CsodaCsiga Flap
Naplk 2024. prilis 24.   szerda   Gyrgy, Bojna, Bonifc, Bnis, Debra, Egbert, Egberta, Fidl, Fidlia  Gyrgy;Bojna, Bonifc, Bnis, Debra, Egbert, Egberta, Fidl, Fidlia, Gaszton, Gyngyvirg, Kszon, Melira, Nedda
  
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi



magam naplja

  2008. jnius 24., kedd Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,szép álmokat ,pihentetõ éjszakát!


  magam, 21:37 Itt megrhatod a vlemnyed magam
Az idõfa

Álomlóra felülünk
vajon hová kerülünk
hóhegyek közt repülünk
csöndvíz alá merülünk
a szél sem felejt el fúni
nap sem reggel kigyúlni
virág lobban zsong a rét
fénnyé tágul a sötét.
(Koch V)


  magam, 21:32 Itt megrhatod a vlemnyed magam
jól mutat?...de mi mutat jól?...



  magam, 19:48 Itt megrhatod a vlemnyed magam
Szent Iván-éji varázslatok

Európa számos vidékén még napjainkban is él a nyárközépi tûzgyújtás szokása.

Bár a nyári napforduló tûzünnepét már évszázadok óta Szent Iván (János) napjának (június 24) elõestéjén tartják, és éppen ezért a legtöbb ember szemében keresztény ünnepnek számít, kétségtelen tény, hogy máig eleven szokásrendszere a kereszténységet messze megelõzõ korokból ered.

A nyári napforduló vagy nyárközép napja a Nap évenként ismétlõdõ (látszólagos) útjának egyik fontos állomása.

A Nap, amely a téli napfordulótól kezdve fokozatosan egyre magasabbra hágott az égen, ezen a napon éri el pályájának csúcsát. Ez a nap a Nap életének felezõpontja, amit majd a hanyatlás féléves periódusa követ.



A Nap megsegítése



Az õsi ember, aki még mágikus összhangban élt a természettel, a nyárközépi tûzgyújtással minden bizonnyal a Napot próbálta meg támogatni a sötétséggel vívott harcában.

A kereszténység uralomra jutása után a Nap megsegítésének motívuma fokozatosan a háttérbe szorult, ennek ellenére a tûzünnep megõrizte mágikus karakterét. Ez mindenekelõtt magának a tûznek volt köszönhetõ, amelyet a régi korok emberei gyakorlati haszna mellett a világosság, a tisztaság, az egészség, az elevenség,a szenvedély, a szerelem és az örök megújulás jelképének tekintettek. Így válik érthetõvé, hogy miért pont a megtisztulással, a gyógyítással, az egészség megõrzésével, a szerelemmel, a házassággal és a termékenységgel kapcsolatos mágikus praktikákat gyakorolták Európa-szerte Szent Iván varázslatos éjszakáján.

Egy középkori krónikás szerint a nyári napforduló ünnepét a következõ, tûzzel kapcsolatos mágikus népszokások jellemzik:



hatalmas örömtüzek gyújtása;
a szántóföldek megkerülése égõ faágakkal;
lángoló kerék legurítása egy magaslatról.

Bod Péter református lelkész (1712-1769) ugyancsak ezt a három jellegzetes Szent Iván napi szokást említi meg A Históriákra utat mutató Magyar Lexikonban:

Ezen a napon pedig ilyen dolgokat szoktak cselekedni:

A gyermekek szemetet, csontot egybeszednek, hogy azt megégessék és füstöt csináljanak, melynek ezt az okát tartják, hogy a tájban a pogányok a kutak körül tüzet szoktanak volt tenni, hogy a kígyók ne szaporodjanak ott, minthogy ez Szent János napja tájában szokott lenni, a keresztények – a tudatlanság is segítvén – a tájba tüzeket tettek, azokat által szökdösték és azt kívánták, hogy minden szomorúságuk égjen el.
Égõ üszköket szoktak kezekben hordozni és azokkal a határokat kerülni, azt gondolván, hogy így áldatik meg az õ földeiknek termése.
Némely helyeken ezen a napon kerekeket forgatnak, amelyek azt jelentik, hogy a nap már az égen felsõ pontjára hágott és minden dolgok változnak."


A sárkányok elûzése



Egy másik írásában a nyárközépi füstölés eredetének magyarázatát még kiegészíti egy, a középkorból származó, Európa-szerte ismert elmélettel: "A melly szokás maradott a Pogányoktól, kik ollyan vélekedésben vóltanak, hogy a Sárkányok ez idõ tájban, nem szenvedhették a meleget, a kutak és források körül szárnyalnak, s oda hullatják mérgeket: az afféle büdös füstel akarták azért elûzni.

A pogány szlávok a nyári napforduló ünnepén nagy tüzeket gyújtottak a fás, bokros vízpartokon.
Elõször csak énekeltek, ettek-ittak a tûz körül, külön a nõk, külön a férfiak. Éjfél közeledtével feláldoztak egy fehér tyúkot és egy fekete kakast, s vérüket égõ olajjal teli tálba csurgatták. Az áldozat után hosszan tartó körtáncba kezdtek, majd amikor a tüzek kialudtak, ledobálták ruháikat és beugráltak a vízbe. Itt azután mindenki azzal töltötte a kedvét, akivel a sötétben összekerült. (Aki látta Tarkovszkij Andrej Rubljov címû filmjét, bizonyára emlékszik erre a jelenetre).

Egy XVI. századi krónikából megtudhatjuk, hogy Németország szinte minden településén örömtüzeket gyújtottak Szent János napjának elõestéjén.
A környék apraja-nagyja összegyûlt egy-egy ilyen tûz körül, ahol énekkel és körtánccal múlatták az idõt. Az emberek üröm- és verbénafüzéreket aggattak magukra, a tüzet pedig a kezükben tartott szarkalábcsokron keresztül nézték, abban a hitben, hogy ez megõrzi szemük épségét az elkövetkezendõ egy évben. Hajnaltájt az ürmöt és a verbénát bedobálták a tûzbe, a következõ szavak kíséretében: Hagyjon el minden balszerencsém és égjen el ezekkel.

Guruló tûzkerék Lotharingiában nagy halom szalmát gyûjtöttek össze egy domb tetején.
Ezt követõen hatalmas fakereket építettek, majd teljesen beburkolták a szalmával. A kereket úgy tették némileg irányíthatóvá, hogy egy hosszú, mindkét oldalon messzire kiálló tengelyrudat illesztettek bele. Éjfél felé lángra lobbantották a kereket, és örömujjongásokkal kísérve elindították lefelé a lejtõn. A mellette futó legényeknek az volt a feladatuk, hogy a tüzes monstrumot egy közeli folyóba tereljék. Ha ez sierült, a környék lakói bõséges szüretre számíthattak abban az évben. Talán mondanunk sem kell, hogy a lejtõn leguruló tüzes kerék a Napot jelképezi, amely a nyári napforduló után életének hanyatló periódusába lép.

A XIX. század végéig szinte nem volt olyan falu Európában, ahol ne lángoltak volna fel a nyárközépi tüzek.
Németország egyes vidékein a gyerekek házról-házra járva gyûjtötték össze a tüzelõt a Szent János-éji örömtûzhöz. Azt gondolták, hogy aki nem járul hozzá a közös tûzhöz, annak a vetésén nem lesz áldás, különösen a kendere marad csökött. Ezen az éjszakán sok gazda kioltotta a tüzet házi tûzhelyén, s egy olyan zsarátnokkal gyújtotta meg újra, amely a közös nyárközépi máglyáról származott. Számos helyen úgy hitték, hogy aki átugorja a tüzet, azt nem gyötri majd a hátfájás aratáskor. Bajorország egyes vidékein az öregek az örörmtûzbõl származó botokat dugdosták a földbe, abban a reményben, hogy ez magasabbra növeszti majd a lent. Ez a szokás minden bizonnyal összefügg azzal a hagyománnyal, hogy a nyárközépi tûz lángjainak magassága meghatározza a len és a kender magasságát. Sok helyen a tûz átugrálásával ugyancsak a növények növekedését próbálták meg serkenteni.

Baden környékén úgy vélték, hogy azoknak a fiataloknak a szülei fogják a legbõvebb termést betakarítani, akik a legmagasabbra ugrottak a Szent János-napi tûz fölött.




Megnyílnak a hegyek



Svédországban a nyárközépi máglyákat általában a keresztutakon lobbantották lángra.
A tûz táplálásához kilencféle fára volt szükség. A falusiak egy bizonyos fajta mérges gombát dobáltak a lángok közé, hogy megtörjék a manók és más természetfeletti lények hatalmát, amelyek a néphit szerint ezen az éjszakán a legaktívabbak. A régi svédek ugyanis azt tartották, hogy a nyári napforduló éjszakáján megnyílnak a hegyek, és a föld mélyének lakói elözönlik a fenti világot. (A régi kelták Hallowe’en éjszakájáról gondolták ugyanezt.)

Csehországban a szerelmesek koszorúkat dobáltak át egymásnak a nyárközépi tûz fölött.
Amikor a lángok lelohadtak, minden pár kezet fogott, és háromszor átugrott a tûzön. A hagyomány szerint akik ezt megtették, hamarosan összeházasodtak, ráadásul egy évre védettséget szereztek a lázzal járó betegségekkel szemben. A megpörkölt koszorúkat hazavitték; egy részével megfüstölték a házat és az istállót, hogy biztosítsák az emberek és az állatok egészségét, a többit pedig egy éven át megõrizték. Vihar idején egy keveset mindig elégettek belõle a tûzhelyen, és közben imádkoztak, hogy a vihar ne tegyen kárt a házban és a termésben.

Európa sok más vidékéhez hasonlóan Csehországban is sokáig eleven volt a kátránnyal bekent kerék magaslatokról való legurításának szokása. Ezenkívül a fiúk összegyûjtötték az elnyûtt seprûket, majd szurokba mártották és meggyújtották õket. A lángoló seprûket azután a levegõbe dobálták, vagy körbefutották velük a szántóföldeket. A seprûk csonkjait a veteményeskertek földjébe dugdosták, hogy megóvják a növényeket a bogaraktól és a férgektõl.

A nyárközépi tûz különféle maradványait Európa szerte kitûnõ amulettnek tartották. A hamuját a földekre szórták, hogy távol tarsa a kártevõket; a félig elégett nagyobb faágakat az eresz alá vagy a tetõszerkezethez erõsítették, hogy megoltalmazza a házat a villámcsapástól és a tûzvésztõl; az elszenesedett kisebb gallyakat pedig elõszeretettel alkalmazták az emberek és az állatok ellen irányuló rontás elhárítására. Az állatok rontástól való megóvásának egy másik elterjedt módja az volt, hogy a nyájat vagy a csordát keresztülhajtották a kialvófélben lévõ tûzön vagy a kialudt tûz hamuján. Litvániában másnap reggel azok a legények, akik a Szent Iván-éji tüzet táplálták, nagy mennyiségû tejet és tejterméket kaptak a tehenes gazdáktól, hálából, amiért újabb egy évre sikerült megakadályozni a fekete boszorkányokat a tej elrablásában. Szintén általános volt a nyárközépi tûzben megégett gyümölcsök gyógyító erejébe vetett hit.
Szeged környékén például tûzbe dobott, majd onnan kipiszkált almát fogyasztottak a torok- és hasfájás elmúlasztására vagy megelõzésére.



Láthatatlanná tevõ páfránymag



A nyári napforduló ünnepét egykor a jövendõmondásra is különösen alkalmasnak tartották.
Karcagon és Kéthelyen a Szent Iván-nap elõtti kakukkszó olcsó, az utána való drága gabonát jósolt. A palóc lányok a tûz kialvása után a kenderföldre mentek, és ott egyenként a kenderbe heveredtek. Azt tartották, hogy amelyikük után a letiport kender feláll, az egy éven belül férjhez megy. Abaúj-Torna megyében a fiatal házasok 13 szem parazsat tettek egy fazékba. Az asszony felhajította a fazekat jó magasra, és ha egy szem parázs sem hullott ki belõle, boldog családi életre számíthattak.

A néphit szerint Szent Iván elõestéjén virágzik a páfrány.
Az aranyosan fénylõ virág csak néhány pillanatig él, azután elhervad és elenyészik. Aki keresve-keresetlen mégis rálel, érteni fogja az állatok nyelvét és meglátja a földbe rejtett kincseket. A dunántúli Somló vidékén úgy tudják, hogy a boszorkányok a páfrány virágának köszönhetik mágikus erejüket és tudásukat.

A szatmári Sárközben azt is tudni vélték, hogy aki megszerzi a páfrány virágát, nem csak az állatok, hanem a füvek és a fák beszédét is megérti.
A páfrány virágát vagy magját egykor Európa-szerte láthatatlanná tevõ varázsszernek tartották.
A következõ szavak Shakespeare IV. Henrik címû drámájában hangzanak el: "páfránymag balzsamunk van, s láthatatlanul járunk-kelünk".

A néphit szerint azonban szinte lehetetlen megszerezni a páfrány virágát, mert a bimbó fakadását kísérõ mágikus fuvallat mély álmot bocsát az emberre. Sokan úgy tudják, hogy abban a pillanatban, amikor a virág kinyílik, odarepül egy apró madár, és elragadja az ember elõl. Mások viszont azt tartják, hogy maga az ördög szakítja le a virágot, mivel nem akarja, hogy más is rendelkezzen az általa birtokolt mágikus erõvel.

(Kolonics Yliaster Dalet)



  magam, 18:45 Itt megrhatod a vlemnyed magam
már csak horganyozni kell...








  magam, 18:28 Itt megrhatod a vlemnyed magam
köszönöm a hozzámszólásokat...



.
  magam, 13:07 Itt megrhatod a vlemnyed magam
a svájcban épített földházak...




  magam, 13:05 Itt megrhatod a vlemnyed magam
a vizen járás mûvészete...


  magam, 12:47 Itt megrhatod a vlemnyed magam
tegnap volt az elindulásának évfordulója...

A fogaskerekû vasút

A fogaskerekû vasút a vasút egyik fajtája, általában a normál sínek között elhelyezett speciális fogazott sínnel kiegészítve. A vonat (mozdony) egy vagy több hajtó fogaskerékkel rendelkezik, mely a fogassínhez kapcsolódik. Ez lehetõvé teszi, hogy a vonat olyan meredek pályákon is biztonsággal üzemeljen, ahol a szokásos súrlódásos (adhéziós) rendszerû hajtás megcsúszna.


Története


Fogaskerekû vasút sínjei1868 óta már közlekedett a Budai Közúti Vaspálya Társaságnak a Széchenyi lánchíd budai hídfõjétõl Zugligetig kiépített lóvasúti vonala. Nikolaus Riggenbach, az 1871-ben megnyitott Vitznau-Rigi vasút, az elsõ európai fogaskerekû vasút tervezõje, 1873-ban egy mérnök kollégájával, mint az Internationale Gesellschaft für Bergbahnen baseli cég képviselõi a Svábhegyre vezetõ fogaskerekû vasút építését kérelmezték. Az engedélyokiratot 1873. július 3-án adták ki. A vonal építése azonnal megkezdõdött, így a következõ évben megindulhatott a forgalom. Az elsõ vonat 1874. július 24-én délután 4 órakor indult el, a következõ naptól már menetrendszerû forgalom zajlott.

A "Fogas" egyike Budapest legrégebbi közlekedési eszközeinek. Ez volt akkor a világ harmadik hegyi vasútja. Akkor még gõzmozdony tolta maga elõtt a szerelvényt, amely Rowan rendszerû pótkocsikból állt. 1929-ben villamosították. Megépítésekor a fogaskerekû pályája , az akkor Sváb-hegynek nevezett Szabadság-hegy állomáson fejezõdött be és csak 1890-ben hosszabbították meg a vasutat a Széchenyi-hegyig. 1910-ig nyári kiránduló járatnak számított, az egész éves üzemet ekkor indították el. Közben kiépült a lakónegyed. Szaporodtak a villák a hegyoldalban.

A pálya teljes hosszában fogaskerekû üzemre épült, Riggenbach-rendszerû fogaslétrával szerelték fel. A normál nyomtávú, 2883 méter hosszú egyvágányú pálya ellenesések nélküli. A keresztezés néhány megállóban létesített kitérõkben történik. A két végpont között 264 m volt a szintkülönbség. A vasút alsó végállomását a mai Városmajorban alakították ki. A fogaskerekû a világ harmadik ilyen létesítménye volt.

A fogaskerekû vasút sikeres mûködése felvetette a vonal meghosszabbításának gondolatát. A terv 1890-ben vált valóra, amikor is megindult a forgalom a Széchenyi-hegyig. Ezzel a vonal hossza 3,7 km-re nõtt.

A villamosított vasutat ünnepélyesen 1929. július 2-án adták át. A villamos üzemben a vonatok általában 15 percenként követték egymást. Az új mozdonyok svájci/Ganz kooperációban készültek, melyekbe 140 lóerõs motort építettek. Hajtásrendszerének egyik elõre mutató pozitiv tulajdonsága az energiafelhasználás volt. A hegymenetben fogyasztott energia egyharmadát lejtmenetben visszatáplálta a hálózatba. (A vonat sebessége mind hegymenetben, mind lejtmenetben 12 km/óra volt. A pálya teljes hossza: 3733 méter. A szintkülönbség az alsó és a Széchenyi-hegyi végállomás között 315 méter. Emelkedésének mértéke általában 110‰.) A II. világháború alatt elpusztult a Városmajori végállomás - a Svábhegyi állomáséhoz hasonló, svájci stilusú - eredeti épülete és a szovjet csapatok elvitték a muzeális értékû régi gõzmozdonyt.

Az elavulttá vált vonalon 1973-ban teljes rekonstrukcióra került sor, amelynek keretében felújították a teljes pályát és új jármûveket állítottak forgalomba. A pályát Abt-rendszerû korszerû fogassínnel építették át. Megemelték a felsõvezeték feszültségét a korábbi 550-rõl 1000 volt-ra. A régi fogaskerekû vasúti szerelvények 1973. március 15-én közlekedtek utoljára. A forgalom az új vonatokkal ugyanezen év augusztus 20-án indult meg. Az osztrák (Simmering Graz Pauker AG) gyártmányú, 7-7 magaspadlós motor- és pótkocsiból az 2000-es évek elején a BKV néhányat felújított, ezek a jármûvek új belsõ burkolatot, festést, elektronikus jegykezelõket, egyedi ajtónyitást, Vultron rendszerû hang- és vizuális tájékoztatást (LED-es kijelzõvel) kaptak. Ezek a motorkocsik nem alkalmasak energia-visszatáplálásra. A kocsikat színük és formájuk miatt a köznyelv tréfásan "piros tehén" névvel illeti.

Felújításra került továbbá a nosztalgia célokra megörzött 30-as pályaszámú Ganz mozdony és a 40-es psz. pótkocsi is.

egykoron...



és ma...


  magam, 12:36 Itt megrhatod a vlemnyed magam
"A gyermeki szeretet logikája:
Szeretek, mert szeretnek.
Az érett szeretet logikája:
Szeretnek, mert szeretek.
Az éretlen szeretet azt mondja:
Szeretlek, mert szükségem van rád,
Az igaz szeretet azt mondja:
Szükségem van rád, mert szeretlek."
(Fromm, Erich)


  magam, 8:09 Itt megrhatod a vlemnyed magam
hogy mosollyal indúljon a nap...

1. Siva vigad: Az indiai adóhatóság megkezdte az utcai mutatványosok vizsgálatát, melynek keretében a fakírokat is szúrópróbaszerûen ellenõrzik.

2. Sznobizmus: Úgy tûnik, ez velem még soha nem történt meg. Olyan non déjá vu érzésem van.

3. Gomb: Azért kicsit abszurd, hogy amíg a legtöbb tömegközlekedési eszközön van, addig a legnyilvánvalóbb helyen, a repülõgépen nincs az utasoknak leszállásjelzõ biztosítva.

4. Sorry: Baráti körben a blues zenérõl vitáztunk és valami kapcsán én Deák Bill Gyulát hoztam fel, de a többiek lehurrogtak, hogy ez a példa sántít.

5. In flagranti: Rajtakaptam a guminõmet a szomszédasszony vibrátorával.

6. Au-kció: Az egyre szaporodó képhamisítási ügyek kapcsán a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség szórólapokon hívta fel a lakosság figyelmét, hogy járjon el körültekintõen az ilyen ügyletek kapcsán, ha kell vegye igénybe szakértõ segítségét és csak eredeti Majális-t vagy Mona Lisa-t vásároljon.

7. Meleg helyzet: A nemzet Toldija, a nem épp szellemi erejérõl híres Fekete László felkereste körzeti orvosát, aki a bajra hideg borogatást javasolt, mire László betért a közeli mûszaki áruházba és feldöntötte az összes ott talált hûtõszekrényt.

8. Szigor: Kérem kapcsolják ki mobiltelefonjaikat, peacemakereiket!

9. Fájdalomdíj: A Mazohisták Szövetsége üdvözölte a kormány új gazdasági csomagját, mivel így a megszorító intézkedések kapcsán rajtuk is csattan az ostor.

10. Ódivatú: Elképzeltem, ahogy a rézkorszakban kitört a retro és mindenki pattintott kõcuccokkal akart trendi lenni.
  magam, 7:59 Itt megrhatod a vlemnyed magam
KALENDÁRIUM

Június 24.

Napkelte: 04:46 Napnyugta: 20:46

Holdkelte: 03:01 Holdnyugta: 20:20


Ma Iván, János, Beáta, Levente napja van.

Boldog névnapot!

Iván :
A régi magyar Jovános, Ivános alakjából származik, illetve János névnek szláv formájából. Héber-görög-latin-orosz-magyar eredetû név, jelentése Isten kegyelme, Isten kegyelmes.

János :
Bibliai név. A héber Johanan név görög Johannesz változatából (ill. ennek a hasonló hangzású latin Johannes formájából) származik. Jelentése "Jahve megkegyelmezett". Magyarországon a XVI - XVIII. században a legnépszerûbb férfinév volt, és késõbb is a leggyakoribbak közé tartozott, egészen az 1970-es évekig.

Beáta :
Latin eredetû név, Szûz Mária Boldogságos melléknevébõl származik. Jelentése boldog.

Levente :
Régi magyar név, Árpád fejedelem legidõsebb fiának neve. Jelentése levõ, létezõ. Másik magyarázat szerint levõcske, kis lény, legújabb kutatások szerint vadász a név jelentése.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
500 (1508 éve történt)
Szent Iván napja, a nyári napforduló ünnepe.

1887 (121 éve történt)
Megszületett Karinthy Frigyes író, mûfordító, kritikus, újságíró, humorista, a kabaré nagy mestere.

1930 (78 éve történt)
Megszületett Párizsban Claude Chabrol francia rendezõ, író. Ismertebb filmjei: Unokafivérek - Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (1959) - Arany Medve; A szép Serge; Kettõs küldetésben; Hosszú az út Gibraltárig; Piszkoskezû ártatlanok; Lavardin felügyelõ; Madame Bovary; Bovaryné; A hazugság szívében.

1979 (29 éve történt)
Meghalt Örkény István író (Macskajáték).

1950 (58 éve történt)
Megszületett Tolcsvay László zeneszerzõ, elõadómûvész.

1980 (28 éve történt)
Meghalt Tokuji Hayakawa, a mechanikus töltõceruza feltalálója.

1859 (149 éve történt)
Az olasz-francia csapatok súlyos vereséget mértek az osztrákokra a véres solferinoi ütközetben.

1960 (48 éve történt)
Felbontották a Balkán-paktumot, mely a feleket háború esetén kölcsönös segítségnyújtásra kötelezte.



  magam, 7:46 Itt megrhatod a vlemnyed magam
napi okosság:


Az ember helye az életben nem azáltal van megjelölve hogy mit tud, hanem hogy mit akar és mire képes.


.
  magam, 7:36 Itt megrhatod a vlemnyed magam
"Egy sivatagot kaptál
megmûvelésre.



Ásd föl,
fakassz vizet a kavicsokból,
hódítsd vissza a homoktól
a földet.



Éhezz,
szomjazz,
de sose csüggedj,
sose add föl magad.



Már készülõdnek valahol
a madarak,
melyek jövendõ erdeid
lombjaiban akarnak énekelni."
(Rónay Gy)


  magam, 7:32 Itt megrhatod a vlemnyed magam
Jó reggelt ,szép napot mindenkinek!


  magam, 7:30 Itt megrhatod a vlemnyed magam
  2008. jnius 23., htf Nekem tetszik!
0  
Jó éjt nyugodt éjszakát,szép álmokat!


  magam, 21:38 Itt megrhatod a vlemnyed magam
Álom, álom...
Álom, álom,
fenn a fákon
manók hegedülnek,
a fák alatt
nyulak, õzek,
víg táncra perdülnek.

Álom, álom,
nézi három
tündér a játékot,
kis kezükkel
csengetik a
kék harangvirágot.

Álom, álom,
minden ágon
aranyalma rezdül,
sötét éjben
tündér kézben,
hárfa húrja pendül.

Álom, álom,
folyó háton
hattyúk fuvoláznak,
hullámokon
ezüst színû,
sirályok hintáznak.

Álom, álom,
hínárágyon
békák énekelnek,
a habok közt
apró halak,
vígan kergetõznek.

Álom, álom,
lepkeszárnyon
törpék gyülekeznek,
álombéli
mesetájon,
száz csodák születnek.
(Juhász M)


  magam, 21:16 Itt megrhatod a vlemnyed magam
hogyan tedd érdekessé a betonkerítésed...


  magam, 20:08 Itt megrhatod a vlemnyed magam
egy mosoly...

Volánbusz információ


UTAS: - Gipszelt lábbal fel lehet szállni a buszra?
INFÓS: - Ha tud!

OKOSKODÓ UTAS: - Hollókõre még mindig ugyanonnan, a 14-es kocsiállásrólindul?
INFÓS: - Mióta az eszemet tudom, az 1-esrõl indul.

FÉRFI UTAS: - Milyen messze van a kalocsai laktanya a buszállomástól?
NÕI INFÓS: - Nem tudom, még sosem voltam Kalocsán katona.
UTAS: - Gondoltam hátha.

UTAS: - Mezõkövesdre melyik a legutolsó busz?
INFÓS: - 15:50.
UTAS: - És azután?
INFÓS: - Az utolsó után általában már nincsen busz.
UTAS: - Maguknál is így van? Nálunk is, köszönöm!

UTAS: - Szabadkára mikor megy busz?
INFÓS: - Reggel 7-kor.
UTAS: - És elõbb?
INFÓS: - Nincsen, csak egy járat van naponta.
UTAS: - Ja, egy járat, értem, és utána?

UTAS: - Tudna nekem egy olyan járatot mondani, ami reggel 8-ra Jászberényben van?
INFÓS: - Malév charter járat.

UTAS: - Kecelre hogyan tudok eljutni?
INFÓS: - Vonattal.
UTAS: - És honnan indul a vonat?
INFÓS: - A vasútállomásról.

UTAS: - Romániába mikor mennek a buszok?
INFÓS: - Románia elég nagy, hova szeretne eljutni?
UTAS: - Mindegy, csak átmenjen a határon. Tessék mondani, mindegyik busz átmegy a határon, ami Romániába megy?

UTAS: - Nyugdíjasnak kell helyjegy?
INFÓS: - Igen, de 65 éven felül ingyenes.
UTAS: - És 70 éven felül?

UTAS: - Kerepesre mikor mennek buszok?
INFÓS: - Mikor szeretne menni?
UTAS: - Másnap.

UTAS: - Érdeklõdni szeretnék, hogy Kecskeméten mi újság van?
INFÓS: - Szerintem ott is szép napos idõ van.

UTAS TELEFONBAN: - Zalakarosra szeretnék jegyet rendelni.
INFÓS: - Jegyet nem lehet telefonon rendelni, mert sajnos a Volánnak nincs ilyen szolgáltatása.
UTAS: - Akkor hívjak más telefonszámot?

UTAS: - Egerbe, ami nem áll meg!
INFÓS: - Olyan buszt mondjak, ami Egerben nem áll meg? Elég sok van...

UTAS: - Egerbe vagy Gyöngyösre melyik a következõ?
INFÓS: - És Egerbe vagy Gyöngyösre szeretne menni?
UTAS: - Nekem mindegy, mert Salgótarjánba megyek.

UTAS: - A makói busz bejött már?
INFÓS: - 21 órára kell jönnie.
UTAS: - A makói busznak?

UTAS: - Érdeklõdni szeretnék, hogy mikor megy a Deák térre a következõ metró?

UTAS: - Meg tudja mondani, hogy ami 18 órára jön a 15-ös kocsiállásra, az honnan jön?
INFÓS: - Nézze uram, minden busz a 15-ösre érkezik, és elég sok jön hat órára, mégis honnan várja?
UTAS: - Azt nem tudom, de annyit segítek, hogy a 15-ös kocsiállásraérkezik.

UTAS: - Tessék mondani, van még 1 órám a busz indulásáig, mit csináljak addig?
INFÓS: - Tessék malmozni.

UTAS: - Mikor megy Gödöllõre busz?
INFÓS: - 11:45-kor.
UTAS: - Mennyi idõm van még hátra?
INFÓS: - Ki tudhatja azt biztosan....?

UTAS: - Tiszaugra mikor megy reggel busz?
INFÓS: - 6:20-kor.
UTAS: - És az ott a kanyarban megáll?
INFÓS: - Nem tudom, tetszik tudni a menetrend nem kanyarodik!

  magam, 19:55 Itt megrhatod a vlemnyed magam
Igazi férfi, szívben, értelemben
szabadnak szülték s jellemben keménynek,
lebír sok zsarnokot, megannyi vétket,
bár vértje nincs és arca is födetlen.


Máskor a csöndje szól legékesebben,
mindent megvetve önmagába mélyed,
ha más galád - õt gyötri szégyenérzet,
nem látni õt királyi környezetben.


Akkor se rendül meg, ha olykor enged,
tart tõle s gyûlöli uralkodója,
csakúgy, miként a gyáva szolgalelkek.


Tudja, mit ér, haragját visszafogja,
mert jobban izzik bévül az, ha gerjed -
alázkodástól tilt egész valója.
(V. Alfieri)


  magam, 19:44 Itt megrhatod a vlemnyed magam
mint a mesében...


  magam, 13:29 Itt megrhatod a vlemnyed magam
rejtett védelem...


  magam, 13:10 Itt megrhatod a vlemnyed magam
a látszat néha csal...


  magam, 8:01 Itt megrhatod a vlemnyed magam
KALENDÁRIUM

Június 23.

Napkelte: 04:45 Napnyugta: 20:46

Holdkelte: 02:24 Holdnyugta: 19:09


Ma Zoltán, Szidónia napja van.

Boldog névnapot!

Zoltán :
Régi magyar személynév. Az ótörök sultan, soltan szóból származik, eredetileg sz-szel ejtették. Jelentése: uralkodó, fejedelem. (A szultán szó is összefügg ezzel, a török császárokat azonban csak a XV. századtól nevezték így.) Zoltán, illetve Zolta volt a neve Árpád fejedelem ötödik fiának, aki nem volt uralkodó, csak herceg, fia, Taksony fejedelem révén azonban mégis az Árpád-házi királyok egyik õsapja lett. (Taksony unokája Vajk, azaz István király, dédunokája I. Endre és I. Béla.) A Zoltán név ezután a XIV. századig még elõfordult, bár ritka volt, majd a XIX. század elején újították föl.

Szidónia :
Föníciai eredetû, a név jelentése Szidón föníciai városból való nõ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500 (508 éve történt)
A Szentiváni tûzgyújtás
Június 24. elõestéje volt a szertartásos tûzgyújtás legfontosabb idõpontja, hogy a gonosz szellemeket, sárkányokat elûzzék.

1987 (21 éve történt)
Olimpiai Nap.

1970 (38 éve történt)
Meghalt Fekete István, József Attila-díjas író, a Tüskevár szerzõje.

1606 (402 éve történt)
A Bocskai István vezette szabadságharcot lezárta a bécsi béke megkötése, amelyben a Habsburgok biztosították Erdély önállóságát, a protestáns vallás szabadságát, és véget vetettek a felségsértési pereknek.

1874 (134 éve történt)
Budapesten 1874. június 23-án indult meg a fogaskerekû vasút a Városmajortól a Svábhegyig.

1934 (74 éve történt)
Megszületett Nepp József rajzfilmrendezõ.

1924 (84 éve történt)
Megszületett Jay Van Andel, az Amway birodalom egyik megalapítója.

1973 (35 éve történt)
Pleszeckben egy Kozmosz típusú hordozórakéta lángra lobbant üzemanyag-feltöltés közben. Kilenc technikus és egy katona vesztette életét a balesetben.

1995 (13 éve történt)
Meghalt Dr. Jonas Edward Salk, a paralízis elleni vakcina kidolgozója.

  magam, 7:58 Itt megrhatod a vlemnyed magam
napi okosság:



Okos enged, ha már szenved...



.
  magam, 7:49 Itt megrhatod a vlemnyed magam
Ajánlott program



érkezz sírva, majd
gyakorold a nevetést
s mosollyal távozz
(Fodor Á)


  magam, 7:48 Itt megrhatod a vlemnyed magam
Jó reggelt,szép hetet kívánok mindenkinek!


  magam, 7:46 Itt megrhatod a vlemnyed magam
  2008. jnius 22., vasrnap Nekem tetszik!
0  
Jó éjt,pihentetõ éjszakát!


  magam, 21:42 Itt megrhatod a vlemnyed magam
Rohanás

Szürke hangok
Monoton kopogása,
Rianó képek
Rémült rohanása.
Az idö-expressz
Örülten robog.
Kalauz nincs
Jegy nélkül utazol
Nincs megálló,
Mindenen átrobog.
Kattogva lesz
tegnap, a holnapod.
(Fuchs É)


  magam, 20:42 Itt megrhatod a vlemnyed magam
egy mosoly...
Orvostanhallgató éppen a kölcsönkért csontvázat szállítja vissza a
kórházba. Mivel nem akarja,hogy baja essen,az anyósülésbe ülteti,
és biztonsági övvel is beköti. Útközben megáll a piros lámpánál. A
mellette álló biciklis döbbenten néz be az autóba. A hallgató
látván a helyzetet,így szól:
- Ne aggódjon,a kórházba viszem.
Erre a biciklis:
- Utálom ezt mondani, de szerintem már elkésett.


- Anya, az iskolában csúfolnak, hogy hosszú az orrom!
- Ne foglalkozz vele, egyszerûen csak hátrébb van az arcod, mint a
többieknek.
  magam, 13:07 Itt megrhatod a vlemnyed magam



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.