CsodaCsiga Flap
Naplk 2024. mrcius 28.   cstrtk   Gedeon, Johanna, Gida, Ixion, Janina, Kapisztrn, Katapn, Szixtusz   
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi



kope naplja

  2017. december 26., kedd Nekem tetszik!
1  
Mindenkinek kellemes karácsonyt ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok Nektek.
  kope, 18:01 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2016. december 26., htf Nekem tetszik!
0  
Sziasztok csigák!

Mindenkinek kellemes karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok!

Kópé.
  kope, 4:56 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2016. november 20., vasrnap Nekem tetszik!
0  
Minden baromfit leölnek a bugaci és a kiskunmajsai körzetben.


A madárinfluenza terjedésének megakadályozása érdekében minden baromfit leölnek a bugaci és kiskunmajsai madárinfluenza-esetek egy kilométeres körzetében, mivel Kiskunmajsa közelében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma új állományból is kimutatta a vírust.

Az országos fõállatorvos úgy döntött, hogy minden szárnyas baromfit leölnek, függetlenül attól, hogy az állományok fertõzöttek-e. Az intézkedés több tízezer állatot érint. A hatóság az érintett állattartókkal felvette a kapcsolatot. A gazdák állami kártalanítást kapnak.
A betegség terjedésének megakadályozása érdekében kedden az országos fõállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében elrendelte a baromfi zártan tartását. Az elõírás célja az volt, hogy a tyúkok, libák, kacsák és pulykák ne érintkezzenek a vadon élõ madarakkal – amelyek a madárinfluenzát terjeszthetik. Korábban az egész országra kiterjedõen elrendelték a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetõleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák.

A rendelkezés nem egyedülálló Európában: a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel hasonló döntést hozott Németország, Ausztria, Hollandia és Franciaország hatósága is, valamint Lengyelország, Dánia, Horvátország és Svájc is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel.

A vírus miatt már több Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az importot az érintett magyarországi megyébõl vagy Magyarországról, köztük Kanada, Szerbia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong és Szingapúr.

A H5N8-vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott.

Mások vélemények:

Évrõl évre megismétlõdik, mindig ugyanott! Mi lehet az ok? Talán a kártalanítási pénz?



"Az országos fõállatorvos úgy döntött, hogy minden szárnyas baromfit leölnek, függetlenül attól, hogy az állományok fertõzöttek-e." Szerintem õt kellene megvizsgálni, mert ez nagyon nem normális....



mivel a vadon élõ madarak terjesztik, ezzel nem lehet megállítani a kórt.

mindenesetre jókora kárt okoz az országgal szembeni importtilalom, azaz, hogy nem exportálhatjuk a baromfit szinte sehová.

még az jár a legjobban, akinél leölik az állományt, mert neki legalább kifizeti az állam, míg a többi baromfitartónak az export elapadása miatt nyakán marad a sok állat, ami hatalmas kár.


Interneten fenn van, bárki elolvashatja Magyar Közlönyben megjelent rendeletek:
143/2007. (XII. 4.) FVM rendelet szerint:
"11. § A járványkitörés helyén a hatósági fõállatorvos a 8. § (2) és (3) bekezdésében foglalt intézkedéseket hozza, továbbá elrendeli
a) a gazdaságban lévõ minden baromfi és más, fogságban tartott madár hatósági felügyelet melletti, késedelem nélküli leölését; "
vagy
A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 42/2010. (IV. 22.) FVM rendelete a madárinfluenza elleni védekezés részletes szabályairól szóló 143/2007. (XII. 4.) FVM rendelet,valamint a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet módosításáról a kártérítésekrõl:
A földmûvelésügyi miniszter 50/2015. (VIII. 17.) FM rendelete
az egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolására, az ellenük való védekezésre és figyelemmel kísérésükre irányuló nemzeti programok 2015. évi finanszírozásának szabályairól

Azt nem értem!
Hogy miért nem a galambokat fogdossák be miért nem ott keresik a hibát ahonnan elindult
A galambokat kellene meg gyógyítani
Arra kellene valami megfelelõ vakcinát ki fejleszteni
Állat védõk orvosok tudósok!
De egyszerûbb leölni azt miért más meg dolgozott
Ha annyira fejlett a világ akkor miert nincs megfelelõ gyógyszer madárinfluenza ellen?
Érdekes sorban jön elõ a madárinfluenza már lassan ott is ahol krumplit termesztenek és nem baromfit
Ez egy mende monda !
15 éve kacsát tömök és tudom hogy ez csak egy hazugság
persze meg kell állítani a szegény embert
Vagy félnek hogy az állatok egy bizonyos idõ után többségben lesznek az emberekkel szembe?vagy mi!
A nép szájából ki veszik az eni vallót

akik pénzt fektettek bele hogy uniós törvénynek meg felelõ ólat épitsen bízva abban hogy abból keresi a kenyerét
Neked koszönjük emese
A baromfi nevelõk madárinfluenza károsultjainak vissza fizeti az állam!
De akik tömnek azok nézik az üres tömõ ólat.

További válaszok is vannak.

Origo hirportál.
  kope, 12:33 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2016. februr 12., pntek Nekem tetszik!
1  
Négyen õriznek egy kapu alatti rést Kõbányán.

Két biztonsági õr vigyáz egy kapura Kõbánya-Kispestnél. Reggel négytõl éjfélig toporognak. Arra figyelnek, hogy a graffitisek ne tudjanak bemászni a kapu alatti szûk résen. Az õrök lassan egy éve posztolnak itt hóban, fagyban és kánikulában. Korábban építettek maguknak egy bódét, ahová behúzódhattak, de ezt elbontatták velük.
Látja, oda kéne egy betonszegély, az megoldaná a problémát. Ehelyett itt állunk mindennap már körülbelül tíz hónapja – mutatott az egyik biztonsági õr egy rozoga vaskapura a Ferihegyre vezetõ gyorsforgalmi út mentén Kõbánya-Kispestnél. Az õrök a kapu alatti 15 centis rést õrzik. Itt másznának be a graffitisek, hogy lefújják a kerítés mögötti, a kihúzó vágányokon pihenõ metrószerelvényeket.
A betonszegély helyett tehát biztonsági õrök próbálják útját állni a festõknek. Mindennap reggel négy órától éjfélig két biztonsági õr ácsorog a betonfal mentén.
Összesen négy embert rendeltek ide, télen óránként váltják egymást kettesével, jobb idõben kétóránként. A metrómegállónál van egy tartózkodó helyiségük, oda tudnak visszavonulni.
Nem BKV-alkalmazottak

Látja fiatalember, így kell pénzt égetni! – jegyezte meg mosolyogva az egyik õr. Ahogy mondták, a napidíjuk tízezer forint fejenként, tehát a négy embernek negyvenezer forintot fizetnek, hogy õrizzék a kapu alatti rést.

Az õrök nem a BKV-hoz tartoznak, hanem a közlekedési céggel szerzõdésben álló Civil Biztonsági Szolgálathoz. Ez az a biztonsági cég, amelyben Pintér Sándor is tulajdonos volt, de miniszteri kinevezése elõtt, 2010-ben eladta részesedését.

A BKV válasza alapján a vagyonvédelemért tavaly 1 586 061 893 forintot fizettek.
Egy év firkálásért
A graffitizés büntetõjogi megítélését 2010-ben szigorították. Ez alapján egyéves börtönnel büntethetõ az, aki falfirkával egy idegen vagyontárgyat megrongál. Ha a rongálás nagyobb kárt okoz, vagy az elkövetõ védett kulturális javak körébe tartozó tárgyat, mûemléket firkál össze, akkor már akár három évet is kiszabhatnak büntetésként. Ha a rongálás jelentõs kárt okoz, a büntetési tétel már öt is lehet, különösen nagy kár esetén pedig akár nyolc év.
Sár, szemét és dübörgõ forgalom

Mielõtt az õröket a rés védelmére kirendelték volna, a metróban teljesítettek szolgálatot Kõbánya-Kispestnél. Persze itt, a graffitisek elleni harc frontvonalában sokkal keményebbek a munkakörülmények.

Mikor ott jártam, az esõ mocsárrá változtatta a területet. Hogy ne süllyedjek bokáig a sárba, a földre lerakott keskeny deszkákon egyensúlyozva közelítettem meg a két biztonsági õrt. Döbbent tekintettel nézték, ahogy valaki botorkált feléjük a betonfal melletti ugaron.

Az út másik oldalán lévõ erdõbõl füst szállt fel – az õrök szerint négy hajléktalan lakik ott egy kunyhóban. A környéken mindenhol eldobált csikkek és szemét.
Oda a bódé!

A körülmények az ottanihoz hasonlóak. Sár és szemét.

Az õrök korábban építettek maguknak egy bódét is, ahová rossz idõben behúzódhattak és leülhettek. Ennek ugyan oldalai nem voltak, de a betonfalra erõsített deszka legalább az esõtõl és napsütéstõl óvta õket.
A bódét azonban a napokban el kellett bontaniuk, mert azt az utasítást kapták, hogy szolgálat közben nem ülhetnek le, állniuk kell. Ha esik az esõ, akkor behúzódhatnak a Sibrik Miklós úti felüljáró alá, ahol néhány deszkából készítettek egyfajta ülõalkalmatosságot. Tehát mégis ülhetnek egy kicsit, feltéve, ha esik.

A kapu alá pedig farönköket tettek. Vélhetõen az õrök mellett ezeknek kéne megakadályozni, hogy a graffitisek bejussanak a résen. Vagy ezeken is üldögélnek egy kicsit. Ki tudja.
Élõerõs õrzéssel kombinált vagyonvédelem

Kérdeztük a BKV-t errõl a kaffkai helyzetrõl. A cég válaszában többször hangsúlyozta, hogy az õrök nem a fal (kapu) egy pontját, hanem egy adott területet õriznek. A jelenlétük pedig a BKV szerint hatékony visszatartó erõ.

A válaszokból az is kiderül, hogy az õrök nem csak Kõbánya-Kispestnél védik a szerelvényeket a graffitisektõl. Az "élõerõs õrzéssel kombinált vagyonvédelem" a BKV egész területén alkalmazott módszer - írták.
Karcmentes üveg és védõfólia
A graffitieltávolítás az autóbuszok és a trolibuszok esetén a legdrágább: éves szinten körülbelül 14-15 millió forintba kerül. A villamosokról tavaly 4,7 millió forintért tüntették el firkákat, a HÉV-ekrõl pedig körülbelül 4 millió forintért. A 3-as metró szerelvényeinek tisztítása pedig 2-2,5 millió forintba kerül évente.
A rongálások ellen karcmentes üvegeket szerelnek be, illetve a jármûvek belsõ részeit egy speciális fóliával vonják be, amelyrõl könnyebben lehet eltávolítani a graffitiket.

A BKV-tól már csak arra a kérdésre szeretnénk választ kapni, hogy miért nem zárják le a kapu alatti rést? Akkor ugyanis nem kellene itt fecsérelni az emberek idejét. Másutt vethetnék be õket. Élõerõsen.





  kope, 12:37 Itt megrhatod a vlemnyed kope
Érdekes dolog!

Hat évig nem ment dolgozni, kitüntetést akartak adni neki.


Egy spanyol közalkalmazott hat évig nem járt be dolgozni, mert szerinte úgy sem volt semmi dolga munkahelyén. Az irodában épp kitüntetni készültek a hosszú munkaideje miatt, amikor felfedezték, hogy munkatársuk nem jár be már egy ideje.
Ha nem akarják kitüntetni hosszú munkaideje miatt, akkor talán még most is kapná a fizetési csekkjeit az államtól Joaquín García. Az férfi ugyanis úgy gondolta, hogy nem fárasztja magát a munkába járással, hiszen, ahogy védekezett is:
nincs mit csinálni az irodában.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy García a szolgálati idejének 20 évébõl csak hatot lógott el. Kitüntetést is épp azért akartak adni neki, mert ennyi ideig „végezte” a munkáját. Miután a fõnöke felfedezte, hogy García nincs az irodájában, körbekérdezett.
A szemben lévõ irodából egy kollégája mondta el, hogy már évek óta nem látta. Ekkor hívták fel Garcíát, aki nem mondta meg, épp mit csinál.

Ez még 2010-ben történt, addig összesen 222 000 euró (mai árfolyammal 69 millió forint) fizetést vett fel az Independent tudósítása szerint.

Origo.hu




  kope, 12:27 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2016. janur 12., kedd Nekem tetszik!
1  

Mi történik, ha nem szexelsz többet?
A szex bizony az egészséges élet része. Mi történik, ha mégsem gyakoroljuk többet?




Szakítás, rengeteg munka, utazás, ezek mind olyan okok lehet, amelyek miatt akkor sem szeretkezünk, ha van partnerünk. De vigyázz, mert komoly egészségügyi következményei lehetnek a szexmentes életnek.
Ezek mind fenyegetnek, ha hosszabb ideig nem szeretkezel

Szorongás alakulhat ki nálad
Ha a szexmentes idõszak tovább tart, mint két hét, akkor – tudományos kutatások szerint – nagyobb eséllyel alakulhat ki szorongásos kórkép.
Növeli a prosztatarák kockázatát
Azok a férfiaknál, akik nem élnek szexuális életet, egy amerikai kutatás szerint, 20 százalékkal növekszik a prosztatarák kialakulásának kockázata.
Megbetegedhetsz
A szexmentes idõszak rombolja az immunrendszert, ezért nagyobb eséllyel kaphatsz el olyan betegségeket, mint az influenza vagy a megfázás.
Tönkreteheti a kapcsolatod
Ha a párok között nem mûködik a szexualitás, az általában a közös életük végét jelentheti. Csökken a bizalom, a közelség és a boldogság. Ha ilyet veszel észre magatokon, jobb, ha igyekeztek megjavítani a kapcsolatot, ha nem szeretnétek végleg elválni egymástól.
Merevedési panaszokhoz vezethet
Azoknál a férfiaknál, akik hosszú idõn át nem élnek szexuális életet, könnyebben alakulnak ki merevedési vagy egyéb szexuális zavarok.


  kope, 11:39 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2015. november 26., cstrtk Nekem tetszik!
0  

Kettes fokozatú a terrorveszély, vagy mégis hármas


Kettes fokozatú a terrorveszély Magyarországon, ez a második legmagasabb fokozat – mondta a Kormányinfón Lázár János. Aztán kiderült, hogy mégsem annyi. Kovács Zoltán kormányszóvivõ pár perccel késõbb a Miniszterelnökséget vezetõ minisztert pontosítva közölte, továbbra is a párizsi merényletek után elrendelt B fokozat van érvényben, ami a 3-as szintnek felel meg. Ez a második legenyhébb fokozat. Közben Lázár János megvédte a TEK-et.
Most akkor mi mennyi?

A kormány szerint nem kétséges, hogy Európát megtámadták, a terrorveszély a titkosszolgálatok jelzései alapján is növekszik – mondta a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter. Lázár János egyebek között ezzel indokolta, hogy a második legmagasabb fokozatú, kettes szintû (magas) a terrorveszély Magyarországon.
Pár perccel késõbb Kovács Zoltán kormányszóvivõ pontosított: továbbra is a párizsi merényletek után elrendelt B fokozat van érvényben, ami a 3-as szintnek felel meg, ez a második legenyhébb, és nem indokolt ennek a szintnek az emelése.
A terrorizmussal kéz a kézben.

Lázár arról is beszélt, hogy Obán Viktor miniszterelnök részt vesz vasárnap a brüsszeli EU-Törökország-csúcstalálkozón. A magyar álláspont továbbra is az, hogy "az illegális bevándorlás és a terrorizmus kéz a kézben jár, elválaszthatatlanok”.
A menekülthullámot Európán kívül kell kezelni, elsõsorban a nyugat-balkáni országoknak, és Görögországnak kell – ha partner ebben – támogatást biztosítani ahhoz, hogy Európán kívül állítsák meg a menekültáradatot.
Nem integrálhatók

Lázár János szerint intõ jelek vannak arra, hogy "a bevándorlók nem integrálhatók", példaként egyebek között egy finnországi nemi erõszakot hozott fel, amelyet egy 14 éves lány sérelmére követtek el. A miniszter úgy fogalmazott:

Magyarország hosszú idõk óta küzd a cigányság integrálásával, hogyan tudna akkor olyanokat integrálni, akik nem élnek velünk együtt.”
A TEK jól csinálta.

Lázár János a Terrorelhárítási Központ hétvégéi akciójáról azt mondta: meggyõzõdése, hogy a hat férfi érdemi fenyegetést jelentett, az elfogottak közül ketten büntetett elõéletûek.
Hozzátette, a TEK nagyon jól teszi, ha kiemelten figyel, ezért olyan hiba nem történt, ami a TEK-nek felróható lenne. Egy ilyen helyzetben a rendõröknek az a kötelességük, hogy garantálják az ország biztonságát.

Origo.hu

  kope, 17:34 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2015. prilis 24., pntek Nekem tetszik!
1  

A netes randik elõtt öt kérdésre kell választ találnod: ki, mit, mikor, hol, miért?


A netes ismerkedéssel kapcsolatban egyre több embernek van tapasztalata, az egyik legnépszerûbb barátkozási formává vált az elmúlt években. Rengeteg elõnye van, de megvan az a hátránya, hogy hiányzik az a bizonyos elsõ benyomás, ami arra késztethetne, hogy randira hívd a nõt. Felesleges hosszú ideig húzni az idõt, szerencsésebb személyes benyomást szerezni, ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogyan szervezd meg az elsõ találkozót a kedves idegennel. Mire kell figyeljél? Hogyan készül erre a nõ?

Ki a randipartner?

Ez leginkább majd akkor fog kiderülni, ha személyesen is találkoztok, mert a kezdeti, elsõsorban írásban folytatott beszélgetéseknek az az egyik jellemzõje, hogy mindenki kicsit bátrabb, és hiányzó nonverbális kommunikáció is számtalan félreértésre adhat okot: nem látod a gesztusokat, nem hallod a hangsúlyt, és legfõképpen nem teljesen tudod levenni, van-e kölcsönös vonzalom, illetve valóban vonzódsz-e a nõhöz.
Ahhoz, hogy már elõzetesen kicsit jobban beleláss az életébe, segítségedre lehet a Facebook profilja. Jelöld be ismerõsnek, így kicsit elõrébb juthatsz annak a kérdésnek a megválaszolásában, hogy kivel állsz szemben.

Mit és hol?

Mivel nem volt még teljesen reális elsõ benyomás, az elsõ randin erre lehetõséget kell adni, azaz érdemes olyan programot választani, amelyen kényelmesen és nyugodtan tudtok beszélgetni, erre a legalkalmasabb hely egy kávézó.
Ne lepõdj meg, ha a nõ ragaszkodik egy zsúfoltabb nyilvános helyhez, teljesen érthetõ, ha egy idegennel nem akar egy kevésbé forgalmas terepen találkozni.
Az sem feltétlenül bizalomgerjesztõ, ha a kocsiddal akarsz érte menni, beszéljétek meg, hogy mindenki saját maga megy el a megbeszélt helyre.

Mikor?

A netes ismerkedés egyik szabálya, hogy felesleges húzni az idõt, hosszú hetekig levelezni, ezért ha mindkét fél szándéka komoly, akkor ajánlott néhány levélváltás után megbeszélni az elsõ randit, és belevágni.
Szintén a mikor kérdéshez tartozik az is, hogy mely napszakban találkoztok. Nem meglepõ, ha egy nõ inkább nappal randizna egy idegennel, ezért igyekezz ilyen idõpontot ajánlani neki.

Miért?

A miért kérdésnél már az elején, azaz az elsõ randi elõtt tisztázni kell, kinek mi a célja.
Ha te még nem akarsz elkötelezõdni, és csak lazán ismerkednél, akkor ezt illõ közölni a választottaddal, és nem áltatni egy komoly kapcsolatot keresõ nõt azzal, hogy te is az igazit keresed.
Vannak, akik szimpla idõtöltésnek használják a netes párkeresõzést, de közben ráakadnak egy olyan társra, akivel szívesen komolyabbra is fordítják a kapcsolatot.
Tudd, hogy mi a célod, és ne félj ezen változtatni, ha úgy alakul a helyzet!

A második randi

A második randi mindig speciális kérdés; nem jelenti azt, hogy el akarod magad kötelezni, de azért magában hordozza azt az üzenetet, hogy nyitott vagy a másikra.
Adj magadnak egy kis idõt, és ha jó fej akarsz lenni, ne zárd azzal az elsõ találkozót, hogy „majd hívlak”. Ez is egy olyan mondat, amit nem szerencsés elõadni egy nõnek.
Ha „majd hívod”, akkor tedd hozzá, hogy mikor várható ez a hívás: pár napon belül, egy hét múlva, vagy soha.

Elvárások

A netes ismerkedés egyik nagy veszélye az, hogy az elsõ személyes találkozó elõtt mindenki hajlamos felépíteni magában egy képet a másikról, de ez a kép a valóságban sokszor eltér a várttól. A párkeresõ oldalakra és a közösségi oldalakra feltöltött képek általában azon fotók közül kerülnek ki, amelyeken a legjobb formánkat mutatjuk.
Lehet, hogy a beszélgetések alapján egy vagány és dögös nõre számítasz, végül pedig egy csendes, szende lánnyal fogod magad szemben találni. Éppen ezért hagyd el az elvárásokat, engedd el a feltételezéseket, és közelíts úgy a témához, hogy majd a randin kiderül, milyen is valójában a másik.
Azon se lepõdj meg.
  kope, 5:56 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2014. december 27., szombat Nekem tetszik!
1  

NAV ellenõrzés a tanyán! Ezt mindenkinek látnia kell!

Kiszáll a NAV a tanyára, hogy
ellenõrizzék az illegális
szeszfõzést.
Az öreg gazda mondja nekik,
hogy bárhova bemehetnek, csak
a gépszín háta mögötti mezõn
lévõ fészerhez, oda ne menjenek.
Na, erre nagy arrogánsan
elõhúzza a pénzügyõr a szolgálati
igazolványát.
- Látja ezt az igazolványt bátyám!
Én ezzel minden mezõgazdasági
létesítmény, akármelyik
részlegébe bemehetek, úgy hogy
nem maga fogja
megmondani nekem, hogy mit
csináljak.
- Rendben van, maga tudja.
A pénzügyõr átlép a kerítésen, és
eltûnik, majd kisvártatva
üvöltözve
sprintel visszafelé, mögötte a
svájci díjnyertes tenyészbika.
Láthatóan az életéért fut, és a
bika minden egyes méteren teret
nyer.
Az öreg azonnal eldobja a
kezébõl a vödröt, rohan a
kerítéshez és teli
torokból kiáltja neki
- AZ IGAZOLVÁNYT! MUTASSA
NEKI AZ IGAZOLVÁNYT!!!
  kope, 9:53 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2014. december 24., szerda Nekem tetszik!
0  
Minden csiga társnak Kellemes karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánok!
  kope, 6:06 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2014. janur 22., szerda Nekem tetszik!
0  
Szabad-e megölni a betörõt?



Gondokat okozhat a gyakorlatban, ha a jelenlegi formában szavazza meg a parlament az új büntetõ törvénykönyv múlt szerdán nyilvánosságra hozott koncepcióját, amely az eddigihez képest jelentõsen kitágítja a jogos önvédelem kereteit. Nem büntetnék a csoportos és fegyveres támadások elszenvedõit, ha védekezés közben támadójukat megölik. A megkérdezett büntetõjogász szerint a könnyítéssel ugyanakkor túllõttek a célon a kódex szerzõi: szélsõséges értelmezés szerint minden sértett felhatalmazást kaphat támadója megölésére.

Mérlegelnie kell-e annak, akit egy sötét utcában vagy a lakásában megtámadnak, hogy támadói az életét vagy csak a vagyontárgyait akarják-e elvenni? A büntetõ törvénykönyv friss koncepciója szerint a válasz egyértelmûen nem. A társadalmi vitára bocsátott tervezet - ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk - jócskán szélesíti a jogos védelem jelenlegi lehetõségeit: a megtámadott akkor is büntetlen maradhat, ha védekezés közben támadója halálát okozza.
A koncepció azért szélesíti az önvédelem lehetõségeit, mert azt feltételezi, hogy egy támadás akár az élet ellen is irányulhat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fentihez hasonló esetekben az érintetteknek a mostani gyakorlattal szemben nem kell mérlegelniük a támadás kivédésének következményeit, hanem - mivel feltehetik, hogy az életük is veszélybe került - lényegében szabad kezet kapnak a védekezésben.

A szabad kéz a fellépés erejében és az eszközök megválasztásában is érvényesül: a koncepció szerint "nem valósít meg bûncselekményt, akinek a cselekménye a saját, illetve mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegetõ jogtalan támadás elhárításához szükséges", illetve a tervezet egy másik pontján még egyértelmûbben megfogalmazva: "a jogos védelemben végrehajtott védekezõ cselekmény kizárja a védekezõ büntetendõségét".

A jogtalan támadást a tervezet szerint akkor kell úgy kell tekinteni, mintha az élet kioltására is irányult volna, ha azt éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan követik el, illetve ha a lakásba vagy kertbe éjjel, fegyveresen vagy csoportosan hatolnak be.

A támadó viselje a kockázatot

Ezekben az esetekben a megtámadottnak nem kell figyelemmel lenni a támadások kivédésének ma még hatályban lévõ arányossági korlátjára, vagyis arra, hogy a támadás elháríthatása nem járhat a támadó életének kioltásával. A koncepció szerint a jogtalan támadás elhárításának kockázatát a jogtalan támadónak kell viselnie.

A törvénytervezethez készült sajtóanyagban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) gyakorlati példákat is említ a jogos védelemre. Az elsõ szerint, ha éjjel, fegyverrel hatol be egy betörõ egy lakásba, és a tulajdonos halálos sérülést okoz neki azzal, hogy leüti, akkor a jog azt úgy fogja tekinteni, mintha a betörõ a védekezõ életére tört volna. Ilyen esetben a támadás elhárítása akár az élet kioltásával is járhat, a jogos önvédelmet gyakorló tulajdonos pedig nem büntethetõ.
Egy másik példa szerint, ha éjjel betörõket kap rajta a tulajdonos a lakásában, de azt nem tudja megítélni, hogy van-e náluk fegyver, akkor a jog erre is úgy tekint majd, mintha a betörõ a védekezõ életére tört volna. Az önvédelem a KIM szerint szintén járhat akár az élet kioltásával is, anélkül, hogy a tulajdonos tettéért büntethetõ lenne.

Egy harmadik példában a büntethetetlenségnek azt az esetét vázolja a KIM háttéranyaga, amikor éjjel valakit csoportosan megtámadnak az utcán és a pénzét követelik, a megtámadott pedig nem tudja megítélni, hogy támadóinál van-e fegyver, és úgy üti meg egyiküket, hogy az beveri a fejét a betonba, és meghal.
A KIM sajtóanyaga arra is hoz példát, hogy mikor nem jár már egyértelmû felmentés azért, ha a támadója halálát okozza valaki: ilyen lehet, ha egy garázsából vagy kertjébõl értékeket kihurcoló tolvajokat leleplezõ ingatlantulajdonos engedéllyel tartott fegyverével dühében lelövi a tolvajt - vagyis nem az életét, hanem a vagyonát védi meg - akkor a bíróság az eset összes körülményét mérlegelve fogja eldönteni, hogy a védekezõ ijedt vagy felindult volt-e, ami menthetõvé teszi tettét.

Ugyanez vonatkozik a koncepció szerint a tulajdon elleni támadások megelõzõ védelmére is: bár a tervezet úgy fogalmaz, nem valósít meg bûncselekményt, aki "saját, illetve a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelõzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz", a példatár szerint, ha egy gazda a tolvajokat megelégelve áramot vezet a terméseit védõ kerítésbe, és az halálos áramütést okoz egy betörõnek, akkor a bíróság vizsgálni fogja, hogy a kerítésbe vezetett áram alkalmas volt-e az élet kioltására, illetve, hogy a gazda mindent megtett-e a sérelem elkerülésére.

"Komoly gondokat okozhat"

Gellért Balázs büntetõjogász, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense szerint a gyakorlatban komoly problémákat okozhat, ha a koncepciót a jelenlegi formájában fogadja el a parlament. A tervezet érvelése szerint ugyanis a jogos védelem túl tág - és akár szélsõséges - értelmezését teszi lehetõvé: "És mi van, ha odajönnek hozzám hárman a sötét utcán, és eszük ágában sincs kirabolni vagy megölni, csak jól meg akarnak verni, mert haragszanak rám valamiért? Ezt én persze nem tudom, akkor is büntetlenül megölhetem õket?" - hozott egy példát az enyhítés körüli bizonytalanságokra a jogász, hozzátéve, hogy a büntetõ törvénykönyv nem engedheti meg magának, hogy - fõleg ilyen súlyos következményekkel járó esetekben - ennyi alternatíváját kínálja az értelmezéseknek.

Gellért Balázs szerint a koncepciókészítõk szándéka eredendõen nem volt rossz, mert a hatályos Btk. alapján elõfordulhat, hogy gondatlan emberölésért elmarasztalnak valakit, aki, miközben magát védte, halálos sérülést okozott támadójának (a bíróság ilyenkor a védekezés aránytalanságára hivatkozik a támadáséval szemben). A választott út azonban szerinte téves, és úgy véli, a problémán pedig már az is segítene, ha az elhárítás legkisebb szükséges mértékét, mint mércét, meghagynák a törvényben.
Három éve is szigorítottak

A Btk. jogos védelemre vonatkozó rendelkezéseit Marian Cozma román válogatott kézilabdázó 2009-es meggyilkolása utáni közfelháborodás hatására két éve már a Bajnai-kormány is szigorította. A 2009 augusztusában életbe lépett módosítás szerint a megtámadott már nem köteles kitérni a jogtalan támadás elõl, és nem büntethetõ, "akinek a cselekménye a saját, illetõleg a mások személyei, javai vagy közérdek elleni jogtalan támadás elhárításához szükséges". Még akkor sem, ha az elhárítás szükséges mértékét az illetõ ijedségbõl vagy felindulásból túllépi, vagyis erõsebb eszközzel lép fel a támadó ellen, mint amivel megtámadták. A büntetlenségnek ugyanakkor feltételei is maradtak: a jogtalan támadás megelõzéséhez szükséges védelmi eszköz nem lehet alkalmas az élet kioltására, a védekezõnek pedig az adott helyzetben elvárható módon mindent meg kell tennie a sérelem elkerülése érdekében.


Régi terv volt

A Fidesz elképzeléseiben egyébként nem újdonság a jogos ön- és tulajdonvédelem kérdése: már a párt választási, illetve a késõbbi kormányprogramjában is hangsúlyos volt a téma, tavaly pedig az újonnan elfogadott alaptörvénybe is beemelték, hogy mindenkinek joga van a személye, illetve a tulajdona ellen intézett vagy az ezeket közvetlenül fenyegetõ jogtalan támadás elhárításához.

"Ha egy sötét utcában megtámadnak, vagy rám törnek a házamban, miért kellene mérlegelnem, hogy csak a pénzemet akarják-e, vagy az életemet?" - indokolta az [origo]-nak az akkor még csak tervezett enyhítést már tavaly tavasszal egy kormányzati tisztségviselõ, megerõsítve, hogy e lépés is abba a még ellenzékben meghirdetett közbiztonság-javító koncepcióba illeszkedik, amelynek része volt a visszaesõ bûnelkövetõkre vonatkozó három csapás törvény kormányváltás utáni, szinte azonnali elfogadása, és a kis értékû lopások súlyosabb büntetése is. A három csapás törvény szerint akár életfogytiglani börtönt is kaphat az, aki harmadszor követ el erõszakos bûncselekményt. A jogszabály tervezetét elõször a Cozma-gyilkosság után egy héttel nyújtotta be a Fidesz, de az akkori parlament nem vette napirendre.

A jogos önvédelem szabályainak kriminológiai vonzatairól információink szerint már 2010 nyarán tanulmányokat rendelt a KIM. A tárca szakértõire, úgy tudjuk, kezdettõl az olasz gyakorlat volt leginkább hatással, ez a magyarnál is szélesebb körben teszi büntetõjogi következmények nélkül lehetõvé a jogos önvédelmet.

Ugyancsak régebb óta készültek a kormánypártok a tulajdon elleni támadásokkal szembeni fellépés könnyítésére is: a kérdés a pártban az [origo]-t tájékoztató elnökségi és kormányzati források szerint a kerítésébe áramot vezetõ és azzal 2008-ban egy tolvaj halálát okozó kesznyéteni gazda ügye óta napirenden volt, és tovább erõsítették azok a választási kampányban érkezõ jelzések, illetve a kormánypárti képviselõkhöz és a kormányfõ Facebook-oldalára érkezõ panaszok, amelyek szerint az emberek nem érzik biztonságban javaikat.

A büntetõjogi szigorításokról és a jogos védelem kiterjesztésérõl az [origo] által megkérdezett kormánypárti források egybehangzóan azt mondták, hogy szerintük szükség van az elrettentésre. "Nem akarjuk tovább hallgatni a megélhetési és cigánybûnözéses lemezt. Igenis mindenki tanulja meg, hogy nem ölhet, lophat és rabolhat következmények nélkül" - ismételte meg például állítását a Fidesz egyik, a szigorítást már a jogos védelem tavalyi alaptörvénybe emelésekor is üdvözlõ elnökségi tagja. A pártvezetés néhány tagjának korábban ugyanakkor voltak "emberi jogi természetû" aggályai a tervek miatt, de ezek végül kisebbségben maradtak a testületben.
  kope, 19:57 Itt megrhatod a vlemnyed kope
Amikor a törvény a véres piszkavas oldalán áll.




Lelõhetjük-e a betörõt a nappalinkban vagy a késsel fenyegetõ rablót a sötét utcán? Az új büntetõ törvénykönyv szerint mindkét esetben lehet igen a válasz. Bõ fél évvel a törvény hatálybalépése után itt az elsõ eset, amikor felmerül, hogy a jogszabály azt menti, aki elkövette az emberölést.

Vasárnap délután egy órakor egy 57 éves nõ jelent meg a 76 éves H. Ferenc hernádszentandrási házában. A nõ kést rántott, pénzt és más értékeket követelt, H. Ferenc azonban egy piszkavassal kiütötte a támadó kezébõl a fegyvert. Ekkor a nõ újabb kést húzott elõ, és azzal fenyegette meg a házigazdát, aki erre a piszkavassal verni kezdte a behatolót. A kiérkezõ mentõsök már nem tudták megmenteni a nõ életét.
hirdetés

Bûnös-e H. Ferenc?

A 2013 nyarától hatályos büntetõ törvénykönyv (Btk.) szerint valószínûleg nem, sõt talán még bírósági tárgyalás sem lesz, ugyanis az új Btk. felsorol néhány esetet, amikor egy támadást automatikusan élet ellen irányulónak kell tekinteni. Márpedig ha egy támadást élet elleninek tekintünk, akkor bármilyen mértékû védekezés jogos ellene, akár a támadó életének kioltása is. Ezek között az esetek között szerepel az is, ha valaki fegyveresen vagy felfegyverkezve hatol be jogtalanul egy lakásba.

A Hernádszentandráson támadó nõnek a rendõrség szerint volt fegyvere, így ha a behatolás jogtalanságát is bizonyítani tudják – azaz hogy nem H. Ferenc hívta a házába –, a jogos védelem egyik, Btk.-ban leírt esete valósult meg. A rendõrség még vizsgálja az ügy egyes részleteit, ettõl függõen tesznek majd javaslatot arra, hogy szükségesnek látják-e a vádemelést, vagy sem.
Ha éjjel jön, mindent szabad

Ha H. Ferenc jogosan védekezett, azt a korábban hatályos Btk. alapján is meg lehetett volna állapítani, akkor viszont mindenképpen a bíróság mérlegelte volna az ügyet, több szempont figyelembevételével. Elsõsorban azt vizsgálták volna, hogy H. Ferenc védekezése arányban állt-e a támadással, vagy ha nem, akkor ijedségbõl vagy menthetõ felindulásból ragadtatta-e el magát. Az arányosság a közvélekedéssel ellentétben nem azt jelenti, hogy ökölre csak ököllel, késre késsel, RPG-7-es gránátvetõre pedig maximum egy ugyanilyen erejû gránátvetõvel lehet csak válaszolni.

Az arányosság abban áll, hogy egy ember akkor ölhet meg bárkit védekezésképp, ha valaki az életére tör. Tehát nem az eszköznek kell arányosnak lennie, hanem a – jogi szaknyelven szólva – a védett jogtárgynak.

Viszonylag egyértelmû a helyzet abban a vilmányi esetben, amely nem sokkal az új Btk. hatálybalépése után történt. Igaz, ott nem halt meg senki. 2013. július 11-én hajnalban a 32 éves V. László vilmányi családi házában egy kézikaszával vágta el egy 35 éves férfi mindkét lábát. A sérültet életveszélyes állapotban szállították kórházba. A rendõrség közleménye szerint a sérült éjjel hívatlanul állított be V. Lászlóhoz egy machetével, mert egy szerelemféltési ügyet akart lerendezni. Itt már az új Btk. által leírt esetek közül kettõt is kimerített a támadás: éjjel történt, és fegyver is volt a behatolónál. Valószínû, hogy V. László nem is kerül bíróság elé: az eljárás részleteit ismerõ, névtelenséget kérõ forrás szerint a rendõrség már javasolta az ügyészségnek a nyomozás megszüntetését.
Bokán rúgásra kés

Az új Btk. jogos védelemre vonatkozó részeit áldozatok és az elkövetõket védõ jogszabályokkal torkig lévõ magyarok százezrei üdvözölték, de több büntetõjogász már a törvény elfogadásakor arra figyelmeztetett, hogy a ló túloldalára esik át a magyar büntetõjog. Az új Btk. ugyan szélesebb jogokat és nagyobb kényelmet biztosít az áldozatoknak az elkövetõk kárára, ami szerintük önmagában még nem elítélendõ, de visszaélésekre is sokkal több lehetõséget ad.

Az új törvény alapján például akkor is védekezhet bárki késsel, ha valaki éjjel bokán rúgja, érvényes fegyvertartási engedély birtokában pedig a telkünk kerítésén átmászó fegyverest, legyen az betörõ vagy az útját lerövidíteni akaró vadász, mérlegelés nélkül le lehet puffantani. „Ha nincs nála fegyver, vagy nem gyõzõdtem meg róla, akkor is védekezhetek, de csak arányosan: például lábon lõhetem” – mondta egy korábbi interjújában Répássy Róbert, a KIM államtitkára az új szabályozás értelmezése közben.

Persze – ahogyan a változtatást védõ fideszes politikusok többsége is megjegyzi – visszaélni minden jogszabállyal lehet, az államtitkár által felhozott példák távol állnak a valóságtól, a védekezés joga pedig alapjog, hiszen bekerült az Alaptörvénybe. A jogászok között azonban a mai napig vita van a jogos védelem alapjogként való elismerésének helyességérõl, és ez el is vezet az új szabályozásban rejlõ második, elvi problémához.
Élet vagy aranylánc?

Ez pedig az élethez és a tulajdonhoz való jog viszonya. A legtöbb jogrendszerben az élethez való jog kitüntetett jelentõségû. Ez a magyar alkotmánybírósági gyakorlat szerint is korlátozhatatlan, minden más alapjogot megelõzõ jog. A korábbi és az új alkotmány is elsõként nevezte meg minden alapjog között az élethez való jogot.

A magyar alkotmánybírósági határozatok eddig többnyire csak olyan jogos védelmi esetekben nem rendelték büntetendõnek egy másik élet kioltását, amikor a védekezõ élete is veszélyben volt. Az új Btk. azonban bizonyos esetekben anélkül is élet ellen irányulónak nyilvánít néhány támadást, hogy sokszor nem bizonyítható, hogy valóban a védekezõ megölése volt a cél. A változtatás bírálói szerint épp ez a gond: a jogos védelem új szabályozása ugyanis lehetõséget ad arra, hogy a tulajdonhoz való jog, vagy akár a magánlakás sérthetetlenségéhez való jog bizonyos esetekben többet érjen, mint egy másik állampolgár élethez való joga.
  kope, 19:55 Itt megrhatod a vlemnyed kope
Tanúvédelem alatt a bankrobbantás szemtanúja.



Egész nap õrzik azt a férfit, aki a múlt heti bankrobbantás egyetlen szemtanúja. A férfi bekerült a tanúvédelmi programba is.

A Lehel utcai bankrobbantás egyetlen szemtanúját, egy 64 éves férfit a nap 24 órájában
õriznek és bekerült a tanúvédelmi programba – írja a Hvg.hu. A férfi tanúvallomásáról a rendõrség nem hoz nyilvánosságra semmilyen részletet.
Múlt héten, hétfõn hajnalban Budapesten a 13. kerületben, a Lehel utcában két bankfiók elõtt egy bomba robbant. A támadásról ide kattintva olvashat bõvebben. Vasárnap több mint száz rendõr, titkosszolgák, terrorelhárítók szállták meg a Budapesttõl pár kilométerre fekvõ Ürömöt, ahol a robbantás elkövetõjét keresték. A rendõri akció végül nem járt sikerrel, az elkövetõt továbbra sem találják.





Ürömön akciózott a rendõrség, keresték a bankrobbantót.




Több mint száz rendõr, titkosszolgák, terrorelhárítók szállták meg a Budapesttõl pár kilométerre fekvõ Ürömöt, ahol a hétfõi budapesti bankrobbantás elkövetõjét keresték. A helyieket krosszmotorosokról kérdezték.

Rendõri akció volt vasárnap a Pest megyei Ürömön. A hvg.hu értesülése szerint 200 rendõrt vezényeltek a településre, az Index információi szerint a Terrorelhárítási Központ és a titkosszolgálatok emberei is részt vettek az akcióban. A Budapesttõl pár kilométerre északra található településen járõrõztek a rendõrök, felírták a rendszámokat.
Az ORFK szóvivõje elmondta, hogy jelentõs rendõri erõket mozgósítottak a településre, miután az ingyenesen hívható zöld számra érkezett egy állampolgári bejelentés, az volt a mostani akció kiindulópontja. "Nyomozati cseleményeket" hajtottak végre a Lehel utcai robbantás elkövetõjének kézre kerítése érdekében. Tanúkat is meghallgattak, adatokat gyûjtöttek.
Tudósítónk a helyszínrõl azt jelentette, hogy a nyomozók járták az utcákat, becsöngettek a lakosokhoz. A rendõrségi szóvivõ azt mondta: az ürömi akcióval párhuzamosan más helyeken is ugyanilyen rendõrségi akció zajlott, de azt nem mondták meg, hogy melyik települések ezek.

Beszéltünk egy Ürömön lakó nõvel, akihez már délelõtt becsöngetett három rendõr, és arról érdeklõdtek nála, hogy ismer-e valakit a településen, akinek krosszmotorja van, illetve hogy nem hallotta-e esetleg egy motor hangját hétfõn hajnalban az utcában. Egy másik helyi, akit kikérdeztek a rendõrök, azt mondta, a nyomozók arra voltak kíváncsiak, hogy a település Üröm-hegynek nevezett, földes-dombos részén szoktak-e krosszmotorzni. A nõ szerint egy korábbi motorversenyzõ fiai rendszeresen az említett területen motoroznak.

A polgárõrök helyi vezetõje tudósítónknak annyit mondott, hogy õket nem értesítette elõre a rendõrség a razziáról.

A vasárnapi akció kora délután véget ért. Kovács Viktória rendõrségi szóvivõ tudósítónknak azt mondta: a rendõrségnek kötelessége minden bejelentést megvizsálni, ezért is vonultak ki Ürömre, az pedig nem kudarc, hogy végül nem sikerült a bankrobbantó nyomára bukkanni.

Az Országos Rendõr-fõkapitányság kommunikációs szolgálata szombaton azt közölte: több településen keresik a Lehel utcai robbantó nyomait a Készenléti Rendõrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozócsoportjának irányításával. A jelentõs rendõri erõk bevonásával indított akcióban tervszerû, összehangolt, széles körû adat- és információgyûjtést, tanúkutatást végeznek.




  kope, 19:53 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2014. janur 6., htf Nekem tetszik!
0  
Újra be akartak törni a borba fagyállót töltõ gazdához.



V. Pál Gyula most figyelmeztetõ táblákat tenne ki a kertjében.

Újra megpróbálták meglopni azt a vácszentlászlói férfit, aki pár hónapja fagyállót tett a borába, ami miatt meghalt egy tolvaj - írja a Blikk. A férfi a lapnak elmondta, hogy családjával elutazott az ünnepekre, és csak pár nappal utána vette észre, hogy valaki megpróbálta kibontani a mûhelye falát.
A férfi jelentette az esetet, de mint mondta nem bízik abban, hogy megtalálják a tettest.

V. Pál Gyula most azt tervezi, hogy különféle figyelmeztetõ táblákkal próbálja majd távol tartani a bûnözõket otthonától. „Harapós kutyára, méregre, rókacsapdára és más veszélyekre figyelmeztetõ táblákat teszek ki a kerítésemre és az udvaromban is többfelé. Remélem, ettõl majd megijednek a betörõk. Fõleg, ha tudják, ki vagyok” - mondta a Blikknek.

V. Pál Gyula akár 15 év börtönt is kaphat, ha bûnösnek találják emberölés miatt. A férfi elõször tagadta, hogy õ tett volna fagyállót a borába, de késõbb beismerte tettét, akkor azt mondta leckének szánta a mérgezett bort a tolvajnak, de arra számított, hogy elmegy majd orvoshoz, a tolvaj azonban meghalt.



A hashajtó nem volt elég.



A borába fagyállót öntõ gazda biztosra akart menni, ezért nem hashajtót használt. Azzal nem számolt, hogy a tolvaj áldozata nem fordul orvoshoz. A vácszentlászlói férfi házát rendõrök védik.

Újra dolgozni kezdett az emberöléssel gyanúsított gazda, V. Pál Gyula,aki fagyállót rakott a saját borába, és ezzel megmérgezett egy tolvajt. A kertépítéssel foglalkozó kertészmérnök a Blikknek azt mondta, nem akarta megölni, csak el akarta kapni a tolvajt. „Azt akartam, nyoma legyen annak, hogy nálam járt. Ha például hashajtót teszek a borba, azzal biztosan nem megy orvoshoz. A fagyállómérgezésrõl viszont biztosan jelentést készítenek a kórházban, és akkor az is kiderül, hol ivott a borból. Két decit tettem a hordóba. Ilyen mennyiségben ez nem halálos méreg, ha orvoshoz fordul az ember. És biztos voltam benne, hogy így is tesz, olyan rosszullétet okoz ez a vegyszer” – magyarázta a lapnak a vácszentlászlói gazda.
Azzal azonban nem számolt, hogy Sz. Sándor nem megy orvoshoz, ráadásul továbbadja a mérgezett alkoholt, így a lebuktatási akcióval másokat is veszélybe sodor. Az ajándékba kapott meggyborból egy baráti társaság két litert ivott, hárman kórházi ellátás után már jobban vannak. Az még mindig rejtély, hogy a tolvajhoz miért csak két nappal késõbb hívott mentõt a családja, amikor már késõ volt.

A férfi akár 15 év börtönt is kaphat, ha a bíróság szándékos emberölésben találja bûnösnek. A Blikk szerint a vácszentlászlói gazda személyi védelmet kért, miután halálosan megfenyegették.

Az Origo helyszíni riportját itt olvashatja.


Munkába állt a fagyállós gazda.

Vácszentlászló - Összeszedte magát, és újra dolgozni kezdett az emberöléssel gyanúsított gazda, V. Pál Gyula (37), aki fagyállót rakott a saját borába, ezzel megmérgezve egy tolvajt. A kertészmérnök kertépítéssel foglalkozik, a Blikk sövénynyírás közben érte utol.
– Még többet dolgozom, mint eddig, a munka egyfajta terápia számomra. Nem hagyhatom el magam, végig kell csinálnom, ami elõttem áll. A feleségem mellettem áll, a faluban pedig elõre köszönnek az emberek – mondta Gyula, és még ekkor sem tette le a szerszámokat a kezébõl.
A férfi akár 15 év börtönt is kaphat, ha a bíróság szándékos emberölésben találja bûnösnek. A gazda ugyanis már nem tagadja, valóban õ tett fagyállót a boroshordójába, mert valaki rendszeresen bejárt a kertjébe, és lopta a borát, elõtte pedig évekig vittek mindent, ami mozdítható.
– Nem akartam megölni, csak el akartam kapni a tolvajt. Azt akartam, nyoma legyen annak, hogy nálam járt. Ha például hashajtót teszek a borba, azzal biztosan nem megy orvoshoz. A fagyállómérgezésrõl viszont biztosan jelentést készítenek a kórházban, és akkor az is kiderül, hol ivott a borból. Két decit tettem a hordóba. Ilyen mennyiségben ez nem halálos méreg, ha orvoshoz fordul az ember. És biztos voltam benne, hogy így is tesz, olyan rosszullétet okoz ez a vegyszer – tárta fel a gazda.
Azzal nem számolt, hogy Sz. Sándor (†30) nem megy orvoshoz, ráadásul továbbadja a mérgezett alkoholt, így a lebuktatási akcióval másokat is veszélybe sodor. Mint megírtuk, egy baráti társaság 2 litert ivott az ajándékba kapott meggy­borból, hárman kórházi ellátás után már jobban vannak. Az még mindig rejtély, hogy a tolvajhoz miért csak két nappal késõbb hívott mentõt a családja, amikor már késõ volt.
A faluban mindenki hallott a történtekrõl, de beszélni nem nagyon akarnak róla. Bárkit kérdeztünk, a tolvajokról panaszkodott, és igazat adott Gyulának, amiért megpróbálta megvédeni tulajdonát. Az utcákon egyébként minduntalan rendõrökbe lehet botlani: autóval és gyalogosan is járõröznek. Gyula ugyanis személyi védelmet kért, miután halálosan megfenyegették.

V. J. Z.




  kope, 8:47 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2014. janur 5., vasrnap Nekem tetszik!
0  
Postán feladott cigarettákat üldöz a NAV.



Kiemelten ellenõrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a dohánytermékeket tartalmazó belföldi postacsomagokat az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása érdekében - közölte a szervezet vasárnap a Facebook-oldalán.

A NAV szerint eddig országosan 20 millió forint értékben több mint másfél tonna adózatlan dohányterméket foglaltak le a pénzügyõrök. A legtöbbet az ország legnagyobb dohánytermelõ vidékén, az Észak-alföldi régióban.
Az ellenõrzés során azon csomagokat, amelyek valószínûsíthetõen olyan dohánygyártmányt tartalmaznak, amelyek után nem fizették meg az adót, a vámhivatal átvilágítja és a visszaélések megakadályozása érdekében visszatartja, miközben ellenõrzi a feladót, valamint a címzettet is.
A hivatal emlékeztet rá, hogy a hatályos jogszabályok értelmében aki "adózás alól elvont" jövedéki terméket birtokol, értékesít, felhasznál, vagy olyat, amit nem vámkezeltek, a termék mennyisége után bírságot fizet.

A dohánytörvény alapján aki dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság vagy engedély nélkül dohányárut üzletszerûen értékesít, 5 milliótól 500 millió forintig terjedõ bírsággal sújtható.
  kope, 17:56 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. december 18., szerda Nekem tetszik!
0  
Rendõr vert agyon egy 72 éves férfit.



Egy budapesti rendõr törzsõrmester gyilkolta meg azt a 72 éves férfit, akinek holttestét kedden találták meg a Heves megyei Andornaktálya határában – írja a HavariaPress. A XVI. kerületi kapitányságon dolgozó rendõr feladta magát.

Az áldozatot kedden délelõtt, kutyasétáltatás közben verte agyon gyilkosa. A 72 éves férfi holttestére aznap délután találtak rá, a Heves Megyei Rendõr-fõkapitányság emberölés miatt indított nyomozást.

A XVI. Kerületi Rendõrkapitányság beosztottja, K. László rendõr törzsõrmester szerdán kora reggel telefonon értesítette közvetlen parancsnokát, hogy az andornaktályai bûncselekményt õ követte el, feladja magát. A gyanúsítottat parancsnoka elfogta, és elõállította a Hatvani Rendõrkapitányságra. Budapest rendõrfõkapitánya megszüntette K. László szolgálati viszonyát.

K. László bár a fõvárosban dolgozott, Andornaktályán lakott, az áldozat a szomszédja volt.
  kope, 14:05 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. december 15., vasrnap Nekem tetszik!
0  
Rá se nézhetnek a rabok Szita Bence gyilkosára.



Teljes magányban él a Kalocsai Fegyház-és Börtönben raboskodó P. Erika, akit Szita Bence meggyilkolásáért elsõ fokon tényleges életfogytiglanra ítélt a bíróság. A Vasárnapi Blikknek egy korábban ott fogvatartott rab azt mondta, nem is látták a teljes magányban élõ nõt, mert úgy intézik, ne találkozzon senkivel.

A 11 éves Szita Bence meggyilkolásáért elsõ fokon tényleges életfogytiglanra ítélt nõ, P. Erika teljesen elszeparáltan él az ebédlõ szintjén található zárkájában.

A Vasárnapi Blikknek egy korábban az intézményben raboskodó, neve elhallgatását kérõ elítélt azt mondta: "a sarokban lévõ cella ajtaja mindig zárva van. Úgy intézték, hogy amikor kivitték valahová P. Erikát, nem találkozhatott senkivel. Ha mégis úgy alakult, rá sem nézhettünk".

A lap szerint P. Erikát egy hónapban egyszer vagy anyja, vagy valamelyik rokona meglátogatja, egyébként nincs semmilyen társasága.

Mint arról korábban beszámoltunk, a vád szerint P. Erika - Szita Bence nevelõapjának volt élettársa - felbérelt két kaposvári férfit, hogy öljék meg a fiút, mivel úgy vélte, õ okolható azért, hogy élettársával megromlott a kapcsolata. B. Józsefnek a bûncselekmény elkövetéséért csaknem kétszázezer forintot adott át, amelyet az ékszereinek eladásért kapott.

A fiút október 29-én este a Kaposvár melletti sántosi erdõbe csalták, ahol B. József a kocsiból kiszállva leütötte, brutálisan bántalmazta - a testén egyebek közt 40 szúrt sebet talált az orvos szakértõ -, eközben K. József megásta a gyerek sírját, P. Erika mindehhez elemlámpával világítva segédkezett. Szita Bencét rendõrök és civilek több napon át nagy erõkkel keresték, miután P. Erika bejelentette, hogy a fiú eltûnt.

Az idén júniusban mindhárom vádlottat tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság a gyilkosság miatt. Az ítéletrõl és az esetrõl bõvebben itt olvashat.

Folytatás.

Halálukig börtönben maradnak Szita Bence gyilkosai, az egyikük elájult.



Mindhárom vádlottat tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság a tavaly õsszel meggyilkolt 11 éves kaposvári kisfiú ügyében. A vád szerint a nevelõanyja féltékenysége miatt kellett borzalmas halált halnia a kisfiúnak. Az ítélet hallatán az egyik gyilkos elájult. Mindhárom vádlott fellebbezett, mert szerintük fel kellett volna menteni õket.

B. József elsõrendû vádlottat társtettesként elkövetett emberölés miatt tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a bíróság Szita Bence, a 11 éves kaposvári kisfiú brutális meggyilkolása miatt. K. József másodrendû vádlott is bûnös társtettesként elkövetett emberölésben, az õ büntetése is ugyanez. P. Erika harmadrendû vádlottat felbujtóként elkövetett emberölésben mondták ki bûnösnek, tényleges életfogytiglani börtönre ítélték õt is. A vádlottaknak ki kell fizetniük a közel ötszázezer forintos bûnügyi költséget is - jelentette tudósítónk a tárgyalóterembõl.
Amikor a bíró megkérdezte, hogy a vádlottak megértették-e az ítéletet, a másodrendû vádlott K. József megpróbált felállni, hogy válaszoljon, de közben elájult. Hátrahanyatlott, és a földre esett, végül mentõsök vitték ki a terembõl. B. József ugyanerre a bírói kérdésre azt mondta, "bízott Somogy megyében", de megértette az ítéletet. P. Erika alig hallhatóan mondta, hogy megértette.

Ez a cikk 191 napja frissült utoljára. A benne szereplõ információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
  kope, 11:29 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. december 13., pntek Nekem tetszik!
0  
Vígan, nagy luxusban élnek a nagy adócsalók.



Az adócsaló hálózatok szervezõi nagy jólétben élnek, pár év alatt pazar házakat húznak fel, luxusutakra fizetnek be, ezt a revizorok is látják, de igazán nem történik semmi, panaszkodott már két éve Rogán Antalnak és a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárcának az áfacsalást és az adóhivatali tétlenséget megelégelõ volt adóellenõr.

A gigantikus áfacsalásról és az ahhoz asszisztáló adóhivatalról kitálaló volt adóellenõr, Horváth András már két éve hosszú levélben figyelmeztette a kormányoldalon azokat, akiket képesnek tartott arra, hogy lépjenek az ügyben, de megkeresésének alig lett valami hatása.

Horváth András 2011 novemberében írt levelet Rogán Antalnak, a Fidesz mostani frakcióvezetõjének, aki már akkor is a parlament gazdasági bizottságának elnöke volt, és a kormánypárt egyik erõs embere gazdasági ügyekben. A levelet megkapta a Nemzetgazdasági Minisztérium is, amelynek akkor Matolcsy György volt a vezetõje. Az adóhivataltól nemrég kilépett adóellenõr az Indexnek adott múlt heti interjúban azt mondta, hogy Rogánnal beszélt is, és utána indult vizsgálat az adóhivatalban, de annak nem lett érdemi eredménye.

A két éve keltezett levelet az Átlátszó.hu hozta nyilvánosságra.

Abban azt írja a revizor, hogy szerény becslések szerint is százmilliárd forinttal lopják meg az adócsalók az államot, az adófizetõket. A gabona- és olajosmag-kereskedelem területén különösen nagy az áfacsalások aránya állítása szerint.

Az adóelkerülésre specializálódott, olykor szervezõi feladatot ellátó személyek jólétben élnek. Néhány év alatt „pazar kivitelezésû családi házakat építenek, nagy értékû autókat vásárolnak, luxusutakra fizetnek be. Revíziós tapasztalat, hogy az adóelkerülést segítõ tevékenység az abban részt vevõk körében mára már természetessé és rizikómentessé vált, s ha kizárólag csak számlázó és pénztovábbító tevékenységük eredményeként az adóhatóság jogkövetkezményeket állapít meg, õk újabb és újabb cégeket alapítva, esetleg további személyeket is bevonva folytatják ugyanazt, mint addig.”

Azért, hogy ez megtörténhet, az adóhivatalt is hibáztatja az adóellenõr, aki javaslatokat is tesz a probléma kezelésére. Mint írja, „a fenti állapotok kialakulása a NAV bizonyos területeken tapasztalható helytelen ellenõrzési gyakorlatára, a kiválasztási rendszer problémáira, a tapasztalt személyi állomány évek óta tartó fokozatos leépülésére és a belsõ fluktuációra, valamint a bürokratikus terhek indokolatlan megnövekedésére vezethetõ vissza.”

Vádja szerint egyes kivételezett körhöz tartozó társaságoknál az adóhivatal nem végez érdemi ellenõrzést. „A kiemelt adózók adóügyeinek fenti módon történõ kezelése (az ellenõrzések visszatartó erejének a hiánya) miatt mára rendkívül elfajult a helyzet: a multi nagykereskedõk beszállítói hálózatában milliárdos számlagyárak tömege mûködik, így a láncolatok csúcsán állók korábban soha meg nem fizetett ÁFA összegeket helyeznek levonásba és/vagy igényelnek vissza.”

Horváth András másfél hete állt a nyilvánosság elé. Utána a kormányzat a hivatalos közlés szerint egy hétvége alatt átvilágította az egész adóhivatalt, és nem talált semmi problémát, a NAV pedig feljelentést fontolgat Horváth András ellen. Az egykori revizor az ügyészségen feljelentést tett, de meg nem erõsített hírek szerint az ügyészség nem indított nyomozást, hanem feljelentéskiegészítést kért. A Levegõ Munkacsoport által felkarolt Horváth mellé az LMP is odaállt, performanszot rendezett a NAV kiemelt adózók igazgatóságának budapesti, Dob utcai épülete elõtt, a héten péntekre pedig tüntetést szerveznek, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását akarták elérni, de a kormányoldal és az MSZP ellenállásán elbukni látszik a kezdeményezés.


Megkönnyebbült az áfacsalásos nyomozástól Horváth András.



Horváth András korábbi NAV-dolgozó örül annak, hogy a rendõrség végül is elindította a nyomozást az áfacsalásos visszaélésekrõl tett feljelentése nyomán. Horváth még kedden is azzal számolt, hogy a hatóságok ejteni fogják az ügyet.

Nagy kõ esett le a szívérõl azzal, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda elrendelte a nyomozást hivatali visszaélés gyanújával az áfacsalási ügyben, nyilatkozta az Origónak Horváth András, az adóhivatal volt dolgozója.

Horváth november elején tett feljelentést, mert szerinte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnézõen áll hozzá az áfacsalások egy jelentõs részéért felelõs céghálózatokhoz. Az ügyészség akkor nem rendelt el nyomozást, hanem feljelentés-kiegészítést kért, ami miatt a múlt héten Horváthot meghallgatta a rendõrség. A rendõrségnek a mostani hétnek a végéig kellett dönteni, hogy megindítja-e a nyomozást vagy visszadobja a feljelentést.

„Végig bíztam benne, hogy a nyomozást elrendelik, mert az általam bemutatott bizonyítékok alapján el kellett rendelni” – jegyezte meg Horváth. Megjegyezte, hogy kedden a Magyar Nemzet címlapját látva azért egy kicsit elbizonytalanodott. A lap azt állította, hogy Horváth a múlt heti meghallgatásán semmilyen plusz iratot, dokumentumot, információt nem adott át a rendõrségnek. A lap úgy állította be a történteket, hogy a volt adóhivatali dolgozó vádol, de nincsenek bizonyítékai.

Horváth azt mondta, attól félt, hogy a kormánnyal általában szimpatizáló Magyar Nemzet cikke elõkészíti a terepet annak, hogy a rendõrség ejti az ügyét, nem rendelnek el nyomozást. „Blöff volt a tegnapi cikk állítása, hiszen ha nem tártam volna a rendõrök elé konkrét ügyet, bizonyítékot, akkor nem indították volna el a nyomozást” – fogalmazott az Origónak Horváth.

Hozzátette, értesítést még nem kapott senkitõl, így nem tudja, mikor fogják tanúként meghallgatni. Azt mondta, azért is örül a nyomozás elrendelésének, mert szerinte ezzel okafogyottá vált a NAV-nak az a vádja, hogy õ rágalmazná a hivatalt. A NAV két hete jelezte, hogy rágalmazás miatt feljelenti Horváthot.

Horváth azért tett feljelentést, mert szerinte indokolatlanul állítottak le vizsgálatokat az adóhatóságnál, amelyekben több százmillió forintos adócsalásra derülhetett volna fény, és amelyekre alapos volt a gyanú, de valakik leállították a kutakodó ellenõröket. „A lényeg, hogy derüljön ki, kik a felelõsök ezért” – mondta Horváth, hozzáfûzve, hogy reméli, nem lesz politikai befolyás a vizsgálat során.

„A problémának, amelyet felvetettem, vannak más leágazásai is, rendszerszintû hiányosságokra is rávilágítanak az esetek, ezért parlamenti vizsgálóbizottságnak is tárgyalnia kellene az ügy azon részét, amely nem esik a nyomozás hatáskörébe” – mondta Horváth. A kormányoldal több esetben is megakadályozta, hogy parlamenti bizottságok napirendre vegyék az áfacsalási ügyet, illetve meghallgassák Horváth Andrást. Ez történt kedden a nemzetbiztonsági bizottságban is.

A Fidesz-KDNP-képviselõk rendre azt az érvet hozták elõ, hogy elõbb az ügyészség foglalkozzon az üggyel. Az ellenzékiek szerint azonban a kettõ nem zárja ki egymást.
  kope, 17:28 Itt megrhatod a vlemnyed kope
Miben utaznak a nagymenõ áfacsalók?



A válság majdnem kicsinálta az áfacsalókat, de õk erõsebbek voltak. Ha egy vadászterület túl veszélyessé válik számukra, akkor átmennek egy másikra. Könnyedén ugrálnak nemcsak a termékek, hanem az országok között is.

Vígan, luxusban élnek a nagy áfacsalók, állította kormánypárti vezetõknek írt levelében Horváth András, az adóhivatal volt dolgozója, akinek a feljelentése után hivatali visszaélés gyanújával nyomozás indult. De milyen termékekben látnak fantáziát azok, akik lényegében bûnszervezetet mûködtetnek, és az adócsalással vagy az adócsalásból akarnak meggazdagodni?

Az Origo több emberrel is folytatott háttérbeszélgetéseket a témában. Horváth Andráson kívül a többiek azt kérték, hogy a nevüket ne említsük a cikkben. Van közöttük egykori adóellenõr, aki az áfacsalókat üldözte, van adóügyekben is jártas, államigazgatási tapasztalattal rendelkezõ jogász, és vannak adótanácsadó cégeknél dolgozó szakértõk is.

A Horváth András által megvilágított visszaélésekben az adócsaló csoportok bonyolult céghálózatot hoznak létre, az áru pedig – sokszor csak papíron – egyik cégtõl a másikhoz megy a hosszú láncolatban. Ebben szinte mindig van külföldi szál, hogy áfa nélkül értékesíthessenek más országban, és az országok közötti információcsere lassúsága is nekik kedvez. A külföldre kivitt árut visszahozzák: gyakran még aznap meg is fordul a kamion, és le sem pakolnak róla. Az áfa valamelyik - késõbb felszívódó - cégnél eltûnik, a hatóságok pedig bottal üthetik a rendszerint strómanokkal dolgoztató szervezõk nyomát, akik az adócsaló hálózatot irányítják.

Népszerû az élelmiszer

Az áfacsaló hálózatok lényegében minden olyan terméket kipécéznek, amelynek a piaca nem szabályozott. Azaz nincsenek kvóták a termelési mennyiségre, nincsen részletesen szabályozva, hogy mennyi és milyen minõségû terméket szabad piacra dobni egy idõszakban – mondta a jogász forrásunk. Például a tejnél nem jellemzõ az áfacsalás, mert ott kvóták vannak érvényben, és könnyen feltûnne, ha az országban a megengedett termelési mennyiség többszöröse fordul meg. A kávénál, energiaitalnál, a hústermékek széles körénél nincs ilyen probléma, azokat gyakran találni az áfacsalással érintett szállítmányokban - hozott példákat az Origónak Horváth András.

Az élelmiszerekre 2008-2009 táján kaptak rá az áfacsalók. A 2008 õszén kitört pénzügyi világválság hatásai Magyarországon is súlyosak voltak. A növekvõ munkanélküliség, a bérek és nyugdíjak csökkenése miatt visszaesett a fogyasztás. A kiskereskedelmi láncokat a csökkenõ vásárlóerõ és kereslet arra kényszerítette, hogy a beszerzési oldalon spóroljanak. Az adócsalók ezt ismerték fel, a hipermarketek által egyre lejjebb szorított beszerzési árakat az adóelkerülõk az áfa lenyúlásával tudták teljesíteni.

A válságon túltették magukat
  kope, 15:48 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. december 10., kedd Nekem tetszik!
2  
Egyetlen csalás, amiben ott van az egész adóbotrány.



Eltûnt milliárdok, papíron utaztatott áruk, nagy lábon élõ vállalkozók. Az Origo új részleteket ásott elõ abból a hatalmas áfacsalási ügybõl, amelynek fõszereplõi az egyik nagy magyar áruházlánchoz, a CBA-hoz kötõdnek.

Impozáns ház áll Gyõr egyik külvárosi részén, Kismegyeren nem messze a CBA üzletlánc helyi raktárától. 2011-ben egy õszi éjszakán rendõrök és az adóhatóság emberei ütöttek rajta ezen az épületen, és lefoglalták az ott talált számítógépeket.
A ház ifjabb Laki Lászlóé, aki családjával együtt vezetõ szerepet játszik a CBA regionális tevékenységében. Nem az õ otthona volt az egyetlen célpontja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal akciójának, mintegy száz pénzügyi nyomozó csapott le raktárakra és lakóházakra az ország több pontján, nagyjából negyven helyszínen. A cél egy olyan céghálózat felszámolása volt, amely a gyanú szerint közel négymilliárd forint áfát csalt el körbeszámlázással és jogosulatlan áfa-visszaigényléssel.

Az utóbbi hetekben végig a vezetõ hírek között szerepelt az ehhez hasonló áfacsalások témája. November elején állt ki a nyilvánosság elé egy korábbi NAV-dolgozó, Horváth András, aki szerint évente akár ezermilliárdos kár is érheti az államot az ilyen visszaélések miatt. Azt is állította, hogy a NAV asszisztál ehhez azzal, hogy nem ellenõrzi elég szigorúan ezeknek a csalási láncoknak a szereplõit.

Horváth ugyanakkor csak általánosságban beszélt a jelenségrõl, bár állítása szerint az ügyészséghez eljuttatott feljelentésében vannak konkrétumok egyedi esetekrõl is. A NAV visszautasítja Horváth állításait, és rámutat arra, hogy az elmúlt években több áfacsalási ügyet is sikeresen felderítettek. A részletek megismerését ugyanakkor nehezíti, hogy a hatóság az ezekrõl szóló közleményekben soha nem nevezte meg a csalással gyanúsított embereket, illetve cégeiket.

Lakiék ügye azonban kivétel. A NAV 2011 õszi akciója után a Gyõr-Moson-Sopron megyei lap, a Kisalföld megtudott részleteket a hivatalos közléseken túl is. A lap leírta, hogy Lakiék cégét érinti a nyomozás, és beszámoltak a cég CBA-s kapcsolatáról is. Az Origo most, az adócsalások körül fellángolt vitában nézett utána az ügynek, és sikerült új részleteket megtudni a szereplõket ismerõkkel folytatott beszélgetések során és eddig a nyilvánosság elõtt nem ismertetett hatósági iratok megszerzésével.

Szálak a CBA-hoz
Az adóhatóság szerint a csalás 2008-ban kezdõdött, és egészen a 2011. õszi razziákig tartott. A NAV a 2011-es közleményében úgy fogalmazott, hogy egy, a Gyõrhöz közeli Abdán mûködõ cég ellen indított eljárást. Ez a Portéka ABC Kft. nevû kereskedõ cég, amelynek tulajdonosa ifj. Laki László. Többek között az õ kismegyeri házánál jelentek meg 2011 õszén az adónyomozók, és egy, a Portéka ABC cégbírósági iratai között megtalált ügyészségi dokumentum szerint õ a csalási ügy egyik gyanúsítottja is.

A Portéka ABC másik tulajdonosa egy cég, amelyet Delikát Kft.-nek hívnak. Ez ugyanakkor szintén Lakihoz köthetõ, ugyanis családi vállalkozás, a tulajdonosa idõsebb Laki László, aki a két fiával együtt vezeti a céget.

A két cég székhelye ugyanazon az abdai címen található, és bár a 70 éves idõsebb Laki László csak közvetve, a Delikáton keresztül tulajdonosa a Portéka ABC-nek, a 2011-es ügyészségi irat szerint érdemben is részt vett a Portéka irányításában az áfacsalás idején. Ez az irat felsorolja több olyan embert, akiknek közük volt a csaláshoz, de gyanúsítottként egyedül ifj. Laki Lászlót nevezi meg, a többi gyanúsítottat nem azonosítja.

Lakiék ismert vállalkozóknak számítanak a környéken, õk a tulajdonosai a megyében lévõ CBA áruházak jelentõs részének. Idõsebb Laki 1957 óta foglalkozik kiskereskedelemmel, abdai boltját 1987-ben nyitotta meg, majd Gyõrben terjeszkedett tovább a fiai segítségével. „Ízig-vérig kereskedõ” – jellemezte az egyik szomszédja.

A Delikát 1998 óta a CBA régiós központja, jelenleg 19 boltjuk van Gyõr-Moson-Sopron megyében. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a CBA névvel fémjelzett boltok a központi CBA tulajdonában lennék, az áruházlánc ugyanis franchise alapon épül fel. Azaz önálló cégek alkotják, amelyek szerzõdésben állnak a központi CBA-val. A Delikát Kft.-nek azonban nagyobb szerepe van a rendszerben, mint egy mezei CBA-boltnak. A cég a saját weboldala szerint régiós központként maga is értékesít franchise-jogokat, így jelenleg 25 másik üzlet kapcsolódik rajtuk keresztül a CBA-hoz, valamint egy régiós raktárt is üzemeltetnek. Ebben tárolják a CBA-központtól kapott árukat, és a boltokat, társult üzleteket is innen látják el áruval.

A Laki családnak ezek mellett szorosabb kapcsolata is van a CBA-val. Idõsebb Laki László 14 éven keresztül, egészen 2012 februárjáig egyike volt a CBA tulajdonosainak is, jelenleg pedig a fiának, Laki Péternek van tulajdonrésze a cégben. A CBA 31 tulajdonosának egyike, a szavazati joga azonban a taggyûlési jegyzõkönyv szerint nem számottevõ. 2007-ben pedig még ifjabb Laki László képviselte a Delikátot egy gyõri önkormányzati bankautomata-átadáson mint a CBA helyi vezetõje.

Szlovákián keresztül Spanyolországig

A nyomozás 2013 szeptemberéig tartott, a NAV ekkor küldte meg a 13 ezer oldalas iratanyagot a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Fõügyészségnek, vádemelési javaslattal. Sem a NAV, sem az ügyészség nem kívánt válaszolni az Origo kérdéseire, de a Portéka ABC cégbíróságon lévõ iratai között megtalálható ügyészségi irat részleteket is tartalmaz az áfacsalás menetérõl.

A dokumentumból az rajzolódik ki, hogy a csalók egy szándékosan bonyolulttá tett láncolat segítségével követték el a visszaéléseket. Az ügyészség szerint a Portéka ABC 14 milliárd 332 millió forint értékben adott el magyar cégektõl beszerzett élelmiszert három szlovák cégnek, a PE-Medion, a Merk Food és a Lacko Karol részére. Az árut ezután a három szlovák cég továbbadta három magyar cég, a Can-Am Euro Kft., a Sweetfood Impex Kft. és a Kola Trade Kft. számára. Ez a három cég aztán az adóbevallása szerint egy olasz és egy spanyol cégnek adta tovább az árut.
Valójában azonban az olasz és a spanyol cég semmilyen kapcsolatban nem állt a magyar cégekkel, az áru pedig még Szlovákiába sem jutott el, csak a Can-Am Euro szigetszentmiklósi telephelyére, majd másnap ment is vissza a Portéka ABC-hez Abdára, a Portéka ABC pedig három és fél milliárd forint áfát vont le a körbeszámlázás során. Az irat szerint az összes cég tulajdonosa tisztában volt azzal, hogy bûncselekményben vesznek részt, sõt még annak a három fuvarozócégnek a vezetõje is tudott a csalásról, akik az árut szállították Abda és Szigetszentmiklós között.
Elkezdtek dõlni a milliárdok

A csalással gyanúsított cégek éves üzleti beszámolóit átnézve feltûnõ, hogy szinte mindegyik milliárdos nagyságú bevételre tett szert onnantól kezdve, hogy a csalás is megkezdõdött. A Portéka ABC-nek 2008-ban csak 1,3 milliárd forint volt az éves árbevétele, 2009-ben viszont már 6,7 milliárd forint. A többi cég között is találni hirtelen jött vagyonokat, van, amelyik egy év alatt ötmilliárd forinttal növelte a bevételeit, egy másiknak pedig 2009-ben még négymilliárdos volt a bevétele, a NAV akciója utáni évben viszont már csak kétmilliót keresett.

A nyomozás során egy másik csalásra is rábukkantak a nyomozók. A folyamat szinte teljes mértékben megegyezik az elõzõvel, azzal a különbséggel, hogy az áru – ami ebben az esetben több százmillió forintnyi étolaj volt – el sem mozdult a Portéka ABC telephelyérõl. Ez után 81 millió forint áfát vont le a cég jogosulatlanul.

A Gyõri Városi Bíróság 2011 decemberében zár alá helyezte a Portéka ABC vagyonát. Ez ellen ifj. Laki László fellebbezett ugyan, de 2012 januárjában a másodfokú bíróság is rábólintott, mondván az elcsalt pénz értékének nagysága és az elkövetési mód, azaz hogy hosszabb idõn át és szervezetten történt a csalás, indokolttá teszi a zárolást.

Megkerestük ifjabb Laki Lászlót, de nem kívánt nyilatkozni. Az üggyel kapcsolatban eddig csupán a Kisalföld megyei lapban jelent meg egy állásfoglalás a család részérõl még 2011-ben. A Delikát Kft. ügyvezetõje, azaz a Laki család valamelyik tagja nyilatkozott névtelenül, és azt mondta, a társaság jóhiszemûen igényelte vissza az áfát abban a tudatban, hogy a termék elhagyja az országot. Hozzátette, hogy mivel az árut a szlovák cégek vitték el, és nem a Portéka ABC, annak az ellenõrzése, hogy az áru valóban elhagyta-e az országot, nem az õ feladatuk volt.

A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila e-mailben feltett kérdéseinkre szûkszavúan azt válaszolta, hogy a Portéka ABC Kft. nem partnerük, a Delikát Kft.-vel pedig franchise-szerzõdéses jogviszonyban vannak. „Tudomásunk szerint a Delikát Kft. ellen semmiféle eljárás nem folyt és jelenleg sem folyik” – írta Fodor. Lakiékra nem tért ki a válaszában.

Az adóhatóság ugyan valóban nem a Delikát Kft. ellen indított eljárást, a nyomozás azonban több szálon is érintette a régiós CBA-központi feladatokat ellátó céget. A nyomozók például megpróbálták lefoglalni idõsebb Laki László tulajdonrészét a cégben, ám ezt a bíróság végül nem engedélyezte. Akkor még a CBA is úgy látta, hogy lépnie kell az ügyben, ezért bejelentették, hogy átveszik a Delikáttól az alájuk tarozó 19 bolt üzemeltetését, Fodor szerint azért, mert a nyomozás jelentõsen megnehezítette a mûködésüket. De végül csak pár hónapig üzemeltették az áruházakat, aztán visszaadták õket a Delikátnak. „Miután a zavartalan mûködést a régió biztosítani tudta, onnantól kezdve okafogyottá vált a CBA-központ szerepvállalása” – írta Fodor.
15 személyes asztal árulkodik a fényûzésrõl

A szomszédok szerint Lakiékon látszik, hogy jól keresnek, szép házakban laknak, és jó kocsikkal járnak. Gyakran látják az egyik fiatalabb Lakit, ahogy a terepjáróval befordul a cég udvarába, ami egy szintén általuk üzemeltetett CBA mellett áll.

Ifjabb Laki Kismegyer városrészben él, közel a CBA régiós raktárához. A szomszédja közvetlen embernek ismeri, még römizni is szoktak együtt. Idõsebb Lakinak Gyõr egyik kertvárosi negyedében van egy hatalmas háza. „Társasági ház, 15 személyes nagyasztala van” – mondta róla az egyik szomszédja. Ottjártunkkor üres volt, csak két kitömött állat figyelt a kapualjból, a nagy vadász hírében álló idõsebb Laki ugyanis éppen nem volt otthon.

A szomszédok szerint nem rázta meg õket az ügy, semmit sem változott a kedélyállapotuk, bár ifjabb Laki egyik szomszédja azt mondta, van, hogy szóba hozza az ügyet, ilyenkor mindig arról beszél, hogy ártatlannak tartja magát.
Üres lakásokat hagytak maguk mögött

A Portéka ABC-n kívül még hat magyar cég vett részt a milliárdos áfacsalásban. Ezek a cégek biztosították a fiktív számlákat a kamu eladásokhoz, de róluk jóval kevesebbet tudni, mint Lakiék vállalkozásairól. Közülük kettõ, a Can-Am Euro Kft. és a Sweetfood Impex Kft. is ugyanannak a csepeli vállalkozónak a tulajdona. Mindkét cég felszámolás alatt van, és mindkettõ szerepel a NAV-nak a 100 millió forintot meghaladó adótartózással rendelkezõ cégeket felsoroló listáján.

A Portéka ABC élelmiszer-szállítmánya a Can-Am Euro Kft. szigetszentmiklósi raktárába futott be, hogy aztán egy nap elteltével visszainduljon Abdára. Egy már évek óta a raktárban dolgozó munkás szerint annyi kamion jár az ipari területen fekvõ raktárba, hogy számukra semmi különös nem tûnt fel, csak az, amikor megjelentek a rendõrök. „Egyszer csak megállt itt egy NAV-os autó, aztán még egy” – mesélte. Lefoglalták a teljes árukészletet, és a cég minden ingóságát. A munkás éppen a NAV akciója elõtt pár héttel látta, hogy a cégtulajdonos egy új luxuskocsival érkezett a raktárba, de szerinte azt is elvitte az adóhatóság. A tulajdonos jelenleg egy átlagos és cseppet sem fényûzõ családi házban lakik Csepelen, az Origónak pedig nem akart nyilatkozni.
A fényûzés a többi vállalkozásra sem jellemzõ most. Van olyan cég, amelyik egy pesterzsébeti panelház tizedik emeletén lévõ lakásba van bejegyezve, egy másik pedig egy olyan XI. kerületi lakásba, ahol már jó ideje nem lakik senki. A tulajdonos lakcímén azonban csak egy fiatal nõt találtunk, aki szerint a vállalkozó már jó ideje eladta a lakást, és õ nem tudja hová költözött. Pedig az évek során már többször is kapott levelet a NAV-tól, és rendõrök is keresték már a címen.

Megpróbáltunk a nyomára akadni a szállításokat végzõ fuvarozótársaságoknak is, végül két társaság vezetõjével tudtunk beszélni. Egyikük egy dabasi házban él, ami elõtt ottjártunkkor egy megviselt furgon parkolt. Amikor elmondtuk neki, hogy egy áfacsalási üggyel kapcsolatban keressük, amiben érintett a cége, röviden csak annyit mondott, hogy ez elképzelhetõ, majd egy „köszi szépen” kíséretében visszament a házba. Az ügyészségi iratban megemlített másik fuvarozó cég vezetõje azt mondta, sosem hallott a Portéka ABC-rõl, sem a szigetszentmiklósi raktárról, és arról sem tud, hogy áfacsalással gyanúsítanák.

A NAV 2013. szeptemberi közleménye szerint a nyomozás végére a vagyonelkobzásokból és bankszámlazárolásokból az államot ért négymilliárdos kár jó része megtérült. Az elkövetõk bûnszervezetben elkövetett különösen jelentõs kárt okozó csalás és különösen nagy értékû adócsalás miatt akár húsz év börtönbüntetésre is számíthatnak. A nyomozás során a gyanúsítottak közül nyolcan elõzetes letartóztatásba, öten pedig házi õrizetbe kerültek, de ma már mindannyian szabadlábon védekeznek. Egy gyanúsított ellen kellett nemzetközi elfogatóparancsot kiadni, mert a NAV információi szerint Panamában bujkál.


  kope, 9:31 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. december 1., vasrnap Nekem tetszik!
1  
A hosszú levelezgetések hiábavalóságáról.

Régebben minden egyszerûbb volt, õszintébb, bizalmasabb.

Manapság már nemhogy azt nehéz elérni, hogy válaszoljanak a normális üzenetre, de mintha egyeseknek különleges érzékük lenne mások idegein táncolásnak, mintha kéjes örömöt lelnének abban a levelezésben, amelyeknek aztán õk a legnagyobb bénázói a maguk pár soros, tõmondatos, fantáziátlan, sablonos válaszaikkal. Divat lett, hogy bátortalanságukban, tehetetlenségükben, döntésképtelenségükben nem adják meg a számukat. Külön imádkozni kell és gyõzködni õket, mintha a cél nem egy megtestesült, kézzel fogható, normális kapcsolat lenne, de legalábbis egy való életben lebonyolódó randi. Tombol a levelezési fetisizmus!

Lányok! Pont így estek bele az egyéjszakás férfiak hálójába és üldözitek el magatoktól a tisztességes szándékúakat. Három kör üzenetbõl már elég információhoz lehet jutni, hogy ki milyen iq-val és érdeklõdési körrel és/vagy perverzióval rendelkezik. Ebbõl igenis el lehet dönteni, hogy folytatjuk vagy rövid úton megszakítjuk vele a kapcsolatot. De ne kelljen már heteken keresztül gépírni, mert lenne más egyéb normális elfoglaltságom is helyette!
Csak a hazudozó, magát másnak kiadó vagy borzasztó elõnytelen külsejû öregek (legyen akár férfi vagy nõ) akarnak/tudnak heteken-hónapokon át levelezgetni, mert érzik, csak így van esélyük.
Mások, munkával hobbijaiktól, akár normál társasági életüket élõk viszont elfoglaltak. Napi 20-30 percet egy fantáziadús, humoros, sokatmondó levélre áldozni, miközben igazából fogalmunk sincs, hogy a másik oldalon ülõ ki a fene, megéri-e, akarjuk-e s egyáltalán igaz-e mindaz, amit állít magáról, kissé pazarló életmód lenne. Sõt, aki szeretné még belátható idõn belül a konkrét elképzeléseinek megfelelõ társát megtalálni, az nem ér rá csak egy vonalat futtatni (persze tudom, hogy a hölgyek az igazi mesterei ennek, csak persze ezt soha nem vallanák be, viszont porig alázzák a másik nemet, ha megtudják véletlenül!), hisz az eredmény kiszámíthatatlan: két-négy hét alatt derül ki, megér-e valaki egy személyes találkozást és csak a találkozó után derülhet fény arra, hogy lesz-e az egészbõl kapcsolat!
�?gy azt tanácsolom mindenkinek, hogy ha a harmadik negyedik levélváltás után sem érzi azt a kíváncsiságot és bizalmat, ami elõfutárja lehet egy jó randinak, akkor hagyja abba és búcsúzzon el! (kultúráltan és informálva errõl a másik felet) Ellenkezõ esetben pedig irány a kávézó, s derüljön ki, hogy a vonzalom túllép-e a karaktereken/üzeneteken és valódi érzelemmé tud-e válni!? Az élet rohan, s nekünk pedig úgy érzem nincs sok idõnk, hogy elvesztegessük hiábavaló várakozással és semmibe veszõ információcserével. Szegrõl-végrõl – mégha itt vagyunk ebben a büdös kibertérben – mégis valódi ölelésre vágyunk!
  kope, 10:08 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. november 16., szombat Nekem tetszik!
0  
Kizsákmányolt magyar munkások Ausztráliában.



Egy háromszobás házban laknak húszan, a nekik járó bér felét kapják csak meg, és, ha munkavégzés közben baleset éri õket, nekik kell állniuk az orvosi költségeket - az egyik ausztrál szakszervezet szerint ilyen körülmények között dolgoztat egy német építõipari cég magyar munkásokat Sydneyben.

Nyomozást indítottak az ausztrál hatóságok húsz magyar szakmunkás ügyében, akiket feltehetõleg egy német cég vitt be az országba munkavállalási vízummal, és méltatlan, nem biztonságos körülmények között, mélyen alulfizetve agyondolgoztatja õket - jelentette az ABC News hírportál.
A húsz magyart a Schaefer német cég vitte be az országba négy és fél hónappal ezelõtt, és a helyi törvények szerint nekik járó bérnek csak a felét fizeti ki nekik - állítja az ausztrál építõipari szakszervezet. A munkások fémállványokat szerelnek össze egy hatalmas, teljesen automatizált raktárban, amely az IGA szupermarketlánc számára épül. A szakszervezet szerint az angolul nem beszélõ munkások csak úgy tudnák betartani a biztonsági rendszabályokat, ha rendelkezésükre állna egy tolmács, de az nincs, és a munka nagyon veszélyes körülmények között folyik.

Egy magyar származású helybeli ausztrál, Tony Day elmondta az ABC Newsnak, hogy az egyik férfinak, akinek munka közben fémforgács került a szemébe, azt mondta a munkaadó: nincs szükség orvosi beavatkozásra, de ha õ akar, akkor az egészségügyi szolgáltatásért fizessen az utasbiztosításából.

Tony Day volt az, aki észrevette, hogy a magyar munkások milyen sanyarú körülmények között élnek. Egy háromszobás házban laknak mindannyian. Ráadásul a ott-tartózkodásuk elsõ éjszakáján a padlón aludtak, mert nem volt még ágy sem.

Az egyik munkás tolmács segítségével elmondta az ABC Newsnak, hogy messze kevesebb bért kapnak, mint amennyit Magyarországon ígért nekik a Schaefer.

Az ABC News megkérdezte a munkaadó Assmont cég és a fõvállalkozó Schaefer képviselõit is a magyarokról. A Schaefer egyik tisztségviselõje azt mondta: egyáltalán nem tudtak a magyarok panaszairól mindaddig, amíg ügyük médianyilvánosságot nem kapott, és hogy a céget "legalább annyira aggasztja az eset, mint bárki mást".

Az Assmont a húsz magyar közül már hármat visszaküldött Magyarországra. Közölte, hogy teljesen eleget akar tenni az ausztrál elõírásoknak és törvényeknek, továbbá mindent megtesz azért, hogy a magyarok panaszait "a lehetõ leggyorsabban és kielégítõen orvosolják".



  kope, 12:56 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. november 14., cstrtk Nekem tetszik!
0  
Hogyan kezelhetjük otthon a felfázást?



Aki valaha szenvedett már húgyúti fertõzésben, soha nem felejti el a tüneteket. Gyógyszer nélküli tippek enyhe és visszatérõ fertõzésre.

A sokak által egyszerûen csak felfázásnak nevezett húgyúti fertõzés férfiaknál is elõfordul, de nõknél tízszer gyakoribb. Az esetek 30-40 százalékában hat hónapon belül visszatér.

Legjellemzõbb tünete a szokásosnál jóval gyakrabban és hirtelen jelentkezõ vizelési inger. A kis mennyiségben kipréselt vizelet égetõ érzést okoz a húgyhólyagban és/vagy a húgycsõben, de súlyos esetben láz, hidegrázás, hátfájdalom és akár véres vizelet is jelentkezhet.

A fertõzések megelõzésére és korai stádiumban történõ kezelésére számos szelíd gyógymód létezik, ezekbõl gyûjtöttünk össze néhányat. Fontos azonban, hogy ha 4-5 nap után sem múlnak a tünetek, a szövõdmények megelõzése végett orvoshoz kell fordulni, és az antibiotikumos kezelés valószínûleg nem elkerülhetõ.
Medveszõlõlevél tea

Enyhe hólyaghurut vagy húgyútifertõzés esetén kiváló gyógynövény a medveszõlõlevél tea. Elsõ szerként érdemes a medveszõlõlevél teát választani, amely a bakteriális fertõzések miatt kialakuló hólyaghurutnál segít.
Áfonya és áfonyalé

Az áfonya a visszatérõ fertõzéseknél segíthet, amikor valakit már kikezeltek antibiotikummal, de a fertõzés rendszeresen visszatér. Ilyenkor a mindennapi életvitelbe érdemes kúraszerûn bevonni az áfonya levét vagy kapszuláját. Az áfonyalé enyhe antibakteriális hatással rendelkezik, és megakadályozza a fertõzést okozó baktériumok megtelepedését a húgyhólyagban. A rendszeresen fogyasztott áfonyalé vagy tõzegáfonya kapszula segít fertõzésmentesen tartani a húgyhólyagot, kialakult fertõzés esetén azonban az esetek többségében nem segít az áfonyalé kúra, és ajánlott orvoshoz fordulni.
Forrás: AFP/JSK
C-vitamin

Visszatérõ húgyúti fertõzéseknél segíthet a nagy dózisú C-vitamin is. Akár napi 5000 mg is ajánlott ilyen esetben. A C-vitamin savasítja a vizeletet, ezáltal gátolja a potenciálisan káros baktériumok húgyutakba jutását.
Szódabikarbóna

A fertõzés csírájában való elfojtásában segíthet a szódabikarbóna is, amely szintén semlegesíti a vizelet savasságát. Egy teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vízben, és igyuk meg.
hirdetés
Ananász

A bromelin (bromelain) az ananász növény különféle részeiben és a gyümölcsben található kétféle enzim gyûjtõneve, amelynek gyulladáscsökkentõ hatást tulajdonítanak. Egyelõre még kevés kutatás támasztja alá a hatásosságát, de akadnak olyan kis mintaszámú kutatások, amelyek szerint a bromelin segít a húgyúti fertõzések leküzdésében, azaz felfázáskor az is támogathatja a gyógyulást, ha kiegészítjük az étrendet friss ananásszal.
Sok víz, gyakori wc-zés

Aki hajlamos húgyúti fertõzésre, mindenképpen fogyasszon sok vizet, az ajánlott mennyiség minimum két liter naponta. Emellett célszerû a vizeletet gyakran üríteni, nem szabad sem egy értekezlet, sem színházi elõadás vagy koncert kedvéért túl sokáig visszatartani, mivel a hosszan pangó vizelet segíti a baktériumok szaporodását.

Kialakulóban lévõ fertõzés esetén óránként legalább 2,5 deciliter vizet kell inni, ami átmossa a szervezetet és még gyakoribb vizeléssel segít a baktériumokat is üríteni.
Mellõzzük a kávét és az alkoholt

Kialakulóban lévõ fertõzés esetén javasolt az alkohol- és koffeinfogyasztás csökkentése, ezek ugyanis irritálják a húgyhólyagot.


  kope, 20:35 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. november 10., vasrnap Nekem tetszik!
0  
Minden járdáról lesöprik a hajléktalanokat.



Járdák, megállók, aluljárók, játszóterek, világörökségi területek is szerepelnek többek között a hajléktalanok kitiltására vonatkozó fõvárosi rendelettervezetben. A tervezetrõl csütörtökön dönthet a közgyûlés.

Számos közterület szerepel abban a fõvárosi rendelettervezetben, amelyben megszabják, hol nem tartózkodhat senki életvitelszerûen. A jogszabályról - amelyre az alaptörvény negyedik módosítása ad alapot - csütörtökön dönthet a Fõvárosi Közgyûlés.
Olyan közterületeket határoztak meg, ahol az elérendõ cél - a közrend, közbiztonság, közegészség és a kulturális értékek védelme - érdekében feltétlenül szükségesnek tartják a tiltást.

Ennek értelmében jogellenes lesz az életvitelszerûen tartózkodni a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtéren.

Tiltott területek lesznek egyes aluljárók és azok bejárataitól számított 50 méteres körzetek. Például a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfõ, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti keresztezõdés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utca közötti gyalogos aluljáró.

A tilalom kiterjed a játszóterek, köztemetõk, és gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsõoktatási intézmények ingatlanjaira, valamint azok 100 méteres körzetére. A tervezetben szerepelnek továbbá a hidak, felüljárók, az ezek megközelítésére szolgáló lépcsõk, valamint valamennyi burkolt járda.

A kerületi önkormányzatok közül a II., a VI., a IX., a X., a XI., a XIII., a XX., a XXI. és a XXII. kerület kérte további területek rendeletbe foglalását. A jogellenes közterületi tartózkodásra vonatkozó rendelet a kihirdetését követõ napon lép hatályba.

  kope, 4:25 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. november 9., szombat Nekem tetszik!
1  
Az a sok hülye netes társkeresõ!

Egy hozzászólásból idézek:

“Észrevételeim szerint a társkeresõkön az érzelmileg kiégett, alacsonyabb végzettségû, problémákkal kûzködõ ( lelki, testsúly, egészségügyi, anyagi, több gyerek, házaséleti, szexuális ) egyének tartózkodnak.
Na meg a munkaidõt jól eltölteni vágyók… szórakozásból.
Elég belépni több rendszerre, levnni a konzekvenciát mindenhol ugyanazok vannak, más-más adatokkal.
Több gyerekes nõk, díszelegve tetoválásokkal, bedõlve, kitéve mikkel rendelkeznek, pasik szerszámukat közszemlére téve….
Nõk és férfiak egyik randi után a másikat halmozzák…szédítés, magukat szebbnek jobbnak feltüntetés, és hazugság hazugság hátán… Szóval néhány szóban ez a híres magyar internetes társkeresõ társadalom.
Gyakorlatilag a társkeresõ rendszerek lényege : szexualitás elõtti nonverbális kommunikáció.”

Többször elõkerül ez a megállapítás, miszerint a netes társkeresés a bénák, rondák, hülyék, perverzek és a lelki sérültek utolsó mentsvára, ahol nem születhetnek komoly kapcsolatok, mindössze jó nagy dugások abszolválódhatnak! Kíváncsi lennék, hogy ezeket a véleményeket milyen emberek írják:
- akik még soha nem próbálták. Ebben az esetben szomorú – bár erre a szar országban élõk moráljára igazán jellemzõ -, hogy úgy ítélnek el valakiket és valamit, hogy igazából fogalmuk sincs róla, csak valami halvány sejtésük. Ráadásul még bátorságuk és kezdeményezõkézségük sincs, hogy legalább egyszer megnézzék ezt…
- ha már próbálta, de nem sikerült. Az általánosítás sohasem szerencsés. Ha történetesen nem jön össze 1-2-3-sok próbából egyetlen egy komoly kapcsolat sem, az még nem jelenti a rendszer hibáját. Sok saját kudarc után ezt a következtetést vontam le magam is és menekültem innen, ahol az ismeretlenség homályába bújva egyesek még több szemétséget engedhetnek meg maguknak, mint a való életben. Aztán lehiggadva rá kellett jönnöm, hogy én sem vagyok szent tehén, sokszor hibáztam magam is! Kudarcaim fô oka egyértelmûen nem a netes társkeresés rendszere, inkább a saját és a másik fél tapasztalatlanságából adódó hibák, magyarul a szerencsétlenkedésünk. (Ezekrôl olvashatnak a Nekem sem egyszerû sorozatban…)
- már próbálta és sikerült. Akkor miért írna ilyen ökörséget?
A rendszer maga jó és üdvözlöm a lehetõséget, ami a huszonegyedik század hatékony magányoldó megoldása lehet! Sok elidegenedett embernek ad lehetõséget arra, hogy a magánéletével kezdjen valamit, boldog lehessen, – ne csak keseregjen és irigykedjen mások szerencséjén -, és aktívan párt találjon. Ennél pozitívabb mi lehetne? Miért lenne ez a metódus rossz? Ja, kérem: hogy nem tudunk élni vele, mert sokan csak szórakoznak, átvernek másokat?! Hogy egyesek elvadult elvárásokkal, helyes önismeret és önértékelés nélkül vágnak bele? Rengeteg csalódás ér – hasonlóan az élethez – itt is mindenkit, s ezeket a csalódásokat nem lehet elkerülni, mert ez nem a virtualitás velejárója, hanem magáé az életé! Ezért nem a társkeresõ oldalakat kell szídni és a benne lévõ embereket, hanem ezt a büdös szar világot, ahol a fájdalom az élet természetes velejárója!
Itt senki nem ígért azonnali sikert, gomnyomásra és regisztrációra azonnal becsöngetõ álomnõt vagy álompasit. Érdemes lenne felébredni ebbõl a hülye álomból, hogy azt hisszük, már nem csak kurvát lehet a netrõl rendelni, hanem havi 300-1200 Ft-os VIP tagságért életünk párját is és MP3-ban – grátiszként – letöltõdik mellé a nagyharang is…
Nem! Dolgozni kell itt is. Ki kell választanunk a sok hülyének tûnô, számunkra értéktelen ember közül azt az egyet: nem lesz könnyebb, nem lesz rövidebb, de esélyünk talán nagyobb megtalálására, mint a való életben. Hajrá!

Másik társkeresõ blogból.
  kope, 21:01 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. november 5., kedd Nekem tetszik!
0  
Tagad a gazda.



Azt állítja, hogy nem tett fagyállót a borába, hanem a tolvajok önthették össze a szeszt a vegyszerrel. A gazda kertje tele van vegyszerrel. A rendõrség ismeretlen tettes ellen nyomoz.

"Nem ment el az eszem, nem mérgezem meg a saját boromat" - mondta a Blikknek P. Gyula, az a vácszentlászlói gazda, aki a korábbi hírek szerint fagyállót rakhatott a borába, hogy megleckéztesse az arra rájáró tolvajokat. A P. Gyula borára rendszeresen rájáró férfi meghalt, kuncsaftjai közül többen kórházban fekszene, a gazda szerint viszont nem mérgezte meg a saját borát, ellenben a lap szerint tele van vegyszerekkel a kertje, ugyanis kertészmérnök, és kertépítéssel foglalkozik.

A gazda teóriája szerint "egy drogos társaság" járt a kertjébe, legalább 40 litert elvittek, az egyik mámoros eltulajdonlás alatt pedig beleihattak valamelyik vegyszeres üvegbe. P. Gyula szerint ugyanis az egyik fagyállóból is eltûnt egy göngyöleg az egyik éjjel. "Ki tudja, mit kotyvasztott össze azokból a tolvaj" - tette fel magának a költõi kérdést.

A Blikk szerint a rendõrségi nyomozást az elhunyt tolvaj édesapjának feljelentése alapján zajlik. A rendõrök mintát vettek az eltulajdonított bortból, amely alapján ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást.

Olvasható az Origó.hunról.
  kope, 7:34 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. november 3., vasrnap Nekem tetszik!
0  
Újabb trafikot raboltak ki.



A rendõrség közlése szerint a fõváros III. kerületében lévõ Mátyás király úton lévõ trafikot szombaton este negyed 9 körül fosztotta ki egy 25-35 év körüli férfi.

A 165-170 centiméter magas, erõs testalkatú, barna szemû férfi egy fegyvernek látszó tárggyal fenyegette meg az eladót a kasszában lévõ készpénz átadására, majd elmenekült. A rablásban senki sem sérült meg.
A rabló sötét színû baseball sapkát, cipzáras sötét színû felsõt, sötét színû melegítõ nadrágot viselt, az arcát pedig sötét színû sállal takarta el. A rendõrség 06-80-555-111-es zöld számán vár bárminemû információt az esetrõl, miután az ismeretlen kilétû rabló után egyelõre nyomoznak.
  kope, 13:12 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. szeptember 18., szerda Nekem tetszik!
0  
Brutális lesz a szeptemberi gázszámla.

Ha nem is váratlanul, de hirtelen jelentõsen csökkent a hõmérséklet Magyarországon, így várhatóan egyre több, az elmúlt napokban még kitartó fogyasztó kezd el fûteni. A háztartások többnyire az utolsó pillanatra halasztják a fûtés indítását, amiben a hõmérséklet és hõérzet mellett egyéb tényezõknek is van szerepe, például a szolgáltatás árának megítélése is befolyásolja a döntést.

A hazai földgázhálózat forgalmában a nyári fogyasztási adatokhoz képest egyelõre csak visszafogott bõvülés érzékelhetõ az FGSZ Földgázszállító Zrt. szerint. A tapasztalatok alapján akkor nõ meg számottevõen a fûtési célú gázfelhasználás, amikor néhány egymást követõ napon 16 Celsius fok alá esik a napi középhõmérséklet. A meteorológiai elõrejelzés (lásd keretes írásunkat) alapján a hõmérsékletfüggõ fogyasztás várhatóan a hét közepe felé növekedni fog. (A Fõgáz fõvárosi elosztási területén a külsõhõmérséklet csökkenésével érzékelhetõ a felhasználás csekély mértékû növekedése.)
A távfûtéses lakások egy részében is megindult már a fûtés, a Fõtáv hétfõ délutáni adatai szerint 1241 épületben került bekapcsolásra a fûtési rendszer az üzemviteli megállapodás, illetve eseti megrendelések alapján. A korábbiak alapján várhatóan napi néhány tízezerrel emelkedhet lassacskán a szolgáltatásba bekapcsolt lakások száma, a kritikus szint egyébként 14 Celsius fok, ez alatt indul be tömegesen az igények bejelentése.

Stresszes idõszak.

Külön kell azonban választani a fûtési rendszerek bekapcsolását és a valóságos fûtés megkezdését. A fûtési rendszerek bekapcsolásának idõpontja a lakóközösség és a szolgáltató között megkötött Üzemviteli Megállapodásban szabályozott, dátumhoz vagy hõmérsékleti értékhez rögzített idõpont. Az Üzemviteli Megállapodások szerint az épületek több mint 40 százalékát úgy kapcsolja be a szolgáltató, hogy az a beállított külsõ hõmérsékleti értéktõl függõen automatikusan elinduljon. A fennmaradó esetekben általában a lakóközösségek képviseletei ragaszkodnak az eseti rendelkezéssel történõ fûtésindításhoz. A szélsõséges idõjárás hatása már egyébként érzékelhetõ a fogyasztási szokások változásában is, amennyiben a szélsõséges hideg illetve meleg idõszakok értelemszerûen generálják a fûtés ki-, illetve bekapcsolására vonatkozó igényeket.

Ez az idõszak meglehetõsen stresszes az idõjárásnak ilyen szempontból kiszolgáltatott társaságok számára, különösen, ha a lehûlés hirtelen köszönt be. A távfûtõ mûvek a meteorológiai elõrejelzésekre is támaszkodva elõkészültek a várható kérelmek fogadására, a Fõtávnál például egy második, esti mûszakot is indítottak és munkaerõt is átcsoportosítottak az ügy érdekében. Az szolgáltató este 10 óra után nem végez bekapcsolásokat, elkerülendõ a lakók nyugalmának megzavarását.

Az új fûtési szezon újdonságot is hoz, Budapesten idén 700 hõközponthoz tartozó épületet távfelügyeletre kapcsol a Fõtáv. Így ezekben az épületekben lehetõvé válik a fûtés távfelügyeleti indítása és a jelentkezõ üzemzavarok azt megelõzõ érzékelése, mielõtt ezek a szolgáltatásban zavart okoznának. A távfelügyelet kiépítése fontos lépés a szolgáltatónak, melynek vezetése szeretné, ha a program folytatódna, és minden hõközpont távfelügyelettel ellátottá válna Budapesten.

A fával fûtõk mind népesebb tábora is készül a szezonra. Az év eleji szezonban kitermelt tûzifát már legnagyobb részt értékesítette a fõváros környékének erdeit kezelõ Pilisi Parkerdõ Zrt., de szeptember-októbertõl megkezdõdnek az õszi fakitermelések. A többnyire védett területeken dolgozó erdõgazdaság a lakossági tûzifa-fogyasztás lassú emelkedését tapasztalja az elmúlt években, de ez elsõsorban a kisebb, 1-2 köbméteres, azaz 10-20 mázsás tételek iránti érdeklõdés fokozódásával magyarázható Lomniczi Gergely, a társaság szóvivõje szerint.

A fa árát alapvetõen befolyásolja a földgáz árának alakulása, így a közelmúltbeli szerényebb emelkedést követõen még mindig ez az egyik legolcsóbb energiahordozó. Különösen, ha a raktározás egy-két évre elõre megoldható, a nedvességtartalom csökkenésével ugyanis a fûtõérték növekszik. (Egyébként a hazai kemény lombos fafajok között fûtõértéket illetõen számottevõ különbség nem mutatkozik.) Országosan az elmúlt öt év átlagában 3,6 millió köbméter tûzifát termeltek a magyar erdõkben, amelynek több mint kétharmadát közvetlenül a lakosság használta fel. Ugyanerre az idõszakra vetítve néhány százalékkal emelkedett a társaság által forgalmazott tûzifa átlagára, amely változás nagyrészt a kitermelési költségek emelkedésének tudható be. Jelenleg egy erdei köbméter (mintegy 10 mázsa) tûzifa alapára a fõváros környékén dolgozó erdõgazdaságnál 15 000 forint áfa nélkül, amihez szükség és igény szerint társul még a szállítás és darabolás, hasítás költsége.

Óvakodjunk a mozgó árusoktól!

A magyarországi termelés a szakember szavai szerint hosszú távon fenntarthatóan képes fedezni a hazai keresletet. Sõt, a kitermelés annak ellenére sem nõtt érdemben, hogy 2005-2006 körül megjelentek a fatüzelésû erõmûvek - ehelyett a piac átrendezõdése kezdõdött meg, amelynek keretében például a korábbi papíripari export visszaesése volt megfigyelhetõ. A hazai tûzifa mellett szól az is, hogy a fatüzelésre való átállás a földgázzal szemben jelentõs nyereséggel járna a háztartások számára: egyes számítások szerint amennyiben azonos fûtõértékû gáz kiváltásával 1 millió köbméterrel bõvülne az éves tûzifa felhasználás, az önmagában mintegy tízmilliárd forint megtakarítást jelentene a lakosság számára.

A platóról, mozgó árustól vásárolt fa meghatározó hányada illegális eredetû - figyelmeztet Lomniczi Gergely, aki szerint sokat tehetünk a fekete fakivágások ellen, ha számlát is kérünk a vásárláskor. Nehéz becslést adni arra, hogy mekkora kárt okoznak a fatolvajok, de az erdészeti hatóság szerint évente a magyarországi erdõkbõl mintegy 300 ezer köbméter fát termelnek ki illegálisan, ami milliárdos nagyságrendû kárt okoz az erdõgazdálkodóknak. A Pilisi Parkerdõt évente 1000-1500 köbméter kár éri, ami az elmúlt években stagnálást mutat, nem kis részben a társaság és a hatóságok közös óvintézkedéseinek, valamint a viszonylag jelentõs látogatottságnak.

A prognózisok szerint hétfõ éjszakától, keddtõl az évszaknál jó néhány fokkal hûvösebbé válik az idõjárás, ráadásul a lehûlés széllel, esõvel köszönt majd be, vagyis a relatív hõérzet a reálisat is alulmúlhatja. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint szerdán hajnalban talajmenti fagy is várható, a legmagasabb nappali hõmérséklet pedig 15-21 Celsius fok körül alakulhat a következõ napokban, ami csak a hét végére emelkedhet ismét szerényen. Hasonló kilátásokat ismertet az Idõkép is, a portál viharossá fokozódó szelet, és helyenként messze 20 fok alatti maximális nappali hõmérsékleti értékeket valószínûsít, ráadásul csütörtökre újabb hidegfront érkezését vetíti elõre.

Napi gazdaságból.

  kope, 5:26 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. szeptember 6., pntek Nekem tetszik!
0  
Tunkolásostul, papírmunkástul körülbelül két óra meló 109 ezer forintért. Ha számla is kell, az plusz áfa.



Megtaláltuk Magyarország legjövedelmezõbb állását. Tök komolyan.

Ha ön épp munkanélküli, kotorja elõ a dugipénzét, ha nincs, kérjen kölcsön, és vegyen gyorsan egy duguláselhárító gépet. Egyszerû konstrukciót kapni kétszázezerért, használt profi szerkezetet mi 423.699 forintos áron leltünk a neten. Ha szerencséje van, plusz iszonytatóan vastag a bõr a képén, egyetlen nap alatt visszanyerheti befektetése árát – onnantól minden nap tiszta haszon.

Állításunkat igazolandó alább egy minapi sztori - leendõ duguláselhárítóknak és leendõ duguláselhárítottaknak.

Múlt szombaton este délpesti kertvárosi családi házába hívott duguláselhárítókat egy nyugdíjas asszony. A pincében állt a szmötyi, fönt barnás lé hörgött, bugyogott kádból, mosdóból, mosogatóból. Az asszony hirtelenjében a Kisokos nevû ingyenes kiadványt kapta kézbe, abból nézett ki pár hirdetést. Telefonált. Mindenütt arról tájékoztatták, hogy „25 ezer forint az alapdíj, ebben benne van géppel spirálozva az elsõ három méter vezeték teljes keresztmetszetbe’, és minden további méter ára 4 ezer forint plusz áfa”.
Az asszony végül azt a vállalkozót választotta, aki a következõ, szikár szövegû hirdetést jegyezte: „Duguláselhárítás – éjjel-nappal, akár fix díjjal.” És két telefonszám. Ennyi. Se személynév, se cégnév, se székhely. Semmi, ami beazonosíthatóvá, felkereshetõvé tenné a csapatot.

Hamarosan két munkás érkezett, és azon nyomban aláírattak egy papírt, melyen a megrendelõ tudomásul veszi a szolgáltatás tarifáját.

Az asszony eztán jelezte, hogy dugulás évekkel korábban a pincében, a csõ házból kilépõ, vízszintes szakaszánál fordult elõ, de a munkások közölték, hogy õk csak „föntrõl” tudnak tisztítani.

Az asszony szemeláttára sorra toldották/tolták be a „hosszabbító egységeket” a szennyvízvezetékbe. Elõször az „alap” három métert 25 ezerért, ám a dugulás nem szûnt meg. „Asszonyom, mehetünk tovább?” Mit lehet ilyenkor válaszolni? Fizessen ki az ember huszonötöt úgy, hogy semmi nem változik? Szóval tovább. Bement még három méter, háromszor négyezerért, „mehetünk?”, „menjenek”, harminchétezernél tartanak, még három, „mehetünk?”, fut az asszony a pénze után, „menjenek”, és még három, és még három, kattog az agy, van-e ennyi spórolt pénz. Aztán mire a szakik a létezõ összes szakaszt végigspirálozták, végre ráakadtak a dugulásra, mit ad isten, pont ott, ahol az asszony sejtette a bajt, a pincében.

A munka elvégzésérõl formanyomtatványt töltöttek ki, amit az asszonnyal is aláírattak. Tunkolásostul, papírmunkástul körülbelül két órát tartózkodtak a házban, és 109 ezer forint munkadíjat kértek. Amikor az asszony kérdezte, kap-e számlát, azt válaszolták, azt csak „plusz áfa ellenében” adhatnak. Az asszony nem kért számlát. Átadott 110 ezer forintot, s várt vissza egy árva ezrest. Nem kapott, igaz, nem is tette szóvá. „Ebben a hónapban nemhogy zsírra, kenyérrevaló sem lesz” – ennyit sikerült kipréselnie magából. Cserébe meghallgathatta a gyorsan pakoló melósoktól, hogy „ezt a pénzt ám le kell adnunk a központban, mi csak fejenként ezerötszázat kapunk pluszba’ a hétvégi kiszállásért”.

Munkások el, a szagon kívül más nem maradt utánuk. Számla ugye nincs az ügyletrõl, sõt, bár a két aláírt papír hárompéldányos volt, azokból sem hagytak. Szerencsére a szemben lévõ ház biztonsági kamerájának felvételein látszanak õk is meg az autójuk is.

Ha tárcsázzuk a hirdetésben megadott két telefonszám bármelyikét, rendre „Tessék?”, „Igen!”, „Halló!” szóval veszik fel, nem mutatkoznak be.

Az asszony fia (kirõl a tisztesség kedvéért el kell áruljuk, azonos e cikk szerzõjével) két nappal a fekál-attak után, hétfõ késõdélután fölhívta a céget (vagy mit). Mezei kuncsaftot alakítva elõször az árakról érdeklõdött. Neki is ledarálták a „25 ezer forint az alapdíj, ebben benne van géppel spirálozva az elsõ három méter vezeték teljes keresztmetszetbe’” dumát, ám a „minden további méter ára 4 ezer forint plusz áfa” nála már 5 plusz áfára hízott. Férfiember többet bír, ezt gondolhatták róla; kuncsaftunk mintha kissé ki is húzta volna magát büszkeségében.

A kérdezõsködés során kiderült, hogy ha egy házban „sok a méter”, és emiatt „brutális” lenne a ceh, akkor „megegyezünk valamiben”. „Százezer forint fölé nem mehet, gondolom” – szólt a kuncsaft. A válasz: „Volt már rá példa, hogy ment.”

A közepesen rafinált beszélgetés e pontján hág a tetõfokára, mikor is a kamukuncsaft felfedi kilétét, majd rákérdez: „Édesanyámnak nem adtak számlát. Azért nem, mert a 109 nettó ár, vagy simán elfelejtették?”

„Hát ez így viszont mindjárt más! – szól némi spéttel a diszpécser (vagy ki). – Fogok kérni egy nevet és címet, visszajelentkezik a kolléga.”

A kuncsaft azt mondja (ha már hülyének nézzük egymást), hogy szüksége van számlára, mert a lakásbiztosítójával kifizettetné a munkadíjat. Konkretizáló kérdéssel próbálkozik: „Számlához ugye plusz áfáért fogok jutni önöktõl?” A szépségdíjas válasz: „Hát ez általában mindig így mûködik.” További pontosítás: „Száztízezer volt az összeg… plusz áfa, tehát 30 ezer forinttal kell számolnom ahhoz, hogy a számlát megkapjam?” A diszpécser gondolkodik, és végre felvillan agyában a sablonválasz: „Nézze, nem bocsátkoznék ilyen dolgokba, jó? Szeretném tudni egyébként, hogy egyáltalán én voltam-e dolgozni. Minden esetben hagyok áfás számlát az elvégzett munka után.”

Majd kéri, beszéljenek másnap reggel nyolckor telefonon.

Nem bírja ki addig, hiszen már két óra múlva telefonál, rejtett számról. Nevét most sem említi, de a kuncsaft határozott kérésére kénytelen bemutatkozni (nevezzük õt, mondjuk, Kalmár Zoltánnak), s jelzi, másnap, kedden sajnos nem ér rá. „Szerda vagy csütörtök, ha tudnánk találkozni személyesen, az jó volna.” „Mégis mit kéne megbeszélnünk személyesen?” „Hát, amirõl szó volt a telefonba’… Emlékszik, hogy két órával ezelõtt beszéltünk, kedves uram?” „Teljes mértékben. Kell vinnem 30 ezret a számlára, vagy miért…” Diszpécser közbevág: „Kedves uram, minden egyebet személyesen szeretnék megbeszélni, jó?”

Jó.

„Maradjunk annyiban, hogy szerda 8 óra és fél 9 tájékában, vagy háromnegyed kilenckor felhívom, hogy éppen hol vagyok, és hol találkozzunk, valahol összefutunk a környéken, és akkor nem kell sokat kocsikázni adott esetben, jó úgy?”

Lehet ennek ellentmondani, adott esetben?

Kuncsaft szerda reggel vár a „környéken”, elmúlik 8, elmúlik fél 9, elmúlik háromnegyed is, illan 9 óra. Végül 9.05-kor a kuncsaft hívja a hirdetéses számot, ismeretlen hang a vonal túloldalán, egy másik „diszpécser”, igen, tud a „dologról”, utánanéz, öt perc türelmet kér.

9.18-kor egy munkás jelentkezik telefonon, rejtett számról. „A duguláselhárítástól vagyok, a fõnököm mondta, hogy a számlamásolat miatt találkoznunk kellene.” Kuncsaft jelzi, hogy neki egyrészt Kalmár Zoltánnal van találkozója, másrészt számlamásolattal nem tud mit kezdeni, neki, pontosabban a biztosítójának eredeti kell.

Munkás idõt kér, 9.21, a kuncsaft ismét a telefonál a duguláselhárító központnak. „Tessék!” – veszi fel egy hétfõrõl ismerõs hang. A kuncsaft zanzázza a történetét, a diszpécser meghallgatja, majd kéri a „duguláselhárítás címét”, hogy „utánanézzen”: „Egy öt percet, ha vár, kinyomozom, és felhívja önt az illetékes.”

9.30-kor rejtett szám csöng, ismét a diszpécser: „Jó napot kívánok, utánajártam a dolgoknak…” Kuncsaft gyanút fog, közbevág: „Szabad tudnom a nevét?” „…Kalmár Zoltán vagyok.” „Önnel beszéltem az elõbb is?” „Igen.” „Ezek szerint hétfõn is önnel beszéltem?” „…Nem.” „Hétfõn is ezen a néven mutatkozott be nekem valaki.” „Az lehet.” „Aha. Akkor az valaki más volt ugyanezen a néven?” „Igen.” „Mindenkit így hívnak önöknél ezek szerint.” „Ühüm.”

Derék Parti Nagy Lajosnak is fel kéne magát szívni, de nagyon, hogy ilyen abszurd dialógot rajzoljon; már ezért megérte, de haladjunk csak. Illetve, ha már intermezzózunk, hadd kérdezzük az Olvasót: Mi a fenét tennének ilyenkor a kuncsaft helyében? Ér üvöltve büdösbunkózni? Picsába elküldeni, lófaszozni? Vagy eleve erre megy ki a játék, hogy aztán sértõdötten lecsaphassa diszpécserünk a telót?

A mi kuncsaftunk erõt vett magán, nem kiabált.

Kalmár Zoltán felajánja, hogy szívesen küld valamelyik kollégájával „egy, az eredetivel tökéletesen megegyezõ számlamásolatot”. Mire a kuncsaft neki is jelzi, hogy „az nem jó a biztosítónak”. „De azt el kell fogadnia a biztosítónak.” „De nem fogadja el. Nekem az eredetire van szükségem.”

Váltás Kalmárnál.

„Az eredetit a kollégám ott hagyta az ön édesanyjánál.” „Ön is tudja, hogy nem hagyott ott számlát.” „Kedves uram, így nem fogunk dûlõre jutni: én állítok valamit, ön állítja az ellenkezõjét.” „Beszélt ön azzal a kollégájával, aki a helyszínen járt?” „Igen.” „És õ azt mondja, hagyott ott számlát 109 ezer forintról?” „Igen.” „Akkor az ön kollégája hazudik.” „Mivelhogy én nem voltam ott, nem fogom tudni eldönteni. Rendben? Most leteszem a telefont, uram, próbálok önnek ebben az ügyben segíteni, vissza fogom hívni.” „Ez a mai napon meg fog történni?” „Természetesen, uram.”

Természetesen nem szól vissza a „mai napon”. Másnap sem.

A kuncsaft a beszélgetés során többször is kéri a diszpécsert, árulja el duguláselhárító cégének nevét, címét, valamint a cégvezetõ nevét. A diszpécser mindannyiszor visszautasítja, és javasolja: vegye át a számlamásolatot, azon olvashatja majd a vállalkozás adatait.

Pusztán telefonszám alapján a szolgáltató nem adhatja ki az elõfizetõ egyéb adatait, a kuncsaftnak valahogy mégis sikerül adatot halásznia. Ha minden igaz: az általa tárcsázott számok egyike felszámolás alatt álló, egykor évi közel háromszázmillió forintos forgalmat bonyolító céghez vezetnek, és egy Budapest tizenharmadik kerületi házban csöng. A hirdetésben szereplõ számok amúgy más netes és nyomtatott önreklámok alatt is fellelhetõk, víz-, gázszerelés, ilyesmi (ezeknél cégnevet is megadnak diszpécser gazdái), vagyis széles a portfólió.

A kuncsaft, ha õ lenne a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, pláne, ha õ lenne az adóhivatal, fellapozná a Kisokost, és megtalálná, megkavarná a diszpécsert. Meg persze mindazt a szart, ami mögötte (körötte, benne) van.

Forrás: FN24
  kope, 8:47 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2013. jlius 4., cstrtk Nekem tetszik!
0  

Orbán házához mennek a tüntetõk


„Elég volt!” felkiáltással indultak el a kormányfõ budai házához a Kúria Markó utcai épületétõl a devizahiteles tüntetõk – írja a hvg.hu. A TEK lezárta a környéket.

Miután meghallották, hogy az OTP számára kedvezõ ítélet született, a szervezõk - a Koppány Csoport, az Otthonvédelmi Tanács és a Nem adom a házam civil mozgalom - felhívására a tüntetõk rendõri biztosítás mellett indultak el a kormányfõ otthonához.

Ezt megelõzõen egy kihangosítón bejátszották Orbán Viktor 2006-ban elhangzott szavait, amikor arról beszélt, ha a nép életét veszélyezteti egy kormány, akkor a népnek joga van elzavarni azt a kormányt. Rögtönzött beszéd is elhangzott, a szónok többek közt azt mondta, hogy a Kúria lett a felelõs „a további vérontásért és öngyilkosságokért" - írja a hvg.hu, a lap tudósítója szerint körülbelül 100-150-en vannak.

Amerre járnak, megbénítják a közlekedést

Majd úgy döntöttek, hogy a demonstrálás megfelelõ helyszíne Orbán Viktor lakhelye, ezért elindultak a Margit híd felé, negyed négykor már óriási torlódás alakult ki a hídnál a Szent István körút mindkét oldalán. A menetet rendõrök kísérik gyalog, autóval és motorral is. Fél négykor érték el a Margit hídat, ott is óriási dugót okozva.

Útközben elhangzott, hogy azért mennek a miniszterelnökhöz, mert állásfoglalást követelnek tõle a Kúria ítéletével kapcsolatban. A tüntetõk "elég volt", "le a bankokkal", "hazaárulók" felkiáltással haladnak és a kilakoltatások leállítását, a végrehajtási eljárások felfüggesztését követelik. Néhányuk akasztófát cipel magával, többeknél árpádsávos, illetve nemzetiszín lobogót látni.

Fél 5 után a tüntetõk már a Szilágyi Erzsébet fasoron jártak.

A TEK már lépett

Lezárta a Terrorelhárítási Központ (TEK) a kormányfõ otthonának környékét - derül ki a szervezet honlapján csütörtök kora délután közzétett személy- és létesítménybiztonsági intézkedésébõl. A dokumentum szerint 16 órától a szükséges ideig, de legkésõbb augusztus 4-én éjfélig lezárják a Cinege út kijelölt részét.

A lezárt terület a XII. kerület Kútvölgyi út és Cinege út keresztezõdésétõl a Béla király út és Cinege út keresztezõdéséig terjed ki, beleértve a Csipke utca és Cinege út keresztezõdésének lezárását is a Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium Csipke utcai kocsibejárójánál.

A döntés indoklása szerint a Cinege út 5-ben az intézkedés által érintett idõszakban védett személy tartózkodik és figyelemmel a védett objektum biztonságának, zavartalan mûködésének, a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása kiemelt feladat.

  kope, 18:19 Itt megrhatod a vlemnyed kope



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.