsz, hogy elszĂĄntan törtetsz benne elĂ”re, becsukott szemmel Ă©s szĂĄjjal, hogy a homok ne jĂĄrjon ĂĄt, hogy magad mögött hagyhasd az egĂ©szet. Ebben a viharban nincs nap Ă©s hold, tĂ©r Ă©s olykor meghatĂĄrozott idĂ” sem, csak a csontokat szĂ©tmorzsolĂł finom, fehĂ©r homok, amelyet Ă©gig kavar a szĂ©l. ...
...Amikor vĂ©get Ă©r, magad sem Ă©rted, hogyan szabadulhattĂĄl meg Ă©lve belĂ”le. Vagyis valĂłjĂĄban mĂ©g abban sem lehetsz egĂ©szen biztos, hogy egyĂĄltalĂĄn elhaladt mĂĄr fölötted. Csak egy dolog vilĂĄgos: tĂșl ezen most mĂĄr nem az vagy, aki voltĂĄl, mielĂ”tt ide belĂ©ptĂ©l volna. Igen, a viharnak ez az Ă©rtelme.
(ISz)


  magam, 9:26 Itt megírhatod a véleményed magam
1838 Augusztus 24. (170 éve történt)
Meghalt Kölcsey Ferenc költÔ, kritikus, politikus, akadémikus, a reformkor egyik vezéregyénisége (Himnusz).

Kölcsey SzatmĂĄrban volt fĂ”jegyzĂ” Ă©s vĂĄrmegyĂ©jĂ©nek követe az 1832-es elsĂ” Ășn. reformorszĂĄggyĂ»lĂ©sen. 1835-ben lemondott, Ă©s fĂ”jegyzĂ”kĂ©nt dolgozott tovĂĄbb. SokoldalĂș, filozĂłfiĂĄban jĂĄrtas szĂłnok volt. A magyar nyelv, az örökvĂĄltsĂĄg, a papi tized ĂŒgyĂ©ben Ă­rott cikkei Ă©s beszĂ©dei igen nagy jelentĂ”sĂ©gĂ»ek. MĂ»fajalkotĂłi kezdemĂ©nyezĂ©seivel költĂ”kĂ©nt Ă©s prĂłzaĂ­rĂłkĂ©nt is maradandĂłt alkotott, elsĂ”k között Ă­rt balladafĂ©lĂ©ket. Csokonai, Berzsenyi verseinek bĂ­rĂĄlatĂĄval megteremtette a tartalmi-elvi jellegĂ», lĂ©lektani mĂłdszerĂ» magyar irodalomkritikĂĄt.

Õ Ă­rta a magyar nemzeti imĂĄdsĂĄgot, a Himnuszt, valamint közismert mĂ©g fiĂĄhoz cĂ­mzett intelme, amelynek a Paraneisis Kölcsey KĂĄlmĂĄnhoz cĂ­met adta. (SzĂŒletett 1790.08.08)



  magam, 9:07 Itt megírhatod a véleményed magam
a biztonsåg mindenek elÔtt...


  magam, 8:47 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM
Augusztus 24.

Szeptember 24. az év 267. (szökÔévekben 268.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 98 nap van håtra.

Napkelte: 05:50 Napnyugta: 19:41

Holdkelte: 06:13 Holdnyugta: 20:04


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re vasĂĄrnap estig: Átmenetileg mindenĂŒtt erĂ”sen megnövekszik, majd nyugat felĂ”l csökken a felhĂ”zet. FĂ”kĂ©nt a közĂ©psĂ” Ă©s a keleti orszĂĄgrĂ©szben vĂĄrhatĂł Ășjabb esĂ”, zĂĄpor, helyenkĂ©nt zivatar. DĂ©lutĂĄntĂłl fokozatosan megszĂ»nik a csapadĂ©k. A megerĂ”södĂ” nyugati, Ă©szaknyugati szĂ©l elsĂ”sorban a közĂ©psĂ” orszĂĄgrĂ©szben, valamint zivatarban viharossĂĄ fokozĂłdik, Ă©s csak kĂ©sĂ” dĂ©lutĂĄntĂłl mĂ©rsĂ©klĂ”dik a lĂ©gmozgĂĄs. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet ĂĄltalĂĄban 20 Ă©s 26 fok között, Ă©szakkeleten kevĂ©ssel 20 fok alatt alakul. KĂ©sĂ” estĂ©re pedig 13 Ă©s 18 fok vĂĄrhatĂł.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

A dĂ©lelĂ”tti ĂłrĂĄkban kezdetben fĂ”kĂ©nt a DunĂĄntĂșlon, dĂ©lutĂĄn mĂĄr csak a DunĂĄtĂłl keletre, illetve kĂ©sĂ”bb mĂĄr csak keleten fordulhat elĂ” zivatar a kora esti ĂłrĂĄkig, helyenkĂ©nt viharos (55-70 km/h) szĂ©llökĂ©sek kĂ­sĂ©retĂ©ben...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Hidegfronti hatĂĄs vĂĄrhatĂł. FejfĂĄjĂĄs, szĂ©dĂŒlĂ©s, vĂ©rnyomĂĄsemelkedĂ©s jelentkezhet, a reakciĂłidĂ” hosszabb lesz.


• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s :

6.5 - erÔs




Ma Bertalan, Aliz, Albert, Taksony, Alberta, Alicia napja van.

Boldog névnapot!


Bertalan :
Aråmeus, görög, latin eredetû bibliai név, jelentése Ptolemaiosz fia.

Aliz :
Héber, germån, francia, angol eredetû. Az Alice névbÔl szårmazik, mely az Adelheid, Alexandra, Aloysia, Elisabeth nevek önållósult francia és angol becézÔje. Jelentése nemes, harcos, bölcs.

Albert :
GermĂĄn eredetĂ» nĂ©v, az Adalbert fĂ©rfinĂ©v rövidĂŒlĂ©se. A magyar BĂ©la nĂ©vvel mestersĂ©gesen azonosĂ­tottĂĄk. JelentĂ©se nemes, fĂ©nyes, hĂ­res.

Taksony :
Török eredetû régi magyar név, Árpåd fejedelem unokåjånak, a negyedik magyar nagyfejedelemnek, az összes Árpåd-håzi kiråly Ôsének a neve volt. Jelentése jóllakott, elégedett, vad, kegyetlen, féktelen, szilaj.

Alberta :
Német eredetû név, az Albert férfinév nÔi pårja. Jelentése, nemes, fényes.

Alicia :
Francia és spanyol eredetû név. Mås kutatås szerint, francia és angol Alice (magyarul: Aliz) latinosított formåja.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 768 - meghalt Kis Pippin frank uralkodĂł, a Karolingok mĂĄsodik kirĂĄlya
• 899 – A magyarok a Brenta folyĂł melletti csatĂĄban legyĂ”zik BerengĂĄr seregĂ©t. Ennek nyomĂĄn szĂŒletik „A magyarok nyilaitĂłl ments meg, Uram, minket!” ima.
• 1046 – GellĂ©rt pĂŒspök mĂĄrtĂ­rhalĂĄla.
• 1268 – IV. Kelemen pĂĄpa e napon semmisnek nyilvĂĄnĂ­tja a magyarorszĂĄgi bĂĄrĂłk Ă©s nemesek hatĂĄrozatĂĄt a tizedfizetĂ©s megtagadĂĄsĂĄrĂłl.
• 1387 I. Gergely kerĂŒl a nyitrai pĂŒspöki szĂ©kbe.
• 1493 – Kolumbusz KristĂłf elindul mĂĄsodik ĂștjĂĄra az "Új VilĂĄg" felĂ©.
• 1853 – A Cornelius Vanderbilt ĂĄltal Ă©pĂ­tett jacht az elsĂ”, amely körbeutazza a Földet.
• 1862 – I. Vilmos porosz kirĂĄly Otto von Bismarckot nevezi ki miniszterelnökkĂ©.
• 1869 – A Wall Streeten kitört tĂ”zsdepĂĄnik miatt több ezer ĂŒzletember megy csĂ”dbe.
• 1895 – ElĂ”ször biciklizte körbe egy nĂ” a Földet, Ăștja 15 hĂłnapig tartott.
• 1938 – Don Budge lett az elsĂ” ember, aki egy Ă©vben megnyerte mind a nĂ©gy nagy tenisztornĂĄt (Az ausztrĂĄlt, a franciĂĄt, az angolt Ă©s az amerikait).
• 1948 – Megalakul a Honda Motor Company.
• 1949 – HalĂĄlra Ă­tĂ©lik Rajk LĂĄszlĂł volt belĂŒgyminisztert, SzĂ”nyi Tibort Ă©s Szalay AndrĂĄst.
• 1957 - Az FC Barcelona otthonĂĄul szolgĂĄlĂł Camp Nou stadion megnyitĂĄsa.
• 1963 – Az EgyesĂŒlt Államok szenĂĄtusa jĂłvĂĄhagyja a nukleĂĄris kĂ­sĂ©rletek korlĂĄtozĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł egyezmĂ©nyt. Az egyezmĂ©ny az USA, Nagy-Britannia Ă©s SzovjetuniĂł között jött lĂ©tre.
• 1972 – NorvĂ©giĂĄban a lakossĂĄg 54%-a nĂ©pszavazĂĄson elutasĂ­tja az orszĂĄg csatlakozĂĄsĂĄt az EurĂłpai UniĂłhoz.
• 1973 – Megalakul Bissau-Guinea KöztĂĄrsasĂĄg, elfogadjĂĄk az orszĂĄg alkotmĂĄnyĂĄt.
• 1973 – ÖsszeĂŒl a Watergate-bizottsĂĄg, melyen kiderĂŒl, hogy a betörĂ”k kapcsolatban ĂĄllnak Richard Nixon elnök ĂșjravĂĄlasztĂĄsi stĂĄbjĂĄnak tagjaival.
• 1989 – Az SZDSZ alĂĄĂ­rĂĄs-gyujtĂ©st kezdemĂ©nyez a kĂ©sĂ”bb "4 igenes" nĂ©pszavazĂĄskĂ©nt hĂ­ressĂ© vĂĄlt kĂ©rdĂ©sekrĂ”l. A nĂ©pszavazĂĄskor mĂĄr csak egy kĂ©rdĂ©s marad aktuĂĄlis: Hogyan legyen megvĂĄlasztva a köztĂĄrsasĂĄgi elnök?
• 1992 – A Demokratikus Charta tĂŒntetĂ©se a Parlament elĂ”tt Ă©s a PetĂ”fi-szobornĂĄl.
• 1996 – A vilĂĄg nagy atomhatalmai alĂĄĂ­rjĂĄk a nukleĂĄris fegyverek tesztelĂ©sĂ©nek Ă©s fejlesztĂ©sĂ©nek tilalmĂĄrĂłl szĂłlĂł egyezmĂ©nyt.
• 2007 – Több mint szĂĄzezren demonstrĂĄlnak a korĂĄbbi mianmari fĂ”vĂĄrosban – Rangunban (Yangon) – a hatalmon lĂ©vĂ” katonai junta ellen, a kĂ©t Ă©vtizede legnagyobb lĂ©tszĂĄmĂș tĂŒntetĂ©s Ă©lĂ©n több ezer buddhista szerzetes halad.

SzĂŒletĂ©sek


• 1501 – Gerolamo Cardano, itĂĄliai matematikus, fizikus, orvos, jĂłs († 1576)
• 1583 – Albrecht Wenzel Eusebius von Waldstein, ismert nevĂ©n Wallenstein, csehorszĂĄgi nĂ©met szĂĄrm. katonatiszt, Friedland hercege, nĂ©met-rĂłmai csĂĄszĂĄri fĂ”vezĂ©r († 1634)
• 1717 – Horace Walpole, angol Ă­rĂł, horror-törtĂ©netek szerzĂ”je († 1797)
• 1804 – Schöpf-Merei Ágoston, magyar orvos († 1858)
• 1889 – Eberhard von Mackensen, nĂ©met tĂĄbornok, II. vilĂĄghĂĄborĂșs hadseregparancsnok († 1969)
• 1896 – F. Scott Fitzgerald, amerikai Ă­rĂł († 1940)
• 1897 – Pap KĂĄroly, Ă­rĂł († 1945)
• 1897 – Sinka IstvĂĄn, magyar Ă­rĂł, költĂ” († 1969)
• 1898 – Göllner Lajos, magyar orvos († 1982)
• 1904 – Rubollah Khomeini imĂĄm, irĂĄni politikus, fĂ”pap († 1898)
• 1910 – Vas IstvĂĄn, magyar Ă­rĂł, költĂ” († 1991)
• 1911 – Konsztantyin Csernyenko, szovjet politikus, az SZKP fĂ”titkĂĄra († 1985)
• 1912 – Nagy OlivĂ©r, magyar zeneszerzĂ”, karmester, egyhĂĄzkarnagy, zenei szakĂ­rĂł († 2000)
• 1914 – FĂłnay MĂĄrta, JĂĄszai Mari-dĂ­jas magyar szĂ­nĂ©sznĂ” († 1994)
• 1923 – Ladislav Fuks, cseh Ă­rĂł († 1994)
• 1928 – GaĂĄl Albert, magyar rendezĂ”
• 1936 – Jim Henson, a "Muppet"-ek atyja ("Sesame Street", "Muppet Show") († 1990)
• 1936 – PĂĄsztor Erzsi, magyar szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1939 – Manfred Wörner, nĂ©met politikus, a NATO fĂ”titkĂĄra († 1994)
• 1941 – Linda McCartney, angol Ă©nekesnĂ” (Wings) († 1998)
• 1949 – Pedro AlmodĂłvar, spanyol filmrendezĂ”
• 1958 – Kevin Sorbo, amerikai szĂ­nĂ©sz („Herkules”)
• 1979 – Ted Jan Roberts, amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1986 – Radnai György, labdarĂșgĂł

HalĂĄlozĂĄsok


• 768 – Kis Pippin (PĂ©pin le Bref), a Frank Birodalom kirĂĄlya (* 715 körĂŒl)
• 1046 – Szent GellĂ©rt itĂĄliai szĂĄrmazĂĄsĂș szerzetes, MagyarorszĂĄg elsĂ” pĂŒspöke, Szent Imre herceg nevelĂ”je, mĂĄrtĂ­r (* 980)
• 1541 – Paracelsus nĂ©met alkimista, termĂ©szettudĂłs, korĂĄnak leghĂ­resebb orvosa (* 1493)
• 1812 – Pjotr Ivanovics Bagratyion grĂșz szĂŒletĂ©sĂ» orosz gyalogsĂĄgi tĂĄbornok, hadvezĂ©r (* 1765)
• 1875 – VirĂĄghalmy Ferenc Ă­rĂł, mĂ»fordĂ­tĂł, honvĂ©d szĂĄzados (* 1826)
• 1916 – Stobbe Ferenc, a magyarorszĂĄgi labdarĂșgĂĄs atyja (* 1864)
• 1938 – Simon JolĂĄn szĂ­nĂ©sznĂ”, elĂ”adĂłmĂ»vĂ©sznĂ” (* 1885)
• 1940 – IvĂĄnyi-GrĂŒnwald BĂ©la festĂ”mĂ»vĂ©sz (* 1867)
• 1945 – Hans Wilhelm Geiger nĂ©met atomfizikus (* 1882)
• 1986 – KellĂ©r DezsĂ” Ă­rĂł, humorista (* 1905)
• 2004 – Françoise Sagan (er. Françoise Quoirez), francia Ă­rĂłnĂ” (* 1935)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• 1973 Ăłta a Bissau-Guinea KöztĂĄrsasĂĄg nemzeti ĂŒnnepe
• A SzĂ­v VilĂĄgnapja : A KardiolĂłgiai VilĂĄgszövetsĂ©g szeptember 24-Ă©t nyilvĂĄnĂ­totta a SzĂ­v VilĂĄgnapjĂĄvĂĄ, elsĂ” alkalommal 2000. szeptember 24-Ă©n ĂŒnnepeltek meg.
• Nyelvek EurĂłpai Napja (2001 Ăłta)
• A FehĂ©r KendĂ” Napja (1994 Ăłta)


  magam, 8:21 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:


Ha nem sikerĂŒl elsõre, akkor az ejtõernyõs ugrĂĄs nem neked valĂł.




.
  magam, 8:10 Itt megírhatod a véleményed magam
ÜVEG



TisztĂĄn ragyogtam Ă©n -

vilĂĄgbanyĂ­lĂł ablakĂŒveg.



De tolongtak köröttem, råmszuszogtak.



- LeheletĂŒktĂ”l pĂĄra fed.
(VĂĄci M)


  magam, 8:05 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.