2009. november 11., szerda |
|
|
0 |
|
|
Marlenka ( fehér csokoládés ) Hozzávalók x személyre: 300 g liszt 200 g kukoricakeményítõ 250 g vaj 2-3 evõkanál méz (erdei) 200 g cukor (barna) 1 evõkanál szódabikarbóna 1 teáskanál ecet Só 10 g csomag vaníliás cukor (elhagyható) 2 tojás 2-3 evõkanál cukrozatlan kakaópor
Krém: 3 tubus (kb. 500 ml) sûrített tej 250 g vaj 200 g fehér csokoládé
Elkészítés:
Öntsük a sûrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk az üvegre a tetejét. Tegyük vízzel teli lábasba, hogy a víz éppen az üveg teteje alá érjen, és fõzzük a sûrített tejet 3 órán keresztül.
Közben egy másik lábasba tegyünk fel vizet fõni, egy harmadikban pedig keverjük össze a mézet, a cukrot, a vajat és a tojásokat. Gõz fölött, állandó kevergetés közben sûrítsük be a masszát (kb. 40-45 perc). Amikor a szirup elég sûrû lett, vegyük le a tûzrõl és hagyjuk kb. 15 percig hûlni. Egy kisebb tálban keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá a kukoricakeményítõvel, kakaóporral elkevert lisztet. Gyúrjunk az egészbõl rugalmas tésztát; ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet (kb. 30 g), majd letakarva, szobahõmérsékleten pihentessük 2-3 órán keresztül.
Amikor a sûrített tej eléggé karamell színû lett a befõttes üvegben, még forrón öntsük egy tálba, és az apróra tördelt fehércsokoládé darabkákat keverjük hozzá. Egy másik tálban, kézi habverõvel keverjük habosra a vajat, és adjuk hozzá a már kihûlt karamellizált sûrített tejet.
A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlõ részre. Vágjunk le 5 egyforma méretû sütõpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk a lisztezett papíron 2-3 mm vastagságúra. A kinyújtott tészta mérete akkora legyen, hogy egy tepsire ráférjen. Közben a sütõt kapcsoljuk 180 ºC-ra. Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és az aljára óvatosan csúsztassuk a tésztát sütõpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihûlni.
Rétegezésnél lehetõleg abba a tepsibe tegyük a süteményt, amelyiken sütöttük a lapokat. A papírt óvatosan húzzuk le, a széleket vigyázva vágjuk le, és tegyük félre. Minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel, úgy hogy legfölülre is krém kerüljön. Erre a krémrétegre morzsoljuk a félretett széleket.
Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 3-4 napig tegyük hûvösebb helyre. Amikor megpuhult, szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
* Állandóan kevergetni kell a mézes-tojásos masszát, különben a tojás kicsapódik, és darabos lesz a szirup. Közben vigyázzunk, hogy a felfelé áramló gõz ne égesse meg a kezünket! * A lisztet a még meleg masszához gyúrjuk, így könnyebb összedolgozni. * A fehér csokoládét a még szinte forró sûrített tejhez keverjük, hogy az el tudjon olvadni. A habosra kevert vajhoz azonban már hidegen adjuk a csokoládés sûrített tejet, egyébként a vaj felolvad, és késõbb kicsapódik a krémbõl. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverõvel verjük fel a krémet, amikor már a vaj tényleg kihûlt. * A tésztákat egyenesen a sütõpapíron nyújtsuk ki, mert könnyen szakad, nagyon nehéz lenne ide-oda helyezni. A közepén nyújtsunk rajta sokat, a szélei egyébként is vékonyra sikerülnek. * Sütés közben vigyázzunk, a mézes tészta könnyen megég, megkeseredik. * A kisült lapokat nagyon óvatosan kezeljük, mert könnyen törnek. Egyébként nincs nagy baj, ha egy-két lap eltörik, mert a kész édességet úgyis szeletekre vágjuk, így nem annyira látszódik a törés. * Érdemes a tálalás elõtti este szobahõmérsékletre tenni a süteményt, letakarás nélkül. Úgy vettem észre, ilyenkor puhább lesz a marlenka.
edes, 14:24
|
|
|
Tejes pite
Hozzávalók:
5 tojássárgája 30 g vaníliás cukor 150 g kristálycukor 100 g margarin 250 g liszt 1 liter tej 5 tojásfehérje felverve só 1 citrom reszelt héja margarin a tepsi kikenéséhez és a tetejére zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tojások sárgáit keverjük össze a vaníliás cukorral, kristálycukorral, csipet sóval, majd adjuk hozzá a margarint. Reszeljük bele egy citrom héját. Kisebb adagokban adjuk a masszához a lisztet és a tejet, jól elkeverve, hogy ne legyen benne csomó.
Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd nagyon óvatosan, alulról fölfelé keverjük a tésztához.
Egy közepes tepsit vastagon vajazzunk ki, majd hintsük meg vékonyan zsemlemorzsával. Öntsük a tepsibe a habos palacsintatésztát, és szórjunk a tetejére margarin darabkákat. Hideg sütõbe téve, kapcsoljuk a hõmérsékletet 150 ºC-ra és süssük a süteményt 1 órán keresztül, míg szép barna színt nem kap a teteje.
Sütés után a sütõbõl kivéve pihentessük a pitét, majd vágjuk nagy kockákra. Tálalásnál adhatunk hozzá sárgabaracklekvárt, de magában is nagyon finom, különleges édesség.
Tipp:
* Könnyebb, és gyorsabb a tésztát kézi robotgéppel csomómentesre keverni. * Semmilyen fúvatót – sütõpor, szódabikarbóna – nem szabad hozzáadni a tésztához. Így marad „szalonnás” és finom a pite alja. * A tojások fehérjét mindig hûtsük le, mielõtt felvernénk. Csipet sóval, vagy pár csepp citromlével könnyebben verhetünk kemény habot. * Elõször a hab felét keverjük a masszához gyorsan, míg a másik felét óvatosan adagoljuk hozzá, hogy ne törjön össze.
Jó étvágyat!
edes, 13:27
|
|
|
|
2009. oktber 26., htf |
|
|
0 |
|
|
Kakaós kocka!
40 dkg liszt 2,5 dl tej 35 dkg cukor 2 egész tojás 2 dl olaj 1 kk szódabikarbóna 3 ek bármilyen lekvár 2 kk kakaó csipet só
Elkészítés: Összekeverjük a hozzávalókat.Zsírozott, lisztezett gáztepsibe öntjük, majd 200 fokra elõmelegített sütõben addig sütjük, ameddig a széle el nem válik a tepsitõl.
edes, 23:10
|
|
|
Narancs szelet!
A rózsaszín tésztához: 4 egész tojás 2 cs puncs-,vagy eper ízû pudingpor 1 kk sütõpor
A sárga piskótához: 4 egész tojás 4 ek kristálycukor 4 ek liszt 1 kk sütõpor
Krémhez: 1 cs vanília ízû pudingpor 3 dl tej 20 dkg margarin cukor (ízlés szerint)
Elkészítés:
A rózsaszín tészta készítése: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan beleadagolva a cukrot,a tojások sárgáját,majd végül a pudingporral elkevert sütõport.Közepesen meleg (kb 180 fokos) sütõben, vajazott-lisztezett õzgerinc formában kisütjük.
A sárga piskóta készítése: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan adagoljuk bele a cukrot,a tojást,a lisztet és a sütõport.Sütõpapírral bélelt, közepes méretû tepsiben,közepes lángon kisütjük.
A krém készítése: A pudingporból 3 dl tejjel sûrû pépet fõzünk. Ha kihûlt,a margarint ízlés szerinti mennyiségû cukorral habosra keverjük és a pudingos péphez vegyítjük.
Összeállítás: A rózsaszín piskótát hosszanti irányban 4 részre vágjuk,megtöltjük a krémmel, majd összeillesztjük. Tetejét is bekenjük a krémmel. Erre borítjuk a sárga piskótát,amit méretre vágunk, hogy szépen illeszkedjen az õzgerinc formához. Így lesz narancs-szelet alakú a sütink.
edes, 22:57
|
|
|
Emeletes süti!
Tésztához:
50 dkg liszt 15 dkg puha vaj 15 dkg porcukor 2 db tojás 4 ek méz 1 cs sütõpor kevés tej (az összegyúráshoz, ha szükséges) pici reszelt gyömbér
Krémhez:
7 dl tej 2 cs vaníliás pudingpor 2 ek liszt 25 dkg vaj 20 dkg porcukor
Töltelékhez:
2-3 db konzerv barack (vagy 1 cs zselécukor) 0,5 dl rum 2 ek kakaó 1 cs babapiskóta
Mázhoz:
1 tábla étcsokis tortabevonó
Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk,ha szükséges, kevés tejet használjunk az összegyúráshoz. A tésztát három részre osztjuk és vékonyra nyújtjuk. (kb. 40 cm x 20 cm-esre) Erõs tûzön,tepsi hátán világosra sütjük. (Vigyázzunk nagyon könnyen megég!)Laponként kb 10 perces sütési idõvel számolhatunk.A tejet a pudingporral és a liszttel sûrûre fõzzük és kihûtjük.A vajat kikeverjük a cukorral,majd alaposan hozzákeverjük a kihûlt pépet.Két részre osztjuk.Az egyik felébe belekeverjük a kakaót,a másikba a darabolt barackot,vagy zselét. Kevés rumot adunk a krémhez.Az alsó lapot megkenjük a kakaós krém felével és rárakjuk a rumba áztatott babapiskótát.Rákenjük a maradék kakaós krémet.Rátesszük a második lapot. Erre kenjük a barackos krémet és befedjük a harmadik lappal.Gõz felett megolvasztjuk a tortabevonót és a tetejére simítjuk.Másnap szeleteljük.
edes, 22:55
|
|
|
Rezi mákos!
Mákos tésztához: 1 tojás 5 ek darált mák 5 ek liszt 5 ek cukor 1 mk szódabikarbóna 2 dl tejföl
Diós tésztához: 1 tojás 5 ek darált dió 5 ek liszt 5 ek cukor 1 mk szódabikarbóna 2 dl tejföl
Kakaós tésztához: 1 tojás 3 ek kakaópor 5 ek liszt 5 ek cukor 1 mk szódabikarbóna 2 dl tejföl
Krémhez: 9 dl tej 8 ek búzadara 25 dkg margarin 20 dkg cukor 2 cs vaníliás cukor
Tetejére: csokimáz (csokoládé és vaj 2:1 arányú egyvelege)
Elkészítés: A hozzávalókat a 3 féle tésztához külön-külön összedolgozzuk és egyesével megsütjük (elõmelegített,közepesen meleg sütõben).A krémhez a tejet a búzadarával felforraljuk,azaz tejbedarát készítünk.A puha margarint a kétféle cukorral sima állagúra kikeverjük.Miután a tejbedara kihûlt,a vajas krémet hozzáadjuk és összedolgozzuk.A tésztalapokat a krémmel betöltjük (alulra kerül a diós tészta,középre a kakaós,felülre pedig a mákos).A süti tetejét csokimázzal bevonjuk:a darabokra tört csokit megolvasztjuk,majd belekeverjük a fele mennyiségû vajat.
edes, 22:51
|
|
|
Amerikai krémes!
A tésztához:
7 tojás sárgája 20 dkg cukor 20 dkg liszt 1 cs sütõpor 2 ek kakaó 13 ek víz
A krémhez:
7 tojás fehérje 7-10 ek cukor 2 cs vaníliás pudingpor 6 dl víz
Díszítéshez:
3-4 dl tejszín (vagy Hulala) reszelt csokoládé
Elkészítés: A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral,vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütõporos lisztet és a kakaót.Közepes lángon (kb 180 fok) kb. 20 percig sütjük.(A tepsi mérete: 27 x 37 cm.)A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.A pudingport a vízzel simára keverjük és felfõzzük. Még forrón összekeverjük a habbal és a tészta tetejére kenjük.További 10-15 percig szintén közepes hõmérsékletû sütõben sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihûlni.A tejszínt kemény habbá verjük és a teljesen kihûlt tészta tetejére kenjük. Reszelt csokoládéval jól megszórjuk.
edes, 22:49
|
|
|
Háztartási kekszes francia krémes!
1 zacskó négyzet alakú háztartási keksz (kb. 70-80 db keksz) 3 cs vanília ízû pudingpor 8 dl tej 20 dkg porcukor 25 dkg sótlan vaj 50 dl tejszín 2 cs vaníliás cukor 1 tábla tortabevonó
Elkészítés: A keksz felét téglalap alakzatban egy tálcára rendezzük.A vanília ízû pudingporokat megfõzzük a tejben.A porcukrot kikeverjük a sótlan vajjal.Ha kihûlt a puding,összekeverjük ezzel a vajas krémmel.A krémet óvatosan rákenjük a tálcára lerakott kekszekre.Vigyázzunk,hogy a kekszek ne mozduljanak el közben!A tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral és rákenjük a sárga krém tetejére.Erre rátesszük a zacskó keksz másik felét,majd ezeket a kekszeket felolvasztott tortabevonóval kenjük be.
edes, 22:48
|
|
|
Mesealmás!
A tésztához:
50 dkg liszt 20 dkg puha margarin 10 dkg cukor 1 egész tojás 1 kis doboz tejföl 1/2 cs sütõpor csipetnyi só pár ek búzadara (hintéshez)
Töltelékhez: 1,5 kg alma cukor (ízlés szerint) 2-3 cs vaníliás cukor
Elkészítés: A margarint a cukorral és a tojás sárgájával habosra keverjük.Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet,csipetnyi sót és a tejfölt.Összedolgozzuk,majd fóliába csomagolva fél óráig a hûtõben pihentetjük.Addig meghámozzuk az almát,majd lereszeljük,megcukrozzuk és rövid idõre állni hagyjuk.A tésztát kétfelé osztjuk, kinyújtjuk az egyik lapot,beletesszük a tepsibe. Meghintjük búzadarával (hogy az alma levét felszívja) majd a kifacsart almát szétterítjük a tésztalapon.Ismét meghintjük búzadarával,majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.Tetejét bekenjük a tojásfehérjével (lehet tenni a fehérjékhez még egy egész tojást) és megkenjük vele a tészta tetejét.Villával megszurkáljuk.Légkeveréses sütõben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
edes, 22:46
|
|
|
Túró rudi szelet!
A tésztához: 8 dkg vaj 2 egész tojás 15 dkg cukor 25 dkg liszt 1 kk szalalkáli
A töltelékhez: 50 dkg túró 25 dkg margarin 25 dkg cukor reszelt citromhéj 2 cs vaníliás cukor
Csokimáz: 12 dkg porcukor 6 ek forró víz 3 dkg vaj 3 dkg kakaópor
Elkészítés: A tészta alapanyagait összegyúrjuk,majd kétfelé osztjuk.Kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátán kisütjük.(A tepsi mérete 26 x 36 cm,a sütési hõ pedig 170 fok/ légkeverés.)A töltelék alapanyagait összekeverjük,majd a kisütött két tésztalap közé töltjük.A csokimázhoz a porcukrot és a kakaóport összekeverjük,majd teszünk bele 6 evõkanál forró vizet és végül a vajat.Jól összedolgozzuk és a süti tetejét bevonjuk vele. Fontos,hogy a sütit csak másnap szabad szeletelni,mert a tésztának meg kell puhulnia.
edes, 22:43
|
|
|
|
2009. oktber 21., szerda |
|
|
0 |
|
|
KRÁTER SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
1 cs. vaníliás puding
4 dl tej
3 evõkanál cukor
*
3 db tojás
12 dkg porcukor
½ cs vaníliás cukor
½ dl tej
½ dl étolaj
12 dkg liszt
1 evõkanál kakaó
½ cs sütõpor
1 db tejföl (kicsi)
Megfõzzük a pudingot és hagyjuk kihûlni.
A tészta elkészítése:
A 3 tojás sárgáját a 12 dkg porcukorral a ½ cs vaníliás cukorral,a 1/ dl tejjel habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a a ½ dl étolajat, a 12 dkg lisztet,az 1 evõkanál kakaót,a ½ cs sütõport, majd a legvégén a tojásfehérjét.
Kis tepsibe, elõmelegített sütõben sütjük . A tepsit sütõpapírral béleljük, majd a masszát beleöntjük. Teás kanállal kis halmokban tegyük rá a kihûlt pudingot – ami el fog süllyedni, és sülés után csak kis kráter marad a felszínen - . Kb 180 fokon 30 percig sütjük. 1 db tejfölt 2 evõkanál cukorral, és 1 cs vaníliás cukorral elkeverünk majd a kisült forró süti tetejére kenjük vékonyan, egyenletesen, többször – a sütõpapírt célszerû elõtte leszedni - .A rákent tejfölt felszívja és szép fényes máz lesz rajta. Majd hagyjuk kihûlni Másnap is finom,puha süti, már ha marad belõle.
edes, 8:48
|
|
|
|
2009. oktber 13., kedd |
|
|
0 |
|
|
Gesztenyés ostya
1 csomag 6 lapos ostya Krémhez: 25 dkg kristálycukor 2 dkg rétesliszt 2 dl tej 25 dkg margarin 25 dkg gesztenyemassza 1 evõkanál rum 2 evõkanál kakaópor
Elkészítés: Egy lábosban a kristálycukrot, a lisztet összekeverjük, majd beleöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 10 percig fõzzük. Ezután beletesszük a margarint, a felengedett gesztenye masszából 20 dkg-ot. Még így együtt kb. 6 percig fõzzük kevergetés mellett. Majd a tûzrõl levéve kihûtjük,és közben belekeverjük az 1 evõkanál rumot. Ezután megkenünk 3 ostyalapot. A maradék krémhez hozzákeverjük a 2 evõkanál kakaóport, és rákenjük a még megmaradt 3 lapra. A tetejére végül ráreszeljük az 5 dkg gesztenye masszát. Hideg helyre tesszük 1 napig. Másnap már szeletelhetõ.
edes, 13:29
|
|
|
Kefires piskóta Hozzávalók:1 pohár kefir (a 2 dl-es), 2 kefires pohár kristálycukor, 2 és fél kefires pohár liszt, 3 tojás, fél kefires pohár olaj, 1 sütõpor. A hozzávalókat bármilyen sorrendben összekeverjük zsírozott (vagy vajazott), lisztezett tepsiben sütjük, közepes lángon. Tûpróbával ellenõrzöm, hamar kész. Nagyon gyors, egyszerû elkészíteni.
Meglehet bolondítani ezt a receptet úgy hogy 2 meghámozott almát apró kockára vágok, belekeverem a kavart süteményalapba és még 2 teáskanál fahéjat vegyítek hozzá. Vagy ha nem fahéjas almás verziót akarok akkor bármilyen gyümölcskockákkal gazdagíthatjuk (sárgabarack pl.).
Muffin sütõben is süthetjük õket, jó étvágyat mindenkinek!
edes, 13:18
|
|
|
Kávés csokoládészelet Hozzávalók: 150 dkg tortabevonó étcsokoládé, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütõpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 150 ml erõs kávé, 50 ml rum, 5 dkg csokoládéreszelék Elkészítés: A tortabevonó csokoládét nagyobb darabokra törjük, és a vajjal egy kis edényben alacsony hõfokon, vízgõz fölött kenhetõ masszává keverjük. A cukrot, a vaníliás cukrot, a 3 tojást kikeverjük, majd beleöntjük a rumot, a kávét és a csokoládémasszát. Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és robotgéppel csomómentesre keverjük. Belekavarjuk a csokoládéreszeléket is. A tésztát egy 25 x 11 cm-es kikent, kilisztezett szögletes formába öntjük, és a elõmelegített sütõben 180 fokon (légkeverésnél 160 fok) kb. 40 percig sütjük. 5-10 percig a formában hagyjuk pihenni, majd kivesszük és sütõpapírral fedett süteményrácson hagyjuk hûlni.
edes, 13:17
|
|
|
Csíkos kekszes Hozzávalók: 15 dkg sütõmargarin, 15 dkg porcukor, 1 adag kávé, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál liszt, 1 csomag csokoládés vagy puncs ízû pudingpor (a csokoládés pudinghoz 2 kanál kakaó, a puncsoshoz 1/2 dl rum vagy rumaroma), 3 dl tej, 1 nagy csomag Albert keksz; a díszítéshez: kókuszreszelék Elkészítés: A vajat, a porcukrot, a kávét összemelegítjük. A vaníliás cukrot, a lisztet, a pudingport, a kakaót vagy rumot a tejjel simára keverjük, a kávés masszához öntjük és felfõzzük. Amikor felfõtt, a tûzrõl lehúzzuk, a kekszeket egyesével megkenjük a masszával, és egymáshoz ragasztjuk. A kekszrudat a pudingos masszával kívülrõl is megkenjük, és kókuszreszelékkel bevonjuk. Hûtõben dermedni hagyjuk, majd ferdén felszeleteljük. (Ha kakaós Albert kekszet veszünk, vaníliás vagy puncs ízû pudingporból készíthetjük el a krémet, és még 1 csomag vaníliás cukrot is adhatunk hozzá.)
edes, 13:09
|
|
|
|
2009. szeptember 29., kedd |
|
|
0 |
|
|
Banános tekercs
Hozzávalók 4 személyre:
- vaj - 4 dkg kakaópor - 1 mokkáskanál szódabikarbóna - 12 evõkanál porcukor - 6 tojás
Krém - 2 banán - 1 csomag vaníliás cukor - 2 dkg kakaópor - 10 dkg porcukor - 20 dkg margarin - 2 dl tej - 2 evõkanál finom liszt - 1 tojás
Banános tekercs A tésztához a tojások sárgáját porcukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a szódabikarbónát és a kakaót. A kemény habbá vert tojásfehérjével összekeverjük, és zsírozott, lisztezett tepsiben kisütjük. A tésztát elõször a fehér, majd a kakaós krémmel kenjük meg. A két megtisztított banánt a szélére tesszük, és az egészet feltekerjük. Legalább fél napra hûtõbe tesszük. Vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Krém A krémhez a tojást elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel és sûrûre fõzzük. A margarint a porcukorral habosra kikeverjük, majd a kihûlt tejkrémmel összekeverjük. A krém egyik felébe kakaót keverünk, a másik felébe vaníliás cukrot.
edes, 12:05
|
|
|
Aranygaluska
Hozzávalók:
* 60 dkg liszt, 5 dkg cukor * 15 dkg porcukor, ½ csomag élesztõ * 1 tojás, 1 csipet só * 3,5 dl tej * 12 dkg vaj (vagy sütõmargarin) * 15 dkg darált dió.
Vanília öntethez:
* 1 cs vaníliás puding, 1 cs vanília cukor * 6 ek. cukor, 1 l tej.
Elkészítés: A tejet egy kisebb lábasban meglangyosítom, 1 dl tejet kiöntök egy kis tálba belemorzsolom az élesztõt egy csipet cukrot összekeverem és a tetejét csipet lisztel megszórom, félre teszem, hogy az élesztõ felfusson. A lábasban lévõ maradék langyos tejbe teszek 5 dkg vajat, hogy felolvadjon. Kelesztõ tálba teszem a lisztet, közepébe az egész tojást, 5 dkg cukrot, a felfuttatott élesztõt és a vajas tej felét. Géppel dagasztani kezdem közben hozzáöntöm a maradék tejet is kb. 5 perc alatt megdagasztom a tésztát. Ha kézzel dagasztom, addig kell a tésztát dagasztani, amíg szép sima nem lesz és hólyagok keletkeznek a tésztában. Amikor megdagasztottam a tésztát, meleg helyre teszem, kb. egy, másfél óra alatt megkel. A tésztát lisztezett deszkára borítom és 0,5 cm-es vastagságúra nyújtom. Pogácsa szaggatóval pogácsákat formálok tésztából. A sütõt elõmelegítem, 7- 8 dkg vajat megolvasztok, és a tepsit kikenem vele (ez az adag kis, süteményes tepsihez elegendõ). A pogácsákat a tepsi aljára szorosan sorba rakom és olvasztott vajjal, vastagon megkenem. Rászórom a darált diót és a porcukrot. A tetejére megint pogácsákat teszek és a tetejüket vastagon olvasztott vajjal megkenem. Közepes lángon 25 perc alatt aranybarnára sütöm. Ha nem akarunk sok aranygaluska tésztát eldobni, akkor mikor szaggatjuk a tésztát a maradék darabokat (amik csillag, fél kör stb. alakúak) a tepsi aljára tesszük és a szép csinos pogácsákat tesszük a tepsi tetejére. Az aranygaluskát én mindig 3 rétegbõl készítem elsõ réteg tészta, a második réteg diós cukor, a harmadik réteg tészta. Vannak akik több rétegben készítik az aranygaluskát, de ez szerintem fölösleges, mivel az aranygaluska tészta így is szépen kidagad a tepsibõl, szép magas lesz mire megsül.
Amíg sül a tészta elkészítjük a vanília öntetet. 2 dl tejet vanília pudinggal, vanília cukorral, 6 ek. cukorral csomómentesre elkeverem. 8 dl tejet kisebb lábasba öntöm és felforralom. Amikor felfõtt kis lángon hozzákeverem a pudingos tejet és addig kevergetem, amíg ismét elkezd forrni, ekkor elzárom alatta gázt. Az aranygaluskát langyosan tálaljuk, langyos vanília öntettel. Az aranygaluskában az a jó, hogy más kelt tésztákkal ellentétben, másnap is finom, ha a mikróban meglangyosítjuk.
edes, 11:46
|
|
|
|
2009. szeptember 9., szerda |
|
|
0 |
|
|
kakaós tekercs
Hozzávalók
A tésztához: 50 deka liszt 7 deka puha vaj 2 tk. szárított élesztõ 3 dl tej 1 tojássárgája 4 ek. cukor 1 mokkáskanál só Ezen kívül: 1 csésze cukor 3 ek. cukrozatlan kakaópor 1,5 dl tej fél csomag vaníliás cukor 1-1 ek. puha vaj
Elkészítése A hozzávalókból kenyérsütõvel tésztát dagasztunk: Általános irányelv szerint alulra kerül a folyadék, a vaj, a tojás, a só, illetve a cukor. Erre halmozzuk a lisztet és az egyéb járulékos anyagokat. Legfelülre kerül az élesztõ. Tészta programon elindítjuk, nagyjából 120 percet vesz igénybe. Könnyen nyújtható, puha tésztát kell kapnunk. Fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd 1 evõkanálnyi puha vajat rákenünk és meghintjük a cukor-kakaópor keverékével. Ezután szorosan feltekerjük, és centis szeleteket vágunk belõle. A csigák külsõ végét jól aláhajtjuk, hogy a töltelék sülés közben ne folyjon ki. Elõkapunk egy 30 centi átmérõjû, kerek formát. Kivajazzuk, sütõpapírral kibéleljük, majd belefektetjük a tekercseket csigavonalban. 175 fokra elõmelegített sütõben, 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Félidõben – amikor már kezdenek színt kapni a csigák - kikapjuk, majd a felforrósított tej, vanilincukor és a vaj keverékével meglocsoljuk õket. Visszatoljuk, és készre sütjük. Hamar elpusztítjuk.
edes, 11:48
|
|
|
Hozzávalók
A tésztához: 30 dkg finomliszt 20 dkg kukoricakeményítõ csipet só 3 ek. holland kakaópor 25 dkg vaj 2 evõkanál /erdei/ méz 20 dkg barnacukor 2 tojás 1 ek. szódabikarbóna 1 tk. ecet
A krémhez: 3 tubus cukrozott sûrített tej 20 dkg apróra tördelt fehér csokoládé 25 dkg szobahõmérsékletû vaj Elkészítése Öntsük a sûrített tejet egy jól záródó konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk rá a tetejét. Tegyük egy vízzel teli lábasba, hogy a víz épp az üvegtetõ alá érjen, majd kezdjük el fõzni lassú lángon, 3 órán keresztül. Ezalatt elkészítjük a tésztát: Mérjük ki, majd szitáljuk át együtt a lisztet, a kukoricakeményítõt és kakaóport. Ízesítsük egy csipet sóval. Egy lábasban tegyünk fel vizet fõni, egy másikban pedig keverjük össze a mézet, a barnacukrot, a vajat és a tojásokat. Gõz fölött, állandó kevergetés közben sûrítsük be a masszát (nagyjából 30-40 percet vesz igénybe). A folytonos keverés fontos, különben a tojás kicsapódik és darabos lesz a szirup. Vegyük le a vízgõzrõl, és hagyjuk hûlni 15 percig. Egy kisebb tálkában keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá az elõkészített száraz hozzávalókat, és gyúrjunk belõle rugalmas tésztát – ha szükséges, adjunk hozzá kevés lisztet (kb. 30 g) és szobahõmérsékleten pihentessük 2 órán keresztül. Zárjuk el a sûrített tej alatt a gázt – akkor jó, ha kásás állagú és barnás színû. Óvatosan csavarjuk le a tetõt, majd forrón öntsük az elõkészített fehér csokira. Kevergessük, míg teljesen fel nem oldódik. Hûtsük ki teljesen. Egy másik tálban, kézi habverõvel keverjük habosra a szobahõmérsékletû vajat, és adjuk hozzá a már kihûlt karamellizált sûrített tejet. Fontos, hogy szobahõmérsékletû legyen, különben a vaj felolvad, és késõbb kicsapódik a krémbõl. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverõvel verjük fel a krémet, amikor a vaj már tényleg kihûlt. Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra. A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlõ részre. Szabjunk ki ugyanennyi sütõpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk ki rajtuk 2-3 mm vastagra. Ha nagyon törne a tészta, kevés olajjal lazíthatunk rajta. Közben pontosan mérjünk, vágjuk le a túllógó részeket – a tésztalapoknak egyformának kell lenniük! Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és óvatosan csúsztassuk rá sütõpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihûlni. A kimaradt tésztát szintén nyújtsuk ki, süssük meg, és morzsoljuk egy kis tálkába. Ez kerül majd a sütemény tetejére. Rétegezésnél minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel. Legfölülre is krém kerüljön, erre szórjuk a félretett tésztamorzsalékot. Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 2-3 napig tegyük hûvösebb helyre. Ha kellõképp megpuhult felvághatjuk, tetszõleges méretû kockákra… :-)
edes, 11:27
|
|
|
|
2009. augusztus 31., htf |
|
|
0 |
|
|
Pudingos süti
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 22 dkg cukor, 1 dl tej, 1 dl olaj, 25 dkg liszt, 1 sütõpor, 1 vaníliás cukor.
Krém: 5 dl tej, 1 csomag pudingpor, pár kanál cukor.
A tetszés szerinti ízesítésû pudingport megfõzzük. Lehet bele mazsolát is tenni. A tészta hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy a tojást nem kell szétválasztani. Lisztezett tepsibe rakjuk, majd a pudingból kanállal csíkokat szaggatunk a tésztára. Közepes hõfokon kb. 25percig sütjük.
edes, 9:15
|
|
|
|
2009. jnius 22., htf |
|
|
0 |
|
|
Foltos mobil Hozzávalók (-):
* Túró gyólyó: - 1 vaníliás cukor - 1 tojás - 25 dkg túró - 2 dl tej - 1 evõkanál búzadara - 5 evõkanál cukor * - 1 kávéskanál szódabikarbóna - 15 evõkanál liszt - 2 evõkanál kakaó - 1,5 dl olaj - 11 evõkanál cukor - 1 tojás
Elkészítése: A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat és a kakaóport, majd a lisztet, a szódabikarbónát és a tejet. Vajazott vagy sütõmargarinozott, lisztezett tepsibe simítjuk. A túrót kikeverjük a tojással, vaníliás cukorral, búzadarával és a cukorral, majd a tészta tetejére tesszük foltokban. Elõmelegített sütõben közepes lángon megsütjük.
edes, 14:25
|
|
|
Finom citromos Hozzávalók (-):
* A krémhez: - 6 dkg liszt - 5 dl tej - 35 dkg Rama margarin - 30 dkg porcukor - 3 citrom leve és reszelt héja * A tésztához: - 3 db tojás - 1/2 dl tej - 1 csomag sütõpor - 25 dkg porcukor - 85 dkg liszt - 25 dkg Rama margarin
Elkészítése: A sütõport átszitáljuk a liszttel, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tejet és a tojásokat. Jól kidolgozzuk, és öt egyforma darabra osztjuk. Egyforma nagyságúra kinyújtjuk, zsírozott vagy sütõmargarinozott sütõlemezre rakjuk, villával megszurkáljuk, és egyenként szép világosra sütjük. A krémhez a lisztet a 2 ek. cukorral elkeverjük, felengedjük a tejjel, és állandó keverés mellett sûrûre fõzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kihûlt besamelt. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját, a kifacsart levét, és ezzel a krémmel megtöltjük a lapokat. A hûtõben pihentetjük 1-2 napig, majd a tetejét porcukorral megszórva szeletelhetjük.
edes, 14:21
|
|
|
Fahasáb Hozzávalók (- egy 24 cm átmérõjü kapcsos formához):
* A kevert tésztához: - 10 dkg liszt - 1 cs. vaníliás cukor - 10 dkg porcukor - 20 dkg puha vaj vagy margarin vagy sütõmargarin - 15 dkg marcipánmassza - 12 dkg cukor - 1 csipet só - 6 tojás * A krémhez: - 20 dkg félédes bevonó - 2 evõkanál (vagy ízlés szerint) narancslikõr - 10 dkg sárgabaracklekvár - 1 evõkanál kókuszzsír vagy sütõmargarin zsiradék (pl. sütõmargarin) és sütõpapír a formához
Elkészítése: A sütõt elõmelegítjük. A formát kibéleljük sütõpapírral, az oldalát kivajazzuk vagy kisütõmargarinozzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét sóval habbá verjük, és beleszórjuk a cukrot. A marcipánmasszát apróra vágjuk. A vajjal vagy margarinnal vagy sütõmargarinnal, a porcukorral, és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, végül beleforgatjuk a tojáshabot, és a lisztet. 2 púpozott evõkanál tésztát elkenünk a forma alján. A sütõben 250 fokon, légkeverésnél 220 fokon, 4 percig sütjük. Kivesszük a formát, rákenünk 2 evõkanál tésztát, és megint 4 percig sütjük. Ezt ismételjük, amíg el nem fogy a tészta. 10-12 réteg lesz belõle. Kicsit kihûlve süteményrácsra borítjuk, és lehúzzuk róla a sütõpapírt. A lekvárt megmelegítjük, szûrõn átpasszírozzuk és ízlés szerint belekeverjük a narancslikõrt. A süteményt körös-körül megkenjük vele és hagyjuk kihûlni. A bevonót durvára aprítjuk, és a kókuszzsírral vagy sütõmargarinnal, vagy olajjal, vízfürdõn felolvasztjuk. A süteményt bevonjuk a mázzal, és hûtõbe tesszük, amíg a bevonat megszilárdul.
edes, 11:29
|
|
|
Fagyiszelet II. Hozzávalók (-):
* - 6 db tojás - 50 dkg porcukor - 20 dkg liszt - 15 dkg dió - 1 db sütõpor - víz - 2,5 dl tej - 25 dkg margarin - 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: 3 tojásfehérjébõl kemény habot verünk, hozzáadjuk a 20 dkg porcukorral kikevert sárgáját, 15 dkg lisztet, 15dkg diót, csomag sütõport és 7 evõkanál vizet. Papírral bélelt tepsiben megsütjük. Majd a következõ krémet készítjük el. Krém: 2,5 dl tejben 3 tojássárgáját, 3 evõkanál lisztet csomómentesen elkeverünk, majd felfõzzük állandóan keverve. Míg hûl, addig 25 dkg margarint 15 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk. A két krémmel megtöltjük a tésztát, hûtõbe tesszük, míg elkészítjük a habot. Hab: 3 tojásfehérjébõl 15 dkg porcukorral gõz fölött kemény habot verünk. A habot a krém tetejére simítjuk, és ízlés szerint megszórjuk csoki reszelékkel. A süteményt hûtõszekrényben tároljuk, és hideg vízbe mártott késsel szeleteljük.
edes, 11:25
|
|
|
Fagyi szelet Hozzávalók (-):
* Krémhez: - 2 tojássárgája - 2 cs. vaníliás cukor - 15 dkg porcukor - 25 dkg margarin * Besamelhez: - 4 ek. liszt - 3 dl tej * Piskótához: - 1 cs. sütõpor - 10 dkg darált dió - 30 dkg porcukor - 4 tojás - 10 kanál víz - 20 dkg liszt * Mázhoz: - 2 tojásfehérje - 10 dkg cukor
Elkészítése: A piskótához elkeverjük a cukrot, vizet, tojássárgáját, majd hozzáadjuk a diót, és a sütõporos lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük. A két komponenst lazán elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze. Egy tepsibe sütõpapírt helyezünk, erre öntjük a piskóta tésztát, és kisütjük. Sütés közben ne nyissuk ki a sütõt, mert a piskótánk ekkor összeesik. A tejet felforraljuk, a forrásban lévõ tejhez adjuk a lisztet, folytonos keverés közben megvárjuk, amíg besûrûsödik. A krém alapanyagait kézi habverõvel összedolgozzuk. A besamelt hozzákeverjük az elkészült krémhez. A mázhoz a tojásfehérjét gõz fölött melegítjük, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet. A kihûlt piskótánkat gazdagon megkenjük a krémmel, majd a krém tetejére kenjük a tojásfehérjés krémet. Díszítésként megszórhatjuk színes cukorral, vagy darált csokoládéval.
edes, 11:21
|
|
|
|
2009. jnius 21., vasrnap |
|
|
0 |
|
|
Néger kocka Hozzávalók (-):
* A tésztához: - 10 ek. porcukor - 5 tojás - 5 ek. víz - 6 ek. darált dió - 8 dkg liszt - 1/2 csomag sütõpor * A habhoz: - 4 tojásfehérje - 20 dkg porcukor * A mázhoz: - 4 ek. tej - 10 dkg cukor - 10 dkg vaj vagy sütõmargarin
Elkészítése: A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd a többi hozzávalóval, végül beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. Elõmelegített sütõben megsütjük. A habhoz a tojásfehérjét a cukorral gõz fölött addig keverjük, amíg jó kemény nem lesz, majd a tészta tetejére kenjük. A mázhoz valókat szintén gõz fölött sûrûre fõzzük. Kicsit hûlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat vagy sütõmargarint, és bevonjuk vele a sütemény tetejét.
edes, 9:37
|
|
|
Normandiai almafelfújt Hozzávalók (-):
- 1/2 csomag sütõpor - 2 egész tojás - 12 dkg cukor - 12 dkg liszt - 5 darab alma - 12 dkg Rama margarin - cukor és fahéj az almához
Elkészítése: Az 5 darab almát egy kivajazott vagy kisütõmargarinozott jénai tálban, laskára szeletelve elterítjük, megszórjuk fahéjjal és cukorral. A margarint felolvasztjuk és összekeverjük a cukorral, liszttel, sütõporral, tojással, és ezt a masszát rásimítjuk az almára. Elõmelegített sütõben 180 fokon kb 20-30 percig sütjük, amíg arany barnára sül. Ha kész, a tetejét porcukorral megszórjuk. Jó étvágyat!
edes, 9:12
|
|
|
Omlós csokikrémes szelet Hozzávalók (-):
* Tészta: - 60 dkg liszt - 20 dkg Rama - 20 dkg porcukor - 2 csomag vaníliás cukor - 1,5 csomag sütõpor - 2 evõkanál tejföl - 2 tojás * Krém: - 3 csomag csokipuding - 3 evõkanál kakaó - 2 evõkanál liszt - 2 evõkanál cukor - 1,5 liter tej - 30 dkg Rama - 25 dkg porcukor * A tetejére: - 15 dkg ét tortabevonó - 0,5 dl olaj
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és sütõlemezen négy világos lapot sütünk belõle. Vigyázat, hidegen-melegen egyaránt könnyen törik. A krémhez a Ramát habosra keverjük a porcukorral, a többi hozzávalóból sûrû krémet fõzünk. Amikor kihûlt, összekeverjük a kettõt, és megtöltjük vele a lapokat. A tetejét bevonjuk a csokimázzal.
edes, 9:08
|
|
|
|
| |