CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. április 20.   szombat   Tivadar, Aladin, Dejte, Odett   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. augusztus 24., vasárnap Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt!


  magam, 21:41 Itt megírhatod a véleményed magam

Könnycseppek

Fåjó könnycseppben is csillan a fény,
Dermedt lelket is lågyít a remény.
Gyógyít a mosoly, a szívbÔl jövÔ,
MélybÔl is égbe emel a jövÔ.

Hajnalt vajĂșdik a fekete Ă©j,
Nem låtsz még semmit, de eljÔ, hogy élj.
Életed másoknak sokat jelent,
Ne nĂ©zz a mĂșltba, Ă©lvezd a jelent!

TĂĄgra nyisd szemed, szĂ­nes a vilĂĄg,
Tenger ajåndék vår még ma teråd.
Nevess Ă©s örĂŒlj Ă©s szeress Ă©s adj!
Teremtés egyszeri csodåja vagy.
(Frady E)



  magam, 21:35 Itt megírhatod a véleményed magam
A gonosz ĂĄlarca



SzobĂĄm falĂĄn japĂĄn fafaragĂĄs lĂłg,

egy gonosz szellem aranyakkal bevont ĂĄlarca.

Részvéttel nézem

a kiduzzadĂł homlokereket, amint mutatjĂĄk,

gonosznak lenni mily megerÔltetÔ.
(B Brecht)


  magam, 21:09 Itt megírhatod a véleményed magam
egy ismerĂ”sĂŒnk hĂĄzĂĄt is elmosta a vĂ­z, nagyon kedves csalĂĄd,
egy egész életen åt gyûjtöttek és most minden semmivé vålt.
AmilyĂŒk megmaradt, nĂ©hĂĄny szĂ©k Ă©s asztal, egy kevĂ©s Ă©lelemmel,
nagyon kevĂ©s az Ă©letbenmaradĂĄshoz, nagyon elkeserĂ­tĂ” a helyzetĂŒk...
Szívesen fogadnånk bårmiféle adomånyt, amivel esélyt adhatnånk
a tĂșlĂ©lĂ©sre ezen a szörnyĂ» helyen...




  magam, 13:09 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?





A fĂŒlĂŒnkben cseng, ahogy összecsendĂŒl kĂ©t pohĂĄr, de azt vajon tudjuk-e a bor kortyolgatĂĄsa közben, hogy miĂ©rt koccintottunk elĂ”tte. A zĂłna megprĂłbĂĄlta kiderĂ­teni: lesznek benne rossz szellemek, mĂ©rgek Ă©s szerzĂ”dĂ” felek is.


Nincs is annĂĄl szebb, mint amikor összecsendĂŒl kĂ©t kristĂĄlypohĂĄr, megrezdĂŒl benne a bor felszĂ­ne, talĂĄlkoznak a szemek, aztĂĄn jöhet az elsĂ” korty. Az aktusbĂłl tulajdonkĂ©ppen kĂ©t rĂ©szlet kihagyhatĂł, a koccintĂĄs Ă©s a szemkontaktus, mĂ©gis alapvetĂ” eleme lett. A jelensĂ©g akusztikus jellegĂ©t Ă©lvezĂ”k szerint azĂ©rt kellett bevezetni a koccintĂĄst, mert a bor nĂ©gy Ă©rzĂ©kĂŒnkre hat: a lĂĄtĂĄsra, a szaglĂĄsra, az Ă­zlelĂ©sre Ă©s a tapintĂĄsra, Ă©s Ă­gy mĂ©g egyet be lehetett vonni, a hallĂĄst. (TegyĂŒk hozzĂĄ, hogy ha eleget iszunk, akkor az egyensĂșlyĂ©rzĂ©kĂŒnkre is jelentĂ”s hatĂĄssal lehet.)

A törtĂ©neti elmĂ©letek szerint a koccintĂĄs Ă”si szokĂĄs, Ă©s az egyetlen feladata az volt, hogy a hanggal elĂ»zze az ĂĄrtĂł szellemeket. Erre mondjĂĄk, hogy szellemes megoldĂĄs, de ez sem igaz: a fa vagy Ăłn kupĂĄkat nem nagyon csapkodtĂĄk össze, illetve amikor mĂĄr összeĂŒtöttĂ©k Ă”ket, addigra kiokosodott annyira az emberisĂ©g, hogy nem zörejekkel prĂłbĂĄlta elĂ»zni a gonosz erĂ”ket.

A legelterjedtebb magyarĂĄzat a közĂ©pkorra teszi a szokĂĄs kialakulĂĄsĂĄt. A felek egymĂĄs egĂ©szsĂ©gĂ©re ittak, Ă©s azĂ©rt koccintottak, hogy ezt meg is Ă”rizzĂ©k. Merthogy akkoriban felettĂ©bb elterjedt volt a kevĂ©ssĂ© szimpatikus embertĂĄrsak megmĂ©rgezĂ©se, Ă©s az italba csempĂ©szett mĂ©reg remek ötlet volt. A bor volt az ideĂĄlis közvetĂ­tĂ” eszköz (nagy vĂĄlasztĂ©k nem volt, a vĂ­z sokszor kĂŒlsĂ” beavatkozĂĄs nĂ©lkĂŒl is egĂ©szsĂ©gre ĂĄrtalmas volt, tejet meg komoly emberek mĂ©gsem ihattak), mert amĂșgy is ĂŒledĂ©kes volt, nem tĂ»nt fel, ha kerĂŒlt bele nĂ©mi extra tartalom is (mondjuk E 001).

A szokĂĄs szerint a hĂĄzigazda ĂĄttöltött egy keveset a sajĂĄt poharĂĄba/kupĂĄjĂĄba, Ă©s meghĂșzta. Ha nem fordult le a szĂ©krĂ”l, mehetett tovĂĄbb a buli, ha meghalt, akkor több lehetĂ”sĂ©get kĂ­nĂĄlt a folytatĂĄs. Csakhogy voltak merĂ©sz vendĂ©gek, akik nem tartottak igĂ©nyt a prĂłbĂĄra (szuicid hajlamĂșak voltak vagy tĂ©nyleg megbĂ­ztak a hĂĄzigazdĂĄban), Ă©s amikor a vendĂ©glĂĄtĂł a poharĂĄt nyĂșjtotta, hogy öntsön bele egy kortyot a mĂĄsik, csak hozzĂĄĂŒtötte a vendĂ©g a maga ivĂłedĂ©nyĂ©t, jelezve, hogy nem tart igĂ©nyt a szolgĂĄltatĂĄsra. Így vĂĄlt a koccintĂĄs a bizalom Ă©s a becsĂŒlet jelĂ©vĂ©.

SzĂ©p törtĂ©net, de akadnak aggĂĄlyok. PĂ©ldĂĄul hogy sokĂĄig inkĂĄbb az volt a szokĂĄs, hogy egy kupĂĄbĂłl ittak, Ă©s aki kĂŒlön ivĂłalkalmatossĂĄgot kĂ©rt magĂĄnak, az vĂ©rig sĂ©rtette a tĂĄrsasĂĄg többi tagjĂĄt. (Na, az Ă” borĂĄt könnyen meg is mĂ©rgezhettĂ©k…) Amikor viszont rĂĄkaptak mĂ©gis arra, hogy mindenkinek kĂŒlön pohara legyen, az összeĂ©rintĂ©ssel tettek Ășgy, mintha mĂ©g mindig egy kupĂĄbĂłl innĂĄnak.


A magyar nĂ©prajzban sincs nyoma a mĂ©rgezĂ”s sztorinak, a koccintĂĄs inkĂĄbb valamifĂ©le jogi aktus, szertartĂĄs volt, egy megĂĄllapodĂĄs szentesĂ­tĂ©se, pĂ©ldĂĄul egy adĂĄsvĂ©teli ĂŒgyletre ĂĄldomĂĄst ittak („Erre iszunk!”), azaz koccintottak, Ă©s jĂłl berĂșgtak. Az ĂŒnnepĂ©lyessĂ©g nagyrĂ©szt mĂĄr lekopott az aktusrĂłl, a folytatĂĄs viszont Ă©vszĂĄzadok alatt sem kopott ki.

És hogy miĂ©rt Ă©ppen a koccintĂĄssal kezdtĂ©k? Az Ă©rintĂ©s a bizalom jele, mint pĂ©ldĂĄul a kĂ©zfogĂĄs, Ă©s az ĂĄldomĂĄs elejĂ©n a kĂ©t pohĂĄr összeĂ©rintĂ©se is azt jelezte, hogy megbĂ©kĂŒltek egymĂĄssal, elfogadjĂĄk az egyezsĂ©get. És persze nem is mĂ©rgezik meg egymĂĄst.





  magam, 12:50 Itt megírhatod a véleményed magam
Olykor a sors visszafordĂ­thatatlanul megindul egy adott irĂĄnyba, akĂĄrcsak a homokvihar. Te pedig lĂ©pĂ©st vĂĄltasz, hogy megszabadulj tĂ”le, ĂĄm a forgĂłszĂ©l követ, s amikor irĂĄnyt vĂĄltoztatsz, a szĂ©l is Ășjra feltĂĄmad, vĂ©szjĂłslĂłan ide-oda csapong, egĂ©szen Ășgy, mint a halĂĄlmadĂĄr alkonyatkor. És hogy miĂ©rt? Mert ez nem a messzi tĂĄvolbĂłl idekeveredett "valami", aminek semmi köze sincs hozzĂĄd. Te magad vagy a homokvihar. Annyit mĂ©g megtehetsz, hogy elszĂĄntan törtetsz benne elĂ”re, becsukott szemmel Ă©s szĂĄjjal, hogy a homok ne jĂĄrjon ĂĄt, hogy magad mögött hagyhasd az egĂ©szet. Ebben a viharban nincs nap Ă©s hold, tĂ©r Ă©s olykor meghatĂĄrozott idĂ” sem, csak a csontokat szĂ©tmorzsolĂł finom, fehĂ©r homok, amelyet Ă©gig kavar a szĂ©l. ...
...Amikor vĂ©get Ă©r, magad sem Ă©rted, hogyan szabadulhattĂĄl meg Ă©lve belĂ”le. Vagyis valĂłjĂĄban mĂ©g abban sem lehetsz egĂ©szen biztos, hogy egyĂĄltalĂĄn elhaladt mĂĄr fölötted. Csak egy dolog vilĂĄgos: tĂșl ezen most mĂĄr nem az vagy, aki voltĂĄl, mielĂ”tt ide belĂ©ptĂ©l volna. Igen, a viharnak ez az Ă©rtelme.
(ISz)


  magam, 9:26 Itt megírhatod a véleményed magam
1838 Augusztus 24. (170 éve történt)
Meghalt Kölcsey Ferenc költÔ, kritikus, politikus, akadémikus, a reformkor egyik vezéregyénisége (Himnusz).

Kölcsey SzatmĂĄrban volt fĂ”jegyzĂ” Ă©s vĂĄrmegyĂ©jĂ©nek követe az 1832-es elsĂ” Ășn. reformorszĂĄggyĂ»lĂ©sen. 1835-ben lemondott, Ă©s fĂ”jegyzĂ”kĂ©nt dolgozott tovĂĄbb. SokoldalĂș, filozĂłfiĂĄban jĂĄrtas szĂłnok volt. A magyar nyelv, az örökvĂĄltsĂĄg, a papi tized ĂŒgyĂ©ben Ă­rott cikkei Ă©s beszĂ©dei igen nagy jelentĂ”sĂ©gĂ»ek. MĂ»fajalkotĂłi kezdemĂ©nyezĂ©seivel költĂ”kĂ©nt Ă©s prĂłzaĂ­rĂłkĂ©nt is maradandĂłt alkotott, elsĂ”k között Ă­rt balladafĂ©lĂ©ket. Csokonai, Berzsenyi verseinek bĂ­rĂĄlatĂĄval megteremtette a tartalmi-elvi jellegĂ», lĂ©lektani mĂłdszerĂ» magyar irodalomkritikĂĄt.

Õ Ă­rta a magyar nemzeti imĂĄdsĂĄgot, a Himnuszt, valamint közismert mĂ©g fiĂĄhoz cĂ­mzett intelme, amelynek a Paraneisis Kölcsey KĂĄlmĂĄnhoz cĂ­met adta. (SzĂŒletett 1790.08.08)



  magam, 9:07 Itt megírhatod a véleményed magam
a biztonsåg mindenek elÔtt...


  magam, 8:47 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM
Augusztus 24.

Szeptember 24. az év 267. (szökÔévekben 268.) napja a Gergely-naptår szerint. Az évbÔl még 98 nap van håtra.

Napkelte: 05:50 Napnyugta: 19:41

Holdkelte: 06:13 Holdnyugta: 20:04


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re vasĂĄrnap estig: Átmenetileg mindenĂŒtt erĂ”sen megnövekszik, majd nyugat felĂ”l csökken a felhĂ”zet. FĂ”kĂ©nt a közĂ©psĂ” Ă©s a keleti orszĂĄgrĂ©szben vĂĄrhatĂł Ășjabb esĂ”, zĂĄpor, helyenkĂ©nt zivatar. DĂ©lutĂĄntĂłl fokozatosan megszĂ»nik a csapadĂ©k. A megerĂ”södĂ” nyugati, Ă©szaknyugati szĂ©l elsĂ”sorban a közĂ©psĂ” orszĂĄgrĂ©szben, valamint zivatarban viharossĂĄ fokozĂłdik, Ă©s csak kĂ©sĂ” dĂ©lutĂĄntĂłl mĂ©rsĂ©klĂ”dik a lĂ©gmozgĂĄs. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet ĂĄltalĂĄban 20 Ă©s 26 fok között, Ă©szakkeleten kevĂ©ssel 20 fok alatt alakul. KĂ©sĂ” estĂ©re pedig 13 Ă©s 18 fok vĂĄrhatĂł.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

A dĂ©lelĂ”tti ĂłrĂĄkban kezdetben fĂ”kĂ©nt a DunĂĄntĂșlon, dĂ©lutĂĄn mĂĄr csak a DunĂĄtĂłl keletre, illetve kĂ©sĂ”bb mĂĄr csak keleten fordulhat elĂ” zivatar a kora esti ĂłrĂĄkig, helyenkĂ©nt viharos (55-70 km/h) szĂ©llökĂ©sek kĂ­sĂ©retĂ©ben...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Hidegfronti hatĂĄs vĂĄrhatĂł. FejfĂĄjĂĄs, szĂ©dĂŒlĂ©s, vĂ©rnyomĂĄsemelkedĂ©s jelentkezhet, a reakciĂłidĂ” hosszabb lesz.


• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s :

6.5 - erÔs




Ma Bertalan, Aliz, Albert, Taksony, Alberta, Alicia napja van.

Boldog névnapot!


Bertalan :
Aråmeus, görög, latin eredetû bibliai név, jelentése Ptolemaiosz fia.

Aliz :
Héber, germån, francia, angol eredetû. Az Alice névbÔl szårmazik, mely az Adelheid, Alexandra, Aloysia, Elisabeth nevek önållósult francia és angol becézÔje. Jelentése nemes, harcos, bölcs.

Albert :
GermĂĄn eredetĂ» nĂ©v, az Adalbert fĂ©rfinĂ©v rövidĂŒlĂ©se. A magyar BĂ©la nĂ©vvel mestersĂ©gesen azonosĂ­tottĂĄk. JelentĂ©se nemes, fĂ©nyes, hĂ­res.

Taksony :
Török eredetû régi magyar név, Árpåd fejedelem unokåjånak, a negyedik magyar nagyfejedelemnek, az összes Árpåd-håzi kiråly Ôsének a neve volt. Jelentése jóllakott, elégedett, vad, kegyetlen, féktelen, szilaj.

Alberta :
Német eredetû név, az Albert férfinév nÔi pårja. Jelentése, nemes, fényes.

Alicia :
Francia és spanyol eredetû név. Mås kutatås szerint, francia és angol Alice (magyarul: Aliz) latinosított formåja.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 768 - meghalt Kis Pippin frank uralkodĂł, a Karolingok mĂĄsodik kirĂĄlya
• 899 – A magyarok a Brenta folyĂł melletti csatĂĄban legyĂ”zik BerengĂĄr seregĂ©t. Ennek nyomĂĄn szĂŒletik „A magyarok nyilaitĂłl ments meg, Uram, minket!” ima.
• 1046 – GellĂ©rt pĂŒspök mĂĄrtĂ­rhalĂĄla.
• 1268 – IV. Kelemen pĂĄpa e napon semmisnek nyilvĂĄnĂ­tja a magyarorszĂĄgi bĂĄrĂłk Ă©s nemesek hatĂĄrozatĂĄt a tizedfizetĂ©s megtagadĂĄsĂĄrĂłl.
• 1387 I. Gergely kerĂŒl a nyitrai pĂŒspöki szĂ©kbe.
• 1493 – Kolumbusz KristĂłf elindul mĂĄsodik ĂștjĂĄra az "Új VilĂĄg" felĂ©.
• 1853 – A Cornelius Vanderbilt ĂĄltal Ă©pĂ­tett jacht az elsĂ”, amely körbeutazza a Földet.
• 1862 – I. Vilmos porosz kirĂĄly Otto von Bismarckot nevezi ki miniszterelnökkĂ©.
• 1869 – A Wall Streeten kitört tĂ”zsdepĂĄnik miatt több ezer ĂŒzletember megy csĂ”dbe.
• 1895 – ElĂ”ször biciklizte körbe egy nĂ” a Földet, Ăștja 15 hĂłnapig tartott.
• 1938 – Don Budge lett az elsĂ” ember, aki egy Ă©vben megnyerte mind a nĂ©gy nagy tenisztornĂĄt (Az ausztrĂĄlt, a franciĂĄt, az angolt Ă©s az amerikait).
• 1948 – Megalakul a Honda Motor Company.
• 1949 – HalĂĄlra Ă­tĂ©lik Rajk LĂĄszlĂł volt belĂŒgyminisztert, SzĂ”nyi Tibort Ă©s Szalay AndrĂĄst.
• 1957 - Az FC Barcelona otthonĂĄul szolgĂĄlĂł Camp Nou stadion megnyitĂĄsa.
• 1963 – Az EgyesĂŒlt Államok szenĂĄtusa jĂłvĂĄhagyja a nukleĂĄris kĂ­sĂ©rletek korlĂĄtozĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł egyezmĂ©nyt. Az egyezmĂ©ny az USA, Nagy-Britannia Ă©s SzovjetuniĂł között jött lĂ©tre.
• 1972 – NorvĂ©giĂĄban a lakossĂĄg 54%-a nĂ©pszavazĂĄson elutasĂ­tja az orszĂĄg csatlakozĂĄsĂĄt az EurĂłpai UniĂłhoz.
• 1973 – Megalakul Bissau-Guinea KöztĂĄrsasĂĄg, elfogadjĂĄk az orszĂĄg alkotmĂĄnyĂĄt.
• 1973 – ÖsszeĂŒl a Watergate-bizottsĂĄg, melyen kiderĂŒl, hogy a betörĂ”k kapcsolatban ĂĄllnak Richard Nixon elnök ĂșjravĂĄlasztĂĄsi stĂĄbjĂĄnak tagjaival.
• 1989 – Az SZDSZ alĂĄĂ­rĂĄs-gyujtĂ©st kezdemĂ©nyez a kĂ©sĂ”bb "4 igenes" nĂ©pszavazĂĄskĂ©nt hĂ­ressĂ© vĂĄlt kĂ©rdĂ©sekrĂ”l. A nĂ©pszavazĂĄskor mĂĄr csak egy kĂ©rdĂ©s marad aktuĂĄlis: Hogyan legyen megvĂĄlasztva a köztĂĄrsasĂĄgi elnök?
• 1992 – A Demokratikus Charta tĂŒntetĂ©se a Parlament elĂ”tt Ă©s a PetĂ”fi-szobornĂĄl.
• 1996 – A vilĂĄg nagy atomhatalmai alĂĄĂ­rjĂĄk a nukleĂĄris fegyverek tesztelĂ©sĂ©nek Ă©s fejlesztĂ©sĂ©nek tilalmĂĄrĂłl szĂłlĂł egyezmĂ©nyt.
• 2007 – Több mint szĂĄzezren demonstrĂĄlnak a korĂĄbbi mianmari fĂ”vĂĄrosban – Rangunban (Yangon) – a hatalmon lĂ©vĂ” katonai junta ellen, a kĂ©t Ă©vtizede legnagyobb lĂ©tszĂĄmĂș tĂŒntetĂ©s Ă©lĂ©n több ezer buddhista szerzetes halad.

SzĂŒletĂ©sek


• 1501 – Gerolamo Cardano, itĂĄliai matematikus, fizikus, orvos, jĂłs († 1576)
• 1583 – Albrecht Wenzel Eusebius von Waldstein, ismert nevĂ©n Wallenstein, csehorszĂĄgi nĂ©met szĂĄrm. katonatiszt, Friedland hercege, nĂ©met-rĂłmai csĂĄszĂĄri fĂ”vezĂ©r († 1634)
• 1717 – Horace Walpole, angol Ă­rĂł, horror-törtĂ©netek szerzĂ”je († 1797)
• 1804 – Schöpf-Merei Ágoston, magyar orvos († 1858)
• 1889 – Eberhard von Mackensen, nĂ©met tĂĄbornok, II. vilĂĄghĂĄborĂșs hadseregparancsnok († 1969)
• 1896 – F. Scott Fitzgerald, amerikai Ă­rĂł († 1940)
• 1897 – Pap KĂĄroly, Ă­rĂł († 1945)
• 1897 – Sinka IstvĂĄn, magyar Ă­rĂł, költĂ” († 1969)
• 1898 – Göllner Lajos, magyar orvos († 1982)
• 1904 – Rubollah Khomeini imĂĄm, irĂĄni politikus, fĂ”pap († 1898)
• 1910 – Vas IstvĂĄn, magyar Ă­rĂł, költĂ” († 1991)
• 1911 – Konsztantyin Csernyenko, szovjet politikus, az SZKP fĂ”titkĂĄra († 1985)
• 1912 – Nagy OlivĂ©r, magyar zeneszerzĂ”, karmester, egyhĂĄzkarnagy, zenei szakĂ­rĂł († 2000)
• 1914 – FĂłnay MĂĄrta, JĂĄszai Mari-dĂ­jas magyar szĂ­nĂ©sznĂ” († 1994)
• 1923 – Ladislav Fuks, cseh Ă­rĂł († 1994)
• 1928 – GaĂĄl Albert, magyar rendezĂ”
• 1936 – Jim Henson, a "Muppet"-ek atyja ("Sesame Street", "Muppet Show") († 1990)
• 1936 – PĂĄsztor Erzsi, magyar szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1939 – Manfred Wörner, nĂ©met politikus, a NATO fĂ”titkĂĄra († 1994)
• 1941 – Linda McCartney, angol Ă©nekesnĂ” (Wings) († 1998)
• 1949 – Pedro AlmodĂłvar, spanyol filmrendezĂ”
• 1958 – Kevin Sorbo, amerikai szĂ­nĂ©sz („Herkules”)
• 1979 – Ted Jan Roberts, amerikai szĂ­nĂ©sz
• 1986 – Radnai György, labdarĂșgĂł

HalĂĄlozĂĄsok


• 768 – Kis Pippin (PĂ©pin le Bref), a Frank Birodalom kirĂĄlya (* 715 körĂŒl)
• 1046 – Szent GellĂ©rt itĂĄliai szĂĄrmazĂĄsĂș szerzetes, MagyarorszĂĄg elsĂ” pĂŒspöke, Szent Imre herceg nevelĂ”je, mĂĄrtĂ­r (* 980)
• 1541 – Paracelsus nĂ©met alkimista, termĂ©szettudĂłs, korĂĄnak leghĂ­resebb orvosa (* 1493)
• 1812 – Pjotr Ivanovics Bagratyion grĂșz szĂŒletĂ©sĂ» orosz gyalogsĂĄgi tĂĄbornok, hadvezĂ©r (* 1765)
• 1875 – VirĂĄghalmy Ferenc Ă­rĂł, mĂ»fordĂ­tĂł, honvĂ©d szĂĄzados (* 1826)
• 1916 – Stobbe Ferenc, a magyarorszĂĄgi labdarĂșgĂĄs atyja (* 1864)
• 1938 – Simon JolĂĄn szĂ­nĂ©sznĂ”, elĂ”adĂłmĂ»vĂ©sznĂ” (* 1885)
• 1940 – IvĂĄnyi-GrĂŒnwald BĂ©la festĂ”mĂ»vĂ©sz (* 1867)
• 1945 – Hans Wilhelm Geiger nĂ©met atomfizikus (* 1882)
• 1986 – KellĂ©r DezsĂ” Ă­rĂł, humorista (* 1905)
• 2004 – Françoise Sagan (er. Françoise Quoirez), francia Ă­rĂłnĂ” (* 1935)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


• 1973 Ăłta a Bissau-Guinea KöztĂĄrsasĂĄg nemzeti ĂŒnnepe
• A SzĂ­v VilĂĄgnapja : A KardiolĂłgiai VilĂĄgszövetsĂ©g szeptember 24-Ă©t nyilvĂĄnĂ­totta a SzĂ­v VilĂĄgnapjĂĄvĂĄ, elsĂ” alkalommal 2000. szeptember 24-Ă©n ĂŒnnepeltek meg.
• Nyelvek EurĂłpai Napja (2001 Ăłta)
• A FehĂ©r KendĂ” Napja (1994 Ăłta)


  magam, 8:21 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:


Ha nem sikerĂŒl elsõre, akkor az ejtõernyõs ugrĂĄs nem neked valĂł.




.
  magam, 8:10 Itt megírhatod a véleményed magam
ÜVEG



TisztĂĄn ragyogtam Ă©n -

vilĂĄgbanyĂ­lĂł ablakĂŒveg.



De tolongtak köröttem, råmszuszogtak.



- LeheletĂŒktĂ”l pĂĄra fed.
(VĂĄci M)


  magam, 8:05 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt,szép vasårnapot mindenkinek.


  magam, 8:04 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. augusztus 23., szombat Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,nyugodt éjszakåt.


  magam, 20:21 Itt megírhatod a véleményed magam
ÉjfĂ©l

Megjött az éj, s merengve åll

a hegynek tĂĄmaszkodva mĂĄr,

s a nagy idÔ aranyló mérlege

nem leng. EgyenlĂ” sĂșllyal van tele.


S hetykén duruzsolnak, - a hold kiragyog -,

anyjuknak, az Ă©jnek, a friss patakok

a naprĂłl,

az elpihenĂ” mai naprĂłl.


Egy Ôs gyerekdalt döngicsél

a vĂ­z, de Ășnja mĂĄr az Ă©j,

a csengÔ égi kék, az vonzza Ôt,

azt kedveli, az illanó idÔt.


S ĂĄlmos patakok medreiken

tovåbb duruzsolnak azért szelíden

a naprĂłl,

az elpihenĂ” mai naprĂłl.
(ISZ)




  magam, 20:16 Itt megírhatod a véleményed magam
a zene Kitaro, és hozzå még egy csoda...szåmomra...








.
  magam, 19:24 Itt megírhatod a véleményed magam
mert,Kitaro mester zenéjét kedvelem...






.
  magam, 19:16 Itt megírhatod a véleményed magam
mit lĂĄtsz...?


  magam, 12:59 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

A középkor 10 legfontosabb talålmånya



A középkort (5-15.sz.) gyakran az emberiség történelmének egyik sötét periódusaként emlegetik, pedig rengeteg felfedezés és talålmåny fémjelzi ezt az idÔszakot is. A mår létezÔ technológiåk tovåbbfejlesztése mellett több keleti vívmåny is ekkor vålt ismertté a nyugati vilågban. A következÔ liståval az idÔszak legnagyobb - fÔként polgåri - talålmånyait mutatjuk be.


EkétÔl az alkoholig




Nehézeke, i.sz. 5. sz.
Az elsĂ” ekĂ©knĂ©l a barĂĄzda mĂ©lysĂ©ge attĂłl fĂŒggött, hogy a szĂĄntĂĄst vĂ©gzĂ” ember mennyire kĂ©pes az ekĂ©t lenyomni. Ezek a törĂ©keny ekĂ©k teljesen alkalmatlanok voltak a kemĂ©nyebb Ă©szak-eurĂłpai föld megmĂ»velĂ©sĂ©re. KĂ©sĂ”bb a csiga helyett mĂĄr kereket hasznĂĄltak, amely lehetĂ”vĂ© tette az eke sĂșlyĂĄnak növelĂ©sĂ©t, Ă©s a vaspapucsos eke alkalmazĂĄsĂĄt. 600 körĂŒl az Ășjfajta nehĂ©zeke nagyobb termĂ©st Ă©s jelentĂ”s nĂ©pessĂ©g-növekedĂ©st eredmĂ©nyezett.



DagĂĄlymalmok, i.sz. 7. sz.
A dagĂĄlymalom a vĂ­zimalom egyik formĂĄja, amelyet az apĂĄly Ă©s dagĂĄly vĂĄltakozĂĄsa hajt. Az öblök mentĂ©n gĂĄtakat emeltek zsilipekkel, vagy a folyĂłtorkolatok egy rĂ©szĂ©t alakĂ­tottĂĄk gyĂ»jtĂ”medencĂ©vĂ©. Az Ă©rkezĂ” dagĂĄly kinyitotta a kapukat, Ă©s megtöltötte a mögötte lĂ©vĂ” terĂŒletet. Amikor az ĂĄr visszavonult, a kapuk automatikusan bezĂĄrĂłdtak, Ă©s a vĂ­z csak a malomkerĂ©ken keresztĂŒl tudott utat törni magĂĄnak. A legkorĂĄbbi ismert dagĂĄlymalom 787-bĂ”l az Ă©szak-Ă­rorszĂĄgi Strangford Lough szigetĂ©n lĂ©vĂ” Nendrum kolostorbĂłl szĂĄrmazik. Az itteni malomkövek ĂĄtmĂ©rĂ”je 830 mm, vĂ­zszintes kerĂ©k teljesĂ­tmĂ©nye pedig 7/8HP volt. Egy 619-bĂ”l szĂĄrmazĂł malom maradvĂĄnyai is elĂ”kerĂŒltek mĂĄr.



HomokĂłra, i.sz. 9. sz.
A homokĂłra a tengeri idĂ”mĂ©rĂ©s egyik megbĂ­zhatĂł eszköze volt, ezĂ©rt sokan Ășgy vĂ©lik, hogy egĂ©szen a 11. szĂĄzadig hasznĂĄltĂĄk, amikor mĂĄr a mĂĄgneses irĂĄnytĂ»t is bevetettĂ©k a tengeri navigĂĄciĂłban. Ennek ellenĂ©re egĂ©szen a 14. szĂĄzadig nincs bizonyĂ­tĂ©k a lĂ©tezĂ©sĂ©re. Ekkor, 1328-ban Ambrogio Lorenzetti kĂ©pĂ©n jelenik meg elsĂ”kĂ©nt. A legkorĂĄbbi Ă­rĂĄsos feljegyzĂ©sek is ebbĂ”l a korszakbĂłl szĂĄrmaznak, fĂ”leg a hajĂłleltĂĄrokbĂłl. A 15. szĂĄzadtĂłl mĂĄr szĂ©les körben hasznĂĄljĂĄk: a tengeren, templomokban, az iparban Ă©s a konyhĂĄban. A homokĂłra volt az elsĂ” megbĂ­zhatĂł, ĂșjrafelhasznĂĄlhatĂł Ă©s meglehetĂ”sen pontos idĂ”mĂ©rĂ”. FerdinĂĄnd MagellĂĄn hajĂłnkĂ©nt 18 homokĂłrĂĄt vitt magĂĄval Föld körĂŒli ĂștjĂĄra. A hajĂłaprĂłd feladata volt a homokĂłra megfordĂ­tĂĄsa, Ă©s az idĂ”k lejegyzĂ©se a hajĂłnaplĂłba. A navigĂĄciĂłhoz az idĂ”t mindig dĂ©lhez viszonyĂ­tottĂĄk, amikor a Nap a zentjĂ©n ĂĄllt.



OlvasztĂłkemence, 12. sz.
Nyugaton a legrĂ©gebbi olvasztĂłkemencĂ©ket a svĂĄjci DĂŒrstelben, a nĂ©metorszĂĄgi MĂ€rkische Sauerlandban Ă©s a svĂ©d LapphyttannĂĄl kĂ©szĂ­tettĂ©k. Ez utĂłbbi 1150 Ă©s 1350 között ĂŒzemelt. A svĂ©d JĂ€rnboås tartomĂĄnyban lĂ©vĂ” Noraskogban talĂĄlt maradvĂĄnyok mĂ©g ennĂ©l is korĂĄbbrĂłl, valĂłszĂ­nĂ»leg 1100 tĂĄjĂĄrĂłl szĂĄrmaznak. Bizonyos technikai ismeretek a ciszterci szerzetesek rĂ©vĂ©n terjedtek el, mivel a ciszterciek jĂłl Ă©rtettek a fĂ©mmegmunkĂĄlĂĄshoz. "Minden rendhĂĄznak sajĂĄt gyĂĄra volt, gyakran olyan nagy maga a kolostor. A kĂŒlönbözĂ” masinĂĄkat vĂ­zierĂ”vel ĂŒzemeltettĂ©k"- mindja Jean Gimpel a ciszterciek magas szintĂ» mĂ»szaki tudĂĄsĂĄrĂłl. A vasĂ©rcet a szerzetesek adomĂĄnykĂ©nt kaptĂĄk a vas kiolvasztĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges kohĂłval egyĂŒtt, majd a fölösleget eladtĂĄk. A 13. Ă©s 17. sz. között a franciaorszĂĄgi Champagne-ban a ciszterciek voltak a legfĂ”bb vasgyĂĄrtĂłk. A kohĂłkban visszamaradt, foszfĂĄtban gazdag salakot trĂĄgyakĂ©nt felhasznĂĄltĂĄk a mezĂ”gazdasĂĄgban.



Szeszes ital, 12. sz.
A desztillĂĄlĂĄs elsĂ” nyomai az i.e. 4. Ă©vezredbĂ”l, BabilĂłniĂĄbĂłl szĂĄrmaznak. SpeciĂĄlis agyagedĂ©nyeket hasznĂĄltak a termĂ©szetes hĂ»tĂ©ssel desztillĂĄlt alkoholkivonat tĂĄrolĂĄsĂĄra, amely a kĂŒlönbzĂ” parfĂŒmök adalĂ©kanyagakĂ©nt szolgĂĄlt. Nem valĂłszĂ­nĂ» azonban, hogy ez a mĂłdszer lĂ©nyeges szerepet jĂĄtszott volna az eljĂĄrĂĄs kialakulĂĄsĂĄnak törtĂ©netĂ©ben. A "mongol stĂ­lusĂș" fagyasztĂł desztillĂĄciĂłt az i.e. 7. szĂĄzadban mĂĄr hasznĂĄltĂĄk KözĂ©p-ÁzsiĂĄban. Az alkoholos italt lefagyasztottĂĄk, Ă©s Ă­gy tĂĄvolĂ­tottĂĄk el a vĂ­zkristĂĄlyokat. A fagyasztĂĄs nĂ©lkĂŒli alkoholdesztillĂĄciĂłhoz szĂŒksĂ©ges hĂ»tĂ”berendezĂ©st az iszlĂĄm alkimistĂĄk talĂĄltĂĄk fel a 8-9. szĂĄzadban. Dzsabir (Geber) ibn Hajjan (721-815) hasznĂĄlt elĂ”ször desztillĂĄlĂł lombikot. Megfigyelte, hogy az ily mĂłdon felhevĂ­tett bor gyĂșlĂ©kony gĂ”zt fejleszt, amelynek "kevĂ©s haszna van, de a tudomĂĄny szĂĄmĂĄra nagy jelentĂ”sĂ©ggel bĂ­r".

SzemĂŒveg Ă©s vesztegzĂĄr




SzemĂŒveg, 13. sz.
1268-ban Roger BacontĂ”l szĂĄrmazik az elsĂ” feljegyzĂ©s az optikai cĂ©lokra hasznĂĄlt lencsĂ©krĂ”l, de a keretes nagyĂ­tĂł lencsĂ©t mĂĄr mind EurĂłpĂĄban, mind KĂ­nĂĄban hasznĂĄltĂĄk ebben az idĂ”ben, Ă©s mĂĄig vita folyik arrĂłl, hogy ki kitĂ”l is vette ĂĄt a talĂĄlmĂĄnyt. EurĂłpĂĄban elĂ”ször ItĂĄliĂĄban jelent meg a szemĂŒveg, bevezetĂ©sĂ©t a fireznzei Alessandri di SpinĂĄnak tulajdonĂ­tjĂĄk. Az elsĂ” szemĂŒvegĂĄbrĂĄzolĂĄs Tommaso da Modena HugĂł bĂ­boros cĂ­mĂ», 1352-ben festett kĂ©pĂ©n lĂĄthatĂł. Domenico Ghirlandaio 1480-ban kĂ©szĂ­tett Szent Jeromos cĂ­mĂ» festmĂ©nyĂ©n az asztalrĂłl szemĂŒveg lĂłg le, Ă­gy Szent Jeromos lett a szemĂŒvegkĂ©szĂ­tĂ”k vĂ©dĂ”szentje. Az elsĂ” lencsĂ©k domborĂșak voltak a tĂĄvollĂĄtĂĄs korrigĂĄlĂĄsĂĄra. A rövidlĂĄtĂĄsnĂĄl hasznĂĄlt homorĂș lencsĂ©k elsĂ” ĂĄbrĂĄzolĂĄsa Rafael 1517-es X. LeĂł pĂĄpa cĂ­mĂ» festmĂ©nyĂ©n talĂĄlhatĂł.



Mechanikus Ăłra, 13. sz.
A mechanikus Ăłra eredete ismeretlen; az elsĂ” szerkezeteket valĂłszĂ­nĂ»leg kolostorokban hasznĂĄltĂĄk a szerzeteseket imĂĄra hĂ­vĂł harangozĂĄsnĂĄl. Az elsĂ” igazi mechanikus ĂłrĂĄk nagy, sĂșlyhajtĂĄssal mĂ»ködĂ” szerkezetek voltak, amelyeket tornyokban helyeztek el. Csak az ĂłrĂĄkat ĂŒtöttĂ©k, nem rendelkeztek mutatĂłval Ă©s szĂĄmlappal. A legrĂ©gebbi, 1386-bĂłl szĂĄrmazĂł angol mechanikus Ăłra a Salisbury szĂ©kesegyhĂĄzban talĂĄlhatĂł. A2 1389-ben, a franciaorszĂĄgi Rouenben felĂĄllĂ­tott Ăłra mĂ©g ma is lĂ©tezik. Az angliai Wells szĂ©kesegyhĂĄz ĂłrĂĄjĂĄt a londoni TudomĂĄnytörtĂ©neti MĂșzeumban Ă”rzik.



Rokka, 13. sz.
A rokkĂĄt valĂłszĂ­nĂ»leg IndiĂĄban talĂĄltĂĄk fel, bĂĄr eredete a homĂĄlyba vĂ©sz. EurĂłpĂĄba közel-keleti közvetĂ­tĂ©ssel kerĂŒlt a közĂ©pkorban. A kĂ©zi fonĂĄst vĂĄltotta fel, amelynek sorĂĄn a gyapjĂșszĂĄlakat egyenkĂ©nt tekertĂ©k fel egy orsĂłra, összesodortĂĄk, majd egy mĂĄsik orsĂłra tekertĂ©k. A gĂ©pesĂ­tĂ©s elsĂ” lĂ©pĂ©se az orsĂł vĂ­zszintes elhelyezĂ©se volt Ășgy, hogy egy kĂ©zzel hajtott kerĂ©k Ă©s egy kötĂ©l segĂ­tsĂ©gĂ©vel forgatni lehessen. A gyapjĂșszĂĄlakat tartĂł rokkĂĄt a bal kĂ©zben tartottĂĄk, miközben a jobb kĂ©zzel lassan hajtottĂĄk a kereket. A megfelelĂ” sodratot Ășgy lehetett elĂ©rni, hogy a szĂĄlat ferdĂ©n tartottĂĄk.



Gutenberg nyomdagépe, 15.sz.
A mozgatható nyomóelemeket és a papírt ugyan Kínåban talåltåk fel, de a nyomtatås gépesítése Európåban történt. Johannes Gutenberg nyomdagépét elÔször egy 1439-es strassburgi perben említik (igen hiånyosak a forråsok annak alåtåmasztåsåra, hogy Laurens Janszoon Coster talålta volna fel a nyomdagépet). A nyomdagép feltalålåsa nyilvånvalóan a középkori papírnyomtatåsra, illetve az ezt megelÔzÔ, ókori bor és olíva módszerre alapszik. Csaknem 300 évig våltozatlanul hasznåltåk, kapacitåsa órånként 250 lap volt.



VesztegzĂĄr, 14. sz.
A vesztegzĂĄrat a 14. szĂĄzadban alkalmaztĂĄk elĂ”ször VelencĂ©ben, amikor vilĂĄgossĂĄ vĂĄlt, hogy a jĂĄrvĂĄnyokat a keletrĂ”l Ă©rkezĂ” hajĂłkon keresztĂŒl hurcoljĂĄk be a vĂĄrosba. Rendeletet adtak ki, hogy a hajĂłkat egy bizonyos idĂ”re el kell ĂŒlönĂ­teni, hogy kiderĂŒljön, hoztak-e magukkal valamilyen betegsĂ©get, illetve hogy megakadĂĄlyozzĂĄk a fertĂ”zĂ©st. Az elkĂŒlönĂ­tĂ©s elĂ”ször 30 (trentina), majd kĂ©sĂ”bb mĂĄr 40 (quarantina) napig tartott. Az idĂ”tartam megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄnak alapja ĂĄllĂ­tĂłlag az az idĂ”, amennyit MĂłzes Ă©s JĂ©zus töltött egyedĂŒl a sivatagban. Velence 1423-ban ĂĄllĂ­totta fel az elsĂ” lazarettĂłt vagy karantĂ©nĂĄllomĂĄst a vĂĄros közelĂ©ben fekvĂ” egyik szigeten. Ez a rendszer terjedt el aztĂĄn a többi eurĂłpai orszĂĄgban is, Ă©s alapozta meg a karantĂ©nellenĂ”rzĂ©s gyakorlatĂĄt.

Az összeållítås persze nem lehet teljes, hiszen akår a talicska, akår a taposómalom szerves része lehet egy hasonló listånak.


  magam, 12:48 Itt megírhatod a véleményed magam
egy mosolyt megér...

Magyar sportriporterek legjobb mondĂĄsai:


1. Hatalmasak ezek a belga jåtékosok, betöltik az egész képernyÔt. (Knézy)
2. Elszållt Andersson låba, most hozzåk vissza a stadionba. (Knézy)
3. Az angolok szokĂĄs szerint meglepĂ”en agresszĂ­van kezdtek. (HajdĂș B.)
4. Azt kell mondanom, amit mĂĄr DobĂł IstvĂĄn is mondott 1566-ban az egri vĂĄr vĂ©dĂ©se közben: feljöttek a törökök. (HajdĂș B.)
5. Tipikus svéd kapus: beållt a kapuba, s véd. (Knézy)
6. A kapusnak komolyan kell összpontosĂ­tania, hogy ne dĂ”ljön el addig, amĂ­g a labda odaĂ©r. (HajdĂș B.)
7. Abdullah prĂłbĂĄlta meghĂșzni, ehelyett Ă”t hĂșztĂĄk meg. (FaragĂł)
8. Mint egy rombolĂł, odakĂșszik. (KnĂ©zy)
9. A gĂłl nĂ©lkĂŒli döntetlen vĂ©geredmĂ©nye nulla-nulla (Vitray)
10. A pålya nem esik messze a stadiontól. (SzÔnyi)
11. MezĂ” rĂșgja ki a labdĂĄt a rĂłla elnevezett mezĂ”nybe. (Vass IstvĂĄn Z.)
12. Most pontot tehetett volna a tovĂĄbbjutĂĄs kĂ©rdĂ”jelĂ©re. (HajdĂș B.)
13. Az ellenfĂ©l egyszerĂ»en nem tud eljutni a Porto kapujĂĄig. Pontosabban el tud, csak labda nĂ©lkĂŒl. (VitĂĄr)
14. Hrutka, jó lövés, bedobås. (Knézy)
15. Elnézést, csak leesett a mikrofonom és felnyomtam magamnak. (Faragó)
16. És most 22-es szĂĄmmal beĂĄll a 22-es jĂĄtĂ©kos. (VitĂĄr)
17. De nagy gólt lÔttél Preisinger! Mondhatnåm, hogy ez a Bélåk napja, de håt Ô nem is Béla, hanem Såndor. (Siklós Erik)
18. DzurjĂĄk a felsĂ” sarokba gurĂ­tott. (GulyĂĄs)
19. Tizenegyes, Ă©rdekes döntĂ©s. De lĂĄssuk csak, az argentinok Ășjabb tĂĄmadĂĄst vezetnek, szinte lekopĂ­rozzĂĄk az elĂłzĂł akciĂłt Ă©s tizenegyes Ășjra. Azaz bocsĂĄnat, az elĂ”zĂ” ismĂ©tlĂ©se volt. (VitĂĄr)
20. Nem mondom a jåtékos nevét, mert nem låtom mi van a håtåra írva. (Vitår)
21. Most låtom, nem is Daszajev ållt a kapuban. (Knézy a meccs végén)
22. És most következzĂ©k a meccs! A riporter Fara..., de hisz az Ă©n vagyok. A mĂ©rkĂ”zĂ©st HajdĂș B. közvetĂ­ti. (FaragĂł)
23. És szenzációs gól!..Lett volna, ha kapura megy. (Gundel Takács)
24. Most nem akarok beleszĂłlni, mert gyĂĄsszĂŒnet van. (KnĂ©zy)
25. Låssuk, Somogyi vajon el tudja-e végezni a bedobåst? (Knézy)
26. Szegény Koszta, biztos elåtkoszta ezt a pillanatot. (Gundel egy öngólról)
27. Taffarel nem volt lesen. (Gundel a brazil kapusrĂłl)
28. A Vasas kapusa, Kakas dobja ki a labdĂĄt, amely Farkashoz kerĂŒl, aki jĂłl passzol NyĂșlhoz. Ha hozzĂĄteszem, hogy a jĂĄtĂ©kvezetĂ” MaczkĂł, akkor itt az egĂ©sz ĂĄllatkert. (Vass IstvĂĄn Z.)
29. És góóóól, nem oldalháló, góóóól, oldalháló. (Gundel)
30. Milyen jól el lehetne adni ezeket a jåtékosokat, ha gépkocsik lennének. Az eladónak csak annyit kellene mondania: ezt nézze uram, alig futott. (Vass Istvån Z.)
31. A kapuban Kiråly, SebÔk, Måtyus, Fehér. (Rokob P.)
32. Zamorano kicsit késÔn tette be és nem is volt jó. (Gundel)
33. Zidane eltéveszthetetlen stílusban kezeli a labdåt. Hoppå, most låtom ez nem is Zidane. (Knézy)
34. És igen, itt jön a magyar zĂĄszlĂł! A felsĂ” szĂ­n piros, a közĂ©psĂ” fehĂ©r, az alsĂłt nem lĂĄtom. (KnĂ©zy az olimpiĂĄn)
35. BelemĂĄrtja a vĂ­zbe, mint nĂ©met turista a virslit a Balatonon. (HajdĂș B.)
36. Hogy tud egy nĂ” ilyen okosan futni! (Gyulai)
37. Kobaljov megvĂĄrja, mĂ­g ki ĂĄll a pattogĂĄs a labdĂĄbĂłl. (GulyĂĄs)
38. NĂ©gyes pĂĄlyĂĄn a jĂłnevĂ» görög: Szteliosz Bizbasz. (FĂŒlöp)
39. 11:11 a Fotex javĂĄra. (GulyĂĄs)
40. Håtulról, ahogy a férje szokta. (Vitår a Bjelova-Bjelov röplabdahåzaspår nÔtagjåról)
41. A pilĂłta kiszalad. Az autĂł elĂ©g. A szerelĂ”k szomorĂșak. (Palik egy boxtĂ»zrĂ”l)
42. És most kiĂĄllĂ­tottĂĄk az egĂ©sz csapatot!... Ja nem, sorcsere. (VitĂĄr egy hokimeccsen)
43. Az embernek tĂĄtva marad a szeme (GulyĂĄs)

  magam, 9:20 Itt megírhatod a véleményed magam
gyĂŒmölcsös fantĂĄziĂĄk...










  magam, 8:18 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

Augusztus 23.

Napkelte: 05:49 Napnyugta: 19:42

Holdkelte: 00:36 Holdnyugta: 17:35


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re szombat estig: A napsĂŒtĂ©st eleinte csak nyugaton Ă©s Ă©szakon, kĂ©sĂ” dĂ©lutĂĄntĂłl keleten is többször zavarjĂĄk felhĂ”k, elszĂłrtan zĂĄporok, zivatarok is kialakulhatnak. Az Ă©szaknyugatira fordulĂł szĂ©l többfelĂ© megerĂ”södik, a zivatarokat viharos szĂ©llökĂ©sek kĂ­sĂ©rhetik. Nagy lesz a hĂ”mĂ©rsĂ©klet kĂŒlönbsĂ©g, a legmagasabb Ă©rtĂ©kek Ă©szaknyugaton 25, dĂ©lkeleten 35 fok körĂŒl alakulnak. KĂ©sĂ” estĂ©re 19 Ă©s 26 fok közĂ© hĂ»l le a levegĂ”.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

A kĂ©sĂ” dĂ©lutĂĄni, esti ĂłrĂĄktĂłl helyenkĂ©nt kialakulhat zivatar az orszĂĄgban viharos szĂ©llökĂ©ssel kĂ­sĂ©rve (60-75 km/Ăłra). A fĂ”vĂĄrosban a lĂ©gszennyezĂ” anyagok koncentrĂĄciĂłja vĂĄrhatĂłan az egĂ©szsĂ©gĂŒgy hatĂĄrĂ©rtĂ©k alatt marad...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Szombat reggelig meleg, majd hidegfronti hatås vårható. Fejfåjås, rossz közérzet jelentkezhet.


• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s :

6.5 - erÔs



Ma Bence, Farkas, SzidĂłnia, TeĂłnia, ZĂĄgon, Zakeus, ZsadĂĄny, FĂŒlöp, Klaudia, RĂłzsa, RĂłza, Aszter napja van.

Boldog névnapot!

Bence :
A latin Vincentius nĂ©v rĂ©gi magyar Bencenc alakjĂĄnak a rövidĂŒlĂ©se, amelynek jelentĂ©se gyĂ”ztes.

Farkas :
Régi magyar személynév. Azon ritka eredeti magyar neveink egyike, melyeket nem szorítottak ki a keresztény nevek. A Farkas nevet a középkor óta folyamatosan hasznåljåk. Jelentése a szó maga.

SzidĂłnia :
Föníciai eredetû, a név jelentése Szidón föníciai vårosból való nÔ.

TeĂłnia :
Görög eredetû név a Teonasz férfinév latinos nÔi pårja. Jelentése Istenhez tartozó.

ZĂĄgon :
SzlĂĄv, magyar eredetĂ» nĂ©v, Mikes Kelemen szĂŒlĂ”faluja nevĂ©bĂ”l vĂĄlt keresztnĂ©vvĂ©. JelentĂ©se dĂ»lĂ” mögötti terĂŒlet.

Zakeus :
Héber eredetû bibliai név, a Zekarja név rövidített våltozata, jelentése igazsågos, årtatlan.

ZsadĂĄny :
Régi magyar személynév. Jelentése ismeretlen, mås kutatås szerint, våró, vårakozó.

FĂŒlöp :
A görög Philippos nĂ©v rövidĂŒlĂ©sĂ©nek a magyar alakvĂĄltozata. JelentĂ©se lĂłkedvelĂ”.

Klaudia :
A latin eredetû Klaudiusz nÔi pårja, vélhetÔen a claudus szóból ered, melynek jelentése: béna, sånta.

RĂłzsa :
Magyar eredetû név, a Rosa latin nÔi névbÔl szårmazik. Mår az Árpåd-korban hasznålatos volt Magyarorszågon. Jelentése a viråg maga.

RĂłza :
Latin eredetû név, a Rosa névbÔl szårmazik. Mås magyaråzat szerint a magyarban a Rozålia önållósult becézÔje. Jelentése rózsa.

Aszter :
Görög eredetû név, jelentése csillag.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


• 410 - Alarik kirĂĄly vizigĂłtjai megszĂĄlljĂĄk RĂłma vĂĄrosĂĄt.
• 1849 – Szemere Bertalan miniszterelnök többedmagĂĄval OrsovĂĄnĂĄl elĂĄssa a magyar koronĂĄt Ă©s a koronĂĄzĂĄsi Ă©kszereket rejtĂ” lĂĄdĂĄt. Az osztrĂĄk csĂĄszĂĄri hatĂłsĂĄgok 1853. szeptember 8-ĂĄn megtalĂĄljĂĄk, Ă©s BĂ©csbe, majd BudĂĄra szĂĄllĂ­tjĂĄk e kincseket.
• 1914 – A JapĂĄn CsĂĄszĂĄrsĂĄg hadat ĂŒzen NĂ©metorszĂĄgnak, majd elfoglalja a Shandong-fĂ©lszigetet. Novemberre mĂĄr megszĂĄllja a nĂ©met csĂĄszĂĄr kĂ­nai Ă©s csendes-ĂłceĂĄni birtokait. A hĂĄborĂș utĂĄn ezeket a terĂŒleteket a NĂ©pszövetsĂ©g beilleszti mandĂĄtumterĂŒleteinek rendszerĂ©be, amik jĂłvoltĂĄbĂłl nemzetközi ellenĂ”rzĂ©s alĂĄ vonhatjĂĄk a vesztesek terĂŒleteit.
• 1938 – A bledi Ă©rtekezleten a kisantant hatalmak elismerik MagyarorszĂĄgnak a fegyverkezĂ©shez fĂ»zĂ”dĂ” jogĂĄt.
• 1939 – A Molotov-Ribbentrop paktum alĂĄĂ­rĂĄsa MoszkvĂĄban.
• 1944 – A szovjet hadsereg IaÂși–Kisinyov offenzĂ­vĂĄjĂĄnak sikere nyomĂĄn RomĂĄnia hivatalosan kapitulĂĄl, Ă©s megtĂĄmadja addigi szövetsĂ©geseit, a nĂ©met Ă©s magyar csapatokat. I. MihĂĄly romĂĄn kirĂĄly a politikai pĂĄrtok Ă©s a hadsereg tĂĄmogatĂĄsĂĄval sikeresen vĂ©grehajtotta a kiugrĂĄst, Ion Antonescut letartĂłztatta Ă©s Constantin SĂŁnĂŁtescu vezetĂ©sĂ©vel Ășj kormĂĄnyt alakĂ­tott.
• 1950 – A köztĂĄrsasĂĄgi elnöki tisztsĂ©get felvĂĄltja a Magyar NĂ©pköztĂĄrsasĂĄg Elnöki TanĂĄcsĂĄnak elnöke elnevezĂ©s. Szakasits ÁrpĂĄd ĂĄllamfĂ” közjogi mĂ©ltĂłsĂĄga folyamatos marad.
• 1990 – ÖrmĂ©nyorszĂĄg Ă©s TĂŒrkmenisztĂĄn kivĂĄlnak a SzovjetuniĂłbĂłl, Ă©s önĂĄllĂł, fĂŒggetlen ĂĄllamokkĂĄ vĂĄlnak.

SzĂŒletĂ©sek


• 1754 – XVI. Lajos francia kirĂĄly, kivĂ©geztĂ©k († 1793)
• 1769 – Georges Cuvier francia tudĂłs, Ă”slĂ©nykutatĂł, az összehasonlĂ­tĂł anatĂłmia jelentĂ”s kutatĂłja, a Francia AkadĂ©mia tagja († 1832)
• 1783 – William Tierney Clark angol mĂ©rnök, a budapesti SzĂ©chenyi lĂĄnchĂ­d tervezĂ”je († 1852)
• 1813 – Simor JĂĄnos bĂ­boros, esztergomi Ă©rsek († 1891)
• 1864 – EleftĂ©riosz VenizĂ©losz görög politikus, miniszterelnök († 1936)
• 1868 – DĂ©zsi Lajos irodalomtörtĂ©nĂ©sz, egyetemi tanĂĄr, akadĂ©mikus († 1932)
• 1877 – GrĂ€fl Ödön ĂșszĂł, vĂ­zilabdĂĄzĂł, sportvezetĂ” († 1972)
• 1877 – Medgyaszay IstvĂĄn mûépĂ­tĂ©sz, szakĂ­rĂł († 1959)
• 1879 – Berze Nagy JĂĄnos magyar nĂ©prajzkutatĂł († 1946)
• 1880 – Guillaume Apollinaire francia költĂ” († 1918)

River Phoenix
• 1884 – MadarĂĄsz Margit teniszezĂ” († 1959)
• 1903 – William Primrose skĂłt brĂĄcsamĂ»vĂ©sz, zenetanĂĄr († 1982)
• 1912 – Gene Kelly amerikai szĂ­nĂ©sz, tĂĄncos († 1996)
• 1912 – Alekszej Ivanovics Szudajev szovjet fegyvertervezĂ” († 1946)
• 1917 – AndrĂ© Waterkeyn belga Ă©pĂ­tĂ©sz, a brĂŒsszeli Atomium tervezĂ”je († 2005)
• 1924 – EfrĂĄjim Kishon (er. neve Kishont Ferenc), magyar szĂĄrmazĂĄsĂș, izraeli Ă­rĂł († 2005)
• 1924 – Robert Solow amerikai közgazdĂĄsz aki a gazdasĂĄgi növekedĂ©s elmĂ©letĂ©vel foglalkozig
• 1926 – HernĂĄdi Gyula magyar Ă­rĂł († 2005)
• 1929 – Czibor ZoltĂĄn vĂĄlogatott labdarĂșgĂł, az Aranycsapat balszĂ©lsĂ”je († 1997)
• 1932 – Eugene Rousseau, amerikai szaxofonista
• 1948 – Jurij Ivanovics Jehanurov ukrĂĄn politikus, 2005–2006 között Ukrajna miniszterelnöke
• 1970 – River Phoenix, amerikai szĂ­nĂ©sz († 1993)
• 1978 - Kobe Bryant, amerikai kosĂĄrlabdĂĄzĂł

HalĂĄlozĂĄsok


• 408 - Stilcho rĂłmai hadvezĂ©r (kivĂ©geztĂ©k).
• 634 – AbĂș Bakr, az elsĂ” kalifa
• 1358 – FranciaorszĂĄgi Izabella angol kirĂĄlynĂ©, II. Edward felesĂ©ge (* 1292 k.)
• 1725 - KeresztĂ©ly Ágost herceg-prĂ­mĂĄs Ă©s bĂ­bornok
• 1831 – Kazinczy Ferenc, magyar Ă­rĂł, költĂ”, a magyar nyelvĂșjĂ­tĂĄs vezĂ©ralakja (* 1759)
• 1849 – Maderspach KĂĄroly, magyar kohĂłmĂ©rnök, vasgyĂĄros, feltalĂĄlĂł (* 1791)
• 1858 – Reguly Antal, magyar etnogrĂĄfus, nyelvĂ©sz, utazĂł (* 1819)
• 1944 – II. Abdul-Medzsid, az OszmĂĄn Birodalom utolsĂł szultĂĄnja (* 1868)
• 1991 – Nemes Nagy Ágnes, Kossuth-, JĂłzsef Attila-, Ă©s Baumgarten-dĂ­jas magyar költĂ”, Ă­rĂł, mĂ»fordĂ­tĂł (* 1922)
• 1992 – SzĂ©kely JĂĄnos, erdĂ©lyi magyar költĂ”, Ă­rĂł, drĂĄmaĂ­rĂł (* 1929)
• 1994 – FĂĄbri ZoltĂĄn, Kossuth-dĂ­jas szĂ­nhĂĄzi Ă©s filmrendezĂ”, dĂ­szlettervezĂ” (* 1917)

Nemzeti ĂŒnnepek, Ă©vfordulĂłk, esemĂ©nyek


Nemzetközi nap a rabszolga-kereskedelem Ă©s megszĂŒntetĂ©sĂ©nek emlĂ©kĂ©re



  magam, 8:05 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:


FogyĂłkĂșrĂĄzni kezdtem. Nem ittam, nem ettem, Ă©s 14 nap alatt vesztettem 2 hetet.



.
  magam, 7:59 Itt megírhatod a véleményed magam
AKIK LÁTJÁK A LÁTHATATLANT



A reménység az a képesség,
hogy valamely eljövendõ dologbĂłl
olyan bĂĄtorĂ­tĂĄst Ă©s örömet nyerjĂŒnk,

ami egyébként csak a jelen
megtapasztalåsai alapjån lehetséges.

Reménykedni annyit jelent,
hogy Ă©ppĂșgy engedjĂŒk magunkat
befolyĂĄsolni az eljövendõ,
mint a jelenvalĂł dolgoktĂłl.

A hit annak képessége,
hogy a lĂĄthatatlanokkal Ă©ppoly
természetesen szåmolunk,
mint a közvetlenĂŒl Ă©rzĂ©kelhetõ valĂłsĂĄggal.

Hinni azt jelenti,
hogy Ășgy igazodunk a nem lĂĄthatĂłkhoz,
mintha lĂĄtnĂĄnk azokat.
(H J Eckstein)




  magam, 7:53 Itt megírhatod a véleményed magam
jó reggelt,szép hétvégét mindenkinek.


  magam, 7:51 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. augusztus 22., péntek Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt!



  magam, 21:40 Itt megírhatod a véleményed magam
Erdei Csend


Át a fenyÔsötéten
madår szållt, fényt hozott.
A szĂ­vnek csend kiĂĄltott.
KiĂĄltott, hallgatott.

Mentem a kékben, zöldben.
Ölelt álom-hazám.
Manóårnyak szaladtak
az erdĂ” szinpadĂĄn.

FenyÔsor felsötétlett.
Ringott a fĂĄk alatt
gyanta- Ă©s gombaillat,
aranylĂĄng-pillanat.

A csendnek szĂ­v kiĂĄltott ,
s a szívnek csend, fehér:
csendbĂ”l jöttĂŒnk, s a csendbe
volt-lĂ©tĂŒnk visszatĂ©r.

Felragyogott a forrĂĄs,
s egy könnycsepp szívemen.
Manók årnyån åt nézett
kerek, kĂ­vĂĄncsi szem.

A könnycsepp csillagot szórt,
s vélte titkon: talån
ĂŒzen ĂĄlom-hazĂĄmnak
könnycseppes volt-hazåm,

de csak fenyÔ sötétlett,
csend fénylett, hallgatott,
s nem-lét ringatott létet,
arany pillanatot.
(Lelkes M)


  magam, 21:31 Itt megírhatod a véleményed magam
nevessĂŒnk...vagy sĂ­rjunk...?

http://www.videoplayer.hu/videos/play/16446




.
  magam, 20:35 Itt megírhatod a véleményed magam
ne ítélj elsÔre...!


  magam, 12:25 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?


LĂ©gkondicionĂĄlĂł pro Ă©s kontra
A nyåri melegben csak egy gombnyomås és måris kellemesen hûvös levegÔ årasztja el a lakåst, vagy az autót és nincs ez måsként a munkahelyi környezetben, de a bevåsårlóközpontokban sem. A légkondicionålók elterjedésével azonban egyre gyakoribbå vålnak az åltaluk okozott szövÔdmények is.
Azzal a legtöbben tisztĂĄban vagyunk, hogy -kĂŒlönösen gyerekek esetĂ©ben - mellĂ”zzĂŒk a lĂ©gkondicionĂĄlĂł tĂșlzott hasznĂĄlatĂĄt, nem tartĂłzkodunk a klĂ­mĂĄbĂłl kiĂĄramlĂł hideg levegĂ” ĂștjĂĄban, elkerĂŒlve ezzel a nyĂĄri nĂĄthĂĄs, meghĂ»lĂ©ses tĂŒneteket, izĂŒleti panaszokat. EgĂ©szsĂ©gĂŒnkre nĂ©zve azonban nem csak a hideg, de a lĂ©gkondicionĂĄlĂł berendezĂ©sbĂ”l kiĂĄramlĂł levegĂ” minĂ”sĂ©ge is komoly veszĂ©lyt jelenthet.
SzerencsĂ©s esetben nem tapasztaltuk mĂ©g, amikor a klĂ­ma bekapcsolĂĄsĂĄt követĂ”en kellemetlen, poshadt szag ĂĄramlik a berendezĂ©sbĂ”l. Az ilyen jelensĂ©gek oka nem mĂĄs, mint a kĂ©szĂŒlĂ©kben lerakĂłdott kosz, por, baktĂ©rium- Ă©s gombatenyĂ©szetek.
A lĂ©gkondicionĂĄlĂłkban leggyakrabban talĂĄlhatĂł mikroorganizmusok közĂŒl talĂĄn a legfontosabb a Legionella. Az ĂĄltala okozott enyhĂ©bb lefolyĂĄsĂș betegsĂ©g a Pontiac-lĂĄz, ami az influenzĂĄhoz hasonlĂł tĂŒnetekkel jĂĄr, Ă©s ĂĄltalĂĄban nem is azonosĂ­tjĂĄk, mint Legionella-fertĂ”zĂ©st. A legionĂĄrius betegsĂ©g ezzel szemben egy összetett tĂŒnetekkel jĂĄrĂł, atĂ­pusos tĂŒdĂ”gyulladĂĄs, ami vĂ©gzetes is lehet.
Dr.Magyar DonĂĄt, aerobiolĂłgus elmondta, a lĂ©gkondicionĂĄlĂł berendezĂ©s ezen kĂ­vĂŒl mĂ©g szĂĄmos fertĂ”zĂ©st okozĂł mikroorganizmus szĂĄmĂĄra biztosĂ­t kedvezĂ” Ă©letfeltĂ©teleket. A leggyakoribb baktĂ©rium nemzetsĂ©gek: Actinomycetes, Flavobacterium, Pseudomonas; protozoĂĄk: Acanthamoeba, Vorticella; nematodĂĄk; penĂ©szgombĂĄk: Aspergillus, Cephalosporium, Cladosporium, Fusarium, Mucor, Penicillium, Rhodotorula, Trichoderma.
A nem megfelelĂ”en karbantartott berendezĂ©sek a korĂĄbban mĂĄr emlĂ­tett legionellĂłzis Ă©s Pontiac-lĂĄz kĂłrkĂ©peken kĂ­vĂŒl az alĂĄbbi betegsĂ©gek kialakulĂĄsĂĄban jĂĄtszhatnak szerepet:
-hypersensitiv pneumonitis, (tĂșlĂ©rzĂ©kenysĂ©g okozta tĂŒdĂ”gyulladĂĄs)
-asztma,
-allergia,
-szisztémas mycosis, (az egész szervezetet érintÔ gombafertÔzés)
-aspergillosis, (tĂŒdĂ”ben elĂ”szeretettel megtelepedĂ” gomba okozta gyulladĂĄs)
-feltĂ©telezhetĂ”en mycotoxicosis (gombĂĄk ĂĄltal termelt szervezetet kĂĄrosĂ­tĂł anyagok ĂĄltal kivĂĄltott reakciĂł) is elĂ”fordulhat.-mondta el dr. Potecz Györgyi, tĂŒdĂ”gyĂłgyĂĄsz.
A szakszerĂ» tisztĂ­tĂĄs megakadĂĄlyozza, hogy a kĂ©szĂŒlĂ©kben a kĂŒlönbözĂ” mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, majd a klĂ­ma bekapcsolĂĄsĂĄval folyamatosan keringetĂ©sre kerĂŒljenek a beltĂ©ri levegĂ”ben. A munkahelyi, otthoni Ă©s az autĂłban felszerelt klĂ­mĂĄt Ă©vente legalĂĄbb egyszer vegyszeresen ki kell tisztĂ­ttatni, vagy, ha a szĂ»rĂ”t mĂĄr nem elĂ©g vegyileg kezelni, akkor az egĂ©szet ki kell cserĂ©lni.
A berendezĂ©sek karbantartĂĄsĂĄhoz mindig kĂ©rjĂŒk szakember segĂ­tsĂ©gĂ©t, ezzel sok bajt elĂ”zhetĂŒnk meg.


  magam, 12:22 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

Augusztus 22.

Napkelte: 05:47 Napnyugta: 19:45

Holdkelte: 03:54 Holdnyugta: 19:32


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re pĂ©ntek estig: TĂșlnyomĂłan derĂŒlt idĂ” vĂĄrhatĂł, legfeljebb Ă©szakon, Ă©szaknyugaton növekszik meg idĂ”nkĂ©nt a felhĂ”zet, de csapadĂ©k ott sem valĂłszĂ­nĂ». A dĂ©lkeleti szĂ©l helyenkĂ©nt megĂ©lĂ©nkĂŒl. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet többnyire 30, 35, kĂ©sĂ” este 20, 26 fok között alakul.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

A napi közĂ©phĂ”mĂ©rsĂ©klet a DunĂĄntĂșl dĂ©li rĂ©szĂ©n, az Alföldön Ă©s a fĂ”vĂĄrosban elĂ©rheti a 25, a dĂ©l-alföldi rĂ©giĂłban a 27 fokot...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

A magasban zajlĂł melegedĂ©s miatt a melegfrontokkal egyĂŒttjĂĄrĂł tĂŒnetek jelentkezhetnek.


• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s

6.7 - erÔs



Ma Mirjam, Menyhért, Jånos, Timót, Måria, Boglårka, Zakeus, Agaton napja van.

Boldog névnapot!

Mirjam :
A Mirjam a Måria eredeti héber formåja, amelynek jelentése megfejtetlen, valamennyi magyaråzata vitatott.

Menyhért :
A germån eredetû Meinhard névbÔl szårmazik. Jelentése erÔ, erÔs, merész. A magyarban a Melchior nevet Menyhért névvel helyettesítették a napkeleti bölcsek egyikének a legendabeli nevét.

JĂĄnos :
Bibliai nĂ©v. A hĂ©ber Johanan nĂ©v görög Johannesz vĂĄltozatĂĄbĂłl (ill. ennek a hasonlĂł hangzĂĄsĂș latin Johannes formĂĄjĂĄbĂłl) szĂĄrmazik. JelentĂ©se "Jahve megkegyelmezett". MagyarorszĂĄgon a XVI - XVIII. szĂĄzadban a legnĂ©pszerĂ»bb fĂ©rfinĂ©v volt, Ă©s kĂ©sĂ”bb is a leggyakoribbak közĂ© tartozott, egĂ©szen az 1970-es Ă©vekig.

TimĂłt :
A görög Timotheosz nĂ©v latinos Timotheus formĂĄjĂĄnak rövidĂŒlĂ©sekĂ©nt keletkezett a TimĂłt fĂ©rfinĂ©v. JelentĂ©se: Isten becsĂŒlĂ”je, IstentisztelĂ”.

MĂĄria :
Bibliai név. Eredeti héber formåja Mirjam volt, ez a görög és latin bibliafordítåsokban módosult. Jelentése megfejtetlen, valamennyi magyaråzata vitatott. A latin Maria névvåltozatnak igen sok szårmazéka alakult ki az európai nyelvekben, ezek egy része a magyarban is hasznålatos.

BoglĂĄrka :
Újabb keletĂ» magyar nĂ©v a boglĂĄrka virĂĄgnĂ©vbĂ”l, jelentĂ©se fĂ©mveretes, Ă©kköves, gyöngyös, zomĂĄncos, gomb alakĂș Ă©pĂ­tmĂ©ny, virĂĄgnĂ©v.

Zakeus :
Héber eredetû bibliai név, a Zekarja név rövidített våltozata, jelentése igazsågos, årtatlan.

Agaton :
Görög eredetû név, jelentése jó, nemes.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Események


• 1485 – A Lancaster pĂĄrt gyĂ”zelmĂ©vel vĂ©get Ă©r AngliĂĄban a RĂłzsĂĄk HĂĄborĂșja.
• 1785 – II. JĂłzsef kirĂĄly rendelete megszĂŒnteti az örökös jobbĂĄgysĂĄg intĂ©zmĂ©nyĂ©t.
• 1837 – MegnyĂ­lik a Pesti Magyar SzĂ­nhĂĄz, kĂ©sĂ”bbi nevĂ©n a Nemzeti SzĂ­nhĂĄz.
• 1853 - BrĂŒsszelben hĂĄzassĂĄgot kötött II. LipĂłt belga kirĂĄly Ă©s Habsburg–Toscanai MĂĄria Henrietta fĂ”hercegnĂ”
• 1864 – A Nemzetközi Vöröskereszt megalapĂ­tĂĄsa.
• 1920 – Az elsĂ” salzburgi ĂŒnnepi jĂĄtĂ©kok megnyitĂłja.
• 1921 – A magyar hadsereg bevonul az addig szerb megszĂĄllĂĄs alatt ĂĄllĂł pĂ©cs-baranyai terĂŒletre.
• 1994 – Hivatalosan elfogadjĂĄk SvĂ©dorszĂĄgnak a NATO-val lĂ©trejövĂ” PfP egyĂ©ni partnersĂ©gi programjĂĄt.

SzĂŒletĂ©sek



• 1813 – Ormai Norbert honvĂ©d ezredes, az 1848–49-es szabadsĂĄgharc vĂ©rtanĂșja († 1849)
• 1862 – Claude Debussy francia zeneszerzĂ” († 1918)
• 1895 – AlmĂĄsy LĂĄszlĂł Afrika-kutatĂł († 1951)
• 1902 – Leni Riefenstahl (er. Berta Helene Amalie Riefenstahl), nĂ©met tĂĄncosnĂ”, szĂ­nĂ©sznĂ”, filmrendezĂ”, fĂ©nykĂ©pĂ©sz († 2003)
• 1908 – Henri Cartier-Bresson ("HCP"), francia fĂ©nykĂ©pĂ©sz († 2004)
• 1914 – BarĂłti GĂ©za Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł († 1993)
• 1917 – John Lee Hooker amerikai blues-zenĂ©sz († 2001)
• 1918 – BenkĂ” Gyula JĂĄszai Mari-dĂ­jas szĂ­nĂ©sz († 1997)
• 1920 – Ray Bradbury amerikai sci-fi Ă­rĂł, költĂ”
• 1922 – MiloÂč KopeckĂœ cseh szĂ­nĂ©sz („KĂłrhĂĄz a vĂĄros szĂ©lĂ©n”) († 1996)
• 1923 – Földes PĂ©ter MihĂĄly festĂ”, animĂĄciĂłs filmrendezĂ”, Földes JolĂĄn Ă­rĂłnĂ” fia († 1977)
• 1933 – Sylva Koscina horvĂĄt szĂŒletĂ©sĂ» olasz szĂ­nĂ©sznĂ” († 1994)
• 1962 – Teodoru Vaszilisz labdarĂșgĂł, edzĂ”
• 1968 – Horst Skoff, osztrĂĄk teniszezĂ” († 2008)
• 1970 – Nagy TĂ­mea pĂĄrbajtĂ”rvĂ­vĂł, olimpiai bajnok
• 1977 – SzabĂł GergĂ” sportriporter

HalĂĄlozĂĄsok


• 408 – Flavius Stilicho, vandĂĄl szĂĄrmazĂĄsĂș rĂłmai hadvezĂ©r (* 359 körĂŒl)
• 1280 – III. MiklĂłs pĂĄpa (Giovanni Gaetano Orsini (* 1210–20 között)
• 1350 – VI. (SzerencsĂ©s) FĂŒlöp francia kirĂĄly (* 1293)
• 1485 – III. RichĂĄrd angol kirĂĄly (* 1452)
• 1599 – Luca Marenzio olasz zeneszerzĂ” (* 1553)
• 1806 – Jean-HonorĂ© Fragonard, francia festĂ”mĂ»vĂ©sz, grafikus (* 1732)
• 1849 – Ormai Norbert honvĂ©d ezredes, az 1848–49-es szabadsĂĄgharc vĂ©rtanĂșja (* 1813)
• 1888 – Trefort Ágoston mĂ»velĂ”dĂ©spolitikus, miniszter, az MTA tagja (* 1817)
• 1922 – Michael Collins, Ă­r forradalmĂĄr, politikus, az Ír Nemzeti Hadsereg parancsnoka (* 1890)
• 1942 – Alice Duer Miller amerikai Ă­rĂł, költĂ” (* 1874)
• 1946 – SztĂłjay Döme (er. Demeter Stojakovich), katonatiszt, magyar miniszterelnök (* 1883)
• 1958 – Roger Martin du Gard Nobel-dĂ­jas francia Ă­rĂł (* 1881)
• 1976 – Nagy Imre festĂ”mĂ»vĂ©sz (* 1893)
• 1989 – Alekszandr Szergejevics Jakovlev szovjet repĂŒlĂ”gĂ©ptervezĂ” (* 1906)
• 1992 – Dr. MĂĄndoky Kongur IstvĂĄn nyelvĂ©sz, turkolĂłgus, a kun nyelv kutatĂłja (* 1944)



  magam, 10:06 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.