CsodaCsiga Főlap
Naplók 2024. március 29.   péntek   Auguszta, Baracs, Bercel, Bertold, Bertolda, Dioméd, Gerle   
Főlap ·  · Chat · Távirat · Társkereső · Képeslap · Fórum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplók · BANK
Regisztráció · Kapcsolataim · Társaim ·  · Buliképek · MMS ·  · Játék · Horoszkóp · Linkek · Hirdetés · Radió



magam naplója

  2008. július 12., szombat Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt!:)))


  magam, 21:56 Itt megírhatod a véleményed magam
ma itt is jĂĄrtam...

ElsĂ” Magyar LĂĄtvĂĄnytĂĄr
A LĂĄtvĂĄnytĂĄr nem egy szokĂĄsos kiĂĄllĂ­tĂłhely vagy mĂșzeum, hanem kĂ­sĂ©rlet a tĂĄrgyi lĂĄtĂĄskultĂșra összefĂŒggĂ©seinek ĂșjrateremtĂ©sĂ©re.





Itt egyĂŒtt Ă©lnek a kert rĂłzsafĂĄinak ĂŒveggömbjei az 1930-as Ă©vek cigarettaplasztikĂĄival, kortĂĄrs festmĂ©nyek az elsĂ” vilĂĄghĂĄborĂș katonaemlĂ©keivel, Ă©s izgalmas pĂĄrbeszĂ©det folytatnak egymĂĄssal.

A VörösvĂĄry Ákos, GyökĂ©r Kinga Ă©s tĂĄrsai ĂĄltal lĂ©trehozott ElsĂ” Magyar LĂĄtvĂĄnytĂĄr AlapĂ­tvĂĄny KiĂĄllĂ­tĂłhĂĄza ugyanakkor a XX. szĂĄzadi Ă©s a kortĂĄrs mĂ»vĂ©szet fontos bemutatĂłhelye, Ă©vente Ășj kiĂĄllĂ­tĂĄssal.














  magam, 19:22 Itt megírhatod a véleményed magam
tudtad...


A kerti munkåk veszélyei







Mivel a bĂ”r legfelsĂ” rĂ©tegĂ©ben helyezkedik el a legtöbb fĂĄjdalomĂ©rzĂ” idegvĂ©gzĂ”dĂ©s, emiatt a felĂŒletes sebzĂ©sek, horzsolĂĄsok eleinte gyakran nagyobb fĂĄjdalmat okoznak, mint a sĂșlyosabb sĂ©rĂŒlĂ©sek.

KertĂ©szkedĂ©s közben fennĂĄll annak a veszĂ©lye, hogy valamilyen szerszĂĄmmal megszĂșrjuk, vagy megvĂĄgjuk magunkat. MĂ©g a fĂ»nyĂ­rĂĄs is veszĂ©lyeket hordozhat magĂĄban, hiszen a földrĂ”l felpattanĂł Ă©les tĂĄrgy, vagy maga a fĂ»nyĂ­rĂł-gĂ©p elszakadt huzala is sebet ejthet testĂŒnkön.
AttĂłl fĂŒggĂ”en, hogy a sĂ©rĂŒlĂ©st okozĂł szerszĂĄm tompa vagy Ă©les volt-e, horzsolĂĄs, illetve kĂŒlönbözĂ” tĂ­pusĂș - metszett, szĂșrt, szakĂ­tott, vĂĄgott vagy zĂșzott - sebek jöhetnek lĂ©tre. Bizonyos eszközök, pĂ©ldĂĄul a fĂ»rĂ©sz akĂĄr roncsolĂĄst, csonkolĂĄst, ujjak, vĂ©gtagrĂ©szek amputĂĄciĂłjĂĄt is okozhatjĂĄk, ha nem kellĂ” odafigyelĂ©ssel hasznĂĄljuk Ă”ket!

ÁltalĂĄnossĂĄgban elmondhatĂł, hogy minĂ©l Ă©lesebb a sĂ©rĂŒlĂ©st okozĂł szerszĂĄm, vagy eszköz, annĂĄl kevĂ©sbĂ© roncsolja a szöveteket, ezĂ©rt kisebb az elfertĂ”zĂ”dĂ©s valĂłszĂ­nĂ»sĂ©ge. A tompa tĂĄrgy ĂĄltal lĂ©trehozott sebekben viszont könnyebben megtelepszenek a kĂłrokozĂłk, fĂ”leg, ha a seb földdel, homokkal is szennyezett! Ebben az esetben elsĂ”sorban a tetanusz nevĂ» baktĂ©rium okozta fertĂ”zĂ©s fellĂ©ptĂ©vel kell szĂĄmolnunk.
A sĂ©rĂŒlĂ©s testfelszĂ­nen valĂł elhelyezkedĂ©sĂ©tĂ”l Ă©s a seb mĂ©lysĂ©gĂ©tĂ”l, jellegĂ©tĂ”l fĂŒggĂ”en ĂĄltalĂĄban fellĂ©p valamilyen sĂșlyossĂĄgĂș vĂ©rzĂ©s is, mely lehet enyhe, banĂĄlis, vagy akĂĄr az Ă©letet veszĂ©lyeztetĂ” masszĂ­v artĂ©riĂĄs vĂ©rzĂ©s!
Milyen vérzésformåk léteznek?
________________________________________
A hajszålerekbÔl, kapillårisokból szårmazó vérzés enyhe, gyöngyözÔ jellegû, és ilyenkor a vérveszteség egészen minimålis.
Az artĂ©riĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł vĂ©r szĂ­ne Ă©lĂ©nkpiros, lĂŒktetve, sokszor spriccelve tĂĄvozik a szervezetbĂ”l, Ă©s sĂșlyos esetben (ha nagyobb Ă©r sĂ©rĂŒlt meg) rövid idĂ”n -perceken-belĂŒl kivĂ©rzĂ©st, sokkot okozhat.
A vĂ©nĂĄs vĂ©rzĂ©s sötĂ©tvörös szĂ­nĂ», egyenletesen folydogĂĄlĂł, Ă©s ez is jĂĄrhat komoly szövĂ”dmĂ©nyekkel, ha nagy a sĂ©rĂŒlt vĂ©na ĂĄtmĂ©rĂ”je, Ă©s a vĂ©rzĂ©s sokĂĄig fennĂĄll.
Mit tegyĂŒnk sĂ©rĂŒlĂ©s esetĂ©n?
Fontos!
________________________________________
Nem lehet elĂ©gszer hangsĂșlyozni, hogy minden esetben a megelĂ”zĂ©s a legfontosabb! Az egyes tevĂ©kenysĂ©gek vĂ©gzĂ©se sorĂĄn be kell tartani a biztonsĂĄgi ĂłvintĂ©zkedĂ©seket! Ha olyan munkĂĄt vĂ©gzĂŒnk, ami szilĂĄnkok kĂ©pzĂ”dĂ©sĂ©vel jĂĄrhat, vegyĂŒnk föl vĂ©dĂ”szemĂŒveget! A vĂ©dĂ”kesztyĂ» Ă©s az egyes tevĂ©kenysĂ©geknek megfelelĂ” vĂ©dĂ”ruhĂĄzat viselĂ©se is sok kellemetlensĂ©gtĂ”l, illetve sĂ©rĂŒlĂ©stĂ”l Ăłvhat meg bennĂŒnket!
Ha csupĂĄn felĂŒletes horzsolĂĄsrĂłl van szĂł, mely nem vĂ©rzik, Ă©s ha biztosak vagyunk benne, hogy földdel sem szennyezĂ”dött, akkor nem szĂŒksĂ©ges felkeresni az orvost.
Azonban mĂ©g a kisebb szĂșrt, vĂĄgott, roncsolt sebek, vagy a kĂ©zbe ment aprĂł tövis, szilĂĄnk is lehet tetanusszal fertĂ”zött, ezĂ©rt sĂ©rĂŒlĂ©skor a sebet - ha van otthon pĂ©ldĂĄul jĂłd tartalmĂș sebfertĂ”tlenĂ­tĂ” - azzal ajĂĄnlatos kiöblĂ­teni, Ă©s steril gĂ©zlappal vagy tiszta anyagzsebkendĂ”vel lefedni. Ezt követĂ”en ajĂĄnlatos felkeresni a hĂĄziorvost vagy a baleseti sebĂ©szetet, hogy a megfelelĂ” ellĂĄtĂĄst - ha szĂŒksĂ©ges, a sebkimetszĂ©st, fertĂ”tlenĂ­tĂ©st, tetanusz elleni injekciĂłt - megkaphassuk.
Abban az esetben, ha mĂ©gsem kerestĂŒnk fel orvost a kerti balesetet követĂ”en, de 1-2 nap mĂșlva a seb bepirosodik, megduzzad, fĂĄjdalmasan lĂŒktet, esetleg genny ĂŒrĂŒl belĂ”le, akkor ne halogassuk tovĂĄbb a dolgot, Ă©s forduljunk orvoshoz, mert kezelĂ©s nĂ©lkĂŒl a fertĂ”zĂ©s csak sĂșlyosbodni fog!
Ha a seb csak kissĂ© vĂ©rzik, azaz csupĂĄn a hajszĂĄlerek sĂ©rĂŒltek meg, Ășgy sebfertĂ”tlenĂ­tĂ”vel törtĂ©nĂ” lemosĂĄs utĂĄn elĂ©g a sebet beragasztani, vagy steril gĂ©zlappal befedni.
Akkor, hogyha artĂ©riĂĄs vagy sĂșlyosabb vĂ©nĂĄs vĂ©rzĂ©sre van gyanĂșnk, mindenkĂ©ppen Ă©rtesĂ­tsĂŒk a mentĂ”ket! Az Ă” kiĂ©rkezĂ©sĂŒkig emeljĂŒk magasba a vĂ©rzĂ” testrĂ©szt, majd gĂ©ztekerccsel, vagy akĂĄr tiszta anyagzsebkendĂ”n keresztĂŒl vattacsomĂłval is folyamatosan gyakoroljunk erĂ”teljes nyomĂĄst a sebre, hogy mĂ©rsĂ©klĂ”djön a vĂ©rvesztesĂ©g! A vĂ©gtagot viszont szigorĂșan tilos elszorĂ­tani, lekötni, mert elhalhat! Csak a sebet, a vĂ©rzĂ©sforrĂĄst kell nyomni!
Tennivalók törés, råndulås esetén
A kerti, hĂĄz körĂŒli munkĂĄk vĂ©gzĂ©se közben az is elĂ”fordulhat, hogy magasbĂłl - pĂ©ldĂĄul lĂ©trĂĄrĂłl - leesĂŒnk, vagy megbotlunk, Ă©s kificamĂ­tjuk, megrĂĄndĂ­tjuk a bokĂĄnkat, sĂ”t, akĂĄr el is törhet a kezĂŒnk, az ujjunk, vagy a lĂĄbunk.
Ebben az esetben semmikĂ©ppen se mozgassuk a törött/kificamodott vĂ©gtagot, ne jĂĄrkĂĄljunk rajta, hanem azonnal hĂ­vjunk orvost, mentĂ”t! Ha több mint egy-mĂĄsfĂ©l mĂ©terrĂ”l zuhantunk le, a belsĂ” sĂ©rĂŒlĂ©sek valĂłszĂ­nĂ»sĂ©ge is fokozott, ezĂ©rt lehetĂ”leg ne mozogjunk a segĂ­tsĂ©g megĂ©rkezĂ©sĂ©ig!
A szem sĂ©rĂŒlĂ©sei

________________________________________
KertĂ©szkedĂ©s közben a szemhĂ©jak Ă©s a szemgolyĂł is sĂ©rĂŒlhetnek. LeginkĂĄbb fĂĄk, bokrok ĂĄgai, növĂ©nyek kemĂ©ny szĂĄrai, toklĂĄsz, bogarak csaphatnak vagy juthatnak bele, Ă©s hozhatnak lĂ©tre sĂ©rĂŒlĂ©s
Egyes tevĂ©kenysĂ©gek, mint pĂ©ldĂĄul a köszörĂŒlĂ©s, hegesztĂ©s, esztergĂĄlĂĄs sorĂĄn idegentest, ĂŒveg-, fa-, fĂ©mszilĂĄnk juthat a szembe, mely kifejezetten fĂĄjdalmas lehet, hiszen minden pislogĂĄskor vĂ©gigkarcolja a szaruhĂĄrtyĂĄt, mĂ©g akkor is, ha igen aprĂł mĂ©retĂ»! A szaruhĂĄrtya könnyen el is fertĂ”zĂ”dhet, ha az idegentestet nem tĂĄvolĂ­tjĂĄk el mihamarabb.
Ha valami belement a szembe, azt bĂ” folyĂł vĂ­zzel meg lehet prĂłbĂĄlni eltĂĄvolĂ­tani, de ha nem sikerĂŒl, Ă©s mĂ©g mindig Ă©rezzĂŒk a szilĂĄnkot a szemĂŒnkben, tovĂĄbbĂĄ ha az erĂ”s fĂĄjdalom nem enyhĂŒl, fel kell keresnĂŒnk egy szemĂ©sz szakorvost, nehogy maradandĂł kĂĄrosodĂĄs jöjjön lĂ©tre!
(Dr. Soltész Annamåria)



  magam, 19:00 Itt megírhatod a véleményed magam
Kukac-tudat

Ha jönne egy grånåtalma,
Minden kukac szörnyet halna.
Ha jönne egy veréb,
Minden kukac elébb
JĂłl elbĂșjna.
Ha az almåkba két kukac férne,
Minden alma két tudatot érne.
Ha az alma tudatot kapna,
Minden almĂĄt a tudĂĄs hatalma
Hajtana.
Ha a kukac kĂ­gyĂł volna,
Minden almĂĄt megkĂłstolna.
Ha a tudĂĄs nem ott lenne,
Minden kĂ­gyĂł epret enne.
Gondolom.
(ISz)
  magam, 8:37 Itt megírhatod a véleményed magam
figyelem...


  magam, 8:27 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

2008. jĂșlius 12. szombat

Napkelte : 04.58
Napnyugta : 20.40

Holdkelte : 15.56
Holdnyugta :00.13

• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:
ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re szombat estig: Többnyire derĂŒlt, szĂĄraz idĂ” vĂĄrhatĂł, legfeljebb kĂ©sĂ” dĂ©lutĂĄn Ă©szaknyugaton növekszik meg helyenkĂ©nt a gomolyfelhĂ”zet, Ă©s ott egy-egy zĂĄpor, zivatar is lehet. A dĂ©li szĂ©l több helyen megĂ©lĂ©nkĂŒl, a DunĂĄntĂșlon helyenkĂ©nt megerĂ”södik. A legmagasabb nappali hĂ”mĂ©rsĂ©klet 31 Ă©s 35, kĂ©sĂ” este 24, 28 fok között alakul.

• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:
Szombaton a napi közĂ©phĂ”mĂ©rsĂ©klet az Ă©szakkeleti orszĂĄgrĂ©sz kivĂ©telĂ©vel 25 fok fölött, jellemzĂ”en 27 fok körĂŒl vĂĄrhatĂł...

• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:
Melegfront jellegû våltozås vårható, az erre érzékenyeknél fejfåjås, aluszékonysåg jelentkezhet. Az egyre melegebb idÔ fokozott megterhelést jelent az idÔs szervezet szåmåra.

• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s 2008. jĂșlius 12.:
7.6 - nagyon erÔs

Ma Izabella, Dalma, Abony, Klarissza napja van.

Boldog névnapot!

IZABELLA
- az Elisabeth (Erzsébet) spanyol módosulata.
DALMA
- Vörösmarty Mihåly névalkotåsa a dal szóból.
ABONY
- az Aba -ny kicsinyítÔképzÔs szårmazéka.
KLARISSZA
- a Klåra latinos tovåbbképzése.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


1191 – A harmadik keresztes hĂĄborĂșban a keresztes seregek beveszik AkkĂłt.
1260 – IV. BĂ©la magyar kirĂĄly Ă©s IstvĂĄn herceg csapatai veresĂ©get szenvednek II. OttokĂĄr cseh kirĂĄly hadaitĂłl a Kroissenbrunni csatĂĄban.
1490 – II. UlĂĄszlĂłt SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄrott magyar kirĂĄlyĂĄ koronĂĄzzĂĄk.
1521 – Az I. SzulejmĂĄn szultĂĄn vezette török haderĂ” elfoglalja Zimony vĂĄrĂĄt.
1543 – VIII. Henrik angol kirĂĄly felesĂ©gĂŒl veszi hatodik, egyben utolsĂł felesĂ©gĂ©t, Catherine Parr-t.
1919 – ÁbrahĂĄm DezsĂ” vezetĂ©sĂ©vel Szegeden ellenkormĂĄny alakult.
1942 – A Luftwaffe elĂ”ször bombĂĄzza MoszkvĂĄt.
1954 – Elvis Presley alĂĄĂ­rja elsĂ” lemezszerzĂ”dĂ©sĂ©t a Sun Records-szal.
1975 – Sao TomĂ© Ă©s Principe fĂŒggetlennĂ© vĂĄlik PortugĂĄliĂĄtĂłl.
2007 – A FĂ”vĂĄrosi BĂ­rĂłsĂĄg bejegyzi a Magyar GĂĄrda KulturĂĄlis HagyomĂĄnyĂ”rzĂ” EgyesĂŒletet, mely a Jobbik MagyarorszĂĄgĂ©rt Mozgalom elnökĂ©nek – Vona GĂĄbornak – a vezetĂ©sĂ©vel alakul meg.

SzĂŒletĂ©sek


1854 – George Eastman, a Kodak fĂ©nykĂ©pezĂ”gĂ©p (az elsĂ” magĂĄnfĂ©nykĂ©pezĂ”gĂ©p) atyja († 1932)
1856 – Gizella osztrĂĄk fĂ”hercegnĂ”, magyar Ă©s cseh kirĂĄlyi hercegnĂ”, Ferenc JĂłzsef Ă©s ErzsĂ©bet kirĂĄlynĂ© legidĂ”sebb leĂĄnya († 1932)
1872 – Emil HĂĄcha cseh ĂŒgyvĂ©d, CsehszlovĂĄkia Ă©s a Cseh-Morva ProtektorĂĄtus nĂĄci-kollaborĂĄns elnöke († 1945)
1875 – Ernst Sigismund Fischer osztrĂĄk matematikus, a Riesz-Fischer-tĂ©tel egyik nĂ©vadĂłja († 1954)
1882 – TĂłth PĂ©ter kĂ©tszeres olimpiai bajnok vĂ­vĂł († 1967)
1884 – Amedeo Modigliani olasz festĂ”mĂ»vĂ©sz, szobrĂĄszmĂ»vĂ©sz († 1920)
1904 – Pablo Neruda, Nobel-dĂ­jas chilei költĂ” († 1973)
1927 – Gyetvai ElemĂ©r vilĂĄgbajnok asztaliteniszezĂ” († 1993)
1937 – Margitai Ági szĂ­nĂ©sz
1947 – Kenedi JĂĄnos törtĂ©nĂ©sz, Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, kritikus
1947 – OrbĂĄn György zeneszerzĂ”
1972 – Benedek Tibor, olimpiai bajnok vĂ­zilabdĂĄzĂł
1979 – Petra HĂčlovĂĄ cseh Ă­rĂłnĂ”

HalĂĄlozĂĄsok


1534 – Desiderius Erasmus (Rotterdami Erasmus) nĂ©metalföldi humanista filozĂłfus, teolĂłgus, pedagĂłgus, Ă­rĂł (* 1466)
1935 – Alfred Dreyfus francia katonatiszt, a Dreyfus-ĂŒgy fĂ”szereplĂ”je (* 1859)
1978 – MaklĂĄry ZoltĂĄn, Kossuth-dĂ­jas szĂ­nĂ©sz, Érdemes Ă©s KivĂĄlĂł MĂ»vĂ©sz (* 1896)
1979 – Georgij Mihajlovics Berijev szovjet repĂŒlĂ”gĂ©ptervezĂ” (* 1903)
1999 – Szeleczky Zita szĂ­nĂ©sznĂ”, filmszĂ­nĂ©sznĂ” (* 1915)
2005 – Piero Cappuccilli olasz operaĂ©nekes, bariton (* 1929)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


Sao TomĂ© Ă©s Principe fĂŒggetlensĂ©gĂ©nek napja


  magam, 8:13 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg :



A gyermektelenség öröklÔdik??



.
  magam, 8:08 Itt megírhatod a véleményed magam
MegprĂłbĂĄlom

(Ki)fordĂ­tom a szĂłt,
(ki)tĂĄrom a beszegezett ajtĂłt,
(ki)åsom az édes gyökereket,
(ki) olvasom a mondĂłkĂĄt,
(ki)iszom a kékséget,
Fojtott lélegzettel
A kagylĂłkĂ©rt vĂ­z alĂĄ merĂŒlök,
Hogy felhozzam
a legszebb gyöngyöt NEKTEK!
(SzI)


  magam, 8:05 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt,szép hétvégét mindenkinek!




  magam, 8:04 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. július 11., péntek Nekem tetszik!
0  
jó éjt,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt!


  magam, 21:26 Itt megírhatod a véleményed magam
Talån måsképp kellett volna mindent
TalĂĄn mindent...
Måsképp mindent...
Mindent talĂĄn...
Måsképp talån...
TalĂĄn kellett volna...
Mindent måsképp...
Kellett volna mindent...
Mindent kellett volna...
Mindent...
Måsképp...
Kellett...
Volna...
...
TalĂĄn
(ISz)


  magam, 19:14 Itt megírhatod a véleményed magam
mai ujj gyakorlatok...

viråg edény tartó



virĂĄg tĂĄmasz


  magam, 18:02 Itt megírhatod a véleményed magam
a szemét és az årnyéka...


  magam, 13:00 Itt megírhatod a véleményed magam
egy perc az egészségért...


A só serkenti a fekélyt


KutatĂłk a magas sĂłtartalmĂș Ă©tkezĂ©s Ășjabb kockĂĄzatĂĄt azonosĂ­tottĂĄk a mĂĄr közismert magas vĂ©rnyomĂĄs mellett. A magas sĂłkoncentrĂĄciĂł a gyomorban Ășgy tĂ»nik, növeli a fekĂ©lyt okozĂł Helicobacter pylori gĂ©naktivitĂĄsĂĄt, Ă­gy az mĂ©g virulensebbĂ© vĂĄlik Ă©s a fertĂ”zött szemĂ©lynek nĂ” az esĂ©lye a sĂșlyos gyomorbetegsĂ©g kifejlĂ”dĂ©sĂ©re.


"A H. pylori folyamatosan nyomon követi az ĂĄltala megfertĂ”zöttek Ă©trendjĂ©t. KözegĂ©szsĂ©gĂŒgyi bizonyĂ­tĂ©kok tĂĄmasztjĂĄk alĂĄ, hogy összefĂŒggĂ©s van a H. pylori Ă©s az Ă©trend összetĂ©tele között. Ez kiemelten vonatkozik a magas sĂłtartalmĂș Ă©trendre."- mondta Hanan Gancz, a bethesdai EgĂ©szsĂ©gtudomĂĄnyi Egyetem munkatĂĄrsa 2007. mĂĄjus 22-Ă©n az Amerikai MikrobiolĂłgiai TĂĄrsasĂĄg 107. konferenciĂĄjĂĄn TorontĂłban.

A H. pylori egy spirĂĄl alakĂș baktĂ©rium, mely kĂ©pes a gyomor Ă©s a duodĂ©num (patkĂłbĂ©l) savas környezetĂ©ben Ă©lni. A kĂłrokozĂł a gyomor Ă©s a duodĂ©num fekĂ©lyek leggyakoribb kĂłrokozĂłja, a duodĂ©numban 90 szĂĄzalĂ©kban, a gyomorban 80 szĂĄzalĂ©kban felelĂ”s a fekĂ©ly kialakulĂĄsĂĄĂ©rt. Ezen kĂ­vĂŒl gyomorgyulladĂĄst is okoz, Ă©s a fertĂ”zött embereknek kettĂ”tĂ”l hatszor nagyobb az esĂ©lyĂŒk a nyĂĄlkahĂĄrtya lymphoid szöveti (MALT) lymphoma Ă©s a gyomorrĂĄk kialakulĂĄsĂĄra a nem fertĂ”zöttekhez kĂ©pest.

A H. pylori gyakori fertĂ”zĂ©s az EgyesĂŒlt Államokban, leggyakrabban az alacsony jövedelmĂ» Ă©s idĂ”sebb felnĂ”ttek körĂ©ben fordul elĂ”. A 40 Ă©v alattiak 20 szĂĄzalĂ©ka Ă©s a 60 Ă©v felettiek 50 szĂĄzalĂ©ka fertĂ”zött. A legtöbb fertĂ”zött tĂŒnetmentes Ă©s csak egy kis hĂĄnyadukban alakul ki betegsĂ©g.

KorĂĄbbi kutatĂĄsok mĂĄr vizsgĂĄltĂĄk, milyen hatĂĄssal van az Ă©trend a gyomorra, mely a H. pylori környezetĂ©ĂŒl szolgĂĄl, de a tudĂłsok eddig nem vizsgĂĄltĂĄk a mikroorganizmus konkrĂ©t vĂĄlaszĂĄt az Ă©trendre.

"KutatĂĄsaink sorĂĄn azt figyeltĂŒk meg, hogy a H. pylori szaporodĂĄsĂĄnak mĂ©rtĂ©ke hirtelen lecsökkent magas sĂłkoncentrĂĄciĂłk esetĂ©n. A megemelt sĂłmennyisĂ©gnek kitett baktĂ©riumok azonban morfolĂłgiai vĂĄltozĂĄsokon mentek ĂĄt: a sejtek megnyĂșltak Ă©s hosszĂș lĂĄncokat alkottak."- mondja Gancz. "Arra következtettĂŒnk mindebbĂ”l, hogy laboratĂłriumi körlmĂ©nyek között a magas sĂłkoncentrĂĄciĂł a H. pylori sejtosztĂłdĂĄsi rendellenessĂ©gĂ©t okozza."

A szakemberek azt is felfedeztĂ©k, hogy a baktĂ©rium virulenciĂĄjĂĄĂ©rt felelĂ”s kĂ©t gĂ©n aktivitĂĄsa megnĂ”tt magas sĂłtartalmĂș körĂŒlmĂ©nyek között. "A virulenciĂĄĂ©rt felelĂ”s gĂ©nek megvĂĄltozott aktivitĂĄsa rĂ©szben megmagyarĂĄzhatja a betegsĂ©g Ă©s a magas sĂłtartalmĂș Ă©trend közti összefĂŒggĂ©st H. pylori fertĂ”zött betegekben." - nyilatkozta Ganz.

  magam, 12:33 Itt megírhatod a véleményed magam
VirĂĄgok

Csengettek. Így lĂ©ptek a hĂĄzba
a virĂĄgok. Illetve vĂĄzĂĄba.

KörĂŒlnĂ©ztek. Tetszett a lakĂĄs,
ez lefoglalta Ôket,
s nem volt fontos mĂĄs.

De megszoktĂĄk, hogy
Ășgy virĂ­tanak,
ahogy akarnak,
itt meg lĂĄm,
minden nap nyĂ­rjĂĄk szĂĄrukat.
MegnyirbĂĄljĂĄk ĂĄlmukat,
hideg vĂ­zbe kerĂŒlnek minden reggel,
s kényszerítik: virågozzanak frissen, kedvvel.

És megunták.
Nem kellett a csodĂĄlat.
Mår gyûlölték
a vilĂĄgos szobĂĄkat.
GyûlöletbÔl illatot sem adtak.
ÖsszeeskĂŒdtek Ă©s elhervadtak.
(Balla Zs))


  magam, 12:16 Itt megírhatod a véleményed magam
egy mosolyt megér...

A fogorvos közli a pĂĄcienssel, hogy a fogĂĄt ki kell hĂșzni. A beteg helyi
érzéstelenítést kér, mert - mint mondja - egyåltalån nem bírja a
fĂĄjdalmat. - Rendben, kap egy novocain-injekciĂłt !
- Csak injekciĂłt ne ! A tĂ» gondolatĂĄtĂłl is rosszul vagyok !
- Akkor kap egy kis Ă©tert...
- Azt nem lehet, arra totĂĄl allergiĂĄs vagyok.
- JĂł, akkor vegye be ezt a viagrĂĄt !
- Ez is csillapĂ­tja a fĂĄjdalmat?
- Csöppet sem. De legalĂĄbb lesz mibe kapaszkodnia , amĂ­g kihĂșzom a fogĂĄt.


A håziorvos telefonål a betegének:
- Van egy rossz hĂ­rem meg egy abszolĂșt rossz hĂ­rem magĂĄnak.
- HĂĄt, kezdje a kisebbik rosszal...
- A leletei szerint pontosan hårom napja maradt még az életbÔl.
- A rohadt Ă©letbe..! És mi az abszolĂșt rossz hĂ­re?
- KĂ©t napon keresztĂŒl hiĂĄba prĂłbĂĄltam magĂĄt elĂ©rni...


Jelentkezik a rendelésre egy ållapotos férfi. A doktor nagy szemeket
mereszt:
- Håt ezt meg hogy a fenébe kezdÔdött magånål?
- Doktor Úr ! Minden azzal a k*rva mosogatĂĄssal kezdĂ”dött...


- Hogyan segít a håzimunkåban az igazi férfi?
- Felemeli a lĂĄbĂĄt, hogy az asszony ki tudjon porszĂ­vĂłzni.
  magam, 9:01 Itt megírhatod a véleményed magam
egy kicsi mozgĂĄs,mindenkinek kell...


  magam, 8:42 Itt megírhatod a véleményed magam
KALENDÁRIUM

2008. jĂșlius 11. pĂ©ntek

Naplelte : 04.57
napnyugta : 20.41


Holdkelte : 14.48
Holdnyugta : 00.00


• OrszĂĄgos elĂ”rejelzĂ©s:
ElĂ”rejelzĂ©s az orszĂĄg terĂŒletĂ©re pĂ©ntek estig: A napsĂŒtĂ©st csak Ă©szakkeleten zavarhatja idĂ”nkĂ©nti felhĂ”södĂ©s, csapadĂ©k azonban sehol sem vĂĄrhatĂł. A dĂ©li, dĂ©lkeleti szĂ©l a DunĂĄntĂșlon idĂ”nkĂ©nt megĂ©lĂ©nkĂŒl, a Kisalföldön erĂ”s szĂ©llökĂ©sek is lehetnek. A hĂ”mĂ©rsĂ©klet dĂ©lutĂĄn 28 Ă©s 33, kĂ©sĂ” este 21, 26 fok között alakul.
• OrszĂĄgos figyelmeztetĂ” elĂ”rejelzĂ©s:
A megadott kritĂ©riumoknak megfelelĂ” veszĂ©lyes idĂ”jĂĄrĂĄsi jelensĂ©g nem valĂłszĂ­nĂ». A lĂ©gszennyezĂ” anyagok koncentrĂĄciĂłja a fĂ”vĂĄrosban növekedhet, de ĂĄltalĂĄban az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄrĂ©rtĂ©ket alatt alakul...
• OrvosmeteorolĂłgiai jelentĂ©s:
Melegfronti hatås vårható, az erre érzékenyeknél fejfåjås, aluszékonysåg jelentkezhet. Az egyre melegebb idÔ fokozott megterhelést jelent az idÔs szervezet szåmåra.
• UV-B sugĂĄrzĂĄs elĂ”rejelzĂ©s 2008. jĂșlius 11.:
7.6 - nagyon erÔs

Ma NĂłra, Lili, Helka, Holda, Piusz, napja van.

Boldog névnapot!

NÓRA
- az EleonĂłra Ă©s a HonĂłra rövidĂŒlĂ©se.

LILI
- a Lilian, Caroline, Elisabeth német és angol becézÔjébÔl önållósult.

HELKA
- magyar eredetĂ»; jelentĂ©se: egy balatoni rege tĂŒndĂ©rneve.

HOLDA
- nĂ©met eredetĂ»; jelentĂ©se: kedves, jĂłindulatĂș, kĂ©szsĂ©ges.

PIUSZ
- latin eredetû; jelentése: szelíd, jåmbor, kegyes, béketûrÔ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Események


1978 – A Los Alfaques-i katasztrĂłfa. A spanyolorszĂĄgi Tarragona közelĂ©ben, egy tengerparti kemping mellett közĂști baleset sorĂĄn felrobban egy 25 tonna cseppfolyĂłs propilĂ©nt szĂĄllĂ­tĂł tartĂĄlykocsi. Az 1000 °C-os tĂ»zfelhĂ”ben 217 ember veszti Ă©letĂ©t, több szĂĄzan sĂșlyosan megĂ©gnek.
1987 – MegszĂŒletik a Föld ötmilliĂĄrdodik lakĂłja ZĂĄgrĂĄbban.
1988 – GörögorszĂĄgban az AthĂ©ntĂ”l dĂ©lre fekvĂ” Éjina-sziget közelĂ©ben terroristĂĄk tĂĄmadĂĄst hajtottak vĂ©gre a City of Poros kirĂĄndulĂłhajĂł ellen; a merĂ©nyletben kilenc szemĂ©ly vesztette Ă©letĂ©t, köztĂŒk egy magyar hĂĄzaspĂĄr is.
2003 – Elindult a hindi nyelvĂ» WikipĂ©dia.
2007 – A pakisztĂĄni hadsereg kĂ©t napi ostrom utĂĄn ellenĂ”rzĂ©s alĂĄ vonta az iszlĂĄm fundamentalistĂĄk szentĂ©lyĂ©t, a Vörös Mecsetet; az összecsapĂĄsok sorĂĄn 73 iszlĂĄm fegyveres Ă©s kilenc katona esett el.

SzĂŒletĂ©sek


1506 – II. Lajos magyar Ă©s cseh kirĂĄly († 1526)
1561 – Luis de GĂłngora y Argote spanyol költĂ” († 1627)
1732 – Joseph JerĂŽme Lefrançais de Lalande, francia csillagĂĄsz († 1807)
1764 – John Quincy Adams, az Amerikai EgyesĂŒlt Államok 6. elnöke, hivatalban 1825–1829-ig († 1848)
1811 – Johann Georg von Hahn osztrĂĄk diplomata, filolĂłgus, albanolĂłgus († 1869)
1819 – Reguly Antal magyar etnogrĂĄfus, nyelvĂ©sz, utazĂł († 1858)
1863 – Arany DĂĄniel matematikus, matematikatanĂĄr († 1945)
1881 – Zerkovitz BĂ©la magyar zeneszerzĂ”, szĂ­nigazgatĂł († 1948)
1900 – Gecse ÁrpĂĄd magyar szobrĂĄsz, festĂ”mĂ»vĂ©sz († 1999)
1906 – Herbert Wehner nĂ©met szociĂĄldemokrata politikus, miniszter († 1990)
1920 – Yul Brynner oroszorszĂĄgi szĂŒletĂ©sĂ», Oscar-dĂ­jas amerikai szĂ­nĂ©sz († 1985)
1925 – Nicolai Gedda orosz szĂĄrmazĂĄsĂș svĂ©d operaĂ©nekes (tenor)
1929 – Hermann Prey nĂ©met operaĂ©nekes, bariton († 1998)
1934 – Giorgio Armani olasz divattervezĂ”
1939 – KristĂł Gyula törtĂ©nĂ©sz, akadĂ©mikus († 2004)
1942 – FĂłnagy JĂĄnos magyar jogĂĄsz, miniszter
1958 – Hugo SĂĄnchez mexikĂłi labdarĂșgĂł
1959 – Suzanne Vega angol Ă©nekesnĂ”
1959 – Tobias Moretti osztrĂĄk szĂ­nĂ©sz (Rex felĂŒgyelĂ”)
1964 – Tardos GĂĄbor magyar matematikus
1970 – Justin Chambers amerikai szĂ­nĂ©sz
1972 – Michael Rosenbaum amerikai szĂ­nĂ©sz
1980 – Ashley Cooper, ausztrĂĄl autĂłversenyzĂ” († 2008)
1990 – Connor Paolo, amerikai szĂ­nĂ©sz

HalĂĄlozĂĄsok


1860 – Marastoni Jakab magyar festĂ”mĂ»vĂ©sz, litogrĂĄfus (* 1804)
1889 – Reviczky Gyula magyar Ă­rĂł, költĂ” (* 1855)
1920 – EugĂ©nia francia csĂĄszĂĄrnĂ©, III. NapĂłleon felesĂ©ge (* 1826)
1937 – George Gershwin amerikai zeneszerzĂ”, zongoramĂ»vĂ©sz (Rhapsody in Blue) (* 1898)
1945 – Ács LipĂłt festĂ”, keramikus, etnogrĂĄfus (* 1868)
1970 – Kiss ÁrpĂĄd parlamenti kĂ©pviselĂ”, miniszter (* 1918)
1981 – Bilicsi Tivadar magyar szĂ­nĂ©sz, komikus (* 1901)
1981 – MolnĂĄr C. PĂĄl magyar festĂ”mĂ»vĂ©sz (* 1894)
1989 – Sir Laurence Olivier angol szĂ­nĂ©sz, rendezĂ” (* 1907)
1990 – Herbert Wehner nĂ©met szociĂĄldemokrata politikus, miniszter (* 1906)

Nemzeti ĂŒnnepek, emlĂ©knapok, vilĂĄgnapok


2004 óta: az ENSZ népesedési vilågnapja.
Nursiai Szent Benedek (a bencés rend alapítójånak) napja.



  magam, 8:25 Itt megírhatod a véleményed magam
napi okossĂĄg:



A papírsårkånyok a széllel szemben szållnak a magasba, és nem vele.



.
  magam, 8:20 Itt megírhatod a véleményed magam

  magam, 8:11 Itt megírhatod a véleményed magam
IdentitĂĄs



Épp oly hamu Ă©s

por vagyok, mint a vilĂĄg:

ide tartozom.
(ISz)


  magam, 8:10 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó reggelt,szép napot mindenkinek!


  magam, 8:08 Itt megírhatod a véleményed magam
  2008. július 10., csütörtök Nekem tetszik!
0  
köszönöm a hozzåszólåsokat!:)

szép éjt!
  magam, 21:42 Itt megírhatod a véleményed magam
Jó éjt ,szép ålmokat,pihentetÔ éjszakåt!


  magam, 21:38 Itt megírhatod a véleményed magam
"A közeledés is félreérthetÔ
S a hazugsĂĄg is lehet megnyerĂ”
NĂ©ha tĂșlĂ©rzĂ©kenyek vagyunk
MĂĄskor meg a bĂŒszkesĂ©g a bajunk

NehĂ©z Ășgy szeretni, ahogyan kell
Amit a måsik örömmel elvisel
Nehéz szeretni okosan, józanul
Szeretni sajnos senki nem tanul"
(BrĂłdy J)


  magam, 21:29 Itt megírhatod a véleményed magam
inkåbb nem gyalogolnék...



  magam, 20:45 Itt megírhatod a véleményed magam
ez nem a megszokott...


  magam, 18:41 Itt megírhatod a véleményed magam
ha mĂĄr tilos...


  magam, 13:01 Itt megírhatod a véleményed magam
egy perc az egészségért...


Körömdiagnosztika otthon


ElĂ©g egyetlen pillantĂĄst vetni a körmĂ©re, Ă©s mĂĄris jĂł nĂ©hĂĄny betegsĂ©g diagnosztizĂĄlhatĂł, közöttĂŒk meglehetĂ”sen sĂșlyosak is. VegyĂŒk sorra, melyek a legjellegzetesebb elvĂĄltozĂĄsok.



Mutasd a låbkörmöd, s megmondjåk, lesz-e infarktusod!


Hosszanti rovĂĄtkolĂĄs
Folyadékhiånyra vagy valamilyen krónikus gyulladåsra utal.

VĂ­zszintes rovĂĄtkolĂĄs
Cinkhiånyra, gyomor- vagy bélbetegségre utaló jel. ElÔfordul a måj vagy a vese kårosodåsa esetén is. A körömågy betegsége is szóba jöhet.

Sårgås elszínezÔdés
Ha lemosott körömlakk vagy nikotin okozta az elszĂ­nezĂ”dĂ©st, nincs baj. Ha nem errĂ”l van szĂł, a tĂŒdĂ” vagy a hörgĂ”k betegsĂ©gĂ©t mutatja. Menjen el minĂ©l hamarabb tĂŒdĂ”szĂ»rĂ©sre.

Fehér foltok
Utalhat kalciumhiĂĄnyra, de többnyire a manikĂ»rözĂ©s közben törtĂ©nĂ” aprĂłbb sĂ©rĂŒlĂ©sek következtĂ©ben alakulnak ki.

Barnås-feketés elszínezÔdés
Lehet bevĂ©rzĂ©s következmĂ©nye (pĂ©ldĂĄul ha az ujjunkra csuktuk az ajtĂłt). Ám ha a folt nem nĂ” le a körömmel egyĂŒtt, alakja Ă©s szĂ­ne vĂĄltozik, melanĂłmĂĄra utalĂł jel. Azonnal forduljon bĂ”rgyĂłgyĂĄszhoz!

BerepedÔ köröm
Ásvånyianyag- és vitaminhiånyra utal. Lehet a csökkent pajzsmirigymûködés jele is. Szedjen cinket, kalciumot, vasat.

Vörös félhold
Ha a körömĂĄgynĂĄl talĂĄlhatĂł aprĂł, fehĂ©r fĂ©lhold vörösre szĂ­nezĂ”dik, elĂ”rehaladott ĂĄllapotĂș szĂ­vbetegsĂ©get jelez. Ha ugyan fehĂ©r, de mĂ©rete jĂłval nagyobb a szokĂĄsosnĂĄl, a csökkent pajzsmirigymĂ»ködĂ©s jele.
  magam, 12:40 Itt megírhatod a véleményed magam
bevåsårlóközpont...


  magam, 9:05 Itt megírhatod a véleményed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.