CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. április 25.   csütörtök   Márk, Ajnácska, Izmael   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. augusztus 7., csütörtök Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 21:17 Itt megírhatod a véleményed magam
Augusztusban, mikor enyhĂŒlnek az Ă©jek,
csillagok hozzåk az ålmaink elénk.
Zuhannak, majd mikor szĂ­vĂŒnkig elĂ©rnek,
gyönyörĂ» fĂ©nyĂŒk a tĂĄvolsĂĄgba Ă©g.

Ha szökik egy levél, követi a måsik,
sĂĄrgĂĄra aszalva csillĂĄmlĂł nyarunk.
Låtod, minden szépség a föld felé vågyik,
mi mégis folyton az égre båmulunk.
(SzI)


  magam, 21:12 Itt megírhatod a véleményed magam
az eskĂŒvĂ” utĂĄn...


  magam, 19:14 Itt megírhatod a véleményed magam
ĂĄtmegyek hozzĂĄd...


  magam, 12:30 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?


HĂĄzi praktikĂĄk legyek, darazsak, hangyĂĄk ellen


A legyek, a darazsak Ă©s a hangyĂĄk ritkĂĄn kedvelt vendĂ©gei a lakĂĄsnak. NagyanyĂĄink mĂłdszereivel azonban vegyszerek nĂ©lkĂŒl tarthatod tĂĄvol Ă”ket!


JĂł hĂ­r, hogy bĂĄr vĂĄratott magĂĄra, a meleg kĂ©tsĂ©gkĂ­vĂŒl megĂ©rkezett. HatĂĄsĂĄra pedig otthonok tĂ­zezreinek ablakai nyĂ­lnak ki napközben, hogy beengedjĂ©k a friss levegĂ”t, az ĂșjjĂĄszĂŒletĂ” termĂ©szet illatĂĄt - Ă©s mindezzel egyĂŒtt a legyeket, darazsakat, Ă©s minden olyan Ă©lĂ”lĂ©nyt, amelynek egyĂ©bkĂ©nt nem sok keresnivalĂłja van a lakĂĄsban. JĂł megoldĂĄs lehet ilyenkor a szĂșnyoghĂĄlĂł vagy az elektromos rovarriasztĂł, ĂĄm mĂ­g az elĂ”bbi az ablakokbĂłl nyĂ­lĂł kilĂĄtĂĄst csĂșfĂ­thatja, addig utĂłbbi az egĂ©szsĂ©gre is kĂĄros lehet. Hogyan lehetsĂ©ges mĂ©gis tĂĄvol tartani a nemkĂ­vĂĄnatos vendĂ©geket a lakĂĄstĂłl? NagyanyĂĄink termĂ©szetes Ă©s bevĂĄlt praktikĂĄival!



ViszlĂĄt legyek!

KĂĄrt is okozhatnak, rĂĄadĂĄsul mĂ©g idegesĂ­tĂ”ek is a lakĂĄsban körbe-körbe röpködĂ” kisebb-nagyobb legyek, amelyek bĂĄr Ășgy tĂ»nik, keresik a kijĂĄratot, sokszor emberi segĂ­tsĂ©ggel sem kĂ©pesek kitakarodni a lakĂĄsbĂłl. EsetĂŒkben van, aki a lĂ©gycsapĂłra eskĂŒszik, mĂĄsok pedig az aeroszolos lĂ©gyirtĂłkban bĂ­znak. Ha azonban se egyikhez, se mĂĄsikhoz nincs kedved, vesd be a következĂ”ket:

ElsĂ”kĂ©nt Ă©rdemes egyszerĂ» kereszthuzattal prĂłbĂĄlkozni, hiszen a legyek nemcsak könnyebben talĂĄlnak ki a szabadba a tĂĄrvanyitott ablakon keresztĂŒl, hanem a lĂ©gĂĄramlat is segĂ­ti Ă”ket a kijĂĄrat megtalĂĄlĂĄsĂĄban.
Ha azonban a huzattal csak mĂ©g több potyautast engednĂ©l be, akkor prĂłbĂĄlkozz babĂ©rolajjal, ezt ugyanis ki nem ĂĄllhatjĂĄk a kis szĂĄrnyas betolakodĂłk. TegyĂ©l nĂ©hĂĄny cseppet vĂ­zzel teli tĂĄnyĂ©rokba, majd helyezd ezeket a lakĂĄs kĂŒlönbözĂ” pontjaira. A babĂ©rillat hatĂĄsĂĄra a rĂ©snyire nyitott ablakon keresztĂŒl fejvesztve menekĂŒlnek majd!
Ha mĂĄr ĂŒltettĂ©l fĂ»szerkertet az ablakba, akkor elĂ”nyben vagy, fĂ”kĂ©nt ha tartasz benne bazsalikomot Ă©s paradicsomot is, a diĂłfĂĄhoz Ă©s a csalĂĄnhoz hasonlĂłan ugyanis ezeket ki nem ĂĄllhatjĂĄk a legyek. Ha viszont nincs fĂ»szerkerted, akkor se keseredj el, az emlĂ­tett növĂ©nyekbĂ”l ugyanis egy csokornyi is segĂ­thet: tegyĂ©l belĂ”lĂŒk az ablakba, de ĂŒgyelj rĂĄ, hogy rendszeresen cserĂ©ld Ă”ket, ha elszĂĄradtak.
Ha az éjszakai légyinvåziótól szeretnéd megóvni magad, még nem kell csukott ablak mellett aludnod! Hasznåld a levendulåt, mégpedig frissen kötött csokor vagy levendulaolaj formåjåban. Tegyél belÔle az éjjeli szekrényre, és meglåtod, a legyek a közeledbe se mennek majd.
ViszlĂĄt hangyĂĄk!

TalĂĄn csak azoknak nem kell kĂŒzdeniĂŒk a tavaszi-nyĂĄri hangyainvĂĄziĂłval, akik a tizedik emeleten laknak, a hangyĂĄk ugyanis azon kĂ­vĂŒl szinte mindenhol kĂ©pesek megjelenni.



Nem zavarnak sok vizet, csupĂĄn mĂĄszkĂĄlnak itt-ott, Ă©s fogyasztanak ezt-azt kedvĂŒk szerint. Ha azonban te nem szeretnĂ©d vendĂ©gĂŒl lĂĄtni Ă”ket, ĂĄm a kĂŒlönbözĂ” vegyszerektĂ”l is tĂĄvol tartanĂĄd magad, akkor prĂłbĂĄld ki a következĂ”ket:

KĂ©szĂ­ts sĂ»rĂ» cukoroldatot, mĂĄrts bele szivacsdarabkĂĄkat, majd helyezd ezeket a hangyĂĄk vonulĂĄsĂĄnak ĂștjĂĄba. Mivel ezek az aprĂłsĂĄgok igencsak Ă©desszĂĄjĂșak, nem fognak tudni lemondani a cukor Ă©lvezetĂ©rĂ”l - Ă©s a szivacstĂłl sem tudnak majd megszabadulni.
MĂ­g a cukrot imĂĄdjĂĄk, addig a fokhagymĂĄtĂłl kirĂĄzza a hangyĂĄkat a hideg, ezĂ©rt könnyen tĂĄvol tarthatod Ă”ket a lakĂĄstĂłl, ha azokba a lyukakba teszel egy kevĂ©s fokhagymĂĄt, ahonnan a leggyakrabban elĂ” szoktak bĂșjni.
Hasonlóan irtóznak a zsålyåtól is, åm ez legfÔképpen a vöröshangyåk esetében hatåsos. Ha nem akarod, hogy a spåjzban tanyåzzanak, akkor tarts ott egy-két csokor frissen szedett zsålyåt.
Ha sem a zsĂĄlya, sem a fokhagyma nem tartja tĂĄvol Ă”ket, akkor prĂłbĂĄlkozz nĂ©mi szĂłdabikarbĂłnĂĄval vagy sĂŒtĂ”porral: szĂłrj belĂ”le minden olyan rĂ©sbe vagy lyukba, ahol valaha is megjelentek a kis betolakodĂłk. Hidd el, ezek utĂĄn kĂ©tszer meggondoljĂĄk majd, hogy hol vendĂ©geskedjenek!
ViszlĂĄt darazsak!

Talån nem is tesznek annyi kårt, mint a hangyåk, mégis sokan jobban tartanak a darazsaktól, mint bårmi måstól. Mindez persze érthetÔ is, fÔként azon csalådok esetében, ahol kisgyerek is van, vagy ahol legalåbb egy ember allergiås a daråzscsípésre.



Mint ahogy azonban a legyek, Ășgy a darazsak is betĂ©vednek nĂ©ha a lakĂĄsba, rĂĄadĂĄsul esetĂŒkben a lĂ©gycsapĂł is hatĂĄstalanabb, hiszen a csapkolĂłdĂĄsok hatĂĄsĂĄra kĂ©pesek dĂŒhbe is gurulni. Hogy mĂ©gis mit tehetsz ellenĂŒk?

MindenekelĂ”tt gondoskodni arrĂłl, hogy tĂĄvol tartsd Ă”ket a lakĂĄstĂłl. A darĂĄzs esetĂ©ben erre a legalkalmasabb az ecetsav vagy a szalmiĂĄkszesz: elĂ”bbivel mosd ĂĄt az ablakpĂĄrkĂĄnyt Ă©s a kĂŒszöböt, utĂłbbibĂłl pedig önts egy keveset egy edĂ©nybe. Ezeket az anyagokat ugyanis egyĂĄltalĂĄn nem kedvelik a darazsak.
Ha mĂĄr esetleg bent van a lakĂĄsban, Ă©s nincs kedved a kitessĂ©kelĂ©sĂ©vel prĂłbĂĄlkozni, akkor nem marad mĂĄs, mint a hatĂĄstalanĂ­tĂĄs, mĂ©gpedig egy kevĂ©s hajlakkal. Ha ugyanis ezzel fĂșjod le, akkor azonnal összetapadnak a szĂĄrnyai, Ă©s mozgĂĄskĂ©ptelennĂ© vĂĄlik.
Hatékony csapdåt készíthetsz limonådé segítségével is. Készíts egy keveset, de az åtlagosnål cukrosabbat - talån a citromot el is hagyhatod -, és hagyd fedetlen pohårban vagy kancsóban. Ez nemcsak magåhoz vonzza, de egyben rabul is ejti majd a darazsat.
CsapdĂĄt a limonĂĄdĂ©n kĂ­vĂŒl ecet, sör Ă©s cukor keverĂ©kĂ©bĂ”l is kĂ©szĂ­thetsz. A hozzĂĄvalĂłkat olyan arĂĄnyban keverd össze, hogy sĂ»rĂ» egyveleget kapj, majd töltsd a kĂ©sz folyadĂ©kot befĂ”ttesĂŒvegbe. A cukor az ĂŒvegbe vonzza majd a darazsat, a benne lĂ©vĂ” egyveleg pedig hatĂĄstalanĂ­tja majd.
JĂł, ha tudod! Ha mĂ©gsem sikerĂŒl kiĂ»zni vagy hatĂĄstalanĂ­tani a darazsat, Ă©s esetleg meg is csĂ­pett valakit, akkor a csĂ­pĂ©sre tegyĂ©l szĂłdabikarbĂłna-oldattal ĂĄtitatott borogatĂĄst, vagy szorĂ­ts rĂĄ frissen fĂ©lbevĂĄgott hagymĂĄt. Ha a duzzanat ennek ellenĂ©re mĂ©gsem javulna, akkor azonnal fordulj orvoshoz.






  magam, 12:26 Itt megírhatod a véleményed magam
Kicsit több békesség, jósåg, szelídség,
Kevesebb viszåly, irígység...
Kicsit több igazsĂĄg Ășton-ĂștfĂ©len,
Kicsit több segítség bajban, veszélyben.
Kicsit több "mi" kevesebb "én",
Kicsit több erÔ és remény.....
Ă©s sokkal több virĂĄg az Ă©let ĂștjĂĄra!
-mert a sĂ­rokon mĂĄr hiĂĄba.....
(ISz)


  magam, 9:18 Itt megírhatod a véleményed magam
egy mosolyt megér...

3 levél...



Kedves PĂ©ter!

Örömmel Ă©rtesĂ­telek, hogy szerelmĂŒnk gyĂŒmölcse, a kis PĂ©ter, megszĂŒletett.
Sajnos anyatejem nem lévén szoptató-dajkåt kellett alkalmaznom.
Õ kubai szĂĄrmazĂĄsĂș, Ă­gy a tejĂ©tĂ”l gyermekĂŒnk bĂ”re szinte teljesen fekete lett.
ErrĂ”l ugyebĂĄr Ă©n abszolĂște nem tehetek...
A te szeretĂ” AnitĂĄd
*********************************

Drága Édesanyám!

Az imĂ©nt vettem kĂ©zhez Anita levelĂ©t, melyben Ă©rtesĂ­t, hogy kisfiĂșnk szĂŒletett.
Mivel nincs elég anyateje dajka segítségére szorul, aki színesbÔrû, és a tejétÔl
kisunokåd bÔre is csaknem fekete lett, amirÔl persze az én drågåm
egyĂĄltalĂĄn nem tehet.
RemĂ©lem te is egyĂŒtt örĂŒlsz velĂŒnk.
Ölel fiad, PĂ©ter
**************************************

Édes fiam!

A te szĂŒletĂ©sedkor Ă©n pontosan ugyanĂșgy jĂĄrtam, mint most a te AnitĂĄd.
Elapadt a tejem, ezért téged tehéntejjel kellett tåplåljalak.
Valószínûleg ettÔl lettél te ekkora marha...
AmirÔl persze én egyåltalån nem tehetek.
CsĂłkol AnyĂĄd

  magam, 8:59 Itt megírhatod a véleményed magam
harmadosztĂĄlyon...


  magam, 8:48 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

Augusztus 7.

Napkelte: 04:30 Napnyugta: 19:07

Holdkelte: 11:31 Holdnyugta: 21:16


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re csĂŒtörtök estig: A sok napsĂŒtĂ©s mellett fĂ”kĂ©nt a DunĂĄntĂșlon idĂ”nkĂ©nt erĂ”sebben is megnövekszik a felhĂ”zet, de legfeljebb a nyugati hatĂĄr mentĂ©n lehet kisebb zĂĄporesĂ”. JobbĂĄra mĂ©rsĂ©kelt, vĂĄltozĂł irĂĄnyĂș, a Kisalföldön azonban helyenkĂ©nt Ă©lĂ©nk, nĂ©ha erĂ”s dĂ©lies szĂ©l lesz. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet 27 Ă©s 31 fok között alakul. KĂ©sĂ” estĂ©re pedig 19, 24 fok vĂĄrhatĂł.


• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

VeszĂ©lyes idĂ”jĂĄrĂĄsi jelensĂ©g nem vĂĄrhatĂł. A dĂ©lutĂĄni, esti ĂłrĂĄkban a fĂ”vĂĄros egyes rĂ©szein a por, a nitrogĂ©n-oxidok Ă©s az Ăłzon koncentrĂĄciĂłja ĂĄtmenetileg vĂĄrhatĂłan meghaladja az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄrĂ©rtĂ©ket...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Nincs fronthatĂĄs, de az emelkedĂ” hĂ”mĂ©rsĂ©klet Ă©s a fokozĂłdĂł fĂŒlledtsĂ©g sokak szervezetĂ©t megterheli.

• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s 2008. augusztus 07.:

7.0 - nagyon erÔs



Ma Ibolya, Ulrik, Albert napja van.

Boldog névnapot!

Ibolya :
Magyar névalkotås a hasonló virågnévbÔl. Ez a latin vio-la szóból szårmazik, melynek régi magyar alakvåltozata az ivola volt, az ibolya szó ebbÔl fejlÔdött ki.

Ulrik :
A német eredetû Ulrich névbÔl szårmazik. Jelentése öröklött birtokån uralkodó.

Albert :
GermĂĄn eredetĂ» nĂ©v, az Adalbert fĂ©rfinĂ©v rövidĂŒlĂ©se. A magyar BĂ©la nĂ©vvel mestersĂ©gesen azonosĂ­tottĂĄk. JelentĂ©se nemes, fĂ©nyes, hĂ­res.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események

1714 – Nagy Ă©szaki hĂĄborĂș: Az orosz haditengerĂ©szet elsĂ” fontos gyĂ”zelme a ganguti csatĂĄban.
1919 – Megalakul az ideiglenesen megbĂ­zott Friedrich-kormĂĄny ("hivatalnok-kormĂĄny").
1933 – Az iraki kormĂĄny lemĂ©szĂĄrol több, mint 3000 asszĂ­rt a Dohuk tartomĂĄnyba tartozĂł Sumail faluban. Ezt a napot kĂ©sĂ”bb az AsszĂ­r MĂĄrtĂ­rok NapjĂĄvĂĄ nyilvĂĄnĂ­tjĂĄk.
1942 – II. vilĂĄghĂĄborĂș: A Guadalcanali csata kezdete.
1945 – II. vilĂĄghĂĄborĂș: Útban hazafelĂ© a Potsdami konferenciĂĄrĂłl, Harry Truman amerikai elnök az Atlanti-ĂłceĂĄn közepĂ©n, a USS Augusta (CA-31) nehĂ©zcirkĂĄlĂł fedĂ©lzetĂ©rĂ”l bejelenti Hiroshima atombombĂĄval törtĂ©nĂ” bombĂĄzĂĄsĂĄt.
1955 – A TokiĂłi TelekommunikĂĄciĂłs GyĂĄrtĂłvĂĄllalat (Tokyo Telecommunications Engineering), a mai Sony elĂ”dje elkezdi ĂĄrusĂ­tani elsĂ” tranzisztoros rĂĄdiĂłit JapĂĄnban.
1961 – A Vosztok-2 sikeresen földet Ă©r.
1962 – Ahmed ben Bella vezetĂ©sĂ©vel megalakul az algĂ©riai kormĂĄny.
1976 – Viking-program: A Viking-2 Mars körĂŒli pĂĄlyĂĄra ĂĄll.
1985 – Takao Doi, Mamoru Mohri Ă©s Chiaki Naito-Mukai lesznek az elsĂ” japĂĄn Ă»rhajĂłsok.
1998 – Amerikai nagykövetsĂ©gek elleni robbantĂĄsi merĂ©nylet kĂ©t Ă©szak-afrikai vĂĄrosban: TanzĂĄnia legnĂ©pesebb vĂĄrosĂĄban Ă©s kereskedelmi központjĂĄban, Dar es Salaamban Ă©s Kenya fĂ”vĂĄrosĂĄban, Nairobiban.
2005 – Kabul közelĂ©ben – közlekedĂ©si balesetben – egy nĂ©met katona meghal, egy magyar Ă©s kĂ©t nĂ©met tĂĄrsa könnyebben megsebesĂŒl.
2007 – Megkezdi munkĂĄjĂĄt a Gripen-bizottsĂĄg Vadai Ágnes, honvĂ©delmi ĂĄllamtitkĂĄr vezetĂ©sĂ©vel.

SzĂŒletĂ©sek

317 – II. Constantinus rĂłmai csĂĄszĂĄr, Nagy Konstantin csĂĄszĂĄr mĂĄsodszĂŒlött fia († 361)
1560 – BĂĄthory ErzsĂ©bet erdĂ©lyi grĂłfnĂ”, sorozat- Ă©s tömeggyilkos († 1614)
1825 – Kondor GusztĂĄv, matematikus, csillagĂĄsz, az MTA tagja († 1897)
1876 – Mata Hari (er. neve Margaretha Geertruida Zelle), holland tĂĄncosnĂ”, kĂ©mkedĂ©s vĂĄdjĂĄval kivĂ©geztĂ©k († 1917)
1881 – François Darlan, francia flottaadmirĂĄlis, II. vilĂĄghĂĄborĂșs kollaborĂĄns, majd szövetsĂ©ges politikus († 1942)
1898 – SzalmĂĄs Piroska, zeneszerzĂ”, zenepedagĂłgus († 1941)
1910 – Lucien HervĂ©, magyar szĂĄrmazĂĄsĂș FranciaorszĂĄgban Ă©lĂ” fotogrĂĄfus († 2007)
1911 – BibĂł IstvĂĄn, jogĂĄsz, politikus († 1979)
1912 – Beamter JenĂ” (Bubi), dzsessz-zenĂ©sz (vibrafon, dob), zeneszerzĂ”, zenetanĂĄr († 1984)
1912 – Csenki Imre, karnagy, zeneszerzĂ” († 1998)
1926 – KĂĄdas GĂ©za, ĂșszĂł († 1979)
1927 – Vekerdi JĂłzsef, SzĂ©chenyi-dĂ­jas nyelvĂ©sz
1934 – SimĂł SĂĄndor, filmrendezĂ” († 2001)
1937 – Berczik ZoltĂĄn, hatszoros EurĂłpa-bajnok asztaliteniszezĂ”, edzĂ”
1940 – Bella IstvĂĄn, Kossuth-dĂ­jas költĂ” († 2006)
1940 – Domonkos IstvĂĄn, Ă­rĂł, költĂ”
1958 – Bruce Dickinson, angol Ă©nekes (Iron Maiden)
1960 – David Duchovny, amerikai szĂ­nĂ©sz (az "X-aktĂĄk" fĂ”szereplĂ”je)
1966 – Jimmy "Jimbo" Wales, amerikai internetes vĂĄllalkozĂł, a WikipĂ©dia alapĂ­tĂłja
1975 – Charlize Theron, dĂ©l-afrikai szĂ­nĂ©sznĂ”

HalĂĄlozĂĄsok

1106 – IV. Henrik nĂ©met-rĂłmai csĂĄszĂĄr (* 1050)
1613 – Thomas Fleming angol bĂ­rĂł (* 1544)
1848 – Jöns Jakob Berzelius svĂ©d kĂ©mikus (* 1779)
1853 – Ludwig Welden, nĂ©met szĂŒletĂ©sĂ» osztrĂĄk csĂĄszĂĄri Ă©s kirĂĄlyi tĂĄborszernagy (* 1780)
1938 – Konsztantyin Sztanyiszlavszkij szovjet-orosz szĂ­nĂ©sz, rendezĂ”, iskolateremtĂ” szĂ­nĂ©szpedagĂłgus (* 1863)
1941 – Rabindranath Tagore, Nobel-dĂ­jas indiai költĂ”, Ă­rĂł (* 1861)
1957 – Oliver Hardy („Stan Ă©s Pan”), amerikai komikus-szĂ­nĂ©sz (* 1892)
1970 – GrĂłf Apponyi György ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, politikus, Apponyi Albert fia (* 1898)
1985 – SzegĂ” GĂĄbor magyar-amerikai matematikus (* 1895)



  magam, 8:25 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:




Nem mind arany, ami hörcsög!



.
  magam, 8:14 Itt megírhatod a véleményed magam

Amikor legnagyobb

Amikor belĂŒl mĂĄr a legnagyobb
a zûrzavar: egyszerre åtsajog
zsibbadt érzékeiden a való,
elég egy rózsatÔ felvillanó
torkolattĂŒze, egy zöld lombos ĂĄg
eleven rajza az ablakon ĂĄt,
egy nemtudod-milyen-nevĂ» madĂĄr
szårnyverdesése, amint tovaszåll -
s megnyĂ­lnak hirtelen a zsilipek,
kifele zĂșdul minden, ami bent
föltorlódott, s beleoldódik a
létezés sodró hullåmaiba,
mĂ­g lassan kitisztul a benti tĂĄj
Ă©s az egyensĂșly, a rend helyreĂĄll.
(Kerék I)


  magam, 8:03 Itt megírhatod a véleményed magam
JĂł reggelt,vidĂĄm napot,mindenkinek.


  magam, 8:00 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. augusztus 6., szerda Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 21:19 Itt megírhatod a véleményed magam

JĂł Ă©jt

Bealkonyult s lĂĄtod
idesimul a végtelen
ma este megint,
körbevesz, megérint
a hatalmas vilĂĄg
Ă©s nem fejti meg Ă©rtelem.
HĂĄt fekĂŒdj le - jĂł
(SzI)


  magam, 20:46 Itt megírhatod a véleményed magam
esetkocsi...


  magam, 19:41 Itt megírhatod a véleményed magam
hĂĄzilag gyĂĄrtva - avagy talĂĄld fel magad...!


  magam, 19:06 Itt megírhatod a véleményed magam
okos "mesterek"


  magam, 12:55 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

A grillezés szabålyai

A kirĂĄndulĂĄsok, kerti partyk, nyĂĄri összejövetelek csĂșcspontja a grillezĂ©s. Ehhez jön nĂ©hĂĄny tipp Ă©s trĂŒkk, ami hozzĂĄsegĂ­t bennĂŒnket ahhoz, hogy ne kĂ­nĂĄljuk meg vendĂ©geinket elszenesedett, kiszĂĄradt kotlettekkel, nyĂĄrsakkal, szalonnĂĄkkal Ă©s fasĂ­rtokkal.

- A parĂĄzs az parĂĄzs legyen. JĂłl izzon Ă©s mĂĄr ne lĂĄngoljon!
- FĂŒstölt hĂșsĂĄrut, mint pl. a sonka, lehetĂ”leg ne grillezzĂŒnk, mert a magas hĂ” hatĂĄsĂĄra rĂĄkkeltĂ” nitrozamin vegyĂŒletek keletkeznek!
- A sovĂĄny hĂșs az erĂ”s hĂ” hatĂĄsĂĄra erĂ”sen kiszĂĄrad Ă©s rĂĄgĂłs lesz.
- Ne sĂłzzuk meg soha grillezĂ©s elĂ”tt a hĂșst, mert az nedvessĂ©get von el a hĂșsbĂłl.
- MarinĂĄd hasznĂĄlatĂĄval a hĂșs kĂŒlönösen aromĂĄs Ă©s puha lesz.
- A megszenesedett hĂșst vĂĄgjuk le az Ă©rtĂ©kes többitĂ”l, mert policiklikus aromĂĄs szĂ©nhidrogĂ©neket tartalmaz.
- A hĂșsszeleteket csak egyszer forgassuk meg, mert kĂŒlönben sok levet vesztenek.
- Amennyiben alufóliåt hasznålunk, a matt fele nézzen a paråzs felé!

  magam, 12:33 Itt megírhatod a véleményed magam

Éget a nap,
Izzik a levegĂ” a fĂĄk alatt.
Forró a föld,
Kiållt a zöld,
Messzire nyĂșjtja az ĂĄrnyakat.
Mozdulatlan tĂĄjban
GyulladĂĄsig hevĂŒlve
VergÔdik az ember
Lent a porban ĂŒlve.
EsÔre vår.
Hol van a nyĂĄr,
Ahol nem Ă©gnek a szĂ­nek,
Ahol Ășjra Ă©desek
A szĂĄmban az Ă­zek?
(ISz)




  magam, 12:20 Itt megírhatod a véleményed magam
nyitvatartĂĄs - szĂłval Ă©rted...


  magam, 8:43 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

Augusztus 6.

Napkelte: 04:28 Napnyugta: 19:08

Holdkelte: 10:22 Holdnyugta: 20:56

• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:

ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re szerda estig: TĂșlnyomĂłan derĂŒlt idĂ” lesz, csapadĂ©k sem valĂłszĂ­nĂ». Az Ă©szaki, Ă©szaknyugati szelet eleinte idĂ”nkĂ©nt Ă©lĂ©nk lökĂ©sek kĂ­sĂ©rik, majd mĂ©rsĂ©klĂ”dik a lĂ©gmozgĂĄs. A hĂ”mĂ©rsĂ©klet dĂ©lutĂĄn 25 Ă©s 30, kĂ©sĂ” este 19 Ă©s 24 fok között alakul.

• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:

VeszĂ©lyes idĂ”jĂĄrĂĄsi jelensĂ©g nem vĂĄrhatĂł. A fĂ”vĂĄrosban a lĂ©gszennyezĂ”anyagok koncentrĂĄciĂłja az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂ©rĂ©rtĂ©k alatt alakul. FehĂ©r TamĂĄs OrszĂĄgos MeteorolĂłgiai SzolgĂĄlat 2008.08.06...


• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:

Eleinte még hidegfronti hatås vårható. A frontérzékenyeknél fejfåjås, vérnyomås ingadozås jelentkezhet. Szerdåra megszûnik a hidegfronti hatås.

• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s 2008. augusztus 06.:

7.4 - nagyon erÔs


Ma Berta, Bettina, GĂ©za, CsobĂĄn napja van.


Boldog névnapot!



Berta :
NĂ©met eredetĂ» nĂ©v, a bert nĂ©velemet tartalmazĂł nĂ©met nĂ”i nevek önĂĄllĂłsult becĂ©zĂ”je is. JelentĂ©se fĂ©nyes, tĂŒndöklĂ”, hĂ­res.

Bettina :
A Betta név nÔiesítÔ képzÔvel való tovåbbképzése.

GĂ©za :
Régi magyar személynév, többek között Szent Istvån kiråly apjånak, Géza fejedelemnek a neve. Török eredetû méltósågnév, jelentése: "herceg(ecske)". Mai formåja a középkori írott forråsoknak a XIX.szåzadi téves olvasatåból szårmazik. Az eredeti kiejtésnek megfelelÔen Gyejcsa, Gyécse vagy Décse lenne.

CsobĂĄn :
Török, magyar eredetû név, a Csabån név alakvåltozata. Török eredetû méltósågnév volt Jelentése påsztor, juhåsz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események
• 1566 – Az I. SzulejmĂĄn szultĂĄn vezette török haderĂ” megkezdi SzigetvĂĄr ostromĂĄt.
• 1806 – Bonaparte NapĂłleon követelĂ©sĂ©re I. Ferenc osztrĂĄk csĂĄszĂĄr lemond nĂ©met-rĂłmai csĂĄszĂĄri cĂ­mĂ©rĂ”l (e minĂ”sĂ©gĂ©ben II. Ferenc nevet viselte). Ezzel formailag is megszĂ»nik a NĂ©met-rĂłmai Birodalom.
• 1825 – BolĂ­via elszakad PerutĂłl, Ă©s kikiĂĄltja fĂŒggetlensĂ©gĂ©t.
• 1840 – Louis Bonaparte (a kĂ©sĂ”bbi III. NapĂłleon csĂĄszĂĄr) mĂĄsodik puccskĂ­sĂ©rlete.
• 1866 – Pesten megnyĂ­lik az Állatkert (ma FĂ”vĂĄrosi Állat- Ă©s NövĂ©nykert).
• 1919 – Hat napi mĂ»ködĂ©s utĂĄn lemond a TanĂĄcsköztĂĄrsasĂĄg utĂĄn alakult Peidl-kormĂĄny.
• 1934 – BartĂłk elkezd dolgozni az V. vonĂłsnĂ©gyesen.
• 1945 – Az amerikaiak atombombĂĄt dobnak HirosimĂĄra.

SzĂŒletĂ©sek

• 1818 – MarschalkĂł JĂĄnos szobrĂĄsz († 1877)
• 1868 – Paul Claudel francia Ă­rĂł, költĂ”, drĂĄmaĂ­rĂł, diplomata († 1955)
• 1868 – Ács LipĂłt festĂ”, keramikus, etnogrĂĄfus († 1945)
• 1881 – Sir Alexander Fleming, Nobel-dĂ­jas skĂłt orvos, bakteriolĂłgus, a penicillin felfedezĂ”je († 1955)
• 1890 – Georgij Leonyidovics Pjatakov bolsevik forradalmĂĄr, ĂĄllamfĂ©rfi († 1937)
• 1907 – Heller LĂĄszlĂł, Kossuth-dĂ­jas gĂ©pĂ©szmĂ©rnök, egyetemi tanĂĄr, az MTA tagja († 1980)
• 1908 – Vajda Lajos festĂ”mĂ»vĂ©sz († 1941)
• 1917 – Robert Mitchum (Robert Charles Durman Mitchum), amerikai szĂ­nĂ©sz († 1997)
• 1918 – AmbrĂłzi JenĂ” sĂșlyemelĂ”, edzĂ” († 1985)
• 1926 – RĂłzsĂĄs JĂĄnos nyugalmazott könyvelĂ”, nĂ©met-orosz mĂ»szaki tolmĂĄcs, Ă­rĂł, „a magyar Szolzsenyicin
• 1928 – Andy Warhol, szlovĂĄk szĂĄrmazĂĄsĂș amerikai mĂ»vĂ©sz († 1987)
• 1951 – Catherine Hicks amerikai szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1973 – Asia Carrera (sz. Jessica Andrea Steinhauser), amerikai pornĂł szĂ­nĂ©sznĂ”
• 1980 – HorvĂĄth AndrĂĄs magyar labdarĂșgĂł, jelenleg a Gallipoliban jĂĄtszik az olasz Serie C1-ben
• 1982 – Kevin Van der Perren belga mĂ»korcsolyĂĄzĂł, eurĂłpa-bajnoki bronzĂ©rmes 2007-ben

HalĂĄlozĂĄsok

• 1221 – Szent Domonkos, a Domonkos-rend megalapĂ­tĂłja
• 1272 – V. IstvĂĄn, magyar kirĂĄly (* 1239 körĂŒl)
• 1757 – MĂĄnyoki ÁdĂĄm festĂ”mĂ»vĂ©sz (* 1673)
• 1912 – Johann Martin Schleyer katolikus prelĂĄtus, a volapĂŒk nyelv megalkotĂłja (* 1831)
• 1967 – Áprily Lajos költĂ”, mĂ»fordĂ­tĂł (* 1887)
• 1969 – Theodor W. Adorno nĂ©met filozĂłfus, szociolĂłgus, esztĂ©ta, zeneszerzĂ” (* 1881)
• 1973 – Fulgencio Batista kubai tĂĄbornok, elnök, diktĂĄtor (* 1901)
• 1978 – VI. PĂĄl pĂĄpa eredeti nevĂ©n: Giovanni Battista Montini (* 1897)
• 1993 – KĂĄldi NĂłra, JĂĄszai Mari-dĂ­jas szĂ­nĂ©sznĂ” (* 1943)
• 2001 – Wilhelm Mohnke nĂ©met SS-vezĂ©rĂ”rnagy, a berlini csatĂĄban a Birodalmi KancellĂĄria vĂ©dĂ”inek parancsnoka (* 1911)
• 2007 – Heinz Barth SS-alhadnagy, nĂ©met hĂĄborĂșs bĂ»nös (az „oradouri gyilkos”) (* 1920)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok

• BolĂ­via fĂŒggetlensĂ©gĂ©nek ĂŒnnepe (1825 Ăłta).
• A nukleĂĄris fegyverek betiltĂĄsĂĄĂ©rt folyĂł harc vilĂĄgnapja (1978 Ăłta).


  magam, 8:21 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



Olvasd el ezt a sort visszafelé! (Ugye hogy nincs semmi értelme?)



.
  magam, 8:17 Itt megírhatod a véleményed magam


Öröme lĂ©gy önmagadnak



Amilyen vagy a vilĂĄgon, egyetlen.
Életed tiĂ©d, titokzatos Ă©rtĂ©k.
A létezés örömét énekelték,
mikor szĂŒlettĂ©l, könny volt a szemekben.


Öröme lĂ©gy önmagadnak, Ășgy, szĂ©pen,
ahogy a szívben az összhang: Mindenség.
Legyél, ki az örömöt akarod még,
és akard, hogy magadban elmélyedjen!


Ki örĂŒljön neked, ha nem ismered
sajĂĄt örömöd, mely benned szĂŒletett?
Éld tudatosan lelked lĂ©tezĂ©sĂ©t!


Sajåt magadra vigyåzz, nincs több sehol.
S ha az öröm hangja vågyva hozzåd szól,
ne csukd be sohase lelked vågyszemét.
(LĂ©nĂĄrd J)


  magam, 8:14 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt,szép napot mindenkinek.


  magam, 8:12 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. augusztus 5., kedd Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.


  magam, 22:07 Itt megírhatod a véleményed magam
a lélek nyilakkal is lehet sebeket ejteni...


  magam, 19:48 Itt megírhatod a véleményed magam
ha szereted a szép festményeket,szobrokat, akkor nézzél bele...




http://www.wga.hu/index1.html




.
  magam, 18:01 Itt megírhatod a véleményed magam
nézd meg a nagy lakótelepi håzakat, és hasonlítsd össze a lyukkal...


  magam, 12:53 Itt megírhatod a véleményed magam
gondoltad...?

Kånikulåban a langyos tea a legegészségesebb

Kånikulåban a langyos tea a legegészségesebb?

A hagyomĂĄnyos kĂ­nai orvoslĂĄsnak a kĂĄnikula kivĂ©dĂ©sĂ©re is szĂĄmos praktikĂĄja lĂ©tezik: ezek szerint a langyos italok, a könnyĂ», de fĂ»szeres levesek hasznosak ilyenkor. Éjjel pedig tanĂĄcsos betakart köldökkel aludni, az emĂ©sztĂ”rendszer vĂ©delmĂ©ben.


A jĂ©ghideg Ă©s magas kalĂłriatartalmĂș italok - mint pĂ©ldĂĄul az ĂŒdĂ­tĂ”k Ă©s cukrozott, szĂ­nezett gyĂŒmölcslevek - nem alkalmasak a szomj oltĂĄsĂĄra, rĂĄadĂĄsul hizlalnak is. A nem kellĂ” tisztasĂĄgĂș Ă©s vegyi anyagokkal fertĂ”tlenĂ­tett csapvizet sem ajĂĄnljĂĄk a kĂ­nai termĂ©szetgyĂłgyĂĄszok.

Érdemes fogyasztĂĄs elĂ”tt felforralni a vizet. A langyos teĂĄk a legegĂ©szsĂ©gesebbek ilyenkor. FĂ”leg a gyömbĂ©r- Ă©s a ginkgoteĂĄk vĂ©denek a nyĂĄri megfĂĄzĂĄsoktĂłl.

Ha a könnyĂ» levest gyömbĂ©rrel, fokhagymĂĄval Ă©s ĂșjhagymĂĄval Ă­zesĂ­ti a hĂĄziasszony, egyben megelĂ”zhet többfĂ©le fertĂ”zĂ©st - közte a nyĂĄron gyakori szalmonellĂĄt -, hiszen ezek a zöldsĂ©gek elpusztĂ­tjĂĄk a baktĂ©riumok egy rĂ©szĂ©t.

Az utazĂĄs közbeni Ă©melygĂ©st, hĂĄnyĂĄst Ă©s fejfĂĄjĂĄst jĂłtĂ©konyan gyĂłgyĂ­tja a gyömbĂ©r-, B1- Ă©s B6-vitamintartalmĂș kĂ©szĂ­tmĂ©ny. A köldökre Ă©rdemes egy kis darab, növĂ©nyi illĂłolajat tartalmazĂł, Ășgynevezett tigristapaszt ragasztani az utazĂĄs idejĂ©re, mert ez fokozza a hatĂĄst - tanĂĄcsoljĂĄk a kĂ­nai orvosok.

Akårmilyen meleg is van a szobåban, a légkondicionålót soha nem szabad bekapcsolt ållapotban hagyni. Ugyanilyen årtalmas lehet, ha éjjelre is marad a huzat.

A legnagyobb kånikulåban is be kell takarni éjszaka a köldököt, az emésztÔrendszer védelmében - ållítjåk a kínai természetgyógyåszok.

  magam, 12:45 Itt megírhatod a véleményed magam
feljössz hozzåm...?.


  magam, 8:15 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.