CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. április 16.   kedd   Csongor, Bánk, Bende, Cecilián, Lambert, Lamberta   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. július 25., péntek Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt...


  magam, 21:29 Itt megírhatod a véleményed magam
JĂł Ă©jt

Jó éjt és ålmodj szépeket,
vidåm és kellemes képeket,
szerelmet, gyermeket,
csodĂĄkkal tele termeket.
És azt amire nagyon vársz,
ha ĂștelĂĄgazĂĄsnĂĄl jĂĄrsz:
az igaz utat.
TudĂĄssal teli kutat.
És azt amit csak jó:
frissen esett hĂł,
fenyÔkkel hatårolt tó.
NĂ©hĂĄny igaz, tiszta szĂł.
(Torjay A)


  magam, 21:15 Itt megírhatod a véleményed magam
egy esti mosoly vidåmmå teszi a nap befejezését...:)

RendÔrségi aranyköpések...



A rendÔrségi jegyzÔkönyvekbÔl sokat tanulhat az ember. Sokszor még nevetni is.

GyanĂșsĂ­tott vallomĂĄsa: "Lecsaltam az alagsorba, Ă©s megvalĂłsĂ­tottam vele homoszexuĂĄlisan azt, amit Ă©reztem irĂĄnta..."

"NĂ©gyen tĂĄmadtak rĂĄm, hĂĄrom fiatalkorĂș Ă©s kĂ©t kutya."

"FelszĂłlĂ­tĂĄsomra az elÔållĂ­tott azt vĂĄlaszolta, hogy azt csinĂĄl, amit akar, majd szoknyĂĄjĂĄt felkapta, lekuporodott a lĂ©pcsĂ”re, Ă©s Ășjra az utcĂĄra folyatta vizeletĂ©t. A szabĂĄlysĂ©rtĂ©s tĂ©nye több mĂ©ter hosszan csordogĂĄlt."

"A nĂ” elmondĂĄsa szerint fĂ©rje nem tudta otthon teljesĂ­teni fĂ©rfiĂși kötelezettsĂ©geit, ezĂ©rt kĂ©ssel tĂĄmadt rĂĄ, levĂĄgĂĄsilag, hogy mĂĄshol se tudja azt hasznĂĄlni. A mozdulat közben a kĂ©s kicsit elcsĂșszott, Ă­gy hasba szĂșrta a fĂ©rfit."

"A sértett szerint tåmadója legudvariasabb cselekedete az volt, hogy csak egyszer verte meg."

"Nevezett nĂ” csak erĂ”teljes felszĂłlĂ­tĂĄsomra volt hajlandĂł benyĂșlni a szoknyĂĄja alĂĄ, ahonnan is a lĂĄba közĂŒl elĂ”vette a hĂĄrom csomag, elĂ”zĂ”leg eltulajdonĂ­tott kĂĄvĂ©t."

"VerekedĂ©shez kĂŒldtek ki, ahol a szĂĄmbeli fölĂ©nyben lĂ©vĂ” gyanĂșsĂ­tottak elkĂŒldtek melegebb Ă©ghajlatra. Én elmentem, majd az erĂ”sĂ­tĂ©ssel visszatĂ©rtem a helyszĂ­nre."

"Tetten értem, amint az intézeti szökevény a padon fekve csavargott."

"A bejelentĂ” szerint hĂĄtulrĂłl megnyomtĂĄk a felesĂ©gĂ©t a körĂșton."

"A helyszínt biztosítottam, ahol a bizottsåg egy emberi bélsårral szennyezett nadrågot, valójåban szaros gatyåt talålt."

"A feljelentĂ” szerint a meztelenĂŒl napozĂł nudistĂĄkat körbevettĂ©k, Ă©s jĂłl megruhĂĄztĂĄk."

"A szomszédok szerint a hulla még reggel összeveszett a feleségével, majd az egész napot kocsmåzåssal töltötte."

"A baleset idején a szabålysértÔ sofÔr mellett a gépkocsiban egy idegen nÔ is tartózkodott. A
helyszĂ­nen megjelent a balesetet okozĂł fĂ©rfi felesĂ©ge, aki tudomĂĄsul vette, hogy a fĂ©rfit könnyĂ» sĂ©rĂŒlĂ©sekkel szĂĄllĂ­tottĂĄk kĂłrhĂĄzba, majd azt mondta, ha hazajön, otthon sĂșlyos sĂ©rĂŒlĂ©sei is lesznek."

"GyanĂșsĂ­tott a husĂĄng felemelĂ©se ĂĄltal elkövetett hivatalos szemĂ©ly elleni erĂ”szak kĂ­sĂ©rletĂ©nek vĂ©tsĂ©gĂ©t követte el, tekintetbe vĂ©ve, hogy a szolgĂĄlati sapka kĂ©tsĂ©get kizĂĄrĂłan a hivatalos szemĂ©ly fejĂ©n helyezkedett el, ami a felemelĂ©s következtĂ©ben a földre esett. Ezek utĂĄn a helyzet gumibot alkalmazĂĄsĂĄval megnyugtatĂłan rendezĂ©sre kerĂŒlt."

"Az elkövetÔ vékony, csenevész, nagyfejû, a sértettek elmondåsa szerint leginkåbb E. T.- re
emlékeztetÔ, fiatal férfi."

  magam, 19:41 Itt megírhatod a véleményed magam
jössz vissza...!


  magam, 18:48 Itt megírhatod a véleményed magam
lehet kezdeni rajzolni...


  magam, 18:34 Itt megírhatod a véleményed magam
egy gondolat…

A Szavak egy ideig varĂĄzslatosak lehetnek, de ha azokat nem követi tett, elĂ”bb vagy utĂłbb hitelĂŒket veszthetik bizonyĂ­tĂĄs hĂ­jĂĄn. Üres szavak maradnak csupĂĄn.
Kimondani a szĂłt, hogy szeretĂŒnk valakit, annak, akit szeretĂŒnk, nĂ©ha nagy bĂĄtorsĂĄgot igĂ©nyel. Hiszen nagy sĂșlya lehet. Ezzel mĂĄr jĂĄrhatnak bizonyos következmĂ©nyek is. FelelĂ”tlen dolog jĂĄtszadozni vele. EzĂ©rt a felnĂ”ttek sokszor inkĂĄbb nem mondjĂĄk ki, mit is Ă©reznek valĂłjĂĄban addig, mĂ­g 100%-osan nem bizonyosak abban, hogy akarjĂĄk-e vĂĄllalni a szĂłval jĂĄrĂł következmĂ©nyeket is. A gyermekek Ă©rzelem orientĂĄltak. Õk nem gondolkodnak mĂ©g annyit olyan dolgokon, amik pofon egyszerĂ»ek, Ă©s termĂ©szetesek. Õk azt mondjĂĄk, amit Ă©reznek (a következmĂ©nyek latolgatĂĄsa nĂ©lkĂŒl). És ha mi megtanĂ­tjuk Ă”ket arra, hogyan mutassĂĄk ki, azt meg is teszik. A szerelmes ember kicsit hasonlĂ­t a gyermekre: nem biztos hogy elĂ”bb gondolkodik, mint cselekszik. Érez, mint egy kisgyermek. Érez, Ă©s ahogyan megtanulta, hogyan fejezze ki Ă©rzelmeit, Ășgy ki is fejezi, Ă©s cselekszik is.

a gyermekek optimistĂĄnak szĂŒletnek, csak a felnĂ”ttek belĂ©jĂŒk ĂŒltetik a pesszimizmust. Hiszen mikor azzal prĂłbĂĄlkozik, hogy felĂŒljön, felĂĄlljon, akkor meg sem fordul a fejĂ©ben, hogy az nem fog sikerĂŒlni. És a sok kudarc utĂĄn is van mĂ©g akaratereje ahhoz, hogy prĂłbĂĄlkozzon, hiszen Ă©szre is veszi az aprĂł fejlĂ”dĂ©s jeleit, Ă©s kĂ©pes is örĂŒlni neki. Aki mĂĄr lĂĄtott babĂĄt elĂ”ször felĂĄllni, Ă©s lĂĄtta az arcjĂĄn azt a diadalittas kifejezĂ©st, az tudja, hogy mirĂ”l beszĂ©lek. :-) Csak a környezet tudja kinevelni belĂ”le az optimizmust. De a csĂ­rĂĄja mindig ott marad benne. Csak akarnia kell elĂ”keresni. :-)



  magam, 13:03 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...?

Hogyan spĂłroljunk a benzinnel?

MagyarorszĂĄgon az összes kibocsĂĄtott szĂ©n-dioxid csaknem 20 szĂĄzalĂ©ka a közlekedĂ©s rĂ©vĂ©n kerĂŒl a lĂ©gkörbe, Ă©s ez az arĂĄny folyamatosan nĂ”. Gondoljon a gyerekeire, Ă©s spĂłroljon velĂŒnk a kormĂĄny mögött is, 200 kilomĂ©teren akĂĄr 1500 forintot.

A környezetbarĂĄt közlekedĂ©s alapszabĂĄlya, hogy csak akkor ĂŒlĂŒnk autĂłba, ha valĂłban elengedhetetlen. Amellett, hogy igen környezetszennyezĂ”, autĂłval közlekedni kifejezetten drĂĄga is, Ă©s vĂĄrosban gyakran nem is a leggyorsabb közlekedĂ©si mĂłd - egyes mĂ©rĂ©sek szerint ugyanis a vĂĄrosi közlekedĂ©sben az autĂłk egyharmada egyhelyben ĂĄll.

Ha mĂ©gsem tudjuk elkerĂŒlni, hogy autĂłba ĂŒljĂŒnk, egy kis odafigyelĂ©ssel, nĂ©hĂĄny aprĂł trĂŒkkel akkor is lehetĂ”sĂ©gĂŒnk van kevĂ©sbĂ© környezetszennyezĂ” mĂłdon vezetni. KörnyezetĂŒnk mellett mi is jĂłl jĂĄrunk, hiszen az energiatudatosabb vezetĂ©s rĂ©vĂ©n az ĂĄtlagos ĂŒzemanyag-fogyasztĂĄs 10-15 szĂĄzalĂ©kĂĄt: egy Budapest-PĂ©cs oda-vissza Ășt sorĂĄn Ă­gy - 8-10 literes ĂĄtlagos fogyasztĂĄssal szĂĄmolva – körĂŒlbelĂŒl 1000-1500 forintot spĂłrolhatunk.

Ami a vezetĂ”n mĂșlik….

A tĂșl gyors, 80 vagy 100 km/h-t meghaladĂł sebessĂ©g arĂĄnyaiban több ĂŒzemanyagot igĂ©nyel - hacsak lehet, hajtsunk tehĂĄt lassabban. Figyelem: a csikorgĂł fĂ©kek, felbĂ”gĂ” motorok a fogyasztĂĄsra Ă©s nĂ©pszerĂ»sĂ©gĂŒnkre is garantĂĄltan rossz hatĂĄssal vannak!

Akkor is megĂ©ri leĂĄllĂ­tani az autĂł motorjĂĄt, ha csak fĂ©l percig kell vĂĄrakoznunk. Aki ezt következetesen megteszi, akĂĄr 30 szĂĄzalĂ©kot is megtakarĂ­that a folyamatosan jĂĄrĂł motor fogyasztĂĄsĂĄhoz kĂ©pest. A lĂ©gkondicionĂĄlĂł hasznĂĄlata 10-20 szĂĄzalĂ©kkal is megnövelheti autĂłnk fogyasztĂĄsĂĄt. HasznĂĄljuk inkĂĄbb a szellĂ”zĂ”ket, amikor csak lehet – tanĂĄcsolja az Energia Klub.

Kis tĂĄvolsĂĄgokra ne ĂŒljĂŒnk autĂłba, hiszen egy hideg motor jelentĂ”sen többet fogyaszt, mint egy bemelegedett. A tetĂ”box Ă©s a biciklitartĂł növeli az autĂł lĂ©gellenĂĄllĂĄsĂĄt, ezĂĄltal fogyasztĂĄsĂĄt, mĂ©ghozzĂĄ kb. 15-40%-kal. Érdemes tehĂĄt leszerelni a tetĂ”csomagtartĂłt, amikor nincs rĂĄ szĂŒksĂ©gĂŒnk!

És ami az autón...

Az olajozatlan motor, a rosszul beĂĄllĂ­tott fĂ©k, a nem megfelelĂ” kerĂ©knyomĂĄs mind-mind növeli az ĂŒzemanyagfogyasztĂĄst. Ha akĂĄr csak 0,5 bar-ral alacsonyabb a kerĂ©knyomĂĄs a gyĂĄrtĂł ĂĄltal ajĂĄnlott Ă©rtĂ©knĂ©l, autĂłnk mĂĄris 5 szĂĄzalĂ©kkal többet fogyaszt. Ne feledkezzĂŒnk meg tehĂĄt a rendszeres karbantartĂĄsrĂłl.


  magam, 12:35 Itt megírhatod a véleményed magam
szigor...


  magam, 7:50 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

JĂșlius 25.

Napkelte: 05:11 Napnyugta: 20:28

Holdkelte: 04:54 Holdnyugta: 21:05


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:
ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re pĂ©ntek estig: Gyakran lesz erĂ”sen felhĂ”s az Ă©g, de rövid napos idĂ”szakok is lehetnek. TöbbfelĂ© valĂłszĂ­nĂ» esĂ”, zĂĄpor, zivatar. Az ĂĄltalĂĄban mĂ©rsĂ©kelt Ă©szaki, Ă©szakkeleti szelet a nyugati megyĂ©kben gyakran erĂ”s, zivatarok környeze- tĂ©ben viharos szĂ©llökĂ©sek kĂ­sĂ©rik. A hĂ”mĂ©rsĂ©klet legmagasabb Ă©rtĂ©ke ĂĄltalĂĄban 22 Ă©s 27 fok között alakul, de a tartĂłsan esĂ”s helyeken ennĂ©l hĂ»vösebb idĂ” lehet. KĂ©sĂ” estĂ©re 16, 21 fok közĂ© hĂ»l le a levegĂ”.

• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:
PĂ©nteken többfelĂ© vĂĄrhatĂł zivatar. NĂ©hĂĄny hevesebb zivatar is kialakulhat, amelyet ĂĄtmenetileg kis terĂŒleten viharos szĂ©llökĂ©s (60-90 km/h), Ă©s jĂ©gesĂ” is kĂ­sĂ©rhet...

• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:
KettĂ”s fronthatĂĄs Ă©rvĂ©nyesĂŒl. Az Ă©rzĂ©kenyeknĂ©l szĂ©dĂŒlĂ©s, fejfĂĄjĂĄs, ingadozĂł vĂ©rnyomĂĄs, erĂ”södĂ” reumatikus fĂĄjdalom lĂ©phet fel.

• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s 2008. jĂșlius 25.:
6.5 - erÔs




Ma Jakab, KristĂłf, Valentin napja van.

Boldog néévnapot!


Jakab :
Héber eredetû bibliai név, a Jåkob görög våltozatånak a magyar megfelelÔje. Jelentése sarkot fogó, elgåncsoló, csaló, aki a måsik helyére lép.

KristĂłf :
A görög Krisztophorosz névbÔl szårmazik. Jelentése Krisztust hordozó.

Valentin :
A latin Valentinus csalådnévbÔl szårmazik. Alapszavånak, a latin valens szónak a jelentése: erÔs, egészséges.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Események


1564 – I. FerdinĂĄnd halĂĄla utĂĄn Habsburg Miksa osztrĂĄk fĂ”herceget I. Miksa nĂ©ven magyar kirĂĄllyĂĄ, II. Miksa nĂ©ven nĂ©met-rĂłmai csĂĄszĂĄrrĂĄ koronĂĄzzĂĄk.
1621 – Bornemissza JĂĄnos erdĂ©lyi serege NagyszombatnĂĄl megveri PĂĄlffy MiklĂłs csĂĄszĂĄri ezredes hadseregĂ©t.
1909 – Louis BlĂ©riot elsĂ”kĂ©nt repĂŒli ĂĄt gĂ©pĂ©vel a La Manche csatornĂĄt, Calais-bĂłl Dover felĂ© indulva, az angliai St. Margaret-nĂ©l szĂĄll le.
1934 – Sikertelen nemzetiszocialista hatalomĂĄtvĂ©teli kĂ­sĂ©rlet BĂ©csben, osztrĂĄk nĂĄci puccsistĂĄk megölik Engelbert Dollfuss osztrĂĄk kancellĂĄrt.
1943 – LetartĂłztatjĂĄk Benito Mussolinit.
1946 – Az elsĂ” vĂ­z alatti atomrobbantĂĄs a Bikini-atollon.
1977 – Neelam Sanjiva Reddy lesz India 6. elnöke.
1992 – MegkezdĂ”dnek a XXV. nyĂĄri olimpiai jĂĄtĂ©kok BarcelonĂĄban.
2000 – Az Air France egyik Concorde-jĂĄnak katasztrĂłfĂĄja a PĂĄrizs melletti Gonesse-nĂ©l

SzĂŒletĂ©sek


1109 – I. Alfonz portugĂĄl kirĂĄly († 1185)
1722 – Fellner Jakab, magyar mûépĂ­tĂ©sz († 1780)
1893 – Nagy Imre, festĂ”mĂ»vĂ©sz († 1976)
1894 – Gavrilo Princip szerb nacionalista, az I. vilĂĄghĂĄborĂșt formĂĄlisan kirobbantĂł, Ferenc FerdinĂĄnd elleni szarajevĂłi merĂ©nylet vĂ©grehajtĂłja († 1918)
1903 – Vaszy Viktor, magyar zeneszerzĂ”, karmester († 1979)
1903 – Ajtay Andor, magyar szĂ­nĂ©sz, Kossuth-dĂ­jas, Érdemes Ă©s KivĂĄlĂł MĂ»vĂ©sz († 1975)
1905 – Elias Canetti, osztrĂĄk Ă­rĂł († 1994)
1913 – John Cairncross, brit hĂ­rszerzĂ”tiszt, szovjet kĂ©m, a „cambridge-i ötök” egyike († 1995)
1929 – Vaszilij Makarovics Suksin, orosz Ă­rĂł, szĂ­nĂ©sz, filmrendezĂ” († 1974)
1930 – RĂ©z PĂĄl, magyar irodalomtörtĂ©nĂ©sz, mĂ»fordĂ­tĂł, esztĂ©ta
1934 – Claude Zidi, francia filmrendezĂ”, operatĂ”r, forgatĂłkönyvĂ­rĂł
1945 – Birtalan Ferenc, magyar költĂ”, Ă­rĂł
1948 – Baka IstvĂĄn, magyar költĂ”, mĂ»fordĂ­tĂł († 1995)
1982 Brad Renfro, amerikai szĂ­nĂ©sz († 2008)

HalĂĄlozĂĄsok


1492 – VIII. Ince pĂĄpa (* 1432)
1564 – I. (Habsburg) FerdinĂĄnd osztrĂĄk fĂ”herceg, nĂ©met-rĂłmai csĂĄszĂĄr, magyar Ă©s cseh kirĂĄly (* 1503)
1794 – AndrĂ© ChĂ©nier francia költĂ” (* 1762)
1818 – Dugonics AndrĂĄs Ă­rĂł, piarista pap Ă©s tanĂĄr (* 1740)
1884 – Feszl Frigyes magyar mûépĂ­tĂ©sz (* 1821)
1881 – SzoboszlĂł JĂłzsef matematikus (* 1817)
1918 – Abonyi ÁrpĂĄd Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł (* 1865)
1948 – Sergio Failoni olasz karmester, a budapesti OperahĂĄz örökös tagja, vezetĂ” karnagya (* 1890)
1980 – Vlagyimir Viszockij szovjet-orosz szĂ­nĂ©sz, Ă©nekes (* 1938)
1986 – IllĂ©s Endre, Ă­rĂł, mĂ»fordĂ­tĂł (* 1902)
1991 – Lazar Mojszejevics Kaganovics ukrĂĄn zsidĂł szĂĄrmazĂĄsĂș bolsevik forradalmĂĄr, nĂ©pbiztos, szovjet kommunista politikus, az SZKP PB tagja, miniszterelnökhelyettes (* 1893)




  magam, 7:42 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



A semmi az a valami, ami azĂĄltal van, hogy nincs.



.
  magam, 7:40 Itt megírhatod a véleményed magam


MĂșlt, jelen, jövĂ”


Mondd, mosolygĂł gyermekem,
Mit jelent nĂ©ked a mĂșlt?
,, Szelíd Ôszi esteken
SzĂ©l-sĂłhaj jĂĄr, gyĂĄszba-fĂșlt.’’


S mi néked ez a perc, a jelen?
,,Zöld leveles, virågos åg,
Fiatal madĂĄr ĂŒl rajta, s hirtelen
Felröppen, ha kipihente magĂĄt.’’


Mi a boldog jövÔ, mondd nekem?!
,,Tenger, felhÔtlen ég alatt;
DicsĂ”n nyĂșjtĂłzĂł vĂ©gtelen,
VakĂ­tĂłan tĂ»z rĂĄ a nap.’’
(E Brontë)



  magam, 7:38 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt,szép napot kívånok mindenkinek!


  magam, 7:37 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. július 24., csütörtök Nekem tetszik!
0  
Jó éjt ,szép ålmokat,nyugodt éjszakåt.


  magam, 20:48 Itt megírhatod a véleményed magam
A NAP VÉGE

Felvette gyöngyös ékszerét az este,
s a nĂĄd között zsolozsmĂĄt hĂșz a bĂ©ka
Hagyd elnyugodni szĂ­vedet,
mert nyûgös, ålmos gyermek néha
még Ô is. Lazån pihenni engedd!
A hallgatĂĄsba hullĂł dombok aljĂĄn
Ôzek suhannak, élni kezd az erdÔ
A gondolatrĂłl vedd le mĂĄr
a szó bilincsét, s mint didergÔ
kisgyermeket, takard be tiszta csenddel!
(SzI)


  magam, 20:38 Itt megírhatod a véleményed magam
Pillanatkép

FelhÔ årnyéka vonul
vĂ©gig a napsĂŒtötte domboldalon,
minden mås årnyékot közömbösít:
az aratók föltekintnek,
a bĂșza ringĂĄsba kezd,
a forrĂĄs elĂĄmul,
a nyĂșl fölriad,
az ĂĄg moccan,
a sas megĂĄll.
Mindenki s minden viszonyul
valamiképpen a våltozåshoz.

AztĂĄn folytatĂłdik minden
ott, ahol abbamaradt.
(KĂĄnyĂĄdi S)


  magam, 20:26 Itt megírhatod a véleményed magam
természet csodåi...




  magam, 18:30 Itt megírhatod a véleményed magam
ötletek...






  magam, 18:16 Itt megírhatod a véleményed magam
érdekesség...

a tĂ”ltött kĂĄposztĂĄt is a törököktĂ”l tanĂșltuk...


Harmadszor is meghĂłdĂ­tottĂĄk a magyar Ă­zlelĂ”bimbĂłkat a törökök, ezĂșttal a gĂ­rosszal Ă©s tĂĄrsaival, de korĂĄbban mĂ©g mĂ©lyebb nyomokat hagytak a magyar konyhĂĄn. A legmagyarosabb Ă©teleinket is nekik köszönhetjĂŒk: a fĂ»szerpaprikĂĄt, a pörköltalapot, a kenyeret, a lecsĂłt Ă©s a töltött kĂĄposztĂĄt. RĂĄadĂĄsul nemcsak a 150 Ă©ves hĂłdoltsĂĄg alatt, de mĂĄr LevĂ©diĂĄban is Ă”k fogtĂĄk az Ă”smagyarok fĂ”zĂ”kanalĂĄt.
Újra hĂłdĂ­tanak a törökök. GasztronĂłmiai rovatunkban persze nem a jĂłkĂ©pĂ», barna, balkĂĄni fiĂșk Ă©s ifjĂș honleĂĄnyaink közötti lĂĄngolĂĄsrĂłl fogunk Ă­rni, bĂĄr a tĂ»zhöz köze van a dolognak. Sokkal inkĂĄbb az ottomĂĄn konyhĂĄra gondolunk, amely az ezredfordulĂł EurĂłpĂĄjĂĄban komoly hadĂĄllĂĄsokat Ă©pĂ­tett ki magĂĄnak. NĂ©metorszĂĄgban ĂĄllĂ­tĂłlag napi 200-300 tonna (!) dönerkebab kerĂŒl ki a török szakĂĄcsok keze alĂłl, hogy azutĂĄn az imbissekben Ă©s utcai talponĂĄllĂłkban gyanĂ­thatĂłan mĂĄr nem kizĂĄrĂłlag az orszĂĄgban dolgozĂł vendĂ©gmunkĂĄsok gyomrĂĄban tĂ»njenek el. GyorsbĂŒfĂ© fronton vĂ©gkĂ©pp legyĂ”zte a nĂ©met kedvenc currywurstot a friss zöldsĂ©gekkel lepĂ©nybe vagy pidĂ©be tĂĄlalt török grillezett hĂșs, de a nĂ©metorszĂĄgi közel egymilliĂĄrd eurĂłs dönerforgalom azt jelenti, hogy a McDonaldsot Ă©s a Burger Kinget egyĂŒttvĂ©ve is megelĂ”zi.

Úgy tĂ»nik, mi mĂ©g tartjuk magunkat a gyorsĂ©ttermi csatĂĄban a török hadak elĂ”tt, bĂĄr a NagykörĂșt vidĂ©kĂ©n mĂĄr tizenegy fĂ”hadiszĂĄllĂĄsuk van a dĂ©lrĂ”l jött hĂłdĂ­tĂłknak. MĂ©g 1997-ben nyĂ­lt meg az elsĂ”, a hĂĄrom testvĂ©rrĂ”l elnevezett Ă©tterem, amely meghosszabbĂ­tott nyitvatartĂĄsĂĄval Ă©s friss Ă©teleivel csĂĄbĂ­totta magĂĄhoz elĂ”ször az Ă©jszakai bulik utĂĄn Ă©hesen tekergĂ” budapesti fiatalokat, majd a nappali közönsĂ©get is. Az eltelt 10 Ă©v alatt hĂ©t mĂĄsik Ă©ttermet is nyitottak, majd bĂ©kĂ©ben hĂĄrom felĂ© vĂĄltak a „testvĂ©rek”: Star Kebab, 3 TestvĂ©r Ă©s SzerĂĄj nĂ©ven alapĂ­tva sajĂĄt ĂŒzletet.

GĂ­rosszal hĂłdĂ­tanak
De nem csak gyorsĂ©ttermek, hanem egy komplett baklavagyĂĄrtĂł mĂ»hely is van mĂĄr a fĂ”vĂĄrosban. Az Orczy tĂ©rnĂ©l kĂ©szĂŒlnek a papĂ­rvĂ©kony tĂ©sztĂĄbĂłl leggyakrabban tört diĂłval Ă©s pisztĂĄciĂĄval Ă­zesĂ­tett, megsĂŒtött, majd cukorsziruppal fĂ”zött sĂŒtemĂ©nyek. A keleti Ă©ttermeket mĂ©ltatĂł internetes bejegyzĂ©sek is leginkĂĄbb a dönert (bĂĄr MagyarorszĂĄgon ĂĄllĂ­tĂłlag honfitĂĄrsaink kedvĂ©Ă©rt inkĂĄbb török gĂ­rosznak nevezik) Ă©s a baklavĂĄt Ă©ltetik, ami egyĂ©rtelmĂ» jele annak, hogy a nĂĄlunk Ă©lĂ” alig több mint ezer török nemzetisĂ©gĂ» igencsak meghĂłdĂ­totta a magyarok Ă­zlelĂ”bimbĂłit.

HasonlĂł volt a helyzet jĂł fĂ©lezer Ă©vvel ezelĂ”tt is itt a KĂĄrpĂĄt-medencĂ©ben, bĂĄr akkoriban nagyobb lĂ©lekszĂĄmmal kĂ©pviseltette magĂĄt a kisĂĄzsiai nĂ©p errefelĂ©, Ă©s itt tartĂłzkodĂĄsukat sem egy Ă©vtizedben mĂ©rtĂ©k. Ennek következtĂ©ben a hatĂĄs is jĂłval jelentĂ”sebb volt, amit többek között a magyarok konyhĂĄjĂĄra mĂ©rtek. Legfontosabb talĂĄn az azidĂĄig ismeretlen fĂ»szerpaprika, akkori nevĂ©n törökbors megjelenĂ©se volt. ÁllĂ­tĂłlag a magyar törzsek mĂĄr korĂĄbban is ismertĂ©k a paprika egy indiai vagy kĂ­nai vĂĄltozatĂĄt, mĂ©gis a nĂ©pi konyhĂĄra, majd kĂ©sĂ”bb az Ășrira is, mĂłr-arab-török közvetĂ­tĂ©ssel jutott el jellemzĂ”en ez a markĂĄns amerikai Ă­zesĂ­tĂ”szer IbĂ©riĂĄbĂłl. A jellegzetes magyaros Ă­z azutĂĄn Ășgy alakulhatott ki, hogy a vallĂĄsi okokbĂłl el nem hajtott egyetlen ĂĄllat, a sertĂ©s kisĂŒtött zsĂ­rjĂĄban oldottĂĄk elĂ”deink a fĂ»szerpaprikĂĄt. Ez persze igazĂĄn nagy karriert mĂĄr jĂłval a török hĂłdoltsĂĄg utĂĄn futott be. AkkorĂĄt, hogy a magyar konyhĂĄt sokan ma is a paprikĂĄs pörköltalappal azonosĂ­tjĂĄk.

Ittuk a feketelevest
A mĂĄsik nagyĂ­vĂ» pĂĄlyafutĂĄst a törökök közvetĂ­tette Ă©lelmiszerek közĂŒl a kĂĄvĂ© tette. Érdekes mĂłdon ez is csak „kiĂ»zetĂ©sĂŒk” utĂĄn vĂĄlt közkedvelttĂ© egyszerre bĂ©csi Ă©s velencei-olasz közvetĂ­tĂ©ssel MagyarorszĂĄgon. A hĂłdoltsĂĄg alatti idĂ”ben is volt itt kĂĄvĂ©, de azt inkĂĄbb csak a törökök ittĂĄk, hiszen a feketelevest akkor szolgĂĄltĂĄk fel, amikor a sarcokrĂłl Ă©s adĂłkrĂłl esett szĂł a lakomĂĄzĂĄsok vĂ©gĂ©n, Ă­gy közĂ©pkori honfitĂĄrsainkban igencsak keserĂ» szĂĄjĂ­zt hagyhatott az amĂșgy Ă©des lĂ©, amely Ă­zĂ©t a vele fĂ”zött cukornak köszönhette. Ez az Ă©desĂ­tĂ”szer is ekkortĂĄjt jelent meg nĂĄlunk, Ă©s azutĂĄn lassan hĂĄttĂ©rbe is szorĂ­totta az addig hasznĂĄlt mĂ©zet, legalĂĄbbis a sĂŒtemĂ©nyek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek terĂ©n.

Akkor is a törökökre kell gondoljunk, amikor nyaranta friss lecsĂłt kanalazunk, hiszen a paprika mellett a paradicsom is nagyrĂ©szt kereskedĂ”ik közvetĂ­tĂ©sĂ©vel jutott el hazĂĄnkba, de a töltött kĂĄposzta is nekik köszönhetĂ”, hiszen a rizses hĂșssal megrakott leveleket (nĂĄluk inkĂĄbb szĂ”lĂ”levĂ©l) tĂ”lĂŒk leshettĂ©k el elĂ”deink. Nomen est omen: a csodĂĄs erdĂ©lyi konyha puliszkĂĄja törökbĂșzĂĄbĂłl (kukorica), padlizsĂĄnkrĂ©mje törökparadicsombĂłl (padlizsĂĄn) kĂ©szĂŒl, kĂ©tsĂ©get sem hagyva afelĂ”l, melyik korban honosodtak meg. GyĂŒmölcsök tekintetĂ©ben is nagy volt a fejlĂ”dĂ©s. A XVI. szĂĄzadban terjedt el igazĂĄn nĂĄlunk a cseresznye, a meggy, a fĂŒge, a kajszibarack Ă©s a körte, de ekkorra tehetĂ” a gyĂŒmölcslevek, a piacokon a citrom Ă©s narancs Ă©s elĂ”kelĂ”bb körökben az Ă­zesĂ­tett jĂ©gkĂĄsa, a serbet (ma szorbet) megjelenĂ©se is.

Mår Levédiåban hódítottak
Nem kĂ©tsĂ©ges tehĂĄt, hogy a törökök jĂłl Ă©rezhetĂ”, mai napig Ă©lĂ” nyomokat hagytak a magyar konyhĂĄn Ă©s a közĂ­zlĂ©sen. A döner kebap gyorsĂ©ttermi forradalma Ă©s a 150 Ă©vnyi hĂłdoltsĂĄg gasztronĂłmiai nyomai mellett azonban meg kell emlĂ©keznĂŒnk egy rĂ©gebbi, Ă©vszĂĄzadokon ĂĄt tartĂł, ezĂ©rt mĂ©g mĂ©lyebb hatĂĄsrĂłl is, amit nekik köszönhetĂŒnk. Ez a korszak pedig a VI. szĂĄzad környĂ©kĂ©re tehetĂ”, amikor Ă”seink az addigi Ă©ves rendes, Ă©szak-dĂ©li vĂĄndorlĂĄsaikkal felhagyva (talĂĄn egy indonĂ©ziai tĂ»zhĂĄnyĂł kitörĂ©sĂ©nek köszönhetĂ”en, ami 18 hĂłnapra termĂ©ketlennĂ© tette a legelĂ”ket) nyugatabbra költöztek Ă©s a KazĂĄr Birodalom rĂ©szekĂ©nt török-bolgĂĄr törzsekkel kerĂŒltek közeli szomszĂ©dsĂĄgba LevĂ©dia terĂŒletĂ©n.

Az addig halĂĄszattal Ă©s vadĂĄszattal, esetleg gyĂ»jtögetĂ©ssel tĂĄplĂĄlĂ©kot szerzĂ” elĂ”deink, itt talĂĄlkozhattak elĂ”ször kiterjedt gabonatermesztĂ©ssel. Ennek a korszaknak köszönhetjĂŒk elsĂ” kenyereinket (mĂĄig a magyarsĂĄg kedvence) Ă©s az ĂĄrpĂĄbĂłl fĂ”zött sörfĂ©lĂ©ket. ValĂłszĂ­nĂ» az is, hogy a Ă”seink mĂĄr itt megkĂłstolhattĂĄk a szĂ”lĂ” erjesztett levĂ©t, Ă­gy a bor kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek „titkĂĄt” mĂĄr a honfoglalĂĄs elĂ”tt ismertĂ©k.

Az olyan török-bolgĂĄr eredtĂ» jövevĂ©nyszavaink pedig, mint pĂ©ldĂĄul a barom, ökör, Ă»nĂ”, tinĂł, bika, borjĂș, disznĂł, tyĂșk, kuvasz, komondor arrĂłl ĂĄrulkodnak, hogy a komolyabb ĂĄllattenyĂ©sztĂ©st is ekkoriban sajĂĄtĂ­thattuk el. Szinte biztos, hogy ebben a korszakban ismerhettĂŒnk meg egy sor olyan Ășj alapanyagot, fĂ»szert Ă©s konyhai eljĂĄrĂĄst, amely jelentĂ”sen megvĂĄltoztatta Ă©tkezĂ©si szokĂĄsainkat. A kereskedelmi utak közelsĂ©gĂ©nek köszönhetĂ”en Ășj Ă­zesĂ­tĂ”ket fedezhettĂŒnk fel (bors, gyömbĂ©r, sĂĄfrĂĄny, fahĂ©j), megtanulhattuk a szĂĄrĂ­tott Ă©s fĂ”tt (lebbencs, tarhonya), valamint a töltött Ă©s fĂ”tt tĂ©sztĂĄk kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©t. Nem utolsĂł sorban pedig Ășj gyĂŒmölcsök Ă©s zöldsĂ©gek kerĂŒltek terĂ­tĂ©kre (rĂ©pafĂ©lĂ©k, alma, borsĂł, kökĂ©ny, som).

A törökök testvĂ©reiknek tartanak minket, magyarokat. MĂĄr kisiskolĂĄs korban azt tanĂ­tjĂĄk nekik, hogy a kĂ©t nĂ©p közös ĂĄzsiai hazĂĄbĂłl szĂĄrmazik, a 150 Ă©vi hĂłdoltsĂĄgrĂłl pedig azt, hogy a mohĂĄcsi gyĂ”zelemnek hĂĄla, Ășjra egyĂŒtt Ă©lhetett a kĂ©t nemzet. Ha ezt mi nem is pontosan Ă­gy lĂĄtjuk, egy azĂ©rt biztos: a konyhĂĄban Ă”k azok a fivĂ©reink vagy nĂ”vĂ©reink, akiktĂ”l rengeteget tanultunk.


  magam, 17:58 Itt megírhatod a véleményed magam
hírdetés...

172/67/102/39/30/M-XL/B-Rh- zöldes szem, barna haj, 7 diploma. Nyelveket beszĂ©lek, több lakĂĄsom van, autĂłm most nincs. SzĂŒletĂ©sem Ăłta hiszek Istenben, kivĂĄlĂł hĂĄziasszony vagyok, tudok pont Ășgy fĂ”zni, mint a mamĂĄd. ÖltözködĂ©sem erkölcsösen nĂ”ies, keresztĂ©ny szĂ©psĂ©gversenyt nyertem 25 Ă©ves koromban, azt mondjĂĄk, ma sem nĂ©zek ki sokkal többnek. Egy multinacionĂĄlis cĂ©gnĂ©l szereztem tapasztalatokat az emberi kapcsolatok Ă©s az Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©s terĂŒletein. BĂĄrmikor, bĂĄrmit, bĂĄrkinek el tudok adni. (nem is Ă©rtem, miĂ©rt vagyok mĂ©g mindig egyedĂŒl)
Minden vĂĄgyam, hogy hĂ»sĂ©ges, engedelmes, odaadĂł felesĂ©g lehessek! Nem szĂĄmĂ­t a korkĂŒlönbsĂ©g, az iskolai vĂ©gzetlensĂ©g. Annyi gyereket szĂŒlök, amennyit akarsz, elfogadom a politikai nĂ©zeteidet, a teljes rokonsĂĄgodat, (akkor is, ha veled laknak) alkalmazkodom a szokĂĄsaidhoz, hobbijaidhoz. (pl.foci,sör, haverok...)
Az Úr vilĂĄgosĂ­tson meg tĂ©ged, hogy felismerd, hogy csak RĂĄd vĂĄrok! Hiszem, hogy hamarosan hozzĂĄm vezĂ©rel! Halleluja! (a macskĂĄmat is Ă­gy hĂ­vjĂĄk)
  magam, 12:39 Itt megírhatod a véleményed magam
lĂĄtszat


  magam, 8:46 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

JĂșlius 24.

Napkelte: 05:10 Napnyugta: 20:29

Holdkelte: 03:44 Holdnyugta: 20:38

• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:
ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re csĂŒtörtök estig: TĂșlnyomĂłan borult lesz az Ă©g, csak idĂ”nkĂ©nt szakadozik fel a felhĂ”zet. MegszakĂ­tĂĄsokkal többfelĂ© vĂĄrhatĂł, esĂ”, zĂĄpor, nĂ©hol zivatar. Az Ă©szaki szĂ©l a Nyugat-DunĂĄntĂșlon Ă©s zivatarok környezetĂ©ben idĂ”nkĂ©nt viharos lesz. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet 18 Ă©s 24 fok között alakul. KĂ©sĂ” este 15, 20 fok valĂłszĂ­nĂ».

• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:
CsĂŒtörtök kĂ©sĂ” dĂ©lutĂĄnig, estig fĂ”kĂ©nt a DunĂĄntĂșl nyugati felĂ©ben viharos (60-80, kis terĂŒleten nĂ©hol 80-85 km/h-s) lökĂ©sekkel kĂ­sĂ©rt Ă©szaki, Ă©szaknyugati szĂ©l vĂĄrhatĂł...



• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:
KettĂ”s fronthatĂĄs Ă©rvĂ©nyesĂŒl. SzĂ©dĂŒlĂ©s, fejfĂĄjĂĄs, ingadozĂł vĂ©rnyomĂĄs, fokozĂłdĂł reumatikus fĂĄjdalmak, ingerlĂ©kenysĂ©g lĂ©phet fel.

• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s 2008. jĂșlius 24.:
6.7 - erÔs



Ma KincsĂ”, Kinga, Krisztina, Csenge, Lujza, BernĂĄt, Borisz napja van.

Boldog névnapot!


KincsĂ” :
JĂłkai MĂłr nĂ©valkotĂĄsa, A jövĂ” szĂĄzad regĂ©nye cĂ­mĂ» mĂ»vĂ©ben. Ott helynĂ©v, az elkĂ©pzelt Ă”shaza magyar formĂĄjĂș neve, amelynek a kĂ­nai vĂĄltozata JĂłkai szerint Kin-Tseu. Ennek a forrĂĄsa a King Csou Ăłkori kĂ­nai tartomĂĄnynĂ©v. A jĂĄtĂ©kos alkotĂĄsĂș irodalmi helynĂ©vbĂ”l a XX. szĂĄzadban vĂĄlt nĂ”i nĂ©v. JelentĂ©se szĂĄmomra Ă” a kincs.

Kinga :
A Kunigunda régi magyar becézÔjébÔl önållósult, IV. Béla magyar kiråly leånyånak, Boldog Kinga lengyel kirålynénak a neve. Jelentése nemzetség, harc.

Krisztina :
Latin eredetû név, a Krisztiåna gyakoribb alakvåltozata. A görög eredetû latin Christianus, magyarul Krisztiån, Keresztély férfinév nÔi pårja. Jelentése Krisztushoz tartozó, kereszténynÔ.

Csenge :
Ismeretlen eredetû régi magyar személynév. Talån a cseng szóból szårmazik, az -e kicsinyítÔképzÔ.

Lujza :
Francia eredetĂ» nĂ©v, a Lajos fĂ©rfinĂ©v francia megfelelĂ”jĂ©nek a nĂ”i pĂĄrjĂĄbĂłl (Louise) szĂĄrmazik, jelentĂ©se hĂ­rnĂ©v, hĂĄborĂș. LehetsĂ©ges, hgy latin-germĂĄn eredetĂ», jelentĂ©se a Lucretius nemzetsĂ©ghez tartozĂł.

BernĂĄt :
Germån eredetû név, a Bernhard név magyar formåja. Jelentése medve és erÔs.

Borisz :
Orosz, bolgår eredetû név, jelentése harc, harcos.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


1897 – A vilĂĄgon elsĂ”kĂ©nt, TatĂĄn, este fĂ©l kilenckor, 21 helyen gyulladnak fel utcai acetilĂ©nlĂĄmpĂĄk.
1905 – SzövetsĂ©gi szerzĂ”dĂ©st kötnek egymĂĄssal II. Vilmos nĂ©met csĂĄszĂĄr Ă©s II. MiklĂłs orosz cĂĄr. A cĂĄr utĂłbb visszavonja alĂĄĂ­rĂĄsĂĄt, Ă©s az antant felĂ© orientĂĄlĂłdik.
1923 – Lausanne-ban az antant hatalmak Ășj bĂ©keszerzĂ”dĂ©st kötnek TörökorszĂĄggal, mely hatĂĄlyon kĂ­vĂŒl helyezi az 1920-as sèvres-i bĂ©keszerzĂ”dĂ©st.
1947 – Brandenburg tartomĂĄny lĂ©trejötte.
2007 – Több mint nyolcĂ©vi fogsĂĄg utĂĄn hazaĂ©rkeznek (SzĂłfiĂĄba) Ă©s elnöki kegyelemben rĂ©szesĂŒlnek azok a bolgĂĄr ĂĄpolĂłnĂ”k Ă©s arab orvos akiket a lĂ­biai ĂŒgyĂ©szsĂ©g 438 gyermek – HIV-vĂ­russal valĂł – megfertĂ”zĂ©sĂ©vel vĂĄdol.

SzĂŒletĂ©sek


1783 – SimĂłn BolĂ­var, venezuelai szĂŒletĂ©sĂ» forradalmĂĄr, szabadsĂĄgharcos, kĂ©sĂ”bb BolĂ­via elsĂ” elnöke († 1830). A bolĂ­viai fizetĂ”eszköz nĂ©vadĂłja
1802 – id. Alexandre Dumas francia Ă­rĂł († 1870)
1848 – Eötvös LorĂĄnd magyar fizikus, az MTA tagja († 1919)
1858 – Ábel JenĂ” magyar klasszika-filolĂłgus, egyetemi tanĂĄr, az MTA levelezĂ” tagja († 1889)
1860 – Alphonse Mucha (er. Alfons Maria Mucha), cseh szĂĄrmazĂĄsĂș francia festĂ”mĂ»vĂ©sz, a szecessziĂł kĂ©pviselĂ”je († 1939)


Andrei Lutai
1885 – Antalffy-Zsiross DezsĂ” orgonamĂ»vĂ©sz, zeneszerzĂ”, karmester († 1945)
1890 – HeszlĂ©nyi JĂłzsef honvĂ©d vezĂ©rezredes, II. vilĂĄghĂĄborĂșs hadseregparancsnok († 1946)
1900 – Bay ZoltĂĄn magyar szĂĄrmazĂĄsĂș atomfizikus († 1992)
1909 – KĂĄrolyi Amy magyar költĂ”nĂ” († 2003)
1922 – Hans-JĂŒrgen Wischnewski nĂ©met szociĂĄldemokrata politikus, gazdasĂĄgi miniszter († 2005)
1986 – Andrei Lutai, orosz mĂ»korcsolyĂĄzĂł

HalĂĄlozĂĄsok


1704 – Gyöngyösi IstvĂĄn, költĂ”, alispĂĄn, orszĂĄggyĂ»lĂ©si követ (* 1629)
1862 – Martin Van Buren, az Amerikai EgyesĂŒlt Államok 8. elnöke, hivatalban 1837–1841-ig (* 1782)
1883 – ZemplĂ©n GĂ©za, kĂ©mikus, az MTA tagja
1974 – James Chadwick, Nobel-dĂ­jas angol fizikus, a neutron felfedezĂ”je (* 1891)
1977 – MacskĂĄsy ÁrpĂĄd, gĂ©pĂ©szmĂ©rnök, a Budapesti MĂ»szaki Egyetem tanĂĄra, az Ă©pĂŒletgĂ©pĂ©szeti oktatĂĄs megalapĂ­tĂłja (* 1904)
1988 – Elek Ilona vĂ­vĂł, olimpiai Ă©s vilĂĄgbajnok (* 1907)
1991 – BorbĂĄs MĂĄtĂ© honvĂ©d vezĂ©rĂ”rnagy (* 1916)
1995 – BorbĂĄs Tibor, MunkĂĄcsy-dĂ­jas szobrĂĄszmĂ»vĂ©sz

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


1783-ban szĂŒletett SimĂłn BolĂ­var szabadsĂĄgharcos, DĂ©l-Amerika több ĂĄllamĂĄnak felszabadĂ­tĂłja. SzĂŒletĂ©snapja VenezuelĂĄban nemzeti ĂŒnnep.
A rĂłmai katolikus vallĂĄsban Szent KristĂłf ĂŒnnepe. MagyarorszĂĄgon a katolikus egyhĂĄz liturgikus naptĂĄrĂĄban ÁrpĂĄd-hĂĄzi Szent Kinga ĂŒnnepe.


  magam, 8:29 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



Porlasztó: temetÔi alkalmazott


.
  magam, 8:27 Itt megírhatod a véleményed magam
MonolĂłg



Mondj kevesebbet, mint amennyit Ă©rzel.

A biztosnål is mondj kevesebbet - még, ha

kopĂĄrrĂĄ lesz is a lĂĄtszat Ă­gy;

hogy a keserĂ» csalĂłdĂĄsban oly gazdag vilĂĄg

Ă©des-csalĂłdĂĄs-ĂĄllomĂĄnya (olykor Ă©s esetleg)

gyarapodhassék.

Ezt csakis a Kevesebb ĂĄltal Ă©rheted el.

SokbĂłl tĂșl sok van. Az emblĂ©ma

rĂ©g eltakarja a tĂĄrgyat, az ĂĄr az ĂĄrĂșt,

a nyelv a beszédet.

És talán

örökre fogadd meg, hogy ValamirevalĂł Ügyben

sosem ejtesz ki a szådon afféle

hazård, veszélyes, viszolyogtató szavakat, mint

"örökké", mint "soha".
(Fodor Á)







  magam, 8:11 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt ,szép napot mindenkinek!


  magam, 8:08 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. július 23., szerda Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt.




  magam, 21:19 Itt megírhatod a véleményed magam

Sose bĂĄnd



a hang… a hangot a csend szĂŒli meg

Ă©s Ă©szre talĂĄn csak Ășgy veszed,

ha mĂĄr vele-szĂĄll, vele zeng

szĂ­ved…



a fényt a szem fura mågusaként

Ășgy zĂĄrja keretbe a vaksötĂ©t,

hogy élesen ålljon a kép

eléd!



sose bĂĄnd

azt, hogy ilyen, amilyen ez a földi vilåg

csupa rész az egész,

bånat vagy nevetés, amíg élsz,

de ha lenn, de ha fenn szívedet követed hazaérsz!



míg hazaérsz,

itt ragyogunk s vacogunk a csodåk közepén,

vagy a lét peremén, hol a hang

meg a fény elenyész,

sosem ĂĄrt, ami Ă©r, sem a rossz

sem a jĂł

sose kĂ©sz…



a csend… a csendet a hang szĂŒli meg

Ă©s Ă©szre talĂĄn csak Ășgy veszed,

ha hozzĂĄsĂ­mulsz,

s veletart szĂ­ved



sose bĂĄnd

azt, hogy ilyen, amilyen ez a földi vilåg

csupa rész az egész,

bånat vagy nevetés,amíg élsz,

de ha lenn, de ha fenn szívedet követed hazaérsz!



míg hazaérsz,

itt ragyogunk s vacogunk a csodåk közepén,

vagy a lét peremén, hol a hang

meg a fény elenyész,

sosem ĂĄrt, ami Ă©r, sem a rossz

sem a jĂł

sose kész.



sose bĂĄnd

azt, hogy ilyen, amilyen ez a földi vilåg

csupa rész az egész,

bånat vagy nevetés,

amĂ­g Ă©lsz,

de ha lenn, de ha fenn szívedet követed hazaérsz!
(Fodor Á)


  magam, 21:02 Itt megírhatod a véleményed magam
:))nagyon bĂŒszke vagyok RĂĄ:)a hĂșgom festette,akinek mĂĄr megvolt az elsĂ” kiĂĄllĂ­tĂĄsa is! ...:))


  magam, 19:56 Itt megírhatod a véleményed magam
korabeli mustra...


  magam, 19:23 Itt megírhatod a véleményed magam
légy...hozzåm gyengéd....


  magam, 18:44 Itt megírhatod a véleményed magam
tegnapi tåjképes kérdésre a helyes vålaszok szåma: 0

tegnapi tåjképes kérdésre a helytelen vålaszok szåma: 0
  magam, 18:37 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.