CsodaCsiga Flap
Naplk 2024. mrcius 29.   pntek   Auguszta, Baracs, Bercel, Bertold, Bertolda, Diomd, Gerle   
Flap ·  · Chat · Tvirat · Trskeres · Kpeslap · Frum · Weblapok ·  · Levelem · Webem · Naplk · BANK
Regisztrci · Kapcsolataim · Trsaim ·  · Bulikpek · MMS ·  · Jtk · Horoszkp · Linkek · Hirdets · Radi



kope naplja

  2012. december 28., pntek Nekem tetszik!
0  
Keresik a rendõrök az ötödik hummerest.

Egy ötödik Hummer is tagja volt annak a konvojnak, amely még októberben keveredett összetûzésbe a magyar rendõrökkel Apátfalván. Az esetnél egy osztrák férfi halálra gázolt egy magyar rendõrt.

Külföldi jogsegélyt kértek a rendõrök a hummeres gázoló ügyében. A Blikk információi szerint Romániától azért kértek segítséget, mert felakarják térképezni, mi történt a balesetet megelõzõ héten a szomszédos országban rendezett offroad versenyen, pontosan tudni akarják, hányan voltak a csoportban. Erre azért van szükség, mert mint kiderült, egy ötödik Hummer az elsõ igazoltatás elõtt kis idõvel elhagyta a konvojt.

Az autóban Thomas B. barátja, egy orvos ült. Az egyik tanú azt is tudni vélte, hogy ennek az autónak a sofõrjét a baleset helyszínérõl többször is felhívták telefonon. Nem kizárt, hogy õ volt az, aki késõbb felvette a helyszínen ragadt egyik Hummer utasát, akirõl csak annyit lehet tudni, hogy asztalos, a munkája során üzemi balesetet szenvedett és néhány ujját elvesztette, és ami a legfontosabb, õ volt az, aki valamit kivett a rendõrt elgázoló hummeres autójából, amikor a legnagyobb volt a káosz Apátfalván.

Egy Hummer osztrák sofõrje még októberben ütött el egy rendõrt a Csongrád megyei Apátfalva területén. A rendõr, egy harmincnégy éves motoros járõrvezetõ, a kórházba szállítás közben meghalt. A sofõr szervezetében kábítószer nyomait találták.


  kope, 10:39 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2012. jlius 16., htf Nekem tetszik!
0  
Egyszerûen be volt indulva Bándy Kata gyilkosa.

Elfogta a rendõrség Bándy Kata gyilkosát, a 26 éves P. Lászlót. A férfi az utóbbi hónapokban egy romházban csövezett a barátnõjével Pécsett, és még napokkal a gyilkosság után is posztolt a Facebookra. Kirendelt ügyvédje szerint a gyilkosságnak egyszerûen szexuális indítéka volt, az áldozatot korábban nem ismerte.

A Baranya Megyei Rendõr-fõkapitányság elfogott és õrizetbe vett egy huszonhat éves, magyar állampolgárságú férfit, aki megalapozottan gyanúsítható a Bándy Kata sérelmére elkövetett emberöléssel - közölte a rendõrség hétfõ reggel. Elõzetes letartóztatásról szerdán délelõtt dönt a pécsi bíróság.

A Dunántúli Napló információja szerint a Bándy Kata megölését beismerõ férfi néhány hónapja érkezett Kiskunhalasról Pécsre. Munkanélküliként a Mohácsi út környékén csövezett a barátnõjével együtt, aki a lap szerint prostituált. P. Lászlót már szombat éjjel elfogták egy erdõs, bokros területen, ahol azóta próbált meg elbújni, hogy megtudta, szorul a nyaka körül a hurok - írta a Bama.hu. A tettesnek Facebook-profilja szerint egy kisfia is van. A közösségi portálon pedig még napokkal Bándy Kata megölése után, pénteken is aktív volt.

A Pécs Ma helyi internetes portál elérte a férfi kirendelt védõjét. Az névtelenséget kérõ ügyvéd azt mondta, a férfit szombaton menekülés közben Bóly közelében fogták el a kommandósok. Tettét beismerte, de másra nem tett terhelõ vallomást, az ügyvéd szerint azt mondta: "egyedül viszem el a balhét". Azzal indokolta a gyilkosságot, hogy tetszett neki a lány és szexuális indíttatásból támadta meg. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy megbánta-e tettét. A bama.hu szintén az ügyvédre hivatkozva azt írja, a férfi vallomása szerint ott ölte meg a lányt, ahol megtalálták. A férfi az ügyvéd szerint az vallotta, odáig gyalog mentek, a lány önszántából ment vele, útközben beszélgettek.

Mindig mászkált valamerre

A Méh-telep szomszédjában lévõ lerobbant lakóházakban egyikében élõ Orsós István az [origo] tudósítójának azt mondta, szombaton délután lepték el a környéket a rendõrök, a gyilkosság gyanúsítottját szombaton délelõtt látta utoljára. Valójában barátnõjének szülei laktak ott, a férfi feltehetõen hozzájuk költözött be (erre utal, hogy a szomszédos Méh munkatársa azt mondta, a helyiek többségét ismeri, a gyanúsítottat azonban nem). A gyanúsítottról azt mondta, "tök normális, nyugodt srác volt", mindig mászkált valamerre, de nem tudták róla, hogy mibõl él.

Az [origo] Pécsen tartózkodó tudósítójának a Mohácsi út környékén lévõ telepen élõk azt mondták: P. Lászlót nem onnan vitték el. Szerintük a rendõrök folyamatosan jöttek az elmúlt napokban és mindenkit bevittek. Aki eddig ott lakott, azok mostanra mind elmenekültek. P.-rõl azt mondták, hogy teljesen normálisnak ismerték. Úgy tudják, hogy új barátnõje van nagyjából 1,5 hónapja.

P. László Pécsett született, ötéves korában költözött el a városból családjával. Pécsi barátnõje a Dunántúli Naplónak azt mondta, nem gondolta volna, hogy barátja ilyenre képes. A Magtár utca egyik romos állapotban lévõ épületében laktak sokadmagukkal. A barátnõ szerint a férfi testvére is eltûnt, nem tudják, mi van vele, de nem kizárt, hogy õt is elfogták a rendõrök, vagy bujkál.

A rendõrség szerint a gyanúsított kihallgatása megtörtént, és beismerõ vallomást tett, ugyanakkor a rendõrség továbbra is nagy erõkkel folytatja a nyomozást. Korábban az MTI rendõrségi forrásokra hivatkozva azt írta, több embert fogott el a rendõrség Bándy Kata ügyével kapcsolatban. Bándy Kata édesanyja vasárnap este a Facebook közösségi portálon közölte: "megvan a tettes".

DNS-minta segíti az azonosítást

A Dunántúli Napló tudósítója a helyszínen beszélt annak a háznak a lakóival, ahol a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. László is lakott az elmúlt hónapokban. Többen úgy fogalmaztak, hogy rettegnek. "Cigányok vagyunk, nagyon félünk attól, hogy rajtunk állnak bosszút" - mondták. A lakók szerint egyiküknek sem volt autója, így a bûncselekmény idejére a testvérek vagy kölcsönkértek egyet, vagy autó nélkül követték el a gyilkosságot. Az MTI tudósítója a Magtár utcában a környéken élõktõl úgy hallotta, szombaton éjjel tíz óra körül jelentek meg a rendõrök a helyszínen, és egy fénykép alapján keresték P. Lászlót.

Pécs Ma úgy tudja, hogy Bándy Kata táskájának tartalmát is magukkal vitték a feltételezett elkövetõk, holmijait megtalálták a most õrizetbe vett férfinél. A lap azt írja, P. László sérüléseket szerzett a rendõrségi intézkedés alatt, az orrcsontja törött el, és ezért a Honvéd kórházba szállították még vasárnap.

A Bama.hu szerint P. László a DNS-minta alapján bukott le: büntetett elõéletû lévén a rendõrség gyorsan azonosítani tudta a DNS-ét a helyszínen talált mintával. Az újság korábban azt írta, a boncolás megállapításai, illetve a holttest megtalálásának helyszínén rögzített nyomok értékes információkat szolgáltattak a rendõröknek. A tettes kézre kerítését segíti az anyagmaradványokból nyert DNS-minta, amely alapján az elfogása után egyértelmûen azonosítható lesz a gyilkos.

A Hír TV beszámolója szerint a rendõrök több órán át hallgatták ki azt a férfit, akinek információi lehetnek a pszichológusnõ gyilkosáról. A férfi szombaton Pécsett kereste meg a Hír TV stábját, elmondása szerint egy ismerõsére ráillenek azok a személyiségjegyek, amelyeket a rendõrség megadott a tettesrõl. A Hír TV riportere értesítette a rendõrséget, õk a helyszínre érkeztek, és kihallgatásra vitték a férfit.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap a Hír Tv-nek azt nyilatkozta, hogy meggyõzõdése szerint néhány napon belül elfogják a tettest, és szerinte a rendõrök nyomon vannak Bándy Kata rendõrségi pszichológus meggyilkolásának ügyével kapcsolatban.

Rengeteg rendõr kereste a lányt

A pécsi rendõrpszichológus július 8-án tûnt el, amikor egy buliról tartott hazafele. A 25 éves lány mozgását egy ideig nyomon lehetett követni a térfigyelõ kamerák felvételein, a lakására azonban már nem érkezett meg. Munkatársainak tûnt fel a távolléte hétfõn, õk értesítették a családot. Ez után kezdték keresni.

"Szombaton, este kilenckor beszéltem vele telefonon. Vidám volt, jó kedvû. Mint késõbb, a híváslista elemzése után kiderült, én voltam az utolsó, aki a mobilján beszélt vele" - nyilatkozta kedden a Dunántúli Naplónak Bándy Pál, a nõ édesapja.

A fiatal lányt rengeteg rendõr kereste a múlt szerdán Pécsett. "Sokkal jobban rajta vannak, mintha egy sima civil tûnt volna el" - mondta akkor egy, a lány szomszédságában élõ lakos az [origo]-nak. A rendõrök kis csoportokban jártak, minden házba becsengettek, bementek, és körbenéztek. Egy rendõr az [origo]-nak azt mondta, volt, ahol még ástak is.

Bár volt olyan szomszéd, aki azt mondta, hogy a környék, ahol Bándy lakott, nem rosszabb, mint bármelyik másik környék, az ott lakók többsége szerint sok gyanús alak megfordul a környezõ utcákban. "Én féltettem" - mondta az apuka arra a kérdésre, hogy mit gondol a lánya lakhelyérõl, a környékrõl.

Rendõrök alkalmassági vizsgálatait végezte

Bándy Kata a pécsi rendõrségen dolgozott pszichológusként. A lánya munkájáról az apa azt mondta, hogy még a munkába állás kezdetekor megkérte, hogy a munkája felõl inkább ne is kérdezze, mert részleteket nem mondhat. Annyit tud róla, hogy a kötelezõ szûrõvizsgálatokat végezte a rendõrökön. Õ úgy látta, hogy a lánya élvezte a munkáját, lekötötte. "A napok nagy része pörgõs volt neki" - mondta. A lány húga az [origo]-nak azt mondta, úgy tudja, a nõvére stresszteszteket végzett a rendõrökön, és a rendszeres alkalmassági szûréseket, illetve a rendõrnek jelentkezõk pszichológiai alkalmassági vizsgálatait csinálta.

"Nem voltak kirívó szokásai" - mondta az [origo]-nak a lány húga. Szerinte a nõvérének nyugodt természete volt, szabadidejének nagy részét a barátaival töltötte, és sokat olvasott otthon szakirodalmakat is. Utoljára a múlt héten beszéltek egymással, amikor a nõvére közölte, hogy szabadságra megy, és pár napig Hollandiában lesz. A hétvégére azonban már visszaért, és szombaton például élménybeszámolót tartott a nagyszüleinek Bonyhádon, ezután indult el bulizni.

A lány holttestét a múlt szerdán találták meg, egy a lakásától pár utcára lévõ bokros területen, a Délibáb utcában. A lány holttestére a Bama.hu információja szerint meztelenül találták rá. A rendõrség külön nyomozó csoportot állított fel a tettes megtalálására, a lány gyilkosát félszáz rendõr kereste, Hatala József országos rendõrkapitány pedig egymillió forintot ajánlott fel annak, aki segít Bándy Kata gyilkosának megtalálásában.
Hírek az origó-tol.
  kope, 19:13 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2012. mjus 7., htf Nekem tetszik!
0  
A kis tojás olcsóbbnak tûnik, de valójában drágább, ráadásul a boltok ezekkel hirdetik magukat. A Vidékfejlesztési Minisztérium véget vetne a trükközésnek, és bevezetné, hogy kilóra kelljen a tojást árulni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az [origo] kérdésére közölte, támogatja, hogy a jövõben ne darabra, hanem kilóra adják a tojást a boltokban. A Baromfi Termék Tanács április végén kezdeményezte, hogy a kormány így módosítsa a tojásárakra vonatkozó rendeletet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a lépésre azért van szükség, mert a magyar tojástermelõknek gondot okoz, hogy a legkisebb méretû, S jelöléssel ellátott tojások letörik a normál vagy nagyobb méretûek árát. A boltok ráadásul az S-es tojásokkal igyekeznek becsalogatni a vásárlókat. A VM szerint ez a marketingfogás aggasztó, mert a legkisebb méretû tojás nagy része az Európai Unió más tagállamaiból érkezik, ahol szerintük étkezési tojásként eladhatatlan lenne.

Az olcsó, de kicsi tojásokkal nem is járnak jól a vásárlók. Ha a darabárat nézzük, a legkisebbek a legolcsóbbak, a kilónkénti ár alapján azonban a többi tojás sokkal, 11-38 százalékkal olcsóbb.

Tojásárak minden szempontból

Méret


Átlagos tömeg (gr/db)


Átlagos ár (forint/db)


Átlagos ár (forint/kg)


Árkülönbség az S-mérethez képest (százalék)



Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium, [origo]-gyûjtés

A vidékfejlesztési tárca közölte, az új szabályról remélhetõleg hamarosan megtörténik a döntés. Ehhez azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium együttmûködésére is szükség van, mert a kérdéses rendeletet csak az utóbbi tárca tudja módosítani. Arról is érdeklõdtünk az agrártárcánál, hogy bármilyen más termék esetében várható-e hasonló változtatás, de a VM közlése szerint nincsenek ilyen terveik. (Hétfõn délelõtt megkerestük az NGM-et, hogy megváltoztatja-e a szabályt, de egyelõre nem érkezett meg a válasz. A minisztérium reakciójával bõvíteni fogjuk a cikket.)

A tojás árára vonatkozó szabálymódosítás azért került a középpontba, mert az év elején jelentõsen drágult a tojás. Az áremelkedésben fõszerepet játszik az az uniós rendelet, amely szerint a ketrecben tartott tyúkoknak januártól kényelmesebb körülményeket kell teremteni. Több helyük van, és egy kis függöny mögött tojhatnak: az elõírás szerint egy tyúknak 750 négyzetcentiméter területet kell biztosítani, szemben a korábbi 550 négyzetcentivel.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján az év elejétõl húsvétig a tojás termelõi és fogyasztói ára is folyamatosan emelkedett, elõbbi a 13., utóbbi 14-15. héten ért a csúcsra, március legvégén és április elején egy tojás ára körülbelül a kétszerese volt az egy évvel korábbi árnak. Azóta a tojás ára mérsékelten csökkent, de az átlagos ár a magyar és az uniós piacon egyaránt jelentõsen meghaladja az utóbbi évek átlagát.

Forrás: Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Az uniós elõírás további drágulást idézhet elõ az év közepétõl: januártól nem lehet ugyanis régi ketrecekben tartott tyúkoktól származó tojást eladni étkezési tojásként, de az állatok még maradhatnak az istállókban, és ipari felhasználásra, lé és por elõállítására felhasználhatók a tojások. Július végétõl azonban a hagyományos ketrecekben nem lehet tojótyúkokat tartani, ettõl kezdve az ipari felhasználásra is csak az uniós szabálynak megfelelõ ketrecekben élõ tyúkok tojását lehet értékesíteni. A teljes ketreccseréig, július 31-éig hátralévõ idõszakban a tojás ára várhatóan lassú ütemben csökken, az áprilisi árakhoz képest körülbelül 10-30 százalékkal lehet alacsonyabb a szaktárca becslése szerint.


  kope, 13:11 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2012. mjus 5., szombat Nekem tetszik!
0  
Tízezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett felülvizsgálatra.

Majdnem kétszázezer behívót postázott az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság (ONYF), és ebbõl tízezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett a kötelezõ felülvizsgálatra március 31-ig - közölte a szervezet a Magyar Nemzettel. Azok, akik valamilyen okból nem kaptak értesítést, igazolási kérelemmel és fellebbezéssel is élhetnek ellátásuk megszüntetése ellen.

Megvonják a rokkantási ellátást attól a tízezer embertõl, aki nem jelentkezett felülvizsgálatra március 31-ig. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság (ONYF) 194 636 komplex felülvizsgálatra szóló behívólevelet postázott, és ebbõl tízezren nem jelentkeztek - mondta a szervezet a Magyar Nemzetnek.

Akik amiatt nem jeleztek vissza, mert megváltozott a címük vagy külföldön vannak, igazolási kérelemmel és fellebbezéssel is élhetnek ellátásuk megszüntetése ellen. A dokumentumokat a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz vagy a területileg illetékes nyugdíj-biztosítási szervhez kell benyújtani.

A kormány azért alakította át tavaly a rokkantnyugdíj-rendszert, mert átláthatatlannak és pazarlónak találta. Idén január 31-ig felülvizsgálták azokat a rokkantakat, akik a legkisebb egészségkárosodással rendelkezõ III-as csoportba tartoztak, illetve akik rendszeres szociális járadékban részesülnek. A vizsgálatokra most csak jelentkezni kell, az újraminõsítést 2013 végéig végzik el.

A kormány azért alakította át tavaly a rokkantnyugdíj-rendszert, mert átláthatatlannak és pazarlónak találta. Idén január 31-ig felülvizsgálták azokat a rokkantakat, akik a legkisebb egészségkárosodással rendelkezõ III-as csoportba tartoztak, illetve akik rendszeres szociális járadékban részesülnek. A vizsgálatokra most csak jelentkezni kell, az újraminõsítést 2013 végéig végzik el.

Az új szabályok szerint azok, akiket a felülvizsgálaton munkára alkalmasnak találnak, a továbbiakban rehabilitációs ellátást kapnak. Azoknál, akiket rehabilitálhatónak talált a bizottság, attól függõen változhat az ellátás összege, hogy rövidebb vagy hosszabb idõt vesz igénybe a rehabilitáció: elõbbiek a közfoglalkoztatási bér 40 százalékára (havi 28 720 forintra) számíthatnak, utóbbiaknál pedig 80 százalék (havi 57 440 forint) lehet az ellátás összege.

A korábbi becslések szerint közel százezren veszthetik el a rokkantsági ellátást a felülvizsgálat után.

Origo.hu

Megjegyzés:
Akkor jobban meglehet élni?
  kope, 10:18 Itt megrhatod a vlemnyed kope
Júliustól új munkajogi magatartási szabályok jönnek.

Bár külön figyelmet szentel júliustól az új Munka törvénykönyve a munkáltató és a munkavállaló egymással szembeni, általános magatartási követelményeket megfogalmazó szabályoknak, ám számos kérdésben, így például az adott helyzetben általában elvárható magatartás tekintetében, vagy a munkavállaló pillanatnyi helyzetét meghatározni képes GPS-es mobiltelefonok figyelembevétele módjában, az adott helyzet határozza meg a jogi értékelést - hívta fel az [origo] figyelmét a Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda szakértõje.
Forrás: Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda

E magatartási követelmények részben már a jelenlegi szabályozásban is megjelennek - bár nem egy helyen, csokorba szedve, hanem elszórtan a törvényi rendelkezések között - részben azonban olyan újdonságokat is tartalmaz az új Munka törvénykönyve, amelyek inkább a polgári joghoz közelebb álló szemléletet tükröznek, illetve egyéb, eddig nem szabályozott kérdésköröket ölelnek fel.

Egyik ilyen újdonság annak deklarálása, hogy, a polgári jogi jogviszonyokkal összhangban, a munkaviszony során is úgy kötelesek eljárni a felek, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható - mutatott rá dr. Orbán Zita.

E rendelkezés beépítését megelõzõen vitára adott okot, hogy a "tõle elvárhatóságot", vagy az "adott helyzetben elvárhatóságot" követeljék-e meg. Végül az adott helyzetben általában elvárható magatartás követelménye került beépítésre, amelyet pontos tartalommal majd az a bizonyos konkrét adott helyzet fog megtölteni.

hírfolyam költségvetés adó forint sikersztori Vállalkozói Negyed Állás Nagyvilág Itthon Jog devizapiac
Címkék:dr. Orbán Zita,munkajog,Munka törvénykönyve,Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda
Júliustól új munkajogi magatartási szabályok jönnek
[origo]|2012. 05. 03., 1:05|
Címkék:dr. Orbán Zita, munkajog, Munka törvénykönyve, Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda

*
*
*
*
*

*
*
*
*

Bár külön figyelmet szentel júliustól az új Munka törvénykönyve a munkáltató és a munkavállaló egymással szembeni, általános magatartási követelményeket megfogalmazó szabályoknak, ám számos kérdésben, így például az adott helyzetben általában elvárható magatartás tekintetében, vagy a munkavállaló pillanatnyi helyzetét meghatározni képes GPS-es mobiltelefonok figyelembevétele módjában, az adott helyzet határozza meg a jogi értékelést - hívta fel az [origo] figyelmét a Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda szakértõje.
Forrás: Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda

Dr. Orbán Zita, a Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda szakértõje
JÁTSSZ ONLINE!
KORÁBBAN

* Senki sem tudja, lesz-e magáncsõd Magyarországon
* Elérkezett a családi vállalkozások elsõ nagy generációváltása
* KRS: ezek a "munkajogi salátatörvény" aktuális módosításai

Keresés

E magatartási követelmények részben már a jelenlegi szabályozásban is megjelennek - bár nem egy helyen, csokorba szedve, hanem elszórtan a törvényi rendelkezések között - részben azonban olyan újdonságokat is tartalmaz az új Munka törvénykönyve, amelyek inkább a polgári joghoz közelebb álló szemléletet tükröznek, illetve egyéb, eddig nem szabályozott kérdésköröket ölelnek fel.

Egyik ilyen újdonság annak deklarálása, hogy, a polgári jogi jogviszonyokkal összhangban, a munkaviszony során is úgy kötelesek eljárni a felek, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható - mutatott rá dr. Orbán Zita.

E rendelkezés beépítését megelõzõen vitára adott okot, hogy a "tõle elvárhatóságot", vagy az "adott helyzetben elvárhatóságot" követeljék-e meg. Végül az adott helyzetben általában elvárható magatartás követelménye került beépítésre, amelyet pontos tartalommal majd az a bizonyos konkrét adott helyzet fog megtölteni.

Munkahelyen kívüli magatartás

További újdonság annak kifejezett deklarálása, hogy a munkavállaló munkaviszonya fennállása alatt munkahelyén kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas a munkáltató jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének, illetve a munkaviszony céljának veszélyeztetésére.

Ugyanígy nem gyakorolhatja a munkavállaló a vélemény-nyilvánítási jogát a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági érdekét sértõ, vagy veszélyeztetõ módon. A megfogalmazásból kitûnik, hogy a tényleges veszélyhelyzetnek nem kell fennállnia, elegendõ a veszélyeztetés is - hangsúlyozta a Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda szakértõje.

Ennek kivédése érdekében pedig a munkáltató korlátozhatja a munkavállaló magatartását - e korlátozásról azonban õt elõzetesen tájékoztatni kell. Ugyanígy a személyhez fûzõdõ jogok is korlátozás alá eshetnek abban az esetben, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggõ okból feltétlenül szükséges. További feltétel pedig, hogy ez arányos legyen.

E korlátozás azonban természetesen nem lehet általános érvényû, minthogy a munkavállaló a személyhez fûzõdõ jogáról általános jelleggel nem mondhat le. A korlátozás módjáról, feltételeirõl és várható tartamáról a munkavállalót elõzetesen tájékoztatni kell.

A magánélet nem ellenõrizhetõ

Az ellenõrzési jogkör deklarálása körében az új jogszabály rögzíti, hogy a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggõ magatartása körében ellenõrizheti a munkáltató, a munkavállaló magánélete nem ellenõrizhetõ. Érdekes kérdést vet fel e szabály napjainkban, a GPS-es mobiltelefonok korában, amelyek révén a munkavállaló pillanatnyi helyzete a nap huszonnégy órájában meghatározható.

Bár egyes nézetek szerint ez nem az ellenõrzési jogkörbe tartozik, csupán adatkezelés, azonban az esetleges jogviták elkerülése érdekében javasolt a munkavállalóval írásban megerõsíttetni, hogy a fentieknek tudatában van, és azt elfogadja. Az ellenõrzés módjáról egyébként is tájékoztatni kell a munkavállalót - emelte ki dr. Orbán Zita.

További általános magatartási követelmények

Az új Munka törvénykönyve az általános magatartási követelmények tekintetében azt is kimondja, hogy a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, és a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat.

A felek továbbá kötelesek egymást minden olyan tényrõl, adatról, körülményrõl vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges.

Tilos a rendeltetésellenes joggyakorlás, ebben a körben a jogalkotó mások jogos érdekeinek csorbítását, érdekérvényesítési lehetõségeinek korlátozását, zaklatását, véleménynyilvánításának elfojtását sorolja fel.


  kope, 10:14 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2012. mjus 1., kedd Nekem tetszik!
0  
Érett férfiak sírtak a küszöbön.

268 apróhirdetésre jelentkezett egy magyar férfi, de mindegyik angliai munkát kínáló ajánlat átverés volt. Évek óta százakat húzhatnak le a képzetlen embereknek könnyû angliai fizikai munkával százezreket ígérõ csalók, akik köddé válnak, miután több száz fontot elkértek a munka reményében Angliába érkezõktõl, de hirdettek már állást olyan brit gyárba is, amely hetekkel korábban leégett.

A Magyarországon megjelenõ angliai állásajánlatok majd száz százaléka átverés - jelentette ki magabiztosan a Manchester közelében élõ András. A jelenleg egy húsüzemben dolgozó férfi - aki azt kérte, ne írjuk le a nevét, és a várost se, ahol él - ezt saját tapasztalataira alapozza, miután két év alatt összesen 268 apróhirdetésre jelentkezett, de végül mindrõl kiderült, hogy egy szó sem igaz a jól fizetõ munkát kínáló hirdetésekbõl.

Az [origo] angliai csicskáztatóhálózatot bemutató cikkei (itt és itt olvashatja õket) után több megkeresést is kapott olyan emberektõl, akik nem emberkereskedõk áldozataként kerültek Angliába, hanem csalók verték át és húzták le õket több száz fonttal. Információink szerint sok százan - fõként a keleti, szegényebb megyékbõl származó emberek - eshetnek áldozatul a hasonló elven mûködõ csoportoknak, amelyek Anglia számos részén mûködnek, kihasználva a munkakeresõk hiszékenységét és a brit rendszer kiskapuit.

Az Expressz.hu-n rövid kereséssel egybõl négy olyan álláshirdetést is találtunk, amely angolul nem tudó, végzettség nélküli embereknek kínál nagyon jól fizetõ állást. "Számos munka Londonban a munkáltatói elvárások alapján akár 9,5 GBP órabérrel! Raktári munka Férfiaknak és Hölgyeknek 18-50 éves korig multionacionális áruházláncnál! (...) A kiutazáshoz kb. 300 000 Ft kezdõtõke szükséges" - így szól például az egyik tipikus hirdetés. A hirdetések szerint nyelvtudás, munkatapasztalat, nyolc általánosnál magasabb végzettség sem szükséges.
Az Expressz.hu-n rövid kereséssel egybõl négy olyan álláshirdetést is találtunk, amely angolul nem tudó, végzettség nélküli embereknek kínál nagyon jól fizetõ állást. "Számos munka Londonban a munkáltatói elvárások alapján akár 9,5 GBP órabérrel! Raktári munka Férfiaknak és Hölgyeknek 18-50 éves korig multionacionális áruházláncnál! (...) A kiutazáshoz kb. 300 000 Ft kezdõtõke szükséges" - így szól például az egyik tipikus hirdetés. A hirdetések szerint nyelvtudás, munkatapasztalat, nyolc általánosnál magasabb végzettség sem szükséges.

Nem egyértelmû, hogy egy-egy ilyen hirdetés valós lehetõséget kínál-e, de a Magyaroklondonban.com-on számtalan fórumhozzászólás bukkan fel, figyelmeztetve a hamis álláshirdetésekre és a csalásokra. "Vigyázat, aki Londonban vagy Angliában keres munkát, ne dõljön be a (...) néven futó patkánynak! Tõlünk levett lakbér címén 160 fontot, hogy majd hozza a kulcsokat. Na, azóta is hozza. Vigyázzatok, mert behízelgi magát azzal, hogy õ nem kér pénzt a szolgáltatásaiért, csak a lakbér árát. Amint megkapta a pénzt, már tûnik is el" - hangzik az egyik dühös figyelmeztetés.
ndrás két évvel ezelõtt érkezett Angliába, miután egy hasonló álláshirdetésre jelentkezett. Már az érkezéskor négyszáz fontot kértek el tõle és egy barátjától - lakbér címén -, és elvitték egy bérelt házba, ahol több magyar lakott. Bár másnap elvitték õket a város munkaügyi központjába - egy Alex néven bemutatkozó alacsony, köpcös férfi irányította õket -, ott elõbb telefonos bejelentkezést kértek, így nem jutottak semmire. Az állítólagos munkaadók ezután elmentek, és nem is kerültek elõ többé, ott hagyva a tanácstalan munkásokat a mindössze egy hónapra kibérelt házban. "Ezek adják fel a hirdetéseket, de az égvilágon semmilyen munkaadóval nem állnak kapcsolatban. Két nap múlva az utcán találkoztam néhány magyarral, akik azt mondták, a házunkban egy hónap alatt már vagy ötven ember megfordult, és mindannyiukat ugyanúgy verték át" - mondta András.

A férfi azt mondta, szerencséje volt, mert a szomszéd házban éppen egy helyi húsüzem felügyelõje lakott, akivel sikerült összeismerkednie, mivel - a társaival ellenétben - tudott egy kicsit angolul. Egy idõ után ez a férfi ajánlott neki munkát, amikor az üzemben volt üresedés, így sikerült megvetnie a lábát. Az Angliába csalt magyarok nagy része azonban nem ilyen szerencsés, õk többnyire kölcsönkérnek otthonról pénzt, és megszégyenülten hazamennek. A többségüket úgy írta le, mint "lezüllött, fogatlan, alkoholista szegény embereket", akik olyan helyrõl jöttek, ahol sok éve nem lehet munkát találni.
k. A többségüket úgy írta le, mint "lezüllött, fogatlan, alkoholista szegény embereket", akik olyan helyrõl jöttek, ahol sok éve nem lehet munkát találni.

Számolatlanul érkeznek az emberek

András azt mondta, tudomása szerint fõként Békés megyébõl, "számolatlanul" hozzák ki az embereket a környéken mûködõ, egyik városból a másikba mozgó és több házat is bérelõ magyar csalók, akik aztán magukra hagyják a megígért állásra várókat, miután 400-400 fontot elkértek tõlük. "Ha csak tíz embert visznek egy házba, az már 4000 font, és havi szinten már 5-600-ért lehet lakást bérelni. Iszonyatos pénzeket keresnek" - fogalmazott a férfi, aki szerint csak a húsüzemben, ahol dolgozik, hetente vagy kétszáz magyar érdeklõdik, akad-e munka.

Ez a fajta csalás nem magyar sajátosság, mûködik a városban egy szlovák banda is, amely ugyanezzel foglalkozik - tette hozzá. Egy manchesteri esetrõl is mesélt, amelyet helyi magyaroktól hallott: a frissen Angliába érkezett munkásokat egy magát tolmácsnak kiadó férfi elkísérte a munkaügyi központba, mialatt a társa a szállásukról ellopta minden értéküket. Közben a tolmács azzal az ürüggyel, hogy sürgõsen telefonálnia kell, kiment, és otthagyta a munkásokat a központban, majd eltûnt.
Az [origo]-nak nyilatkozó férfi és a társa sokáig próbált állást keresni, mert azt gondolták, "ha már itt vagyunk, sokkal könnyebb lesz munkát találni azoknál a hirdetõknél, akik Magyarországon keresnek munkaerõt Angliába". "A mézesmadzag mindig ugyanaz: nyelvtudás nélkül, szakképzettség nélkül keresnek dolgozni akaró embereket. Általában könnyû fizikai munkát ígérnek, és 1400-1500 font havi fizetést, pedig az itteni minimálbér nem több havi 800-850 fontnál".

Az apróhirdetéseken keresztül azonban nem sikerült munkát találniuk. "Az már teljesen hétköznapi dolog volt, hogy amikor meghallották, már kinn vagyunk, és van biztosítási számunk és bankszámlánk, ránk csapták a telefont. Olyan is volt, aki programdíjnak nevezett közvetítõi díjat akart kérni a regisztrációért. De a legelképesztõbb az a fiatalember volt, aki azt mondta, hogy elõször is haza kellene mennünk, mert az õ cégével kell kiutazni 150 fontért, és fizetnünk kellene segítõi díjat, vagyis 200 fontot, plusz az elsõ két hónapban a fizetésünkbõl 50-50 fontot." Összesen 268 álláshirdetésre jelentkeztek, egyik sem ajánlott valós munkát - állította a férfi, aki szerint a hirdetõk egy része még arra is odafigyelt, hogy az állás, amelyet meghirdetnek, valóban létezzen Angliában, csak éppen semmilyen kapcsolat nem volt a munkaadó és a magyar hirdetõ között.

Képtelenségeket is elhisznek

Nagyon sok hasonló történet jutott el egy londoni ügynökséghez is, amely azzal foglalkozik, hogy oda érkezõ magyaroknak segít a különféle hivatalos ügyeik intézésében. Az ügynökség névtelenséget kérõ vezetõje az [origo]-nak azt mondta, havonta több száz magyar jelentkezik náluk segítséget kérve, és ez feltehetõen csak a jéghegy csúcsa, mert azokkal nem is találkoznak, akik maguktól hazamennek, vagy esetleg a londoni utcákon alszanak. "Volt, amikor tízesével álltak az emberek az irodánkban. Láttam meglett, érett férfiakat sírni a küszöbön, hogy legalább egy éjszakára fogadjuk be õket" - mondta a cégvezetõ, aki szerint próbálnak segíteni a bajba jutott magyaroknak, amennyire tõlük telik.

Többször felvették már a kapcsolatot a magyar nagykövetséggel - mondta a férfi -, de nem tudtak segítséget szerezni. Adtak fel már hirdetést is az Expressz.hu-n, amelyben megpróbálták a külföldi munkát keresõk figyelmét felhívni, hogy ne higgyék el a jól hangzó ígéreteket. "Olyan dolgokat hisznek el az emberek, ami eleve nem lehet igaz" - mondta a cégvezetõ, aki szerint egyszer még Magyarországról is megkereste õket néhány érdeklõdõ magyar, akiket megkértek arra, hogy nyelvtudás és pénz nélkül semmiképpen ne induljanak el. "Egy hónap múlva Bristolból hívtak fel, és segítséget kértek. Azok, akik kihozták õket Angliába, egy ideig mindent kifizettek nekik, cserébe csak bankszámlákat nyitogattak a nevükre. Nekik már vagy tízezer fontos adósságuk lehet" - mondta.

Egy másik esetben a szállásadói teljesen kifosztották egy nõt, aki munkára jelentkezett Angliába: nemcsak a szállásért kellett fizetnie, de azért is, hogy elvigyék a boltba bevásárolni, sõt egy pohár vízért is 50 pennyt kértek tõle. Sokszor az ígért munkából nem lesz semmi, más esetekben a csalók a munkaadókkal is összejátszhatnak, ugyanis az ügynökség egyik vezetõje szerint visszatérõ történet, hogy felveszik ugyan az Angliába érkezõket dolgozni - autómosóba, takarítói munkára és más helyekre -, de egy hét után kirúgják õket. Az ügynökséghez eljutó információk alapján sok magyar foglalkozik hasonló átverésekkel Londonban, köztük egy miskolci származású csoport, amely ellen feljelentések is születtek Magyarországon - állította az ügynökség vezetõje a hozzájuk fordulókra hivatkozva.

A követségen sokan kérnek segítséget

A hasonló esetek a londoni magyar követség elõtt is jól ismertek. Az [origo]-nak egy korábbi londoni követségi dolgozó számolt be arról, hogy akkor, amikor telefonügyeletesnek volt beosztva, gyakran beszélt bajba került magyarokkal. Ha nem emberkereskedelem áldozatairól volt szó, akkor nagyon gyakran álláshirdetésre jelentkezõket vertek át. A volt tisztségviselõ szerint jellemzõen borsodi és szabolcsi városok helyi újságjaiban jelenik meg sok apróhirdetés, "csodálatos ígéretekkel szerencsétlen embereknek".

Az ajánlatok általában arról szólnak, hogy a jelentkezõknek ki kell fizetniük a repülõjegyet, és néhány száz fontot kell még magukkal vinniük, mondta. Érkezéskor az embereket londoni külvárosi szállodákba viszik, és otthagyják õket azzal, hogy másnap jelentkeznek, de addig is elkérik tõlük a magukkal hozott pénzt. A szállodából reggel kidobják a csalókra hiába váró embereket. "Ilyenkor telefonálnak nekünk, hogy itt vagyunk a motyónkkal pénz nélkül, és most mit csináljunk."

A volt követségi dolgozó azt mondta, nagyon keveset tudnak segíteni ezeknek az embereknek, pedig egy idõ után a konzulok már nagyjából tudták, kik lehetnek a tettesek. Hiába biztatták azonban az embereket feljelentésre vagy tanúskodásra, azok többnyire féltek. Úgyhogy a legtöbbször itthon maradt családtagjaiktól kértek egy kis pénzt, és abból hazautaztak.

Riskó László, a jelenlegi brit konzul is ismeri ezt a jelenséget, úgy tudja, a csalók még ma is rendszeresen szerveznek munkákat Magyarország szegényebb vidékeirõl Angliába. Az [origo]-nak márciusban Londonban adott interjúban a konzul hangsúlyozta, azoknak, akik nyelvtudás, szakképzettség és komolyabb tõke nélkül érkeznek ki Angliába, és csalóknak esnek áldozatul, már nagyon keveset tudnak segíteni. A követség legfeljebb jó tanáccsal tudja õket ellátni, és az is arról szól, hogy forduljanak a rendõrséghez.
  kope, 20:28 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2012. prilis 27., pntek Nekem tetszik!
0  
A nagy közös árfolyamtrükköt verték el az OTP-n.

Tisztességtelen a bíróság szerint az OTP hitelezési gyakorlatának egy pontja, így a bank egyik ügyfele valószínûleg kártérítést kap. A bank alacsonyabb árfolyamon adta, de magasabb árfolyamon hajtotta be a hitelt. Ezt a módszert az összes hazai bank alkalmazta, amivel havonta több ezer forintot is veszíthettek a hitelfelvevõk. A bírósági ítélet lavinát indíthat el, ha vérszemet kapnak az adósok, akkor százmilliárdos bukás is fenyegetheti a bankokat.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Csányi Sándor
Ajánlat

* Devizahitelen nyerészkedett az OTP

JÁTSSZ ONLINE!
Keresés

"Ez háborút jelent" - kommentálta Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke a Szegedi Ítélõtábla csütörtökön délelõtt hozott másodfokú határozatát, amely jogerõsen kimondta, hogy a legnagyobb hazai bank tisztességtelenül járt el egy devizakölcsönnel rendelkezõ magánemberrel szemben.

A bíróság azért marasztalta el az OTP Bankot, mert más devizaárfolyamot használt, amikor az ügyfélnek odaadta a hitelt, és mást, amikor a törlesztõrészleteket beszedte tõle. A különbözeten a bíróság szerint a bank indokolatlanul nyerészkedett, ezért most visszamenõleg újra kell számolnia az adós törlesztési kötelezettségét.

A táblabíróság által kiadott közleménybõl az nem derül ki, hogy hogyan kell kártalanítani a hitelfelvevõt, de mivel a folyósításkori vételi árfolyamon újra kell számolni a törlesztést, ennek eredménye nem lehet más, mint az, hogy a bank eddig többet tett zsebre, mint amennyi az ítélõtábla szerint jogosan megillette. A túlfizetést elvileg többféleképpen lehet rendezni, például úgy, hogy az adós visszakéri a különbözetet, vagy ennyivel csökkenti a bank a fennálló tõketartozását.
Az OTP Bank és a Magyar Bankszövetség az [origo] megkeresésére türelmet kért, és az ítélet pontos megismeréséig nem kommentálta a jogerõs döntést. Barabás Gyula szerint azonban az eset messze túlmutat a pert indító magánszemély (Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke és felesége) ügyén.

"Az nem lehetséges, hogy Kásler Árpádnak majd másképp számolja a tartozását az OTP, mint a többi ügyfelének. És az sem nagyon lehet, hogy az OTP másképp számol az adósainak, mint a többi bank, mert a devizahitelesek úgyis vérszemet kapnak. Ha maguktól nem kompenzálják az ítéletnek megfelelõen a hiteleseket, akkor hetente több ezer pert kapnak a nyakukba" - mondta a lehetséges következményekrõl Barabás, aki szerint egyetlen logikus reakció van: "a bankok fizetni fognak, méghozzá sokat, és ezzel valamelyest helyreáll a korábbi egyenlõtlenség".

Minden bank kihasználta

A bíróság által kifogásolt pont nem egyedül Kásler Árpád és az OTP Bank közötti hitelszerzõdésben van benne. A hazai hitelpiacon általánosan bevett gyakorlat volt, hogy a bankok devizavételi árfolyamon számolva folyósították a kölcsönt, a havonta esedékes törlesztõrészletek forintban kifejezett összegét viszont az aktuális deviza eladási árfolyamán számították. A két árfolyam között óriási a különbség, egy-egy banknál bizonyos idõszakokban a svájci frankkal szemben 5-10 forintos eltérés is akadt, ezen az árfolyamtrükkön - ahogy azt korábban már kimutattuk - a bankok éveken keresztül milliárdokat kerestek.
Nem véletlen, hogy Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke 2010 júliusában - kinevezése utáni elsõ intézkedéseként - törvénymódosítást kezdeményezett, amelynek eredményeként 2010 novemberétõl a bankoknak szakítaniuk kellett ezzel a gyakorlattal.

Innentõl kezdve nem alkalmazhatták a deviza eladási árfolyamát a törlesztéseknél, hanem saját középárfolyamukat vagy a jegybanki középárfolyamot kellett alapul venniük. Ez ugyan néhány forinttal még mindig magasabb, mint a vételi árfolyam, de a korábbi árrés felezõdött. Önmagában ez a módosítás havonta több ezer forint könnyebbséget jelentett az adósoknak, de csak a törvénymódosítás utáni idõszakot érintette, mivel visszamenõlegesen nem kellett korrigálni a korábban beszedett részleteket.

Szász tavaly szeptemberben a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága elõtt azt mondta, hogy a pénzügyi közvetítõrendszer csak a hitelszerzõdések betartásával maradhat mûködõképes, és a szerzõdések utólagos megkérdõjelezése beláthatatlan következményekkel járhat.

Százezres nagyságrend is lehet fejenként

A szegedi ítélõtábla csütörtöki határozata lényegesen szigorúbb a korábbi felügyeleti javaslatnál. Egyrészt visszamenõlegesen várja el az OTP-tõl a törlesztõrészletek újraszámítását, másrészt nem a középárfolyamot, hanem az eredeti vételi árfolyamot tekinti irányadónak. Hogy ez pontosan mekkora különbséget jelent, az szerzõdésenként változó, de - korábbi számításaink alapján - fejenként 4-5 ezer forintot is kitehet minden hónapban.

Ha tehát valaki 2006 novemberében elkezdett törleszteni, így már öt és fél éven keresztül fizeti a tartozását, akkor akár 250-300 ezer forint túlfizetést is összehozhatott, figyelembe véve a vételi és az eladási, illetve a 2010. novemberi törvénymódosítás után a vételi és a középárfolyam közötti különbséget. Ha mindezt felszorozzuk a devizahiteles szerzõdések 700-800 ezres tömegével (a végtörlesztések után devizaalapú jelzáloghitelbõl legalábbis 731 ezer maradt a hétfõn benyújtott konvergenciaprogram szerint), akkor a teljes bankrendszerben 200 milliárd forintos nagyságrendû veszteség is elõállhatna. Ez a számítás durva becsléseken alapul, hiszen nem tudjuk a szerzõdések kötésének idejét, a havi törlesztések értékét, és azt sem, hogy ugyanezzel a logikával a lakáshitelek mellett esetleg az autóhitelek vagy más szerzõdések is megtámadhatók lehetnek-e.

Nincs precedens

A több mint egyévi bankadót magában foglaló potenciális bomba persze nem feltétlenül robban. Egyáltalán nem biztos, hogy az OTP vagy a többi bank fizet az ügyfeleinek, még akkor sem, ha ezzel perek sokaságát kockáztatja. "A magyar jogban egy ítéletbõl még semmi nem következik, nincs precedensértékû per, ahány bíróság, annyiféle döntés születhet" - szögezte le az [origo] kérdésére Zatik Zsuzsanna ügyvéd, aki nem számít tömeges perekre, elsõsorban azért, mert mindenkinek egyénileg kellene felvállalnia a pereskedés minden terhét és költségét.

Az ügyvéd szerint hasonló jogvitákban lehet majd hivatkozni erre az ítéletre és az indoklásra, de addig, amíg a Kúria (a korábbi Legfelsõbb Bíróság) nem ad ki errõl egy iránymutatást, addig minden bíróság a saját belátása szerint dönt ezekrõl az ügyekrõl. A helyzetet bonyolíthatja, hogy éppen csütörtökön mondta ki az Európai Bíróság, hogy "ami egyszer tisztességtelen, az késõbb is az", vagyis, ha egy bíróság érvénytelenít egy adott szolgáltató által alkalmazott tisztességtelen szerzõdéses feltételt, azt a szolgáltatóval ugyanilyen szerzõdést kötõ további fogyasztóknak sem kell betartaniuk.

A luxemburgi székhelyû bíróság a magyar Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az Invitel Távközlési Zrt. között folyó, uniós szintre került jogvitában foglalt így állást, és azt is kimondta, hogy ha valamely tisztességtelen szabály érvénytelenségét egy közérdekû kereset alapján megállapítják, akkor annak jogkövetkezménye valamennyi érintett fogyasztóra érvényes.

Közérdekû keresetet Magyarországon is lehet indítani, de ehhez az kell, hogy az ügyészség, a fogyasztóvédelmi szervek, vagy például a PSZÁF jogosnak érezze a fogyasztók panaszát.

Megkérdeztüka PSZÁF-ot, hogy foglalkozik-e a kérdéssel akár szabályozási, akár fogyasztóvédelmi szempontból, illetve befolyásolja-e álláspontját az ítélet. Binder István, a felügyelet szóvivõje a következõ választ küldte: "A PSZÁF álláspontja évek óta világos a vételi, eladási árfolyam kérdésében. A felügyelet kezdeményezésére született meg és lépett hatályba 2010 novemberében a hitelintézeti törvény módosítása, amely szerint a devizaalapú jelzáloghiteleknél minden tranzakció (így a havi törlesztõrészletek fizetése is) az MNB hivatalos devizaárfolyamán vagy az adott banki középárfolyamon történhet. Pénzügyi tárgyú törvényrõl lévén szó, e törvénycikk betartását a PSZÁF ellenõrzi."
Origo.hu
  kope, 10:22 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2012. prilis 15., vasrnap Nekem tetszik!
0  
Egy huszárvágással az önkormányzatokra testálta az iskolák fenntartását a kormány, hogy ne a központi költségvetést terhelje a romos épületek fenntartása. A kórházak államosítása után ugyanis nem akar még egy százmilliárdos terhet a nyakába venni.

A fene se akarja fizetni az iskolában a portást meg az ablakfelújítást úgy, hogy az önkormányzat nem szólhat bele az oktatásba. Ráadásul mibõl?" - így reagált egy kormánypárti polgármester az [origo]-nak, amikor megtudta, hogy a tervek szerint az állam jövõre csak az oktatási feladatokat veszi át az iskolákban, az intézmények üzemeltetése a települések feladata marad. Errõl a tervrõl a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára beszélt elõször nyilvánosan egy konferencián kedden Budapesten.

A tervet Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium (Nefmi) közoktatásért felelõs helyettes államtitkára megerõsítette az [origo]-nak: "a kormány döntése értelmében az iskolaépületek tulajdonjoga és ezzel mûködtetésének kötelezettsége a települési önkormányzatoknál marad". Arról, hogy milyen forrásokat kapnak erre a települések, a helyettes államtitkár csak annyit írt, hogy "természetesen a központi költségvetés megfelelõ irányításával" üzemeltetik majd az önkormányzatok az épületeket. A döntés alapján törvényt kell majd módosítania a parlamentnek - tette hozzá Gloviczki Zoltán.

Az iskolák állami kézbe vételére vonatkozó kormánydöntés szerint a Nefmi irányítása alatt létrejön majd egy fenntartói szervezet, amely a kórházak állami átvételét lebonyolító Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI) hasonló feladatokat lát majd el. A Magyar Nemzet szerint ez a központi fenntartó végzi majd a tanügy-igazgatási feladatokat, a pedagógusok és a pedagógiai munkát közvetlenül segítõk bérgazdálkodását, gyakorolja az intézményvezetõk feletti munkáltatói jogokat. Az iskolák ingó- és ingatlanvagyonának fenntartása azonban önkormányzati feladat lesz.

értelmében az iskolaépületek tulajdonjoga és ezzel mûködtetésének kötelezettsége a települési önkormányzatoknál marad". Arról, hogy milyen forrásokat kapnak erre a települések, a helyettes államtitkár csak annyit írt, hogy "természetesen a központi költségvetés megfelelõ irányításával" üzemeltetik majd az önkormányzatok az épületeket. A döntés alapján törvényt kell majd módosítania a parlamentnek - tette hozzá Gloviczki Zoltán.

Az iskolák állami kézbe vételére vonatkozó kormánydöntés szerint a Nefmi irányítása alatt létrejön majd egy fenntartói szervezet, amely a kórházak állami átvételét lebonyolító Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI) hasonló feladatokat lát majd el. A Magyar Nemzet szerint ez a központi fenntartó végzi majd a tanügy-igazgatási feladatokat, a pedagógusok és a pedagógiai munkát közvetlenül segítõk bérgazdálkodását, gyakorolja az intézményvezetõk feletti munkáltatói jogokat. Az iskolák ingó- és ingatlanvagyonának fenntartása azonban önkormányzati feladat lesz.

A tornaterem bérbeadásából is lehet pénz

Egy dunántúli város polgármestere, aki kormánypárti parlamenti képviselõ is, azt mondta, korábban arról tájékoztatták, hogy az önkormányzatoknak nem lesz kötelezõ az iskolák üzemeltetése. "Most meglepõdtem, azt hittem, az állam viszi az épületeket is, nagyon remélem, elegendõ pénzt kapunk majd a fûtésre és felújításra" - mondta a polgármester, aki nem tervezte, hogy a jövõben az önkormányzatnak kell gondoskodnia a városában található több mint tíz iskoláról.

Egy budapesi kerület fideszes polgármestere azt mondta, addig nem akar nyilatkozni az ügyben, amíg el nem fogadják az errõl szóló törvényt. Szerinte az önkormányzatok "nem tudják egyedül kigazdálkodni az iskolai rezsit és az épületek karbantartását", ezért az lenne a legfontosabb, hogy elég pénzt kapjanak erre az államtól. "Rossz állapotban vannak az épületeink, reméltük, hogy az állam jövõre átveszi, és központi forrásból felújítgatja, a településnek alig van pénze a rezsire, nemhogy a felújításra" - panaszolta az [origo]-nak egy Borsod megyei város polgármestere is.

Az önkormányzatok az állam szerint abból szerezhetnének pénzt a fenntartásra, hogy az iskolák épületeit oktatási idõn kívül közösségi, sport vagy kulturális célokra is hasznosíthatják, vagyis például a tornatermet a tanítás után bérbe adják. Az megkérdezett polgármesterek szerint kizárólag a termek bérbeadásából biztosan nem lehet finanszírozni az intézmények mûködését. Ráadásul pont azokat az épületeket, amelyek a legromosabbak, és ezért a legtöbb pénzt viszik, szinte lehetetlen kiadni.

Az iskolák üzemeltetésének kérdése a köznevelési törvény tavaly novemberi vitájában került elõ elõször. A nagy viták után tavaly novemberben elfogadott jogszabály végül azonban csak az oktatás központosítását rögzítette, az épületek üzemeltetésének problémája nyitva maradt. Hoffmann Rózsa korábbi nyilatkozatai arra utalnak, hogy a kormány azt tervezte, hogy az épületek fenntartását is az állam finanszírozza majd. A köznevelési törvény általános vitájában, tavaly novemberben például az államtitkár kijelentette: "a köznevelési rendszer fenntartása, mûködtetése, fejlesztése a magyar állam feladata". Néhány héttel ezelõtt azonban Hódmezõvásárhelyen már azt mondta Hoffmann Rózsa, hogy szeretné, ha minél több önkormányzat vállalná az iskolái mûködtetését, "mivel ez egyértelmû és egészséges feladatmegosztást eredményezne".

Elõször levették a napirendrõl

Az iskolaépületek fenntartása információnk szerint már egy hónappal ezelõtt is szerepelt az egyik kormányülés napirendjén, de Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a tárgyalás elhalasztását kérte arra hivatkozva, hogy az ügyben még koalíciós egyeztetést szeretne. Semjén Zsolt megfogalmazása a tanácskozás részleteit ismerõ források elmondása szerint az ülés résztvevõit is meglepte, mivel a kormány 2010 májusi megalakulása óta még nem volt "koalíciós egyeztetés" (a Fidesz és a KDNP a hivatalos megfogalmazás szerint nem koalícióban, hanem egymással szövetségben kormányoz).

Egy, a kérdésre rálátó kormányzati forrás az [origo]-nak azt mondta, napokkal késõbb derült ki számára, hogy a halasztást voltaképpen maga a miniszterelnök kezdeményezte. Nem döntötte el ugyanis, hogy az iskolák üzemeltetése a kórházakéhoz hasonlóan az oktatásért is felelõs Nemzeti Erõforrás Minisztériumhoz kerüljön, vagy az önkormányzatok kezében maradjon.

A kórházak államosítása után információink szerint a miniszterelnök már ódzkodott attól, hogy az állam még egy százmilliárdos terhet vegyen a nyakába. Az önkormányzati üzemeltetés ellen szólt ugyanakkor, hogy a településeknek nincs, illetve a helyi bevételek 2013-as újraelosztása után nem marad elegendõ pénzük az épületek fenntartására. Egy három héttel ezelõtti kormányülésen ezért Orbán Viktor Naszvadi Györgyöt, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkárát kérte fel, hogy készítsen számításokat arról, mekkora terhet róna az intézményüzemeltetés az önkormányzatokra, és honnan szerezhetnek erre forrásokat. A számításokat az államtitkár az [origo] információi szerint elkészítette, a részleteket azonban a kormány még nem tárgyalta meg.
  kope, 14:46 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2012. prilis 13., pntek Nekem tetszik!
0  
Nyomoznak a börtönparancsnok egyik helyettese ellen.

A Központi Nyomozó Fõügyészség büntetõeljárást indított a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának egyik helyettese, Dömény Sándor ellen - közölte a Belügyminisztérium. Az ügyészség közölte, hogy hivatali mûködésével összefüggõ bûncselekmény miatt hallgatta ki gyanúsítottként, és a büntetõeljárás adatai titkosak.

Pintér Sándor belügyminiszter visszavonta a megbízatását Dömény Sándornak, a büntetésvégrehajtás országos parancsnoka biztonsági és fogvatartási helyettesánek - közölte pénteken a Belügyminisztérium, hozzátéve, hogy Döményt rendelkezési állományba helyezte a miniszter. A döntést a minisztérium azzal indokolta, hogy az ügyészség eljárást indított Dömény ellen.

Azt a minisztérium nem közölte, hogy miért nyomoznak a büntetésvégrehajtási rendszer egyik legmagasabb rangú tisztviselõje ellen, a Központi Nyomozó Fõügyészség pedig csak annyit közölt, hogy 2012. április 11-én, szerdán hivatali mûködésével összefüggõ bûncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként Döményt. A BVOP helyettes vezetõje a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be, és a vallomástételt megtagadta, a büntetõeljárás adatai titkos minõsítésûek - tette hozzá az ügyészség.

A BVOP holnapján található adatok szerint az országos parancsnoknak három helyettese van, közéjük tartozott Dömény. Dömény Sándor 2008-ban néhány hónapig a BVOP megbízott vezetõje is volt, miután a korábbi parancsnok 2007 végén nyugdíjba vonult. 2008 februárjában az MTI akkori tudósítása szerint azt mondta: szemléletváltásra van szükség a büntetés-végrehajtás szervezetén belül.

Megbízott parancsnokként ekkor utalt a 2008 januárjában kirobbant, bv-tiszteket is érintõ vesztegetési botrányra. Szerinte a közvéleménynek látnia kell, hogy nem igaz, hogy a több mint hétezer fõs állomány egésze korrupt, hiszen ritkán fordulnak elõ hasonló bûncselekmények. Amikor 2008-ban a közszolgálati televízió esti mûsorában arról kérdezték, elgondolkodott-e a lemondáson a vesztegetési ügy miatt, Dömény Sándor azt mondta: õ inkább azon gondolkodik, milyen folyamatokat lehet kiépíteni, hogy hasonló esetek a jövõben ne fordulhassanak elõ a büntetõvégrehajtási szervezetekben. Az akkori, példa nélküli korrupciós ügyben több milliós vesztegetésre derült fény a tököli és az egri börtönben, ahol a rabok fizettek a kiváltságokért és jobb ellátásért.

Megdöbbentõnek nevezte Dömény Sándor megbízatásának visszavonását az [origo]-nak az egyik, a büntetés-végrehajtás területén dolgozókat is tömörítõ szakszervezet névtelenséget kérõ vezetõ tisztviselõje. Elmondása szerint jó kapcsolatot ápolt Döménnyel, akit korrekt, tisztességes, a szakszervezeti ügyekben maximálisan konstruktív embernek írt le, akinek "nagyon fontos volt az állomány". A szakszervezetis szerint az [origo]-nak elmondta, maga is próbált kapcsolatba lépni Dömény Sándorral, de egyelõre nem érte el.
  kope, 15:30 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2012. mrcius 24., szombat Nekem tetszik!
0  
Fél éve áram nélkül él Pákó!

Az otthonuk volt sógornõjének tulajdonában áll, akivel Pákó öt évvel ezelõtt határozatlan idejû bérleti szerzõdést kötött, ami a mai napig érvényben van. Októberben azonban valaki leszereltette a villanyórát, Pákó pedig azóta sötétségben éli mindennapjait.

Egyik reggel éppen a teá­mat melegítettem, amikor észrevettem, hogy elment az áram. Azt gondoltam, karbantartás van, így vártam fél órát, hátha visszakapcsolják. Mivel ez nem történt meg késõbb sem, kimentem, hogy kiderítsem, mi lehet a gond. Akkor vettem észre, hogy a villanyórámnak hûlt helye van! Mivel nincs tartozásom, azonnal elmentem a rendõrségre, ahol feljelentést tettem ismeretlen tettes ellen – nyilatkozta a Blikknek Fekete Pákó, aki azóta már bíróság elé vitte az ügyet, ahol kiderült, a fõbérlõje, vagyis volt kedvese, Ágica nõvére szereltette le a berendezést. Az ott született határozat szerint a fõbérlõnek vissza kell szerelnie a villanyórát, Pákó pedig kártérítést fog kérni az áram nélkül töltött hosszú hónapokért, hiszen a lakásért havonta százezer forintot fizet.

– Azt érzem, hogy Ágica egész családja azon munkálkodik, hogy engem tönkretegyen. A bíróságon azt mondták, már öt éve nincs áram a lakásban. Ez nem igaz, hiszen együtt éltünk ott a kisfiunkkal, számlákkal is igazolni tudom, hogy végig volt villany az otthonunkban! Azt szeretném, ha kiderülne az igazság – mondta Pákó. A híresség október óta él a sötét lakásban, azóta nem tudja használni a hûtõjét, a ruháit is a barátainál mossa.

– Mindennap rá vagyok utalva a barátaimra, náluk szoktam feltölteni a mobiltelefonom és a számítógépem is, hiszen ez nélkülözhetetlen a munkámhoz. Esténként gyertyával világítok, de csak rövid ideig, hiszen balesetveszélyes. Nem adom fel, talpra kell állnom. Rá­adásul augusztus óta nem láttam a kisfiamat, el sem tudom képzelni, hogy az édesanyja mit mond neki, ha Bence megkérdezi, hol van az apukája – tette hozzá.

Pákó egykori sógornõje viszont állítja: Pákó egy fillért sem fizet a lakásért.

Fellebbezek a határozat ellen, hiszen olyan nincs, hogy egy ilyen embernek igaza legyen. Ott lakik a lakásomban anélkül, hogy egy fillért is fizetne, rá­adásul mindenkinek az ellenkezõjét hangoztatja. Igyekszem vele minden kapcsolatot megszakítani, én ezt az embert már a hátam közepére sem kívánom – nyilatkozta a Blikknek Pákó fõbérlõje, Magosi Edina.
  kope, 11:03 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2012. janur 21., szombat Nekem tetszik!
0  
Pénzt bezsebelõ szülészek ellen emelt vádat az ügyészség.

Vesztegetés miatt vádat emelt a Fõvárosi Fõügyészség az Állami Egészségügyi Központ tizenegy nõgyógyász szakorvosa és két szülésznõje ellen - értesült az MTI Hírcentrum. A vád szerint az orvosok pénzt fogadtak el a szülések levezetéséért és egyéb orvosi ellátásokért. Az egyik szülésznõ esetében börtönbüntetést kér az ügyészség.

A volt MÁV Kórház szülészeti és koraszülöttosztályán dolgozó orvosok 2007 áprilisa és 2008 júliusa között legalább húsz esetben pénzt kértek az osztályra felvett kismamáktól a szülések levezetéséért és az egyéb beavatkozásokért - ez áll a vádiratban, hangzott el az m1 Híradó-jában. A vádlottak között van az akkori osztályvezetõ fõorvos is.

Skoda Gabriella, a Fõvárosi Fõügyészség szóvivõje a Híradó-ban azt mondta: "A vádlottak az osztályra érkezõ, szülés elõtt álló kismamáktól és azok hozzátartozóitól az egyes orvosi ellátásokért - amelyeket egyébként az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is fedezett, így a szülés levezetéséért, az altatásért vagy az érzéstelenítésért - körülbelül ötezer és ötvenezer forint közötti összegeket kértek."

Az ügyészség az orvosokkal és az egyik szülésznõvel szemben pénzbüntetés, a másik szülésznõvel szemben, akit üzletszerûen elkövetett vesztegetéssel vádolnak, letöltendõ börtönbüntetés kiszabását kéri. A vádlottak szabadlábon védekeznek. A Híradó stábja az érintettek ügyvédjeit is megkereste; akiket elértek, azok azt mondták, "védenceik tagadják, hogy pénzt kértek volna".

Cikk az origóból.


  kope, 5:19 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2012. janur 1., vasrnap Nekem tetszik!
1  
Sziasztok!

Mindenkinek BÚÉK!


  kope, 9:25 Itt megrhatod a vlemnyed kope
No comment!


Lehet hivatkozni Gyurcsányra, az elmúlt nyolc évre. Lehet hivatkozni a gazdasági válságra és minden másra. De ezek üres és alaptalan hivatkozások. Azért, hogy emberek ezrei (tízezrei) sorba álltak egy tál meleg ételért Te vagy a felelõs Viktor!


Te és a hûbéreseid! Közvetlenül Te, közvetve a kormány és az összes képviselõ, akik megszavazták az õrült ötleteid, amiket törvénybe foglaltál. Legfõképp az egykulcsos adórendszert, amivel a talpnyalóid és a gazdagok jártak jól. Azok, akik átlagos vagy az alatti jövedelemmel rendelkeztek mind rosszul jártak. És most azok közül is sokan sorba álltak, akik eddig, ha nehezen is, de megálltak a saját lábukon.

Viktor! A Te bûnöd, hogy emberek ezrei feladva utolsó csepp büszkeségüket, feladva a maradék önbecsülésüket beálltak egy olyan sorba ahova eddig csak hajléktalanok és koldusok álltak. Mit gondolsz, milyen lelkiállapotban vannak ezek az emberek? Mit gondolsz mi vezette oda az embereket? Azt hiszem, errõl fogalmad sincs, de én elárulom neked. A reménytelenség, az apátia és egy kis maradék létfenntartási ösztön. Ösztön, mert élni kell. De a legszomorúbb az egészben az, hogy a sorban már gyerekes családok is álltak. Odamentek, mert élni kell, a gyerekeknek enni kell.

Viktor! Jártál Te arra aznap? Láttad legalább a képeket? Nem mozdult meg benned semmi? Vagy annyira kiveszett már belõled (ha volt egyáltalán) az empátia, a szolidaritás, hogy egy vállrándítással elintézted? Ma reggel borotválkoztál? Bele tudtál nézni a tükörbe? Mert ha egy egész kicsi lelkiismeret még maradt benned (amit kétlek) akkor két dolog közt választhatsz: 1. Visszavonod a törvényeid és kialakítasz egy olyan rendszert, amiben az emberek valós többségének meglesz a létbiztonsága. 2. Szakállat növesztesz, hogy ne kelljen tükörbe nézned. Ha egyiket sem teszed, azzal azt bizonyítod, hogy a lelkiismereted teljesen elveszett.

Viktor! Tudom, hogy nem hallgatsz senkire, én mégis mondok neked valamit! Vigyázz! Nagyon vigyázz, hogy meddig mész el! Ezek az emberek, akik most sorban álltak nem a Te futballhuligánjaid, ezek az emberek nem hangoskodó csõcselék. Ezek az emberek elkeseredettek, de még halkan tûrnek. De nem tudni meddig. Akkora már a feszültség, hogy a legkisebb szikra is fellobbanthatja a lángot. Elõfordulhat, hogy a legközelebbi nagy sorálláskor valaki elzokogja, hogy éhen halt a gyereke és ez végigvonul a soron. Esetleg valaki rákontráz, hogy az övé is. Ez lehet egy olyan szikra, amitõl a tömeg beindul. Tudod Viktor ez a tömeg nem fog megállni egy vízágyútól, nem fog megállni a rendõrsorfalnál. Mit csinálsz akkor, közéjük lövetsz? Mivel? Gumilövedékkel vagy, ahogy a párttársad 2006-ban reklamálta az akkori hatalomtól, éles lõszerrel? Még ezt is megteheted (kétharmadra hivatkozva megtettél Te már sok mindent), de tudnod kell ez a tömeg nem fog megállni még a lövésekre sem, ezek az emberek annyira kilátástalannak látják a helyzetüket, hogy nem gondolnak majd az életükre. Azt fogják gondolni, mindegy hogy éhen halok vagy lelõnek. Hova menekülsz akkor Viktor? A Parlament épülete nem fog megvédeni. Senki sem fog megvédeni! Meglátod majd a mostani hûbéreseid hogyan fognak patkányokként visítva elrohanni mellõled.

Viktor! Jól gondold meg mit teszel! Most még talán nem késõ!

Forrás: Index


  kope, 6:58 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2011. november 1., kedd Nekem tetszik!
0  
Cikk.

Nõi gömbölyûségi együttható!

Jártomban-keltemben sok idõm jut arra, hogy nézegessem a nõket, hisz ennél jobb szórakozás amúgy sincs – kivéve, ha hivatalos nõnemû partnerrel vagyok, mert akkor ez tragikus hatással jár a magánéletem békéjére.
Megfigyeltem, hogy az átlagos nõk közül – nem az elhízottakra és nem az anorexiásakra gondolok -, akik nagy és kerek mellel rendelkeznek, azoknak bizony lapos a feneke. Akik kerek fenékkel és csípõvel rendelkeznek, azoknak kicsi mellük van. S azok, akik sportosak és kerek a fenekük, combjuk, és szinte mindenük az izmoktól, azoknak szintén kicsi a mellük. E megfigyelés-sorozat késztetett arra, hogy statisztikai és kísérleti módszerek segítségével megvizsgálva e jelenséget igazi tudományos magyarázatot találjak rá. Szorgos kutatómunkával, amelyek dandárját vizuálisan végeztem éjszakai szórakozóhelyeken és edzõtermekben a következõ felfedezést tettem:

Úgy vettem észre, hogy minden nõ azonos mennyiségû kerekséggel születik. Nevezzük el ezt G(ömbölyûségi) E(gyütt)H(ató)nak, vagyis GEH-nek. Értékét vegyük 1-nek. E kerekségi együttható értéke oszlik el a kamaszkor után minden nõn. A testrészek levonják maguknak a saját jussukat, de összegük minden esetben kiadja az 1-et.
A nagy és kerek cici úgy tûnik, hogy legerõsebbként igen nagy százalékot tesz magáévá konkurálva a fenékkel. Mindkettõ gömbölyûségének esetén az együttható értéke már túllépheti az egyet: ilyet látva gyanakodnunk kell a mesterséges beavatkozásra!

A gömbölyûségi együtthatót nem szabad keverni a test ZSírosodási Együtthatójával, amely sokszor látványban hasonló eredményt produkál, de mégis más jelenség és más a kiváltó oka is! (Strandokon igen könnyen – még egy kezdõ GEH tudós számára is könnyen – megkülönböztethetõ a ZSE és a GEH által produkált kerek formák!) Tehát a duci lányok esetében a látványból ki kell vonni a gömbölyû felületeknél a zsírtúltengést és a megbecsült normál alakból kiindulva máris igazolhatóvá válik a GEH szabályrendszere.

Szintén felborulni látszik a GEH a vékony lányoknál is: ebben az esetben a duci lányoknál végrehajtott egyszerûsítõ ill. abszolút általános alakra hozó mûvelet riverzét kell abszolválnunk, magyarul a hiányos területekre fel kell helyeznünk az átlagos magyar nõ normál testsúlya és a delikvens testsúlyának különbségét, méghozzá arányosan! Az így kapott átlagos, ám mégis elég konkrét hölgyön elvégzett gömbölyûségi vizsgálat után pedig ismételten igazolva fogjuk látni a GEH szabályrendszerét:
- nagy és gömbölyû cicik esetén az átlagnál laposabb a fenék
- homokóra alkat és kerek popsi esetén kicsik a mellek
- a nem nagy, de tökéletes formájú cicik esetében szintén a fenék alakja károsul
- tökéletesen kerekded fenekeknél (lásd J Lopez) a mellek értékébõl ill. nagyságából vonódik el e GEH érték!

GEH mindig egyenlõ 1
GEH = cici+fenék+csípõ+combok


  kope, 11:58 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2011. oktber 31., htf Nekem tetszik!
0  
Dalai láma.

Meghal a Dalai láma, és felkerül a Mennyországba. Isten személyesen megy érte a kapuhoz, beinvitálja. Miközben ülnek a felhõkön, Isten megkérdezi tõle:
- Nem vagy éhes, barátom?
- De igen, Uram, szívesen harapnék valamit.
Isten kinyit egy konzervet, odaadja a Dalai lámának. Az, miközben eszegeti a konzervet lenéz a Pokol irányába, és azt látja, hogy a Pokolba került elkárhozott lelkek sült húst, kaviárt, lazacot esznek.
Másnap Isten ismét megkérdezi, nem éhes-e? A Dalai láma ismét igenlõen válaszol, erre megint kap egy konzervet. A Pokolban ezúttal languszta, steak és pezsgõ a menü.
Amikor harmadnap ugyanez játszódik le, a Dalai láma nem bírja tovább, és megkérdi:
- Uram, hogy van az, hogy én, aki mindig alázatosan éltem, soha nem vétkeztem, mindig csak konzervet kapok, míg a Pokolba kerültek fejedelmi lakomákat kapnak?
Erre Isten fejcsóválva:
- Tudod, itt fent kettõnkért nem érdemes szakácsot tartani…



  kope, 8:30 Itt megrhatod a vlemnyed kope
Egyetemen.

Egy egyetemista az ebédlõben le szeretett volna ülni egy üres helyre az egyik tanára mellé, de az így válaszolt:
- Egy hattyú nem lehet barátja egy disznónak.
- Jó, akkor továbbrepülök! – válaszolt a diák.
A tanár ezen vérig sértõdött és elhatározta, hogy a vizsgán elbuktatja, így a legnehezebb kérdéseket adta fel neki. A diák azonban a dolgozatában parádés válaszokat adott, ezért a tanár – hátha mégis megbuktathatja az áldozatát – mindent eldöntõ kérdést ad:
- Mész az úton és találsz két zsákot, az egyikben arany, a másikban pedig ész van. Melyiket választod?
- Az aranyat.
- Én sajnos a másikat választanám, az értelemmel teli zsákot, mert az fontosabb, mint a pénz.
- Mindenki azt választja, ami neki hiányzik – vágja ki magát a diák.
A tanár majd megõrül és azt írja a dolgozatra: “Szamár”. A diák anélkül, hogy belenézne, fogja a dolgozatát és kimegy a terembõl. Rövid idõ múlva azonban visszatér, visszateszi a dolgozatát és így szól:
- Elnézést, a tanár úr aláírta, de nem írt rá jegyet!



  kope, 8:25 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2011. oktber 29., szombat Nekem tetszik!
0  
Szúnyogriasztó.

Használt a szúnyogriasztó, amit tegnap adtam? – kérdi a szõke nõtõl a szomszédja.
- Sajnos, nem. Egész éjjel csíptek a dögök, pedig este megittam az egészet!





  kope, 7:51 Itt megrhatod a vlemnyed kope
A betû.

Miért van a szõke nõ ágya felett egy A betû?
- Hogy el ne felejtse mit kell mondania szeretkezés közben!


  kope, 7:50 Itt megrhatod a vlemnyed kope
Gyorsan ölõ méreg.

A gyógyszertárba benyit egy középkorú nõ:
- Kérek egy gyorsan ölõ mérget.
- Milyet óhajt asszonyom? Mekkora állatnak lesz? Patkánymérget kér?
- Igen. Egy 180 centi magas és 80 kilós patkánynak lesz.



  kope, 7:49 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2011. oktber 28., pntek Nekem tetszik!
0  
Rálicitált a Fidesz a többi pártra a "pofátlan nyugdíjak" elleni harcban.

A rendszerváltás után a pártok egyszer már nekifutottak a feladatnak, hogy felülvizsgálják a pártállami vezetõk kiemelt nyugdíjait, de ma az MSZP kivételével mindegyik úgy látja: nem jártak sikerrel. A Fidesz lenyúlta a Jobbik ötletét, sõt, néhány ponton még keményebb is lenne az egykori kommunista vezetõkkel, mint az ellenzéki párt. Egyelõre nincs egyetértés sem arról, hogy kire vonatkozzon a csökkentés, sem arról, hogy megadóztassák vagy máshogy büntessék õket.

Az elvi egyetértés megvan ugyan a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP közt arról, hogy hozzá kell nyúlni a rendszerváltás elõtt vezetõ beosztásban lévõ személyek nyugdíjaihoz, de egyelõre sem ennek módjáról, sem az érintettek pontos körérõl nem született megegyezés. Bár a keddi egyeztetés után mindenki (az MSZP képviselõi nem voltak ott) optimistán nyilatkozott, az álláspontok valójában messze esnek egymástól.

A volt kommunista vezetõk nyugdíjának kérdését eredetileg a Jobbik vetette fel, a párt képviselõi tavaly nyáron törvényjavaslatot nyújtottak be a "politikai nyugdíj-privilégiumok megszüntetésérõl". Ezt csak egyszer, tavaly novemberben vette napirendre a parlament, akkor megkezdték az általános vitát, de nem zárták le. Azóta a Jobbik többször is próbálkozott, hogy ismét napirendre vegye, de a kormánytöbbség nem járult hozzá ehhez, pedig tavaly novemberben több fideszes képviselõ is támogatásáról biztosította a javaslat céljait.

Idén október 17-én azonban a Fidesz meggondolta magát, és Lázár János frakcióvezetõ bejelentette: Wittner Mária képviselõ, 1956-os halálraítélt kezdeményezésére azt kérik a kormánytól, vizsgálja meg, hogy fizettethetõ-e jóvátételi adó azokkal, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezetõ tisztségviselõi voltak. Wittner korábban arról beszélt: a "hóhérok" nyugdíjai szemérmetlenül magasabbak, mint az áldozatokéi.

Második nekifutás

A rendszerváltás után, 1991-ben már született egy törvény a kommunista rendszer nyugdíjainak felülvizsgálatára. Halász János államtitkár a Jobbik javaslatának tavaly novemberi vitájában azt mondta: az 1991-es törvény alapján megszüntették a rendszerváltás elõtt egyedi eljárás során megállapított nyugdíjakat, illetve azokat az ellátásokat, amelyekrõl az MSZMP pártszervei döntöttek. Ezeknek az embereknek ekkor újra kiszámolták a nyugdíját, immár az általános szabályok szerint.

A törvény azonban lehetõvé tette, hogy pótlékokká alakítsák át a különbözõ kitüntetések után járó nyugdíj-kiegészítéseket. Halász szerint az átváltásról a Miniszterelnöki Hivatal és a Köztársasági Elnöki Hivatal döntött, de a két hivatal annak idején "nem tekintette szigorú szempontnak a történelmi igazságtétel igényét", és jelenleg mindössze 67 emberrõl tudnak, akinek a kiegészítését nem alakították át pótlékká. Az államtitkár szerint tehát az 1991-es törvény nem érte el teljesen a célját, így a Jobbik törvényjavaslata sem okafogyott.

Az elõterjesztõk nevében felszólaló Novák Elõd arra hivatkozott, hogy Wittner Máriától "a parlament folyosóján" megtudta: Biszku Bélának, az 1957-ben az úgynevezett forradalmi munkás-paraszt kormány belügyminiszterének "több százezer forintos" nyugdíja van. Novák szerint az 1991-es törvény csak azt a kiegészítést szüntette meg, amelyet "a már egyébként is magas" nyugdíjakra tettek rá, így "a korábbi kommunista elnyomók nyugdíja még mindig pofátlanul magas".

Kiktõl vennék el?

Az elsõ nehézséget annak meghatározása okozza, hogy pontosan kikre is vonatkozzon a nyugdíjak felülvizsgálata. Lázár a keddi tanácskozáson azt mondta: azok nyugdíját érintené "pénzügyi következmény", akiknek megélhetését az MSZMP-ben betöltött vezetõ tisztségük biztosította, és érdemi döntéshozók voltak. Lázár szerint az MSZMP maga határozta meg annak idején, hogy kik számítanak vezetõnek, számuk mintegy 5700 fõ lehetett. Lázár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden érintett esetében egyedi elbírálásra lesz szükség, nem támogatják a kollektív bûnösség kimondását.

Ezzel szemben a Jobbik törvényjavaslata konkrétan felsorolja, kiknek a nyugdíjából faragnának le. Ide tartoznának az MSZMP és elõdpártjai (Magyar Kommunista Párt és Magyar Dolgozók Pártja) Központi Bizottságának és Politikai Bizottságának tagjai, az Elnöki Tanács és a Minisztertanács tagjai, a megyei pártbizottságok elnökei, az úgynevezett függetlenített párttitkárok, a KISZ vezetõi, a Munkásõrség századparancsnoknál magasabb beosztású tagjai, az 1956 utáni megtorlásokban részt vevõ bírók és ügyészek, illetve "a szocialista rendszerekkel együttmûködõ egyházi személyek".

Szûrös és Pozsgay úgy érzik, rájuk nem vonatkozik
"Ha a kormány azokat akarja megsápolni, akik igazságtalanul vettek fel nagy pénzeket és részt vettek a forradalom leverésében, az mindenképpen támogatható" - mondta korábban az [origo]-nak Szûrös Mátyás, aki a rendszerváltás elõtt az MSZMP Központi Bizottságának tagja volt, az elmúlt években pedig a Fidesz több rendezvényén is feltûnt. Szûrös szerint rá nem vonatkozna a javaslat, mivel a rendszerváltás után ment nyugdíjba havi 60 ezer forintos összeggel, és sem a rendszerváltás elõtti, sem az azt követõ rendszertõl nem kapott semmilyen kedvezményt.

Pozsgay Imre a rendszerváltás elõtt a PB tagja volt, de tagja volt annak a hatfõs testületnek is, amelyet Orbán Viktor kormányfõ még tavaly kért fel, hogy dolgozzák ki az új alkotmány koncepcióját. Pozsgay szintén azt mondta az [origo]-nak, hogy nem érintené a Fidesz javaslata, mivel "szerény nyugdíjat" kap, ráadásul aktívan rész vett a rendszerváltásban is. Pozsgay véleménye: meg kell vizsgálni, hogy alkotmányosan lehetséges-e a járandóságok ilyen jellegû korlátozása. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint nem támogatja a javaslatot, azt felelte: nem vizsgálta a javaslatot, nem ismeri annak részleteit.

A törvényjavaslatban felvázolt kör igen bõ, fõleg a függetlenített - vagyis a munkahelyeken fõállásban alkalmazott - párttitkárok lehettek viszonylag sokan. A tavaly novemberi vitában Schiffer András, az LMP frakcióvezetõje arra hívta fel a figyelmet, hogy valószínûleg komoly nehézséget okozna meghatározni "a szocialista rendszerekkel együttmûködõ egyházi személyek" körét, hiszen még mindig nem lehet szabadon hozzáférni az egykori állambiztonság dokumentumaihoz.

A Jobbik úgy oldaná meg az érintettek beazonosítását, hogy az ismételt nyugdíj-megállapítás érdekében egy módosító javaslattal együttmûködésre kötelezné az Országos Levéltárat és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát, illetve az érintett személy munkáltatóját vagy annak jogutódját (ez azt a furcsa helyzetet is eredményezhetné, hogy az MSZP-nek kellene adatokat szolgáltatnia elõdje, az MSZMP vezetõirõl). Lázár János kedden arról beszélt: elképzelése szerint a nyugdíjbiztosító feladata lenne elõkeresni az érintettek iratait.

Büntetés vagy adó?

Jelentõs nézetkülönbség van a Fidesz és a többi párt - köztük a KDNP - közt abban a kérdésben is, hogy milyen módon nyúljanak hozzá az érintett kommunista vezetõk nyugdíjához. Lázár János következetesen jóvátételi adóról beszélt, de ezt mindenki elutasítja, így a keddi egyeztetés után a frakcióvezetõ már azt mondta az MTI-nek: a Fidesz kész egyeztetni a nyugdíjcsökkentés technikai kivitelezésérõl, így az adóztatásról vagy a nyugdíjak újbóli megállapításáról.

Schiffer András az [origo]-nak azt mondta: a nyugdíj eddig adómentes volt, de ha a Fidesz kiskaput nyit, akkor elképzelhetõ, hogy a kormánypártok más esetekben is elfogadhatónak tartják majd a nyugdíjak megadóztatását. Hasonlóan érvelt az [origo]-nak Novák Elõd, aki szerint nem lehet bizonytalanságban tartani 3 millió olyan nyugdíjast, akiket nem érintene a javaslat. A KDNP-s Varga László azt mondta, az érintettek nyugdíjának újbóli megállapításával értene egyet, és nem az adóztatással.

A Jobbik tavalyi javaslata a nyugdíjak újbóli megállapítását írja elõ, de nemcsak az átlagos szintre csökkentené a kommunista vezetõk nyugdíját, hanem kifejezetten büntetõ jellegû, hátrányos szabályokat írna elõ a számukra. Az elsõ változat szerint a meghatározott pozíciókban eltöltött idõre csak a fizetés egy százalékát lehetne figyelembe venni az új nyugdíj-megállapításnál, késõbb ezt úgy módosították, hogy az érintettek nyugdíját a nyugdíjminimum felére (jelenleg 14 250 forint) kellene csökkenteni.

A tavaly novemberi vitában Schiffer András felvetette, hogy ez olyan mértékû csökkenés lenne, ami egyrészt ellentmond a törvénynek (hiszen a nyugdíjminimum épp azért van, hogy annál kevesebb ne legyen az ellátás), másrészt szociálisan lehetetlen helyzetbe hozná az érintetteket. Sneider Tamás jobbikos képviselõ azzal vágott vissza, hogy szerinte "ezek az emberek az elõzõ rendszerben rendkívül szépen megtollasodtak, meggazdagodtak, és most komoly birtokokon ülnek", ha pedig nem lenne megtakarításuk, akkor fordulhatnak szociális segélyért.

A drasztikus nyugdíjcsökkenés miatt esetleg bekövetkezõ szociális problémákra valószínûleg Lázár János is gondolt, hiszen már a jóvátételi adó ötletének bejelentésekor azt mondta: az adót úgy állapítanák meg, hogy annak levonása után is megmaradna az érintetteknek legalább a nyugdíjminimum kétszerese, ami jelenleg 57 ezer forint.

  kope, 17:40 Itt megrhatod a vlemnyed kope
Népszabadság: Büntetni fogják a rosszul viselkedõ betegeket.

Csökkenteni fogja az egészségbiztosító azoknak a betegeknek a gyógyszertámogatását, akiknek az együttmûködését az orvosok nem találják megfelelõnek. A Népszabadság információi szerint az orvosok ellenõrizni fogják, hogy a betegek leszoktak-e például a dohányzásról.
"Büntetést fizetnek jövõre azok a betegek, akik nem viselkednek elég jól az egészségügyi kormányzat megítélése szerint: az orvosaik fogják ellenõrizni, hogy leszoktak-e a dohányzásról, lefogytak-e, vagy kellõ mozgással leszorították-e elfogadható értékre vérnyomásukat" - írja a Népszabadság egy birtokába került kormányzati dokumentumra hivatkozva. A lap szerint ha a beteg együttmûködését nem találják megfelelõnek, akkor az egészségbiztosító csökkenti a gyógyszereikhez való közösségi hozzájárulást, így akár kétszer annyit is fizethetnek a gyógyszerekért.

A "beteg-együttmûködési" programot elõször a keringési problémákkal élõk és a krónikus tüdõbetegségben szenvedõk körében próbálnák ki. A betegeknek vállalniuk kell, hogy mozgással, étrendváltással, rendszeres gyógyszerszedéssel javítanak az állapotukon, különben többet kell költeniük a gyógyszerekre. A lap szerint azoknak, akik nem vesznek részt a dohányzásleszoktató programban, 1500-3000 forintról 4000-6000 forintra is nõhet a gyógyszerköltsége.

Szûkítenék a közgyógyellátásban elérhetõ gyógyszerek számát is. Az adott terápiára szolgáló gyógyszerek közül csak a legolcsóbbat, az eddigi háromhavi adag helyett pedig csak egy hónapra elegendõ gyógyszert írhatnak fel az orvosok a lap szerint. Fokozatosan vezetnék be azt is, hogy a receptre a konkrét márkanév helyett csak a hatóanyag nevét írná rá az orvos.

Megjegyzés:
Az állam hiány ezzel akarják csökkenteni az adósságot.


  kope, 11:38 Itt megrhatod a vlemnyed kope
Cikk.

Makacs dohányosokkal kezdené a kényszerterápiát a kormány.

A tüdõ- és a szívbetegeknél vezeti be elõször a kormány azt az elvet, hogy aki nem járul hozzá saját gyógyulásához, az kevesebb állami támogatást kap gyógyszereihez. Az orvosoknak kell majd jelezniük, hogy a betegek életmódváltással maguk is hozzájárulnak-e gyógyulásukhoz. A krónikusan túlsúlyos embereknek nem kell aggódniuk: tõlük akkor sem vesznek el pénzt, ha nem tudnak lefogyni.

"Fontos, hogy leszoktassuk a tüdõbetegeket a dohányzásról, de nem szabad a nehezebb eseteket rögtön a Taigetoszról ledobni" - mondta az [origo]-nak Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az egészségügyi államtitkárság tervezetérõl, amely szerint jövõre csökkentenék azon betegek gyógyszertámogatását, akik nem hagyják abba a dohányzást.

Szerdán számolt be a Népszabadság arról, hogy "büntetést fizetnek jövõre azok a betegek, akik nem viselkednek elég jól" (errõl bõvebben itt olvashat). A lap birtokába került tervezet szerint a betegeknek vállalniuk kell, hogy mozgással, étrendváltással, rendszeres gyógyszerszedéssel javítanak az állapotukon, különben az eddiginél kevesebb támogatást kapnak a gyógyszereikre.

  kope, 11:35 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2011. oktber 24., htf Nekem tetszik!
0  
Cikk.

Nekem sem egyszerû avagy szemelvények saját tévelygéseimbõl.


Taktikát váltottam, igen tisztelt hölgyeim és uraim! Elég az elcseszett estékbõl, elég a ronda avagy lökött hölgyekre elpazarolt értékes órák cappucinóval nyakon öntött lehúzásából! Oly sok idõm ment már rá a felesleges randikra, miközben annyi, de annyi teendõm lenne ebben az életben! Fontos lenne a rendezett magánéletem is, de most felébredtem és rájöttem: nem áldozhatom fel az összes szabadidõmet párom megtalálásának érdekében! Hogyan lehetne megoldani, hogy az elkerülhetetlen kudarcos randik mellett a saját életem is folyhasson a maga medrében?
Gondolkoztam és rájöttem a megoldásra!
Módszer neve: két légy randi.
A taktika a következõ: el kell intéznem ezt avagy azt. Mi lenne, ha ezt közösen tennénk? Miért kõbe vésett szabály, hogy csak a fenékformájúra koptatott teaházi-kávézói székekben ücsörögve lehet ismerkedni? Dehogy! Rúgjuk fel és üssünk – szerencsés esetben – két legyet egy csapásra!
Nemrégiben felújítottam a lakásom. Kellett bele pár berendezési tárgy. Irány az Ikea! A helyszín kultúrált, a bútorok közt sétálva rengeteg téma adott – a lakberendezéstõl kezdve az ízléséig -, ráadásul étterem is van! Aktivítás ezerrel, hiszen célirányosan is kell közben mozogni, meg kell találni azokat a tárgyakat, amikért jöttünk: így közösen dolgozunk egy célért, ennél fesztelenebb ismerkedési lehetõség nincs is!
Nemrégiben egy hölggyel oda beszéltem meg találkát. Mondanom sem kell a kis fényképeken nem rendelkezett oly – khm, hogyan is mondjam ezt finoman(?) – román bányász arcvonásokkal, mint a való életben. Rémületemen az idõ múlása sem tompított. �?gy áldottam magam az ötletért, hogy a szûkõs szabadidõmbõl nem dobtam ki egy teljes estét és legalább design tanácsadómnak felhasználhattam!
Gazdagabb lettem egy fogassal és egy letesztelt jó randimódszerrel!

  kope, 9:54 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2011. oktber 22., szombat Nekem tetszik!
0  
Cikk egy másik társkeresõ oldalról.
Érdekes!

Két reakció az egyik elõzõ pontra, amely a ki nem mondott nem tetszésekrõl, a szó nélküli eltûnésekrôl, a fel nem vett telefonokról, a kikapcsolt skype-krôl, a csendes, “szellemképes leépítésekrôl” szól:



Pasi vagyok s úgy gondolom, hogy amit leirtál az sajnos igaz: nagyon sokan gyávaságból vagy kényelembõl arra sem hajlandók, hogy a minimum elvárható normáknak megfeleljenek. E normák szerint legyen bennem annyi, hogy face to face megmondom bárkinek még a “Szerintem, ne találkozzunk többet!” is. Magamról annyit, hogy egy ideje egyedül vagyok és nem túl jó, de így alakult….




Vajh, ezek a normák hol vannak lefektetve? Ki ismeri ôket? Sokan hivatkoznak itt rájuk – persze csak akkor ha ôket érte a sérelem – ám ha nekik kellene lépniük, mindig elfeledkeznek róla. A nyílt konfrontáció veszélye, hogy nem tudjuk az a vadidegen ember velünk szemben hogyan is fog reagálni, nem vágja e szemünkbe sértéseit, nem rendez e jelenetet?!

Ha mindenki úgy menne el egy ilyen netes randira, hogy gondolatban felkészül arra, bizony nagy eséllyel nem jön össze – így nem is éri váratlan tragédiaként a nemleges válasz -, akkor talán könnyebb is lenne kimondani is, nem?

A másnap reggeli sms-t avagy mailt is egy kényelmes, tiszta eljárásnak érzem. Mindezzel fájdalommentesen közölhetjük ítéletünket, nem kell belebonyolódni értelmetlen vitákba, nem kell nézni ex-partnerjelöltünk elkámpicsorodott arcát, s a végtelenül hosszú reménykedésbe sem taszítjuk bele. Ugyanis itt csak egy a gond az elutasított szempontjából: az az idegtépô várakozás napokon át és az a pár megalázó, sikertelen, fel nem vett, üzenetrögzítô szövegét már unalomig ismert, vérlázítóan megalázó hívás, amelyekre nem jön válasz s így a leszarás miatt érzett düh – idôt hagyva neki – ki tud fejlôdni.

Egy huszárvágással viszont – másnap közölve a fájdalmas tényt – ezt nem hagyjuk eluralkodni és magunkat is megkímélhetjük a bujkálástól.

S most következzék ismét egy hölgy véleménye:

Olvastam a blogban a társkeresõkre panaszkodó hölgy levelét, és gondoltam, leírok pár gondolatot. Sajnálom õt, hogy nem sikerül találnia valakit, mert kedves lánynak tûnik, de a levelébõl én azt éreztem, hogy túlzott benne az akarás.. Napokig várni, hogy valaki, akit nem is láttam még élõben, felhívjon.. Vagy a találka után addig írni,keresni, míg életjelt nem ad.. Nekem sok volt ez picit.

Fordított helyzetben engem lányként eleinte idegesítene, késõbb elriasztana ez a hirtelen jött lelkesedés egy fiú részérõl.

Éppen ezért azt sem hiszem, hogy a férfiak szeretik a “könnyû” sikert.. Illetve egy fiúnak még inkább nyomasztó lehet, hogy valakinek “ennyire kell”. A férfi választ elsõsorban – de a döntés, hogy elfogadja-e a közeledését, a lány kezében van. Viszont a közeledést nem lehet, illetve a hölgy példáját tekintve szerintem nem szép kikényszeríteni. Még a legjobb barátnõimet sem “zaklatom” addig különféle fórumokon, míg fel nem hívnak végre – mert ha tudnak, fognak rám idõt szakítani, egy “na mi a fene van már” hívásra/sms-re meg nincs szükségem. Még tõlük sem, nemhogy egy idegentõl!

Mert persze, az elsõ levelekben olyan könnyû szépeket írni, kábítani a másikat – de itt megintcsak nem értem a levélíró lányt/hölgyet, mikor azt írja, hogy hogyan hiheti azt, hogy a reménybeli jövõ tervezgetése komoly? És hogy személyesen neki szól..?

Egy számomra kedves barátnõm is, hosszú és keserves kapcsolatából kilépve próbál párt találni, egyszerre több fórumra is regisztrálva magát. Az eredmény: négy katasztrofális randi, holott “elõtte olyan jól ment minden, míg csak emileztünk”.. Valamint egy közös fiúismerõssel megtalálták egymst az egyik szájton, és jót nevettek egymás reglapján.. Mert még az ott található kis csúsztatások is nevetségesek voltak, úgy, hogy jól ismerik egymást.

Én is voltam korábban regisztrált tag néhány oldalon – megjelölve, hogy van párom, és hogy csak barátkozni, ismerkedni szeretnék, de semmi többet. Természetesen, mikor magát 50es-nek író urak, leszbikus lánykák, illetve csoportos szexhez partnert keresõk találtak meg, akkor úgy döntöttem, ennek semmi értelme. Már csak azért sem, mert sok regisztráció mögött nem valós személyek vannak, hanem pl. 13-15éves kamaszok, akiknek jó vicc ilyen módon belegázolni a levélíró hölgyhöz hasonló emberek lelkébe..

Tudom, van számos ellenpélda is. És hogy mûködhet a dolog, meg hogy hányan találnak maguknak így párt, meg hogy a mai rohanó világban, meg hasonlók.. De nehogy már éppen az élet egyik legfontosabb “alkotóelemére”, a párkeresésre ne legyen valakinek ideje! Ha már a páromat megkeresni sincs idõm, akkor hogyan akarom majd megtartani?

Még az egyenesség témában fûznék annyit a hölgy leveléhez, hogy (és itt magam ellen is beszélek) a lányok/nõk/asszonyok sem egyenes emberek – gondoljunk csak bele, hogy a gimiben, az egyetemen hány eleve esélytelen “lovagnak” nem bírtuk megmondani, hogy “ugyan már”.. Vagy hány olyan kapcsolat van körülöttem is, ahol tudom hogy a felek azért vannak benne, mert “még mindig jobb, mint egyedül” a szánalom, ez az, ami miatt nem mondjuk azt, hogy “nem kellesz”. És legtöbbször a lány az, aki inkább kitart – egy másik blogban olvastam – mint a majom. Addig nem engedi el az egyik ágat, míg a másikon meg nem kapaszkodott.
  kope, 7:43 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2011. oktber 18., kedd Nekem tetszik!
0  
Nyomozás indult a Fõvárosi Vízmûvek 1997-es eladása miatt
MTI|2011. 10. 17., 20:07|Utolsó módosítás: 2011. 10. 17., 20:16|

Címkék:Demszky Gábor, Budapest, privatizáció, hûtlen kezelés, Fõvárosi Fõügyészség, Nemzeti Nyomozó Iroda, Fõvárosi Vízmûvek
Hûtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el az ügyészség a Fõvárosi Vízmûvek és a csatornázási mûvek privatizációja miatt - tudta meg az MTI. Demszky Gábor korábbi fõpolgármester 1997 áprilisában "nagyon jó üzletnek" nevezte a vízmûvek 25 százalékos részvénycsomagjának eladását .
Nyomozást rendelt el a Fõvárosi Fõügyészség a vízmûvek és a csatornázási mûvek 1997-es privatizációja miatt - tudta meg az MTI Hírcentrum. Az M1 Híradó-ban elhangzottak szerint a hûtlen kezelés gyanúja miatt folyó eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi fõosztálya folytatja.

A Híradó megemlítette, hogy Demszky Gábor akkori fõpolgármester "nagyon jó üzletnek" nevezte a Fõvárosi Vízmûvek részvényei 25 százalékának eladását 1997 áprilisában. A hírmûsorban közöltek szerint fél évvel késõbb a csatornázási mûvek 25 százalékát is eladták.

A Híradó szerint a két közmûcég privatizációjának dokumentációját Tarlós István fõpolgármester a múlt héten adta át az ügyészségnek. "A Fõvárosi Fõügyészség megállapítása szerint bûncselekmény gyanújára utaló adatok merültek fel az iratok áttanulmányozása után. Az ügyek kivizsgálására nyomozást rendeltek el" - mondta Skoda Gabriella, a Fõvárosi Fõügyészség szóvivõje.
A Fõvárosi Fõügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) bízta meg a nyomozással. Bartha László, az NNI szóvivõje az MTI Hírcentrumnak azt mondta: az ügyben megérkeztek az iratok a Nemzeti Nyomozó Irodához. Jelenleg az iratokat tanulmányozzák, illetve haladéktalanul megkezdték az adatgyûjtéseket. A nyomozás egyelõre ismeretlen tettes ellen folyik.

  kope, 6:42 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2011. oktber 17., htf Nekem tetszik!
1  

NAGYON FONTOS OLVASSÁTOK EL FELTÉTLENÜL !




Tigáz szivatás - ADD TOVÁBB!!!

Telefon: gázóra ellenõrzés mikor? Éppen itthon vagyok most jó.
Beengedem Õket, ketten vannak. Kb. 1 m távolságból szemrevételezi a gázórát, majd ezt mondja: " a következõt fogjuk tenni a gázórát levesszük és kontrol mérést csinálunk." Kontrol mérés: tûrés határon belül. Mi közben az egyik matat a gázórával, fényképezi a másik papírokat tölt ki, kérdéseket tesz fel , aláírat, jegyzõkönyvez. Majd a következõ mondat: "ezt a gázórát szakértõi vizsgálatra küldjük mert nem eredeti a plomba" - MI VAN ? Gyorsan szemügyre veszem a gázórám és a kontrol gázóra plombáját, ránézésre teljesen egyformák! Amikor ezt szóvá teszem a válasz: a plomba hátulja nem olyan mint az eredetié. A 8 aláírandó papír egyike, "a számláló melletti OMH plomba az eredetitõl eltér" - természetesen ezt nem írtam alá.
Miután elmentek rossz érzésem támadt, a neten rákerestem.... két másodperc múlva rádöbbentem: sz@rban vagyok , védekeznem kell... A gázóra levétele egyenlõ a meggyanúsításoddal, hogy lopod a gázt! Az ellenõrzést végzõ minden "rossz" gázóráért jutalékot kap a Tigáztól!!! Ha a szakértõ hibás gázórát állapít meg, kifizetetik veled a 32 000 Ft-os szakértõi díjat és 500 000 Ft büntetést. A jelenlegi jogállás a szolgáltatót védi, a vétlen fogyasztót nem. A Tigáznak 9 milliárdos a kára a gázlopásokból minden módszer megengedett ennek csökkentésére... Azt ajánlják, erre a szakértõi vizsgáltra vidd a saját független szakértõdet akit a bíróság is elfogad és ügyvédet! REMEK!
Elõkerestem azt a két héttel ezelõtti fényképet, amit a gázóra leolvasó kért a gázóráról. A fénykép kb. 30 cm távolságból készült teljesen jól kivehetõ a plombán a címer rajzolata.
Mégegyszer megpróbáltam visszaidézni a történteket...ezek már úgy jöttek ide, hogy a gázórát elviszik.
1 m távolságból a "szaki" nem láthatta a plomba "eredetiségét"! Azt, hogy milyen a plomba hátulja, csak a levétel és a kontrol mérés után tükörrel nézte meg! Nem néztem folyamatosan a gázórát, mivel a másik folyamatosan szóval tartott a papírok kitöltésével. A levétel és a gázóra bedobozolása között volt lehetõsége a másiknak sérüléseket okozni . Arra is kísérletet tettek, hogy a helyiségbõl eltávolítsanak, kérték a gázterveket!?!

Hogy ne kerülj ilyen helyzetbe, fényképezd le a gázórádat, úgy hogy a plombák jól láthatók legyenek, a hátsó ill. alsó részét tükörbõl! Ne engedd be õket, csak elõzetes egyeztetés után! Készítsd elõ a fényképezõgéped, vagy videót és minden részletet dokumentálj. A gázóra levétele és a bedobozolás között egy másodpercre se vedd le a szemed a gázóráról, papírok kitöltése csak utána.
Ha ennek a gázórának bár mi baja lenne csak is kizárólag levételkor a szerelõ okozhatta!!!!!!

Az elmúlt három napban több mint 80 bejelentés érkezett a fogyasztóvédelemhez hasonló panasszal !
  kope, 6:57 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2011. szeptember 10., szombat Nekem tetszik!
0  
Anya csak egy van

Emlékszem, sosem ütött meg, csak hallgatott és én könyörögtem neki, hogy „Anyúúúúú, ne! – Mit ne kislányom? – Ne nézz így rám kérlek!” És bár mindig mosoly csillant a szemében, haragjával nehéz volt együtt élni, simogatása nélkül pedig szinte lehetetlen…
80


Nehéz feladat elé állítják az embert, ha az édesanyjáról vagy éppen az anyaságról kell írni. Ha meg akarnám spórolni a munkát, egyszerûen csak Kosztolányit idézném, miszerint „Az én édesanyám nagyon jó asszony – többet tudok róla mondani: de lehet-e többet mondani valakirõl, mint azt, hogy jó?”. Ezen a ponton megáll a tudomány, érzelmekkel teli gondolatok és emlékek tolulnak a fejembe.

Bizonyára nem vagyok egyedül azzal az állandó visszás érzéssel, hogy soha nem lehetek olyan jó anya, mint õ, és mégsem szeretném elkövetni ugyanazokat a hibákat, mint õ. Õszintének lenni magunkhoz a legnehezebb, és hiába mondják az okosok, hogy a felnõtté válás elengedhetetlen része, felismerni szüleink halandóságát és hibáit, sõt elfogadni és becsülni ezekkel együtt is õket. És még döbbenetesebb az élmény, mikor magunkban rájuk ismerünk. Mikor minden gesztusunk, tettünk a semmibõl elõtörve mégis rájuk emlékeztet. Édesanyámmal együtt ugyanabból az egyszerre törékeny és erõs, gyarló és önzetlen anyagból lettünk gyúrva. Akarjuk vagy sem. Mindig azt mondja, nem rá hasonlítok: „Pont olyan akaratos vagy, mint nagyanyád!” – és a legszebb az egészben, hogy közben kaján büszkeség csillog a szemében. Pedig, ha tudná!

Nem ismerek nála keményebb embert a földkerekségen! Az állandó mosoly és szeretet mögött olyan erõ lakozik, melyet a gyerekein kívül nem ismer talán senki. Elvein mégis nehéz kiigazodni, ahogy egy katolikus elveken felnõtt, liberális, független hatvanas nõjén szinte lehetetlen. Mindig meglep eszmefuttatásaival és éleslátásával, és tudom, én csak hasonlíthatok rá, de olyan, mint õ nem leszek soha. Mert belõle csak egy van.

Egyszer elérkezik az idõ, mikor én is édesanyává válhatok. Már az eljövendõ is egyszerre tölt el félelemmel és simogató melegséggel. Hiába próbálják meg oly sokan az anyaságot egy könnyed rózsaszín cukormázzal bevonni, embert próbáló feladat ez óriási felelõsséggel megspékelve! Sokunkat – érthetõ okokból – megijeszt. Mi másról szólhatna hát májusi kiemelt összeállításunk, mint az anyaságról?! Igyekszünk a legjobb tudásunk szerint mindenkinek segítséget nyújtani írásainkkal. Gyere, tarts velünk, járd be velünk együtt ezt az egyedülálló utat!


  kope, 20:54 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2011. augusztus 29., htf Nekem tetszik!
0  

Címkék:Bajnai Gordon,Orbán Viktor,Bokros Lajos,Angela Merkel,Tusnádfürdõ,kapitalizmus,adósságválság,Európai Unió
"Tíz évig itt nem lesz növekedés"


Nincs vége a kapitalizmusnak és a piacgazdaságnak, a mesterségesen, hitelekkel felpumpált észak-atlanti jóléti társadalom viszont megbukott - vélekedik Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, aki szerint a nyugati társadalmak jó tíz évig stagnálásra vannak ítélve. Az EP képviselõ úgy véli: a magyar kormány "primitív gazdaságpolitikája" alkalmatlan a növekedés beindítására, itthon se növekedés, se új munkahely nem lesz, csak az államadósság nõ megint. Interjú.

Két évvel ezelõtt, tehát már a gazdasági válság kitörése után egyik interjújában azt mondta: egyáltalán nincsen vége a liberális fejlõdési modellnek, csak a kapitalizmus fejlõdésében szokásos ciklust látjuk. Húszévente az inga ide-oda mozog, állam és piac között, mert egyik sem tökéletes. Tartja, amit akkor mondott, hiszen azóta folyamatosan tartanak a viharok?
Tartom ma is. A piacgazdasági modell és pláne a nyugati civilizáció, ami még szélesebb, a gazdaságot is magában foglaló képzõdmény kulturával, vallással, erkölccsel, nincs válságban. Abban az értelemben egyáltalán nem, hogy feltétlenül megbukik és lesz helyette más.

Pedig többektõl, így politikusoktól, például Orbán Viktortól is halljuk ezt. Õ legutóbb Tusnádfürdõn azt mondta, hogy - idézem - Róma nagy korszaka véget ért, nem az a kérdés, hogy mi lesz Rómával, hanem, hogy mi lesz Róma után.
Szerintem egy kicsit emelkedettebb szinten folytassuk a beszélgetést, mert a napi politikai ostobaságok nem hiszem, hogy el kellene homályosítsák a tekintetünket.

De azt, hogy valódi korszakváltás zajlik a kapitalizmusban, azt nem csak Orbán Viktor mondja...
Nincs korszakváltás! Elõször beszéljük meg, mi az, hogy válság, azután fel tudjuk tenni azt a kérdést, hogy mi lesz ezután. A válságot szokás szûk értelemben használni, mégpedig az üzleti ciklus válsága értelmében. Szûken gazdasági tekintetben a kapitalizmus minden 10-12 évben produkál egy válságot, ami nem más, mint a jövedelmek, a termelés, a foglalkoztatottság visszaesése, majd a válságot újabb fellendülés követi. Az élet megy tovább. A trendvonal, hosszabb távon változatlanul felfelé ívelõ.

Origo oldalról van a cikk.
  kope, 11:07 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2011. augusztus 9., kedd Nekem tetszik!
1  
Ki dugta el a nyugdíjpénzt?

Megkezdõdött a magánnyugdíjpénztári reálhozamok kiutalása az állami rendszerbe visszalépõ egykori tagoknak és kiújult a vita a pénztárak szerepérõl. Mit fejez ki a most kézhez kapott összeg?


A napokban zajlik le az utolsó fázis, amit az egykori tagok érzékelnek a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott megtakarítások állami kézbe vételébõl: megkezdõdött a befektetések által termelt reálhozamok kifizetése. Emiatt sokaknak jelentõs meglepetésben volt részük, vagy azért, mert többet kaptak a tervezettnél, vagy azért, mert kevesebbet. De valamennyi hozamot, ha minimálist is, szinte minden volt pénztártag kapott. Miért nincs a változatos összegekben valójában semmi meglepõ, és mit érdemes tudni, ha nem akarunk bedõlni a nyugdíjpénztárak körüli propagandisztikus nyilatkozatoknak?

Érdemes rögtön azt tisztázni, hogy mi maga a reálhozam: egyszerûen megfogalmazva az a nyereség, amit a befektetés a költségek és az infláció (vagyis a pénz értékének, vásárlóerejének csökkenése) számba vétele után, ezeken felül termelt. Tehát a tévhitekkel, rémhírekkel és hasonlókkal ellentétben a reálhozam nem az, ami megmaradt a befizetett pénzbõl, nem. A befizetett pénz nagy részét, a felhalmozott tõkét elvitte az állam. Továbbá nem a reálhozam lett volna a majdani nyugdíj sem. A nyugdíj fedezetéül is a teljes félretett pénz szolgált, ezt folyósították volna késõbb kidolgozandó szabályok szerin, feltehetõen járadékként, vagy akár egy összegben.

A reálhozam megléte tehát azt jelenti: a magánpénztárban õrzött pénz megõrizte vásárlóerejét, nem vesztett értékébõl, jobban jártunk vele, mintha a párnahuzatban gyûrögettük volna a húszezreseket. Ez kétségbevonhatatlan tény, az elõbbi definíciókból világosan következik. Szó sincs tehát arról, hogy a magánnyugdíj-rendszerben "eltõzsdézték" volna a megtakarításokat. Mindeközben az állami nyugdíjrendszer leginkább adósságot termelt a befizetõknek.

Akkor miért kaptak mégis sokan kevés, vagy általuk kevésnek tartott reálhozamot? Hát a legelsõ valószínû ok, hogy a befizetett tõke sem volt olyan rettentõ nagy. A nyugdíjcélú közterheknek csak egy kisebb, maximált része került a kötelezõ magánpénztári rendszerbe, a jóval több pénz így is a semmilyen hozamot nem garantáló állami pillérbe került. Kisebb tõke pedig kisebb kamatot ad. Ráadásul a magyar gazdaság sajátossága, hogy komplett szektorok dolgoznak szinte teljesen feketén, legálisan maximum a minimálbérre bejelentett dolgozókkal. Az ezek után a jövedelmek után megfizetett nyugdíjpénztári tagdíj nyilván nem fog az adózatlan jövedelmekkel összemérhetõ felhalmozást, hozamokat generálni.

A második ok, hogy a nyugdíj-megtakarítások céljai között sokkal hangsúlyosabban szerepel a kockázat-kerülés, mint más befektetési formáknál. Márpedig az is világos, hogy kiemelkedõ hozamot csak a kiemelkedõen kockázatos befektetések tudnak hozni. Ezt Magyarországon nagyon sokan saját kárukon tanulták meg, amikor több mint 50 százalékos megtérüléssel kecsegtetõ ingatlanalapokba és hasonlókba fektették vagyonukat, amibõl aztán semmit nem láttak viszont.

A magyar rendszerben a kockázatmentességet az állami szabályozás úgy látta a legjobban teljesülni, ha a pénztárakat nagy mennyiségû állampapír vásárlására kötelezi, fõleg a nyugdíjkorhatárhoz közeli tagok portfólióiban. Vagyis látszólag a magyar állam a magyar állam kockázatmentes magatartásában bízott a leginkább, ez nem tûnt nagyon jó ötletnek már akkor sem. Valójában persze a magánpénztárak államkötvény-vásárlásra kényszerítésével csökkenthetõ volt a hagyományos nyugdíjrendszerben keletkezõ hiány.

Azonban a kibocsátónak, vagyis a magyar államnak mi az érdeke az állampapírokkal kapcsolatban (amelyek az állam által felvett hitelt testesítik meg)? Nyilván az, hogy a lehetõ legkevesebb kamatot kelljen fizetni, a lehetõ legolcsóbban jusson az állam kölcsönhöz. Ráadásul a visszaváltáskor elvégzendõ hozamszámolás szabályait is az állam diktálta - az az állam, amelyik a minél nagyobb bevételben volt érdekelt. (A pénzügyi válság idején a magyar állampapírok persze kiemelt kamatot biztosítottak - különben senki nem vette volna meg õket, és finanszírozhatatlanná vált volna az ország, de ez inkább kivétel, mint szabály.)

Harmadrészt drasztikus különbségek voltak pénztárak és portfóliók között, részben az elõbbiek miatt, részben a pénztárak eltérõ befektetési eredményei, mûködési költségei miatt. Ezekrõl persze az évente egyszer megküldött összegzésen kívül a pénztárak nemigen tájékoztattak, a tagok pedig nemigen igyekeztek tájékozódni.

Negyedrészt az sem mindegy, ki milyen gazdasági körülmények között kezdett a felhalmozásba. Aki pénze nagyobb részét jó tõzsdeindexek mellett fektette be, az a válság idején vesztett, majd visszakapaszkodott. Aki viszont szerencsés volt, és épp a tõzsdék valamelyik mélypontján kezdett megtakarítani, jól járhatott.

A reálhozam tehát pénztárválasztástól, állami szabályozástól és némiképp a szerencsétõl is függõ tényezõ, az azonban nehezen vonható kétségbe, hogy a magánpénztárak még ilyen körülmények közt is minimum megõrizték a befektetett vagyon értékén. Azt pedig mindenki döntse el saját maga, hogy megérte-e ezt feláldozni a folyó kiadások hiányának fedezésére, a semmi biztosat nem ígérõ állami rendszer fenntartására, az államnak kétes stratégiai hasznot hozó befektetésekre.
  kope, 10:58 Itt megrhatod a vlemnyed kope
  2011. augusztus 2., kedd Nekem tetszik!
1  
Lázár János és Orbán Viktor helikopteren utazik. Egy város fölött
lepillantva, elégedetlen tömeget vesznek észre. Lázár megszólal:
- Tudod Viktor, ha én most kidobnék egy mázsa kenyeret, ezek a kezemet
is megcsókolnák!
- Ha én kidobnék egymillió forintot, a lábamat is megcsókolnák! - így Orbán.
A pilóta rezzenéstelen arccal fordul hátra:
- Ha én meg kidobnám magukat, a seggem is kinyalnák!* ..

  kope, 6:03 Itt megrhatod a vlemnyed kope



Copyright © 2001 CsodaCsiga. Minden jog fenntartva.