CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. április 19.   péntek   Emma, Gerold, Kocsárd, Kunó, Malvin, Timon   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. augusztus 13., szerda Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 21:43 Itt megírhatod a véleményed magam
Hagyd jĂĄtszani
ElcsendesĂŒlt gondolataid
LegalĂĄbb az ĂĄlmok ujjait
Ne szorítsd ökölbe...

Miért akarsz a hideg betonon
Elszånt tömegben vonulni?
Miért nem mersz hunyt szemmel
Ringatózni a Vågy-öbölben?

FĂ©lsz. Tudom.
Mondanod sem kell.
Låtom a csonkånak vélt,
VérzÔ, félig-eltemetett lelket...

Mintha ólommal béleltek volna
Úgy vánszorogsz át
Az egyforma napok
KÔzuhatagai között

De vĂĄr RĂĄd egy kavargĂł perc
És repĂŒlsz, a FelhĂ” magas, de TiĂ©d
Minden ĂĄlom megtart, ha hiszel
Itt egy ålom, vedd el; ne félj!
(ISz)


  magam, 21:20 Itt megírhatod a véleményed magam
ne Ă­tĂ©lj a kĂŒlsĂ”bĂ”l...


  magam, 20:31 Itt megírhatod a véleményed magam

Most mutatok neked egy színårnyalatot amivel eddig még nem talålkoztål - legalåbbis a monitorodon. Be van bizonyítva, hogy a legtöbb monitor nem tudja megjeleníteni a tiszta ciånkék színt.

De most te lĂĄthatod!

Kezdd el bĂĄmulni a piros pötty közepĂ©n a fehĂ©r pontot. MinĂ©l tovĂĄbb figyeled annĂĄl nagyobb a hatĂĄs. Lassan elkezd majd a szĂ©le virĂ­tani, de akkor se kapd el a szemed a fehĂ©r pontrĂłl. Én kb. 1 percig nĂ©ztem!

MiutĂĄn Ășgy gondolod hogy elĂ©g, tĂĄvolodj a kĂ©pernyĂ”tĂ”l. Lassan a piros pötty szĂ©lĂ©n a szĂ­n kezd majd kibontakozni, minĂ©l lassabban tĂĄvolodsz annĂĄl jobban lĂĄtod az "elveszett szĂ­nt".

A kép jobb oldalån az årnyalatskåla csak azért van, hogy låsd, hogy tényleg nincs rajta a tiszta ciånkék, pedig ott kellene legyen!




  magam, 19:31 Itt megírhatod a véleményed magam
hĂĄt(ra)arc...




  magam, 12:27 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

Ekcéma, pattanås?
A bÔr és a lélek kapcsolata a kineziológus szakértÔ szemével

GĂĄlos MĂłnika kineziolĂłgus Ă­rĂĄsa
BÔröd nem pusztån tested ruhåja, de arról is årulkodik, hogy lelked, pszichéd milyen ållapotban van. Kineziológus szakértÔnkkel annak jårtunk utåna, hogy a leggyakoribb bÔrproblémåk milyen lelki gondokra utalhatnak.

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bĂ”r, amely a test felszĂ­nĂ©t a kĂŒlvilĂĄg felĂ© fedi. Egy felnĂ”tt embernĂ©l 1,6-1,8 nĂ©gyzetmĂ©ter, a testsĂșly 15 szĂĄzalĂ©kĂĄt teszi ki. HĂĄrom fĂ” rĂ©tegbĂ”l: a hĂĄmbĂłl, az irhĂĄbĂłl Ă©s a bĂ”raljĂĄbĂłl ĂĄll. Nem pusztĂĄn tested ruhĂĄja, hanem egy nagyon is sokrĂ©tĂ» feladatot ellĂĄtĂł, bonyolult szerv, mĂ»ködĂ©se az Ă©let sok szempontjĂĄbĂłl pĂłtolhatatlan.
A bĂ”r klĂ­maberendezĂ©s is, hiszen elvĂ©gzi a kĂŒlsĂ” hĂ”mĂ©rsĂ©kletingadozĂĄsok kiegyenlĂ­tĂ©sĂ©t, ugyanakkor Ă©rzĂ©kszerv, amely felveszi a kĂŒlsĂ” ingereket. Emellett folyadĂ©k- Ă©s energiaraktĂĄr, jelentĂ”s feladatot lĂĄt el a szervezet sĂł- Ă©s vĂ­zhĂĄztartĂĄsĂĄban, az immunrendszer elĂ”retolt helyĂ”rsĂ©ge. A szervezet mĂ©regtelenĂ­tĂ©sĂ©ben is rĂ©szt vesz, fizikĂĄlis, bakteriĂĄlis Ă©s kĂ©miai behatĂĄsok ellen egyarĂĄnt vĂ©di a szervezetet.



A bĂ”rödet Ă©rezheted egy kĂ©tirĂĄnyĂș falnak. Ezen belĂŒl helyezkedik el az intim szfĂ©rĂĄd, de bĂ”rödön keresztĂŒl ĂĄllsz kapcsolatban a kĂŒlvilĂĄggal, bĂ”röddel Ă©rinted meg a környezetedet. SzĂŒksĂ©ged van erre a falra, nem csupĂĄn esztĂ©tikai, csomagolĂĄstechnikai szempontbĂłl, hanem azĂ©rt, mert nem engedhetsz be minden ingert, informĂĄciĂłt. A vĂĄlogatĂĄs, szelektĂĄlĂĄs nĂ©lkĂŒlözĂ©se komoly betegsĂ©gek forrĂĄsa lehet.
Az ember bĂ”re rövid egyĂŒttlĂ©t sorĂĄn is sokat elĂĄrul tulajdonosĂĄnak pszichĂ©jĂ©rĂ”l. A nagyon Ă©rzĂ©keny bĂ”r alatt nagyon Ă©rzĂ©keny lĂ©lek lakik, aki tĂșl közel engedi magĂĄhoz, bensĂ”jĂ©hez a vilĂĄg dolgait. Egy ellenĂĄllĂłkĂ©pes, erĂ”s bĂ”r arra enged következtetni, hogy az illetĂ” sokat kibĂ­r (vastag a bĂ”re) leperegnek rĂłla a dolgok. A verejtĂ©kezĂ” bĂ”r a szembenĂĄllĂł bizonytalansĂĄgĂĄt, fĂ©lelmĂ©t, az elpirulĂł bĂ”r izgalmĂĄt mutatja.


Ha bĂ”rproblĂ©mĂĄid, kiĂŒtĂ©seid vannak, a következĂ” dolgokat gondold ĂĄt:

Hogyan ållsz a kapcsolatteremtéssel?
Nem hatĂĄrolod-e le magad tĂșlsĂĄgosan?
Lehet, hogy elutasító magatartåsoddal hårítod a közelség utåni vågyadat?
Mi az, ami a hatåraidat åt akarja törni? Szexualitås, ösztönök, szenvedély, agresszió, lelkesedés?
Mi az, ami valĂłjĂĄban ingerel?
Låssuk, milyen lelki håttere van az egyes bÔrbetegségeknek:

Mitesszer
A bĂ”rön lĂ©vĂ” pĂłrusokon keresztĂŒl lĂ©legzik a tested. Mitesszerek akkor alakulhatnak ki, ha Ășgy Ă©rzed, nem Ă©rtenek meg. Olyan ingerek Ă©rnek, amelyeket kĂ©nytelen vagy elviselni, bĂĄr legszĂ­vesebben kilöknĂ©d magadbĂłl. Úgy Ă©rzed, ezek ellen nem tehetsz semmit, hĂĄborog a lelked. Itt mĂ©g nem jellemzĂ” a lĂĄzadĂĄs, inkĂĄbb egy csendes beletörĂ”dĂ©s, mĂ©rtĂ©ktartĂł viselkedĂ©s figyelhetĂ” meg. PrĂłbĂĄld meg, hogy nemcsak az irritĂĄlĂł dolgokra koncentrĂĄlsz. Ne lĂ©gy elĂ©gedetlen, vedd Ă©szre az Ă©let jobbik felĂ©t is!

PattanĂĄs
HasonlĂłan Ă©led meg az Ă©let dolgait, mint az elĂ”zĂ” esetben, de itt mĂĄr hatĂĄrozott lĂĄzadĂĄsrĂłl is szĂł van. A negatĂ­v hatĂĄsokat lĂĄzadĂĄsok közepette igyekszel eltĂĄvolĂ­tani az Ă©letedbĂ”l. Ha az arcodon jelennek meg pattanĂĄsok, az azt jelenti, hogy titkolod, elfojtod a vĂĄgyaidat. MĂĄskĂ©pp Ă©rzel, mint amit a kĂŒlvilĂĄg felĂ© mutatsz. HĂĄtadon akkor alakulnak ki, ha azt tapasztalod, olyan problĂ©mĂĄkat terhelnek rĂĄd, amiket nem Ă©rzel a sajĂĄtodnak. Kicsinek, kevĂ©snek Ă©rzed magad az adott problĂ©ma megoldĂĄsĂĄhoz.

Pikkelysömör
Olyan lelki beĂĄllĂ­tottsĂĄgĂș embernĂ©l jelentkezik, aki azt hiszi, hogy Ă©letĂ©t nem kĂ©pes irĂĄnyĂ­tani. BĂĄrmilyen sikeres vagy, nem veszel rĂłla tudomĂĄst, alul becsĂŒlöd Ă©rtĂ©keidet. Nem fordĂ­tasz magadra elegendĂ” idĂ”t, figyelmet: Ă©rtĂ©ktelennek, szerencsĂ©tlennek tartod magad Ă©s ettĂ”l feszĂŒlttĂ©, idegessĂ© vĂĄlsz. A sok feszĂŒltsĂ©g hatĂĄsĂĄra belefĂĄradsz mindenbe, elveszted regenerĂĄlĂłdĂĄsi kĂ©pessĂ©gedet. Haragszol a vilĂĄgra, utĂĄlod, hogy harcolnod kell az Ă©rdekeidĂ©rt. Ha a könyöködön jelentkezik, az azt jelenti, hogy „könyökölnöd” kellene a sajĂĄt Ă©rdekeidĂ©rt, de ezt nem teszed. Vagy ha mĂ©gis, ez lelki konfliktust okoz. Ha a fejbĂ”rön lĂ©p fel, akkor a gondolkodĂĄsoddal, megoldĂĄsi mechanizmusoddal van problĂ©ma. A gyĂłgyulĂĄst az segĂ­ti elĂ”, ha Ășjra felfedezed azokat az ingereket, amelyek Ă­zesebbĂ©, kedvesebbĂ© teszik szĂĄmodra az Ă©letet, Ă©s megtanulod Ă©rtĂ©kelni sajĂĄt tulajdonsĂĄgaidat.

Ekcéma
A feszĂŒltsĂ©gek, terhelt emberi kapcsolatok kiemelt szerepet jĂĄtszanak az ekcĂ©ma kialakulĂĄsĂĄban. A gyerekek hasznĂĄlhatjĂĄk arra, hogy törĂ”dĂ©st, Ă©rintĂ©st csikarjanak ki maguknak, ugyanis az ekcĂ©mĂĄt folyton kezelni, kenegetni kell, ezĂĄltal a felnĂ”tt ĂĄtsimĂ­tja a beteg terĂŒletet. A gyerek vagy felnĂ”tt Ă©rezheti Ășgy, hogy neki valami nem megy, kĂ©ptelen rĂĄ, mĂ­g a többieket sikeresnek lĂĄtja.
Ha felnĂ”ttkĂ©nt mindkĂ©t kezeden megjelenik az ekcĂ©ma, az jelzi, hogy idegenkedsz azoktĂłl a dolgoktĂłl, amelyekkel munkĂĄlkodnod kell. EgyrĂ©szt nem kĂ­vĂĄnsz velĂŒk foglalkozni, mĂĄsrĂ©szt elĂ©rhetetlennek tartod azt, amire igazĂĄn vĂĄgyakozol. Meg kell tanulnod nemet mondani. Tudni, ismerni Ă©s megszeretni az igĂ©nyeidet Ă©s azt, ami te vagy. Tudni, mit tehetsz, Ă©s mit tehetnek veled.


  magam, 12:12 Itt megírhatod a véleményed magam


12 ok, amiért érdemes magyarnak lenni...


-Nincs még egy olyan orszåg, amely önmagåval lenne hatåros

-Minden kĂŒlföldit kibeszĂ©lhetsz, Ășgysem Ă©rtenek belĂ”le egy bĂŒdös szĂłt sem.

-Nem sok olyan orszåg volt, amelynek ebben az évszåzadban 3 pénzneme volt (sÔt, ha a történelmi Magyarorszågot veszem + Jugoszlåvia, Csehszlovåkia, Szovjetunió szétbomlåsa szåmolja ki valaki..)

-Olyan se, amely kirĂĄlysĂĄg volt, de nem volt kirĂĄlya, hanem kormĂĄnyzĂłja, aki tengernagy volt, de az orszĂĄgnak nem volt tengere

-A kĂĄromkodĂĄsok buja sokszĂ­nĂ»sĂ©ge. Melyik mĂĄs nyelvben tudsz öt percig folyamatosan szitkozĂłdni szĂłismĂ©tlĂ©s nĂ©lkĂŒl?

-Az a rengeteg Nobel-dĂ­jas.

-Angol nyelvterĂŒleten orszĂĄgod emlĂ­tĂ©sekor mindig enni adnak.

-EllentĂ©tben a (kĂŒlföldi) közhiedelemmel MagyarorszĂĄgon van csapvĂ­z, elektromossĂĄg, tv Ă©s autĂł.

-ÖngyilkossĂĄgi arĂĄnyban a finnek mĂ©g mindig megelĂ”znek bennĂŒnket.

-Mi vagyunk a brazil sorozatok legnagyobb felvevÔpiaca Európåban.

-Olyan jĂłl Ă©lĂŒnk, hogy megengedhetjĂŒk magunknak azokat az adĂłsĂĄvokat Ă©s TB kulcsokat, amik vannak.

-A havazås minden télen meglepetés erejével érint minket.

  magam, 9:04 Itt megírhatod a véleményed magam
ami belefér...


  magam, 8:56 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

Augusztus 13.

Napkelte: 05:35 Napnyugta: 20:01

Holdkelte: 21:44 Holdnyugta: 10:42

• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re szerda estig: Eleinte orszĂĄgszerte zavartalanul napos idĂ” lesz, majd kora dĂ©lutĂĄntĂłl Ă©szaknyugaton, nyugaton többször erĂ”sen megnövekszik a gomolyfelhĂ”zet, Ă©s zĂĄpor, zivatar vĂĄrhatĂł. MĂĄsutt marad a napos, szĂĄraz idĂ”. A gyakran Ă©lĂ©nk dĂ©li, dĂ©lnyugati szĂ©l a DunĂĄntĂșlon egyre többfelĂ© Ă©szaknyugatira fordul, Ă©s helyenkĂ©nt megerĂ”södik. Zivatarban viharos szĂ©llökĂ©s is lesz. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet ĂĄltalĂĄban 31, 36 fok között, Ă©szaknyugaton kevĂ©ssel 30 fok alatt alakul. KĂ©sĂ” estĂ©re pedig 20, 27 fok vĂĄrhatĂł.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

Szerdån késÔ délutån, este az orszåg északnyugati, északi részén egy-egy helyen kialakulhat viharos széllel (60-85 km/h) kísért zivatar...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Front nincs tĂ©rsĂ©gĂŒnkben, de a magasban melegedĂ©s zajlik, Ă©s ez a frontĂ©rzĂ©kenyeknĂ©l fejfĂĄjĂĄst, migrĂ©nt, rossz közĂ©rzetet okozhat.


• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s 2008. augusztus 13.:

6.7 - erÔs


Ma Ipoly, JĂĄnos, Gerda, EmĂ”d, HelĂ©n, Ibolya, Benedikta, GertrĂșd, Maxim, Enid napja van.


Boldog névnapot!

Ipoly :
A Hippolit rĂ©gi magyar alakvĂĄltozata, amely a görög, mitolĂłgiai eredetĂ» HippolĂŒtosz nĂ©v latinosĂ­tott formĂĄjĂĄbĂłl szĂĄrmazik, jelentĂ©se: a lovakat kifogĂł, eloldozĂł.

JĂĄnos :
Bibliai nĂ©v. A hĂ©ber Johanan nĂ©v görög Johannesz vĂĄltozatĂĄbĂłl (ill. ennek a hasonlĂł hangzĂĄsĂș latin Johannes formĂĄjĂĄbĂłl) szĂĄrmazik. JelentĂ©se "Jahve megkegyelmezett". MagyarorszĂĄgon a XVI - XVIII. szĂĄzadban a legnĂ©pszerĂ»bb fĂ©rfinĂ©v volt, Ă©s kĂ©sĂ”bb is a leggyakoribbak közĂ© tartozott, egĂ©szen az 1970-es Ă©vekig.

Gerda :
KĂ©t germĂĄn eredetĂ» nĂ©v egybeesĂ©se. A ger...kezdetĂ» Ă©s ...da vĂ©gĂ» összetett nĂ”i nevek önĂĄllĂłsult becĂ©zĂ”je. JelentĂ©se ĂĄg, vesszö, karcsĂș, dĂĄrda, bekerĂ­tett hely, vĂ©dĂ”kerĂ­tĂ©s. A germĂĄn mitolĂłgiĂĄban Freyr isten felesĂ©gĂ©nek a neve. EgyĂșttal a GertrĂșd nĂ©met becĂ©zĂ”je.

EmÔd :
Régi magyar személynév. A régi emik (szopik) ige szårmazékånak, az emÔ (szopó) szónak a -d kicsinyítÔképzÔs alakja. Jelentése: kis csecsemÔ.

Helén :
A Heléna angol és francia formåjåból szårmazik, illetve magyar becézÔjébÔl.

Ibolya :
Magyar névalkotås a hasonló virågnévbÔl. Ez a latin vio-la szóból szårmazik, melynek régi magyar alakvåltozata az ivola volt, az ibolya szó ebbÔl fejlÔdött ki.

Benedikta :
Latin eredetû Benedek férfinév nÔi pårja, jelentése åldott.

GertrĂșd :
Germån eredetû név, jelentése dårda erÔ, varåzslónÔ, vagyis a dårdåk varåzslónÔje.

Maxim :
Latin eredetû név, a Maximus csalådnévbÔl szårmazik. Jelentése nagy növésû, magas.

Enid :
Kelta, walesi, angol eredetû név, jelentése élet, lélek.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események

• 523 – I. JĂĄnos pĂĄpa megvĂĄlasztĂĄsa.
• 1521 – Spanyol konkvisztĂĄdorok CortĂ©s vezetĂ©sĂ©vel elfoglaljĂĄk TenochtitlĂĄnt, a mai MexikĂłvĂĄrost.
• 1645 – Megkötik a brömsebroi bĂ©kĂ©t.
• 1704 – A höchstĂ€dti csata (Blenheim, er. Blindheim falu mellett): A spanyol örökösödĂ©si hĂĄborĂșban a Marlborough hercege ĂĄltal vezetett angol expedĂ­ciĂłs hadsereg Ă©s a SzavĂłjai JenĂ” vezette osztrĂĄk csĂĄszĂĄri haderĂ” a FelsĂ”-DunĂĄnĂĄl szĂ©tverik a XIV. Lajos francia kirĂĄly Ă©s szövetsĂ©gese, II. Miksa EmĂĄnuel bajor vĂĄlasztĂłfejedelem seregeit.
• 1961 – A keletnĂ©met ĂĄllampolgĂĄrok egyre fokozĂłdĂł mĂ©rvĂ» elvĂĄndorlĂĄsa miatt, Berlinben az NDK hatĂłsĂĄgai nagy lĂ©tszĂĄmĂș csapatokkal lezĂĄrjĂĄk a vĂĄros nyugati (francia, brit Ă©s amerikai) szektorainak az NDK-val Ă©rintkezĂ”, korĂĄbban nyitott hatĂĄrvonalĂĄt, bel- Ă©s kĂŒlterĂŒleten egyarĂĄnt. A zĂĄrĂĄs vonala mentĂ©n elĂ”bb drĂłtakadĂĄlyokbĂłl, kĂ©sĂ”bb egyre összetettebb mĂ»szaki megoldĂĄsokbĂłl, az NDK terĂŒletĂ©n Ă©pĂŒl ki a VasfĂŒggöny legismertebb objektuma, a vĂĄrost 28 Ă©ven ĂĄt kettĂ©vĂĄgĂł Berlini Fal, hivatalos NDK-nevĂ©n az "Antifasiszta VĂ©dĂ”sĂĄnc" ("Antifaschistisches Schutzwall").


George W. Bush Ă©s Karl Rove (2007)
• 1994 – BrĂŒsszelben meghal Manfred Wörner a NATO fĂ”titkĂĄra, helyettese – Sergio Balanzino – ĂŒgyvezetĂ” fĂ”titkĂĄrkĂ©nt megkezdi tevĂ©kenysĂ©gĂ©t.
• 2004 – MegkezdĂ”dnek a nyĂĄri olimpiai jĂĄtĂ©kok AthĂ©nban.
• 2007 – Negyven utas könnyebb sĂ©rĂŒlĂ©seket szenved, amikor egy IsztambulbĂłl indulĂł komp összeĂŒtközik az ukrĂĄn „Szemjon Rudnyev” nevĂ» teherhajĂłval.
• 2007 – Karl Rove – az amerikai elnök legfĂ”bb tanĂĄcsadĂłja – bejelenti, hogy augusztus vĂ©gĂ©n lemond tisztsĂ©gĂ©rĂ”l.
• 2007 – Kisiklik a MoszkvĂĄbĂłl SzentpĂ©tervĂĄrra tartĂł „Nyevszkij Expressz” Malaja Visera közelĂ©ben, mikor egy hĂĄzilag kĂ©szĂ­tett szerkezet felrobban alatta.

SzĂŒletĂ©sek

• 1818 – Haan Lajos, evangĂ©likus lelkĂ©sz, törtĂ©netĂ­rĂł, az MTA tagja († 1891)
• 1895 – Barta IstvĂĄn, olimpiai bajnok vĂ­zilabdĂĄzĂł († 1948)
• 1899 – Alfred Hitchcock, angol szĂŒletĂ©sĂ» amerikai filmrendezĂ” († 1980)
• 1906 – Borsos MiklĂłs, szobrĂĄszmĂ»vĂ©sz, kĂ©pzĂ”mĂ»vĂ©sz, grafikus († 1990)
• 1913 - III. Makariosz Ă©rsek, a demokratikus Ciprus elsĂ” elnöke († 1977)
• 1921 – Sarkadi Imre, Ă­rĂł († 1961)
• 1926 – Fidel Castro Ruz, kubai forradalmĂĄr, politikus
• 1927 – Nagy LĂĄszlĂł, EurĂłpa-bajnok mĂ»korcsolyĂĄzĂł, orvos († 2005)
• 1942 – HorvĂĄth BalĂĄzs, ĂŒgyvĂ©d, politikus, az Antall-kormĂĄny belĂŒgyminisztere († 2006)
• 1960 – Joe Simpson, angol hegymĂĄszĂł, Ă­rĂł
• 1975 – Marty Turco, kanadai jĂ©gkorongozĂł
• 1980 – Ivo Brzica, horvĂĄt vĂ­zilabdĂĄzĂł
• 1986 – Jamal Othman, svĂĄjci mĂ»korcsolyĂĄzĂł

HalĂĄlozĂĄsok

• 1134 - Piroska, I. LĂĄszlĂł magyar kirĂĄly leĂĄnya, II. JĂĄnos bizĂĄnci csĂĄszĂĄr felesĂ©ge
• 1822 – Jean-Robert Argand francia matematikus (* 1768)
• 1851 – PrĂĄgay JĂĄnos honvĂ©d alezredes, a kubai felszabadĂ­tĂł hadsereg tĂĄbornoka, törtĂ©netĂ­rĂł (* 1811)
• 1863 – Eugène Delacroix francia festĂ”mĂ»vĂ©sz (* 1798)
• 1865 – Semmelweis IgnĂĄc magyar orvos, "az anyĂĄk megmentĂ”je" (* 1818)
• 1910 – Florence Nightingale, a betegĂĄpolĂł-kĂ©pzĂ©s kiemelkedĂ” alakja, a matematikai statisztika kutatĂłja (* 1820)
• 1946 – Ábel Jakab kenuzĂł (* 1925)
• 1946 – Herbert George Wells angol Ă­rĂł (* 1866)
• 1952 – Wilm Hosenfeld nĂ©met katonatiszt, WÂładysÂław Szpilman zeneszerzĂ” megmentĂ”je (* 1895)
• 1994 – Örsi Ferenc Ă­rĂł, forgatĂłkönyvĂ­rĂł. LeghĂ­resebb mĂ»ve a filmsorozatban majd regĂ©nyben is megjelent A Tenkes kapitĂĄnya (* 1927)
• 1996 – AntĂłnio de SpĂ­nola katonatiszt, politikus (* 1910)


  magam, 8:50 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



Jobb ma egy tegnap, mint holnap kettĂ”...



.
  magam, 8:43 Itt megírhatod a véleményed magam
Harmatcsepp



TĂĄrsait elhĂ­vta
mĂĄr a nap.
Ez az egy harmatcsepp
ittmaradt.



Nincsen olyan gyémånt
ragyogĂĄs,
mint e szikrafényû,
e csodĂĄs.



Ó, milyen sok szĂ©pet
lĂĄttam mĂĄr,
egyben sem volt ennyi
napsugĂĄr.



Ilyen szelídfényû,
bölcs derûs,
mely Ășgy forrĂł, hogy mĂĄr
majdnem hûs,



mely Ășgy hĂ»vös, hogy mĂ­g
elmereng
minden tûz-patakzås
benne zeng.



Ülök, mint ki festĂ”,
s a modell,
amĂ­g kĂ©pe kĂ©szĂŒl,
szökik el.



Hívja mår a napfény,
dolga van;
holnap Ășjra eljön
boldogan.
(Devecseri G)





  magam, 8:26 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt,szép napot mindenkinek.


  magam, 8:24 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. augusztus 12., kedd Nekem tetszik!
0  
Jó éjt, szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 22:14 Itt megírhatod a véleményed magam
"Égen az Ășjhold oly vĂ©konyka most,
mint aprĂł seb, melyet a fecske ejt,
villanva víz színén és utåna
rögtön elfelejt.
MĂĄr Ă©jszakĂĄra ĂĄgyazott a kert,
az ĂĄlmos sok bogĂĄr virĂĄgba bĂșt
s a hetyke tulipĂĄn ĂĄlldigĂĄlva
ĂĄgyĂĄn, elaludt...."
(RadnĂłti M)


  magam, 21:48 Itt megírhatod a véleményed magam
otthon,Ă©des otthon...


  magam, 19:26 Itt megírhatod a véleményed magam
SzĂłbĂłl is megĂĄrt a sok

Így z
u
h
a
n
u
n
k
A hallgatĂĄsba
(SzSzI)





  magam, 18:48 Itt megírhatod a véleményed magam
huh...


  magam, 12:27 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?


Milyen panaszok jelezhetik elÔször a magas vérnyomåst?

A magas vĂ©rnyomĂĄs alattomos betegsĂ©g, mivel szĂĄmos alkalommal sokĂĄig egyĂĄltalĂĄn nem okoz panaszokat, ĂĄm a hosszĂș idĂ”n ĂĄt elhanyagolt hypertonia szĂĄmos szerv, testrĂ©sz lassĂș kĂĄrosodĂĄsĂĄt okozza.


Az elhanyagolt magas vĂ©rnyomĂĄs (hypertonia) sokszor nem okoz panaszt, legalĂĄbbis komoly panaszt a betegnek. Éppen ezĂ©rt fontos, hogy minĂ©l korĂĄbban ismerjĂŒk fel a betegsĂ©get, hiszen csak Ă­gy van esĂ©lyĂŒnk arra, hogy az idĂ”ben elkezdett terĂĄpiĂĄval megelĂ”zzĂŒk a szövĂ”dmĂ©nyek kialakulĂĄsĂĄt. Ennek legbiztosabb mĂłdja az, ha rendszeresen ellenĂ”riztetjĂŒk vĂ©rnyomĂĄsunkat, ĂĄm az is sokat segĂ­thet, ha felismerjĂŒk a betegsĂ©g elsĂ” tĂŒneteit Ă©s nem legyintĂŒnk a kisebb panaszokra sem.


Az elsĂ” tĂŒnetek egyike lehet a visszatĂ©rĂ”, jellemzĂ” mĂłdon reggel jelentkezĂ” fejfĂĄjĂĄs, a tompa tarkĂłtĂĄji, halĂĄntĂ©ktĂĄji lĂŒktetĂ©s, amely lehajlĂĄs esetĂ©n fokozĂłdik. Gondolhatunk magas vĂ©rnyomĂĄsra akkor is, ha romlik a koncentrĂĄlĂłkĂ©pessĂ©gĂŒnk Ă©s az egyensĂșlyĂ©rzĂ©kĂŒnk, szĂ­vĂŒnk visszatĂ©rĂ”en tĂșl szaporĂĄn dobog, vagy gyakran panaszkodunk tompa mellkasi nyomĂĄsra, ok nĂ©lkĂŒli izzadĂĄsra vagy mĂșlĂł lĂĄtĂĄszavarra.

A magas vĂ©rnyomĂĄs elsĂ” tĂŒnetei


FejfĂĄjĂĄs, lĂŒktetĂ©s
Bizonytalan egyensĂșly
Mellkasi nyomĂĄs
Szapora szĂ­vdobogĂĄs
IzzadĂĄs
LĂĄtĂĄszavar

A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhålózat, amely alapjån a szervezet érrendszerének ållapotåra lehet következtetni. A magas vérnyomås elÔször a szemfenéki érrendszert érinti.

Sajnos a hypertonia tĂŒnetei sok esetben nem okoznak olyan komoly panaszokat, hogy az Ă©rintettek orvoshoz forduljanak vele, Ă­gy csak a sĂșlyosabb szövĂ”dmĂ©nyek jelentkezĂ©sekor szembesĂŒlnek azzal, hogy magas vĂ©rnyomĂĄs betegsĂ©gben szenvednek.

A kezeletlen magas vérnyomås szövÔdményei
Korai szövĂ”dmĂ©ny lehet a kisebb vagy nagyobb erek megrepedĂ©se, elsĂ”sorban az Ă©rfal betegsĂ©ge vagy gyengesĂ©ge esetĂ©n. Ez a repedĂ©s az Ă©rrendszer bĂĄrmely pontjĂĄn elĂ”fordulhat, a fĂ”verÔér vagy az agyi erek sĂ©rĂŒlĂ©se esetĂ©n akĂĄr vĂ©gzetes kimenetelĂ» is lehet (agyvĂ©rzĂ©s).

A hypertonia kĂ©sĂ”i szövĂ”dmĂ©nyei között emlĂ­tendĂ” az Ă©relmeszesedĂ©s fokozĂłdĂĄsa, melynek következmĂ©nyekĂ©nt agyi Ă©rszĂ»kĂŒlet, agyĂ©rgörcs (stroke), szĂ­vinfarktus, a szĂ­v fokozott igĂ©nybevĂ©tele, megterhelĂ©se miatt pedig szĂ­velĂ©gtelensĂ©g alakulhat ki.

A vĂ©gtagi erek szĂ»kĂŒlete vĂ©gsĂ” esetben amputĂĄciĂłt is szĂŒksĂ©gessĂ© tehet, a szem ereinek kĂĄrosodĂĄsa pedig lĂĄtĂĄsromlĂĄshoz, akĂĄr vaksĂĄghoz is vezethet. A magas vĂ©rnyomĂĄs Ă©rkĂĄrosĂ­tĂł hatĂĄsĂĄnak szĂĄmlĂĄjĂĄra Ă­rhatĂł szĂĄmos mĂĄs szerv kĂĄrosodĂĄsa, pl. a vesezsugor kialakulĂĄsa is.

forrĂĄs: WebBeteg.hu

  magam, 12:26 Itt megírhatod a véleményed magam
vajon mit keres...?


  magam, 8:21 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

Augusztus 12.

Napkelte: 06:15 Napnyugta: 19:03

Holdkelte: 20:59 Holdnyugta: 12:31


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re kedd estig: TĂșlnyomĂłan derĂŒlt, napos idĂ” vĂĄrhatĂł, fĂ”kĂ©nt Ă©szaknyugaton, Ă©szakon növekedhet meg idĂ”nkĂ©nt a felhĂ”zet, csapadĂ©k nem valĂłszĂ­nĂ». A dĂ©li szĂ©l napközben többfelĂ© megĂ©lĂ©nkĂŒl, a DunĂĄntĂșlon idĂ”nkĂ©nt erĂ”s, a Kisalföldön helyenkĂ©nt viharos szĂ©llökĂ©sek is lehetnek. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet 29 Ă©s 34 fok között vĂĄrhatĂł. KĂ©sĂ” este 21, 26 fok valĂłszĂ­nĂ».


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

A reggeli ĂłrĂĄkban egy-kĂ©t helyen elĂ”fordulhat ködfolt, amely gyorsan megszĂ»nik. Napközben a DunĂĄntĂșlon gyakran megerĂ”södĂ” dĂ©li, dĂ©lkeleti szelet a Kisalföld nyugati rĂ©szein egy-egy viharos (60 km/h körĂŒli) szĂ©llökĂ©s kĂ­sĂ©ri...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Melegfront jellegû hatås miatt fejfåjås, ingerlékenység jelentkezhet, csökkenhet a koncentrålóképesség. ErÔs lesz az UV-B sugårzås.


• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s 2008. augusztus 12.:

7.0 - nagyon erÔs



Ma KlĂĄra, Hilda, Larina, HilĂĄriusz napja van.

Boldog névnapot!


KlĂĄra :
Latin eredetû. Jelentése: vilågos, ragyogó, híres.

Hilda :
NĂ©met eredetĂ» nĂ©v, a -hild- elemet tartalmazĂł összetett germĂĄn nevek rövidĂŒlĂ©se. JelentĂ©se harc, harcosnĂ”.

Larina :
Szlåv eredetû név, feltehetÔleg a Hilåria szårmazéka. Jelentése ismeretlen.

HilĂĄriusz :
Latin eredetû név, jelentése derûs, vidåm, jókedvû.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események
• 1099 – Az askaloni csatĂĄban Bouillon Gottfried veresĂ©get mĂ©r Al-Afdal vezĂ­r JeruzsĂĄlem visszafoglalĂĄsĂĄra indĂ­tott seregĂ©re, ezzel vĂ©get Ă©r az elsĂ” keresztes hĂĄborĂș.
• 1323 – SvĂ©dorszĂĄg Ă©s a Novgorodi FejedelemsĂ©g megkötik a nöteborgi bĂ©kĂ©t.
• 1687 – A nagyharsĂĄnyi csatĂĄban a Savoyai JenĂ” vezette csĂĄszĂĄri hadsereg veresĂ©get mĂ©r a török haderĂ”re.
• 1833 – 350 telepes a Chicago folyĂł partjĂĄn, Chicago nĂ©ven sajĂĄt telepĂŒlĂ©st alapĂ­t.
• 1870 – A PoroszorszĂĄgtĂłl elszenvedett veresĂ©gek hatĂĄsĂĄra III. NapĂłleon francia csĂĄszĂĄr lemond a hadsereg fĂ”parancsnoksĂĄgĂĄrĂłl.
• 1898 – FegyverszĂŒnet a spanyol–amerikai hĂĄborĂșban. A hĂĄborĂșt lezĂĄrĂł bĂ©keszerzĂ”dĂ©st 1898. december 10-Ă©n kötik meg PĂĄrizsban.
• 1908 – ElkĂ©szĂŒl az elsĂ” Ford T-modell.
• 1912 – KĂ­nĂĄban megalakul a Nemzeti PĂĄrt (Kuomintang).
• 1914 – FranciaorszĂĄg Ă©s Nagy-Britannia hadat ĂŒzennek MagyarorszĂĄgnak.
• 1942 – A Walt Disney Company kiadja a Bambi cĂ­mĂ» rajzfilmet.
• 1953 – A SzovjetuniĂł felrobbantja az elsĂ” hidrogĂ©nbombĂĄjĂĄt SzibĂ©riĂĄban.
• 1966 – John Lennon nyilvĂĄnosan bocsĂĄnatot kĂ©r azon kijelentĂ©se miatt, miszerint a Beatles nĂ©pszerĂ»bb, mint JĂ©zus.
• 2000 – A Kurszk orosz atom-tengeralattjĂĄrĂł teljes legĂ©nysĂ©gĂ©vel elsĂŒllyedt a Barents-tengeren.

SzĂŒletĂ©sek

• 1608 – John Milton angol költĂ” († 1674)
• 1651 – Margit csĂĄszĂĄrnĂ© (Margarita Teresa infĂĄnsnĂ”), IV. FĂŒlöp spanyol kirĂĄly leĂĄnya, I. LipĂłt nĂ©met-rĂłmai csĂĄszĂĄr elsĂ” felesĂ©ge († 1673)
• 1862 – Jules Antoine Richard francia matematikus, geomĂ©ter, a Richard-antinĂłmia nĂ©vadĂłja († 1956)
• 1877 – Bartha Albert katonatiszt, politikus, a KĂĄrolyi-kormĂĄny hadĂŒgyminisztere († 1960)
• 1881 – Cecil B. DeMille amerikai filmrendezĂ” († 1959)
• 1887 – Erwin Schrödinger Nobel-dĂ­jas osztrĂĄk fizikus, a kvantummechanika egyik atyja († 1961)
• 1894 – Miskolczy DezsĂ” magyar orvos († 1978)
• 1904 – Lossonczy TamĂĄs Kossuth-dĂ­jas magyar festĂ”mĂ»vĂ©sz
• 1912 – Samuel Fuller amerikai filmrendezĂ” († 1997)
• 1913 – TarjĂĄn RĂłbert orvos, az orvostudomĂĄnyok doktora († 1979)
• 1919 – BĂ©ky-HalĂĄsz IvĂĄn magyar költĂ”, mĂ»fordĂ­tĂł († 1997)
• 1926 – John Derek amerikai szĂ­nĂ©sz, rendezĂ”, fĂ©nykĂ©pĂ©sz Bo Derek fĂ©rje († 1998)
• 1954 – DĂĄvid Ibolya ĂŒgyvĂ©d, politikus, az MDF elnöke
• 1954 – Turnovszky TamĂĄs elĂ”adĂłmĂ»vĂ©sz
• 1969 – Tanita Tikaram brit Ă©nekesnĂ”
• 1971 – Pete Sampras amerikai teniszezĂ”
• 1977 – Jesper Grønkjær, dĂĄn labdarĂșgĂł
• 1981 – Steve Talley amerikai szĂ­nĂ©sz (az „Amerikai pite” 5. rĂ©szĂ©ben Dwight Stifler)
• 1983 – Klaas-Jan Huntelaar holland labdarĂșgĂł

HalĂĄlozĂĄsok

• 1484 – IV. Sixtus pĂĄpa (* 1414)
• 1648 – I. Ibrahim, az OszmĂĄn Birodalom 19. szultĂĄnja, a janicsĂĄrok meggyilkoljĂĄk (* 1615)
• 1689 – XI. Ince pĂĄpa (* 1611)
• 1848 – George Stephenson, angol gĂ©pĂ©szmĂ©rnök, gĂ©ptervezĂ”, a gĂ”zmozdony feltalĂĄlĂłja (* 1781)
• 1854 – Antal JĂĄnos erdĂ©lyi reformĂĄtus pĂŒspök (* 1767)
• 1891 – Haan Lajos evangĂ©likus lelkĂ©sz, törtĂ©netĂ­rĂł, az MTA tagja (* 1818)
• 1900 – Wilhelm Steinitz osztrĂĄk-amerikai sakkozĂł, az elsĂ” hivatalos sakkvilĂĄgbajnok (* 1836)
• 1924 – BrĂłdy SĂĄndor Ă­rĂł (* 1863)
• 1928 – Endre BĂ©la festĂ”mĂ»vĂ©sz (* 1870)
• 1955 – Thomas Mann, Nobel-dĂ­jas nĂ©met Ă­rĂł (* 1875)
• 1964 – Ian Fleming, angol Ă­rĂł, a "James Bond" regĂ©nyek szerzĂ”je (* 1908)
• 1992 – John Cage amerikai zeneszerzĂ” (* 1912)


  magam, 8:08 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



VilĂĄg gyĂșjtogatĂłi egybesĂŒljetek!



.
  magam, 7:55 Itt megírhatod a véleményed magam
Rejtély vagyok?
TalĂĄn...
NĂ©ked, sokaknak, hĂĄnynak?
JĂ©gmezĂ” a forrĂłsĂĄgban,
Fel nem szĂĄradĂł harmat,
Amely dacol a nappal,
Aki ha mesél is, hallgat,
Aki ĂĄlmodozik
Akkor is, ha Ă©ber,
VĂĄgyakozik,
BĂĄr semmit sem Ă©r el...
Rejtély vagyok?
TalĂĄn...
Csak elrejtem magam,
Hogy mĂĄst ne sebezzek
Titkolt sebeimmel.
(SzI)


  magam, 7:44 Itt megírhatod a véleményed magam
JĂł reggelt,vidĂĄm napot mindenkinek.




  magam, 7:42 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. augusztus 11., hétfő Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 21:35 Itt megírhatod a véleményed magam
Este

Ez a ma a béke napja volt
s a målnaízû csendé,
a nap ma egĂ©sz nap sĂŒtött
s az est most hûvös szentély.

Szívem ma csak a magamé,
s egyedĂŒl lenni legszebb,
pillĂĄim alvĂł sĂĄsain
elålmosul a könnycsepp.
(Hajnal A)


  magam, 21:25 Itt megírhatod a véleményed magam
horganyozĂĄsra vĂĄrva...








  magam, 20:29 Itt megírhatod a véleményed magam
csodacsiga...


  magam, 20:08 Itt megírhatod a véleményed magam
Nehéz egy kÔnek



Nehéz egy kÔnek semmi måsnak lenni,
csak kÔnek. Hallgat, nem tud mit tenni,
hagyja, hogy simogassam, zsebre rakjam,
és kénytelen tudomåsul venni,
hogy elvigyem magammal, néha pedig
otthon felejtsem. Nem törik össze,
tûri, hogy leejtsem a kÔre, vízbe
sĂŒllyesszem Ă©s halĂĄlra keressem.
Az én kövemnek nehezére eshet
éjjel-nappal az enyémnek lenni.
(SzI)


  magam, 13:05 Itt megírhatod a véleményed magam
ma több emberre fÔzök...


  magam, 12:55 Itt megírhatod a véleményed magam
Ă©rdekes...

Hogyan legyĂŒnk mediterrĂĄnok?
Színpompås egészség



NyĂĄridĂ”ben, amikor a zöldsĂ©g-gyĂŒmölcsstandokrĂłl szinte nevet rĂĄnk a paradicsom pirosa, a sĂĄrgabarack napsĂŒtötte szĂ­ne, a spenĂłt, a sĂłska Ă©lĂ©nk zöldje, a mĂĄlna, a meggy borvöröse, igazĂĄn nem nehĂ©z egĂ©szsĂ©gesen Ă©tkeznĂŒnk.


TĂĄplĂĄlkozĂĄs mint rizikĂłfaktor?
A növĂ©nyi hatĂłanyagoknak a jelentĂ”sĂ©gĂ©rĂ”l, hasznĂĄrĂłl, a növĂ©nyi eredetĂ» tĂĄplĂĄlkozĂĄs egĂ©szsĂ©gĂŒnkre gyakorolt hatĂĄsĂĄrĂłl tartott elĂ”adĂĄst a TĂĄplĂĄlkozĂĄsi FĂłrum XIV. TudomĂĄnyos KonferenciĂĄjĂĄn dr. Pados Gyula, a TĂĄplĂĄlkozĂĄsi FĂłrum elnöke, egyetemi docens, kandidĂĄtus, a Szent Imre KĂłrhĂĄz Lipid rĂ©szlegĂ©nek fĂ”orvosa. FelhĂ­vta a figyelmet arra, hogy a növĂ©nyi eredetĂ» tĂĄplĂĄlkozĂĄsnak milyen nagy jelentĂ”sĂ©ge van, fĂ”leg a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri Ă©s daganatos betegsĂ©gek megelĂ”zĂ©sĂ©ben. MagyarorszĂĄgon a felmĂ©rĂ©sek szerint a lakossĂĄg fele nem fogyaszt naponta gyĂŒmölcsöt, pedig minden ajĂĄnlĂĄs szerint legalĂĄbb negyven dkg ajĂĄnlatos lenne a halĂĄlozĂĄsi statisztikĂĄk Ă©lĂ©n lĂ©vĂ” betegsĂ©gek megelĂ”zĂ©sĂ©hez. Ezen betegsĂ©gek nagy rizikĂłfaktorai ugyanis, a dohĂĄnyzĂĄs kivĂ©telĂ©vel mind a tĂĄplĂĄlkozĂĄssal fĂŒggenek össze (sĂ”t, többnyire közös okra, a hasi elhĂ­zĂĄsra vezethetĂ”k vissza).
A növényi élelmiszerek elÔnyei
A fĂ” tĂĄpanyagcsoportokban, vagyis a zsĂ­rokbĂłl, a fehĂ©rjĂ©kbĂ”l Ă©s a szĂ©nhidrĂĄtokbĂłl ajĂĄnlatos legalĂĄbb ötven szĂĄzalĂ©kban növĂ©nyi eredetĂ»t fogyasztani - figyelmeztetett a tĂĄplĂĄlkozĂĄsi szakember. Ezek ugyanis nem tartalmaznak koleszterint (az csak ĂĄllati sejtekben fordul elĂ”), a kalĂłriaĂ©rtĂ©kĂŒk, a telĂ­tett Ă©s transzzsĂ­rsav tartalmuk alacsony, a telĂ­tetlen zsĂ­rsav tartalmuk viszont magas. Az ĂĄllati fehĂ©rjĂ©k esszenciĂĄlis komponensei is nagyrĂ©szt pĂłtolhatĂłk növĂ©nyi fehĂ©rjĂ©kkel, a szĂ©nhidrĂĄt fogyasztĂĄsban pedig kiemelten fontos a teljes kiĂ”rlĂ©sĂ» gabonafĂ©lĂ©k, valamint a gyĂŒmölcsök Ă©s a zöldsĂ©gek fogyasztĂĄsa.A mediterrĂĄn Ă©trend csodĂĄja
Olyan nĂ©pessĂ©gekben, akiknĂ©l ez az arĂĄny, a növĂ©nyi eredetĂ» Ă©lelmiszerek dominanciĂĄja Ă©rvĂ©nyesĂŒl, pĂ©ldĂĄul vegetĂĄriĂĄnusok vagy az Ășn. mediterrĂĄn Ă©trenden Ă©lnek, e betegsĂ©gek Ă©s rizikĂłfaktoraik arĂĄnya jelentĂ”sen alacsonyabb. A görögök, olaszok, franciĂĄk Ă©tkezĂ©si szokĂĄsai ugyanis jelentĂ”sen kĂŒlönböznek a mieinktĂ”l: kevesebb ĂĄllati eredetĂ» zsiradĂ©kot, több növĂ©nyi olajat fogyasztanak, a halfogyasztĂĄsuk többszöröse a mienknek, Ă©s nem utolsĂłsorban rengeteg, a magyarokĂ©val összevetve kĂ©tszer annyi zöldsĂ©get, gyĂŒmölcsöt (pĂ©ldĂĄul salĂĄtafĂ©lĂ©ket) tartalmaz a tĂĄplĂĄlkozĂĄsuk. HazĂĄnkban a zöldsĂ©g- Ă©s gyĂŒmölcsfogyasztĂĄs napi 200 gramm körĂŒl van, a nyugati orszĂĄgokban ennek mintegy a mĂĄsfĂ©lszerese, miközben a tĂĄplĂĄlkozĂĄsi irĂĄnyelvekben napi 400-800 grammot javasolnak. Ezek kedvezĂ” hatĂĄsĂĄt alacsony kalĂłria, magas rost, vitamin Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyag tartalmuk mellett egyĂ©b, több ezerfĂ©le mĂĄs bioaktĂ­v növĂ©nyi hatĂłanyaguk, fito-komponensĂŒk biztosĂ­tja.
A kutatĂĄsok eddig több mint ötezer kĂŒlönbözĂ” növĂ©nyi eredetĂ» hatĂłanyag, fito-komponens jelenlĂ©tĂ©t mutattĂĄk ki a zöldsĂ©gekben Ă©s a gyĂŒmölcsökben. MĂ©g a mediterrĂĄn Ă©tkezĂ©seket "megkoronĂĄzĂł" vörösbor is hozzĂĄjĂĄrul az egĂ©szsĂ©gesebb Ă©trendhez, hiszen a hamisĂ­tatlan, igazi szĂ”lĂ”bĂ”l kĂ©szĂŒlt bor megĂ”rzi azokat a jĂłtĂ©kony hatĂłanyagokat, amelyek a szĂ”lĂ”ben talĂĄlhatĂłk.Fito-komponensek
A fito-komponensek minden növĂ©nyi eredetĂ» Ă©lelmiszerben termĂ©szetesen elĂ”fordulĂł vegyĂŒletek. Ezek az anyagok hatĂĄrozzĂĄk meg a kĂŒlönbözĂ” gyĂŒmölcsök Ă©s zöldsĂ©gek egyedi Ă­zĂ©t Ă©s szĂ­nĂ©t, Ă©s ami mĂ©g fontosabb: ezek a komponensek (flavonoidok, polifenolok, karotinoidok, limonoidok) biztosĂ­tjĂĄk a növĂ©nyi sejtek vĂ©delmĂ©t pĂ©ldĂĄul a baktĂ©riumoktĂłl, vĂ­rusoktĂłl, penĂ©szektĂ”l, Ă©lesztĂ”gombĂĄktĂłl, a napsugĂĄrzĂĄs kĂĄros hatĂĄsaitĂłl. JĂłtĂ©kony hatĂĄsuk az emberi szervezetben is Ă©rvĂ©nyesĂŒl. MĂĄr bizonyĂ­tott, hogy bizonyos fito-komponensek, mint pĂ©ldĂĄul a zöld teĂĄban talĂĄlhatĂł polifenolok antioxidĂĄns hatĂĄsĂșak Ă©s pozitĂ­van befolyĂĄsoljĂĄk a sejtek közötti kommunikĂĄciĂłt. A sejtekben betöltött sokfĂ©le funkciĂłjuk miatt a tĂĄplĂĄlkozĂĄsi szakemberek Ășgy gondoljĂĄk, hogy ezek a növĂ©nyi hatĂłanyagok vĂ©dĂ” hatĂĄst gyakorolhatnak az Ă©rrendszerre, ezĂĄltal csökkentve a krĂłnikus betegsĂ©gek kockĂĄzatĂĄt. A tudĂłsok mĂ©g tĂĄvolrĂłl sem derĂ­tettĂ©k fel a növĂ©nyi hatĂłanyagok összes kedvezĂ” hatĂĄsĂĄt, de a laboratĂłriumi kĂ­sĂ©rletek alapjĂĄn a fito-komponensek megakadĂĄlyozzĂĄk a szabadgyökök Ă©s a karcinogĂ©nek elszaporodĂĄsĂĄt. MĂĄrpedig jĂł tudni, hogy a modern Ă©letforma a korĂĄbbiaknĂĄl sokkal nagyobb mennyisĂ©gĂ» szabad gyök bevitelĂ©vel veszĂ©lyezteti az egĂ©szsĂ©gĂŒnket, a dohĂĄnyzĂĄs, a környezetszennyezĂ©s, egyes Ă©lelmiszeradalĂ©kok, bizonyos technolĂłgiĂĄk, mint pl. a fĂŒstölĂ©s, a penĂ©sz, a zsĂ­rok Ă©s olajok tĂșlhevĂ­tĂ©se stb. miatt.SzĂ­nekben az egĂ©szsĂ©g
A fito-komponensek termĂ©szetes forrĂĄsai a gyĂŒmölcsök, zöldsĂ©gek, gabonafĂ©lĂ©k, diĂłfĂ©lĂ©k, magvak, babfĂ©lĂ©k, egyĂ©b hĂŒvelyesek. ÉrdekessĂ©g, hogy egyes hatĂłanyagok a jellegzetes szĂ­nĂŒkrĂ”l ismerhetĂ”k fel. A karotinoidokat elsĂ”sorban a sĂĄrga Ă©s piros gyĂŒmölcsökben Ă©s zöldsĂ©gekben talĂĄljuk, fĂ” forrĂĄsaik a sĂĄrgarĂ©pa, a sĂĄrgabarack, a sĂŒtĂ”tök, a narancs, a mandarin, a paradicsom, a csipkebogyĂł Ă©s a görögdinnye. AntioxidĂĄns hatĂĄsĂșak, Ă­gy rendszeres fogyasztĂĄsuk több jĂłtĂ©kony hatĂĄs mellett csökkenti a daganatos betegsĂ©gek kialakulĂĄsĂĄnak esĂ©lyĂ©t, erĂ”sĂ­ti az immunrendszert, vĂ©di az ereket, kĂ©slelteti az öregedĂ©st. A flavonoidok hatĂĄsa hasonlĂł. A lila, a vörös gyĂŒmölcsök tartalmazzĂĄk elsĂ”sorban, de mĂĄs szĂ­nĂ»ekben, sĂ”t a növĂ©nyek leveleiben is elĂ”fordulnak (kĂ©kszĂ”lĂ”, cĂ©kla, szeder, ribizli, hagymafĂ©lĂ©k, alma, Ă”szibarackban Ă©s a paprika is tartalmazza). A thiol antioxidĂĄnsokat tartalmazĂł növĂ©nyek a kĂĄposzta, a kelkĂĄposzta, a karfiol, a karalĂĄbĂ©, a zeller, a petrezselyemgyökĂ©r, a torma, a retek Ă©s a brokkoli. Ezeknek daganatmegelĂ”zĂ” hatĂĄsĂĄt igazoltĂĄk a kutatĂĄsok. A brokkoli azĂ©rt is Ă©rdekes, mert a hatĂłanyaga hÔållĂł, Ă­gy fĂ”ve, sĂŒlve is teljes Ă©rtĂ©kĂ» az egĂ©szsĂ©gre nĂ©zve.
A termĂ©szetes formĂĄn tĂșl a feldolgozott gyĂŒmölcs- Ă©s zöldsĂ©glevek is segĂ­thetnek a megfelelĂ” mennyisĂ©gĂ» fito-nutriensek bevitelĂ©ben - ajĂĄnlotta dr. Pados Gyula. KĂŒlönösen egĂ©szsĂ©gĂŒnkre vĂĄlhatnak a hozzĂĄadott cukor, szĂ­nezĂ” anyag nĂ©lkĂŒli, az Ășn. mĂ©lyfacsarĂĄsos mĂłdszerrel kĂ©szĂŒlt levek, melyek nemcsak a gyĂŒmölcs levĂ©t, hanem pĂ©ldĂĄul a narancs hĂ©jĂĄban lĂ©vĂ” növĂ©nyi rostokat, fito-komponenseket is tartalmazzĂĄk. A hazai tĂĄplĂĄlkozĂĄsi szokĂĄsok megvĂĄltoztatĂĄsĂĄn dolgoznak a szakemberek: a nĂ©pegĂ©szsĂ©gĂŒgyi programban 2010-re a gyĂŒmölcs- Ă©s zöldsĂ©gfogyasztĂĄs mĂĄsfĂ©lszeresĂ©re emelĂ©sĂ©t tĂ»ztĂ©k ki cĂ©lul.



  magam, 12:51 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.